Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd

Dålig andedräkt eller illaluktande från munnen kan komma och gå, samt bero på olika faktorer. Här kan du läsa om vanligaste orsakerna, samt tips för en fräschare andedräkt.

Dålig andedräkt

Vissa har sämre andedräkt i perioder medan andra har det ständigt eller i längre perioder. En dålig andedräkt kan vara jättefrustrerande, speciellt när man inte vet varför man luktar illa från munnen. Här får du information om dålig andedräkt. Varför luktar det illa? Vad kommer odören ifrån? Vad kan du göra för att motverka illaluktandet?

9 av 10 fall kommer lukten från munhålan

Det råder ofta tvivel och okunskap kring källan till dålig andedräkt. Många tror att det kommer från magen och har främst med matsmältningen att göra. Det är inte sant. I 90 % av fallen kommer odören från munnen och munhålan.

Bakterier orsakar illaluktande

Lukten kommer från bakterier som befinner sig i munnen. När bakterierna bryter ner matrester eller döda celler frigörs svavelföreningar. Dessa kemiska föreningar luktar illa, och det är det som vi i vardagen uppfattar som dålig andedräkt. Bakterierna frodas mest i en torr mun, där salivet är trögflytande och inte har samma rengörande effekt.

Tillfälligt illaluktande eller ständigt dålig andedräkt?

Om du äter väldigt kryddstark mat, dricker kaffe eller snusar/röker kan du lukta illa från munnen i samband med intaget och några timmar efter. När du borstar tänderna tenderar odören att minska eller försvinna. Vid stor konsumtion tenderar andedräkten att försämras över tid. Vissa har även kroniskt dålig andedräkt, det kallas halitos (även halitosis).

Halitos – ihållande dålig andedräkt

När den dåliga andedräkten är intensiv och ihållande, kan det vara symptom på halitos. Halitos innebär att du har en dålig lukt från munnen som kategoriseras som icke socialt acceptabel. Detta kan orsaka väldigt lidande hos den drabbade. Illaluktande från munnen beror på bakteriefloran som stormtrivs i det varma och fuktiga klimatet. Oftast kommer den äckliga lukten från munnen/munhålan. I vissa fåtal fall kommer det från magen.

Bakterierna trivs framför allt långt bak i munnen (ofta på tungan) samt mellan tänderna. Varför trivs bakterierna just där? Jo, för det är där matresterna sätter sig! Tungan har små, små “bubblor”, så kallade papiller. Mellan papillerna fastnar rester av mat som bakterierna gillar. Matrester fastnar också mellan tänderna och i “groparna” på kronans tuggyta, något som lockar bakterier dit.

Kan man lokalisera var den dåliga andedräkten kommer ifrån?

Dålig andedräkt kan uppkomma av en rad olika faktorer.
Det som vanligtvis orsakar en illaluktande andedräkt är:

Intag av exempelvis:

 • Kryddstark mat
 • Stora mängder vitlök
 • Kaffe
 • Tobaksintag (rökning och snusning)
 • Alkohol

Munbesvär i form av:

 • Karies och varbildning
 • Muntorrhet
 • Tandlossning
 • Slitna lagningar eller kronor/broar
 • Tandsten och plack
 • Illaluktande efter tandutdragning
 • Hals- och lunginfektioner

Sjukdomar som exempelvis:

 • Vissa cancerformer
 • Njur- eller leversjukdom
 • Ozena (sjukdom i näsan)
 • Gastroesofageal refluxsjukdom, GERD (sura uppstötningar och/eller halsbränna)

Övrigt:

 • Slarvig munhygien
 • Sömn (muntorrheten ökar under natten då du andas genom munnen)
 • Insulininjektioner (läkemedel)
 • Menstruation, klimakteriet eller graviditet

Hur vet man om man har dålig andedräkt?

Det är ofta svårt att veta om man har dålig andedräkt! En äcklig smak i munnen behöver inte betyda att andedräkten är dålig – detsamma gäller vice versa. Det kan också vara jobbigt för vänner och kollegor att säga att du luktar illa i munnen. Så, hur ska man göra?

