Tandimplantat – boka en kostnadsfri konsultation

På Distriktstandvården har vi bred kompetens och erfarenhet gällande tandimplantat. Vi garanterar god kvalité med 5 års garanti. Läs mer eller boka en kostnadsfri konsultation!
Tandimplantat – boka en kostnadsfri konsultation

Tandimplantat är det närmaste man kan komma naturliga tänder vid avsaknad av tand. De känns och fungerar som naturliga tänder och många patienter som har fått implantat upplever att de har enklare att tugga och att de vågar le igen – implantaten har givit dem en ökad livskvalitet. 

Hur går det till?

En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats. Då flera tänder saknas eller en helt tandlös käke ersätts med tandimplantat placeras flera skruvar till vilka en brokonstruktion fästes. Tiden kan variera lite beroende på hur käkbenet ser ut och vilka eventuella förarbeten som måste göras. Man kan räkna med ca 4–6 månader för underkäken och 6–8 månader för överkäken för de flesta fall.

Är du intresserad av implantat? Boka en kostnadsfri konsultation!

På Distriktstandvården erbjuder vi dig kostnadsfri konsultation för tandimplantat. Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, rådfrågning och generell kostnad.

Boka en tid >>

Kan alla få tandimplantat?

För att en tandimplantatbehandling ska vara möjlig krävs att tillräckligt med ben finns tillgängligt, att benet har god kvalité och att tandimplantaten kan placeras på ett fördelaktigt sätt både utseendemässigt och funktionellt. Hela munnen måste också vara fri från infektioner för att inte riskera att sprida infektionerna till implantaten. Detta avgörs efter en röntgenundersökning samt en noggrann kontroll av hela bettet. Hänsyn tas till alla tänder i munnen, hur de är idag och hur de troligen kommer att fungera framöver.

Hög ålder i sig är inte ett problem för tandimplantat. Vissa sjukdomar och rökning kan dock försämra prognosen och därför är det viktigt att du kontaktar din läkare innan du påbörjar en implantatbehandling för att kunna lämna en adekvat hälsodeklaration till din tandläkare.

Implantat bör inte sättas på barn som fortfarandeväxer. Låg ålder är i sig inte ett problem, men att sätta tandimplantat hos barn som ersättning för deras naturliga tänder görs enbart efter en särskild undersökning.

Är behandlingen smärtsam?

Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning. Oftast har man inte särskilt stora besvär efteråt men får vara beredd på att det kan kännas lite efter att bedövningen släppt.

Vilka fördelar har tandimplantat jämfört med proteser och tandbro?

Fördelen med implantat jämfört med tandbro är att man inte behöver slipa på tänderna bredvid tandluckan för att fästa en bro. Fördelarna med tandimplantat jämfört med proteser är att tandimplantat sitter fast och känns mer som de egna tänderna.

När behövs specialisttandläkare för tandimplantat?

Skulle det fattas ben eller föreligga andra hinder kan specialisttandläkare rådfrågas för alternativa eller kompletterande behandlingar som möjligen kan göra en implantatbehandling aktuell trots allt. Om det är lämpligt med implantat är det en behandling med mycket god prognos. Undersökningar visar på att broar på implantat lyckas i 90–99 % av fallen. Många menar också att tandimplantat kan fungera livslångt, dock vet ingen än exakt hur gammalt ett tandimplantat kan bli.

Läs mer om våra specialistkliniker >>

Hur sköter jag mina tandimplantat?

Liksom naturliga tänder måste implantattänderna skötas om med tandborstning och tandtråd eller mellanrumsborste dagligen. De måste också, liksom naturliga tänder, undersökas regelbundet hos tandläkare och tandhygienist.

Läs mer om våra behandlingar vi erbjuder inom estetisk tandvård >>

Vanliga frågor

Hur går behandlingen till?
En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats.
Är behandlingen smärtsam?
Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning.
Hur mycket kostar behandlingen?
Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare innan behandlingen. Den slutgiltiga kostnaden varierar från patient till patient. Distriktstandvården är ansluten till Försäkringskassan vilket betyder att du har ett högkostnadsskydd som gör att du får ersättning vid större behandlingar.