Barntandläkare/Barntandvård Stockholm

Distriktstandvården har gedigen kunskap om barntandvård och kan erbjuda ditt barn allmän- och akut tandvård samt avancerade specialistbehandlingar.

Barntandvård Stockholm

Barntandvård på Distriktstandvården

Tandvård är gratis till och med året du fyller 23 år. Gratistandvården gäller året ut, oavsett om du fyller 23 år i januari eller december. Distriktstandvården har gedigen kunskap om barntandvård och utför allt från enkla till avancerade behandlingar.

På uppdrag av Region Stockholm arbetar vi för en trygg barntandvård. Med skicklighet och hjärta tar vi hand om ditt barns tänder och mun. Du är välkommen att lista på dig själv och ditt barn hos oss!

Vanliga frågor

Till vilken ålder är tandvården gratis?
Du får gratis tandvård t.o.m. året du fyller 23 år. Vissa åtgärder ingår inte i gratistandvården, dessa åtgärder är av enbart estetisk karaktär, t.ex. tandblekning och tandsmycke.
Vad innebär det att lista barn hos en tandvårdsgivare?
Alla barn ska vara listade hos en tandvårdsgivare. Det är föräldrarnas uppgift att se till att barnen får den tandvård de förtjänar och behöver. Du kan lista ditt barn hos vilken tandvårdsgivare som helst som erbjuder barntandvård. Att lista sitt barn innebär helt enkelt att en journal upprättas och barnet börjar få regelbundna kallelser. Barnet kallas till tandläkare för undersökning varje eller vartannat år.
När ska barnet börja besöka tandläkaren?
Samma år som barnet fyller 3 år är det dags att besöka en tandläkare för en första kontroll. Du väljer fritt vilken tandläkare du vill lista ditt/dina barn hos.

Första tandläkarbesöket

När barnet är tre år är det dags att för första gången besöka tandläkaren. Vi har på uppdrag av Region Stockholm, områdesansvar. Det innebär ett ansvarstagande från vår sida att kalla barn och ungdomar på regelbundna besök. Det är viktigt att du listar ditt barn hos en tandläkare för att säkerställa en god munhälsa. Fina och rena tänder i ung ålder minimerar risken för sjukdomar och tandproblem senare i livet.

Distriktstandvårdens unga patienter

Vårt mål är att ditt barn ska känna sig helt trygg i tandläkarmiljön. Vi har lång erfarenhet av barntandvård och utgår alltid från ditt barns individuella behov. Ditt barn undersöks och behandlas av erfarna tandläkare precis som våra vuxna patienter, och får tillgång till allt från avancerade tandbehandlingar till förebyggande tandvård.

Hur ofta vi kallar ditt barn är individuellt. Ser allt bra ut vid första undersökningen kommer ditt barn att kallas vartannat år. För barn med särskilda behov finns specialister nära till hands. Vi hjälper även ditt barn att få tandreglering vid behov. Om du inte listat barnet ännu kan du enkelt göra det här på vår hemsida eller kontakta oss på den klinik du väljer att gå till.

Lista ditt barn

Områdesansvar

På uppdrag av Region Stockholm har Distriktstandvården en mängd områden att ansvara för när det gäller barntandvård. Målsman får fritt välja tandläkare till sina barn – vi har ansvaret att se till att samtliga barn och ungdomar får den tandvård de behöver. Om barn och ungdomar inte är listade hos en tandläkare kommer vi att kontakta målsman och kalla barnet till vår klinik.

Det är viktigt att du som förälder försäkrar dig om att ditt barn är listat hos en tandläkare. När barnet är listat hos en tandläkare kommer det att registreras i Libretto (IT-stöd för vårdgivare som utför landstingsfinansierad barn- och ungdomstandvård) och då kan vi vara säkra på att ditt barn besöker tandläkaren. Om barnet inte är registrerad som “Listad” i Libretto så har vi en skyldighet att kontakta dig som förälder och försäkra oss om att ditt/dina barn får den tandvård de har rätt till.

Alla barn är välkomna till samtliga av våra kliniker.

Nya bestämmelser för den fria tandvården

Från och med 1 januari 2017 steg åldersgränsen för den fria tandvården till 21 år. I januari 2018 blev tandvården gratis hela året du fyller 22 år och sedan 2019 är tandvården gratis t.o.m. året du fyller 23 år. Detta är politiska beslut och gäller för alla offentliga och privatägda tandvårdskliniker i Sverige.

Enligt Personuppgiftslagens krav på tydlighet vill vi informera patient/vårdnadshavare om att journaluppgifter från Distriktstandvården registreras i Region Stockholms IT-system Libretto.

Lista ditt barn

Patientfrågor om Barntandvård
Min dotter fick en sten på sin framtand för två dagar sedan. Hon har inte ont och tanden verkar inte lös. Ska vi ändå komma på en undersökning?
Hej
Det är bra att få tanden kontrollerad och att du gör en anmälan till försäkringen ifall det blir framtida komplikationer.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-18

Hejsan.
Min dotter är 5 år. Hon låg på rygg och kollade på surfplattan och tappar greppet om plattan så den slår till ena framtanden på övre raden. Nu är tanden lös. Hon kan inte svara på om den varit lös sen innan. Det närmar sig åldersvis att att börja tappa tänder men blir lite orolig för om den inte va redo att lossna redan.
Hej
Det kan vara att tanden blev lös då nya vuxen tanden är på väg ut och smällen från surfplattan snabbade på processen. Bra att gör en anmälan till era försäkring om incidenten och få tanden kontrollerad hos tandläkaren. Så länge hon inte har ont så är det behöver inte vara oroliga men bra ändå att kontrollera tänderna efter trauma.
Ha en bra dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06

