Barn som slagit ut sin mjölktand

Om barnet har slagit ut en mjölktand bör ni besöka en tandläkare så snabbt som möjligt. Här ger vi dig steg-för-steg-information hur du går tillväga om barnet slagit ut en tand.

Barn som slagit ut sin mjölktand

Slagit ut en mjölktand?

Hanteringen vid en utslagen eller skadad tand varierar beroende på om det är en mjölktand eller en vuxentand som slagits ut. Den största skillnaden är att mjölktänder aldrig ska sättas tillbaka, medan permanenta tänder försiktigt bör tryckas tillbaka. Har ett barn slagit ut en mjölktand? Här kommer information om hur du bör gå till väga.

Utslagen mjölktand – viktigt att tänka på

  • Sätt aldrig tillbaka en utslagen mjölktand

Barnets första uppsättning av tänder kallas mjölktänder. I 6-årsåldern och framåt tappas mjölktänderna och de permanenta tänderna växer fram. När ett barn slår ut en mjölktand är det viktigt att inte försöka sätta tillbaka den. Den underliggande vuxentanden kan skadas.

Om ditt barn slår ut en mjölktand bör du kontakta en tandläkare omgående. Tandläkaren kollar om den permanenta tanden som ligger i tandköttet har skadats vid slaget/olyckan. Dessutom är det vanligt att tandköttet, slemhinnor och läppen skadas, något som också bör kollas upp hos din tandvårdsklinik. Ibland slås tanden upp i tandköttet, då ökar risken för en skada på den underliggande permanenta tanden.

En glugg efter tappad mjölktand

När en mjölktand har slagits ut är det bara att vänta tills den permanenta tanden dyker upp. Ett barn som slår ut en tand i ung ålder kan därför få gå med en glugg i flera år innan den permanenta vuxentanden visar sig. Du behöver inte vara orolig för ditt barns tandväxling, vuxentänderna kommer tids nog.

Knappt vart tionde barn saknar anlag för vissa permanenta tänder. Idag finns det många alternativ för att optimera bettet och käken, både funktionellt och estetiskt. Tandreglering, implantat och broar är exempel på välbeprövade ersättningsalternativ. Tandläkaren kommer i samråd med föräldrarna skapa en individuell behandlingsplan som anpassas efter barnets tandutveckling.

Ska jag söka akuttandvård?

Du ska alltid kontakta en tandläkare när ett barn har skadat sig i munnen, så snart som möjligt. På Distriktstandvården har barn företräde när det kommer till akuta behandlingar.

För akuttid och rådgivning, ring oss direkt på 08-412 007 55

Du kan också hitta snabba tider i vår onlinebokning:

Boka en tid

Vanliga frågor

Vad ska man tänka på när ett barn slår ut en mjölktand?
Det viktigaste är att inte sätta tillbaka mjölktanden igen, då kan vuxentanden som ligger under skadas. Du bör kontakta en tandläkare omgående som får undersöka tänderna direkt.
Vad gör man efter att en mjölktand slagits ut?
Det finns inte så mycket att göra än att bara vänta tills vuxentanden träder fram. Det kan ta lite tid ibland men man ska inte oroa sig.
Vad gör man om barnet skadat läpp/tandkött men inte mjölktand?
Även om en mjölktand inte slagits ut är det viktigt att låta en tandläkare kika på skadan som skett så att inte den underliggande vuxentanden blivit påverkad av slaget.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Tappad/utslagen/avbiten tand
Jag har tapat fram halv tand
Hej, om du behöver hjälp för att fixa tanden boka en akut tid online eller ring till en klinik som ligger nära dig.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-26

Hej, jag har tappat alla mina tänder förutom en tand och den tanden är inte lös men sen den nya tanden växer ut bakom den gammla
Hej Julia, vet inte exakt vad du vill fråga.
Det är bättre att du bokar en akut tid så man kan kolla i munnen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-19

Jag har tappat en tand i underkäken och det känns som att rötterna finns kvar jag känner dem med tungan. Måste rötterna dras ut
Hej Kristina och tack för din fråga.
Men svårt att svara. Om du får besvär eller tanden var infekterad så är det bättre att plocka bort rötterna eftersom infektionen kan sprida sig.Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-16

hittade inte den jag sökte om men har förlorat några tänder på både uppe och nere så undrar vilken det är jag ska leta efter och hur jag ska fixa det
Hej Matz och tack för din fråga.
Börja med att boka en tid för undersökning där kan du får terapiförslag + hur mycket det skulle kosta.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-28

Hej!

