Mjölktänder – allt du vill veta

Mjölktänderna dyker upp när barnet är 6 – 12 månader. När barnet är 5- 6 år lossnar mjölktänderna för att lämna plats åt de permanenta tänderna. Här får du information, tips och råd om barnets mjölktänder.

mjölktänder tänder barntandvård stockholm

Människans första tänderna kallas (primära) mjölktänder. De träder oftast fram när barnet är cirka 6-12 månader gammal. Allt eftersom dyker fler tänder upp och när barnet har fyllt 3 år är det vanligt att alla 20 mjölktänder är synliga. När mjölktänderna växer fram kan det klia och göra ont i munnen, då kan det vara skönt för barnet att få något att tugga på. Barnet kan även sova och äta lite sämre precis när tanden spricker igenom.

När barnet är 5-6 år det dags för det första permanenta (vuxen) tänderna att träda fram, vilket gör att mjölktänderna bli lösa och till slut lossnar. Vid 13 års ålder är det vanligt att barnet har fått alla sina 28 permanenta tänder.

Mjölktänder är vitare än vuxentänder, de har tunnare emalj och får därför lättare hål varför man behöver vara extra noga med det lilla barnets tänder och borsta morgon och kväll och hålla sötsaker till en gång per vecka. Om en tand har mörka fläckar eller är som inte går att borsta bort eller har en annan färg än granntänderna bör man kontakta tandläkaren för en kontroll.

Mjölktänderna kan även sitta glest och ojämnt, men det rättar oftast till sig med tiden.

Läs mer om barnets mjölktänder under fliken fördjupad information.

Vanliga frågor

När får man mjölktänder?
De träder oftast fram när barnet är cirka 6-12 månader gammal. Allt eftersom dyker fler tänder upp och när barnet har fyllt 3 år är det vanligt att alla 20 mjölktänder är synliga.
Vad är mjölktänder?
Mjölktänder kallas människan första uppsättning av tänder. Det finns olika teorier om hur namnet mjölktand myntades. Vissa menar att färgen på tänderna, som är mer åt det blå/vita hållet, påminner om mjölkens färg. Således fick tänderna sitt namn efter drycken.
Andra menar att mjölktändernas ursprung kommer från barnets första föda – mjölken. Oavsett var namnet kommer ifrån så får alla barn mjölktänder.
De dyker vanligtvis upp när barnet är kring sex månader.
Vilka mjölktänder tappar man först?
Mjölktänderna blir lösa i ungefär samma ordning som de uppkom. Framtänderna lossnar därför först. När en mjölktand är lös är det bäst att fortsätta vicka och vrida på den. Detta för att minska risken att den underliggande permanenta tanden ska ta skada av mjölktanden som envist håller sig kvar.
Hur hanterar jag en utslagen mjölktand?
En utslagen mjölktand ska aldrig försöka sättas tillbaka! Det kan skada den permanenta vuxentanden som växer under. För att säkerställa att den underliggande tanden inte har skadats ska du uppsöka tandvård om barnet slagit ut en tand. I samband med utslagningen kan även tandkött, tunga, läppar etc. skadas, något som din tandläkare bör kika på.

Mjölktänder är våra första tänder

Mjölktänder kallas människan första uppsättning av tänder (de primära tänderna). Det finns olika teorier om hur namnet mjölktand myntades. Vissa menar att färgen på tänderna, som är mer åt det blå/vita hållet, påminner om mjölkens färg. Således fick tänderna sitt namn efter drycken. Andra menar att mjölktändernas ursprung kommer från barnets första föda – mjölken. Oavsett var namnet kommer ifrån så får alla barn mjölktänder. De dyker vanligtvis upp när barnet är kring sex månader, men vissa barn har tänder redan när de föds.

I takt med att mjölktänderna kommer blir barnet allt mer självständigt. När tänderna dyker upp kan barnet börja tugga och bita själv. Barnet kan börja äta fast föda och är inte längre beroende av mammans mjölk. Mjölktänderna hjälper dessutom de nästkommande permanenta tänderna att hitta rätt placering i tandraderna.

Nedan beskrivs mjölktänderna utveckling. Vi berättar vad som är viktigt att tänka på, vanliga företeelser och hur barnet kan reagera på tänderna. Vi avslutar med fasen då tänderna lossnar och ersätts med de permanenta vuxentänderna.

Mjölktändernas utveckling

Fostertiden

Tänderna bildas under fostertiden

Barnets mjölktänder bildas under fostertiden. Vuxentänderna (de permanenta tänderna) bildas i slutskedet av fostertiden. De fortsätter sedan att utvecklas ända fram till sexårsåldern. Kronan, som är den synliga delen av tanden, bildas först. Kronan består främst av dentin, samt emalj som ett skyddande ytskikt. Inuti kronan finns pulpan som består av nerver och blodkärl. När kronan är klar börjar roten att bildas. Roten sträcker sig ner i käkbenet (en tand sitter ej fastgjuten, den sitter upphängd i små trådar kallade parodontalligamentet).

För tändernas utveckling behövs framför allt proteiner, mineraler (kalcium, fosfor och magnesium) och D-vitamin, C-vitamin och A-vitamin. Brister av dessa ämnen kan leda till störningar i tandbildningen. Efter att tänderna har kommit fram är fluor mycket viktigt för att stärka de nya tänderna. Då fluor kan tränga in i ytskiktet på emaljen och stärka tänderna.

Första halvåret

Innan mjölktänderna tränger fram

Barnet föds utan tänder och lever sina första månader i livet i avsaknad av tänder. Bebisen måste få flytande föda som inte kräver ett påfrestande arbete av tänder eller käkar. Därför består matintaget det första levnadshalvåret av bröstmjölk, alternativt modersmjölksersättning. Vad gäller rengöring i munnen under första halvåret finns det egentligen inget speciellt att tänka på. Det finns inga tänder att rengöra och slemhinnorna gör ett bra jobb att hålla rent i munnen.

6-12 månader

Första mjölktänderna

Första mjölktänderna blir vanligtvis synliga när bebisen är 6-9 månader. Du som förälder behöver inte känna oro om tänderna inte dyker upp i denna ålder. Mjölktänderna kan komma både tidigare och senare. Det är inte heller onormalt eller konstigt om tänderna tittar fram redan när bebisen är 3-4 månader. Om du ändå känner dig orolig bör du boka en tid hos tandläkaren som kan kika på barnets tänder.

Mjölktändernas ordningsföljd

Första tänderna som syns brukar vara framtänderna i underkäken, tätt följt av överkäkens framtänder. Med tiden fylls tandraderna på med fler tänder. Framtänderna i underkäken brukar komma först, tätt följt av framtänderna som sitter i överkäken. När barnet är 3 år brukar de flesta mjölktänderna vara på plats. Barnet får totalt 20 mjölktänder, 10 i överkäken och 10 i underkäken.

Orolig över barnets tänder?

Är du förälder och undrar om ditt barns tandutveckling ser ut som det ska? I de allra flesta fall kan vi säga – var inte orolig, alla barn olika och utvecklas i individuell takt. Tänderna kommer tids nog och det är inte ovanligt att barn får tänder efter ettårsålder. Vill du att en tandläkare ändå tar en titt för att säkerställa att allt ser bra ut är du välkommen att boka en tid.

Bebisens reaktioner

En vanlig företeelse när tänderna tränger fram är att det kliar i munnen. Bebisen brukar tycka att det är skönt att bita på en tuggring av gummi, som gnuggar skönt mot tandköttet. Det är också vanligt att salivutsöndringen blir mer påtaglig när mjölktänderna tränger fram och barnet dreglar mer än vanligt. Du som förälder kan också märka att barnet sover sämre, och matlusten minskar.

Borsta tänderna i tidig ålder

Så fort tänderna dyker upp måste också tandborstningen sätta igång. Barnet är nu omkring sex månader och många föräldrar väljer att ge barnet smakprov på fast föda. Denna mat innehåller mer energi och näring, men det blir också viktigare att få bort matresterna på tänderna. Precis som vuxna ska barnets tänder borstas en gång på morgonen och en gång på kvällen. Även om barnet endast äter ersättning/bröstmjölk är det viktigt att börja borsta barnets tänder två gånger om dagen så fort de första tänderna kommer fram då både ersättning och bröstmjölk kan ge hål i tänderna om de inte rengörs.

Introducera tandborste och tandkräm

Ett barn bör vänja sig vid tandborstning och tandkrämssmak i tidig ålder. Börja med en mjuk tandborste med ett litet borsthuvud. Det är viktigt att du som vuxen borstar det lilla barnets tänder från början med en fluorinnehållande barntandkräm. I barntandkräm är fluorhalten lägre och anpassad efter att det lilla barnet sväljer tandkrämen då det inte har lärt sig spotta ännu. Använd en tandkrämsmängd lika stor som barnets lillfingernagel i början så går det bra om barnet sväljer lite tandkräm, däremot bör mer tandkräm inte användas för små barn.

3-årsålder

20 mjölktänder fyller käkarna
Rutiner, kost och skötsel

Barnets alla mjölktänder har vanligtvis kommit i 3-årsåldern. Nu finns 20 tänder i barnets mun och som noga måste omhändertas. I detta skede är det viktigt att skapa rutiner både kring munhygien och också kost. Se till att barnet får i sig nyttig mat som stärker tänderna. Ge barnet vatten och mjölk att dricka, vi rekommenderar framförallt vatten vid törst och måltid, men mjölk går också bra någon gång per dag. Undvik däremot dryck med mycket socker (även fruktsocker som juice, läsk, saft). Tillåt inte småätande då det är påfrestande för tänderna.
Undvik sådant som tenderar att innehålla syra och som lätt fastnar på tänderna, t.ex. russin, kex, chips och sega godisbitar. Undvik också drycker som innehåller mycket socker, exempelvis juice, läsk och saft.

Mjölktänder och godis

Godis innehåller som bekant socker. När godisbiten stoppas i munnen finns det bakterier som omvandlar sockret till syra. Syran fräter och försvagar emaljen. Mineraler i saliven och fluor från tandborstningen kan reparera små syraattacker om tänderna får vila emellan måltiderna, detta kräver dock att tänderna får vila från mat och dryck efter tandborstning och måltid, verför det är vitkigt med regelbundna måltider 5-6ggr/d. Småätande och ätande under lång tid försvårar således för saliven att återställa emaljen.

Det kan låta konstigt, men för tänderna är det alltså bättre att äta 20 godisbitar på tio minuter än 10 godisbitar på en timme. Det är också bättre för barnets tänder att äta godis en gång i veckan, än att sprida ut det på flera dagar. Lördagsgodis för barn är en god idé.

Efter att barnet har ätit godis rekommenderar vi att skölja med vatten. Vänta dock någon timme med att borsta tänderna. Detta för att emaljen, som är skör efter matintaget och syran som tillkommer, inte mår bra att av att borstas tätt inpå.

