Ortodonti – vi är specialister på tandreglering

Distriktstandvården erbjuder en mängd olika metoder inom ortodonti och tandreglering, inklusive den klassiska fastsittande räls tandställningen samt aligners, vilka är tandregleringsskenor som är genomskinliga.

Ortodonti – vi är specialister på tandreglering

Tandreglering hos Distriktstandvården

Vi erbjuder alla tillgängliga metoder såsom klassisk fastsittande rälstandställning och aligners, tandreglering med genomskinliga skenor. Inom tandreglering med aligners arbetar vi främst med Invisalign, som är världsledande inom tandreglering.

Hos oss får du ta del av vårt nätverk av erfarna behandlare, den bästa tekniken och trygga material. Din behandling kan genomföras på en klinik nära dig i Stockholm, Göteborg och Uppsala eller hos våra specialistteam i centrala Stockholm. Vårt nätverk av specialisttandläkare möjliggör dessutom samarbeten mellan olika kompetenser inom tandvård så att du alltid får optimal behandling, utifrån behov och förutsättningar.

Är du intresserad av Invisalign?

Med Invisalign eller osynlig tandställning kan vi hjälpa dig med allt från gluggar och sneda tänder till mer komplexa bettproblem. På Distriktstandvården erbjuder vi dig kostnadsfria konsultationer.

Boka en tid här >>

Tandregleringen Kronan

Tandregleringen Kronan är sedan våren 2023 en del av Distriktstandvården. Kronan är en av de största privata klinikerna för tandreglering i Sverige. De är specialister med lång erfarenhet av tandreglering med både klassisk tandställning och genomskinliga aligners, och de är vana att arbeta även med svåra och komplicerade tandregleringar.

Är du en tandläkare och vill skicka en remiss?

Vi tar emot remisser för patienter i alla åldrar som är i behov av tandvård som sträcker sig utanför den allmänna tandvården, även när det gäller tandreglering och ortodonti.

Skicka en remiss enkelt online >>

Vanliga frågor

Vilken tandregleringsmetod ska jag välja?
Det är helt individuellt! För vissa är fast apparatur mest lämpligt, för andra är Invisalign att föredra. Din tandläkare hjälper dig alltid till den bästa lösningen för dig.
Hur lång tid tar en behandling?
Längden på en tandregleringsbehandling beror på hur stort och svårbehandlat problemet är. De allra kortaste behandlingarna kan klaras av på cirka 6 månader, medan de längsta kan ta upp till 3 år. Den vanligaste behandlingstiden med fastsittande tandställning i över- och underkäken är cirka 18 månader.

Tandförflyttningen utförs av din egen kropp, vilket innebär att din tandläkare är begränsad av hur snabbt dina tänder flyttar sig. Det är viktigt att vara tålmodig och följa instruktionerna från din tandläkare under hela behandlingstiden för att uppnå bästa resultat.
Vad kostar tandställning?
Tandställning kostar från 36 000 kr beroende på omfattning och behov. Boka en kostnadsfri konsultation hos oss så får du ett individuellt anpassat kostnadsförslag.
Vad ska jag tänka på när jag har tandställning?
Om du har en klassisk fast tandställning kan tänderna ömma i upp till en vecka efter att tandställningen satts på plats. Efter en justering kan det också kännas ömt, men det går över efter ett par dagar. Tandställningen kan kännas lite klumpig i början, och ibland skava mot läppar eller kinder. Du får med dig vax hem av tandläkaren som du kan sätta på tandställningen där det skaver. Om du besväras av tandställningen kan det hjälpa att dricka kallt vatten eller att ha en isbit i munnen.

Under den första tiden är det bra att äta mat som är lätt att tugga, och undvika hård mat råa äpplen och morötter. Äter du alltför hårda eller sega saker kan metallplattor lossna. Skulle det hända, kontakta din tandläkare direkt så detta kan åtgärdas.

Ortodonti och tandreglering

Alla ska kunna känna sig nöjda med sina tänder och slippa vara begränsade av sitt bett. Ortodonti finns till för att hjälpa de med olika slags bettfel. Oavsett om du har gluggar, sneda tänder eller överbett erbjuder vi alla tillgängliga metoder inom tandreglering: rälstandställning på tändernas utsida eller insida, och aligners, tandreglering med genomskinliga, osynliga skenor.

För tandregleringen som omfattas av den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården upp till 23 år, kommer din tandläkare att kontakta en urvalstandläkare som bedömer om du uppfyller kriterierna för en tandreglering och om den kommer att vara kostnadsfri. I de fall detta inte subventioneras är du varmt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation hos oss så hjälper vi dig.

Aligners – behandling med genomskinliga skenor

Bettet skannas digitalt och din behandlare gör sedan en virtuell planering. Den virtuella behandlingsplanen används för att printa ut en serie av 3D-modeller på vilka skenor kan tillverkas. Varje skena är således helt individuell och är avsedd att flytta dina tänder skonsamt, ett steg i taget, enligt din behandlares anvisningar. På Distriktstandvården arbetar vi enbart med välbeprövade leverantörer av aligners som Invisalign och Spark Aligners.

