Skalfasader och porslinsfasader

Skalfasad, eller porslinsfasad, kan vara rätt för dig som vill ändra tändernas färg och eller form. Priser, behandling och tidsåtgång beskrivs nedan. Läs mer eller boka en tid direkt.

Skalfasader och porslinsfasader

Skalfasader hos Distriktstandvården

Känner du dig missnöjd med missfärgade och ojämna tänder? Du kanske har funderat på vad det går att göra åt det? Skalfasader/porslinsfasader kan vara ett bra alternativ och används ibland för att korrigera dina tänders färg och/eller form.

Hur går behandlingen till?

Vi tar ett avtryck av dina tänder och väljer färg, sedan utformar tandteknikern en individuellt anpassad tunn skalfasad i porslin som klistras fast på utsidan av en tand eller flera tänder beroende på hur ditt bett ser ut. Våra tandläkare för en dialog med dig om vad som är möjligt och hur det bäst stämmer överens med dina önskemål. Vid komplicerade eller särskilda behov remitterar vi dig vidare till våra specialisttandläkare på våra specialistkliniker i centrala Stockholm.

Vad kostar behandlingen?

Priset varierar beroende på hur omfattande behandlingen är. Men priset ligger vanligtvis på ca 8 000 till 10 000 kronor per tand.

Kom på en kostnadsfri konsultation

Hos oss kan du komma på en kostnadsfri konsultation där vi kan berätta mer och du kan lära känna oss! Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, rådfrågning och generell kostnad. Undersökning/utredning utförs under nästkommande besök.

Boka en kostnadsfri konsultation

Vanliga frågor

Hur sköter man skalfasader?
Skalfasader bör rengöras precis som dina övriga tänder, vilket betyder tandborstning med fluortandkräm morgon och kväll, samt rengöring mellan tänderna med exempelvis tandtråd.
Hur mycket kostar det att fixa skalfasader?
Vi önskar att ni bokar en kostnadsfri konsultation för att få ett individuellt kostnadsförslag. Men vanligtvis ligger priset på ca 8000 till 10 000 kronor per tand.
Hur länge håller skalfasader?
Skalfasader av porslin har en lång hållbarhet på ca 20 år om munhygienen är god och att patienten följer tandläkarens ordinationer.
Patientfrågor om Skalfasad
Hej. Jag har en no prep skalfasad som har chippat på ena sidan. Och jag kollar efter alternativ hur jah kan laga den.
Lagar ni no prep fasader? Eller vet ni någon bra lösning som ni kan hjälpa mig med?
Hälsningar
Hej Nicole och tack för din fråga.
Det beror på vilken material är den tillverkad. Om det är porslin måste man göra en ny men om det är composite kanske går att laga.
Boka en akut tid så vi kan kolla och ge dig ett ordentligt svar.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-05

Jej,
Vad kostar en skalfasad för en framtand hos er?
Hej Inger och tack för din fråga.
Du kan titta på hemsida. En porslin fasad kostar 10.000 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-13

Hej! Jag är 19 år och undrar om det är möjligt att tandfasader ingår i den tandvård som är gratis?
Hej Julia och tack för din fråga.
Det beror på hur så pass skadad tanden är. Man måste följa samma kriterier som vilken tand som helst oberoende av åldern.
Pratar med din ordinarie tandläkare och be om en bedömning av din tand.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Kan man som 16 åring med föräldrars tillstånd få fixa skalfasader/komposit behandling och vad skulle det kosta för en tand?
Hej och tack för din fråga.
Jag förstår inte så mycket den.
Om tanden behöver en fasad pga omfattande fraktur, förslut av tandsubstans eller liknande, kan man göra det. Men bättre att du kollar med din ordinarie tandläkare eller kliniken där du är listad och fråga om det.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Hej, jag har 4st fastlimmade tänder på mina framtänder. Jag vill byta ut dem mot vitare tänder man limmar fast. Mina har blivit mörkare. Vad kostar de?
Vänligen
Hej Veronica och tack för din fråga.
Tyvärr kan jag inte svara utan att ha undersökt dig.
Du får börja med att antingen kolla på hemsidan eller boka tid för undersökning.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Jag har en bro och kronor med porslinsöverdrag i underkäken och en helprotes med plasttänder i överkäken. Jag tycker att tänderna i underkäken ser gulare ut än plasttänderna. Går det att kompositbehandla porslinskronor så att dom ser lite vitare ut och stämmer bättre med plasttänderna?
Hej Mimmi och tack för din fråga.
Nej det går inte att behandla varken bryggan eller kronorna i underkäken så färgen blir ljusare. I så fall skulle man göra om allting med en vitare nyans.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-24

