Allmäntandvård

Hur fungerar tandvården i Sverige? Här får du en beskrivning av allmäntandvården och hur det fungerar.

Allmäntandvård

Kortfattat om allmäntandvård

Friska tänder och mun är viktig del för din hälsa och välbefinnande. För att bäst kontrollera och få en status på dina tänder och munhälsa utförs regelbundna undersökningar hos din tandläkare. På Distriktstandvården erbjuder vi både barn och vuxna allt från basundersökningar till mer avancerad tandvård. Hos oss väljer du fritt vilken klinik du vill gå till, det behöver inte vara den som ligger närmast din bostad.

På denna sida kan läsa allt om hur allmäntandvården fungerar. Längst ner på sidan kan du även klicka dig vidare med hjälp av blocken som innehåller relaterade ämnen till allmäntandvården.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en basundersökning hos er?
En basundersökning kostar 1100 kronor.
Kan både barn och vuxna besöka er?
Vi erbjuder både barn och vuxna allmän-, estetisk- och akuttandvård.
När bör jag besöka tandläkaren?
Du bör besöka tandläkaren regelbundet för att kontrollera din munhälsa. Du bör även besöka tandläkaren vid till exempel värk, om du är svullen i mun/ansikte eller om du har råkat ut för en olycka som har gett tandskador.

Allmäntandvård i Sverige

Tandvård är en elementär del för att du ska upprätthålla ett stabilt hälsotillstånd. Redan som barn lär du dig hur du ska borsta tänderna och vilken föda du ska undvika för att inte få hål i tänderna. Du hör berättelser om tandtroll, tandfen samt Karius och Baktus. I Sverige är vi generellt väldigt duktiga på att implementera tandvårdsrutiner hos unga, vilket har lett till att befolkningen i det stora hela har god munhälsa.

Ekonomiskt stöd

I Sverige får vi ekonomiskt stöd för att minska kostnaderna vid tandläkarbesök. Försäkringskassan bistår både med ATB (allmänna tandvårdsbidraget) samt högkostnadsskydd.

Läs mer om ATB och högkostnadsskydd här >>

Regelbundna undersökningar

För att bäst kontrollera och få en status på dina tänder och munhälsa utförs regelbundna undersökningar hos din tandläkare. Detta kallas ofta att ”bli kallad” till tandläkaren. Barn blir kallade första gången till tandläkaren samma år som de fyller tre år. Tandvården är gratis till och med året du fyller 23 år.

En basundersökning för vuxna kostar 1100 kronor hos Distriktstandvården. Basundersökningen innefattar fyra röntgenbilder som bland annat visar om du har hål i tänderna. Vid behov kan tandläkaren rekommendera en panoramaröntgen, så kallad OPG. Fördelen med panoramaröntgen är att tandläkaren ser hela bettet och kan således upptäcka sjukdomssymptom och cystor som inte syns på vanliga röntgenbilder. En extra kostnad tillkommer för panoramaröntgen.

Läs mer om basundersökning här >>

När bör jag kontakta min tandläkare:

  • Boka en undersökning – kontrollera munhälsa & tandstatus
  • Tandvärk som inte går över
  • Det ömmar när du tuggar
  • Kvarvarande ilningar efter du ätit eller druckit något varmt/kallt
  • Om du är svullen i mun eller ansikte
  • Om du har råkat ut för trauma som gett tandskador

Boka en undersökning >>

Privat och offentlig tandvård

I Sverige är tandvårdsbranschen en öppen marknad. Vi har både statligt ägd tandvård samt en mängd privata aktörer. En differentierad marknad brukar ofta resultera i högre kvalitet och en kontrollerad prissättning. Det är lätt att jämföra olika kedjor med varandra för att se vad som passar en själv bäst. Det är fritt fram för dig som patient att byta tandläkare, du behöver inte ha en orsak eller förklaring. Om du byter från exempelvis offentliga tandvården till en privattandläkare kan du be din gamla tandvårdsinstans att skicka över journalerna, eller hämta ut dem personligen och ta med till din nya tandläkare.

Läs mer om Distriktstandvården >>

Tandvårdsrädsla

Att ha tandläkarskräck eller vara tandvårdsrädd är som bekant ganska vanligt. En del känner en oerhörd rädsla som kan liknas vid panik, andra känner lite obehag inför besöket medan övriga inte känner någonting alls. Rädslan kan bottna i tidigare erfarenheter och upplevelser som man varit med om i samband med tandvård. Vi på Distriktstandvården har full förståelse för detta och respekterar människans känslor inför besöket. Här arbetar vi aktivt för att du ska känna dig trygg – och i långa loppet mota bort dina negativa associationer. För dig som är orolig har vi samlat tips och råd inför tandläkarbesöket på en och samma sida.

Här kan du läsa mer om tandvårdsrädsla >>