Ortodonti (tandreglering)

Ortodonti (tandreglering)

Varför behövs tandreglering?

Ett friskt och harmoniskt leende är något många människor ser som en självklar accessoar. Det är dock inte alla förunnat att ha raka tänder och ett brett leende. Många får idag hjälp med att korrigera större bettavvikelser redan inom den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården. Ca 20 % i befolkningen får ett sådant erbjudande och många idag väljer att genomgå en tandreglerings-behandling i tonåren.

Vad som är vackert ligger i betraktarens öga men gemensamt för oss alla är att vi själva ska vara tillfreds med våra leende och inte känna oss begränsade av våra tänder. Det är välkänt att personer som trivs med sina leenden har en högre grad av välmående jämfört med dem som är mer missnöjda med de egna tändernas placering. Upp till ca 60 % i befolkningen kan ha ett kvarstående behandlingsbehov i vuxen ålder vilket innebär att det kan finnas både objektiva och subjektiva anledningar till att genomgå en tandreglering. Raka och jämna tandrader kan t.ex. upplevas som lättare att rengöra och tenderar att inte i lika hög grad utsättas för ogynnsamt slitage.

På Distriktstandvården är vi passionerade för god tandvård som hjälper våra patienter att uppnå en optimal munhälsa samtidigt som vi anser att man alltid ska få möjlighet att le obehindrat.

Vi erbjuder alla tillgängliga metoder såsom klassisk fastsittande rälstandställning på tändernas utsida eller insida och aligners, tandreglering med genomskinliga skenor.

Vad innebär en tandregleringsbehandling?

En behandling där man reglerar tänderna innebär att man på ett kontrollerat sätt påverkar tändernas placering genom att utöva krafter mot dem under minst 10h per dygn. Kraften som krävs för att flytta tänderna är väldigt liten och kan alstras av en fastsittande tandställning likaväl som av genomskinliga plastskenor, så kallade aligners.

Ju mer man använder sin tandställning under ett dygn, desto mer effektivt sker tandförflyttningarna. Därför han man länge förordat fastsittande tandställningar för att genomföra mer komplexa regleringar då dessa klassiska rälstandställningar arbetar under dygnets samtliga timmar.

Idag är behandlingar med aligners många gånger likvärdiga behandlingar med fastsittande tandställning då materialutveckling och ny teknik möjliggjort ett bekvämare och mer diskret sätt att reglera tänderna. Patienterna kan helt enkelt använda skenorna i ca 20-22h per dygn utan besvär och på så sätt uppnå en effektiv reglering. Samtidigt föredrar många den flexibilitet som skenorna erbjuder jämfört med den klassiska rälsregleringen.

Oavsett metod är det samma planeringsarbete som ligger till grund för varje lyckad behandling. En väl genomtänkt plan för hur regleringen ska ske är helt avgörande för resultatet och dess långsiktiga stabilitet. På Distriktstandvården arbetar specialisttandläkare och allmäntandläkare i team för att på bästa sätt överföra sina kompetenser i varje behandling. Likaså väljer Distriktstandvården enbart de mest beprövande och trygga leverantörerna när det kommer till vilka material våra regleringar genomförs med, allt för att i alla led säkerställa bästa möjliga resultat på tryggast möjligaste sätt.

Hur går en konsultation inför en tandregleringsbehandling till?

När du kommer till oss för en konsultation ligger fokus på att besvara alla dina frågor inför en stundande behandling. Vi går noga igenom dina förväntningar och förutsättningar och erbjuder alltid ett preliminärt behandlingsförslag och pris. För oss är det väsentligt att du får den bästa möjliga behandlingen utifrån dina önskemål och möjligheter och vi kommer därför att vägleda dig till det som är mest fördelaktigt för din tandhälsa. Eftersom vi arbetar med alla metoder för tandreglering kommer vi att presentera vilka alternativ som står till buds och tala om för- och nackdelar med respektive metod. Våra behandlare har lång erfarenhet av olika tekniker och arbetar både med klassisk rälstandställning och genomskinliga skenor, aligners. Oavsett din ålder är våra tandregleringsteam redo att ge dig all information du behöver för att komma vidare på din väg mot leendet du drömt om.