Hej, jag undrar ifall porslinfasad eller skalfasad kan vara ett alternativ för att motverka/dölja en utstående framtand. En av min framtänder är alltså lite framför den andra, vill gärna undvika långbehandling som skena eller dylikt men osäker om det går att göra något med en fasad. Tack på förhand för svar.
Hej David och tack för din fråga.
Ja, i vissa fall kan man justera framtänderna i tandbågen men porslinsfasad. Det gäller hur mycket skulle man behöva slipa ner eller kariesaktivitet etc.

Börja med att boka en tid för utredning och terapiplanering.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-21

Hi
i want to do two shell veneers at front teeth to make them even what would be the price for it?
Hi,
You can learn about our prices at: https://distriktstandvarden.se/priser-och-bidrag/prislista/
To get a more specific price suggestion i recommend you to book an apointment for consultation.

Best regards,

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-19

Hej,

Jag skulle vilja bleka mina tänder men har en halvfixad framtand som jag som liten slog av så den går ju inte att bleka, vad skulle man kunna göra så att den blir lika vit som resten av tänderna? Såg att ni gör skalfasad men ska man isåfall göra dedt på båda framtänderna eller kommer det se ut som resten av tänderna?

Hur mycket kostar en skalfasad?
Hej, svårt att svara på dina frågor utan att kolla i munnen. Du behöver göra en undersökning först innan du bleker dina tänder eller har gjort en med din tandläkare inom 6 månader och det står att det var okey att bleka dina tänder. Sedan kan man kolla om fyllningen behöver göras om eller inte.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-13

Mitt barn har dentigenus imperfekta och undrar om det finns möjlighet att en 12 åring får skalfasader.
Hej och tack för din fråga. Nej vi avråder att göra fasader när dem är så små men bättre att specialisten tittar på ditt barn och bedöma om det går eller inte.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-03

Hej min fråga är om ni sätter in löständer, Har bryggor nu som har lossnat så jag har svårt o äta. Jag har en fruktansvärd tandläkar skräck
Hej Roger, ja, vi sätter löständer. Börja med att boka en tid för undersökning och terapiplanering. Det går att få lugnande före behandlingen eller lustgas.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-08

Hej,
Jag vet inte exakt vilken typ av tid jag behöver boka in. Det är så att jag behöver en till konsultation; jag har varit hos en annan tandläkare och förklarade mitt problem (som är för mig ganska akut) men det kändes lite som att denne försökte lägga till ytterligare problem för att inte fökusera sig alls på det jag är ute efter.
Jag har en sprucken tand (framtand) . Jag har alltid haft en krona tills jag för några år senare skaffade mig fasader. Jag ångrar mig jämt, nu har jag en provisorisk tand med en fasad på som inte alls är rak eller snygg. Jag skäms väldigt mycket: jag undvikar att prata och att le.
Så nu min fråga är: behöver jag boka en tid för en undersökning eller för en estetisk tandvård?
Hej, ja, den bästa är att boka en akut tid så vi kan undersöka tanden och bedöma vilken behandling som ska göras.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-07

