Kronor & broar

Saknar du en eller flera tänder? Då är kronor och broar bra ersättningsalternativ. Här får du ta del av information om kronor och broar, samt behandling och prisexempel.

Kronor & broar

En bro utformas specifikt för varje patient och tillverkas av ett tandtekniskt laboratorium. En bro består vanligtvis av en stödtand på var sida om tandluckan.

I själva tandluckan utformas en hängande tand, ett broled, som sitter fast i de båda stödtänderna. Detta alternativ passar sig väl då stödtänderna redan har stora fyllningar eller skador, vilket resulterar i att tandläkaren inte behöver ta bort så mycket frisk tandsubstans för att kunna sätta dit en bro.

Etsbro

Ett alternativ om tandluckan är i fronten är en etsbro, vilket är en bro som klistras fast bak på stödtänderna och därför kräver väldigt liten avverkning av tandsubstans. Dock sitter inte en etsbro alls lika bra och klarar inte samma belastning som en vanlig bro.

Kronor

Vid konstruktion av kronor utformar tandläkaren det som återstår av tanden till en lämplig form för att sedan ta ett avtryck. Avtrycket skickas till en tandtekniker som tillverkar en krona individuellt utformad efter din tand och bett.

Vid nästa besök provar man kronan på din tand för att sedan sätta fast den permanent. Detta är en väl beprövad behandling som anses hålla väldigt bra. Då stora fyllningar lättare frakturerar och går sönder är kronterapi en mer lämplig och mer långsiktigt hållbar behandling.

Fråga oss på Distriktstandvården om du vill veta mer om tandfyllningsmaterial.

Vi hjälper dig

Boka en tid hos Distriktstandvården och låt vår professionella tandvårdspersonal ta hand om dina tänder. Vi har bred kompetens inom protetik och riktigt schyssta garantier.

Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Kronor
hej!
Jag har behov av en krona i den sista tanden i underkäket. Har svårt att förstå er prislista, kan ni estimera en kostand för detta? Det finns i nulöga gamla amalgamlagringra på tanden och inte så mycket själv tandsubstans kvar på den:(
MVH,
Katja
Hej Katja
Innan en krona sätts på en tand ska tandläkaren granska/undersöka tanden och omkringliggande vävnad för att ta ställning till om tanden har tillräckligt goda förutsättningar för att förses med en krona. En undersökning och kostnadsberäkning för fortsatt behandling kommer att kosta ca 520-1500 kr, beror på hur mycket underlag behöver samlas/redan finns för att undersöka tanden. Vid det besöket kan du få mer detaljera kostnadsberäkning vad hela behandlingen ska kosta preliminärt beroende på vad undersökningen visar. En krona kostar olika mycket beroende på vald material, om kronan behöver fästas med pelare eller om tanden behöver rotfyllas innan kronterapi för bästa prognos. Hoppas att svaret var till din hjälp.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-12-28

Hej!
Jag fick två broar/bryggor insatta för ca tre veckor sedan. Har haft ont sedan dess och har ätit många värktabletter. Hur länge kan man ha ont efter en sådan behandling?
Hej Tania!
Ifall du har haft ont så länge kanske du borde boka in ett besök för kontroll :).
Ha en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-12

Hej!

Om man har en skruvretinerad implantatstödd singelkrona där själva implantatkronan börjar vicka, är det kostnadsfritt att reparera den då?
Eller vad rekommenderar du att man bör göra?
Hej
Det blir en kostnad dels för tandläkaren att inspektera krona/implantat och omkringliggande vävnad samt fastsättning av implantatkronan. Är implantatet gjort hos oss, inom garantiperioden och om inte lossad av krona är relaterad till sjukdom i implantat omkringliggande vävnad så tillkommer inte kostnad för just fastsättning av kronan.
Hoppas att svaret är till din hjälp.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-09-14

Hej! Jag fick påbörjat arbetet med en krona på en trasig tand här om dagen. Själva kronan ska monteras nu på onsdag. Under tiden fick jag tanden lagad med ett provisorium. Detta provisorium lossnade nu under frukosten. Min fråga är om det är okej att jag lever med ilandet fram till på onsdag eller om det är viktigt för färdigställandet av kronan att jag kommer in och sätter dit nytt provisorium?
Hej
Det ska inte vara något problem med att vänta tills på onsdag. Försök att undvika stimuli (kallt/varmt) och extremt hårt mat (t ex nötter)
Lycka till på onsdag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-06-08

Min fråga är om man har lagt en bro men flera tänder bak, och har haft det limmat i flera år och nu tappat det. Va heter ämnet som man kan sätta fast det igen?
Hej
Det finns olika sorter cementerings material som kan användas för permanent fastsättning av en bro. Vi använder oss till exempel av Panavia V5. Ibland kan valet av cement anpassas till materialet bron är gjord av så det kan vara svårt att generaliserat ett enda cement för alla fastsättningar.
Hoppas att svaret är till din hjälp.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15

Jag har tappat en gammal krona idag. Den är hel. Min fråga kan man sätta tillbaka den ? //Eva
Hej!

Om allt ser bra ut med tanden och kronan är hel så går det troligtvis bra att sätta tillbaka den. Jag rekommenderar dig att boka en akuttid så att man kan göra en bedömning angående hur det ser ut i ditt fall, så att du inte går utan kronan under för lång tid.

