Vad ingår i en undersökning hos tandläkaren?

Du kallas till tandläkaren för regelbundna undersökningar. Här förklarar vi varför det är så viktigt, och om vad som ingår i en basundersökning hos tandläkaren eller tandhygienisten.

Vad ingår i en undersökning hos tandläkaren?

För att säkra din tandhälsa är det bästa att först och främst gå på regelbundna undersökningar. En undersökning börjar med att tandläkaren ställer frågor om din allmänna hälsa och eventuell medicinering som kan påverka dina tänder och mun.

Därefter undersöker tandläkaren bland annat om dina tänder har angripits av karies eller har tandlossning. Efter undersökningen gör vi en riskbedömning där vi bedömer hur hög risken är för att du i framtiden ska drabbas av karies, tandlossningssjukdom eller andra tand- och käkproblem och hur ofta du behöver besöka en tandläkare eller tandhygienist.

En undersökning hos oss kostar 1100 kronor. Du kan även göra en undersökning för halva priset om du bokar en av våra Sista minuten-tider.

Se våra Sista minuten-tider här >>

Under fördjupande information kan du läsa mer om vad som ingår i en basundersökning.

Vanliga frågor

Hur ofta bör man göra en undersökning?
Det är väldigt individuellt. För de flesta räcker det vanligtvis med ett besök vartannat år. Din tandläkare kommer att informera dig efter din första undersökning när nästa gång är lämplig. Detta baseras på ditt aktuella tandstatus.
Hur mycket kostar en undersökning?
En undersökning hos oss kostar 1100 kr. Välkommen att boka en tid!
Vad ingår i en undersökning?
Det som ingår i en undersökning är följande:
- 4 st röntgenbilder för kontroll av karies, tandlossning och även tandsten.
- Kontroll av munslemhinnan, dvs. tunga, gom, insidan av läppar, munbotten och tandkött.
- Kontroll av ditt bett.
- Kontroll av hål i tänderna.
- Mäter tandköttsfickor för att upptäcka tandlossning så tidigt som möjligt.
- Individuella munhygieninstruktioner.

Vid undersökningens början frågar vi dig om det är något du vill diskutera beträffande din munhälsa eller ha extra kontrollerat. Många läkemedel och hälsotillstånd påverkar din mun och dina tänders hälsa därför frågar vi alltid om din allmänna hälsa och dina eventuella mediciner. Vi behöver också veta om du har någon allergi. En undersökning hos oss kostar 1100 kronor.

Läs mer om våra priser här >>

Detta ingår i en undersökning:

 • Fyra röntgenbilder för att undersöka om du har karies (hål i tänderna) och om tändernas fäste i käkbenet är påverkat av eventuell tandlossning. Vi kan också se på bilderna om det finns tandsten som behöver tas bort eller om det finns förändringar i käkbenet som behöver utredas vidare.
 • Vid behov kan tandläkaren behöva ta fler röntgenbilder, exempelvis för att kontrollera om du har rotfyllningar i dina tänder eller andra förändringar för att se så att det inte finns infektioner i käkbenet. En extrakostnad tillkommer för kompletterande röntgenbilder.
 • Vid behov kan vi behöva ta en panoramaröntgenbild (OPG) för att få en översikt av båda käkarna för att kontrollera så det inte finns dolda infektioner eller sjukdomar i käkarna. En extrakostnad tillkommer för panoramaröntgen.
 • Undersökning av insidan av dina läppar, gom, tandkött, munbotten och tunga för att se om det finns tecken på någon sjukdom.
 • Kontroll hur ditt bett ser ut d.v.s. hur överkäkens och underkäkens alla tänder arbetar tillsammans och vi kontrollerar om det eventuellt finns någon störning i ditt bett som t.ex. tandgnissling.
 • Vi undersöker om du har tandlossningssjukdom.
 • Vi mäter runt dina tänder för att kontrollera om du har tandköttsinflammation och om du har tandköttsfickor och tandlossning eller risk för tandlossning.
 • Vi ger råd och tips om du behöver förändra något i din tandrengöring eller kost.
 • Om du har hål i tänderna, karies, får du individuella råd om om hur du kan förstärka dina tänder för att minska risken för fortsatt kariesutveckling.
 • Vi diskuterar tillsammans med dig den bästa behandlingen och vi lägger upp en plan för hur behandlingen ska gå till.
 • Du får ett kostnadsförslag.
 • Du kan dela upp betalningen med Klarna – vi hjälper dig efter besöket.
 • Du får ett skriftligt undersökningsprotokoll om du önskar.

