Dra ut en tand

Hur går det till att dra ut en tand? Gör det ont? Vilka är de normala biverkningarna efter en tandextraktion? Här reder vi ut allt som har med tandutdragning att göra.

dra ut en tand ont efter tandutdragning

Ibland kan det vara nödvändigt med en tandutdragning när tandläkaren inte ser något alternativ för att rädda tanden. Det kan handla om en inflammation, problem med en visdomstand eller en annan skada.

Med hjälp av bra teknik och bedövning är det oftast smärtfritt att dra ut en tand, men det kan dock uppstå lättare besvär och komplikationer som svullnader, blödningar och ömhet efter behandlingen. Det är något som oftast går över inom 14 dagar.

Efter en tandborttagning är det viktigt att hålla rent i munnen. 2 timmar efter tandborttagningen bör man varken äta, dricka eller skölja munnen. Varma drycker och låg huvudställning bör undvikas. När det gäller att hålla rent rekommenderas sköljning med antibakteriell lösning i 3 dygn efter tandborttagningen. Därefter kan man normalt borsta som vanligt.

Om du har förlorat en tand går det oftast att ersätta den med en protes eller implantat. Skulle du få problem med såret där tanden tidigare satt, bör du kontakta den klinik och tandläkare som drog ut tanden.

Är du i behov av att dra ut en tand?

Boka en undersökning hos oss i vår onlinebokning och få tid direkt eller kontakta oss på 010-550 15 00 så hjälper vi dig!

Vanliga frågor

Varför drar man ut tänder?
En tandutdragning kan bli nödvändig av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om omfattande kariesangrepp, inflammation, tandlossning, problem med visdomstand eller annan skada.
Innan beslut fattas om att dra ut en tand ser tandläkaren över alternativ för att rädda tanden.
Vad kostar det att dra ut en tand?
Ett cirkapris för att dra ut en tand ligger mellan 1500 – 6500 kronor beroende på omfattning. Kostnaden beror på hur komplicerad behandlingen är. Be din tandläkare om ett kostnadsförslag så att du kan vara beredd på vilket utgift det handlar om.
Du omfattas både av ett statligt tandvårdsbidrag samt skydd av Försäkringskassan mot höga kostnader.
Gör det ont att dra ut en tand?
Med hjälp av bra teknik och bedövning är det oftast smärtfritt att dra ut en tand, men det kan dock uppstå lättare besvär och komplikationer som svullnader, blödningar och ömhet efter behandlingen. Det är något som oftast går över efter en vecka.
Vad ska jag tänka på efter jag har dragit ut en tand?
Efter en tandborttagning är det viktigt att hålla rent i munnen. Tidigast sju timmar efter behandlingen rekommenderas att skölja området med en antibakteriell lösning.

Vi brukar även rekommendera att tänka på hur du äter den närmaste tiden efter behandlingen. Ät gärna mjuk kost, undvik varm dryck och tugga inte på den sidan där tanden tagits bort.

Det kan uppstå lättare besvär och komplikationer och generellt brukar vi säga att om dina symptom efter fem dagar blir värre istället för att avta så ska du kontakta din tandläkare. Detta gäller framför allt om du har feber, smärta, svullnad samt försämrat allmäntillstånd.

Varför måste tanden dras ut?

Tandutdragning, eller tandextraktion som det också kallas, är en åtgärd inom allmäntandvården som tandläkare ofta har stor erfarenhet av. En tandutdragning kan bli nödvändig av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om omfattande kariesangrepp, inflammation, infektion, tandlossning, problem med visdomstand eller annan skada. Innan beslut fattas om att dra ut en tand ser tandläkaren alltid över alternativ för att rädda tanden.

Under läkningstiden efter en tandutdragning kan det förekomma smärta, svullnad och blödningar.

Borttagna tänder kan i de flesta fall ersättas med implantat, brokonstruktioner eller protes.

Tandutdragning – en vanlig åtgärd

En del föreställer sig att det är smärtsamt och obehagligt att dra ut en tand. Faktum är att det låter värre än vad det är. Att dra ut en tand är en väldigt vanlig behandling. Legitimerade tandläkare har ofta god erfarenhet och klara rutiner kring extraktioner. Patienten kan uppleva viss spänning och tryck, men med hjälp av bra teknik och bedövning gör det väldigt sällan ont.

Vissa fall är svårare än andra. Om tanden som ska dras ut står i komplicerad position eller lutning i käkbenet, eller kanske ligger i ett låst gömt läge, kan ett kirurgiskt ingrepp bli aktuellt. Det innebär inte att det är mer smärtsamt, men behandlingens karaktär är mer avancerad och kan ta lite längre tid.

Efter en undersökning med röntgen, som alltid utförs i steg ett, kan tandläkaren ge mer konkret information gällande just din tand.

Vanligt att dra ut visdomstand

Sist på tur att växa ut är visdomständerna som sitter längst bak i käkbenen. Visdomständerna börjar vanligtvis växa ut efter 18-års åldern och det kan ta väldigt lång tid innan de har vuxit ut helt. De fyra visdomständerna fyller egentligen ingen funktion – vi klarar oss bra utan dem. Däremot kan de krångla en hel del under eruptionsfasen (tiden då de tränger fram), och av den anledningen väljer många att dra ut sina visdomständer hos tandläkaren.

Ont vid visdomstanden

Visdomständerna är luriga! De är större till storleken än de andra tänderna och ska tränga fram på en trång yta. Dessutom växer de snett i många fall och lägger sig i onaturliga positioner.

I andra fall växer visdomständerna inte upp helt, vilket innebär att tandköttet delvis ligger kvar över själva tuggytan. När detta händer kan det både se ut och kännas som att tandköttet växer över tanden, men så är alltså inte fallet. Om tandköttet ligger över tanden är det svårare att rengöra. Matrester och bakterier som hamnar mellan tandköttet och visdomstanden kan orsaka svullnad och ömhet. Det kan dessutom ge sämre andedräkt. Försök att komma åt med tandborsten längst bak och borsta extra noga vid dessa områden.

Ovanstående faktorer kan leda till dålig smak och lukt samt inflammation och i vissa fall infektion. Indikation på inflammation och infektion är att tandköttet sväller upp och orsakar smärta. Ibland kan det även kännas som att halsen svullnar upp. Det förekommer också att personer får huvudvärk och feber till följd av besvärliga visdomständer. Kontakta din tandläkare om besvären består en längre tid, eller om de är så kraftiga att allmäntillståndet försämras avsevärt.

Visdomstanden är besvärlig under eruptionsfasen

När visdomstanden växer upp, d.v.s. under eruptionsfasen, är det vanligt med besvär som svullnad och känsligt tandkött. Besvären avtar vanligtvis efter några dagar, därför räcker det i många fall att behandla besvären under eruptionsfasen. Din tandläkare kan efter en undersökning rekommendera lämplig smärtlindring och behandling för dig. Observera att det inte är säkert att visdomstanden behöver tas bort även om den är besvärlig under denna period.

Läs mer om visdomständer här

Vanligt efter tandutdragning

Hålet efter tanden

När tanden har dragits ut lämnas ett hålrum där tanden tidigare suttit. Hålet ser ut och känns som en grop ner i tandköttet. I första fasen av läkningsprocessen kan gropen ha en vitaktig färg. Med tiden kommer hålet att minska för att slutligen ha läkt ihop helt. Det är normalt att vara öm och uppleva svullnad i området efter en tandutdragning.

Något vitt och vasst tränger fram

Ur hålighet där tanden tidigare suttit kan du upptäcka att det kommer ut något vitt och vasst. Detta är förmodligen en bit tand eller ben som kan ha frakturerat då tanden togs bort. Tandläkaren lämnar endast tandfragment om det anses kunna läka in och vara symtomfritt, och då informerar vi om att vi gör det.

Det vita som du skymtar i håligheten kan också vara en bit av benet, som har en vit ton. Det kan se ut som det sitter tand kvar i själva hålet, men är egentligen ben som ska vara där. Om det inte gör ont eller är kraftigt obehagligt så kan du vara lugn. Kroppen kommer själv att stöta bort benbiten om den är lös.

Vita små trådar i hålet

Om du upptäcker att det finns någonting vitt i hålet kan det vara fibrin. Fibrin är ett protein som ser ut som ett slags nätverk av trådar. I nätverket kan sedan blodplättar och röda blodkroppar fastna, vilket leder till att såret slutar blöda. Låt hålet läka ifred och undvik all onödig kontakt för att minska risken för efterbesvär.

Något svart syns i hålet

Om du upptäcker något svart i eller över hålet så är det förmodligen koagulerat blod som sitter som en liten plugg. Försök att inte peta med tunga eller tandpetare. Pluggen försvinner tids nog av sig själv.

Stygn

Om tanden har dragits ut under ett kirurgiskt ingrepp så är det vanligt att tandköttet sys ihop med stygn. Stygnen brukar försvinna efter ca två veckor. Ibland händer det att ett stygn kan lossna redan efter ett par dagar och då kan det till en början komma ned mat i håligheten. Om du inte har speciellt ont eller besvärligt av detta kan du lugnt avvakta (såvida din tandläkare inte gett dig specifik information gällande detta). Det brukar läka ut fint i alla fall.

Tänderna bredvid känns lösa

Ibland används granntänderna som stöd tandläkaren hävlar ut tanden som ska avlägsnas. I vissa fall kan tandläkaren även behöva borra bort lite ben för att få bort tanden. I båda fallen kan granntänderna kännas ömma eller något lösa. Detta är inget farligt och går tillbaka. Låt tanden vila lite och tugga mjukare saker eller inte alls på den tanden på någon vecka.

Besvär efter tandutdragning

Dålig smak, dålig lukt

Många upplever att andedräkten blir sämre efter att en tandutdragning. Det är nämligen så att läkande sår kan utsöndra en illaluktande odör och/eller smak. Det försvinner i takt med att såret läker.

Blödning

Efter att du har dragit ut en tand hos tandläkaren är det vanligt att det blöder från håligheten. Hur länge och hur mycket är individuellt och beror också på ingreppets omfattning. Generellt brukar det blöda under första dygnet, sedan avtar det i de flesta fall. En del kan dock uppleva att det blöder under en längre tid, och det är varken onormalt eller en indikation på att något är fel.

Vi rekommenderar dig som upplever att det blöder efter tandborttagningen att bita på en bomullskompress eller en hopvikt näsduk i cirka 30 minuter, eller tills det slutar blöda.

Under natten rekommenderar vi att sova med huvudet högt för att minska risken för blödningar när du sover. Undvik dessutom att skölja munnen de första timmarna. Ett sår ska man försöka hålla torrt för att underlätta för blodstillning (= kroppens förmåga att täta skador).

Smärta

Efter en tandutdragning sitter bedövningen i cirka två timmar. När bedövningen släpper kan det göra ont i området där tanden suttit. Det kan även uppstå smärta i käkarna, vilket leder till svårigheter att tugga och gapa. Man brukar de första dagarna ta smärtstillande samt många gånger använda antibakteriell lösning. Följ de instruktioner som din tandläkare rekommenderat dig. Efter några dagar bör smärtan vara över eller ha minskat väsentligt i styrka. En bra kombination är att kombinera Alvedon med Ipren för att effektivt minska smärtan. Skulle detta inte hjälpa så kan man alltid kontakta tandläkaren för bedömning och eventuellt starkare värktabletter.

Svullnad

När en tand tas bort kan det i efterhand bli svullnad i det område där tanden satt. Vissa personer kan även få svullnad i andra delar av ansiktet. Blåmärken kan också fås. Det är ingen fara. Efter en vecka bör svullnaden och eventuella blåmärken ha försvunnit. Om du upplever svullnad i svalg, halsmandlar eller framförallt svårighet med att andas så ska du akut åka till en vårdcentral eller kontakta din tandläkare.

Hur lång tid tar det innan det läker helt?

Den smärta eller ömhet du kan känna efter en tandutdragning brukar avta efter en vecka. De flesta känner dock att det känns bättre i området redan efter 3-4 dagar. Håligheten läker på ytan efter ca 1-2 veckor, men det kan ta flera månader innan det läkt helt och hållet.

Läkningen varierar också beroende på omfattningen av behandlingen i samband med tandutdragningen, d.v.s. om tandborttagningen innefattat en operation eller inte. Generellt kan man säga att slemhinnan läker på ett par veckor och att käkbenet vanligtvis tar 6-12 månader på sig att läka helt.

Sök akut hjälp om:

  • du får svårt att andas på grund av svullnad.
  • smärtan efter ca fyra dagar ökar istället för att avta.
  • du inte kan använda käkarna normalt efter en vecka.
  • du har feber som fortgår/ökar efter ca fyra dagar.
  • det inte slutar blöda trots att du använt kompress.

Bra att tänka på

Rengöring och skötsel efter en tandborttagning

För att undvika infektioner vid såret är det viktigt att hålla rent i munnen. Borsta tänderna som vanligt men undvik att komma åt området där tidigare tanden satt. Ofta rekommenderas det att man sköljer området varsamt med antibakteriell lösning (dock tidigast 7 timmar efter tandborttagningen). Denna lösning är en klorhexidinlösning på 0,1% och finns på apoteket receptfritt. Man sköljer då under morgon och kväll enligt rekommendation man givits av sin tandläkare. Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidinlösning eftersom du annars kan få lite sämre antibakteriell effekt av klorhexidinet.

Mat och dryck

Efter behandlingen rekommenderar vi att undvika intag av mat tills bedövningen har släppt. Detta för att minska risken att du biter dig i tungan eller kinden. När bedövningen har släppt kan du äta som vanligt. Försök att tugga på motsatt sida som tanden drogs ut på. Det kan även vara svårt att äta på den sidan där tanden har extraherats, p.g.a. att man har ett sår, kanske något stygn och en liten grop efter tanden. Vi brukar rekommendera att man äter mjuk kost de första dagarna eftersom det brukar underlätta intag av mat. Man kan också försöka undvika het dryck närmaste dagarna efter. När det känns bra för dig och såret börjar läka ihop så går det bra att tugga på båda sidor.

Skulle du få problem med såret rekommenderar vi att du hör av dig till kliniken som drog ut tanden. Kontroll av sår efter borttagning av tand ingår som regel i kostnaden du betalt för att ta bort tanden.

Om det fastnar någon matrest i ”håligheten” så försök i första hand att skölja och gurgla bort matbiten med vatten. I andra hand kan du ta en bomullspinne eller mellanrumsborste och försiktigt försöka få bort matbiten. Peta inte för mycket i håligheten! Helst vill man ha det så kallade blodkoaglet kvar i håligheten för att det ska läka så fort som möjligt. Det händer ibland att koaglet lossnar och då ökar risken för besvär och sämre läkning.

Protes/implantat/bro

Om du har förlorat en tand går det nästan alltid att ordna en ersättning. Tandläkaren kommer att rekommendera det alternativ som passar just dig om du vill åtgärda tandluckan efter en tandextraktion. Om tanden som dras ut sitter på ett väldigt synligt ställe (till exempel en framtand) kan du få en provisorisk protes vid samma besök som tanden dras ut. En dialog kan föras gällande tänder som sitter lite längre bak och således inte är lika synliga. Då kanske det inte är lika angeläget med en protes.

De flesta tandluckor går att ersätta med broar och implantat. Prata med din tandläkare om vilket alternativ som passar dig bäst.

Vad kostar det att ta bort en tand?

Ett cirkapris för att dra ut en tand ligger mellan 1500 – 6500 kronor beroende på omfattning. Kostnaden beror på hur komplicerad behandlingen är. En visdomstand som ligger väldigt snett kan exempelvis behöva opereras ut vilket bidrar till mer komplicerad behandling och därmed ett högre pris. Be din tandläkare om ett kostnadsförslag så att du kan vara beredd på vilket utgift det handlar om. Du omfattas både av ett statligt tandvårdsbidrag och skydd av Försäkringskassan mot höga kostnader.

Läs mer om tandvårdsstöd här

Behöver du dra ut en tand?

Boka en undersökning hos oss i vår onlinebokning och få tid direkt eller kontakta oss på 010-550 15 00 så hjälper vi dig!

Om Distriktstandvården

Distriktstandvården grundades efter att vi 2010 tog över 10 kliniker från Folktandvården. Idag kan vi stolt presentera oss som en av Sveriges största tandvårdskedjor med 39 i kliniker i Stockholm och Uppsala. På samtliga kliniker erbjuder vi allmän- estetisk och akut tandvård. Vi välkomnar både barn och vuxna.

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2023-11-14
Patientfrågor om Dra ut tand
Hej
Fick en tand utdragen den 14/5 nu har det gått en vecka,har forfarande värk,tar smärtlindrande Alvedon och Ipren,hur länge ska värken fortsätta
Hej och tack för din fråga.
Svårt att säga hur länge ska man ha ont. Det är olika, tycker du att det blivit bättre eller är det samma styrka?
Jag skulle avvakta en vecka till annars kontakta din tandläkare och be att han/hon kollar. Ibland är det matrester inne i hålet som irriterar. Eller området där man lagt bedövningen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-22

Är det farligt (för min egen hälsa) att dra ut en tand när jag är förskyld?
Hej!
Nej det är inte farligt
men om du är väldigt täpt i näsan kan det vara lite jobbigt
och bättre att vänta tills du är frisk
Bästa hälsningar
Nina

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-04-26

Jag har rykt ut en tand för 9 dagar sen. I håligheten där tanden suttit har det skapats en mjukt/vit materia. Det gör inte ont, är svullet eller störande. Är detta normalt eller bör en tandläkare ta en titt?
Hej och tack för din fråga.
Det är normalt, du behöver inte oroa dig. Skölj ordentlig efter du har ätit eftersom det kan samlas matrester inne i hålet och en hinna lite vitaktig.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-19

Hej! Visdomstand nere på höger sida beslutades igår att den ska opereras bort på en klinik och det kommer ta ca 3 veckor innan jag får tid. Igår gjorde dom rent runt tanden och idag har jag väldigt ont och svullen. Jag ska hålla rent 2ggr/dag med Corsodylgel men kommer det fortsätta att vara såhär ont i flera veckor?! Är det tänkt att gelén ska ta bort smärta?
Hej!
Jag rekommenderar att du ringer kliniken du var på igår
så snart som möjligt om du upplever att dina besvär är
värre idag än igår
Bästa hälsningar

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-04-05

Vad kostar det att dra ut en trasig visdomstand? Har konstant tandvärk.
Hej!
Vi hjälper dig gärna med din tandvärk.
Akutundersökning med tillhörande röntgen kostar ca 800.-

Det är svårt att ge dig ett kostnadsförslag per mail eftersom
jag inte vet hur komplicerad din visdomstand är, men
en extraktion ligger på mellan 2200-3500kr om ingen operation behövs.

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-04-05

Hej!
Jag har en framtand som behöver dras ut, där en provisorisk lösning ska sättas in och sedan operera fast en ny tand. Jag har fått en kostnadsuppskattning på detta tidigare på 15.000 kr men inte hos er. Nu skulle jag vilja komma till er och göra detta. Det varar ganska mycket och är inflammerat. Behöver ingen akuttid men gärna en konsultation så snart som möjligt. Hur går vi tillväga?
Hej Andrea och tack för din fråga.
Du kan boka en tid online, det kommer att vara akut när du bokar men beskriv vad saken gäller. Annars ring till någon av våra kliniker och boka en tid med dem. Vi måste i alla fall göra en undersökning av tanden och ta röntgen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-28

Hej! Går det att dricka mindre mängder alkohol dagen efter en tandutdragning?
Hej Isak och tack för din fråga.
Ja, lite mängd alkohol skulle inte vara något problem.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-25

Hej, för några år sen drog jag ut 4 tänder för att kunna ha tandställning, men min tandläkare stängde aldrig luckorna i nedre delen av käken, sen dess har jag känt att käkbenet har börjat försvinna där tänderna satt.

Kan detta förstöra min käklinje eller påvärka käken på ett negativt sätt?
Hej!
Den här frågan är svår att besvara per mail utan att ha träffat dig eller undersökt dig.
Mitt förslag är att du bokar en tid hos oss så får en
tandläkare undersöka ditt bett och ditt käkben
Bästa hälsningar

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-03-20

Hej,har problem med en visdomstand. Tittade på en röntgenbild från 3 år sedan där den även då såg ut att trycka på tanden bredvid och har inte växt upp. Kan någon se över min röntgenbild och se om det är någonting man kan dra ut?
Hej och tack för din fråga.
Nej, vi kan inte ge dig ett uttalande från en gammal röntgenbild. Om det är för mycket besvär är det bättre att man kollar i munnen och tar nya bilder.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-19

Kostar de att dra ut en tand ?
Hej och tack för din fråga.
Ja, det kostar att dra ut en tand.
Det kan kosta mellan 2110-3260 kr om man inte behöver operera bort den.
Samt tillkommer en kostanden för besöket för 640 kr och röntgen bild på 110 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-18

Hej, drog ut en visdomstand för några dagar sedan och har forfarande inte fått tillbaka känseln i halva tungan. När går bedövningen bort ? När kommer känseln tillbaka ?
Hej och tack för din fråga.
Tråkig att det hände. Det finns tyvärr en risk om känsels bortfall när man lägger bedövning i munnen eller drar ut en tand, framför allt i underkäken.
Svårt att säga om det kommer att bli permanent eller om det kortvarig. I de flesta fall brukar känsel komma tillbaka.
Bättre att du kontaktar tandläkare som drog ut tanden och gör en extra koll.
Man bör göra en anmäla till LÖF i så fall det blir långvarig.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-08

Hej!

Jag tog ut en visdomstand 1/3. Den natten fick jag feber, varit feberfri sedan dess. Det jag har nu är ont i området där tanden fanns och när jag tuggar. Vad rekommenderar ni?
Hej!
Det är normalt att ha smärta efter att man tagit bort en tand.
Vi rekommenderar oftast smärtstillande mot smärta.
1g Alvedon och 400mg ibuprofen normalt om patienten tål det och det ej påverkar
andra mediciner eller sjukdomstillstånd som patienten har.

Om du är orolig eller upplever att smärtstillande inte hjälper kan du boka en tid för kontroll
på din hemklinik

Bästa hälsningar

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-03-05

Hello, I was wondering how expensive it is to get your wisdom teeth pulled? I have four, the two on the upper jaw are fully out, the two down below are not fully out but partly visible. I would like to get the two teeth that are not fully out pulled and I was wondering about the estimated costs.
Thanks in advance!
Hi,
The cost of having a tooth removed is based on how complicated the extraction is. A normal extraction of one tooth start at 2110 sek up to 5642 sek.
We recommend you to book an examination to get a more exact price.

Best regards,
Carmen Camacho, leg. Tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-16

Vad brukar det kosta att dra ut en trasig tand
Hej och tack för din fråga.
Att dra ut en tand kostar mellan 2110-3260 kr. Samt tillkommer kostnad på besöket 640 kr och röntgen som kostar 110 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-15

God dag.
Jag har en fråga. Jag har en tand som måste dras ut. Hur mycket kostar tandutdragning?
Tack så mycket.
Hej och tack för din fråga.
Du kan kolla på vår hemsida om priserna. Tänk på att man måste ta betald för besöket som är kod 103 och på en röntgen bild som kostar 110 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-15

Hej!

Jag drog ut en tand för exakt en vecka sen och detta var min andra tandutdragning på 2 veckor, men nu har det gått 1 vecka sedan denna tandutdragning men jag har fortfarande ont? Detta känns inte så bra men jag ska åka iväg snart så vet ej vad jag ska göra
Hej Clara och förlåt för sent svar.
Hoppas att det är bra med dig nu.
Annars kan du kontakta kliniken där du drog ut tanden och be om en tid för en kontroll.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-14

Hej! Jag har en visdomstand som växer men växer lite snett. Därmed så skaver den på min kind och runt om och det är väldigt rött och svullet. Känns varje gång jag äter och pratar. Kan jag boka borttagning hos er? Jag bor här i Sthlm men är folkbokförd i Orsa i Dalarna gäller det ändå gratis tandvård upp till 23?
Hej Jonna och tack för din fråga.
Om tanden blir besvärlig ofta så kan man bedöma att ta bort den.
Här kan vi bara hjälpa dig men den akuta behandlingen annars får du kontakta tandläkare där du är folkbokförd.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Hej!

Jag drog ut en visdomstand i underkäken för 10 dagar sen och har inte haft några komplikationer, dock så lossnade stygnen dag 3 så att ett ”hål” öppnade sig, detta har förvisso blivit mindre men är fortfarande en liten gång ner i tandköttet, på botten är det en röd fläck som jag antar är det koagulerade blodet.