Tips 1: Nästa gång du är hos din tandläkare/tandhygienist kan du be behandlaren om hjälp för att bedöma din munlukt.

Tips 2: Ett annat förslag är att slicka på undersidan av handleden. Låt ditt saliv torka in. Lukta efter en minut. Om det luktar illa, så indikerar det på dålig andedräkt.

Bota dålig andedräkt

Genom att hålla rent i munnen kan dålig andedräkt förebyggas. Du kan använda tandborste, tandtråd, mellanrumsborstar och tungskrapa.

En god salivproduktion är också viktig vilken underlättas av en god kosthållning och stort vattenintag. Du kan köpa salivstimulerande medel från apotek vid muntorrhet.

Du kan komplettera munhygienen med munskölj och fluortuggummin.

Söka vård för dålig andedräkt?

Kontakta din tandläkare om du:

 • Uppfattar att du ständigt har dålig andedräkt
 • Behöver tips och råd för att motverka illaluktande odör från munnen
 • Har extrem muntorrhet
 • Har beläggningar som du inte får bort själv

Kontakta din läkare om du:

Misstänker att din utskrivna medicin orsakar dålig andedräkt. För en diskussion om eventuella alternativ.

Ring oss för rådfrågning eller boka en tid direkt online:

Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Dålig andedräkt/Illaluktande
Hej. Drog en tand (tand nr2 uppe till höger) det gick bra. Två dagar efter ca började jag få var eller illaluktande vätska i bihålan, kommer ner i munnen och smakar illa, känner en lukyr i höger näsborre som påminner om ko avföring. Är detta vanligt uder läkning. Tryck i bihålorna som medför huvudvärk med. Dock ingen feber
Hej!
Jag tycker att du ska ringa till den tandläkare som drog bort tanden och berätta om dina symptom.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-19

Min dotter blir 7 år i sommar, hon har tappat de 2 tänderna nere, de 2 uppe är lösa. Hon luktar väldigt illa i munnen, på vårdcentralen sa dem att det kunde vara tandrötterna på de lösa tänderna som höll på att lösas upp. Kan detta stämma? Vi borstar tänderna morgon och kväll och har goda kostvanor. Men jag är rädd att det ska bli ett problem om hon luktar illa med kompisar och osv, hon har luktat illa i munnen i ca 8 veckor snart. Det började innan tänderna började bli lösa. Tack på förhand.
Hej!
Man brukar inte få dålig andedräkt av att tappa tänder. Är tänderna rena och fina så beror inte den dåliga andedräkten på tänderna utan då är det något annat. Kanske någon halsinfektion, något med magen eller annat.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Har en tand med lagning jag bitit av, har ej ont men nu börjar det lukta illa från tanden. Jag rengör just den tandeb extra noga pga alla matrester fastnar där!
Vad beror den illaluktande doften på?
Jag vet att det kommer ifrån den tanden, lukten framträder vid rengöring!
Vänligen Angelica
Hej!
Lukten beror på bakterier som kryper in i skrymslen och vrår som kommer fram när du gör rent.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej de är så att jag har ett jätte stort hål och den är svart men den luktar jätte lilla fast jag rensar och borstar så får jag ändå dålig andedräkt vad kan de beror på fast de gör inte ont
Hej!
Det kan vara så att nerven har dött. Bäst att du kollar upp det hos tandläkare.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-24

Hej! Jag har haft en vit beläggning på min tunga länge nu och jag skulle vilja bli av med det då det gör att min andedräkt luktar väldigt illa. Vad kan det bero på? Har hört att det kan vara torsk/svamp och att man ska gå till tandläkaren för att fastställa detta och få råd. Hur mycket kostar det isf att bli av med det? (Besök och behandling etc)

Mvh Nathalie
Hej, det är inte säkert att den vita beläggningen är svamp eller orsak till dålig andedräkt. Min rekommendation är att du bokar en kort undersökningstid specifikt för detta (kostar ca 395 Sek). Mvh

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-17

Hej! Drog ut tand nr 5 i underkäken den 29/9. Det har hela tiden luktat väldigt illa med dålig andedräkt. Har ingen smärta,ingen feber, sköljer munnen med flux bakteriedödande. Idag 11/10 tog jag en tuss och la dit och när jag tog bort den efter 20 min var där lite blod samt luktade väldigt illa. Är detta normalt eller ska jag vända mig till tandläkaren som får spola med koksalt?