3 år och ett första tandläkarbesök

När barnet är tre år är det dags för första tandläkarbesöket. Du listar ditt barn hos en valfri tandläkare som erbjuder barntandvård. Tandläkaren kommer kalla barnet för ett första besök samma år som barnet fyller 3 år. Under första besöket räknas tänder och barnet får bekanta sig med tandvården och tandvårdsmiljön.

Lista din 3-åring hos en tandläkare

Barn vill inte borsta tänderna

När barnet börjar yttra sin egen vilja är det många som motsätter sig tandborstning. Ett tips är att göra det till en rolig sak. Leta tandtroll med en spegel innan tandborstningen eller borsta tänderna på ett äldre syskon/förälder för att avdramatisera processen. Du kan prova att borsta dina egna tänder samtidigt, barn vill ofta göra som vuxna och gillar att härma. Ett annat tips är att borsta tänderna på en plats där barnet gillar att vara, t.ex. i vagnen, i sängen, i soffan. Med tanke på att barn brukar bli griniga och mer känsliga på kvällen kan det också vara en idé att förlägga tandborstningen tidigare under kvällen.

Det är dock viktigt att man inte äter eller dricker någonting annat än vatten efter tandborstningen på kvällen Annars finns stor risk för karies. Försök att ha samma rutin varje kväll, då blir det lättare för barnet att acceptera tandborstningen.

5-6-årsålder

Barn tappar tänder och en permanent tand dyker upp

När barnet blir omkring 5-6 år så börjar de permanenta underliggande tänderna att så smått trycka på mjölktänderna. I denna fas försvinner tandroten på mjölktänderna vilket resulterar i att tänderna enbart sitter fast i tandköttet. Det är nu mjölktänderna blir lösa och det börjar bli dags för en tandväxling. Det är såhär det går till när barnet tappar sina mjölktänder och de permanenta tänderna tar plats i käkarna.

Vissa barn tappar tänder sent, andra tappar tänder tidigt. Alla är olika och varken det ena eller det andra är på något sätt farligt eller onormalt. Ibland krävs bara lite tålamod. Läs mer om lösa och tappade tänder längre ner.

Första permanenta tanden

När barnet är omkring sex år gammal brukar den första permanenta tanden synas. Sexårständerna dyker upp bakom mjölktänderna, längst in i munnen. Totalt får barnet fyra stycken sexårständer, två i nedre käken och två i den övre. Sexårständerna ska finnas med hela livet och är de som sitter längst i munnen. Därför är det extra viktigt med tandvård kring sexårständerna. Borsta ned mot tandköttet och borsta noga på den gropiga tuggytan.

13-årsålder

28 permanenta tänder fyller käkarna

Tandläkaren kan se redan i tidig ålder om barnet har anlag för permanenta tänder med hjälp av röntgen. Om anlag finns (vilket är det absolut vanligaste) så är det vanligt att de nya vuxentänderna har dykt upp när barnet blivit tonåring, d.v.s. kring 13-års åldern. Ibland kan vuxentänderna tränga fram framför eller bakom mjölktänderna, vicka då lite extra på mjölktänderna. Ju snabbare mjölktänderna släpper taget, desto lättare blir det för den permanenta vuxentanden att hitta rätt position.

Saknar anlag för vuxentänder

Personer som saknar anlag för vuxentänder tenderar att bibehålla sina mjölktänder en längre tid. Mjölktänderna blir inte lösa, och de lossnar inte i den ”normala” åldern när tandväxlingen vanligtvis inträffar.

Om anlag för permanenta vuxentänder saknas kan mjölktänderna kan sitta kvar hela livet. Om permanent anlag saknas och mjölktanden lossnar finns det idag lösningar som fungerar livet ut. Implantat är en av många lösningar som bidrar till en estetiskt tilltalande och fullt funktionell mun.

19-26-årsålder

Visdomständer tränger sig fram

Visdomständerna tränger fram längst bak i käkarna någon gång i 19-26-årsåldern. Människan har vanligtvis anlag för totalt fyra stycken visdomständer. Vissa saknar anlag för dessa tänder – och det är helt okej då människan klarar sig utmärkt utan visdomständer. Värk och svullnad kan uppstå i samband med att visdomständerna kommer.

Läs mer om visdomständer här

Mjölktändernas utseende

Sneda och ojämna mjölktänder

Mjölktänderna sitter ofta glest gärna lite snett och ojämnt. Det är väldigt vanligt och de små mjölktänderna rättar till sig med tiden som käkarna utvecklas. Ju fler tänder som fyller käkarna – desto rätare kommer tänderna bli. Gluggar försvinner oftast med tiden. Det är nämligen så att när hörntänderna och sexårstanden börjar trycka på bakifrån trycks framtänderna ihop.

Missfärgningar på mjölktänder

Mjölktänder är mer åt det blåvita håller till skillnad från de permanenta tänderna som tenderar att vara mer åt det gula hållet. Föräldrar bör vara lite mer vaksamma om:

  • Barnets framtänder eller sexårständer är missfärgade. Det kan vara en mineraliseringsstörning som en tandläkare bör undersöka.

 

  • Barnets tand är mörk eller grå. Det kan vara ett tecken på en infektion. En infekterad tand kan behöva dras ut för att undvika att en skada på den underliggande permanenta tanden.

Hål i mjölktand – karies

Precis som med våra vuxentänder så kan mjölktänderna drabbas av sjukdomen karies, d.v.s. hål i tanden. Det är viktigt att vara noga med munhygienen och kostvanorna redan från tidig ålder för att undvika karies i mjölktänderna.

Förebygg hål i tänderna

Idag är vi betydligt bättre än förr med det förebyggande arbetet mot hål i tänderna. Vi har mer koll på vilken mat som är dålig för tänderna och vilken är bra. Idag är vi också duktiga på att hålla oss till rutinen att borsta tänderna morgon och kväll. Dessutom är föräldrar idag välinformerade om fördelarna med fluor. Fluoret stärker tanden och gör den mer motståndskraftig mot kariesangrepp.

Symptom karies mjölktand

Det förekommer att både barn och vuxna ändå drabbas av karies. Det kluriga är att det inte behöver uppstå några symptom för hål i tänderna. Generellt kan vi säga att stora hål skapar värk i tanden, små hål kan resultera i ilningar eller ömma områden. Ibland känner vi ingenting. Om ditt barn får hål i en mjölktand lagas hålet hos tandläkaren. Förutsatt att tanden i övrigt är frisk och fri från infektioner. Om hålet är för stort eller om tanden är infekterad dras den istället ut för att minska risken att den underliggande permanenta tanden skadas. Rotfylla en mjölktand är inget alternativ.

Lösa mjölktänder/Tappade mjölktänder

Vicka och vrida på lös mjölktand

Mjölktänderna blir lösa i ungefär samma ordning som de uppkom. Framtänderna lossnar därför först. När en mjölktand är lös är det bäst att fortsätta vicka och vrida på den. Detta för att minska risken att den underliggande permanenta tanden ska ta skada av mjölktanden som envist håller sig kvar.

Om tanden verkligen inte vill lossna kan en tandläkare hjälpa till att dra ut den, om det behövs så finns bedövning att tillgå. Ibland lyckas man inte få med hela roten ut, vilket är ofarligt så länge tanden är frisk. Roten letar sig ut själv eller resorberar med tiden. En mjölktand kan också dela på sig om den permanenta tanden trycker på underifrån. Det är också ofarligt. Fortsätt att vicka och vrida.

Blöder efter mjölktand dragits ut

Ibland kan det blöda efter att en tand har dragits ut, det är normalt och blödningen slutar efter ett tag. Du kan lägga en bomullsbit som kompress mot hålet. När tanden är utdragen eller tappad kan det se lite konstigt ut i tandköttet, det är ofarligt och beror på att tandköttet har växt under tanden när den har varit lös. Avvakta ett par veckor. Om det fortfarande ser konstigt ut så kontakta tandläkaren.

Vuxentänder kommer

De permanenta tänderna växer ut olika snabbt, det beror på om tanden sitter djupt in eller ytligt. Jämför inte tänderna med varandra, varje tand har sitt egna lilla liv. Om du är orolig för ditt barns anlag att få permanenta tänder så håll hellre koll på tänderna som sitter på motsvarande sidor i respektive käke. T.ex. tand nummer fem på vänster sida med tand nummer fem på höger sida. De brukar växa upp ungefär samtidigt.

Bra att veta

Mjölktänder och tandställning

Tandläkaren gör en bedömning av bettet vid undersökning och ser då om behovet av tandställning finns.

Tappat en bit av en tand/Skadad tand

Det är vanligt att barn utsätts för tandtrauma både mot det primära och permanenta tänderna. Om ett barn får trauma mot munnen/tänderna är det viktigt att boka en tid för kontroll. Så att tandläkaren kan bedöma om några särskilda åtgärder behöver vidtas eller inte.

Olycksfallsförsäkring

Om det finns en olycksfallsförsäkring när barnet skadar sina tänder kan försäkringsbolaget betala kostnaden för en fasad eller krona i vuxen ålder (oftast upp till 25-årsålder). Se därför till att anmäla skadan så fort den inträffar.

Om Distriktstandvården

Efter att vi 2010 tog över 10 kliniker från Folktandvården så har vi expanderat och kan idag presentera oss som en av Sveriges största tandvårdskedjor med 39 i Stockholm och Uppsala. På samtliga kliniker välkomnar vi både barn och vuxna till allmän- estetisk och akut tandvård.

Vad vill du göra nu?