Efter undersökningen gör vi en riskbedömning där vi bedömer hur hög risken är för att du i framtiden ska drabbas av karies, tandlossningssjukdom eller andra tand- och käkproblem. Vi beslutar om hur ofta just du behöver besöka tandläkare eller tandhygienist för att få de bästa möjliga förutsättningarna till en frisk mun och vi ser till att du blir kallad till nästa undersökning så att det passar just dig.

Patientfrågor om Undersökning/Röntgen
Hej
Jag är student och tänkte ta del av ert erbjudande som finns på mecenat. Men jag undrar först vad som ingår i er basundersökning? Hur många röntgen bilder, borttag av lättare tandsten osv?
En basundersökning är en screening av bett och tänder.
Tandläkaren tar upp anamnes, tittar efter tecken på karies, parodontal sjukdom (tandlossning) och andra problem i munhåla och tänder. Det ingår 4 st BW bilder i en basundersökning och om
man bara har lite tandsten, inga andra problem och inte fått mycket tidigare
tandvård brukar man kunna ta bort det vid undersökningstillfället.

Om det däremot är så att du är en helt ny patient hos tandläkaren.
Du har mycket tidigare tandvård att kontrollera och undersöka, dvs många lagningar, rotfyllningar, trasiga tänder eller tecken på tandlossning djupa tandköttsfickor och rikligt med tandsten kan man behöva boka en ny tid för behandling av tandstensborttagning hos en hygienist.

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-03-12

Jag har lagningar med amalgam sen 40 år tillbaka och vill byta ut dom. Jag har varit hos tandläkare hos er och allt såg bra ut, men jag känner av ilning från kallt och varmt på ett ställe. Vilken undersökning ska jag boka för att ta bort amalgamet? Det är grunda lagningar som gjorts med amalgam.
Hej och tack för din fråga.
Börja med att boka en akut tid och skriv vad problemet är och vad du vill göra.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-19

Hej,
Jag skulle vilja göra en basundersökning av mina tänder samt ta bort tandsten, ingår tandstensborttagning i den behandlingen?
Hej Malin och tack för din fråga.
Lite tandsten brukar tandläkare avlägsna under undersökningen tillfälle och det ingår men om det är mycket bokar man tid med en tandhygienist som tar bort tandsten.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-13

Hej. Jag studerar till tandsköterska och är gravid , min fråga till er är om jag utsätts för strålning när man ska ta röntgen? Jag går alltid ut från rummet när det ska tas men är alltid nojig om det ändå kan påverka barnet. Och hur är det när man generellt är i rummet med en röntgen, kommer det några strålar? Är det något jag ska tänka på?
Hej och tack för din fråga.
Nej om du går ut från rummen när man ska ta röntgen är du inte utsatt för strålningen. Samt om du är inne i rummen men den inte användes. Strålningen går bara när man trycker på knappen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-21

Hej! Jag vill inte att mina barn ska ta tandröntgen pga strålningen. Har ni som biologiska tandläkare något alternativ till vanlig tand röntgen?
Hej!
I dagsläget finns det inget alternativ till röntgen som är lika säkert ur ett kariesdiagnostisk perspektiv.
Vi jobbar ständigt med miljö och patientsäkerhet och håller oss till de senaste uppdateringarna vad gäller lagar och föreskrifter. Den strålning en person utsätts för vid en tandundersökning kan jämföras med dosen en individ utsätts för vid en 2 timmars flygning. Självklart är det du som vårdnadshavare som beslutar om ditt barns tandvård tills dess att det blivit myndigt. Vi kan endast rekommendera och väga risker mot varandra. Tex risken för värk eller infektion vid oupptäckt karies.

Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho leg. tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-19

Hej!
Jag skulle vilja göra en vanlig undersökning men också undersöka om jag kan behöva bettskena för tandgnissel. Vilket typ av behandling är bäst för mig att boka då? Om det går att kombinera båda vid samma tillfälle vill säga.
Hej och tack för din fråga.
Boka tid för en undersökning och där kan du berätta för tandläkaren att du är intresserad av en bettskena.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-19

Hej,
Jag skulle vilja boka tand/tandkött undersökning och puts/polering/airflow. Jag har alltid haft god munhälsa men nu är det 2 år sedan jag var på undersökning. Går behandlingarna att kombinera och vad kostar det? Kan man använda allmänna tandvårdsbidraget?
Vilken behandling ska jag isåfall boka?
Tack på förhand!
Hej Julia och tack för din fråga.
Om du vill göra en undersökning så boka tid med en tandläkare som det är första gången hos oss.
Airflow behandling görs av en tandhygienist så man kan boka tid med henne sedan. Annars bara boka tid med tandhygienisten för airflow behandling.

Ja, du kan använda dina ATB hos oss.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-09

Hej! Kan en tandläkare säga att man har karies som ska lagas utan att ta rtg endast vanlig us? Jag ser inget synligt hål däremot troligen tandsten eller emaljstörning. Tdl konstaterade karies utan att ens ha tagit rtg, senaste rtg var +3 år sedan.
Hur gör man för en second opinion om det endast finns en tdl på kliniken.
Hoppas få svar inom kort.
Hej och tack för din fråga.
Ibland kan man tydligt se ett hål klinisk i munnen men man vet aldrig hur djupt det kan vara utan att man ta rtg.
Om det är mer än 3 år som du tog rtg är det bättre att ta en ny om man ska laga hålet.
En second opinion skulle du boka och bekosta själv hos en annan vårdgivare om det inte finns flera behandlare på kliniken eller flera kliniker på företaget.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-09

Hej, undrar hur lång tid det tar för en undersökning tar och hur lång tid hos tandhygienist? Tack på förhand
Mvh Annelie
Hej Annelie! En undersökning tar cirka 30 minuter och ett besök hos tandhygienisten tar allt från 40-60 minuter beroende på hur mycket det är att göra. Dessutom kan man behöva flera besök hos tandhygienisten men det informerar vi om i sådana fall. Ha en fin dag!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2022-09-12

Hej,

Om man bokar en tid för undersökning hos er, ingår även borttagning av tandsten? Anledningen till att jag frågar är för att det inte finns några tider att boka till tandhygienisten utan bara till tandläkaren.

Mvh.
Hej!

Det beror på hur mycket det är och om tandläkaren har tid att ta bort det. Det kommer hela tiden avbokningar så titta regelbundet om det kommer någon bokningsbar tid till tandhygienist, annars kan du boka en tid efter ditt tandläkarbesök. Trevlig dag!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2022-08-17

Hi ,
I am writing to ask if I can book at your clinic an appointment, I am writing to ask you if I could book an appointment for an examination of the mouth and mucous membranes/soft tissues of the mouth at your clinic. In past years I had problems with the habit of cheek-biting and lip-biting from stress/anxiety and has caused trauma to the soft tissues around my mouth. I have done also some previous dental visits to oral pathologists in the pasts years, and I would like to have now another visit. I want to ask if you can offer this service and to book an appointment.

