Barnets kost, munhälsa och tandvård

Rutiner och en god kosthållning kan bidra till en välmående mun hos barnen. Här pratar vi om lördagsgodis, småätande och supermat för starka tänder.

Barnets kost, munhälsa och tandvård

Barnets kost och munhälsa

När barnet är sex månader sker vanligtvis växlingen från amning eller flaska till smakportioner. Smakportioner innebär helt enkelt små smakprov på riktig mat, som barnet faktiskt ska äta för första gången. Det ska inte krävas någon jätteansträngning för barnet att äta sin första måltid. Barnets tänder har förmodligen inte (eller precis börjat) titta fram och ska inte behövas användas för att tugga maten. Barnet är dessutom ovan vid att behöva behandla födan mer än att svälja den, så konsistensen måste vara mjuk så att barnet inte sätter i halsen.

Vad ska barnets första föda bestå av?

Koka gärna maten och mixa ner den. Exempel på bra råvaror för ett barn är potatis, grönsaker, majs, blomkål, kött, morot och vitt eller rött kött. Du kan också mosa frukt – banan brukar vara en storfavorit! Viktigt är att du ger mat på rutin. Barnets magsäck är liten och kan inte äta stora portioner på samma gång. Disponera därför matintaget jämnt under dagen.

För tändernas välmående är det viktigt att tänka på:

  • Börja inte med söta maträtter för tidigt! Undvik exempelvis saft, nyponsoppa, godis, fruktpuréer, kex och russin. Välj hellre rotfrukter och grönsaker som första smakportioner.
  • Undvik att alltid ha en nappflaska med saft, nyponsoppa eller annat sött tillhands.
  • Vatten är den helt ”tandsäkra” drycken och den dryck som barnet bör vänja sig vid redan från början.
  • Även om sockerfri läsk inte ger hål i tänderna så vänjer sig barnet ändå vid söta drycker. Det känns lite onödigt, eller hur?

Lördagsgodis och barnets kost?

Som småbarnsförälder är lördagsgodis en fråga som man måste ta ställning till. Godis är gott, och det är viktigt att se till att barnet får goda godisvanor. Det bästa är att se till att barnet helst bara äter godis en gång i veckan, och då äter allt på en gång och inte sparar godis till andra tillfällen. Tänderna mår bättre av att inte småäta godis.

Det bästa för barnets tänder är att sätta goda vanor tidigt!

Vanliga frågor

När får barn börja äta riktig mat?
När barnet är sex månader sker vanligtvis växlingen från amning till smakportioner. Maten bör vara mjuk, gärna mixad för att inte riskera att barnet sätter i halsen.
Vad ska barnets första föda bestå utav?
Exempel på bra råvaror för ett barn är potatis, grönsaker, majs, blomkål, kött, morot och vitt eller rött kött. Du kan också mosa frukt - banan brukar vara en storfavorit!
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Mat och dryck
Hej!

Jag har tre frågor.
1. Jag dricker apelsinjuice i princip varje dag till frukost. Är detta något jag bör sluta med eller är det okej, om jag tar hand om tänderna efteråt? Och hur bör jag tänka om jag dricker juice varje dag?
2. Jag har ilningar, så har svårt att äta glass nuförtiden. Kalla drycker kan också ila. Jag har börjat använda Sensodyne och det lindrar men jag blir inte helt av med besväret. Jag har haft detta i ett par år nu ungefär. Jag har haft med mig att jag borstar tänderna för hårt och jag försöker undvika detta. Jag har även mjuk tandborste. Finns det något jag kan göra åt det här? Jag har bara fått tips från tandläkaren att använda en ilningslindrande tandkräm, vilket jag nu gör.
3. Jag undrar om det finns någon munskölj som ni kan rekommendera? Jag har aldrig fått höra att jag behöver någon men finns det ingen munskölj som man kan använda dagligen som stärker och skyddar tänderna extra? Gärna om det finns någon som lindrar ilningar ännu mer.

