Klassisk tandställning eller osynlig Invisalign?

Gluggar, sneda tänder eller överbett? Om du är nyfiken på tandreglering, besök oss för en kostnadsfri konsultation!
Klassisk tandställning eller osynlig Invisalign?

Tandreglering hos Distriktstandvården

Alla ska kunna känna sig nöjda med sitt leende och slippa vara begränsade av sina tänder. Vi kan hjälpa dig åtgärda allt från gluggar och sneda tänder till större problem med bettet. Utöver klassisk tandställning på tändernas utsida eller insida erbjuder vi även Invisalign, tandreglering med genomskinliga, avtagbara skenor som kallas aligners.

Hos Distriktstandvården blir du väl omhändertagen av erfarna och skickliga behandlare. Vårt nätverk av specialisttandläkare möjliggör samarbeten mellan olika kompetenser inom tandvård så att du alltid får optimal behandling utifrån dina behov och förutsättningar. Din behandling kan genomföras på din närmsta klinik, eller hos våra specialistteam i centrala Stockholm. Specialistkliniken på Kungsholmen arbetar främst med aligners.

Tandregleringen Kronan

Tandregleringen Kronan är från och med våren 2023 en del av Distriktstandvården. Kronan är en av de största privata klinikerna för tandreglering i Sverige. De är specialister med lång erfarenhet av tandreglering med både klassisk tandställning och genomskinliga aligners, och de är vana att arbeta även med svåra och komplicerade tandregleringar.

Kronan arbetar dessutom med tandregleringschecken, vilket är ett erbjudande om avgiftsfri tandreglering för de under 23 med stort behov av tandreglering. Efter en bedömning från en urvalsansvarig tandreglerare kan landstinget då stå för kostnaden av behandlingen. Kronan har en klinik i Sundbyberg och en klinik i Liljeholmen i Stockholm.

Konsultation för tandreglering

När du kommer till oss för en konsultation går vi igenom dina förväntningar och förutsättningar. Det tar cirka 40 minuter, och vi erbjuder alltid ett preliminärt behandlingsförslag och pris. Konsultationer är dessutom just nu helt kostnadsfria! Det är förutsättningslöst och du binder inte upp dig på något sätt, utan väljer själv om du vill gå vidare med behandling.

Boka en tid här >>

Klassisk räls, osynlig tandställning eller Invisalign?

Distriktstandvården erbjuder alla tillgängliga metoder för tandreglering. Dels den klassiska så kallade rälstandställningen, som kan traditionellt fästs på tändernas utsida. Om du vill så kan denna också fästas på tändernas insida – den gör då samma jobb, men syns inte alls. Vill du hellre ha en avtagbar tandställning och det kan passa dina behov så erbjuder vi det också – så kallade aligners är genomskinliga skenor som används för att reglera tändernas position. Distriktstandvården arbetar främst med Invisalign.

Behandling med tandställning

Med en klassisk tandställning limmas små plattor fast på tändernas in- eller utsida, och en metalltråd fästs sedan i plattorna för att korrigera tänderna. Man går till tandläkaren på regelbundna kontroller ungefär var fjärde till var åttonde vecka för att justera tandställningen. En justering går relativt snabbt – det är bara metalltråden som ska bytas. När önskat resultat är nått tas tandställningen av och en retainer sätts in. Retainern är en tunn metalltråd på tändernas baksida, som håller tänderna på plats i fortsättningen. En retainer kan också vara i form av en plastskena som man använder enbart när man sover.

Behandling med Invisalign

Med Invisalign börjar man med en individuellt framtagen skena, som sedan byts ut med jämna mellanrum till en ny skena. Hur ofta man byter är helt individuellt och följer den individuella behandlingsplanen. I och med varje byte flyttar sig tänderna steg för steg tills slutmålet är uppnått. Liksom efter behandling med klassisk tandställning, stabiliseras tänderna med retainer eller med en skena man bara använder när man sover.

Priser för tandställning och Invisalign

Våra priser är kompletta, dvs. alla steg såsom konsultation, inregistrering, planering, terapidiskussion, kontroller och fixering ingår. Du kan betala via Klarna.

Under konsultationen får du reda på ungefär vad själva behandlingen kommer kosta. För patienter som inte får någon ersättning från Försäkringskassan har vi på Distriktstandvården tagit fram några förmånliga prispaket där vi väger samman svårighetsgrad och behandlingstid. Enklare behandlingar utförs i regel mellan 3-9 månader. Priserna avser behandling i båda käkarna.

Vuxen, enkel behandling 38 600 kr

Vuxen, normal behandling 42 800 kr

Vuxen, avancerad behandling 54 400 kr

På alla behandlingstyper får patienter t.o.m. 19 år 15 % rabatt hos oss. Patienter t.o.m. 23 år får 10 % rabatt.

Delbetala med Klarna

Vi är anslutna till Klarna vilket innebär att du väljer själv när och hur du betalar för din tandregleringsbehandling. Du kan betala direkt, skjuta upp det tills nästa månad eller dela upp beloppet under längre tid.