Thanks for your attention.
Best regards,
Hi,
You are welcome to book an apointment with us. Follow the link to get to our onlinebooking service.
There you can also chose the langue of you preference.
https://distriktstandvarden.se/boka-tid/behandling/
Best regards,


Carmen Camacho
leg dentist

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-12

Hej! Vad kostar det på ett ungefär för en undersökning och tandstensborttagning för en 15 åring?
Hej!
Tandvård är kostnadsfritt till och med året man fyller 23år.
Allt gott!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-06-28

Hej,

Jag undrar ifall man ska boka undersökning eller akut tandvård ifall man vet att man har ett hål som bör lagas ?
Hej
Boka tid för (annat besvär) så hjälper vi dig med lagning. Det går även bra att boka akut tid. Tandläkaren undersöker alltid den tanden med hål eller annat besvär och omkringliggande vävnad innan lagning för att utesluta övriga patologier.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Hej! Jag undrar hur ofta jag kommer att kallas till undersökning. Och om jag även kommer att kallas till tandhygienist? Är ny som patient och har varit på en undersökning och en behandling.
Hej Tomas
Hur ofta en ska gå på undersökning och/eller hygienistbehandling är olika och individuellt anpassas utifrån varje persons behandlingsbehov. Stäm gärna av din revisionsplan med din klinik då specifika information inte kan lämnas ut på offentliga forum.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Hej.
Va kostar undersökningen?
Hej!

Hoppas du mår bra.

990kr, sedan kanske du har ATB som du kan utnyttja.

Ha en fortsatt fin dag.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-13

Hej, jag har märkt att jag har tandsten och kommer boka in en tid för borttagning av den. Bör man boka en undersökning utöver den om man inte har andra problem?
Hej
Om inte du har varit på en undersökning på ett tag så är det rekommenderat att boka en. Dels kan djup tandsten synas på röntgen och även utesluta andra tandsjukdomar som inte syns kliniskt när du är hos din tandhygienist.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-10-28

Hur bokar man en tid för att bara prata med en tandläkare och vad kostar det?
Hej Linne!
Du kan alltid ringa till den klinik du önskar eller boka på vår hemsida. Om du vill boka tid för undersökning kostar det 990kr.
Ha en fortsatt fin dag.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-28

Hej,

Erbjuder ni tandundersökning?
Mvh
Hej Farzad!
Absolut gör vi det. Du kan boka tid antingen online eller ringa till den klinik du önskar gå på.
Ha en fortsatt fin dag:).

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-26

Hej! Jag undrar om det är gratis undersökning/konsultation för barn?
Hej
Barn kan boka sig där de är listade för undersökning, kontroll eller konsultation. Barn kan söka akut tandvård även på kliniker som de inte är listade på om inte de får tid/kontakt med ordinarie kliniken.
Hoppas att svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-06-22

Hej !
Hur mycket kostar det att göra CBCT röntgen hos er ? Behöver man boka tid innan man kommer ?
Hej! en CBCT röntgen kostar mellan 2050kr och ca 2500kr beroende på omfattningen av röntgenundersökningen. https://distriktstandvarden.se/prislista/
Det kan dock bli billigare om du har nått ett karensbelopp som överstiger 3000kr.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-24

Hej. Vad krävs det för att göra opg röntgen?
Kan man göra det av patienten vill det?
Hej
All undersökning och tagning av röntgenbild görs på indikation enligt strålskyddsmyndigheten. Det måste finnas indikation för att ta OPG och en frågeställning som inte kan uteslutas/diagnostiseras genom bas undersökningsbilder "bitewing bilder".

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-14

Min fråga är. Vad kostar en.konsultation hos er? Jag har varit hos en annan tandläkare och betalade fyra tusen kronor då ingick. Vanlig röntgen ,3D kamera och vanliga bilder 4 stycken. Men jag tyckte att det kostade väldigt mycke för ett första besök. Tacksam för svar. För om ni är billigare så byter jag bort dom.
Hej
Räkna med att konsultationen skulle kosta något mellan 490 kr upp till ca 2000 kr beroende på hur omfattande undersökningen/utredningen/diagnostiseringen är. Med fördel kan du lämna in underlag från din tidigare undersökning inför ditt konsultationsbesök hos oss så de finns inlagda i journalen.
Önskar dig fortsatt fin dag.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-03-27

Får jag min årliga undersökning av tänderna?
Hej
Är du frisk och inte har symptom som till exempel feber, luftvägsbesvär eller andra sjukdomstecken så kan du definitivt boka upp dig på en årlig undersökning av dina tänder.
Önskar dig fortsatt trevlig dag.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-03-23

Skall jag gå till tandläkaren på min årliga undersökning
Hej!