Stygnen sitter fortfarande åt runt tandköttskanterna brevid den där lilla ytan som inte är läkt ännu, kan detta vara anledningen till att läkningen går så långsamt? Det är resorberats stygn men känns inte som att de överhuvudtaget försvinner mer än att de gick upp dag 3.

Bör jag var orolig?

Tack för svar!
Hej Linn och tack för din fråga.
Nej, du behöver inte vara orolig, det tar tid innan det läker helt och hålet.
Tänkt på att det måste bildas käkben och slemhinnan för att området blir återställt.

Ha det så bra,

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-28

Hej,

Jag drog ut en visdomstand igår och har inte och är svullen. Så pass svullen i munnen att jag inte kan stänga käkarna för kinden är i vägen. Säkert också pga stel och öm i käken också. Tandläkaren sa att lite ben kom med för tanden satt så hårt och även lite av en fettkudde. Är detta normalt? Och är det normalt att inte kunna stänga käkarna dagen efter?
Har fått antibiotika och tandläkaren sydde ihop efteråt.
Hej Sara och tack för din fråga.
Förlåt för sent svar.
Ja, det låter inte så bra. Hoppas att det är bättre nu annars kontakta tandläkaren och be få komma för kontroll snarast.

Ha det så bra,

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-28

Dragit ut en visdomstand och undrar om man kan dricka alkohol 3-4 dagar efter?
Hej och tack för din fråga.
Ja, 3-4 dagar efter man drog ut tanden få man dricka alkohol. Var försiktigt med ha tugga eller äta på den sidan där du hålet.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-03

Drar ni ut visdomständer som krånglar på er klinik
Hej Anna och tack för din fråga.
Ja. För det mesta extraherar vi visdomständer eller opererar bort dem.
Om det blir för komplicerad till exempel rötterna ligger för nära nerven så skickar vi remiss till kirurgen istället.
Men vi har flera allmäntandläkare som är duktiga och gillar att göra operationer för att avlägsna visdomständer om det behövs.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-23

Hej! Jag drog för fyra dagar sedan bort min visdomstand i underkäken på höger sida. Tandläkaren sydde över hålet. Direkt när jag kom hem började det blöda väldigt mkt, fick byta kompress flera gånger för det blödde igenom väldigt fort. Ringde tandläkaren två gånger och han bad mig fortsätta med kompress och tillslut slutade blödningen. Däremot är det lite blod som kommer fortfarande och har gjort sen jag tog ut den. Det ser ut som ett svart hål trots att jag har stygn så vet inte om de börjat lossna och det är därför det kan komma blod? Eller är det vanligt att blöda lite efter operationen? Jag har inte ont alls, har varit lite svullen (det har börjat gå över) men har inte några problem alls egentligen. Behöver jag vara orolig över blodet eller kan jag vara lugn eftersom jag inte har några problem?
Hej och tack för din fråga.
Om det rinner blod när du gapar och tittar i spegeln då kan du vara orolig men om det blir något röd i hålet är det inte konstigt. Det bildar en koagel efter blödning och det ser ut som ett blodpropp, försökt inte röra eller peta bort den annars kommer att fortsätta blöda. Tugga försiktigt på den sidan.

Lycka till.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-17

Hej!

Jag har flertalet gånger haft problem med min visdomstand. Tanden är frisk och fin, men jag har återkommande besvär med att det blir inflammerat och värker under längre perioder. I.o.m detta ser jag ingen anledning till att behålla visdomstanden och jag har tidigare varit hos Folktandvården och önskat att dra ut den. De har varit tydliga med att de inte drar ut tänder till höger och vänster, utan vill kunna styrka detta antingen med att tanden i sig är skadad eller att den helt enkelt växer så pass galet att det inte finns några andra alternativ. Eftersom inget av dessa stämmer på mig så har jag blivit nekad utdragning.

Nu har jag än en gång värk och ser mig om efter kliniker som kan hjälpa mig. Hur gör ni på distriktstandvården? Räcker värk i visdomstand som skäl till att ni drar ut tanden om man så önskar?
Hej Torsten och tack för din fråga.
Om man får återkommande besvär från en visdomstand kan det vara anledning för att dra ut den.
Om du är yngre än 23 år och är listad på Folktandvården så föredrar vi att dem gör det.
Vi kan hjälpa dig mest med den akuta besväret.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-31

Hejsan!
Jag är 30 år gammal och har problem med en visdomstand i övre tandraden som har börjat komma fram. Den pressar fram alla andra tänderna, vilket stökar till i tandraden och gör att framförallt ena framtanden har flyttat sig utåt. Visdomstanden har alltså inte kommit fram helt, utan endast ett litet hörn kikar fram genom tandköttet. Jag vill gärna ta bort visdomstanden, men förstår inte vilken kategori i prislistan det hamnar under. Hur benämns ingreppet som krävs och hur mycket kan jag räkna med att betala?
Hej och tack för din fråga.
Börja med att boka en akut tid som kan innebära utredning av enstaka tand där vi kollar tar röntgen bilder och bedömer hur tanden ska dras ut. Efteråt får du ett terapiförslag och pris.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-31

Hur lång tid ska man vänta med att göra tungpiercing efter man tagit bort en tand?
Hej Emma och tack för din fråga.
Svårt att svara så här spontans. Helst vill man inte ha någon källa till infektionen i munnen. Om tanden var infekterad så är bättre att avvakta tills hålet stängs innan du gör ingreppet i tungan.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar.

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-07-07

Kan man dricka alkohol dagen innan man tar bort en visdomstand!
Hej och tack för din fråga.
Ja, det är okey men bara om du inte kommer helt berusad till behandlingen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-06-16

Hi,
I would like to remove my wisdom teeth and am interested if this is possible and how much would that approximately cost. Based on the last x-ray I know that the two bottom ones grow horizontally. The remaining upper one grows vertically but it hasn’t come out yet.
Looking forward to your reply.
Hi,
It all depends on how and where the tooth is located. The price range is from about 2000 sek for a simple extraktion, to about 6000 sek for a more complicated one. I would recommend you to book an examination to get a accurate priceoffer.

Best regards,
Carmen Camacho.

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-08

Hej! jag drog ut min visdomstand för 7 dagar sen, har fortfarande ont, smärtan kommer mest mot kvällen och när jag ska sova. det blöder även mycket när jag borstar tänderna, trots att jag inte borstar runt såret och stygnen. känner även att det luktar och smakar lite illa trots att jag borstat tänderna, borde jag vara orolig?:)
Hej och tack för din fråga.
Nej, du behöver inte vara orolig men det skulle vara bra om man kolla det.
Boka tid med tandläkare som drog ut tanden så han/hon kan kontrollerar det och eventuellt spola eller sätta någon medicin inne i hålet.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-04

Om man vill dra ut 2 tänder kan mam bara boka för det eller måste man slänga ut massa extrakostnader innan utdragning ?
Hej Antonio och tack för din fråga.
Ja, man tar en avgift för besöket samt bilderna för att bedöma hur tandutdragningen skulle gå till. Det är inte alltid lika.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-04

Hejsan!
Jag har hål i en tand, och nu har jag börjat att bli svullen om kinden. Är det möjligt att få en offert på utdragning av tanden? Är nämligen under utmätning och då behöver kronofogden detta. Har tyvärr inte ens råd för en undersökning, därför undrar jag om det är möjligt att få en offert utan att ni sett min tand.
Hej och tack för din fråga.
Svårt att säga hur mycket det skulle kosta utan att kolla i munnen först.
Ska försöka.
Besöket kostar 600 kr, bilden 100 kr och att dra ut tanden kostar mellan 1970-3050 kr om tanden inte behövs opereras bort.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-27

Hej !
Går hos en tandläkare i Stockholm just nu. Men vill byta tandläkare till er. Har en tand som är en spricka som e halv och vill höra med er vad ni har för pris för att ta bort den tanden . Min nuvarande tandläkare heter city tand akut ligger på röstrsndsgatan 38 i Stockholm.
Hej Ulrika och tack för din fråga.
Du är välkommen att boka tid hos oss. Börjar med att antingen boka en akut tid eller undersökning tid så kan man kolla vad som ska göras.
Priserna kan du se på våra på hemsidan.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-28

Hej

Jag drog ut 2 tänder för ett par år sedan och då erbjöd ni ozonterapi. Har ni det fortfarande? Jag har problem med en tand som jag mest troligen behöver dra ut.
Hej Moe och tack för din fråga.
Menar du lustgas? ja, det har vi.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-16

Hej!
Jag drog ut en tand idag och det slutar inte blöda, är detta normalt? Det blöder rätt mycket också.
Hej Karolina och tack för din fråga.
Nej, om det har gått flera timmar och fortfarande blöder är det inte normalt. Försök att bita på en kompress 20-30' flera gånger och rör inte hålet så det blodproppen inte lossnar.
Kontakta tandläkaren imorgon om det fortfarande blöder.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-08

Hej,

Jag har två visdomständer i övre käken som skär i bakre munnen och har bildats sår. Det har gått så långt att det påverkar andedräkten och har nu även fått munsår pga bakterierna/viruset. Dock är endast halva tänderna ute och gör ändå så stort problem redan. Skulle jag kunna boka in en tid för att dra ut dem två tänderna? Bad kostar det?
Hej Anna och tack för din fråga.
Det är svårt att säga utan att titta i munnen men för det mesta går att ta bort alla tänderna. Det är sättet som varierar om man måste dela tanden eller opererar bort den.
Besöket kostar 600 kr, det tillkommer bilder som kan bara mellan 100-830 kr beroende för vilken behövs.
Att bara ta bort tanden utan operation kostar mellan 1970-3050 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-08

Hej! Hur mycket kostar att ta bort en tand?
Hej och tack för din fråga.
Att ta bort en tand kan kosta mellan 1820 till 2820 kronor. Om det är en operation man måste göra så kostar den 5110 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-12-01

Hej
Tar ni bort visdomständer?
Bor i Stockholm.
Hej Anneli, ja vi brukar dra ut visdomständer. Men bättre att man undersöker dig först innan man bokar tid för att ta bort den.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-24

Hej har en fråga har två tänder som är helt förstörda och lösa. Jag undrar om jag kan dra ut dem och om man kan skicka fakturan helt till min mamma som betalar.
Hej och tack för din fråga.
Hos oss kan du betala med kort eller med klarna, fakturan kan vi ha i enskilda fall om man har t.ex en god man etc.
Alternativet att mamman följer med och betalar på en gång.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-09

Hej! Jag har problem med min visdomstand till och från under de senaste 3 åren. Jag är 23 och har till årsskiftet gratis tandläkarvård. Jag undrar om de finns möjlighet att dra ut tanden, för de uppstår återkommande problem. Måste man komma på undersökning innan eller kan man boka tid för att ta bort visdomstanden direkt.
Hej och tack för din fråga.
Ja, du måste vara listad hos en tandvårdgivare och undersökt innan man planerar ta bort tanden.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-01

Jag har en tand som håller på att lossna uppifrån (nedan den tanden saknas en tand) och jag måste låta den ta ut då den gör ont och är extremt känslig mot kyla och värme och man man kommer åt den. Kan jag boka tid för utdragning av min tand?
Hej Reisi.
Ja. Du får boka en tid för att undersöka tanden och dra ut den.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-01

Hej!
Jag undrar ifall man fortfarande kan vara öm snart 4 veckor efter en tandutdragning? Första veckan hade jag rätt ont fick leva på Alvedon, veckan därefter var jag tillbaks till tandläkaren, där an spolade hålet och la i en tamponad som jag fick komma tillbaka och ta ur efter 3 dagar. Allt såg fint ut å hålet skulle läka. Den värsta smärtan försvann, men haft lite småont sen dess. Ömt när jag känner på utsidan av kinden. Men behöver inga verktabletter. Hålet har fått nytt tandkött kanske lite runt tanden bredvid behöver lite till annars verkar det ha läkt ihop. Men kan det verkligen fortfarande var ömt typ ovanför där tanden satt snart 4 veckor efter? Fast det har gått snart 2 veckor efter han tog ut tamponaden.
Hej och tack för din fråga. Ja, det kan vara ömt en lång tid efter man drar ut en tand. Mycket beror på storleken på tanden, läkningsprocessen etc. Kom ihåg att det måste bildas först tandkött och sedan nytt frisk ben för att stänga hålet. Samt där man lägger bedövning kan det ömma pga sprutan går in genom musklerna och andra vävnader. Om det inte är värre och går åt rätt hål behöver du inte bli orolig.
Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-10-19

Jag behöver ta bort en visdomstand, men det är minst två månaders väntetid på käkkirurgen där jag bor.
Är det något ni kan hjälpa till med? Är väldigt tandläkarrädd.
Hej Susanna och tack för din fråga. Ja, här i Handen har vi kortare väntetid än 2 månader.
Var bor du?
Man måste kolla - undersöka dig först och ser om det möjligt att ta bort tanden här. Vi har några duktiga tandläkare som opererar bort visdomständer dem är nischkirurger.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-10-06

Hej.
Jag undrar hur mycket ungefär man blöder normalt sett vid tandoperationen . Jag ska ta bort en visdomstand. Det går inte dra bort tanden då för mycket av tanden har lossnat . Roten sitter kvar så de måste skära. Men det är väl knappast stora mängder eller, så man inte blir lite snurrig i huvudet ?
Hur ont kommer man ha när bedövningen släpper ungefär och hur länge ? Tack så jättemycket för svar
Hej Linda och tack för din fråga.
Det är inte så överdrivet mycket blödning och man suturerar efteråt så det brukar inte fortsätta blöda.
Smärtan är olika beroende för person till person. Men det brukar vara hanterbart med smärtstillande.
Det kommer att gå bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-10-04

Hej kan fråga dig något Vad är priset för utdragning av visdomstand?om jag är 22 år
Hej och tack för din fråga.
Det skulle inte kosta dig om du är 22 år men det måste göras hos den tandläkare där du är listad och om det är nödvändigt att dra ut tanden.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-08-09

Hej!
Jag har en son på 11 år som har dubbla tandrader i underkäken för de 4 främsta tänderna. Nu vill tandläkaren dra bort alla 4 mjölktänder som är längst fram med motiveringen att de permanenta tänderna bakom riskerar att växa fast där bak snart. Jag har aldrig hört det argumentet förut och vill höra om det verkligen stämmer? Eller är det ok att bara vänta istället och låta mjölktänderna trilla bort i sin egen takt? Han är liten för sin ålder.
Tack för hjälpen!
Hej Susanne och tack för din fråga. Ja, det är bättre att hjälpa honom med att plocka bort dem mjölktänder som inte lossnar om dem permanenta redan är framme men på fel plats. Om det är i fronten borde han tappat dem vid 7-8 års ålder så det är sent. Jag skulle också rekommendera det trots att han är liten för sin ålder.Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Vad händer om matbiten blir kvar i hålet var visdomstanden har dragits ut?
Hej Linus och tack för din fråga. Matrester kan fastna i hålet efter man drog ut en tand men det är viktigt att försöka rensa bort dem. Det luktar ila eller området blir inflammerat om det ligger länge. Skölj munnen efter måltiderna med vatten. Om du känner att det redan luktar ila använd Klorhexidin munsköljning 2gg/dagligen under en vecka.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-12

Varför håller dom för näsan när man dragit ut en bakre tand i överkäken och sedan försöka blåsa genom näsan med öppen mun ?
Hej Ulf och tack för din fråga. Ja, vi håller för näsan när patienten ska försöka blåsa ut luften genom näsan efter en tandutdragning för att kontrollera att det inte finns någon kommunikation med bihålan. Det kan hända eftersom rötterna på tänderna i överkäken ligger ganska nära bihålorna.
Testen heter Valsalva prov.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-21

hej, jag tog bort en kindtand den 4 mars, men har fortfarande ont, vad ska jag göra? tacksam för svart
Hej, och tack för frågan. Har du mer ont nu än innan man tog bort tanden? Äter du smärtstillande? Hjälper det? Är du svullen? Om det känns osäkert kontakta tandläkare som utförde behandlingen där man kollar om det är en inflammation i hål som bildades när man tog bort tanden etc och man hjälper dig beroende av det.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-04

den senaste tandläkaren drog bort alla tänder övre raden skulle få löständer där men har varit sjuk så jag vet inte om jag vågar testa dom
vad göra?
Hej Aino, tack din fråga. Om du fått dina löständer är det bättre att du provar använda dem så du kan vänja med protesen annars blir det svårare när det dröjer med användningen.
Hoppas att det löser sig.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-04

Den femte tanden i överkäken är död, söndersprängd av amalgamlagning och har djupa sprickor. Det susar i hela huvudet.
Är en rotfyllning eller tandutdragning det bästa?
Hej! Det går inte att bedöma så här via text riktigt. Man måste se hur roten ser ut både med röntgen och kliniskt. Om sprickan/sprickorna sträcker sig ned i roten så är det inte så mycket att göra än att ta bort tanden. Men om roten ser bra ut och sprickbildningen endast är i själv tandkronan kan det vara värt att spara tanden och rotfylla den. Det är hursomhelst viktigt att du undersöker tanden och får behandling så att du inte utvecklar en svårare tandinfektion. Lycka till!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2022-03-31

Jag behöver dra ut mina tänder och få proteser både under och övre käke vad kan sådant gå på har fler trasiga tänder ca 8st
Hej!
Tack för din fråga. Det är väldigt svårt att ge ett rättvist svar utan att se vad utgångsläget är. Jag skulle rekommendera dig att boka tid för en undersökning där man noga kan gå igenom vilka tänder som behöver tas bort och vilka som behöver ersättas och hur. Därefter kan vi lämna ett kostnadsförslag. Det finns generella prislistor på våran hemsida som kan ge dig en ungefärlig prisbild. Välkommen på en undersökning.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-29

Hej! Undrar vad det kostar att fylla i tandhalsar hos er. Även om ni har något fast pris på utdragning av övre visdomständer.
Hej varje tand kostar mellan 1000-1200 och tandutdragningen kostar mellan 1800-2800. Skillnaden beror på om man behöver delar tanden för att kunna dra ut den eller inte.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-23

Kan man dra ut tanden på akut tid
Hej, ja, beroende på vilken tand och hur den ligger. Om den är rotfylld bruka vi boka en längre tid.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-08

Hej , jag tog bort tand 26 helt då den hade spruckit på flera ställen och gick inte att rädda. Allt väl men jag undrar över om granntänderna med tiden flyttar lite på sig närmare hålet s a s med tiden. Blir gluggen ngt mindre överhuvudtaget, har tätt mellan tänderna i övrigt på den sidan.
Hej, ja, tänderna har en tendens att flytta sig mest framme när det finns luckor men ålder, visdomstands läge och storleken för luckan spelar roll. Lite mindre kan det blir.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-22

När man drar ut en visdomstand som inte kommit upp så är det ju inte bara att dra ut. Ska man tänka på ngt innan ingreppet. Får man äta innan eller räknas det som en operation då man inte får äta ett antal timmar innan.
Hej, har tanden inte kommit upp och måste den dras ut så öppnar man i tandköttet, borrar man litet ben, det kallas för operativ avlägsnande av en tand, det är en operation. Kirurgen brukar ge information innan och efter ingreppet. Man bör äta innan så att man orkar vänta ett tag efter tills bedövningen släpper.

Lycka till.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-10

Hej. Jag drog ut en tand i måndags. Första 2 dygnen kändes verkligen ingen ting efter utdragen. 2a bakifrån uppe. Och ca 2 dygn efter så började jag få ont. Som värk och luktar lite illa i munnen. Har ont upp i kindbenet. Och lite svullen så det syns på utsidan av ansiktet vid området. Kan den vara infekterad?
Hej Jenny, det är normalt att man får besvär 2-3 dagar efter en tandutdragning. Ta smärtstillande typ Alvedon eller Ipren, kombinera dem om det är mycket ont. Skölj med något munhålelösning som innehåller Klorhexidin, det går att köpa receptfri på apoteket, 2 ggr/dagl under 7 dagar.

Om du fortfarande har mycket ont efter några dagar, har feber eller är mer svullen kontakta kliniken där du hade varit så kan man undersöka dig och avgöra om det behövs göra något annat.

Lycka till.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-04

Kan man dra ut en rotfylld tand som gått sönder istället för att göra en krona och riskera att den också går sönder?
Hej! Ja, man kan alltid välja att ta bort en rotfylld tand istället för att göra krona. Vill man ha något för tandluckan som blir så kan du tala med din tandläkare om alternativen. Ha en trevlig dag!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-11-16

Hej jag har nyligen tagit bort min tand . Jag undrar om kan jag ta paracetamol efter 1-2 timmar operation?
Hej
Det går bra att ta smärtstillande när du känner att bedövning börjar släppa och du har ont. Du kan trappa ner smärtstillande ju mindre besvär du har.
Hoppas att svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-09-29

Hej!
jag skulle vilja ta bort mina visdomständer som gör väldigt ont, jag undrar hur mycket det kostar.
Hej

Kostnad för tandutdrag skiljer sig beroende på hur tanden ligger till i bettet och hur mycket behövs för att få bort den.
Läs mer info på följande läk

https://distriktstandvarden.se/behandlingar/allm%c3%a4ntandv%c3%a5rd/dra-ut-en-tand/

Du är välkommen att boka kontroll och terapiplanering så får du information om vad utdrag av just dina visdomständer kommer att kosta.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-08-03

Hej, jag har ont i en visdoms tand. Kan jag boka tid för borttagning direkt eller måste jag få en undersökning först.
Hej
Bäst att kontrollera den tanden först då det är inte alltid det går att dra ut visdomstand på första besök du kommer till din tandläkare på. Du kan välja boka tid för besvär så kontrolleras den tanden, åtgärdas eller ny tid för åtgärd bokas. Om inte du har varit på underökning på ett tag så är det rekommenderat att boka allmän undersökning och då planerar du tillsammans med din tandläkare en ny tid för att åtgärda den visdomstanden och får även övrig tandstatus kontrollerad.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-06-07

Jag drog ute en visdomstand i lördags. Tandläkaren sa att de följt med en liten bit av käkbenet, men att de kan vara så o ingen fara. Har dock inte hittat någon information om detta. Så min fråga är, är de verkligen så vanligt och ofarligt ? Eller skulle jag behöva uppsöka vård igen ?
Hej! Det är ganska vanligt att en liten bit av käkbenet, bakom visdomstanden eller mellan rötterna, hänger med tanden när den tas ut. Det brukar sällan orsaka några besvär utan brukar läka lika fint som vanligt. Om du har besvär med läkningen eller blir svullen eller febrig (som för alla tandutragningar) ska du besöka tandvården igen men annars är det ingen fara.

Trevlig dag!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-05-18

Hej! Min pojkvän drog igår ut en tand samt lagade ett par hål i tänderna. Är kyssar okej efteråt eller kan det medföra risk för infektioner?
Hej! Tandinfektioner smittas inte på det sättet så du kan nog pussa honom med gott samvete. Trevlig dag!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-05-05

Hej.!
Jag drog för ett tag sen ut en tand, men har fortfarande ont och såret läker inte. Behöver jag möjligen penicillin.?
Hej! Det brukar normalt ta ca 3 veckor innan det känns bra igen efter en tandextraktion. Känns det inte som om det läker så tycker du ska boka en kontrolltid hos din tandläkare för en titt.
Det kanske behövs göras rent i sårområdet. Lycka till!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-04-20

Min dotter (6 år) har fått en ny tand men den gamla lossnar inte. Den nya har kommit upp innanför. Är det läge att boka tid för att dra ut den gamla?
Hej

Om mjölktanden är lös så är det bara att vicka försiktigt tills den lossnar. Det kan hända att permanenta tanden kikar fram under tiden mjölktanden håller på att lossna. Processen kan ta någon-några veckor. Om mjölktanden inte är lös så kontaktar ni er klinik för kontroll och utvärdera om den ska dras ut.

Lycka till.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-20

Hej! Min 7-åriga dotter har en mjölkframtand (uppe) kvar, och den nya tanden har börjat växa ut mkt längre in i gommen. Bör man dra ut mjölktanden eller vänta?
Hej
Om mjölktanden är lös så kommer den säkert att lossna inom snara framtiden, därefter börjar vuxentanden växa mer och vandra fram i bettet. Bra att boka en kontroll för att utvärdera om tandväxlingen ser bra ut eller om någon åtgärd behöver göras.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Jag drog ut en kindtand Igår nere ska jag använda något och skölja med nu idag ?
Hej!

