Tandimplantat

På Distriktstandvården har vi bred kompetens och erfarenhet gällande tandimplantat. Vi garanterar god kvalité med 5 års garanti. Läs mer om tandimplantat här.

Tandimplantat

Kortfattat om tandimplantat

Vid avsaknad av tänder kan det vara svårt att exempelvis tugga eller le. På Distriktstandvården kan vi ersätta förlorade tänder med tandimplantat för enkla tandluckor eller hela tandimplantatbroar för dem som har har större luckor och helt tandlösa käkar. Distriktstandvårdens tandläkare och specialisttandläkare arbetar med den senaste tekniken inom tandimplantat.

Är du intresserad av implantat? Boka en kostnadsfri konsultation!

På Distriktstandvården erbjuder vi dig kostnadsfri konsultation för tandimplantat. Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, rådfrågning och generell kostnad. Boka en kostnadsfri konsultation i vår onlinebokning!

Vanliga frågor

Hur går behandlingen till?
En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats.
Är behandlingen smärtsam?
Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning.
Hur mycket kostar behandlingen?
Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare innan behandlingen. Den slutgiltiga kostnaden varierar från patient till patient. Distriktstandvården är ansluten till Försäkringskassan vilket betyder att du har ett högkostnadsskydd som gör att du får ersättning vid större behandlingar.

Hur går det till?

En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats. Då flera tänder saknas eller en helt tandlös käke ersätts med tandimplantat placeras flera skruvar till vilka en brokonstruktion fästes. Det du får räkna med är behandlingstiden för tandimplantat. Tiden kan variera lite beroende på hur käkbenet ser ut och vilka eventuella förarbeten som måste göras. Man kan dock räkna med ca 4 – 6 månader för underkäken och 6 – 8 månader för överkäken. Håll god kommunikation med din behandlare på Distriktstandvården så kommer du ha mycket glädje av dina tandimplantat.

Är du intresserad av implantat? Boka en kostnadsfri konsultation!

På Distriktstandvården erbjuder vi dig kostnadsfri konsultation för tandimplantat. Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, rådfrågning och generell kostnad.
BOKA EN TID

Kan alla få tandimplantat som ersättning till naturliga tänder?

För att en tandimplantatbehandling ska vara möjlig krävs att tillräckligt med ben finns tillgängligt, att benet har god kvalité och att tandimplantaten kan placeras på ett fördelaktigt sätt både utseendemässigt och för god funktion. Detta avgörs efter en röntgenundersökning samt en noggrann kontroll av hela bettet. Hänsyn tas till alla tänder i munnen, hur de är idag och hur de troligen kommer att fungera framöver.

Är ålder ett problem?

Hög ålder i sig är inte ett problem för tandimplantat. Vissa sjukdomar och rökning kan försämra prognosen. Därför är det viktigt att du kontaktar din läkare innan du påbörjar en implantatbehandling och lämnar en hälsodeklaration till din tandläkare.

Låg ålder är i sig inte ett problem men att sätta tandimplantat hos barn som ersättning för deras naturliga tänder görs enbart efter en särskild undersökning.

Vad kostar tandimplantat?

Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare efter undersökningen. Den slutgiltiga kostnaden varierar från patient till patient. Distriktstandvården är ansluten till Försäkringskassan vilket betyder att du har ett högkostnadsskydd som gör att du får ersättning vid större behandlingar. Det finns möjlighet att dela upp din betalning med Klarna. Vi hjälper dig på plats med det!

Är behandlingen smärtsam?

Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning. Oftast har man inte särskilt stora besvär efteråt men får vara beredd på att det kan kännas lite efter att bedövningen släppt.

Vilka fördelar har tandimplantat jämfört med proteser och tandbro?

Fördelen med implantat jämfört med tandbro är att man inte behöver slipa på tänderna bredvid tandluckan för att fästa en bro. Fördelarna med tandimplantat jämfört med proteser är att tandimplantat sitter fast och känns som de egna tänderna.

När behövs specialisttandläkare för tandimplantat?

Skulle det fattas ben eller föreligga andra hinder kan specialisttandläkare rådfrågas för alternativa eller kompletterande behandlingar som möjligen kan göra en implantatbehandling aktuell trots allt. Om det är lämpligt med implantat är det en behandling med mycket god prognos, undersökningar visar på att broar på implantat lyckas i 90-99% av fallen. Många menar också att tandimplantat kan fungera livslångt, dock vet ingen än exakt hur gammalt ett tandimplantat kan bli.

Ser tandimplantaten naturliga ut?

Tandimplantat ser ut som naturliga tänder.

Hur påverkar tandimplantat mitt vanliga liv?

Tandimplantaten känns och fungerar helt som naturliga tänder. Många patienter som har fått implantat upplever en förhöjd nivå av livskvalité då de har enklare att tugga och framför allt vågar dem le igen.

Hur sköter jag mina tandimplantat?

