Överbett, underbett och bettavvikelser

Snedställda tänder, tandgluggar och bettavvikelser är vanligt förekommande. Vi är specialister på bettskenor, tandställning och Invisalign.

Överbett, underbett och bettavvikelser

Överbett och bettavvikelser hos barn

Barn som har stora överbett, d.v.s. framtänderna är utstående och längre fram än underkäkens tänder, kan lätt få skador på tänderna. Talet kan bli påverkat av fel på bettet och tänderna kan få ett abnormalt slitage. Tala gärna med din tandläkare om du har frågor angående ditt barns bett.

Vuxna och tandställning

Även vuxna kan behöva tandreglering, dock kan det ta lite längre tid än för ett barn. Ett felaktigt bett kan i vuxen ålder leda till olika former av tuggmuskelsmärta, käkledsbesvär, spänningshuvudvärk och ansikts- och nacksmärtor. Dessa problem kan oftast avhjälpas eller förebyggas med tandreglering. I vissa fall krävs det att man gör en tandreglering som en form av förbehandling till implantat och protetik.

Hur fungerar en tandställning?

Med hjälp av en tandställning (finns olika utformningar beroende på behandling) kommer tänderna sakta men säkert att flytta sig dit man vill ha dem. Detta tar några år, därefter får man en lättare form av tandställning för att behålla sitt fina nya bett. Om du har frågor eller funderingar kring tandreglering kan du kontakta din tandläkare hos oss som kan göra en preliminär bedömning om det är nödvändigt och då kontakta en tandregleringspecialist (ortodontist).

Invisalign – den moderna tandregleringen

På Distriktstandvården erbjuder vi den senaste metoden inom tandreglering – Invisalign. Med genomskinliga skenor som används all vaken tid (förutom vid måltider) förflyttas tänderna dit du vill ha dem. Tandtekniker framställer en serie av dessa plastskenor som byts ut med jämna mellanrum. Beroende på behandlingens omfattning används skenorna i 2-18 månader.

Läs mer om Invisalign här >>

Vanliga frågor

Kostar tandreglering för barn?
Nej, fram till det året man fyller 23 är all tandvård kostnadsfri, detta inkluderar även tandreglering.
Kan alla barn få gratis tandreglering om man vill?
Nej, det är tandläkaren som gör en bedömning om tandreglering är aktuellt. Därefter skickas barnet vidare till en tandregleringsspecialist för vidare behandling.
Kan vuxna få tandställning?
Ja, vi erbjuder alla sorters behandlingsalternativ när det gäller tandreglering. Även kostnadsfria konsultationer för den nya tekniken Invisalign (osynlig tandställning), finns att boka. Under detta besök får du svar på alla dina frågor kring behandling och kostnad.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.