Lista mitt barn hos Distriktstandvården
Boka ett akut besök på Distriktstandvården

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2023-09-04
Patientfrågor om Mjölktänder
Hej. Min son har en mjölktand som ej vill släppa taget. Den nya är redan halvvägs ute. Måste vi dra ut mjölktanden?
Hej och tack för din fråga.
Det beror på. Om mjölktanden är lös, mobil det är bara att vicka på den tills den lossnar men om tanden inte är rörlig så kanske behövs tas bort.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-04

Hej,
Min son som är 5 år har ramlat i förskolan och slagit i en tand. Nu har han ett jack mellan tandköttet och tanden, har lite ont och tanden känns lite lös. Nu har han fortfarande sina mjölktänder, och jag funderar nu om jag ska boka in en tid för honom. Vad är er rekommendation?
Hej Andreas, tack för din fråga.
Du behöver bara ringa till hans ordinarie tandläkare eller klinik och säga att han har ramlat och har lite ont i munnen så kommer han förmodligen att få en akut tid. Bättre att man kollar och dokumenterar det. Glömt inte anmäla till försäkringsbolaget.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-10

När bör barn börja tappa mjölktänderna? Vi har en kille som är 6 och ett halvt år. Han har inte en enda lös tand. Ska man boka undersökning för att se om det finns tänder under?
Hej Cecilia och tack för din fråga.
Det är olika men man säger att mellan 5-7år börjar man tappa sina mjölktänder. Men det finns andra faktorer som ärftlighet, när barnet fick sina mjölktänder etc.
Man borde undersöka honom vid 7år ålders då kan man kolla om det är något speciellt. Bli inte orolig för det.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-08-05

Mitt barn som fyller 6 år i December har tappat en mjölktand nedre i sommar och ny vuxentand har vuxit fint. Nu en andra tand nedre har börjat lossna, men jag har upptäckt att det har vuxit en vuxentand redan bakom den löss tand. Jag undrar om vi behöver söka tandläkaren för att ta bort den mjölktand?
Hej! Det är ganska vanligt att de nya permanenta tänderna kommer upp bakom dom gamla primära (mjölktänderna) framtänderna. Så länge ditt barn inte ha några besvär av detta så brukar det lösa sig av sig självt till slut. Tungan brukar pressa fram tänderna till rätt plats med tiden och då tappas den primära tanden av sig självt ändå. Så ha lite tålamod och sök hjälp bara om det är till besvär. Ha en bra dag!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-10-07

Hej! Min 7-åriga dotter har en mjölkframtand (uppe) kvar, och den nya tanden har börjat växa ut mkt längre in i gommen. Bör man dra ut mjölktanden eller vänta?
Hej
Om mjölktanden är lös så kommer den säkert att lossna inom snara framtiden, därefter börjar vuxentanden växa mer och vandra fram i bettet. Bra att boka en kontroll för att utvärdera om tandväxlingen ser bra ut eller om någon åtgärd behöver göras.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Hej! Min dotter som är 6 år gammal tappade en av sina framtänder i överkäken för 10 veckor sedan. Den var lös och hon tappade den när hon bet i ett äpple. Fortfarande har ingen ny tand kommit ut.
Tanden jämte var också lös och ramlade ut ca 2 veckor efter och där har en ny tand kommit upp. Den syntes nästan direkt efter att hon tappat mjölktanden.
Kan det vara så att det saknas En vuxenttand? Ska vi söka vård?
Hej
Det skulle vara bra att få en kontroll av den tanden. Det kan vara olika hur lång tid det tar för en vuxentand att bryta sig igenom och det kan ta något längre tid om tandköttet läkte ihop där. Aldrig fel med en kontroll hos hennes tandläkare.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05

Min dotter är 14 år och har flera mjölktänder kvar. I december fick hon dra två tänder men de nya har fortfarande inte vuxit ut. Ska vi bara avvakta eller boka tid för undersökning?
Hej, det kan ta upp till 1 år ibland för de nya tänderna att komma. Tandläkaren brukar sätta upp kontroller för att följa upp tandväxlingen efter tandutdragning.
Lycka till!
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-24

Hej! Min son är 4 år och alla hans tänder är svarta. Har varit hos tandläkare men har inte hittat nån svar på varför och vad har orsaka detta. Tänker mycket på detta för att vet inte om dem andra nya tänderna som kommer sen blir smittad.
Tack för hjälpen och svar
Vänliga hälsningar
Aura
Hej!

Svårt att svara på denna fråga utan att veta hur det ser ut i munnen. Troligen handlar det om svarta beläggningar som kan vara svåra att avlägsna. Det kan också bero på kost eller medicinering.
Är du orolig är du välkommen till oss på bedömning, barn går kostnadsfritt.

Mvh

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-19

Hej! Min dotter drog ut 4 av sina framtänder på grund av skada.
Hon är 3 år,
Hur långt tid tar det tills dom nya tänderna visar fram?
Hej!

Jag utgår från att du menar de fyra tänderna längst fram i överkäken.
Generellt kommer de första stora framtänderna fram kring 6-7 års ålder och framtanden bredvid kring 8 års ålder. Detta är dock individuellt och kan variera.
I och med att din dotter kommer ha varit utan sina mjölktänder under lång tid så kan det också innebära att tandköttet blir lite förtjockat här och då kan det ta lite längre tid för de permanenta tänderna att komma fram.

MVH

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-19

Hej! Min son fyller 6 år i februari och han har alltid haft fina raka mjölktänder i underkäken, utan mellanrum. Nu har tänderna börjat flytta på sig och glider isär, han har fått en ordentlig glugg i mitten längst ner och de bredvid har vridit sig lite inåt på bara två veckor. Han har ännu inte tappat någon mjölktand eller har någon lös tand. Han har inte haft ont. Är det munnen som förbereder plats åt de "stora" tänderna tro? Eller vad händer egentligen?

/Louise
Hej,

Jag ber om ursäkt för sent svar.

Om du är orolig rekommenderar jag dig att boka en tid för kontroll, så kan man kika på hur det ser ut i munnen.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej! Min dotter är 16 månader och har fortfarande inte fått några tänder, vad ska vi göra? Behöver komma till en tandläkare som tittar så att det inte är något fel?

Bästa hälsningar
Mikael
Hej,

Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.
Eventuellt är frågan inte aktuell längre men för att svara på din fråga så tycker jag det vore lämpligt att en tandläkare tittar på er dotter för att bedöma hur anlagen för tänderna ser ut.

Vänligen

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

Hej! Är det möjligt att vår lilla Astrid snart 6 månader (som är påväg att få två tänder framtill , underkäke) kan få en tand på sidan i underkäken? (Typ en hörntand) hon har som en liten prick vit och hård som ligger precis under huden.
Hej,

Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.

Nu är troligen frågan inaktuell men har ni fortfarande funderingar kring er dotters nya tänder går det jättebra att boka en tid hos oss för kontroll. Barn går gratis.

Hälsningar,

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

Hejsan! Jag har ett barn på 11 år som vanligtvis är väldigt modig och duktig på att dra ut sina lösa mjölktänder. Dock har mitt barn en lös mjölktand i överkäken(vampyrtanden) som inte vill dras ut. Detta har gjort att den permanenta tanden vuxit fram och dessutom vuxit snett, självklart pga platsbrist. Det jag har som fundering på är om det kan bli framtida konsekvenser om den permanenta tanden inte tar sin naturliga plats när väl mjölktanden är väck. Mitt barn är en liten grubblare och blir lätt orolig när jag nämnt att ett besök hos tandvården kanske behövs, därav att jag frågar här. Tacksam för svar. / Eva
Hej,

Problemet jag ser med att hörntanden kommer fram lite snett är främst platsbrist, som du nämner. Det kan innebära att man behöver korrigera detta med tandställning framöver eftersom hörntanden kanske kommer utanför tandbågen. Det vore förstås bäst att ta bort mjölktanden, men trots det så finns ingen garanti att den permanenta tanden kommer ställa sig rätt. Dock förbättrar det möjligheterna förstås.

Vi har stor vana av att behandla barn och ta hand om tandvårdsrädda/ängsliga barn. Om ni vill få hjälp att ta bort mjölktanden så rekommenderar jag att ni bokar en tid hos en av våra kliniker. Om man bedömer att mjölktanden bör tas bort inom en snar framtid (och man inte har tid att vänta på att den vickas loss) så finns det också möjlighet att diskutera eventuell lugnande medicin inför tandborttagningen.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10

Hej. Jag är en kille på 14 år och har känt att mina 4 lägsta framtänder är lite lösa och ömma när jag vickar på dom. Men Vad är felet?
Hej,

Som 14-åring ska man ha fått alla sina permanenta framtänder, så dessa bör man inte vicka på. Om du ändå tycker att de känns lösa så föreslår jag att du ber att någon av dina föräldrar bokar en tid hos tandläkaren för att kontrollera detta.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10

Hej, min dotter har en lös mjölktand som börjar bli grå längst ned på tanden. Är det något farligt? Finns risk för infektion ? Och hur ser det i ut i sådana fall tack
Hej Anna,
Man kan fråga sig varför tanden är lös. Har din dotter slagit i tanden tidigare eller är tanden på väg att lossna av naturliga skäl.
Tänder som har råkat ut för trauma kan bli infekterade, kan ändra färg och få en ökad rörlighet.
Jag skulle rekommendera dig att boka en tid hos din tandläkare för att säkerställa diagnos.
Ha en trevlig helg.

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-06

Hej!
Min 14 månaders har fått alla sina kindtänder nyligen och han verkar inte ha ont i munnen, annat än när fler tänder kommer.
I förra veckan upptäckte vi en större svart fläck på tuggytan på den ena tanden och vi har väl I ärlighetens namn slarvat en del med tandborsten tyvärr. Han tycks inte ha ont över huvud taget och jag har själv haft svarta fläckar i tänderna, lika så mina föräldrar. Är det något man bör gå och kolla upp eller avvakta och se hur det utvecklas?
Hej,
Svarta fläckar kan uppstå hos vissa barn och de är oskadliga då de orsakas av en specifik pigmentutsöndrande bakterie som vissa personer har i normala mun floran. Viktigt att ni sätter igång med tandborstningen för att undvika karies och även sätta rutin. Om de svarta fläckar på barnets tänder är av samma karaktär som du tidigare sett på dig, blanka och tanden är hel med inga hål eller inte har gått sönder så är det inget att oroa sig över. Om barnets klagar på ont eller du märker att fläckarna blir/är mer gulbruna än svarta, boka barnet för kontroll hos tandläkaren.
Lycka till.
Med vänliga hälsningar.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-08-14

Hej! Min son är 14 månader och har fått sina primära molarer i underkäke, en på varje sida. Molaren som har brutit fram på underkäkens vänstersida 74 kanske? Ja, molaren är delvis täckt på tandköttet distalt. Det ser inte någon rodnad eller svullnad, tandköttet där är ljusrosa och ser friskt ut, men jag undrar om jag behöver gå till tandläkare för en eventuell åtgärd eller tandköttet kommer att dra sig tillbaka inom kort och hela molarens krona kommer att vara synligt. Jag borstar hans tänder två ggr om dagen noggrann . Tacksam fär svaret! Jessica
Hej,

tandköttet kommer snart dra sig undan och tanden kommer bryta fram. Toppen, fortsätt borsta hans tänder 2 gånger per dag.
Vid värk får ni höra av er till oss för bedömning/behandling.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-05-06

Hej. Våran son är 7 år och vi börjar bli lite oroliga att hans permanenta vuxentänder fram (uppe) som ej kommit fram än. Han tappade dom för ett par månader sen. Kan dessa ta tid på sig?eller bör vi uppsöka tandläkare?
Hej,

Det är inte ovanligt att de permanenta framtänderna dröjer lite med att komma fram. De brukar dyka upp runt 6-7 års ålder, men för vissa barn så dröjer det lite längre.
Jag föreslår att ni avvaktar lite till, men om de inte dykt upp vid nästa undersökning så kan ni höra med den tandläkaren så kan man eventuellt ta en röntgenbild för att se hur det ser ut.

