Bettskena mot tandgnissel – pris & information

Att sova med skenor på natten är en effektiv åtgärd mot tandpressning, tandgnissel och för personer med bettfel. Här kan du läsa mer om våra olika skenor och hur vi kan hjälpa dig.

Bettskena mot tandgnissel – pris & information

Bettskena mot tandpressning och tandgnissel

Bettskena hjälper dig att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Vidare kan en bettskena i plast som används under natten vara lämplig, den avlastar muskler och käkar samtidigt som den förhindrar slitage. Slitage som sliter ner tänder och ofta orsakar att fyllningar frakturerar.

Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettinslipning avlasta. Alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett.

Läs mer under fördjupande information hur en behandling med bettskena går till.

Det börjar med en undersökning

Vid en undersökning kan tandläkaren upptäcka slitage på tänderna som härrör till tandgnissling. Tandläkaren känner även på musklerna kring käkarna för att upptäcka eventuella ömma punkter. Behandlingen baseras på din situation och de förutsättningar som föreligger.

För vissa räcker det med avslappningsövningar eller ta reda på orsaken som ligger bakom smärtan. Om stress är anledningen kan också avslappningsövningar hjälpa, och den bästa medicinen är ju att stressa mindre.

Misstänker du att du behöver en bettskena? Du kan boka en vanlig undersökning online hos våra allmäntandläkare på den klinik som passar dig. Din tandläkare kommer sedan att hjälpa dig vidare i processen för att få en bettskena. En basundersökning kostar 985 kronor.
BOKA EN TID

Användning av bettskena

Vanligtvis ska bettskenan användas när du sover men kan även i vissa fall behöva användas på dagen. Om skenan bara ska användas nattetid så är det lättare att somna med skenan om du sätter på dig den någon halvtimme innan du går och lägger dig.

Oftast använder du skenan under en begränsad period på några månader men ibland kan det bli nödvändigt att periodvis eller regelbundet bära skenan under längre tid. Följ de instruktioner som du har fått av din tandläkare.

Biverkningar och obehag

Skenan kan upplevas som stor och klumpig de första dygnen och även ge kväljningskänsla eller ökad salivavsöndring. Man kan också känna ömhet i tänderna, speciellt på morgonen. När den tas ut händer det att bettet inte verkar “stämma”. Det beror på att tuggmusklerna har slappnat av och då möts käkarna i ett litet annorlunda läge än det du är van vid. Dessa obehag försvinner efter en kort tids användning.

Kom till oss så hjälper vi dig

Diskutera gärna med vår personal vid nästa undersökning eller kontakta oss om du misstänker att du är i behov av en bettskena. Du kan boka en vanlig undersökning online, så hjälper vi dig vidare efter det. En basundersökning kostar 985 kronor.

BOKA EN TID

Snarkar du?

Vi har även nischtandläkare som är experter inom snarkning och sömnapné. Vi framställer snarkskenor som hjälper till att vidga dina andningsvägar och hindra tungan från att falla bakåt. Skenorna lindrar eller eliminerar snarkningar och andningsuppehåll. Vi hjälper dig till våra nischtandläkare för vidare snarkutredning!

Läs mer om snarkskena här >>

Patientfrågor om Bettskena/Apnéskena/Retainer
Hej! Det är så att jag har retainer innanför tänderna och det har lossnat lite, det buktar ut och är inte lika fast mot tänderna längre. Jag undrar kostar det någonting att fixa? Jag är 22 år. Med vänliga hälsningar, Monia
Hej

Tandregleringsbehandling ingår inte i den kostnadsfria tandvård upp till 23år. Kontakta gärna specialist kliniken där du gjorde din tandreglering och fråga om du ev kan få hjälp hos de, annars hjälper vi dig gärna mot kostnad

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-04-28

Hej. Jag gjorde en utfyllnad av en tand. Detta resulterade i att min bettskena inte längre passar. Ska jag fortsätta sova med den trots att den sitter illa? Eller ska jag komma in och få en ny guten?
Hej! Nej, sov inte med den om den sitter illa. Du kan gå tillbaka till tandläkaren och be hen slipa i skenan först, där din lagade tand sitter. Det kanske räcker så annars måste du göra en ny. Lycka till!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-04-27

Hej!
Jag försöker hitta vad det kostar att göra en bettskena hos er men kan inte hitta det.
Så det är min fråga vad det kostar hos er. Jag biter ihop på nätterna känner jag.
Hej! Grundpriset för en bettskena är 4575kr. Sen kan det bli lite billigare om du är uppe i ett högre högkostnadsskydd. Trevlig kväll!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-02-25

Hej!

