Om rotfyllning
Rotfyllning kan vara ett alternativ istället för att behöva dra ut en tand som är inflammerad, infekterad eller har död tandvävnad. Behandlingen innebär att tandläkaren borrar och rensar rotkanalerna, sedan fylls kanalerna med fyllnadsmaterial och kronan restaureras.
En rotfyllningsbehandling brukar delas upp i 1-3 besök beroende på vilken diagnos som tanden visar sig ha. Vanligen lyckas 70-90% av alla rotfyllningar. Under fördjupande information kan du läsa mer om hur behandlingen går till och förväntad prognos.
Är du i behov av rotfyllning?
Boka en undersökning hos oss i vår onlinebokning och få tid direkt eller kontakta oss på 010-550 15 00 så hjälper vi dig!
Vanliga frågor
Men det kan också finnas andra orsaker som exempelvis att roten fått en liten spricka, tanden kan ha brustit, den kan ha råkat ut för ett hårt slag eller så har den slitits väldigt mycket.
Under proceduren tar tandläkaren röntgenbilder för att övervaka framstegen. Tänder längre bak i munnen kan vara utmanande att fylla på grund av deras svåråtkomliga läge. Dessutom kan baktänder ha flera rötter och deras rotkanaler kan vara böjda, vilket kan göra rengöringen mer komplicerad.
Efter behandlingen kan du bli kallad för uppföljning för att säkerställa att allt fortsätter att vara i gott skick och att inga ytterligare problem har uppstått.
Hur går en rotfyllning till?
En rotfyllningsbehandling brukar delas upp i 1-3 besök beroende på vilken diagnos som tanden visar sig ha. Tanden borras upp och den inflammerade nerven (pulpan) tas bort och därefter spolas tanden med bakteriedödande medel. Tanden får sedan ett temporärt förband som lugnar den och tar död på eventuella kvarvarande bakterier. Tandläkaren kommer vid detta besök även att ta några röntgenbilder.
Vid nästa besök börjar själva rotfyllningen. Enkelt sett kan en rotfyllning ses som att ”sätta en kork i en flaska”. Det innebär att tandens nu ”ihåliga” kanaler fylls med speciella gummispetsar, så att inga nya bakterier kan ta sig ner till rotspetsen och käkbenet. Röntgenbilder tas sedan för att kontrollera behandlingsresultatet.
När tanden är symtomfri görs en ny fyllning eller en krona.
Pris för rotfyllning
En vanlig rotfyllning kostar 5205 kr för en tand, om du inte har högkostnadsskydd. Med maximalt högkostnadsskydd kostar en rotfyllning 2406 kr. Du kan såklart alltid använda ditt allmänna tandvårdsbidrag (ATB) för att reducera priset. Alla har olika förutsättningar och ibland behövs ytterligare åtgärder för att nå ett tillfredsställande resultat. Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare innan behandling.
Hur säker prognos har en rotfylld tand?
Om rotfyllningen återigen ses som korken i en flaska så förstår man att en rund kork förhindrar läckage i flaskhalsen. Tyvärr är det inte lika lätt med rotkanaler som är mer ovala än runda och det gör det svårt att få helt tätt. Vanligen lyckas 70-90% av alla rotfyllningar.
Om bakterier, mot all förmodan tar sig in, kan det leda till tuggömhet och rotfyllningen kan behöva göras om. Det kan dock ta många år innan det märks något.
Din tandläkare tar röntgenbilder av dina rotfyllda tänder med jämna mellanrum för att kontrollera tanden och den omkringliggande vävnaden.
Behöver du rotfylla en tand?
Boka en tid hos oss så ska vi göra allt för att hjälpa dig. Det börjar med en undersökning, sen hjälper vi dig hela vägen till en välmående mun.
Att dra ut en tand kostar mellan 2110-3260 kr.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Leg. Tandläkare 2024-10-24
Min sambo var hos er och blev informerad om att han behöver göra en rotfyllning hos en specialist. Han undrar vad som kan hända om vi väljer att vänta med att göra rotfyllningen? Vilka komplikationer kan medfölja av att vänta för länge?
Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-08-23
Jag förstår tyvärr vad du menar.
Om tanden är lös måste man ser orsaken. Kanske är fyllningen trasig då måste göras om. Men om det är hela tanden som är lös verkar vara någon problem i tandköttet och där skulle inte hjälpa att göra om rotbehandlingen.
Det är bättre att du bokar en akut tid där man kan kolla och ge dig svar.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-21
Min systerdotter är på besök i Sthlm denna vecka men har en tand som behöver en rotbehandling. Hennes tandläkare i Nybro sa till henne att det tidigaste tiden de hade var 11 Januari. Är det möjligt att komma till er och kolla på det denna vecka? Hon har jätte mycket ont hela tiden.
Tack!
Om hon har ont kan hon få en akut tid hos oss, det är bara bokar online. För att göra hela rotbehandlingen kan jag inte garantera om man hinner denna veckan.
Om hon är under 23 år måste göras där hon är skriven eller får man godkänd från hennes ordinarie tandläkare innan.
Får hon hjälp med den akuta så kan hon avvakta tills januari när hennes tandläkare ha tid.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-28
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-25
Det är normalt att man kan känna av det, men ifall det inte avtar kan du söka dig till kliniken igen=). Hoppas du får en fortsatt fin dag.
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-14
Jag tycker att man ska avvakta med rotfyllning tills att du är besvärsfri. Kanske behövs det i detta läge en remiss till en rotfyllningsspecialist om ni inte fått önskat resultat trots flera behandlingstillfällen.
Lycka till!
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-05-13
Välkommen!
Vänliga hälsningar
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-05-05
Du kan gärna höra av dig till oss så hjälper vi dig med dina besvär.