Jag har lossnat två längst bak tänder i min högra överkäke, jag undrar om ni kan göra en delprotes och ersätter de två förlorade tänder?

I min västra underkäke, har det lossnat en tand i mitten bak underkäke, och en till tand bredvid håller på att lossna också. Jag undrar om ni kan göra tandbrygga eller tandbro åt det?

Tack på förhand!
Hej och tack för din fråga. Det är svårt att svara utan att se i munnen eller ta bilder. Ja, om du behöver proteser och dina tänder är friska eller sanerade kan vi göra proteserna.
Bättre att du bokar en tid för undersökning och terapiplanering.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-09-21

Hej, jag slog mitt knä i hakan och fick en spricka på en av de lvre framtänderna. Det är en spricka längst ned på spetsen och en till som går vågrätt över tanden lite mindre än 1 cm från botten. Vad ska jag göra?
Hej Gustav och tack för din fråga. Ja, det är bättre att man kollar för att utesluta att det inte är något allvarligt. Så bokar en akut tid för kontroll.Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-08-24

Ramlade och skadade tre av mina framtänder, ena tanden är rätt rejält chippad. Var hos tandläkare igår som sa att det inte gick att göra något då det var bättre att plocka bort dom för att jag har paradontit. Men jag undrar om det inte går att göra nått litet provosoriskt för att slippa gå med en halv framtand. Eller är ni av samma åsikt, att det bara är dyrt och onödigt om den ändå ska dras ut senare i sommar?
Tacksam för svar.
Hej Jenny och tack för din fråga. Förlåt sent svar. Ja, det är svårt att bedöma härifrån men om tanden ska bort är det bättre att inte laga den.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-06

How much is it to fix a cracked tooth
Hi,
the price is between 2200-3000 depending on how many surfaces that need to be restored.
You can read more about our fees at www.distriktstandvarden.se
Best regards,Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-12

Hej! Min pojke på fem år har börjat tappa sina mjölktänder. Han säger att den nu lösa framtanden gör ont i munnen, det gjorde det inte när han tappade den första?
Har inte hört om att det gör ont att tappa tänder så undrar om det är vanligt eller kan bero på något annat?
Hej Sebastian, det är normalt att barnen börja växla sina tänder vid 5 år ålders. Att det gör ont kan det beror på den permanenta rör sig inne i käkbenet och försöker bryta sig fram genom tandköttet. När var han på undersökning sist? Kolla där han brukar gå så kanske är det dags för den årliga revisionen och där kan kontrollera tandväxlingen.


Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-23

Halva tanden är bort kan den lossna mer jag har inte ont den är inte lös jag Är orolig
Hej
Det är rekommenderat att åtgärda tanden om den är fakturerad. Vid karies i botten kan karies omfattningen öka med tiden och en fraktur gör att tanden är skör. Tänk på att alla tanddiagnoser inte är direkt symptomgivande.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-11-02

Hejsan.
Min dotter är 5 år. Hon låg på rygg och kollade på surfplattan och tappar greppet om plattan så den slår till ena framtanden på övre raden. Nu är tanden lös. Hon kan inte svara på om den varit lös sen innan. Det närmar sig åldersvis att att börja tappa tänder men blir lite orolig för om den inte va redo att lossna redan.
Hej
Det kan vara att tanden blev lös då nya vuxen tanden är på väg ut och smällen från surfplattan snabbade på processen. Bra att gör en anmälan till era försäkring om incidenten och få tanden kontrollerad hos tandläkaren. Så länge hon inte har ont så är det behöver inte vara oroliga men bra ändå att kontrollera tänderna efter trauma.
Ha en bra dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06

Hej!
Min 7-åriga dotter tappade idag sin andra framtand i övre käken. Den har under en tid varit rosa. Hon kan inte minnas att hon slagit i den, men kan mycket väl gjort det utan att märka det. Vi konsulterade en tandläkare när tanden först blev rosa, men han sa att så länge min dotter inte hade ont var det ingen fara. Idag när tanden så åkte ut var det bara ”skalet” på tanden som lossnade, det som fanns inne i tanden hänger kvar. Vi har borstat lite försiktigt på den mjuka ”innertanden” men den sitter stadigt fast. Vad kan det här vara? Tror du vi behöver göra något åt det?
Hej
Det är inte ovanligt när en mjölktand lossnar att det är så lite kvar utav den då vuxentanden bryter ner en del av mjölktanden under processen den växer ut. Största sannolikheten är att den biten som sitter kvar är en liten del av vuxentanden som kommer att växa ut mer under tiden. Ni gör helt rätt i att hålla rent försiktigt i det området så tandköttet mår bra. Om hon ha ont eller ni är oroliga boka gärna en tid för kontroll av tandväxlingen.
Lycka till och ha en fortsatt bra dag.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05