Jag skulle behöva en ny retainer på överkäken då den jag haft sedan tandreglering i tonåren har gått av. Kan detta fixas hos er och hur mycket kostar en ny retainer? Är alltså en tråd bakom tänderna!
Hej
Tack för din fråga. Det är rekommenderad att kontakta en ortodontist för att göra en ny retainer. Antigen vänder du dig till den kliniken behandlingen utfördes på eller bokar en tid hos en tandreglering specialist.

Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-10-13

Hej, går det bra att röka samtidigt som man har en bettskena i munnen
Hej Beccan!
Helst vill vi att du inte röker alls ;), men skämt åtsido går det ifall det funkar för dig rent praktiskt:).
Ha en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-12

Hej, jag har en retainer som delvis lossnat. Vilken typ av behandling behöver jag? Och vad kostar det att fixa detta?
Hej
Om retainern inte är deformerad ska den kunna sättas fast igen och det skulle kosta mellan 1000-1700 kr beroende på om den är lös på en eller flera punkter. Om retainern är deformerad så tillkommer kostnad för tandteknik för en ny båge till fastsättningskostnaden.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-13

Hej
Jag har just nu bettskena i överkäken när jag sover men jag är ändå spänd och öm hela dagarna, kan jag köpa en bettskena extra på apoteket för att använda på underkäken?
Hej
Du ska helst inte kombinera olika bettskenor tillsammans då det kan bli fel belastning av muskler och ojämn fördelning av spänningskraften på tänderna. Ta upp din besvär med din tandläkare, i vissa fall kan justering av bettskena räcka och några avslappnande övningar. Tänk på att aktivt undvika pressa på dagtid om du gör det. Fortsätter dina besvär så kan du diskutera med din tandläkare om remiss till bett fysiolog behövs.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06

Hej,
Jag har bettskena och märkt att mina framtänder nuddar bettskenan när jag biter ihop käken. Ska det vara så?
Hej Mathilda, tanken med en bettskena är att den ska avlasta käkleden samt skydda dina tänder från vidare slitage. Därför bör en bettskena vara rätt inslipad så att man biter jämt på den. Bettskenan ska helst komma i kontakt med så många tänder som möjligt från motsatta käken vid ihopbitning.
Det kan vara bra att kontrollera din bettskena då och då hos tandläkaren så att man ser till att bettskenan fortfarande fungerar som den skall.
Du är välkommen att boka tid hos oss så hjälper dig med en undersökning.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-21

Hej!
Jag har en retainer retationsskena bakom framtänderna efter tidigare tandställning. Men jag upplever att den som sitter på ovansidan sticker ut lite samt att det känns vasst på ena kanten när jag nuddar med tungan. Är det normalt eller har den lossnat lite?
Hej,

Det låter som att din retainer har lossat lite. Jag skulle rekommendera att du bokar en tid hos en tandläkare för att sätta fast den.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-05

Hej,

Jag har gnisslat ner min emalj på vissa tänder och upplever därför konstanta ilningar (ingen huvudvärk eller käkvärk), vilket påverkar min vardag väldigt negativt. Jag har använt en provisoriskt bettskena i ca en månad utan resultat.

Jag har två frågor:

1. Kan en anpassad (formad av mina tänder) bettskena hjälpa mot ilningarna även fast jag har slitit bort emaljen? Eller används bettskenan endast förebyggande mot slitage?

2. Om inte en anpassad bettskena skulle hjälpa mig mot mina ilningar, vad har ni för andra alternativa behandlingar, krona, komposit, skalfasad?

Tack på förhand,

Med vänlig hälsning, Johnny F
Hej Johnny,
Bettskenan som du har borde hjälpa dig om du har spända käkmuskler eller som skydd mot ytterligare tandslitage.
Om dina ilningar beror på avsaknad av emalj så kan man eventuellt använda sig av komposit eller göra en mer omfattande behandling beroende på hur stor emaljförlusten är.
Du är välkommen att boka en tid hos oss, så kan vi försöka hjälpa dig med en behandling som passar just dig.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-28

ingår bettskena i högkostnadsskyddet?
Hej!