Hoppas ni fick svar på er fråga,

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2019-01-22

Vad gör man om barnet sväljer tanden har en 5 åring som fått din första lösa tand å han e livrädd för att svälja den ?
Hej,
Tanden kommer att komma ut naturliga vägen om den sväljs ner. Inget ni föräldrar eller barnet behöver oroa sig för ifall det inträffar.
Ha en fortsatt trevlig helg.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-01-19

Hej! Jag är 14 år men har 9 mjölktänder kvar. 2 nere och 7 uppe. Jag kan se tre permanenta tänder under tandköttet fast dom är inte rakt under mjölktänderna... mjölktänderna är inte ens lösa. Kan man påskynda tappandet av tänder eller ska tandläkaren dra ut dem? Orkar inte ha kvar 9 mjölktänder, ser inte riktigt klok ut när jag ler. Vad ska jag göra?
Hej,

För att jag ska få en bättre bild av det du beskriver rekommenderar jag dig att boka en tid för en undersökning hos oss. Under undersökningen kan vi avgöra om vi behöver hjälpa några tänder genom att dra bort någon mjölktand eller om allt är i fas och ser ut som det ska.

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-16

Hej min son tappade sina mjölktänder (fraamtänderna) Men han tappade dom i september och dom har fortfarande inte kommit fram? Ska jag kontakta tandläkaren?
Hej,

Normalvariationen på hur lång tid det tar för tänderna är komma fram är stor. Ring gärna er tandläkare och diskutera det utifrån just dins sons tidigare tandstatus. De kan då boka in en tid och kontrollera det om det bedöms indicerat.

Önskar en fortsatt trevlig dag.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07

Min dotter på 6 år har tappat 2st mjölktänder. Hon har jättestora problem med att tappa tänder då hon är livrädd att det sks göra ont. Nu har hon sin 3dje lösa tand och den är jättelös. Hon vägrar dra ut den och vi föräldrar får inte dra ut den. Nu har den börjat bli gråaktig samt tandköttet under den börjar bli grått. Vad ska vi göra? Hon skriker o gråter jättemycket när vi vill dra ut den.
Hej,

Boka en tid till er tandläkare och få det kontrollerat. På plats kan ni få tips och råd för hur ni ska göra.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-12-18

Hej!
Mitt barn är 18 månader och jag är orolig över hans mjölktänder och tandköttet för när jag borsta hans tänder han blöder så jag tror att han har kanske en infektion i tandköttet eller nåt sånt.
Jag vet inte vad kan jag göra för han tycker inte alls om att borta tänderna och jag kan knapp titta in i hans mun.
Hoppas verkligen ni kan hjälpa mig med detta.
Mvh Jessica
Hej Jessica,

När det är svårt att komma åt att göra rent barnets tänder så kan det hända att tandköttet bli lite irriterat, och därmed blöder lite när man borstar. Det är inget farligt men behövs då att man fortsätter och är noga med tandborstningen.
Känner du dig orolig för ditt barns tänder så går det bra att boka en tid hos oss så vi kan titta på hans tänder och tandkött.

Mvh
/Christina

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-16

Hej!
Jag har en fundering som ni kanske kan hjälpa mig med. Min son som är 8 år har tappat få mjölktänder och när vi var hos tandläkaren för ett halvår sedan sa han att min son saknade anlag för vuxentänder. Med det beskedet gick vi hem. Han skulle prata med en kollega ang detta. Nu efter sex månader blev min son åter kallad och nu ansåg man att han har anlag för vuxentänder men återigen skulle han tala med en kollega. Efter några dagar ringde han och sa att min son skulle dra ut några tänder så att vuxentänderna skulle komma snabbare. Dock skulle vi inte informera honom om vad som väntade honom. Känner mig allmänt tveksam till alltihop, vad ska man göra😬? Mvh Anna
Hej Anna,

Normalvariationen när man tappar tänder och när de nya permanenta kommer kan vara stor. Det kan också vara så att man saknar anlag för vissa permanenta tänder, väldigt sällan saknar man alla. Om det hela känns tveksamt och oklart så finns det alltid möjlighet att söka en 2nd opinion. Vi tar gärna emot och kontrollerar samt förklarar vad som finns, vad som behöver åtgärdas etc. Det är viktigt att känna sig trygg och välinformerad.

Mvh,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-10

Min dotter är 5,4 år och har senaste veckorna klagat mycket på ont i framtänderna i överkäken. Inget är löst eller så och vi var hos tanläkaren innan sommaren, utan anmärkning. Vad kan detta bero på? Bör vi kolla upp det? Kan det göra ont innan tänderna blir lösa? Tack!
Hej,
tråkigt med ont i tänderna. Det kan mycket väl stämma att det kan kännas lite obehagligt innan man växlar tänder. Men för att vara på säkra sidan så rekommenderar jag att ni bokar en tid hos oss för utredning/bedömning.

Ha en fortsatt trevlig dag!
Vänligen,
Saghar Solhi

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-09-24

Hej!
Efter att mitt barn som snart fyller 6 år tappat sina mjölkframtänder växer det 2 nya i underkäken som är något snedställda i förhållande till andra tänder. Är det något som man behöver göra åt detta?
Jag kan skicka en bild på detta v.b.

Tack på förhand!
Stanislav
Hej Stanislav
Nej det är ingenting du behöver göra åt detta nu. Det brukar rätta till sig när fler tänder kommer och om det senare skulle behövas kan man genom ditt barns tandläkare konsultera en tandreglerare (om flera år)

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-13

Om man drar ut mjölktänderna pga hål, kommer dom permanenta tänderna växa ut snabbare då? Mvh
Hej
Nej. Risken är att de ändrar plats lite också, att de tippar in lite mot luckan som uppkommer där tanden suttit som dras bort, därför brukar man vilja försöka behålla mjölkisarna så luckor ej uppkommer (om det går såklart, inom rimliga gränser)

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-12

Hej! Min dotter snart 4,5 år tappade sin första tand idag (framtand underkäken). Känns lite väl tidigt och hon har inte sagt att hon har en lös tand. Den bara föll ut vid tandborstningen. Bör vi kolla upp det?
Tack för hjälpen!
Hälsningar My
Hej
Nej det är ingen fara. Det är väldigt olika när barnen tappar sina tänder.
Din dotter fyller 5 i år antar jag och då är det obligatoriskt år för henne hos tandläkaren i år så ta upp det med tandläkaren om ni är oroliga.

Med vänlig hälsning
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-06

Min sexåring har fått sina två nya framtänder i underkäken - de har inte kommit upp helt - men ändå tydligt - och sitter ganska långt innanför mjölktänderna - som knappt är lösa - är det något vi bör åtgärda eller ska vi vänta i lugn och ro på att mjölktänderna ramlar ut av sig själva?
Hej
Ni kan lugnt vänta för att se hur det löser sig när mjölkisarna lossnar .Det är mkt vanligt att ha dubbla rader av tänder precis när de nya tänderna kommer upp.
Är ni oroliga så kan ni efter en tid kontrollera hos tandläkare

:-D

Varma hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-27

Hej!
Jag har en fråga. Min son har tyvärr dåliga tänder. Han är 8 år snart och har haft många hål i tänderna. Två tänder har han fått dra ut pga infektion. Jag har så otroligt dåligt samvete för det. Jag tycker inte att vi får någon hjälp på folktandvården. De tittar snett, skäller på oss och skickar hem oss. Min fråga är bara om man kan göra något åt tänderna som det är hål i eller om man bara ska vänta tills tänderna är i så dåligt skick att de måste dras ut. Jag försöker borsta och borsta men där det redan blivit hål är det svårt att hålla helt rent. Han har godisförbud nu.
MVH Rut
Hej Rut
Det låter som din son behöver extra fluor förutom att DU borstar hans tänder med fluortandkräm morgon och kväll minst 2 minuter varje gång.
Fluor kan ni köpa t ex i form av Fluxsköljning speciellt anpassad för barn. Man kan även ge Flux tuggummin efter maten.

Om man kan göra något åt de mjölkisar de reda när hål i är svårt att säga utan undersökning.
Viktigast är att se till att han inte får hål i de permanenta tänderna som börjar komma nu.

Om ni inte är nöjda med FTV så byt. Man har rätt att gå till vilken tandläkare man vill med barn kostnadsfritt och vi på Distriktstandvården har t o m egna barnspecialister så ni är hjärtligt välkomna
till oss :-D

Varma hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Det har vuxit upp en vuxentand bakom mjölktand i min sons underkäke. Bör vi göra ngt åt mjölktanden för att ge plats åt nya tanden?
Hej

Det är vanligt att tänderna sitter "dubbelt" när de först kommer upp. Troligtvis kommer han tappa mjölkisen inom kort ,men är ni oroliga kontakta er tandläkare för en undersökning.

Många hälsningar ;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-24

Hej!
Mitt barn är 5 och ett halv år gammal och har haft en lös tand i ett par månader nu. Bakom den så växer en permanent tand och den lösa tanden sitter kvar. Kan vi vänta tills den lösa tanden lossnar själv? Kommer den permanenta tanden inte bli snett pga att mjölktanden finns på plats fortfarande?
Hej

Det brukar rätta till sig av sig själv och det är vanligt att mjölkisen sitter kvar
Är den lös kan man vicka på den lite.

Är ni oroliga är det obligaoriskt år för undersökning så boka tid hos tandläkaren för kontroll.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

Hej! Min son har inte fått alla sina tänder ännu. Han är 3 år. Bak i käkarna och nedre delen av munnen har tänderna kommit men 4 tönder framtill överkäken saknas. Tandläkaren va chockad och frpgasatte om vi dragit ut hans tönder. Vi ska tillbaka i sommar för att se ifall hans tänder finns länge upp ifall dom kommer att växa . Min fråga är nu. Varför får man så här och vad kan orsaka detta ? Varför har han inte fått sina tänder ? Med vänlig hälsning
Hej


De brukar komma före de bakre tänderna och jag antar att tandläkaren berättat att ibland kan anlag saknas och ibland kommer tänderna i annan ordning. De varierar lite och det är bra att ni fått en återbesökstid. Kanske kan man då ta en röntgen bild och se om tänderna ligger under slemhinnan.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

Hej, min son har en tand i översta tandraden, synligt vid öppen mun, som växer snett och är missprydande. Vill höra om det finns möjlighet att avlägsna tanden? Tack, vänliga hälsningar Jo-Ann Parker
Hej Jo-Ann

Detta går tyvärr inte att svara på med så lite information. Ni bör konsultera en tandläkare.
Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-29

Min dotter håller på att tappa en av tuggtånderna (fyller 10 år), den hänger bara i en tråd men jättefast. Hon har så ont..finns det något man kan göra för att mildra smärtan och lessameten. Har gett Alvedon men det hjälper inte så mycket...ledsen och vill inte dra ut den
Hej
Be henne vicka på tanden själv så lossnar den snabbare. Köp Xylocainsalva på Apoteket och smörj in lite runt tanden i tandköttet ,det hjälper lite.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej, mitt barn är 7 1/2 år gammalt men har ännu inte tappat någon tand. Borde vi oroa oss? Borde vi kontakta tandvården? Eller kan vi bara lugnt invänta detta?

