Barntandläkare/Barntandvård Stockholm

Barntandläkare/Barntandvård Stockholm

Tandvården är gratis t.o.m. året du fyller 21 år. Distriktstandvården har gedigen kunskap om barntandvård och erbjuder akuttandvård för barn, allmäntandvård samt avancerade specialistbehandlingar.

Tandvård är gratis till och med året du fyller 22 år. Gratistandvården gäller året ut, oavsett om du fyller 22 år i januari eller december. Distriktstandvården har gedigen kunskap om barntandvård och utför allt från enkla till avancerade behandlingar.

Första tandläkarbesöket

När barnet är tre år är det dags att för första gången besöka tandläkaren. Vi har på uppdrag av Stockholms läns landsting, SLL, områdesansvar. Det innebär ett ansvarstagande från vår sida att kalla barn och ungdomar på regelbundna besök. Det är viktigt att du listar ditt barn hos en tandläkare för att säkerställa en god munhälsa. Fina och rena tänder i ung ålder minimerar risken för sjukdomar och tandproblem senare i livet.

Distriktstandvårdens unga patienter

Vårt mål är att ditt barn ska känna sig helt trygg i tandläkarmiljön. Vi har lång erfarenhet av barntandvård och utgår alltid från ditt barns individuella behov. Ditt barn undersöks och behandlas av erfarna tandläkare precis som våra vuxna patienter, och får tillgång till allt från avancerade tandbehandlingar till förebyggande tandvård.

Hur ofta vi kallar ditt barn är individuellt. Ser allt bra ut vid första undersökningen kommer ditt barn att kallas vartannat år. För barn med särskilda behov finns specialister nära till hands. Vi hjälper även ditt barn att få tandreglering vid behov. Om du inte listat barnet ännu kan du enkelt göra det här på vår hemsida eller kontakta oss på den klinik du väljer att gå till.

Lista ditt barn

Områdesansvar

På uppdrag av Stockholms läns landsting har Distriktstandvården en mängd områden att ansvara för när det gäller barntandvård. Målsman får fritt välja tandläkare till sina barn – vi har ansvaret att se till att samtliga barn och ungdomar får den tandvård de behöver. Om barn och ungdomar inte är listade hos en tandläkare kommer vi att kontakta målsman och kalla barnet till vår klinik.

Det är viktigt att du som förälder försäkrar dig om att ditt barn är listat hos en tandläkare. När barnet är listat hos en tandläkare kommer det att registreras i Libretto (IT-stöd för vårdgivare som utför landstingsfinansierad barn- och ungdomstandvård) och då kan vi vara säkra på att ditt barn besöker tandläkaren. Om barnet inte är registrerad som “Listad” i Libretto så har vi en skyldighet att kontakta dig som förälder och försäkra oss om att ditt/dina barn får den tandvård de har rätt till.

Alla barn är välkomna till samtliga av våra kliniker.

Nya bestämmelser för den fria tandvården

Från och med 1 januari 2017 steg åldersgränsen för den fria tandvården till 21 år. Sedan januari 2018 är tandvården gratis hela året du fyller 22 år och 2019 är tandvården gratis t.o.m. året du fyller 23 år. Detta är politiska beslut och gäller för alla offentliga och privatägda tandvårdskliniker i Sverige.

Enligt Personuppgiftslagens krav på tydlighet vill vi informera patient/vårdnadshavare om att journaluppgifter från Distriktstandvården registreras i Stockholms läns landstings IT-system Libretto.

Forskningsprojekt mot karies

För att förbättra tandhälsan hos barn i utsatta områden och samtidigt minska skillnader i tandhälsan inom Stockholms län vill landstinget i ett forskningsprojekt pröva att ge extra stöd till barn med stor risk att drabbas av karies, hål i tänderna. Distriktstandvården har fått i uppdrag att genomföra projektet i samarbete med Folktandvården. Även Karolinska Institutet och Universitetet i Köpenhamn medverkar i projektet som är godkänt av etiska prövningsnämnden.

Läs mer om projektet “Stop Caries Stockholm >>”

Lista ditt barn

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Barntandvård
Hej!
Min son på 7 år har mineraliseringsstörning på alla sina 6års tänder. (Även på den ena framtanden i underkäken.)
Vad behöver göras med hans sexårständer då de ilar och värker när vi borstar hans tänder och när han äter. (Är extremt noggrann med tandskötsel då min mamma var tandsköterska.) De är också mörkt gula i färgen. Är det bättre att dra ut dessa tänder än att laga dem? Vill ju inte att han ska bli rädd för tandläkare. Är det bättre att borra med vattenlaser på barn jämfört med traditionell borr?
Tack på förhand!
Mvh Sofia orolig mamma
Hej!
Ja, det kan bara bra att ta den diskussionen om man ska spara tänderna eller inte. Det beror på hur mycket skadade de är och så får man kontrollera vilka permanenta anlag som finns innan man tar det beslutet.
Jag kan inte svara på om vattenlaser är skonsammare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-30

Hej, jag har tidigare gått hos en tandläkare på min födelseort. Men det är lite besvärligt rent geografiskt. Så har tänkt byta. Jag har fått journalerna därifrån så undrar om jag kommer till er ifall ni vill ha dessa innan?
Hej,
Du är varmt välkommen att boka tid hos oss. Ta gärna med dina journaler till ditt besök så kan vi lägga in dessa i din nya journal.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Ring oss på 08-22 22 22 Ring Upp