Ja, bettskena ingår i högkostnadsskyddet så länge som man kan styrka att det finns ett behov av detta.

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-18

Hej,

Jag har haft tandställning men inte längre men nu har min ståltråd som jag haft bakom tänderna lossnat. Kan ni sätta dit en ny?
Hej Bella,
Man brukar oftast sätta in någon sorts retention efter en ortodontisk behandling. Oftast blir det i form av ny ståltråd bakom framtänderna eller plastskena, beroende på hur det ser ut i munnen och behovet.
Du är välkommen att boka en tid hos oss så hjälper vi dig med en undersökning och förslag på det som blir aktuellt i ditt fall.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-10

Hej! Jag känner att jag skulle behöva börja använda bettskena men det står att man ska rådfråga tandläkare om man har kronor eller fasader och jag är lite osäker på om jag har fasad eller inte men slog ut mina tänder en gång för flera år sen och har nu vad jag vet porslin över de som försvann av framtänderna men hela tänderna är inte utbytta. Borde jag kunna använda bettskenan utan problem eller är det något jag bör tänka på?
Hej,

En bettskena som är individanpassad och gjord hos tandläkare tar normalt sett hänsyn till detta och ska inte vara ett problem. Rekommenderar att du vänder dig till kliniken där bettskenan gjordes för att få svar. Om det inte är möjligt är du självklart välkommen till någon av våra kliniker för att få hjälp.

Önskar en fortsatt trevlig dag.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07

Hej!
Jag hade tandställning för över 10 år sedan och har sedan dess haft en ståltråd bakom tänderna. Imorse lossnade tråden från en tand. Den skaver inte så jag har inget akut behov men skulle gärna boka en tid för att återfästa ifall ni gör sådant. Är också nyfiken på kostnaden.

Mvh Sara
Hej Sara,

Kontroll av det som skett samt enkel fastsättning på en tand kostar totalt 1015kr. Om det skulle krävas ytterligare utredningar eller åtgärder tillkommer kostnad för det efter information och samtycke från dig.

Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-23

Jag har en "tandställning" på baksidan av mina tänder (framtänderna) dvs en "ståltråd" som håller fast mina tänder då jag tidigare haft räls.
Nu har den lossnat på ena sidan och jag skulle behöva sätta fast den. Min fråga: Gör ni sådant och isåfall vad kostar det?
Mvh Therese
Hej Therese,

Om den lossnat endast på ena sidan kan vi återplacera den så länge den inte har gått sönder eller liknande. Vi kontrollerar detta och fäster fast den igen, ca kostnad för det är 1000kr minus eventuell ersättning från Försäkringskassan.
Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-08

Jag har haft en bettskena i några år som fungerat perfekt, men nu har en del av den bakre skenan gått av.
Kan man limma denna del eller är det nybeställning som gäller? Om den går att laga...utför ni sådana arbeten?
Hej Maria,
Har bettskenan gått sönder är det dessvärre dags för en ny. Du får gärna boka en tid till oss så hjälper vi dig med att utforma en ny som känns bra.
Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-03

Hej,

Jag har haft tandställning och retainers. Nu har min retainer lossnat och jag vill gärna sätta in nya i förebyggande syfte. Går det att göra hos er och vad kostar det?
Hej,

Om det är mindre än ett år sedan du fick retainern så rekommenderar jag att du söker samma vårdgivare som gjorde tandställningsbehandlingen, då det ligger som deras ansvar att åtgärda. Har det gått mer än ett år är det inte längre kostnadsfritt inom den behandlingen. Då får du gärna komma till oss alternativt söka tillbaka för behandling hos tidigare vårdgivare.
Kostnad för en ny retainer i ena käken inklusive initial kontroll är 1500kr + kostnaden för tillverkningen av retainern av en tandtekniker.
Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-02

Hej !
Min son gnuggar på tänderna när han sover varje natt.
Finns det speciall behandling ?
Tack !
Mvh
Carolyn
Hej Carolyn

Det är väldigt vanligt att barn gnuggar/gnisslar/pressar på mjölktänder och ingenting man behandlar.

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-12

Hej.

