Rotfyllning – för infekterade tänder

En infekterad eller inflammerad tand kan behöva rotfyllning. På Distriktstandvården är vi specialister på rotfyllning. Här beskriver vi hur behandlingen går till och förväntat resultat.

Rotfyllning – för infekterade tänder

Om rotfyllning

Rotfyllning kan vara ett alternativ istället för att behöva dra ut en tand som är inflammerad, infekterad eller har död tandvävnad. Behandlingen innebär att tandläkaren borrar och rensar rotkanalerna, sedan fylls kanalerna med fyllnadsmaterial och kronan restaureras.

En rotfyllningsbehandling brukar delas upp i 1-3 besök beroende på vilken diagnos som tanden visar sig ha. Vanligen lyckas 70-90% av alla rotfyllningar. Under fördjupande information kan du läsa mer om hur behandlingen går till och förväntad prognos.

Är du i behov av rotfyllning?

Boka en undersökning hos oss i vår onlinebokning och få tid direkt eller kontakta oss på 010-550 15 00 så hjälper vi dig!

Vanliga frågor

Varför måste man rotfylla en tand?
En rotfyllning görs oftast med anledning av att tanden har fått en inflammation eller infektion, där bakterier har kommit in till tandnerven genom ett hål i tanden.

Men det kan också finnas andra orsaker som exempelvis att roten fått en liten spricka, tanden kan ha brustit, den kan ha råkat ut för ett hårt slag eller så har den slitits väldigt mycket.
Hur rotfyller man en tand?
Först lägger tandläkaren bedövning. Om tandens nerv har dött behövs oftast ingen bedövning alls. Sedan sätter man en steriliseringsduk runt tanden för att hålla området fritt från bakterier och skydda rotkanalen. Tandens pulpa (nerven) tas bort, rotkanalerna rengörs och tanden sköljs med ett antibakteriellt ämne. Rotkanalen tätas sedan, och som avslutning fylls tandkronan med komposit eller porslinskrona.

Under proceduren tar tandläkaren röntgenbilder för att övervaka framstegen. Tänder längre bak i munnen kan vara utmanande att fylla på grund av deras svåråtkomliga läge. Dessutom kan baktänder ha flera rötter och deras rotkanaler kan vara böjda, vilket kan göra rengöringen mer komplicerad.

Efter behandlingen kan du bli kallad för uppföljning för att säkerställa att allt fortsätter att vara i gott skick och att inga ytterligare problem har uppstått.
Gör det ont att rotfylla en tand?
Oftast finns ingen anledning att vara orolig och i de allra flesta fall är behandlingen smärtfri. Om pulpan är väldigt inflammerad kan vara något smärtsamt i behandlingens början. Men när bedövningen har satt sig brukar värken avta. Efter behandlingen kan man ha lite ont i tanden, och värken kan finnas kvar i ett par dagar. Det går bra att ta värktabletter i så fall. Går värken inte över bör du kontakta din tandläkare.
Vad rotfyller man med?
För att rotfylla tanden används oftast guttaperka och ett slags cement för att försluta tanden. Slutligen fylls tandens krona med passande material, exempelvis komposit eller en porslinskrona. Tandläkaren tar röntgenbilder för att se att rotkanalerna är helt fyllda.
Hur många behandlingstillfällen behövs för att göra en rotfyllning?
En rotfyllningsbehandling brukar delas upp i 1-3 besök beroende på vilken diagnos som tanden visar sig ha.
Hur mycket kostar en rotfyllning?
En rotfyllningsbehandling består av flera åtgärder vilket gör att priset brukar ligga mellan 4000 - 10 000 kr. Det kan även bli mindre och mer. Du får alltid ett individuellt kostnadsförslag innan så att du är med på hur mycket allt kommer att kosta.
När kan man äta efter rotfyllning?
Undvik att äta, dricka, röka eller snusa i minst två timmar efter behandlingen, för att underlätta läkningen och förhindra infektioner. Skölj inte ens med vatten. Under det första dygnet är det bra att äta flytande eller halvfast mat som inte innehåller bitar som kan störa såret.

Hur går en rotfyllning till?

En rotfyllningsbehandling brukar delas upp i 1-3 besök beroende på vilken diagnos som tanden visar sig ha. Tanden borras upp och den inflammerade nerven (pulpan) tas bort och därefter spolas tanden med bakteriedödande medel. Tanden får sedan ett temporärt förband som lugnar den och tar död på eventuella kvarvarande bakterier. Tandläkaren kommer vid detta besök även att ta några röntgenbilder.

Vid nästa besök börjar själva rotfyllningen. Enkelt sett kan en rotfyllning ses som att ”sätta en kork i en flaska”. Det innebär att tandens nu ”ihåliga” kanaler fylls med speciella gummispetsar, så att inga nya bakterier kan ta sig ner till rotspetsen och käkbenet. Röntgenbilder tas sedan för att kontrollera behandlingsresultatet.

När tanden är symtomfri görs en ny fyllning eller en krona.

Pris för rotfyllning

En vanlig rotfyllning kostar 5205 kr för en tand, om du inte har högkostnadsskydd. Med maximalt högkostnadsskydd kostar en rotfyllning 2406 kr. Du kan såklart alltid använda ditt allmänna tandvårdsbidrag (ATB) för att reducera priset. Alla har olika förutsättningar och ibland behövs ytterligare åtgärder för att nå ett tillfredsställande resultat. Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare innan behandling.

Hur säker prognos har en rotfylld tand?

Om rotfyllningen återigen ses som korken i en flaska så förstår man att en rund kork förhindrar läckage i flaskhalsen. Tyvärr är det inte lika lätt med rotkanaler som är mer ovala än runda och det gör det svårt att få helt tätt. Vanligen lyckas 70-90% av alla rotfyllningar.

Om bakterier, mot all förmodan tar sig in, kan det leda till tuggömhet och rotfyllningen kan behöva göras om. Det kan dock ta många år innan det märks något.

Din tandläkare tar röntgenbilder av dina rotfyllda tänder med jämna mellanrum för att kontrollera tanden och den omkringliggande vävnaden.

Behöver du rotfylla en tand?

Boka en tid hos oss så ska vi göra allt för att hjälpa dig. Det börjar med en undersökning, sen hjälper vi dig hela vägen till en välmående mun.

Patientfrågor om Rotfyllning
Om man tar lös en tand som är rotfylld måste man rotfylla den igen då?
Hej Joel och tack för din fråga.
Jag förstår tyvärr vad du menar.
Om tanden är lös måste man ser orsaken. Kanske är fyllningen trasig då måste göras om. Men om det är hela tanden som är lös verkar vara någon problem i tandköttet och där skulle inte hjälpa att göra om rotbehandlingen.
Det är bättre att du bokar en akut tid där man kan kolla och ge dig svar.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-21

Hej,

Min systerdotter är på besök i Sthlm denna vecka men har en tand som behöver en rotbehandling. Hennes tandläkare i Nybro sa till henne att det tidigaste tiden de hade var 11 Januari. Är det möjligt att komma till er och kolla på det denna vecka? Hon har jätte mycket ont hela tiden.

Tack!
Hej och tack för din fråga.
Om hon har ont kan hon få en akut tid hos oss, det är bara bokar online. För att göra hela rotbehandlingen kan jag inte garantera om man hinner denna veckan.
Om hon är under 23 år måste göras där hon är skriven eller får man godkänd från hennes ordinarie tandläkare innan.
Får hon hjälp med den akuta så kan hon avvakta tills januari när hennes tandläkare ha tid.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-28

Hej, jag har en tand som behöver rotfyllas men har vägrat göra de i flera år nu pga en massa jag läst om hur de kan påverka ens hälsa negativt i framtiden med klassisk rotfyllning. Läste nyss att ni utför biologisk/holistisk tandvård. Kan man göra detta hos er och vad skulle de kosta?
Hej, nej, vi utför inte biologisk/holistisk tandvård. Vi utför vanliga rotbehandlingar och har duktiga specialister som använder välbeprövade ämnen.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-25

Jeg var hos dere forrige torsdag i Drottingatan og byttet ut en tannfyllning. Jeg er fortsatt öm i tannen en vecka senere. Er det normalt?
Hej Sara!
Det är normalt att man kan känna av det, men ifall det inte avtar kan du söka dig till kliniken igen=). Hoppas du får en fortsatt fin dag.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-14

Hej ! Jag håller på att rotfylla min tand men jag upplever att mitt problem finns ovanför tanden. Jag är öm högt upp i tandköttet, gör ont när jag tuggar på tanden och får till oen malande smärta i örat. Vissa dagar är jag pigg. Andra sämre. Jag har rensat ut tanden 3 gånger. Nu väntar rotfyllning om 2 veckor. Men jag är osäker om mitt problem kommer försvinna eftersom tanden är rensad och jag fortfarande har kvar problemen
Hej,

Jag tycker att man ska avvakta med rotfyllning tills att du är besvärsfri. Kanske behövs det i detta läge en remiss till en rotfyllningsspecialist om ni inte fått önskat resultat trots flera behandlingstillfällen.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-05-13

Hej, jag går hos en privat tandläkare i Sundbyberg som nu valt att inte jobba p g a Corona situationen nu. Jag har rotfyllt en tand och behöver få resten klart. Kan jag fortsätta hos er eller ska jag vänta ut detta? Har ngt tillfälligt skydd över tanden.
Hej Tina, om du inte vill vänta så kan vi hjälpa dig med att göra den permanenta restaurationen på tanden. Det är viktigt att inte gå för länge med en tillfällig lagning då det kan läcka in bakterier i den nygjorda rotfyllningen.
Välkommen!
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-05-05

Hej , jag har problem med hela min mun ex , svår tandsten i hela munnen början till tandlossning så Stenen måste bort . Har 11 hål . En rotrest ”visdomstand” och en tand precis bredvid den som måste rotfyllas . Jag e total livrädd o vågar inte utföra ngt av detta hjälp mig snälla va ska ja göra :( hålen kan ja fixa med bedövning hos dem men inte de andra ja vägrar
Hej Rositha, det finns faktiskt hjälpmedel till patienter som är tandvårdsrädda eller tycker att tandläkarbesöket känns mycket obehagligt. Tandläkaren kan till exempel utföra behandlingen under premedicinering. Det innebär att patienten får lugnande medicin innan behandlingen. Oftast brukar det fungera mycket bra och patienten kan tycka att behandlingen känns mindre obehaglig.
Du kan gärna höra av dig till oss så hjälper vi dig med dina besvär.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-23

Hej.
Jag var till tandläkare för 1 vecka sen. Rotfyllning, första besöket och skulle tillbaka efter 2 veckor. Är det normalt att fortfarande ha ont i tandköttet runt tanden, mörkt tandkött och inte kan borsta bakom tanden pga obehaglig smärta? Det känns även svullet i tandköttet och ilar ännu.
Hej
Ibland kan det kännas ömt i tanden och runt om den i tandköttet då det sätts upp tätningsklammer runt om tanden under behandlingsgången. Det går bra att använda smärtlindringspreparat vid påtaglig besvär de första dagarna. Om smärtan/obehaget i såpass kraftig att du inte kan sova ta kontakt med din tandläkare för återkontroll.
Ha en fortsatt fin dag.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15

Hej.