Jag är 13 år och jag tappade en tand precis men det blöde ingenting och i efterhand gör det ont.är orolig om det var en vuxentand jag tappade.
Hej
Största sannolikheten är att du tappade en mjölktand då tandköttet blödde minimalt.Det kan vara något lokalt besvär i samband med att vuxen tanden håller på att växa ut. Viktigt att du håller god munhygien i området så att inte det blir inflammation. Om du känner att besvär ökar med tiden boka gärna en kontroll hos don tandläkare.
Hoppas att svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-29

Hej jag slog ut mina framtänder vid 10 års ålder och är idag 20 år gammal. Mina rötter ör hela och fina men framtänderna är sneda efter olyckan. Som sagt så ör det båda framtänderna som är utslagna rötterna är fina men hälften av tänderna är plast. Går det att sätta tandställning på tänderna trots att dom är utslagna ?
Hej Sophie, traumatiserade tänder går att tandreglera om rötterna inte är resorberade och korta. Så om dina tandrötter mår bra borde det inte vara något problem med tandreglering.

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-23

Hej båda mina fram tänder men bara halva på båda sprack fick plast liknande fyllning för några år sen och idag ramla en liten bit av undrar om det finns nåt som håller bättre ?
Hej,

Om det är första gången som din plastfyllning lossnar föreslår jag att man provar att göra den på nytt. Fyllningar på framtänderna efter trauma medför väldigt lite inverkan på tänderna och man behåller så mycket tand som möjligt. Alternativ till fyllningar är porslinsfasader eller porslinskronor. Dessa är betydligt dyrare men sitter ofta också bättre. Dock medför det att man behöver slipa bort en del tandsubstans (på ytan) för att få plats med dem.
Om du är intresserad av ersättning i porslin så är du välkommen på ett besök hos oss för att vi ska kunna se om det är lämpligt och möjligt att utföra kronor eller fasader. Alternativt går det jättebra att boka tid för att göra en ny lagning.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-09

Hej!

Min dotter var i parken igår och lekte. På väg hem upptäckte vi att en bit av hennes ena framtand saknades. Hon är lite över ett år gammal så det är en mjölktand det handlar om. Biten som lossnat är så pass stor att det är märkbart. Hur kan jag göra för att få tillbaka min vackra dotters leende igen? Det får kosta vad det kostar.

Med vänliga hälsningar,

Amir
Hej Amir

Man kan ersätta den tappade biten med plast. Det kostar ingenting för barn hos tandvården.
Beroende på storlek på den biten som gick sönder kan det ibland vara svårt att få en plastbit att hålla då ju framtänder används mycket för att bita av med, men det är absolut värt ett försök.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-22

Hejsan. Jag tänkte bara kolla en sak. Om man tappat sin framtand helt med rot och allt vad är bästa behandling för att täcka upp luckan. Har läst lite angående en bro el implantat. Vilket material är de man får. Vad rekommenderar ni. Förstår att de e lättast att komma på undersökning.
Tack på förhand
Hej

Det är en del som avgör vad man rekommenderar. Implantat är oftast förstahands valet nu för tiden men tar lång tid att genomgöra en hel behandling och beror på hur mkt käkben det finns att sätta ett implantat i.
Har du tänder runt den tappade tanden so mär lagade etc kan en bro vara ett bra alternativ och detta alternativ går dessutom mycket snabbare.

Du har dock rätt i att en klinisk och röntgenologisk undersökning behövs för att veta vad man skall rekommendera för just dig.