Tack på förhand!
Hej
Det är egentligen bra att vara lite sen med tandväxling och inget att oroa sig för. Fråga tandläkaren och be om röntgen när ni kommer på nästa kontroll men det varierar väldigt i ålder vad gäller tandväxling. Ju senare man tappar mjölkisarna ju senare kommer de permanenta = hinner bli lite äldre och lättare att ta hand om de tänder man skall ha hela livet :-D

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej,
Det har på min dotter, snart 10år, börjat växa ut en tand på utsidan av tandköttet ovanför en annan tand. Den tanden verkar inte lös. Behöver detta kollas upp?
//Jenny
Hej Jenny
Det är inte ovanligt att tänderna kommer upp som du beskriver.
Det brukar rätta till sig när mjölktanden lossnar. Om inte kontakta tandläkaren.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Har en tjej som är född i aug 2011 så blir 7 till hösten. När vi var hos tandläkaren på 6-årskollen så tog d bilder o sa att framtanden uppe borde tappas snart för rötter var borta... tänderna som var tappade nere är uppkomna utan problem. Men framtanden uppe sitter fast än. Det känns väldigt länge tycker jag. Försöker få henne äta äpplen men en tugga får henne att gråta av smärta... en stund iaf.. normalt? Vad ska jag göra?
Mvh
Sussie
Hej Sussie

De tär helt normalt att tanden inte lossnat ännu. Om du är orolig ska du ta kontakt med tandläkaren du går till.
Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-30

Kan man se i en fem årings mun,bakre tänderna att det är hål utan röntgen?Måste det borras eller kan det täppas ihop på annat sätt?
Hej
Man kan undersöka en femårings tänder utan röntgen.
Har hen hål bör de lagas och i så fall borrar man.
Ta kontakt med en tandläkare för mer information och en ordentlig undersökning

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-23

Hejsan! Jag är en 13årig pojke som har ont i en mjölktand, eller mer i tandköttet. Den är jätte lös men det vägrar komma ut och det gör JÄTTE ont i tandköttet. Hela tanden är vas på alla kanter och det trycks emot tandköttet. Vad ska jag göra? Det är jul imorgon och det är lördag. Har berättat för en förälder
Hej
Hoppas tanden har lossnat nu annars tycker jag du skall gå till din tandläkare och få lite hjälp på traven med tanden.

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Hej! Jag har en dotter på 11 år och hon har nyligen tappat sin kindtand och jag undrar om man ska tappa den eller inte?
Hej

Ja det ska man göra med mjölktänderna
Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Ska det göra ont att vicka på lös mjölktand?
Mvh monica nilsson
Hej
Det kan göra ont att vicka, inget onormalt alls.
Ofta är det lite ,lite infekterat just runt tanden då det lätt kommer in lite bakterier runt tanden i tandköttet när tanden är lös och då kan det kännas lite när man vickar på tanden.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19

Hej!
Min son som är sju år gammal fick tyvärr ett hål i en mjölktand som drogs ut hos våran tandläkare på grund av att det uppstått en infektion. Tanden bredvid var inte infekterad men hade också ett hål. Vi fick nästa tandläkartid om ett halvt år. Jag undrar, borde man inte ha lagat hålet i tanden redan nu, för den riskerar ju ändå bara att förvärras med tiden?
Hej
Antagligen bedömde tandläkaren att hålet var så litet på den tanden att det inte behövde lagas men att det skulle kollas upp vid nästa tillfälle. Använd fluortandkräm 2 ggr/dagl till din som och hjälp honom med tandborstningen så har hålet större möjlighet att inte bli större.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19

Min 6-årige son tappade tre framtänder på överkäken rätt snabbt. Dvs de två i mitten samt en bredvid den mittersta.
Nu sticker det ut en enda bred tand på stället där två tappades. Den andra framtandens glugg har fortfarande gluggen kvar. Är detta normalt?
Hej
De permanenta tänderna är betydligt bredare än mjölkisarna.
Det är normalt att de inte kommer på en gång utan det kan ibland dröja ett bra dag innan båda framtänderna kommer.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-12

Hej!
Mitt barnbarn som nu är 6 år fyllda i oktober tappade balansen i en rulltrappa när han var 2,5 år och slog ut en framtand i överkäken. Den motsvarande permanenta tanden har ännu inte vuxit ut till skillnad från den bredvid som vuxit ut för flera veckor sedan.
Tandläkarkontakt?
Med vänlig hälsning
Vivi
Hej Vivi

Inte ovanligt att de inte kommer precis samtidigt men med tanke på traumat tidigare tycker jag ni ska ta kontakt med en tandläkare för ev röntgen.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30

Min dotter på fem och ett halvt får sin första permanenta tand. Det är den högra underframtanden som kommer fram en god bit bakom mjölktanden. Jag har läst mig fram till att detta inte är helt ovanligt och att rådet är att vicka på den lösa tanden så att den lossnar fortast möjligt. Min dotters mjölktand är dock nästan inte lös över huvud taget. Är det något att bekymra sig för?
Hej
Det är helt normalt och inget att bekymra sig för.
Bra att inte vicka på tanden. Ju längre mjölkisarna sitter kvar ju bättre (om de är hela och friska)
Om de lossnar eller behöver dras ut väldigt tidigt kan de nya permanenta tänderna vandra lite framåt i luckan som bildas och det kan senare ge trångställning i bettet så låt din dotter ha kvar sin lilla mjölkis så länge den är hel och frisk.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21

Hej! Min dotter på 1,5 år har endast tre mjölktänder i nedre framkäke istället för fyra. Vad beror det på? Borde man kolla upp det? I övrigt har hon två mjölktänder i främre överkäke och även bakre kindtänder både uppe och nere.
Hej
Det är säkert inget onormalt. Tänderna kommer inte alltid i den ordning "de ska enl regelboken" utan rätt ofta på annorlunda sätt. Har hon inga besvär så kontrollerar man bettet vid tre-årskontrollen hostandläkaren.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21

Hej! jag har en ganska akut fråga, det jag undrar är gällande mjölktänder eller en mjölktand som fallit av vid vuxen ålder, av sig själv då, (23 år) växer det en ny tand på dennes plats eller hur funkar det samt hur långt tid kan det ta i sådan fall?

Min fru fick veta av en tandläkare i Marocko att om en mjölk tand faller av vid vuxen ålder så växer det en ny på dennes plats.

Är bara väldigt nyfiken på om detta stämmer samt i sådan fall hur långt tid kan det ta, vilka lösningar finns om det inte är så?

Tack i för hand! mvh
Hej
Detta stämmer tyvärr inte. Att man har kvar en mjölktand i vuxen ålder beror på att anlaget för den permanenta tanden och därför finns ingen tand som "trycker på" så mjölkisen lossnar.

Lösningen är implantat oftast.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17

Hej Odontologer
Jag har en 12-årig son som har en tand som vägrar komma fram. Vi har varit hos en tandreglerare hos folktandvården som säger att tanden behöver lite hjälp och att vi kan vända oss till valfri tandläkare.
Är detta någon ni kan hjälpa till med?
Hej

Det brukar ´vara just tandreglerare eller barntandläkare som hjälper till med det. Fråga hos de ntdl ni varit hos om de kan rekommendera någon.
Lycka till!

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-04

Hej, har nyss tappat en mjölktand som inte lossnade tidigare för det fanns ingen tand under. Är nästan 50år. Måste man fylla igen? Borstar tänderna regelbundet och sköljer ofta. Och använder tandråd.Jag drar mig för att gå och få behandling, lite för kostnaden men mest för att jag får väldig ångest inför besöket. Mvh Evalena
Hej Evalena

Nej ,har du inga besvär från det område där tanden satt och tycker att klarar dig utan tand där så behöver du inte gå för den orsaken. Sedan är det ju alltid bra att gå på årliga undersökningar såklart :-)

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-03

Hej min son har massa lösa mjölk tänder och vill inte borsta tänderna han har dessutom varit magsjuk under några dar o då har vi inte borstat dom, hur länge kan han gå utan att borsta dom? Vi borstar annars dagligen mvh Martina
Hej Martina
Det är såklart jätteviktigt att borsta tänderna 2 ggr /dag men om barnet är sjukt och det går några dagar, så är det inte hela världen.
Man kan då försöka få barnet att skölja /gurgla någon minut med Flux junior istället.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-12

Tandläkaren rekommenderar att inte laga två hål i min dotters mjölktänder eftersom de nya tänderna är påväg upp. Är detta verkligen korrekt? Finns inte risken att karies hamnar på tänderna under?
Hej
Det är korrekt att göra så om man förväntar att mjölktänderna är på väg att lossna .Karies sprids inte till de permanenta tänderna. Låter som en helt korrekt bedömning av din dotters tänder

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-05

Hej,
Min dotter har fått sina två första lösa tänder, hon är född 2010 november.
En av de nya tänderna är redan påväg upp innanför den gamla tanden, ska vi avvakta tills den gamla ramlar ut eller bör vi komma till er så ni hjälper oss att få ut den som är mest lös så den nya kan växa mer rätt? eller kommer det rätta till sig?
Kommer de nya tänderna innanför i underkäken så är det väldigt förekommande. Det brukar ordna sig. Jag tycker ni kan avvakta i några månader och se om mjölktänderna lossnar.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Hej,

Min dotter som fyllde 6 år i början av mars har alla sina mjölktänder kvar, en del har börjat bli lösa. Däremot har det kommit fram en ny tand bakom "framtänderna" nertill. Är det normalt eller bör det kollas upp?

Tack på förhand!
/Emilie
Hej!
Är det i underkäkens front som de nya tänderna tittar fram bakom mjölktänderna så är det inget ovanligt. Det är lika bra att de får tränga sig fram istället för att dra ut en mjölktand för att gynna tillväxten av käken. Det är hur som helst ingen brådska utan ni kan lugnt avvakta till nästa tandläkarkontroll.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-21

Hej,

Vår kille på två månader har fått sin första
tandsprickning, dock så tittar den fram under överläppen liksom uppe på tandköttet, inte nere
vid tandraden där den borde komma fram.
Vad gör man åt detta?

