Barnets första tandläkarbesök

När barnet fyller tre år är det dags för det första tandläkarbesöket. Läs mer om hur barntandvården fungerar och vad du behöver veta inför besöket.

Barnets första tandläkarbesök

Alla treåringar kallas till tandläkaren

När barnet är tre år är det dags för första tandläkarbesöket. Barnet kallas till den tandvårdsklinik som du har listat ditt barn på. Anledningen till varför den regelbundna tandvården inträffar just i 3-årsålders är p.g.a. tändernas framträdande. Under barnets tredje levnadsår syns oftast de 20 mjölktänder i tandraderna. Då är det viktigt att en tandläkare får kika på tänderna.

Barntandvård är gratis

Barntandvård är gratis hos Distriktstandvården och alla barn är välkomna utan specifika förutsättningar eller villkor. Fr.o.m. 2019 är tandvården gratis t.o.m. året man fyller 23 år. Estetisk tandvård ingår inte i gratistandvården (förutom tandreglering i vissa fall som har särskilda bestämmelser).

Lista ditt barn
Lista din blivande 3-åring

Första besöket hos tandläkaren

Den tandvårdsgivare som du har listat ditt barn hos kommer att kalla er till tandläkaren någon gång under året som barnet fyller tre år.

Läs mer om listning och kallelser

Det första besöket fokuserar på att visa barnet hur det ser ut hos tandläkaren. Vi vill vänja barnet vid tandläkarmiljön och skapa en god association till tandvården. Studier har visat att barnets upplevelse som liten påverkar uppfattningen i vuxen ålder.

Under första besöket lär barnet känna sin tandläkare. Här får barnet prova på olika funktioner i behandlingsrummet, som t.ex. åka upp och ner i behandlingsstolen, trycka på knappen för att tappa upp vatten i plastglaset och prova på hur sugen känns. Barnet får bekanta sig med instrumenten och verktygen i rummet. I samband med första besöket räknar också tandläkaren tänderna tillsammans med barnet. Det ska vara kul att gå till tandläkaren. Den gamla traditionen med att få en leksak i slutet av besöket hänger kvar än idag.

När det är dags att gå hem får ni en ny tid. Ofta ligger den nya tiden två år framåt i tiden. Om barnet befinner sig i någon typ av riskzon för exempelvis karies, kan barnet komma att kallas varje år istället.

Hur vi gör för en bra start

Den fortsatta barntandvården

Barnet som har blivit vuxen fortsätter att besöka tandläkaren kostnadsfritt till och med året han/hon fyller 22 år. I vuxen ålder övergår man ofta från termen ”listning” till ”registrering”. Det är ingen skillnad egentligen, utan patienten kallas fortfarande för revisionstider. En revisionstid innebär en tid för kontroll, det vill säga en undersökning. Revisionen ligger antingen varje eller vartannat år. Det är individuellt hur ofta patienter behöver besöka tandläkaren.

Barnpassning och familjetider

Meddela gärna oss innan ditt besök om du tar med ett barn som kan behövas ses efter under tiden du får din behandling. Vi ska göra vårt yttersta för att ta hand om den lilla så att du kan koppla av i tandläkarstolen. Dessutom ordnar vi gärna familjetider, vilket innebär att hela familjen kan besöka oss samtidigt. Receptionisterna ser till att era behandlingstider ligger parallellt eller efter varandra.

Barntandvård är en hjärtefråga

Vi på Distriktstandvården tar hand om drygt 55 000 barn i Stockholm. Ända sedan start 2010 har vi haft barntandvård integrerat i verksamheten. Med visionen att bli den självklara tandvårdskedjan i Stockholms län väljer vi att inte sålla bort målgrupper. Hit är alla välkomna.

Våra tandläkare är engagerade i ungas munhälsa. Vi arbetar dagligen för att förbättra barn och ungdomars tand- och munstatus. Våra behandlare sprider information och infriar förståelse för vikten av tandvård i hemmet. En god munhälsa som ung bidrar till en god munhälsa i vuxen ålder.

Vi tar hand om barnen

Lista ditt barn hos oss för en trygg och engagerad barntandvård.

Lista ditt barn
Lista din blivande 3-åring

Vanliga frågor

Vilken ålder ska barn få tandvård?
Samma år som barnet fyller 3 år är det dags att besöka en tandläkare för en första kontroll. Du väljer fritt vilken tandläkare du vill lista ditt/dina barn hos.
Måste man ringa och boka tid själv?
Nej, den tandvårdsgivare som du har listat ditt barn hos kommer att kalla er till tandläkaren när det är dags.
Hur ofta ska mitt barn besöka tandvården?
Ofta ligger den nya tiden två år framåt i tiden. Om barnet befinner sig i någon typ av riskzon för exempelvis karies, kan barnet komma att kallas varje år istället. Detta får ni reda på efter att tandläkaren undersökt barnets tänder.
Är tandvård gratis för barn?
Ja! Du får gratis tandvård t.o.m. året du fyller 23 år. Vissa åtgärder ingår inte i gratistandvården, dessa åtgärder är av enbart estetisk karaktär, t.ex. tandblekning och tandsmycke.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.