Vänliga hälsningar
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-23
Jag var till tandläkare för 1 vecka sen. Rotfyllning, första besöket och skulle tillbaka efter 2 veckor. Är det normalt att fortfarande ha ont i tandköttet runt tanden, mörkt tandkött och inte kan borsta bakom tanden pga obehaglig smärta? Det känns även svullet i tandköttet och ilar ännu.
Ibland kan det kännas ömt i tanden och runt om den i tandköttet då det sätts upp tätningsklammer runt om tanden under behandlingsgången. Det går bra att använda smärtlindringspreparat vid påtaglig besvär de första dagarna. Om smärtan/obehaget i såpass kraftig att du inte kan sova ta kontakt med din tandläkare för återkontroll.
Ha en fortsatt fin dag.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15
Fyra veckors diffus värk i mun/käke/kind med besök hos såväl tandläkare som allmänläkare har nu lokaliserats till en tand.
Vid ett tandläkarbesök den 10 mars öppnades tanden, dels för "trycklättnad" men också för en granskning. Rotfyllning bedömdes behövas och bokades till 14 april.
Dagen efter tandläkarbesöket svullnade jag upp kraftigt under haka, hals och tandköttsområdet vid den sjuka tanden. Dessutom kunde jag endast öppna munnen några centimer, fick värmesvallningar och kände mig väldigt allmänpåverkad,. Jag blev jätterädd och åkte till vårdcentralen på vägen hem från jobbet där jag fick antibiotika utskrivet.
Det jag undrar är om tiden för rotfyllningen är för långt fram i tiden med tanke på komplikationerna som uppstått? Eller är det vanligt att sådana här komplikationer uppstår, det kanske inte är för lång tid att vänta?
Jag kan ju inte heller öppna munnen tillräckligt för tandläkaren att få arbetsyta och det hade ju varit bra att få ordning på innan rotfyllningen. Skulle käken behöva "bändas" upp svimmar jag förmodligen av smärtan.
Och hur fungerar det med bedövning (vilket är ett absolut måste för smärträdda mig) vid samtidig svullnad? Har ett "hum" om att den inte tar lika bra då.
Stort tack på förhand.
/ Christian
Jag rekommenderar dig att ta omedelbar kontakt med en tandläkare för att informera om vad som har skett och så att de kan hjälpa dig akut.
Svullnader, framför allt i kombination med feber, allmänpåverkan och gapsvårigheter skall tas på största allvar. Helst av allt behöver man se till att skapa dränage i kombination med antibiotikabehandling (samt att rätt typ av antibiotika sätts in).
OBS! Feber över 38 grader i kombination med svullnad som sprider sig under hakan och ner mot halsen kan hota andningsvägarna, och om du har några andnings-/eller sväljsvårigheter ska du vända dig till akutsjukvården direkt. Det gäller även vid svullnad i munbotten och rodnad över hals.
Lycka till!
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18
Jag har hört att man inte får tugga tuggummi efter man gjort en rotfyllning. Stämmer det ?
En rotfylld tand har inte samma känsel eftersom man avlägsnat nerven ur tanden. Av den anledningen så är det större risk att man biter lite för hårt på tanden och kanske skadar den. Man brukar se till att tanden inte är för hårt belastad när man gjort en rotfyllning. Kanske är det därför som du hört att man inte ska tugga tuggummi efter att man gjort en rotfyllning. I övrigt ser jag inte några hinder i det. Dock är det självklart något som kan variera från fall till fall.
Min rekommendation är generellt att inte tugga tuggummi under några längre stunder för att inte belasta käkmusklerna för mycket.
Mvh
Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10
Jag rekommenderar dig att ta upp detta med din ordinarie tandläkare så att du förstår vad det är du betalar för och varför om det är så att någonting tillkommit utöver planerad behandling.
Lycka till!
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30
Nedan ser du hela vår prislista där det även står hur mycket en rotfyllning kostar, där priset skiljer sig baserat på hur många kanaler som behöver rotfyllas.
https://distriktstandvarden.se/prislista/#visa-priser
Med vänlig hälsning,
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-29
Man kan uppleva obehag en längre tid efter en rotfyllning. Men om besvären har tilltagit och inte minskar efter några dagar bör du vända dig till din behandlade tandläkare för kontroll.
Önskar en fortsatt trevlig vecka.
Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-29
Det här påverkar mig ganska mycket och jag undrar vad man kan göra nu? Gör man om rotfyllningen? Drar man ut tanden? På röntgen syns inte någon infektion eller så.
Hälsningar,
Marcus
Det låter onekligen som att din tand inte mår bra. Det kan finnas flera förklaringar till detta.
Det skulle kunna vara en spricka i tanden, eller att det finns en ytterligare kanal i tanden som man inte sett som behöver rotfyllas. Dessa kan ibland vara svåra att se och infektionen visar sig inte alltid direkt på röntgen.
Man kan behöva göra ett hål ner genom kronan för att se hur tanden ser ut under. Om det innebär att kronan inte sitter kvar, eller blir mycket skadad så har man som regel garanti på kronor som görs.
Inte förrän man vet vad som orsakar din värk kan man besluta om vilken terapi som är lämplig, dvs om man kan "komplettera" rotfyllningen eller om man måste ta bort tanden.
Du är hjärtligt välkommen att boka en tid hos oss för utredning av din smärta.
Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-18
Nej, det brukar inte kosta att få en ny tillfällig lagning när man är under behandling av en tand.
Det är bra om en tandläkare får titta på det så att tanden är ordentligt övertäckt tills du har en ny tid.
Vänligen återkom om du har ytterligare frågor.
/Christina
Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-16
Vi har möjlighet till delbetalning via Klarna som går att söka direkt på kliniken.
För mer specifika prsiuppgifter och liknande för just dina tänder så vänd till din hemmaklinik för råd och information.
