Käkkirurgi – problem i käke och munhåla

Problem i käke och munhåla kan behöva behandling med käkkirurgi. Vi är specialister inom käkkirurgi, oralkirurgi och implantatkirurgi.

Käkkirurgi – problem i käke och munhåla

Vad är käkkirurgi och hur går det till?

Käkkirurgi är en specialitet inom tandvård med fokus på kirurgisk behandling av problemtillstånd i mun och käke. Här ingår exempelvis implantatkirurgi, infektionstillstånd, visdomstandskirurgi, oralmedicinska behandlingar och kirurgi för barn och ungdomar. Läs mer om de olika behandlingarna vi erbjuder nedan.

Operativt avlägsnande av tänder

Ibland behövs svårare tandextraktioner som kräver operation. Vi utför visdomstandskirurgi, avlägsnande av sjuka tänder inför implantatbehandling och avlägsnande av komplicerade rötter och tänder.

Tandimplantat

Förutsättningarna för att genomgå en lyckad implantatbehandling är att käkbenet har god kvalitet och att patienten har en god allmän hälsa. På specialistkliniken kan vi, i det fall benet är otillräckligt, utföra benuppbyggnad inför implantatbehandlingen. Distriktstandvården erbjuder kostnadsfri konsultation och fem års garanti på alla implantat. Här kan du läsa mer.

Infektioner och oral medicin

Till specialiteten käkkirurgi kan också läggas ämnesområdet oral medicin där vi utreder, diagnostiserar och behandlar sjukdomar i och kring munnen.

Kirurgi för barn och ungdomar

Barn- och ungdomskirurgin behandlar alla de tillstånd som kan behövas i vuxentandvården. På specialistkliniken utför vi operativt avlägsnande av rötter och tänder, visdomstandskirurgi, friläggning av tänder inför ortodonti, frenulumplastik och implantatkirurgi på barn och ungdomar.

Remiss till våra specialistkliniker

Till våra kirurger remitteras du av din allmäntandläkare. Som tandläkare kan du skicka en remiss direkt online.

Kostnader för käkkirurgi

Priset beror väldigt mycket på många olika faktorer, som vilken behandling du ska göra, behandlingens tid och omfång och huruvida du får ersättning från Försäkringskassan. Hos tandläkaren får du alltid ett individuellt kostnadsförslag innan behandling. Exempelkostnader kan du se här: Distriktstandvårdens prislista.

Första steget mot specialisttandvård

Det första du ska göra är att boka en undersökning hos en allmäntandläkare. Efter utredning blir du vid behov remitterad till vår specialistklinik på Kungsholmen.

Vanliga frågor

Vad kostar käkkirurgi?
Priset beror väldigt mycket på många olika faktorer, som vilken behandling du ska göra, behandlingens tid och omfång och huruvida du får ersättning från Försäkringskassan. Hos tandläkaren får du alltid ett individuellt kostnadsförslag innan behandling.
Hur går käkkirurgi till?
Det beror helt på vilken behandling som avses. Du kan läsa mer om alla typer av behandlingar i vår kunskapsbank, eller genom att söka på behandlingen på vår hemsida.
Behöver man remiss för käkkirurgi?
Ja, för att komma till vår specialistklinik behöver du remiss från din tandläkare.
Patientfrågor om Kirurgisk tandvård
Utför ni tandköttskorrigrring?
Hej
Detta beror lite på vad är det för ingrepp som ska göras, vad är det som ska korrigeras, vad är bakomliggande orsak till nuvarande tandköttsstatus samt hur läkningsförutsättningarna är. Vi utför mucogingival kirurgi om det finns god förutsättningar. Du är välkommen att ta kontakt med specialitet kliniken: Distriktstandvården ARTILLERIGATAN 93, specialistkliniken@distriktstandvarden.se för konsultation eller vidare info.
Hoppas att svaret är till din hjälp.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-09

