Bettskena – vi är specialister på bettfysiologi

Problem med tandgnissling, huvudvärk eller spända käkar? Att sova med bettskenor är en effektiv metod mot tandpressning, tandgnissel och bettfel.

Bettskena – vi är specialister på bettfysiologi

Bettskena mot tandpressning och tandgnissel

En bettskena hjälper dig att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. Den kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling. Slitage som sliter ned tänder kan orsaka att frakturer i fyllningar. Skenan fungerar som ”stötdämpare” när du gnisslar eller pressar tänderna.

Det finns flera olika typer av bettskenor, den vanligaste är tillverkad av genomskinlig hård plast. Ibland är det lämpligt att använda en bettskena i mjukare plast. Oftast används bettskenan på natten, men den kan även i vissa fall användas dagtid.

Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettslipning avlasta. Alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett.

Läs mer under fördjupande information hur en behandling med bettskena går till.

Snarkskena mot snarkning och sömnapné

Om du har problem med sömnapné och är intresserad av en skena som kan avhjälpa detta, läs mer om snarkskena här.

Vanliga frågor

Varför behöver man bettskena?
När en bettskena är aktuell är det här de vanligaste symptomen:
 • Ömhet/trötthet i käken (särskilt på morgonen)

 • Ont när du gapar eller tuggar

 • Ont i ansiktet, tinningen eller käken

 • Låsningar/upphakningar av käken

 • Vi rekommenderar att du bokar tid för en undersökning hos en tandläkare om du upplever något av dessa symptom.
  När använder man sin bettskena?
  Vanligtvis använder man sin bettskena nattetid. Men i vissa fall kan den behöva användas under dagen.
  Hur länge ska man ha bettskena?
  Vanligtvis använder du skenan under en kort tid, kanske ett par månader. Ibland kan det dock vara nödvändigt att använda skenan regelbundet eller periodvis under en längre tid. Följ alltid din tandläkares instruktioner.
  Vad kostar en bettskena?
  Priset kan variera beroende på omfattning och skenans utformning. Vi rekommenderar att du besöker en tandläkare för att få ett kostnadsförslag. Generellt kostar en bettskena i överkäken 5680 kr (5198 kr med högkostnadsskydd). I underkäken kostar den 5990 kr (5508 kr med högkostnadsskydd).
  Hur rengör jag min bettskena?
  Plack och bakterier har samma tillväxt på din bettskena som på dina tänder så det är viktigt att du rengör skenan dagligen med tandborste och tvål eller diskmedel. Om du vill använda tandkräm är det viktigt att det är en tandkräm utan slipmedel, då detta kan slita på skenan. Skenan tål inte heller hett vatten.

  Om det bildas tandsten på skenan kan du lägga den i ett glas med vinäger och vatten i lika delar, över dagen.

  Det börjar med en undersökning

  Vid en undersökning kan tandläkaren upptäcka slitage på tänderna som beror på tandgnissling. Tandläkaren känner även på musklerna kring käkarna för att upptäcka eventuella ömma punkter. Behandlingen baseras på din situation och dina förutsättningar. Hos patienter som gnisslar tänderna mycket fungerar skenan som ett skydd mot slitage av tänder och lagningar.

  För vissa räcker det med avslappningsövningar, andra behöver ta reda på orsaken som ligger bakom smärtan. Om stress är anledningen kan också avslappningsövningar hjälpa, men om avslappningsövningar inte räcker så kan du vara hjälpt av en bettskena som avlastar käken och minskar trycket från käkmusklerna.

  Boka en vanlig undersökning online hos våra allmäntandläkare på den klinik som passar dig. Din tandläkare kommer sedan att hjälpa dig vidare i processen för att få en bettskena.

  Använda bettskena

  Det finns flera olika typer av bettskenor, den vanligaste är tillverkad av genomskinlig hård plast. Ibland går det också att använda en bettskena i mjuk plast. Bettskenan utformas efter det behov  du har och framställs specifikt för dig genom ett avtryck eller en scanning som tandläkaren gör av din käke och dina tänder.

  Vanligtvis används bettskenan på natten när du sover, men den kan även i vissa fall behöva användas på dagen. Om skenan bara ska användas nattetid så är det lättare att somna om du sätter in skenan ungefär en halvtimme innan du går och lägger dig.

  Oftast använder du skenan under en begränsad period men ibland kan det bli nödvändigt att använda skenan under en längre tid. Följ de instruktioner som du har fått av din tandläkare.

  Plack och bakterier har samma tillväxt på din bettskena som på dina tänder så det är viktigt att du rengör skenan dagligen med tandborste och tvål eller diskmedel. Om du vill använda tandkräm är det viktigt att det är en tandkräm utan slipmedel, då detta kan slita på skenan.

  Biverkningar med bettskena

  Skenan kan upplevas som stor och klumpig de första dygnen och även ge kväljningskänsla eller ökad salivavsöndring. Du kan också känna ömhet i tänderna, speciellt på morgonen. När du tar ut skenan kan det kännas som att bettet inte verkar “stämma”. Det beror på att tuggmusklerna har slappnat av och då möts käkarna i ett litet annorlunda läge än det du är van vid. Dessa obehag försvinner efter en kort tids användning och är inte farliga.

  Bettskenor som tillverkas i hård plast håller ofta flera år, trots omfattande tandgnissling. Skenor gjorda i mjuk plast har, av förklarliga skäl, kortare hållbarhet. Om din bettskena är sliten så kontakta din tandläkare och ta gärna med skenan till ditt nästa besök så kan tandläkaren se om du behöver en ny. Samma gäller om bettskenan är trasig – ta med den till tandläkaren. Använd aldrig en trasig bettskena, den kan påverka ditt bett negativt.

  Vi hjälper dig med bettskena

  Diskutera gärna med vår personal vid nästa undersökning eller kontakta oss om du misstänker att du är i behov av en bettskena. Du kan boka en vanlig undersökning online, så hjälper vi dig vidare efter det.

  Snarkskena mot snarkning och sömnapné

  Vi har även nischtandläkare som är experter inom snarkning och sömnapné. Vi framställer snarkskenor som hjälper till att vidga dina andningsvägar och hindra tungan från att falla bakåt. Skenorna lindrar eller eliminerar snarkningar och andningsuppehåll. Vi hjälper dig till våra nischtandläkare för vidare snarkutredning.

  Patientfrågor om Bettskena/Apnéskena/Retainer
  1. Jag var på en undersökning och de sa att jag gnisslar tänderna eftersom jag har ”gropar” i tandytan. Jag har inte märkt att jag gnisslar, är det ändå möjligt?

  2. Jag äger jättemycket (verkligen överdrivet) tuggummi, kan det bero på det?

  3. Om jag måste köpa en bettskena som de rekommenderar, kan man köpa en från apoteket? Annars vad skulle det kosta hos er?
  Hej Sonja och tack för din fråga.
  Ja, att tugga mycket tuggummi kan slita ner tänderna på tuggytorna. Om du inte har ett annat problem som ofta huvudvärk, ömma käkar prova att minska med tuggummi eller sluta helt och hållet.
  Om du har lite besvär köp en bettskena på apoteket och kolla om det hjälper. Om besväret försvinner och du kan sova med bettskenan i munnen så beställ en ny som görs på labbet.
  Hos oss kosta 5680 kr så bättre att vara säker att du kan använda den innan du spenderar så mycket pengar och sedan ska du inte använda bettskenan.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-04-10

  Kan man snusa även fast än man har fått en tandskena?
  Hej Cornelis och tack för din fråga.
  Ja, du kan snusa samtidigt som du har bettskenan i munnen. Tänk på att den kan bli missfärgad.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-04-05

  Hur mycket kostar det att göra essixskenor hos er?
  Hej och tack för din fråga.
  En essixskena kostar 2000 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-03-19

  Hej,

  Jag har haft tandställning sen tidigare och efter det fått en ståltråd bakom tänderna på övre och underdelen utav munnen. Igår gick den övre delen sönder, då undrar jag vad det kostar att limma dit en ny ståltråd hos er?
  Hej och tack för din fråga.
  Att göra en ny tråd skulle kosta runt 2000 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-03-18

  Hej,

  Jag gjorde idag en avtryckning för bettskena eftersom jag gnisslar mina tänder på natten. Jag har nyss fyllt 19 år och när jag frågade receptionisten sa hon att jag ska betala när jag får bettskenan. Stämmer det eller borde det ingå som gratis tandvård?