Jag har sedan väldigt många år en estetisk ”lagning” för glugg framtill i tänderna. Tycker att den har blivit sliten och lätt missfärgat. Undrar om det kan ånyo åtgärdas eller är det bättre med skalfasader? Kan jag boka in tid för konsultation?
Hej, ja, det är bättre att du bokar en tid för konsultation, den kostar 560 kr om vi ska bara kolla på dina 2 framtänder som har fyllningar. Då kan vi avgöra om det är lämplig med skalfasader eller nya fyllningar.Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-20

Hej! Jag är 21 år gammal. Jag vill göra skalfasader (no prep skalfasader) på två st framtänder som efter rotfyllning och många fyllningar ser väldigt dåliga ut. Jag tänkte bara fråga om vad ni skulle ge för pris för två st sådana. Dessa tänder är redan rotfyllda, dom är väldigt missfärgade. Samt vilket material rekommenderar ni? Komposit fasader eller porslin? Vad är prisskillnaden?

Samt hur mycket jag själv måste betala. Tänker om högkostnadsskyddet börja gälla efter ett par tusen? Eller gäller det hos er också?

Tacksam för svar
Hej

Jag skulle rekommendera dig boka en kostnadsfri konsultation för skalfasad genom länken nedan. Du tillsammans med en tandläkare kan diskutera dina möjliga behandlingsalternativ och ev planera behandling.

https://distriktstandvarden.se/boka-tid/behandling/

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-10-28

Hej! Jag har två gluggar på sidan av mina framtänder på 1mm och 0,5mm jag undrar om de går att fylla ut dem med komposit eller vad för behandling måste jag göra för att fixa dem?
Hej Zlailouh!

Som jag förstår dig har du ett mellanrum mellan dina framtänder. Det går absolut att fylla ut det. Boka gärna in en tid hos en tandläkare så de kan titta närmare på det =).
Hoppas du får en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-09-15

Hej ! Jag har varit hos er tidigare och fått en porslinstand fastlimmad. Nu när jag dock gör rent den tanden med tandtråd som jag alltid gjort så är det något i vägen. Det ser ut som att något vitt sticker ut vid porslinstandens fästning och jag är osäker på im det är något som fastnat där (då det sitter väldigt hårt) eller om det kan vara limmet som håller på att lossna?

Allt gott!
Hej
Bäst att du hör av dig till kliniken du limmade tanden på för en kontroll. Det kan vara cement överskott, eller något annat som fastande kring fasaden.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-15

Hej,

Jag har planer på att skaffa 4-8 porslinsfasader. Jag har dock några initiala frågor jag skulle uppskatta att få svar på (i den mån det går).

1. Hur vanligt är det att göra tandblekning i kombination med porslinsfasader? Är det nästan ett "måste" för att det ska se snyggt ut?

3. Inom vilket spann brukar priserna ligga för porslinsfasader hos er – och blir det "mängdrabatt" ju fler man sätter in? (Jag förstår att priserna skiftar från fall till fall, men skulle hursomhelst uppskatta ifall ni kunde bidra med något form utav standardpris)

Tack på förhand!
Hej
1. Ibland görs blekning inför skalfasadbehandling för att göra fasaderna i en nyans av färgskala efter uppfräschning eller för att uppnå jämnhet på tändernas färg.
2. Blekning är absolut inte ett måste om ingen indikation eller om hela leendet täcks av fasader.
3. Priserna per skalfasad ligger på ca 7500 kr/fasad. Det kan bli mindre pris om vissa tänder har lagningar eller annan diagnos som ger rätt till statligt tandvårdsstöd och inte behandlingen utförs endast av estetiskt skäl.
Hoppas att svaret är till din hjälp.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-17

Hej jag är intresserad utav skalfasader. Varit hos tandläkaren på folktandvården för tandställning tandläkaren sa mitt bett är fantastiskt men det är en tand uppe en framtand som börjar gå över den andra så jag börjar istället fundera på en skalfasad för detta är något jag vill ha fixat snabbt alltså en tand det handlar om eller båda om
det ser bättre ut resten ser så bra ut. hur snabbt kan man få det fixat och pris på en eller två tänder
Hej,

För tillfället erbjuder vi kostnadsfria konsultationer för skalfasader. Första besöket blir alltså gratis, och därefter kan du få ett kostnadsförslag för vad behandlingen skulle kosta i ditt fall.