Hej,
Det är så att jag har varit tidigare på konsultation på Aqua Dental för tandställning eftersom jag har ett stort öppet bett(nästan 1 cm). Det visade sig att jag egentligen behövde göra en käkkirurgi för att enbart tandställning inte skulle lösa det.
Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare nu. Vad behöver jag göra? Behöver jag en remiss? I sådana fall hur skulle jag kunna få en remiss. ? Är det något ni kan hjälpa mig med?
Hej
Om du är vuxen patient så kan du söka dig direkt till en tandregleringsklinik. Det är långt från alla kliniker som har krav på remiss för att kunna boka tandreglering eller käkkirurgi konsultation. Tandregleringen skickar i sin tur remiss till käkkirurg om det behövs.
Hoppas att svaret var till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05

Hej! Jag har under längre tid haft problem med käkleden på höger sida och har mer nedslitna tönder just på höger sida(underkäke) Vad kan jag göra? Jag märker också att jag blivit lite sned i käken vilket jag ser i ansiktet också. Vad rekommenderar ni mig att göra? Kan man bygga upp tänderna med koposit eller måste man göra kronor?
Hej
Tänderna kan byggas upp med komposit vid viss slitage och det kallas för bett höjning. Vid omfattande tandsubstans förlust kan kronor vara indikerande då lagning har tveksam prognos i det läget. Viktigt att även skydda tänderna mot fortsatt slitage om pressning eller gnissling uppstår med ev. en bettskena.
Bäst är det att du tar detta med din tandläkare om du ska på undersökning snart eller boka en konsultation för närmare utredning av vilken behandling är lämpligast för just dig och en terapiplanering.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-21

Hej

Jag är en 39-årig man med en klass III underbett där min underkäke är bredare än min maxilla. Min maxillära intermolära bredd är 35,5 mm när jag mäter på den mest gingivala delen av den linguala ytan på den första molaren med ett skjutmått och mandibulära intermolara bredden är 39,2 mm när jag mäter på samma plats på den första molaren. Sagittalt är mitt bett sådant att min maxilära andra premolar möter min mandibulara första molar. Sammanfattningsvis omsluter min underkäke min maxilla både sagittalt och transversalt. Maxillan skulle behöva vidgas transversalt samt förflyttas ca 6 mm framåt sagittalt för att uppnå normalt bett. Jag har varit hos en ordontist i Sverige som föreslagit käkoperation för att korrigera bettet.

Vilka metoder skulle ni använda för att behandla ett sådant underbett som jag beskrivit ovan? Använder ni er av behandlingsformen Microinplant Assisted Rapid Palatal Expansion (MARPE) + ansiktsmask. En av anledningarna till att jag är intresserad av MARPE beror på att det är mindre invasivt än kirurgi och troligen innebär mindre risk för framtida komplikationer. Jag vill också uppnå fördelarna med att utöka luftvägen i näsan vilket jag är osäker på om operation skulle göra samt öka den orala volymen så att min tunga lättare får plats i gommen.

Jag skulle vilja göra en 3 dimensionell CBCT scan med ett synfält på 19x24 cm med en upplösning på 0,1 - 0,2 mm voxelstorlek för ortodontisk diagnos. Scaningen skall vara från ögonbrynen och nedåt över hela underdelen av huvudet nedanför hakan. Kan jag göra en sådan hos er och vad kostar det?

Mvh, Stefan
Hej,

Distriktstandvården erbjuder för närvarande inte den form av tandreglering som du beskriver. Jag rekommenderar dig att kontakta din ordinarie ortodontist för diskussion kring alternativa behandlingsmetoder.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Hej,

Jag drog ut en tand i överkäken för ca 1år sedan, (långt bak) har nu fått en spricka långt bak i överkäken på en tand på den andra sidan, vilken jag misstänker att jag ev kommer att behöva dra ut så småningom.

Vad tror du ungefärlig kostnad för dessa två skulle kunna bli om det är så att jag vill ordna med två nya tänder dit. Krona alt. implantat?

Mvh S
Hej

Det beror helt på vilken tand det är .Försäkringskassan ersätter bara implantat tom tand nr 6 ,seda nfår man betala 100% själv på nästa tand.
Ett implantat kostar ca 20-25 000.
Krona ca 5000-6500 i patientavg. beroende på karens hos patienten.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-19

Hej jag úndrar om ni utför tandköttskorrektion eller mjukvävnadskirurgi då mitt tandkött har dragits tillbaka på 3 av mina tänder och det blottar tandhalsen vilket gör att jag har illningar som gör något fruktansvärt ont
mvh!
Hej Daaniela!

