Lista ditt barn hos en tandläkare

Alla barn ska vara listade hos en tandläkare. Från 3 års ålder kommer regelbundna kallelser. Läs mer om listning och kallelser för barn.

Lista ditt barn hos en tandläkare

Lista ditt barn hos en tandläkare

Som förälder har du en skyldighet att lista ditt barn hos en tandläkare. Du kan fritt välja barntandläkare och du binder inte upp dig själv eller barnet. En del tandläkare erbjuder inte barntandvård, andra tar emot barn med förutsättningen att föräldrarna går där. På Distriktstandvården är alla barn välkomna, oavsett vilken tandläkare föräldrarna eller övriga syskon besöker. Barn- och ungdomstandvård är alltid gratis t.o.m. 23 års ålder.

Lista ditt barn

Vad innebär det i praktiken att lista ett barn?

Att lista ditt barn innebär helt enkelt att en journal upprättas för barnet, han/hon skrivs in i systemet och barnet registreras hos SLL, Stockholms läns landsting. När barnet är inskrivet, påbörjas de regelbundna tandvårdsbesöken. Första undersökningen hos barntandläkaren inträffar samma år som barnet fyller 3 år.

Listningen av barn sker oftast i november, året innan barnet fyller 3 år. Många gånger får du information från olika tandvårdsgivare och barntandläkare hemskickat, du väljer helt fritt vilken tandläkare ditt barn ska besöka. Tandvård är kostnadsfritt för alla personer till och med året de fyller 23 år.

Efter listningen kommer kallelsen

Så fort du har valt en tandläkare och listat ditt barn, så kommer ni få en kallelse hemskickad under året som barnet fyller 3 år. Kallelsen informerar om att första tandläkarbesöket närmar sig och anger dag och tidpunkt för detta.

Vad händer om jag inte listar mitt barn?

Alla barn ska vara listade hos en tandläkare. Barntandvård är en grundläggande faktor för att öka hälsotillståndet hos befolkningen i Sverige och alla barn har rätt till gratis tandvård. Därför är det en skyldighet som förälder att låta sitt barn få den tandvård han/hon behöver och har rätt till. Vid återkommande uteblivna besök kan Socialtjänsten bli inkopplad.

Områdesansvar för barntandvård

Det finns något som kallas områdesansvar. Att ha ett områdesansvar innebär att tandvårdgivaren står som ansvariga för att lista och ta hand om alla barn i det specifika området. Vårdnadshavaren är den som kontaktas fram till att barnet fyller 18 år. Om barnet inte är listat hos en tandläkare, är det de med områdesansvars uppgift att göra det. Detta sker ofta via brev eller telefonsamtal.

Som förälder kan du vara säker på att ditt barn är listat genom att fråga den tandläkaren ni besöker om barnet har listats i Libretto.

Akuta tandbesvär för barn under tre år

Självklart får barn som är under tre år komma till tandläkaren om det inträffar akuta situationer. Akuta fall prioriteras alltid hos Distriktstandvården och då spelar åldern ingen roll. Det enda som händer vid treårsåldern är att barnet listas, d.v.s. skrivs in, hos tandläkaren. Stockholms läns landsting registrerar aldrig barn under 2,5 år. Av den anledningen får inte tandläkare, oavsett om det är Distriktstandvården, Folktandvården eller övriga tandvårdsaktör, lista yngre barn.

BOKA EN TID

Vanliga frågor

Hur listar man sitt barn till tandläkaren?
Du kan snabbt och enkelt göra det på vår hemsida genom att klicka på länken "Lista ditt barn" i början på denna sidan eller söka på "Lista dig, ditt barn eller familjen hos oss!". Där finns ett formulär som ska fyllas i med barnets och målsmans uppgifter. Sedan är det klart!
Måste man lista sitt barn till tandläkaren?
Ja, det är en skyldighet som alla föräldrar har, att låta sitt barn få den tandvård han/hon behöver och har rätt till. Vid återkommande uteblivna besök kan Socialtjänsten bli inkopplad.
När ska barnets första besök ske?
Ni får en kallelse hemskickad under året som barnet fyller 3 år. Kallelsen informerar om att första tandläkarbesöket närmar sig och anger dag och tidpunkt för detta.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.