Tandhygienist och förebyggande tandvård
Tandhygienisten arbetar självständigt i ett eget behandlingsrum. Huvudsakliga uppgiften är att förbättra munhälsan hos personer i alla åldrar. Att regelbundet besöka en tandhygienist ger väldigt goda resultat för munhälsan. Personer som behandlas en till två gånger om året hos en hygienist behöver inte besöka tandläkaren i samma utsträckning. Det innebär att hygienisten hjälper dig att mota bort sjukdomarna innan dem uppkommer. Det är snällt mot tänderna, och i långa loppet även mot plånboken.
Vi rekommenderar dig att varva sina tandläkar- och hygienistbesök för att säkerställa och optimera sin tandstatus.
Vanliga frågor
Vad gör en tandhygienist?
Du har säkert hört ordet profylax i samband med dina tandvårdsbesök. Profylax betyder i princip förebyggande åtgärd. I medicinska sammanhang, som t.ex. tandvård, handlar det om förebyggande behandlingar för att minska risken för sjukdomar. Det här är tandhygienistens verksamhetsområde. Förutom hälsofrämjande insatser utför tandhygienisten även undersökningar, diagnostik samt behandlande åtgärder av sjukdomar. Sjukdomarna som vi främst talar om inom tandvården är karies (hål i tänderna) samt parodontit (tandlossning).
Profylax – förebyggande tandvård
För att undvika att sjukdomar bryter ut utförs borttagning av tandsten, beläggningar och fyllningsöverskott. Hygienisten putsar, polerar och rengör fördjupade fickor. Du får kostråd och skötselrekommendationer. I vissa fall utförs även saliv- och bakterietester. Tandhygienisten är expert på tandvård som bidrar till en frisk och hälsosam mun.
Undersökning
Om du bokar en tid för undersökning får du antingen träffa en tandläkare eller en tandhygienist. Hygienisten är lika berättigad som tandläkaren att ställa diagnoser och göra riskbedömningar av karies, tandlossningssjukdomar och tandköttsinflammation. Det sker via röntgenbilder som tas på indikation. I en basundersökning ingår fyra röntgenbilder.
Läs mer om undersökningar här >>
Air Flow – borttagning av missfärgningar
Våra tandhygienister utför Air Flow behandlingar. Det är ett effektivt sätt för att få bort missfärgningar på tänderna. Missfärgningar kan orsakas av bland annat mat- och/eller tobaksvanor. Med saltblästring, puts och polering ger hygienisten dig ett leende att vara stolt över – på ett väldigt skonsamt sätt.
Tandblekning – avtryck
Om du vill bleka dina tänder så får du oftast besöka en tandhygienist. I samband med en blekning måste du göra en undersökning. Tandhygienisten är lika legitimerad som tandläkare att utföra basundersökningar. Så, processen börjar med en undersökning hos en tandhygienist. I enlighet med ny EU-lag ska också en tandläkare vara med i beslutsfattningen om blekning är ett bra alternativ eller inte. Om din mun ser frisk och kry ut, så tar hygienisten avtryck av dina tänder. Sedan skickas avtrycken till en tandtekniker som framställer plastskenor anpassade efter dina tänder.
Läs mer om tandblekning här >>
Vem bör besöka en tandhygienist?
Generellt kan man dela in de största huvudgrupperna i tre kategorier:
- Unga personer i låga riskzoner, som oftast är fina och friska i munnen. Hygienisten fokuserar främst på tandstensborttagning, något som är vanligt förekommande hos de flesta individerna i denna åldersgrupp.
- Personer med tandlossning. Hygienisten hjälper till med att rengöra i fickorna, något som kan vara svårt att göra själv. Patienter med tandlossningsbesvär rekommenderas alltid att besöka en tandhygienist för att slippa dra ut tanden.
- Individer som är muntorra. Muntorrhet kan uppkomma i samband med medicinering eller strålningsbehandling. Denna grupp riskerar i större grad att drabbas av karies. Hygienisten hjälper till att hålla rent och arbetar förebyggande för att patienten ska slippa få hål i tänderna.