Läs mer om delbetalning här >>

Vanliga frågor

Vad erbjuder ni för tandreglering?
Vi erbjuder samtliga metoder som finns inom tandreglering. Invisalign är ett av alternativen som är den så kallade "osynliga tandställningen" med individanpassade genomskinliga skenor som är avtagbara. Klassisk rälstandställning är det andra alternativet som är tandställning på utsidan eller insidan av tänderna.
Vad kostar en konsultation?
En konsultation hos oss är just nu kostnadsfri. Varmt välkommen att boka en tid!
Boka en tid
Hur mycket kostar tandställning hos er?
En enkel behandling med klassisk tandställning kostar exempelvis 38 600 kr, men priser beror på många olika faktorer, såsom behandlingens tid och omfång och huruvida patienten får ersättning från Försäkringskassan. Boka en kostnadsfri konsultation hos oss så får du ett individuellt anpassat kostnadsförslag.
Vilken tandställning är bäst?
Det är helt individuellt! För vissa är fast apparatur mest lämpligt, för andra är Invisalign att föredra. Din tandläkare hjälper dig alltid till den bästa lösningen för dig.
Vad ska jag tänka på när jag har tandställning?
Om du har en klassisk fast tandställning kan tänderna ömma i upp till en vecka efter att tandställningen satts på plats. Efter en justering kan det också kännas ömt, men det går över efter ett par dagar. Tandställningen kan kännas lite klumpig i början, och ibland skava mot läppar eller kinder. Du får med dig vax hem av tandläkaren som du kan sätta på tandställningen där det skaver. Om du besväras av tandställningen kan det hjälpa att dricka kallt vatten eller att ha en isbit i munnen.

Under den första tiden är det bra att äta mat som är lätt att tugga, och undvika hård mat råa äpplen och morötter. Äter du alltför hårda eller sega saker kan metallplattor lossna. Skulle det hända, kontakta din tandläkare direkt så detta kan åtgärdas.

Det är extra viktigt att vara noggrann med tandborstningen när du har tandställning. Beläggningar fastnar lätt, speciellt kring bågar och fästen. Sköt om tänderna noga och skölj regelbundet munnen med flourid, och försök att undvika godis och söta drycker.
Vad ska jag tänka på när jag har Invisalign?
Med Invisalign har du avtagbara skenor vilket gör det lite enklare att sköta om tänderna. Det går bra att ta ut dem när du ska äta och dricka – men det är viktigt att använda den så mycket som möjligt, helst 20 till 22 timmar om dygnet.
Vad gör man om tandställningen går sönder?
Om din tandställning går sönder är det inte alltid nödvändigt att kontakta en tandläkare omedelbart. Om den inte skaver eller irriterar dig på något sätt kan du försöka fixa den själv. Du kan använda en nagelklippare, tång eller liknande för att ta bort eller bara vika undan den bit som besvärar. Om du inte kan fixa den själv eller om den gör ont ska du kontakta din tandregleringsklinik.
Hur gammal måste man vara för att få tandställning?
De första permanenta tänderna kommer fram vid cirka 7 års ålder. Ibland kommer de lite snett och behöver en knuff i rätt riktning. Detta är den yngsta gruppen av "vanliga" patienter. I åldern 8-11 år händer väldigt mycket i bettet. Många nya tänder kommer fram och käkarna växer en hel del. Vissa avvikelser är lämpliga att åtgärda i denna ålder och då använder man ofta en avtagbar tandställning.

Den stora gruppen av patienter är 12 år och uppåt. Då finns alla permanenta tänder och det är möjligt att använda fastsittande tandställning.
Hur länge har man tandställning?
Längden på en tandregleringsbehandling beror på hur stort och svårbehandlat problemet är. De allra kortaste behandlingarna kan klaras av på cirka 6 månader, medan de längsta kan ta upp till 3 år. Den vanligaste behandlingstiden med fastsittande tandställning i över och underkäken är cirka 18 månader.

Tandförflyttningen utförs av din egen kropp, vilket innebär att din tandläkare är begränsad av hur snabbt dina tänder flyttar sig. Det är viktigt att vara tålmodig och följa instruktionerna från din tandläkare under hela behandlingstiden, för att uppnå bästa resultat.
Vad kan man äta med tandställning?
Med tandställning kan du äta nästan allt, men det finns några saker du bör undvika. Hårt och segt godis, som kola, karameller och liknande, kan skada din tandställning.
Du bör också vara försiktig med råa rotfrukter, som morötter och gröna äpplen. När du äter dessa är det bäst att skära dem i mindre bitar. Knäckebröd är oftast inga problem. Om du undrar över något specifikt kan du alltid fråga din tandläkare.

Med Invisalign behöver du inte tänka på något särskilt, eftersom du kan ta ut skenorna när du äter.
Går tänderna tillbaka efter behandlingen?
Tänderna rör sig naturligt hela livet. Det är särskilt tydligt i underkäken, där framtänderna kan trängas ihop när vi blir äldre. Denna rörelse kan fortsätta även efter en tandregleringsbehandling. Det betyder dock inte att tänderna "går tillbaka", utan det är en helt naturlig åldersförändring.

De flesta tandregleringsbehandlingar är mycket stabila, men det är viktigt att använda en retainer för att hålla tänderna på plats. En retainer är en tunn tråd som limmas på baksidan av tänderna eller en genomskinlig skena som används framför allt när man sover. Hur länge du behöver använda retainern beror på hur fel dina tänder stod från början.
Vad ska jag tänka på om jag har en avtagbar retainer?
Använd den alltid som din tandläkare har instruerat dig. Det är det viktigaste du kan göra för att fortsätta hålla dina tänder på plats.

Rengör din retainer regelbundet med tandborste och tvål eller diskmedel. Detta kommer att hjälpa till att hålla den ren och fri från bakterier.

Använd inte din retainer om den är trasig eller skadad. Om din retainer är trasig eller skadad, kontakta din tandläkare.

Förvara din retainer rent och torrt i sitt fodral när du inte använder den. Det kommer hjälpa med att förhindra att den blir missfärgad eller skadad.