Hoppas du mår bra!
Ifall du inte har blivit rekommenderad något så behövs det inte.
Ha en fortsatt fin dag:).

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-24

Hej!
Jag drog ut en visdomstand i vänstra nederkäken för 3 dagar sen, jag har fortfarande väldigt ont och har nu fått lätt feber och huvudvärk. Är det normalt? När bör jag vara orolig?
Hej Franzeeen!

Hoppas du mår ok trots omständigheterna.
Ja det kan vara normalt. Är du svullen också? Febern kan också bero på att du har blivit sjuk i något annat. Hör gärna av dig till mottagningen du drog ut tanden på.

Ha en fortsatt fin dag=)

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-23

Hej
Jag drog ut en visdomstand i höger nedre käken den 9 sep.
Idag märkte jag att det finns ett hål som inte läkt ihop ännu. Ska man vänta ett tag till så det läker av sig själv eller kolla upp det?
Hej Rosbanna:)!
Det kan ta tid innan det läker ihop.
Hoppas du får en fortsatt fin dag.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-19

Hej,

Jag har fått tandbesvär med min undre visdomstand och hade tänkt boka in en tid för uttagning. Den är "väldigt synlig" och antar att det inte krävs en kirugi för att ta bort den. Har redan tagit bort den andra och den behövdes inte heller någon kirugi eftersom att även den hade växt ut mycket.

Så min fråga är vad det kostar att ta ut en visdomstand? Förstod inte riktigt eran prislista.
Jag är student under 30 år och har ett bidrag redan på 1200 kr.

Med vänliga hälsningar,
Jennifer
Hej Jennifer
Om vi utgår från att tanden inte ska behöva opereras bort så kommer tandutdrag att kosta mellan 2000-3500 kr beroende på hur enkel/komplicerad ingreppet är samt hur mycket kontrollmoment tandläkaren behöver utföra för att säkerställa diagnos och tandens förutsättningar. Har du allmäntandvårdsbidrag så dras den från den sistnämnda summan.
Hoppas att svaret är till din hjälp och lycka till med att åtgärda tanden.
Med vänliga hälsningar.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-15

Hej,
Har en otrolig tandvårdsrädsla
Och har obehag av bedövningskänsla i munnen samt otrolig fobi för blod smak i munnen.
Något jag undrar är om man kan använda The wand vid tandutdragning?
Hej! The Wand kan med fördel användas ibland för extraktion av primära tänder (mjölktänder). Dock kan det vara svårare att extrahera vuxentänder men endast den bedövningstekniken. Det kan också bero på vad det är för tand man behöver extrahera. Det kan t.ex. vara lättare att bedöva framtänderna med The Wand. Ibland kan man börja med The Wand och sedan komplettera bedövningen med konventionell bedövninsteknik.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-24

Hej!
Jag fick dra ut en tand hos tandläkare akut för att den hade gått sönder i ena tandroten.
Nu är det 8 dagar har gått men jag har ont i käken och nära örat. Hela tandköttet ser rosa ut och normalt. Har tagit värktabletter under dessa dagar men underbar att är det vanligt att ha ont så länge?
Mvh
Hej
Det kan finnas känningar kvar i regioner en period då läkningsprocessen är pågående även i käkben där tanden fanns. Om smärta inte ökar skulle jag rekommendera dig att avvakta och trappa ner smärtlindringsläkemedel gradvist. Känner du att smärtan tilltar så är det bra att ta kontakt igen med din tandläkare för en kontroll.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-23

Hej! Jag har en visdomstand som trycker mot min kind. Är nu svullen och det ömmar i kinden. Har fått liknande förut och då fick jag tillslut en systemisk infektion i kroppen med feber. Jag undrar lite vad jag ska göra? Ska jag vänta och se om det lägger sig. Tänker nog i vilket fall som helst planera in tid längre fram för att dra ut visdomstanden då den strular så mycket. Kan man dra ut den hos er? Vet att de berättat för mig på VC att det skulle bli en lättare operation och var tvungen att skicka mig vidare.
Hej
Om din visdomstand har orsakat återkommande besvär är det bäst att titta närmare på vilken åtgärd kan vara lämpligast för att lätta på dina besvär. Tandutdrag samt lättare operation kan absolut utföras på allmän tandvårdskliniken. Efter att tandläkaren undersökt tandens position och anatomi kan ställningstagande göras ifall ingreppet ska göras här eller om specialist remiss är indikerande.
Hoppas svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15

Hej, jag har tagit bort en visdomstand för några dagar sen. Har även fått stygn på det opererade området. Behöver jag nu också betala för att ta bort stygnen ovanpå den redan dyra kostnaden för att ta bort tanden?
Hej
Stygn borttagningen ingår i kostnaden för operationsingreppet.
Önskar dig fortsatt fin dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-14

Hej, visdomstand utdragning, spara eller inte spara rötter? Fördel eller nackdel? / tack
Hej,

Generellt brukar man alltid dra ut en tand i sin helhet. Det finns dock situationer då man väljer att utföra en så kallad koronektomi/dekoronering och det kan till exempel röra sig om situationer där det finns risk för nervskada. En förutsättning för att göra detta är dock att det inte föreligger någon infektion runt tanden.
Diskutera med din tandläkare vad som gäller i just ditt fall.

Mvh

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-30

Hej, efter en tandutdragning på min vuxen son, har tandskötet sys med tråd. Pga omständigheterna med covid kan inte längre komma åt en klinik för att ta bort tråden. Enligt vissa så måste tråden tas bort inom 10 dagar. Min fråga är om det är farligt om han dröjer, till exempel upp till 6 månader. Tacksam för er synpunkt!
Hej,

Man har med största sannolikhet använt en typ av sutur som är resorberbar, det vill säga att den med tiden lossnar av sig själv. Jag skulle rekommendera er att avvakta en stund och se om detta löser sig själv.

Lycka till!

Mvh

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-30

Hej,
Jag ska dra ut 3 kindtänder men har 4 bokade tider hos tandläkaren. Vad ska ske under de fjärde besöket? Är det ett besök till för att se så att allt ser bra ut i munnen efter tandutdragningarna?
Mvh.
Hej,

Det är tyvärr omöjligt för mig att svara på vad ni ska göra på det fjärde besöket. Jag rekommenderar dig att kontakta din ordinarie klinik och fråga vad som är bokat.

Mvh

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-30

Hej jag tog röntgenbilder hos er för att dra ut 2 visdomständer men fick ingen tid efter det för att dra ut dem. Undrar om det är möjligt dra ut dem
Hej
Beklagar att inte du fick tid än. Ringer dig redan nu och bokar en tid.
Vi hörs.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-03-25

Hej Jag drog ut en tand för 2 dagar sedan akut i höger uppekäke pga smärta som var tandinfektion sa tandläkaren efter en röntgen bild. Jag förklarade till tandläkaren att jag även hade ont i ett hålrum i tandköttet, bredvid där annan tand suttit innan som drogs ut för några år sedan. Han sa inget om det. Nu 2 dagar efter har jag inte ont där tandläkaren drog ut tanden utan mer ont i tomrummet bredvid. Även vitt där och mycket smärta. Är detta normalt efter?Ska jag tillbaka eller till en läkare? Vill inte helst gå tillbaka och betala mer när jag redan nämnt om hålrummet jag hade ont i också. Tack på förhand.
Hej,

Jag ber om ursäkt för sent svar.

Efter en tandutdragning så ingår efterbesök vid eventuella komplikationer i upp till 14 dagar efter behandlingstillfället. Jag rekommenderar dig att kontakta din ordinarie tandläkare och beskriva dina besvär och se om de kan hjälpa dig!

Lycka till,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-19

Hej! Jag har dragit ut en tand i vänster nedre käke och nu är det en annan tand på högra nedre käken som jag måste bestämma om jag ska rotfylla eller dra ut .Blir det svårt att ha att tugga om det blir hål på båda sidorna känner mig orolig för om en rotfyllning inte kommer bli bra .
Hej,

Det är svårt för mig att svara på om hur du kommer uppleva att eventuellt ha en lucka på båda sidorna. Dock tycker jag inte att du ska vara rädd för att rotfylla din tand om tandläkaren bedömer att det är god prognos att göra detta, det är alltid bäst att behålla sina egna tänder så långt det går.
Det finns även möjlighet att utföra behandlingen hos en rotfyllningsspecialist eller en nischtandläkare inom rotfyllningar, om det skulle kännas bättre för dig!

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-19

Ca tre veckor efter att ha dragit en visdomstand i nedre käken kände jag ömt och ont i tungans sida. Samtidigt började det värka på insidan av käkbenet strax under där visdomstanden satt. Tandköttet var svullet och ömt. Ömheten och svullnaden i käken försvann efter 2-3 dagar och nu sticker det istället ut en vass bit som sticker i tungan vid varje tungrörelse. Är väldigt obehagligt. Behöver jag besöka tandläkare eller kommer den försvinna.
Hej,

Jag anser att du ska besöka tandläkare för detta. Det låter som att det är en liten benbit som lossnat och nu stöts bort, något som är relativt vanligt efter en visdomstandsoperation. Normalt sett går det bra att avlägsna detta fragment. Man lägger bedövning om det skulle behövas.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-17

Hej!
Jag drog ut en visdomstand som satt lite tokigt för ca 4 dagar sedan. Den hade lagt sig ner vågrätt och tryckte emot tanden som låg bredvid. Tandläkaren ansåg att dom kunde plocka bort den om den gjorde ont, så de gjorde vi.
Det var en ganska komplicerad operation som tog lite över 2 timmar att genomföra då dom behövde ta bort en bit av käkbenet för att komma åt rötterna.
Nu så gör det väldigt ont om jag kommer emot den tanden som är kvar som visdomstanden låg bredvid, är det något jag bör kolla upp eller kommer det att gå över/ läka av sig själv?
Det gör alltså ont i tanden/käken (lite svårt att avgöra) och har inte blivit bättre på dessa fyra dagar.
Hej,

Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.
Hoppas du mår bättre nu. För att svara på din fråga så är det inte ovanligt att tanden framför är öm efter en visdomstandsoperation. Man kan ha kommit åt tanden framför så den fått lite ökad belastning vid operationen. Det kan också vara sårområdet som orsakar smärtan men som kan spridas till omkringliggande området.

Du är välkommen att höra av dig om du har fortsatta besvär.

Hälsningar,

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

Hej!

Jag har för cirka en vecka sedan dragit ut en utav mina visdomständer. Jag har börjat tugga på båda sidorna vilket ej skulle vara några konstigheter. Dock åt jag bröd och fick brödrester i hålet där tanden suttit. Jag lyckades få bort det mesta, men kan känna att det är lite kvar som numera sitter djupt. Kan inte få tag på det och jag undrar om det något som kroppen kan hantera själv eller behövs en spolning?

Mvh Alexander
Hej,

Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.

Hoppas du mår bättre nu efter ditt borttagande av tanden. Jag ville ändå svara på frågan och så att du vet för eventuell framtida tandborttagning. Jag be en tandläkare titta på såret om du upplever att maten inte lossnar. Man ska vara försiktig med att peta för mycket i området då läkningsvävnad ofta har en lätt gulaktig ton och kan misstas för att vara matrest.

hälsningar,

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

Tänderna runt den tanden jag drog ut är ömma!
Hej Ann-Chatrine, kraften man utövar för att lossa en tand från sin alveol kan påverka granntänderna. Därför är det vanligt att tänderna bredvid tanden som har extraherats kan kännas ömma. Viktigt att vila med käken och äta mjuk kost de närmaste dagarna. Besvären borde avklinga runt fjärde dagen. Lycka till!
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-03-12

Har dragit vänster övre visdomstand pga att den bet på tanden där nere och skapade infektioner. Har varit problem fri sedan dess men nu de senaste dagarna har jag blivit väldigt öm i tandköttet runt både nedre höger och nedre vänster visdomstand. Värst är det på höger. Har även haft ont i halsen några dagar där smärtan nu spridit sig mest till höger sida. Bör jag ringa min tandläkare?
Hej Kelly, det är ofta besvärligt när visdomständerna börjar komma fram. Det är viktigt att försöka hålla rent i området. Du kan använda dig av en tandborste som är lite mindre och vinklad så kallad enbindelsborste/vinkelborste. Finns på apoteket.
Det är alltid bra att be din tandläkare titta närmare på visdomständerna för att utesluta andra komplikationer kring dessa tänder.
Du är välkommen att boka en tid hos oss se hjälper vi dig med dina besvär.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-03-12

Hej.
Kan man vara förkyld, med rinnsnuva, när man ska dra ut en tand?
Hej,

Ja, det brukar går bra. Men som alltid när man är hos tandläkaren är det lättare för både patient och tandläkare om man kan andas med näsan under behandlingen. Du får känna efter själv om det är svårt att andas med näsan och av den anledningen känns bättre för din skull att vänta tills snuvan minskat. Om du känner dig sjuk och hängig föreslår jag att du avvaktar med att ta bort tanden.

Mvh,

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-09

Hej! För ca två månader sedan opererade jag ut en visdomstand. Ibland (flera gånger i veckan) får jag nu för tiden en svag ilning i käken "under" där tanden satt. Allt verkar har läkt som det ska i övrigt, dock. Är detta något jag borde kolla upp?

Mvh
Jesper
Hej!

Kanske är det en liten del av roten på tanden framför som blottats efter tandutdragningen? Är du orolig rekommenderar jag dig att kontakta din ordinarie tandläkare för bedömning.

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Min man drog ut en tand för en månad sedan,hade ont någon vecka har nu lägt fint. Han fick veta att en del av roten sitter kvar är det nödvändigt att öppna upp nu igen för att ta bort den.Har inte ont,vad sker om den får sitta kvar.MVH Annika
Hej!

Det är svårt att svara på utan att veta hur det ser ut. Ibland kan man lämna kvar en liten bit av roten så länge som det inte är någon infektion vid den tanden.
Diskutera saken med er ordinarie tandläkare så att ni förstår varför roten behöver tas bort eller om det skulle kunna vara så att prognosen bedöms god att lämna kvar den.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Jag drog ut en tand den 26 november. Allt känns bra förutom att nu sticker det ut ovanför tanden vad jag tror är en liten tandbit. vass som en nål. Gör inte ont, bara om jag vidrör den med tungan. Är det nåt jag bör kolla upp??
Hej!

Jag rekommenderar dig att höra av dig till den tandläkare som drog ut tanden, så att de kan hjälpa dig få bort den lilla biten som sitter kvar.

Mvh,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-18

Jag är sjuk, tror bara det är en vanlig förkylning eller influensa, är det farligt att dra ut en tand då? Kan det komma in baciller och infektera eller inflammera? Är 13 och detta är min sista mjölktand
Hej Elsa,
Tråkigt att du är sjuk. Jag tolkar frågan som att du har fått en tid hos tandläkaren för att ta bort en mjölktand.
Om du verkligen känner dig sjuk så bör du stanna hemma. Dels för att vila upp dig och för att inte smitta andra.
Men om du har en lös tand som du själv kan vicka loss så borde det inte vara någon fara med infektionsrisken.
Lycka till!
Trevliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-17

Jag fick en kindtand utdragen för17 dagar sedan. och har fortfarande mer och mindre ont. Vad kan det bero på?
Hej
Läkningsprocessen går olika fort. Det kan bero på hur enkelt/komplicerat själva ingreppet var och även på hur kroppens läkningsförmågan är. Om du känner att smärtan inte är lika intensivt som direkt efter ingreppet rekommenderar jag dig att avvakta och se till att hålla god munhygien för att ge det området goda läkningsförutsättningar. Känner du att smärtan har blivit kraftigare, du är svullen, febrig eller allmän påverkad kontakta din tandläkare för en kontroll.
Önskar dig en fin dag och glad påsk.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-04-18

Hej! Jag Har dragit ut en visdomstand hos folktandvården. Det gick sönder I samband med utdragning en och läkaren så att det växer IHOP med benet. Efter 2 veckor känner jag att det är en bit kvar som jag Har väldigt ont av. Som en tunn Vass kant sticker ut som är lös. Jag var hos tandläkaren som säger att det läker av sig själv IHOP med käkbenet men det gör så ont. Ska man inte dra ut rester av en tand? Tacksam för svar! Mvh Natalia
Hej Natalia,

I vissa fall kan man lämna rester av en tand vid en tandutdragning. Den behandlande tandläkaren gör bedömningen. Men du är välkommen till oss för en andra bedömning om du känner dig osäker.

Hjärtligt välkommen!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-16

Hej,
Jag drog för ett år sedan ut mina visdomständer på samma sida av kinden.
Symptomen var ilningar och spänning, tillslut kunde jag inte med smärtan mer så jag bestämde mig för att dra ut dom.
Jag hade dessa besvär i nästan 4 månader innan det inte gick mer. Under tiden var jag hos två olika tandläkare för två olika röntgen besök. Båda visade att där inte fanns några som helt problem, ingen fyllning som gått sönder eller hål som blivit stort. Det hela pekade på visdomstanden. Men nu ett år senare har denna smärta börjat komma tillbaka, från och till sen några månader.
Jag undrar är detta vanligt? Har jag fått en nervskada?
Hej Eva,

Det är tyvärr svårt att svara på utifrån beskrivningen. Rekommenderar att du söker din ordinarie tandläkare för konsultation och uppföljning. Om vi inte är din ordinarie vårdgivare och du önskar gå hos oss rekommenderar jag att begära ut dina journaler och röntgenbilder och ta med på besök hos oss, då kan vi lättare veta vad som gjorts och hur det såg ut innan ingreppet och därmed lättare bedöma dagens besvär.

Önskar en fortsatt trevlig vecka.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07

Jag drog ut en tand i förrgår. Efter utdragning packade tandläkaren hålan med material som hon sa skulle försvinna av sig själv. Det känns obehagligt med packningen nu dag 2 och jag undrar om man kan dra ut den med pincett? Hälsn Astrid
Hej Astrid,

Om det är material som ska försvinna av sig själv så skulle jag inte rekommendera att avlägsna det utan att först tala med ansvarig tandläkare. Vänd dig till kliniken där du utförde behandlingen och be om råd. Ett material som ska försvinna av sig själv tar oftast minst ett par veckor att försvinna. Risken är att du får besvär om du avlägsnar det själv utan att först fått svar från ansvarig tandläkare, som vet hur det ser ut och hur behandlingen utfördes etc.

Trevlig helg!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-11-16

Hej!
Ska dra ut en tand, kan jag äta värktabletter innan det?
Tänkte om de krokar med bedövning etc
Hej,
Värktabletter går bra att ta innan en tandutdragning. Ska inte krocka med bedövningen.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-10-29

Hej!
En tandläkare vill dra ut en tand. Tandläkaren efter röntgen säger att denna tand är infekterad trots att jag inte känner något smärta. En annan tandläkare tycker, också efter röntgen att denna tand är bra och inte behöver dras ut. Vilken tandläkare ska jag lyssna på ?
Hoppas på ett snabbt svar för att jag har tid imorgon hos den som ska dra ut denna tand. Jag är 63 år.
Hej,

Tyvärr kan jag inte ge ett definitivt svar på din fråga utan att ha det kliniska och röntgenologiska underlaget för att ställa diagnos på just din tand. En infektion måste nödvändigtvis inte ge upphov till smärta, utan kan ändå finnas där och påverka negativt.
Om du finner det osäkert skulle jag rekommendera att du träffar ytterligare tandläkare för en ny bedömning och då tar med underlaget från de tidigare du besökt. Alternativt ha en dialog med nuvarande tandläkare kring hur de ställer sin diagnos och varför de tänker olika.

Hoppas du finner svar och känner dig trygg i vårdvalet.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-29

Jag drog ut en visdomstand igår. Dom fick slita rött ordentligt för att få ut den då den gick i bitar och var svår att få upp helt. Men efter en stund med hjälp av borr var dom slutligen nöjda. När jag kom hem ser jag i munnen att man fortfarande kan se en bit av tanden vara kvar i hålet? Är detta normalt att man lämnar kvar en bit, typ roten? Dom verkade nöjda men eftersom det var slitsamt och tog tid så kanske dom snarare gav upp innan dom fick ut allt?

Mvh
Hej,

Det som kan ses efter borttagning av en visdomstand är en bit av benet, som har en vit ton. Det kan se ut som det sitter tand kvar i själva hålet, men är då ben som ska vara där. Man lämnar endast tandfragment om det anses kunna läka in och vara symtomfritt, och då informerar vi om att vi gör det.
Om det känns otryggt eller att du vill få det bekräftat så vänd dig till din hemmaklinik för rådgivning eller tid för att få det kontrollerat.

Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-22

Ta bort tänderna . Hur lång tid tar det att reparera tandens sår?
Hej,
Efter en tandextraktion kan det ta 1-2 veckor för slemhinnan att läka, men upp emot 6-12 månader för käkbenet att läka.

Önskar dig en trevlig vecka,
Saghar Solhi

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-10-22

Hej. Finns det något speciellt man inte får äta/dricka när man dragit ut en visdomstand? När får man börja äta normalt? Alltså när kan börja äta på båda sidorna igen?
Hej,

Precis efter att man tagit bort en tand ska man inte äta eller dricka på ca 2 timmar. När man tagit bort en tand så kan det sedan vara svårt att äta på den sidan pga att man har ett sår, kanske något stygn och en liten grop efter tanden. Vi brukar rekommendera att man äter mjuk kost de första dagarna eftersom det brukar underlätta intag av mat. Man kan också försöka undvika het dryck närmaste dagarna efter. Men känns det bra för dig och såret börjar läka ihop så går det bra att tugga på båda sidor. Där kan du känna efter själv vad som känns bra. Skulle du få problem med såret är du välkommen att höra av sig till någon av våra kliniker för en kontroll. Kontroll av sår efter borttagning av tand ingår som regel i kostnaden du betalt för att ta bort tanden.

Ha en fortsatt fin dag!

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-08

Jag undrar om det är någon fara att dricka alkohol nu efter att jag dragit ut en tand för 3.5 timme sedan

Tacksam för svar

Patrick
Hej Patrick,

Att dricka alkohol efter en tandextraktion är inget vi rekommenderar.

Ha en trevlig dag!
Mvh,
Saghar Solhi

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-10-01

Kan man smeta cylocain salva på det onda efter borttagandet av visdomstand
Hej,
Vid efterbesvär efter borttagande av tand rekommenderas att ta en diskussion med din tandläkare/hemmaklinik för rekommendation av smärtlindring. Detta så att smärtlindringen är adekvat och enligt ditt hälsotillstånd/medicinska bakgrund.
Trevlig helg!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-09-28

Hejsan. Jag drog ut två tänder för ca två timmar sedan, det gick snabbt och utan komplikationer. Jag har haft i kompress och bitit på i två timmar nu, men när jag tar ut den blöder det, alltså när jag spottar så är det blod. Är detta normalt? Ska jag fortsätta ha kompress? Mvh Elin
Hej
Det är normalt att det blöder. Ha kompress så länge du känner att det blöder oc hsmakar blod, seda nkan du spotta ut den

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-22

Hej,tog ut två tänder för 15 dar sen o en till för 8 dar.Har svullna lymfkörtlar o det blöder lite från den tand som togs först.Infektion i 2 år,samt ostelys i ena.Tl vägrade mig tandrotsop.Vad göra,jag mår ej bra?Vh Vivi-Anne(ätit många antibiotikakurer.Slutade för 4 dagar sen).
Hej Vivi

Detta är väldigt svårt att svara på utan en klinisk- och röntgenundersökning
Om du har en annan åsikt än din tandläkare tycker jag du skall kontakta en annan tandläkare för en second opinion.

Rent allmänt kan jag säga att det inte är ovanligt att man kan ha ont och vara lite svullen i någon vecka efter en tandextraktion.

:-D

vänliga hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-05

Hej, jag har en mjölktand med ingen vuxentand under sig och nu så har den fått hål och jag kanske behöver dra ut den. Jag undrar kan en 15åring få en tandprotes för jag vill värkligen inte ha tandställning eller glugg. Den sitter på underkäken och är rätt så synlig.
Hej
Tycker du skall ta kontakt med tandläkare för undersökning samt alternativ för just dig. Väldigt svårt att svara på utan en ordentlig undersökning av granntänder etc.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-27

Vad kostar det att dra ut en tand alternativt en del av en tand?

Har haft temporär rotfyllning för något år sedan och det lossnade och sen inte gjort något åt saken.
Nu har halva insidan av min tand lossnat så har endast en halv insida så att säga om sitter löst nu (kan vicka den med tungan), den har dock gått igenom tandköttet med vad jag tror är "roten" eller slutet av tanden.