Fyra veckors diffus värk i mun/käke/kind med besök hos såväl tandläkare som allmänläkare har nu lokaliserats till en tand.

Vid ett tandläkarbesök den 10 mars öppnades tanden, dels för "trycklättnad" men också för en granskning. Rotfyllning bedömdes behövas och bokades till 14 april.

Dagen efter tandläkarbesöket svullnade jag upp kraftigt under haka, hals och tandköttsområdet vid den sjuka tanden. Dessutom kunde jag endast öppna munnen några centimer, fick värmesvallningar och kände mig väldigt allmänpåverkad,. Jag blev jätterädd och åkte till vårdcentralen på vägen hem från jobbet där jag fick antibiotika utskrivet.

Det jag undrar är om tiden för rotfyllningen är för långt fram i tiden med tanke på komplikationerna som uppstått? Eller är det vanligt att sådana här komplikationer uppstår, det kanske inte är för lång tid att vänta?
Jag kan ju inte heller öppna munnen tillräckligt för tandläkaren att få arbetsyta och det hade ju varit bra att få ordning på innan rotfyllningen. Skulle käken behöva "bändas" upp svimmar jag förmodligen av smärtan.
Och hur fungerar det med bedövning (vilket är ett absolut måste för smärträdda mig) vid samtidig svullnad? Har ett "hum" om att den inte tar lika bra då.

Stort tack på förhand.

/ Christian
Hej Christian!

Jag rekommenderar dig att ta omedelbar kontakt med en tandläkare för att informera om vad som har skett och så att de kan hjälpa dig akut.

Svullnader, framför allt i kombination med feber, allmänpåverkan och gapsvårigheter skall tas på största allvar. Helst av allt behöver man se till att skapa dränage i kombination med antibiotikabehandling (samt att rätt typ av antibiotika sätts in).

OBS! Feber över 38 grader i kombination med svullnad som sprider sig under hakan och ner mot halsen kan hota andningsvägarna, och om du har några andnings-/eller sväljsvårigheter ska du vända dig till akutsjukvården direkt. Det gäller även vid svullnad i munbotten och rodnad över hals.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej!
Jag har hört att man inte får tugga tuggummi efter man gjort en rotfyllning. Stämmer det ?
Hej,

En rotfylld tand har inte samma känsel eftersom man avlägsnat nerven ur tanden. Av den anledningen så är det större risk att man biter lite för hårt på tanden och kanske skadar den. Man brukar se till att tanden inte är för hårt belastad när man gjort en rotfyllning. Kanske är det därför som du hört att man inte ska tugga tuggummi efter att man gjort en rotfyllning. I övrigt ser jag inte några hinder i det. Dock är det självklart något som kan variera från fall till fall.
Min rekommendation är generellt att inte tugga tuggummi under några längre stunder för att inte belasta käkmusklerna för mycket.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10

Jag undrar om man ska betala om man får ont i en tand som är under behandling. Den rensades inte tillräckligt eller om fyllningen släpps. Ska man betala när man fick en tid innan man skulle dit.
Hej!

Jag rekommenderar dig att ta upp detta med din ordinarie tandläkare så att du förstår vad det är du betalar för och varför om det är så att någonting tillkommit utöver planerad behandling.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Vad kostar en rotfyllning kindtand på ett ungefär?
Hej!

Nedan ser du hela vår prislista där det även står hur mycket en rotfyllning kostar, där priset skiljer sig baserat på hur många kanaler som behöver rotfyllas.

https://distriktstandvarden.se/prislista/#visa-priser

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-29

Jag gjorde en rotfyllning för 2 dagar sedan, och upplever att värken i området ökat sedan dess. Hur länge är det rimligt? Alvedon hjälper hyfsat, men inte tillräckligt länge.
Hej,

Man kan uppleva obehag en längre tid efter en rotfyllning. Men om besvären har tilltagit och inte minskar efter några dagar bör du vända dig till din behandlade tandläkare för kontroll.

Önskar en fortsatt trevlig vecka.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-29

Hej! Jag har rotfyllt en tand (nr 6 i överkäken på vänstra sidan). Den blev klar i januari, och i februari sattes en krona på. Sedan dess har jag haft ont av och till, och ibland så ont att jag inte kan sova.

Det här påverkar mig ganska mycket och jag undrar vad man kan göra nu? Gör man om rotfyllningen? Drar man ut tanden? På röntgen syns inte någon infektion eller så.

Hälsningar,

Marcus
Hej Marcus,

Det låter onekligen som att din tand inte mår bra. Det kan finnas flera förklaringar till detta.
Det skulle kunna vara en spricka i tanden, eller att det finns en ytterligare kanal i tanden som man inte sett som behöver rotfyllas. Dessa kan ibland vara svåra att se och infektionen visar sig inte alltid direkt på röntgen.

Man kan behöva göra ett hål ner genom kronan för att se hur tanden ser ut under. Om det innebär att kronan inte sitter kvar, eller blir mycket skadad så har man som regel garanti på kronor som görs.
Inte förrän man vet vad som orsakar din värk kan man besluta om vilken terapi som är lämplig, dvs om man kan "komplettera" rotfyllningen eller om man måste ta bort tanden.

Du är hjärtligt välkommen att boka en tid hos oss för utredning av din smärta.

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-18

Jag håller på att rotfylla en tand och den tillfälliga lagningen skulle sitta i en månad. Nu när jag borstade mina tänder som vanligt så föll en del av så nu har den tillfälliga lagningen som skulle hålla tills vi ska fortsätta rotfyllningen gått sönder.. Det var inte mitt fel.. jag måste ju kunna borsta tänderna på en månad. Jag borde väl inte behöva betala för att tandläkaren får täppa igen där lite tills vi ska fortsätta med rotfyllningen eller hur? Isf känner jag mig väldigt lurad och att tandläkaren som utförde jobbet inte har gjort sitt jobb för det jag betalar. Hur fungerar det?
Hej,

Nej, det brukar inte kosta att få en ny tillfällig lagning när man är under behandling av en tand.
Det är bra om en tandläkare får titta på det så att tanden är ordentligt övertäckt tills du har en ny tid.

Vänligen återkom om du har ytterligare frågor.

/Christina

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-16

jag har en påbörjad rotfyllning som måste fullföljs samt 2 st tandkött, flisor i tänder saknad. har bara akassa på 760 kr/dag innan skatt samt skulder. Hur ska jag kunna lösa det mest absoluta akuta dvs rotfyllningen?
Hej,

Vi har möjlighet till delbetalning via Klarna som går att söka direkt på kliniken.
För mer specifika prsiuppgifter och liknande för just dina tänder så vänd till din hemmaklinik för råd och information.

Mvh,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-10

Var hos tandläkaren och öppnade en kindtand och la in bakteriedödande medel. Nerverna hade dött!
Måste antingen rotfylla eller dra ut. Han sa rötterna var lite böjda. Tanden måste klyvas om man drar ut den..
Gör vanliga tandläkare det eller måste det vara specialist?
Och hur länge håller det här temporära ? Är rädd att få ont igen.
Hej Marie

vanliga tandläkare kan ta ut en sådan tand, oftast helt utan problem.

Kan vara svårare att rotfylla med böjda rötter då kan man ev kan behöva mikroskåp och en tandläkare som är nischad eller specialist inom just rotfyllning.

Omöjligt att säga hur länge det temporära håller utan att se och undersöka men den stora frågan är väl om du vill rotfylla tanden eller behålla den, det är snarast det du måste bestämma först.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-03

Fick en tand rot fylld för en längre tid sedan. Förra sommaren blev jag allmänpåverkat med feber samt en förnimmelse käken. Hade varit hos tandläkaren 14 dagar tidigare.
Han anade utefter de röntgenbilder som togs vid årliga besöket att ngt var galet.
Ny röntgen visade att det fanns en tredje rot ofylld.
Enda indikationen har varit en förhöjd SR under lång tid.
När jag av triviala infektioner av ex. Sår fått antibiotika har jag mått väldigt bra,
Bra metabolism och mindre muskel värk m.m.

Min diabetesläkare är oroad över
Om det blir fler infektioner.
Min tandläkare menar att en stöd röntgen inte visar infekgterade rötter.
Jag går ändå var 6:e månad till hygienisten som även röntgar.
Vad kostar en scanning av käken,
Inte bara den synliga delen av tänderna
Mvh
Bo 62 år
Hej

pris 2000-3000 beroende på klinik.
Mitt råd är att du söker dig till sjukhustandvården eller medicinsk tandvård där tandläkarna brukar vara extra kunniga vad gäller detta.

Lycka till
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-08

Hej!

Jag är en kvinna på 36 år. Jag har en rotspricka på höger framtand som är av en krona. Jag undrar om det är ett måste att ta bort tanden och ersätta med ett implantat? Eller räcker det att bara amputera rotspetsen? 

Jag har inga besvär av detta. Kan ibland känna lite molande känsla. Men absolut inga besvär eller ont. Man kan se en liten rodnad på röntgen.

Jag är så osäker vad som är bäst för mig inför framtiden? 

Jag har fått olika svar från olika tandläkare.

Jag skulle bli väldigt glad om ni kunde hjälpa mig i detta beslut. Och ge något råd eller ge mig fakta på resultat.

Med vänliga hälsningar Olivia
Hej
Tyvärr ett helt omöjligt beslut att hjälpa dig med utan undersökning för att se hur djup sprickan är ,hur den sitter osv.

Rent allmänt kan man väl säga att har du ingen infektion och noll besvär är det ingenting som hindrar att du väntar något med behandling.
Oftast ersätts framtänder med implantat för att slippa röra de tänderna som sitter som grannar om man ska göra en bro istället. Priset blir också ungefär detsamma.

Kan tyvärr ej ge dig mer än allmän info utan klinisk undersökning
Lycka till!

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej. Min rotfyllning misslyckades. Tandläkaren får operera bort rötterna som är kvar då tanden gick sv då hon drog ut den. Skall jag ändå betala priset för rotfyllning samt krona?
Hej
Det låter märkligt om det är samma tandläkare men det är ingen lag på hur man skall debitera och därför får man diskutera detta med sin tandläkare. Har du mer information kan du alltid höra med någon mer tandläkare men på den knappa informationen har jag svårt att ge dig ett tydligare svar.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Jag har rotfyllt en tand som sedan tandläkaren lagade provisoriskt.Nu känns tanden lös när jag känner på den.jag är orolig att delar av tanden kommer att tappas.Förstår inte varför tanden inte lagades och fylldes
Hej

Kanske tandläkaren ville avvakta läkningen innan en riktig fyllning görs. Tycker du skall kontkata tandläkaren igen.

Lycka till

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-05

Hej!

Jag är en kvinna på 40 år.