Mvh,
Simon Linnér
Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-10
Måste antingen rotfylla eller dra ut. Han sa rötterna var lite böjda. Tanden måste klyvas om man drar ut den..
Gör vanliga tandläkare det eller måste det vara specialist?
Och hur länge håller det här temporära ? Är rädd att få ont igen.
vanliga tandläkare kan ta ut en sådan tand, oftast helt utan problem.
Kan vara svårare att rotfylla med böjda rötter då kan man ev kan behöva mikroskåp och en tandläkare som är nischad eller specialist inom just rotfyllning.
Omöjligt att säga hur länge det temporära håller utan att se och undersöka men den stora frågan är väl om du vill rotfylla tanden eller behålla den, det är snarast det du måste bestämma först.
Lycka till
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-03
Han anade utefter de röntgenbilder som togs vid årliga besöket att ngt var galet.
Ny röntgen visade att det fanns en tredje rot ofylld.
Enda indikationen har varit en förhöjd SR under lång tid.
När jag av triviala infektioner av ex. Sår fått antibiotika har jag mått väldigt bra,
Bra metabolism och mindre muskel värk m.m.
Min diabetesläkare är oroad över
Om det blir fler infektioner.
Min tandläkare menar att en stöd röntgen inte visar infekgterade rötter.
Jag går ändå var 6:e månad till hygienisten som även röntgar.
Vad kostar en scanning av käken,
Inte bara den synliga delen av tänderna
Mvh
Bo 62 år
pris 2000-3000 beroende på klinik.
Mitt råd är att du söker dig till sjukhustandvården eller medicinsk tandvård där tandläkarna brukar vara extra kunniga vad gäller detta.
Lycka till
;-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-08
Jag är en kvinna på 36 år. Jag har en rotspricka på höger framtand som är av en krona. Jag undrar om det är ett måste att ta bort tanden och ersätta med ett implantat? Eller räcker det att bara amputera rotspetsen?
Jag har inga besvär av detta. Kan ibland känna lite molande känsla. Men absolut inga besvär eller ont. Man kan se en liten rodnad på röntgen.
Jag är så osäker vad som är bäst för mig inför framtiden?
Jag har fått olika svar från olika tandläkare.
Jag skulle bli väldigt glad om ni kunde hjälpa mig i detta beslut. Och ge något råd eller ge mig fakta på resultat.
Med vänliga hälsningar Olivia
Tyvärr ett helt omöjligt beslut att hjälpa dig med utan undersökning för att se hur djup sprickan är ,hur den sitter osv.
Rent allmänt kan man väl säga att har du ingen infektion och noll besvär är det ingenting som hindrar att du väntar något med behandling.
Oftast ersätts framtänder med implantat för att slippa röra de tänderna som sitter som grannar om man ska göra en bro istället. Priset blir också ungefär detsamma.
Kan tyvärr ej ge dig mer än allmän info utan klinisk undersökning
Lycka till!
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Det låter märkligt om det är samma tandläkare men det är ingen lag på hur man skall debitera och därför får man diskutera detta med sin tandläkare. Har du mer information kan du alltid höra med någon mer tandläkare men på den knappa informationen har jag svårt att ge dig ett tydligare svar.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09
Kanske tandläkaren ville avvakta läkningen innan en riktig fyllning görs. Tycker du skall kontkata tandläkaren igen.
Lycka till
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-05
Jag är en kvinna på 40 år.
Jag undrar om du tror att det kommer bli ett bra resultat av att rotfylla en tand som har flera både små samt stora sprickor från en "amalgam" lagning från 1980-1990 talet.
Jag har tagit bort amalgamet men tanden har tyvärr tagit mycket stryk av amalgamet i form av alla dessa sprickor.
Min tandläkare vill att jag ska rotfylla den medans jag själv är väl mer inne på att dra ut den.
Tandläkaren säger ju även att det finns ingen garanti att det kommer att bli bra men det borde ju bli det såklart.
Jag kan förstå att man rotfyller en tand som man haft ett stort hål i tex men stämmer det att en tand med en massa sprickor oftast inte blir bra med en rotfyllning just pga alla sprickor?
Nu är det ju som så tydligen att tanden som jag skriver om är den sk "sjätte" tanden och den sägs ju tydligen vara viktig i munnen.
Det är tredje tanden bakifrån i övre höger käke.
Varför är just den tanden så viktig undrar jag då?
Vad händer om jag drar ut just den tanden?
Vad påverkas så att säga?
Tack på förhand.
Mvh, Magda.
Tredje tanden bakifrån ,6-årstanden räknas som viktig tuggtand.
Det finns aldrig garanti att rotfyllning verkligen läker ordentligt.
Sprickor är en faktor som gör att prognosen blir lite sämre oftast men det är svårt att säga utan att ha sett tanden. Man kan leva bra utan den tanden också så beslutet måste bli ditt .
Det blir ju också väldigt dyrt med rotfyllning och sedan vill man oftast göra krona om det är mkt sprickor i tanden så om du väljer att ta ut den kan du ju alltid sätta ett implantat i framtiden.
Lycka till
med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30
Tacksam för snart svar.
Mvh/Anita
Om svullnaden blivit värre skall ni ta kontakt med akuttandläkare då din mamma kan behöva antibiotika.
med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17
om tandläkaren bedömt att en fyllning fungerar så gör det nog det. Diskutera annars med din tandläkare som sett hur stor sprickan är.
Lycka till
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17
Ulla
Man kan se en inflammation på röntgen.
Oftast 3-4 besök beroende på läkning etc.
Man kan andas genom munnen eftersom du har munnen öppen.
