Barntandläkare och barntandvård

Lista ditt barn hos våra barntandläkare. Vi erbjuder ditt barn allmän- och akuttandvård och avancerade specialistbehandlingar.

Barntandvård

Barntandvård på Distriktstandvården

Du som är försäkrad i Sverige har kostnadsfri tandvård till och med det år du fyller 23 år. Det år du fyller 24 år betalar du för din tandvård. Distriktstandvården har gedigen kunskap om barntandvård och utför allt från enkla till avancerade behandlingar.

På uppdrag av Region Stockholm arbetar vi för en trygg barntandvård. Med hög kompetens och omsorg tar vi hand om ditt barns tänder och mun. Du är välkommen att lista ditt barn och dig själv hos oss!

Vanliga frågor

Är tandvård gratis för barn?
Ja! Du får gratis tandvård t.o.m. året du fyller 23 år. Vissa åtgärder ingår inte i gratistandvården, dessa åtgärder är av enbart estetisk karaktär, t.ex. tandblekning och tandsmycke.
Vad innebär det att lista barn hos en tandvårdsgivare?
Alla barn ska vara listade hos en tandvårdsgivare. Det är föräldrarnas uppgift att se till att barnen får den tandvård de behöver. Du kan lista ditt barn hos vilken tandvårdsgivare som helst som erbjuder barntandvård. Att lista sitt barn innebär helt enkelt att en journal upprättas och att barnet börjar få regelbundna kallelser. Barnet kallas till tandläkare för undersökning varje eller vartannat år.
Vilken ålder ska barn få tandvård?
Samma år som barnet fyller 3 år är det dags att besöka en tandläkare för en första kontroll. Du väljer fritt vilken tandläkare du vill lista ditt/dina barn hos.

Första tandläkarbesöket

När barnet är tre år är det dags att för första gången besöka tandläkaren. Vi har på uppdrag av Region Stockholm, områdesansvar. Det innebär ett ansvarstagande från vår sida att kalla barn och ungdomar på regelbundna besök. Det är viktigt att du listar ditt barn hos en tandläkare för att säkerställa en god munhälsa. Fina och rena tänder i ung ålder minimerar risken för sjukdomar och tandproblem senare i livet.

Distriktstandvårdens unga patienter

Vårt mål är att ditt barn ska känna sig helt trygg i tandläkarmiljön. Vi har lång erfarenhet av barntandvård och utgår alltid från ditt barns individuella behov. Ditt barn undersöks och behandlas av erfarna tandläkare precis som våra vuxna patienter, och får tillgång till allt från förebyggande tandvård till avancerade behandlingar.

Hur ofta vi kallar ditt barn är individuellt. Ser allt bra ut vid första undersökningen kommer ditt barn att kallas vartannat år. För barn med särskilda behov finns specialister nära till hands. Vi hjälper även ditt barn att få tandreglering vid behov. Om du inte listat barnet ännu kan du enkelt göra det här på vår hemsida eller kontakta oss på den klinik du väljer att gå till.

Lista ditt barn >>

Områdesansvar

På uppdrag av Region Stockholm har Distriktstandvården en mängd områden att ansvara för när det gäller barntandvård. Målsman får fritt välja tandläkare till sina barn – vi har ansvaret att se till att samtliga barn och ungdomar får den tandvård de behöver. Om barn och ungdomar inte är listade hos en tandläkare kommer vi att kontakta målsman och kalla barnet till vår klinik.

Det är viktigt att du som förälder försäkrar dig om att ditt barn är listat hos en tandläkare. När barnet är listat hos en tandläkare kommer det att registreras i Libretto (IT-stöd för vårdgivare som utför landstingsfinansierad barn- och ungdomstandvård) och då kan vi vara säkra på att ditt barn besöker tandläkaren. Om barnet inte är registrerad som “Listad” i Libretto så har vi en skyldighet att kontakta dig som förälder och försäkra oss om att ditt/dina barn får den tandvård de har rätt till.

Alla barn är välkomna till samtliga av våra kliniker.

Läs mer om oss >>

Bestämmelser för den fria tandvården

Du som är försäkrad i Sverige har kostnadsfri tandvård till och med det år du fyller 23 år. Det år du fyller 24 år och kommer du betala för din tandvård. Detta är politiska beslut och gäller för alla offentliga och privatägda tandvårdskliniker i Sverige.

Enligt Personuppgiftslagens krav på tydlighet vill vi informera patient/vårdnadshavare om att journaluppgifter från Distriktstandvården registreras i Region Stockholms IT-system Libretto.

Lista ditt barn >>

Patientfrågor om Barntandvård
Hej! Vår dotter har gul beläggning på övre tandraden, vilket vi antar är tandsten. Borde vi boka en tid för att ta bort det, eller väntar man tills de regelbundna besöken? Tror det är först om 1 år.
Hej och tack för din fråga.
En del barn har en tendens att bilda mer eller mindre tandsten. Ta reda när det skulle vara dags att göra en ny undersökning, om det är snart avvakta annars boka tid med en tandhygienist för att bort tandsten.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-06-13

Hej, jag har stort problem med min 17 månader äldre son. Jag kan inte komma till hans munnen, alltså katastrof jag har jätte rädd tänderna inte skadas. Han stänger munnen och öppnar inte. Jag leker med honom, sjunger, jag ge honom också att han försöker själv men han kastar på golvet, eller ta i mun men andra sida. Hjälp mig snälla hur kan jag tvätta den vad ska jag göra.
Hej Aida och tack för din fråga.
Det är tråkig att barnet inte gillar att borsta tänderna. Har det alltid varit så från början? Gör inte med tvång för det kan bli värre.
Försök när du också borstar tänderna. Det finns tandborstar med lite musik etc. Kolla på rocka munnen app som finns på nätet. Där finns olika råd för att göra det roligt att borsta tänderna.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-06-13

Hej! Är det gratis för människor till 20 år? Eller är det samma pris lista som vanligt
Hej och tack för din fråga.
När man är 20 år eller yngre är det kostnadsfritt att gå till tandläkare men man måste vara listad hos oss för att göra någon undersökning.
Om du är listad hos en annan vårdgivare är det bra att du kontaktar dem för att få någon tid.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-27

Min dotter på 18 år föll så illa så två tänder är avslagna. De är nu limmade men randen av limmet syns och ingen kan svara på om det går att fixa till. Hur länge kan man ha limmade tänder? Känns inte helt tryggt då hon äter t ex.
Hej Helne, och tack för din fråga.
Det är väldigt svårt att svara. Om man limmade den delen som lossnade är det mycket bättre än att göra en fyllning. Det är alltid en risk att tänderna kan få problem senare därför vill man göra det minsta ingreppet så pulpan inte skadas mer.
Hennes ordinarie tandläkare borde ge dig något svar angående fortsätt behandling.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-08

Vad kostar det att gå till tandläkaren om jag fyller 24 år 16 maj 2024?
Hej Rebecca och tack för din fråga.
Det beror på vad du ska göra.
En undersökning kostar 1100 kr.
Du har vuxen taxa nu.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-07