Jag undrar om du tror att det kommer bli ett bra resultat av att rotfylla en tand som har flera både små samt stora sprickor från en "amalgam" lagning från 1980-1990 talet.

Jag har tagit bort amalgamet men tanden har tyvärr tagit mycket stryk av amalgamet i form av alla dessa sprickor.

Min tandläkare vill att jag ska rotfylla den medans jag själv är väl mer inne på att dra ut den.

Tandläkaren säger ju även att det finns ingen garanti att det kommer att bli bra men det borde ju bli det såklart.

Jag kan förstå att man rotfyller en tand som man haft ett stort hål i tex men stämmer det att en tand med en massa sprickor oftast inte blir bra med en rotfyllning just pga alla sprickor?

Nu är det ju som så tydligen att tanden som jag skriver om är den sk "sjätte" tanden och den sägs ju tydligen vara viktig i munnen.

Det är tredje tanden bakifrån i övre höger käke.

Varför är just den tanden så viktig undrar jag då?

Vad händer om jag drar ut just den tanden?

Vad påverkas så att säga?

Tack på förhand.

Mvh, Magda.
Hej Magda
Tredje tanden bakifrån ,6-årstanden räknas som viktig tuggtand.
Det finns aldrig garanti att rotfyllning verkligen läker ordentligt.
Sprickor är en faktor som gör att prognosen blir lite sämre oftast men det är svårt att säga utan att ha sett tanden. Man kan leva bra utan den tanden också så beslutet måste bli ditt .

Det blir ju också väldigt dyrt med rotfyllning och sedan vill man oftast göra krona om det är mkt sprickor i tanden så om du väljer att ta ut den kan du ju alltid sätta ett implantat i framtiden.

Lycka till

med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30

Hej, min mamma gjorde en rotfyllning på en hörntand i tisdags, den är ej klar utan just nu ligger det medicin i kanalen. Hon har nu en stor svullnad upp till ögat men ingen smärta. Hennes tandläkare är inte på kliniken idag. Hon sa att mamma skulle avvakta. Vad göra? Svullnaden har blivit värre sedan igår.
Tacksam för snart svar.
Mvh/Anita
Hej
Om svullnaden blivit värre skall ni ta kontakt med akuttandläkare då din mamma kan behöva antibiotika.

med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17

Hej!! Efter en cykelolycka fick jag en spricka i en tand o fick rotfylla den .. skulle sätta dit en krona ,men tandl. såg en liten spricka o ville inte det utan det blev bara en vanlig fyllning .Skulle man ta bort hela tanden o sätta dit nytt eller bara fyllning??
Hej
om tandläkaren bedömt att en fyllning fungerar så gör det nog det. Diskutera annars med din tandläkare som sett hur stor sprickan är.
Lycka till

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17

Fråga: Kan man se på röntgen om en inflammation i en tand spritt sig till käkbenet? Hur många besök behövs för en rotfyllning (3 kanaler)? Måste man kunna andas genom näsan vid rotfyllning? Hälsningar från en tandvårdsrädd som tvekar mellan att rotfylla eller dra ut?
Ulla
Hej
Man kan se en inflammation på röntgen.
Oftast 3-4 besök beroende på läkning etc.
Man kan andas genom munnen eftersom du har munnen öppen.
Lycka till

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17

Hej!
Jag gjorde igår rotfyllning på en halv kindtand som var kvar, sedan slipades denna tand ner och jag fick en vit provisorisk fyllning på denna platta tand oxh undrar nu om jag kan borsta rent på denna fyllning utan att den åker av? Denna fyllning smakar mint
Hej
Du kan borsta som vanligt på fyllningen men vara lite mer försiktig när du tuggar på tanden.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-17

Hej!
Har varit på besök hos tandläkaren pga av värk i en tand som jag hade håll i. Tandläkaren sa att tanden var död (förstår inte vad som menas med detta, att tanden är död) och kommer behöva rotfyllas men att man gör en provisorisk lagning på plats så att jag slipper ha värk. Efter lagningen försvann värken helt och hållet. Jag undrar nu om jag fortfarande behöver göra en rotfyllning? Kan det vara sa att läkaren gjort en felbedömning? Tandläkaren slippade även bort en stor del av tanden. Tandens utseende har nu förändrats då tandläkaren slipat ner tanden rejält (kortat ner tanden) var detta nödvändigt? Vidare så undrar jag om det är skillnad på en provisorisk lagning och en vanlig lagning av en tand?
Hej
Att tanden är död betyder att nerven i tanden är död.

Tanden behöver rotfyllas, då tar man bort den döda nerven och fyller igen hålrummet i tanden med en gummimassa vilket gör att tanden också blir helt bakteriefri. Gör man inte det kan fortfarande bakterier komma in i hålrummet där nerven och kärl till tandens blodförsörjning går = pulpa.

En provisorisk lagning är inte alls lika stark, ett helt annat material ,som skall gå lätt att borra bort då tandläkaren säkert lagt i en antibakteriell salva i tanden, för att få den infekterade nerven som orsakade att nerven dog, att läka.
Tandläkarten slipade ner tanden för att komma åt nerven. Ibland är det svårt att hitta och man kan behöva ta bort mkt tandsubstans för att se och komma åt nerven djupt inne i tanden.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03

Hej! Jag fick problem med en tand för 21/2 år sedan. Skulle rotfylla den men den sprack efter att jag hade borrat ur tanden. Drog ut den fick inf och i och med det blev jag muntorr. Har ni hört talas om det någon gång? Har utretts för sjögren nu men det verkar inte vara det. Äter inga mediciner. Kom nästan över en natt. Lider mycket av det här. Måste väl finnas någon som har råkat ut för samma sak som mig!!! Desperat......Med vänlig hälsning Pia Muntorr!!
Hej Pia
Har inte hört talas om att muntorrhet kommit på detta sätt, så plötsligt då det inte finns orsaker som läkemedel etc.
Det finns däremot mycket bra hjälp att få på apoteket, många sprayer och sugtabletter som ökar salivsekretionen. Även vanliga tuggummin med Xylitol ökar salivsekretionen.

Kanske kan du göra ett salivporv igen för att se hur pass muntorr du är?

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-07

Hej!
Jag har igår rotfyllt en kindtand längst bak nere. Tanden rensades för 2 mån och jag fick en provisorisk lagning över. Igår gjordes själa rotfyllningen men åter sattes en provisorisk yta över. Tandl röntgade och sa att detta är en perfekt rotfyllning. Återbesöket är inte förrän i augusti.
2 frågor:
1. Håller en tillfällig lagning i 5 mån?
2. Det smakar fruktansvärt illa från något i lagningen, ska det vara så? Och hur länge?
Jag har pga en kronisk sjukdom mycket dåligt immunförsvar.
Hej!
1. En tillfällig lagning bör hålla i 5 månader men märker du att den går sönder så kontakta din tandläkare.
2. Om det är nejlikolja i din tillfälliga fyllning kan det smaka illa i några dagar.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-10

Bakgrund: Jag är en medelålders kvinna som livet igenom haft en synnerligen god tand-
hälsa. Bor i Sthlm men har av olika skäl min tandläkare i Örebro. Vid rutinkontroll juni-16 konstaterades en stor varbildning vid en av oxeltänderna näst längst in, trots att
jag aldrig haft värk. Ingen annan synlig skada på aktuell tand. Rotfyllning juni-aug 2016. Tre kanaler vardera 23 mm. Ovanligt djupa rötter enl. tandläkaren. Fick veta att han lyckas med rotfyllningar i 85-90 % av fallen, men om det misslyckas i mitt fall måste tanden dras ut. Allt perfekt till den 27 febr. 2017. Tog då en titt i munnen - såg en varkula vid den aktuella tandens tandkött i sidled från käkbenet (s.k. fistel?). Kulan sprack och var rann ut. Så har pågått alltsedan dess - dock med allt mindre var, men fortfarande ingen värk.
Mina frågor: 1. Kan jag hoppas på självläkande krafter ? 2. Är det farligt att chansa på självläkning ? Kan bakterierna spridas ? 3. I den inledande texten till denna frågespalt står skrivet: "Om bakterier, mot all förmodan tar sig in, kan det leda till tuggömhet och rotfyllningen kan behöva göras om. Det kan dock ta många år innan det märks något." Kan således rotfyllningen ändock göras om, trots att min tandläkare enl. inf. aug-16 vill dra ut tanden i fall av misslyckande ? Är alltså second opinion motiverad ?
4. Operation och/eller penicillinbehandling ? Vill så gärna behålla min tand.
5. Sista frågan: Min tandläkare basalröntgar tandrötterna ungefär vart 6:e år. Varför inte oftare ? Hälsningar Marianne
Hej!
1. Nej, du ska inte hoppas på självläkning
2. Det är inte bra att gå med en infektion i kroppen
3. Det är svårt att svara på. Det kan vara så att det är en spricka i tanden och då är det inte så mycket att be för.
4. Ibland är det bättre att inte kosta på en dålig tand för mycket tid och pengar om prognosen ändå är dålig.
5. Av strålningshygieniska skäl ska man alltid ha en indikation för röntgen.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-15

Hej,
Jag rensade en rotkanal igår och nu har kinden svullnat upp ända till näsroten/ögat!

Vad kan det bero på och vad göra åt det?


Med vänlig hälsning
S-O
Hej!
Tanden rensades troligen pga av en infektion och nu har det retat infektionen som blommat upp. Hör av dig till din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej jag gjorde en rotfyllning för en månad sedan igår började det isa i den rotfyllda tanden och små värker när ja tuggar kan de vara så i början efter en rotfyllning ? mvh
Hej!
Nej så brukar det inte vara. Du kan be att den tandläkare som gjorde rotfyllningen tar sig en titt på den.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej, hade ont i en kindtand i nederkäken och ville kolla detta med min tandläkare
han frågade mig hur det började o kändes ...inte direkt ont, men ändå lite irriterande värk
men heller inte något som gör att jag tar värktabletter eller så.

