Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd

Dålig andedräkt eller att vara illaluktande från munnen kan komma och gå och bero på olika faktorer. Här kan du läsa om de vanligaste orsakerna och få tips för en fräschare andedräkt.

dålig andedräkt luktar illa i munnen

Dålig andedräkt kan bero på olika saker som kost, munbesvär, muntorrhet, sjukdomar eller slarvig munhygien och det kan komma och gå i olika perioder. I de flesta fall kommer lukten direkt från munnen och inte från magen som många kanske tror.

För att förebygga dålig andedräkt är det viktigt att hålla munnen ren. Du kan använda tandborste, tandtråd och tungskrapa. Det är även viktigt att dricka vatten och tänka på din kosthållning, eftersom en god salivproduktion bidrar till en förbättrad andedräkt.

Om du känner en äcklig smak i munnen behöver det inte betyda att du har en dålig andedräkt och ibland kan det vara svårt att veta om du har en dålig andedräkt. När du besöker din tandläkare kan du be om att få en bedömning av din munlukt. Du kan även kontakta din tandläkare om du behöver tips och råd för att motverka dålig andedräkt.

Vanliga frågor

Vad beror dålig andedräkt på?
Dålig andedräkt eller illaluktande från munnen kan komma och gå och bero på olika faktorer. De flesta får det någon gång efter att till exempel ätit kryddstark mat eller rökt cigaretter. Du kan även få dålig andedräkt av mediciner.
Vad kan jag göra för att förebygga dålig andedräkt?
Ibland räcker det att borsta tänderna, men oftast krävs det lite mer för att få bort den dåliga andedräkten. Här är några tips för att förbättra andedräkten:

- En god salivproduktion är också viktig vilken underlättas av en god kosthållning och stort vattenintag.

- Komplettera munhygienen med munskölj och med fluortuggummin.

- Kryddor kan hjälpa till att få bort dålig andedräkt. Tugga på koriander, persilja eller dragon.

- En ren mun fri från tandsten och plack och med friskt tandkött är det viktigaste i kampen mot dålig andedräkt. Tandläkaren eller tandhygienisten kan ta bort tandsten och beläggningar. Boka en tid här
Ska jag besöka tandläkaren om jag har dålig andedräkt?
Vi rekommenderar att du ringer oss eller bokar en undersökning om du:

- Uppfattar att du ständigt har dålig andedräkt

- Behöver tips och råd för att motverka illaluktande odör från munnen

- Upplever att du är muntorr

- Har beläggningar i munnen som du inte får bort själv

Ring oss på 010-550 15 00 eller Boka en tid här

Dålig andedräkt

Nästan alla har sämre andedräkt i vissa stunder, t.ex. på morgonen eller efter att ha ätit kryddstark mat. Det finns även en del som ständigt eller under en längre tid har dålig andedräkt. Då beror det förmodligen på halitos, kroniskt dålig andedräkt. Oavsett om den dåliga andedräkten dyker upp ibland eller är ständigt närvarande så kan det vara frustrerande att inte veta var den kommer ifrån. Många skäms också för sin dåliga andedräkt.

På denna sida får du information om dålig andedräkt. Varför luktar det illa? Vad kommer odören ifrån och vad kan du göra för att motverka dålig andedräkt?

Vill du ha en individuell bedömning så kan du ta kontakt med tandvården. Tandläkaren eller tandhygienisten hjälper dig att lokalisera orsaken till andedräkten och ger tips och råd för att motverka den.

Dålig andedräkt från munnen

Vissa sjukdomar och läkemedel kan bidra med dålig andedräkt, då kommer lukten ofta från lungorna. Vitlök, kryddor och tobak orsakar en dålig utandningsluft från lungblåsorna. Men i de flesta fall kommer lukten från munnen och munhålan. Den dåliga andedräkten kommer från bakteriebeläggningar i munnen. Dessa beläggningar kan sitta på tänderna, mellan tänderna eller på tungan.

Illaluktande mun p.g.a. bakterier

Lukten kommer från bakterier som befinner sig i munnen. När bakterierna bryter ner matrester, protein eller döda celler frigörs svavelföreningar. Dessa kemiska föreningar luktar illa, och det är det som vi i vardagen uppfattar som dålig andedräkt. Bakterierna frodas mest i en torr mun, där saliven är trögflytande och inte har en rengörande effekt. Av den anledningen är andedräkten sämre på morgonen, eftersom salivproduktionen inte varit lika aktiv under natten. En torr mun tenderar alltså att lukta mer illa än en fuktig.

Muntorrhet och dålig andedräkt

Personer som är muntorra har lite saliv i munnen, alternativt en annorlunda konsistens på saliven. Muntorrhet drabbar 1 av 10, främst äldre personer. Över 500 olika läkemedel har muntorrhet som biverkning. Muntorrhet är ofta en biverkning av Exempel på dessa är starka värktabletter, allergi och astmamediciner, blodtryckssänkande mediciner och läkemedel som används mot för psykiska besvär.

Saliv behövs för att fukta och rengöra munnen. Detta sker genom att neutralisera syror som utsöndras av plack. Saliven hjälper också till att rensa bort matpartiklar och döda celler från tungan, tandköttet och insidan av kinderna. De som saknar normalt salivflöde har inte samma möjligheter att bekämpa bakterier. Matrester och döda celler börjar då sönderdelas och avge så kallade lättflyktiga svavelföreningar. Det är dessa svavelföreningar som orsakar dålig lukt, och därmed ger dålig andedräkt.

