Tips för en bra munhälsa!

Tips för en bra munhälsa!

Att borsta tänderna två gånger om dagen är bra för munhälsan.Det är ingen nyhet – de flesta vet om det, och de flesta gör det! Här kommer lite tips och fakta som du kanskeinte visste om gällande din mun och dina tänder:

Syrliga produkter sänker pH-värdet i munnen och fräter på emaljen. Exempel på sådana produkter äräpple, juice, apelsin, sura godisar, läsk och ketchup.

Äpplen och apelsiner är dock nyttigt och bör inmundigas emellanåt(!) Viktigt att tänka på då är att emaljen har försvagats av fruktsyran så borsta inte tänderna direkt efteråt. Vänta åtminstone en timme för att undvika nötning. Att skölja med vatten går utmärkt.

Drick med sugrör!Vätskan rinner ner utan att komma i kontakt med tänderna.

Det är härligt med fredagsmys, men låt det stanna där. Se till att en godisDAG inte blir en godisHELG. Att småäta är nämligen inte bra för tänderna. Ge saliven en chans att hinna reparera de små skadorna som syran åstadkommit.

Överdriven konsumtion av te kan bilda missfärgningar och beläggningar på tänderna. Men ett glas om dagen är faktiskt bra (helst utan mjölk och socker). Främst svart te innehåller nämligen fluor, som skyddar mot karies.

En trevlig vecka och en god munhälsa önskar vi på Distriktstandvården dig!IMG_2263

Tips och rekommendationer från tandvårdspersonalen i Sundbyberg. På bilden ser du
tandhygienist Izzeldin Abugor, tandläkare Juni Liu, tandläkare Erik Kolliniusoch tandsköterska Katti Manahi-Kia.