Lycka till

;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-15

Jag har nyss fått en smäll på min högra framtand (av olycka) , jag är orolig för det för min värsta mardröm är att slå ut en framtand, men den sitter kvar, men jag vet inte om den är lös eller inte, hur ska jag ta reda på det??
Hej
Om du fått en smäll tycker jag du skall gå till tandläkaren för undersökning samt röntgen.
Detta kan behöva anmälas till försäkringsbolag och då behövs dokumentation från skadetillfället.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Jag är 30 år och tappar tänder! 4 st har rasat sönder och fler är pågång.
Men jag är alldeles för rädd för att gå till tandläkaren och ekonomin tillåter inga stora ingrepp.
Vad ska jag göra?
Hej

Mitt råd blir nog tyvärr att du måste boka tid hos tandläkare.
Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-25

Min son på 1 år har på något sätt tappat en del av sin kindtand. Vi märkte att han hade något i munnen och de kom ut. Vad ska vi göra? Är de farligt ?
Hej

Jag tycker ni skall låta en tandläkare titta. Inte farligt alls men bör ändå kontrolleras.

MEd vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-10

Jag är utomlands och blev av med en tredjedel av en tand längst bak upp i munnen när jag åt en seg godis, vad kan jag göra? Den gör inte ont ännu och jag är hemma i sverige först om 2 v
Om du inte ha ront kan du gå till ett apotek och fråga om du kan köpa temporär fyllning. I Sverige finns sådan på apotek och heter Cavit. Borsta noga där .
Det bästa är kanske ändå att söka akuttandläkare och få hjälp.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-06

Hej
Vår 6 åring har tappat ena framtand uppe men det hänger ner som en skinbit efter tanden i gluggen. Ska det se ut så?
Hej!
Avvakta 1-2 veckor för att se hur det blir efter det. Ser det fortfarande konstigt ut då kan ni kontakta tandläkaren.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej! Min 3-åring ramlade mot ett element och slog sig i munnen. Han klagade på att ena framtanden kändes lös och han hade svårt att bita de första två dagarna. Jag kände inte att tanden var lös, däremot verkar det som den trycktes ut vid fallet och min son har inte längre samma "jämna" leende. Kan det bli så och borde vi uppsöka tandläkare? Tanden är inte missfärgad eller så...
Mvh Petra
Hej!
Det kan vara bra att göra en kontroll hos tandläkaren och få det dokumenterat. Du bör göra en försäkringsanmälan om det finns en försäkring. Det kan finnas en risk att mjölktanden skadat den permanenta tanden som håller på att bildas uppe i käken.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

hej,
vår son Simon är 4 år gammal och går hos er. för flera år sedan slog han i sin framtand, vi var hos er och ni bedömde då att tanden skulle få sitta kvar.
Nu har den (tycker vi) blivit än brunare och tror att han slagit i den igen, skall vi boka en ny tid så ni kan titta på den igen?
Vänligen Carolina Thulin Petersson
Hej, ni kan absolut boka in en tid till oss så tar vi en titt på tanden. Det är mycket vanligt att tanden efter att man slagit i den ändrar färg och blir som ni beskriver något mörkare. Det beror på att det blivit en liten skada och blödning inuti som ger denna färgförändring. Välkomna att boka en tid hos oss. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-14

Hej jag heter Erik och bor i Nacka och en tand näst längs bak på den nedre tandraden har en flisa åkt bort, jag vill reparera denna skada innan skada sprider sig ner i pulpan, tandflisan lossnade för ca en vecka sedan vart ska jag vända mig, och när och vad är priset?
Hej!
Du är välkommen att ringa Distriktstandvården för en tid.
Priset är beroende på om du har något tandvårdsbidrag kvar, om man behöver ta röntgen och hur stor flisan är/hur många ytor av tanden som är borta.
En mindre undersökning för att se vad som behöver lagas kostar 413 kr, en röntgen 60 kr och lagningen mellan 883 kr och 1839 kr. Är flisan väldigt liten kanske det räcker med puts.
Tandvårdsbidraget beror på hur gammal du är och hur länge sedan du var sedan du gick till tandläkaren.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-07

hej, min ena framtand är sliten är det farligt
Hej, har du inte ont eller tanden är lös är det nog ingen fara, men fråga din tandläkare vid nästa undersökning.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej!
Jag tappade en tand och på tanden bakom var det en svart prick, är de en missfärgning eller vad är de engentligen? Ska till tandläkarn om några dar men undra om jag kunde få ett snabbare svar.
Mvh josefine
Hej, den svarta pricken skulle kunna vara ett avstannat kariesangrepp. Det behöver inte vara det men det låter som det. Karies blir mörkt i sin färg mot svart efter att det avstannat. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-19