Man kan göra fyllningar på den yta som är blottad. Det brukar hjälpa.
Det är också bra med extra Fluor ,flux 0,2 % som kan hjälpa mot ilande tandhalsar.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

Hej. Jag opererade bort en visdomstand i måndags. Idag när jag borstade tänderna lyckades jag se såret och det ser ut som stygnen sitter i en del av min kind med. Är det normalt att man syr ihop tandköttet med kinden eller borde jag be min tandläkare sy om? Jag är orolig att dom ska läka ihop och ge mig svårigheter senare.

Med vänlig hälsning, orolig person.
Hej

det är inte ovanligt att man syr i kinden beroende på hur mkt man fått öppna för att komma åt tanden.
Om du är orolig tycker jag du ska gå tillbaka och fråga din tandläkare men det låter inte konstigt eller onormalt.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-19

Hej!
Hur går det till när man opererar bort visdomständer hos en kirurg? Alltså när tänderna sitter så illa att de inte kan dras ut.
Hej!
Vanligtvis lyfter man på tandköttet, tar bort lite ben, delar tanden och plockar ut den. Sedan syr man ihop såret. Vanlig tandläkarbedövning räcker.
För bästa svar i ditt fall så fråga den som ska utföra ingreppet.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-14

Hej! Den 16/12-16 opererades min visdomstand ut ur överkäken. Den låg ner med tuggytan mor tanden före och rötterna gick ihop som en glassstrut. I 60 minuter höll tandläkaren på att bryta ut tanden. Tanden var ej framme och remiss fanns att den skulle tas bort. Tandläkaren skar upp mycket och lämnade ett stort hål. Fick ingen smärtlindring utskriven. När bedövningen började släppa satt jag och grät hejdlöst för att smärtan var olidlig. Alvedon och ipren var ett skämt. Som tur var hade min svärmor morfin hemma... men även med morfin så gjorde det fruktansvärt ont. Den 25 december fick jag min första tamponad. Hade fått en inflammation i käkbenet. Fick utskrivet citodon , 10 tabletter. En vecka senare fick jag ytterligare in tamponad men det hjälpt inte heller. Efter många om och men så gjordes en röngen den 20/1-17 och då visade det sig att jag hade hål mellan bihålan och munnen. Den 31/1-17 syddes 7 stygn men har även en stor öm knöl som uppkom i samband med tandutdragningen som ingen bryr sig om. har fortfarande en kommunikation via munhåla och bihålan. Tandläkaren sa att om det inte blir tätt så måste de dra ut ytterligare en tand, den friska tanden som sitter framför den de slet ut? Får dom göra så? Är livrädd...har ont dygnet runt. Mvh Annica
Hej!

Har du så kraftiga smärtor fortfarande bör du omgående kontakta din behandlande tandläkare för bedömning och diskussion om vad som ska göras och när. Behövs remiss till specialist?

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-07

Hej!
Jag har en visdomstand i undeekäken som ligger nära "kanalen".
Hade ont i den till och från för 2-3 år sedan.
Då brände dem bort tandköttet som låg över tanden.
Och hade inga problem alls med den.
Och fick onte för 1 vecka sedan ungeför, då vände jag mig till er och dem penslade på coraodyl gel. I ett litet hål längst bak.
Och jag har fortsatt med det och vossa dagar känns det inget alls vissa dagar värker det lite.
Och jag överväger nu om jag ska operera bort den.
Men har gjort en väldigt stor operation på mitt öra när jag var mindre, bör detta tas upp?
Och hur stora är chanserna med känselbort fall etc?
Samt att kirurgen jag har gått till har tänkt kapa den och låta rötterna sitta kvar.
Känns som nödlösningar hela tiden?
Brukar man göra detta? Eller är det vanligast att dra ut hela tanden?
Hej!
Om tanden ligger väldigt nära nerven kan man ibland överväga att bara operera bort tandkronan och låta roten som ligger nära nerven vara kvar i käken. Det tror jag blir det bästa. Det bästa är nog att ställa frågan till den käkkirurg som ska utföra ingreppet.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-27

Hej!