  Tack för svar!
  Hej och tack för din fråga.
  Ja, en bettskena ingår inom barntandvård om man får den första gången. Ibland har man tappat den så betalar man på den nya.
  Men ring till din tandläkare och dubbel kolla.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-29

  Hej! Min retainer-tråd bakom tänderna efter räls har gått sönder, överkäken. Vad bokar man för typ av undersökning då? Samt vad är kostnaden?
  Hej och tack för fråga.
  Boka en akut tid och skriv vad problemet är. Besöket kostar 640 kr. Om man behöver göra en ny så tillkommer en kostnad för 2000 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-19

  Går de att sätta fast ett tandsmycke trots att man sover med bettskena/skena? Eller kommer den att lossna pga skenan?
  Hej och tack för din fråga.
  Jag skulle inte rekommendera att sätta tandsmycke om du använder bettskenan. Det kan hända att den inte passar eller att tandsmycken lossnar och det finns ingen garanti för det.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-19

  Jag har funderat på att skaffa ett tandsmycke men jag sover med bettskena pga käkproblem, hur funkar de med ett tandsmycke? Är smycket ivägen liksom
  Hej och tack för din fråga.
  Ja, tandsmycken kan vara i vägen för bettskenan så risken att det inte passar eller att smycken lossnar är stor.
  Bättre att tänka på dina käkproblem istället.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-19

  Hej
  Gör alla kliniker avtryck för snarkskena? Om man gör detta utan remiss är kostnaden?
  Hej Helen och tack för din fråga.
  Nej inte alla kliniker har en tandläkare som får göra snarkskenor.
  Det är bättre att ringa och fråga.
  Om du inte har en läkarremiss skulle den kosta 8737 kr.  Ha det så bra.
  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare.

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-19

  Jag använder ett bettskena som har spruckit. Hur mycket skulle det kosta att få ett nytt?
  Hej Melissa och tack för din fråga.
  Tråkig. En bettskena i hård akrilat kostar 5680 kr och i mjuk material kostar 3710 kr.
  Det är olika material beroende på vilket problem du har.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-19

  Hej

  Om man behöver fixa en bettskena hos tandläkaren, går det att få studentrabatt på den? Jag är 26 år gammal.
  Hej Emelie och tack för din fråga.
  Nej, studentrabbatt gäller bara för undersökningar.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-16

  Hej
  Jag hade tandställning några år tillbaka och fick en bettskena efter det. Skulle vilja göra en ny, hur ska jag göra då? Tack i förhand.
  Hej Amanda och tack för din fråga.
  Ja, du får boka en akut undersökning och skriv vad det gäller.

  Ha det så bra.
  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-16

  Hej! Jag är 19 år gammal. Min bettskena är rätt trasig nu efter flera år av att använt den. Jag skulle vilja ha en ny, kommer det kosta något?
  Hej Tindras och tack för din fråga.
  Ja, om du fortfarande behöver en bettskena och den gamla är trasig kan man göra en ny kostnadsfri.
  Kontakta din tandläkare eller kliniken där du är listad och be om ny tid för kontroll.


  Ha det så bra.
  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-16

  Jag är diagnostiserad för apné. Min CPAP fungerar inte, jag mår illa av den och nattsömnen är störd av det.
  Nu ska jag resa iväg på jobb plötsligt, och vill ha något som hjälper mig att sova, en snarkskena skulle förmodligen fungera mycket bra. Gäller min diagnos så att jag kan få den gratis? Helst denna vecka så jag kan ha den med på jobbresan.
  Hej och tack för din fråga.
  Det är tyvärr sent svar hoppas att du har fått hjälp.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-16

  Hej,
  Min fasta retainer i undre tandraden har ramlat ut helt. Jag försöker boka en tid för att limma fast den eller tillverka en ny. Ag hittar ingen lämplig bokningskategori för det. Vilken typ av tid ska jag boka?
  Hej Isak och tack för din fråga.
  Om du har fått hjälp med din retainer boka en akut tid och skriv vad det handlar om.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-16

  Hej
  Jag fick en bettskena från tandläkaren efter de hade tagit ut min tandställning och jag skulle vilja få en ny. Kan ni möjligtvis hjälpa mig med detta? Tack i förhand.
  Hej Amanda och tack för din fråga.
  Kontakta tandregleringsspecialisten angående det. Som jag förstår skulle man betala på en ny bettskena.


  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2024-02-15

  Hej,

  Jag tror jag skulle behöva en bettskena för tandgnissling, hur går till att skaffa en? Vad för undersökning ska jag boka hos er för att komma igång?

  Tacksam för svar!
  Hej Tina och tack för din fråga.
  Du får börja med att boka en tid där det står övriga besvär där man kan kan kolla och bedöma behovet att en bettskena. Det kostar 600 kr.
  En bettskena i hård akrilat kostar 5300 kr.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-11-14

  Hej,
  Jag undrar om man kan få hjälp hos er att göra en snarkskena/apneskena ? Om det går vad skulle det kosta hos er ?
  Hej och tack för din fråga.
  Ja, vi gör apnéskenor. Om läkaren remitterar dig för att göra det betalar du som sjukhustaxa.
  Om du inte får remiss från läkaren betalar du den själv och den kostar 14999 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-11-10

  Hej, enligt råd från specialistläkare för öron behöver jag besöka tandläkare för att se om jag behöver bettskena. Bakomliggande orsak är öronvärk som aldrig går över som kan vara kopplad till käken. Vad bokar jag för typ av tid för konsultation gällande bettskena?
  Hej Maja och tack för din fråga.
  Ja, man borde börja med en undersökning, när gjorde den sist? Om det inte var nyligen så boka en undersökning tid så man kan utesluta problem, hål i tänderna etc. Om du gjorde den nyligen och allting var bra boka en tid för övriga besvär. Besöket kostar 600 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-11-08

  Hej.

  Hur mycket kommer min bettskena att kosta? Jag behöver endast 1?
  Hej Ellinor och tack för din fråga.
  Det är väldigt svårt att säga utan att veta vilken typ av bettskena du behöver.
  En hård bettskena i akrilat som man använder när man gnisslar eller pressar tänderna kostar 5300 kr.


  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-11-03

  Hej, fick tidigare hjälp av er med framtagande av apne skena. haft den dagligen sen 2018 och den börjar bli sliten. remissen skickades från sophiahemmet innan. Så min fråga blir hur gör jag för att på bästa sätt ev få hjälp med en ny skena? för
  Hej Johan och tack för din fråga.
  Ja, du måste kontakta din läkare på sophiahemmet för att dem ska skicka en ny remiss om det är aktuellt med en ny skena annars måste du betala själv.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-10-31

  Hej! Jag har en limmad retainer som börjat lossna lite. Vad kostar det att lägga på nytt lim?

  Tack!
  Hej och tack för din fråga.
  Det kan kosta mellan 1000 - 1200 kronor.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-10-26

  kan man snusa med bettskena i
  Hej John och tack för din fråga.
  Ja, det går att snusar när man använder bettskenan.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-09-06

  Hej!
  Jag har nyligen skaffat en bettskena då jag har problem med huvudvärk och att jag pressar tänder och spänner käkarna. Den senaste veckan har jag märkt att käkarna låser sig varje morgon. Det händer inte när jag glömt ha på bettskenan men eftersom jag får huvudvärk utan bettskenan vill jag helst ha den på. Men tycker det är lite märkligt att jag endast får låsning med den på. Kan man kolla så att den sitter korrekt? Kan någon även kolla mina käkar?
  Hej Paulina och tack för din fråga.
  Ja, prata med tandläkare som gjorde bettskena så han/hon kan justera den.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-09-05

  Hej

  Jag kan inte hitta vad jag skall boka för tid för att ordna en skena att sova med för tandgnissel
  Hej Alexandra och tack för din fråga.
  Boka en tid som kallas akut tid för man måste i alla fall undersöka dig för att se om det är lämpligt att göra skena. Det är inte akut men man väljer kompletterande undersökning när man debiterar. Besöket kostar 600 kr och bettskenan kostar 5300 kr om det är i överkäken och 5600 kr om det är i underkäken.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-08-30

  Hej! Kan jag ha Vivera-retainer på natten om jag gnisslar tänder eller kommer de nötas sönder?
  Hej och tack för din fråga.
  Det är bättre att du frågar personlig din tandläkare, hen som utfördes tandregleringsbehandlingen så man kan avgöra vilken som är lämplig i ditt fall.

  Ha det så bra.

  Vem vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-06-20

  Hej!
  Min retainer har lossnat från två tänder och jag behöver att en tandläkare klistrar tillbaka den. Jag har förstått att inte alla tandläkare utför det och undrar därför vilken mottagning jag kan vända mig till?