Samt vad skulle detta kosta och kan man dra av ATB kostnaden från detta? Då jag enligt er sida har 1200?
Hej

Det beror helt på tand och hur det ser ut att få ut den (lätt, svårt )
Mellan 1500-2500 kr oftast. Till detta kommer även en mindre undersökning ( 495 kr) och röntgenbild (60 kr/bild) Du kan använda dina ATB dvs 600 kr x 2 till detta.

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

Jag har tagit ut en skadad tand i förra veckan, och nu har jag fått komplikationer i form av att en 'benbit' vreds under ingreppet, som nu skaver emot min kind.
Är detta (1) en vanlig komplikation, och (2) är det standard att jag behöver betala för att få detta problem åtgärdat av samma tandläkare/-kirurg - eller bör/brukar följande åtgärder vara kostnadsfria?
Hej
Det är inte en vanlig komplikation men det händer.
Man brukar ej få betala för att rätta till detta.

Med vänlig hälsning :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-15

Hej!
Jag ha en infektion (en kula under tanden) i en tidigare rotfylld kindtand. Det gör
inte ont annat än att jag biter på något. Min tandläkare frågade om
jag vill dra ut den eller gå till specialist o rotfylla igen. Hon rekommenderade att
dra ut den. Vet inte vilket som är bäst!?
Hälsningar
Ingrid
Hej

Det går inte att säga utan undersökning . Om det är en viktig tuggtand kan du be om remiss till specialist för second opinion.

Lycka till
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-13

Hej! Vad kostar det att dra ut en hörntand som är ihålig, som sitter i underkäken på höger sida? Har fått ett kostnadsförslag av min tandläkare på c.a 5000 kr. Som skall utföras av en tandkirurg. Kan inte tandläkaren själv utföra det? Vad kan det kosta normalt?
Mvh Gb
Hej

Att dra ut en and kostar mellan 1500-2500 beroende på svårighetsgrad.
Om tanden skall opereras bort är det ca 5000.
Den tanden du pratar om låter som en vanlig tandläkare kan dra ut utan operation.

Med vänlig hälsning :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej

Är det vanligt att få feber när man precis dragit ut en tand. Vad beror det på?
Hej
Det kan bero på en infektion och bör kollas upp hos tandläkaren som tog bort tanden

Med vänlig hälsning
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej! Min tandläkare (remiss till specialist) sa att det finns en risk att man skadar en nerv vid borttagandet av min visdomstand. Har haft var i en ficka vid tanden som de försökt göra rent utan resultat då varet bara verkar komma tillbaka. Vad är risken med att gå med var i en tand? Och hur ofta lyckas man skada nerven han pratar om? Borde man göra operationen ändå? /Elina
Hej
Jag skulle hellre ta bort lite tandkött ovanför visdomstanden än ta bort en tand som sitter så illa.
Ibland räcker det (tar 2 min hos tandläkare ) men ibland växer tandköttet tillbaka igen. Värt att testa först dock.
Vidare kan man försöka bli duktig att borsta med en liten tandborste (enbindelsborste ) och med antibakteriell gel (Corsodyl ) ovanför tanden.
I sista hand operera bort tanden.

Lycka till !

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej jag vill dra ut min visdomstand men min tandläkare vägrar att dra ut den. Den växer snett och förstör mina tänder där nere. Jag kommer att behöva ha tandställning tillslut, vilket jag inte behövde innan. Är det inte min rätt att få tanden utdragen om jag vill det?
Hej
Du kan ju alltid gå till en annan tandläkare för en second opinion.
Visdomstanden har oftast ingenting med att övriga tänder växer snett att göra men man måste göra en undersökning för att helt kunna säga detta.

Om pat. av någon anledning vill ta bort sin vidomstand brukar vi inte neka, mer råda.

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Jag har dragit ut en tand men en tandrot var kvar i tandköttet o satt fast hårt i käkbenet. Därför gjorde tandläkarna en operation och sydde därefter 7 stygn i tandköttet. De sa att jag skulle undvika fysisk aktivitet, men jag vet inte hur lönge jag ska göra det. Jag gjorde operationen för 8 dagar sedan
Hej

Du kan absolut leva som vanligt med fysisk aktivitet om det gått 8 dagar. Vid en mer omfattande operation är man lite försiktig för att fysisk aktivitetet kan få såret att gå upp och börja blöda igen men nu har läkningen kommit igång så mkt att det inte skall vara någon fara.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Jag har dragit ut en visdomstand idag och nu börjar bedövningen släppa. Jag har så himla ont i halsen, är detta normalt?
/J
Hej
Inte onormalt att man kan vara lite öm i svalget precis när bedövning släpper.
Kan ju också vara så att du har fått förkylningen from hell som alla har nu.
Krya på dig.
Hälsar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Min tandläkare mejslade bort en svår tand i överkäke. På mig igår. Varför vägrade han att spola rent? Är inte det extra viktigt då det finns benbitar o annat kvar samt då jag är infektionskänslig pga SLE? Det tog två timmar, han och jag var helt slut o sen glömde han testet med bihålorna (rötterna gick extremt nära o var igenkalkade). Är det farligt om han missat en öppning mellan bihåla och mun? Mvh/Maria
Hej
Om du är orolig tycker jag du skall kontakta din tandläkare igen.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-26

Får tandläkaren dra ut fler tänder när man har infektion och jättestor svullnad i ansiktet efter tidigare tandutdragning?
Hej

Man brukar inte göra det om det inte är så att flera tänder orsakar infektionen och man därmed behöver ta bort det som orsakar den (kan vara fler tänder)
Är du JÄTTEsvullen efter tandutdragning tycker jag absolut du skall ta kontakt med tandläkaren.
Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-25

Jag drog ut min visdomstand för 4 dagar sen men nu känns det som tanden framför där min visdomstand satt är typ lös och gör ont när jag biter ihop eller om jag gungar käken typ som att jag biter ihop och drar den fram och tillbaka? har tandläkaren gjort något fel om min andra tand är lös nu och vad kan jag göra åt saken?
Hej
Ibland använder man tänderna runt den tanden man skall ta bort som stöd när man hävlar ut tanden som skall bort. Ibland behöver man borra bort lite ben för att kunna få bort tanden. I båda fallen kan granntanden ömma eller kännas något lös. Detta är inget farligt och går tillbaka. Låt tanden vila lite och tugga mjukare saker eller inte alls på den tanden på någon vecka.

Om et inte går över råder jag dig att ta kontakt med den tandläkare som drog ut din visdomstand för en undersökning, så du slipper oroa dig.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-23

Jag har dragit ut en tand och har nu en sådan kraftigt ökad salivproduktion att jag måste spotta konstant. Vad kan jag göra åt detta?
Hej

Detta är förhoppningsvis ett övergående besvär annars tycker jag du skall kontakta din tandläkare igen.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-18

Hej.

Jag var hos er i Torsdags och fick min tanden borta.
Jag har fortfarande smärta trots att jag har tagit smärtlindring och NSAID.
Jag undrar hur länge jag ska ha smärta.

mvh
Marios
Hej
Det är inte ovanligt att man har ont flera dagar efter man tagit bort en tand.
Om du får feber eller svullnar upp så ska du ta kontakt med tandläkaren igen då det kan bli en infektion i tomrummet ibland om man har otur .

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

The doctor said that my sin who is 15 måste ta ut 3 tenderna ,the boy has no pain and why doctor can not try to safe the tend? Can not say that my son eat to much sweet and because that he will not fix his tenderna.My son is Asperger ,and i dont belive what doctor said.I came from Makedonija and our doctors never ta ut tend if at first they dont try to save it
Hej

Maybe the dentist wants to take out the teeth beacuse he need an ortodontic treatment?

I Think you should ask why he wants to take out the tooth.

Good Luck

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-05

Hej! Min tandläkare har försökte tabort en tand, det gick inte tabort hela så han kapade den och lämnade halva. Han förklarade att det gör inget att halvan är kvar för det kommer inte påverka nåt. Jag undrar om det är sant? Kommer jag inte få ont eller problem senare? Just nu det gör hela tandköttet och svullen, är det normalt? Jag känner mig orolig?
Hej
Man kan lämna kvar en liten bit av tanden om det handlar o men icke inflammerad tand. Känner du dig orolig tycker jag du skall kontakta en annan tandläkare för en second opinion.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-05

drog ut en visdomstand längs ner till höger för 5dagar sen men får smärtor på överkäcken sen upp mot örat är det normalt?
Hej
Det brukar inte sitta i mer än en vecka men om du har så pass ont och upp mot örat kan du ha fått en infektion. Jag tycker du skall kontakta tandläkaren som tog bort tanden så man får göra en undersökning.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21

Hej. Jag drog ut en visdomstand i underkäken i dag & jag är svullen k tungan & har jätte ont! Kan det va att jag bitit nig i läppen eller fått nån allergisk reaktion? Hälsningar Sandra
Hej Sandra
troligtvis bara en "bitskada" men är du orolig och inte ser själv tycker jag du ska kontakta tandläkaren som drog ut tanden.

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-07

Hej! Har dragit ut en visdomstand och tanden framför, nu är de svart kladd/kött som hänger och täcker hålet, vad är de? Försvinner de?
Hej
Det är säkert blod som stelnat som en liten plugg (koagulerat) Den ska man inte peta bort.
Får du problem eller om den inte försvinner så småningom så kontakta den tandläkare som drog ut tanden

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-03

Hej! Jag har troligtvis fått en rotspricka i tand nr 24. Det var inget uppenbart röntgenfynd men eftersom tanden sedan tidigare är svag (rotfylld med stift) och saknar mycket tandsubstans och nu visar problem med svullnad i tandköttet samt abcessbildning så är det troligt att så är fallet. Jag har två frågor. Bör tanden undersökas närmare med mer avancerad bilddiagnostik för att vara säker innan tandutdragning? Vad kostar det att ersätta tanden med ett implantat, efter avdrag från försäkringskassan? Tänderna intill har god status. Bästa hälsningar / Christer
Hej
Absolut att du bör konsulerera tandläkare. Det är väldigt svårt att säga hur djup sprickan är och hur mkt detta påverkar tanden utan undersökning.
Implantat kostar ca 20-25 000 sedan är det lite olika beorende på tidigare betalning under ett år = karens. Exakt uppgift kan du få av din tandläkare

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-26

Jag har dragit ut en tand i nederkäken. Det läker hyfsat bra men är öm i tanden som satt framför den utdragna tanden. Är detta normalt?
Hej
Det är normalt och beror på att man använder tänderna runt omkring som lite "stöd" och trycker mot den tanden för att få loss den man vill ta bort. Tugga inte på den ömma tanden utan låt den "vila " någon vecka så brukar det försvinna. I annat fall kontakta tandläkaren som drog ut tanden.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-25

Jag drog ut en tand vid eran firma för 5 dagar sedan. Det var tredje tanden bakifrån på höger sida i överkäken. Tanden bredvid hålet som vart, sitter lös så man kan vicka lite på den. Är det normalt? Sen en annan fråga, när jag sköljer munnen efter tandborstning så kör jag med Dentan 0.2% är den skadlig för hålet/såret? Är det normalt att såret kliar så mycket att man blir galen? Tack för svar!
Hej
Det är normalt att granntänder kan kännas lite lösa, tänder är upphängda i massa fibrer och beroende på hur hårt du vickar kan man alltid känna en viss rörelse. Låt tanden vara lite ifred och undvik vickande ett tag till läkningen är klar. Det kan klia under läkning, helt normalt och tecken p åätt det läker.

Skölj hellre med Corsodyl än fluor under läkningen. Inte farligt med fluor men du kan vänta lite med det så såret får läka först.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03

Hallå drog uten tand igår. Är nu bjuden på en riktigt rolig fest, är det farligt att dricka alkohol dagen efter man dragit ut en tand ?? Tack på förhand !!
Hej

det är inte farligt om du mår bra förövrigt.
Trevlig fest.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-19

Hej! Jag tog ut en kindtand för två veckor sedan, det gick jättesmidigt. Efter några dagar började det spänna i tanden bredvid, trodde att det berodde på att jag biter annorlunda men för varje dag har det blivit värre. Har nu svullnad och värk i tandköttet som tycks tillta. Lördag nu och tandläkaren öppnar på måndag. Har ont i lymfkörteln på den sidan också. Bor på landet så det är svårt att komma till akuttandvård . Törs jag vänta? Är 63 år och övrigt frisk.
Ring och tala med din tandläkare som drog ut tanden.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Jag drog ut en visdomstand för tre veckor sedan. Det blöder ff när jag borstar tänderna fast jag gör det försiktigt. Jag har haft mycket huvudvärk och känns nu som bihåletryck, gör ont om jag snyter mig t.ex Efter bortoperation av visdomstand i nedekäken med sår som syddes hade jag inga problem.
Är ovanstående normalt eller ska jag kontakta tandläkaren som drog ut den? Kan huvudvärken vara symtom på någon infektion?
Hej!
Om du drog ut visdomstanden i underkäken är nog besvären från bihålan något annat som inte har samband med tandutdragningen. Kanske har du varit förkyld?
Det kan blöda lite från såret i en period men fortsätt bara hålla rent.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-18

Jag ska dra ut en visdomstand i veckan och är så rädd!
Kommer det att göra ont och kommer det bli värk efterråt?
Hej!
Själva tandutdragningen ska inte göra ont eftersom du får bedövning. Däremot får du räkna med att ha lite ont/ömt i några dagar efteråt. Var inte orolig, det går säkert bra!
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-04

har tagit bort en tand i måndags , har fått ont till o från ,men nu har jätte mycket värk och vet inte om det finns något mer jag kan göra. Har kontaktat min tand motagning och de sa att jag får forsätta med mina värktabletter. Är det något mer jag kan göra tills jag söker tandvården imorgon....?

tacksam för svar
Hej!
Dessvärre kan få ont efter tanduttagning i 1-3 veckor efter ingreppet. Det är ingen fara så länge du inte blir så svullen att du får svårt att svälja eller får feber.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-03

Hej! Om man dragit ur en visdomstand som det varit inflammation i. Fick lov att operera bort den pga nerver som låg lite illa till. Är nu fyra dagar sen.. upplevelser en stickande känsla i tandköttet är de normalt ?
Hej!
Så kan man känna efter en operation. Det kan ta flera veckor innan det känns bra igen.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-03

Hej jag drog ut min tand i italya och i hållet där tanden tog bort så finns det en lite bit ben är jätte oroligt
Hej!
Om du är orolig så boka tid till en tandläkare för kontroll.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-03

Hej,
Min grop har inte läkt sedan jag drog ut min visdomstand för snart 3 mån sedan. De var ett rejält ingrepp och jag var sjuk 2 veckor efter och mcket svullen med blodansamling i hela käken och ner på halsen. Varje gång jag borstar tänderna blöder det väldigt mycket just där trots att jag tar det väldigt försiktigt. Idag drog jag dessutom ut en bit tand - stor som halva lillfinger nageln- och en massa bitar av tand. Jag har fortfarande ont i käken sen tanden drogs ut och kan ej tugga på den sidan ordentligt. Bör jag uppsöka tandläkaren igen för att kolla att allt är ute? Jag var p fick stygnen uttagna o då borde tandläkaren ha kollat så att allt såg bra ut. Jag var dessutom på återkoll där tandläkaren fick tömma min käke/kind på blod.
Hej!
Om de på efterkontrollerna tyckte det såg bra ut så är det nog bara att vänta. Det kan ta sin lilla tid att läka om det var ett stort ingrepp.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-30

Hej! För ca 1år och 4 månader sedan drogs en av mina nedre visdomständer ut efter att ha varit besvärligt en tid. Jag reagerade på en gång då jag såg att tanden inte var hel och gick tillbaka till tandläkaren som bortförklarade det hela. Allt läkte sedan som det skulle och jag har inte haft några problem förrän ett år senare. Jag tycker att det dunkar ibland och jag är mer svullen i tandköttet på den sidan. Gick tillbaka till min tandläkare som röntgade och mkt riktigt fanns en bit av tanden kvar! Bör den tas bort?? Senaste veckorna har jag haft lite mer problem, lite mer ont, oftare att det dunkar. Känner mig rädd!
Hej!
Är rotbiten väl inläkt finns det ingen anledning till att ta bort den.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

Hej!
Min tandläkare tycker jag ska dra ut visdomstanden i vänster nederkäke, då hon tycker sig se en ficka bakom tanden på röntgen. Det kommer att behövas lägga ett snitt då tanden inte är helt framme så hen vill remittera mig. Jag har inte ont och har haft tanden i 28 år. Vill helst behålla mina tänder! Vad tycker du?
Hej!
Bedömer din tandläkare att fickan bakom kan skapa problem är det nog rätt att ta bort den.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

Hej!
jag drog ut näst sista tanden i över käken för 4 dagar sen. Förutom på första och andra dagen så har jag inte haft ont och då har Alvedon och Naproxen hjälpt. Däremot tycker jag idag att värktabletter inte hjälper. Det ömmar och spänner i håligheter igen. Har förstått att det är normalt att ha besvär en lång tid efteråt men ska det bli bra och sen komma tillbaka igen?

Mvh Monica
Hej!
Efter tredje dagen brukar det successivt, långsamt bli lite bättre. Om det går åt fel håll tycker jag att du ringer din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej!
Jag drog ut en visdomstand för 5 dagar sedan. Det gör fortfarande lika ont, borde det inte börja kännas lite bättre än ? och igår fick jag feber, bör jag kolla upp detta?

Tack.
Hej, man kan ha feber och ont de första dagarna. Därefter brukar detta avta och bli bättre. IFall det efter fem dagar istället blir värre. Dvs att feber tilltar och smärtan större så bör du kontakta din tandläkare för att se att du inte fått inflammation eller dylikt i sårområdet. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej har dragit ut vitsunstand för tre väckor sen nu har jag ont i halva käke och öra plus feber vad ska jag göra tanden var inflamerat vid utdragning Tack för en snabb svar MVH - JK
Hej, jag tycker att du ska höra av dig till din tandläkare och boka tid så att hen får titta till dig och området där tanden satt. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej!
Har dragit ut en till tand en 4:a på vänster sida för 4 dagar sen idag. Misstänker att den kan vara inflammerad, det är ömt & brun, svart, grön-aktig färg i hålet. Borde jag ringa till min tandläkare och boka tid för att kolla upp detta eller tror ni det kommer läka eftersom det är ett så pass nytt hål?
MVH
Hej. Det är normalt med ömhet här i området under läkningstiden. Du ska höra av dig till din tandläkare ifall du får feber, svullnad som tilltar, nedsatt allmäntillstånd nu framöver. Annars kan du vänta så kommer det bli bra. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej jag drog bort en tand för 6 dagar sedan. På grund av inflammation av visdomstanden. Har fock fortfarande ont. Är lite svullen men det har jag varit hela tiden. Hur länge ska jag ha ont och när sks jag söka vård ?
Hej!

Har du haft ont och varit svullen i 1 vecka tycker jag du ska be din behandlande tandläkare ta in dig för en kontroll. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej.
Drog ut en visdomstand igår och undrar när man kan börja spela saxofon igen?
Hej!

Lite beroende på hur omfattande ingreppet var. Rinhg din tandläkare för att få besked vad som gäller just dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej, jag har fått ut alla mina 4 visdomständer och fick dra ut den nedersta på vänster sida för 2 dagar sen pga en infektion runt om i tandköttet. Förstår man har ont/problem några dagar efteråt men jag har inga känningar där men har fått väldigt ont nu på motsatt sida efter ingripandet. Tänker om detta är normalt för att alla tänderna är i samma käke och smärtan kan komma lite var som helst eller för jag kanske överbelastat den sidan? Börjar bli lite nojjig att det är samma problem på andra sidan nu men kan väl samtidigt tycka tandläkaren borde sätt det då..

Tack på förhand :)
Mvh
Hej!

Om du är osäker och orolig be din tandläkare ta in dig för en kontroll snarast. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej!

Jag drog ut en visdomstand för 5 dagar sedan höger sida nedre käken.

Jag har sedan dess haft värk i käken och upp mot örat som jag måste ta smärtstillande medicin för annars gör det mycket ont. Jag tar två alvedon och en Ipren. Jag tycker mig även se något vitt runt hålet där tanden suttit samt har lite svårt att gapa fullt ut och en liten dålig smak i munnen. Ingen feber.

Jag kontaktade i måndags min tandläkare som rådde mig att fortsätta ta smärtstillande och avvaktar

Jag undrar om det är normalt med värk på detta sättet som inte blir bättre och om jag åter ska kontakta tandläkare?

Tack på förhand!

Vänligen
Ann -Marie
Hej!
Ibland kan man tyvärr ha besvär i upp till tre veckor efter en tandutdragning. Du behöver inte söka tandläkare så länge du inte blir så svullen att du får svårt att svälja eller får feber.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-15

Jag drog ut en visdomstand på höger nedersida för en vecka sen idag. Jag har fortfarande ont, men inte lika ont som när jag precis drog ut den. Istället liknar det så som det kändes när jag tidigare hade besvär av infektioner. Kan jag fått en ny infektion i tandköttet nu? Hur vet jag när jag borde söka hjälp?
Hej!
Man kan ha ont i upp till tre veckor efter en tandutdragning.
Om det successivt blir bättre och så länge du inte blir så svullen att du får svårt att svälja eller får feber är det bara att avvakta ytterligare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-14

Hej! När är det ok att dricka rött vin då man dragit ut en visdomstand?
Mvh
Madeleine
Hej!
Du ska inte dricka direkt efter tandutdragningen. Sedan ska du ta det lite försiktigt med alkohol eftersom det kan göra att du blir mer lättblödande.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-14

Jag drog ut en visdomstand för snart 3mars , fick gå tillbaka då det gjorde väldigt ont och fick starkare tabletter.
Nu när jag känner på högra sidan på munnen är det som den " sover" eller hur man ska förklara, är det normalt?
Hej, man kan känna en slags "stum" känsla den närmaste tiden tills att du läkt och även en bit in efter detta. Invänta att du läkt klart helt och kontakta därefter din tandläkare om du fortfarande har denna känsla. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej. Jag har opererat bort min visdomstand i överkäke på vänster sida, jag gjorde de för ca två veckor sedan (en torsdag) sedan åkte jag in på lördagen av svullen halv och svullen sida och jätte jätte ont, fick penicillin på lördagen och jag har ätit klart allt idag. Men jag har nedsatt känsel på kinden och pratar i princip med halva munnen. Det känns som att något är konstigt. Vänstersidan hänger inte med alls. Jag får panik. Vad kan de va? Är de normalt?

Tack för svar!
Hej!

