Skalfasader (porslinsfasader)

Skalfasad, eller porslinsfasad, är rätt för dig som vill ändra tändernas färg och/eller form. Priser, behandling och tidsåtgång beskrivs nedan. Läs mer eller boka en tid direkt.

Skalfasader (porslinsfasader)

Skalfasader hos Distriktstandvården

Känner du dig missnöjd med missfärgade och ojämna tänder? Du kanske har funderat på vad det går att göra åt det? Skalfasader/porslinsfasader kan vara ett bra alternativ och används ibland för att korrigera dina tänders färg och/eller form.

Hur går behandlingen till?

Vi tar ett avtryck av dina tänder och väljer färg, sedan utformar tandteknikern en individuellt anpassad tunn skalfasad i porslin som klistras fast på utsidan av en tand eller flera tänder beroende på hur ditt bett ser ut. Våra tandläkare för en dialog med dig om vad som är möjligt och hur det bäst stämmer överens med dina önskemål. Vid komplicerade eller särskilda behov remitterar vi dig vidare till våra specialisttandläkare, på våra specialistkliniker på Östermalm och Kungsholmen.

Vad kostar behandlingen?

Priset varierar beroende på hur omfattande behandlingen är. Men priset ligger vanligtvis på ca 8000 till 10 000 kronor per tand.

Kom på en kostnadsfri konsultation

Hos oss kan du komma på en kostnadsfri konsultation där vi kan berätta mer och du kan lära känna oss! Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, rådfrågning och generell kostnad. Undersökning/utredning utförs under nästkommande besök.

Boka en kostnadsfri konsultation

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Skalfasad
Jag har sedan väldigt många år en estetisk ”lagning” för glugg framtill i tänderna. Tycker att den har blivit sliten och lätt missfärgat. Undrar om det kan ånyo åtgärdas eller är det bättre med skalfasader? Kan jag boka in tid för konsultation?
Hej, ja, det är bättre att du bokar en tid för konsultation, den kostar 560 kr om vi ska bara kolla på dina 2 framtänder som har fyllningar. Då kan vi avgöra om det är lämplig med skalfasader eller nya fyllningar.Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-20

Hej! Jag är 21 år gammal. Jag vill göra skalfasader (no prep skalfasader) på två st framtänder som efter rotfyllning och många fyllningar ser väldigt dåliga ut. Jag tänkte bara fråga om vad ni skulle ge för pris för två st sådana. Dessa tänder är redan rotfyllda, dom är väldigt missfärgade. Samt vilket material rekommenderar ni? Komposit fasader eller porslin? Vad är prisskillnaden?

Samt hur mycket jag själv måste betala. Tänker om högkostnadsskyddet börja gälla efter ett par tusen? Eller gäller det hos er också?

Tacksam för svar
Hej

Jag skulle rekommendera dig boka en kostnadsfri konsultation för skalfasad genom länken nedan. Du tillsammans med en tandläkare kan diskutera dina möjliga behandlingsalternativ och ev planera behandling.

https://distriktstandvarden.se/boka-tid/behandling/

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-10-28

Hej! Jag har två gluggar på sidan av mina framtänder på 1mm och 0,5mm jag undrar om de går att fylla ut dem med komposit eller vad för behandling måste jag göra för att fixa dem?
Hej Zlailouh!

Som jag förstår dig har du ett mellanrum mellan dina framtänder. Det går absolut att fylla ut det. Boka gärna in en tid hos en tandläkare så de kan titta närmare på det =).
Hoppas du får en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-09-15

Hej ! Jag har varit hos er tidigare och fått en porslinstand fastlimmad. Nu när jag dock gör rent den tanden med tandtråd som jag alltid gjort så är det något i vägen. Det ser ut som att något vitt sticker ut vid porslinstandens fästning och jag är osäker på im det är något som fastnat där (då det sitter väldigt hårt) eller om det kan vara limmet som håller på att lossna?

Allt gott!
Hej
Bäst att du hör av dig till kliniken du limmade tanden på för en kontroll. Det kan vara cement överskott, eller något annat som fastande kring fasaden.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-15

Hej,

Jag har planer på att skaffa 4-8 porslinsfasader. Jag har dock några initiala frågor jag skulle uppskatta att få svar på (i den mån det går).

1. Hur vanligt är det att göra tandblekning i kombination med porslinsfasader? Är det nästan ett "måste" för att det ska se snyggt ut?

