Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Dra ut en tand

Borttagning av tand

Ibland måste en tand tas bort av olika anledningar. Information ges inför ett sådant ingrepp och utförs genom att man får bedövning och således inte känner smärta. Efter att tanden tagits bort så kan man blöda lite och brukar få bita på en bomullskompress. Läs här för mer information om tandborttagning.

Varför måste jag ta bort min tand?

Det är av olika anledningar en person, i samråd med en tandläkare, väljer att dra ut en tand. Det kan vara ett omfattande kariesangrepp, en inflammation, tandlossning eller annan skada som ligger till grund för det. Tandläkaren ser först över de alternativ som finns för att rädda kvar tanden, men ibland är tanden så skadad att den inte går att rädda. Innan beslut fattas om att dra ut en tand utförs utförlig kontroll med röntgen och en dialog förs med patienten.

Borttagna tänder kan lyckligtvis i de allra flesta fall ersättas med implantat, brokonstruktioner eller protes.

Vi hjälper dig

Boka en tid hos Distriktstandvården och låt vår professionella tandvårdspersonal ta hand om dina tänder. För att säkerställa symptom, besvär och korrekt behandling börjar vi med att undersöka dig. Boka en tid för undersökning här.
Boka tid nu

Borttagning av visdomständer

Vid 18-25-årsåldern ger sig ofta visdomständerna till känna längst bak i käkarna. Visdomständerna fyller ofta ingen funktion och kan i vissa fall mest bli till besvär. Varför gör det ont när visdomständerna kommer? Visdomständerna är stora, och har ibland inte tillräckligt med plats för att växa ut. De kan dessutom växa snett och lägga sig i ofördelaktiga positioner. Många gånger växer de ej helt upp och kommer då endast delvis att täckas av tandkött bidragandes till svårighet att hålla rent. Detta kan leda till dålig smak och lukt samt inflammation och i vissa fall infektion. Tandköttet sväller då upp och gör mycket ont vid visdomstanden. Det kan kännas som att halsen svullnar till och en del får huvudvärk eller feber som följd av den besvärliga tanden.

Besvärligt under en period

Dessa besvär kan ofta yttra sig just under visdomstandens eruptionsfas och därefter lugna sig. Det kan då räcka med att behandla dessa tillstånd under denna tidsperiod. Din tandläkare kan efter en undersökning rekommendera lämplig smärtlindring och behandling för dig. Det är som sagt inte säkert att visdomstanden behöver tas bort även om den ger besvär under denna period.

Om du vill veta mer om just visdomständer? Klicka här >>

Behandling – att ta bort en tand

Många blir nervösa inför att man ska dra ut en tand. Det finns en föreställning om att det är värre än vad det faktiskt är. Att behöva ta bort en tand är väldigt vanligt och tandläkaren har klara rutiner kring denna behandling. I många fall sker tandborttagning med lokalbedövning och vi arbetar till det yttersta med att göra din behandling helt smärtfri. I vissa svårare fall, t.ex. om tanden står i komplicerad position/lutning i käkbenet eller kanske ligger i ett låst gömt läge, kan ett kirurgiskt ingrepp bli aktuellt. Vid ett kirurgiskt ingrepp får du givetvis också bedövning men är en mer avancerad behandling och tar därför lite längre tid.

Tiden efter en tandborttagning

Där tanden har suttit

Där tanden tagits bort finns det nu ett hålrum efter där tanden tidigare satt. Det känns och ser ut som en grop. Gropen kan se lite vitaktig ut under läkningsprocessen. Därefter blir detta hålrum mindre och mindre med tiden för att sedan helt ha läkt igen. Det är normalt att man får svullnad och ömhet i området efter en tandborttagning. Vidare information ges hos din tandläkare.

Något vitt och vasst tränger fram

Ur denna hålighet där tanden tidigare suttit kan man upptäcka att det kommer ut något vitt och vasst. Detta är förmodligen en bit tand eller ben som kan ha frakturerat då tanden togs bort. Om det inte gör ont så kan du vara lugn. Kroppen kommer själv att stöta bort benbiten.

Stygn

Vid en operation sys tandköttet ihop med stygn. Stygnen brukar försvinna efter ca två veckor. Ibland händer det att ett stygn kan lossna redan efter ett par dagar och då kan det till en början komma ned mat i håligheten. Om du inte har speciellt ont eller besvärligt av detta kan du lugnt avvakta (såvida din tandläkare inte gett dig specifik information gällande detta). Det brukar läka ut fint i alla fall.

Hur lång tid tar det innan det läker helt?

Det brukar göra kunna ont i upp till en vecka efter en tandutdragning. De flesta känner dock att det känns bättre i området redan efter 3-4 dagar. Håligheten läker på ytan efter ca 1-2 veckor, men det kan ta flera månader innan det läkt helt och hållet. Detta varierar också beroende på omfattningen av behandlingen i samband med tandutdragningen, d.v.s. om tandborttagningen innefattat en operation eller inte. Generellt kan man säga att slemhinnan läker på ett par veckor och att käkbenet tar några månader på sig att läka.