Om du är orolig för att komma till tandläkaren på grund av Corona Covid-19 så rekommenderar jag dig att utgå från folkhälsomyndighetens rekommendationer och göra en individuell bedömning om hur det ser ut just i ditt fall.

Nedan följer information till våra patienter om just detta:

https://distriktstandvarden.se/patientinformation-corona/

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej!
Jag har nyligen blivit skiktröntgad (CBCT )på käkar och käkleder.
Har jag som patient, ( enligt patientlagen ) rätt att läsa radiologens journal-utlåtande?
Tacksam för svar.
Vänliga hälsningar Margaretha
Hej Margaretha
Du som patient äger hela din journal så du kan ta del av absolut all innehåll i journalen.
Hoppas att svaret är till din hjälp.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-03-11

Hej!

Jag har en visdomstand som ligger snett och ev behöver tas bort, när jag var hos tandläkaren förra gången sa de att jag behövde göra en speciell röntgen för att se om det ligger några nerver nära som kan påverkas. Utför ni sådan röntgen?
Hej,

Det stämmer bra att om man ska ta bort en visdomstand så vill man veta hur tanden ligger i förhållande till den nerv som ligger i underkäkens käkben.

Alla våra kliniker har vanlig tandläkarröntgen som vi använder tex vid undersökning. Flera av våra kliniker har också panoramaröntgen där man kan få en bra bild över hur visdomständerna ligger. I vissa fall kan man behöva en ännu mer detaljerad röntgen i 3D. Vi har två kliniker med denna sorts röntgen.

Om du vill ta bort din visdomstand föreslår jag att du bokar ett besök för utredning av hur din tand ligger. Din tandläkare kan då ta lämpliga röntgenbilder, och skulle en ännu mer detaljerad röntgen behövas så kan vi skriva en remiss till en klinik med 3D röntgen.

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-09

Hej,
Hur lång tid tar vanligtvis en undersökning?
Vänligen,
Linda
Hej Linda. En undersökning kan ta ca. 30 minuter. Tiden kan variera lite beroende på hur stort behandlingsbehovet är. Välkommen att boka en tid för undersökning hos oss så hjälper vi dig!
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-16

Hej! Jag har gjort en undersökning hos en annan tandläkare tidigare och fått besked att jag har en hål i hörntanden överkäke. Kan jag be om att få min journal och besöka en annan klinik för lagning?
Hej,

Ja, du kan be om din journal och dina röntgenbilder och lämna in den till den tandläkare du önskar göra lagningen hos. Om den tandläkaren också bedömer att tanden behöver lagas kan du fortsätta din behandling där.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-23

Har ramlat i en rulltrappa och blöder väldigt mycket i munnen när jag borstar tänderna. Vilken undersökning ska jag boka? Är rädd att de är något som är i sönder eller att de bara är en smäll. Men behöver en basundersökning också, besökte tandläkare förra året för fall från häst. Och det är samma sida som jag slog in nu, höger , både uppe och nere.
Hej,

boka gärna antingen en basundersökning eller en akut undersökning för att vi på bästa sätt ska kunna hjälpa dig i god tid om det skulle vara något som behöver omhändertagande. Tråkigt att höra att du ramlat.

Önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-02

Hej, mitt namn är Margaretha.
Jag undrar vad detta omdöme betyder, på en panoramaröntgen: 1 apikal ret regio 32-33. Och så undrar jag vad detta betyder: 32 sklerosering förtätning i benet omgivande hela roten. Är det ankylos? Har roten vuxit fast i käkbenet?
Tacksam för svar. Vänligen Margaretha
Hej Margaretha,

Jag ska försöka förklara vad du undrar över.
1 apikalrtg regio 32-33: Apikalröntgen är en typ av röntgen med mindre bildplatta som man tar i munnen. På den bilden ser man en hel tand inklusive rot och rotspets. Regio 32-33 är hörntand och en av framtänderna i vänster underkäke.

