Vinnarnas egna berättelser

Vinnarnas egna berättelser

I tisdags, 4/10, överlämnade Distriktstandvården priset till vinnarna i tävlingen “Sprid ett leende”.
Samtidigt som vi gratulerade passade vi på att prata lite med tjejerna.

Marie, vinnare av tandvård för 10 000 kronor.

marie

Vad är din berättelse?
– För några år sedan lärde vi i familjen känna en ung man från ett annat europeiskt land. När vi tagit del av hans historia fattade vi ett familjebeslut och gjorde någonting som var nytt för oss. Vi bjöd hem honom att bo hos oss. Han hade kommit till Sverige för att söka jobb, vilket visade sig vara svårare än han anat. Han klarade sig genom att panta burkar och flaskor eftersom han inte ville tigga.

– Eftersom han kom från mycket fattiga förhållanden hade han inte haft möjlighet att få hjälp med sina tandproblem, något som faktiskt påverkade hela hans liv. Jag hade inte riktigt insett hur mycket det påverkade en människa. Utseendet, självförtroendet, och hela kroppen. Eftersom han hade svårt att tugga maten fick han problem med magen och svårt att sova. Det minskade inte precis hans oro inför framtiden. Han hade svårt att le.

Hur har det gått för honom?
– Nu har han fått nya tänder, med iskruvade implantat, och mår jättebra. Nu har han ett vackert och glatt leende igen. Han bor fortfarande hemma hos oss och våra barn har fått ett nytt syskon.

Vad ska du göra med den fria tandvård du själv vunnit?
– Under tiden vi hjälpt vår nya son har vi förstås själv funderat på att ta hand om våra egna tänder. Vi har inte varit hos tandläkaren på länge och har bland annat problem med gamla plomber. När vi fick höra om tävlingen kände jag att det här ville jag bara vinna. Och att ta emot priset här på Distriktstandvården Fridhemsplan passar extra bra. Jag har hört gott om verksamheten från andra och vi bor alldeles i närheten här på Kungsholmen.

– Att hjälpa vår nya familjemedlem har kostat både pengar och engagemang. Men vi ångrar inte en sekund att hans bekymmer fick komma före våra egna. Och att vinna tävlingen har inspirerat mig att vilja fortsätta hjälpa andra med liknande problem.

Lisa, vinnare av tandvård för 5000 kronor.

lisa

Varför var du med och tävlade?
– Det var slumpen som avgjorde. Jag hade precis ringt för att boka tid hos en tandläkare som visade sig inte ta emot några nya kunder. Samma dag fick jag information om Distriktstandvården hem i brevlådan. Det var väldigt bra tajming!

Vad är dina önskemål med vinsten?
– Jag brukar gå till tandläkaren med jämna mellanrum och har vanligtvis inga större problem. Men nu har jag haft lite känningar i visdomständerna och vill undersöka om jag eventuellt behöver dra ut dem.

Vad tycker du är viktigast hos tandläkaren?
– För mig är det väldigt viktigt att jag känner förtroende för personerna jag träffar, att man får ett professionellt bemötande. Jag vill känna mig lugn och trygg och uppskattar om tandläkaren förklarar vad de gör och varför. Sedan är det förstås skönt med en tandläkarklinik som ligger nära där jag både bor och jobbar, här på Kungsholmen.