Liksom de naturliga tänderna måste implantattänderna dagligen skötas om med tandborstning och tandtråd eller mellanrumsborste. De måste också, liksom naturliga tänder, undersökas regelbundet hos tandläkare och tandhygienist. Det man tittar efter då är att se om tandköttet och benet kring implantatet är friskt, på samma sätt som dina naturliga tänder. På samma sätt som tandköttet kring implantat drabbas av tandköttsinflammation kan leda till tandlossning kan implantat i munnen också drabbas av implantatlossning vilket kallas för periimplantit.

Läs mer om våra behandlingar vi erbjuder inom estetisk tandvård >>

Patientfrågor om Implantat
Hej! Min mamma har gamla och ruttna tänder och hon har haft de i flera år! Jag vill hjälpa henne och få nya tänder för man kan inte leva sådär. Hennes tänder är alldeles för gamla och de syns. Jag undrar hur mycket de kmr kosta för hne om hon skulle vilja ha nya tänder i båda käken.
Hej! Det är omöjligt för oss att säga hur mycket det kostar när vi inte sett din mammas tänder. Det bästa är att boka en undersökningstid till henne så kan tandläkaren göra en bedömning av vad man kan göra och vad det kostar. Du jättevälkommen med din mamma att boka tid för undersökning så kan vi se hur vi kan hjälpa henne.

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-02-25

Do you provide general anesthesia if I need a bigger surgery like implant?
Hi!

I hope u are feeling well.

Yes ofcourse!

Have a nice day =)

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-26

hur kostar att fixa tandimplant?
Hej
Ett implantat kan kosta upp mot 30 000 kr/tand. kostnaden kan variera mycket från fall till fall och specifik kostnadsberäkning får du efter att du har gått igenom undersökning och specifik utredning för implantat behandlingen.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-06-22

Jag har för 3 år sedan dragit ut en 6: a i ÖK på höger sida. Numera en STOR lucka. Har 7 samt 8:an kvar.
I UK på höger sida, en gammal amalgamfylld 6:a. Som numera det blöder omkring vid tandtråd, samt litet ömt. Denne har eriderat pga. LUCKAN i ÖK. Jag vill naturligtvis ÄTGÄRDA detta.
Vad är LÄMPLIGAST?
Är det TITANIMPLANTAT?
Vad är KOSTNADEN?
Hur kan Jag komma i KONTAKT med Er?

Vänligen Maria
Hej Maria
Blödning och ömhet kring din tand i underkäken måste inte ha uppstått endast pga lucka och att motbitartanden saknas. Det är bra att titta närmare på vad som besvärar i den ömma tanden. Lucka kan ersättas med olika protetiska alternativ. Vilka alternativ passar just dig beror på dina förutsättningar som t ex allmänhälsa, munhälsa, käkben status, bett status, luckan lokalisering/mått osv. En singel implantat kostar ca 25-30000 kr och detta kan skilja sig beroende på om vissa förberedande behandlingar ska göras. Återkom med ett telefonnummer till dig så ringer vi dig och bokar en undersökning samt konsultation tandersättning. Du når oss även på telefon 08222222
Varmt välkommen

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06

Hej !
Jag har 2 frågor
Fråga 1.
Då jag levde och arbetade i Sydamerika under 10 år råkade jag ut för en olycka och slog ut nästan alla mina tänder, dom tänder som var kvar var så dåliga att även dom togs bort.
När tandköttet var läkt sattes det in 5 implantat i neder käken och 4 implantat i överkäken, implantaten var en typ som kallades för Mini-implantat från 3M, dessa är smalare än vanliga implantat, som används när tandbenets tjocklek är tunt. När jag sedan kom hem till Sverige har jag inte kunnat hitta någon tandläkare som använder dessa implantat trots dom sa att dessa implantat finns i alla länder inkl Sverige. Sedan några veckor tillbaka får jag ont i ett implantat när jag trycker på det, ( jag har 2 avtagbara proteser som trycks på implantaten) misstänker nu att jag fått en infektion i detta implantat min fråga är nu hur åtgärdats det? kan man medicinera bort infektionen???
Fråga 2.
Hur kan jag hitta en tandläkare i Sverige som arbetar med denna typ av implantat från 3M.
Jag är 76 år.
Vänligen Hasse
Hej Hasse,
Om du har fått en infektion vid implantatet så kallad periimplantit behöver man ta en en röntgenbild för att se om implantatet går att rädda. Det är möjligt att skriva ut penicillin vid akuta besvär som svullnad och allmänpåverkan. Det finns möjlighet att remittera till en specialist om det skulle behövas.
Boka gärna en tid hos oss så kan vi hjälpa dig.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-28

Har tappat det mesta av en framtand. Är 69 år går knappast att sätta tillbaka? Kanterna är kvar och jag tror tanden tidigare varit rotfylld. Är fattigpensinär så jag vet ej om jag har råd med plantat. M.V.H Karin
Hej!