Att man ser sklerotisering innebär att man har tätare ben. Man verkar ha sett detta kring en av rötterna.
Det är inte riktigt samma samma som ankylos. Ankylos kan man förklara som att tanden är sammanväxt/fastväxt med käkbenet.

Hoppas du fick svar på dina frågor.
God Jul!

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-12-21

Hej! Jag har bokat en vanlig "Undersökning" hos er. Ungefär hur lång tid tar ett sådant besök?
Hej Mattias,
Undersökning tar ca 25-30 min.
Hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2018-12-03

Hej,
Vad är skillnaden mellan en tandundersökning utförd av tandläkare vs. tandhygienist? Ska en ny patient undersökas av en tandläkare eller kan en tandhygienist utföra den första undersökningen?
Hej
Tandhygienisten koncentrerar sig mer på tandsten och beläggningar medan tandläkaren kontrollerar hål (karies) Har du inte varit hos någon av dem på länge tycker jag du skall gå till tandläkaren för undersökning med röntgenbilder. Du kan då få rekommendationen av tandläkaren att gå till en hygienist
om du har mkt tandsten.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-20

vad är en fullständig parodontal undersökning och hur lång tid tar det och vad kostar det
Hej

Det innebär att man kontrollerar fickor runt varje tand , hur mycket plack och hur många ställen i munnen det blöder på. Tar mellan 40 -60 minuter och kostar ca 1500- 2000 kr beroende på vem som gör det.

Lycka till

;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-13

Hej!

Om jag gör en undersökning hos er. Kan jag sedan vända mig till vilken tandvårdsmottagning som helst för att "laga" dem problem som undersökningen visade, eller måste jag göra en ny undersökning hos den tandvårdsmottagningen.
Hej
Det bästa är att du bestämmer dig VAR du vill gå och sedan låter den tandläkaren som undersöker dig göra behandlingen. Risken är annars att du får betala för ytterligare en undersökning hos nästa tandläkare.
Lycka till!

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21

Hello,
I would like to make an appointment with a Oral and maxillofacial surgeon/specialist. Is it possible at Your clinic? If so, how much does a first visit cost? I have a Swedish personnummer.
The reason for my visit is chronic pain in my jaw and face that is getting worse. I believe the main problem is my temporomandibular joint(-s).
Best,
Kristine
Hi Kristin

We have an oral surgeon working at Artillerigatan in Östermalm. He´s name is Ola Norrby
You can call the clinic and make an appointment and get some information about prices
from the clinic. The telephonnumber :08-59760250

Good Luck!

Best

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-10

Vilket handinstrument för parodontalt behandling används främst vid en undersökning?
hej
vi brukar använda en curette som heter sickel vid undersökning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-27

Jag undrar ifall jag kan få en CBCT-röntgen.
Jag har smärta från en tand, och tandläkaren hittar inget fel. Och jag misstänker spricka då jag haft det förut och hade samma typ av smärta.
Kan jag få det eller måste jag gå runt och ha ont utan att veta om jag har en spricka?
Hej, i sådana fall där misstanke om spricka finns utan att man kan hitta orsak till kännbara symtom från tand så kan remiss skickas för CBCT lokalt av tand för att se ifall spricka föreligger. Be din tandläkare om detta. Eventuellt kan dock din tandläkare i första hand remittera dig till en endodontist (rotbehandlingsspecialist) för utredning.

