Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Tandvård och barnets kost

Barnets kost

Barnets kost och munhälsa

När barnet är sex månader sker vanligtvis växlingen från amning till smakportioner. Smakportioner innebär helt enkelt små smakprov på riktig mat, som barnet faktiskt ska äta för första gången. Det ska inte krävas någon jätteansträngning för barnet att äta sin första måltid. Barnets tänder har förmodligen inte (eller precis börjat) titta fram och ska inte behövas användas för att mala ner maten. Barnet är dessutom ovan vid att behöva behandla födan mer än att svälja den, så konsistensen måste vara mjuk så att barnet inte sätter i halsen.

Vad ska barnets första föda bestå av?

Koka gärna maten och mixa ner den. Exempel på bra råvaror för ett barn är potatis, grönsaker, majs, blomkål, kött, morot och vitt eller rött kött. Du kan också mosa frukt – banan brukar vara en storfavorit! Viktigt är att du ger mat på rutin. Barnets magsäck är liten och kan inte äta stora portioner på samma gång. Disponera därför matintaget jämnt under dagen.

För tändernas välmående är det viktigt att tänka på:

 • Börja inte med söta maträtter för tidigt! Undvik exempelvis saft, nyponsoppa, godis, fruktpuréer, kex och russin. Välj hellre rotfrukter och grönsaker som första smakportioner.
 • Undvik att alltid ha en nappflaska med saft, nyponsoppa, välling eller annat sött tillhands är inte bra för ditt barns tänder.
 • Vatten är den helt ”tandsäkra” drycken och den dryck som barnet bör vänja sig vid redan från början.
 • Även om sockerfri läsk inte ger hål i tänderna så vänjer sig barnet ändå vid söta drycker. Det känns lite onödigt, eller hur?
 •  

  Lördagsgodis och barnets kost?

  Som småbarnsförälder är lördagsgodis en fråga som man måste ta ställning till. Godis är gott, och det är viktigt att se till att barnet får goda godisvanor. Det bästa är att se till att barnet helst bara äter godis en gång i veckan, och då äter allt på en gång och inte sparar godis till andra tillfällen. Tänderna mår bättre av att inte småäta godis.

  Det bästa för barnets tänder är att sätta goda vanor tidigt!

  Tandvård och barnets kost was last modified: April 28th, 2017 by Distriktstandvården
  Ställ en fråga här

  Patienters frågor & tandläkarens svar - Mat och dryck