  Tack på förhand 😊
  Hej Fatema och tack för din fråga.
  Du kan ringa till din klinik och be om en akut tid, berätta vad saken gäller så dem hjälper dig. Alla tandläkare och till och med tandhygienister kan limma tillbaka den.

  Ha det så bra.

  Vem vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-06-20

  Hej! Min partner har haft tandställning i Australien och har precis tagit ut den. Han fick en tunn bettskena han skulle ha 3 månader 24h per dygn och sedan bara på nätterna. Den har nu gått sönder och jag skulle kolla vad kostnaden är samt möjligheten för att sätta in en tråd bakom tänderna istället för skenan så inte bettet och tänderna nu flyttas efter tandställningen.

  Och vart jag ska vända mig till för att boka in ett sådant besök?
  Hej och tack för din fråga.
  Retainer tråd kostar 2000 kr. Boka till vilken klinik som är passar er. Bättre att du ringer så får bättre hjälp.
  Besöket kostar 600 kr, det måste man ta eftersom man inte undersökt patienten innan.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-06-14

  Hur mycket kostar det för att laga ett fäste på en limmad retainer bakom tänderna?
  Hej Amanda och tack för din fråga.
  Det kostar 600 kr för besöket och 670 kr att limma fästet. Så totalsumman är 1270 kr

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-06-01

  Hej! Jag behöver en ny bettskena i hårdplast. Jag har gjort former hos er innan, runt 2018/2019. Vad kostar det att göra en ny och hur lång tid brukar det ta?
  Hej Hanna och tack för din fråga.
  En bettskena kostar 5300 kr.
  Det brukar ta c. a 2 veckor att få den från labbet.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-05-24

  Hello Doctor,

  I'm Devika. I'm 29 years old. I had braces on my teeth when I was 13 and it corrected my teeth positions and gaps. I also wore retainers after removing the braces for almost 3 years. Now there is gap between my front teeth. How can I correct it? How much does it cost for a retainer?
  Hi Devika,
  We have consultations free of charge, where you can get all the information you need, including priceoffers. https://distriktstandvarden.se/behandlingar/specialisttandv%C3%A5rd/ortodonti/?gclid=EAIaIQobChMIuOqDu8OI_wIVxKrVCh2brwqqEAAYAyAAEgJp2PD_BwE You are welcome to book an appiontment online or call 08-22 22 22.
  Best regards,
  Carmen Camacho leg. tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-05-22

  Hej, jag skulle behöva en ny nattskena för att "hålla tänderna på plats" efter min invisalign tandställning jag hade för cirka 5 år sedan. Jag fick då en nattskena men den skulle behövas bytas ut. Vad skulle det kosta? Om ni kan ordna ny skena vad för möte ska jag bok hos er?
  Hej Tim och tack för din fråga.
  En ny nattskena som retention skulle det kosta 2000 kr. Boka ett akutbesök och skriv att du behöver en ny skena.
  Besöket kostar 600 kr trots att det inte är akut men det är som man bokar.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-05-22

  Jag fick en bettskena nyligen och en blå ask att ha den i. Min fråga är om den ska ligga i asken när den inte använd?. Jag har läst att man borde ha den i ett glas vatten. Vad rekommenderar ni?
  Hej Alexander och tack för din fråga.
  Lägg den i asken när du inte använder den. Bara inte torr, helst ska vara lite blött men att lägga den i ett glas vatten brukar vi inte rekommenderar.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-05-16

  Hej,

  Jag har råkat slänga min skena. Jag har kvar mallen, kan ni göra en ny av den?

  Jag är inte patient hos er.
  Hej Suad och tack för din fråga.
  Det är väldigt svårt att göra den med samma gipsmodellen. Risken är att den inte passar eller inte sitter bra.
  En bettskena i överkäken kostar 5300 kr så det är bättre att inte riskera stabiliteten med att inte ta ett nytt avtryck. Vi har scanner om du tycker att det är jobbigt med materialen i munnen.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-05-16

  Hej! Jag undrar om man kan gjuta en blekskena hos er, och isåfall vad det kostar?
  Tack på förhand!
  Hej och tack för din fråga.

  Ja, vi gör bettskenor. En kostar 5310 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-05-04

  Hej, jag skulle vilja köpa en ny plastask till min snark skena, kan jag köpa på S:t Eriksgatan i Stockholm?
  Hej Ann, ja, det går bra.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-05-04

  Hej,
  Läste på er hemsida att man ska fylla i ett formulär för att starta en process angående en eventuell snark/apne skena. Hur går jag tillväga? Var hittar jag den? Ska man boka tid först?
  Hej Peter och tack för din fråga.

  För att få snarkskena med högkostnadsskydd måste din läkare göra en utredning först för att veta hur mycket andningsuppehåll får du under natten efter det avgörs om du är berättigad till den så skickar en remiss till tandläkare för att göra skenan. Inte alla tandläkare får göra det så det gäller att du ringer och frågar sedan när du får remissen.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-04-13

  Kan man beställa snarkskena via er? Vad väljer jag för typ av bokning då? Och hur mycket kostar det?
  Hej och tack för din fråga.
  En snarkskena kostar 14999 kr om du betalar den själv. Om du får får remiss från din läkare betalar du som en vanlig läkarbesök.
  Ring oss för att boka tid.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-03-29

  Hej. Jag vill besöka en tandläkare för att få hjälp med bettskena. Jag har problem med regelbunden huvudvärk som strålar från käkarna, min käke gör knakande ljud när jag öppnar/stänger den och vet med mig att jag ofta pressar ihop mina tänder båda dag- och nattetid. Den bettskena jag har sedan tidigare passar inte längre då mina visdomständer har växt ut efter den gjordes. Erbjuder distriktstandvården hjälp med att gjuta en bettskena och vad ska man isåfall boka för något?
  Hej och tack för din fråga.
  Börja med att boka en undersökning så kan man undersöka dig och ev ta avtrycket för en ny bettskena.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-03-23

  Hej! Kommer man behöva göra en ny bettskena efter att man fäst ett tandsmycke? Eller kan man använda sin gamla? Tacksam för svar!
  Hej Katrine och tack för din fråga.
  Det kanske inte blir bra med bettskenan efter att man fäster ett tandsmycke. Ibland kan man slipa på bettskenan men det finns risken att det inte sitter bra senare.
  En ny bettskena kostar 5.300 kr så du får bedöma om det är värd att bekosta den.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare.

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-03-07

  Hi!
  I would like to do a night guard to protect my teeth during the night. How can I book a time for that and what is the price? Thank you very much in advance!
  Hi,
  I would recomend you to book a basic examination of your teeth. The dentist can then descide what type of treatment is best suitable for your problems. Here you can read more about problems in the jaw etc. https://distriktstandvarden.se/behandlingar/allm%c3%a4ntandv%c3%a5rd/bettskena/#kortfattad-information

  Best regards,
  Carmen Camacho leg. Tandläkare.

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-02-20

  Hej!

  Jag har en retainer som på underkäken på ena tanden har blivit lite lös/lite lim har lossnat så jag vill fixa till det. Vilken typ av tid bokar jag här på hemsidan för ett sådant besök och ungefär vad kostar det?
  Hej och tack för din fråga.
  Boka en akut tid och beskriv vad problemet är.
  Besöket kostar 600 kr. Att limma fast tråden kostar 670 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2023-02-16

  Hej!

  Jag skulle vilj ha en bettskena och en blekningsskena. 

  Jag pratade med min förra tandläkare för några år sedan och hon sa att hon då kunde minska det totala priset då båda utgick från samma gjutningsmall. Jag gjorde det inte då av olika anledningar, och tyvärr har hon bytt stad. 

  Har ni något liknande?
  Hej och tack för din fråga.
  Nej, det har vi inte det här. Vi debiterar varje skena för sig eftersom bettskenan skickas till labbet för tillverkning och den andra måste vi göra här på kliniken.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-12-06

  Hej!
  Jag skulle behöva hjälp med min retainer i underkäken. Den har börjat släppt lite och jag skulle behöva att den limmades fast lite extra. Nu är en del lös och gör det obehagligt för mig. Kan ni hjälpa mig med det? I så fall hur går jag tillväga för att boka det och vad skulle det kosta?
  Hej och tack för din fråga.
  Ja, vi kan hjälpa dig med retainer. Bara att du letar efter en klinik nära dig och bokar tiden online eller ringer du dit. Det kan kosta mellan 1700-2000 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-11-10

  Hej!