Lycka till,
Mvh

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-04-01

Hej!
Då en väninna påpekade att jag var mörk på tänderna i överkäken upp mot tandköttet har jag blivit mer uppmärksam på det. Tandhalsarna har mörknat då jag har kronor där, det gäller fyra framtänder.
Kan det mörka blekas ner där?
Tacksam för svar!
Mvh
Annika
Hej!

I ditt fall låter det som att man först kan försöka putsa och få bort eventuella missfärgningar. Om detta inte räcker kan man göra små fyllningar i ljusare nyans i detta område för att få ett mer estetiskt resultat. Det är inte rekommenderat att bleka tänderna om man har blottade rotytor eller kronor/fyllningar på framtänderna.
Du är välkommen in för bedömning om du önskar!

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-18

Hej!
Har en brygga med 4 tänder i överkäken som sitter fast provisoriskt.
Jag fick den gratis för 30 år sen, då jag saknade dessa tänder.
Kan jag få det nu oxå, min tandläkare säger nej.
Vad kan jag göra om den lossnar igen, gjorde det för 1 vecka sedan.
Hej!

Det är svårt att svara på denna fråga utan att veta i hur bra skick den befintliga bron och tänderna som stödjer denna är.
Om allt ser bra ut så kan man försöka cementera fast den igen, men om detta inte går kan det vara dags att göra en ny bro. Detta är dock inte kostnadsfritt.

Du är välkommen att boka tid för bedömning hos oss, då kan du även få information om kostnad för eventuell behandling.

Ha en fin dag!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-16

Hej!
Om man fått en bro, är det fel om själva tanden inte sluter tätt mot tandköttet, utan att det är ett hål från insidan in under tanden?
Hej,
När man gör en bro så strävar man efter att konstruktionen skall sitta tätt an mot tanden/tänderna. Om du känner dig osäker och har frågor så kan du kanske kontakta tandläkaren och be dem förklara och titta/fota din bro så att du själv får se hur det ser ut. Det kan också vara att det känns ovant för tungan.
Lycka till!
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-12

Hej.
Ingår broar i högkostnadsskyddet?
Hej, Om bro inte görs av estetiska skäl då ingår den i högkostnadsskyddet. Vid ersättning av saknade tänder till exempel så ingår broar i högkostnadsskydd.
Ha en trevligt helg.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-06-14

Vad kostar en tandkrona i porslin att göra hos er?

Med vänlig hälsning, Michael
Hej Michael,

För att få fram den exakta summan behöver man ofta se hur mycket tandbehandling du hunnit göra inom ditt högkostnadsskydd samt vad som behöver göras inför framställning och fastsättning av kronan. Priset för en porslinskrona ligger mellan 7540-7940 kr, detta är dock priset innan eventuella bidrag och avdrag inom högkostnadskyddet. Det kan alltså bli både billigare eller dyrare totalt sett.

Hoppas mitt svar var till hjälp.

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-12-03

Vad är kostnaden för en etsbro för att fylla en lucka för 1 utdragen tand?
Hej,
Kostnaden för fastsättning av en befintlig ets-bro inklusive utredning och bedömning blir ca 2270 kr. Men om en ny ets-bro måste framställas kostar det ca 8590 kr. Dessa summor är beräknade exklusive tandvårdsstödet som baseras på olika högkostnadsbelopp samt eventuella tandvårdsbidrag.

Hoppas svaret var till hjälp.
Välkommen att boka tid för en bedömning/klinisk kontroll för mer information!

Önskar er en trevlig dag.
Mvh,
Saghar Solhi

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-10-06

Hej, kan en bro lösna när man gör tandavtryck ?Jag skulle få en porslin krona och jag är mycket orolig att göra tandavtryck. Jag är rädd att bron kommer att lösna..kan man göra digital tandavtryck?
Hej
Ja en bro kan lossna när man tar ett avtryck MEN då sitter den redan så dåligt att något borde göras åt den.En bro som sitter så illa kommer det in bakterier under och kan orsaka att stödtänderna förstörs av karies. En "frisk" och bra bro lossnar inte när man tar avtryck.

Man kan ta avtryck digitalt förutsatt att kliniken du går till har en digital scanner.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-31

Hej,
Jag kommer att ha krona på en tand och min tandläkare har satt in ett stift i tanden.
Det gjordes för två veckor sedan men jag har värk i den. Är det normalt?
Mvh
Irina
Hej
Nja, tycker du skall ta kontakt med din tandläkare igen. Har du stift i tanden är den död och bör inte kännas.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-05

Har fått en krona i sista tand i höst underkäke. När jag tuggar får jag en svår smärta i tanden.
Hej
Det kan ömma vid tuggning direkt efter man fått en krona och i tre-fyra veckor framåt. Det beror på hur nära nerven man har behövt preparera för att göra kronan. Molvärken brukar successivt bli bättre.