Lycka till!

Mvh

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej, jag har vita ”fläckar” på mina framtänder som jag haft till och från hela livet men de har blivit permanent efter min tandställning. Jag hörde något om att man kan lägga på en ”plastskiva” som kändisar brukar göra. Vad heter det och hur går det till och cirka pris? Tacksam för svar
Hej

Man kan göra fasader i plast eller porslin. Från ca 3000- 8000 kr beroende på material etc.
Porslin blir absolut snyggast och håller bäst.

I båda fallen slipar man något på framsidan på tanden, väldigt lite. Plasten kan man bygga upp för hand men om man vill göra en porslinsfasad gör man ett avtryck med en sked med ett mjukt material som man får bita på ca 3-4 mm. Detta skickas sedan till en tandtekniker som tillverkar en tunn porslinsfasad som klistras fast med ett slags cement. Resultatet brukar bli väldigt fint-

;-D

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-08

Hej!
Gör ni skalfasader endast i porslin eller finns det möjlighet att fixa kompositfasader hos er?
Hej!
Man kan lägga på compositefyllningar på tänderna istället. Som regel blir det inte riktigt lika snyggt och hållbart men alternativet finns.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-11

Hej! Jag är 35 år och har sedan 6-7 år en skalfasad på en framtand i överkäken pga missfärgning av denna tand, sannolikt relaterat till tidigare trauma. Den har sett fin ut fram till något år sedan då den började mörkna rejäl igen. Min tandläkare tycks inte veta riktigt vad det beror på. Kan skalfasader läcka på insidan? Man funderar på att rotfylla tanden då roten dragit sig tillbaka. Det finns enligt rtg inga tecken till infektion. Fasaden gjordes på universitetsklinik av mycket duktig tandtekniker. Nu bor jag på mindre ort och funderar över om en vanlig allmäntandläkare här kan reda ut detta? Bör jag söka mig till specialistklinik? Med vänlig hälsning, Sofia
Hej!
Det låter som det har läckt något bakom skalfasaden. Det är viktigt att "limma" fast fasaden enligt konstens alla regler.
En van allmäntandläkare kan mycket väl göra en ny skalfasad. Det viktigaste är dock färgtagningen och det gör man bäst hos tandteknikern.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-15

Vad kostar en skalfasad av framtänder?
Hej!
Det kostar 7500 kr per tand + eventuell blekning innan och en undersökning för planering och se vad som är rimligt.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Skulle vilja ha skalfasader. Har dock ett implantat på en av framtänderna. Kan man sätta fast skalfasad även på den eller går den att byta ut för att få samma färgskala?
Hej! Man kan byta implantatkrona så att den matchar intilliggande skalfasader. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-28

Hej!

Jag har en fråga angående skalfasader. Jag har vita fläckar på samtliga tänder i överkäken. De är extra synliga på den främre raden särskilt för att jag något av en gul nyans på mina tänder. På mina två framtänder fick jag skalfasader i porslin ditsatt när jag var 11 år eftersom jag ofta blev mobbad pga av detta. De har fungerat hur bra som helst och jag är nu 24 år gammal. Jag har dock stört mig på två tänderna bredvid i några år nu och jag är nyfiken att göra en liknande behandling. Är det någon särskild mottagning jag ska boka konsultation hos? Tack!
Hej!
Du kan boka en tid på vilken av Distriktstandvårdens mottagningar du vill.
Gå in på vår hemsida, www. distriktstandvarden .se så kan du välja den klinik som ligger bäst till för dig. På hemsidan hittar du också telefonnummer till våra kliniker.
Välkommen!

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-19

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.