Snarkskena (apnéskena) mot snarkning

Om du har problem med snarkning eller sömnapné när du sover kan en snarkskena vara lösningen. På Distriktstandvården framställer vi snarkskenor (även kallat apnéskena), som kan hindra eller lindra snarkning.

Snarkskena (apnéskena) mot snarkning

Snarkning är vanligt bland befolkningen och kan vara ett tecken på sömnapnésyndrom. Personer med sömnapné lider av andningsuppehåll under sömn. Orsaken är att det är för trångt i de övre luftvägarna.

Den som lider av sömnapnésyndrom kan under en natt ha hundratals andningsuppehåll med efterföljande mikrouppvakningar och syresänkningar i blodet. Detta leder till allvarliga hälsorisker. Under fördjupande information kan du läsa mer om hur du kan motverka snarkning och sömnapnéer.

Orsaker till snarkning och apné

Snarkning är vanligt bland befolkningen och kan vara ett tecken på sömnapnésyndrom. Personer med sömnapné lider av andningsuppehåll under sömn. Orsaken är att det är för trångt i de övre luftvägarna. Den som lider av sömnapnésyndrom kan under en natt ha hundratals andningsuppehåll med efterföljande mikrouppvakningar och syresänkningar i blodet. Detta leder till allvarliga hälsorisker.

Snarkskena kan lindra snarkning och apné

En snarkskena, även kallad apnéskena, kan hindra eller lindra snarkning genom att vidga dina andningsvägar och hindra tungan från att falla bakåt. För att kunna få bidrag för snarkskenan från landstinget krävs utredning i samarbete med sjukvård.

Så här går det till

Efter att du har fått svara på ett formulär kommer en av våra nischtandläkare inom snark- och apnéskenor skicka en remiss för vidare utredning hos en läkare som är specialiserad inom sömnproblematik.

Läkaren ställer därefter en diagnos och ger besked om vilken behandling som passar bäst för dig. Visar det sig att snarkskena är det bästa för dig, så får du komma tillbaka till oss där vi påbörjar en behandling med snarkskena.

Kostnad för snarkskena

Har du fått en remiss från sömnspecialisten och har ett frikort är behandlingen med snarkskena kostnadsfri. Har du inte ett frikort, men har fått en remiss så kostar det som ett vanligt läkarbesök. Utan remiss kostar behandlingen ca 8000 kronor.

Gnisslar du tänder eller har du bettfel?

Om du misstänker att du gnisslar eller pressar tänder när du sover, eller om du har bettfel, så hjälper vi dig även med det. Vi har nischtandläkare som är experter på bettskenor. Läs mer om bettskenor här >>

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2020-05-20

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.