MVH

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-08-31

Min vän har gjort en grundundersökning och fått ett kostnadsförslag som inbegriper rengöring och rotfyllnad. Hans ekonomi tillåter inte all behandling på en gång utan det måste tas i omgångar. Han har också en funktionsnedsättning som gör att vi vill plocka bort informationen om munvård, eftersom så lite går fram.
Kliniken han vände sig till var väldigt otrevliga senast och han vill gärna byta till en annan tandläkare. Måste han då göra om grundundersökningen och hur lång tid kan det ta att få komma till er?
Hej!
En ny tandläkare måste tyvärr göra en viss undersökning även om ni tar med er journaler och röntgenbilder som är aktuella. Tandläkaren måste sätta sig in i vad som ska göras och planera det.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Kostar den undersökningen nånting?
Hej, en vanlig undersökning då vi går igenom tänderna både kliniskt samt med röntgen kostar 825 kronor hos oss. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-23

Undrar lite över kostnad för T.e.x "vanlig" undersökning?
Hej!
En vanlig undersökning med fyra röntgenbilder kostar 825 kr. Sedan har du ett bidrag från försäkringskassan beroende på ålder och hur länge sedan du var hos tandläkaren senast.
Behöver man ta extra röntgenbilder för att utreda något eller om det är mycket tandsten som ska tas bort kan det ibland kosta mer.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Finns det någon typ av tandvårdsförsäkring som folktandvården har? Så att man inte behöver betala 700kr för en vanlig undersökning..
Hej!
Nej vi har inte någon försäkring. Du får dock lite tandvårdsbidrag varje år från Försäkringskassan.
Däremot måste du göra en undersökning och betala för den och åtgärda det som kanske måste fixas hos Folktandvården innan du får teckna en försäkring. Då får du veta vilken premiegrupp du hamnar i. Det kan bli en högre kostnad per år än en undersökning.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-25

jag varit på några undersökningar och varge gång röntgas tanden är det farligt med strålning?
Hej!
Man ska alltid vara försiktig med strålning men det kan vara bra att veta att tandläkarröntgen har väldigt lite strålning jämfört med röntgen på sjukhus.
Ibland brukar man säga att 20 tandläkarröntgen ger lika mycket strålning som en flygresa till Kanarieöarna. Men det är alltid svårt att jämföra.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-24

Hej!
Vad kostar en vanlig undersökning hos tandläkare? (jag är inte mellan 21-29..)
Och vad kostar det att ta bort tandsten hos tandhygenist?
Hej!
Prissättningen för tandvård i Sverige är fri så det är därför svårt att ge ett generellt svar.
Är man över 29 år så får man 150 kr i bidrag 1 juli varje år. Betalar man över 3000 kr inom ett år får man dessutom ytterligare rabatt.
Sedan beror det på om det är en "lätt" mun att undersöka med få problem och få fyllningar eller om det krävs en utförligare undersökning av diverse besvär eller underligheter.
Detsamma gäller tandhygienistbehandling. Det beror på hur mycket tandsten det är och om det finns djupa tandköttsfickor eller inte.
Du kan hitta Distriktstandvårdens prislista på vår hemsida.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17

Tog bort min tandställning någon vecka sedan. Var på en undersökning innan den togs bort och undrar om man kunde se allting ordentligt även där tandställningen på tänderna satt fast? Med tanke att jag hade i över tre år så misstänker vi att det kan vara svårt att undersöka där tandställningen har suttit fast.
Hej!
Det kan vara lite svårt att se allting ordentligt när en fast tandställning sitter i munnen. På röntgenbilderna ser man inte de ställen där metallfästen för tandställningen sitter. Oftast ser man dock det mesta.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-10

När jag bokade tid sa dom att det skulle kosta 810kr för Basundersökning och diagnostik, utförd av tandläkare, men efter undersökningen och jag ska betala så blev priset över 1500kr, dom sa att det var för att dom tog bort tandsten och rådgivning. Men jag hade bara bokat den för 810kr, det är dåligt att jag ska behöva betala för något som jag själv inte har valt. Ni borde säga att om ni fortsätter prata och jag ställer en fråga så räknas det som rådgivning och det tar ni betalt för.
Hej!
Jag håller med dig. Man ska informera patienten om vad som behöver göras och om patienten vill det här gjort. Du ska också få information om kostnaden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-28

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.