Skötselråd för barnets tänder

Friska och glada tänder hos barn leder till god munhälsa i vuxen ålder. Men vad ska du som förälder tänka på? Här får du tips, vägledning och hjälpmedel för att optimera barnets munhälsa.

Skötselråd för barnets tänder

Ta hand om dina barns tänder

Det är lättare för barn att få hål i tänderna (karies) eftersom tandens emalj är mycket tunnare och ömtåligare. Det är viktigt att se till att barnet inte får hål i mjölktänderna eftersom de sitter som ett skydd för de permanenta vuxentänderna som håller på att utvecklas under. Under fördjupande information ger vi dig tips och hjälpmedel hur du som förälder kan ge ditt barn friska och starka tänder och en god munhälsa livet ut!

Vi tar hand om barnen

Vi tar hand om över 65 000 barn på uppdrag av Region Stockholm och har totalt drugt 240 000 patientbesök om året. Vi erbjuder allmän-, akut- och specialisttandvård till barn och vuxna. På Distriktstandvården kan du lista ditt barn och hela din familj!

Lista ditt barn hos Distriktstandvården >>

Grundläggande tandborstning i hemmet

Med rätt skötselråd kan ditt barns tänder hålla sig riktigt fina. Borsta barnets tänder med små och lätta gnuggrörelser och var extra noga med de större tänderna längst bak i munnen. På tuggytorna samlas det lätt bakterier i de små groparna, borsta därför noggrant på tandens ovansida. Glöm inte att även tandköttet ska borstas försiktigt med mjuka gnuggrörelser.

Ska barnet eller du borsta?

Låt gärna barnet träna själv, men övervaka gärna händelseförloppet så att det utförs ordentligt. Vid tre års ålder kan ”göra det själv”-perioden inträda vilket kan göra det till en liten utmaning att få vara med och borsta barnets tänder. Det är dock viktigt att du får vara med och göra den slutliga borstningen då den finmotorik som krävs för att kunna utföra en bra tandborstningsteknik inte utvecklas förrän barnet är 10-12 år.

Fråga oss gärna vid barnets undersökning hur du på bästa sätt ska borsta barnets tänder. På så vis kan även barnet få vara med och lära sig av tandläkaren hur det ska göras.

Tips om tandborsten

När barnen är små är det mycket som ska prövas och undersökas, låt gärna tandborsten vara ett objekt som barnet kan bekanta sig med och utforska. Välj gärna en färgglad tandborste så blir tandborstningen ännu roligare. Kom bara ihåg att byta tandborste när stråna börjar spreta, vilket lätt sker när barnet tuggar på borsten.

Kan barn få hål i tänderna?

Det är lättare för barn att få hål i tänderna (karies) eftersom tandens emalj är mycket tunnare och ömtåligare. Det är viktigt att se till att barnet inte får hål i mjölktänderna eftersom de sitter som ett skydd för de permanenta vuxentänderna som håller på att utvecklas under. Mjölktänderna ska sitta kvar tills de kan vickas ut eftersom de ser till att skapa och hålla plats för de större permanenta tänderna.

Hur kan jag undvika att mitt barn får hål i tänderna?

Det finns alltid bakterier i munnen som kan orsaka hål i tänderna, det som avgör om det blir hål eller inte är matvanorna. Varje gång barnet stoppar något i munnen börjar bakterierna i munnen att producera syra som ”fräter” på tänderna. Då börjar en nedbrytning av tandsubstansen som fortsätter så länge intaget pågår och ungefär 30 minuter efter. Efter det börjar återhämtningen för att tänderna ska återgå till sin normalstatus. Får tänderna däremot ingen chans att återhämta sig ökar risken för att det ska bli hål i tanden, vilket även påverkar den permanenta tanden som håller på att utvecklas under.

Saliven som ska hjälpa tanden att återhämta sig produceras i mindre mängd under natten och därför är tanden extra utsatt om det tillkommer socker efter tandborstningen. Kom ihåg att det är du som förälder som är ansvarig för hur ditt barns tänder mår. Se därför till att barnet inte somnar på kvällen innan tandborstningen. Efter att tänderna har borstats ska vattenflaskan inte innehålla något annat än vatten.

Fissurförsegling – en förebyggande lösning för barn

För barn som löper stor risk att drabbas av karies är fissurförsegling av 6-års tänderna en bra förebyggande lösning. Det är smärtfritt och enkelt. Fissurförsegling innebär att man skyddar tanden med ett tunt skikt av plast. Det leder till att fler barn slipper laga sina permanenta tänder. Ofta erbjuder vi också försegling av nästa stora kindtand som kommer när barnet är i tolvårsåldern.