Med vänlig hälsning
Patric
Hej!
Ring och prata med din tandläkare. Det kan vara en bra ide att försiktigt spola ur gropen efter tanden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-12

Hej! jag fick dra ut en visdomstand i överkäken för kanske 1-2 månader sen. Nu på efterhand har jagjort fått en rutten illa luktade doft i näsan som kommer och går. jag har inte ont eller haft några andra problem. Vad kan det bero på och bör jag söka hjälp? Tack på förhand!
Hej!
Jag törs inte säga vad det beror på
men om det håller i sig kanske du ska prata med en läkare och kanske också din tandläkare och få en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej har en tand som jag fick jag fick en ny krona på över 5 år sen nu. Märkte igår att min tankkrona värkar sitta löst eller kan det va roten som lossat? Vad bör jag göra lite orolig att den ska lossa helt. misstänker att jag har karies där under för jag får en dålig smak i munnen när jag känner på den.
Hej!
Du behöver komma till din tandläkare för att kontrollera tanden och kronan.
Troligen är det kronan som är lös.
Om det är karies eller inte är svårt att säga. Den dåliga smaken beror förmodligen på att det kommer in saliv och därmed bakterier under kronan där du inte har en chans att hålla rent.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har dragit ut två tänder i underkäker pga att jag ska få tandställning, men när jag kommer åt gluggen med tungan känner jag att det smakar äckligt, jag har försökt peta ut maten men det är svårt. Vad är bästa sätter att få ut mat ur gluggen på? Jag drog ut tänder uppetill också men där va det lättare att få ut maten.
Hej. Det läker faktiskt bäst om du låter bli att peta. Matrester brukar med tiden komma ut ändå. Du kan skölja med bakteriedödande munskölj som är receptfri och finns på att köpa på apotek.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! För ca ett år sedan fick jag en krona i nedre käken längst bak. Sedan ett halvår tillbaka stinker jag i princip gödsel i munnen och jag härleder detta till en ficka under kronan. Det sprider sig en lukt extra mycket i munnen när jag pillar tandtråd och allt möjligt där i fickan som ligger mellan kronan och tanden framför. På röntgen syns inget speciellt och tandläkaren ser inget direkt fel med kronan och verkar inte tro mig när jag säger att stanken kommer från denna ficka. Vad ska jag göra och vad kan det vara? Det verkar ju också konstigt att tandläkaren inte kunde se något fel när han undersökte. Mvh Mats
Hej!
Det är svårt att svara på varifrån den obehagliga lukten kommer eftersom jag inte vet hur det ser ut i den mun.
Det är alltid viktigt att göra tänderna riktigt rena varje dag med tandborste och tandtråd eller t.ex. mellanrumsborste el. tandsticka mellan tänderna.
Om du inte blir av med den obehagliga lukten tycker jag att du ska prata med din tandläkare igen eller söka en annan tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är 23 år och har aldrig haft problem med mina tänder.Men nu de senaste veckorna har jag känt som att det är en 'ficka' under/mellan tand nr 4-5.Har nu senaste dagarna känt av en 'rutten' lukt från tanden som om något fastnat under tanden.Undrar om det är något som går bort eller går att lösa själv eller borde jag träffa en tandläkare? Mvh
Hej!
Är det ett litet mellanrum mellan tänderna där maten fastnar? Känns det som om någon av tänderna har gått sönder? Vassa kanter eller en grop?
Om så är fallet är det bra att prata med din tandläkare.