Min son har just fyllt 15, men tydligen är hans visdomständer är redan på väg... Han upplever inga problem just nu, men under rutin undersökning hos tandläkaren har de upptäckt 1,5-2 cm "fikor" mellan tandköttet och tänderna som sitter längst bak i munnen. Röntgen visade att visdomständerna är på väg (tre år för tidigt som tandläkaren sa) och att de kommer inte få plats i käket. Dessutom "ligger" en av tänderna och inte "står" som de andra. Läkare rekommenderar att operera bort dem allihopa för att
1) det är mycket troligt att dem kommer att förstöra betet och de gör det lite redan nu,
2) det blir mycket svårare att få dem bort när de har fått rötter,
3) det finns risk för inflammation i dem redan nämnda "fikorna" som naturligtvis inte kan rengöras ordentligt,
4) det är otroligt att min sons visdomständer skulle kunna återanvändas som en inplantat för honom i framtiden om det nu skulle bli ett behov för det.

Min son har redan haft en tandställning i två år, så det skulle varit tråkigt att behöva ha det igen, samtidigt känns operationen så drastiskt.

Vi litar på vår läkare men då operationen känns som en mycket stor grej vill man gärna höra en "second opinion". Skulle ni hålla med att operationen behövs. Tack så mycket!
Hej!
Gör tandläkaren den bedömningen så stämmer säkert det. Att ta bort dem nu är mycket enklare än senare med mindre efterbesvär.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

Hej. Jag är 54 år. Har en visdomstand kvar i nederkäken, som ej kommit frsm. Min tandläkare har sett en cysta, och har därför skickat remiss till käkkirurgen. Jag har inga besvär o har aldrig haft. Behöver jag då genomgå operationen. Har läst att det kan bli en del besvär efteråt. Min tandläkare säger att jag kan 'bryta' käken om jag ramlar. Tacksam för råd. Med vänlig hälsning Liselott Johansson
Hej. Precis som din tandläkare sagt blir käken väldigt försvagad där du har cystan. Du behöver få bort den för att käkbenet ska kunna läka. Om du är osäker eller orolig för efterbesvär tycker jag att du ska diskutera nyttan med att få bort den i relation till risken med att ha den kvar antingen med tandläkaren som remitterade dig eller med käkkirurgen, de har tillgång till dina röntgenbilder och kan därför ge dig mer specifika svar.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag opererade bort visdomständerna i nedre käken för ca 1 månad sedan. Har inte haft några besvär såsom infektioner och läkningen har gått bra. Nu känner jag att en vass bit sticker upp genom tandköttet nedtill på ena sidan där visdomstanden suttit. Alltså inte genom ssjälva ärret/såret, utan längre ned. Är det en bit av tanden eller käkbenet som gått igenom? Känns vasst och obehagligt när tungan kommer åt där.
Hej. Det du beskriver kan vara en liten bit av tanden eller en benflisa. Jag tycker att du ska boka en tid för kontroll hos tandläkaren som tog bort tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag opererade ut min visdomtand i tisdags och idag torsdag ser det verkligen ut som ett hål, där det samlats en hel del i hålet. Tandköttet är nämligen ihopsytt lite och nu ser det ut som ett litet hål. Jag har inte fått något att skölja med efter utan bara rådd att ta smärtstillande. Kan man skälja med något själv eller hur länge ska man 'vänta' innan det växer ihop?
Hej!
Om du vill skölja lite för att lättare få rent kan du köpa klorhexidinlösning 0,1% på apoteket och skölja med morgon och kväll. Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidin eftersom du annars kan få lite sämre antibakteriell effekt av klorhexidinet. Du kan skölja med klorhexidin ett par tre dagar, sedan går det säkert bra att borsta försiktigt.
Det är helt i sin ordning att hålet efter tanden inte är riktigt slutet ännu. Det tar ett par veckor innan det är helt slutet och man brukar sedan kunna känna en 'grop' som blir mindre och mindre efterhand.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag ska operera ut en mjölktand snart. Det finns ingen 'vanlig' tand under så ska sätta i en krona. Vad jag förstod det som så ska man först dra ut den, sen borra i någon skruv och sedan vänta 2-3 månader innan man sätter i kronan. Nu undrar jag bara om man kommer att gå med en stor glugg framme i munnen eller sätter man in något annat tillfälligt? :)Mvh
Hej!
Om det är långt fram i munnen och syns mycket när man pratar och skrattar brukar man sätta in något provisoriskt så länge. Prata med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Vår son som är 16 år har fått en tid för att operera sin tand nr 7 på båda sidor. (man opererar en sida i taget). Tandläkaren säger att man med en sådan operation kan 'hjälpa' tänderna att växa fram själva bättre. Vi känner oss ganska oroliga för ingreppet som medför starka lugnande innan ingreppet o smärtstillande efteråt. Vet ni hur vanligt det är att man har ont efter ingreppet? Hur länge har man ont? Hur medtagen blir man? Flera dagar eller?Vi är väldigt tacksamma om ni kan maila ett svar. Tack på förhand!
Hej!
Tyvärr kan jag inte svara med enskilda mail på de frågor som kommer in till Fråga tandläkaren.
Jag har lite svårt att svara exakt på frågan eftersom jag inte vet hur sonens tänder ligger i käken.
Vad gäller lugnande mediciner brukar man bli lite trött och dåsig direkt efteråt och kanske resten av operationsdagen. Det är bra att ta det lite lugnt hemma denna dag och inte planera att göra en massa saker.
Smärtstillande kan ibland behövas de första dagarna efter ingreppet. Ofta ger man Alvedon och ibland även Ibuprofen.
Sår i munnen läker oftast mycket snabbare än sår på huden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag var hos kirurg och tog bort en visdomstand igår, torsdag. De sydde mig med två stygn. Jag vet inte om jag inbillar mig eller om det ena stygnet faktiskt lossnade precis och jag svalde tråden. Kan det vara möjligt? Om det är så måste jag tillbaka till tandläkaren och sy igen eller kommer det läka ihop ändå?VänligenCamilla
Hej. Det är möjligt att stygnet lossnade och det är ofarligt att svälja. Jag rekommenderar att du ringer tandläkaren som utförde behandlingen och frågar om ett nytt stygn behövs, det är svårt att svara på när man inte har tittat dig i munnen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Opererade munnen i torsdags under narkos och glömde att ställa lite frågor. Hoppas ni kan hjälpa mig med lite svar. Har svår tandläkarskräck och telefonfobi så det är inte så lätt för mig att fråga.10 tänder drogs (har Sjögrens och väldigt dåliga tänder) pus och abcesser under alla + fistlar. Fått pc. Blev även sydd med stygn som går bort av sig själv. Funderar på hur länge de sitter? Minns inte vad jag fick för regler att följa bara att jag enbart skulle ha flytande kost i början men inte hur länge.. hur lång är läkningstiden på såren? Det var en komplicerad op där tänderna sprack i småbitar så såren är rätt maffiga. Minns inte heller när jag skulle kunna börja borsta de tänder jag har kvar? Har mycket feber men inte så ont. Var kraftigt infekterad. Hur lång tid tar det till pc har stabiliserat kroppen igen?Tacksam för svar!
Hej!
Det var många frågor på en gång!
Stygnen brukar sitta kvar ett par tre veckor innan de har lösts upp.
Sårläkningen brukar ta ett par veckor på ytan, sedan tar det flera månader innan benet där tänderna har suttit har läkt ordentligt. Man brukar kunna borsta de andra tänderna efter några dagar, kanske en vecka om det är stora sår.
Du kan succesivt börja äta lite fastare föda när det börjar kännas lite bättre i munnen.
Om du fortfarande har feber trots att du tagit penicillinet ordentligt tycker jag att du ska kontatka din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag undrar om man får ha tandställning när man ska opereras i käket?
Hej,
Det beror på vad du ska göra för behandling. Prata med din tandläkare och kirurg så får du mer information.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.