Vi tar hand om barnen

Vi tar hand om över 65 000 barn på uppdrag av Region Stockholm och har totalt 300 000 patientbesök om året. Vi erbjuder allmän-, akut- och specialisttandvård till barn och vuxna. På Distriktstandvården kan du lista ditt barn och hela din familj!

Lista ditt barn hos Distriktstandvården >>

Patientfrågor om Undvik hål i tänderna
Jag funderar på om jag har hål på en tand men är osäker. Var på besök för ca 2 månader sen och då var det på väg att bli hål och jag behövde bara använda tandtråd oftare men det ilar fortfarande när jag borstar tänder och äter yoghurt och gör lite ont när jag trycker på det. ska jag boka en tid att kolla detta?
Hej Elisabet och tack för din fråga.
Små hål brukar inte vara besvärliga eller göra ont vid trycket etc så bättre att man kollar på den.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-04

Hej! Jag fyller 23 i år och har precis varit på mitt sista kostnadsfria besök hos min tandläkare. Dock sa de att jag hade ett hål i tanden men att det var så litet så det behövdes inte fixas. Är det okej att de gör så? Ifall mitt hål blir större vill jag inte behöva betala en massa för att jag har fyllt 23 när jag kunde få det fixat redan innan.
Hej, jag förstår din tanke. Det är svårt att avgöra nu om vi inte kan titta på bilden och in i munnen. Men om man tycker att det är så litet så är bättre att avvakta. Använd tandtråd och borsta 2ggr/dagl så det behövs inte bli större.
En tand som inte är lagad är mycket bättre än en lagad tand.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-24

Hur många år har mellanrumstandborsten funnits på marknaden. Tacksam för svar.
Hej, jag skulle rekommendera dig att höra efter hos den största tillverkaren av mellanrumsborstar i Sverige, TePe. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-28

Hej kan man ta flourtablett innan läggdags för att minska risken för kariesangrepp?
Hej!
Ja det kan man göra.
Sedan är det också mycket viktigt att tänka på vad och när man äter. Man bör undvika att småäta och man ska inte äta så mycket söta saker.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,emaljen på mina tänder är ganska eroderad, och jag vill göra mitt allra bästa för att inte förvärra problemet. Har därför några frågor om det här:* Jag gillar att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol, och har nästan alltid ett tuggummi i munnen. Är det bra, eftersom ökad salivproduktion och xylitol är bra för emaljen? Eller är det dåligt, eftersom det kanske hindrar den remineralisering som ska ske efter att jag ätit?* Vilket är bäst: Att skölja munnen med vatten efter maten, eller att skölja munnen med tandkräm och vatten, eller att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol?* Hur påverkas emaljen om jag sippar örtte med mjölk (mixen har ett pH-värde på ungefär 6,4) under väldigt lång tid?* Kan speciella tandkrämer, intag av vitamin K2, eller något annat hjälpa till att remineralisera skadad emalj?* Vad mer kan jag göra, förutom att undvika sura drycker och sur mat?Vore väldigt tacksam för svar!/Maria
Hej
Vad bra att du är medveten om din eroderade emalj och försöker ta hand om dina tänder.
Tuggummi är bra då det ökar salivproduktionen (om du inte har problem med käkleder etc, då kan tuggummituggande vara en onödig belastning), fortsätt gärna med det efter maten.
Vad det gäller örtte med mjölk så är det framförallt mjölksockret i mjölken som kan ge karies.
Fluorsköljning 0,2% är bra för att stärka dina tänder och minska risken för ilningar.
Förutom att undvika sura drycker och sur mat kan du undvika att borsta tänderna direkt efter intag.
Har du besvär med sura uppstötningar? Skölj isåfall munnen med vatten direkt efteråt och försök få hjälp av läkare för att bli av med dessa.
Om du dricker sura drycker så drick gärna med sugrör.