Hej, vi skulle vilja ha en second opinion på ett beslut om vård (inkl lugnande medicin) till vår nioåriga dotter. Vi är tveksamma till om ingreppet ni har rekommenderat behövs men vet inte hur vi får en second opinion på det?
Hej!
Det går jättebra med en second opinion.
Antingen om ni önskar det hos en annan tandläkare på
samma klinik eller på någon av våra andra kliniker.
Rekommenderar att ni hör av er till receptionen
där ni önskar gå med er förfrågan

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-05-03

Vi har en 6 åring som har en mjölktänder som inte vill lossna och en vuxentand som kommer snett bakom. Behöver vi boka tid hos tandläkaren?
Hej och tack för din fråga.
Det är normalt att den nya tanden kommer snedd bakom och när mjölktanden lossnar brukar den rätta sig.
Om kronan på den nya tanden har kommit upp mer än halva så är det bra att vi kollar men om det är bara lite av kronan avvakta.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-03

Hej!
Det börjar bli dags för mig att gå på rutinmässigt besök hos tandläkaren. Jag brukar ofta ha tandsten som behöver tas bort.
I nuläget är dock mina tänder i sämre skick än vanligt och jag har tandkött som jag misstänker är ganska inflammerat på ett ställe. Borde jag boka tid för en vanlig undersökning eller ska jag boka något annat, t.ex. tid hos tandhygienist?
Jag är 23 år så tandvården är gratis för mig, gäller det oavsett vad jag bokar?
Hej!
Du har fri tandvård fram till det år du fyller 23.
Så är du född 2001 har du fri tandvård året ut.
Du är oavsett välkommen att boka tid för undersökning.
Är du redan listad hos oss kommer du att
kallas när det är dags.

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-04-26

Hello, I would like to improve my dental health, but there are things that I don't understand very well, I am 23 years old, can I fix my teeth for free? I was born on 2000
Hej Fernanda och tack för din fråga.
Nej, tyvärr är det kostnadsfri tandvård till och med det året man fyller 23 år. Det vill säga om man är föds 2001.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-18

Hur kan jag boka en tid till min son.
Hej och tack för din fråga.
Om din son är yngre än 23 måste man lista honom så ring till en klinik som passar er och fråga när kan man lista honom. Det beror på när han gjorde en undersökning sist.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-09

Hello there!
We came from another country to Sweden and my 12 years old daughter uses braces for an orthodontic treatment. I'd like to understand how we could proceed with her treatment here in Sweden.
Thanks in advance.
Regards,
Hello!
You are welcome to contact our Orthodontic Specialists at 010-5501500
to proceede with the treatment.
Generally orhodontic treatment started in another country is not
included in the free dental care for Children.

Best regards

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-03-08

Hi. I have recently moved to sweden so I'm still not fully sure how the health care system works. I heard that dentist procedures are free of charge under the age of 23. I am turning 23 this year in May, so I suppose it is still free for me also? Thank you for your help and have a great day.
Kind regards,
Hi,
If you have a swedish personal number, dental care are free of charge until december 31st of the year you turn 23. This do not include estethic procedures, such as whitening etc.

Best regards,
Carmen Camacho, leg. tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-04

good afternoon, I wanted to ask if you check the teeth of a 1.5-year-old child, we have a problem with milk teeth, all the teeth did not have time to sprout and the two upper ones are already damaged, where should I contact and as soon as possible
Hi,
Depending in which area you live a child is called for a first visit at age 1, otherwise the usual age for a childs first visit is at age 3. You are always welcome to contact your closest dental clinic if you have any concerns. If the child has any pain or discomfort i would recommend you to book an apointment as soon as possible.

Best regards,
Carmen Camacho leg. tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-01

Hej,

Min son trillade ur sängen och slog i sin tand till den grad att han fick ett sår över vänster framtand på själva tandköttet. Det ser ut som om han nästintill har skrapat upp tandköttet. Detta hände under natten så har varit svårt att bedöma omfattning men man ser på hans kudde att han har blött lite pga såret. Min son säger i övrigt att han inte har ont av såret och tanden verkar inte lös. Tackar på förhand.
Hej Erik.
Vet inte vad din fråga är.
Kanske undrar om måste kolla på tanden.
Ja, det skulle vara bra om man dokumenterar händelsen. Är tanden permanent? Viktig att ta röntgen.
Ring till kliniken eller tandläkare där han är listad så man gör en extra undersökning.


Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-19

Min snart 6 åriga flicka har väldigt korta framtänder. Nästan obefintliga. Mjölktänder. Kan tänder vara så korta hos barn ?
Hej och tack för din fråga.
Snart börjar hon att tappa dem och får nya permanenta tänder som är större.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-16

Hej! Är tandvård (vid konstaterade behov)kostnadsfri för de som är under 20 år?
Hej Ida och tack för din fråga.
Ja, i år är tandvårdkostnadsfri till och med året där man fyller 23 år.
Du ska lista dig hos en tandvårdsklinik eller tandläkare och be om en undersökning för att börja.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-15

Jag är en 18 åring tjej som har tid hos privat klinik ( tandläkaren Alby) och jag undrar ifall mitt besök eller undersökningar kostar??
Hej och tack för din fråga.
Nej, besöket skulle inte kosta dig något.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-15

hej- mitt barn som är 22 år har skadat framtanden. Tandläkaren fyllde den trasiga tanden men den håller inte, vilket innebär att vi måste nu lösa det med en porslinkrona. Är detta täckt av den kostnadsfria tandvården för barn? tack
Hej och tack för din fråga.
Pratar med ditt barns tandläkare. Jag har svårt att svara utan att titta på tanden. Man följer samma regler från Försäkringskassan angående kronor.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-13

Hej! Jag har en visdomstand som växer men växer lite snett. Därmed så skaver den på min kind och runt om och det är väldigt rött och svullet. Känns varje gång jag äter och pratar. Kan jag boka borttagning hos er? Jag bor här i Sthlm men är folkbokförd i Orsa i Dalarna gäller det ändå gratis tandvård upp till 23?
Hej Jonna och tack för din fråga.
Om tanden blir besvärlig ofta så kan man bedöma att ta bort den.
Här kan vi bara hjälpa dig men den akuta behandlingen annars får du kontakta tandläkare där du är folkbokförd.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Kan man som 16 åring med föräldrars tillstånd få fixa skalfasader/komposit behandling och vad skulle det kosta för en tand?
Hej och tack för din fråga.
Jag förstår inte så mycket den.
Om tanden behöver en fasad pga omfattande fraktur, förslut av tandsubstans eller liknande, kan man göra det. Men bättre att du kollar med din ordinarie tandläkare eller kliniken där du är listad och fråga om det.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Hej! Kostar estetiska behandlingar under 23 år? Jag ska bygga på en framtand och är 19 år.
Hej och tack för din fråga.
Nej, det borde inte kosta om det inte är någon extra utöver bastandvården.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-26

Min son 18 har flera hål och det gör ont. Kan jag ta honom till en akut tandläkare? Vad kostar det?
Hej Eva och tack för din fråga.
Kontakta tandläkare där han är listad eller be honom lista sig om han inte träffa en tandläkare på länge och boka en akut tid.
Det är kostnadsfri t.o.m året när man fyller 23 år.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-19

Hej!

