Tandreglering hos Distriktstandvården
Vi erbjuder alla tillgängliga metoder såsom klassisk fastsittande rälstandställning på tändernas utsida eller insida och aligners, tandreglering med genomskinliga skenor. Inom tandreglering med aligners arbetar vi främst med Invisalign, som är världsledande inom tandreglering.
Hos oss får du ta del av vårt nätverk av erfarna behandlare, den bästa tekniken och trygga material. Din behandling kan genomföras nära hemmet, på någon av våra 34 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala eller hos våra specialistteam i centrala Stockholm. Vårt nätverk av specialisttandläkare möjliggör dessutom samarbeten mellan olika kompetenser inom tandvård så att du alltid får optimal behandling, utifrån behov och förutsättningar.
Vem får tandställning?
För tandregleringen som omfattas av den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården upp till 23 år, kommer din tandläkare att kontakta en urvalstandläkare som bedömer om du uppfyller kriterierna för en tandreglering och om den kommer att vara kostnadsfri. I de fall detta inte subventioneras är du varmt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation hos oss så hjälper vi dig.
Vanliga frågor
Tandförflyttningen utförs av din egen kropp, vilket innebär att din tandläkare är begränsad av hur snabbt dina tänder flyttar sig. Det är viktigt att vara tålmodig och följa instruktionerna från din tandläkare under hela behandlingstiden för att uppnå bästa resultat.
Du bör också vara försiktig med råa rotfrukter, som morötter och gröna äpplen. När du äter dessa är det bäst att skära dem i mindre bitar. Knäckebröd är oftast inga problem. Om du undrar över något specifikt kan du alltid fråga din tandläkare.
Med Invisalign behöver du inte tänka på något särskilt, eftersom du kan ta ut skenorna när du äter.
Varför behövs ortodonti?
Alla ska kunna känna sig tillfreds med sitt leende och inte känna sig begränsade av sina tänder. Ortodonti finns till för att hjälpa de med olika slags bettfel. Oavsett om du har gluggar, sneda tänder eller överbett erbjuder vi alla tillgängliga metoder inom tandreglering: rälstandställning på tändernas utsida eller insida, och aligners, tandreglering med genomskinliga, osynliga skenor.
För tandregleringen som omfattas av den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården upp till 23 år, kommer din tandläkare att kontakta en urvalstandläkare som bedömer om du uppfyller kriterierna för en tandreglering och om den kommer att vara kostnadsfri. I de fall detta inte subventioneras är du varmt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation hos oss så hjälper vi dig.
Vad innebär det?
En tandställning reglerar tänderna på ett kontrollerat sätt och påverkar tändernas placering genom att utöva krafter mot dem. Kraften som krävs för att flytta tänderna är liten och kan alstras av en fastsittande tandställning likaväl som av genomskinliga plastskenor, så kallade aligners. Du använder skenorna i ca 20-22h per dygn utan besvär och uppnår på så sätt en effektiv reglering.
Boka en kostnadsfri konsultation
När du kommer till oss för en konsultation går vi igenom dina förväntningar och förutsättningar, och vi erbjuder alltid ett preliminärt behandlingsförslag och pris. Konsultationer är just nu kostnadsfria så passa på att boka en tid!
Boka en kostnadsfri konsultation här >>
Att göra en ortodontologisk behandling
När du påbörjar en tandregleringsbehandling hos oss inleder vi med en genomgång av din tandhälsa hos en av våra tandläkare (förutsatt att du inte redan genomfört en basundersökning inom de senaste 6 månaderna). Därefter är det dags för ett besök där vi tar en digital röntgen av dina tänder och käkar, skannar dina tänder och ditt bett med en digital 3D-skanner samt fotograferar bettet och ansiktet. Med det underlaget skapas en behandlingsplan som sedan diskuteras med dig. Din tandläkare presenterar en simulering av planerat behandlingsresultat, förklarar alla delmoment, behandlingens hållpunkter och ordnar tider inför dina nästkommande besök.
Hur går behandlingen till?
Vid första besöket, utlämningen, får du din tandställning och du träffar då en tandläkare som är med i tandregleringsteamet och som sedan utgör din kontakt under hela behandlingsgången. Ditt nästkommande besök planeras in och bokas, i regel efter ca 6-8 veckor. Du kommer sedan på regelbundna kontroller ungefär varannan månad och har även möjlighet att via en säker uppkoppling dela behandlingsinformation med våra behandlare så att varje steg noga övervakas och följs upp.