Du bör be om en kontroll av din behandlande tandläkare omgående för att se att allt läker som det ska. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej! Jag har dragit ut en visdomstand i nedre käken idag...hon fick inte bort hela utan lämnade en bit...är det ok? Hon sa att kroppen skulle ta hand om den biten själv...det var en bit av roten som satt fast i käkbenet..?
Mvh
Madeleine
Hej!
Ja ibland är det bättre att lämna kvar en liten rotbit om den inte är infekterad än att göra mer skada på käkbenet i försöken att få bort den lilla biten. Det brukar gå bra. Ibland "vandrar" den lilla rotbiten upp och tittar fram i munhålan efter några år och då är det väldigt lätt att ta bort den.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Får man dricka mjölk efter man dragit ut en tand
Hej, ja det får man. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-10

Är det vanligt att käkbenet kan synas där man tagit bort visdomstanden?
Hej, ja det kan synas efter en borttagning av tanden. Detta sluter sig så småningom när din slemhinna läkt och täckt över hålrummet där tanden satt. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-10

Hej!
Drog ut en tand i tisdags (7/3), en 4:a på högersida. Har ont i hela höger sida av munnen & jag undrar hur hålet ska se ut, mitt är lite svart-aktig färg är de normalt eller hur ska hålet se ut när man har dragit ut en tand?
MVH
Hej, det låter normalt. Ge det nu bara lite tid att läka. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-10

När kan man börja träna efter att ha dragit ut en visdomstand
Hej!
Det kan nog vara bra att vänta 1-2 dagar. Sedan får du känna dig för hur det känns vid hård ansträngning.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-08

Jag gjorde en käkopefation då min vusdomstand satt djuot inne i käkbenet och fick en cysta som press ner tanden genom käkbenet så man kände roten undef käkbenet genom skinnet. Nu har det gått 1 månad och sgygnen börjar släppa men själva håligheten hur lång tid tar den innan det läker ihop. Fruktansvärg jobbit när det fastnar matrester där hela tiden senaste fick ja pilla bort 1 cm lång korv med ja vet inte vad.
Hej!
Tyvärr kan det ta ganska lång tid innan benet växer tillbaka. Fråga gärna den tandläkare som gjorde ingreppet.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Jag blev sydd i tandköttet efter att ha tagit bort visdomstanden men upplever nu som ett tryck när jag böjer mig samt att de är som en hård knöl i kinden , tänker att de kan vara vätska men vet inte , kan de vara en infektion och isåfall vad ska man göra ? tog bort tanden 2/3
Hej!
Det var ju ganska nyligen du tog bort tanden. Ibland kan man ha besvär i i 2-3 veckor efteråt. Det är inom normalvariationen. Skulle däremot få hög feber eller svårt att svälja så ska du höra av dig till din tandläkare.
Den lilla knölen kan vara ett "blåmärke", lite levrat blod, som försvinner av sig själv så småningom.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

tog bort min ena visdomstand i torsdags (2/3 ) och undrar om de är normalt att läcka någon sorts vätska från såret ?
Hej, ja det låter helt normalt. Tanken nu är att det läker igen och hålrummet försvinner med detta. Hör av dig om det fortsättningsvis även läcker nästa vecka. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-06

Dragit ut tänder fått hög feber halsont svaghet i benen
Hej!
Då tycker jag att du tar kontakt med din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Tandläkaren lade in en tuss i hålet efter han drog ut min tand, den känns som gele, ska jag ta bort den själv eller lossar den av sig själv. Det är 3 dagar sen tanden drogs ut. M.v.h.Agneta
Hej, Vilken instruktion gav din tandläkare till dig? Troligen lossnar den av sig självt men det kan vara läge att ta bort den ifall den besvärar. Det kan vara svårt för dig att själv ta loss den och du bör undvika att pilla i området. Jag tycker att du ska ringa till din tandläkare och fråga vad du ska göra. Kanske tandläkaren vill träffa dig och titta hur det gått med läkningen. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

Jag hsr precis fått dra ut en tand här i dominikanska pepubliken...å nu när jag ligger på rummet å försöker dricka lite så rinner det ut näsan är det farligt Mvh cina
Hej!
Det beror på om det kommer via svalget upp i näsan (det är ingen fara) eller om det kommer upp i näsan via det hål där tanden satt. I så fall kan du behöva antibiotika.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16

Jag drog ut en tand och har ont på tanden brevid dessutom är den lite löst
Hej!
Ibland kan man få lite ont och besvär från tanden bredvid men det brukar bli bra efter några dagar.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16

Hejsan jag opererade bort min ena visdomstand i torsdags (9/2). På morgonen är det inte jättesvullet men under dagen när jag jobbar så går svullnaden upp igen så pass så att jag inte kan tugga ordentligt utan svullnaden tar i. Bör jag göra något speciellt åt detta eller de är vanligt?
Mvh Martina
Hej!
Kontakta din tandläkare för en titt.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-14

Jag opererade bort en tand för 5 dygn sedan.
Det hugger till ibland där tanden suttit.
(Före op gjorde en tandrotsspec. ett försök att rotfylla rötterna, men misslyckades och en bihålsinflammtion uppstod två dygn senare med oerhörd smärta i huvud och käkar.)
Är detta normalt?

MVH
Agneta Söderström
Hej!
Ja, man kan ha besvär i 1-3 veckor efteråt. Det är ingen fara så länge du inte blir så svullen att du får svårt att svälja eller får feber.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

Hej har tagit bort en tand och har ett stort hål och det känns som det finns en klocka i såret/normalt eller
Hej!
Ja, det kan dunka lite i såret.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

Hejsan!
Drog i fredags ut en rotfylld kindtand som spruckit och blivit inflamerad. Den va aningen svår att få ut då den hade väldigt breda rötter.
Fortfarande har jag jätteont, blir stundvis lätt illamående och en stickande känsla från käken o ner på halsen. Gjorde akut återbesök då dom sa att det snart går över med ipren och att stickingarna kan bero på att de kommit åt ngn nerv. Jag har varit hemma i 3 dagar då jag får ont så fort jag varit i rörelse en stund. Är detta vanligt??? Tack på förhand mvh Karin
Hej!
Tyvärr kan man ha ont i 1-3 veckor efter tandutdragning och det är ingen fara så länge du inte får feber eller svullnar upp så att du får svårt att svälja.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-08

Drog ut 4 visdomständer fredag den 3/2
Har nu efter 4 dagar fortfarande jätte ont i käkarna
Det liksom spänner och värker och kan inte gapa fullt
Hur länge brukar det hålla i ?
Kommer det kännas konstigt när man äter normalt sedan att det finns hål efter utdragningen ?
Blev opererad
Hej!
Tyvärr kan man ha ont i 1-3 veckor efter tandutdragning och det är ingen fara så länge du inte får feber eller svullnar upp så att du får svårt att svälja.
Det är olika hur lång tid det tar för hålen läker igen och man vänjer sig vid att tugga utan de utdragna tänderna.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-08

Hej! Jag opererade bort min visdomstand i fredags och när jag kollar in i spegeln med en ficklampa för att se såret så ser jag som en mörkare färg mellan en liten del av stygnen. Min första tanke va att det hade fastnat nåt i hålet så jag försökte försiktigt peta ut det med en plackers men det vägrade släppa. Jag undrar då om det kan vara död hud eller nåt annat kanske? Jag har lite vita hudfläckar här och där i såret men har läst att det ska vara vanligt men har inte hittat nåt om en mörkare fläck, typ nästan brunaktig, så blir lite nojjig. Har inte några större besvär än de vanliga symptomen att det är lite svullet på kinden, ömmar runt hålet och svårt att tugga ordentligt.
Hej!
Det låter som det är en sårskorpa men är du orolig så be din tandläkare titta på det.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Hej jag drog ut fyra rötter i torsdags och har värk än molande hur länge kan man ha värk? Mvh Liza
Hej!
Man kan ha ont i 1-3 veckor tyvärr. Får du svårt att svälja eller feber så kontakta din tandläkare.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Hej jag har en visdomstand kvar i på höger sida nere i käken och den sitter utanför tandraden. Dom gör att jag biter mig i kinden. Jag ska ta ut den nästa månand. Operar man ut den eller där dom ut den på vanligt sätt? Mvh annsofie gustafsson
Hej!

Tyvärr kan jag inte svara på detta utan att ha sett röntgen. Generellt brukar man behöva operera ut visdomständer i underkäken. Ring din tandläkare och fråga vad som gäller just dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-01

Hej.
Jag drog ut en tand, underkäken, vänster näst längst in.
Nu har jag ont i tanden längst bak, och den tanden ovan där den borttagna tanden satt.
Jag undrar om det kan vara fel på någon av dessa tänder? Kan det vara en infektion? Eller är detta vanligt?
Tandläkaren sa endast att jag skulle ta Alvedon mot smärta. Det hjälper inte alls. En isbit i munnen hjälper mer.
Tack på förhand.
Hej!

Det krävs en undersökning för att kunna ge ett bra svar. Be din ordinarie tandläkare titta på detta och göra en bedömning. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-01

Hej!
I fredags drog jag ut en visdomstand i undre tandraden. Jag har sedan dess inte kunnat öppna käken mer än en cm ca. Jag har bara kunnat äta flytande kost och jag har gått på smärtstillande. Nu blir smärtan bara värre och värre. Jag har kontaktat min tandläkare som skrev ut antibiotika och den har jag tagit tre ggr nu. Jag sköljer med bakteriedödande medel två ggr om dagen och smärtlindrar med ipren och alvedon men har ändå så ont så jag knappt står ut. Men under dagen har även låsningen i käken blivit värre och jag får knappt in värktabletterna nu. Kan allt det här bero på en infektion eller kan det ha hänt något annat med käken? Finns det något annat sätt att lindra smärtan än Ipren och dubbla alvedon? Hur länge kan jag behöva ha det så här innan det blir bättre/bra? Jag har även ont i halsen när jag sväljer och en förhöjd temp som utan tabletterna antagligen skulle vara feber. Känner mig ganska desperat vid det här läget. Tandläkaren jag var hos kan ta emot mig igen men eftersom jag inte kan öppna minnen känns det ganska meningslöst samt att de vill ta betalt igen då och det är pengar jag inte har för tillfället. Är det rimligt att jag ska betala igen för en sån här sak?

Mvh
Hej!

Du ska absolut uppsöka din tandläkare omgående för kontroll. efterkontroller efter tandborttagningar ingår vanligen kostnadsfritt men denna diskussion får du ta med din tandläkare, det är viktigt att den behandlande tandläkaren får göra en bedömning omgående om du är så svullen att du inte kan öppna munnen. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-01

hej.
jag drog ut en visdomstand för lite mer än en vecka sedan. men där är fortfarande ett stort hål kvar där den gamla satt. då mycket mat har fastnat där så har jag använt tandpetare för att få bort det... Min fråga är nog om mitt hål kan bli där permanent? och om där finns något jag kan göra för att skynda på läkningsprocessen?

mvh sebastian
Hej!
Hålet läker från botten och uppåt varför det inte är ovanligt att man har en grop där det fastnar mat några veckor efter tandborttagning innan den sluter sig helt. Försök undvika pilla i gropen, fastnar mat som irriterar be din tandläkare spola rent området. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-31

Vad kostar det dra ut tand ca
Överkäken
Hej!

Alltid svårt att ge ett exakt pris men undersökning (åtgärd 103), röntgen av enskild tand (åtgärd 121), tandborttagning enkel eller komplicerad (åtgärd 401 eller 402) kostar i grundpris 2000-2700 SEK. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Aj, i tisdags drog jag ut sista hörntanden och nu 4 dagar senare gör det fortfarande bedrövligt ont,det drabbade området i munnen är varmt och visdomstanden som satt bakom värker som fan. Citodonen hjälper inte fullt och jag vaknar på nätterna av smärtan. Jag jag har får ondare i halsen och har under temp på 35 just nu. Hur länge kan jag avvackta, känner att jag inte har möjlighet att sjukanmäla mig än. Nu har jag fått en stelhet över käken och upp mot örat. Senare samma dagen som jag dragit ut tanden var jag tvungen att göra en magnetröntgen, kan den ha påverkat?
Hej!

ta kontakt med din behandlande tandläkare för kontroll och bedömning om penicillin kan behöva sättas in. MRI undersökning påverkar ej läkningen i munhålan. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Har dragit ur en tand för 3 veckor sen öm och rött tandkött på yttre sidan, fick plötsligt yrsel igår samt helt slut kan det bero p tandkött et
Hej!

Kontakta den behandlande tandläkaren för kontroll så hen kan bedöma att allt läker som det ska. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej!

Jag drog ut en visdomstand för 2-3 veckor sedan och det verkar inte ha läkt ihop ordentligt ännu.
Det ligger en 'flärp' av tandkött över hålet som är väldigt mjuk och kan lätt börja blöda vid tandborstning.
Ska jag söka upp tandläkare eller ska jag vänta några veckor till och kolla om det läker ihop?
Kan lägga till att en bit av tanden (som lossnade) är på väg ut just nu också om det stoppar läkningsprocessen lite.

Tack på förhand!
Hej!

Det vore bra om din tandläkare får titta på det och avlägsna den bit du noterat, kan vara både liten benflisa eller del av tanden. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej, jag ser att två veckor efter man opererat ut min visdomstand att roten är blottad på tand nr 6 där ett stygn suttit. Kan man göra något för att få tillbaka tandköttet över roten eller kommer det ila därifrån resten av mitt liv?
Hej!

Det är inte ovanligt att tandköttet vid läkning drar sig ner något på den angränsande tanden till den tand som togs bort. har man stora bekymmer med isningar från området kan man med gott resultat ofta lacka tandytan. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Jag har problem med en rand som jag funderar på ta bort som är enkel att ta bort enligt 2 tandläkare. Jag glömde fråga vad det kostar att ta bort tanden. Båda gav mig kostnadsförslag om rotfyllning. Så jag har 2 frågor.
1. Kan ni förresten se de senaste röntgen bilder den senaste tandläkaren tagit?
2. Vad kostar det att ta bort en tand? Ca pris?
Mvh
Walle
Hej Walle.

Svar 1. Vi kan endast se röntgenbilder tagna inom samma företag (dvs röntgen tagna inom Distriktstandvården).
Svar 2. Det beror på vilken slags tand det är (hur svår tandborttagningen är). En "vanlig" tandborttagning kostar ca 1500 sek hos oss. (En undersökningsavgift tillkommer om du inte träffat tandläkaren tidigare). Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30

Jag drog ut min visdomstand i onsdags i underkäken på vänster sida. Den växte mot mina andra tänder och kom aldrig upp ur tandköttet så dem fick sy ihop tandköttet. Nu 4 dagar senare så ser det ut som att stygnen typ krullat ihop sig, o jag vet inte varför eller om det är farligt, så då till min fråga. Är det något allvarligt eller kan dem ha lagt sig fel eller är tråden påväg bort?
Har tråd som försvinner av sig själv.
Har inga direkta problem med stygnen annars, inge smärta eller nått, får lite ont om jag tuggar eller pratar för länge ibland men inget som påverkar.
Borde jag kontakta tandläkaren eller låta det va? :)
Hej!

Stygn som försvinner av sig själva samlar efter några dgaar lite matrester och ser ibland lite konstiga ut utan att det är något fel. De kan även släppa tidigare än 7 dagar beroende på om man varit mycket svullen t.ex. Känns allt bra i övrigt tycker jag du kan avvakta. Om värk eller besvär mer än 7-10 dagar be att din tandläkare tittar på området för att se att allt läker bra. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej. Jag drog ut min nedre visdomstand i torsdags. Jag har sedan dess haft en svullen käke. Nu känns det som att jag har en hård stor bula vid käken. Jag undrar om detta är normalt?
Hej!

Det är bra om din behandlande tandläkare får titta på dig för att se att allt läker som det ska. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej!
Har tagit bort en kindtand för 3 dagar sedan har en lätt svullnad, men ont nästan hela tiden och svårt att sova pga smärtan. Tar alvedon var ca 7 timmar för att klar av smärtan!!.
Är detta ok eller ska jag ringa min tandläkare ?
Hej!

Värk i några dagar upp till en vecka efter tandborttagning är inte ovanligt men jobbigt för dig som patient. Har du så ont kan det vara bra att din tandläkare får titta på området för att se att allt läker som det ska. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Jag drog ut en visdomstand för 8 dagar sedan och de sydde med nått eller några stygn och de försvann efter ca. 5 dagar. Gör det nått?
Nu är det ett stort hål och jag kan se tandroten från tanden som är kvar bredvid.
Behöver jag ringa tandläkaren för det?
Hej, det gör inget att stygnen försvunnit. Har du inga besvär tycker jag att du kan avvakta med kontroll hos tandläkaren.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-23

Hallå!
Jag drog ut en tand i förra helgen. Jag kände direkt efter en hård kant innanför tandköttet på sidan om där tanden satt. Tanden hade dom fått ut sa dom. Och detta känns inte som någon svullnad. Kan man spräcka käken så att det är en bit av den jag känner genom tandköttet?
Hej!
Ibland kan det bli en vass benkant som känns genom slemhinnan. Med tiden brukar den rundas av. Får du problem eller värk så kontakta din tandläkare.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-19

Hej det är såhär att jag drog ut en tand i sommras och har forfaranade problem med käken är öm o känns svullen när jag gapar och så hade tandvärk innan den drogs men fick ingen penselin.
Hej!
Om du fortfarande har ont är det nog bäst att du söker upp den tandläkare som tog bort tanden. Penicillin hade nog inte hjälpt.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Drog ut en tand längst bak av munnen. Det har gått fem dagar och jag har sätt att mitt tandkött(gropen) har blivit svart, är det normalt?
Hej!
Det kan vara ett blodkoagel som ser mörkt ut i såret. Om du inte har värk, är svullen eller har feber skulle jag avvakta någon vecka.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Drog ut en tand den 23 december känns som om det fortfarande sitter ett stygn kvar är det normalt
Hej!
Efter två veckor borde stygnen vara borta om det var resorberbara stygn.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-11

Hej! Jag drog ut min 6 års tand i torsdags i förra veckan i underkäken. Det gör verkligen riktigt ont!!! Jag lever just nu på alvedon och Ipren. Jag tog bort kompressen i hålet men jag har satt i en ny för jag klarar inte av att gå utan för då gör det så fruktansvärt ont. Skall det verkligen göra så här ont.?? Jag har en konstig smak i munnen och kompressen som jag har i hålet luktar konstig och ser konstig ut... Vad skall jag göra????
Hej!
Har du sådana besvär tycker jag att du ska be din tandläkare att titta på det.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-11

spottar blod 10 timmar efter att ha dragit ur visdomstand. Har använt kompress. Gör även ont när jag sväljer...
Hej!
Om det gör ont när du sväljer tycker jag att du kontaktar din tandläkare.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-10

Tandroten blev kvar i överkäken efter tandutdaragning. Hur opererar man bort? Första gången gick inte.
Hej!

Då rötter blir kvar efter försök vanlig tandborttagning ligger dessa ofta så djupt in i käkbenet att man inte kan komma åt dem på vanligt vis. Vid kirurgiskt avlägsnande av tänder/rötter görs detta vanligen under vanlig lokalbedövning. Man dukar inför ingreppet upp sterilt för att undvika att tillföra mer bakterier till munhålan än vad som redan finns där. Generellt sett så lite beroende var roten ligger lösgör man tandköttet från underliggande käkben och därefter borras käkben lätt bort för att frilägga roten som sedan pillas ut. Slemhinnan som vikits undan fälls tillbaka och man sätter några stygn. Detta ingrepp är lite mer tidskrävande men ska precis som all tandbehandling vara smärtfri, däremot kan man förvänta sig lite mer värk och efterbesvär efter ingreppet. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej drog ut en kind tand som satt i gomen .det är 2år sen nu har fortfarande ett hål där .som mat alltid fastnar där .kommer hålet att försvina o hur länge tar det.mistänker det skulle varit sytt.
Hej!

Är den en djup grop/hål där det fastnar mat bör detta kontrolleras av en tandläkare för att fastställa att gropens botten är slemhinnetäckt hela vägen och ingen öppning finns mot bihåla. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09

Är det normalt att det gör ont 3 dagar efter att jag fått en visdomstand utdragen?
Hej!
ja det kan göra ont i upp till två veckor efter tandutdragningen. Efter tre dagar ska det dock börja bli lite bättre och gå åt rätt håll. Annars får du höra av dig till din tandläkare.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09

Kan man få halsfluss efter att dratt ut en tand
Hej!

Inte som en direkt orsak av tandborttagningen, om man t.ex ätit antibiotika kan man vara efter avslutad kur lite mer mottaglig för infektioner t.ex halsfluss. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Kan man basta när man dragit ut en tand?
Hej!

De första dagarna bör man undvika bastu eller hård träning för att låta sårområdet få läka ordentligt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej!
Mina visdomständer har börjat att synas, i vissa fall så dras dem ut, och jag är super nervös ifall jag skulle behöva ta bort dessa tänder.
Finns det något sätt att övertygas läkarna att inte vara vaken under dessa ingrepp?
Och vad isåfall skulle ett sådant ingrepp kosta om jag är 20 år i och bosatt i Västra Götaland?

//Emelie
Hej!

Vänd dig till folktandvården i västra Götaland för att höra om narkosmöjligheter där. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-20

Hej
Jag ska dra ut en kindtand om ett par dagar. Kan man köra bil efter behandlingen? Tänker på att man får ju bedövning och även hört att man blir så trött och utmattad efteråt.
Hej, det brukar inte vara några problem med att köra bil under samma dag. Däremot kan det ju vara bra ifall du har möjlighet att vila en liten stund efteråt. Att ha stress och tider att passa skulle jag inte rekommendera direkt efter en tandborttagning. Försök anpassa dagen något istället.

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-19

Hej!
Idag, 16/12, opererade jag bort mina två visdomständer på vänster sida och fick råd av min tandläkare här i München, Tyskland, att jag ska ta ut stygnen efter 7 dagar. Jag har dessvärre ej möjlighet att ta bort dom nästa fredag 23/12 och undrar om ni skulle råda mig att ta bort de en dag innan (22/12) eller vänta tills 27/12?
Hej, ifall du inte besväras av dina stygn så tycker jag att du likväl kan låta de sitta kvar till den 27/12. Det gör ingen skada att de sitter några extra dagar. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-19

Jag drog ut en tand i tisdags och nu smakar det var i munnen kan det vara så att jag haft varbildning i tanden som jag drog ut utan att ha känt något?
Hej!

Ta kontakt med den tandläkare som behandlade dig, är du orolig kan det vara bra att någon får titta på såret. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-15

hej dem har tagit bort en visdomtand men det verkar som det är öppet där vid tandköttet ska det vara så? och det verkar som tandläkaren borrat sönder mitt tandkött på den sidan finns inget tandkött kvar jämfört med andra sidan ska det vara så? i alla jag har blivit sjuk och fått svårt att andas men när jag borstade där vid såret där det är lite halvöppet så blev det bättre mvh michel
Hej!

Ta kontakt med din tandläkare som gjorde behandlingen med dina frågor så ska de kunna svara dig på bästa sätt. Upplever du andningsvårigheter och svullnad i halsen ska du självklart omgående ta kontakt med sjukvården. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-14

För 3-4 år sedan drog jag ut en visdomstand i underkäken. Roten på tanden var böjd som en fiskekrok, tandläkaren borrade runt tanden och "skruvade upp den." Jag fick väldigt ont och fick smärtstillande men då det inte hjälpte så fick jag gå tillbaka till tandläkaren dagligen i en vecka då han doppade en tamponad i någon form av bakteriedödande medel (sprit?) som trycktes ner i hålet efter tanden och byttes en gång per dygn. Jag får fortfarande ont där ibland, och tandköttet är rött och svullet. Halsmandeln svullnar och jag får ont i halsen av det.
Är detta normalt så lång tid efter? Jag känner inget hårt där så vet inte om det kan finnas en bit tand kvar.
Vänliga hälsningar
AnnSofie
Hej!

Det kan finnas flera orsaker till detta, min rekommendation är att du gör en ordentlig tandläkarundersökning för att utesluta att problemen kommer från tänderna. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-14

Hej ! Efter jag dragit ut 6 ans tand höger sida överkäke för 5 månader sedan

En vass kant och upphöjning känns tydligt när jag känner med fingret.

Kan det vara käkbenet som är skadat av utdragningen ? Uttöjt ?

Utdragning varade länge över 1 timme och många lösa bitar plockades

Ska man slipa ner kanten då ? Tandläkaren som utförde det Eller ska en specialist titta på det ?

Mvh Max Ståhlberg
Hej!

Det är inte ovanligt att man efter en tandborttagning kan få vassa benkanter i käkbenet som vanligen med tiden återbildas/rundas av. ta kontakt med din behandlande tandläkare för en påtitt är min rekommendation. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-13

Hej!

Drog ut en tand igår morse. Gick snabbt och bra. Har inte haft ont alls efteråt men fick feber igår eftermiddag och även idag.
Kan febern ha med tandutragningen alls att göra?
Hej!

Ja det kan finnas ett samband, ta kontakt med din behandlande klinik och rådgör med dem om det kan vara aktuellt med insättande antibiotika. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-12

Jag trög ut en tand för en vecka sedan och det luktar och smakar så illa i min mun. Ska det göra det och hur länge i så fall. Jag gör rent i hålet från mat som fastnar med hjälp av en tops men det hjälper inte.
Hej!

Min rekommendation är att du tar kontakt med din behandlande tandläkare för en kontroll. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-09

Hej,

För precis två dygn sen tog en käkkirurg ut min tand nr 6 i vä överkäke, som var utom räddning, lång historia . Kronan först och sen borrning för var och en av de fyra rötterna. Därefter några stygn. Kändes som det gick bra, det värsta var min stora rädsla innan. Inte mycket ont alls dag ett efteråt. Men började frysa och känna mig dålig på kvällen. Idag, dag två, mer svullen och mer jobbigt överlag. Och så förtvivlat trött och utslagen. Ikväll obehaglig smak kring såret. Ser de gula ploppar som jag förstår ska bli, som skydd i hålen. Har arbetat idag och behöver arbeta även torsd o fred. Tror inte jag har feber, iaf inte hög, men mår inte bra, vet inte, kanske ffa oerhört trött. Blek kring läpparna och helt håglös. Är detta ok eller ett observandum?

Mvh
Lisa
Hej Lisa!