Med vänlig hälsning, Richard Lainegard
Hej!
Troligen är det inte en tand som är på väg. Det kan vara något som kallas Bohns noduli som försvinner av sig själv efter ett tag.
Om ni funderar så kan ni boka tid hos entandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej! Min sjuåring jag som fyller äta till hösten, har fortfarande inte fått sina sexårständer. Inga tänder visar någon tendens till att vilja lossna. Är detta något som borde kollas upp av tandläkare?
Hej!
Det är så individuellt när man tappar och får nya tänder.
Ring och fråga tandläkaren som undersökte din son som sjuåring om de såg några 6-årständer på röntgen. I så fall är det bara att vänta.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej
Jag har en dotter som är 8 mån hon har fått 2 st tänder i nedre käken idag började hon blöda lite från övre raden är det att dom är på väg i även käken för har inte märkt att hon ska ha slagit i sig.
Mvh
Hej!
Det kan vara så att tänderna i överkäken är på väg ut. Håll bara rent så gott det går.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej
Mitt barnbarn som är två år har ett par tänder i underkäken och nu en hörntand som har blivit gråaktiga. Dom i underkäken har föräldrarna sett tidigare men nu har även hörntanden i överkäken blivit grå.Vad kan detta bero på?
Hej!
Det kanske kan bero på något trauma som gjort att det blivit en skada på tanden. Om ni är oroliga kan ni be en tandläkare titta på det.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

kan man rotbehandla mjölk tänder varför rotfyller man inte mjölk tänder i sverige
Hej!
När en mjölktand är på väg att lossna så resorberas rötterna. Har man rotfyllt tanden så blir rotfyllningsmassan kvar i käkbenet eftersom den inte resorberas.
Sedan kan det vara mycket jobbigt för ett litet barn att rotfylla en tand. De kan börja tycka det är obehagligt att gå till tandläkaren. Speciellt eftersom tanden ända ska tappas och det kommer en ny under.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-21

Hej, jag är 12 år o har ca 7 tänder kvar o tappa. Är det normalt?
Hej!
Det är så olika när man tappar sina mjölktänder. Ibland kan det dröja till 18 års ålder innan man tappat alla mjölktänder. Det enda man ska hålla koll på är att det finns permanenta tänder "under" mjölktänderna.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-14

Hej!
Vår dotter är 4,5 och tappade en framtand i nedre käken igår. Det är ett hål där tanden satt och ingen ny tand syns. Kan man tappa mjölktänderna så tidigt och bör det då inte synas en ny tand under, eller bör vi kolla upp det?
Hej, man kan tappa mjölktänder så pass tidigt. Ingen fara, det kan ta något år tills det att en ny (permanent tand) tittar fram på samma plats. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30

är det vanligt att tappa 3 tänder i rad när man är mellan 7-10 år gammal?
Hej. Ja, det är det. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej. Min son har precis fyllt sju. Han har tappat två tänder nere fram. Den ena tanden växer ut rakt och fint men den andra är helt sned och växer bakom den andra nya tanden.. kommer detta rätta till sig eller ska vi uppsöka tandläkare?
Hej!
Det kan se väldigt tokigt ut när de nya tänderna kommer fram. Ibland ordnar det till sig av sig själv och ibland inte. Hur som helst så gör man ingenting i dagsläget utan man avvaktar och ser hur det utvecklas.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej.
Min dotter är 18 månader och har inte fått tänder än. Jag undrar om det är medfödd avsaknad av tänder som kan vara orsaken?
Om hon saknar anlag för tänder hur upptäcker man det och i vilken ålder undersöker man det?
Hej!
Det låter lite sent. Jag rekommenderar att du tar kontakt med en tandläkare för att kontrollera detta.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej, Jag är 12 år och har 2 tänder kvar att tappa varav den ena nu har blivit lite blå på utsidan, jag undrar bara varför den har blivit det? Tanden är inte speciellt lös och det gör inte speciellt ont men det isar ibland när jag äter något på den sidan
Hej!
Ibland kan mjölktänderna bli lite blå när de är på väg att lossna. Vicka och vrid på tanden så att den lossnar lite fortare. Skulle den ändå inte lossna på ett par månader kan du få hjälp hos tandläkaren.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej,

Jag är 25 år och har kvar en mjölktand som suttit löst i ca ett halv år, den andra tanden har växt ut lite grann. Tandläkaren rekommenderade att jag skulle ta bort mjöltanden och förhoppningsvis så skulle den andra tanden växa fram men att det inte var säkert.

Hur stor är risken att den andra tanden inte kommer att växa ut? är det verkligen nödvändigt att dra ut mjölktanden eller kan man vänta tills den lossnar av sig själv? och blir risken då större för att den andra tanden inte växer fram?
Hej!
Jag vet ju inte exakt hur det ser ut vid dina tänder men troligen är det bäst att ta bort den lösa mjölktanden så att den nya tanden lättare kan växa fram. Det brukar också vara bra ur hygiensynpunkt att få bort en lös tand så fort som möjligt. Hur stor risken är att den nya tanden inte växer fram helt kan jag tyvärr inte svara på.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-19

Hej. Vår son är 13,5 år och mjölktänderna i hörnen uppe vill inte lossna. De nya tänderna har kommit ut helt, vad jag kan se och ligger lite snett utanpå mjölktänderna. Kan de nya tänderna bli sneda om dom inte blir utdragna snart? /Carina
Hej!
Det är bra om er son kan vicka loss mjölktänderna så fort som möjligt så att de nya hörntänderna kan växa ner på rätt plats. Om mjölktänderna sitter fast och inte vill lossna efter några veckors vickande tycker jag att du ska beställa en tid hos hans tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-05

Hej! Mitt barnbarn har slagit sig och det blöder lite i tandköttet i fronten. Han är snart 6 år. Det är alltså mjölktänder han har. Vad göra?
Hej!
Troligen är det mjölktänder han har och de ska väl snart ramla bort. Ta för säkerhets skull kontakt med hans tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-03

Hej! Jag är 14 år och har fortfarande kvar en mjölktand där framme. Min tandläkare säger att den nya sitter lite fel och därför trycker den inte på den gamla tanden. Den har aldrig varit lös, men när jag började vicka för någon vecka sedan kunde jag äntligen rucka på den. Om jag bestämde mig skulle jag kunna dra ut tanden. Men nu vet jag inte vad jag ska göra eftersom att jag inte vill gå runt med en stor glugg mitt i ansiktet! Jag skulle kunna göra det nu när det snart är sommarlov, men jag vill gärna att den ska växa ut på högst en månad, går det eller ännu tidigare?Tacksam för svar!
Hej! Jag kan tyvärr inte säga hur lång tid det tar innan din nya tand växer fram. Det kan vara väldigt olika från gång till gång. Prata med den tandläkare som du brukar gå hos och som kan se på röntgen hur den nya tanden ligger.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejVi har en son på snart 8 år, som har en snett växande (nästan liggande i 45gr) övre första molar (16). Vi har fått en RTG bild och hänvisning till specialist för att prova korrigera felet. Inser att 1.molarväxt i lutande ställning är ganska ovanlig och undrar om ni har erfarenhet med regulering i bara lateralt område utan att behøva dra tanden ut?
Hej. vad bra att ni har fått remiss till specialisten för att försöka korrigera tandens läge. Det kan gå bra att göra en korrigering så att tanden kan ändra riktning och växa ned ordentligt. Hur det försöket isåfall ska gå till i just er sons fall kommer ni att få information om hos specialisten, det finns olika sätt och beror bland annat på hur bettet ser ut i övrigt och hur långt de andra molarerna har kommit.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, Drog ut en mjölktand på dottern men tanden var av så fick inte ut hela roten gör detta något eller kommer roten komma ut sen!?
Hej!
Om tanden som tas bort är infekterad är det bäst om hela roten kommer ut så att det kan läka så bra som möjligt.
Det händer ibland att en liten rotbit blir kvar och oftast resorberas den av sig själv eller letar sig ut genom tandköttet efter ett tag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har en mjölktand som behöver lossa. Den permanenta tanden har kommit bredvid och pekar snett. Har försökt att vicka men gör ont och den är inte så lös. Vad ska jag göra?
Hej
Oftast lossnar mjölktanden av sig själv med tiden, men om du vill bli av med den snabbare så kan du boka en tandläkartid så får du hjälp att ta bort mjölktanden (du får självklart bedövning).

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej,Jag har en son på 2 1/2 år. På baksidan av hans framtänder kan man lyfta bort gomköttet lite. När man borstar hans tänder där försvinner borsten på tandborsten långt in. Ska det vara så.Mvh
Hej
Ja, under tiden tänderna håller på att växa fram kan det vara så. Då är det viktigt att borsta noga så att det inte samlas bakterieplack där.
Boka gärna en tandläkartid om du vill ha en bedömning.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag är en kvinna på 35 år och har tre mjölktänder kvar, nr 5. Det finns inga anlag för 'permanenta' tänder så vad jag förstår så kommer mjölktänderna sitta kvar så länge de håller. Mjölktanden i överkäken har sedan länge dragit upp sig i tandbenet så att det bara är några mm som sticker ut fr tandköttet, men det har aldrig bekymrat mig. Om jag ler väldigt stort så ser det ut som jag har en glugg där men vanligtvis syns det inte.Nu till mitt problem. Tydligen har tanden börjat brytas ner inifrån, ett hål på röntgen. Så tandläkaren vill dra den och ersätta med ett tandinplantat. Problemet är att det är så dyrt och jag oroar mig lite för risken för infektioner runt implantatet i framtiden.Vad är riskerna med att bara dra ut tanden och inte ersätta den? Tydligen lutar tänderna bredvid lote in mot varandra. Mina tänder sitter ganska tätt, har svårt att få ner tandtråd. Jag har en visdomstand som inte kommit upp på samma sida. Kan den växa ut när den får bättre plats och täppa till en ev glugg efter mjölktanden? Även om gluggen blir kvar kan detta ge problem om den inte stör mig kosmetiskt? Hur länge kan jag vänta med att sätta in ev inplantat efter att ha dragit ut tanden? Många frågor som jag glömde fråga när jag varit tandläkaren. Mkt tacksam för svar här för jag tror att tandläkaren (tandläkarkirurg) jag träffade kan vara svår att nå per telefone för han är bara hos min tandläkarklinik ngn gång /mån.MHH
Hej!
Det finns inga stora risker med att bara dra ut tanden och inte ersätta den så länge du har dina andra kindtänder kvar så att du har ett stabilt bett och bra tuggförmåga. Möjligen kan granntänderna tippa in mot luckan och göra att det blir ett sådant mellanrum kvar som är svårt att hålla rent. Beroende på hur visdomstanden ligger finns det möjlighet att den växer ut, du får dock räkna med att inte hela luckan kommer att täppas igen.
Om du vill ha implantat är det bäst att göra det relativt snart pga att det finns risk att benvolymen minskar med tiden, men det kan även gå att göra senare om det då finns tillräckligt med ben och granntänderna inte har tippat för mycket.
Om du har bra munhygien, är rökfri och inte har några tecken på tandlossningssjukdom är risken för framtida problem med ett implantat väldigt liten.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag har en dotter som är 1 1/2 år och börjar få tänder. Hon har fyra upp och fyra nere i fram. Det har nu kommit upp tre vita taggar i en trekant en bit ifrån tandraden där nere (kindtand? ) i mitten på denna trekant är det ett svart märke. Är det något att oroa sig för så jag ska ringa och be att få komma in till en tandläkare eller är det vanligt? Mvh Rebecka
Hej!
Jag tycker inte att du ska oroa dig. Det verkar som om det är en kindtand på väg fram. Det svarta märket är troligen en liten blödning eller ett litet 'blåmärke'. Små barn stoppar ju ofta saker i munnen och biter på och ibland kan de då göra illa slemhinnan lite. Om märket fortfarande är kvar om ett par veckor kan du be en tandläkare att titta på det.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag fyller 13 om en månad och jag tappade en tand idag, det är uppe och näst längst in, jag vet inte om jag tappat den innan och om det kommer en ny? Har försökt känna med tungan om jag känner någon ny tand men känner ingen just nu.
Hej!
Det är med största sannolikhet en mjölktand som har lossnat och där brukar det sedan komma en ny tand.Ibland kan det ta ett par veckor innan den nya tanden tittar fram

