Snarkskena mot snarkning och sömnapnéer

Vi är specialister på snark- och apnéskenor. Om du har problem med snarkning eller sömnapné när du sover kan en snarkskena vara lösningen.

Snarkskena mot snarkning och sömnapnéer

Snarkning och snarkskena

Snarkning är vanligt bland befolkningen. Väldigt kraftig snarkning kan vara ett tecken på sömnapnésyndrom. Personer med sömnapné lider av andningsuppehåll under sömn. Orsaken är att det är för trångt i de övre luftvägarna.

Den som lider av sömnapnésyndrom kan under en natt ha hundratals andningsuppehåll med efterföljande mikrouppvakningar och syresänkningar i blodet. Detta kan leda till allvarliga hälsorisker och försämrad livskvalitet. Under fördjupande information kan du läsa mer om hur man kan motverka snarkning och sömnapné.

Vanliga frågor

Vad kostar en snarkskena?
Har du fått en remiss från sömnspecialisten och har ett frikort är behandlingen med snarkskena kostnadsfri. Har du inte ett frikort, men har fått en remiss så kostar det som ett vanligt läkarbesök. Utan remiss kostar behandlingen 12840 kr.
Hur gör man en snarkskena?
Snarkskenan designas hos en tandläkare som antingen gör ett avtryck av tänderna, eller scannar dem. Snarkskenan anpassas efter ditt bett och din käke.
Hur är det att ha snarkskena?
Det kan kännas lite obekvämt till en början. Du kan uppleva muntorrhet, eller tvärtom en ökad salivproduktion. Besvären brukar gå över på några veckor. Det kan ta några nätter att vänja sig vid snarkskenan, och det kan vara bra att öva på att ha den när du är vaken. När du vant dig vid snarkskenan ska den bara användas när du sover.
Hur tar jag hand om snarkskenan?
Borsta skenan varje dag med mjuk tandborste och mild tandkräm, flytande tvål eller diskmedel.
Tänk på att skenan inte tål hett vatten - därför bör du aldrig koka den, eller köra den i diskmaskinen. Förvara skenan i den medföljande asken och håll den lite fuktig, gärna i kranvatten. Om skenan får beläggningar kan den läggas i ett glas med lika delar vatten och ättikssprit.

Orsaker till snarkning och apné

Snarkning är vanligt bland befolkningen och kan vara ett tecken på sömnapnésyndrom. Personer med sömnapné lider av andningsuppehåll under sömn. Orsaken är att det är för trångt i de övre luftvägarna. Den som lider av sömnapnésyndrom kan under en natt ha hundratals andningsuppehåll med efterföljande mikrouppvakningar och syresänkningar i blodet. Detta leder till allvarliga hälsorisker.

Snarkskena kan lindra snarkning och apné

En snarkskena, även kallad apnéskena, kan hindra eller lindra snarkning genom att vidga dina andningsvägar och hindra tungan från att falla bakåt. För att kunna få bidrag för snarkskenan från landstinget krävs utredning i samarbete med sjukvård.

Så här går det till

Efter att du har fått svara på ett formulär kommer en av våra nischtandläkare inom apnéskenor skicka en remiss för vidare utredning hos en läkare som är specialiserad inom sömnproblematik.

Läkaren ställer därefter en diagnos och ger besked om vilken behandling som passar bäst för dig. Visar det sig att snarkskena är det bästa för dig, så får du komma tillbaka till oss där vi påbörjar en behandling med snarkskena.

Pris för snarkskena

Har du fått en remiss från sömnspecialisten och har ett frikort är behandlingen med snarkskena kostnadsfri. Har du inte ett frikort, men har fått en remiss så kostar det som ett vanligt läkarbesök. Utan remiss kostar behandlingen 12840 kr.

Gnisslar du tänder eller har du bettfel?

Om du misstänker att du gnisslar eller pressar tänder när du sover, eller om du har bettfel, så hjälper vi dig även med det. Vi har nischtandläkare som är experter på bettskenor. Läs mer om bettskenor här >>

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2024-01-18

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.