Vår son har ramlat idag på dagis och fått ett stort sår i underläppen. Vi fick rådet från vården att kolla upp hans tänder.
Hej, ja, det är bra om man kollar i munnen.
Så ring till kliniken eller tandläkare där han är listad och boka en akut tid.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-18

Är det gratis tandvård för mig som är 17 år gammal.
Hej och tack för din fråga.
Ja det är fri tandvård för dig. Du måste lista dig hos en tandvårdvårdgivare för att få en undersökning gjord om du inte ha gjort i år.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-17

Hej,
Visst har ni gratis tandvård tills 23 år?
Hej Josefine och tack för din fråga.
Vi tar hand om barn som listar sig hos oss tills den åren de fyller 23 år.
Om man har undersökts i år så måste man vänta tills nästa år för att lista sig hos oss.
Några kliniker har en viss väntetid så det är bara att ringa och anmäla intresset.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-11

Min son fick ett slag mot kinden och säger att en liten bit av tanden lossnade. Nu klagar han på att det ilar och gör ont. Det är en mjölktand, behöver vi ändå göra en koll?
Hej Erica och tack för din fråga.

Ja, det är bättre att göra en extra koll, ibland t.o.m mjölktänder kan få skador som ger mycket besvär. Om den är en framtand brukar man inte laga men kolla i alla fall för att utesluta att tanden inte fått någon rotfraktur etc.
Vi brukar rekommendera att undvika tugga på den sidan och helst äta skonkost i 1-2 veckor.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-02

Hello. My baby is 1,6 years. We live in Stockholm. cavities almost destroyed her front teeth. I read that it was because I breastfed her at night very often. Are children treated at such an early age and how?
Hello,
There are many factors that affect the occurrence of caries, breastfeeding is one of them. As long as the child dont have any pain or discomfort from the damaged teeths nothong is done about it. If they start to cause problems the affected teeth are extracted.
If you have any further questions I recommend you to book an appointment at your dentist.
Best regards,

Carmen Camacho, leg. tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-19

Kan jag som 14 åring göra nått åt min glugg i framtänderna
Hej och tack för din fråga.
Det beror på hur stor den är och hur tänderna är ser ut om man ska bygga upp dem med composite.
Svårt att säga utan att man undersöker dig.
Prata med din tandläkare och fråga om det.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-05

Hej

Har ni gratis tandundersökning? Tack
Hej Farzad och tack för din fråga.
Nej, vi har inte gratis undersökningar.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-07-04

Hi! I am a 22 years old spanish student here and I was wondering if I qualify for the free dental care until 24 years old and what would be included. Thanks!
Hola y gracias por la pregunta.
Si tienes personnummer puedes recibir revisioner och los tratamientos basicos sin costo para ti hasta cuando tu tengas 23 no 24. Si los cumples en 2023 tienes 6 meses aún, si los cumples en el 2024 tienes aproximadamente 18 meses.

Que tengas un buen dia.

Atentamente,

Carmen Camacho
leg dentista

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-07-04

Hur ofta kallas barn till tandläkaren? Mitt barn har inte varit hos er på 1.5 år så ville bara kolla att jag inte missat någon kallelse !
Hej och tack för din fråga.
Det är väldigt individuellt med kallelserna. Det beror på om patienten har eller har haft hål eller annat som styr hur ofta man ska bli kallas.
Men det blir aldrig mer än 2 år mellan revisionerna.
Ring till kliniken och frågar personlig när hon/han ska kallas.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-06-26

Hej, I was wondering if it is true that dental care is free for those that are 23 years old. I have a Swedish personal number, but I am not yet familiar with how exactly Swedish health care works.
Hi och thank for your question.

All persons who have Swedish identification, live here and are under 23 years of age have the right to basic dental care free of charge.

You must register and make an appointment for examination.

Best regard.

Carmen Camacho
leg dentist

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-06-02

Hej! Jag undrar om gratis tandvård tills man är 23 år gäller hos er?

Mvh Victoria
Hej Viktoria ja, det gäller oss också. Du måste lista dig hos oss först och sedan görs en undersökning om du inte har gjort den i år.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-22

Hej
Jag är 21 år från Finland som flyttat till Stockholm för att studera på SU. Jag dök in i en trappa som liten och har haft svaga framtänder sedan dess som brukar behöva fixas, jag undrar om detta skulle gå att fixa kostnadsfritt.
Hej Axel och förlåt för att det dröjdes.
Jag är osäker om det går kostnadsfritt. Är du registrerad i Stockholm? har du svenskt personnummer?
Bastandvård för barn och ungdomar kostnadsfritt gäller för dem som är registrerade här i Stockholm.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-09

I got massages that my daughter need to check regularly checkupp.how i can book an appointment on web.can you help me
Hi, If your daughter is inlisted at any of our clinics at Distriktstandvården you need to conatct us to book an appiontment. You are welcome to call us on 08-22 22 22.

Best regards,
Carmen Camacho

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-08

Jag är 22 år gammal, är Komposit och undersökningen gratis för mig?
Hej och tack för din fråga.
Ja, man har rätt till barntandvårdkostnadsfritt tills året man fyller 23 år.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-04-13

Jag har två barn på 3 år respektive 1,5. Den stora var hos tandläkaren tidigt i vintras 2022 och då såg man inga hål. Men jag har nu för någon månad sedan upptäckt en mörkare fläck närmast tandköttet på en framtand/hörntand. Ett likadant men mindre har upptäckts på den lillas ena tand också.
Är detta hål eller vad beror det på? och vad gör man åt det?
Hej och tack för din fråga.
En mörk fläck inte alltid betyder att det är hål. Svårt att veta exakt vad det är men om han nyligen undersöktes och man inte sett det förmodligen inte är hål. Samt om brorsa också har det kan det vara någon från kryddor, kosten eller en typ av goda bakterier som några har i munnen och kan missfärgar tänderna.
Om du vill vara säkert så kontakta ordinarie tandläkare och be om en extra kontroll.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-22

Måste jag betala för tandvård fastän jag inte har fyllt 24 än? Min tandkött blöder fortfarande när jag använder tandtråd.
Hej Mariama och tack för din fråga.
Om du fyller 24 år i år så måste du betala.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-17

Min son fyller 3 år och jag undrar när han blir kallad hos er?
Hej Elmira och tack för din fråga.
Om han är listad hos oss kommer vi att kalla honom runt när han fyller 3 år.Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-13

Hej
Min son är snart 8 år och framtänderna i överkäken har inte börjat bli lösa än och de har börjat se slitna och lite missfärgade ut. Ska vi boka tid till tandläkare för en kontroll?
Hej Jesicca och tack för din fråga.
Svårt att avgöra. Framtänderna i ök brukar växlas lite senare ibland. När var han sist för kontroll-undersökning hos tandläkare? Om det inte var det länge sedan så har han/hon säkert kontrollerar det. Om det var länge sedan ja, bokar en tid för kontroll.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-13