För ungefär 9-10 år sedan tog jag bort min tandställning på under- och överkäken. Till överkäken fick jag en skena i plast. Tandläkaren sa att jag även i fortsättningen (efter konstant användande en period i början) skulle använda den på natten, så det gör jag. Men nu det senaste har jag börjat pressa tänderna på natten, och har märkt att plasten på min skena har fått repor och slit/bettmärken. Min fråga är: borde jag sluta använda min skena under tiden som jag har problem med tandpressning? Är plasten i skenan farlig att få i sig? (Det verkar ha lossnat nån liten bit, som jag nog bitit av på natten). Kan man köpa en bettskena på apoteket så länge?
Tack.

Vänliga hälsningar

Matilda
Hej Matilda

Plasten är ej farlig men ev skulle du kanske må bättre av att använda en hård skena.
Ta kontakt med din tandläkare

:-D

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Hej!
Kan ni även lägga till en ny retainer?
Tacksam för svar
Hej

Det är bäst att vända sig till kliniken där tandregleringen gjordes om man vill ha en helt ny reteiner. Laga den kan vi däremot göra
:-D

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Hej,
hade tandställning några år tillbaka men har nu varit utan i circa 5 år. Efter att ha bitit av retainer så har min framtand börjat vrida sig. Är det bäst att använda sig av en ny tråd-retainer eller plastskena?
Hej
Du bör gå till den som gjorde tandställningen från början och höra vad som är bäst i just ditt fall.
Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej, hur ska jag ta mig till om jag fått veta att retainer jag har skulle ha varit uttagen för 11år sen enligt tandläkarens journal. Jag var där igår och fick veta det efter att dom hade lagat den. Så dom plockade inte bort den igår heller eftersom att dom redan hade hunnit laga.... Blir tokig på det här.
Hej
Det gör ingenting om den sitter kvar. Det är ofta bra att ha den så länge den sitter. Om du är osäker
på detta så ring och fråga din tandläkare igen.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-25

Hur mycket kostar en bettskena ifall man är under 21 år?
Om du får en remiss till en specialist så kostar det ingenting. I annat fall ca 3500 kr

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-06

Hej! Nattskenan jag fick efter min "tandställningsbehandling" har nu efter mer än ett års bruk gått sönder pga att jag gnisslar tänder om nätterna. Har för mig att jag måste betala en ny själv om jag har sönder den så vad landar priset ungefär på?
Hej!
Om du fortfarande ingår i barn-och ungdomstandvården tycker jag att du ska fråga den tandregleringsspecialist du gick till och fråga om du kan få en ny.
Om du ska betala själv beror det på vilken typ att nattskena du ska ha. Om den bara var i plast eller om den hade en ståltråd runt tänderna.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej
Jag skulle gärna vilja ha en snarkskena.
Vad ska jag göra
vänliga hälsningar Simone törnwall
Hej!
Här på Distriktstanvården Fridhemsplan har vi en tandläkare som heter Vigert Sjözing som är duktig på snarkskenor. Du är välkommen att höra av dig på 08-412 00 755 för en tid.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej! Jag får ont i min tunga pga att jag sädrsr drar den mot mina tänder som har spetsiga kanter. Kostar det att skaffa bettskenor? Är 17 år
Mvh Linnea
Hej!
Du kan fråga den tandläkare du går hos. Sedan är det frågan om en bettskena hjälper eftersom den bärs på natten och jag antar att du drar med tungan över tänderna på dagen.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej,

Jag har tidigare haft tandställning (invisalign) och har nu retainer på över- och underkäken samt plastskena på natten. Nu har ett hörn av en visdomstand börjat växa ut och min fråga är om jag bör gå till tandläkaren för att kolla att visdomstanden inte kommer förstöra/ändra mina tänders nuvarande position? Om jag bör boka in en tandläkartid, bör jag då boka in en tid redan nu eller först när tanden hunnit växa ut lite mer(nu är det som sagt endast ett litet hörn av tanden som sticker upp)?

Med vänliga hälsningar,

Hanna
Hej Hanna!
Att visdomstanden kommer fram ska inte påverka resultatet av tandregleringen om du har retainrar och plastskena på natten. Om plastskenan skulle sluta passa pga visdomstanden kan du söka hjälp.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-01

Hejsan!

Mitt namn är Rebecca och jag är 23 år gammal.

Jag har tidigare varit patient hos Nynäshamns folktandvård. Jag har sedan jag fyllt 20 dock inte varit tillbaka dit och vid sista besöket fick jag tummen upp och att allting satt fint.