Lycka till
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17
Jag gjorde igår rotfyllning på en halv kindtand som var kvar, sedan slipades denna tand ner och jag fick en vit provisorisk fyllning på denna platta tand oxh undrar nu om jag kan borsta rent på denna fyllning utan att den åker av? Denna fyllning smakar mint
Du kan borsta som vanligt på fyllningen men vara lite mer försiktig när du tuggar på tanden.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-17
Har varit på besök hos tandläkaren pga av värk i en tand som jag hade håll i. Tandläkaren sa att tanden var död (förstår inte vad som menas med detta, att tanden är död) och kommer behöva rotfyllas men att man gör en provisorisk lagning på plats så att jag slipper ha värk. Efter lagningen försvann värken helt och hållet. Jag undrar nu om jag fortfarande behöver göra en rotfyllning? Kan det vara sa att läkaren gjort en felbedömning? Tandläkaren slippade även bort en stor del av tanden. Tandens utseende har nu förändrats då tandläkaren slipat ner tanden rejält (kortat ner tanden) var detta nödvändigt? Vidare så undrar jag om det är skillnad på en provisorisk lagning och en vanlig lagning av en tand?
Att tanden är död betyder att nerven i tanden är död.
Tanden behöver rotfyllas, då tar man bort den döda nerven och fyller igen hålrummet i tanden med en gummimassa vilket gör att tanden också blir helt bakteriefri. Gör man inte det kan fortfarande bakterier komma in i hålrummet där nerven och kärl till tandens blodförsörjning går = pulpa.
En provisorisk lagning är inte alls lika stark, ett helt annat material ,som skall gå lätt att borra bort då tandläkaren säkert lagt i en antibakteriell salva i tanden, för att få den infekterade nerven som orsakade att nerven dog, att läka.
Tandläkarten slipade ner tanden för att komma åt nerven. Ibland är det svårt att hitta och man kan behöva ta bort mkt tandsubstans för att se och komma åt nerven djupt inne i tanden.
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03
Har inte hört talas om att muntorrhet kommit på detta sätt, så plötsligt då det inte finns orsaker som läkemedel etc.
Det finns däremot mycket bra hjälp att få på apoteket, många sprayer och sugtabletter som ökar salivsekretionen. Även vanliga tuggummin med Xylitol ökar salivsekretionen.
Kanske kan du göra ett salivporv igen för att se hur pass muntorr du är?
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-07
Jag har igår rotfyllt en kindtand längst bak nere. Tanden rensades för 2 mån och jag fick en provisorisk lagning över. Igår gjordes själa rotfyllningen men åter sattes en provisorisk yta över. Tandl röntgade och sa att detta är en perfekt rotfyllning. Återbesöket är inte förrän i augusti.
2 frågor:
1. Håller en tillfällig lagning i 5 mån?
2. Det smakar fruktansvärt illa från något i lagningen, ska det vara så? Och hur länge?
Jag har pga en kronisk sjukdom mycket dåligt immunförsvar.
1. En tillfällig lagning bör hålla i 5 månader men märker du att den går sönder så kontakta din tandläkare.
2. Om det är nejlikolja i din tillfälliga fyllning kan det smaka illa i några dagar.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-10
hälsa. Bor i Sthlm men har av olika skäl min tandläkare i Örebro. Vid rutinkontroll juni-16 konstaterades en stor varbildning vid en av oxeltänderna näst längst in, trots att
jag aldrig haft värk. Ingen annan synlig skada på aktuell tand. Rotfyllning juni-aug 2016. Tre kanaler vardera 23 mm. Ovanligt djupa rötter enl. tandläkaren. Fick veta att han lyckas med rotfyllningar i 85-90 % av fallen, men om det misslyckas i mitt fall måste tanden dras ut. Allt perfekt till den 27 febr. 2017. Tog då en titt i munnen - såg en varkula vid den aktuella tandens tandkött i sidled från käkbenet (s.k. fistel?). Kulan sprack och var rann ut. Så har pågått alltsedan dess - dock med allt mindre var, men fortfarande ingen värk.
Mina frågor: 1. Kan jag hoppas på självläkande krafter ? 2. Är det farligt att chansa på självläkning ? Kan bakterierna spridas ? 3. I den inledande texten till denna frågespalt står skrivet: "Om bakterier, mot all förmodan tar sig in, kan det leda till tuggömhet och rotfyllningen kan behöva göras om. Det kan dock ta många år innan det märks något." Kan således rotfyllningen ändock göras om, trots att min tandläkare enl. inf. aug-16 vill dra ut tanden i fall av misslyckande ? Är alltså second opinion motiverad ?
4. Operation och/eller penicillinbehandling ? Vill så gärna behålla min tand.
5. Sista frågan: Min tandläkare basalröntgar tandrötterna ungefär vart 6:e år. Varför inte oftare ? Hälsningar Marianne
1. Nej, du ska inte hoppas på självläkning
2. Det är inte bra att gå med en infektion i kroppen
3. Det är svårt att svara på. Det kan vara så att det är en spricka i tanden och då är det inte så mycket att be för.
4. Ibland är det bättre att inte kosta på en dålig tand för mycket tid och pengar om prognosen ändå är dålig.
5. Av strålningshygieniska skäl ska man alltid ha en indikation för röntgen.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-15
Jag rensade en rotkanal igår och nu har kinden svullnat upp ända till näsroten/ögat!
Vad kan det bero på och vad göra åt det?
Med vänlig hälsning
S-O
Tanden rensades troligen pga av en infektion och nu har det retat infektionen som blommat upp. Hör av dig till din tandläkare.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13
Nej så brukar det inte vara. Du kan be att den tandläkare som gjorde rotfyllningen tar sig en titt på den.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06
han frågade mig hur det började o kändes ...inte direkt ont, men ändå lite irriterande värk
men heller inte något som gör att jag tar värktabletter eller så.