Det är mycket viktigt att göra rent mellan tänderna så att det inte sitter en massa bakteriebeläggningar där. Tandtråd är bra liksom en liten mellanrumsborste om det är gott om plats.
Det kan vara bra att få instruktion av en tandhygienist eller tandläkare så att du gör rätt med tandtråden eller mellanrumsborsten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan,Jag har en fråga gällande munhygien. (har googlat,men det står ju lite olika överallt,så tänkte kolla med en tandläkare).Jag är 29 år,har aldrig haft hål i tänderna,och de är fina.Jag brukar borsta tänderna 2 ggr/dag, använder tandtråd och tungskrapa.Men vad ska man göra för att ha fräsch andedräkt? Har läst om SB12, men har hört att det kan torka ut munhålan,och vissa har även drabbats av missfärgningar.En huskur är att gurgla munnen med en koksaltlösning. Är detta ett bättre alternativ? Och om så är fallet,ska man använda det före eller efter tandborstningen? Tänkte att gör man det efter,så sköljer man bort all flour från tandkrämen. Samt,under hur lång tid kan man göra detta?
Hej!
Om du är noggrann med tandborstningen och använder tandtråd varje dag och dessutom tungskrapa tror jag att det räcker med det. Jag tycker inte att du behöver skölja med något speciellt.
Generellt gäller att man inte ska skölja så väldigt noga efter tandborstning med fluortandkräm. Det är bra om lite fluor finns kvar i munnen efteråt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Om man upplever att man har dålig andedräkt trots att man tar hand om sina tänder, genomgår undersökningar, besöker tandhygienisten, skrapar tungan på egen hand och borstar regelbundet. Jag har läst lite om att tandhygienisten kan hjälpa patienten att skrapa tungbeläggningar på ett professionellt sätt , vart kan man vända sig om man bor i Stockholm ?tack för ert svar
Hej!
Vänd dig till Distriktandvården på Drottninggatan i Stockholm, tel 08 412 007 50.
Ibland kan dålig andedräkt också bero på magen men det är väl värt att kontrollera tungan först.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag drog ut min visdomstand i övrekäken för 7dagar sen det gick jätte bra den va lätt o ta ut ,hade lite ont efteråt o blödde 1dag . Det enda jag fick va nån vit beläggning på tungan som luktade illa o tandläkaren kollade på såret då och den såg fin ut sa han men han visste inte vrf det luktade från min mun är det vanligt att det luktar illa efteråt? ?och e är det normalt att det hugger till då o då i såret ? Tack .
Hej. Det låter normalt, sår som är under läkning kan både avge en speciell smak/lukt och 'hugga till'.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! För 4 dagar sedan var jag och lagade en tand, men jag hade en nervtråd som var för nära hålet så dom satte något medel och gjorde ingen permanent lagning. Ska dit och få permanent om 2 månader. Men jag har redan börjar märka av en äcklig smak i munnen. Den är väldigt svår att beskriva, men ganska lik andedräkten på någon sol precis ätit pepparkaksdeg. Min fråga är om det alltid kommer smaka såhär eller om de går att få bort smaken på något sätt?
Hej!
Smaken kommer säkert från den provisoriska fyllningen, som brukar innehålla eugenol, nejlikoolja, därav pepparkakssmaken.
Lite eugenol kan lösas ut från ytan av fyllningen de första dagarna, sedan brukar det bli bättre. Om smaken fortsätter att besvära dig tycker jag att du ska kontakta din tandläkare. Det finns andra typer av provisorisk fyllning som man kan byta till.