Det finns flera olika alternativ för att åtgärda en trasig framtand. Kanske går det att bygga upp något på din befintliga tand?
Om tanden är i så pass dåligt skick att den inte går att behålla är implantat såklart ett alternativ, men det finns även andra behandlingar som kan fungera precis lika bra och som också är i en annan prisklass.
Jag kan tyvärr inte svara på vilket som är mest lämpat i din situation utan att veta hur det ser ut, så jag rekommenderar dig att boka en tandläkarundersökning för att få hjälp och information om behandlingsalternativ.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-18

Vad är periimplantit?
Hej, Periimplantit är när ett implantat drabbas av förlust av det kringliggande stödjande vävnad och käkben. Det är vad som kallas för tandlossning på en vanlig tand. Periimplantit drabbar endast implantat.
Hälsningar.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-01-28

Min molar i överkäken på höger sida är trasig, och kommer förmodligen behöva dras ut (har tidigare rofyllt, och lagningen har inte hållit) . Har jag förstått det rätt i att Försäkringskassan INTE ersätter ett implantat på molarer? Så de faller inte under högkostnadsskyddet, så jag kommer få betala fullpris för det?
Kan man leva utan en av sina molarer? Kan man sätta in en implantat efter en längre tid?
Tack på förhand!
Hej,

Försäkringskassan ersätter implantat som installeras i regio för första molaren dvs. tand nummer 6 räknat från första framtanden, i ditt fall första framtanden på hö sida. Om tanden du syftar på är bakom den tanden, dvs. tand nummer 7 eller 8 så ersätts den inte av försäkringskassan. I så fall betalar du fullt pris om du önskar implantat.

Många personer väljer att gå med tandluckor, även molarer. Men många andra vill täcka alla luckor, även luckor långt bak i munnen. Som patient kan man ju känna efter och se vad som passar en själv bäst. Och absolut går det att sätta implantat senare, om man inte vill bestämma sig direkt.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-15

Hej, jag har en inplantat brygga omfattande 4 tänder . Bryggan är gjord av specialisttandläkarna i Nacka. Har varit p kontroll för 2 veckor sen och allt var ok. Dessvärre har bryggan blivit lös! Jag vet av erfarenhet att det lan bli värre inom kort . Min fråga: kan ni borra upp och dra till skrivarna eller blir jag tvungen att åka till Nacka och fixa där. Jag vet att detbwhövs specialverktyg men mi kanske använder samma typ av implantat. Det är min förhoppning.
Om ni kan hjälpa mig vill jag gärna komma så fort som möjligt .
Bästa hälsningar
Eva
Hej Eva,

Då det skett så tätt inpå kontroll hos din ordinarie tandläkare i Nacka rekommenderar jag att du söker dig dit. Annars kan vi absolut vara behjälpliga i ärendet.

Önskar en fortsatt trevlig dag.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07

Hej.
Jag hörde att implantatstödda kronor ska alltid vara i infraocklusion, stämmer det? Betyder det att kronan ska sakna kontakt med motsående käkes tand?
Hej,

Normalt sett stämmer det.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07

Jag har tappat tre tänder går det och ersätta dem med plast tand mvh Sara
Hej Sara,

Förstår tyvärr inte fullt ut din fråga. Om det är tre tänder som gått sönder kan man många gånger åtgärda det med plastfyllningar. Om du tappat tre tänder i sin helhet kräver det större åtgärder.

Kontakta gärna någon av våra kliniker för tid så kan det undersökas och du kan få exakta svar på vad som kan och behöver göras.

Ha en bra dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-12-13

Hej jag är 51 år med helt tandlös överkäken och skulle behöva ta bort 4 st i underkäken så jag blir helt tandlös har haft problem med min protes i överkäken går inte att äta alls min fråga är om det finns stöd för implantat jag är i stort behov av det men saknar ekonomi för det är 5 barns far separerad så min ekonomi är redan ansträngd .har hört att det finns fonder som kan hjälpa med implantat men skulle behöva ett kostnadsförslag ... mvh jan
Hej Jan,

Försäkringskassan ger ersättning för implantat vid helt tandlös käke. Jag rekommenderar dig att söka för en fullständig undersökning så att du kan få kostnadsberäkning för vad som går att göra och kostnaden för detta. Vad det gäller fonder och liknande är det lättast att söka via internet då det är olika beroende på levnadssituation och liknande.

Trevlig helg!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-12-07

Hej!
Jag har en fråga. Jag har idag varit hos tandläkaren och fick då beskedet att en tand nu är så pass dålig att jag behöver dra ut den. Den går inte längre att laga och rotfyllnad är inte något alternativ eftersom det finns inflammation. Rekommendationen är att jag ska dra ut den innan jag får ont i den.
Det är tanden som sitter bredvid visdomstanden.
Jag har tidigare även dragit ut visdomstanden och en annan tand i tandraden när jag var liten, eftersom mina tänder är större än de ryms i käken.
När jag drar ut även denna tanden har jag inte så många kvar längre i käken.
Min tandläkare säger att det inte finns ekonomiskt stöd för att ersätta tanden med en ny.
Stämmer det?
Undrar Marie
Hej Marie,

Det är väldigt svårt att svara på din fråga utifrån det knappa underlaget. Om det är tand sju som berörs och ska tas bort stämmer det att det inte finns ekonomiskt stöd för att ersätta den med implantat. Däremot kan det finnas andra alternativ. Om du inte känner dig helt trygg i informationen som givits rekommenderar jag att söka en 2nd opinion och få mer detaljerad information kring vad som kan och inte kan göras samt grunderna för detta.