  Jag hade tandställning för mååånga år sedan och fick då efteråt en retainer att sova med varje natt. Det känns inte så nice att ha samma fortfarande. Vad skulle det kosta att göra en ny sån?

  Och - vad kostar en konsultation om man är sugen på att ha invisilign i överkäken? Tänderna har ju flyttat på sig massor sen jag tog ut min tandställning..

  Supertacksam för svar då jag är så nöjd med er!
  Hej och för din fråga.
  Ja, retainer kostar 1600 kr. Konsultationen är kostnadsfritt med vår tandreglering specialisten.

  Ha det så bra.

  Meds vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-11-08

  Är 21 och haft bettskena sen jag var 15 har bytt den engång innan kostnads fritt för att jag måste ha den och min nya börjar bli gammal hur funkar det att bytta eller förnya?
  Hej! Du har fri tandvård till och med 23 år. Hör av dig till din klinik och se när det är dags för undersökning nästa gång, om det är snart tar du med din bettskena till besöket och ber dem titta på den och göra en ny om den är sliten som du säger. Se gärna till att du kommer till en tandläkare för undersökning på grund av bettskenan. Om det är ett år tills du ska bli kallad be om att få en tid till tandläkare nu endast för att kontrollera bettskenan. Ha en fin dag!

  Sandra Torefalk
  Leg. Tandhygienist 2022-09-12

  Hej! Hur lång väntetid har ni på bettskena för ungdom? Min som har väntat på att bli kallad i över ett halvår nu.

  Mvh Karin Malm
  Hej Karin och tack för din fråga. Jag förstår inte din fråga. Skulle han remitteras till en specialist eller?
  Det är bättre att du kontaktar hans tandläkare eller kliniken dit han brukar gå och fråga.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-08-30

  Hej!
  Jag undrar om jag ska betala för en eventuell bettskena eller om det ingår i den fria tandvården (jag är 20 år, blir 21 år i december).

  Med vänliga hälsningar
  Hej Ami, nej, om du är yngre än 23 år skulle du inte betala för en bettskena om du verkligen behöver det.
  Det är din tandläkare som utreder och ev gör den.

  Ha det så bra.
  Med vänliga hälsningar,
  Carmen Camacho

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-08-30

  Hej, hur mycket skulle det kosta att göra en ny retainer hos er? Jag har den i underkäken tänder 13-23.
  Hej Kiira och tack för din fråga. En ny retainer kostar 2000 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-07-07

  Hej!
  Jag har haft problem med tandpressning i många år. Använt bettskena, och nu har jag varit hos en bettfysiolog. Men har fortsatt problem med smärta i tänderna när jag vaknar.

  Min käke knäpper och spänner hela tiden.
  Har väldigt kraftiga ilningar i nedre vänster tuggtand. Den tanden har nu lagats 2 gånger utan att smärtan ger med sig.

  Har inte ont i själva tanden när jag tuggar, men det gör ilar när jag andas in med munnen. Det konstiga är att när jag står i duschen och det är varmt, ilar tanden nästintill ingenting. Mest ilar den när jag dricker kallt vatten och det kommer emot tanden.

  Röntgenbilderna visar inga tecken på inflammation i tanden eller något. Min tandläkare har föreslagit en rotfyllning om inte ilningarna försvinner. Men det känns inte bra, med tanke på att det inte finns några skador.

  Vad kan detta bero på?
  Hej Simon och tack för din fråga. Ja, det är väldigt svårt att hittar orsaken när en tand är besvärlig. Ibland skadas nerven av själva pressningen.
  Jag föreslår att man ta bort fyllningen och lägger en provisorisk fyllning som är snäll mot nerven och du får känna några veckor om det blir bättre innan man gör en rotbehandling.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-07-06

  Hej, jag har haft en retainer bakom tänderna i överkäken ca 14 år. Nu har metalltråden lossnat och skulle vilja ta bort limmet(?) som sitter kvar på tänderna. Vill inte ha ny retainer. Är det något era kliniker kan göra och vad kostar det? Tacksam för svar
  Hej Danne och tack för din fråga. Ja, vi kan ta bort limmet. Det skulle kosta 560 kr för besöket och 1070 kr för själva behandling.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-30

  Hej

  Jag har en fråga ang. bettskena jag har fått den hårda varianten tror jag och jag undrar hur länge ska man använda bettskena? Jag har det för att jag gnisslar tänderna på nätterna. Jag har fått muntorrhet pga av det. Har haft bettskena ca 3-4 år nu. Hur mycke jag än använder salivstimulerande medel verkar jag inte bli av med min muntorrhet och jag testat att trappa ner mina mediciner som också ger muntorrhet. Jag äter endast nu melantonin, innan hade jag 4 tabletter mot sömnen. Kan man vara utan bettskena under 1-2 månader för att låta munnen vila eller för att se om muntorrheten blir bättre?
  Hej Ewe och tack för din fråga. Ja, man kan uppleva en del muntorrhet när man använder bettskena. Jag vet inte vilka mediciner du använder. Prova Xylimelts tabletter fäster du i tandköttet eller kinden under natten och det verkar under en lång tid. Annars prova kanske en vecka utan bettskenan inte mer.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-30

  Vad kostar det att byta retainer? Eller skaffa essixskena? Vilket besök bör man boka för sådan åtgärd?
  Hej och tack för din fråga. Ja, det kostar 2000 kr. Ring så får du en en lämplig tid för att ta avtrycket.


  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-25

  Hej, jag har otroligt mycket problem med att jag pressar och gnisslar tänder vilket leder till migrän och spänningshuvudvärk, som jag har medicin mot. Men hört om att botox ska hjälpa och verka avslappnande i käkarna, är det något ni utför? Haft problem med detta sen barnsben och testat bettskena som jag gnisslat sönder och vet inte alls vart jag ska vända mig för att få hjälp med detta.
  Hej och tack för din fråga. Nej vi utför inte botox-behandling.


  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-18

  Hejsan!

  Jag undrar vad det kostar att ta bort en retainer som jag har på insidan av mina nedre framtänder, ca 3 cm?

  Har redan gått på undersökning hos folktandvården och diskuterat alternativ men kommit fram till att jag bara vill ta bort den helt.
  Hej och tack för din fråga. Det kostar mellan 1100-1500 beroende på hur mycket tid man använder för avlägsna det.


  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-17

  Hej!
  Jag har hört att man kan spruta in botox i käkarna mot att man trycker ihop käkarna hårt nattetid, är det något ni erbjuder? Jag har haft lite problem under en längre tid men på senaste har det blivit värre och nu gör det ont även under dagtid för att jag pressar under nätterna…
  Hej Linnea, nej vi gör inte det. Bättre att du kollar käkarna, man kan använda en bettskena på natten så undviker du att pressar på tänderna. Så boka tid för undersökning+ utredning käkbesvär.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-17

  Hej,
  Jag ville bara kolla priser på en bitskena för någon som gnisslar tänker samt 1 till 2 kronor på grund av detta. Jag har nämligen fått ett pris av min tandläkare men långt över ref priset. Funderar även på att bytta då jag upplever att dom jobbar reaktivt inte proaktivt.
  Tack för svar.
  Hej och tack för din fråga. Det är lätt att kolla våra prislistor på hemsidan. En bettskena kostar 4920 kr och en krona ligger mellan 8600-9180 beroende på materialen eller om dem ligger på samma käken.  Ha de så bra.
  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-16

  Hej, kan ni hjälpa till med skena mot sömnapné?
  Hej Jan och tack för din fråga. Ja, vi har en tandläkare i Nynäshamn och en i Handen som gör apnéskenor. Om du har en remiss från läkaren blir det bara vanlig avgift taxa som när du går till läkaren men annars kostar den 10.520 kr.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-05-03

  Hej, jag vill göra tandsmycke men på natten när jag nattskena kan jag fortfarande göra?
  Hej Hamdan, tack för din fråga. Om du har en bettskena som du använder på natten blir det kanske svårt att sätta en tandsmycke. Man kan kolla och välja en tand som inte störs av bettskenan.

  Ha det så bra.

  Med vänlig hälsning,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-04-11

  Hej!
  Jag gnisslar tänder väldigt mycket i sömnen och har under åren "slipat ner" mina tänder ganska ordentligt. De senaste åren har jag använt bettskena och det funkar bra, men iom att jag körde utan tidigare så har det hunnit slipas ner och blivit betydligt kortare och plattare än tidigare. Det gäller framförallt tänderna längst fram, därför skulle jag vilja kolla om möjligheten finns att sätta dit en liten extra bit längst ner på de 4 framtänderna för att få till lite extra längd en lite mer rundad kant? Går det att göra och vad tror ni att det i så fall skulle kosta? Det kan bli så att jag kommer behöva rotfylla två av tänderna senare i vår, är det något man skulle kunna göra samtidigt?