Inger Knutsson Stålhandske, leg. tandläkare

Jag drog ut en visdomstand för ca 1,5 år sedan. Och de berättade att en liten bit av tanden kom inte med ut så de lämnade kvar den och sa att de inte skulle göra något. Nu har tandköttet svullnat lite där bak o ömmat och det har kommit en liten grop in., det luktar illa när jag känt där bak och att där är som en hård grej i hålet. Kan det vara så att den biten börjar komma fram igen eller vad kan det bero på? Har inte haft besvär innan utav utdragningen.
Hej!
Det skulle kunna vara den lilla tandbiten som söker sig ut. Om du har besvär tycker jag att du ska vända dig till din tandläkare för kontroll och kanske få hjälp att pilla bort tandbiten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag röck ut min tand i tisdags och det såret är rosa och håller på att läka ihop. Men andra gången kag röck ut tanden var det mer komplicerat och nu är det helt mörk rött eller svart där med något vitt. Och det luktar väldigt illa också
Hej!
Om du har mycket ont efter tandborttagningen och det är rött och svullet tycker jag att du ska kontakta din tandläkare, annars är det bara att avvakta en tid så kommer såret säkert att läka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag opererade ut en visdomstand för 2 veckor sen, det har läkt fint och gör inte ont. Dock bildades ett så djupt hål att jag kan se käkbenet därnere och det smakar riktigt vidrigt från det ibland. Ska det vara såhär djupt och kommer detta dra ihop sig?
Hej!
Det blir ganska ofta en djup grop efter att en visdomstand tagits bort. Om benet är blottat brukar det göra ont så det är förmodligen vävnad under läkning du ser i hålet. Försök skölja munnen noga med vatten särskilt långt bak där visdomstanden har suttit. Om du inte får bort allt som fastnar där och om det smakar mycket illa kan du ta kontakt med din tandläkare som då kan spola ut gropen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej jag har lagat min ena tuggtand provisoriskt. en vecka sedan. det kommer en väldigt illa smakande smak i munnen o det värker i käken. kan det bli så. vilka är det främsta tecken på infektion. lagningen känns mjuk och lustig.
Hej,
Vid infektion kan tanden vara öm att tugga på, öm i tandköttet runtom, kraftiga ilningar vid varma och kalla intag, molande värk. Dålig smak i munnen kan även tyda på att det är en infektion som tömmer sig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag drog ut en tand för 3-4 dagar sen och nu smakar det väldigt konstigt och smaken kommer från själva hålet efter tanden, vad är det och kommer det försvinna?
Hej,
Det kan ha fastnat lite mat eller dyl där som gör att det smakar illa. Kontakta din tandläkare så kan dom titta på det och eventuellt spola ur extaktionssåret om det behövs.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Tanden näst längst in på höger sida, överkäke, är lös och öm. Tanden längst in är borta. Problemet är att jag tror att käken håller på att ruttna bort! Kan det komma var/pus därifrån till bihålorna? Luktar fruktansvärt g näsan på höger sida och ner mot svalget. Och alltid lite småtäppt på höger sida. Luktar värst om jag böjer mig fram. Jag känner att tandbenet längst bak klar mindre och mindre, och mjukt. Börjar bli ganska psykiskt. Vill liksom inte vara nära människor. Grejen att jag skriver är, har noll kronor sedan maj, pga försäkringskassans regler. Nyopererad diskbråck i nacke. Oväsentligt. Har iallafall noll kronor. Kan ni säga vad det är och om jag kan göra något själv. Annars skär väl ni upp, rensar, och lägger i penicillin eller ger mig penicillin. Och tar bort den lösa onda Tanden. Vad är felet och hur ska jag bära mig åt??
Hej,
Det går inte att säga vad problemet är men jag tycker absolut att du ska be en tandläkare titta på detta snarast så att du kan bli av med besväret och få känna dig lugnare. Informera om din pengasituation när du bokar tid så kan du höra om det finns någon möjlighet att få dela upp betalning eller liknande.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

hej!jag har 3 visdomständer och jag har gannska mycket besvär från och till med dom. blir infekterat och ömt plus jag får sån dålig andedräkt. vad kostar det och dra ut dom?
Hej!
Kostnaden för att ta bort en visdomstand kan variera mellan 1350kr och 3700kr på 100% beroende på om tanden är enkel att ta bort eller om den måste opereras bort. Försäkringskassan ger rabatt på kostnader som överstiger 3000kr. Kostnaden för all tandbehandling som görs inom ett år läggs ihop och ligger till grund för rabatten. Hör med din tandläkare exakt vad det skulle kosta för dig. Kanske har du gjort någon annan tandbehandling där kostnaden också räknas in så att du får mer rabatt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare