Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi

Vi utför röntgenundersökningar av tänder och käkar på barn och vuxna för att säkerställa kompletta och korrekta diagnoser.

Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi

Varför röntgar man tänderna?

Med tandröntgen kan din behandlare upptäcka sådant som inte kan ses med enbart ögonen. Till exempel kan det handla om karies under fyllningar eller mellan tänderna och om tänderna är drabbade av eventuell tandlossning eller andra infektioner. På barn kan vi behöva säkerställa att alla tänder finns och kommer fram som de ska.

Röntgen gör det möjligt att ställa rätt diagnos och planera din behandling. Undersökningen tar bara några minuter och känns inte alls.

Röntgen hos Distriktstandvården

På Distriktstandvården har vi kunskap och utrustning för att kunna utreda och diagnostisera komplicerade fall på tänder och i bettet med hjälp av röntgen. Vi har specialisttandläkare som specialiserar sig på radiologi. När vanliga röntgenbilder inte räcker till kan din tandläkare skicka remiss till oss för vidareutredning eller skicka sina röntgenbilder för en konsultation.

Vanliga frågor

Varför behövs röntgen av tänderna?
Många problem med tänderna kan vi bara upptäcka med röntgen. Röntgen gör det möjligt att ställa rätt diagnos och planera din behandling.
Hur lång tid tar röntgen?
Inte lång tid alls! Oavsett metod tar själva röntgenbilderna inte mer än några minuter att ta. Om kompletterande bilder behövs så tar dessa såklart några minuter extra.
Kan jag röntga tänderna om jag är gravid?
Absolut. Eftersom vi undersöker dina tänder och röntgenapparaterna har riktade strålfält blir det en helt obetydlig dos till övriga kroppen oavsett om du är gravid eller inte.

Varför röntgar man tänderna?

Med tandröntgen kan din tandläkare eller tandhygienist upptäcka sådant som inte kan ses med enbart ögonen. Till exempel kan det handla om karies under fyllningar eller mellan tänderna och om tänderna är drabbade av eventuell tandlossning eller andra infektioner. På barn kan vi behöva säkerställa att alla tänder finns och kommer fram som de ska.

Röntgen gör det möjligt att ställa rätt diagnos och planera din behandling. Undersökningen tar bara några minuter och känns inte alls.

På Distriktstandvården har vi kunskap och utrustning för att kunna utreda och diagnostisera komplicerade fall på tänder och i bettet med hjälp av röntgen.

Hur går röntgen till?

Bildtagning med tandröntgen kan utföras av en tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska. För vanliga röntgenbilder får du en halskrage eller en skärm att hålla under hakan som skyddar sköldkörteln mot röntgenstrålningen.

Behandlaren sätter sedan en liten fyrkantig bildplatta, eller sensor, i din mun, och du biter försiktigt ihop tänderna. Sedan riktar man röntgenapparaten mot den del av din mun som ska undersökas.

Sensorn är kopplad till en dator och bilderna på dina tänder syns på datorns skärm direkt. Skador eller karies syns oftast som mörkare områden på bilderna.

Panoramaröntgen

Ibland, till exempel vid mer omfattande behandlingar, kan det behövas mer specialiserade former av röntgen såsom panoramaröntgen. En panoramaröntgenbild (OPG) ger en översikt av båda käkarna och samtliga tänder vilket gör att vi enklare kan kontrollera så att det inte finns dolda infektioner eller sjukdomar i käkarna. Vid panoramaröntgen har du ingen sensor i munnen utan röntgenapparaten roterar runt ditt huvud för att ta en bild.

CBCT (3D-röntgen)

På en del av våra kliniker har vi en högteknologisk så kallad CBCT-maskin. CBCT står för Cone Beam Computed Tomography och är en tredimensionell röntgenbildsteknik med mycket bra upplösning. Denna typ av röntgen ger utökade möjligheter till diagnostik och kan användas till exempel inför implantatbehandling eller komplicerade tandborttagningar.

Röntgen hos Distriktstandvården

På Distriktstandvården har vi specialisttandläkare som arbetar med radiologi. När vanliga röntgenbilder inte räcker till kan din tandläkare skicka remiss till oss för vidareutredning eller skicka sina röntgenbilder för en konsultation. Det kan gälla en specifik frågeställning eller något man har sett på röntgenbilden och har svårt att diagnostisera där det kan behövas en mer avancerad röntgenteknik innan en diagnos kan fastställas.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.