Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Bettskena och snarkskena

Bettskena Tandvård Tandläkare

Vid en undersökning kan tandläkaren upptäcka slitage på tänderna som härrör till tandgnissling. Tandläkaren känner även på musklerna kring käkarna för att upptäcka eventuella ömma punkter. Behandlingen baseras på din situation och de förutsättningar som föreligger. 

För vissa räcker det med avslappningsövningar eller ta reda på orsaken som ligger bakom smärtan. Om stress är anledningen kan också avslappningsövningar hjälpa, och den bästa medicinen är ju att stressa mindre.

Varför bettskena?

Bettskena hjälper dig att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Fördelar med en bettskena

Vidare kan en bettskena i plast som används under natten vara lämplig, den avlastar muskler och käkar samtidigt som den förhindrar slitage. Slitage som sliter ner tänder och ofta orsakar att fyllningar frakturerar.

Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettinslipning avlasta. Alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett.

Kom till oss så hjälper vi dig

Diskutera gärna med vår personal vid nästa undersökning eller kontakta oss om du känner av den symtombild som beskrivs ovan. Du kan boka en tid online direkt:
Boka tid nu

Användning

Vanligtvis ska bettskenan användas när du sover men kan även i vissa fall behöva användas på dagen. Om skenan bara ska användas nattetid så är det lättare att somna med skenan om du sätter på dig den någon halvtimme innan du går och lägger dig.

Oftast använder du skenan under en begränsad period på några månader men ibland kan det bli nödvändigt att periodvis eller regelbundet bära skenan under längre tid. Följ de instruktioner som du har fått av din tandläkare.

Tillfälliga obehag

Skenan kan upplevas som stor och klumpig de första dygnen och även ge kväljningskänsla eller ökad salivavsöndring. Man kan också känna ömhet i tänderna, speciellt på morgonen. När den tas ut händer det att bettet inte verkar “stämma”. Det beror på att tuggmusklerna har slappnat av och då möts käkarna i ett litet annorlunda läge än det du är van vid.  Dessa obehag försvinner efter en kort tids användning.

Skötselråd

  • Innan bettskenan sätts in i munnen bör tänder borstas noggrant.
  • Ibland bildas det en kalkbeläggning på bettskenan. Gör så här: Blanda 1 msk ättika i ett glas vatten, låt bettskenan ligga i lösningen under en dag. På kvällen kan du sedan borsta rent bettskenan.
  • Det finns också rengöringstabletter att köpa på Apoteket för att hålla bettskenan ren.
  • Bettskenan ska alltid ligga fuktigt när den inte används.

Hjälp mot snarkning

På Distriktstandvården framställer vi snarkskenor (även kallat apnéskena), som hjälper dig som snarkar. En snarkskena hjälper till att vidga dina andningsvägar och hindra tungan från att falla bakåt. För att kunna få bidrag för snarkskenan från landstinget krävs utredning i samarbete med sjukvård. Rådgör gärna med oss vid ditt besök om du har problem med snarkning.

Kom till oss så hjälper vi dig

Diskutera gärna med vår personal vid nästa undersökning eller kontakta oss om du känner av den symtombild som beskrivs ovan. Du kan boka en tid online direkt:
Boka tid nu

Bettskena och snarkskena was last modified: May 3rd, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Bettskena/Apnéskena/Retainer