Blir det inte bättre eller du får oprovocerad molvärk bör du kontakta tandläkaren som gjort kronan för kontroll

Lycka till!

med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-07

Hej!
har nyligen fått en tandbro insatt. men tycker att min bro tänder är mindre än mina egna på andra sidan , det är kindtand. ska inte tandtekniken göra likvärdiga tänder som man har på andra sidan eller? tacksam för svar i från er.
Hej
Nej tandteknikern går inte efter hur andra sidan ser ut utan mer hur avtrycket som tandläkaren tog på den/de tänder som skall behandlas ser ut.
Det skiljer ofta i storlek mellan likvärdiga tänder i munnen.
Bäst att diskutera detta med din tandläkare. Det går alltid att påverka utseendet på tänder som tandteknikern gör och därför bäst att diskutera med din tandläkare.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03

Vad kostar två tandkronor på två tuggtänder bredvid varandra?
Hej!
Det beror lite på vilket material de ska göras i och var i munnen de ska sitta. Sedan beror det även på om du är inskriven i försäkringskassan.
Preliminärt pris kan bli mellan 10000kr och 13000kr.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-10

Jag satt och åt och min krona som sitter på en tand längst bak i munnen nedre käken ramlade av... ! Hur går jag nu tillväga..? Borde inte den sättas dit igen ganska omgående? Ska kronan förvaras på nåt speciellt sätt?Garantin har gått ut för kronan då den gjordes på Folktandvården o deras garanti är bara två år. Jag har för mig att jag fick kronan ditsatt för ca 3 år sen...
Hej!
Boka tid till din tandläkare och ta med dig kronan för att se om den går att sätta fast igen. Du behöver inte förvara den på något speciellt sätt.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-03

Hej! En liten bit på c:1,5 mm har gått av på min porslins framtand. Kan tandläkaren fixa till detta genom att bygga till en plastfyllning? Har haft den i 2 år. Hur kan detta hända? Tacksam för svar.
Hej!
Man kan försöka att laga med plast men det brukar inte hålla så bra.
Att porslinet gått sönder kan bero på spänningar, hård påbitning, tunt porslin eller annat. Svårt att svar på i just i ditt fall. Det kan hända ibland trots att man gjort enligt konstens alla regler.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

Hej
Ska man använda tandtråd när man har fått en ny insatt krona på tanden?

Nettan
Hej!
Det räcker med att vänta några timmar efter det att du fått kronan. Sedan är det ännu viktigare än innan att använda tandtråd så du håller rent vid kronskarven.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

Behöver tre kronor i underkäksfronten.
Gäller en lucka efter borttagen tand i mitten och en ny krona på vardera sidan . dvs en bro. Hur fäster man denna bro om tre tänder i förhållande till angränsande tänder på ömse sidor?
Min undring gäller också vilket material som är lämpligt med denna placering. dvs vilket material som blir både hållbart, snyggt och praktiskt. (Visar underkäkständerna mer än i överkäken). Håller porslin eller fordras porslin på metall eller vad? Fordras någon speciell sorts lim för att ej lossna? Tack på förhand.
Hej Anita,
Det finns många en del olika slags cement vi kan använda för att få en bro att fästa till sina stöd. Om det är en konventionell bro så kan man likna det vid att varje stöd omkring tandluckan är likt två fingerborgar med en hängande krona i mitten som täcker upp luckan. Vad gäller materialval så finns det olika slags porslin att välja mellan. Dessa keramer är oerhört starka idag så man behöver inte ha metall med porslin även ifall det ibland är att föredra. Min rekommendation till dig är att du bokar in en tid för konsultation hos oss. Just nu denna månaden framöver har vi dessutom kostnadsfri konsultation för gluggar. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

Har ont i en krona som tandläkaren satte dit för en vecka sedan. Ömmar ilar värker
Hej, det kan vara så här den första tiden. Hör av dig och återkoppla till din tandläkare. Den ömmande och värkande känslan kan bero på att kronan är lite för hög och tandläkaren kan justera detta då. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

Kan jag venta ett par dager min brygga har lossat
Hej!
Ja har du inte ont så går det bra att vänta i några dagar.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

Hur länge ska man vänta enligt lagen efter tandlossningen och insättning av tandbron?
Hej, hör efter med din behandlande tandläkare vad för bedömning som gjorts för dig och den planerade behandlingen. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30

En äldre släkting fick för 6 år se en brygga framsida, ovankäke - denna har nu spruckit och behöver åtgärdas. Bör en brygga inte hålla mer än 6 år? När bryggan sattes dit av privattandläkare skulle den enl tandläkaren hålla "din livslängd".
Hur länge bör de hålla?
Vad kostar en ny brygga"

Yeeterligare en fråga......
Jag har en rotfylld framtand som mörknat och det ser väldigt fult ut.
Hur åtgärdar man detta? Ny tand? Blekning? Ny fasad? Och vad kostar de olika alternativen?
Hej!
Garantitiden är två år på en bro. Hur länge den håller kan bero på många olika saker. Släktingen bör nog uppsöka sin tandläkare för att få reda på varför.
När det gäller din rotfyllda tand som börjat bli mörk så kan man försöka bleka tanden, ibland kan det bli bättre. Annars kan man göra en fasad eller krona på tanden om rotfyllningen ser bra ut. Det kostar cirka 6000-7000 kr.
MVH

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-02

Hej,

jag har några fasader på framtänderna uppe. 2 har spruckit och lossnat men monterats dit igen av er bla. Min fråga är, är det bättre att sätta dit porslinskronor och vad kostar det ungefär kontra 2 nya fasader?
Med vänlig hälsning,
Stefan
Hej! Kronor ligger i samma pris som fasader. Skillnaden är rent tekniskt att tanden prepareras mer (mer tandvävnad tas bort bidragande starkare hållfasthet) vid behandling med krona kontra fasad. Då det är framtänder får man räkna med att ett estetik tandtekniskt laboratorium framställer dina fasader (eller kronor) med behov av färgtagning hos tandteknikern många gånger. Du får räkna med en kostnad på ca 7000-8500 sek per tand mellan tumme och pekfinger beroende på materialval bland annat. Din tandläkare kan ge dig ett mer exakt kostnadsförslag efter en liten undersökning av framtänderna. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-29

