Tand- och bettavvikelser

Snedställda tänder, tandgluggar och bettavvikelser är vanligt förekommande. Det finns olika metoder för att åtgärda detta, och vi hjälper dig gärna! Läs mer om vad vi kan göra för dig nedan.

Tand- och bettavvikelser

Sneda och vridna tänder, stora bettavvikelser är svåra att hålla rena och kan på längre sikt orsaka problem i form av ökad risk för bland annat hål (karies) och tandlossning (parodontit).

Barn och tandreglering

Barn som har stora överbett, d.v.s. framtänderna är utstående och längre fram än underkäkens tänder, kan lätt få skador på tänderna. Talet kan bli påverkat av fel på bettet och tänderna kan få ett onormalt slitage. Tala gärna med din tandläkare hos oss om du har frågor angående ditt barns bett.

Vuxna och tandreglering

Även vuxna kan få tandreglering, dock kan det ta lite längre tid än för ett barn. Ett felaktigt bett kan i vuxen ålder leda till olika former av tuggmuskelsmärta, käkledsbesvär, spänningshuvudvärk och ansikts/nacksmärtor. Dessa problem kan oftast avhjälpas eller förebyggas med tandreglering. I vissa fall krävs det att man gör en tandreglering som en form av förbehandling till implantat och protetik.

Hur fungerar en tandställning?

Med hjälp av en tandställning (finns olika utformningar beroende på behandling) kommer tänderna sakta men säkert att flytta sig dit man vill ha dem. Detta tar några år, därefter får man en lättare form av tandställning för att behålla sitt fina nya bett.
Om du har frågor eller funderingar kring tandreglering kan du kontakta din tandläkare hos oss som kan göra en preliminär bedömning om det är nödvändigt och då kontakta en tandregleringspecialist (ortodontist).

Invisalign – den moderna tandregleringen

På Distriktstandvården erbjuder vi den senaste metoden inom tandregleringen – Invisalign. Med genomskinliga skenor som används all vaken tid (förutom vid matintag) förflyttas tänderna dit du vill ha dem. Tandtekniker framställer en serie av dessa plastskenor som byts ut med en veckas mellanrum (kan variera). Beroende på behandlingens omfattning används skenorna i 2-18 månader.

Läs mer om tandregleringsmetoden här >>

Har du bettavvikelser som du vill åtgärda?
Kom på en undersökning så hjälper vi dig till den bästa behandlingen.

Boka tid nu

Vanliga frågor

Kostar tandreglering för barn?
Nej, fram till det året man fyller 23 är all tandvård kostnadsfri, detta inkluderar även tandreglering.
Kan alla barn få gratis tandreglering om man vill?
Nej, det är tandläkaren som gör en bedömning om tandreglering är aktuellt. Därefter skickas barnet vidare till en tandregleringsspecialist för vidare behandling.
Kan vuxna få tandställning?
Ja, vi erbjuder alla sorters behandlingsalternativ när det gäller tandreglering. Även kostnadsfria konsultationer för den nya tekniken Invisalign (osynlig tandställning), finns att boka. Under detta besök får du svar på alla dina frågor kring behandling och kostnad.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.