Tack!
Hej Anton och tack för dina frågor.
Om du dricker apelsinjuice i samband med frukost är det inte så farlig för tänderna men allt som fräter på tänderna i stora mängder och flera gånger kan göra att emaljen fräts och det kan ge ilningar. Provar att dricka mjölk istället för apelsinjuice ett tag.
Det finns massor av munsköljssprodukter i marknaden så det är bara att välja. Helst skölj munnen med den efter lunchen och inte på morgonen eller på kvällen när du precis har borstat tänderna.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-16

Hej! Kan man dricka kaffe utan socker eller mjölk när man vilar tänderna?
Hej Martin och tack för din fråga.
Ja, dricka kaffe eller té utan varken socker eller socker skulle inte ge någon negativ påverkad på tänderna.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-04-25

Hej!
Jag undrar om te och kaffe också orsakar syraangrepp på tänderna? När man tänker "sockerklockan", är det ok att dricka te mellan måltiderna, eller blir det samma effekt som om man åt någonting?
Hej Tanya och tack för din fråga.
Kaffe och Té skulle inte orsaka syraangrepp om man inte blandar med något annat. Till exempel socker eller mjölk. Där kan tänderna påverkas om man det gör det flera gånger under dagen men en gång är inte så farlig. Bara té utan socker, mjölk eller något annat visar att det motverkar karies.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-13

Hej, Jag undrar om äppelsyran i salivstimulerande pridukter påverkar emaljen negativt eller annat? Väldigt tacksam för svar.
Hej och tack för din fråga.
Nej, den påverkar inte emaljen negativt, den hjälper att producerar mer saliv som ska skydda dina tänder mot karies.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-09-27

Vad händer om matbiten blir kvar i hålet var visdomstanden har dragits ut?
Hej Linus och tack för din fråga. Matrester kan fastna i hålet efter man drog ut en tand men det är viktigt att försöka rensa bort dem. Det luktar ila eller området blir inflammerat om det ligger länge. Skölj munnen efter måltiderna med vatten. Om du känner att det redan luktar ila använd Klorhexidin munsköljning 2gg/dagligen under en vecka.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-12

Hej

Är Grönt Te bra eller dåligt för mina tänder som har en kraftigt försvagad emalj? Nätet säger bu och bä om vart annat tycker jag, blir inte klok alls av att läsa där, därför frågar jsg mu er, så vad säger ni? Fortsätta dricka eller sluta?
Hej! Så länge det är tesorter som inte är smaksatta med något surt ex. bär eller citron så går det bra att dricka för dig. Avråder från att ha mjölk och/eller socker i teet.

Trevlig kväll!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-12-07

Hej, jag har ett barn som har mih-tänder. Funderar på hur vi ska göra ex vid mellanmål, frukt och fika, om han ska borsta tänderna efter det (alltså borsta tänderna oftare än 2 ggr/dag?) eller om det kan fungera att ta ett sockerfritt flourtuggummi?
Hej. Bra att du tänker på att dessa tänder kräver lite extra omsorg. Ni behöver inte borsta oftare än två gånger per dag då det ökar risken för tandborstskador, men att ta ett tuggummi (alternativt en fluortablett) är en god idé.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-30