Hej,
Min son som är 5 år har ramlat i förskolan och slagit i en tand. Nu har han ett jack mellan tandköttet och tanden, har lite ont och tanden känns lite lös. Nu har han fortfarande sina mjölktänder, och jag funderar nu om jag ska boka in en tid för honom. Vad är er rekommendation?
Hej Andreas, tack för din fråga.
Du behöver bara ringa till hans ordinarie tandläkare eller klinik och säga att han har ramlat och har lite ont i munnen så kommer han förmodligen att få en akut tid. Bättre att man kollar och dokumenterar det. Glömt inte anmäla till försäkringsbolaget.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-10

Hej! Jag vill lista mitt barn hos er men han går till Folktandvården i Västerhaninge. Kan man byta då?
Hej och tack för din fråga.
Det beror på när man sist gjorde en undersökning. Om man nyligen undersökte hen så är det bättre att barnet fortsätter med Folktandvården tills det är dags att undersökas igen.
Börja med att skicka en anmäla eller ringa oss. Vi har klinik i Jordbro och i Handen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-24

Hello! My 5 year old daughter is, I believe, registered with you. I’m not sure how things work since we are new in Sweden, but she was called for her first appointment in spring (free of charge). Now we need a check-up because both her lower front teeth wiggle. Is it free of charge for children all the time or only when called? Tack!
Hi,
Thank you for your question.
All children or young adults up to the year they turn 23 are free of charge, (exept for some estethic treatments). If it is her primary - milk teeth, that wiggles it is perfectly normal due to her beeing in the age span where she is about to change the teeth. You are welcome to book an appointment if you have any concerns.

Best regards,
Carmen Camacho leg. Tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-20

Hej får barn (13 år) fylla sin glugg med komposit som det kallas ..?
Hej och tack för din fråga.
Nej vi kan inte fylla på någon glugg på framtänderna på en 13 årig om det inte är att saknas någon framtand. Man måste avvakta tills alla permanenta tänder har kommit fram.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-30

Hej jag undrar om barnen blir kallade för besök varje år eller om vi som förälder ska boka ett besök för undersökning en gång per år eller hur ofta de ska gå? Har en dotter på 7 år.
Hej och tack för din fråga.
Revisionerna är olika. För det mesta är det vartannat år men om patienten har haft karies eller stor risk att få karies brukar man förkorta till 18 månader eller 12 månader.

Vi kallar patienten om hen är listad hos oss.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-02

Mitt barn har slagit av en bit av sin tjocktand. En mjölktand. Det började blöda, men det gör inte ont. Ska vi söka tandläkare akut?
Hej och tack för din fråga.
Ja, det är bättre att man kollar. Du säger inte hur gammalt han är. Är den en framtand eller en kindtand?
När gjorde man en undersökning sist? Var är barnet listad?
Samt är det bra att dokumenterar i försäkringsärende syfte.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-12-06

Min dotter är ca 3,5 år och har sedan ett par veckor en grå missfärgad framtand. Det ser ut som att den sticker ut lite också. Hon verkar inte besväras av den. Bör vi boka tid för en undersökning?

Mvh
/E
Hej och tack för din fråga.
Ja, det borde kollas. Hon kanske ramlat eller slagit i tanden utan att ni märkte det.
För det mesta gör man ingen behandling bara kollar och dokumenterar det.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-22

Hej.
Vart med dottern på 15 år hos folktandvården. Sista besöket satte en väldigt bitter eftersmak och dottern som aldrig haft tandproblem eller känt det obehagligt hos tandläkaren är nu relativt bestämt att aldrig mer besöka folktandvården. Så frågan är om ni tar emot nya patienter och ungdomar?
Hej och tack för din fråga.
Ja, du får lista din dotter hos oss så kallar vi henne när det är dags för nästa rev undersökning.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-11

Hej!
Min son är två år och slog ut sin ena framtand för drygt en månad sedan. Igår ramlade han och slog sin andra framtand i ett stengolv. Han blödde runt den tanden. Jag har känt på tanden och den verkar inte vara lös. Idag när jag skulle borsta hans tänder började det blöda igen. Är det något som bör kollas upp hos tandläkaren? Jag har förstått att det finns en risk att underliggande, permanenta tänder kan påverkas?
Mvh/Josefin
Hej Josefin och tack för din fråga. Ja, man borde kolla upp det. För det mesta behövs inte göra något men bättre att vara säkert.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-08

Hej! Jag har problem med min visdomstand till och från under de senaste 3 åren. Jag är 23 och har till årsskiftet gratis tandläkarvård. Jag undrar om de finns möjlighet att dra ut tanden, för de uppstår återkommande problem. Måste man komma på undersökning innan eller kan man boka tid för att ta bort visdomstanden direkt.
Hej och tack för din fråga.
Ja, du måste vara listad hos en tandvårdgivare och undersökt innan man planerar ta bort tanden.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-01

Från vilken ålder får barn gå till tandläkaren själva ?
Hej Sam och tack för din fråga.
Det är olika men dem flesta kommer hit själv är dem är 13-14.
Yngre barn bör ha en vuxen som följer med.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-10-06

Hur ofta blir barn kallade till tandläkaren? Min son var på tandläkarbesök för 1,5 år sedan och nu väntar vi på att bli kallade.
Hej och tack för din fråga.
Ja, det är olika beroende på hur man ser ut i munnen och tandvårdsbehov. Vanligtvis brukar vi kalla vartannat år så kanske är det som gäller för din son.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-09-16

Hej!
Vi befinner oss utomlands 4 v och vår dotter Amelie 10 år har fått en spricka genom en mjölktand (nr 5 vänster nedre tandrad) som är rosa och ser ut att ha en blödning i sig, har blödigt 2 ggr vid tandborstning. Hon har inte ont men försöker tugga på andra sidan. Det skulle kännas tryggt att få en svensk tandläkares utlåtande på hur akut vi behöver söka tandvård, är det risk om vi väntar med besök hos er till slutet av juli i Sverige? Tandvården är dyr i USA men vet inte än vad som gäller barn, vår försäkring osv.
Hej Alexandra, det verkar som hon håller på att tappa mjölktanden och därför blir den rödaktigt. Rekommendera henne vicka på tanden så den lossnar fortare.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Hej!
Jag har en son på 11 år som har dubbla tandrader i underkäken för de 4 främsta tänderna. Nu vill tandläkaren dra bort alla 4 mjölktänder som är längst fram med motiveringen att de permanenta tänderna bakom riskerar att växa fast där bak snart. Jag har aldrig hört det argumentet förut och vill höra om det verkligen stämmer? Eller är det ok att bara vänta istället och låta mjölktänderna trilla bort i sin egen takt? Han är liten för sin ålder.
Tack för hjälpen!
Hej Susanne och tack för din fråga. Ja, det är bättre att hjälpa honom med att plocka bort dem mjölktänder som inte lossnar om dem permanenta redan är framme men på fel plats. Om det är i fronten borde han tappat dem vid 7-8 års ålder så det är sent. Jag skulle också rekommendera det trots att han är liten för sin ålder.Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Jag är 12 år gammal men jag har tid om två år men jag har problem med munnen nu och det går inte att boka tid nu vad ska jag göra?
Hej, kontakta din tandläkare och be att få en akuttid. Man listar sig där man vill gå och den kliniken eller tandläkare som ansvarar för din tandvård.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Hej!