Boka en kostnadsfri konsultation här >>

Klassisk rälstandställning

Rälstandställning består av fästen som sätts fast på tänderna och en metallbåge som alstrar kraften för att flytta tänderna till önskad position. Fästena är oftast i metall och varje fäste hör till en specifik tand. För att göra behandlingen mer diskret kan man även använda ljusa tandfärgade keramiska fästen. Metallbågarna som guidar tänderna till en optimal position bytts ut i samband med kontroller hos din behandlare, ungefär var 8-12 vecka. De första bågarna är väldigt mjuka och flexibla och de sista är kantiga och stabila. Rälstandställningar är mångsidiga och kan anpassas till alla typer av behandlingar.

Är du en tandläkare och vill skicka en remiss?

Vi tar emot remisser för patienter i alla åldrar som är i behov av tandvård som sträcker sig utanför den allmänna tandvården, även när det gäller tandreglering och ortodonti.

Skicka en remiss enkelt online >>

Tandregleringen Kronan

Tandregleringen Kronan är sedan våren 2023 en del av Distriktstandvården. Kronan är en av de största privata klinikerna för tandreglering i Sverige. De är specialister med lång erfarenhet av tandreglering med både klassisk tandställning och genomskinliga aligners, och de är vana att arbeta även med svåra och komplicerade tandregleringar.

Kronan arbetar dessutom med tandregleringschecken, vilket är ett erbjudande om avgiftsfri tandreglering för de under 23 med stort behov av tandreglering. Efter en bedömning från en urvalsansvarig tandreglerare kan då landstinget stå för kostnaden av behandlingen. Kronan har en klinik i Sundbyberg och en klinik i Liljeholmen i Stockholm.

Hur går behandlingen till?

Vid första besöket, utlämningen, får du din tandställning och du träffar då en tandläkare som är med i tandregleringsteamet och som sedan utgör din kontakt under hela behandlingsgången. Ditt nästkommande besök planeras in och bokas, i regel efter ca 6-8 veckor. Du kommer sedan på regelbundna kontroller ungefär varannan månad och har även möjlighet att via en säker uppkoppling dela behandlingsinformation med våra behandlare så att varje steg noga övervakas och följs upp.

Under behandlingens gång kommer vi att genomföra nya digitala skanningar och fotograferingar när det är dags att korrigera behandlingsplanen eller finjustera resultatet. Givetvis är detta inkluderat i ditt pris och kommer att diskuteras med dig när det är aktuellt.

När resultatet sedan är uppnått är det dags att fixera behandlingsresultatet. Detta avgör hur hållbar din behandling blir och för oss är det av största vikt att din behandling är långsiktig och säker. I regel tar en behandling mellan 6 till 18 månader, beroende på vilken grad av komplexitet som ditt fall har.

Varför tandreglering hos Distriktstandvården?

Hos Distrikstandvården får du ta del av vårt nätverk av erfarna behandlare samtidigt som du vägleds till den lämpligaste tekniken och de tryggaste materialen. Inom tandreglering med aligners arbetar vi främst med Invisalign, världsledande inom tandreglering. Din behandling kan genomföras nära hemmet, på någon av våra 39 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala eller hos våra specialistteam i centrala Stockholm. Vårt nätverk av specialisttandläkare möjliggör dessutom samarbeten mellan olika kompetenser inom tandvård så att du alltid får optimal behandling, utifrån behov och förutsättningar.

Vad händer efter behandlingen?

När du genomfört en tandregleringsbehandling är det dags att fixera resultatet så att tänderna hålls på plats. Tänder rör sig kontinuerligt under hela livet, oberoende om man varit med om en reglering eller inte. För att motverka konstant tandförflyttning som sker både efter en tandreglering och normalt under hela livet fixerar vi resultatet med antingen genomskinliga sovskenor eller tunna metalltrådar på framtändernas insida. Med ett samlingsnamn kallar man dessa fixeringsmetoder för retainers. Våra retainers utförs utifrån de förutsättningar som råder i varje specifikt fall och ingår alltid i din tandregleringsbehandling.

Vad kostar tandreglering hos Distriktstandvården?

Kostnaden på din behandling beror alltid på omfattning och behov. Tandställning med Invisalign kostar från 36 000 kr. Boka en kostnadsfri konsultation hos oss så får du ett individuellt anpassat kostnadsförslag.

Delbetala med Klarna

Vi är anslutna till Klarna vilket innebär att du väljer själv när och hur du betalar för din tandregleringsbehandling.

  • Klarna Direkt. Betala med Mobilt BankID så dras pengarna från ditt bankkonto. Inga extra avgifter tillkommer.
  • Faktura. Betala inom 30 dagar. Inga extra avgifter.
  • Betala i slutet av nästa månad. Få din behandling denna månad, och betala i slutet av nästa. Uppläggningsavgift 29 kronor.
  • Delbetalning. Delbetala tandvården. Välj mellan 6, 12, 24 eller 36 månader.

Du hittar fullständiga villkor här >>

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.