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en 11 årig tjej som aldrig har haft problem med tänderna. Men nu har jag sett att jag hat fått en ny tand. Jag har tre tänder längst bak i min mun i varje 'hörn' men nu har det börjat växa en fjärde tand!! Är det en visdomstand??! Vad ska jag göra? Snälla svara mvh Danya
Hej!
Troligen är det inte en visdomstand eftersom du är så ung.
Om du tycker att det ser konstigt ut tycker jag att du ska gå till din tandläkare för en kontroll. Förmodligen är allt som det ska vara men om du är orolig är det bäst att få det kontrollerat.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är 12 och har 2 mjölktänder kvar när måste jag senast tappa dem? Jag fyllde 12 den 29 november
Hej. Det kan dröja innan du tappar de sista mjölktänderna. När man är 13 år brukar man vanligen gå på en tandläkarundersökning. Har du inte tappat dem då kan du fråga din tandläkare.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej,Vår 9-åriga dotter har två tänder som är lite lösa. Vi har dock upptäckt att det verkar som de nya tänderna växer fram ändå. Det som är märkligt i detta fallet är att de nya tänderna verkar växa framför de gamla tänderna och inte bakom. Dvs, de verkar nästan gå genom tandköttet. Hon har inte särskilt ont av detta ännu men tydligen gör det lite ont. Vi har en tid till tandläkare den 19:e januari men kanske vi bör kolla upp detta innan dess?
Hej!
Om flickan har stora besvär kan det vara bra att försöka få en tid hos tandläkaren lite tidigare. Om det inte är så farligt går det säkert bra att vänta till 19/1. Hon kanske kan vicka själv på de lösa mjölktänderna tills dess.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej min don slog ut sina 2 framtänder i sommras och tandläkaren har sagt att det bästa är att sido tänderna får.åka fram lite och han i tonåren får tandställning han är 6 nu och att han inte får plasttänder så länge tills han blir vuxen och kan få implantat. Alla jag berättar det till tycker det låter konstigt och nu har jag blivit orolig vad hade vart det bästa?
Hej!
Om det var mjölktänder din son slog ut kommer det nog snart fram nya tänder där. Man brukar inte göra temporära ersättningar när mjölktänder slagits ut.
Om det var nya tänder som slogs ut tycker jag att du ska fråga sonens tandläkare igen om vad som kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej, jag har en dotter som ska fylla tre år snart, hon har bara 15 tänder, hon har inte tappat några, är det normalt? hon har även en tand I mitten på den översta delen, hon har inte två framtänder Utan bara en tand I mitten! har gått till tandläkaren och hon vill skicka vidare till en Annan som kan kolla på min dotters tänder men har inte fått ett blev om det ännu. hjälp!
Hej!
När man har fyllt tre år har man oftast fått alla 20 mjölktänderna men det händer att alla dessa ännu inte har kommit fram.
Om det dröjt länge sedan tandläkaren sade att hon vill skicka din dotter vidare till en annan tandläkare tycker jag att du ska ringa och fråga om en remiss har skickats.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min dotter fyller 5 år i slutet av dec 2015 och har en tandlös på överkäken. Jag tycker det är tidigt, tanden börjar bli lite missfärgat. Hon har inte ont i tanden?? Tack för ett snabbt svar!Med vänlig hälsningOrolig mamma
Hej. Har din dotter slagit i tänderna någon gång? Man kan börja tappa mjölktänder i din dotters ålder, då oftast de längst fram i underkäken. Om du är orolig är det bäst att du bokar en tid så att en tandläkare får titta på tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har en dotter på precis ett år. Hon har fått fyra mjölk tänder i överkäken men bara tre där nere. De tänder hon har kom vid ca 7-10 mån så de är nästan helt ute. Varför syns inget spår av den fjärde tanden där nere när den motsvarande är helt fri? Bör jag oroa mig?
Hej. Det är bra att du är uppmärksam på hur motsvarande tand på andra sidan ligger till. Det kan skilja några månader mellan tidpunkten då de kommer fram, men sällan mer än så. Om du inte ser någonting av den nya tanden inom ytterligare ett par månader kan det vara bra att boka en tid för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag är en tjej som är 15 år gammal och jag har inte tappat mina två mjölktänder än. Tänderna sitter på överkäken och de är ganska små, man ser att de är mindre än de andra tänderna. Jag vill inte ta bort dem men min läkare säger att jag måste, anledningen är för att jag vill inte gå runt utan tänder. De är inte lösa så jag är rädd att det inte ska växa ut några nya tänder. är det normalt att inte ha tappat mjölktänderna när man är 15 och hur långt tid tar det för en tand att växa?
Hej. Man brukar ha tappat alla sina mjölktänder när man är 15 år. Om några mjölktänder sitter kvar kan det bero på att de permanenta vuxentänderna saknas eller växer snett. Jag vet inte hur det är i ditt fall och kan därför inte svara på din fråga.
Jag tycker att du ska prata med din tandläkare för att få svar.

Sofia Jofred, leg. tandläkare

Hej min son är 4 1/5 år. Han klagar på att han har ont i munnen på 'tandraden ' bakom sin kindtand. Är det så att 6 års tanden redan kan komma?Han har inte tappat eller har nån lös fram tand än. Tacksam för svar
Hej!
Det skulle kunna vara en 6-årstand som är på väg. Det är tidigt men det händer ibland. Om det onda håller i sig länge kan det vara bra med en kontroll hos tandläkaren

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!!! Jag är en människa på 15 år, min sista mjölktand var löss...efter ett litet tag delade den på sig alltså taden gick isär på två delar...man ser tanden som kommer under. Iaf andra halvan sitter kvar och vet inte riktigt om jag se en tandläkare eller låta de ramla av, av sig själv. Tacksam för svar!!!!!
Hej!
Jag tycker att du först ska försöka vicka loss de lösa bitarna själv. Om det inte lyckas ska du kontakta din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan, för ungefär 1 och en halv vecka sedan så drog jag ut en mjölktand och jag har ett stort mellanrum mellan tänderna nu och min fråga är hur lång tid det kan ta för tanden att växa ut?
Hej!
Det är jättesvårt att svara på den frågan eftersom jag inte vet hur den nya tanden ligger, ytligt eller djupt in.
Fråga tandläkaren som tog bort mjölktanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Min 6 åring har nyligen fått sina 6 års kindtänder och den ena är riktigt missfärgad mörkgul. De har kommit upp halvvägs, men den andran(och hennes övriga tänder är vita) hon har inte ont, men den är verkligen gul. Varför ? (Vi har bokat tid till tandläkaren, men det är ju ett tag tills dess)
Hej!
Troligen är det en störning i bildningen av emaljen på den här kindtanden. Man ser det ganska ofta på de s.k. 6-årständerna och färgen kan variera från vitt till gult och brunt. Ibland drabbas en tand, ibland två, tre eller alla fyra 6-årständerna.
Om flickan inte har ont kan ni lugnt avvakta tills hon har en tid hos tandläkaren.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har dragit ut en tand för ungefär tre dagar sen. Hålet är fortfarande kvar och är rätt djupt. Det var en mjölktand. Problemet är att det är något vitt i hålet och idag så kom det något vitt vasst ut ur hålet, såg ut som ett litet skal. Det gör inte ont. Kan någon förklara? Borde jag gå till min tandläkare? Jag ät bortrest resten av veckan, är det ett problem? Ring gärna inte, smsa eller maila. Väldigt tacksam för svar.
Hej!
Det är helt OK att du fortfarande har en grop kvar efter 3 dagar. Det kan se lite vitaktigt ut under läkningen. Den vita vassa lilla biten som kom ut var troligen en liten bit tand eller ben som kan ha frakturerats när tanden togs bort. Om du inte har ont kan du lugnt avvakta. Om du får mycket besvär tycker jag att du ska ringa din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min ettåring har börjat få en kindtand utan att ha fått några hörntänder än (hon har fått de 8 tänderna längst fram), är det normalt?
Hej!
Ja, det är normalt. Ingenting du behöver vara orolig för.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Är det farligt om man har kvar 4 mjölktänder vid 17 års ålder? Vad händer om man har kvar dem och det inte växer fram några nya permanenta tänder? Vad kan detta att de sitter kvar, bero på? Tacksam för svar! :)
Hej,
Det är ingen fara. Ibland saknas permanenta tänder då de av oklar anledning ej bildades och då får man behålla mjöltänderna så länge det går. När de lossnar får man titta på andra alternativ för att att fylla ut luckorna med ev implantat eller andra protetiska ersättningar.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Heej! :DUndra om man kan få raka tänder utan att ha tandställning? om en tand har vuxit ut lite sned, kan man då fixa det utan tandställning om det bara är en tand? och hur lång tid tar det för att en tand ska växa ut helt? (jag e 13 år)tacksam för svar! <3 :D
Hej!
Dina käkar kommer att fortsätta att växa lite till så det kan hända att den sneda tanden rättar in sig lite mer rakt av sig självt.
Annars är det svårt att räta upp en sned tand utan tandställning.
Det kan uppåt ett år för en tand att växa fram helt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej det är min son som är 8 år som har en tand lös andra inifrån på underkäken.Är detta en mjölktand? Orolig mamma!!!
Hej!
Det bör vara en mjölktand om det är andra tanden bakifrån räknat. Kanske är det lite tidigt att den är lös redan i 8-årsåldern. Har han ont i tanden? Är det svullet runt om den? Om det är så kan det vara bra att be en tandläkare titta på tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 13 år som har tappat den tanden som sitter näst längst bak på vänster sida i övre käken. Samma tand på höger sida i övre käken är lös och jag är lite öm dör. Men ska man tappa dem tänderna som sitter näst längst in i övre käken vid min ålder? Jag skulle vara tacksam för svar.
Hej!
Det är väldigt olika hos olika människor hur tidigt eller sent man tappar sina tänder. Att tappa sista mjölktänderna när man är 13 år är helt normalt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son på 4,5 år har väldigt ful emalj på framtänderna. Det har han alltid haft. Jag har inte varit sjuk under graviditeten eller ätit mediciner, men han var däremot väldigt ofta och rejält sjuk när han var liten, i spädbarnsåldern. Kan detta ha påverkat tandbildningen? En viktigare fråga. Måste de permanenta tänderna bli lika fula? Bildas dessa anlag samtidigt? Kan han ha tur och få en bättre uppsättning tänder efter mjölktänderna? Mvh, Josefine
Hej!
Anlagen till mjölkframtänderna bildas till stor del redan innan födseln så jag tror inte att hans
sjukdom i spädbarnsåldern har påverkat emaljen på mjölktänderna.
Det kan finnas en liten risk att emaljen på de permanenta framtänderna kan ha påverkats men det behöver inte alls vara så. Vi hoppas att han har tur.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Min dotter är 7 år gammal och har inte tappat några tänder alls. De nya 6 årständerna bak i munnen har kommit upp men ingen av de andra är ens lösa, är det vanligt?
Hej!
Det kan variera flera år när de permanenta tänderna kommer. Ofta har en eller ett par framtänder blivit lite lösa eller lossnat vid 7 års ålder men som sagt det varierar mycket. Om ingen framtand börjat bli lös när hon är 8 år kan det vara bra att kontakta tandläkaren och ev. ta en röntgenbild för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Min 1 åring har inte fått sina översta tänder. Dom två nedre har kommer och varigt där i några månader nu. Men inte dom översta. Är de normalt? Hon visar inget om att hon ska få dom några!
Hej!
Det är helt normalt att de två små framtänderna i underkäken kommer fram först och att det sedan dröjer några månader innan överkäkständerna kommer. Det kan dock variera från barn till barn.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son snart 4 år har klagat på ont i tanden (kindtand ) när han äter ...kan det vara ett hål ? Vad gör man emot det? Lagar man tänder på så små barn..jag kan inte se ngt på tanden!
Hej,
Det kan vara ett hål som inte ses ännu i munnen men kan ses på röntgen. Jag rekommenderar att du bokar en tid för din son hos tandläkaren för att kontrollera detta. Vi lagar mjölktänder om de är i behov av det.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej hur många tänder ska man tappa för jag är 12 år och jag har typ tappat fyra tänder på 2-3 månader.är det onormalt?
Hej,
Vid 12 års ålder brukar man börja tappa flera tänder (4 i överkäken och 4 i underkäken). Så det är bara att vicka på! Alla 20 mjölktänder ska tappas och ge plasts för de nya tänderna som kommer.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Måste man tappat alla mjölktänder innan man tar tandställning?
Hej!
Det beror lite på vad det är för bettfel som ska behandlas. Om en fastsittande tandställning behövs brukar man vänta tills alla mjölktänder är borta.