Hej! Min dotter som är 6 år gammal tappade en av sina framtänder i överkäken för 10 veckor sedan. Den var lös och hon tappade den när hon bet i ett äpple. Fortfarande har ingen ny tand kommit ut.
Tanden jämte var också lös och ramlade ut ca 2 veckor efter och där har en ny tand kommit upp. Den syntes nästan direkt efter att hon tappat mjölktanden.
Kan det vara så att det saknas En vuxenttand? Ska vi söka vård?
Hej
Det skulle vara bra att få en kontroll av den tanden. Det kan vara olika hur lång tid det tar för en vuxentand att bryta sig igenom och det kan ta något längre tid om tandköttet läkte ihop där. Aldrig fel med en kontroll hos hennes tandläkare.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05

Hej, jag är 13 år och jag har upptäckt små gulbruna hål på min tand som sitter på överkäken. Dom ser inte ut att vara så stora.
Behövs sådana hål borras eller kan man bara försöka sköta tanden väl och försöka låta de läka bort. Jag har alltid haft fobi för att gå till tandläkaren. Jag har hört att det ska finnas något medel man kan ta på där det är skadat och så gör de medlet att man får en konstgjord email, stämmer detta?
Hej Melvin, det bästa du kan göra är att boka en tid hos din tandläkare för att göra en undersökning. Tandläkaren kan behöva ta en röntgenbild för att utesluta karies (hål i tänderna). Om du tycker att tandläkarbesöket känns mycket obehagligt så finns det hjälpmedel. Till exempel om du behöver laga en tand så kan du få lugnande medicin innan behandlingen. Detta kan göra att du blir mer avslappnad och på så sätt kan tandläkarbesöket upplevas mindre obehagligt.
Lycka till!

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-05-05

Jag är 13 år och jag tappade en tand precis men det blöde ingenting och i efterhand gör det ont.är orolig om det var en vuxentand jag tappade.
Hej
Största sannolikheten är att du tappade en mjölktand då tandköttet blödde minimalt.Det kan vara något lokalt besvär i samband med att vuxen tanden håller på att växa ut. Viktigt att du håller god munhygien i området så att inte det blir inflammation. Om du känner att besvär ökar med tiden boka gärna en kontroll hos don tandläkare.
Hoppas att svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-29

Hi. I am 23 years old and i have swedish personnummer do i have free dental care? My teeth is very broken.
Hi
If you are born 1997 or later you will be able to have free dentalcare. It is free dental care until the year you fill 23yeas. By the start of the year you will turn 24years it is a dental care cost for your visits.
Have a nice day

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-20

Hej, jag har precis fyllt 21 och har fri tandvård till jag är 23.
Jag var hos tandläkaren förra veckan på en kontroll då hon sa att tanden jag gjort rotfyllning i behöver vi laga men sen sa hon att det behövs göras en krona för att bevara tanden. Detta sa hon dock att hon inte visste om jag kunde få de nu när jag går gratis till jag och får därför vänta tills ja får betala och fick bestämma då hur jag ville göra.

Hur funkar det? Får jag inte hjälp med det då jag inte betalar än? Tänker att det låter konstigt om det är något som behöver göras. Tacksam för svar på detta.
Hej,
Om det behövs en fyllning eller krona beror på olika faktorer såsom hur stor mängd tandsubstans som saknas, utsträckningen av fyllningen på tanden. Om man gör bedömningen att en krona är nödvändig kan man bl.a. remitteras till en specialist i protetik för sådan behandling, även inom den fria tandvården. Är du inte nöjd med det beslut som tagits eller önskar mer information för att klargöra är du välkommen till oss för en 2nd opinion.
Ha en bra dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-09-18

Hej,
Jag har en dotter hemma född 20131106. Hon har plötsligt fått en lös framtand i underkäken. Vi upptäckte det efter att hon börjat klaga på tanden att den "gör ont" när hon t ex äter äpple eller knäckemacka. Det känns lite tidigt med lösa mjölktänder vid 4 1/2. Kan hon ha slagit i tanden och skadat den utan att det syns i form av missfärgning?

Vänligen
Erica
Hej Erica
Det kan absolut vara så att hon slagit i tanden.
Barn födda 2013 har obligatoriskt undersökningsår hos tandläkaren, så boka tid för undersökning om ni märker att hon har ont i tanden.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-19

Hej!
Min son på 7 år har mineraliseringsstörning på alla sina 6års tänder. (Även på den ena framtanden i underkäken.)
Vad behöver göras med hans sexårständer då de ilar och värker när vi borstar hans tänder och när han äter. (Är extremt noggrann med tandskötsel då min mamma var tandsköterska.) De är också mörkt gula i färgen. Är det bättre att dra ut dessa tänder än att laga dem? Vill ju inte att han ska bli rädd för tandläkare. Är det bättre att borra med vattenlaser på barn jämfört med traditionell borr?
Tack på förhand!
Mvh Sofia orolig mamma
Hej!
Ja, det kan bara bra att ta den diskussionen om man ska spara tänderna eller inte. Det beror på hur mycket skadade de är och så får man kontrollera vilka permanenta anlag som finns innan man tar det beslutet.
Jag kan inte svara på om vattenlaser är skonsammare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-30

Hej, jag har tidigare gått hos en tandläkare på min födelseort. Men det är lite besvärligt rent geografiskt. Så har tänkt byta. Jag har fått journalerna därifrån så undrar om jag kommer till er ifall ni vill ha dessa innan?
Hej,
Du är varmt välkommen att boka tid hos oss. Ta gärna med dina journaler till ditt besök så kan vi lägga in dessa i din nya journal.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.