Är det vanligt att tandläkare sätter in stifttänder eller bryggor, på grund av att patienten fått för sig att ett par tänder har full färg (lite grå)? patienten är nästan 90 år
Hej!
Det beror på vad patienten har för önskemål och om det verkar vara en bra terapi. Åldern har egentligen ingen betydelse.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-12

Jag har nyinsatta kronor som ilar så fort jag dricker o ömmar när jag trycker på tänderna
Kan detta vara riktigt??? Tacksam för svar
Hej!
Kontakta din tandläkare och tala om hur det känns. Det borde inte ila och göra ont. Kan möjligen vara lite meddetsamma i början men bör gå över rätt snabbt.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-07

Hej. Var hoss tandläkaren i går ock lagade en rotfyllning. När det skulle röntgas och jag stängde munnen, gick kronan på tanden sönder. Vad hände? Satte dit den igen men lossnade på kvällen igen.
Hej!
En provisorisk krona som man har under tiden som annan behandling utförs lossnar ibland och kan då sättas fast igen.
Ibland händer det att den egna, riktiga tanden spricker och går sönder framför allt om det är en rotfylld tand.
Vänd dig till din tandläkare för att få hjälp.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-07

Om en 50-årig man andas in en tandkrona:

hamnar kronan troligen i höger huvudbronk
hamnar kronan troligen i vänster huvudbronk
blir hostreflexen värre om kronan hamnar djupare ner i bronkträdet
Hej.
Den här frågan bör ställas i ett annat forum till en läkare.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-01

Hej har en tand som jag fick jag fick en ny krona på över 5 år sen nu. Märkte igår att min tankkrona värkar sitta löst eller kan det va roten som lossat? Vad bör jag göra lite orolig att den ska lossa helt. misstänker att jag har karies där under för jag får en dålig smak i munnen när jag känner på den.
Hej!
Du behöver komma till din tandläkare för att kontrollera tanden och kronan.
Troligen är det kronan som är lös.
Om det är karies eller inte är svårt att säga. Den dåliga smaken beror förmodligen på att det kommer in saliv och därmed bakterier under kronan där du inte har en chans att hålla rent.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag fick en rotfyllning men under ingreppet gick framsidan av tanden av. Min tandläkare sa att jag skulle komma tillbaka två veckor senare för en tillfällig krona för att sedan få en permanent om 6 veckor. Låter det normalt?
Hej!
Ja det händer tyvärr att en tand kan fraktureras när man rotbehandlar den. Inte så mycket beroende på rotbehandlingen i sig utan p.g.a. att tanden kanske har haft ett stort kariesangrepp och att tandens väggar är mycket tunna.
En krona är bra att 'bygga upp' tanden med och när man slipat till tanden och tagit avtryck görs en provisorisk krona tills den permanenta kronan är färdig hos tandteknikern.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Fick en tandbrygga med 6 framtänder i överkäken förra året efter en olycka. Har vissa problem att artikulera. Tänderna i bryggan är kraftigare än originaltänderna och bokstäver försvinner när jag talar eller så får jag ett läspande ljud beroende på ord och bokstäver. Detta är jobbigt och mentalt tröttande. Ibland väljer jag att hålla tyst då jag tycker det för jobbigt att tala. Vågar man slipa ner mer på baksidan av tänderna eller är det risk för hållbarheten hos tandbryggan?MVH Bosse
Hej! Förstår att det är jobbigt för dig. Tyvärr kan jag inte svara på din fråga utan att titta dig i munnen. Hållbarheten beror på vilket material som använts, hur du biter etc. Jag föreslår därför att du bokar en tandläkartid för att kontrollera om det går att göra något för att underlätta för dig.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Har en fraktur i en krona som har rotfyllts! Vad gör man åt det? Kan det vara farligt?
Rotfyllda tänder är skörare och frakturerar lättare än andra tänder. Vad man kan göra åt det beror helt på var frakturen sitter och hur djupt den går. Det är inte bra att gå med en fraktur eftersom det är svårt att hålla rent och bakterier kan samlas där. Jag rekommenderar att du bokar en tid för kontroll så får du veta vilka alternativ som finns för just din tand.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag har fått en tandkrona på min framtand. Så jag har ju stumpen kvar av min egna. Nu känner jag att det isar när jag dricker kallt och så och även att jag inte kan stänga munnen helt. Det tar emot där bak och ilar då. Är detta normalt?
Hej!
Jag tycker att du ska prata med den tandläkare som har gjort kronan för att se om det kan vara något fel och om något behöver göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har en rotfylld tand sedan 1vecka tillbaka.Sitter en porslinskrona på tanden och man fick rotfylld genom kronan.Nu har jag väldigt ont när jag tuggar,främst från ett visst ställe på tanden Man har putsat lite på den provisoriska fyllningen och det kändes bättre först,men nu gör det lika ont igen.Är rotspetsen överbelastad? Har försökt avlasta men tycker inte det hjälper.Orolig att det blivit en spricka.Med vänlig hälsning, Marie
Hej.
En nyligen rotfylld tand kan ömma till en början, men besvären ska avklinga. Om du inte upplever att besvären försvinner bör du boka en tid för kontroll av tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har en brygga i överkäken som hänger på två tänder och en saknad i mellan. Nu är jag tämligen säker på att en av tänderna som fäster bryggan är lös. Jag känner att det är instabilt. Tanden är sedan tidigare rotfylld. Min tandläkare har undersökt stället vid två tillfällen och även försökt banka bort bryggan eftersom jag först trodde att den satt lös men nu är jag säker på att det är själva tanden som är lös. Vad bör jag göra? Ska jag ta bort bryggan och göra en ny eller vad rekommenderar ni? Min tandläkare ser inget konstigt varken på röntgen eller vid undersökningar.
Hej!
Jag kan inte rekommendera någon behandling alls eftersom jag inte vet hur dina tänder vid bron och runtomkring ser ut.
Jag föreslår att du pratar med din tandläkare igen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej, efter att jag fick en tandkrona, så fick jag en ficka mellan kindtänderna och en annan ficka i undersidan av kindtänderna jag har alltså två ficko på varje sida och varje gång jag äter något så fastnar det, jag använder mellan borste för att komma åt matresterna men tandköttet är ständigt ömt pga av detta, har aldrig haft fickor förrut och jag upplever detta som ganska obehagligt. finns det nåt man göra för att täppa till fickorna?
Hej. Jag rekommenderar dig att uppsöka tandläkaren som gjorde kronan för att se om det går att göra någonting åt. Det är såklart jobbigt för dig att det fastnar mat och är ömt, och på sikt kan du också få problem med karies eller att fickan fördjupas där.

Sofia Jofred, leg tandläkare

hej, efter att jag fick en tandkrona, så fick jag en ficka mellan kindtänderna och en annan ficka i undersidan av kindtänderna jag har alltså två ficko på varje sida och varje gång jag äter något så fastnar det, jag använder mellan borste för att komma åt matresterna men tandköttet är ständigt ömt pga av detta, har aldrig haft fickor förrut och jag upplever detta som ganska obehagligt. finns det nåt man göra för att täppa till fickorna?
Hej. Jag rekommenderar dig att uppsöka tandläkaren som gjorde kronan för att se om det går att göra någonting åt. Det är såklart jobbigt för dig att det fastnar mat och är ömt, och på sikt kan du också få problem med karies eller att fickan fördjupas där.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag är gravid i vecka 35 och ska nu sätta porslinskronor på fyra framtänder som blev skadade i en bilolycka när jag var barn. Finns det någon risk för bebisen med ingreppet? Finns det någon risk för komplikationer som kan ta energi nu innan förlossning? Finns det ökade risker för komplikationer hos gravida vid ett ingrepp i munnen?
Nej, det finns ingen risk för komplikationer och risken för komplikationer är inte ökad för att du är gravid.
Det kan eventuellt vara jobbigt för dig att ligga plant på rygg under behandlingen, men det känner du ju bäst själv.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! har slagit ut min ena övre framtand och den andra framtanden har gått av till hälften plus att roten är av på den tanden. käk-kirurgen ville dock helst behålla den tanden eftersom den iallafall fortfarande levde och har nu fixat en tid hos nån rotfyllningsspecialist. denna tand gör väldigt ont och är inte speciellt vacker. käk-kirurgen sa att de ville behålla den tanden för att det är svårt att få den snyggt med två porslinständer jämte varandra. Jag har nu funderat några dagar hur detta kan stämma eftersom de flesta hockeyspelare får supersnygga tänder efter karriären trots att det är båda framtänderna de har slagit ut? ska man begära att de ska dra ut den andra tanden?
Hej
Jag tycker att du ska resonera med din tandläkare angående det. Generellt brukar man säga att det är lättare att göra två porslinständer bredvid varandra än att matcha en porslinstand med en orginalframtand.
Det är å andra sidan alltid bra att behålla orginalet om prognosen är god och inte ta bort tänder i onödan.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Har alltid problem med att mina tänder rasar sedan stora lagningar gjordes på 50 talet. Just nu har jag tappat en krona längst fram och har en glugg rakt fram i munnen. Roten under är sprucken o skall tas bort. Finns det inte något lätt sätt att täppa för gluggen innan jag kan åtgärda det hela..tex en hätta av ngt slagit? Omfattas äv jag av friskvårdspengen. Frågade en gång o man hänvisade ' nej du har för mycket kostsamma åtgärder'. Får pensionärer billigare? Hälsn Tull
Hej
Det finns olika lösningar för att slippa gå med en glugg. Vilka varianter som är möjliga för dig beror t.ex. på hur granntänderna ser ut och vad som ska göras sedan. Det bästa är om du diskuterar det med din tandläkare.
Frisktandvård är något som endast Folktandvården har, det kan jag tyvärr inte uttala mig om.
Pensionärer har ingen särskild rabatt, men om man är under 30 år eller över 75 år har man ett allmänt tandvårdsbidrag som är 300:-/år (istället för 150:-/år som 30-64-åringar har).