hej!är det sant att tungan kan göra så att tänderna 'flyttar' lite? Och är det dåligt för tänderna om man tuggar tuggummi varje dag?
Hej!
Normalt sett flyttar tungan inte på tänderna men om man ofta pressar mycket hårt med tungan mot en tand med dåligt benfäste kan tanden kanske påverkas lite.
Det är inte farligt för tänderna att tugga tuggummi om det är sockerfritt tuggummi. Man kan dock bli trött i tuggmusklerna och käklederna om man tuggar väldigt intensivt och länge.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,emaljen på mina tänder är ganska eroderad, och jag vill göra mitt allra bästa för att inte förvärra problemet. Har därför några frågor om det här:* Jag gillar att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol, och har nästan alltid ett tuggummi i munnen. Är det bra, eftersom ökad salivproduktion och xylitol är bra för emaljen? Eller är det dåligt, eftersom det kanske hindrar den remineralisering som ska ske efter att jag ätit?* Vilket är bäst: Att skölja munnen med vatten efter maten, eller att skölja munnen med tandkräm och vatten, eller att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol?* Hur påverkas emaljen om jag sippar örtte med mjölk (mixen har ett pH-värde på ungefär 6,4) under väldigt lång tid?* Kan speciella tandkrämer, intag av vitamin K2, eller något annat hjälpa till att remineralisera skadad emalj?* Vad mer kan jag göra, förutom att undvika sura drycker och sur mat?Vore väldigt tacksam för svar!/Maria
Hej
Vad bra att du är medveten om din eroderade emalj och försöker ta hand om dina tänder.
Tuggummi är bra då det ökar salivproduktionen (om du inte har problem med käkleder etc, då kan tuggummituggande vara en onödig belastning), fortsätt gärna med det efter maten.
Vad det gäller örtte med mjölk så är det framförallt mjölksockret i mjölken som kan ge karies.
Fluorsköljning 0,2% är bra för att stärka dina tänder och minska risken för ilningar.
Förutom att undvika sura drycker och sur mat kan du undvika att borsta tänderna direkt efter intag.
Har du besvär med sura uppstötningar? Skölj isåfall munnen med vatten direkt efteråt och försök få hjälp av läkare för att bli av med dessa.
Om du dricker sura drycker så drick gärna med sugrör.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag är 15 år och har börjat få gropar på tänderna där nere och mina tänder har börjat bli genomskinliga. Vad ska bag göra? Jag bor i Göteborg. Finns det någon stans jag kan gå?
Hej!
Jag tycker att du ska kontakta din tandläkare och fråga om dina gropar och genomskinliga tänder. Det låter som om det kan vara erosionsskador och i så fall ska du tänka på att inte dricka läsk/cola eller juice så ofta. Du ska heller inte äta frukt många gånger per dag. Viktigt är också att inte borsta tänderna direkt efter att du har ätit eller druckit något syrligt. Skölj i stället munnen med vatten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Allt väl? Är det dåligt för tänderna att äta plommon alt. katrinplommon?Med vänlig hälsningBengt Eriksson
Hej,
Precis som all annan frukt så innehåller plommon en stor mängd fruktsocker vilket i sin tur inte är bra för tänderna i för stora mängder. Rekommendationen är 5 intag/dag (frukost-mellanmål-lunch-mellanmål-middag) och där i mellan behöver tänderna få vila och återhämta sig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Om man nyss har ddragit ut en tand, kan man äta godis då? ?Eller blir det infekterat? ( 15 år)
Hej!
Man ska inte äta något alls ca 2-3 timmar efter att en tand tagits bort. Sedan kan man äta men vara lite försiktig på den sidan där tanden är borta. Detta gäller även godis.
Överhuvudtaget ska man tänka sig för lite innan man äter godis. Tänderna mår inte bra av att man äter godis för ofta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejMisstänker att jag har fått frätskada på en tand i höger underkäke. Besvären började i somras efter att jag ätit vinbär i trädgården, troligtvis blev exponeringen för syra för lång. Då ilade det mycket från en tand vid tandbortning.Till vardags går tandbortning bra men ibland om jag ätit sura frukter kan det ila från tanden när jag bortstar på kvällen.Jag misstänker således en emaljskada där ilningen lätt återkommer om jag äter något surt.Hört talas om att det finns porslin-behandling att erbjuda. Om det gäller en enda tand, skulle man kunna få behandlingen i samband med en årskontroll hos tandläkaren eller tar behandlingen lång tid och behöver separat besök? Vad kan man ungefärligen räkna med för kostnad? Hundralappar/tusenlappar?Kommer jag tolerera syrliga frukter bättre i framtiden efter sådan behandling? (självklart blir det aldrig mer 30min vinbärsätande i följd, men vill gärna öka toleransen något mot frukt)Mailsvar önskasMVHAndisheh
Hej!
Det är bra att du är lite mer försiktig med att äta syrliga/sura saker, det gäller även drycker. När du har ätit eller druckit något surt är det bra att inte borsta tänderna direkt efteråt. Skölj gärna tänderna med vatten efter intag av något surt.
Riktigt vad som behöver göras åt din ilande tand är lite svårt att svara på utan att ha sett dina tänder. Visst kan man ibland göra en porslinskrona men ofta räcker det med lite composite (vanlig lagning) och ibland räcker det med fluorbehandling. Beställ tid hos din tandläkare för kontroll eller fråga vid nästa vanliga undersökning.
Kostnaden varierar mycket beroende på vad som behöver göras, fluorbehandling från några hundra kronor upp till flera tusen kronor för en porslinskrona. Tidsåtgången varierar också mycket.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hur dåligt är apelsin för tänderna direkt innan tandborstning
När man äter citrusfrukter så löses lite av tandsubstansen upp pga syrorna i frukten. Om man borstar tänderna direkt så borstar man bort mineraler som man har i tänderna. Istället bör man vänta lite för det sker en remineralisation och dessa substanser tas återigen upp av tanden. Därför rekommenderar man att vänta med tandborstning direkt efter att man dricker juice eller äter citrusfrukter.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare