Tandhygienist – förebyggande tandvård

Tandhygienisten arbetar främst med profylax, förebyggande tandvård. Nedan beskriver vi vikten av att arbeta förebyggande med tandvård och hur en tandhygienist kan hjälpa dig.

Tandhygienist – förebyggande tandvård

Skillnaden på tandhygienist och tandläkare

Man kan förklara skillnaden med att medan tandläkare främst arbetar i tänderna, exempelvis genom att laga hål, arbetar tandhygienister snarare på tändernas utsidor och är specialiserade på förebyggande vård. Personer som går till en hygienist en till två gånger om året behöver inte besöka tandläkare i samma utsträckning. Det är snällt mot tänderna, och i långa loppet även mot plånboken.

Tandhygienisten kan hjälpa dig med:

 • undersökning av munhygien
 • kontroll av bettförhållanden och slemhinna
 • rengöring av fläckar, plack och tandsten
 • laga tänder efter borrning
 • förebygga karies med hjälp av fluorlack
 • ilande tandhalsar
 • röntgenbilder
 • tandblekning
 • tips och råd kring tandborstning och god munhygien.

Vilka bör träffa en tandhygienist?

Personer som har en god munhälsa uppmuntrar vi att besöka en hygienist för hjälp med att upprätthålla denna. Tandstensborttagning är den vanligaste åtgärden, och är viktigt för att förebygga tandlossning.

Är man drabbad av tandlossning är det viktigt att gå till hygienisten för att få hjälp med att rengöra fickorna, vilket kan vara svårt att göra på egen hand. Regelbundna besök till tandhygienist gör att man slipper dra ut tänder.

Upplever man ofta muntorrhet är risken för karies större. Vi rekommenderar därför regelbundna besök till tandhygienist som hjälper en att hålla rent och arbetar förebyggande för att undvika att det uppstår hål i tänderna.

Vanliga frågor

Vad gör en tandhygienist?
En tandhygienists huvudsakliga uppgift är att förbättra munhälsan hos personer i alla åldrar och förebygga sjukdomar i munnen innan de uppkommer.
Kan jag besöka en tandhygienist på samtliga kliniker?
Ja, vi har tandhygienister på samtliga av våra kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
Vad kostar det att besöka en tandhygienist?
Det beror på vilken behandling som utförs. En vanlig basundersökning hos tandhygienist kostar 1000 kronor.
När ska jag boka besök hos en tandhygienist?
Om du vill göra en rutinkoll av tänderna eller få hjälp med att ta bort tandsten, exempelvis. Det är bra att besöka en tandhygienist regelbundet för att upprätthålla en god munhälsa.

Vad gör en tandhygienist?

Du har säkert hört ordet profylax i samband med dina tandvårdsbesök. Profylax betyder i princip förebyggande åtgärd. I medicinska sammanhang, som t.ex. tandvård, handlar det om förebyggande behandlingar för att minska risken för sjukdomar. Det här är tandhygienistens verksamhetsområde. Förutom hälsofrämjande insatser utför tandhygienisten även undersökningar, diagnostik och behandlande åtgärder av sjukdomar. Sjukdomarna som vi främst talar om inom tandvården är karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning).

Profylax – förebyggande tandvård

För att undvika att sjukdomar bryter ut utförs borttagning av tandsten, beläggningar och fyllningsöverskott. Hygienisten putsar, polerar och rengör fördjupade fickor. Du får kostråd och skötselrekommendationer. I vissa fall utförs även saliv- och bakterietester. Tandhygienisten är expert på tandvård som bidrar till en frisk och hälsosam mun.

Undersökning

Om du bokar en tid för undersökning får du antingen träffa en tandläkare eller en tandhygienist. Hygienisten är lika berättigad som tandläkaren att ställa diagnoser och göra riskbedömningar av karies, tandlossningssjukdomar och tandköttsinflammation. Det sker via röntgenbilder som tas på indikation. I en basundersökning ingår fyra röntgenbilder.

Läs mer om undersökningar här >>

Air Flow – borttagning av missfärgningar

Våra tandhygienister utför Air Flow behandlingar. Det är ett effektivt sätt för att få bort missfärgningar på tänderna. Missfärgningar kan orsakas av bland annat mat- och/eller tobaksvanor. Med saltblästring, puts och polering ger hygienisten dig ett leende att vara stolt över – på ett väldigt skonsamt sätt.

Läs mer om Airflow här >>

Tandblekning – avtryck

Om du vill bleka dina tänder så får du oftast besöka en tandhygienist. I samband med en blekning måste du göra en undersökning. Tandhygienisten är lika legitimerad som tandläkare att utföra basundersökningar. Så, processen börjar med en undersökning hos en tandhygienist. I enlighet med ny EU-lag ska också en tandläkare vara med i beslutsfattningen om blekning är ett bra alternativ eller inte. Om din mun ser frisk och kry ut, så tar hygienisten avtryck av dina tänder. Sedan skickas avtrycken till en tandtekniker som framställer plastskenor anpassade efter dina tänder.

Läs mer om tandblekning här >>

Vem bör besöka en tandhygienist?

Generellt kan man dela in de största huvudgrupperna i tre kategorier:

 1. Unga personer i låga riskzoner, som oftast är fina och friska i munnen. Hygienisten fokuserar främst på tandstensborttagning, något som är vanligt förekommande hos de flesta individerna i denna åldersgrupp.
 2. Personer med tandlossning. Hygienisten hjälper till med att rengöra i fickorna, något som kan vara svårt att göra själv. Patienter med tandlossningsbesvär rekommenderas alltid att besöka en tandhygienist för att slippa dra ut tanden.
 3. Individer som är muntorra. Muntorrhet kan uppkomma i samband med medicinering eller strålningsbehandling. Denna grupp riskerar i större grad att drabbas av karies. Hygienisten hjälper till att hålla rent och arbetar förebyggande för att patienten ska slippa få hål i tänderna.

Boka tid hos en tandhygienist >>