  Tacksam för svar!
  Hej Jennifer, tack för din fråga. Det är svårt att säga hur det går att fixa dina framtänder och hur mycket skulle det kosta utan att man undersöker dem. Angående rotbehandlingar brukar göras här men att göra allting samtidigt kan jag inte lova. Vi försöker göra så mycket som det går och patienten vill-orkar vid varje besök.

  Ha det så bra.

  Med vänliga hälsningar,

  Carmen Camacho
  leg tandläkare

  Carmen Camacho
  Tandläkare 2022-03-29

  Hej! Det är så att jag har retainer innanför tänderna och det har lossnat lite, det buktar ut och är inte lika fast mot tänderna längre. Jag undrar kostar det någonting att fixa? Jag är 22 år. Med vänliga hälsningar, Monia
  Hej

  Tandregleringsbehandling ingår inte i den kostnadsfria tandvård upp till 23år. Kontakta gärna specialist kliniken där du gjorde din tandreglering och fråga om du ev kan få hjälp hos de, annars hjälper vi dig gärna mot kostnad

  Med vänliga hälsningar

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2021-04-28

  Hej. Jag gjorde en utfyllnad av en tand. Detta resulterade i att min bettskena inte längre passar. Ska jag fortsätta sova med den trots att den sitter illa? Eller ska jag komma in och få en ny guten?
  Hej! Nej, sov inte med den om den sitter illa. Du kan gå tillbaka till tandläkaren och be hen slipa i skenan först, där din lagade tand sitter. Det kanske räcker så annars måste du göra en ny. Lycka till!

  Patricia Nordell
  Leg. Tandläkare 2021-04-27

  Hej!
  Jag försöker hitta vad det kostar att göra en bettskena hos er men kan inte hitta det.
  Så det är min fråga vad det kostar hos er. Jag biter ihop på nätterna känner jag.
  Hej! Grundpriset för en bettskena är 4575kr. Sen kan det bli lite billigare om du är uppe i ett högre högkostnadsskydd. Trevlig kväll!

  Patricia Nordell
  Leg. Tandläkare 2021-02-25

  Hej!

  Jag skulle behöva en ny retainer på överkäken då den jag haft sedan tandreglering i tonåren har gått av. Kan detta fixas hos er och hur mycket kostar en ny retainer? Är alltså en tråd bakom tänderna!
  Hej
  Tack för din fråga. Det är rekommenderad att kontakta en ortodontist för att göra en ny retainer. Antigen vänder du dig till den kliniken behandlingen utfördes på eller bokar en tid hos en tandreglering specialist.

  Lycka till

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2020-10-13

  Hej, går det bra att röka samtidigt som man har en bettskena i munnen
  Hej Beccan!
  Helst vill vi att du inte röker alls ;), men skämt åtsido går det ifall det funkar för dig rent praktiskt:).
  Ha en fortsatt fin dag!

  Solmaz Nejadolhosseini
  Leg. Tandhygienist 2020-10-12

  Hej, jag har en retainer som delvis lossnat. Vilken typ av behandling behöver jag? Och vad kostar det att fixa detta?
  Hej
  Om retainern inte är deformerad ska den kunna sättas fast igen och det skulle kosta mellan 1000-1700 kr beroende på om den är lös på en eller flera punkter. Om retainern är deformerad så tillkommer kostnad för tandteknik för en ny båge till fastsättningskostnaden.
  Med vänliga hälsningar

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2020-05-13

  Hej
  Jag har just nu bettskena i överkäken när jag sover men jag är ändå spänd och öm hela dagarna, kan jag köpa en bettskena extra på apoteket för att använda på underkäken?
  Hej
  Du ska helst inte kombinera olika bettskenor tillsammans då det kan bli fel belastning av muskler och ojämn fördelning av spänningskraften på tänderna. Ta upp din besvär med din tandläkare, i vissa fall kan justering av bettskena räcka och några avslappnande övningar. Tänk på att aktivt undvika pressa på dagtid om du gör det. Fortsätter dina besvär så kan du diskutera med din tandläkare om remiss till bett fysiolog behövs.
  Lycka till

  Ahlam Nagash
  Leg. Tandhygienist 2020-05-06

  Hej,
  Jag har bettskena och märkt att mina framtänder nuddar bettskenan när jag biter ihop käken. Ska det vara så?
  Hej Mathilda, tanken med en bettskena är att den ska avlasta käkleden samt skydda dina tänder från vidare slitage. Därför bör en bettskena vara rätt inslipad så att man biter jämt på den. Bettskenan ska helst komma i kontakt med så många tänder som möjligt från motsatta käken vid ihopbitning.
  Det kan vara bra att kontrollera din bettskena då och då hos tandläkaren så att man ser till att bettskenan fortfarande fungerar som den skall.
  Du är välkommen att boka tid hos oss så hjälper dig med en undersökning.
  Vänliga hälsningar

  Evelyn Andersson
  Leg. Tandläkare 2020-04-21

  Hej!
  Jag har en retainer retationsskena bakom framtänderna efter tidigare tandställning. Men jag upplever att den som sitter på ovansidan sticker ut lite samt att det känns vasst på ena kanten när jag nuddar med tungan. Är det normalt eller har den lossnat lite?
  Hej,

  Det låter som att din retainer har lossat lite. Jag skulle rekommendera att du bokar en tid hos en tandläkare för att sätta fast den.

  Mvh

  Christina Shokri Stenström
  Leg. Tandläkare 2020-03-05

  Hej,

  Jag har gnisslat ner min emalj på vissa tänder och upplever därför konstanta ilningar (ingen huvudvärk eller käkvärk), vilket påverkar min vardag väldigt negativt. Jag har använt en provisoriskt bettskena i ca en månad utan resultat.

  Jag har två frågor:

  1. Kan en anpassad (formad av mina tänder) bettskena hjälpa mot ilningarna även fast jag har slitit bort emaljen? Eller används bettskenan endast förebyggande mot slitage?

  2. Om inte en anpassad bettskena skulle hjälpa mig mot mina ilningar, vad har ni för andra alternativa behandlingar, krona, komposit, skalfasad?

  Tack på förhand,

  Med vänlig hälsning, Johnny F
  Hej Johnny,
  Bettskenan som du har borde hjälpa dig om du har spända käkmuskler eller som skydd mot ytterligare tandslitage.
  Om dina ilningar beror på avsaknad av emalj så kan man eventuellt använda sig av komposit eller göra en mer omfattande behandling beroende på hur stor emaljförlusten är.
  Du är välkommen att boka en tid hos oss, så kan vi försöka hjälpa dig med en behandling som passar just dig.
  Vänliga hälsningar

  Evelyn Andersson
  Leg. Tandläkare 2020-01-28

  ingår bettskena i högkostnadsskyddet?
  Hej!

  Ja, bettskena ingår i högkostnadsskyddet så länge som man kan styrka att det finns ett behov av detta.

  Med vänlig hälsning,

  Sofia Arzt Wallen
  Leg. Tandläkare 2019-12-18

  Hej,

  Jag har haft tandställning men inte längre men nu har min ståltråd som jag haft bakom tänderna lossnat. Kan ni sätta dit en ny?
  Hej Bella,
  Man brukar oftast sätta in någon sorts retention efter en ortodontisk behandling. Oftast blir det i form av ny ståltråd bakom framtänderna eller plastskena, beroende på hur det ser ut i munnen och behovet.
  Du är välkommen att boka en tid hos oss så hjälper vi dig med en undersökning och förslag på det som blir aktuellt i ditt fall.
  Vänliga hälsningar

  Evelyn Andersson
  Leg. Tandläkare 2019-12-10

  Hej! Jag känner att jag skulle behöva börja använda bettskena men det står att man ska rådfråga tandläkare om man har kronor eller fasader och jag är lite osäker på om jag har fasad eller inte men slog ut mina tänder en gång för flera år sen och har nu vad jag vet porslin över de som försvann av framtänderna men hela tänderna är inte utbytta. Borde jag kunna använda bettskenan utan problem eller är det något jag bör tänka på?
  Hej,

  En bettskena som är individanpassad och gjord hos tandläkare tar normalt sett hänsyn till detta och ska inte vara ett problem. Rekommenderar att du vänder dig till kliniken där bettskenan gjordes för att få svar. Om det inte är möjligt är du självklart välkommen till någon av våra kliniker för att få hjälp.