Tandläkaren sa att på honom verkar det vara till 85% så att jag måste rotfylla .....
vi bestämde detta o fick en tid, men redan samma dag o idag dagen efter känns det redan bättre ....o har inte direkt ont, varken att äta/dricka eller om jag tar på tanden med tunga eller tandborste ....hur är det med detta kan han ha rätt ändå? vill inte göra
något med tanden om jag inte behöver ju ....
Det är lite svårt att svara på. Diskutera med din tandläkare.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06
I måndags var jag inne för att göra en rotfyllning. Väl på plats efter de hade röntgat tanden så fick jag beskedet att de var tvungna att istället dra ut tanden.
Då jag är väldigt rädd för att gå till tandläkaren och tycker det är mycket obehagligt fick jag lite lugnande innan. Detta lugnande var otroligt effektivt.
Jag kommer inte ihåg så mycket men kom ihåg att anledningen till att de var tvungna att dra ut den var pga en "rotresportion".
Vad menas med detta?
Tacksam för svar
Ibland kan en infektion i en tand ta sig olika uttryck. I ditt fall var det kanske så att tandroten börjat försvinna, resorberas, utifrån. Det gjorde nog att man bedömde att enda utvägen var att dra ut tanden.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-01
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-21
ej skall snyta på en vecka så event. slem rinnner ut. När jag pratar trycker tungan mot hålet/såret och det gurglar till ibland, Käkbenet måste väl återbildas och täppa till hålet
som tar tid? Går på avopenin och alvedon 10dgr. Ringde sköterskan som sade låt bli att skapa tryck HA HA hur lätt är det med en tunga som far omkring. Hur lån tid tar läkningen?? Blir det inf. i kanalen när jag slutar äta tabletterna? MVH Richard
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-21
Det har gått 3 månader sedan jag gjorde rotfyllning (fyra kanaler). Nu har jag fått kroppsliga besvär som domningar, stickningar i hela kroppen , ont i lederna, extrem trötthet och hjärtat slår snabbare än vanligt. Jag undrar om dessa besvär kan uppkomma när man gjort en rotfyllning? Jag har alltid varit frisk och min kropp har aldrig reagerat så konstigt innan rotfyllningen.
Mvh
Anders
Det låter inte troligt att det är rotfyllningen som är orsaken. För säkerhets skull kan du ju gå och ta en röntgenbild hos tandläkaren för att se om rotfyllningen ser OK ut. Annars är ett läkarbesök att rekommendera.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06
Jag skulle rotfylla min tand idag. Detta var 4e besöket med hopp om att infektionen hade försvunnit och tandläkaren kunde avsluta jobbet. Men, denna tand har fyra kanaler och den ena kanalen (tror hon sa en) saknar slut. Alltså den var öppen. Hon ville skriva remiss till specialist, men jag valde att boka tid så hon kan dra den. Men hur påverkas kroppen om det har varit en infektion (inflammation?) och kanalen inte har något stopp? Blir det en "direktkanal" för bakterier att åka rutchkana ut i kroppen?
Med vänlig hälsning,
Annika
När man tar bort en tand kommer det ut bakterier i omgivande vävnad som kroppen tar hand om vid ett normalfungerande immunförsvar. Är det en akut infektion med påverkat allmäntillstånd brukar tandläkaren sätta in en antibiotikakur innan tandborttagning om det bedöms indicerat. Formen på rötterna har ingen betydelse då det alltid kommer ut bakterier vid tandborttagning. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-20
Min rekommendation är att ta kontakt med din behandlande tandläkare för att undersöka vilka finansieringsmöjligheter som finns för just dig. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09
Jag var igår och gjorde en rotfyllning! Idag gör det något så sjukt ont när den tanden nuddar ngn annan eller jag borstat på den! Svimmningskänsla! Kan fyllningen va för hög eller vad kan orsaken va? Ingen värk i övrigt!
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-03
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-29
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-28
Följande hände för ca 20 år sedan:
Vid en rotfyllning av en kindtand, så bröt tandläkaren ett par s.k rensare och som han lät sitta kvar. Vid en röntgen för ett antal år sedan så berättade en sköterska att hon såg dom , men det var ingen fara med att dom fanns kvar.
Eftersom jag i många år har problem m att jag svullnar i gommen o det värker liksom på den sidan av käken som detta hände. Så är min fråga om dessa s.k rensare kan ha orsakat någon inflammation i kindbenet?
Med vänlig hälsning
Anne Charlotte
Det kan vara så att det finns bakterier kvar i roten som man inte har kommit åt att få bort p.g.a att de avbrutna filarna suttit i vägen. En eventuell infektion vid roten borde kanske ha uppstått tidigare eftersom du skriver att det är ca 20år sedan filarna bröts av.
Prata med din tandläkare och hör om röntgenbilder tagits på roten där filarna sitter. Kanske är det dags för en ny kontroll av tanden.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07
Här om dagen upptäckte jag en hård svullnad mellan tandkött och läppen. Fick kåvepenin. Efter några dagar värker även andra sidan av käken. Kan ev inflammation förflytta sig? Jag har inga tänder kvar på den sidan. Men ont o Alvedon hjälper bara en liten stund
Infektioner flyttar sig inte från ena sidan till den andra i munnen. Om det onda sitter i överkäken kan det ev. vara en bihåleinflammation. Penicillinet du tagit borde dock hjälpa även mot en ev. bihåleinflammation.
Prata med din tandläkare och hör om det onda kan komma från munnen. Annars tycker jag att du ska prata med en läkare.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-25
Jag tycker att du ska prata med den tandläkare som behandlade dig igår.
Det händer ibland att en tand kan spricka och det är vanligare på tänder som är rotfyllda eller på väg att rotfyllas.
Bra att kontrollera tanden innan du far bort.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-25
Distriktstandvårdens pris för rotfyllning av en kindtand är 5699-8278:- beroende på hur många rotkanaler tanden har. En krona kan kosta 6785-8030:- beroende på materialval.