Sofia Jofred, leg tandläkare

HejJag har en son på snart åtta år. Ändra sedan han började gå till tandläkaren som liten har han alltid haft hål i sina tänder. Inte ett hål varje gång utan flera hål!!! Jag blir helt förtvivlad! Jag följer alla råd som tandläkaren ger. Sköljer med flour. Använder eltandborste och håller den stilla på varje tand. Dricker vatten till mat. Småäter inte. Godis får han en gång till helgen. Vad gör vi för att stoppa detta?
Hej,
Ja, det låter som att du gör det du kan för att din son ska undvika hål i tänderna. Det man kan titta vidare på är hur emaljen ser ut samt ta salivprov för att se om han har en ökad förekomst av viss en sorts bakterier som kan ge ökad kariesrisk. Om han äter någon medicin kan detta även påverka tänderna.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 15 år och har börjat få gropar på tänderna där nere och mina tänder har börjat bli genomskinliga. Vad ska bag göra? Jag bor i Göteborg. Finns det någon stans jag kan gå?
Hej!
Jag tycker att du ska kontakta din tandläkare och fråga om dina gropar och genomskinliga tänder. Det låter som om det kan vara erosionsskador och i så fall ska du tänka på att inte dricka läsk/cola eller juice så ofta. Du ska heller inte äta frukt många gånger per dag. Viktigt är också att inte borsta tänderna direkt efter att du har ätit eller druckit något syrligt. Skölj i stället munnen med vatten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag var hos tandläkaren och han sa att jag hade tre små hål i de bakre tänderna som det inte skulle göras något med, jag fick order om att förutom borstning använda tandtråd, mellanrumsborste och flourskölj, är det så att dom är ytliga när man inte gör något åt dem och kan dom läka ihop och försvinna om jag är duktig ? Tack på förhand.
Hej,
Det stämmer att du kan få dina små kariesangrepp att stanna av genom att borsta noga samt använda fluorskölj och tandtråd. De kommer alltid att synas på röntgen, ungefär som en tatuering, men det viktiga är att de inte ökar i storlek. På så vis kan du slippa laga tanden.
Lycka till!

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag fick nyligen berättat för mig om en metod som kallas oilpulling. Metoden ska enligt förespråkarna bidra till förbättrad munhälsa, vitare tänder och bättre andedräkt genom att 'dra ut' bakterier. Det låter ju såklart bra men förespråkarna för denna metod verkar också ofta förespråka fluorfritt vilket gör mig tveksam. Finns det några belägg för att metoden fungerar eller kan det tvärtom vara skadligt att för mun och tänder att skölja med olja? Tanken är att använda oilpulling som ett kompliment till tandborstning och tandtråd med fluor. Tack på förhand
Hej!
Jag och mina kollegor här på kliniken har aldrig hört talas om 'oilpulling'. Vi ställer oss mycket tveksamma till detta.
Däremot rekommenderar vi borstning med fluortandkräm samt att använda tandtråd för att få riktigt rent mellan tänderna. Den goda effekten av detta finns det vetenskapliga belägg för.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Tandkräm till en åtta månaders? Vad rekommendera ni?
Hej,
Jag rekommenderar en barntandkräm med fluor då det stärker och skyddar de nya små tänderna mot karies. Det är lagom med en tandkrämsklick stor som barnets lillfingernagel. Det finns ett flertal olika barntandkrämer på marknaden att välja mellan som har olika smaker.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Min son på 18 mån har fått höstblåsor på läppar i mun & svalg. Det är omöjligt att bosta hans tänder. Vad kan man göra, eller är det ok att under en period säg 10 dagar att strunta i tandborstning?
Hej,
Om det gör väldigt ont så kan du avvkta med tandborstningen några dagar och sedan försöka igen.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Är det skadligt för tänderna att borsta 10-15 minuter?
Hej Tobias,
Det är absolut inte farligt. Det viktigaste är att man har rätt teknik.
MVH /Victoira Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina leg tandläkare

Hej,Jag är orolig över mina framtänder. Jag har sett att dem är mkt tunnare längst ner och är så rädd att det ska förvärras. Vad kan man göra? Ska besöka tandläkare om ca en månad men vore jätte tacksam om ni ville besvara min fråga. Mvh Rebecka
Hej!
Tänderna kan slitas genom tandgnissling och/eller erosion (syra löser ut kalk ur emaljen och emaljen blir mycket tunn). Ofta beror det på en kombination av dessa.
Det är bra om du undviker syrlig dryck och mat mellan måltiderna.
Undvik också att borsta tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något som är surt eller syrligt, t.ex. juice eller frukt.
Skölj munnen med vatten i stället och borsta lite senare.
Prata med tandläkaren när du kommer dit om en månad. Kanske gnisslar du tänder på nätterna och nöter ner dem. En bettskena kan då vara till hjälp för att skydda tänderna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

jag var på min årliga koll hos tandläkaren och hon sa att jag var påväg att få två hål i mina tänder men jag fick en ny tid om ett år, vad ska jag göra så det inte bli ett hål?
Hej!
Det du kan göra för att det inte ska bli större hål är att undvika småätande (alltså inte äta så ofta), äta mat ordentligt, frukost, lunch, middag och ett eller två bra mellanmål. Undvik socker så mycket du kan. Om du är törstig mellan måltiderna är vatten det bästa att dricka.
Borsta tänderna noga morgon och kväll med fluortandkräm och gör helst rent mellan tänderna med tandtråd.
Du kan också skölja med fluorlösning 0,2% en gång per dag. Finns t.ex. Flux receptfritt på apoteket.
Lycka till!

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.