Hoppas detta var till hjälp. Trevlig helg!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-11-16

Har en tand som måste tas ut eftersom det finns bakterier som tydligen inte försvinner. En tandläkare som jag frågat säger att det går att sätta implantat samtidigt som man drar ut tanden. Stämmer detta? Och är det lämpligt att sätta implantat innan det läkt ut och bakterierna är borta?
Hej!
I vissa fall kan man göra bedömningen att sätta ett implantat direkt i området där man drar ut en tand, medans man i andra fall väljer att vänta tills en läkning är påbörjad.

Hoppas detta svar är till hjälp. Boka gärna en tid om du önskar en konsultation hos oss, annars kan du rådgöra med din behandlande tandläkare.

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-11-05

Hejsan!

Jag är inskriven hos er, och har en fråga angående att fixa två av mina tänder på överkäken som jag inte gillar. De ser ut som två "huggtänder". Förstår att det är svårt att inte veta utan en konsultation, men om man eventuellt kan göra tandimplantat? Tänkte om ni haft tidigare fall om detta och vad det i så fall kostar! Tack på förhand!

Victoria
Hej
Man drar ej ut tänder för att de har "fel form". Däremot finns många sätt att förändra tändernas form så du får dem som du önskar .Dock krävs en undersökning för att kunna ge en prisuppgift.

Välkommen för undersökning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-19

Hej, kan ni avsluta en påbörjad tandimplantat hos en annan tandläkare? Gäller täckprotes. Implantaten sitter i käken men väntar på läkning vilket tar 4 månader.

Mvh
Van
Hej
Ja det kan man göra men det är alltid bäst att gå till den som man varit hos från början och som har planerat hela behandlingen. Det brukar bli billigast för patienten eftersom all undersökningar och röntgen redan är gjorda. Risk annars att man får betala dessa igen om en ny tandläkare skall sätta sig in i patientens behandling.

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-02

Vad kostar inplantat har inte varit hos tandläkaren sen jag var 22 år är idag en 78 år
Hej

Ett implantat kostar mellan 20-25 tusen. Prissättningen är fri och kan variera men det vanligaste är det priset.
Om du inte varit på så länge kanske du behöver fler implantat. Gör man fler blir det billigare då man får en högre summa från Försökringskassan.

Det bästa är att gå till tandläkaren för ett kostnadsförslag
Lycka till

;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-20

Hej,jag skadade ena framtanden i ovankäken då jag var 12 år,(den fick rotfyllas),nu är den mörk o mkt ful,tanden bredvid är sned o ligger över den mörka tanden en bit.Är nu 65 år gammal o undrar om jag kan byta båda tänderna till mk kronor o isåfall kan jag då använda mig av högkostnadsskyddet.Mvh Lars
Hej Lars

Man får göra en bedömning om högkostnadsskyddet kan användas. På rotfyllda tänder kan man göra kronor m högkostnadsskydd.Det går säkert att göra kronor på båda tänderna men man måste göra en ordentlig undersökning för att se hur mycket tandsubstans som finns kvar.
Lycka till!

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-07

Hej! Jag har troligtvis fått en rotspricka i tand nr 24. Det var inget uppenbart röntgenfynd men eftersom tanden sedan tidigare är svag (rotfylld med stift) och saknar mycket tandsubstans och nu visar problem med svullnad i tandköttet samt abcessbildning så är det troligt att så är fallet. Jag har två frågor. Bör tanden undersökas närmare med mer avancerad bilddiagnostik för att vara säker innan tandutdragning? Vad kostar det att ersätta tanden med ett implantat, efter avdrag från försäkringskassan? Tänderna intill har god status. Bästa hälsningar / Christer
Hej
Absolut att du bör konsulerera tandläkare. Det är väldigt svårt att säga hur djup sprickan är och hur mkt detta påverkar tanden utan undersökning.
Implantat kostar ca 20-25 000 sedan är det lite olika beorende på tidigare betalning under ett år = karens. Exakt uppgift kan du få av din tandläkare

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-26

Jag har varit utan baktänder 40år och haft problem med att tugga ofta unt i magen 30år har jag försökt att få hjälp tandimplantat utan resultat med min tandläkare. Nu har det gått så långt att jag måste medicinera för att få magen fungera.hur gör jag att få reducerade hjälp på landstingen, försäkringskassan. Vilka intyg måste jag få till inplantat
Hej

Det är tyvärr svårt att få implantat betalda oavsett intyg.
Man måste alltid göra en förhandsbedömning hos en förtroendetandläkare och vanligtvis godkänts inte implantat oavsett anledning
Du kan börja med att prata med din läkare om du är berättigad till ett F-kort. Det är en läkare som skall göra en medicinsk bedömning huruvida dina besvär påverkas av din munsituation.

Det kan i ditt fall vara svårt att göra implantat utan att först göra en transplantation av ben, då tandbenet tillbakabildas när det är tandlöst och 40 år är en lång tid. Mak kan då behöva börja med detta för att ha tillräckligt med ben att sätta implantatskruvarna i.
Lycka till!

varma hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-10

Jag påbörjade 2 implants i USA. Vad som nu återstår är själva kronorna till dessa. Hur mycket kostar 2 implants kronor?

Tacksam för svar.
Carin Sprick
Hej Carin
Det beror lite på vilken typ av implantat du fått inopererat i USA och var i munnen de sitter.
Ca pris för ett implantat 17-25 000 kr. Oftast billigare att göra fler samtidigt p g a ersättningssystemet från Försäkringskassan som ökar ju mer tandvården kostar.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-19

Hej!
Har just fått dragit ut en tand.Vad är priset på en ersättningstand?
Pelare eller brygga sidotänderna friska och hela?

MVH
Britta Mattsson
Svårt att svara på utan att veta vilken tand det är och hur tänderna bredvid ser ut. Man kan tänka sig bro eller implantat. Troligen får du räkna med en kostnad mellan 12000kr och 19000kr.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Hej,
Jag har en fråga, om jag väljer att dra ut en tand, måste jag sätta i en protes/fejkad tand eller kan det vara en glugg där utan att det blir några kompilationer? Jag vill dra ut en tand som inte är direkt synlig, så för mig spelar det ingen roll om den försvinner, så länge det inte är skadligt att ha tandköttet fritt där tanden en gång var.
Tack för svar
Hej!
Nej du måste inte sätta in någon ersättningstand. Man kan ibland få problem med tandvandringar beroende på hur ditt bett ser.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-03

Hej
jag har för en vecka tillbaka dragit ut 4 st framtänder och ersätt dom med en lös tand protes orsaken är att jag lider av tandlossning jag har tid i slutet av mars för att dom ska röntga tand ben och kolla om den är frisk eller inte inför tandimplantat .vad händer om dom inte hittar tandben är det kört för mig eller det finns hopp att jag kan ändå göra tandimplantat ?
mvh
Hej, man kan i många fall "bygga" ben så det är absolut inte kört för dig. Det kan ta lite längre tid tills att du får dina implantat ifall man måste göra en förberedande behandling av detta slag men det brukar fungera mycket bra i de flesta fall. Det viktiga i ditt fall nu är att se till att det blir stopp på fortsatt tandlossning. Du får höra med din tandläkare och se att ni tillsammans kan få stopp på vidare bennedbrytning. Därefter finns det goda möjligheter för att bygga ben och få implantat. Så jag tycker att du kan vara hoppfull.

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej, jag ska dra ut en tand(tredje bakifrån i överkäken) den vägrar sluta göra ont trots rotbehandling☹️. Min fråga är, hur långt efter utdragningen av tanden kan man fixa ett implantat?
Hej!

Lite beroende på förutsättningarna, om det varit en infektion i området eller ej. Diskutera med din behandlande tandläkare. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-07

Hej!
Jag har en privat tandläkare. Har satt in ett tandimplantat för ca två veckor sedan. Tandläkaren satt fast en krona med s k provisoriskt cement. Metod zirkonium. Förberedelsen för tanden har tagit ca ett halvt år!
Igår skulle det tas bort och ersättas med permanent cement. Tandläkaren kunde inte få loss tanden trots ihärdiga försök. Tandläkare säger att han ska försöka få loss den om tre veckor. Hur länge kan man gå med ett provisoriskt cement där i tanden?
Det måste väl alltid bytas till permanent?
Tandläkaren är inte från Sverige och det är svårt diskutera detta.
Tacksam om ni svarar mig.
Marianne
Hej, det kan ta upp till ett halvt år till det att du får en implantatkrona på plats beroende på förutsättningarna. Det viktiga är att kronan sitter bra och att du är nöjd med den. Jag tycker att du ska ge tandläkaren möjlighet att ta loss kronan. Det är inte farligt att kronan sitter med temporärt cement. Den kan sitta väldigt starkt med detta. I övrigt är väl risken att kronan kan tappa fäste någon gång i framtiden. Det kan den göra även ifall ett permanent cement använts. Man behöver inte byta till ett permanent cement på en gång ifall den sitter starkt. Kommunicera din oro med din tandläkare (kanske via en tolk) och kom fram till en plan för dig. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

Hej jo jag har skruvar i munen det ska bli sen tänder vad ska jag göra om det gör ont får man blanda 1 iprem i 1 citadon ???
Hej, det går bra att ta Citodon tillsammans med Ipren.
Du kan också ta Alvedon tillsammans med Ipren.

Du ska däremot -inte ta Alvedon tillsammans med Citodon. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

kan man ta bort tänderna innan dom lossnar vid tandlossning och ersätta med nya omgående?
Hej!