Konsultationer är just nu kostnadsfria, boka en konsultation genom formuläret ovan!

Hur går det till när man bestämt sig för att göra en tandregleringsbehandling?

När du är redo att gå vidare och påbörja en tandregleringsbehandling hos oss inleder vi med en noggrann genomgång av din tandhälsa hos en av våra tandläkare (förutsatt att du inte redan genomfört en basundersökning inom de senaste 6 månaderna). Vi är måna om att alltid säkerställa att vi flyttar på friska tänder i friska vävnader. Därefter är det dags för en inregistrering, ett besök där vi samlar in all behövlig information för att på bästa vis kunna planera din behandling. Vi tar en digital översiktsröntgen av dina tänder och käkar, skannar dina tänder och ditt bett med en digital 3D skanner samt fotograferar bettet och ansiktet. Med det underlaget skapas en virtuell behandlingsplan utifrån de mål som diskuterats i samband med konsultationen. Våra specialisttandläkare ger utförliga instruktioner gällande vilka tandrörelser som planeras, hur bettet kommer att påverkas av behandlingen och vilket slutmål som eftersträvas. Eftersom våra specialister har genomfört många behandlingar på avancerad nivå är dessa instruktioner nyckeln till ett lyckat resultat, även för dig. Oavsett metod för tandregleringen är det planeringen som är helt avgörande för resultatet.

Den virtuella behandlingsplanen diskuteras sedan noga med dig under ett möte som kallas för Terapidiskussion. Här presenterar din behandlare en simulering av planerat behandlingsresultat, förklarar alla delmoment och behandlingens hållpunkter, svarar på dina frågor och ordnar med nya tider inför dina nästkommande besök. Du är nu redo att påbörja din behandling!

Hur går behandlingen till?

Behandlingsprocessen kan vara olika lång och bestå av olika moment, beroende på vilken grad av komplexitet som ditt fall har. Alla våra behandlingar är individuellt planerade med högsta möjliga precision. Vid första besöket under behandlingen, den så kallade utlämningen, får du din tandställning och behandlingen är äntligen igång. Du träffar då en tandläkare som är med i tandregleringsteamet och som utgör din kontakt under hela behandlingsgången. Du får all den information du behöver inför användning och skötsel av din tandställning. Ditt nästkommande besök planeras in och bokas, i regel efter ca 6-8 veckor. Under behandlingsgången kommer du sedan att komma på regelbundna kontroller ungefär varannan månad. Du kommer även att ha möjlighet att via en säker uppkoppling dela behandlingsinformation med våra behandlare så att varje steg noga övervakas och följs upp. Vid behov kan besöksintervallerna varieras utifrån hur behandlingen utvecklas och du är aldrig längre än en knapptryckning bort från din behandlare, en trygghet för dig.

Under behandlingens gång kommer du att genomgå nya digitala skanningar och fotograferingar när det är dags att korrigera den virtuella behandlingsplanen eller finjustera resultatet. Givetvis är detta inkluderat i ditt pris och kommer att diskuteras med dig när det är aktuellt.

När resultatet sedan är uppnått är det dags att fixera behandlingsresultatet. Detta är ett lika viktigt steg som hela den faktiska behandlingen, eftersom det avgör hur hållbar din behandling blir. För oss är det av största vikt att din behandling är långsiktig och säker. Du kommer nu att erbjudas antingen fasta fixeringstrådar i metall på framtändernas baksida eller fixeringskenor i plast, utifrån önskemål och förutsättning, under vägledning av våra erfarna behandlare. Självklart ingår även detta i ditt behandlingspris.