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag ska operera ut en mjölktand snart. Det finns ingen 'vanlig' tand under så ska sätta i en krona. Vad jag förstod det som så ska man först dra ut den, sen borra i någon skruv och sedan vänta 2-3 månader innan man sätter i kronan. Nu undrar jag bara om man kommer att gå med en stor glugg framme i munnen eller sätter man in något annat tillfälligt? :)Mvh
Hej!
Om det är långt fram i munnen och syns mycket när man pratar och skrattar brukar man sätta in något provisoriskt så länge. Prata med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag tuggade tuggummi efter en måltid och plötsligt kände jag att någonting hemskt hade hänt.Det visade sig att kronan till en tand i underkäken hade lossnat helt och hållet. Tanden hade lagats i Finland, där jag bodde som barn och ung . Enligt min nuvarande tandläkare är tanden amputerad enligt en metod som tidigare användes även här i Sverige, men som numera är förbjudet att göra.Detta hände i november förra året och fortfarande har jag inte fått komma till någon specialist för en diagnos för en fortsatt behandling.Min fråga: Kan tanden lagas så att jag kan behålla den?Om ej: Vilka andra alternativ finns det?Tack på förhand!
Hej!
Vad som går att göra på din tand beror till stor del på hur mycket tandsubstans som finns kvar att fästa på och hur det ser ut vid rötterna, t.ex. om det är en infektion vid rötterna eller inte.
Om tanden måste tas bort kan man ibland göra en bro från tanden framför och till tanden bakom den tand som tagits bort. Att göra ett implantat där tanden tagits bort kan också vara ett alternativ om det finns bra med ben att fästa ett sådant i. Ytterligare ett alternativ är att leva med en glugg där tanden har suttit.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag måste dra ut två kindtänder tand 5 och 6 på vänster sida i överkäken. Nu undrar jag vad är billigast och bäst tandimplantat eller tandbro??
Hej!
Hör med din tandläkare vad hon/han tycker är bäst för just dig. Där kan du också få veta vad olika alternativ kostar. Jag har svårt att svara närmare på din fråga eftersom jag inte vet hur det ser ut på tänderna runtomkring.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej, jag har tappat en lagning i övre käken på tand nummer tre räknat inifrån. jag läste nånstans att tandläkaren inte sätter kronor på dem bakersta tänderna, stämmer det? Dras den tanden ut då om den inte går att laga? mvh
Hej. Det går bra att sätta kronor även på de bakre tänderna.
Kontakta din tandläkare för att få förslag på hur tanden kan lagas.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! För 3 år sedan fick jag porslinskronor på båda mina framtänder. Är väldigt nöjd förutom att jag har fått fixa till dom emellanåt för de varit tjocka på insidan. Jag känner att jag slår emot min högra framtand i nedertänderna för den är lite längre än den vänstra. Nu tycker jag att det kittlar i tandköttet och att man känner kanten av porslinstanden på den högra. Kan tandköttet åka upp? Går detta att fixa? Kan de bero på att högertanden blir belastad när jag slappnar av och den ligger emot nedertänderna?
Hej,
Tandköttet kan åka upp av olika anledningar, tex att man borstar för hårt. Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare för att titta på detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