Kostnaden för dig om det t.ex. är tre rotkanaler och du sedan får en krona i metall/porslin blir 8722:- om du inte har någon uppräknad karens innan behandlingen.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-26
Jag kan inte ge något exakt svar på din fråga eftersom jag inte vet hur den här tanden och omgivande tänder ser ut. Många gånger finns det dock olika alternativ att välja på. En långtidsprovisorisk fyllning kostar inte alls så mycket som 5000 - 7000kr. Kanske kan man skjuta på den permanenta behandlingen tills du förhoppningsvis har fått jobb och lite bättre ekonomi.
Boka en tid hos en tandläkare för att höra vilka alternativ som finns.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-05
Svårt att svara exakt på din fråga eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun.
Boka tid hos en tandläkare för undersökning och behandlingsförslag. Då kan du också fråga om för- och nackdelar med kronor respektive lagningar.
Andra människor brukar inte se om man har kronor eller inte eftersom kronor idag görs av porslin eller av metall med porslin utanpå. De ser alltså ut som dina egna tänder.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ja, man kan ha en infektion (inflammation) vid en rotfylld tand utan att ha ont. Det kan vara så i flera år men det finns risk att infektionen blommar upp och att man då får ont.
En infektion vid en tand kan också påverka den allmänna hälsan, t.ex. hjärt-kärlsjukdomar.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ja det händer tyvärr att en tand kan fraktureras när man rotbehandlar den. Inte så mycket beroende på rotbehandlingen i sig utan p.g.a. att tanden kanske har haft ett stort kariesangrepp och att tandens väggar är mycket tunna.
En krona är bra att 'bygga upp' tanden med och när man slipat till tanden och tagit avtryck görs en provisorisk krona tills den permanenta kronan är färdig hos tandteknikern.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Tyvärr finns det ingen garanti för att alla rotfyllda tänder blir helt bra. Det kan finnas extra rotkanaler (som det verkar vara i ditt fall) som kan vara mycket små och tunna och därmed svåra att hitta. En del rötter kan vara kraftigt böjda och mycket svåra att komma ner i ända till rotspetsen. Andra rötter kan vara tilltäppta så att det inte går att komma ner.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om en permanent tand skadats vid t.ex. en olycka och pulpan (nerven i tanden) också har skadats måste man rotfylla tanden. Det är inte helt lätt på en 8-åring eftersom roten oftast inte är helt färdigbildad när man är så ung, men det brukar gå bra.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Visst kan man klara sig bra utan tanden näst längst bak men det kommer att kännas mycket tomt i början. Det blir lite jobbigare att tugga om tanden tas bort.
En annan aspekt är hur bra tänderna runtomkring är. Är det stor risk att någon av dem kan behöva tas bort? I så fall kanske den här tanden är värdefull att ha kvar.
Diskutera saken med din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Prata med din tandläkare igen. Om hon inte vet vad det är du ser och känner kan du vända dig till en annan tandläkare och fråga.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om tandläkaren inte har sagt något speciellt om detta kan du äta när du vill.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
You could do the treatment at any of our clinics. It's a standard treatment that all of our dentists do.
Contact the clinic of your choice (https://distriktstandvarden.se/kliniker/).
A root canal treatment usually takes more than one visit at the dentist. The easiest way to pay is to spread the total cost and pay a part every visit. Discuss this with your dentist.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Som patient har du rätt att vara delaktig i din behandling och du har rätt att tacka nej till en behandling som du inte vill ha. Däremot har du inte rätt att bestämma att tandläkaren ska utföra en viss behandling om tandläkaren tycker att det är en felaktig behandling.
Du kanske kan få en hård temporär fyllning som kan hålla ganska länge. Det finns olika sorters temporära lagningar. Prata med din tandläkare igen eller ring oss på Distriktstandvården så kan vi säkert hjälpa dig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Tyvärr finns det nog ingen garanti för att en rotfylld tand alltid blir helt och hållet bra.
En rotfylld tand har ingen nerv- eller blodförsörjning kvar så man kan väl säga att den redan var död när tandställningen sattes in.
Hur tandregleringsspecialisten bedömde tandens kvalite och om den var värd att behålla kan jag inte bedöma.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Oftast behöver man inte ta bort en tand p.g.a. inflammation i tandköttet om inte inflammationen beror på t.ex. en spricka i roten på tanden eller om tanden har dåligt fäste i käkbenet (tandlossning).
Om det däremot är en infektion vid rötterna på den rotfyllda tanden kan den behöva tas bort.
Penicillin kan dämpa infektionen en tid men det hjälper inte i det långa loppet eftersom penicillinet inte kommer åt de bakterier inne i roten som orsakar infektionen.
Ibland kan man få infektionen att läka genom att rotfyllningen görs om men det långt ifrån alltid som det fungerar.
Be din tandläkare att förklara närmare vad som gäller just din tand.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om man gör en undersökning av hela munnen och tandläkaren hittar andra saker som behöver åtgärdas är det du som bestämmer om du vill göra det eller ej.
Sofia Jofred, leg. tandläkare
Man måste inte ta bedövning om man inte vill. Det är väldigt olika hos olika människor hur man upplever ilningarna/smärtan när man lagar ett hål. Oftast känns det mindre om det är ett litet hål än om det är ett djupare hål.
Man kan alltid prova att laga utan bedövning och om det skulle göra mycket ont kan man i så fall lägga bedövningen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Kontakta din tandläkare för att få förslag på hur tanden kan lagas.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Prata med din tandläkare. Det går inte att säga utan att ha sett din tand, men eventuellt kan en remiss till en specialist på rotfyllningar vara ett alternativ?