  Önskar en fortsatt trevlig dag.

  Simon Linnér
  Leg. Tandläkare 2019-01-07

  Hej!
  Jag hade tandställning för över 10 år sedan och har sedan dess haft en ståltråd bakom tänderna. Imorse lossnade tråden från en tand. Den skaver inte så jag har inget akut behov men skulle gärna boka en tid för att återfästa ifall ni gör sådant. Är också nyfiken på kostnaden.

  Mvh Sara
  Hej Sara,

  Kontroll av det som skett samt enkel fastsättning på en tand kostar totalt 1015kr. Om det skulle krävas ytterligare utredningar eller åtgärder tillkommer kostnad för det efter information och samtycke från dig.

  Med vänlig hälsning,
  Simon Linnér

  Simon Linnér
  Leg. Tandläkare 2018-10-23

  Jag har en "tandställning" på baksidan av mina tänder (framtänderna) dvs en "ståltråd" som håller fast mina tänder då jag tidigare haft räls.
  Nu har den lossnat på ena sidan och jag skulle behöva sätta fast den. Min fråga: Gör ni sådant och isåfall vad kostar det?
  Mvh Therese
  Hej Therese,

  Om den lossnat endast på ena sidan kan vi återplacera den så länge den inte har gått sönder eller liknande. Vi kontrollerar detta och fäster fast den igen, ca kostnad för det är 1000kr minus eventuell ersättning från Försäkringskassan.
  Med vänlig hälsning,
  Simon Linnér

  Simon Linnér
  Leg. Tandläkare 2018-10-08

  Jag har haft en bettskena i några år som fungerat perfekt, men nu har en del av den bakre skenan gått av.
  Kan man limma denna del eller är det nybeställning som gäller? Om den går att laga...utför ni sådana arbeten?
  Hej Maria,
  Har bettskenan gått sönder är det dessvärre dags för en ny. Du får gärna boka en tid till oss så hjälper vi dig med att utforma en ny som känns bra.
  Med vänlig hälsning,
  Simon Linnér

  Simon Linnér
  Leg. Tandläkare 2018-10-03

  Hej,

  Jag har haft tandställning och retainers. Nu har min retainer lossnat och jag vill gärna sätta in nya i förebyggande syfte. Går det att göra hos er och vad kostar det?
  Hej,

  Om det är mindre än ett år sedan du fick retainern så rekommenderar jag att du söker samma vårdgivare som gjorde tandställningsbehandlingen, då det ligger som deras ansvar att åtgärda. Har det gått mer än ett år är det inte längre kostnadsfritt inom den behandlingen. Då får du gärna komma till oss alternativt söka tillbaka för behandling hos tidigare vårdgivare.
  Kostnad för en ny retainer i ena käken inklusive initial kontroll är 1500kr + kostnaden för tillverkningen av retainern av en tandtekniker.
  Med vänlig hälsning,
  Simon Linnér

  Simon Linnér
  Leg. Tandläkare 2018-10-02

  Hej !
  Min son gnuggar på tänderna när han sover varje natt.
  Finns det speciall behandling ?
  Tack !
  Mvh
  Carolyn
  Hej Carolyn

  Det är väldigt vanligt att barn gnuggar/gnisslar/pressar på mjölktänder och ingenting man behandlar.

  Med vänlig hälsning

  :-D

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-06-12

  Hej.

  För ungefär 9-10 år sedan tog jag bort min tandställning på under- och överkäken. Till överkäken fick jag en skena i plast. Tandläkaren sa att jag även i fortsättningen (efter konstant användande en period i början) skulle använda den på natten, så det gör jag. Men nu det senaste har jag börjat pressa tänderna på natten, och har märkt att plasten på min skena har fått repor och slit/bettmärken. Min fråga är: borde jag sluta använda min skena under tiden som jag har problem med tandpressning? Är plasten i skenan farlig att få i sig? (Det verkar ha lossnat nån liten bit, som jag nog bitit av på natten). Kan man köpa en bettskena på apoteket så länge?
  Tack.

  Vänliga hälsningar

  Matilda
  Hej Matilda

  Plasten är ej farlig men ev skulle du kanske må bättre av att använda en hård skena.
  Ta kontakt med din tandläkare

  :-D

  Lycka till

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-04-26

  Hej!
  Kan ni även lägga till en ny retainer?
  Tacksam för svar
  Hej

  Det är bäst att vända sig till kliniken där tandregleringen gjordes om man vill ha en helt ny reteiner. Laga den kan vi däremot göra
  :-D

  Med vänlig hälsning

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-04-26

  Hej,
  hade tandställning några år tillbaka men har nu varit utan i circa 5 år. Efter att ha bitit av retainer så har min framtand börjat vrida sig. Är det bäst att använda sig av en ny tråd-retainer eller plastskena?
  Hej
  Du bör gå till den som gjorde tandställningen från början och höra vad som är bäst i just ditt fall.
  Med vänlig hälsning

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2018-02-28

  Hej, hur ska jag ta mig till om jag fått veta att retainer jag har skulle ha varit uttagen för 11år sen enligt tandläkarens journal. Jag var där igår och fick veta det efter att dom hade lagat den. Så dom plockade inte bort den igår heller eftersom att dom redan hade hunnit laga.... Blir tokig på det här.
  Hej
  Det gör ingenting om den sitter kvar. Det är ofta bra att ha den så länge den sitter. Om du är osäker
  på detta så ring och fråga din tandläkare igen.

  Med vänlig hälsning

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2017-10-25

  Hur mycket kostar en bettskena ifall man är under 21 år?
  Om du får en remiss till en specialist så kostar det ingenting. I annat fall ca 3500 kr

  Mia Larsén
  Leg. tandläkare 2017-09-06

  Hej! Nattskenan jag fick efter min "tandställningsbehandling" har nu efter mer än ett års bruk gått sönder pga att jag gnisslar tänder om nätterna. Har för mig att jag måste betala en ny själv om jag har sönder den så vad landar priset ungefär på?
  Hej!
  Om du fortfarande ingår i barn-och ungdomstandvården tycker jag att du ska fråga den tandregleringsspecialist du gick till och fråga om du kan få en ny.
  Om du ska betala själv beror det på vilken typ att nattskena du ska ha. Om den bara var i plast eller om den hade en ståltråd runt tänderna.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-03-13

  Hej
  Jag skulle gärna vilja ha en snarkskena.
  Vad ska jag göra
  vänliga hälsningar Simone törnwall
  Hej!
  Här på Distriktstanvården Fridhemsplan har vi en tandläkare som heter Vigert Sjözing som är duktig på snarkskenor. Du är välkommen att höra av dig på 08-412 00 755 för en tid.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-03-13

  Hej! Jag får ont i min tunga pga att jag sädrsr drar den mot mina tänder som har spetsiga kanter. Kostar det att skaffa bettskenor? Är 17 år
  Mvh Linnea
  Hej!
  Du kan fråga den tandläkare du går hos. Sedan är det frågan om en bettskena hjälper eftersom den bärs på natten och jag antar att du drar med tungan över tänderna på dagen.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-03-06

  Hej,

  Jag har tidigare haft tandställning (invisalign) och har nu retainer på över- och underkäken samt plastskena på natten. Nu har ett hörn av en visdomstand börjat växa ut och min fråga är om jag bör gå till tandläkaren för att kolla att visdomstanden inte kommer förstöra/ändra mina tänders nuvarande position? Om jag bör boka in en tandläkartid, bör jag då boka in en tid redan nu eller först när tanden hunnit växa ut lite mer(nu är det som sagt endast ett litet hörn av tanden som sticker upp)?

  Med vänliga hälsningar,

  Hanna
  Hej Hanna!
  Att visdomstanden kommer fram ska inte påverka resultatet av tandregleringen om du har retainrar och plastskena på natten. Om plastskenan skulle sluta passa pga visdomstanden kan du söka hjälp.
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-03-01

  Hejsan!

  Mitt namn är Rebecca och jag är 23 år gammal.

  Jag har tidigare varit patient hos Nynäshamns folktandvård. Jag har sedan jag fyllt 20 dock inte varit tillbaka dit och vid sista besöket fick jag tummen upp och att allting satt fint.

  Jag har dock, sedan väldigt tidig ålder haft ett väldigt kraftigt korsbett. Detta har sagts att det inte behövdes regleras då det inte kommer påverka mig fysiskt eller psykiskt. Nu när jag då växt klart och mina visdomständer kommit in så har jag märkt en sakta men säker förändring i mitt ansikte. Hakan är nu sne och bettet värre än någonsin. Jag har svårt att hålla rent och jag tror att detta gör att det uppstår karies.

