Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Barn – Lösa tänder | Tappa tänder

Lösa tänder

Barnets första tänder heter mjölktänder. I 5-6 årsåldern börjar första tanduppsättningen lossna från sitt fäste, för att slutligen lossna helt. Här kan du läsa om vad som händer i munnen under denna period, samt tips och råd till föräldrar.

Varför tappar vi våra mjölktänder?

Mjölktänderna dyker vanligtvis upp när barnet är 6-12 månader, och tappas när barnet är 5-6 år. I denna ålder är det dags för de permanenta tänderna att ta över, så börjar de att trycka på underifrån. Det är i detta skede som mjölktändernas tandrötter försvinner. Slutligen sitter mjölktanden fast i enbart tandköttet. Det är nu som tänder blir lösa.

Observera att tandväxlingen kan variera kraftigt mellan olika individer. Vissa barn har kvar sina mjölktänder till tonåren, medan andra tappar sina betydligt tidigare. Vissa saknar anlag för permanenta tänder och lever väldigt länge med mjölktänderna. Det finns inget “normalt” i detta fall. Vill du veta mer om mjölktänder? Klicka här >>

Gör det ont för barnet att tappa tänder?

Tandväxlingen är oftast helt smärtfri. Om barnet uttrycker att han/hon känner smärta kan det bero på följande:

 • Mjölktanden är helt lös, förutom en liten bit tandkött som håller kvar tanden. Barnet kan uppleva smärta i tandköttet som håller kvar tanden. Detta sker oftast i fronttänderna. Försök att dra ut tanden hemma. Om det gör jätteont bör ni besöka tandläkaren som kan använda bedövning vid tandutdragningen.
 • Som ovan beskrivet lossnar tänderna för att roten resorberas. Tändernas krona ligger då som ett “lock” ovanför hålet som har skapats under. Problem kan uppkomma med tand 4 och 5, då dessa tänder har ganska vassa kanter på nedsidan av kronan. Kanterna kan skava och riva mot tandköttet, speciellt vid matintag då tandens kant pressas mot tandköttet. Tand 4 och 5 kan vara knepiga att dra ut, då de kan vara fästa på flera ställen. Försök gärna hemma, det är inte farligt. Annars bör ni besöka tandläkaren som har rätt verktyg för att hjälpa till.
 • Ibland kan tandköttet svälla och bli väldigt ömt om det blir trångt i käkarna under tandväxlingen. Vicka, vicka, vicka på mjölktänderna.

  Permanenta tanden växer upp bakom mjölktanden!

  Ibland blir det väldigt trångt! Om mjölktanden och den underliggande permanenta tanden inte har exakt samma placering, så kan permanenta tanden komma att växa upp bakom mjölktanden. Detta sker oftast i underkäken på fronttänderna. Då skapas det ett “hål” eller ett “glapp” mellan tänderna. Det kan se lite skrämmande ut, men det är ingen fara. Mjölktanden kommer lossna tids nog och vuxentanden under kommer förmodligen självmant att placera sig rätt med tiden. Här kan det samlas matrester och bakterier, försök att rengöra noggrant. Och be barnet att ihärdigt vicka på tanden. Givetvis med rena händer.

  Dra ut en tand på barn

  När barnet är i fem-, sex eller sjuårsåldern brukar tandväxlingen vanligt vis att dra igång. De permanenta tänderna som ligger under mjölktänderna är redo att komma upp. För att minimera risken att skada de permanenta tändernas krona så bör mjölktänderna avlägsnas så snabbt som mjöligt. Ju snabbare mjölktänderna lossnar desto snabbare kan vuxentanden hitta sin rätta position. Av den anledningen är det viktigt att vicka och vrida på lösa mjölktänder.

  Tips när man ska dra ut en tand:

 • Be barnet att vicka och vrida själv med rena händer. Vrid i form av en rotation, till höger och vänster.

 • Be barnet att tugga på ett äpple eller en morot, tanden tenderar att lossna.
 • Ibland kan det kännas skönt med något svalt mot tandköttet. En isbit eller en nedkyld näsduk brukar funka fint.
 • Undvik helst verktyg som kan jaga upp barnet. Greppa hellre tanden varsamt med dina egna fingrar, gärna med en gasbinda emellan för ett bättre grepp.
 • Om barnet upplever smärta vid den lösa tanden rekommenderas den receptfria salvan Lidocaine som bedövar området. Fråga på Apoteket om du är osäker.
 • Ni är alltid välkomna att kontakta oss vid frågor eller hjälp på vägen.

  Barn – Lösa tänder | Tappa tänder was last modified: April 27th, 2017 by Distriktstandvården
  Ställ en fråga här

  Patienters frågor & tandläkarens svar - Lösa tänder