Tandimplantat – som en ny tand
Både enstaka tänder och helt tandlösa käkar kan ersättas med implantat. En titanskruv placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats. Då flera tänder eller en helt tandlös käke behöver ersättas med implantat placeras flera skruvar till vilka en brokonstruktion fästes.
För att en implantatbehandling ska var möjlig krävs dock att tillräckligt med ben finns tillgängligt, att benet har god kvalitet och att implantaten kan placeras på ett fördelaktigt sätt både utseendemässigt och för god funktion. Detta avgörs efter en röntgenundersökning och en noggrann kontroll av hela bettet. Hänsyn tas till alla tänder i munnen, hur de är idag och hur de troligen kommer att fungera framöver.
Här kan du läsa mer om implantat >>
En bro utformas specifikt för varje patient
Den tillverkas av ett tandtekniskt laboratorium. En bro består vanligtvis av en stödtand på var sida om tandluckan. I själva tandluckan utformas en hängande tand, ett broled, som sitter fast i de båda stödtänderna. Detta alternativ passar sig väl då stödtänderna redan har stora fyllningar eller skador, vilket resulterar i att tandläkaren inte behöver ta bort så mycket frisk tandsubstans för att kunna sätta dit en bro.
Ett alternativ om tandluckan är i fronten är en etsbro, vilket är en bro som klistras fast bak på stödtänderna och därför kräver väldigt liten avverkning av tandsubstans. Dock sitter inte en etsbro alls lika bra och klarar inte samma belastning som en vanlig bro.
Konstruktion av kronor
Tandläkaren tar det som återstår av tanden till en lämplig form för att sedan ta ett avtryck. Avtrycket skickas till en tandtekniker som tillverkar en krona individuellt utformad efter din tand och bett. Vid nästa besök provar man kronan på din tand för att sedan sätta fast den permanent. Detta är en väl beprövad behandling som anses hålla väldigt bra. Då stora fyllningar lättare går sönder är kronterapi en mer lämplig och mer långsiktigt hållbar behandling.
Fråga oss på Distriktstandvården om du vill veta mer om tandfyllningsmaterial.