Tandimplantat och protetik – boka en kostnadsfri konsultation

På Distriktstandvården har vi bred kompetens och erfarenhet gällande tandimplantat. Vi garanterar god kvalité med 5 års garanti. Läs mer eller boka en kostnadsfri konsultation!
Tandimplantat och protetik – boka en kostnadsfri konsultation

Hur går det till?

En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats. Då flera tänder saknas eller en helt tandlös käke ersätts med tandimplantat placeras flera skruvar till vilka en brokonstruktion fästes. Det du får räkna med är behandlingstiden för tandimplantat. Tiden kan variera lite beroende på hur käkbenet ser ut och vilka eventuella förarbeten som måste göras. Man kan dock räkna med ca 4 – 6 månader för underkäken och 6 – 8 månader för överkäken för de flesta fallen. Håll god kommunikation med din behandlare på Distriktstandvården så kommer du ha mycket glädje av dina tandimplantat.

Är du intresserad av implantat? Boka en kostnadsfri konsultation!

På Distriktstandvården erbjuder vi dig kostnadsfri konsultation för tandimplantat. Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, rådfrågning och generell kostnad.
BOKA EN TID

Kan alla få tandimplantat som ersättning till naturliga tänder?

För att en tandimplantatbehandling ska vara möjlig krävs att tillräckligt med ben finns tillgängligt, att benet har god kvalité och att tandimplantaten kan placeras på ett fördelaktigt sätt både utseendemässigt och funktionellt. Hela munnen måste också vara fri från infektioner för att inte riskera att sprida infektionerna till implantaten. Detta avgörs efter en röntgenundersökning samt en noggrann kontroll av hela bettet. Hänsyn tas till alla tänder i munnen, hur de är idag och hur de troligen kommer att fungera framöver.

Är ålder ett problem?

Hög ålder i sig är inte ett problem för tandimplantat. Vissa sjukdomar och rökning kan försämra prognosen. Därför är det viktigt att du kontaktar din läkare innan du påbörjar en implantatbehandling för att kunna lämna en adekvat hälsodeklaration till din tandläkare.

Implantat bör inte sättas på barn som fortsätter växer. Låg ålder är i sig inte ett problem men att sätta tandimplantat hos barn som ersättning för deras naturliga tänder görs enbart efter en särskild undersökning.

Vad kostar tandimplantat?

Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare efter undersökningen. Den slutgiltiga kostnaden varierar från patient till patient. Distriktstandvården är ansluten till Försäkringskassan vilket betyder att du har ett högkostnadsskydd som gör att du får ersättning vid större behandlingar. Det finns möjlighet att dela upp din betalning med Klarna. Vi hjälper dig på plats med det!

Är behandlingen smärtsam?

Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning. Oftast har man inte särskilt stora besvär efteråt men får vara beredd på att det kan kännas lite efter att bedövningen släppt.

Vilka fördelar har tandimplantat jämfört med proteser och tandbro?

Fördelen med implantat jämfört med tandbro är att man inte behöver slipa på tänderna bredvid tandluckan för att fästa en bro. Fördelarna med tandimplantat jämfört med proteser är att tandimplantat sitter fast och känns mer som de egna tänderna.

När behövs specialisttandläkare för tandimplantat?

Skulle det fattas ben eller föreligga andra hinder kan specialisttandläkare rådfrågas för alternativa eller kompletterande behandlingar som möjligen kan göra en implantatbehandling aktuell trots allt. Om det är lämpligt med implantat är det en behandling med mycket god prognos, undersökningar visar på att broar på implantat lyckas i 90-99% av fallen. Många menar också att tandimplantat kan fungera livslångt, dock vet ingen än exakt hur gammalt ett tandimplantat kan bli.

Ser tandimplantaten naturliga ut?

Tandimplantat är det närmaste man kan komma till naturliga tänder vid avsaknad av tand.

Hur påverkar tandimplantat mitt vanliga liv?

Tandimplantaten känns och fungerar helt som naturliga tänder. Många patienter som har fått implantat upplever en förhöjd nivå av livskvalité då de har enklare att tugga och framför allt vågar dem le igen.

Hur sköter jag mina tandimplantat?

Liksom de naturliga tänderna måste implantattänderna dagligen skötas om med tandborstning och tandtråd eller mellanrumsborste. De måste också, liksom naturliga tänder, undersökas regelbundet hos tandläkare och tandhygienist. Det man tittar efter då är att se om tandköttet och benet kring implantatet är friskt, på samma sätt som dina naturliga tänder. På samma sätt som tandköttet kring tänder drabbas av tandköttsinflammation vilket i sin tur kan leda till tandlossning kan implantat i munnen också drabbas av implantatlossning (periimplantit).

Läs mer om våra behandlingar vi erbjuder inom estetisk tandvård >>

Vanliga frågor

Hur går behandlingen till?
En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats.
Är behandlingen smärtsam?
Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning.
Hur mycket kostar behandlingen?
Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare innan behandlingen. Den slutgiltiga kostnaden varierar från patient till patient. Distriktstandvården är ansluten till Försäkringskassan vilket betyder att du har ett högkostnadsskydd som gör att du får ersättning vid större behandlingar.