3. Inom vilket spann brukar priserna ligga för porslinsfasader hos er – och blir det "mängdrabatt" ju fler man sätter in? (Jag förstår att priserna skiftar från fall till fall, men skulle hursomhelst uppskatta ifall ni kunde bidra med något form utav standardpris)

Tack på förhand!
Hej
1. Ibland görs blekning inför skalfasadbehandling för att göra fasaderna i en nyans av färgskala efter uppfräschning eller för att uppnå jämnhet på tändernas färg.
2. Blekning är absolut inte ett måste om ingen indikation eller om hela leendet täcks av fasader.
3. Priserna per skalfasad ligger på ca 7500 kr/fasad. Det kan bli mindre pris om vissa tänder har lagningar eller annan diagnos som ger rätt till statligt tandvårdsstöd och inte behandlingen utförs endast av estetiskt skäl.
Hoppas att svaret är till din hjälp.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-17

Hej jag är intresserad utav skalfasader. Varit hos tandläkaren på folktandvården för tandställning tandläkaren sa mitt bett är fantastiskt men det är en tand uppe en framtand som börjar gå över den andra så jag börjar istället fundera på en skalfasad för detta är något jag vill ha fixat snabbt alltså en tand det handlar om eller båda om
det ser bättre ut resten ser så bra ut. hur snabbt kan man få det fixat och pris på en eller två tänder
Hej,

För tillfället erbjuder vi kostnadsfria konsultationer för skalfasader. Första besöket blir alltså gratis, och därefter kan du få ett kostnadsförslag för vad behandlingen skulle kosta i ditt fall.

Lycka till!

Mvh

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej, jag har vita ”fläckar” på mina framtänder som jag haft till och från hela livet men de har blivit permanent efter min tandställning. Jag hörde något om att man kan lägga på en ”plastskiva” som kändisar brukar göra. Vad heter det och hur går det till och cirka pris? Tacksam för svar
Hej

Man kan göra fasader i plast eller porslin. Från ca 3000- 8000 kr beroende på material etc.
Porslin blir absolut snyggast och håller bäst.

I båda fallen slipar man något på framsidan på tanden, väldigt lite. Plasten kan man bygga upp för hand men om man vill göra en porslinsfasad gör man ett avtryck med en sked med ett mjukt material som man får bita på ca 3-4 mm. Detta skickas sedan till en tandtekniker som tillverkar en tunn porslinsfasad som klistras fast med ett slags cement. Resultatet brukar bli väldigt fint-

;-D

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-08

Hej!
Gör ni skalfasader endast i porslin eller finns det möjlighet att fixa kompositfasader hos er?
Hej!
Man kan lägga på compositefyllningar på tänderna istället. Som regel blir det inte riktigt lika snyggt och hållbart men alternativet finns.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-11

Hej! Jag är 35 år och har sedan 6-7 år en skalfasad på en framtand i överkäken pga missfärgning av denna tand, sannolikt relaterat till tidigare trauma. Den har sett fin ut fram till något år sedan då den började mörkna rejäl igen. Min tandläkare tycks inte veta riktigt vad det beror på. Kan skalfasader läcka på insidan? Man funderar på att rotfylla tanden då roten dragit sig tillbaka. Det finns enligt rtg inga tecken till infektion. Fasaden gjordes på universitetsklinik av mycket duktig tandtekniker. Nu bor jag på mindre ort och funderar över om en vanlig allmäntandläkare här kan reda ut detta? Bör jag söka mig till specialistklinik? Med vänlig hälsning, Sofia
Hej!
Det låter som det har läckt något bakom skalfasaden. Det är viktigt att "limma" fast fasaden enligt konstens alla regler.
En van allmäntandläkare kan mycket väl göra en ny skalfasad. Det viktigaste är dock färgtagningen och det gör man bäst hos tandteknikern.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-15

Vad kostar en skalfasad av framtänder?
Hej!
Det kostar 7500 kr per tand + eventuell blekning innan och en undersökning för planering och se vad som är rimligt.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Skulle vilja ha skalfasader. Har dock ett implantat på en av framtänderna. Kan man sätta fast skalfasad även på den eller går den att byta ut för att få samma färgskala?
Hej! Man kan byta implantatkrona så att den matchar intilliggande skalfasader. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-28

Hej!

Jag har en fråga angående skalfasader. Jag har vita fläckar på samtliga tänder i överkäken. De är extra synliga på den främre raden särskilt för att jag något av en gul nyans på mina tänder. På mina två framtänder fick jag skalfasader i porslin ditsatt när jag var 11 år eftersom jag ofta blev mobbad pga av detta. De har fungerat hur bra som helst och jag är nu 24 år gammal. Jag har dock stört mig på två tänderna bredvid i några år nu och jag är nyfiken att göra en liknande behandling. Är det någon särskild mottagning jag ska boka konsultation hos? Tack!
Hej!
Du kan boka en tid på vilken av Distriktstandvårdens mottagningar du vill.
Gå in på vår hemsida, www. distriktstandvarden .se så kan du välja den klinik som ligger bäst till för dig. På hemsidan hittar du också telefonnummer till våra kliniker.
Välkommen!

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-19