Sofia Jofred, leg tandläkare
Här på Distriktstanvårdskliniken i Nynäshamn använder vi guttaperka och TubliSeal som rotfyllningsmaterial. Som temporär fyllning används Zinkoxideugenol, IRM eller zinkoxideugenol + glasjonomerfyllning.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om du är 18 år kostar det ingenting att laga hål.
I Stockholms läns landsting har man gratis tandvård t.o.m. det år man fyller 19 år. Eventuellt kommer åldersgränsen för gratis tandvård att höjas framöver.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är inte alltid som det gör ont i tanden även om det är ett djupt hål. Du skriver att det har varit ett hål under många år, har det kanske varit någon värk eller ilningar för fler år sedan?
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det beror på hur stort hålet är. Jag rekommenderar att du bokar tid så snart som möjligt för att åtgärda problemet innan du eventuellt kan få besvär
Linnea Linnér, leg tandläkare
Om rotbehandlingen bara är påbörjad kan det innebära att det fortfarande finns en hel del nervvävnad kvar inne i roten Och det kan ibland ila ganska mycket.
Det händer ibland att en provisorisk lagning går sönder och då kan det också ila.
Ta kontakt med din tandläkare och tala om hur det känns.
Om den provisoriska lagningen behöver göras om kostar det ingenting.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Jag kan tyvärr inte svara på din fråga utan att ha sett hur det ser ut i din mun. Fråga din tandläkare igen och be honom/henne att förklara för dig vad som kan och inte kan göras och varför det är så.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om du är under 20år och inte fyller 20 i år) kostar det ingenting att laga tänderna om du bor i Stockholms läns landsting.
Implantat kan man få i vissa fall men jag kan inte svara på hur det är för dig eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun.
En fyllning är tänkt att hålla i många år men det beror till stor del på hur stor fyllningen är och hur mycket frisk tandsubstans det finns att fästa den i.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det kan ibland vara lite ömt någon dag efter en rotbehandling. Om det blir värre och gör mycket ont tycker jag att du ska kontakta Margareta Koch.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ja det kan vara OK att göra så om resten av den gamla lagningen är bra.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
En rotfyllning är tänkt att hålla livet ut.
Det finns dock lite större risk för sprickor i en rotfylld tand än i en icke rotfylld tand.
Om kronan på tanden (det som syns i munnen) går sönder kan man oftast gör en keramikkrona på tanden. Om roten på tanden spricker måste tanden oftast tas bort. Då kan man många gånger ersätta den med ett implantat.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det behöver inte alls göra ont att laga en tand. När du är hos tandläkaren kan du få bedövning om du önskar. Ibland går det även bra att laga utan bedövning men kan då ila lite hos vissa personer. Vänta inte med att laga hålen då det annars finns risk för värk.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
I de allra flesta fall gör det inte ont att rotfylla en tand. Om nerven i tanden lever får du bedövning. Om nerven är död finns det ingen känsel i den.
Enstaka gånger när nerven är riktigt, riktigt inflammerad kan det göra lite ont första gången man går ner i tanden men oftast inte.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Har du fått en riktig, permanent lagning på den rotfyllda tanden?
Oftast lägger man på en provisorisk fyllning direkt när rotfyllningen är gjord och gör sedan en permanent fyllning vid ett annat tillfälle. Själva rotfyllningen behöver inte göras om om allt känns bra i tanden.
Ring din tandläkare och fråga om du är osäker på vilken typ av fyllning som är gjord.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att svara på då det kan finnas flera orsaker. Kontakta din tandläkare för att titta på det. Det kan vara en granntand som krånglar eller så kanske något har hänt med den rotfyllda tanden.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det beror på hur omfattande frakturen är samt vad som är orsaken till att inflammationen uppstått.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Tråkigt att du tycker att det är så jobbigt att gå till tandläkaren.
Det gäller att förebygga hål så mycket som möjligt.
Det gör du genom att äta regelbundna måltider (frukost, lunch och middag och ett ordentligt mellanmål) så att du blir mätt och inte går och småäter hela tiden. Undvik socker så mycket du kan. Om du blir törstig mellan måltiderna är vatten det allra bästa för tänderna.
Det är också mycket viktigt att hålla tänderna rena, borsta noga morgon och kväll med fluortandkräm.
Du kan också skölja tänderna hemma en gång om dagen med fluorlösning som finns att köpa på apoteket.
Om du tror att du har ett hål nu ska du ta kontakt med tandläkaren för en kontroll. Kanske är det ingenting som behöver lagas men det är bra att kolla.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Kostnaden för en rotfyllning beror på hur många rotkanaler tanden som ska behandlas har.
100% av kostnaden för en enkanalig tand är 3737kr, för två kanaler 4200kr, för tre kanaler 5500 och för fyra kanaler 6058kr.
Sedan får man en viss rabatt från Försäkringskassan på dessa priser. Hur stor rabatten blir beror på hur mycket tandvård som har gjorts tidigare inom samma behandlingsperiod.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ta kontakt med din tandläkare och tala om hur det känns. Om man inte kommit ner i alla kanalerna måste man kanske leta vidare eller ev. skriva en remiss till en rotfyllningsspecialist. Tyvärr är det inte alla gånger man lyckas hitta ner i alla rotkanaler. Det finns också en liten risk att det blivit en spricka i tanden. I så fall kan den behöva tas bort.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ilningar kan sitta i upp till 2 månader efter att man har lagat en tand. Djupa lagningar kan ge besvär och då är det bra om din tandläkare tittar på tanden igen om du börjar få ont.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag törs inte säga vad 'huggen' beror på men jag tycker att du ska prata med din tandläkare. Eventuellt kan din tandläkare remittera dig vidare om man inte hittar någon orsak till det onda.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Var det ett mycket djupt hål du lagade? Pulpan (nerven inne i tanden) kan då ha blivit lite irriterad i samband med behandlingen. Ibland kan det också uppstå lite spänningar i tanden när compositefyllningen härdar. Det kan man då känna av vid tuggning en tid efter att lagningen har gjorts.