Ibland kan en del i behandlingen av tandlossning vara att ta bort tänder som inte går att rädda. Generellt gäller att innan t.ex implantat som ersättning ska tandlossningsjukdomen vara behandlad, ta kontakt med din tandläkare för att höra vad som gäller just för din situation. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-15

Hej!
Jag är 25 år och har en kindtand i överkäken som rotfylldes för ca 13 år sedan och har haft problem med den då den har spruckit och behövt lagas ett flertal gånger. Nu hade det gått så djupt att halva tanden satt löst ner till roten, så min tandl fick dra ut halva tanden och gjorde en tillfällig lagning och slipade ner det som var kvar av tanden. Om en snar framtid önskar jag att sätta in ett implantat om det visar sig vara möjligt.
Min fråga är då, nu när halva tanden är utdragen finns det någon risk att tandbenet sjunker in ( jag har läst att det gör det där utdragna tänder suttit?) och minskar chansen för att kunna fästa ett stift för implantat. Borde vi därför påbörja en plan för implantat så snart som möjligt eller bör den halvt utdragna tanden inte påverka något?

Tack på förhand!
Hej, det är riktigt att käkbenets volym kan minska efter några år ifall hela tanden är utdragen (inklusive rötterna). Detta kan givetvis ha påverkan invid implantatbehandling. Innan du hamnar här kommer det dock sannolikt ha gått många år men lyckligtvis kan man oftast lösa en sådan problematik. Viktigast för dig nu är att se till att du inte har kvar sjuk/infekterad tandrot i ditt käkben så att det kan bli en god läkning.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-17

Hej!
Är en tjej på 46 år.
Jag har problem värk/konstig känsla i en rotfylld tand i överkäken och när de röntgade såg de att det var en infektion under tanden. De rekommenderade att dra ut tanden och sätta implantat.
Fått tid om 2 veckor att dra ut den. Hur länge blir man utan tand innan man kan börja med implantat?
Har förstått att så fort de sätter dit skruven kan man få nån form av "fasad".
Finns det någon enkel ersättning som man kan ha fram till man får något på plats?
Vill ju ej gå utan tand men vill samtidigt ej ha någon jätteapparat i munnen som håller en fejktand på plats....
Hej!
Efter att en tand tagits bort måste man vänta ca 3 månader innan implantatbehandlingen kan påbörjas.
Ofta gör man en enkel protes att ha under tiden det läker.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-10