Under behandlingens gång kommer vi att genomföra nya digitala skanningar och fotograferingar när det är dags att korrigera behandlingsplanen eller finjustera resultatet. Givetvis är detta inkluderat i ditt pris och kommer att diskuteras med dig när det är aktuellt.
När resultatet sedan är uppnått är det dags att fixera behandlingsresultatet. Detta avgör hur hållbar din behandling blir och för oss är det av största vikt att din behandling är långsiktig och säker. I regel tar en behandling mellan 6 till 18 månader, beroende på vilken grad av komplexitet som ditt fall har.
Varför tandreglering hos Distriktstandvården?
Hos Distrikstandvården får du ta del av vårt nätverk av erfarna behandlare samtidigt som du vägleds till den lämpligaste tekniken och de tryggaste materialen. Inom tandreglering med aligners arbetar vi med Invisalign, Spark Aligners och Damon från Ormco, världsledande inom tandreglering. Din behandling kan genomföras nära hemmet, på någon av våra 34 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala eller hos våra specialistteam i centrala Stockholm. Vårt nätverk av specialisttandläkare möjliggör dessutom samarbeten mellan olika kompetenser inom tandvård så att du alltid får optimal behandling, utifrån behov och förutsättningar.
Vad händer efter behandlingen?
När du genomfört en tandregleringsbehandling är det dags att fixera resultatet så att ditt leende förblir fint. Tänder rör sig kontinuerligt under hela livet, oberoende om man varit med om en reglering eller inte. För att motverka konstant tandförflyttning som sker både efter en tandreglering och normalt under hela livet fixerar vi resultatet med antingen genomskinliga sovskenor eller tunna metalltrådar på framtändernas insida. Med ett samlingsnamn kallar man dessa fixeringsmetoder för retainers. Våra retainers utförs utifrån de förutsättningar som råder i varje specifikt fall och ingår alltid i din tandregleringsbehandling.
Vad kostar en tandreglering hos Distriktstandvården?
För patienter som inte får någon ersättning från Försäkringskassan för att utföra tandställningsbehandling har vi på Distriktstandvården tagit fram några förmånliga prispaket där vi väger samman svårighetsgrad och behandlingstid. Enklare behandlingar utförs i regel mellan 3-9 månader. Priserna avser behandling i båda käkarna.
- Vuxen, enkel behandling 38 600 kr
- Vuxen, normal behandling 42 800 kr
- Vuxen, avancerad behandling 54 400 kr
- Patient t.o.m. 23 år, alla behandlingstyper 10% rabatt på ordinarie pris
- Patient t.o.m. 19 år, alla behandlingstyper 15% lägre på ordinarie pris
Våra priser är kompletta, dvs. alla steg såsom konsultation, inregistrering, planering, terapidiskussion, kontroller och fixering ingår. Behandlingen genomförs med genomskinliga plastskenor från ledande tillverkare och månadsbetalning är möjlig via Klarna.
Delbetala med Klarna
Vi är anslutna till Klarna vilket innebär att du väljer själv när och hur du betalar för din tandregleringsbehandling.
- Klarna Direkt. Betala med Mobilt BankID så dras pengarna från ditt bankkonto. Inga extra avgifter tillkommer.
- Faktura. Betala inom 30 dagar. Inga extra avgifter.
- Betala i slutet av nästa månad. Få din behandling denna månad, och betala i slutet av nästa. Uppläggningsavgift 29 kronor.
- Delbetalning. Delbetala tandvården. Välj mellan 6, 12, 24 eller 36 månader.
Du hittar fullständiga villkor här >>
Aligners – behandling med genomskinliga skenor
Bettet skannas digitalt och din behandlare gör sedan en virtuell planering. Den virtuella behandlingsplanen används för att printa ut en serie av 3D-modeller på vilka skenor kan tillverkas. Varje skena är således helt individuell och är avsedd att flytta dina tänder skonsamt, ett steg i taget, enligt din behandlares anvisningar. På Distriktstandvården arbetar vi enbart med välbeprövade leverantörer av aligners som Invisalign och Spark Aligners.
Klassisk rälstandställning
Rälstandställning består av fästen som sätts fast på tänderna och en metallbåge som alstrar kraften för att flytta tänderna till önskad position. Fästena är oftast i metall och varje fäste hör till en specifik tand. För att göra behandlingen mer diskret kan man även använda ljusa tandfärgade keramiska fästen. Metallbågarna som guidar tänderna till en optimal position bytts ut i samband med kontroller hos din behandlare, ungefär var 8-12 vecka. De första bågarna är väldigt mjuka och flexibla och de sista är kantiga och stabila. Rälstandställningar är mångsidiga och kan anpassas till alla typer av behandlingar.
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.