Jag har dock, sedan väldigt tidig ålder haft ett väldigt kraftigt korsbett. Detta har sagts att det inte behövdes regleras då det inte kommer påverka mig fysiskt eller psykiskt. Nu när jag då växt klart och mina visdomständer kommit in så har jag märkt en sakta men säker förändring i mitt ansikte. Hakan är nu sne och bettet värre än någonsin. Jag har svårt att hålla rent och jag tror att detta gör att det uppstår karies.

Därför behöver jag nu hjälp. Jag har läst på lite på olika hemsidor men har lite svårt att förstå alla termer. Vad har jag rätt till? Kan detta justeras? Isåfall är det någonting ni kan göra och Isåf hur mycket skulle det kunna kosta? Är det något jag kan få hjälp med utav försäkringskassan?

Förstår att det är svårt att ge ett konkret svar då jag inte varit och gjort en undersökning men eftersom jag bor utomlands och grämer mig väldigt mycket över detta skulle det vara skönt och veta om det finns hjälp hemma att få.

Tacksam för all hjälp!

Med vänlig hälsning,
Rebecca
Hej!
Be att få en konsultation hos en tandregleringsspecialist. De vet om du har rätt till ersättning från försäkringskassan.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

Hej! Jag har en fråga gällande retainer. Det är nu 9 år sedan jag tog bort min tandställning och retainer har länge fungerat bra. Tills för 3 år sedan. Jag betalade då för en ny retainer, som sattes in. Men som fortsatte att lossna, och jag fick gå tillbaka en gång i månaden eller var 6:e vecka för att sätta dit den och det har fortsatt så. (vissa besök har jag inte behövt betala för medan andra har jag betalat för). Tillslut valde de att göra en ny retainer till mig (som de stod för) och satte in, men samma sak hände där. Jag har bara fortsatt att få gå tillbaka och sätta dit den igen, den håller inte längre än några veckor. Det känns extremt frustrerande, både tidsmässigt och kostnadsmässigt då jag måste ta ledigt och ta mig till tandläkaren så ofta. Jag behöver en hållbar lösning, för mig är det inte hållbart eller ens rimligt att man betalar 2500 för en retainer (plus betalar för att den ska sättas dit när den lossnar så ofta) och att man ska behöva åka fram och tillbaka så i 3 års tid, när tanken är att den ska kunna hålla i 15-20 år. Och för att nu sen även behöva betala för ytterligare nytt ingrepp (Essix skena) istället. Finns det möjlighet att jag kan reklamera retainern jag köpt, iom att den aldrig ens fungerat. Känner mig som en jobbig patient, men tycker själv det är extremt jobbigt att den inte håller och är väldigt missnöjd på det jag betalat för. Tusen tack för hjälp och guidning ! Med vänlig hälsning!
Hej!
Jag förstår att det är kostsamt för dig både gällande tid och pengar. Huruvida du kan få tillbaka pengar är svårt att svara på, det får du fråga den tandläkare du går hos.
Generellt kan man säga att de som är skickligast att sätta fast retainrar är tandregleringsassistenterna som arbetar hos tandregleringsspecialisterna, näst bäst är tandregleringsspecialisterna och till sist kommer allmäntandläkarna. Mitt råd till dig är att söka hjälp hos en tandregleringsspecialist (ortodontist).
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-31

Hej. Jag har en mjukhård bettskena, dvs hård plast utanpå och mjuk plast inuti. Den är gjord i början av 2016. Jag har nu sett att mjuka plasten har släppt/försvunnit på kanterna av ett par "tandavtryck", är det normalt slitage? Skenan rengörs enligt instruktioner mjuk tandborste och diskmedel, då och då ättika/vattenblandning och ibland Coregatabletter.

Är det farligt på något vis om plastbitarna skulle sväljas, även om de är väldigt små?

Påverkar det här funktionen för skenan och går det att laga mjuka plasten vid behov eller måste en helt ny skena göras?
Hej!