Hej!Hur mycket ungefär kostar ett implantat av en st framtand?Med vänliga hälsningarOlle Lind
Hej!
Ett implantat för att ersätta en framtand kostar ca 17000kr. Jag kan inte ange en exakt summa eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun runtomkring där implantatet ev. ska sitta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en kvinna på 35 år och har tre mjölktänder kvar, nr 5. Det finns inga anlag för 'permanenta' tänder så vad jag förstår så kommer mjölktänderna sitta kvar så länge de håller. Mjölktanden i överkäken har sedan länge dragit upp sig i tandbenet så att det bara är några mm som sticker ut fr tandköttet, men det har aldrig bekymrat mig. Om jag ler väldigt stort så ser det ut som jag har en glugg där men vanligtvis syns det inte.Nu till mitt problem. Tydligen har tanden börjat brytas ner inifrån, ett hål på röntgen. Så tandläkaren vill dra den och ersätta med ett tandinplantat. Problemet är att det är så dyrt och jag oroar mig lite för risken för infektioner runt implantatet i framtiden.Vad är riskerna med att bara dra ut tanden och inte ersätta den? Tydligen lutar tänderna bredvid lote in mot varandra. Mina tänder sitter ganska tätt, har svårt att få ner tandtråd. Jag har en visdomstand som inte kommit upp på samma sida. Kan den växa ut när den får bättre plats och täppa till en ev glugg efter mjölktanden? Även om gluggen blir kvar kan detta ge problem om den inte stör mig kosmetiskt? Hur länge kan jag vänta med att sätta in ev inplantat efter att ha dragit ut tanden? Många frågor som jag glömde fråga när jag varit tandläkaren. Mkt tacksam för svar här för jag tror att tandläkaren (tandläkarkirurg) jag träffade kan vara svår att nå per telefone för han är bara hos min tandläkarklinik ngn gång /mån.MHH
Hej!
Det finns inga stora risker med att bara dra ut tanden och inte ersätta den så länge du har dina andra kindtänder kvar så att du har ett stabilt bett och bra tuggförmåga. Möjligen kan granntänderna tippa in mot luckan och göra att det blir ett sådant mellanrum kvar som är svårt att hålla rent. Beroende på hur visdomstanden ligger finns det möjlighet att den växer ut, du får dock räkna med att inte hela luckan kommer att täppas igen.
Om du vill ha implantat är det bäst att göra det relativt snart pga att det finns risk att benvolymen minskar med tiden, men det kan även gå att göra senare om det då finns tillräckligt med ben och granntänderna inte har tippat för mycket.
Om du har bra munhygien, är rökfri och inte har några tecken på tandlossningssjukdom är risken för framtida problem med ett implantat väldigt liten.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag måste dra ut två kindtänder tand 5 och 6 på vänster sida i överkäken. Nu undrar jag vad är billigast och bäst tandimplantat eller tandbro??
Hej!
Hör med din tandläkare vad hon/han tycker är bäst för just dig. Där kan du också få veta vad olika alternativ kostar. Jag har svårt att svara närmare på din fråga eftersom jag inte vet hur det ser ut på tänderna runtomkring.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HEJ jag heter Tina är 62 år och har problem med min inplantat som jag fick 2002 tror jag. Det har inte fungerat med rengöring och Tandläkare som jag har haft kontakt har inte haft kunskap om det sist när jag var hos en tekniker bankade han min överkäke jag tror en halvtimme fick högdos med bedövning och till sist fick han loss fixturen med en skruv som följe med det är en liten del av det hela nu väntar jag att blir inkallad men jag tror inte att det funkar så min fråga är kan ni hjälpa mig. Sen lider jag av PTSD som påverkar mitt liv
Hej. Om du inte känner förtroende för din tandläkare så rekommenderar jag att du byter. Kontakta den klinik du vill byta till och boka en tid för undersökning. Berätta gärna att du behöver hjälp med dina implantat så att du får komma till en tandläkare som är kunnig inom det området.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Hur mycket kostar det att sätta in implantat kindtand?? Går det att rädda en tand som rör på sig ( vickar)?
Hej!
Ibland går det att rädda en tand som rör sig lite men det är svårt att säga utan att ha undersökt tanden och omgivande vävnad.
Kostnaden för ett implantat beror också på förhållandena runtom där implantatet ev. ska sättas. Kontakta din tandläkare för en undersökning och ett terapi- och kostnadsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 18 år och har alltså fortfarande tillgång till gratis tandvård. Jag har en rotfyllt tand(nedre baktand) som jag tyvärr bitit sönder och nu är det inflammerat. Snart har jag en tid och den kommer förmodligen att dras ut... Har jag rätt till att få en GRATIS inbyggd tand? Tack i förhand!
Hej!
Det är inte säkert att tanden måste tas bort, det beror på hur den har gått sönder. Om roten är sprucken behöver tanden förmodligen tas bort.
Troligen har du inte rätt att få ett implantat gratis, men det kan kanske variera mellan olika landsting. Fråga din tandläkare vid nästa besök.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har bara kvar framtänder i både över och underkäke!Går det att få tänder insatta där det då fattas?Vill inte ha lösgommar om jag kan slippa!Vad kan kostnaden bli?Är 76 år!Kvinna!
Hej!
En möjlighet kan vara att göra implantat i käken, alltså att operera in skruvar i käkbenet och sedan 'bygga' tänder på dessa.
Jag kan inte säga något om kostnader för detta eftersom jag inte alls vet hur det ser ut i din mun och hur käkbenet är hos just dig.
Saker att ta hänsyn till inför ev. implantat är bl.a. hur mycket ben som finns kvar där tänderna tidigare suttit, allmäntillstånd, mediciner, rökning etc.
Ta kontakt med en tandläkare för undersökning och terapi- och kostnadsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Jag har gått till en privat tandläkare. Där jag gjorde 2 st tänder alltså tandimplantat på vänster underkäken.Nu är min behandling klar. Men saken är den att jag ej är nöjd. Tänderna ser onaturliga ut. Dem är ljusare än mina egna tänder och de är smalare än på högra sidan. Tandläkaren sade att de kunde inte göra dem bredare pga mina egna tänder blev böjda.Det känns att dem gjorde fel storlek och färgen fel. Är det normalt eller inte? I början sade dem att dem kommer se naturliga ut. Vad kan jag göra? Nå bra tips?Mvh
Hej,
Vad tråkigt att det känns så. Det är svårt att säga om det är normalt eller ej utan att se det och göra en bedömning. Ta upp det med tandläkaren igen eller se om du kan få en 'second opinion' från en annan tandläkare.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 17 år och har så dåliga tänder har misskött mina tänder i flera år så har några hål har lagat 13 gånger och är rädd jag kommer tappa dom innom en snar framtid, finns de någon chans att ersätta dom med nyaOch är tandimplantat ett bra val när dom trilla ut Uppskattar alla svar för mår riktigt dålig av de fundera till och med på att begår självmord, för tappa jag tänderna så kommer nog min tjej lämna mig och hela mitt social livet försvinner är så rädd :(
Hej,
Du behöver inte oroa dig. Att du har flera lagningar resulterar inte i att du kommer att tappa dina tänder. Försök bara att vara noga med att ta hand om dom och besök tandläkaren/tandhyginisten regelbundet för att underhålla dina tänder. När du träffar din tandläkare rekommenderar jag att du berättar om din rädsla för att tappa tänder. Tandimplantat kan ersätta förlorade tänder men dessa opererar man inte in förrän man har vuxit klart, dvs först efter 20 års ålder.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