Vi hjälper dig

Boka en tid hos Distriktstandvården och låt vår professionella tandvårdspersonal ta hand om dina tänder. För att säkerställa symptom, besvär och korrekt behandling börjar vi med att undersöka dig. Boka en tid för undersökning här.
Boka tid nu

Dra ut en tand – Biverkningar

Dålig smak, dålig lukt

När du har dragit ut en tand kan det ur håligheten komma en illaluktande odör under läkningstiden. Det är relativt vanligt att sår under läkning kan avge en speciell smak och/eller lukt.

Blödning

Det är vanligt att det blöder lite under det efterföljande dygnet efter en tandutdragning. Under natten rekommenderar vi att sova med huvudet högt för att minska risken för blödningar när du sover. För att stoppa blödningen ska du efter tandborttagningen bita på en bomullskompress eller en hopvikt näsduk i cirka 30 minuter. Undvik dessutom att skölja munnen de första timmarna. Ett sår ska man försöka hålla torrt för att underlätta för blodstillning.

Smärta

Efter behandlingen sitter bedövningen i cirka två timmar. När bedövningen släpper kan det göra ont i området där tanden suttit. Det kan även uppstå smärta i käkarna, vilket leder till svårigheter att tugga och gapa. Man brukar de första dagarna ta smärtstillande samt många gånger använda antibakteriell lösning. Följ de instruktioner som din tandläkare rekommenderat dig. Efter några dagar bör smärtan vara över.

Svullnad

När en tand tas bort kan det i efterhand bli svullnad i det område där tanden satt. Vissa personer kan även få svullnad i andra delar av ansiktet. Blåmärken kan också fås. Det är ingen fara. Efter en vecka bör svullnaden samt eventuella blåmärken ha försvunnit. Om du upplever svullnad i svalg, halsmandlar eller framförallt svårighet med att andas så ska du akut åka till en vårdcentral eller kontakta din tandläkare.

Bra att tänka på

Rengöring och skötsel efter en tandborttagning

För att undvika infektioner vid såret är det viktigt att hålla rent i munnen. Borsta tänderna som vanligt men undvik att komma åt området där tidigare tanden satt. Ofta rekommenderas det att man sköljer området varsamt med antibakteriell lösning (dock tidigast 7 timmar efter tandborttagningen). Denna lösning är en klorhexidinlösning på 0,1% och finns på apoteket receptfritt. Man sköljer då under morgon och kväll enligt rekommendation man givits av sin tandläkare. Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidinlösning eftersom du annars kan få lite sämre antibakteriell effekt av klorhexidinet.

Mat och dryck

Efter behandlingen rekommenderar vi att undvika intag av mat tills bedövningen har släppt. Detta för att minska risken att du biter dig i tungan eller kinden. När bedövningen har släppt kan du äta som vanligt. Försök att tugga på motsatt sida som tanden drogs ut på. Om det fastnar någon matrest i ”håligheten” så försök i första hand att skölja och gurgla bort matbiten med vatten. I andra hand kan du ta en bomullspinne eller mellanrumsborste och försiktigt försöka få bort matbiten. Peta inte för mycket i håligheten! Helst vill man ha det så kallade blodkoaglet kvar i håligheten för att det ska läka så fort som möjligt. Det händer ibland att koaglet lossnar och då ökar risken för besvär och sämre läkning.

Protes/implantat/bro

Om du har förlorat en tand går det nästan alltid att ordna en ersättning. Om tanden som dras ut sitter på ett väldigt synligt ställe (till exempel en framtand) kan du få en provisorisk protes vid samma besök som tanden dras ut. En dialog kan föras gällande tänder som sitter lite längre bak och således inte är lika synliga. Då kanske det inte är lika angeläget med en protes.

De flesta tandluckor går att ersätta med broar och implantat. Prata med din tandläkare om vilket alternativ som passar dig bäst.

Vad kostar det att ta bort en tand?

Kostnaden beror på hur komplicerad behandlingen är. En visdomstand som ligger väldigt snett kan exempelvis behöva opereras ut vilket bidrar till mer komplicerad behandling och därmed ett högre pris. Be din tandläkare om ett kostnadsförslag så att du kan vara beredd på vilket utgift det handlar om. Försäkringskassan är med och betalar på din behandling ifall du uppnått karens.

Läs mer om tandvårdsstöd här >>

Sök direkt hjälp om du har tagit bort en tand och:

 • du får svårt att andas på grund av svullnad.
 • smärtan efter ca fyra dagar ökar istället för att avta.
 • du inte kan använda käkarna normalt efter en vecka.
 • du har feber som fortgår/ökar efter ca fyra dagar.
 • det inte slutar blöda trots att du använt kompress.
 • Ring eller skriv gärna till oss om du har fler frågor eller funderingar kring tandborttagning så kan vi hjälpa dig vidare.
  För akut hjälp kontakta oss på 08-412 007 55.

  Vi hjälper dig

  Boka en tid hos Distriktstandvården och låt vår professionella tandvårdspersonal ta hand om dina tänder. För att säkerställa symptom, besvär och korrekt behandling börjar vi med att undersöka dig. Boka en tid för undersökning här.
  Boka tid nu

  Dra ut en tand was last modified: May 5th, 2017 by Distriktstandvården
  Ställ en fråga här

  Patienters frågor & tandläkarens svar - Dra ut tand