Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Allt om mjölktänder

mjölktand1

Varför heter det mjölktand?

Människans första uppsättning av tänder kallas mjölktänder. Det finns skilda teorier om namnets ursprung. Vissa menar att färgen på tänderna liknar mjölkens blåvita färg och fick således sitt namn efter drycken. Andra menar att tänderna, som uppkommer i samband med att mamman ammar, fick sitt namn baserat på barnets första föda. Hur som helst är mjölktänder något som alla barn får. Tänderna växer upp och hjälper så småningom barnet till att bli en självständig individ som kan tugga och bita alldeles själv. Dessutom hjälper mjölktänderna de kommande permanenta vuxentänderna att hitta rätt placering.

Nedan får du följa mjölktandens utveckling, från dess uppkomst till att alla tänder är tappade.

mjölktand2

 

Mjölktändernas livscykel

0-6 månader

Tiden utan tänder

När barnet föds saknar både över- och underkäken sina tänder. Bebisen måste därför få flytande föda som inte kräver ett påfrestande arbete av tänder eller käkar. Upp till 6-månadersålder består barnets matintag av bröstmjölk, alternativt modersmjölkersättning. Innan barnets första tänder dyker upp behöver mamman och pappan inte fokusera på att göra rent i munnen. Låt bebisens slemhinnor göra jobbet. Det räcker.

mjölktand3

6-12 månader

Första tänderna tittar fram

Första tänderna blir vanligtvis synliga när bebisen är 6-9 månader. Kom dock ihåg att alla människor utvecklas olika! Mjölktänder som tittar fram i 3-4-månadersålder är inget onormalt eller konstigt. På samma sätt som det inte är farligt om mjölktänderna tar lite tid på sig och tittar fram i ettårsåldern. Låt ditt barn utvecklas i sin egen takt och oroa dig inte för tänderna. Om du ändå känner dig orolig bör du boka en tid hos tandläkaren som kan kika på barnets tänder.

Tändernas ordningsföljd

Framtänderna i underkäken brukar komma först, tätt följt av framtänderna som sitter i överkäken. Successivt dyker allt fler tänder upp och fyller på käkarnas bakre delar. Vid 3-årsåldern har barn vanligtvis fått alla sina 20 mjölktänder – 10 stycken i underkäken och 10 stycken i överkäken. Det är återigen värt att nämna att alla är olika. Vi får många frågor från föräldrar som känner sig stressade över barnets (ofta lite långsamma) tandutveckling. Många gånger är det ingen fara, tänderna kommer tids nog. Vill du att en tandläkare ändå tar en titt för att säkerställa att allt ser bra ut är du välkommen att boka en tid.

Bebisens reaktioner

Många föräldrar märker hur det kliar i den lilla munnen när tänderna växer. Det kan vara skönt för bebisen att få en tuggring i gummi, eller att föräldern gnuggar försiktigt på tanden och tandköttet runtomkring. Med rena händer, givetvis. Salivutsöndringen blir mer påtaglig när mjölktänderna tränger fram och barnet dreglar mer än vanligt. I samband med de första mjölktänderna har också en del föräldrar märkt av feber och/eller diarré. Det finns dock inget vetenskapligt samband mellan dessa faktorer.

Borsta tänderna i tidig ålder

När tänderna dyker upp måste även munrengöringen påbörjas. För att öka energi- och näringsförrådet brukar föräldrar ge barnet smakprov på vanlig mat i 6-månadersåldern. Det innebär att tänderna måste rengöras mer noggrant. Ett barn bör vänja sig vid tandborstning och tandkrämssmak i tidig ålder. Börja med en mjuk tandborste med ett litet borsthuvud. I ett första skede räcker det med att blöta tandborsten med vatten. Efter ett tag kan du använda en klick fluortandkräm i samma storlek som barnets lillfingernagel. Övervaka händelseförloppet, tandkräm ska aldrig sväljas. När barnet har vant sig vid smaken och rutinen (två gånger om dagen, morgon och kväll) kan en vuxen ta över arbetet och borsta mer omsorgsfullt.

mjölktand4

3-årsålder

20 mjölktänder fyller käkarna

Barnets alla mjölktänder har vanligtvis kommit i 3-årsåldern. Det innebär att 20 tänder är synliga i munnen. Skapa rutiner för en god munhälsa hos barnet. Se till att barnet får i sig nyttig mat som stärker tänderna. Undvik föda som tenderar att innehålla syra och som lätt fastnar på tänderna, t.ex. russin, kex, chips och sega godisar. Det är bättre för barnets tänder att äta godis en gång i veckan, än att sprida ut det på flera dagar. Undvik också drycker som innehåller mycket socker, exempelvis juice, läsk och saft. En god munhälsa i tidig ålder, ökar chanserna för en god munhälsa livet ut.

När barnet är tre år är det dags för första tandläkarbesöket.
Klicka här för att lista din 3-åring hos en tandläkare.
mjölktand5

5-6-årsålder

Barn tappar tänder och en permanent tand dyker upp

De permanenta tänderna som gror i tandköttet trycker på mjölktänderna. Det resulterar i att tandroten försvinner, och mjölktänderna håller sig kvar i enbart tandköttet. I detta stadie blir mjölktänderna lösa. Detta inträffar vanligtvis när barnet är i 5-årsåldern. Vissa barn tappar tänder sent, andra tappar tänder tidigt. Alla är olika och varken det ena eller det andra är på något sätt farligt. Ibland krävs bara lite tålamod. Läs mer om lösa och tappade tänder längre ner.

Första permanenta tanden

När barnet är omkring sex år gammal hälsas den första permanenta tanden välkommen. Totalt får barnet fyra stycken sexårständer, två i nedre käken och två i den övre. Sexårstanden placerar sig precis bakom tand nummer fem. Tänk på att dessa första permanenta tänder ska finnas med hela livet, därför är det extra viktigt med tandvård längre bak i munnen. Borsta ned mot tandköttet och försök komma åt mellan den bakersta mjölktanden och sexårstanden.

mjölktand6

13-årsålder

28 permanenta tänder fyller käkarna

När barnet är 13 år är det vanligt att tonåringen har fått alla 28 vuxentänder. Vissa barn har kvar mjölktänder i senare ålder – det är ingen fara och inget som föräldrar bör vara oroliga över. Om mjölktänder sitter kvar vid 17-årsålder kan det vara ett tecken på att det permanenta anlaget saknas. Det innebär att mjölktanden sitter kvar betydligt längre och fungerar som en vuxentand. Om permanent anlag saknas och mjölktanden tappas finns det idag lösningar som fungerar livet ut. Implantat är en av många lösningar som bidrar till en estetiskt tilltalande och fullt funktionell mun.

Ibland kan vuxentänderna tränga fram framför eller bakom mjölktänderna, vicka då lite extra på mjölktänderna. Ju snabbare mjölktänderna släpper taget, desto lättare blir det för den permanenta vuxentanden att hitta rätt position.

19-26-årsålder

Visdomständer tränger sig fram

Visdomständerna sitter allra längst bak i munnen och totalt får människan fyra stycken. Vissa saknar anlag för dessa tänder – och det är helt okej då människan klarar sig utmärkt utan visdomständer. Värk och svullnad kan uppstå i samband med att visdomständerna kommer.
Läs mer om visdomständer här.

mjölktand7

Mjölktändernas utseende

Mellanrum och ojämna mjölktänder

Mjölktänderna sitter ofta glest, gärna lite snett och ojämnt. Det är väldigt vanligt och de små mjölktänderna rättar till sig med tiden som käkarna utvecklas. Ju fler tänder som fyller käkarna – desto rätare kommer tänderna bli. Gluggar försvinner också med tiden. Det är nämligen så att när hörntänderna och sexårstanden börjar trycka på bakifrån trycks framtänderna ihop.