Tandläkaren sa att på honom verkar det vara till 85% så att jag måste rotfylla .....
vi bestämde detta o fick en tid, men redan samma dag o idag dagen efter känns det redan bättre ....o har inte direkt ont, varken att äta/dricka eller om jag tar på tanden med tunga eller tandborste ....hur är det med detta kan han ha rätt ändå? vill inte göra
något med tanden om jag inte behöver ju ....
Hej!
Det är lite svårt att svara på. Diskutera med din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej,
I måndags var jag inne för att göra en rotfyllning. Väl på plats efter de hade röntgat tanden så fick jag beskedet att de var tvungna att istället dra ut tanden.
Då jag är väldigt rädd för att gå till tandläkaren och tycker det är mycket obehagligt fick jag lite lugnande innan. Detta lugnande var otroligt effektivt.
Jag kommer inte ihåg så mycket men kom ihåg att anledningen till att de var tvungna att dra ut den var pga en "rotresportion".
Vad menas med detta?
Tacksam för svar
Hej!
Ibland kan en infektion i en tand ta sig olika uttryck. I ditt fall var det kanske så att tandroten börjat försvinna, resorberas, utifrån. Det gjorde nog att man bedömde att enda utvägen var att dra ut tanden.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-01

Hej! Jag var hos min tandläkare idag och skulle rotbehandla inför rotfyllningen av min tand. Problemet är att när han skulle borra det sista så gick bor spetsen av i min tand!! Dom lyckades inte få bort den och fyllde igen och sa att vi skulle avvakta.. Han skulle även anmäla det till nån form av patientförsäkring... När jag frågade vad som händer om man inte får bort den så kunde han inte svara på vad vi skulle göra eller vad det innebär för mig. Känner mig rätt orolig då jag är 26 år och inte är jättesugen på att dra ut tanden.. Vore jättetacksam om ni kunde ge mig lite klarhet i detta.. Mvh emelie
Hej, det låter som att du varit med om en filfraktur. Detta är något som dessvärre kan hända den bäste behandlaren vid en behandling såsom detta. Den nedersta delen av filen har därmed frakturerat och fastnat i din rotkanal. Ifall din tand rotbehandlades pga tandnervsinflammation(pulpit) så kan man ändock fortsätta med rotbehandlingen utan att prognosen försämras för tanden något särskilt. I annat fall kan man ändå fortgå med rotbehandlingen, dock med viss försämring av lyckandeprognos för tanden ifall rotbehandlingen utförs pga en tandinfektion nedanför/invid rotspetsen. I båda fallen så ska man följa upp tanden efter att tanden färdigbehandlats efter ett år. Det är bra, ansvarsfullt och korrekt av din tandläkare att hen anmälde denna händelse till patientförsäkringen. Det gör att du kan få hjälp med ersättning ifall det tex inte går bra med rotbehandlingen eller annat upptäcks i framtiden som gör att du knaske behöver ett implantat eller dylikt. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-21

Opererade ut en kindtand 4el5 i överkäken ,rotfylld tand som spruckit. En av tre rötter hade vuxit in i bihålan så nu finns ett hål /kanalut i käken. Tandl. sydde igen och sade att jag
ej skall snyta på en vecka så event. slem rinnner ut. När jag pratar trycker tungan mot hålet/såret och det gurglar till ibland, Käkbenet måste väl återbildas och täppa till hålet
som tar tid? Går på avopenin och alvedon 10dgr. Ringde sköterskan som sade låt bli att skapa tryck HA HA hur lätt är det med en tunga som far omkring. Hur lån tid tar läkningen?? Blir det inf. i kanalen när jag slutar äta tabletterna? MVH Richard
Hej, under denna läkningstid som du tar penicillin kommer du läka och infektionsrisken kommer avta. Du får försöka att inte hålla inne nysningar så att det blir ett tryck eller trycka till med tungan så gott det går även om det givetvis kan vara svårt. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-21

Hej!

Det har gått 3 månader sedan jag gjorde rotfyllning (fyra kanaler). Nu har jag fått kroppsliga besvär som domningar, stickningar i hela kroppen , ont i lederna, extrem trötthet och hjärtat slår snabbare än vanligt. Jag undrar om dessa besvär kan uppkomma när man gjort en rotfyllning? Jag har alltid varit frisk och min kropp har aldrig reagerat så konstigt innan rotfyllningen.
Mvh
Anders
Hej!
Det låter inte troligt att det är rotfyllningen som är orsaken. För säkerhets skull kan du ju gå och ta en röntgenbild hos tandläkaren för att se om rotfyllningen ser OK ut. Annars är ett läkarbesök att rekommendera.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Hej!
Jag skulle rotfylla min tand idag. Detta var 4e besöket med hopp om att infektionen hade försvunnit och tandläkaren kunde avsluta jobbet. Men, denna tand har fyra kanaler och den ena kanalen (tror hon sa en) saknar slut. Alltså den var öppen. Hon ville skriva remiss till specialist, men jag valde att boka tid så hon kan dra den. Men hur påverkas kroppen om det har varit en infektion (inflammation?) och kanalen inte har något stopp? Blir det en "direktkanal" för bakterier att åka rutchkana ut i kroppen?
Med vänlig hälsning,
Annika
Hej!

När man tar bort en tand kommer det ut bakterier i omgivande vävnad som kroppen tar hand om vid ett normalfungerande immunförsvar. Är det en akut infektion med påverkat allmäntillstånd brukar tandläkaren sätta in en antibiotikakur innan tandborttagning om det bedöms indicerat. Formen på rötterna har ingen betydelse då det alltid kommer ut bakterier vid tandborttagning. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-20

Hejsan! Jag fick för en tid sen en tillfällig lösning på en rotfyllning. Pga olika omständigheter så vart tanden aldrig fixad helt och börjar nu göra ont igen. Jag är livrädd för all typ av tabdkontroll via tandläkare men behöver hjälp. Men är orolig att inte ha råd att få hjälpen jag behöver.. Vad gör kan ni göra för att hjälpa mig?
Hej!

Min rekommendation är att ta kontakt med din behandlande tandläkare för att undersöka vilka finansieringsmöjligheter som finns för just dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hejsan!
Jag var igår och gjorde en rotfyllning! Idag gör det något så sjukt ont när den tanden nuddar ngn annan eller jag borstat på den! Svimmningskänsla! Kan fyllningen va för hög eller vad kan orsaken va? Ingen värk i övrigt!
Hej, man kan ha ont i tand som rotbehandlats under den första tiden. Detta brukar dock avta. Man kan mycket riktigt få väldigt ont ifall fyllningen är för hög. Får du ont då du biter ihop tänderna så kan just detta vara orsaken till det onda. Hör av dig till din mottagning och berätta om vad som hänt. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-03

Vad kostar en rotfyllnad?
Hej, beroende på vilken tand och hur många kanaler tanden har som ska rotbehandlas så ligger prisbilden på mellan 3873 sek till 6278 sek för en rotbehandling. (Man får karens bidragande viss rabatt om man är skriven i Sverige och inom Försäkringskassan kan tilläggas). Hör efter med din tandläkare om exakt prisbild för din tand. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-29

Hej har en påbörjad rotfyllning jag gjorde för några år sedan hos er, nu märker jag att lagningen har börjat bli mkt mindre och att de lossnar småbitar av lagningen. Hur ska jag gå till väga är det farligt att vänta till på måndag? Har ej ont eller så.
Hej, det låter som att tanden troligen är försedd med temporär lagning. Det är viktigt att det är tätt ned till kanalen, svårt för mig att avgöra ifall det bara lossnat yttre delar av temporärlagningen. Det viktiga är att du går på din inbokade tid nu för att slutföra behandling av din tand. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05

Hej min mamma har problem med fickor runt tänderna. Hon fick förklarat att hon skulle få "griskött" insprutat vid roten efter rengöring på djupet. Hos specialisttandläkaren sades detta som behandling eftersom hon vill behålla sina egna tänder. Vad är det egentligen och hur ska det hjälpa tanden? Låter helskumt. Hon hör dåligt så att tandläkaren kan ha sagt något helt annat.
Hej, det låter som att din mor har varit med om en behandling där man försökt få stopp på vidare bennedbrytning och istället få till en stimulering av bentillväxt. Det materiel som använts är troligen Emdogain som man fått fram från grisfoster. Det är ett väl beprövat material som används på regelbunden basis i samband med tandlossningssjukdom. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-28

Hej
Följande hände för ca 20 år sedan:
Vid en rotfyllning av en kindtand, så bröt tandläkaren ett par s.k rensare och som han lät sitta kvar. Vid en röntgen för ett antal år sedan så berättade en sköterska att hon såg dom , men det var ingen fara med att dom fanns kvar.
Eftersom jag i många år har problem m att jag svullnar i gommen o det värker liksom på den sidan av käken som detta hände. Så är min fråga om dessa s.k rensare kan ha orsakat någon inflammation i kindbenet?
Med vänlig hälsning
Anne Charlotte
Hej!
Det kan vara så att det finns bakterier kvar i roten som man inte har kommit åt att få bort p.g.a att de avbrutna filarna suttit i vägen. En eventuell infektion vid roten borde kanske ha uppstått tidigare eftersom du skriver att det är ca 20år sedan filarna bröts av.
Prata med din tandläkare och hör om röntgenbilder tagits på roten där filarna sitter. Kanske är det dags för en ny kontroll av tanden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07

Jag har gjort rotfyllning för ett tag sen. Tandläkaren sa att hon bara hittade 2 av 3 kanaler. Tanden har stört mig sedan dess men har försökt stå ut.

Här om dagen upptäckte jag en hård svullnad mellan tandkött och läppen. Fick kåvepenin. Efter några dagar värker även andra sidan av käken. Kan ev inflammation förflytta sig? Jag har inga tänder kvar på den sidan. Men ont o Alvedon hjälper bara en liten stund
Hej!
Infektioner flyttar sig inte från ena sidan till den andra i munnen. Om det onda sitter i överkäken kan det ev. vara en bihåleinflammation. Penicillinet du tagit borde dock hjälpa även mot en ev. bihåleinflammation.
Prata med din tandläkare och hör om det onda kan komma från munnen. Annars tycker jag att du ska prata med en läkare.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-25

Hej! Jag gjorde en rotfyllning i en tand längre bak i munnen igår.. Fast det var bara en provisorisk bakteriedödande pasta. Jag lyste idag med en lampa på den tanden bara för att kolla, och så såg jag att jag hade en spricka i tanden. Och inte en spricka som går från tandköttet och ner, utan från nedsidan av tanden och som en båge till andra sidan av tandens nedsida. Det ser ut som att den biten skulle kunna lossna. Är det vanligt att det blir sprickor vid rotfyllning eller ska jag kolla upp det? Jag ska nämligen åka bort i övermorgon i en vecka och orkar inte oroa mig eller att jag skulle behöva fixa tanden i ett annat land. mvh
Hej!
Jag tycker att du ska prata med den tandläkare som behandlade dig igår.
Det händer ibland att en tand kan spricka och det är vanligare på tänder som är rotfyllda eller på väg att rotfyllas.
Bra att kontrollera tanden innan du far bort.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-25

Vad kostar en rotkanalsbehandling av en (undre) kindtand + krona?
Hej. Om du vill ha ett exakt svar behöver du fråga din tandläkare där du ska utföra behandlingen som kan se på din tand vilken typ av rotfyllning och krona som är bäst för din tand. Då kan du även få veta om du har fått någon tidigare tandvård de senaste 12 månaderna som kan medföra att du är uppe i ett så kallat karensbelopp över 3000:- och därmed får 50% rabatt på Försäkringskassans referenspris på det som överstiger 3000:-.
Distriktstandvårdens pris för rotfyllning av en kindtand är 5699-8278:- beroende på hur många rotkanaler tanden har. En krona kan kosta 6785-8030:- beroende på materialval.
Kostnaden för dig om det t.ex. är tre rotkanaler och du sedan får en krona i metall/porslin blir 8722:- om du inte har någon uppräknad karens innan behandlingen.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-26