Jag har några frågor, har lagat några hål tidigare och är rätt säker att jag har hål igen och skulle behöva boka en tid för detta, hur går jag till väga?

Har alltid gått hos folktandvården innan men nu kollar jag på andra alternativ,

Jag är under 23, gäller samma saker hos er angående fri tandvård?
Hej Filip, man brukar lista sig där man vill gå till tandläkare. Det är fritt val, hos oss gäller också fri tandvård för den som är yngre än 23 år.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Jag är 12 år gammal och jag har en flisad tand.Min mamma sa att de kommer kalla mig dit om 2 år. Hur bokar jag tid eller vad ska jag göra?
Hej, kontakta din tandläkare om det hände nu. Det är bättre att tanden nerven inte skadats, hur tanden gick sönder etc.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Hej! Jag är svensk som bor utomlands och är 19 år. Min fråga är ifall jag kan få gratis tandvård när jag besöker Sverige
Hej och tack för frågan. Ja, du har rätt till fritandvård så boka tid för en undersökning när du kommer hit.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-04

Hello, my 8 years old have extra big upper front teeth that we would like to reduce. He may need orthodontist treatment since clearly isn’t enough space for adult teeth to pop out. Can he start with orthodontist already? Do you use stripping method if needed?
Hi,
Orthodontic treatments are done in some as young as 8 if necessary. We use various methods depending on the malocclusion.
I would recommend you to book an apointment for your son to consult a dentist and/or an orthodontic specalist.

Best regards,

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-19

Barnen kostar pengar?
Hej och tack för din fråga. Nej, alla barn har rätt till fri tandvård till och med året dem fyller 23. Det är bara att lista barnet hos en tandläkare mottagning.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-19

Hej!
Jag har en syster som är 13 år och har gluggar mellan tänderna som hon vill fylla ut eftersom hon inte tycker om hur hennes tänder ser ut. Vilken behandling kan man göra? Och är det gratis för en 13 åring eller kostar det?
Hej och tack för din fråga. Hon måste lista sig hos oss så vi kan göra en undersökning och sedan bedömer vi vad som är lämplig att göra.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Hej,

Vår dotter på 9 år skulle behöva en undersökning och eventuell tandreglering. Har ni möjlighet att undersöka och behandla en patient som är 9 år gammal?
Hej och tack för din fråga. Ja, vi kan undersöka henne om ni listar henne hos oss. Vi skulle göra en undersökning och bedöma hennes bett. Om hon har något bett fel kommer vi förmodligen att visar henne till en tandreglering- konsult som landstinget anlitar.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Hej, jag är 13 år gammal och undrar om man kan få tandställning om man har glugg på framtänderna?
Hej Fatima och tack för din fråga. Om man bara har en glugg blir det förmodligen inte. Kanske om du har annat bettfel kan man fråga tandreglering specialist som landstingen anlitar eftersom det är hon som bestämmer vem får eller inte får. Fråga din tandläkare.


Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-12

Am I allowed to get free dental services if I am under 23 and I have a residence permit card under Tempo­rary Protec­tion Directive?
Hi och thank for your question. Whith that type of permit free dental care is only to the day you turn 18.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-11

Mitt barn på 1,5 år har fått svarta fläckar på framtänderna, på både fram och baksida. Vad gör man åt detta? Vi har borstat hans tänder morgon och kväll sedan den första tanden kom.
Hej och tack för frågan. Ja, det kan vara en typ av bakterie vi har i munnen som ibland orsakar svarta missfärgning, det är inte mycket man kan göra. Borsta som vanlig morgon och kväll. Man kollar vid första revision undersökning vid 3 år ålders.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-09

Min dotter på 2,5 år har en framtand (uppe) som ser trasig ut. Ser ut som att en bit lossnat. Märkte detta när dottern kom hem från förskolan fredag. Behöver vi söka tandläkare för rådfråga/titt på tanden?
Hej Miia och tack för din fråga. Ja, det är bättre att man kollar om det inte är någon annan som har hänt. Samt dokumenteras det så du kan göra en anmäla till Försäkringsbolaget.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-06

Hej har min son som fyller 5 i år. Vad kostar det för honom att komma på en koll hos er ?
Hej! Tandvård är gratis för barn till och med 23 år på alla kliniker!
Välkommen!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2022-05-05

Hej. Jag är 21år gammal och har glugg mellan framtänderna uppe, samt några andra tänder på övre tandraden. Finns det någon möjlighet för mig att fixa detta gratis eller till låg kostnad. Jag har inget över- eller underbett, utan vill bara fixa tänderna. Vad har jag annars för alternativ?
Hej Tobias och tack för din fråga. Ja, du har rätt till fri tandvård så det är bara kolla med din tandläkare om du behöver visas till en tandregleringskonsult som avgör om du behöver tandställning. Var är du listad? När gjorde du en undersökning sist? Man måste kolla först innan man kan ge något pris.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-26

Hej!
Mitt fördelse år är 981020. Idag ha jag varit hos distriktandvården för att göra tandundersökning eftersom ja ha avbokat den senaste tandhygienist. Jag är listad hos distriktanvården. och gör tandundersökning idag. Förut så betala jag inte för mitt tandundersökning. Men jag undra varför betala jag för tandundersökning den här gången. Om jag ha listad hos er jag undra om det inte gäller tandvården stött längre från statliga.

Mvh Peerasak
Hej och tack för din fråga. Ja, du är fortfarande listad hos oss som patient men från och med det här året är du betalande dvs att du debiteras som en vuxen. Förra året var sista år du skulle få fri tandvård.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-21

Jag undrar vad avgiften är för uteblivet besök eller sent återbud för ungdom på 16 år?
Hej Anneli och tack för din fråga. Avgiften för uteblivande eller sent återbud oavsett ålder är det 700kr hos tandläkare och 500 kr hos tandhygienisten.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-11

Hej!

Vår 14 månader son har beläggning på nedersta tänderna och svart yta på tugg tänderna i nedre käke.

Mvh
Hej Anki och tack för din fråga.
Det är svårt att bedöma om det är karies eller inte bara såhär. Borstar du hans tänder 2ggr/dagligen?, ammar du fortfarande? Har han nappflaska etc? Det är bättre att du bokar en tid så man kan kolla.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-11

Hej, kommer jag bli debiterad 700 kr om jag är under 23 år?
Hej Aref, ja, om du uteblir från ett besök som hade bokats med dig eller din anhörig debiterar vi 700 kr. Om du är sjuk måste du lämnar återbud så slipper du debiteringen.


Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-11

Är det tandvård för barn under 18 grattis här eller inte?
Hej, ja, bastandvård är kostnadsfri på alla under 23 år.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-28

Hej! Min pojke på fem år har börjat tappa sina mjölktänder. Han säger att den nu lösa framtanden gör ont i munnen, det gjorde det inte när han tappade den första?
Har inte hört om att det gör ont att tappa tänder så undrar om det är vanligt eller kan bero på något annat?
Hej Sebastian, det är normalt att barnen börja växla sina tänder vid 5 år ålders. Att det gör ont kan det beror på den permanenta rör sig inne i käkbenet och försöker bryta sig fram genom tandköttet. När var han på undersökning sist? Kolla där han brukar gå så kanske är det dags för den årliga revisionen och där kan kontrollera tandväxlingen.


Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-23

Hejsan
Min dotter på 9 månader har på sina två framtänder vita fläckar. Är det något man ska göra åt det?
Hej Ebba, nej det är inget som man gör åt det men det skulle vara bra om man kollar. Ibland kan vara att emaljen är svagare eller varit utsatt på andra faktorer som nappflaskan eller amning hela tiden särskilt på nätterna.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,


Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-14

Min dotter på 9 månader har två tänder ner och två uppe. Idag ramlade hon och fick ett slag mot munnen så det började blöda i tandköttet ovanför ena tanden i överkäken. Bör vi kontakta tandläkare för att få en tid?
Hej, jag det skulle vara bra om en tandläkare undersöker henne så kan utesluta andra skador i munnen och ni kan få mer information.
Så kontakta oss gärna.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-03

Är det vanligt att ett barn (3 år) slår ut hela tanden inklusive rot?
Hej Elin, nej det är inte vanligt. Det brukar vara att tanden varit utsatt för yttrevåld som t.ex han ramlat och slagit sig i munnen etc. Det skulle vara bra att en tandläkare undersöker honom.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-03

Hej jag har min tand är lös, jag vet inte om jag ska tappa den. Det är tanden uppe brevid den längst in, jag är 10
Hej, ja, förmodligen är en mjölktand som du ska tappa. Vicka på den bara.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-25

Hej jag är 19 år gammal och jag undrar om jag måste betala något ifall jag träffar tandläkare
Hej, man har rätt till tandvård till och med året man fyller 23 år. Så kontakta en klinik nära dig och be bli listad om du inte redan är det.

MVH,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-16

Hej.
Jag undrar angående behandling för barn med korsbett och vad jag förstått tvångsföring. På ena sidan, bak. Barnet i fråga är fem år och frågan är om detta bör behandlas nu eller avvaktas. Även vilken typ av behandling som är vanlig och möjlig. Vårt barn har rekommenderats att få plast på två tänder för korrigering nu och information att tandreglering kommer behövas vid ca 12-års ålder. Barnet har en 6-årstand som delvis kommit ut och övriga 3 inte. Har i övrigt tappat de två nedre framtänderna samt övre framtänderna är lösa. Vi funderar på att söka en annan tandläkare för en ”second opinion” då vi är osäkra på bedömningen. Är det inte tidigt att åtgärda nu. Bör det inte avvaktas något år för att se om förändring/förbättring sker av sig själv. Och är det en vanlig behandling att läggs på material på två tänder för justering?
Tack på förhand
Hej, man brukar inte börja med någon tandreglerings behandling på så små barn. Det är väldigt tidigt. 6:ors tänder brukar komma fram mellan 5-7 år, vi har inte en exakt ålder, alla är så olika, en del flickor börjar växlar sina tänder tidigare än pojkar.
När patienten kommer för undersökningen och vi ser något bett fel som bör eller behövs åtgärda konsulterar vi tandreglerings specialister som landstingen har anlitat och det är hen som avgör vilken behandling och när ska den ges.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-15

Hej! Jag vill lista mitt barn hos er och har fått rekommendation på två specifika tandläkare. Kan jag önska någon av dessa när jag gör anmälan ovan?
Hej, ja, det går bra att lista ditt barn här hos oss och be om en specifik tandläkare som du har fått rekommendation för.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-15

Hej, min dotter fyller 5 år nu 25 februari och har redan tappat 4 st mjölktänder och har 4 st till som är lite lösa. Är detta något jag bör vara orolig för? Dom i mitten nere som hon tappade först börjar nya tänder komma upp iaf. :) Men allt detta har hänt inom 2 veckor, är det normalt?
Hej, ja, det är inte ovanligt att flickorna växlar sina tänder lite för tidigt i jämförelsen med pojkar. Det blir mellan 5-7 år ålders för framtänderna. Så du bör inte oroa dig. Hon kommer förmodligen snart att kallas för en undersökning och då kan man kolla extra noga.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-07

Jag är under 23 år och har samordningsnumret och de sa till mig att eventuell kariesbehandling är gratis. Jag vill begära mer information om saken tack!
Hej, ja, man har rätt till gratis tandvård tills det året man fyller 23 år. Du måste har personnummer för att lista dig hos oss annars är det Folktandvården som gäller.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-25

Vad kostar undersökningar, tandhygienist rengöring av tänder osv, när man är född 00?
Hej! Du betalar inte, detta är sista året du har fri tandvård.
Trevlig kväll!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2022-01-18

Hej! Min dotter på 4 år har börjat gnissla tänder väldigt mkt på nätterna. Är det något man kan göra någonting åt?
Hej, det är vanligt att små barn gnisslar utan att det blir något allvarlig skada på tänderna. Det brukar växas bort när dem blir större och börjar växla tänderna.
Man brukar kolla vid revision undersökningen, hon kanske kommer bli kallas i år. Var är hon listad?


Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-17

Hej! Min son har svarta tänder och det är inga problem med mun hygien
Vad kan det vara och vad kan man göra? Han håller på att får vuxen tand och de har också blivit lite svarta?
Hej! Om din son inte dricker te , tar flytande järntillskott eller nyligen tagit flytande antibiotika kan de svarta prickarna bero på en speciell bakterie i munnen. Det förekommer ibland på barn. När de tappat alla mjölktänder brukar de svarta missfärgningarna försvinna. Det påverkar inte tänderna så fortsätt borsta bra! Om det är mycket missprydande går det bra att boka in din son till en tandhygienist för polering. Trevlig kväll!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-12-07

