Tonåringens tänder och vanor

När barnet kommer upp i 13-årsåldern kan ansvaret för tandborstningen överlämnas till tonåringen. Hjälp till att hålla koll på minuterna och förklara vikten av tandtråd för att undvika hål.

Tonåringens tänder och vanor

Ungdomens tänder

Vid 12-13 års ålder har de flesta av tonåringens tänder kommit fram (28 stycken). Detta är vad som kallas för permanenta vuxentänder. Människans fullutvecklade käkar har 32 tänder totalt. De resterande fyra tänderna är visdomständerna som vanligtvis dyker upp i något äldre ålder.

Lämna över ansvaret för tandborstningen

När barnet blir tonåring brukar han/hon vilja (och kunna!) borsta tänderna själv. Som förälder rekommenderar vi dock du fortsätter hålla koll på minuterna och påminner om hur tandborstningen ska gå till. Se också till att det alltid står fluortandkräm i badrumsskåpet eller på handfatet. Köp en ny tandborste till din tonåring med cirka två månaders mellanrum. Alternativt kan ni införskaffa en eltandborste som din tandläkare rekommenderar i de allra flesta fall.

Implementera tandtråd hos din tonåring

När alla permanenta tänder kommit upp är det ofta täta kontakter mellan dessa som inte tandborsten kommer mellan. Därför bör tandtråd användas från 15 års ålder. Be tandläkaren eller tandhygienisten att visa hur tandtråden ska användas för optimal rengöring.

Extra fluor för att motverka karies

Om man har en ökad risk för karies, exempelvis vet med sig att det blir många oregelbundna måltider, kan extra fluorskydd användas. Det kan vara i form av fluortabletter, munskölj med fluor samt fluortuggummi.

Säg nej till sportdryck/energidryck

En stor risk för hål i tänderna och erosionsskador föreligger idag i samband med de populära energi och sportdrycker som innehåller mycket socker. Det är lika illa som läsk. Dessa bör undvikas, släck istället törsten med vanligt vatten.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.