Måste man laga en tand som gått sönder? Är arbetslös o fick höra på citydental att den tanden kan kosta upp till 5000-7000kr. Har inga problem m den o tror att den är rotfylld, men senaste tandhygenisten sa nåt om att det fanns hål intill
Hej!
Jag kan inte ge något exakt svar på din fråga eftersom jag inte vet hur den här tanden och omgivande tänder ser ut. Många gånger finns det dock olika alternativ att välja på. En långtidsprovisorisk fyllning kostar inte alls så mycket som 5000 - 7000kr. Kanske kan man skjuta på den permanenta behandlingen tills du förhoppningsvis har fått jobb och lite bättre ekonomi.
Boka en tid hos en tandläkare för att höra vilka alternativ som finns.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-05

Hej! Jag känner att jag håller på att tappa mitt bett, på grund av gropar i mina tänder. När jag äter någonting som fastnar i tänderna så känns det genast mycket bättre därför att de fyller i. Vad kan behövas göra för att åtgärda detta, räcker det med en plastfyllning eller är det större changs att jag kommer behöva kronor i tänderna? Ifall man har kronor, märker omvärden det?Tack på förhand
Hej!
Svårt att svara exakt på din fråga eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun.
Boka tid hos en tandläkare för undersökning och behandlingsförslag. Då kan du också fråga om för- och nackdelar med kronor respektive lagningar.
Andra människor brukar inte se om man har kronor eller inte eftersom kronor idag görs av porslin eller av metall med porslin utanpå. De ser alltså ut som dina egna tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, kan man ha en inflammation bakom en rotfylld tand utan att ha ont alls?
Hej!
Ja, man kan ha en infektion (inflammation) vid en rotfylld tand utan att ha ont. Det kan vara så i flera år men det finns risk att infektionen blommar upp och att man då får ont.
En infektion vid en tand kan också påverka den allmänna hälsan, t.ex. hjärt-kärlsjukdomar.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag fick en rotfyllning men under ingreppet gick framsidan av tanden av. Min tandläkare sa att jag skulle komma tillbaka två veckor senare för en tillfällig krona för att sedan få en permanent om 6 veckor. Låter det normalt?
Hej!
Ja det händer tyvärr att en tand kan fraktureras när man rotbehandlar den. Inte så mycket beroende på rotbehandlingen i sig utan p.g.a. att tanden kanske har haft ett stort kariesangrepp och att tandens väggar är mycket tunna.
En krona är bra att 'bygga upp' tanden med och när man slipat till tanden och tagit avtryck görs en provisorisk krona tills den permanenta kronan är färdig hos tandteknikern.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag har lagat en tand hos en tandläkare det var en kindtanden nästlängst bak nere. Hon sa att det var gamska mycket Karies. När hon lagade så blev tanden helt platt på tuggytan ska man laga så det resulterar i att det alltid blir matrester i tanden över. Är det brukligt att det blir så?
Hej. Ibland kan man göra fyllningen plattare än tanden var från början för att det ska bli lättare att rengöra och därmed minska risken för att det ska bli karies igen. Om det besvärar dig tycker jag att du kan kontakta tandläkaren som gjorde fyllningen för att höra om det går att justera.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag har rofyllt en tand för 2011 som jag har haft konstant smärta i. Nu när dem drar ut tanden så upptäcker dem att en kanal är missad....vem står för denna kostnaden som kommer kosta mig jättemycket för jag kommer behöva göra implantat nu?
Hej!
Tyvärr finns det ingen garanti för att alla rotfyllda tänder blir helt bra. Det kan finnas extra rotkanaler (som det verkar vara i ditt fall) som kan vara mycket små och tunna och därmed svåra att hitta. En del rötter kan vara kraftigt böjda och mycket svåra att komma ner i ända till rotspetsen. Andra rötter kan vara tilltäppta så att det inte går att komma ner.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Får man rotfyla en 8 åring på sin 21 tand?Tacksam för svar.
Hej!
Om en permanent tand skadats vid t.ex. en olycka och pulpan (nerven i tanden) också har skadats måste man rotfylla tanden. Det är inte helt lätt på en 8-åring eftersom roten oftast inte är helt färdigbildad när man är så ung, men det brukar gå bra.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! Jag har varit hos tändläkaren för jag hade ont i en tand som de säger att den måste rotfyllas. Det är tanden näst längst bak i undre käken.Priset för detta kommer att hamna mellan 8000-10000kr. Väldigt dyrt tycker jag så jag överväger att dra ut den i stället. Då är frågan hur illa är det att dra ut en tuggtand näst längst bak i käken?
Hej!
Visst kan man klara sig bra utan tanden näst längst bak men det kommer att kännas mycket tomt i början. Det blir lite jobbigare att tugga om tanden tas bort.
En annan aspekt är hur bra tänderna runtomkring är. Är det stor risk att någon av dem kan behöva tas bort? I så fall kanske den här tanden är värdefull att ha kvar.
Diskutera saken med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

fick in tandtråden under runt tanden, förstod att det ev frätt med åren.Tanden är i övrigt fin, sa detta till min tandläkaren , (Lagade annan tand)efter besöket upptäckte jag att det är en ljusgul sträv bred kant nertill på tanden och några till, trodde då att det blivit från flour tabletterna.Frågade tandläkaren vad det kunde vara vill ju inte tro att tandläkaren gör saker utan att säga till, det är ju jag som betalar och mina tänder, hon visste inte vad det kunde vara, konstigt tänkte jag då, hon är ju tandläkare och ser vad jag pratar om.Upptäckte en tid efter att det är rejält inslipat och jag börjar fatta att det är provisorisk lagningsmassa jag ser.Så frågan är vad ska jag göra?Tandläkaren nekar och har ej dokumenterat. Kunden har alltid rätt och det borde vara stränga straff.Mvh Fredrik
Hej!
Prata med din tandläkare igen. Om hon inte vet vad det är du ser och känner kan du vända dig till en annan tandläkare och fråga.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag lagade ett hål i en övre kindtand idag och nu när jag skulle ta tandtråd så gick det inte mellan tanden jag lagat och den bredvid. Det gick verkligen inte att få igenom tandtråden och nu spänner det mellan de två tänderna och det känns konstigt när jag stänger munnen. Ska det vara såhär?
Hej. Nej, det ska inte vara så om det är en permanent fyllning (alltså inte bara tillfällig). Kontakta tandläkaren som gjorde fyllningen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har precis fått ett hål igenfyllt. Hur lång tid ska jag vänta med att äta?
Hej!
Om tandläkaren inte har sagt något speciellt om detta kan du äta när du vill.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,I am 32 years old. I need rote canal treatment in my left side teeth. I had toothache and went emergency and they fix it for temporary. I have to do it for permanently. I am searching best doctor for that treatment.I heard that rote canal treatment is so expensive, so I need installment payment system. Because, I am student here in Stockholm and from Bangladesh.Thank you for your time and consideration.Hafiz
Hej
You could do the treatment at any of our clinics. It's a standard treatment that all of our dentists do.
Contact the clinic of your choice (https://distriktstandvarden.se/kliniker/).
A root canal treatment usually takes more than one visit at the dentist. The easiest way to pay is to spread the total cost and pay a part every visit. Discuss this with your dentist.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har fyra frågor så jag ställer dem såhär:1) Jag har bara en lagning, men den är 16 år gammal. Kommer jag behöva göra om den snart? Hur länge håller lagningar? Det är en plastlagning, eller iaf tandfärgad lagning.2) Jag har i samma tand som lagningen sitter, och i tanden bakom, brun/svarta fläckar som min tandläkare säger är kariesangrepp som läkt ut och inte är aktiva. Kan de bli aktiva igen, så att jag kan komma att behöva laga dem?3) Jag har inte haft något hål utöver ovan nämnda lagning för 16 år sedan. Har varit nöjd över det, men jag har ju dessa utläkta kariesangrepp, betyder det att jag ändå har risk att få hål i tänderna?4) Jag går hos privattandläkare som inte har frisktandvårdsförsäkring och är nöjd ändå, men min tandläkare sa att om jag gick hos folktandvården och hade försäkring skulle jag vara i riskgrupp 3-4. Hur kan detta komma sig när jag inte haft mer än ett hål, och det 16 år sedan? Samt aldrig behövt ta bort tandsten, borstar och tandtrådar noga och alltid får beröm över att det är rent. Varför bedömer tandläkaren att riskgruppen ändå skulle vara så hög?Hoppas ni orkar svara på allt!
Hej.
1. Det går inte att säga något generellt om vilken livslängd en fyllning har, det beror helt på hur högt belastad den är, hur stor den är etc. Det är bra att du går regelbundet på kontroll, då ser ju tandläkaren om den är på väg att gå sönder.
2. Det är väldigt låg risk för att du skulle behöva laga dessa hål om de har läkt och om du behåller dina goda vanor.
3. Du är inte kariesaktiv och om du behåller dina vanor avseende kost, munhygien och fluor lär du inte behöva få hål i tänderna. Det som kan påverka är också om man behöver äta viss typ av medicin/vissa allmänsjukdomar. Det är därför bra om du berättar för din tandläkare om det sker några förändringar med din allmänna hälsa.
4. Det kan jag egentligen inte svara på utan att ha sett dina tänder. Det kan handla om visdomständer som ligger snett, tandgnissling, någonting med din allmänna hälsa som ökar risken, rökning/snusning etc...