Hej, Drog ut en mjölktand på dottern men tanden var av så fick inte ut hela roten gör detta något eller kommer roten komma ut sen!?
Hej!
Om tanden som tas bort är infekterad är det bäst om hela roten kommer ut så att det kan läka så bra som möjligt.
Det händer ibland att en liten rotbit blir kvar och oftast resorberas den av sig själv eller letar sig ut genom tandköttet efter ett tag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!För typ 4-5 år sedan så ramla jag och en bit av mina framtänder gick sönder. Tandläkaren fixa tillbaks biten. Biten som gick sönder har en typ en annan färg och mina tänder är vita,Än idag finns det märket av biten som gick sönder och några sprickor kvar på tanden!Jag vill så gärna fixa det, undrar om det går att fixa så att hela tanden har samma färg som mina andra tänder?!Jag är 14 år idag.
Hej. Du har säkert en plastlagning där. De missfärgas lite med tiden. Ibland är det också svårt att välja en nyans som exakt motsvarar din tandfärg. Plastlagningar går inte att bleka. Jag tycker att du ska prata med din tandläkare om att du skulle vilja justera färgen på fyllningen så kan du få veta om det går att åtgärda genom att byta ut lagningen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Om man har tappat en tand men den inte växer ut på flera månader vad ska man göra en rädd person som inte vågar gå till tandläkaren ??
Hej!
Ibland kan det ta lite tid innan en ny tand växer fram efter att mjölktanden har lossnat.
Om det dröjer många månader, 5-6, kan det vara bra att gå till tandläkaren för en kontroll.
Tandläkaren tittar i munnen och tar troligen en röntgenbild för att kunna se hur den nya tanden ligger.
Om man absolut inte vågar göra detta finns det väl ingenting annat att göra än att vänta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 16 år och en utan mina framtänder skrapades upp på undersidan igår. Det känns obehagligt och strävt och det ilar när jag dricker något kallt. Är detta farligt? Borde jag besöka tandläkaren? Tack på förhand!
Hej!
Farligt är det nog inte men jag tycker att du ska besöka din tandläkare för kontroll. Kanske behöver man lägga på lite fyllning där tanden har gått sönder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!När jag var liten så ramla jag och en ut av mina fram tänder gick sönder, tandläkaren fixa tillbaks tandem men än idag finns märket och några sprickor kvar på tanden. Jag undrar om det går att fixa?
Hej!
Det går säkert att fixa på något sätt men det är ofta bra att man har vuxit färdigt innan det görs. Hör med din tandläkare som vet hur det ser ut i munnen och på röntgen och hur gammal du är.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejMina dotter ramlade från cykel hon är 8 år gammal och tog sönder hörnor av permanenta framtänder jag bokade tid hos tandläkare de satte in några bitar i tänder som set ut som riktiga tänder men de ramlade efter några veckor finns det något som kan hålla ihop med riktiga tänder utan att de faller sönder det ser inte bra ut alls är väldig bekymmradoch om det är så vad är det jag vill gärna veta så jag nämner för tandläkarna Hur stor bekymmer blir det för henne i framtiden kan hon tappa sina riktiga framtänder?
Hej.
Ofta lagar man med komposit. För att kunna uttala sig om just din dotters tänder (vilket material som ska användas, hur prognosen för tänderna är etc) behöver man dock undersöka tänderna.
Jag rekommenderar att du bokar en tid åt henne för att få svar på dina frågor.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Jag fyller 13 om en månad och jag tappade en tand idag, det är uppe och näst längst in, jag vet inte om jag tappat den innan och om det kommer en ny? Har försökt känna med tungan om jag känner någon ny tand men känner ingen just nu.
Hej!
Det är med största sannolikhet en mjölktand som har lossnat och där brukar det sedan komma en ny tand.Ibland kan det ta ett par veckor innan den nya tanden tittar fram