Hej!
Jag är jättenojig över mitt barns tandhygien, hon fyller 2 år strax och jag får i princip aldrig borsta hennes tänder. Ibland får pappa borsta lite men oftast inte. Jag har testat allt, och vill inte hålla fast henne o tvångsborsta för då får hon panik. Hon älskar att borsta tänderna själv och gör det morgon/kväll med fluortandkräm, försöker instruera henne hur hon ska borsta för det är liksom det bästa jag kan göra just nu, och hon borstar förmodligen bättre än nån annan 2åring jag vet haha.. men iaf: hur orolig bör jag vara? Kan detta räcka i den här åldern? Bör tilläggas att vi är väldigt försiktiga med sötsaker och hon dricker endast vatten och lite bröstmjölk.
Hej!
Det låter inte som att du behöver vara orolig. Det är jättebra att ni har rutin på att borsta morgon och kväll, även om det inte är optimalt borstat gör det mycket med fluortandkräm och goda kostvanor. Ett tips kan vara att låta barnet tro att hon/han bestämmer. T.ex vilken borste, vilken barntandkräm eller vem som ska få borsta. Ni kan också prova en favoritkaraktär. Gillar hon Pippi eller kanske Greta Gris? Hon får välja någon av dem som får borsta hennes tänder, så kan du låtsas vara t.ex. Pippi och sjunga på signaturmelodin samtidigt som du borstar.
Ett knep som funkade för 1 vecka sedan kanske inte funkar denna veckan. Försök att vara kreativa och testa nya sätt.
Du är långt ifrån ensam med detta problem, det är bara att fortsätta försöka och hålla rutinen, snart kommer det gå lättare!
Trevlig helg!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-10-01

Kostar det att gå till tandläkaren när
man är 19?
Hej! Nej det är kostnadsfritt till och med året du fyller 23.
Ha en bra dag!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-08-25

Hej!
Jag undrar lite om Invisalign. Om man är 21 år gammal och enbart vill genomföra behandlingen av estetiska skäl står man då själv för hela beloppet, eller finns det något bidrag man som 21 åring kan ta del av?Tack på förhand
Hej! Ja, du står för hela kostnaden själv, finns inga bidrag för detta.
Allt gott!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-06-30

Hej! Vad kostar det på ett ungefär för en undersökning och tandstensborttagning för en 15 åring?
Hej!
Tandvård är kostnadsfritt till och med året man fyller 23år.
Allt gott!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-06-28

Hej ! Jag är 23 år och undrar om tandvård är forfarande kostnadsfritt för mig? Jag vill specificera att jag fyller 24 år i september 2021.
Hej! Det är fri tandvård till och med året du fyller 23. Så i ditt fall betalar du själv detta år. Att komma ihåg är att du 1 juli kommer få ett tandvårdsbidrag på 600kr från Försäkringskassan som finns att använda hos tandläkaren, detta ser vi när du kommer och drar av på priset för din behandling! Allt gott!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-06-03

Hej, är det gratis med tandvård om man är 97:a och ska fylla 24 i år? :)
Hej! Nej tyvärr, det är gratis tandvård fram till 23år, alltså för dem som är födda 1998 och senare. Du kommer däremot få ett tandvårdsbidrag på 600kr från försäkringskassan den 1 juli som dras av på din kostnad hos tandläkaren eller tandhygienisten. Mvh.

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-04-15

Jag är 19 år gammal är det kostnadsfritt då. Eller ?
Hej
Du har rätt till all diagnosbeserad tandvårdsbehandling kostnadsfritt på den kliniken du valde lista dig på. Dessutom ska du kunna besöka övriga tandläkare vid endast akuta besvär.
med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-03-24

Hello, can I ask if Im 23years old I need to pay for dantist or its free till 24 yeras old? Tack
Hi, You have free dental care for children and young people until the year in which they turn 23. That meens you have free dental care until 31 of December the year you turn 23, even if your actual birthday is earlier the same year.
Have a nice day!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-03-17

Hej!

Jag har besvär med mina visdomständer och skulle vilja dra ut en i överkäken (de i underkäken har inte kommit ut helt). Jag är 22 år, fyller 23 år i mars och är folkbokförd i Stockholm. Har inte valt någon tandvård än, behöver jag göra det för att boka en tid hos er? Och är det gratis för mig som inte än fyllt 23?

Tack för hjälpen
Hej

Du är betalande patient fr o m årsskiftet på kalenderåret du fyller 23. Fyller du 23år mar-2021 så betalar du för dina tandläkarbesök redan vid 2021-01-01.

Du kan boka dig till valfri klinik genom hemsidan. Du är även hjärtligt välkommen att ringa oss på 08 22 22 22 så hjälper vi dig gärna med tidsbokning.


Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-27

Min dotter (6 år) har fått en ny tand men den gamla lossnar inte. Den nya har kommit upp innanför. Är det läge att boka tid för att dra ut den gamla?
Hej

Om mjölktanden är lös så är det bara att vicka försiktigt tills den lossnar. Det kan hända att permanenta tanden kikar fram under tiden mjölktanden håller på att lossna. Processen kan ta någon-några veckor. Om mjölktanden inte är lös så kontaktar ni er klinik för kontroll och utvärdera om den ska dras ut.

Lycka till.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-20

Hej,

jag har tre barn (4, 5 och 8 år gamla) hemma som kom nyligen från Filipinerna med min sambo, alla tre har väldigt dåligt tandstatus. De två minsta har regelbunden tandvärk. Vi har ansökt om personnummer men inte fått de ännu. Hur går vi till vägs för att få barnen behandlad? Hur mycket kostar det?
Hej Michael!

Hoppas ni mår bra =).

Det är alltid gratis med barntandvård.

Ha en fortsatt fin dag.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2021-01-05

Hej,


Oscar heter jag och är 21 år gammal. Jag är för tillfället inskriven hos folktandvården (osäker på hur det där fungerar) och går i regel alltid dit. Jag upplever däremot att jag aldrig fått riktigt bra hjälp där, de verkar prioritera att beta av så många patienter som möjligt på kortast möjliga tid. Min fråga är helt sonika om jag istället kan vända mig till er och fortfarande omfattas av avgiftsfri tandvård?


Jag har nämligen börjat få lite problem med blottade tandhalsar i underkäken och upplever att detta artat sig på relativt kort tid. Det handlar framförallt om en tand där väldigt mycket har försvunnit, men jag ser också att tandköttet på intilliggande tänder börja dra sig tillbaka. Jag var hos folktandvården gällande detta och fick som svar att det förmodligen beror på att jag tidigare haft tandställning, men att de inte kunde göra något åt saken. Mer än så sades inte under det besöket. 


Jag vänder mig därför till er i hopp om lite tydligare förslag på hur jag kan komma till bukt med detta. Jag upplever inte att det ilar (än iallfall), men att tandköttskanten kan "ömma" till och från. Jag har också en del tandsten på dessa tänder som jag antar bör avlägsnas. På bifogad bild har jag markerat vilka tänder det handlar om.


Tacksam för svar! 


/Oscar
Hej Oscar!

Hoppas du mår bra! Vad kul att du hittat till oss. Du kan absolut boka in ett besök hos oss och det är fri tandvård tom året du fyller 23 år.
Du kan kolla vilken klinik som är närmast dig och antingen boka besöket på vår hemsida eller ringa kliniken för att boka in ett besök. Du är mer än välkommen. Ha en fortsatt fin kväll.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-11

Hej!