Hoppas att du fick svar på dina frågor.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Jag har två tänder som måste åtgärdas. En är en påbörjad rotfyllning, men jag kunde inte genomföra den, trots lugnande medel, pga en fobi jag har och därför inte klarar av att ha någon i min mun så länge på det viset som en rotfyllning kräver. Det gjordes en temporär lagning när vi gav upp, och den behöver fixas. Jag vill bara ha en ny lagning, en permanent, och sen ta tag i problemet när jag kan få narkos hos sjukhustandläkare. Tand 2 är en gammal rotfyllning som för ett år sedan började göra djävulskt ont, fick en temporär lagning där med för att bli av med smärtan, men jag vill ha en permanent på den med. Är det någonting ni kan göra? jag har alltså inte problem med tänderna så, det är bara det att dom temporära sett sina bästa dagar och för att förhindra komplikationer eller besvär framöver.Jag vet att frågan kanske är konstig eller dum, men jag tänkte att jag som patient ju måste kunna få bestämma själv?Tack på förhand
Hej!
Som patient har du rätt att vara delaktig i din behandling och du har rätt att tacka nej till en behandling som du inte vill ha. Däremot har du inte rätt att bestämma att tandläkaren ska utföra en viss behandling om tandläkaren tycker att det är en felaktig behandling.
Du kanske kan få en hård temporär fyllning som kan hålla ganska länge. Det finns olika sorters temporära lagningar. Prata med din tandläkare igen eller ring oss på Distriktstandvården så kan vi säkert hjälpa dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag rotfyllde en tand förut, drygt 8 månader senare så skaffade jag tandställning och tandläkaren då ansåg att den tanden ändå kommer dö inom några år och de bästa är att rycka den och stänga igen den gluggen som blev, vilket jag gjorde. Jag minns att alla ingrepp med den tanden kostade mig nästan 10.000:-. Har jag nån möjlighet att få tillbaka pengarna för den rotfyllningen när den ändå inte 'hjälpte'?Mvh
Hej!
Tyvärr finns det nog ingen garanti för att en rotfylld tand alltid blir helt och hållet bra.
En rotfylld tand har ingen nerv- eller blodförsörjning kvar så man kan väl säga att den redan var död när tandställningen sattes in.
Hur tandregleringsspecialisten bedömde tandens kvalite och om den var värd att behålla kan jag inte bedöma.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Varför måste man dra ut en fullt frisk rotfylld tand, på grund av inflammation i tandköttet? en penicillinkur under 10 dagar, ska inte det räcka som behandling.
Hej!
Oftast behöver man inte ta bort en tand p.g.a. inflammation i tandköttet om inte inflammationen beror på t.ex. en spricka i roten på tanden eller om tanden har dåligt fäste i käkbenet (tandlossning).
Om det däremot är en infektion vid rötterna på den rotfyllda tanden kan den behöva tas bort.
Penicillin kan dämpa infektionen en tid men det hjälper inte i det långa loppet eftersom penicillinet inte kommer åt de bakterier inne i roten som orsakar infektionen.
Ibland kan man få infektionen att läka genom att rotfyllningen görs om men det långt ifrån alltid som det fungerar.
Be din tandläkare att förklara närmare vad som gäller just din tand.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Kan man gå till en tandläkare och bara göra en rotfylllning på en vistomstand och sen sluta där
Man kan söka för att åtgärda ett specifikt problem. Tandläkaren behöver undersöka tanden för att se vad som kan/behöver göras. Ibland kan en undersökning av hela munnen behövas för att kunna avgöra vad som är bäst för den specifika tanden. Det är ovanligt att rotfylla visdomständer.
Om man gör en undersökning av hela munnen och tandläkaren hittar andra saker som behöver åtgärdas är det du som bestämmer om du vill göra det eller ej.

Sofia Jofred, leg. tandläkare

hej, jag har tappat en lagning i övre käken på tand nummer tre räknat inifrån. jag läste nånstans att tandläkaren inte sätter kronor på dem bakersta tänderna, stämmer det? Dras den tanden ut då om den inte går att laga? mvh
Hej. Det går bra att sätta kronor även på de bakre tänderna.
Kontakta din tandläkare för att få förslag på hur tanden kan lagas.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag ska borra en tand ganska långt in på underkäken nästa vecka och är ganska spruträdd men jag tål ganska mycket smärta. Så jag vill helst inte ta någon bedövning måste man göra det? Om jag inte tar bedlvning känner man smärta eller ilar det bara? Hur kommer det gå till? Vill tillägga att de sa att det var ett väldigt litet hål. Tack på förhand // Oliver
Hej!
Man måste inte ta bedövning om man inte vill. Det är väldigt olika hos olika människor hur man upplever ilningarna/smärtan när man lagar ett hål. Oftast känns det mindre om det är ett litet hål än om det är ett djupare hål.
Man kan alltid prova att laga utan bedövning och om det skulle göra mycket ont kan man i så fall lägga bedövningen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! För några år sedan sprack en av mina kindtänder mitt itu och jag fick rotfylla den samt plocka bort halva tanden och tandläkaren fyllde i med nytt material. Häromveckan lossnade hela lagningen samt den tandbit som var kvar. Jag tänkte att det inte är så mycket att göra, bäst att vänta tills det läkt ihop och så kan man gå till tandläkaren när tandköttet blivit härdat. Men nu märker jag att hela tanden inte alls är borta. Det är några små delar kvar, samt att jag har fått känselstörningar i hakan. Det visar sig som ryckningar ganska ofta (flera gånger om dagen). Vet inte om det hänger ihop, men ryckningarna började ungefär när tanden lossnade. Vad tycker ni jag ska göra åt detta? och tror ni att ryckningarna kan bero på detta? Googlade lite på mandibularkanalen och blev lite orolig för nervskador. Men jag har inte ont eller så.
För att kunna göra en bedömning behöver man undersöka dig och ta en röntgenbild, jag rekommenderar att du bokar en tid till tandläkare omgående.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan!Har en kindtand i överkäken so en bit har fallit bort man har försökt rotfyllas den men hittade inga kanaler så det gick tyvärr inte och då säger dom att tanden är död och bör tas bortMin fråga är då Vad händer om tanden är kvar jag har inga problem med denJag gillar inte att dra ut tänder finns det något annat alternativJag är en kvinna på 67 år
Hej! Om en tand behöver rotfyllas beror det ofta på att det finns en infektion i och omkring tanden. Det är inte bra för hälsan att gå omkring med en infektion och om så är fallet bör tanden tyvärr tas bort.
Prata med din tandläkare. Det går inte att säga utan att ha sett din tand, men eventuellt kan en remiss till en specialist på rotfyllningar vara ett alternativ?

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Vill du ge mig namnet på alla era rotfyllningsmaterial som ni använder?Använder ni t ex: guttaperkaspetsar, zinkoxid, tungmetaller typ barium, biocalex?
Hej!
Här på Distriktstanvårdskliniken i Nynäshamn använder vi guttaperka och TubliSeal som rotfyllningsmaterial. Som temporär fyllning används Zinkoxideugenol, IRM eller zinkoxideugenol + glasjonomerfyllning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan jag är 18 år och har 5 hål som måste lagas. Nu undrar jag om det kostar någonting eller om det är gratis som vanlig tandvård?
Hej!
Om du är 18 år kostar det ingenting att laga hål.
I Stockholms läns landsting har man gratis tandvård t.o.m. det år man fyller 19 år. Eventuellt kommer åldersgränsen för gratis tandvård att höjas framöver.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! För ca 2 månader sedan påbörjade jag en rotfyllning på folktandvården i Bromma sjukhus. Jag skulle få komma tillbaka efter två veckor för att fortsätta rotfyllningen. Men tiden gick och dom skyllde på trasig utrustning och dubbelbokningar. Detta har nu resulterat i att jag fick byta klinik till Ekerö. När jag tog röntgenbilder där visade det sig att tanden blivit kraftigt infekterad och jag riskerar att få dra ut den pga att det tagit för lång tid mellan behandlingarna. Ska det verkligen vara så här och vems är ansvaret??
Hej!
Det här låter ju inte bra. Prata med den tandläkare som behandlar dig nu så kan hon/han kontakta den klinik du gick på tidigare.
Jag har svårt att svara närmare på frågan eftersom jag inte känner till alla detaljer.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har enligt tandläkaren ett hål som jag dragits med i 12 år enligt röntgenplåtarna. Har inte ont men hålet är så pass djupt att en rotfyllning behöver göras så min fråga är då, hur kan jag inte känt ngn ting? Har inte ont eller haft ont i tanden alls mvh Elin
Hej,
Det är inte alltid som det gör ont i tanden även om det är ett djupt hål. Du skriver att det har varit ett hål under många år, har det kanske varit någon värk eller ilningar för fler år sedan?

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej om en fyllning har gått av.hur många dagar kan man gå så innan man måste fylla i
Hej,
Det beror på hur stort hålet är. Jag rekommenderar att du bokar tid så snart som möjligt för att åtgärda problemet innan du eventuellt kan få besvär