Jag tycker du ska ta kontakt med din kirurg eller närliggande tandvårdsklinik under dagen för bedömning om man behöver sätta in antibiotika eller ej. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-08

Drog ut en visdomstand för ca 3 månaders sedan .. och nu har jag fått värk och det känns att det kommer från den platsen som jag drog ut tanden ifrån. Är det vanligt att man får värk några månader efter?
Hej, den värk som man får efter utdragingen bör vara borta vid det här laget tre månader efteråt. Jag rekommenderar dig att uppsöka din tandläkare igen för att kontrollera och se hur det ser ut. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-07

Gör det ont att dra utvek tand som tolv åring? Gör det ont att sätta in tandställning. Jag e jätte nervös
Hej!

Det ska aldrig behöva göra ont att gå till tandläkaren. Berätta för din tandläkare att du känner dig nervös inför besöket så kan ni tillsammans hjälpas åt att göra besöket så trevligt som möjligt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-07

Drog ut en tand i underkäken igår morse,är lite öm men frågan jag har är att när kan jag börja borsta intilliggande tänder?
Hej!

Lite beroende på hur stort ingreppet var kan rekommendationerna skilja sig lite. Generellt kan man säga att man efter någon dag försiktigt kan borsta på närliggande tänder så länge man inte provocerar fram någon smärta. Min rekommendation är att du ringer din ordinarie tandläkare och frågar vad som gäller just dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-06

Hej jag drog ut en visdomstand i fredags och idag är det tisdag. det var vissa komplikationer under utdragningen så bedövningen inte tog i tanden och alltsom allt var jag där från 09.15-12.30. när jag kom hem hade jag så klart ont och så. men dagn efter var allt frid och fröjd och det kändes ingenting. men nu kan jag ej äta eller drick då jag ej kan svälja för är så svullen. jag får heller inte upp munnen. jag får upp den så pass att jag får i min alvedon och ipren och det är även ändä gångerna jag får i mig vatten. svullnaden har satt sig på halsmandlarna och har spridit sig ner mt halsten och upp i munnen. jag har andningssvårigheter jag kan knappt prata och jag kallsvettas hela nätterna. är detta normalt eller ska jag ringa någon ?
Hej!

Nej detta är inte normalt och du ska omgående söka sjukvård t.ex karolinska Solna/Huddinge där du kan få hjälp av öron-näsa-hals läkare eller käkkirurg omgående. Vid minsta osäkerhet ring vårdguiden så hänvisar de dig rätt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-06

Hej! Jag drog ut en kindtand i överkäken för ca två veckor sedan för att jag ska ha tandställning. Det har läkt som det ska och så men nu har jag en liten hård knöl på tandköttet precis ovanför gluggen. Det känns mer som en benbit eller något än som en svullnad. Är det farligt och vad bör jag göra?
Hej!

Det är inte ovanligt att vid en tandborttagning att käkbenet pressas isär lite varför när det läker kan det kännas som en hård och ibland vass utbuktning. Detta återbildas normalt av sig själv men då du ska påbörja behandling med tandställning rekommenderar jag dig att då att ta kontakt med din behandlande tandläkare för en extra kontroll. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05

Hej tycker ni det gör ont att dra ut mjölktand? Och kan man få bedövning på något annat sätt om man har sprutfobi?
Hej!

Grundregeln är att det aldrig ska behöva göra ont i tandvården. Även att ta bort en tand ska vara en smärtfri upplevelse. Man kan bedöva slemhinnan med salva innan man lägger bedövning med spruta vilket brukar fungera bra. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05

Hej! Jag har opererat ut min visdomstand i nedre käken för över en månad sedan. Stygnen är borta och såret har läkt jätte fint, men. Jag har fruktansvärt ont när jag gapar/gäspar/skrattar/äter. Det krampar och känns värre än vad det gjorde innan operationen. (Inge avdomningar)
Kan nerven vara skadad?
Med vänlig hälsning,
Felicia
Hej Felicia!

Om dina besvär har hållit i sig så länge tycker jag du ska kontakta din tandläkare för en extra kontroll. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-01

Hej. Har opererat bort visdomstand i nedre käken för 2,5 vecka sedan,operationen var besvärlig och tog 1 timme 20 min. Veckan efter operationen åkte jag in igen pga smärta och svullnad, då hade jag infektion och fick öppna upp stygnen,rengörning och antibiotika x2.,plus smärtstillande. Problemen fortsätter och 2 veckor efter op åkte jag in igen,denna gång röngten och op av rotbit som visade sig vara kvar,åter igen besvärligt och nästan 1,5 timme,rotbiten låg mot tungan och kirurgen fick operera bort en bit av käkbenet,mera antibiotika och smärtstillande. Nu har det gått en vecka efter sista op och jag har vansinnigt ont,äter Citodon ,Dolcontin,och antibiotika,kan inte öppna munnen mer än en centimeter (detta ändå sen första op) och kan absolut inte tugga pga. smärta i käken. Flytande föda i snart tre veckor. Kan detta vara som det skall,eller har jag blivit skadat i käken pga op. På kliniken säger man bara att jag skall återkomma efter min senaste 10dagars antibiotikakur om jag inte har blivit bättre...
Hej, dessvärre finns risk för komplikationer såsom de du beskriver i samband med op. Det viktiga för dig att hålla koll på är att du inte får feber, svullnad som försvårar andingen, vidare nedsatt allmänntillstånd. Antibiotikan brukar ge resultat efter ca 3 dagar. Ifall det inte blir bättre (eller till och med sämre) så ska du höra av dig till din tandläkare. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-28

Drog ut två kindtänder på underkäken idag (dom var mjölktänder) och så gav min tandläkare mig två "kuddar" som fortfarande sitter kvar, han nämnde bara att dom försvinner av sig själv för att kroppen löser upp dem, men har haft dom sen ca 09:00 till 21:34 nu och jag är bara nyfiken på hur lång tid det kommer ta innan dom försvinner
Hej, de "kuddar" du nämner låter snarare som något som lagts inuti "håligheten" där dina tänder tidigare satt. Vanligtvis kan man inte se dem. Det låter som att du talar om bomullskuddar (dvs av större modell) som man ska bita på i början efter tandborttagning. Dessa bomullstussar om det är det som det låter som löses inte upp av sig självt. Ring och dubbelkolla med din tandläkare.

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-28

Hej. Har dragit ut en visdomstand och en kindtand. Hur länge tar det normalt att läka och hur länge är koaguleringen i fara för munsköljning, mat osv.? Har en släkting som fick besvär i käkbenet efter att ha spolat bort koaguleringen ur hålet.
Hej, det är individuellt men du kan räkna med att det är ömt och att läkningen pågår i området och att det kan kännas som ett sår i mellan 1-3 veckors tid. Du kan skölja munnen med munskölj, eventuellt även ett skölj innehållande klorhexidin (tex Hexident, Corsodyl) som har antibakteriella egenskaper. Skölj varsamt och borsta inte på såret under läkningsfasen.

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-25

Hej- Drog ut en tand för två dagar sedan, den bakom den vassa hörntanden i underkäken, och nu undrar jag om det fortfarande ska göra ont inte där tanden drogs ut utan längre bak på samma sida samt varför svullnaden på insidan nedanför i tandköttet och ut mot kinden fortfarande är kvar och ömmar`? (tanden var inflammerad)
Hej!
Ibland kan man få ont längs hela tanderaden efter en tandutdragning eftersom nerverna går så. Man kan ha ont i en vecka. Men: Om värken blir värre efter tre dagar, om du får feber eller får svårt att svälja eller andas så ska du kontakta din tandläkare. En svullnad är normalt efter tandutdragning.

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-24

Hej! Jag drog ut två av mina tänder för tre dagar sedan pågrund av att jag ska få tandatällningen. Men i fjärde tanden uppe i munnen så har det fastnat en liten köttbit som jag försökt få bort genom att sköja munnen med vatten, peta med en topps och har även försiktigt försökt att få ut den med min pinsett men vågar inte riktigt ta så hårt för är rädd att jag ska nypa för hårt så att det blir värre. Är rädd att det ska bli inflammerat och att den inte ska försvinna så undrar därför om ni vet vad jag ska göra?
Tacksam för svar!
Mvh /Sara
Hej Sara,
Be om en tid hos din tandvårdsklinik så att någon där kan hjälpa dig få ut denna köttbit. Med vänlig hälsning!

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-23

Dilaterad kardiomyopati är 52 år,vad gäller vid tandutdragning? har även hjärtflimmer
har en visdomstand som måste opereras ut,den sitter långt ner i underkäken och är täckt av tandkött,sen 4 mån ett litet hål i tandköttet ovanför visdomstanden som det kommer var ur o luktar så illa,har fått tid om 8 mån att operera ut den, hur farligt är det här för hjärtat.drog ut två tänder nere för 3 veckor sen,fick infektion och dom rensade,har nu feber av o till o lite molande difus värk i underkäken,har frågat om det behövs penecillin men inte fått,börjar bli riktigt orolig för mitt hjärta när jag inte blir tagen på allvar
Hej!
Det här är en fråga du ska ställa till din hjärtläkare. Jag har tyvärr inte tillräcklig kompetens för att svara närmare.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-14

Hej!
Jag drog ut min visdomstand 38 , den 4/11 . Jag har vart hos tandläkaren och dem säger att de läker fint och har även spolat för säkerhet för att jag ville, kom bara lite skit. Jag sköljer dag o kväll med paroex. Men det värker fortfarande i käken... vaknar på natten och även på dagen få jag ta värktablett. Känns även som jag bitit mig i tungan har värk i den längre in o känner lite vid halsen med men är inte svullen. Jag bet mig i kinden i början så har skena i överkäken på natten så förstår inte det där med tungan. Hur lång tid kan detta ta?
Hej!
Jättesvårt att svara på din fråga eftersom jag inte känner till några detaljer om hur det var när tanden togs bort.
Oftast brukar dock värken klinga av efter någon vecka. Det bör bli bättre och bättre nu för varje dag. Om inte tycker jag att du ska kontakta tandläkaren som tog bort tanden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-14

Hej!
Jag drog ut en visdomstand i underkäken i tisdags 8/11. De var tvungna att ta en del av käkbenet för att få ut tanden. Och har fortfarande sån värk så jag går på smärtstillande dygnet runt och tar Dalacin. Jag kan inte gapa någonting utan att det gör ont. Får knappt in en tesked i munnen. Är fortfarande svullen i munnen men inget som syns utanpå. Har även ingen känsel i halva tungan.
När kommer allt bli som vanligt igen?
När kan jag gapa normalt igen?
När kommer värken försvinna?
Hej!
Vänd dig till den tandläkare som tog bort visdomstanden för att få en kontroll och för att få svar på dina frågor.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-14

Kan man få kristallsjukan efter att ha dragit ut en tand? Tänker att tandläkaren drar och "skakar" lirkar för att få ut tanden.
Hej!
Tyvärr kan jag för lite om kristallsjukan för att kunna ge ett bra svar. Det är bättre att du vänder dig till en läkare.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07

Jag drog ut båda visdomständerna på höger sida, uppe o nere, i måndags. 6 dagar sedan. Och det värker konstant i de stora tänderna som är längst in. Bredvid där visdoms tanden satt. Där nere mest. Jag har inget problem där visdomständer satt utan det värker så i de andra tänderna. Aldrig varit så innan jag drog ut dom. Vad är detta?? Jag äter värktabletter dygnet runt för att det gör så ont. :(
Hej!
Ibland kan det bli mycket ömt och ont i granntänderna till en tand som tagits bort.
När en tand tas bort vickar man den i olika riktningar och det trycker mot omgivande ben som ju också gränsar mot andra tänder. Om det fortsätter och gör lika ont ett par dagar till tycker jag att du ska ta kontakt med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07

Hej! Jag ska dra ut en visdomstand i överkäken och är nervös inför bedövning! Kan man få bedövning utan adrenalin då jag tycker det är obehagligt med hjärtklappning? Använder ni ett instrument som kallas Wand hos er? Har hört att det är mycket bättre än sprutor! Kan man ta starkare smärtstillande innan man drar ut tanden i förebyggande syfte? Mvh
Hej!
1. Ja, man kan få bedövning utan adrenalin.
2. Ja, vår klinik på Holländargatan i Stockholm har The Wand.
3. Ja, man kan ta smärtstillande strax innan tanden tas bort, eller kanske ännu hellre någon timme efter att tanden är borta.

Adress och telefon till kliniken på Holländargatan hittar du på Distriktstandvårdens hemsida.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-04

Vad kostar det att dra ut en tand?
Hej!
Kostnaden beror på om tanden har en eller flera rötter och om den behöver delas i flera delar eller ej för att kunna tas ut. En visdomstand som ligger väldigt snett kan behöva opereras ut.
Kostnaden beror också på om man får någon rabatt från Försäkringskassan. Kostnaden för all behandling som görs inom ett år läggs ihop och om man har betalat 3000kr enligt Försäkringskassans s.k. referenspriser får man sedan 50% rabatt på kostnaden (enligt referenspriserna) som överstiger 3000kr.
Kostnaden för tandborttagning varierar hos Distriktstandvården mellan 1399kr och 3834kr utan ev. rabatt.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-21

Hej!
Jag drog ut en visdomstand för två månader sen, efter många om och men har det äntligen börjat bli bra. Men idag kände jag något vasst där tanden suttit och när jag kollar ser det ut att vara en benbit/tandbit som sticker upp. Kan det vara det? Och är det något som kan skapa problem på sikt? Grejen är att jag bor utomlands nu och helst undviker gå till tandläkaren här då det förmodligen inte går på försäkringen...
Hej!
Det kan vara en liten tandbit eller en liten liten benbit som stötts bort som nu är på väg att leta sig ut. Om du inte har ont eller blir svullen och infekterad tycker jag att du ska avvakta några veckor så lossnar troligtvis den lilla vassa biten av sig själv.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-10

Har en ond varande visdomstand som skulle behöva ta bort. Vad skulle det kosta och kan man delbetala?
Hej!
Kostnaden för att ta bort en tand varierar beroende på om tanden är frambruten eller ej och beroende på hur rötterna ser ut. Ibland måste en tand opereras bort, ibland får man lov att dela den och ta ut varje rot för sig.
Hos Distriktstandvården varierar kostnaden (100% av kostnaden, utan rabatt från Försäkringskassan) mellan 1399kr och 3834kr. Oftast tillkommer kostnaden för undersökning och röntgen också.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-10

Hejsan! Jag drog ut en visdomstand i övre käken förra tisdagen(idag är det måndag efterföljande vecka. Sen dess har jag hunnit få infektion, äter antibiotika samt har spolat hålet akut hos tandläkare. Nu kan jag gapa och smärtan är lite mindre men fortfarande allt annat än okej. Det som nu kvarstår (och jag funderar på om jag måste gå till tandläkaren igen) är att så fort jag dricker samlas det så mycket vätska i hålet att det rent smärtar! Det trycker mot bihålan, örat och efter ganska lång stund rinner vätskan ut igen. Hålet är stort och djupt! Jag vågar inte äta annat än flytande mat eftersom infektionen inte ens lagt sig än. Är det normalt att den dricka man intar går ner i hålet?, även om jag lutar huvudet mot motsatt sida för att undvika det, man hör hur det bubblar in och några minuter senare rinner varm dricka ut och det spränger i örat. Har dragit visdomständer tidigare i nedre käke och det var inte alls såhär jävligt! /Less
Hej!
Jag tycker att du ska vända dig till din tandläkare igen och tala om hur det känns. Kanske behövs ytterligare kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-03

Hej, jag undrar om man kan dra ut en tandrot hos tandläkaren eller om det måste bli kirurg? Hela tandkronan är borta och jag vill inte sätta in stifttand. Tusen tack för svar! Mvh Pia
Hej.
För att kunna svara på frågan behöver man se hur det ser ut i din mun och röntgen. Ofta kan din vanliga tandläkare ta bort en tandrot, och i annat fall får du en remiss till en käkkirurg.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-23

Hej. Jag har dragit ut en tand i underkäken och har nu ett hålrum där. Det har värkt i över en vecka så jag var nyss hos tandläkaren och fick en tuss med bakteriedödande (tror jag) isatt i hålet. Undrar hur länge tussen i hålet ska vara kvar? De sa att jag skulle ta bort den stora kompressen efter en halvtimma men jag missade att det var en lite tuss i själva hålet under.
Hej
Om du vill vara alldeles säker är det bäst att du kontaktar kliniken där du fick hjälp eftersom jag inte säkert kan veta vad de har gjort.
På din beskrivning låter det dock som att det är en sådan tuss med bakteriedödande ska sitta upp till två-tre dygn. Då får du ta bort den själv om den inte ramlar bort av sig själv innan dess. Om du inte får bort den själv får du kontakta tandvården och få hjälp att avlägsna den.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-21

Hejsan Stefan heter jag.
I fredags drog ut en tand i överkäken och har nu jätte ont där men jag har en lite flik av tandköttet som är lite vit längs ut. Ska de vara så?
Hej!
Om du fortfarande har mycket ont efter en vecka tycker jag att du ska ta kontakt med kliniken där tanden togs bort.
Det händer ibland att det gör ont någon vecka efter att en tand tagits bort men det brukar klinga av efterhand och bli bättre och bättre.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-08

Hej! jag fick dra ut en visdomstand i överkäken för kanske 1-2 månader sen. Nu på efterhand har jagjort fått en rutten illa luktade doft i näsan som kommer och går. jag har inte ont eller haft några andra problem. Vad kan det bero på och bör jag söka hjälp? Tack på förhand!
Hej!
Jag törs inte säga vad det beror på
men om det håller i sig kanske du ska prata med en läkare och kanske också din tandläkare och få en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Den 23/5 opererade jag ut en visdomstand som låg horisontellt i höger underkäke.Den delades och rotdelen kommer sedermera växa ihop med käkbenet.Hade jätteont första veckan som sen började dala och tredje veckan inga smärtstillande.Efter en vecka var såret läkt men fortfarande har jag ett hål i tandköttet efter operationen och jag undrar hur lång tid de tar för tandköttet att växa igen och täcka hålet?Det har i skrivandets stund gått 4 veckor sen operationen..
Hej. Vad bra att du inte har ont längre. Det kan ta några månader innan gropen/hålet försvinner, så det är ett normalt förlopp du beskriver.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan! Jag har varit hos tändläkaren för jag hade ont i en tand som de säger att den måste rotfyllas. Det är tanden näst längst bak i undre käken.Priset för detta kommer att hamna mellan 8000-10000kr. Väldigt dyrt tycker jag så jag överväger att dra ut den i stället. Då är frågan hur illa är det att dra ut en tuggtand näst längst bak i käken?
Hej!
Visst kan man klara sig bra utan tanden näst längst bak men det kommer att kännas mycket tomt i början. Det blir lite jobbigare att tugga om tanden tas bort.
En annan aspekt är hur bra tänderna runtomkring är. Är det stor risk att någon av dem kan behöva tas bort? I så fall kanske den här tanden är värdefull att ha kvar.
Diskutera saken med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejEn tand skall dras ut och man sätter protes där. Sätter man protes samma dag/gång närdåliga tanden dras ut? Hur går det till.Tacksam försvar.
Hej!
Oftast får man protesen i samband med att tanden tas bort men eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun kan jag inte svara närmare på din fråga. Prata med den tandläkare du går hos.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag opererade bort visdomständerna i nedre käken för ca 1 månad sedan. Har inte haft några besvär såsom infektioner och läkningen har gått bra. Nu känner jag att en vass bit sticker upp genom tandköttet nedtill på ena sidan där visdomstanden suttit. Alltså inte genom ssjälva ärret/såret, utan längre ned. Är det en bit av tanden eller käkbenet som gått igenom? Känns vasst och obehagligt när tungan kommer åt där.
Hej. Det du beskriver kan vara en liten bit av tanden eller en benflisa. Jag tycker att du ska boka en tid för kontroll hos tandläkaren som tog bort tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Kan man dra ut tolvårstanden, eller måste man ha kvar den
Hej. För att ta ut en tand behöver det finnas en orsak att göra det. Om det finns tillräckligt starka skäl att ta bort en tolvårstand så går det att göra det. Sådana skäl kan t.ex. vara ett omfattande kariesangrepp i tanden eller att det är så trångt för tänderna att den inte får plats.
En tolvårstand sitter långt bak i munnen så det brukar inte synas om den är borttagen, men det är en bra tuggtand att ha kvar om.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag ska dra ut en tand är super rädd för sprutan vad ska jag göra
Hej
Berätta i förväg att du är rädd, då kan tandläkaren ta det extra försiktigt. Det finns också bedövningssalva som du kan få innan sprutan som gör att sticket känns mycket mindre.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag drog för fyra månader sedan ut en visdomstand. Jag har haft stora besvär med smärta och att hålet inte växer igen och nu känns det exakt som att en ny tand håller på att växa ut.Detta var inget jag kände för bara en månad sedan. Kan tandutdragningen ha misslyckats och en återstående del ha varit kvar och börjat växa ut?Tack på förhand!/Daniel
Hej. Din teori kan stämma. Jag rekommenderar dig att boka tid hos tandläkaren som tog bort tanden för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag drog ut en nedre visdomstand imorse. Jag har försökt att behålla blodet i hålet för att det skulle koaguleras där, men det har inte gått så bra. Nu har jag dessutom fått en bit brocolli och bulgur i hålet.. Vad ska jag göra??
Hej. Kroppen stöter ofta bort matresterna av sig själv, dvs du behöver och bör inte peta i hålet. Det du kan göra är att skölja med bakteriedödande munskölj som finns receptfritt på apotek.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag drog ut en nedre visdomstand imorse. Jag har försökt att behålla blodet i hålet för att det skulle koaguleras där, men det har inte gått så bra. Nu har jag dessutom fått en bit brocolli och bulgur i hålet.. Vad ska jag göra??
Hej!
Ta kontakt med tandläkaren som tog bort tanden så kan du säkert få hjälp.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Hur lång tid tar det för ett hål/sår efter en utdragen tand att läka?
Hej!
Det tar ett par veckor för slemhinnan att läka. Benet där roten suttit tar längre tid på sig, flera månader innan det är helt läkt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag opererade ut min visdomtand i tisdags och idag torsdag ser det verkligen ut som ett hål, där det samlats en hel del i hålet. Tandköttet är nämligen ihopsytt lite och nu ser det ut som ett litet hål. Jag har inte fått något att skölja med efter utan bara rådd att ta smärtstillande. Kan man skälja med något själv eller hur länge ska man 'vänta' innan det växer ihop?
Hej!
Om du vill skölja lite för att lättare få rent kan du köpa klorhexidinlösning 0,1% på apoteket och skölja med morgon och kväll. Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidin eftersom du annars kan få lite sämre antibakteriell effekt av klorhexidinet. Du kan skölja med klorhexidin ett par tre dagar, sedan går det säkert bra att borsta försiktigt.
Det är helt i sin ordning att hålet efter tanden inte är riktigt slutet ännu. Det tar ett par veckor innan det är helt slutet och man brukar sedan kunna känna en 'grop' som blir mindre och mindre efterhand.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag ska operera ut en mjölktand snart. Det finns ingen 'vanlig' tand under så ska sätta i en krona. Vad jag förstod det som så ska man först dra ut den, sen borra i någon skruv och sedan vänta 2-3 månader innan man sätter i kronan. Nu undrar jag bara om man kommer att gå med en stor glugg framme i munnen eller sätter man in något annat tillfälligt? :)Mvh
Hej!
Om det är långt fram i munnen och syns mycket när man pratar och skrattar brukar man sätta in något provisoriskt så länge. Prata med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en kvinna på 35 år och har tre mjölktänder kvar, nr 5. Det finns inga anlag för 'permanenta' tänder så vad jag förstår så kommer mjölktänderna sitta kvar så länge de håller. Mjölktanden i överkäken har sedan länge dragit upp sig i tandbenet så att det bara är några mm som sticker ut fr tandköttet, men det har aldrig bekymrat mig. Om jag ler väldigt stort så ser det ut som jag har en glugg där men vanligtvis syns det inte.Nu till mitt problem. Tydligen har tanden börjat brytas ner inifrån, ett hål på röntgen. Så tandläkaren vill dra den och ersätta med ett tandinplantat. Problemet är att det är så dyrt och jag oroar mig lite för risken för infektioner runt implantatet i framtiden.Vad är riskerna med att bara dra ut tanden och inte ersätta den? Tydligen lutar tänderna bredvid lote in mot varandra. Mina tänder sitter ganska tätt, har svårt att få ner tandtråd. Jag har en visdomstand som inte kommit upp på samma sida. Kan den växa ut när den får bättre plats och täppa till en ev glugg efter mjölktanden? Även om gluggen blir kvar kan detta ge problem om den inte stör mig kosmetiskt? Hur länge kan jag vänta med att sätta in ev inplantat efter att ha dragit ut tanden? Många frågor som jag glömde fråga när jag varit tandläkaren. Mkt tacksam för svar här för jag tror att tandläkaren (tandläkarkirurg) jag träffade kan vara svår att nå per telefone för han är bara hos min tandläkarklinik ngn gång /mån.MHH
Hej!
Det finns inga stora risker med att bara dra ut tanden och inte ersätta den så länge du har dina andra kindtänder kvar så att du har ett stabilt bett och bra tuggförmåga. Möjligen kan granntänderna tippa in mot luckan och göra att det blir ett sådant mellanrum kvar som är svårt att hålla rent. Beroende på hur visdomstanden ligger finns det möjlighet att den växer ut, du får dock räkna med att inte hela luckan kommer att täppas igen.
Om du vill ha implantat är det bäst att göra det relativt snart pga att det finns risk att benvolymen minskar med tiden, men det kan även gå att göra senare om det då finns tillräckligt med ben och granntänderna inte har tippat för mycket.
Om du har bra munhygien, är rökfri och inte har några tecken på tandlossningssjukdom är risken för framtida problem med ett implantat väldigt liten.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag opererade ut en visdomstand för en vecka sen lite drygt. Inom två dagar märkte jag att det var infekterat och dom satte in tamponad med antibiotika. Efter några dagar kändes det bättre och dom tog ut den, även om hela infektionen inte var borta... men nu är det ett djupt hål där som jag tycker är otroligt svårt att hålla rent! Sköljer med vatten för att få ut matrester och sen även med hexident, men det är lite varigt i hålet och det luktar infektion. Är detta något som kommer kunna försvinna av sig själv eller behöver jag kolla upp det? Känns onödigt om dom bara ska spola rent det eftersom det ändå kommer fortsätta hamna matrester där. :/ mvh Sandra
Hej. Du gör helt rätt som sköljer med vatten och Hexident. Försök att låta bli att peta i gropen med tunga/tandpetare, såret brukar läka bäst om det får vara ifred. Gropen kommer att försvinna så småningom, men det är normalt att den är kvar efter en dryg vecka. Om du inte har ont/är svullen/har feber behöver du inte kolla upp det.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag var hos kirurg och tog bort en visdomstand igår, torsdag. De sydde mig med två stygn. Jag vet inte om jag inbillar mig eller om det ena stygnet faktiskt lossnade precis och jag svalde tråden. Kan det vara möjligt? Om det är så måste jag tillbaka till tandläkaren och sy igen eller kommer det läka ihop ändå?VänligenCamilla
Hej. Det är möjligt att stygnet lossnade och det är ofarligt att svälja. Jag rekommenderar att du ringer tandläkaren som utförde behandlingen och frågar om ett nytt stygn behövs, det är svårt att svara på när man inte har tittat dig i munnen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej1Jag var till min tandläkare och tog bort en visdomstand i nedre käken, hur lång tid tar läkningstiden?
Hej!
Det beror lite på om du fick operera bort tanden eller om den gick bra att ta ut ändå.
Generellt kan man säga att slemhinnan läker på ett par veckor och att käkbenet tar ett par tre månader på sig att läka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Drog ut en tand på vänster sida längre fram. Ovan blev tandköttet svullet .Fick antibiotika .blev sen hårt och stor knöl ovan där tand drogs ut och sträckte sig ovan 2 tänder till .blivit enorm nu och stenhårt på bara 2 månader och idag sprack tandköttet ovan och är vitt hårt och ojämt vasst växer rakt ut mot tandköttet . Tittade idag och ser ut som tänder dock sträcker det sig över där jag drog ut en tand och ligger ovanför 2 tänder till men pekar ut mot kinden. Sitter ihop och är hela vägen över där jag drog ut och 2 tänder .Jag är 38 och detta kom efter uutdragning av 1 tand . Lossnar även flisor från detta . Vad är det ? Gör ont i kinden då det skaver emot . Och även tandköttet och benet .Orolig .
Hej!
Ta kontakt med din tandläkare för kontroll av det svullna området.
Jag har väldigt svårt att svara närmare på din fråga utan att kunna se dig i munnen och ställa frågor till dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har dragit ut två kindtänder 5 och 6 i överkäken vänster sida. Kommer det att påverka ansiktet? för käkbenet förändras väl där man inte har några tänder?
Hej!
Eventuellt kan kinden se lite insjunken ut, men det är inte säkert. Vi är alla olika.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har dragit ut en tand för en vecka sen. Har ingen värk eller så. Men det är så att det som ett hål där tanden har suttit. Det har varit fyllt av blod och sånt liknande innan man det åkte bort häromdagen. Är det normalt?
Hej!
Helst vill man ha det s.k. blodkoaglet kvar i gropen efter tanden för att det ska läka så fort som möjligt. Det händer ibland att koaglet lossnar. Ibland kan man då få mycket ont, men om du inte har det tycker jag att du ska avvakta. Försök att hålla rent men peta inte för mycket i gropen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag drog ut min visdomstand i övrekäken för 7dagar sen det gick jätte bra den va lätt o ta ut ,hade lite ont efteråt o blödde 1dag . Det enda jag fick va nån vit beläggning på tungan som luktade illa o tandläkaren kollade på såret då och den såg fin ut sa han men han visste inte vrf det luktade från min mun är det vanligt att det luktar illa efteråt? ?och e är det normalt att det hugger till då o då i såret ? Tack .
Hej. Det låter normalt, sår som är under läkning kan både avge en speciell smak/lukt och 'hugga till'.