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är 12 årig tjej som har tappat en bit tandflisa som är jätte liten i en olycka. Det är en vuxen tand. Jag tappa den på en av framtänderna. Den syns inte för att det är där bak på framtanden. Biten är cirka 2-3 mm lång tror jag. Jag hat tyvärr inte biten kvar. Vad ska,jag göra? Har jag förstört mina tänder? Kommer de vara svagare eller lösare eller dåligare på något sätt? Kommer det påverka att de ramlar av tidigtare än de andra tänderna? Kommer de vara i sämre sik. Kommer de vara sämre än de andra tänderna? Jag kan känna att det är en bit son är borta. Första dagen jag tappa tandflisan så gjorde det ont att äta. Är det normalt? Vad ska jag göra? Snälla svara! Behöver hjälp. Är jätte orolig och kan knappast sova. HJÄLP!!!! Skulle vara tacksam för ett sabbt svar. (Tack i förhand)
Hej!
Du behöver inte alls vara jätteorolig. Om det bara är en tunn bit av tanden som lossnat kanske man inte behöver göra något alls. Ibland kan man behöva göra en liten lagning med vitt plastmaterial, composit.
Om du inte har ont i tanden nu och det inte ilar i den när du äter eller dricker något kallt brukar det inte vara någon fara.
Jag tycker att du ska ta kontakt med din tandläkare för en kontroll av tanden.
Om du har en olycksfallsförsäkring är det bra att du anmäler dit att du har skadat din tand. Om något skulle behöva göras p.g.a. den här skadan på tanden när du är vuxen betalar försäkringen kostnaden för det. Det är viktigt att anmäla skadan nu, kort tid efter att skadan uppstått.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är 17 år och har tandställning. Jag har en kindtand där uppe (den som är näst längst in) som är skadad och det finns bara 2 alternativ att göra med den tanden - dra ut den eller rotfylla. Min tandställningen specialist tycker att vi drar ut den då det kan bli problem med rotfyllning, och han säger att jag har en visdomstand dom kan växa fram och plus att tandställningen hjälper till att flytta fram så jag inte har ett stort hål där kvar. Men hur lång tid ungefär tar det att flytta fram så det inte är så stort hål? Och blir det mellanrum kvar efter att tänderna flyttats?Min tandläkare tycker att vi ska rotfylla den då det kanske inte alls blir problem eller blir problem om många eller några år, man vet aldrig. Eller kanske klarar sig hela livet. Annars finns det implantat säger hon. Hur är det med ett sådant implantat? Har tanden känsla? Kan man tugga med den?Vad finns det för fler alternativ till en utdragen tand? Vad har minst risk för komplikationer? Vad anser ni, råd och tips?Mvh/Ida
Det är mycket svårt att svara på vad som är bäst att göra med din skadade tand. Kan heller inte uttala mig om om det blir en liten lucka kvar eller ej.
Ett implantat går alldeles utmärkt att tugga med men det är en hel del jobb med att sätta dit det och det kostar också en hel del pengar.Ett implantat har inte känsel på samma sätt som den egna tanden.
Hur lång tid det tar innan en lucka sluts är mycket svårt att svara på.
Ett alternativ till ett implantat är att göra en s.k. bro, alltså en krona på tanden framför luckan och en krona på tanden bakom luckan med en hängande krona mellan dessa. Om tänderna framför och bakom luckan är felfria känns det dock lite synd att behöva slipa på dem för att göra en bro.
En bro kostar också en hel del pengar.
Det är svårt att råda dig till vad som är bäst för just dig. Jag tycker att du ska diskutera saken med din tandläkare igen .

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej min don slog ut sina 2 framtänder i sommras och tandläkaren har sagt att det bästa är att sido tänderna får.åka fram lite och han i tonåren får tandställning han är 6 nu och att han inte får plasttänder så länge tills han blir vuxen och kan få implantat. Alla jag berättar det till tycker det låter konstigt och nu har jag blivit orolig vad hade vart det bästa?
Hej!
Om det var mjölktänder din son slog ut kommer det nog snart fram nya tänder där. Man brukar inte göra temporära ersättningar när mjölktänder slagits ut.
Om det var nya tänder som slogs ut tycker jag att du ska fråga sonens tandläkare igen om vad som kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!!! Jag är en människa på 15 år, min sista mjölktand var löss...efter ett litet tag delade den på sig alltså taden gick isär på två delar...man ser tanden som kommer under. Iaf andra halvan sitter kvar och vet inte riktigt om jag se en tandläkare eller låta de ramla av, av sig själv. Tacksam för svar!!!!!
Hej!
Jag tycker att du först ska försöka vicka loss de lösa bitarna själv. Om det inte lyckas ska du kontakta din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min dotter på 7 år har tappat sin ena framtand för 2 månader sen, den var väldigt lös. Det har ej kommit någon ny ännu. Kom o tänka på idag att denna mjölk framtand slog hon sönder när hon var 3år, blev lite rädd att tanden under har skadats, kan det vara så? Med vänlig hälsningEvelina
Hej,
Det kan ta tid för en ny tand att komma fram och ibland kan det ta lite längre tid om hon slog i tanden som liten.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Jag har nyss tappat en tand och mitt tandkött är löst det nästan hänger, jag tappade en mjölktand då. Är det normalt eller ska jag gå till tandläkaren och kolla?
Hej!
Det växer ofta in lite tandkött under en lös mjölktand och det kan se lite konstigt ut när man precis har tappat tanden. För det allra mesta ordnar det sig av sig självt under läkningen. Avvakta ett par veckor så bör det ha ordnat sig. Om inte kan det vara bra om en tandläkare får titta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, vad ska man göra om man tappat en liten bit av sin tand? Kan den växa lite? Är 11 år
Hej,
Dessvärre växer tanden inte mer när den har kommit fram. Om det är en större bit som lossnat kan man laga den med plast.