hur lång är behandlings tiden för implantat i hel överkäke +hel underkäke?
Hej!
Tiden kan variera lite beroende på hur käkbenet ser ut och vilka eventuella förarbeten som måste göras. Man kan dock räkna med ca 4 - 6 månader för underkäken och 6 - 8 månader för överkäken.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag saknar två tänder (bredvid sig) på överkäken efter att en brygga gick sönder.Vilket är bäst?1 Två st. separate implantat2. en ny fast brygga
Hej!
Eftersom jag inte vet hur dina tänder runt omkring tandluckan ser ut eller hur käkbenet i området ser ut kan jag tyvärr inte svara på din fråga. Prata med din tandläkare och diskutera för- och nackdelar med de olika behandlingarna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har fått en tandinfektion i underkäken den första av de stora tänderna inåt. Jag har fått förslag om att antingen dra ut tanden eller göra rotfyllning men tandläkaren vet inte vilket jag ska välja eftersom hon inte är säker om tanden går att rädda. Jag är 26 år och är orolig för senare när jag tagit ut tanden för gluggen som bildas kommer att synas. Jag har det trångt i min mun, ganska många tänder som känns det som och trycks på hela tiden, de håller på att tränga sig på varandra och visdomständerna sliter på slemhinnan inne i munnen dessutom. Jag tänker på att dra ut tanden och sedan använda tandställning för att dels få ihop gluggen och jämna ut mina snea tänder. Jag tror det kommer vara dyrt men inte dyrare än implantat. Hur ska jag gå tillväga? Kan försäkringskassan hjälpa till med tandställningen?
Hej!
Jag törs inte uttala mig om tandställning och vad det kan komma att kosta. Det bästa är att få ett utlåtande om vad som kan göras och vad det kostar från en tandregleringsspecialist. Hör med din tandläkare om hon brukar samarbeta med någon tandregleringsspecialist.
Be också att få ett kostnadsförslag på ett implantat och på en bro.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag blev tvungen att dra ut tand 7 i vänster över käke i onsdags pga stort karies angrepp. Nu har smärtan gått över men det känns väldigt obehagligt med en så stor glugg(även om det inte syns) . Det känns som om det skaver i inner kinden. Är det här något som kommer gå över som man vänjer sig vid? När ben bildas kommer det kännas bättre då? Hörde att f-kassan ej ersätter tand 7 vid implantat med hur är det med brygga o vad skulle det i så fall kosta? Tror ni jag kommer behöva en ersatt tand eller går det att vänja sig och hur lång tid brukar det ta?
Hej,
Det är väldigt individuellt hur länge det tar att vänja sig samt om man behöver en tand där eller ej. Det är svårt att säga vad en brygga skulle kosta beroende på hur den behöver utformas. Ta upp detta med din tandläkare nästa gång ni ses så kan ni titta på möjligheterna för ersättning av luckan om du så önskar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag kommer mycket snart att få tandimplantat på tre tänder som jag förlorade i en fallolycka. Nu undrar jag, kan man gå till någon tandläkare eller annan och ändå få tänderna vitare?
Hej,
Om du önskar att få vitare tänder är det bra att göra detta hos din tandläkare innan man beställer kronorna till implantaten för att färgen på dessa ska matcha dina egna tänder så bra som möjligt. Fyllningar och porslin bleks nämligen inte.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är eventuellt intresserad av att göra ett tandimplantat och undrar om det finns en möjlighet att delbetala ett sådant ingrepp?
Hej,
Tack för din fråga.
Distriktstandvården har samarbete med Entercard och där får du möjlighet att dela upp betalningen månadsvis.
Ansökan hjälper personalen dig med på kliniken där du gör din behandling. Det tar några minuter och du får besked direkt.
För att få ansöka ska du ha fyllt 20 år, ha en årsinkomst på minst 110 000 kr, ha en anställning/pension eller egen rörelse, inte ha någon betalningsanmärkning.
Mer info finns på remember.se

Ann-Christine Löfgren receptionist/tandskötersk Distriktstandvården Alby

Jag har en fråga angående stifttänder. Jag har flera gluggar där det inte finns någon tand eftersom roten också är borta. Jag har inte velat sätta in något inplantat eftersom jag varit rädd för att påverkas allergiskt av något material. Har tidigare för många år sedan gått till en tandläkare som kunde sätta in något annat än metalliska material, men han arbetar inte längre. Nu undrar jag om det har kommit några nya material som även allergiska personer skulle kunna inplantera eller vilka material rekommenderar ni? Med vänlig hälsning och tack från Viola
Hej,
Det vanligaste är att man använder sig av titan i skruvarna vilket är ett mycket vävnadsvänligt och starkt material men det finns även keramiska.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hi I am Yelena. I have a tooth for implantation. I would like to get the rough estimation of the cost at your clinic. Thank you in advance.
Hello Yelena,

To make a rough estimate of how much it will cost for you to make an implant we have to do an examination of your teeth. 'Basundersökning', as it is called, costs 745 kr.
You are welcome to contact us and book an appointment.
Best regards
Victoria

Victoria Grishina, leg tandläkare

Om man ska få tandimplantat finns det möjlighet att bli sövd under tiden det sker?
Hej Tove!

Det finns möjlighet att få lugnande medicinering innan behandling, men vi har tyvärr ingen möjlighet att söva patienter.

Hälsningar
Alexandra

Alexandra Rosengren, leg. Tandhygienist

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.