Sofia Jofred, leg tandläkare

hej, jag har tappat en lagning i övre käken på tand nummer tre räknat inifrån. jag läste nånstans att tandläkaren inte sätter kronor på dem bakersta tänderna, stämmer det? Dras den tanden ut då om den inte går att laga? mvh
Hej. Det går bra att sätta kronor även på de bakre tänderna.
Kontakta din tandläkare för att få förslag på hur tanden kan lagas.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! För några år sedan sprack en av mina kindtänder mitt itu och jag fick rotfylla den samt plocka bort halva tanden och tandläkaren fyllde i med nytt material. Häromveckan lossnade hela lagningen samt den tandbit som var kvar. Jag tänkte att det inte är så mycket att göra, bäst att vänta tills det läkt ihop och så kan man gå till tandläkaren när tandköttet blivit härdat. Men nu märker jag att hela tanden inte alls är borta. Det är några små delar kvar, samt att jag har fått känselstörningar i hakan. Det visar sig som ryckningar ganska ofta (flera gånger om dagen). Vet inte om det hänger ihop, men ryckningarna började ungefär när tanden lossnade. Vad tycker ni jag ska göra åt detta? och tror ni att ryckningarna kan bero på detta? Googlade lite på mandibularkanalen och blev lite orolig för nervskador. Men jag har inte ont eller så.
För att kunna göra en bedömning behöver man undersöka dig och ta en röntgenbild, jag rekommenderar att du bokar en tid till tandläkare omgående.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan!Har en kindtand i överkäken so en bit har fallit bort man har försökt rotfyllas den men hittade inga kanaler så det gick tyvärr inte och då säger dom att tanden är död och bör tas bortMin fråga är då Vad händer om tanden är kvar jag har inga problem med denJag gillar inte att dra ut tänder finns det något annat alternativJag är en kvinna på 67 år
Hej! Om en tand behöver rotfyllas beror det ofta på att det finns en infektion i och omkring tanden. Det är inte bra för hälsan att gå omkring med en infektion och om så är fallet bör tanden tyvärr tas bort.
Prata med din tandläkare. Det går inte att säga utan att ha sett din tand, men eventuellt kan en remiss till en specialist på rotfyllningar vara ett alternativ?

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag ska dra ut en tand inom de kommande dagarna och jag undrar vad får man i stället för tanden? Får man något direkt eller kommer det vara så att man får gå utan något alls där tanden har suttit?
Hej!
Jag vet inte vilken tand det är som du ska ta bort och inte heller vad som är planerat att göras senare så det är väldigt svårt att svara på din fråga. Ta kontakt med din tandläkare och fråga där i stället så kan du få ett betydligt bättre svar.

i

Hej!Jag fick dra ut min visdomstand i högra överkäke igår. Hur länge ska det göra så ont och hur lång tid tar det innan hålet växer ihop?
Det brukar göra kunna göra ont i upp till en vecka och bli bättre efter 3-4 dagar. Hålet läker på ytan efter ca 1-2 veckor,men det tar flera månader innan det läkt helt och hållet.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej drog en vistomstand för 1 vecka sen efter 10 dagar ska jag ta stygnen i munnen .Har ingen lust att gå tillbaka är det farligt att inte komma tillbaka och ta stygnen
Hej!
Om tandläkaren har sagt att du ska komma tillbaka för att ta bort stygnen tycker jag absolut att du ska gå dit på den tid du har fått. Man kanske också vill kontrollera hur det läker.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag drog ut en visdomstand för ca 1,5 år sedan. Och de berättade att en liten bit av tanden kom inte med ut så de lämnade kvar den och sa att de inte skulle göra något. Nu har tandköttet svullnat lite där bak o ömmat och det har kommit en liten grop in., det luktar illa när jag känt där bak och att där är som en hård grej i hålet. Kan det vara så att den biten börjar komma fram igen eller vad kan det bero på? Har inte haft besvär innan utav utdragningen.
Hej!
Det skulle kunna vara den lilla tandbiten som söker sig ut. Om du har besvär tycker jag att du ska vända dig till din tandläkare för kontroll och kanske få hjälp att pilla bort tandbiten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har dragit ut en tand för ungefär tre dagar sen. Hålet är fortfarande kvar och är rätt djupt. Det var en mjölktand. Problemet är att det är något vitt i hålet och idag så kom det något vitt vasst ut ur hålet, såg ut som ett litet skal. Det gör inte ont. Kan någon förklara? Borde jag gå till min tandläkare? Jag ät bortrest resten av veckan, är det ett problem? Ring gärna inte, smsa eller maila. Väldigt tacksam för svar.
Hej!
Det är helt OK att du fortfarande har en grop kvar efter 3 dagar. Det kan se lite vitaktigt ut under läkningen. Den vita vassa lilla biten som kom ut var troligen en liten bit tand eller ben som kan ha frakturerats när tanden togs bort. Om du inte har ont kan du lugnt avvakta. Om du får mycket besvär tycker jag att du ska ringa din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är en tjej på 13år jag drog ut en tand för 4dagar sen och jag har sjukt ont . är det normalt att ha ont efter man dragit ut en vuxen tand och he länge kommer värken va kvar?
Hej!
Lite ont brukar man få efter att ha tagit bort en tand, det blir ju som ett sår i tandköttet och käkbenet blir ofta lite ömt när man vickat på tanden. Hur länge det onda håller i sig är mycket svårt att säga men det har oftast gått över efter en vecka. Om du har mycket ont tycker jag att du ska prata med tandläkaren som tagit ut tanaden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej för drygt två veckor sedan drog jag ut en visdomstand, höger uppe. Allt gick bra och jag har inte haft några besvär men nu har jag tre gånger fått loss små ,hårda ,vita och vassa grejer ur mitt tandkött drygt en cm brevid hålet där tanden tidigare satt. Dem är inte lika hårda som en tand men nästan och det är nästan som att de kommer upp ur tandköttet. Vad är det och är det vanligt?
Hej,
Det kan vara små rester från hålet tex benbitar som kommer ut. Det är ingen fara. Om du önskar så kontakta din tandläkare som kan titta mer på detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej mitt namn är jonathan jimenez jag har en fråga det är så att jag drog bort visdomstanden uppe till höger för exakt en månad sedan den var i dåligt skick. Nu efter en månad har jag en ny tand som växer ut på samma ställe som jag drog ut den föra! Är detta möjligt?
Hej,
Det kan vara att du har haft en tand som inte har fått plats förut. Men jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare och undersöker detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

HejJag har under käken fått en hård knöll. Har idag blivit något mindre men har varit både öm och varm. Jag har haft den en vecka. Vårdcentralen rekommenderade mig att söka tandläkare för att kolla munnen. Har idag varit till tandläkaren och det togs röntgenbilder på min högre bakre nedre tand. Det var lite svart skugga under roten på tanden visade de mig på röntgenbilder. . Har för några år sedan gjort en krona på den tanden. Det provades också med någon kall tuss eller vad de nu gjorde. Ingen reaktion från min sida. Fick två alternativ att eventuellt kunna rotfylla tand eller att dra ut den. Tandläkaren rekommenderade att dra ut den då de sa att det skulle kunna vara bökigt att kunna få det bra samt var billigare. Men jag har inte riktigt uppfattat det är det en infektion , inflammation jag har?. Är tanden död? Hur kan det bli så här? Har det varit något fel med kronan?Hur kan det bli en infektion då man satt dit en krona. Jag fick en återbesökstid för att dra ut tanden om ca 2 veckor då ingen tidigare tid fanns. Borde jag ha fått penicillin eller något? Ska man ta reda på kronan sedan för det är väl guld i den??Mvh från ulrika 45 år.
Hej,
Ja det låter som att du har fått en infektion i tanden. Detta kan uppstå när man gör en krona eller djupare lagningar då det är mycket tandsubstans som tas bort för att kronan ska få plats. Ibland klarar inte tanden detta och en infektion uppstår och tanden 'dör'.
Man kan i vissa fall rotfylla genom att borra ett hål i kronan men jag vet inte hur det ser ut i just ditt fall utan det får din tandläkare titta på och se vad hen tror blir bäst för din tand.
Penicillin behövs inte för detta, det är endast vid större infektioner och svullnader.
Det är troligen inte i guld i kronan (om det inte är något du specifikt vet om att man gjorde i samband med att den utfördes), men be tandläkare att få ta med kronan när du går så kan du undersöka detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag röck ut min tand i tisdags och det såret är rosa och håller på att läka ihop. Men andra gången kag röck ut tanden var det mer komplicerat och nu är det helt mörk rött eller svart där med något vitt. Och det luktar väldigt illa också
Hej!
Om du har mycket ont efter tandborttagningen och det är rött och svullet tycker jag att du ska kontakta din tandläkare, annars är det bara att avvakta en tid så kommer såret säkert att läka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har nyligen dragit ut tand nr 7 i underkäken. Undrar hur länge det är ett tomt hål? Ca hur lång tid tar det innan det vuxit igen? Tack på förhand mvh
Hej!
Gropen växer igen succesivt. Efter ett par veckor är slemhinnan läkt ordentligt men det tar flera månader innan benet i området är helt läkt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en tjej på 46år och för 5 1/5 vecka sedan opererade jag bort en visdomstand i underkäken på högra sidan. Det syddes med 3stygn som togs bort efter 4 dagar. Fick stora problem med smärta och svullnad i käken samt svullnad långt ner utför halsen. Dagen efter operationen var det jättesvullet och jag hade feber så då fick jag Kåvepenin utskrivet. Två dagar senare vaknar jag med hög feber och har jätteont. Får då clindamycin utskrivet som jag ska ta istället för kåvepenin. Efter 4dagar lugnar det ned sej en aning men jag har känt mej febrig och har ont ganska ofta fortfarande. Det är ömt och lite svullet på käkbenet samt att jag fortfarande inte kan tugga på den opererade sidan. Ska tillägga att under de två första veckorna kunde jag knappt gapa. Kan det vara så att jag fick en spricka/fraktur på käkbenet? Isf, hur länge tar det innan det är läkt? Tandläkaren sa att jag skulle undvika att tugga hårda saker på högra sidan i 6v, men under dessa veckor har jag inte kunnat tugga på den sidan överhuvudtaget pga smärta. Tacksam för svar. Mvh/46åringen
Du bör boka en tid hos tandläkaren som opererade bort tanden för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har haft problem med ömmande småknölar ovan tandraden i snart 3 månader. Tandläkaren drog ut en mjölktand som hon trodde orsakade besvären (inget tandanlag under, tand 5 I överkäken).Detta var för 14 dagar sedan. Tyvärr kvarstår nu mina besvär (ömmande knöl mellan tand 6-7) och jag har dålig smak konstant i munnen. Tandläkaren säger att det ser så rent och fint ut och kan inte se knölen. Hon trodde luckhållare skavde el. att jag varit för flitig m tandtråd. Men nu använder jag inte luckhållare. Hur ska jag gå vidare. Ska jag bara avvakta. Min tandläkare är erfaren och kompetent.
Hej,
Detta är svårt att svara på utan att se hur det ser ut. Tala med din tandläkare igen och se hur ni kan gå vidare med detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej hur lång måste en tand vara för att kunna dra ut den? En tand har vuxit ut på sidan i munnen och det skaver så vill gärna ha den utdragen så snabbt som möjligt
Hej,
Det är svårt att säga utan att titta på hur tanden sitter. Kontakta din tandläkare och be att de tittar på den.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har för 2 veckor sedan dragit ut en tand i överkäken. Tandläkaren drog ut den eftersom det var inflammerat och gjorde jätte ont. Smärtan i tanden skulle då försvinna men det har den inte. Det har inte ens läkt där de drog ut tanden och det gör extremt ont, det känns nästan som om det e något där och när man nuddar det stramar smärtan ända upp i käken och i tinningen. Jag behöver hjälp snabbt! Men ingen tandläkare vill hjälpa mig!? Vart ska jag vända mig. Känner att det även tar påmitt äktenskap eftersom jag blir så irriterad och ledsen. Snälla hjälp!mvh!
Hej,
Kontakta en tandläkare och be att de tittar på detta. Finns det någon akutmottagning(tandvård) där du bor kan du pröva att kontakta dem.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Har man rätt att dra tand nr 7 i under käken om man vill det själv eller bestämmer tandläkare det
Hej,
En tanduttagning sker endast om det finns en diagnos och en indikation till varför tanden ska tas bort.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! För 15 dagar sedan opererade jag ut en visdomstand (nedre, höger sida). Nu har jag upptäckt att hålet börjat fyllas av en gul vätska varje dag (var?). Jag har petat ur det med en tops med undrar om det är bra? Vad borde jag göra? Tacksam för svar!
Hej,
Jag rekommenderar att du inte petar i såret utan låter det läka själv. Om du får besvär kontakta din tandläkare.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!För cirka en månad sen drog jag ut tand 3-7 och läkningen har fortlöpt bra. Däremot är tanden brevid den tanden jag drog ut väldigt öm vid belastning, exempelvis när jag äter och tuggar på något hårt. Det gör inte ont när jag borstar tänderna eller trycker på tanden utan bara när jag äter. Är detta normalt och vad kan det bero på? Kommer det att försvinna? Mvh Frida
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare och ber att få titta på din tand. Kanske har den fått mer belastning när granntanden är borta och det kan behöva justeras.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! För ett par år sedan så drog jag ut fyra tänder, två uppe och två nere för att jag skulle få tandställning.När jag drog ut dom två där nere (som var ett tag efter dom två uppe), så blev det som en liten tandkötts bubbla på ena sidan, som var svullen. Tog ett tag innan den la sej, men den började till slut läka. En dag så känner jag med tungan där, och känner något taggigt, så jag gick till toan och kikade och såg att något stack upp, jag tog en pinsett och drog i den lilla lilla piggen som var där i tandköttet (trodde det var något litet fiskben som råkat hamna där), men när jag drar upp så kommer det upp en ganska stor vitgul sten hård... sak? Vad kan det ha varit? Sen gjorde jag så kanske 3 gånger till med cirka 1-2 veckors mellanrum och det kom upp en likadan STENHÅRD obehaglig grej. Den var mycket taggig åt olika håll. Det var som att den lilla tandköttsbubblan format ett mönster efter den sten grejen eftersom det inte var något hål tandköttet efter jag drog upp den. Jag minns att jag frågade min tandläkare men hon sa att hon aldrig hört det förut och inte kunde säga på rak arm vad det kunde vara eftersom hon inte sett det, och sa att det kan ha varit 'Matrester'. Jag tror inte riktigt på det eftersom jag vet hur matrester skulle se ut om jag såg det. Det var verkligen stenhårt och såg ut som en minimal sten från rymden... Tacksam för svar!
Hej!
Hur lång tid sedan är det som de små hårda delarna kom ut?
Om det var ett par tre månader efter att tänderna tagits bort kan det kanske ha varit små små benbitar som stötts bort. Det kan ha blivit en mycket tunn vass benkant och kanske en liten spricka i benkanten i samband med att tänderna togs bort. Det kan då hända att små små benbitar stöts bort och letar sig ut genom slemhinnan.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Jag hr nyligen dragit ut en tand. Jag undrar vad är en normal läktid efter dragit ut en tand. Sen undrar jag okcå om 'gropen' som blir efter har dragit en tand kommer att bli kvar eller om det kommer att läka igen.
Hej! Det brukar ta ca en vecka innan slemhinnan har läkt, men det tar betydligt längre tid innan gropen i benet har läkt. Det tar flera månader innan det är helt läkt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

dom här vita klumparna försvinner sen blir det grått sen efter ett tag blir det rött sen efter någon dag så kom,er det vita tillbaka osså håller det på så, efter en utdragen tand är detta normalt? jag tycker det är så äckligt att det känns som att jag ska kräkas.
Hej!
Om du känner dig orolig tycker jag att du ska kontakta tandläkaren som tog bort tanden. Kanske har du fått ner lite matrester i gropen efter tanden. Ibland kan man behöva spola rent lite försiktigt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej! jag drog ut en tand i onsdags och jag har vita klumpar där jag tog ut tanden är detta en infektion ? eller är det notmalt efter en tandutdragning
Hej!
Om du inte har mycket ont och inte är kraftigt svullen eller har feber behöver du inte vara orolig för en infektion.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag opererade ut en visdomstand för 2 veckor sen, det har läkt fint och gör inte ont. Dock bildades ett så djupt hål att jag kan se käkbenet därnere och det smakar riktigt vidrigt från det ibland. Ska det vara såhär djupt och kommer detta dra ihop sig?
Hej!
Det blir ganska ofta en djup grop efter att en visdomstand tagits bort. Om benet är blottat brukar det göra ont så det är förmodligen vävnad under läkning du ser i hålet. Försök skölja munnen noga med vatten särskilt långt bak där visdomstanden har suttit. Om du inte får bort allt som fastnar där och om det smakar mycket illa kan du ta kontakt med din tandläkare som då kan spola ut gropen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag drog ut en tand för precis en vecka sedan idag, det verkar som att det läker fint, men där den utdragna tanden satt är det mesta området rött, följt av en del som är vit (i hålet där tanden suttit alltså). När jag kommer åt det vita partiet med tungan så ilar det något hemskt, är detta normalt?
Hej!
Det kan vara så att lite av benet är blottat. Då brukar det kännas rejält när man kommer åt det. Ibland händer det att blodkoaglet inte riktigt täcker benet även om man varit väldigt försiktig.
Om det är mycket besvärligt tycker jag att du ska kontakta din tandläkare för kontroll och ev. någon åtgärd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! Jag har varit o opererat bort en visdomstand i vänster underkäke för 5 dagar sen (idag är dag 5) alltså gjorde den i tisdags 5/5 o idag är den 9/5 jag fick kovepenin i torsdags då svullnaden tilltog o lika dant värken, svullnaden började röra sig ner mot halsen. Tandläkaren kunde inte titta på stygnen då ja knappt kan gapa:/ men jag undrar nu om det är normalt att det fortfarande kommer lite blod säkert blandat med lite var/sårvätska för smakar illa o märkt att det ibland är blod när jag spottar på morgonen ? Är det normalt. Det va ett ganska knepigt ingrepp då tanden låg väldigt djupt och man fick borra i käkbenet o krångla ! Tacksam för snabbt svar ! P.s dom i receptionen säger att det är normalt
Hej!
Ibland kan det bli besvärligt efter en visdomstandsoperation. Det kan svullna och göra ont en tid. Eftersom du har tagit Kåvepenin några dagar nu bör en eventuell infektion ha börjat lugna ner sig. Det kan ju vara svårt att borsta och hålla rent i operationsområdet och då kan man i stället för att borsta tänderna skölja dem 2 gånger per dag med klorhexidinlösning, t.ex. Hexident 1mg/ml, som är antibakteriellt. Använd detta 3-4 dagar.
Kontakta din tandläkare igen om det inte blir bättre.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har en cysta ovanför en rotfylld kinderna övre höger käke. Andra tanden längst in.Den upptäcktes gnm röntgen hos en tandläkare i usa. Fick en infektion I tanden.Skickade röntgenbilder till min tandläkare här. Han ser också cysta men anser i motsats till sin amerikanska kollega att den inte behöver opereras bort.Vad är kutym här i Sverige?Oroar jag mig i onödan?
Hej!
Det är lite svårt att svara på din fråga, eftersom jag inte kan se hur det ser ut.
Har du besvär av tanden? känns den öm? Har din tandläkare här i Sverige sett förändringen runt roten på röntgenbilder som tagits här tidigare?
Ibland kan man avvakta med att ta bort en sådan tand och hålla den under uppsikt genom att ta röntgen då och då. Ibland kan man också göra en liten operation vid rotspetsen och cystan och kapa av en liten bit av rotspetsen.
Fråga din egen tandläkare lite närmare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag ska få tandställning i sommar och måste dra ut 4 tänder, drog ut 2 igår och tycker det är hemskt, både för det gör extremt ont och känns ovant, jag ska dra ut 2 till nästa onsdag men jag vägrar, om detta betyder att jag inte får tandställning anser jag det värt, men har som sagt redan dragit ut 2, kan man sätta någon sorts låtsastand där eller måste jag ha 2 hål där? Stör mig väldigt mycket på detta
Hej!
Jag tycker att du ska prata med din tandläkare om hur du känner det. Kanske kan du få lite lugnande medicin innan den fortsatta behandlingen.
Det är ingen som tvingar dig att ta bort tänder och att ha tandställning men det finns ju risk att du ångrar dig senare om du inte behandlar bettavvikelsen nu. Prata med tandläkaren som behandlar dig om vad som ev. kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Om jag tagit bort visdomstanden och hållet tar sin tid att växa igen. Blir de inte iflamerat om jag bara sköljer bort matrester? För jag kan inte borsta i hålet. Men heller inte hålla på med Corsodyl hur länge som helst. Har använt de nu i tre veckor. Finns de något annat antibakterielt jag kan använda? Cream att 'dutta' ner? Tack på förhand! Sara
Hej,
Om du inte har besvär behöver du inte försöka hålla mer rent än att skölja ibland med vatten. Tandköttet läker ihop så småningom.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag undrar hur länge efter utdragen tand (visdomstand) som det är ett hål kvar? När växer det igen?Jag rensar med att spola rent från matrester 2 gånger om dagen och sen och använder Corsodyl morgon och kväll men hur länge kan jag göra det? Tack på förhand! Sara
Hej!
En grop efter att visdomstanden har tagits bort kan finnas kvar ett par månader efter borttagningen. Den blir dock mindre och mindre efterhand.
Att skölja med Corsodyl kan vara bra 4-6 dagar efteråt, sedan går det nog bra med tandborsten som vanligt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har precis dragit en tand och sytt igen tandköttet då de var tvungna att ta upp lite av det! Min fråga lyder alltså går stygnen upp lätt? Borstade tänderna väldigt lugnt på det drabbade området men känns som att stygnen har lossnat eller har släppt lite på sig, är det normalt eller måste jag fixa det snabbt?
Hej,
Stygnen kan lossna. Om stygnen eller tandköttet irriterar dig är det bra att kontakta kliniken och be att de tittar på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