Jag är 21 år och har en glugg mellan mina framtänder. Jag har varit hos min tandläkare angående detta och diskuterat om att fylla igen den. Men dom säger dock att jag måste vänta tills jag är 23 då man inte får göra kosmetiska ingrepp på tänder/tandkött som är friska förens efter man fyllt 23. Stämmer detta?
Hej Linnea!

Hoppas du mår bra =).

Det har jag inte hört tidigare. Du kan göra det ingreppet med måste betala fullt pris eftersom det ingår i estetik.

Hoppas du får en fortsatt fin dag.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-11

Min dotter fick en sten på sin framtand för två dagar sedan. Hon har inte ont och tanden verkar inte lös. Ska vi ändå komma på en undersökning?
Hej
Det är bra att få tanden kontrollerad och att du gör en anmälan till försäkringen ifall det blir framtida komplikationer.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-18

Hejsan.
Min dotter är 5 år. Hon låg på rygg och kollade på surfplattan och tappar greppet om plattan så den slår till ena framtanden på övre raden. Nu är tanden lös. Hon kan inte svara på om den varit lös sen innan. Det närmar sig åldersvis att att börja tappa tänder men blir lite orolig för om den inte va redo att lossna redan.
Hej
Det kan vara att tanden blev lös då nya vuxen tanden är på väg ut och smällen från surfplattan snabbade på processen. Bra att gör en anmälan till era försäkring om incidenten och få tanden kontrollerad hos tandläkaren. Så länge hon inte har ont så är det behöver inte vara oroliga men bra ändå att kontrollera tänderna efter trauma.
Ha en bra dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06

Hej! Min dotter som är 6 år gammal tappade en av sina framtänder i överkäken för 10 veckor sedan. Den var lös och hon tappade den när hon bet i ett äpple. Fortfarande har ingen ny tand kommit ut.
Tanden jämte var också lös och ramlade ut ca 2 veckor efter och där har en ny tand kommit upp. Den syntes nästan direkt efter att hon tappat mjölktanden.
Kan det vara så att det saknas En vuxenttand? Ska vi söka vård?
Hej
Det skulle vara bra att få en kontroll av den tanden. Det kan vara olika hur lång tid det tar för en vuxentand att bryta sig igenom och det kan ta något längre tid om tandköttet läkte ihop där. Aldrig fel med en kontroll hos hennes tandläkare.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05

Hej, jag är 13 år och jag har upptäckt små gulbruna hål på min tand som sitter på överkäken. Dom ser inte ut att vara så stora.
Behövs sådana hål borras eller kan man bara försöka sköta tanden väl och försöka låta de läka bort. Jag har alltid haft fobi för att gå till tandläkaren. Jag har hört att det ska finnas något medel man kan ta på där det är skadat och så gör de medlet att man får en konstgjord email, stämmer detta?
Hej Melvin, det bästa du kan göra är att boka en tid hos din tandläkare för att göra en undersökning. Tandläkaren kan behöva ta en röntgenbild för att utesluta karies (hål i tänderna). Om du tycker att tandläkarbesöket känns mycket obehagligt så finns det hjälpmedel. Till exempel om du behöver laga en tand så kan du få lugnande medicin innan behandlingen. Detta kan göra att du blir mer avslappnad och på så sätt kan tandläkarbesöket upplevas mindre obehagligt.
Lycka till!

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-05-05

Jag är 13 år och jag tappade en tand precis men det blöde ingenting och i efterhand gör det ont.är orolig om det var en vuxentand jag tappade.
Hej
Största sannolikheten är att du tappade en mjölktand då tandköttet blödde minimalt.Det kan vara något lokalt besvär i samband med att vuxen tanden håller på att växa ut. Viktigt att du håller god munhygien i området så att inte det blir inflammation. Om du känner att besvär ökar med tiden boka gärna en kontroll hos don tandläkare.
Hoppas att svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-29

Hi. I am 23 years old and i have swedish personnummer do i have free dental care? My teeth is very broken.
Hi
If you are born 1997 or later you will be able to have free dentalcare. It is free dental care until the year you fill 23yeas. By the start of the year you will turn 24years it is a dental care cost for your visits.
Have a nice day

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-20

Hej, jag har precis fyllt 21 och har fri tandvård till jag är 23.
Jag var hos tandläkaren förra veckan på en kontroll då hon sa att tanden jag gjort rotfyllning i behöver vi laga men sen sa hon att det behövs göras en krona för att bevara tanden. Detta sa hon dock att hon inte visste om jag kunde få de nu när jag går gratis till jag och får därför vänta tills ja får betala och fick bestämma då hur jag ville göra.

Hur funkar det? Får jag inte hjälp med det då jag inte betalar än? Tänker att det låter konstigt om det är något som behöver göras. Tacksam för svar på detta.
Hej,
Om det behövs en fyllning eller krona beror på olika faktorer såsom hur stor mängd tandsubstans som saknas, utsträckningen av fyllningen på tanden. Om man gör bedömningen att en krona är nödvändig kan man bl.a. remitteras till en specialist i protetik för sådan behandling, även inom den fria tandvården. Är du inte nöjd med det beslut som tagits eller önskar mer information för att klargöra är du välkommen till oss för en 2nd opinion.
Ha en bra dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-09-18

Hej,
Jag har en dotter hemma född 20131106. Hon har plötsligt fått en lös framtand i underkäken. Vi upptäckte det efter att hon börjat klaga på tanden att den "gör ont" när hon t ex äter äpple eller knäckemacka. Det känns lite tidigt med lösa mjölktänder vid 4 1/2. Kan hon ha slagit i tanden och skadat den utan att det syns i form av missfärgning?

Vänligen
Erica
Hej Erica
Det kan absolut vara så att hon slagit i tanden.
Barn födda 2013 har obligatoriskt undersökningsår hos tandläkaren, så boka tid för undersökning om ni märker att hon har ont i tanden.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-19

Hej!
Min son på 7 år har mineraliseringsstörning på alla sina 6års tänder. (Även på den ena framtanden i underkäken.)
Vad behöver göras med hans sexårständer då de ilar och värker när vi borstar hans tänder och när han äter. (Är extremt noggrann med tandskötsel då min mamma var tandsköterska.) De är också mörkt gula i färgen. Är det bättre att dra ut dessa tänder än att laga dem? Vill ju inte att han ska bli rädd för tandläkare. Är det bättre att borra med vattenlaser på barn jämfört med traditionell borr?
Tack på förhand!
Mvh Sofia orolig mamma
Hej!
Ja, det kan bara bra att ta den diskussionen om man ska spara tänderna eller inte. Det beror på hur mycket skadade de är och så får man kontrollera vilka permanenta anlag som finns innan man tar det beslutet.
Jag kan inte svara på om vattenlaser är skonsammare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-30

Hej, jag har tidigare gått hos en tandläkare på min födelseort. Men det är lite besvärligt rent geografiskt. Så har tänkt byta. Jag har fått journalerna därifrån så undrar om jag kommer till er ifall ni vill ha dessa innan?
Hej,
Du är varmt välkommen att boka tid hos oss. Ta gärna med dina journaler till ditt besök så kan vi lägga in dessa i din nya journal.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.