Missfärgningar på mjölktänder

Mjölktänder är mer åt det blåvita håller till skillnad från de permanenta tänderna som tenderar att vara mer åt det gula hållet. Färgen på mjölktänderna är inget som föräldrar behöver fokusera på. Ibland uppstår även små svarta fläckar på tanden, det är oftast ofarligt och indikerar sällan på karies. Föräldrar bör vara lite mer vaksamma om:

  • Barnets framtänder eller sexårständer är missfärgade. Det kan vara en mineraliseringsstörning som en tandläkare bör undersöka.
  • Barnets tand är mörk eller grå. Det kan vara ett tecken på en infektion. En infekterad tand kan behöva dras ut för att undvika att en skada på den underliggande permanenta tanden.

mjölktand8

Hål i mjölktand – karies

Om du är noga med ditt barns munhygien och kostvanor så borde det inte uppstå problem med karies. Idag är vi betydligt bättre än förr med det förebyggande arbetet mot hål i tänderna. Men det förekommer att både barn och vuxna ändå drabbas. Det kluriga är att det inte behöver uppstå några symptom för hål i tänderna. Generellt kan vi säga att stora hål skapar värk i tanden, små hål kan resultera i ilningar eller ömma områden. Ibland känner vi ingenting. Om ditt barn får hål i en mjölktand lagas hålet hos tandläkaren. Förutsatt att tanden i övrigt är frisk och fri från infektioner. Om tanden är infekterad dras den istället ut för att minska risken att den underliggande permanenta tanden skadas. Rotfylla en mjölktand är inget alternativ då den ändå ska tappas.

Lösa mjölktänder/Tappade mjölktänder

Vicka och vrid

Mjölktänderna blir lösa i ungefär samma ordning som de uppkom. Framtänderna tappas därför först. När en mjölktand är lös är det bäst att fortsätta vicka och vrida på den. Om tanden verkligen inte vill lossna kan en tandläkare hjälpa till att dra ut den, om det behövs så finns bedövning att tillgå. Ibland lyckas man inte få med hela roten ut, vilket är ofarligt så länge tanden är frisk. Roten letar sig ut själv eller resorberar med tiden. En mjölktand kan också dela på sig om den permanenta tanden trycker på underifrån. Det är också ofarligt. Fortsätt att vicka och vrida.

Blöder och konstigt tandkött

Ibland kan det blöda efter att en tand har dragits ut, det är normalt och blödningen slutar efter ett tag. När tanden är utdragen eller tappad kan det se lite konstigt ut i tandköttet, det är ofarligt och beror på att tandköttet har växt under tanden när den har varit lös. Avvakta ett par veckor. Om det fortfarande ser konstigt ut så kontakta tandläkaren.

Vuxentänder kommer

De permanenta tänderna växer ut olika snabbt, det beror på om tanden sitter djupt in eller ytligt. Jämför inte tänderna med varandra, varje tand har sitt egna lilla liv. Om du är orolig för ditt barns anlag att få permanenta tänder så håll hellre koll på tänderna som sitter på motsvarande sidor i respektive käke.. T.ex. tand nummer fem på vänster sida med tand nummer fem på höger sida. De brukar växa upp ungefär samtidigt.

Mjölktänder och tandställning

Många frågar hur det fungerar med tandställning och mjölktänder. En tandställning sätts bara in när samtliga mjölktänder är tappade.

mjölktand9

Tappat en bit av en tand/Skadad tand

Barn är livliga och lekfulla. Ibland kan det sluta olyckligt och en tand skadas. Om en bit av en mjölktand slås ut kan vi bygga på tanden med komposit, plastfyllning. Resultatet blir verklighetstroget och håller en längre tid.

Olycksfallsförsäkring

Om det finns en olycksfallsförsäkring när barnet skadar sina tänder kan försäkringsbolaget betala kostnaden för en fasad eller krona i vuxen ålder (oftast upp till 25-årsålder). Se därför till att anmäla skadan så fort den inträffar.

Allt om mjölktänder was last modified: April 27th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Mjölktänder