Linnea Linnér leg tandläkare

Låter som en tokig fråga kanske men kan man sätta in något som täcker upp en mjölktand? Min son slog ut sin tand idag (3år) och det är väldigtlång tid med glugg.. Han tycker inte om det....
Hej,
Tråkigt att din son blev av med sin mjölktand så tidigt, men det är dessvärre inte mycket att göra än att vänta ut den permanenta tanden.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hejsan! :)Jag är 13 år, och tappade min sista tand i början av Maj och den är inte ens halvvägs och växer mycket långsamt. Hur lång tid tar det cirka för att en tand att växa ut helt?
Hej!
Svårt att svara exakt på din fråga men det kan ta upp till ett år.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Min dotter har tappat en av sina framtänder, men istället för ny tand så kommer det en slags 'blåsa/kött'.Jag förutsätter att det inte är ngåot att oro sig för, men kollar ändå.
Hej,
Det låter ofarligt. Detta kan uppstå ibland innan tanden kommer fram.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 13 år som har tappat den tanden som sitter näst längst bak på vänster sida i övre käken. Samma tand på höger sida i övre käken är lös och jag är lite öm dör. Men ska man tappa dem tänderna som sitter näst längst in i övre käken vid min ålder? Jag skulle vara tacksam för svar.
Hej!
Det är väldigt olika hos olika människor hur tidigt eller sent man tappar sina tänder. Att tappa sista mjölktänderna när man är 13 år är helt normalt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Min dotter har tappat en framtand där det sitter kvar som en liten köttbitarna eller liknande. Försvinner det av sig själv? Hälsningar Sanna
Hej!
Den lilla mjukvävnadsbiten du ser där tanden har suttit försvinner av sig själv. Ibland kan det blöda en del strax efter att tanden har lossnat men det brukar gå över snabbt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son slag som ettåring upp sin ena framtand så att den försvann upp i tandköttet. Den kom sen ner och allt var bra. Nu är han 7 år och hans permanenta tand har kommit ner, den är dock gropig. Vad är detta och vad gör man åt det?
Hej!
Groparna i den nya tanden kan bero på att mjölktanden, när den trycktes upp, skadade anlaget till den nya tanden. Oftast behöver man inte göra något med den nya tanden, men om det är stora skador kan man ev. bygga på med composit, alltså vanligt lagningsmaterial. När sonen är vuxen kan man göra en porslinsfasad eller porslinskrona för att få det snyggt.
Hade ni en olycksfallsförsäkring för sonen när olyckan inträffade? Om skadan i så fall anmäldes till försäkringsbolaget brukar försäkringen betala kostnaden för en fasad eller krona i vuxen ålder. (oftast upp till 25 års ålder).