I regel tar en behandling mellan 6 till 18 månader, beroende på fallets svårighetsgrad.

Vilka fördelar finns det med en tandreglering hos Distriktstandvården?

Inom Distriktstandvården har vi en lång tradition av förstklassig tandvård och service. Vi har en sund grund i förebyggande och återuppbyggande tandvård och våra behandlare genomgår rigorösa tester inför anställning. Vår satsning på tandreglering innebär att du får del av vårt nätverk av erfarna behandlare samtidigt som du vägleds till den lämpligaste tekniken och de tryggaste materialen för just ditt fall. Inom tandreglering arbetar vid med Invisalign systemet från Align Technology samt Spark Aligners och Damon tandställningar från Ormco, båda världsledande inom tandställningar. Din behandling kan genomföras nära hemmet, på någon av våra 31 kliniker i Stockholm och Uppsala eller hos våra specialistteam i centrala Stockholm. Vårt nätverk av specialisttandläkare möjliggör dessutom samarbeten mellan olika kompetenser inom tandvård så att du alltid får optimal behandling, utifrån behov och förutsättningar. Därutöver erbjuder Distriktstandvården generösa garantier på material samt förmånliga delbetalningslösningar.

Vad kostar en tandreglering hos Distriktstandvården?
Vi har tre priser för tandreglering hos oss på Distriktstandvården, beroende på behandlingens omfattning och svårighetsgrad samt din ålder:

 • Aligners Tonåring 34900 kr
 • Aligners Bas 38900 kr
 • Aligners Specialist 54900 kr

Våra priser är kompletta, dvs. alla steg såsom konsultation, inregistrering, planering, terapidiskussion, kontroller och fixering ingår.

Önskar du genomföra tandreglering med klassisk rälstandställning är priset detsamma som för Aligners Bas, dvs. 38900 kr. Alla priser avser behandling som inte ersätts via tandvårdsförsäkringen. Vid behandlingar inom ramen för tandvårdsförsäkringen lämnas fullständigt kostnadsförslag i samband med terapidiskussion hos specialisttandläkare.

Delbetala behandlingen med Klarna

Vi är anslutna till Klarna vilket innebär att du väljer själv när och hur du betalar för din tandregleringsbehandling. Du kan dela upp betalningen i upp till 36 månader.

 • Klarna Direkt. Betala med Mobilt BankID och pengarna dras från ditt bankkonto. Inga extra avgifter.
 • Faktura. Betala inom 14 dagar. Inga extra avgifter.
 • Betala i slutet av nästa månad. Få din behandling denna månad, och betala i slutet av nästa. Uppläggningsavgift 29 kronor.
 • Delbetalning. Delbetala tandvården. Välj mellan 6, 12, 24 eller 36 månader.

Räkneexempel: 10 000 kronor, delbetalning 6 månader. Uppläggningsavgift 69 kr, administrativ avgift 29 kr/mån, effektiv ränta 8,61 %. 1707 kronor i månaden. Sammanlagt belopp att betala 10 243 kr.

Du hittar fullständiga villkor här >>

Fakta om aligners – behandling med genomskinliga skenor för tandreglering

Så kallade aligners, transparenta skenor för tandreglering har funnits i drygt tjugo år. Det är lätt att tro att det handlar om en helt ny teknik men faktum är att dessa skenor har används i många år för att genomföra enklare estetiska behandlingar. Det är dock först under de senaste åren som en del tillverkare har utvecklat sina produkter på ett sådant sätt att skenorna numera kan användas även vid komplexa fall. Skenor från dessa leverantörer erbjuder vi nu inom Distriktstandvården.