HejJag har under käken fått en hård knöll. Har idag blivit något mindre men har varit både öm och varm. Jag har haft den en vecka. Vårdcentralen rekommenderade mig att söka tandläkare för att kolla munnen. Har idag varit till tandläkaren och det togs röntgenbilder på min högre bakre nedre tand. Det var lite svart skugga under roten på tanden visade de mig på röntgenbilder. . Har för några år sedan gjort en krona på den tanden. Det provades också med någon kall tuss eller vad de nu gjorde. Ingen reaktion från min sida. Fick två alternativ att eventuellt kunna rotfylla tand eller att dra ut den. Tandläkaren rekommenderade att dra ut den då de sa att det skulle kunna vara bökigt att kunna få det bra samt var billigare. Men jag har inte riktigt uppfattat det är det en infektion , inflammation jag har?. Är tanden död? Hur kan det bli så här? Har det varit något fel med kronan?Hur kan det bli en infektion då man satt dit en krona. Jag fick en återbesökstid för att dra ut tanden om ca 2 veckor då ingen tidigare tid fanns. Borde jag ha fått penicillin eller något? Ska man ta reda på kronan sedan för det är väl guld i den??Mvh från ulrika 45 år.
Hej,
Ja det låter som att du har fått en infektion i tanden. Detta kan uppstå när man gör en krona eller djupare lagningar då det är mycket tandsubstans som tas bort för att kronan ska få plats. Ibland klarar inte tanden detta och en infektion uppstår och tanden 'dör'.
Man kan i vissa fall rotfylla genom att borra ett hål i kronan men jag vet inte hur det ser ut i just ditt fall utan det får din tandläkare titta på och se vad hen tror blir bäst för din tand.
Penicillin behövs inte för detta, det är endast vid större infektioner och svullnader.
Det är troligen inte i guld i kronan (om det inte är något du specifikt vet om att man gjorde i samband med att den utfördes), men be tandläkare att få ta med kronan när du går så kan du undersöka detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!Går det att ersätta en utdragen tand tandkrona?
Hej,
Idag finns det fler olika alternativ för att ersätta förlorade tänder. Tala med din tandläkare och se vad som går att göra i just ditt fall.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har implant för 5 år och nu kronan blev lossna från stången. Den är kvar och jag behöver återansluta den.Min läkare använde dental cement: 'Glaslonomer cement cx-plus från Snofu'Jag undrar om ni kan cementera kronan tillbaka och hur mycket kostar det hos er?Med vanliga hälsningar,Natallia
Hej! Du behöver boka en tid för kontroll. En tandläkare behöver undersöka implantatet för att se varför och hur det har gått sönder. Därefter får du ett kostnadsförslag.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej ! har en fråga.tänkte bara höra då jag ska få en tandbro, vet inte om det är en “riktig”eller om det blir en sk etsbro, om det går bra att dyka med en sådan. Har varit i kontakt med andra tandläkare som säger att det inte är någon fara, tänker bara på om där kommer luft in i gjutningen av bron om det blir problem då jag kommer dyka på bla 40 m djup. Ber om ursäkt för rörig text men jag hoppas att jag hade kunnat få en svar så fort som möjligt. Tack på förhand ! Med vänlig hälsning Johanjohanproud@hotmail.comSkickat från Windows E-post
Hej!
Det bör inte vara några problem att dyka med en bro antingen det är en etsbro eller en 'vanlig' bro. Luft ska inte finnas i gjutningen och ej heller mellan bro och tand. Detta lilla utrymme fylls ut med cement.
Viktigt är naturligtvis som alltid att det inte finns några infektioner i dina tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag saknar två tänder (bredvid sig) på överkäken efter att en brygga gick sönder.Vilket är bäst?1 Två st. separate implantat2. en ny fast brygga
Hej!
Eftersom jag inte vet hur dina tänder runt omkring tandluckan ser ut eller hur käkbenet i området ser ut kan jag tyvärr inte svara på din fråga. Prata med din tandläkare och diskutera för- och nackdelar med de olika behandlingarna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har haft brygga mellan två tänder vid sidan i överkäket. I en olycka skadades en av tänderna och tandläkaren fäste bryggan med nånting som kändes som ett järntråd. Den här bryggan lossnade efter två år. Nu vill hon göra en ny brygga som hon fäster i en hörntand, alltså fyra tänder tillhör bryggan.Vid senaste besöket drog hon ut en rot, Följden blev en rejäl blödning och värk. Tandköttet är sårigt och har dragit sig upp. Min försäkring ersätter behandlingen tom sommaren. Tandläkaren vill inte lämna besked om jag får någon garanti ifall denna brygga skulle gå sönder.Min fråga är varför drar man ut en rot som inte är infekterad? Garantin?Jag känner mig besviken att hon ej har förklarat hur hon har bestämt sig göra behandlingen. Inte frågat min åsikt heller.Då det har varit så mycket problem med de här bryggorna så jag skulle ha varit beredd att låta göra inplantat. Jag tog upp detta med henne men då svarade hon att försäkringen ersätter den här behandlingen så vi gör som hon har bestämt.Tacksam för svar.Kirsti
Hej,
Tråkigt att du fått sådana besvär. Jag tycker att du ska be sin tandläkare att tydligt förklara varför hon vill göra som hon tydligen tänker göra. Vad kan det finnas för andra terapialternativ? Kostnad för detta/dessa alternativ? Orsaken till att roten tas bort bör även det förklaras. Kan det ha varit p.g.a. en spricka? Inom Distriktstandvården har vi 5 års garanti om inget annat anges. Om det finns en orsak till att garantin förkortas ska du få information varför. Vad gäller försäkringen kan man alltid skriva till försäkringsbolaget och höra om de godkänner implantatbehandling. Om ej kan du kanske betala mellanskillnaden av kostnaden för bro och implantat. Man kan också höra sig för om de kan förlänga tiden som försäkringen gäller om behandlingen ej hinner bli färdig i tid.
Om din tandläkare dock inte tror att en behandling kommer att fungera så kan man som patient inte kräva att en tandläkare ska utföra en viss behandling och på samma sätt kan en tandläkare inte utgföra en behandling utan patientes godkännande.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Har fått en brygga insatt i nederkäken. En av tänderna under bryggan isar vid kalla drycker och värker vid intag av varma drycker. är det OK och hur länge är det OK att detta pågår? Kan det bara gå över? Vad kan ha gott fel? (Jag har två bryggor i överkäken och dessa problem uppstod ej när de bryggorna sattes in - av annan tandläkare!)
Hej!
När man slipar på en tand för att t.ex. göra en krona eller bro kan nerven i tanden bli lite irriterad och extra känslig för värme och kyla. Ofta går detta tillbaka av sig själv men inte alltid. Det är svårt att säga hur lång tid det tar men om du har stora besvär tycker jag att du ska ta kontakt med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har precis satt in en ny krona på en tand i nedre käken och undrar nu över lite saker.Kan man använda eltandbosten som vanligt, tugga tuggomi?
Hej!
Du kan borsta, tugga och äta som vanligt när kronan är permanent cementerad.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hur byter man en porslinskrona om den går sönder? En liten bit av fronten på tredje tanden inifrån har lossnat.
Hej,
Om den har gått sönder kan man behöva avlägsna kronan och ta nya avtryck och beställa en ny.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