  Därför behöver jag nu hjälp. Jag har läst på lite på olika hemsidor men har lite svårt att förstå alla termer. Vad har jag rätt till? Kan detta justeras? Isåfall är det någonting ni kan göra och Isåf hur mycket skulle det kunna kosta? Är det något jag kan få hjälp med utav försäkringskassan?

  Förstår att det är svårt att ge ett konkret svar då jag inte varit och gjort en undersökning men eftersom jag bor utomlands och grämer mig väldigt mycket över detta skulle det vara skönt och veta om det finns hjälp hemma att få.

  Tacksam för all hjälp!

  Med vänlig hälsning,
  Rebecca
  Hej!
  Be att få en konsultation hos en tandregleringsspecialist. De vet om du har rätt till ersättning från försäkringskassan.
  Med vänlig hälsning,

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-02-13

  Hej! Jag har en fråga gällande retainer. Det är nu 9 år sedan jag tog bort min tandställning och retainer har länge fungerat bra. Tills för 3 år sedan. Jag betalade då för en ny retainer, som sattes in. Men som fortsatte att lossna, och jag fick gå tillbaka en gång i månaden eller var 6:e vecka för att sätta dit den och det har fortsatt så. (vissa besök har jag inte behövt betala för medan andra har jag betalat för). Tillslut valde de att göra en ny retainer till mig (som de stod för) och satte in, men samma sak hände där. Jag har bara fortsatt att få gå tillbaka och sätta dit den igen, den håller inte längre än några veckor. Det känns extremt frustrerande, både tidsmässigt och kostnadsmässigt då jag måste ta ledigt och ta mig till tandläkaren så ofta. Jag behöver en hållbar lösning, för mig är det inte hållbart eller ens rimligt att man betalar 2500 för en retainer (plus betalar för att den ska sättas dit när den lossnar så ofta) och att man ska behöva åka fram och tillbaka så i 3 års tid, när tanken är att den ska kunna hålla i 15-20 år. Och för att nu sen även behöva betala för ytterligare nytt ingrepp (Essix skena) istället. Finns det möjlighet att jag kan reklamera retainern jag köpt, iom att den aldrig ens fungerat. Känner mig som en jobbig patient, men tycker själv det är extremt jobbigt att den inte håller och är väldigt missnöjd på det jag betalat för. Tusen tack för hjälp och guidning ! Med vänlig hälsning!
  Hej!
  Jag förstår att det är kostsamt för dig både gällande tid och pengar. Huruvida du kan få tillbaka pengar är svårt att svara på, det får du fråga den tandläkare du går hos.
  Generellt kan man säga att de som är skickligast att sätta fast retainrar är tandregleringsassistenterna som arbetar hos tandregleringsspecialisterna, näst bäst är tandregleringsspecialisterna och till sist kommer allmäntandläkarna. Mitt råd till dig är att söka hjälp hos en tandregleringsspecialist (ortodontist).
  Med vänlig hälsning

  Anna Velander
  Leg. tandläkare 2017-01-31

  Hej. Jag har en mjukhård bettskena, dvs hård plast utanpå och mjuk plast inuti. Den är gjord i början av 2016. Jag har nu sett att mjuka plasten har släppt/försvunnit på kanterna av ett par "tandavtryck", är det normalt slitage? Skenan rengörs enligt instruktioner mjuk tandborste och diskmedel, då och då ättika/vattenblandning och ibland Coregatabletter.

  Är det farligt på något vis om plastbitarna skulle sväljas, även om de är väldigt små?

  Påverkar det här funktionen för skenan och går det att laga mjuka plasten vid behov eller måste en helt ny skena göras?
  Hej!

  Jag rekommenderar att du tar kontakt med din behandlande tandläkare som får bedöma om bettskenan behöver korrigeras. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2017-01-30

  Hej! Jag lider av tandgnissling/pressning och har en hård bettskena med gom för det. Och det har funkat bra. Men för någon månad sedan fick jag ont i en tand i underkäken och var hos tandläkaren. Berodde på tandpressning, sa han och slipade lite på tanden bakom.
  Efter det fick jag även ont i samma tand på andra sidan underkäken. Tänkte att det kanske berodde på att han slipade på en tand, så det blev lite felbelastning på skenan.
  Var hos tandläkaren igen, och de slipade ner på bettskenan på de ställen som tog emot på de tänderna. Rätt så mycket medslipat. Jag trodde att man skulle slipa minimalt.
  Två dagar efter det har jag fått ont i käken, flera tänder, kindbenet, främst på höger sida (det var på den sidan de slipade mest) och spänningshuvudvärk. Kan nu inte använda bettskenan för det gör ont i tänderna och spänner. Har de förstört skenan? Jag har köpt en på apoteket, ekulf. För jag vågar inte sova utan. Ska den skydda mot bruxism? Jag väntar på att få tid till bettfys. Vågar jag gå till tandläkaren och be dom att slipa bettskenan då jag kan använda den? Är rädd att de ska förstöra ännu mer. Mår psykiskt dåligt av att han ont och vara trött hela tiden.
  Har mest ont på min högra sida, kan det bero på att tänderna tar emot mer där? Rädd att tänderna ska gå sönder.
  Tacksam för svar.
  Hej!

  Ring din behandlande tandläkare och förklara problematiken och att du nu inte kan använda bettskenan så hjälper de dig. Man får försöka hitta en lösning som gör dig smärtfri fram tills du kan få hjälp av bettfysiolog. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2017-01-09

  Hej! Jag är 25 år och har de senaste åren börjat snarka. Jag tycker detta är jätte jobbigt och jag känner mig obekväm i den situationen. Jag har kollat upp om det är så att jag har andningsuppehåll, men så är inte fallet. Alltså kan inte landstinget hjälpa mig med en sån skena. Min fråga är då, hur går jag till väga nu? Vad kostar skenorna? Hur bra hjälper dom? Vart vänder jag mig?

  Med vänlig hälsning,
  Hej!

  Du kan vända dig till vår klinik på Fridhemsplan där vi har tandläkare som arbetar med antiapnéskenor för konsultation. Telenr 08-41200755. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-21

  Jag fick en bettskena för några veckor sedan. Sedan dess upplever jag att en av tänderna upptill går att klicka till med tänderna och att den då flyttar på sig. Speciellt på morgonen när jag tar ut bettskenan men även efter måltid. Jag var hos tandläkaren nyligen och han sa att de satt fast men undrade om klickandet skedde senare än 30 minuter efter att jag tog ut bettskenan, då hade jag ingen uppfattning om det men nu har jag märkt att det är när som under dygnet. Är det något att uppsöka tandläkare för?
  Hej!

  Det kan ta lite tid att prova in en bettskena och flera återbesök kan krävas. Upplever du att skenan är lite lös eller att du biter olika på den efter klicket skulle jag rekommendera att du ber behandlande tandläkare titta på det snabbt för att se att det inte är något som behöver justeras. MVH

  Johan Lundström
  Leg. tandläkare 2016-12-19

  Jag tog bort min tandställning några veckor sedan och fick då en plastskena. Efter en natt såg jag att det hade blivit ett "jakt" för en tand på skenan. Funderar lite på om det kan vara med att pressa tänderna med tanke det är ömhet och värk i tänderna just där den är ibland? Efter en fyllning på en tand känner jag också av att bettet med skenan på är inte som det var innan den gjorde. Jag undrar vad detta två sakerna beror på?
  Hej!
  Om du har fått en lagning på en tand efter att skenan gjordes kanske skenan måste anpassas lite till lagningen. Det är viktigt att skenan sitter på plats ordentligt.
  Beställ en tid hos din tandläkare för kontroll och ev. justering av skenan.

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-10-04

  Hej ! Går hos bettfys som försöker att stabilisera mitt bett! Har en tand i vänster överkäke som ömmar när jag använder bettskenan! Alla tänder i vänster ök har undersökts med ngt som gjorde att det ilade i samtliga tänder utan i den som jag ovan nämner! Den ilade bara lite efter mycket tryckande! Är svullen i kinden och vänstra ögat är svullet! Kan det vara tanden som behöver rotfyllas eller avlägsnas! Jag må inte bra!

  Mvh M
  Hej!
  Det låter som att du kan ha en infektion i/vid den ömmande tanden. Sök din ordinarie tandläkare för kontroll och ev. rotbehandling.