Om du har mycket besvär tycker jag att du ska kontakta din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om det kommer att synas eller ej beror ofta på dess omfattning. Om du har ett början till hål så kan du fortfarande försöka få det att inte växa till sig (så att du slipper laga) genom att vara noga med tandborstningen och använda fluor tandkräm. Även tandtråd och fluorskölj är bra komplement.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Oftast är det OK att vänta en månad, men om din dotter har ont i tanden tycker jag att du ska kontakta tandläkaren och höra om det finns en tid tidigare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att säga då priset avgörs av så många faktorer. För att få en '2nd opinion' rekommenderar jag att du besöker en annan tandläkare så att han/hon kan titta på röntgen och ditt bett för att göra en bra bedömning och först därefter ge dig en prisuppgift.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Inom Distriktstandvården har vi två års garanti på lagningar. Om en fyllning lossnar inom två år från det den är gjord gör vi alltså om fyllningen gratis. Om tandläkaren från början velat göra en krona på tanden och inte tror att en lagning kommer att hålla så länge men patienten ändå vill chansa med att göra en lagning gäller dock inte tvåårsgarantin. Tandläkaren har då informerat patienten om detta.
Jag vet inte vilken garantipolicy din tandläkare har men du bör absolut fråga honom/henne.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ibland kan det ila i en tand med nygjord lagning när man biter ihop. Det kan då och då kännas i flera veckor efteråt men brukar klinga av efter en tid.
Om lagningen inte känns för hög när du biter ihop tycker jag att du ska avvakta ett par veckor.
Om det inte blir bättre efterhand eller om det skulle bli värre bör du ta kontakt med din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tycker att du ska fråga din förra tandläkare angående den påbörjade rotfyllningen och varför den inte gjorts färdig. Du kan också be att få en kopia på journalen och på röntgenbilderna att lämna till din nuvarande tandläkare, så att han/hon kan se vad som gjorts på tanden och hur den såg ut tidigare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Eftersom jag inte känner till allt om förhållandena kring dina tänder är det svårt att ge ett exakt svar.
Det jag kan säga är man brukar försöka få färdigt all behandling som behöver göras efter undersökning av en 19-åring innan årsskiftet när den fria tandvården upphör.
Jag tycker att du ska prata med tandläkaren och fråga varför tanden inte blivit färdig i tid.
Oftast brukar man försöka behålla en tand som går bra att rotfylla.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om du inte har besvär och kan hålla rent ordentligt så kan du avvakta tills du kommer hem.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Ja, tanden i sig bör du inte känna av. Kan det vara att det ligger nära tandköttet?
Jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare då du säger att du har ett hål så kan hon/han titta mer på det.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Ja precis som tandläkaren sa så kan man få ilningar i tanden, i upp till 2 månader. Om det gör mkt ont att tugga på tanden kan det vara att fyllningen är för hög eller att en inflammation uppstått tillföljd av ett djupt kariesangrepp. Boka in en tid till din tandläkare om det inte blir bättre.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Oftast gör en rotfyllning inte ont alls. Enstaka gånger, om tanden är mycket mycket inflammerad, kan det göra ont en liten stund vid första behandlingstillfället eftersom bedövningen inte alltid tar fullt ut vid kraftig inflammation.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Svårt att svara ja eller nej på din fråga eftersom jag inte känner till alla omständigheter runt din tand.
Tandläkaren bör vara ansluten till en patientförsäkring dit du kan vända dig. Hör med din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag rekommenderar att du tar kontakt med din klinik och talar med din tandläkare då man behöver titta mer specifikt på detta och din journal.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det händer ibland att en tand blir mycket känslig efter att ha lagats med composit. Kanske kan det bero på spänningar i fyllning och tand. Det brukar gå över av sig själv efter ett par veckor men kan ibland ta längre tid. Många gånger hjälper det att byta compositfyllningen till ett annat material, t.ex. glasjonomer. Det är mycket möjligt att din tandläkare redan har provat detta. En sista utväg är att rotfylla tanden.
Du har absolut rätt att få träffa en annan tandläkare som tittar på din tand. Prata med receptionspersonalen och be att få en tid.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
En infektion vid en tandrot syns oftast på röntgenbilden.
Även om du inte har ont nu bör man behandla tanden för att få bort infektionen. Det finns risk för att du kan få mycket ont annars. Det är heller inte så bra för resten av kroppen att gå omkring med en infektion.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att svara på enbart utifrån det du skriver, så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare som får titta på detta.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det verkar som om du har ett mycket stort, djupt hål i din tand. Tanden kan då bli missfärgad.
Du behöver få hjälp att behandla tanden på något sätt, ev. ta bort den eller rotbehandla den.
Hör efter på socialkontoret i din kommun om du kan få bidrag till akut tandvård.
Nu när du är 20 år får du ett bidrag till tandvård från Försäkringskassan på 300kr en gång om året. Detta dras automatiskt av från kostnaden hos tandläkaren
När du beställer tid hos tandläkaren kan du tala om att du är tandvårdsrädd.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Nej, det är inte vanligt att man får en blåtira under ögat när man rotfyller en tand.
Det kan dock tänkas att ett litet blodkärl gått sönder i samband med bedövning av en tand i överkäken.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Tandvårdsbehandlingar
- Tandsten och tandstensborttagning
- Vad ingår i en undersökning hos tandläkaren?
- Lagning och fyllning
- Dra ut en tand – så går det till
- Osynlig tandställning<br> med Invisalign
- Tandimplantat – kostnadsfri konsultation
- Kronor och broar – ersättning av tänder
- Tandprotes
- Bettskena – vi är specialister på bettfysiologi