En alltför spänd tandbro från hörntand till hörntand i underkäken har gjort att hörntändernas rötte vridit sig in mot mitten av hakan. Bron är borttagen. Problemet är att kronorna ej sitter i rotens längdriktning utan i en vinkel mot roten. Detta känns som taggtråd. Rötterna står alltså vridna framåt mot mitten . Detta gör att det kräver en större krona ,än det skulle göra om roten stod rakt ner. Detta är olidligt och har förstört hela anatomin i munnen. Läppen får ett inåtlutande och trycker på bron, eftersom det är tjockt av framåtvridna rötter under tandköttskanten. Gommen har blivit vriden och är skev. Mi tt liv är olidligt och jag vill avlägsna dessa snedvridna tänder! Men ingen gör det, trots att det är så fel i min mun. Hela mitt bett är totalt förändrat. Från att ha normalbegåvade med kontakter överallt, så har jag nu ett öppet bett med ytterst få kontakter, då underkäken står längre fram än innan. Jag har levt i tortyr i över 4 år. Har ni någon ide om hur jag ska få bort tänderna? Jag orkar inte längre ha det så här,som att befinna sig i ett fysiskt och psykiskt fängelse. Tacksam för svar. Vänligen OBS. Det ska vara understreck efter mitt förnamn i mail adressen,men det finns inte på min padda.
Hej!
Jag har ingen snabblösning på ditt problem, men det kanske vore bra att träffa en protetikspecialist för undersökning och diskussion.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hur lånd tid tar för att byta kronor och broar i underkäken?
Hej Dilobar!

Det är svårt att svara på via mejl då vi inte vet hur förhållanderna ser ut i underkäken. Det bästa är om du bokar en tid för undersökning hos oss så får vi en bättre uppfattning om hur det ser ut och kan utifrån det fastställa en preliminär tidsplan och ge kostnadsförslag på en/flera behandlingar.

Hoppas detta gav lite vägledning :)

Alexandra Rosengren Leg. Tandhygienist

Jag är en kvinna på 24 år som för lite mindre än en månad sedan drog ut en tuggtand på nedre käken, på grund av problem jag haft med den sedan tonåren och som rotfyllning inte hjälpte mot. Tanden var den första tuggtanden på den raden, och bakom den ligger min andra tuggtand och min visdomstand. Jag är väldigt oroligt för att dom tänderna ska börja luta och problem jag kan få av det. Min tandläkare säger att det inte är något jag behöver oroa mig över så här tidigt, men jag vill gärna ha svår från någon mer... hur viktigt är det att få dit en ny tand? Och hur snart? Och vad vore det bästa alternativet?
Hej Lovisa!
Du behöver inte vara jätteorolig för att tanden snabbt ska börja luta framåt om den passar bra in mot överkäkständerna när du biter ihop.
Det är bra att ha lite koll på tanden i samband med vanlig undersökning.
Om du vill fylla ut luckan efter den borttagna tanden kan man (beroende på hur käkbenet och omgivande tänder ser ut) göra antingen ett implantat eller en bro.
Ett implantat är en skruv som opereras in i käkbenet och som man sedan bygger upp en tand på.
En bro består av en krona på tanden framför luckan och en krona på tanden bakom luckan. Däremellan 'hänger' en krona.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan!Mina två framtänder är snea och jag tackade nej till tandställning i 13-års ålder. Nu 7 år senare ångrar jag väl det beslutet och skulle vilja byta ut de två tänderna mot två fejktänder, går det även fast det är friska tänder? Isåfall finns det någon försäkring som täcker det och hur mycket skulle det förmodligen kosta om jag gjorde detta?
Hej Jimmy!

Det brukar ibland finnas några alternativ på hur man kan justera snedställda tänder. Det bästa för dig är att vi bokar en tid hos en av våra tandläkare. Tandläkaren utför sedan en undersökning på dig och utefter den diskuterar ni en lämplig lösning för dig. Det är dessvärre svårt att säga på förhand vad en behandling skulle kunna kosta, av den orsaken är det också bättre att du kommer till oss innan.

Tid kan bokas via mejl eller på telnr: 08 412 007 50.

Bästa hälsningar
Alexandra

Alexandra Rosengren Leg. Tandhygienist

Hejsan! I övre käken har jag för länge sen tagit bort visdomstanden. Nu har jag varit tvungen att ta bort näst innersta tanden av de återstående. Min tandläkare har inte sagt något om fortsatt arbete. Måste jag sätta in en krona där, eller kan jag vara utan en tand där? Det är ju i och för sig där man tuggar...
Hej Liselott,
Det är jättesvårt att svara på din fråga utan att ha sett dina tänder. Boka gärna en undersökningstid så kan vi göra en bättre bedömning.
MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare.

Victoria Grishina, leg tandläkare

Jag har en krona på en undertand i käken som lossnade igår när jag använde mellanrumsborste.Vad gör jag nu, kan de gamla kronan sättas tillbaka?
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar en tandläkare så snart som möjigt som får titta på bron och de tänder som den satt på. Därefter får man se om det går att sätta tillbaka den gamla bron elle ej.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

De två bakersta , nedre kindtänderna på höger sida är bägge lagade med komposit och felfria. Det är en mycket smal spalt mellan kronorna och för att undvika att matrester fastnar där vill min tandläkare nu fräsa ur tandkronorna och binda samman de två tänderna samtidigt bevaras utrymmet under den gemensamma kronan så att jag kommer åt med tandpetare. Gör man så här? Finns det inte risk att tänderna rör sig olika och att den nya kronan spricker?
Hej!
Om tänderna redan är lite rörliga kanske det finns risk att fyllningen kan spricka. Jag har ingen erfarenhet av denna typ av fyllning. Det är viktigt att du kan komma åt att göra rent ordentligt under en eventuell sådan fyllning.
Ett alternativ kan vara att försöka bygga ut fyllningen på den ena tanden eller på båda för att få en bra kontakt mellan dem, men det kan ibland vara mycket svårt beroende på hur tänderna står i förhållande till varandra och hur formen är på dem.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare