Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Skötselråd | Barntandvård i hemmet

Skötselråd

Grundläggande tandborstning i hemmet

Med rätt skötselråd kan ditt barns tänder hålla sig riktigt fina. Borsta barnets tänder med små och lätta gnuggrörelser och var extra noga med de större tänderna längst bak i munnen. På tuggytorna samlas det lätt bakterier i de små groparna, borsta därför noggrant på tandens ovansida. Glöm inte att även tandköttet ska borstas försiktigt med mjuka gnuggrörelser.

Ska barnet eller du borsta?

Låt gärna barnet träna själv, men övervaka gärna händelseförloppet så att det utförs ordentligt. Vid tre års ålder kan ”göra det själv”-perioden inträda vilket kan göra det till en liten utmaning att få vara med och borsta barnets tänder. Det är dock viktigt att du får vara med och göra den slutliga borstningen då den finmotorik som krävs för att kunna utföra en bra tandborstningsteknik inte utvecklas förrän barnet är 10-12 år.

Fråga oss gärna vid barnets undersökning hur du på bästa sätt ska borsta barnets tänder. På så vis kan även barnet få vara med och lära sig av tandläkaren hur det ska göras.

Tips om tandborsten

När barnen är små är det mycket som ska prövas och undersökas, låt gärna tandborsten vara ett objekt som barnet kan bekanta sig med och utforska. Välj gärna en färgglad tandborste så blir tandborstningen ännu roligare. Kom bara ihåg att byta tandborste när stråna börjar spreta, vilket lätt sker när barnet tuggar på borsten.

Kan barn få hål i tänderna?

Det är lättare för barn att få hål i tänderna (karies) eftersom tandens emalj är mycket tunnare och ömtåligare. Det är viktigt att se till att barnet inte får hål i mjölktänderna eftersom de sitter som ett skydd för de permanenta vuxentänderna som håller på att utvecklas under. Mjölktänderna ska sitta kvar tills de kan vickas ut eftersom de ser till att skapa och hålla plats för de större permanenta tänderna.

Hur kan jag undvika att mitt barn får hål i tänderna?

Det finns alltid bakterier i munnen som kan orsaka hål i tänderna, det som avgör om det blir hål eller inte är matvanorna. Varje gång barnet stoppar något i munnen börjar bakterierna i munnen att producera syra som ”fräter” på tänderna. Då börjar en nedbrytning av tandsubstansen som fortsätter så länge intaget pågår och ungefär 30 minuter efter. Efter det börjar återhämtningen för att tänderna ska återgå till sin normalstatus. Får tänderna däremot ingen chans att återhämta sig ökar risken för att det ska bli hål i tanden, vilket även påverkar den permanenta tanden som håller på att utvecklas under.

Saliven som ska hjälpa tanden att återhämta sig produceras i mindre mängd under natten och därför är tanden extra utsatt om det tillkommer socker efter tandborstningen. Kom ihåg att det är du som förälder som är ansvarig för hur ditt barns tänder mår. Se därför till att barnet inte somnar på kvällen innan tandborstningen. Efter att tänderna har borstats ska vattenflaskan inte innehålla något annat än vatten.

Fissurförsegling – en förebyggande lösning för barn

För barn som löper stor risk att drabbas av karies är fissurförsegling av 6-års tänderna en bra förebyggande lösning. Det är smärtfritt och enkelt. Fissurförsegling innebär att man skyddar tanden med ett tunt skikt av plast. Det leder till att fler barn slipper laga sina permanenta tänder. Ofta erbjuder vi också försegling av nästa stora kindtand som kommer när barnet är i tolvårsåldern.

Vi tar hand om barnen

Vi tar hand om över 30 000 barn. Lista ditt barn hos oss för en trygg och säker barntandvård.
Boka tid för en första undersökning hos Distriktstandvården. I samband med bokningen listas barnet hos oss. Om ditt barn redan är listat hos oss så kommer vi kalla barnet vid nästa revisionstillfälle. Du behöver således inte boka tid.
Boka tid nu

Skötselråd | Barntandvård i hemmet was last modified: May 4th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Undvik hål i tänderna