Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Permanenta vuxentänder

Permanenta vuxentanden

Första permanenta vuxentanden

När barnet är ungefär sex år gammal kommer den första permanenta tanden, 6-årstanden längst bak i munnen. Helt plötsligt finns det alltså en till tand i bettet som kan vara svår att komma åt och göra ren i den lilla munnen. Dock är det mycket viktigt att försöka hålla rent den första av permanenta vuxentänder då det oftast är den tanden som drabbas av hål. Vilket kan ske redan under tiden den är på väg upp (erupterar) och då ofta är lite övertäckt av tandkött. Se alltså till att vara där och borsta med fluortandkräm för att hjälpa till att stärka tanden även under eruptionen.

Tappar mjölktänder

Kort efter och/eller i samband med 6-årstanden kommit upp så börjar mjölktänderna i underkäken och överkäkens front att bli lösa och ersättas med permanenta vuxentänder. Detta sker vanligen symmetriskt, har de inte gjort det kan du avvakta några veckor och sedan eventuellt kontakta din tandläkare. Vissa barn kan sakna anlag och ibland bara ha en liten försening i frambrottet. Ibland kan det verka lite trångt under växelbettsperioden, men det brukar lösa sig eftersom barnets käkar växer. Detta tittar tandläkaren/tandhygienisten på vid undersökningen.

Läs mer om mjölktänder här >>

Permanenta vuxentänder

Den fullständiga tandväxlingen har ägt rum när alla permanenta tänder visar sig i käkarna. Visdomständerna kommer några år senare.

Läs mer om visdomständer här >>

Permanenta vuxentänder was last modified: April 28th, 2017 by Distriktstandvården