Principen för behandling går ut på att bettet skannas digitalt och att din behandlare gör en virtuell planering. Det är här skillnaden i kunskap och erfarenhet mellan olika behandlare kan bli avgörande. En behandlare som arbetar uteslutande med tandreglering, en så kallad ortodontist (specialisttandläkare i tandreglering) har goda förutsättningar att på ett optimalt sätt planera de tandrörelser som ska resultera i ditt nya leende. Den virtuella behandlingsplanen används sedan för att printa ut en serie av 3D-modeller på vilka skenor kan tillverkas. Varje skena är således helt individuell och är avsedd att flytta dina tänder skonsamt, ett steg i taget, enligt din behandlares anvisningar. Du använder skenorna oftast en vecka i taget eller enligt instruktioner från din tandläkare. När du tagit dig igenom en första serie av skenor görs en ny bedömning och vid behov tillverkas fler skenor för att finjustera ditt resultat. Regelbundna kontroller som kan ske både på våra kliniker och virtuellt säkerställer att din behandling genomförs rationellt och effektivt. I regel räcker det att du besöker kliniken en gång varannan till var tredje månad och du kan givetvis alltid komma i kontakt med din behandlare mellan besöken.

Genom att på bästa sätt använda den teknik som tillverkarnas planeringsverktyg erbjuder blir behandlingen med skenor både trygg och snygg. På Distriktstandvården arbetar vi enbart med välbeprövade leverantörer av aligners som Invisalign och Spark Aligners. Vi säkerställer att de skenor vi erbjuder uppfyller de högt ställda kraven från våra patienter och specialisttandläkare. Hos oss kan du alltid vara trygg i att material, teknik och planering håller vad den lovar: ett tryggt och snyggt leende, utifrån dina förutsättningar.

Fördelar med aligners:

 • Färre matrestriktioner – ät vad du vill utan att oroas för att fästen lossnar eller mat fastnar i tandställningen
 • Optimal munhygien – eftersom skenorna tas ut vid måltider och i samband med tandborstning kan du hålla rent precis som vanligt
 • Le obehindrat – eftersom skenorna är diskreta och nästintill osynliga kan du le med självförtroende även när du genomgår en tandreglering
 • Var delaktig – se ditt förväntande resultat redan innan du startar behandlingen
 • Var digital – dra fördel av din behandlares kunskap som med stor noggrannhet och modern teknik kan planera just din behandling

Fakta om klassisk rälstandställning

Klassisk rälstandställning är en beprövad metod för att genomföra en tandregleringsbehandling. Rälstandställning består av fästen som sätts fast på tänderna och en metallbåge som alstrar kraften för att flytta tänderna till önskad position. Fästena är oftast i metall och varje fäste hör till en specifik tand. För att göra behandlingen mer diskret kan man även använda ljusa tandfärgade keramiska fästen. Metallbågarna som guidar tänderna till en optimal position bytts ut i samband med kontroller hos din behandlare, ungefär var 8-12 vecka. De första bågarna är väldigt mjuka och flexibla och de sista är kantiga och stabila. Klassiska rälstandställningar är mångsidiga och kan anpassas till alla typer av behandlingar. På Distriktstandvården använder vi oss av Damon fästen från tillverkaren Ormco. Dessa är välrenommerade och anses vara bland de mest hygieniska och lätta att sköta samtidigt som behandlingen går aningen snabbare jämfört med om tandregleringen genomförs med andra system.

Fördelar med klassik rälstandställning:

 • Beprövad metod – alla typer av bettavvikelser kan behandlas med klassisk rälstandställning
 • Arbetar kontinuerlig – eftersom rälstandställningen sitter fast på tänderna arbetar den under dygnets alla timmar
 • Klassisk men inte gammal – dagens rälstandställningar är högteknologiska och designade med vävnadsvänliga och tillförlitliga material
 • Flexibilitet i alla led – en klassisk rälstandställning kan justeras under behandlingens gång så att den passar den aktuella situationen

Vad gör en specialisttandläkare inom tandreglering?

En specialisttandläkare inom tandreglering eller en ortodontist som den också kallas är en tandläkare som efter grundutbildningen på fem år och minst två år som allmäntandläkare har gått en specialistutbildning inom ämnesområdet ortodonti (tandreglering). Specialistutbildningen är treårig och syftar till att ge specialisten alla tänkbara verktyg så att de på bästa sätt kan planera och genomföra tandregleringsbehandlingar. En specialist arbetar med allt inom tandreglering och behärskar ofta många olika tekniker, såsom klassisk fastsittande tandställning eller genomskinliga skenor, aligners. Ortodontisten arbetar både med enklare fall där patienter önskar estetiska förbättringar av leendet och mer avancerade fall där hela bettet justeras för att uppnå bättre funktion.

På Distriktstandvården arbetar våra allmän- och specialisttandläkare tillsammans för att erbjuda högsta möjliga tillgänglighet och service samtidigt som alla behandlingar kvalitetssäkras genom noggrann planering.

Varför är inte alla behandlingar med aligners lika?

Det är idag väldigt populärt att reglera tänderna med hjälp av genomskinliga skenor, så kallade aligners. Dessa marknadsförs som enklare, mer bekväma och framför allt mer diskreta än klassiska rälstandställningar. Många gånger kan det låta som att man köper en färdig behandling som fungerar på alla och ger perfekta resultat varje gång. Det som inte lyfts fram är att det krävs samma noggranna planering och erfarenhet av tandreglering, oavsett tandställningsmetod.

Ny teknik har idag möjliggjort att aligners, skenor för tandreglering, kan tillverkas relativt enkelt i stora volymer. Artificiell intelligens och allt mer sofistikerade grafikprogram underlättar framtagning av 3D-simuleringar som vid en första anblick ter sig både snygga och precisa. I din mun är behandlingen dock i allra högsta grad analog och tändernas rörelser påverkas av samma krafter som alltid när det kommer till tandförflyttningar. Dessa rörelser bör planeras med samma omsorg och hänsyn till biologiska begränsningar och biomekaniska behandlingsprinciper som vid all tandreglering. På Distriktstandvården arbetar vi med marknadsledande tillverkare av aligners som Invisalign och Spark Aligners och alla våra behandlingar genomförs av eller tillsammans med specialisttandläkare inom tandreglering med mångårig erfarenhet av behandlingsmetoden.

Vad händer efter behandlingen?

När du väl genomfört en tandregleringsbehandling oavsett metod är det dags att fixera resultatet så att ditt leende förblir fint. Tänder rör sig kontinuerligt under hela livet, oberoende om man varit med om en reglering eller inte. Tänder som är jämna och raka efter en behandling tenderar också att vilja gå tillbaks till sina ursprungslägen. I tandköttet som omger tänderna finns nämligen små fibrer som likt osynliga elastiska gummiband påverkar tändernas placering. Dessa fibrer ombildas efter ca fem år varför fixering är mest kritiskt precis efter en behandling. För att motverka dessa processer av konstant tandförflyttning som sker både efter en tandreglering men även normalt under hela livet fixerar vi resultatet med antingen genomskinliga sovskenor eller tunna metalltrådar på framtändernas insida. Med ett samlingsnamn kallar man dessa fixeringsmetoder för retainers. Våra retainers utförs utifrån de förutsättningar som råder i varje specifikt fall och ingår alltid i din tandregleringsbehandling. Vilken typ av retainer man väljer är således individuellt och båda sorterna fungerar bra om de utförs på ett korrekt sätt.

Distriktstandvården lämnar alltid garanti på ett år för all fixering efter tandregleringsbehandling. Är du dessutom ordinarie patient på våra mottagningar erhåller du en fördubblad garanti. Vi erbjuder även mer avancerade retainers som tillverkas digitalt och skärs ut med hjälp av laserteknik. Dessa retainers är ett tillägg till våra behandlingar och har redan från start en fördubblad garanti som kan utökas ytterligare om man är ordinarie patient på våra kliniker. Fråga gärna din specialisttandläkare vilken form av fixering som är aktuell för dig.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.