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!Har påbörjat en rotfyllning och fått en temporär lagning. Men det ilar så i tanden( var tre dagar sedan jag var hos tandläkaren ).Är det normalt? Eller har inte tandläkaren täppt till ordentligt med den provisoriska lagningen och om så är fallet behöver jag betala ytterligare för att få lagning helt tät? Jag menar det gjordes ju inte rätt från början
Hej!
Om rotbehandlingen bara är påbörjad kan det innebära att det fortfarande finns en hel del nervvävnad kvar inne i roten Och det kan ibland ila ganska mycket.
Det händer ibland att en provisorisk lagning går sönder och då kan det också ila.
Ta kontakt med din tandläkare och tala om hur det känns.
Om den provisoriska lagningen behöver göras om kostar det ingenting.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har fått en rotresurption i framtanden, Ska man ta ut den eller går det att göra en rotfyllning på en sådan tand? Kan den gå av? Hur gör man då? Har sjögrens syndrom.
Vad man kan göra och prognosen på tanden beror på hur rotresorbtionen ser ut. Vänd dig till din tandläkare för att få reda på möjliga alternativ.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag fick rotfylla en av min framtänder. Den satt jämt och fint förut, men efter rotfyllningen stack den ut några små centimeter. Jag tycker att det är så fult därför vill jag veta vad man kan göra för att den ska sitta fint? Min tandläkare sa att det hjälper inte att ha tandställning.
Hej!
Jag kan tyvärr inte svara på din fråga utan att ha sett hur det ser ut i din mun. Fråga din tandläkare igen och be honom/henne att förklara för dig vad som kan och inte kan göras och varför det är så.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, Jag undrar vad det kostar att laga två framtänder om jag är under 20 år. (Alltså både fyllnad och implantat). Hur länge håller en fyllnad?
Hej!
Om du är under 20år och inte fyller 20 i år) kostar det ingenting att laga tänderna om du bor i Stockholms läns landsting.
Implantat kan man få i vissa fall men jag kan inte svara på hur det är för dig eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun.
En fyllning är tänkt att hålla i många år men det beror till stor del på hur stor fyllningen är och hur mycket frisk tandsubstans det finns att fästa den i.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Var hos Margareta Koch i måndags och gjorde rent kanaler inför en rotfyllning.Är det normalt att det är ömt och aningen svullet på kinden/hakan?
Hej!
Det kan ibland vara lite ömt någon dag efter en rotbehandling. Om det blir värre och gör mycket ont tycker jag att du ska kontakta Margareta Koch.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Var hos tandläkaren idag pga att en bit av min gamla amalgamfyllning ramlat av. Till min stora förvåning så har tandläkaren lagat halva tanden med plast och behållt kvar den gamla amalgamfyllningen . Är det okej att göra så?
Hej!
Ja det kan vara OK att göra så om resten av den gamla lagningen är bra.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej är 23 år och fick rotfylla min första tand pågrund av ett knyttenävesslag när jag var 16 år. Hur länge håller en rotfyllning? Blir det stifftänder då rotfyllning inte håller längre? Tack för ditt svar MVH Janne
Hej!
En rotfyllning är tänkt att hålla livet ut.
Det finns dock lite större risk för sprickor i en rotfylld tand än i en icke rotfylld tand.
Om kronan på tanden (det som syns i munnen) går sönder kan man oftast gör en keramikkrona på tanden. Om roten på tanden spricker måste tanden oftast tas bort. Då kan man många gånger ersätta den med ett implantat.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 16 år och ska göra en rotfyllning om några veckor. Gör det ont? Tror inte den är inflammerad. Tacksam för svar! Jag är jätte rädd!!
Hej!
I de allra flesta fall gör det inte ont att rotfylla en tand. Om nerven i tanden lever får du bedövning. Om nerven är död finns det ingen känsel i den.
Enstaka gånger när nerven är riktigt, riktigt inflammerad kan det göra lite ont första gången man går ner i tanden men oftast inte.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har inte varit hos tandläkaren på 3-4 år och har genomgått två täta graviditeter, där jag kräkts dygnet runt genom hela graviditeten och nu har jag flera hål, både stora och små och även massa tandsten, vilket jag skäms något fruktansvärt över! Samtidigt som jag har sån hemsk tandläkarskräck så jag inte vågar boka en tid. Hur ont gör det att laga en tand?
Hej,
Det behöver inte alls göra ont att laga en tand. När du är hos tandläkaren kan du få bedövning om du önskar. Ibland går det även bra att laga utan bedövning men kan då ila lite hos vissa personer. Vänta inte med att laga hålen då det annars finns risk för värk.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hejsan!Jag har precis varit hos en tandläkare och gjort en rotfyllning. Det ser dock inte jämnt ut och jag undrar i fall man kan lägga på fyllning över det eller måste man borra i tanden och göra om hela rotfyllningen igen?
Hej!
Har du fått en riktig, permanent lagning på den rotfyllda tanden?
Oftast lägger man på en provisorisk fyllning direkt när rotfyllningen är gjord och gör sedan en permanent fyllning vid ett annat tillfälle. Själva rotfyllningen behöver inte göras om om allt känns bra i tanden.
Ring din tandläkare och fråga om du är osäker på vilken typ av fyllning som är gjord.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag gjorde en rotfyllning i en kindtand för ca 7-8 år sedan. Har nu börjat värka däromkring den tanden. Vad kan det bero på?Mvh
Hej,
Det är svårt att svara på då det kan finnas flera orsaker. Kontakta din tandläkare för att titta på det. Det kan vara en granntand som krånglar eller så kanske något har hänt med den rotfyllda tanden.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej. går det att rotfylla en tand varpå en gammal lagning gått sönder och där det är inflammation både i tanden och i dess tandkött utanför tanden? Det gäller en tand i vänster underkäke.
Hej,
Det beror på hur omfattande frakturen är samt vad som är orsaken till att inflammationen uppstått.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har en otrolig tandläkarfobi (går 1gg/år) och rädslan för hål är enorm eftersom jag har väldigt djupa kindtänder (är 15 år) och har haft 2 hål. Jag undrar om det går och åtgärda ett hål själv (dvs borsta bort orenheter) så att tandläkaren slipper att borra? Jag är nu rädd för att jag har hål, och undrar därför hur/om man kan minska skadan så att tandläkarbesöket blir så lindrigt som möjlig?
Hej!
Tråkigt att du tycker att det är så jobbigt att gå till tandläkaren.
Det gäller att förebygga hål så mycket som möjligt.
Det gör du genom att äta regelbundna måltider (frukost, lunch och middag och ett ordentligt mellanmål) så att du blir mätt och inte går och småäter hela tiden. Undvik socker så mycket du kan. Om du blir törstig mellan måltiderna är vatten det allra bästa för tänderna.
Det är också mycket viktigt att hålla tänderna rena, borsta noga morgon och kväll med fluortandkräm.
Du kan också skölja tänderna hemma en gång om dagen med fluorlösning som finns att köpa på apoteket.
Om du tror att du har ett hål nu ska du ta kontakt med tandläkaren för en kontroll. Kanske är det ingenting som behöver lagas men det är bra att kolla.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag undrar vad en rotfyllning kostar hos er? Har påbörjat Mvh Elin
Hej!
Kostnaden för en rotfyllning beror på hur många rotkanaler tanden som ska behandlas har.
100% av kostnaden för en enkanalig tand är 3737kr, för två kanaler 4200kr, för tre kanaler 5500 och för fyra kanaler 6058kr.
Sedan får man en viss rabatt från Försäkringskassan på dessa priser. Hur stor rabatten blir beror på hur mycket tandvård som har gjorts tidigare inom samma behandlingsperiod.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har efter ca 6 veck fått ont i min rotfyllda tand. Tanden känns nu öm, helst när jag ätit. Tandläkaren Hittade inte alla rötterna när han fyllde. Vad gör jag?
Hej!
Ta kontakt med din tandläkare och tala om hur det känns. Om man inte kommit ner i alla kanalerna måste man kanske leta vidare eller ev. skriva en remiss till en rotfyllningsspecialist. Tyvärr är det inte alla gånger man lyckas hitta ner i alla rotkanaler. Det finns också en liten risk att det blivit en spricka i tanden. I så fall kan den behöva tas bort.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag lagade en tand i morse och när jag skulle äta mat 5 timmar senare och tuggar på den sidan så får jag fruktansvärt ont.Är det normalt efter att man lagat en tand?och hur många dagar kan det pågå?
Hej,
Ilningar kan sitta i upp till 2 månader efter att man har lagat en tand. Djupa lagningar kan ge besvär och då är det bra om din tandläkare tittar på tanden igen om du börjar få ont.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

jag fick komma in akut till folktandvården . dom rensade min tand invändigt 20 januari , 1 vecka efter fick dom göra en ny rensning . Den 12 mars fick jag en ny tid för en fortsättning av min tand , men 1 vecka före lossnade ena sidan av tandväggen . det svar jag fick var att tanden är skör runt om . som ett skal. Får det ta 43 dagar innan dom fortsätter med tanden om dom vet att den är så skör runt om . Nu måste jag dra ut denna tand istället.
Hej,
Det kan ha varit en infektion runt roten vilken man då vill se läka ut innan man gör klart tanden permanent. Då kan det behöva gå en tid mellan besöken. Tanden är precis som de säger mycket skör då man har behövt borra mycket för att hitta kanalerna i tanden. Ibland kan det tyvärr hända så att tanden går sönder innan man hunnit laga klart tanden vilket är mycket oturligt och tråkigt för dig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej för en månad sen drog jag ut en tand i överkäken vänster.Tandlossning.ca en vecka efter fick jag smärtor typ hugg ovanför örat varje dag.Nu har huggen kommit tillbaka det varar ca 1 sek släpper och återkommer konstant med ca10 hugg i timmen fruktansvärt jobbigt.Hade inte detta förrut..Har tandläkaren skadat ngn nerv eller vad kan detta vara? Hade inte detta förrut när tanden fanns kvar.När försvinner det?Vad kan man göra åt det.Hjälper inte med panodil!Detta gör mig tokig och rädd ett tag trodde jag att jag har en tumör..Men jag ser ett samband med utdragningen utav tanden och huggen .Tacksam för svar till min hotmail Mvh Susanne
Hej!
Jag törs inte säga vad 'huggen' beror på men jag tycker att du ska prata med din tandläkare. Eventuellt kan din tandläkare remittera dig vidare om man inte hittar någon orsak till det onda.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej för lite mer om två veckor sen laga jag en tand som det var hål i. Och det värker i tanden så fort nåt kommer åt den. Jag trodde det skulle släppa efter nå dagar men det har det inte. Gör ont till och från. Va kan det bero på?
Hej!
Var det ett mycket djupt hål du lagade? Pulpan (nerven inne i tanden) kan då ha blivit lite irriterad i samband med behandlingen. Ibland kan det också uppstå lite spänningar i tanden när compositefyllningen härdar. Det kan man då känna av vid tuggning en tid efter att lagningen har gjorts.
Om du har mycket besvär tycker jag att du ska kontakta din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hur lagar man hål bakom framtänderna? min tandläkare sa att jag hade början till hål då jag var där för ett halvår sen och jag undrar om lagningen som kan behövas kommer att synas?
Hej,
Om det kommer att synas eller ej beror ofta på dess omfattning. Om du har ett början till hål så kan du fortfarande försöka få det att inte växa till sig (så att du slipper laga) genom att vara noga med tandborstningen och använda fluor tandkräm. Även tandtråd och fluorskölj är bra komplement.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Min dotter hade börja till hål för ett år sedan men tandläkaren sa att om vi borstar och sköljer med flour kan det läka. Dottern började känna obehag och vi beställde en tid för undersökning. Tandläkare konstaterade ett hål som behöver lagas. Vi har fått tid om en månad. Jag undrar om det är ok att vänta så länge med att lag hålet. Blir inte hålet mycket större?
Hej!
Oftast är det OK att vänta en månad, men om din dotter har ont i tanden tycker jag att du ska kontakta tandläkaren och höra om det finns en tid tidigare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min tandläkare har gjort 2 rotfyllningar (varav den ena fick göras om), trots detta verkar det fortfarande vara inflammerat kring rötterna på båda dessa tänder (har gjort en 'panoramaröntgen'. Nu rekommenderas jag att dra ut den ena tanden, respektive dra ut och göra en brygga avseende den andra tanden. Förutom en hel del sveda o värk, är det ju en icke oansenlig kostnad. Jag har sagt att jag vill ha en '2nd opinion' Vad är er rekommendation, vad bör det i grova drag kosta?
Hej,
Det är svårt att säga då priset avgörs av så många faktorer. För att få en '2nd opinion' rekommenderar jag att du besöker en annan tandläkare så att han/hon kan titta på röntgen och ditt bett för att göra en bra bedömning och först därefter ge dig en prisuppgift.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej min läkare hade lagat några mina tänder för ungefär ett år sedan. Men nu började mina tänder lossas och det känns mycket störande. Jag undrar om min läkare har fyllt tänderna ordentligt eller är det vanligt/normal att tappa fyllningen efter ett år? Om det är så att det är läkarens misstag i så fall får jag laga mina tänder utan att betala? Alltså har man en sån rätt? Mvh Ida
Hej!
Inom Distriktstandvården har vi två års garanti på lagningar. Om en fyllning lossnar inom två år från det den är gjord gör vi alltså om fyllningen gratis. Om tandläkaren från början velat göra en krona på tanden och inte tror att en lagning kommer att hålla så länge men patienten ändå vill chansa med att göra en lagning gäller dock inte tvåårsgarantin. Tandläkaren har då informerat patienten om detta.
Jag vet inte vilken garantipolicy din tandläkare har men du bör absolut fråga honom/henne.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

