Tonåringens tänder och vanor

Vid 13 års ålder har de flesta av tonåringens tänder kommit fram och ansvaret för tandborstningen överlämnas till tonåringen. Läs mer om tonåringens tänder och vanor.

Tonåringens tänder och vanor

Ungdomens tänder

Vid 12-13 års ålder har de flesta av tonåringens tänder kommit fram (28 stycken). Detta är vad som kallas för permanenta vuxentänder. Människans fullutvecklade käkar har 32 tänder totalt. De resterande fyra tänderna är visdomständerna som vanligtvis dyker upp i något äldre ålder.

Lämna över ansvaret för tandborstningen

När barnet blir tonåring brukar han/hon vilja (och kunna!) borsta tänderna själv. Som förälder rekommenderar vi dock att du fortsätter hålla koll på minuterna och påminner om hur tandborstningen ska gå till. Se också till att det alltid står fluortandkräm i badrumsskåpet eller på handfatet. Köp en ny tandborste till din tonåring med cirka två månaders mellanrum. Alternativt kan ni införskaffa en eltandborste som din tandläkare rekommenderar.

Implementera tandtråd hos din tonåring

När alla permanenta tänder kommit upp är det ofta täta kontakter mellan dessa som inte tandborsten kommer mellan. Därför bör tandtråd användas från 13 års ålder. Be tandläkaren eller tandhygienisten att visa hur tandtråden ska användas för optimal rengöring.

Extra fluor för att motverka karies

Om man har en ökad risk för karies, exempelvis vet med sig att det blir många oregelbundna måltider, kan extra fluorskydd användas. Det kan vara i form av fluortabletter, munskölj med fluor eller fluortuggummi.

Säg nej till sportdryck/energidryck

En stor risk för hål i tänderna och erosionsskador föreligger idag i samband med de populära energi- och sportdrycker som innehåller mycket socker. De är lika illa som läsk. Dessa bör undvikas, släck istället törsten med vanligt vatten.

Vanliga frågor

När får barn börja använda tandtråd?
Vi rekommenderar tandtråd när barnet fått alla sina permanenta vuxentänder (28 st) vilket är vid 13 års åldern. Viktigt att barnet använder rätt teknik så att tandköttet inte skadas, därmed bör en vuxen se på i början.
När ska barn börja borsta sina tänder själv?
Vid 12-13 års åldern kan barnet börja borsta sina tänder själv, då har finmotoriken utvecklats och viljan att göra det själv framträder.

Som förälder rekommenderar vi dock att du fortsätter hålla koll på minuterna och påminner om hur tandborstningen ska gå till.
Vilken tandborste är bäst till barn?
Vi rekommenderar eltandborste. Däremot är det viktigt med tekniken när man använder denna, rådfråga gärna din tandläkare eller tandhygienist för vidare instruktion kring detta.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.