HejMin 88 åriga mor har fått besked om att hon måste dra ur 15 tänder och få löständer pga infektion i tandrötterna och karies. Hon har hjärtflimmer och behandlas med aclasta och waran. Hur många tänder kan man dra ur åt gången och hur kan hon tänkas reagera på en sådan behandling? Är orolig för henne!
Hej!
Det beror mycket på hennes allmäntillstånd och hur hennes INR-värde (blödningsbenägenhet) är. Jag brukar ofta kontakta patientens läkare inför sådan här behandling och diskutera om det kanske behöver ändras något på medicineringen före behandlingen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Om man har dragit tänderna på nedre käken, och det har växt igen. Kan man då få nya tänder som man inte behöver ta ut? Som löständer tex.
Hej,
Man har två uppsättningar med tänder, mjölktänder och permanenta. Om man behöver ta bort en permanent tand kan man ibland ersätta den med ett implantat.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hur drar man ut en tand på lättaste sätt hemma.
Om det inte är en mjölktand avråder jag dig från att ta bort tanden själv. Kontakta din tandläkare så kan du få hjälp med detta istället.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hur lång tid tar det tills allt känns som vanligt efter att man dragit ut en tand
Hej!
Det kan göra ont någon vecka efter att man tagit bort en tand, ibland lite längre, ibland lite kortare tid.
Slemhinnan brukar läka ihop på ca en vecka men det kan fortsätta att var en grop där tanden suttit.
Det tar flera månader innan benet där tanden suttit har läkt helt och hållet.
Tungan tycker ofta att det känns väldigt tomt när en tand nyligen har tagits bort men den brukar vänja sig efterhand, svårt att säga hur lång tid det tar.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Jag drog ut en visdomstand i överkäke den 3/3.Har fortfarande djup grop som verkar inte vilja läka/ växa ihop.Matrester fastnar därHur lång tid tar detta innan grop hål växer ihop?Måste man på nytt sy det djupa grop hålet?Med hälsning/Halina
Hej!
Det tar oftast flera veckor innan innan 'gropen' fylls ut ordentligt efter att en tand tagits bort. Om du har mycket ont där ska du ta kontakt med din tandläkare annars är det bara att avvakta och låta kroppen läka. Försök göra så rent som möjligt i 'gropen'. Får du inte bort det som fastnar där kan det också vara bra att kontakta tandläkaren för att få hjälp att spola rent.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag heter louise och är 19 år gammal. För snart två veckor sen (på måndag, fredag idag) så opererade jag ut en visdomstand i underkäken. Har gjort det en gång förut i andra Sidan av munnen så visste på ett ungefär hur det skulle kännas. Det jag reagera på nu är att stygnen inte har lossnat. Bara ett, där det blivit ett hål kvar ner i tandköttet närmast min kind så att säga. Ena tandläkaren sa nämligen att efter en vecka är stygnen veck, men inte mina. Förutom då där det blivit ett, va det ser ut som, djupt hål. Är detta normalt? Mvh en orolig tjej
Hej!
Stygnen brukar försvinna efter ca 1-2 veckor. Ibland händer det att ett stygn kan lossna redan efter ett par dagar och då kan det till en början vara en 'grop' ner i tandköttet. Om du inte har speciellt ont eller besvärligt där kan du lugnt avvakta. Det brukar så småningom läka fint i alla fall.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag är en tjej på 17 år och drog för 5 dagar sen ut 8 tänder( ska flytta fram underkäken om några år så de behöver justera lite, och så passade de på att dra ut visdomständerna) det har gått bra och svullnaden har gått ner. Har börjat kunna äta mjuk mat igen. Grejen är att på min höger sida så kan det ibland smaka äckligt? Den sidan är lite mer svullen än den vänstra och för två dagar sen hade jag en väldigt värk där men som nu gått över. har inte mer ont än normalt och jag sköljer med bakteriedödande varje dag. Min fråga är varför smakar det så äckligt? Är det något av såren som varar och ska det verkligen vara så. Och isåfall när kan det gå över?
Hej!
Det kan ha kommit ner lite mat i någon av groparna efter tänderna men om du inte har speciellt ont tycker jag att du ska avvakta lite till och fortsätta att skölja med bakteriedödande. Om du blir mer svullen eller får mycket ont igen är det bra om du ringer och pratar med din tandläkare.
Om du skulle få feber är det också bra om du tar kontakt med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har precis dragit ut en visdomstand och nu har det samlats matrester i hålet som blev kvar. Vad ska kag göra?
Hej,
Du kan försiktigt skölja med vatten/gurgla för att se om de försviner. Om du får besvär av matresterna sitter där så kontakta din tandläkare så kan han/hon hjälpa dig med att spola ur med koksalt.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hejsan. När jag besökte tandläkaren i Juli (2014) upptäcktes hål i båda visdomständerna. Jag fick då tid att ta bort dessa visdomstämder i början december. När jag då kom till en annan tandläkare gjorde hon bedömningen att tänderna skulle behöva opereras bort då de inte växt upp tillräckligt för att dras ut. Även hon uppmärksammade hålen som var 'rätt stora' enligt henne men tyckte inte vi skulle operera bort dem nu utan vänta tills jag får besvär av dem så jag fick snällt åka hem utan något gjort. Min fråga är varför man inte då opererar bort dem istället för att låta de sitta kvar med 'rätt stora hål' och bara vänta in tandvärken? Tilläggas ska att jag nu (2015) fyller 20 år så kommer att få behöva bekosta kalaset själv. Nu har värken börjat komma och jag kan känna det mjuka i hålen med nageln men har inte råd att gå till tandläkaren. Känner mig besviken att jag inte fick dra ut tänderna innan jag måste bekosta detta själv när problemet redan var upptäckt. Mvh Mathilda
Hej!
Jag kan förstå att du känner dig besviken.
Det låter lite konstigt att man lämnat kvar tänderna trots hålen. Kanske är rötterna väldigt böjda och ligger nära en nervkanal i underkäken? Fick du ingen information om varför tänderna inte togs bort eller lagades?
Hör dig för hos din tandläkare. Jag kan tyvärr inte ge något mer exakt svar eftersom jag inte vet hur dina tänder ser ut.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har dratt ut en tand tidigare idag. Det är ingen visdomstand men en kindtand. I hålet som blivit där tanden/rötterna satt så känns de hårt som om en bit av tanden sitter kvar. Kan det vara så? Eller är det benet man känner? Ska nämligen sätta in en protes senare under våren & undrar då om ifall det nu är en bit tand som sitter kvar där, kan man verkligen borra ner protesskruven då? Tacksam för svar!
Hej,
Det kan vara benet du känner av. Innan man borrar ner en skruv (implantat) kontrollerar man att allting ser bra ut så du behöver inte oroa dig för detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har en lös tand vänsta sidan jag tror det är en visdomstand kan man laga den då?
Hej!
En lös visdomstand brukar man inte laga. Det är brukar vara bättre att ta bort tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag blev tvungen att dra ut tand 7 i vänster över käke i onsdags pga stort karies angrepp. Nu har smärtan gått över men det känns väldigt obehagligt med en så stor glugg(även om det inte syns) . Det känns som om det skaver i inner kinden. Är det här något som kommer gå över som man vänjer sig vid? När ben bildas kommer det kännas bättre då? Hörde att f-kassan ej ersätter tand 7 vid implantat med hur är det med brygga o vad skulle det i så fall kosta? Tror ni jag kommer behöva en ersatt tand eller går det att vänja sig och hur lång tid brukar det ta?
Hej,
Det är väldigt individuellt hur länge det tar att vänja sig samt om man behöver en tand där eller ej. Det är svårt att säga vad en brygga skulle kosta beroende på hur den behöver utformas. Ta upp detta med din tandläkare nästa gång ni ses så kan ni titta på möjligheterna för ersättning av luckan om du så önskar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Min andra tand till vänster från mitten sätt i underkäken låg för några månader sen kant i kant med tanden till höger. Nu har sagd tand krupit in bakom tanden till höger. Jag opererade bort vänster visdomstand för cirka ett år sen, relaterat?Bör jag kolla upp detta direkt, eller kan jag vänta till nästa rutinkontroll hos tandläkaren?
Hej,
Det är svårt att säga utan att se det i munnen samt om det har något med din visdomstand att göra. Har du en undersökning nu under våren kan du avvakta tills dess om det inte är något som besvärar dig, men tveka inta att höra av dig och gör en kontroll tidigare om du behöver.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej. För ca 2 år sen drog jag ut en tand övre käken. Min visdoms tand börjar nu också komma på den sidan. Men igår när jag använde tandtråd så va det ett större mellan rum mellan dom 2 främre tänderna och det va enklare att komma i mellan alla tänder i över käken. Jag har världens tandläkare skräck, men känner att det kanske är dax att gå igen :( börjar tänderna lossna på mig? Börjar få panik. Ska jag kontakta tandvården. Tack för svarMvh Josefine
Hej!
Ja, jag tycker att du ska kontakta tandvården för en kontroll. Förmodligen är det ingen fara på taket men det är bra att kontrollera och att dokumentera hur det ser ut nu så att man har något att jämföra med framöver.
Du behöver inte vara orolig för tandläkarbesöket. Man kommer att titta och ev. ta foto och röntgen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag har aldrig haft problem med mina tänder (mer än att jag fick operera in tre implantat pga att det inte kom upp några permanenta) har adrig haft hål och aldrig dragit ut en tand. Det mesta jag haft är tandsten. För några månader sen så var jag hos tandläkaren på en rutinkoll bara. De tog röntgen bilder och tandläkaren tyckte att en av kindtänderna i underkäken såg konstig ut inuti. Så hon tog en ny röntgenbild. Jag själv såg ingen skillnad på röntgenbilderna. Röntgen bilderna skickades vidare till specialist som sedan, efter att kollat på bilderna, säger att tanden håller på att gå sönder inifrån. För mig låter det jättekonstigt. Händer sånt? De sa i alla fall att det inte finns något att göra utan bara att vänta. Vänta tills den besvärar mig såpass att de drar ut den. Jag har verkligen inga problem med den tanden. Den är lite öm kanske men det har den varit i många år. Kan de göra en sådan bedömning bara genom att kolla på röntgen bilderna? Jag har alltså inte fått komma på återbesök eller något.
Hej!
Ja, det kan hända att en tand förstörs inifrån (kanske är det en mjölktand som sitter kvar). Det kallas intern resorption. Om du inte har några besvär låter man nog tanden sitta kvar tills vidare och följer utvecklingen genom röntgenkontroller i samband med vanlig undersökning. Om du får besvär är det bra om du hör av dig till din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag var på ett tandläkarbesök för två år sedan på en vanlig undersökning som jag blivit kallad till. Då hade jag ett hål i en tand, men just då så hittade de inte hålet. Förra året i februari var jag på en ny likadan undersökning där de upptäckte hålet. Då kollade de på mina tidigare bilder och såg då att hålet fanns redan på förra undersökningen. Jag fick en tid att påbörja en rotfyllning. Eftersom jag 2014 var 19 år så behövde jag inte betala för tandvården. Därefter sa de att jag skulle få en ny tid i januari 2015 för att fullfölja rotfyllningen som inte var klar. I december hade jag inte fått en ny tid som de hade lovat mig, så jag bestämde mig för att ringa och fråga. Då sa de att jag kunde få en tid i 2/3-2015. Jag fyller 20 i år och därför måste jag nu börja betala. Priset ska ligga på runt 3500 kronor för att fullfölja min rotfyllning. Jag undrar nu: måste jag betala detta? De har trots allt redan påbörjat en rotfyllning utan att berätta för mig innan vad detta kommer att kosta. De upptäckte inte mitt hål 'i tid'. Hade de gjort det så hade mitt tandproblem kunnat lösas redan förra året då jag slapp betala. Vad är smartast, att dra ut tanden eller fullfölja rotfyllningen? Både ur ett ekonomiskt och hälsoperspektiv.Mvh
Hej!
Eftersom jag inte känner till allt om förhållandena kring dina tänder är det svårt att ge ett exakt svar.
Det jag kan säga är man brukar försöka få färdigt all behandling som behöver göras efter undersökning av en 19-åring innan årsskiftet när den fria tandvården upphör.
Jag tycker att du ska prata med tandläkaren och fråga varför tanden inte blivit färdig i tid.
Oftast brukar man försöka behålla en tand som går bra att rotfylla.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag drog ut en tand för 3-4 dagar sen och nu smakar det väldigt konstigt och smaken kommer från själva hålet efter tanden, vad är det och kommer det försvinna?
Hej,
Det kan ha fastnat lite mat eller dyl där som gör att det smakar illa. Kontakta din tandläkare så kan dom titta på det och eventuellt spola ur extaktionssåret om det behövs.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Jag skulle vilja dra ut mina två nedre visdomständer, vad skulle det kosta?
Hej! Kostnaden för att ta bort en visdomstand kan variera mellan 1350kr och 3700kr beroende på om tanden har kommit fram eller inte och hur rötterna ser ut. Dessa priser är 100% av kostnaden. Det finns ett högkostnadsskydd som innebär att Försäkringskassan ger rabatt på kostnader över 3000kr. Be din tandläkare om ett kostnadsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Jag måste dra ut en tand i under käken pga av infektion och så är den sprucken.Det är första tandenfrån mitten räknat.Kan man tänka sig att gluggen kan bli mindre efter ett tag när tanden är borta? Det är ganska trångt mellan övriga tänder.Om man inte vill ersätta den med något annat.Går det att minska gluggen på något sätt?MvhJan
Hej!
Ev. kan gluggen bli lite mindre efter en tid men det svårt att säkert säga hur det blir. Om det kvarstår en glugg och du inte vill göra en bro, d.v.s. kronor på tänderna bredvid gluggen och en hängande tand däremellan, kanske man kan bygga ut tänderna på var sida om gluggen med lite composit, alltså vanligt lagningsmaterial.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har nu dragit ut min andra visdomstand i underkäken. Båda gångerna fick jag genomgå spolningar och penicillinkurer som inte hjälpte, det gick så långt att det runtom och under båda tänderna va helt inflammerat och varigt, gav upphov till stora komplikationer såsom konstant kraftiga blödningar och besök på akuten för smärtlindring.Nu vill jag dra ut mina visdomständer i överkäken för att förebygga att detta inte sker även där, samt att dessa även har börjat växa ner och gjort att min ena framtand inte får plats, utan har blivit sned. Dock vägrar käkkirurgen att dra ut tänderna då dessa i nuläget ännu inte har orsakat problem, men jag vill inte vänta tills det blir som det har blivit de här två gångerna!Kan jag kräva att få dem utdragna? är det min rättighet? Eller ska jag infinna mig i denna maktobalans?MVHKarolina
Hej,
Tråkigt att höra att du drabbats av besvär efter båda dina visdomständer.
Det går inte att kräva att en tandläkare ska utföra en behandling då denne har rätt att neka till att utföra en behandling. Likaså kan en tandläkare aldrig heller tvinga en patient att göra en viss behandling.
Vi utför endast en behandling då det finns en anledning till det enligt den vetenskap och beprövad erfarenhet vi arbetar efter.
Är du dock inte nöjd med det utlåtandet du fått angående något som besvärar dig rekommenderar jag dig att söka en second opinion.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag drog för många år ut en kindtand hos FTV (kommer inte ihåg anledningen). När jag nästa gång var hos en annan tandläkare frågade de varför jag dragit ut samma kindtand två ggr? Den första gången var det en mjölktand men inte gång 2. Jag hade en glugg i många år, inte så kul, men som nu dragit ihop sig pga visdomständer som är påväg upp. Får man dra ut en tand två ggr? Och hur kan jag få reda på anledningen till att man isåfall inte bara lagade min kindtand?
Hej,
Du kan inte ta bort samma tand två gånger men man kan ta en mjölktand samt den permanenta tanden som kom efter. Varför man har gjort detta kan jag inte svara på,men kontakta din gamla klinik och fråga.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag drog ut en tand i Onsdags. Tanden bredvid visdomstanden, överkäken på vänster sida.Hur lång tid tar det för hålet efter tandutdragningen att växa igen? Är det farligt om det fastnar mat i hålet? Mvh Robin
Hej,
Det tar ca 6 mån innan själva hålet (alveolen) växer igen. Om det fastnar mat kan man skölja munnen med lite vatten samt försöka att äta mer på andra sidan. Kontakta din tandläkare vid eventuella besvär.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! För ungefär tre veckor sedan drog jag ut en visdomstand. Tanden hade ännu inte kommit upp men växte såpass snett att min tandläkare bedömde att den behövdes ta bort. Ingreppet tog en timme och var lite krångligt. Jag var sedan väldigt svullen och öm några dagar, det blev sedan sämre med bultande smärta. Jag åkte då tillbaka till tandläkare som sa att allting trots allt läkte som det skulle. Sedan dess har det blivit bättre och bättre tills för ett par dagar sedan när jag började få ont under käken och lite nedåt halsen och upp i örat. Vad kan detta bero på? Kan det ha med visdomstanden att göra? Vad kan man göra åt det i så fall? Mvh Maria
Hej!
Det kan ev. ha med visdomstanden att göra även om det det nu har gått ca 3 veckor sedan tanden togs bort. Ta för säkerhets skull kontakt med din tandläkare för en kontroll om det onda fortsätter.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej ! Är en man på 55 i Maj i år lossnade en lagning i underkäken längst bak , då jag inte hade något obehag uppsökte jag inte vård direkt I slute på Aug hade jag lite ont och uppsökte tandläkare tanden lagades 26/8 men ingen röntgenI början på Okt fick jag riktigt ont och uppsökte akut 9/10 efter röntgen och konstaterande av att roten var inflammerad var det att välja på rotfyllning eller dra ut tanden Bestämde mig att dra ut den , men tycker att det borde gjorts vid första tillfälletÄr det troligt att tandroten var ok vid första tillfället trots viss smärta och sen blev så dålig på drygt 40 dagar och har man möjlighet och få tillbaka för ena behandlingen Tacksam för svar
Hej,
Jag rekommenderar att du tar kontakt med din klinik och talar med din tandläkare då man behöver titta mer specifikt på detta och din journal.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

hej! jag har visdomständer som krånglar. mest än som gör ont och blir inflamerat och luktar äckligt. hur mycket skulle det kosta dra ut den? är inte kund hos er i nuläget.
Hej! Kostnaden för att ta bort en visdomstand varierar beroende på om tanden har kommit fram helt eller delvis och på hur rötterna ser ut. Ibland går det lätt att ta ut en visdomstand, ibland måste tanden opereras bort.
Kostnaden på 100% (innan rabatt från Försäkringskassan) kan variera mellan 1305kr och 3700kr.
Tag kontakt med en tandläkare som undersöker tanden och troligen tar en röntgenbild så kan du sedan få en mer exakt uppgift om vad just din tand kosta att ta bort. Den kanske inte behöver tas bort? Om det är en djup ficka bakom tanden kan det ibland räcka med att spola ur fickan.
Försäkringskassan lämnar rabatt på kostnader som överstiger 3000kr (kostnaden för all tandbehandling under ett år räknas ihop och ligger till grund för rabatten).

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har dragit ut en tand men han lämnade rester av tand, han sa att de skulle växa ut, helt ok för mig men nu gjorde de inte så jag fick gå tillbaka och dra ut resten, varför ska jag få betala igen? Samma pris som första gången??
Hej,
Det är svårt för mig att säga varför du fick betala igen då jag inte vet mer än det du skriver. Jag rekommenderar att du tar upp detta med din tandläkare och hör vad orsaken var.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hejsan! I övre käken har jag för länge sen tagit bort visdomstanden. Nu har jag varit tvungen att ta bort näst innersta tanden av de återstående. Min tandläkare har inte sagt något om fortsatt arbete. Måste jag sätta in en krona där, eller kan jag vara utan en tand där? Det är ju i och för sig där man tuggar...
Hej Liselott,
Det är jättesvårt att svara på din fråga utan att ha sett dina tänder. Boka gärna en undersökningstid så kan vi göra en bättre bedömning.
MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare.

Victoria Grishina, leg tandläkare

Jag har fått en svullnad på tandköttet tror du det går och fixa tanden utan behöva dra ut den har inte så många tänder kvar :( är rädd för att om jag drar ut den kommer jag inte kunna tugga på den sidan. Har bokat en akut tid (sista minuten) hos er för just den tanden men behöver veta om det är en akut situation. mvh
Hej
Tack för din fråga. Svårt att svara på frågan om du behöver dra ut tanden eller ej utan att veta orsaken till svullnaden. Jättebra att du bokat en tid för att undersöka tanden. När du är hos tandläkaren får du svar om vilken behandling som kan göras och sedan är det du som bestämmer hur du vill göra.

Caroline Arnell, Leg. Tandläkare

Opererade bort en visdomstand för 4 dagar sen och stygnen är på väg att lossna och tanden brevid den borttagna gör ont nu, är det normalt?
Ja, man kan ha ont efter en operation ganska länge. Oroa dig inte. Går inte värken över efter 10 dgr så kontakta gärna oss.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare

Jag har ett gigantiskt hål (i princip är det bara kanten kvar) i en tand. Det är längst ut till vänster i underkäken. Jag undrar om dessa brukar vara svåra att dra ut. Den är bortom all räddning och måste nu bort!
För att kunna göra denna bedömning får du boka en tid så att någon av våra tandläkare kan titta på den tanden.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.