För fyra dagar sedan lagade jag ett hål i en kindtand. När jag biter ihop tänderna nu så ilar det lika mycket som innan man lagade hålet. Har lagningen misslyckats eller tar det en tid innan det försvinner? Tack för svar!
Hej!
Ibland kan det ila i en tand med nygjord lagning när man biter ihop. Det kan då och då kännas i flera veckor efteråt men brukar klinga av efter en tid.
Om lagningen inte känns för hög när du biter ihop tycker jag att du ska avvakta ett par veckor.
Om det inte blir bättre efterhand eller om det skulle bli värre bör du ta kontakt med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag var hos tandläkaren nyligen och enligt dem har jag en tand där min förra tandläkare hade påbörjat en rotfyllning där hon hade lagt in någon form av tillfällig material och alltså inte gjort klart rotfyllningen. Jag var väldigt förvånad över detta då jag vet att jag inte avbröt någon behandling och fick inte information om att det fanns en rotfyllning som inte var klar. Jag undrar om jag har möjlighet till reklamation hos min förra tandläkare? 'Rotfyllningen' gjordes 2009.Med vänlig hälsning,Peter
Hej!
Jag tycker att du ska fråga din förra tandläkare angående den påbörjade rotfyllningen och varför den inte gjorts färdig. Du kan också be att få en kopia på journalen och på röntgenbilderna att lämna till din nuvarande tandläkare, så att han/hon kan se vad som gjorts på tanden och hur den såg ut tidigare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag var på ett tandläkarbesök för två år sedan på en vanlig undersökning som jag blivit kallad till. Då hade jag ett hål i en tand, men just då så hittade de inte hålet. Förra året i februari var jag på en ny likadan undersökning där de upptäckte hålet. Då kollade de på mina tidigare bilder och såg då att hålet fanns redan på förra undersökningen. Jag fick en tid att påbörja en rotfyllning. Eftersom jag 2014 var 19 år så behövde jag inte betala för tandvården. Därefter sa de att jag skulle få en ny tid i januari 2015 för att fullfölja rotfyllningen som inte var klar. I december hade jag inte fått en ny tid som de hade lovat mig, så jag bestämde mig för att ringa och fråga. Då sa de att jag kunde få en tid i 2/3-2015. Jag fyller 20 i år och därför måste jag nu börja betala. Priset ska ligga på runt 3500 kronor för att fullfölja min rotfyllning. Jag undrar nu: måste jag betala detta? De har trots allt redan påbörjat en rotfyllning utan att berätta för mig innan vad detta kommer att kosta. De upptäckte inte mitt hål 'i tid'. Hade de gjort det så hade mitt tandproblem kunnat lösas redan förra året då jag slapp betala. Vad är smartast, att dra ut tanden eller fullfölja rotfyllningen? Både ur ett ekonomiskt och hälsoperspektiv.Mvh
Hej!
Eftersom jag inte känner till allt om förhållandena kring dina tänder är det svårt att ge ett exakt svar.
Det jag kan säga är man brukar försöka få färdigt all behandling som behöver göras efter undersökning av en 19-åring innan årsskiftet när den fria tandvården upphör.
Jag tycker att du ska prata med tandläkaren och fråga varför tanden inte blivit färdig i tid.
Oftast brukar man försöka behålla en tand som går bra att rotfylla.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har tappat en plomb och är i utomlands i tre veckor. Inga besvär med tanden. Bör jag söka akut hjälp här eller kan det vänta? Plomben satt på utsidan av en kindtand och fyllde ut ca 10% av tanden.
Hej,
Om du inte har besvär och kan hålla rent ordentligt så kan du avvakta tills du kommer hem.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Har fått ett hål på innersidan på samma tand som jag fick rotfyllning i hur kommer det sig att jag har ont i den tanden för den ska väll vara död? Och hur behandlar man detta förutom att dra ut den
Hej,
Ja, tanden i sig bör du inte känna av. Kan det vara att det ligger nära tandköttet?
Jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare då du säger att du har ett hål så kan hon/han titta mer på det.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag lagade en tand för ungefär 3 veckor sedan. Tandläkaren sa att jag skulle få ilningar. Det ilade inte i tanden fören nu och jag undrar om det är vanligt att ilningen kommer 3 veckor efter lagningen? Det ilar när jag dricker något kallt, och när jag tuggar på någonting med tanden jag lagade så gör det ont. Är det normalt att det gör ont? Jag har haft ilningar på min lagade tand sedan i lördags.
Hej,
Ja precis som tandläkaren sa så kan man få ilningar i tanden, i upp till 2 månader. Om det gör mkt ont att tugga på tanden kan det vara att fyllningen är för hög eller att en inflammation uppstått tillföljd av ett djupt kariesangrepp. Boka in en tid till din tandläkare om det inte blir bättre.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag undrar bara om varför en rotfyllning gör ondare än en vanlig tand_lagning?
Hej!
Oftast gör en rotfyllning inte ont alls. Enstaka gånger, om tanden är mycket mycket inflammerad, kan det göra ont en liten stund vid första behandlingstillfället eftersom bedövningen inte alltid tar fullt ut vid kraftig inflammation.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har en tand som rotfylldes för några år sedan. Har sedan rotfyllningen gjordes haft ont i tanden hela tiden. Har dock inte gått tillbaka till tandläkaren eftersom rotfyllningen gjorde så fruktansvärt ont. En dag lossnade en flisa från tanden och jag fick ont konstant så då gick jag tillbaka till tandläkaren. Då öppnade de upp tanden igen, för att se om smuts kommit ner i en kanal. Det gjorde också extremt ont, och när jag kom tillbaka till tandläkaren för att göra om rotfyllningen efter att tanden fått 'vila' så kunde de inte sätta fast den silvriga ringen som sitter runt tanden utan att det gjorde ont (då hade jag redan fått bedövning) Det konstaterades att jag troligen fått en spricka i tanden vid tidigare rotfyllning och ett beslut togs att dra ut tanden, då det inte fanns så mycket att göra åt det. Nu till min fråga; kan man få en tand isatt utan kostnad? Kan man få den betald i och med att felet inte låg hos mig? Det är en kindtand det rör sig om.
Hej!
Svårt att svara ja eller nej på din fråga eftersom jag inte känner till alla omständigheter runt din tand.
Tandläkaren bör vara ansluten till en patientförsäkring dit du kan vända dig. Hör med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej ! Är en man på 55 i Maj i år lossnade en lagning i underkäken längst bak , då jag inte hade något obehag uppsökte jag inte vård direkt I slute på Aug hade jag lite ont och uppsökte tandläkare tanden lagades 26/8 men ingen röntgenI början på Okt fick jag riktigt ont och uppsökte akut 9/10 efter röntgen och konstaterande av att roten var inflammerad var det att välja på rotfyllning eller dra ut tanden Bestämde mig att dra ut den , men tycker att det borde gjorts vid första tillfälletÄr det troligt att tandroten var ok vid första tillfället trots viss smärta och sen blev så dålig på drygt 40 dagar och har man möjlighet och få tillbaka för ena behandlingen Tacksam för svar
Hej,
Jag rekommenderar att du tar kontakt med din klinik och talar med din tandläkare då man behöver titta mer specifikt på detta och din journal.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

I april detta året fick jag lagat min näst sista tand på vänster sida. Efter lagningen fick jag problem med tanden (den ömmar och det sticker till i huvudet när jag biter ihop) samt att den isar när jag dricker varmt/kallt. Jag har gått till tandläkaren 5 gånger efter detta för att få problemet åtgärdat. Han har inte kunnat säga vad som är felet och han har chansat och tagit ut fyllning från både sista tanden men även den tanden som jag först hade besvär med. Men utan resultat. Det känns inte som han vet vad han gör och nu föreslog han att dra ut min visdomstand (som jag inte alls har haft problem med eller känt av) Han sa att han inte ville rotfylla tanden som jag lagade i april. Nu känner jag att jag inte kan lita på min tandläkare då han har chansat ett antal gånger och försökt göra det ena och det andra utan att det har blivit bättre (snarare sämre). Jag har försökt att byta tandläkare/klinik men har fått svaret att man ska vara kvar hos den som har börjat behandlingen. Jag vill bara att det blir bra med tanden så fort det går (har som sagt varit där 6 gånger på 5 månader) Kan tillägga att jag känner ett väldigt obehag att besöka tandläkare. Hoppas ni kan hjälpa mig att gå vidare med detta!!
Hej!
Det händer ibland att en tand blir mycket känslig efter att ha lagats med composit. Kanske kan det bero på spänningar i fyllning och tand. Det brukar gå över av sig själv efter ett par veckor men kan ibland ta längre tid. Många gånger hjälper det att byta compositfyllningen till ett annat material, t.ex. glasjonomer. Det är mycket möjligt att din tandläkare redan har provat detta. En sista utväg är att rotfylla tanden.
Du har absolut rätt att få träffa en annan tandläkare som tittar på din tand. Prata med receptionspersonalen och be att få en tid.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej ! Tandläkaren säger jag måste Göra om en rottfyllning på en redan rottfylld tand ( för ca 4-5 år sen) fast jag inte har ont så säger dom att det är inflammerat ? Kan man se inflammation på röntgen ? Och om de nu är inflammation varför har jag inte ont? Och om jag avvaktar och skulle få ont är det då försent att rädda tanden ? Känns lite som att dom måste hitta något för annars har jag bra tänder . Tacksam för svar mvh
Hej!
En infektion vid en tandrot syns oftast på röntgenbilden.
Även om du inte har ont nu bör man behandla tanden för att få bort infektionen. Det finns risk för att du kan få mycket ont annars. Det är heller inte så bra för resten av kroppen att gå omkring med en infektion.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är en 19-årig tjej som upplever en svidande känsla i mina framtänder i underkäken. Har lite svårt och avgöra om det är tänderna eller tandköttet eftersom det känns som att det svider någonstans däremellan. Problemet är den att jag fått opererat bort en cysta i det området och i samband med det varit tvungen att rotfylla mina 3 framtänder och inte minst har en rotspetsoperation gjorts. Var nyligen på 1 års kontroll och då såg allt bra ut, upplevde inga symptom. Men nu kommer en svidande känsla tillbaka, har kännt det lite då och då innan, men börjar bli lite irriterande nu. Vad kan det bero på? Är det något jag bör kolla upp? Tidigare har jag fått det påpekat att det kan vara tandköttet men det varken blöder eller är rött i det området.
Hej,
Det är svårt att svara på enbart utifrån det du skriver, så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare som får titta på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har haft en dåligt tandvård sen tonåren då jag har tandskräck! Kanske därför jag sitter med de jag har idag! Kan knappt äta! Nu är jag 20 år och arbetslös och har inte råd att gå till tandläkaren och jag har precis fått ett väldigt värk i en tand i överkäken tanden näst längst in! Den har blivit lite färgad som typ grå/svart eller nåt och jag undrar då hur gör jag och varför har den blivit färgad ? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Linus
Hej!
Det verkar som om du har ett mycket stort, djupt hål i din tand. Tanden kan då bli missfärgad.
Du behöver få hjälp att behandla tanden på något sätt, ev. ta bort den eller rotbehandla den.
Hör efter på socialkontoret i din kommun om du kan få bidrag till akut tandvård.
Nu när du är 20 år får du ett bidrag till tandvård från Försäkringskassan på 300kr en gång om året. Detta dras automatiskt av från kostnaden hos tandläkaren
När du beställer tid hos tandläkaren kan du tala om att du är tandvårdsrädd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Är det vanligt att man får blåtira under ögat vid en rotfyllning eller har tandläkaren varit för tuff mot tanden vid friläggande av rotkanalerna ?.
Hej!
Nej, det är inte vanligt att man får en blåtira under ögat när man rotfyller en tand.
Det kan dock tänkas att ett litet blodkärl gått sönder i samband med bedövning av en tand i överkäken.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.