Jag rekommenderar att du tar kontakt med din behandlande tandläkare som får bedöma om bettskenan behöver korrigeras. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej! Jag lider av tandgnissling/pressning och har en hård bettskena med gom för det. Och det har funkat bra. Men för någon månad sedan fick jag ont i en tand i underkäken och var hos tandläkaren. Berodde på tandpressning, sa han och slipade lite på tanden bakom.
Efter det fick jag även ont i samma tand på andra sidan underkäken. Tänkte att det kanske berodde på att han slipade på en tand, så det blev lite felbelastning på skenan.
Var hos tandläkaren igen, och de slipade ner på bettskenan på de ställen som tog emot på de tänderna. Rätt så mycket medslipat. Jag trodde att man skulle slipa minimalt.
Två dagar efter det har jag fått ont i käken, flera tänder, kindbenet, främst på höger sida (det var på den sidan de slipade mest) och spänningshuvudvärk. Kan nu inte använda bettskenan för det gör ont i tänderna och spänner. Har de förstört skenan? Jag har köpt en på apoteket, ekulf. För jag vågar inte sova utan. Ska den skydda mot bruxism? Jag väntar på att få tid till bettfys. Vågar jag gå till tandläkaren och be dom att slipa bettskenan då jag kan använda den? Är rädd att de ska förstöra ännu mer. Mår psykiskt dåligt av att han ont och vara trött hela tiden.
Har mest ont på min högra sida, kan det bero på att tänderna tar emot mer där? Rädd att tänderna ska gå sönder.
Tacksam för svar.
Hej!

Ring din behandlande tandläkare och förklara problematiken och att du nu inte kan använda bettskenan så hjälper de dig. Man får försöka hitta en lösning som gör dig smärtfri fram tills du kan få hjälp av bettfysiolog. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej! Jag är 25 år och har de senaste åren börjat snarka. Jag tycker detta är jätte jobbigt och jag känner mig obekväm i den situationen. Jag har kollat upp om det är så att jag har andningsuppehåll, men så är inte fallet. Alltså kan inte landstinget hjälpa mig med en sån skena. Min fråga är då, hur går jag till väga nu? Vad kostar skenorna? Hur bra hjälper dom? Vart vänder jag mig?

Med vänlig hälsning,
Hej!

Du kan vända dig till vår klinik på Fridhemsplan där vi har tandläkare som arbetar med antiapnéskenor för konsultation. Telenr 08-41200755. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-21

Jag fick en bettskena för några veckor sedan. Sedan dess upplever jag att en av tänderna upptill går att klicka till med tänderna och att den då flyttar på sig. Speciellt på morgonen när jag tar ut bettskenan men även efter måltid. Jag var hos tandläkaren nyligen och han sa att de satt fast men undrade om klickandet skedde senare än 30 minuter efter att jag tog ut bettskenan, då hade jag ingen uppfattning om det men nu har jag märkt att det är när som under dygnet. Är det något att uppsöka tandläkare för?
Hej!

Det kan ta lite tid att prova in en bettskena och flera återbesök kan krävas. Upplever du att skenan är lite lös eller att du biter olika på den efter klicket skulle jag rekommendera att du ber behandlande tandläkare titta på det snabbt för att se att det inte är något som behöver justeras. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-19

Jag tog bort min tandställning några veckor sedan och fick då en plastskena. Efter en natt såg jag att det hade blivit ett "jakt" för en tand på skenan. Funderar lite på om det kan vara med att pressa tänderna med tanke det är ömhet och värk i tänderna just där den är ibland? Efter en fyllning på en tand känner jag också av att bettet med skenan på är inte som det var innan den gjorde. Jag undrar vad detta två sakerna beror på?
Hej!
Om du har fått en lagning på en tand efter att skenan gjordes kanske skenan måste anpassas lite till lagningen. Det är viktigt att skenan sitter på plats ordentligt.
Beställ en tid hos din tandläkare för kontroll och ev. justering av skenan.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-04

Hej ! Går hos bettfys som försöker att stabilisera mitt bett! Har en tand i vänster överkäke som ömmar när jag använder bettskenan! Alla tänder i vänster ök har undersökts med ngt som gjorde att det ilade i samtliga tänder utan i den som jag ovan nämner! Den ilade bara lite efter mycket tryckande! Är svullen i kinden och vänstra ögat är svullet! Kan det vara tanden som behöver rotfyllas eller avlägsnas! Jag må inte bra!