i

Hur drar man ut en tand på lättaste sätt hemma.
Om det inte är en mjölktand avråder jag dig från att ta bort tanden själv. Kontakta din tandläkare så kan du få hjälp med detta istället.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 12 år och den näst längst in på översäken (tanden) är lös och har jag inte tappat, så är det en mjölktand?
Hej,
Det låter som att det är din mjölktand som är lös.

Linnéa Linnér, leg tandläklare

Hej! Jag har en dotter på sju år som har tappat sina två mjölktänder i överkäken för ca tre månader sedan. Det har ännu inte kommit upp några nya tänder. Är det normalt?
Hej,
Det är helt normalt och inget att oroa sig för.

Linnea Linnér, leg tandläkare

HejMin dotter som nu är 2,5 år ramlade och slog sig i munnen för några månader sedan. Dagen efter var vi hos tandläkaren och tänderna visade inga skador och satt inte löst. Några veckor senare började de båda framtänderna i överkäken att bli mörka och var hos tandläkaren igen som då tog röntgenbild som dock inte visade någon infektion. Den ena tanden har sen dess återfått sin ursprungliga färg medan den andra fortfarande är lite mörk.På återbesöket några månader senare (dvs nu) konstaterades det efter ny röntgen att det fanns en liten förändring vilket indikerade infektion ovanför den fortfarande gråa tanden och tandläkaren säger att tanden bör dras ut. Som förälder förstås oerhört drabbande att ens barn ska behöva gå med glugg så länge. Då hon bara är 2,5 blir det ju i fyra år eller liknande. Nu undrar jag om det finns någon annat alternativ. Går det rotfylla mjölktand? Går det behandla på annat vis? Går det vänta? Osv...Hon uppvisar inga andra symtom. Har inte ont och tandköttet ser helt normalt ut. MvhOrolig förälder
Hej,
Dessvärre är detta något som ibland sker efter att man slagit i sina mjölktänder. Orsaken till att man vill ta bort tanden om den har en infektion är att den kan skada den underliggande permanenta tanden om den sitter kvar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har en fråga angående min dotters första tänder. Hon är nu 9 månader och har fått sina två små nedre mjölktänder. För en månads sen började två små tänder komma på överkäken. MEN dessa sitter utan att överdriva 2 cm ifrån varandra!!! Kan detta vara hennes framtänder fast att de sitter extremt långt ifrån varandra?? Tack för svar!Susanne
Hej!
Ja, det kan vara hennes framtänder som kommer långt ifrån varandra.
Det händer enstaka gånger att man kan sakna anlag till en eller flera tänder. Om det skulle vara så lär det visa sig framöver. Det är i alla fall ingenting man gör åt det i så tidig ålder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Vår dotter är 7år och de nya framtänderna är sneda. Tandläkaren tog bilder som skickades iväg för bedömning. Inga röntgenbilder är tagna. Då vi var oroliga eftersom hennes läppsena är fel och går mellan tänderna.( pappan har likadant, vilket gett glugg) Svaret vi fick är att hon ska dra ut 7; 3 och 8; 3 i underkäken för att överkäken är hämmad i sin tillväxt. Tandläkaren sa att det är ingen garanti att det fungerar. Är det så att överkäken växer för att hon får bättre plats i underkäken? Hon biter även ihop snett.
Hej!
Det låter lite konstigt att man rekommenderar att ta bort 2 mjölktänder så tidigt utan att ha tagit några röntgenbilder för att se att anlag finns till alla de permanenta tänderna.
Många gånger är de nya framtänderna väldigt sneda när de kommer fram och ofta rättar de till sig av sig självt när käkarna växer.
Överkäken växer inte mer för att hon får mer plats i underkäken, däremot kanske över- och underkäke passar bättre mot varandra. Jag tycker dock att det verkar vara lite tidigt att ta bort tänder på henne redan nu om hon bara är 7 år.
Fråga tandläkaren hur terapin är tänkt framöver. Kommer hon att få träffa en tandregleringsspecialist?

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har en 20-månaders med ca 14 tänder. Vi borstar så gott som 2ggr/ dag med lite olika intensitet beroende på barnets humör. Barnet äter inge socker och dricker endast vatten. Den ena övre kindtanden som knappt är helt framme är svartprickig och har varit så sedan den kom fram i stort sätt. Är detta hål eller är det något fel på tanden? Tack på förhand!
Hej,
Med tanke på att ni har sunda matvanor och tandborstningsrutiner låter det inte som att det skule vara ett hål. Tänderna kan ibland få svarta 'beläggningar' av en ofarlig bakterie som är svår att borsta bort. Det är dock svårt att säga helt vad det kan vara utan att titta på det så boka gärna en tid till tandläkaren för en kontroll. Det är gratis för barn upp till 19 år.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hej min son blir tre år nu i februari men han har bara fått 6 tänder och den sjunde är på väg.är orolig för om de verkligen kommer att komma fler tänder/Susanne
Hej!
Det är väldigt olika hur tidigt eller sent tänderna kommer hos olika människor. Bara 7 tänder vid 3 års ålder är ovanligt. Barn brukar bli kallade till tandläkaren när de är tre år och då kommer han bli undersökt ordentligt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Min dotter är 9 år, och fyller 10 år i april 2014. Vi har varit hos tandläkaren för vanlig kontroll. Allt såg bra ut och inga hål. Dock tyckte tandläkaren att anlagen för hörntänderna i överkäken ligger lite på insidan (mot gommen) och då tycker hon att vi ska dra ut hörntänderna så att de nya kommer fram bra. Hon sade att de nya hörntänderna brukar komma när man är 12-13 år. Är detta rimligt/nödvändigt? Drar man ut friska tänder strax innan hon fyller 10 för att sedan vänta på hörntänderna tills hon är 12-13 år? Ska hon ha tomma gluggar i 2-3 år?Om hon går utan tänder i 2-3 år, flyttar inte de andra tänderna som sitter bredvid hörntanden in på den 'tomma' platsen? Jag är ingen tandläkare, men har flera gånger förvånats över vart nya tänder kommer fram i munnen och hur de till slut hamnar rätt när gamla tanden lossnat. Skulle verkligen vara tacksam för ett utlåtande från en tandläkare om detta är 'normalt' att dra ut hörntänderna eller om jag ska byta tandläkare för att få en andra undersökning/bedömning. Tack på förhand!
Hej tack för din fråga.
I den ålder som ditt barn är är det vanligt att tandvården kontrollerar anlagen för hörntänderna. Om vi då upptäcker att de kommande anlagen ligger lite i gommen är det en mycket vanlig behandling att man tar bort barntänderna i god tid, så kan de permanenta tänderna styras i rätt riktning. Varför vi gör denna behandling är för att minska risken att tand nr 2 i bettet inte ska skadas på roten.

Caroline Arnell leg tandläkare

Hej!Jag åt knäck häromdagen och min tand fastnade och blev lös. Den är väldigt lös, inte bara så att den går att vicka på några millimeter, utan man kan vicka ca en cm och se under. Det är en mjölktand som jag antagligen kommer tappa snart, men å andra sidan har jag bara tappat 8 tänder och är 14 så det går långsamt. Vad ska jag göra åt det?
Hej! Om det är en mjölktand tycker jag att du ska vicka ordentligt på den så att den lossnar helt. Det borde vara dags för mjölktanden att lossna nu om du är 14 år.
Om du inte får bort den kan du ringa din tandläkare och få en tid för kontroll och kanske lite hjälp att ta bort tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej om man har dragit ut en tand 1 gång och den växer upp och sen så tappar man den och den kommer upp igen men om man gör det en tredje gång kommer tanden fram igen då??
Hej!
Nej det kommer inte ut någon tredje tand.
Först får man mjölktänder som man tappar i 6-12-årsåldern. Dessa ersätts av permanenta tänder. Förlorar man dessa kommer det inte fram nya tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Barnet är drygt tre år, han har tandvärk, hål i båda hörntänderna, det har tandläkaren konstaterat. Är det vanligt att få värk i mjölktänderna? Vad kan man göra då han är jätte rädd för läkare?
Hej Sofia,
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina, leg tandläkare

Är det vanligt att ha en mjölktand vid 13 års ålder?
Normalt sett har man tappat alla mjölktänder vid 13 års ålder men det kan variera. Upplever man någon mjölktand sitter kvar extra länge kan det bero på att man är sen i tandväxlingen. Det kan också bero på att man saknar ett anlag för den permanenta tanden(vuxentanden)som skall ersätta mjölktanden. För att få svar på hur det ligger till i just ditt fall bör du be din tandläkare undersöka dina tänder och ta en röntgenbild för att se om det finns en tand som ännu inte kommit fram.

Annika Brismar, Leg. Tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.