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-10-03

  Hej,
  Jag fick som råd av en tandläkare i augusti att skaffa bettskena då jag gnisslar tänder om nätterna. Jag ser slitaget och skulle behöva en bettskena snarast för att undvika mer slitage. Har ni något prisförlag för bettskenor?
  Vänligen,
  Christofer Ewert
  Hej. Enligt vår prislista kostar en bettskena i hårdplast 4276:-. Vad ditt pris blir beror på om du har fått någon annan tandvård på sistone (du hade ju varit på en undersökningen nyligen t.ex.). Om man kommer upp över 3000:- på samma 12-månadersperiod räknat på Försäkringskassans referenspris får man nämligen rabatt på det som överstiger 3000:-. Det räknas ihop även om du får din tandvård på olika kliniker.
  Det enklaste är därför att du ringer den tandvårdsklinik där du vill göra skenan och frågar vad just ditt pris blir.

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-09-23

  vad är det för plast som mjuk bettskena är gjord av?
  Hej!
  De mjukplastskenor som görs här på Distriktstandvården i Nynäshamn är gjorda av EVA, Ethyl-Vinyl-Acetat.

  Inger Knutsson Stålhandske
  Leg. tandläkare 2016-09-06

  Hej jag undrar hur mycket det kostar att få en ny retainer? kan man få den gratis om man är under 18?
  Tandvård är gratis fram till det år man fyller 20 år. Om en tandläkare bedömer att retainern är trasig och att du behöver en ny kan du få det kostnadsfritt.

  Sofia Jofred, leg tandläkare

  Hej jag har haft min retainer i några månader och jag börja märka att tråden som sitter på fram tänderna har blivit skrapig den var silver innan men nu är den typ grå/svart. Jag undrar vad det kan bero på eftersom jag tar hand om min retainer?!
  Hej
  Jag kan tyvärr inte svara på varför den blivit grå/svart. Materialet som man sätter fast tråden med (komposit) kan missfärgas med tiden av te/kaffe etc., men själva tråden brukar inte ändra färg.

  Sofia Jofred, leg tandläkare

  Hej! kan man rengöra retianer med tandborste och tandkräm? Och hur ska man ta hand om sin retainer?Finns det fortfarande risk för tänderna att röra på sig även om har tråd bakom tänderna?Kommer alla ta bort sina visdoms tänder?
  Hej.
  Ja, man kan borsta på den som man borstar på sina tänder. Det är dessutom bra att rengöra mellan tänderna. Tandtråd fungerar ju inte där retainern sitter, men tandstickor eller mellanrumsborstar brukar fungera bra.
  Om tråden sitter fast som den ska finns det ingen risk att tänderna flyttar på sig.
  Alla tar inte bort sina visdomständer. Om man får upprepade besvär med visdomständerna eller om tandläkaren ser att de växer på ett sätt att de kan skada granntänderna (kontrolleras i samband med vanlig undersökning) kan de behöva tas bort.

  Sofia Jofred, leg tandläkare

  Hej jag undra hur man rengör retainer
  Hej!
  Borsta retainern med en mjuk tandborste utan tandkräm. Du kan t.ex. ta en liten, liten droppe diskmedel. Skölj sedan retainern med vatten. Det är viktigt att göra rent den varje dag.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej! Måste man lägga retainer samma tid och ta ut de samma tid varje dag? Och om tänderna kommer att flytta på sig om man glömmer lägga retainer på 1-2 dagar?
  Hej!
  Retainern måste inte sättas in eller tas ut exakt tid varje dag men du ska följa de instruktioner som tandregleringsspecialisten har gett dig. Om du glömmer att använda retainern några dagar finns det stor risk att tänderna flyttar på sig, så det är viktigt att du använder den som specialisten har sagt.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  hej!jag undra hur länge man ska ha retainer under kvällen?Och min retainers färg har ändrats till svart den var silver innan är farligt?
  Hej!
  Retinern ska du använda så mycket som möjligt på kvällen och under natten om inte din tandregleringsspecialist har sagt något annat. Ring för säkerhets skull till tandregleringen och fråga.
  Det är viktigt att göra rent retainern varje dag så att den håller sig fräsch.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Hej! Jag har sedan en tid tillbaka käkat mediciner som får mig att bita ( som ett slags ticks)och detta har lett till att jag har fått ont i en av mina tänder på vänstersida. Det känns som om den är lös fast den inte är det. Jag har överlag haft känsliga tänder under hela min uppväxt (20 år idag) och de har inte alltid varit så starka. Upplevde att mina framtänder på undersidan var ganska svaga, för några år sedan men idag så är dessa starka.Jag undrar om jag behöver oroa mig för denna tandvärk eller inte? Jag förstår ju att jag inte ska bita ihop tänderna så ofta kanske men det får jag jobba på.
  Hej!
  Det är bra att du jobbar på att inte bita ihop tänderna så mycket. Ibland biter man ihop hårt på nätterna och det kan ju vara svårt att göra något åt. I vissa fall kan det då vara bra med en bettskena.
  Jag tycker att du ska besöka din tandläkare för en kontroll av den onda tanden. Kanske är tanden lite för hög i ett visst läge? Det kan också ha blivit en liten spricka i tanden.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Har en snarkskena sedan ca 5 år .Har råkat trampa på den.Den blev sned.Har fått svar att jag måste göra en ny sömnutredning föra tt få en ny. Ingen har sett om den går att reparera.Kan jag göra något för att slippa vänta imer än ett år? Jag sover dåligt.
  Min rekommendation är att du vänder dig till tandläkaren som gjorde din snarkskena och börja med att få skenan undersökt för att se om den går att justera. Kanske finns läkarremissen kvar där och kan användas igen?

  Sofia Jofred, leg tandläkare

  Hej, jag har haft tandställning i ungefär ett år, fick en plastskena sen som jag använt varje natt som man ska göra, men jag märker ändå hur mina framtänder har flyttat tillbaka sig och är inte lika fina längre. Jag fyllde i ett hål i en av tänderna kan det vara därför den inte passar längre? I sånna fall vad kan man göra åt det? Vill verkligen att dom ska flytta tillbaka sig till så fina dom var efter jag tog av tandställningen och inte flytta tillbaka sig mer till hur dom var innan!
  Hej,
  Kontakta din tandläkare som gjorde fyllningen och se om det går att justera skenan/fyllningen så att det passar bättre.

  Linnea Linnér, leg tandläkare

  Hej!För cirka 4 år sedan tog jag bort min tandställning i överkäken och fick en bettskena som jag skulle använda till natten. Denna använde jag slaviskt i ett år, sedan mer sällan och sedan glömde jag i princip bort den. I somras började jag få molande huvudvärk som med tiden blivit förvärrad och som nu orsakar mig mycket smärta. Kom på att detta troligtvis har med tänderna att göra och testade därför att sätta på bettskenan och mycket riktigt så hade tänderna flyttat på sig då den inte alls sitter som den ska. Mina frågor är nu; kan jag använda samma bettskena och på så sätt flytta tillbaka tänderna där de var innan? Är detta farligt, kan det skada några nerver eller liknande eller förvärra den tinnitus jag har (tinnitusen är ej kopplad till huvudvärken. Huvudvärken avtar när jag använder skenan)? Ska säga att jag kan få på skenan men ser och känner att det bildas ett glapp i ex. gommen. Oerhört tacksam för svar!
  Hej,
  Jag skulle rekommendera att du kontaktar din tandläkare och tittar närmre på detta. Eventuellt kan en ny skena behöva göras eller en vanlig bettskena för att lindra din huvudvärk.

  Linnea Linnér, leg tandläkare

  Hej! Jag heter Sofia och är 13 år. Jag drog ut en tand men vuxentanden växer framför gluggen. Jag ska till tandläkaren på måndag och jag oroar mig lite över om jag ska få tandställning för det. Tror ni att jag kommer få en tandställning? I så fall, vilken sort? Fast eller natt tandställning? Isf hur länge kommer jag ha det?Tacksam för svar mvh// Sofia
  Hej!
  Det är jättesvårt att svara på dina frågor eftersom jag inte vet hur det ser ut för övrigt i din mun, hur de andra tänderna växer och hur långt den här nya tanden har vuxit.
  Du behöver inte vara orolig inför tandläkarbesöket på måndag. Din tandläkare vill säkert se hur den nya tanden har vuxit och kommer sedan att informera dig om hur det verkar gå och om det verkar behövas en tandställning eller ej. Passa på på måndag och ställ de här frågorna till tandläkaren då.

  Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

  Fråga tandläkaren

  Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

  Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.