Mvh M
Hej!
Det låter som att du kan ha en infektion i/vid den ömmande tanden. Sök din ordinarie tandläkare för kontroll och ev. rotbehandling.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-03

Hej,
Jag fick som råd av en tandläkare i augusti att skaffa bettskena då jag gnisslar tänder om nätterna. Jag ser slitaget och skulle behöva en bettskena snarast för att undvika mer slitage. Har ni något prisförlag för bettskenor?
Vänligen,
Christofer Ewert
Hej. Enligt vår prislista kostar en bettskena i hårdplast 4276:-. Vad ditt pris blir beror på om du har fått någon annan tandvård på sistone (du hade ju varit på en undersökningen nyligen t.ex.). Om man kommer upp över 3000:- på samma 12-månadersperiod räknat på Försäkringskassans referenspris får man nämligen rabatt på det som överstiger 3000:-. Det räknas ihop även om du får din tandvård på olika kliniker.
Det enklaste är därför att du ringer den tandvårdsklinik där du vill göra skenan och frågar vad just ditt pris blir.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-23

vad är det för plast som mjuk bettskena är gjord av?
Hej!
De mjukplastskenor som görs här på Distriktstandvården i Nynäshamn är gjorda av EVA, Ethyl-Vinyl-Acetat.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-06

Hej jag undrar hur mycket det kostar att få en ny retainer? kan man få den gratis om man är under 18?
Tandvård är gratis fram till det år man fyller 20 år. Om en tandläkare bedömer att retainern är trasig och att du behöver en ny kan du få det kostnadsfritt.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag har haft min retainer i några månader och jag börja märka att tråden som sitter på fram tänderna har blivit skrapig den var silver innan men nu är den typ grå/svart. Jag undrar vad det kan bero på eftersom jag tar hand om min retainer?!
Hej
Jag kan tyvärr inte svara på varför den blivit grå/svart. Materialet som man sätter fast tråden med (komposit) kan missfärgas med tiden av te/kaffe etc., men själva tråden brukar inte ändra färg.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! kan man rengöra retianer med tandborste och tandkräm? Och hur ska man ta hand om sin retainer?Finns det fortfarande risk för tänderna att röra på sig även om har tråd bakom tänderna?Kommer alla ta bort sina visdoms tänder?
Hej.
Ja, man kan borsta på den som man borstar på sina tänder. Det är dessutom bra att rengöra mellan tänderna. Tandtråd fungerar ju inte där retainern sitter, men tandstickor eller mellanrumsborstar brukar fungera bra.
Om tråden sitter fast som den ska finns det ingen risk att tänderna flyttar på sig.
Alla tar inte bort sina visdomständer. Om man får upprepade besvär med visdomständerna eller om tandläkaren ser att de växer på ett sätt att de kan skada granntänderna (kontrolleras i samband med vanlig undersökning) kan de behöva tas bort.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag undra hur man rengör retainer
Hej!
Borsta retainern med en mjuk tandborste utan tandkräm. Du kan t.ex. ta en liten, liten droppe diskmedel. Skölj sedan retainern med vatten. Det är viktigt att göra rent den varje dag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Måste man lägga retainer samma tid och ta ut de samma tid varje dag? Och om tänderna kommer att flytta på sig om man glömmer lägga retainer på 1-2 dagar?
Hej!
Retainern måste inte sättas in eller tas ut exakt tid varje dag men du ska följa de instruktioner som tandregleringsspecialisten har gett dig. Om du glömmer att använda retainern några dagar finns det stor risk att tänderna flyttar på sig, så det är viktigt att du använder den som specialisten har sagt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej!jag undra hur länge man ska ha retainer under kvällen?Och min retainers färg har ändrats till svart den var silver innan är farligt?
Hej!
Retinern ska du använda så mycket som möjligt på kvällen och under natten om inte din tandregleringsspecialist har sagt något annat. Ring för säkerhets skull till tandregleringen och fråga.
Det är viktigt att göra rent retainern varje dag så att den håller sig fräsch.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har sedan en tid tillbaka käkat mediciner som får mig att bita ( som ett slags ticks)och detta har lett till att jag har fått ont i en av mina tänder på vänstersida. Det känns som om den är lös fast den inte är det. Jag har överlag haft känsliga tänder under hela min uppväxt (20 år idag) och de har inte alltid varit så starka. Upplevde att mina framtänder på undersidan var ganska svaga, för några år sedan men idag så är dessa starka.Jag undrar om jag behöver oroa mig för denna tandvärk eller inte? Jag förstår ju att jag inte ska bita ihop tänderna så ofta kanske men det får jag jobba på.
Hej!
Det är bra att du jobbar på att inte bita ihop tänderna så mycket. Ibland biter man ihop hårt på nätterna och det kan ju vara svårt att göra något åt. I vissa fall kan det då vara bra med en bettskena.
Jag tycker att du ska besöka din tandläkare för en kontroll av den onda tanden. Kanske är tanden lite för hög i ett visst läge? Det kan också ha blivit en liten spricka i tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har en snarkskena sedan ca 5 år .Har råkat trampa på den.Den blev sned.Har fått svar att jag måste göra en ny sömnutredning föra tt få en ny. Ingen har sett om den går att reparera.Kan jag göra något för att slippa vänta imer än ett år? Jag sover dåligt.
Min rekommendation är att du vänder dig till tandläkaren som gjorde din snarkskena och börja med att få skenan undersökt för att se om den går att justera. Kanske finns läkarremissen kvar där och kan användas igen?

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag har haft tandställning i ungefär ett år, fick en plastskena sen som jag använt varje natt som man ska göra, men jag märker ändå hur mina framtänder har flyttat tillbaka sig och är inte lika fina längre. Jag fyllde i ett hål i en av tänderna kan det vara därför den inte passar längre? I sånna fall vad kan man göra åt det? Vill verkligen att dom ska flytta tillbaka sig till så fina dom var efter jag tog av tandställningen och inte flytta tillbaka sig mer till hur dom var innan!
Hej,
Kontakta din tandläkare som gjorde fyllningen och se om det går att justera skenan/fyllningen så att det passar bättre.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!För cirka 4 år sedan tog jag bort min tandställning i överkäken och fick en bettskena som jag skulle använda till natten. Denna använde jag slaviskt i ett år, sedan mer sällan och sedan glömde jag i princip bort den. I somras började jag få molande huvudvärk som med tiden blivit förvärrad och som nu orsakar mig mycket smärta. Kom på att detta troligtvis har med tänderna att göra och testade därför att sätta på bettskenan och mycket riktigt så hade tänderna flyttat på sig då den inte alls sitter som den ska. Mina frågor är nu; kan jag använda samma bettskena och på så sätt flytta tillbaka tänderna där de var innan? Är detta farligt, kan det skada några nerver eller liknande eller förvärra den tinnitus jag har (tinnitusen är ej kopplad till huvudvärken. Huvudvärken avtar när jag använder skenan)? Ska säga att jag kan få på skenan men ser och känner att det bildas ett glapp i ex. gommen. Oerhört tacksam för svar!
Hej,
Jag skulle rekommendera att du kontaktar din tandläkare och tittar närmre på detta. Eventuellt kan en ny skena behöva göras eller en vanlig bettskena för att lindra din huvudvärk.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag heter Sofia och är 13 år. Jag drog ut en tand men vuxentanden växer framför gluggen. Jag ska till tandläkaren på måndag och jag oroar mig lite över om jag ska få tandställning för det. Tror ni att jag kommer få en tandställning? I så fall, vilken sort? Fast eller natt tandställning? Isf hur länge kommer jag ha det?Tacksam för svar mvh// Sofia
Hej!
Det är jättesvårt att svara på dina frågor eftersom jag inte vet hur det ser ut för övrigt i din mun, hur de andra tänderna växer och hur långt den här nya tanden har vuxit.
Du behöver inte vara orolig inför tandläkarbesöket på måndag. Din tandläkare vill säkert se hur den nya tanden har vuxit och kommer sedan att informera dig om hur det verkar gå och om det verkar behövas en tandställning eller ej. Passa på på måndag och ställ de här frågorna till tandläkaren då.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Maken behöver en apnéskena (snarkskena) och har varit i kontakt med Folktandvården där den kostar 6995:-. Pengar vi tyvärr inte känner att vi har. Förstår det också som att det inte är nåt man får nåt bidrag för.Vad kostar det att göra en sån hos er?MVH/ Linda
Hej!
En apnéskena kostar 6710kr hos Distriktstandvården om inte antalet sömnapnéer/natt har utretts på fysiologlab och läkare skrivit en remiss för en apnéskena.
Om antalet sömnapnéer/natt överstiger ett visst antal och läkare skickar en remiss till tandläkaren kostar det 200kr per besök här hos oss, alltså 600kr-800kr, 3-4 besök.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.