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 13år, jag ska tappa min sista tand. Den är jättelös men jag tappar den aldrig, den har varit jättelös i ca 1/2 år nu! Vad ska jag göra för att tappa den förutom att vicka på den, vill helst inte dra ut den! Tacksam för svar;)
Hej,
Se till att vicka ordentligt på den och vrid. Om den inte lossnar så be tandläkaren att hjälpa dig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Min 6-åring (kille) har ont i framtänderna säger han, tappat två i nedrerkäken och fått nya, en 6-årstand (visdom) kommit upp i underkäken och dom andra är på gång, ska vi kolla upp eller avvakta?
Hej!
Om din son inte verkar ha mycket ont i tänderna tycker jag att du kan avvakta lite. Det kan spänna lite och kännas lite annorlunda än vanligt när nya tänder är på väg. Om han får mycket ont kan det vara bra om en tandläkare får kontrollera hans tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min 10 åriga dotter tappa en tand för 3 månader sedan. Jag har för mig att hon tappat den innan? Men inte 100% säker. Men tiden går och hålet är på väg att växa i gen. Vad rekommendera ni att vi gör? Vi har bra tänder i familjen. Finna och inga problem.
Hej,
Ibland tar det tid innan tanden kommer fram. Är du orolig så kan du boka in en tid till tandläkaren för att titta på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Min dotter hade börja till hål för ett år sedan men tandläkaren sa att om vi borstar och sköljer med flour kan det läka. Dottern började känna obehag och vi beställde en tid för undersökning. Tandläkare konstaterade ett hål som behöver lagas. Vi har fått tid om en månad. Jag undrar om det är ok att vänta så länge med att lag hålet. Blir inte hålet mycket större?
Hej!
Oftast är det OK att vänta en månad, men om din dotter har ont i tanden tycker jag att du ska kontakta tandläkaren och höra om det finns en tid tidigare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejMin dotter som nu är 2,5 år ramlade och slog sig i munnen för några månader sedan. Dagen efter var vi hos tandläkaren och tänderna visade inga skador och satt inte löst. Några veckor senare började de båda framtänderna i överkäken att bli mörka och var hos tandläkaren igen som då tog röntgenbild som dock inte visade någon infektion. Den ena tanden har sen dess återfått sin ursprungliga färg medan den andra fortfarande är lite mörk.På återbesöket några månader senare (dvs nu) konstaterades det efter ny röntgen att det fanns en liten förändring vilket indikerade infektion ovanför den fortfarande gråa tanden och tandläkaren säger att tanden bör dras ut. Som förälder förstås oerhört drabbande att ens barn ska behöva gå med glugg så länge. Då hon bara är 2,5 blir det ju i fyra år eller liknande. Nu undrar jag om det finns någon annat alternativ. Går det rotfylla mjölktand? Går det behandla på annat vis? Går det vänta? Osv...Hon uppvisar inga andra symtom. Har inte ont och tandköttet ser helt normalt ut. MvhOrolig förälder
Hej,
Dessvärre är detta något som ibland sker efter att man slagit i sina mjölktänder. Orsaken till att man vill ta bort tanden om den har en infektion är att den kan skada den underliggande permanenta tanden om den sitter kvar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har en dotter på sju år som har tappat sina två mjölktänder i överkäken för ca tre månader sedan. Det har ännu inte kommit upp några nya tänder. Är det normalt?
Hej,
Det är helt normalt och inget att oroa sig för.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej Jag undrar om man kan få sneda tänder när man har gjort en rensning i väntan på rotfyllning? Ramlade och slog i mina framtänder och har gjort en rensning på den ena men nu känns det som att den har vridit sig och det känns som en vass kant. Eller har den alltid varit sån fast jag inte känt det? Är ju där med tungan och känner hela tiden vilket jag inte gjorde tidigare och kanske inte känt kanten innan?/ katarina
Hej,
Det kan vara en del av fyllningen som har lossnat. Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare och kontrollerar detta då det är viktigt att tanden har en tät fyllning när den är under behandling.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag åt knäck häromdagen och min tand fastnade och blev lös. Den är väldigt lös, inte bara så att den går att vicka på några millimeter, utan man kan vicka ca en cm och se under. Det är en mjölktand som jag antagligen kommer tappa snart, men å andra sidan har jag bara tappat 8 tänder och är 14 så det går långsamt. Vad ska jag göra åt det?
Hej! Om det är en mjölktand tycker jag att du ska vicka ordentligt på den så att den lossnar helt. Det borde vara dags för mjölktanden att lossna nu om du är 14 år.
Om du inte får bort den kan du ringa din tandläkare och få en tid för kontroll och kanske lite hjälp att ta bort tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min son på 3 år slog upp en tand i tandköttet. Tanden har kommit tillbaka igen, men nu över ett år efter att det hände så har tanden blivit missfärgad och han har som ett utslag på tandköttet. Tandläkaren säger att tanden måste tas bort. Sonen är fortfarande liten, hur säkrar man att gluggen som blir efter borttagning av tand inte 'växer' igen så att det inte blir för trångt för nya tanden?
Hej Micke!
Precis som din tandläkare sagt så måst tanden dras ut. Gluggen som blir i framtandsområdet kommer inte att påverka vuxentändernas framväxt, då käken kommer växa både i längd och bredd.

Jonathan Nilsson, tandsköterska