Clear aligners | Tandställning på Distriktstandvården

Invisalign är den moderna tandregleringen som inte syns! Åtgärdar bl.a. ojämna tänder, bettfel och gluggar. Läs mer om Invisalign, metoden och ungefärlig kostnad nedan.

Clear aligners | Tandställning på Distriktstandvården

Clear aligners – tandställning för vuxna som inte syns

Tandvården går framåt. Kontinuerligt presenteras moderna metoder och tekniker som inte bara är effektiva, utan anpassade för människans livsstil också. Därför är det inte konstigt att det idag finns alternativ till den mer ”gammeldags” klassiska tandställningen i metall, så kallade ”rälsen”. På Distriktstandvården introducerar vi nu den moderna tandregleringsmetoden med clear aligners där genomskinliga skenor av specialplast gör jobbet. Tandställning för vuxna. Smärtfritt och näst intill osynlig tandställning med helt fantastiska resultat.

Kostnadsfri konsultation

Boka en kostnadsfri konsultation hos din clear aligners-tandläkare så får du en bedömning för hur lång tid det uppskattas ta för dig att få det leende du alltid önskat dig. Tandställning för vuxna börjar på Distriktstandvården.

Ring oss på telefonnummer:08-412 007 55

Vad menas med att tandställningen är osynlig?

Denna tandregleringsmetod innefattar skenor som du använder för att flytta tänderna. Skenorna är genomskinliga och syns inte när du skrattar eller pratar. Skenorna är framställda efter just dina tänder, vilket gör att det ser väldigt naturtroget ut. Skenorna är tillverkade av slitsam termoplast som är helt ofarligt och godkänt för medicinskt bruk.

Skenorna flyttar tänderna lite i taget

De genomskinliga skenorna som framställs skiljer sig från varandra. De är nämligen formade så att dina tänder flyttas lite i taget. Du börjar med skenor som bara skiljer sig en aning från hur dina tänder är placerade vid behandlingstillfällets start. Efter en till två veckor (kan variera!) har skenorna flyttat tänderna lite grann. Därefter övergår du till skenor som skiljer sig en aning från de första skenorna. Så fortsätter processen tills du tagit dig igenom hela serien av skenor och tänderna är placerade precis där du vill ha dem.

Skenor för gluggar, trångställda tänder, bettfel

Det är väldigt få människor som föds med perfekta tandrader. Det är oerhört vanligt med trångställda tänder, där tänderna sitter lite ojämnt p.g.a. för lite plats i käkarna. I många fall finns det också för mycket plats i käkarna, vilket leder till gluggar mellan tänderna. Clear aligners fungerar effektivt för att flytta tänderna i käkarna och ger dig de raka tandraderna som du alltid önskat.

Vilka regleringsproblem kan lösas med Clear Aligners?

 • Tandställning för trångställda tänder
  Drar isär tänder som ligger hoppressade i käkarna.
 • Tandställning för gluggar mellan tänder
  Förflyttar tänder närmre varandra för att minska/få bort gluggar mellan tänderna.
 • Korsbett
  Tänderna på överkäken och underkäken turas om att vara framför och bakom varandra. Käkarna är felriktade och bidrar till att tänderna inte är fixerade i en jämn tandrad.
 • Djupbett
  Djupbett (även kallat överbett) är en bettavvikelse där tänderna i överkäken är placerade långt framför underkäkens tandrad. Detta kan innebära att nedre käkens tänder trycker upp mot gommen. Vid kraftiga djupbett kan tänderna orsaka sår i gommen.
 • Öppet bett
  Öppet bett är när man har ett luftutrymme (“space”) mellan främre tänderna mellan överkäken och underkäken då man biter ihop.

Hur får jag skenorna?

Det första som händer är att du får besöka en tandläkare som är legitimerad att utföra denna typ av tandreglering och tandställning för vuxna. Kontakta Distriktstandvården så hänvisar vi dig rätt. Tandläkaren kommer att kika på dina tänder och lyssna till dina önskemål och behov. Du blir grundligt informerad om processen och tillvägagångssättet.

Det är viktigt att du har gjort en vanlig tandläkarundersökning innan tandregleringen påbörjas. Du får exempelvis inte ha kariesangrepp som inte är åtgärdade. Röntgen, foton samt avtryck på dina tänder kommer tas.

Därefter analyseras avtrycken och du kommer träffa din tandläkare på nytt för att gå igenom en 3D-modell av hur resultatet för dig kommer bli. Godkänner du denna modell så kan behandlingen påbörjas bara någon vecka därefter.

Skenorna som framställs flyttar tänderna till en ny position i käken. En behandling kan ta mellan 2 till 18 månader. Du byter skenor varje vecka vanligtvis om det inte är speciell behandlingssituation. En behandling kan ta mellan 2-18 månader beroende på hur stort bettjusteringen är som ska göras. Vanligtvis varar en behandling mellan 3-6 månader.

När ska skenorna användas?

Denna tandställning för vuxna används under hela dygnet, både dagtid och på natten. Den enda gången du tar ut dem är när du äter, borstar tänderna och/eller använder tandtråd. Rökning rekommenderas inte då skenorna kan bli missfärgade. Tuggummi bör också undvikas då det kan klibba fast på skenorna. Skenorna rengör du med ljummet vatten. Vidare information kommer din tandläkare att delge dig.

Gör det ont?

Nej, det gör inte ont. Det kan ömma och strama lite i tänderna i samband med att du byter skenor. Det är dock bara ett gott tecken, som påvisar att skenorna pressar tänderna åt önskat håll.

Fungerar Clear aligners på alla?

Människans bett, tänder och käkar ser olika ut från person till person. Hela fyra miljoner människor har tandreglerats med denna tandställning med lyckade resultat och vi är mycket glada över att kunna erbjuda dig denna tandställning för vuxna för att få det leende du alltid önskat dig. Det krävs en individuell bedömning av din tandläkare innan behandlingen kan starta. Börja med att kontakta oss, så tar vi det därifrån.

Prisuppgifter

Kostnaden varierar beroende på om du vill reglera ena käken eller båda. Mindre korrigeringar kan kosta 30 000 kronor, medan större kan gå upp till en summa 50 000 kronor. Du får ett kostnadsförslag och en terapiplan i samband med att du träffar din tandläkare.

Kostnadsfri konsultation

Boka en kostnadsfri konsultation! Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, förväntat resultat och kostnadsförslag. Prisexempel mindre korrigering: 30 000 kronor.

BOKA EN TID

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.