Tillfälligt illaluktande eller ständigt dålig andedräkt?

Om du äter väldigt kryddstark mat, vitlök, dricker kaffe eller snusar/röker kan du lukta illa från munnen. Den dåliga andedräkten uppstår i samband med intaget och hänger vanligtvis kvar några timmar efter det. Den dåliga andedräkten tenderar också att försvinna helt eller delvis när du har borstat tänderna. Vissa har även kroniskt dålig andedräkt, det kallas kronisk halitoseller halitosis.

Kronisk halitos – ihållande dålig andedräkt

När den dåliga andedräkten är intensiv och ihållande kan det innebära att du har kroniskt dålig andedräkt, så kallat halitos. Det innebär att du har en dålig lukt från munnen som kategoriseras som icke socialt acceptabel. Detta kan orsaka väldigt lidande hos den drabbade. Oftast kommer odören lukten från munnen/munhålan och orsakas av bakteriebeläggningar. I vissa fåtal fall kommer det från magen.

Bakterierna trivs framför allt långt bak i munnen (ofta på tungan) och mellan tänderna. Varför trivs bakterierna just där? Jo, för det är där matresterna sätter sig! Tungan har små, små “bubblor”, så kallade papiller. Mellan papillerna fastnar rester av mat som bakterierna gillar. Matrester fastnar också mellan tänderna och i “groparna” på kronans tuggyta, något som lockar bakterier dit.

Varför har jag dålig andedräkt?

Ja, lättast är det att utvärdera dig själv. Följ listan nedan och se om något stämmer överens med dig och din livsstil. Besök en tandläkare eller tandhygienist för individuell utvärdering. Dålig andedräkt kan uppkomma av en rad olika faktorer. Det som vanligtvis orsakar en illaluktande andedräkt är:

Dålig andedräkt p.g.a. mat och vanor:

Kryddstark mat och vitlök

En vanlig orsak till dålig andedräkt är pulmonell utvädring. Det innebär att lukten kommer från lungorna. Det är kretsloppet i kroppen som transporterar blod från magen till lungblåsorna, blodet innehåller nedbrytningsprodukter från maten och när de når lungblåsorna smittar det av sig på utandningsluften. Det är en av anledningarna till att det luktar starkt efter att du ätit kryddstark mat eller vitlök.

Mejeriprodukter

Mjölkprodukter och vissa grönsaker kan vara orsak till dålig andedräkt av samma princip som ovan. Nedbrytningsprodukterna kommer efter många steg till lungorna för att vädras ut.

Tobaksintag (rökning och snusning)

Tobaksrester i munnen orsakar dålig andedräkt. Även här bidrar pulmonell utvädring till den illaluktande andedräkten. Se ”Kryddstark mat och vitlök”.

Kaffe

Koffeinet i kaffe minskar salivproduktionen i din mun. Mindre saliv betyder fler bakterier som orsakar dålig andedräkt.

Alkohol

Personer som dricker för mycket alkohol får vanligtvis problem med dålig andedräkt. Det har att göra med kroppens sätt att metabolisera (bryta ner) alkoholen.

Dålig andedräkt p.g.a. munbesvär i form av:

 • Karies och varbildning
 • Muntorrhet
 • Tandlossning
 • Slitna lagningar eller kronor/broar
 • Tandsten och plack
 • Illaluktande efter tandutdragning
 • Hals- och lunginfektioner

Dålig andedräkt p.g.a. sjukdomar som exempelvis:

 • Diabetes
 • Njur- eller leversjukdom
 • Ozena (sjukdom i näsan)
 • Gastroesofageal refluxsjukdom, GERD (sura uppstötningar och/eller halsbränna)
 • Vissa cancerformer

Övriga faktorer som orsakar dålig andedräkt:

 • Slarvig munhygien
 • Sömn (muntorrheten ökar under natten då du andas genom munnen)
 • Insulininjektioner (läkemedel)
 • Menstruation, klimakteriet eller graviditet

 

Har jag dålig andedräkt?

Hur vet man om man har en dålig andedräkt? Det är inte så lätt att ta reda på. En dålig smak i munnen behöver inte betyda att andedräkten är dålig. Och tvärtom – även fast du inte känner någon konstig smak i munnen så kan andedräkten lukta illa. Så, hur gör man för att ta reda på statusen på andedräkten?

Tips 1: Har du någon nära vän eller familjemedlem som du kan prata ärligt och öppet med? I så fall är det en idé att helt enkelt be personen i fråga att vara lite uppmärksam på din andedräkt. Be honom/henne hinta om andedräkten luktar illa/annorlunda/konstigt.

Tips 2: Någon du aldrig behöver skämmas inför är din tandläkare eller tandhygienist. De kan hjälpa dig att bedöma din andedräkt. Väl på plats kan du även få tips och råd för hur du bäst motverkar dålig andedräkt.

Tips 3: Använd tandtråd eller mellanrumsborstar! Inte bara för att det är viktigt för god munhygien, utan för att du kan få reda på hur du luktar i munnen. Prova att lukta på tandtråden eller borsten efter att du använt den mellan tänderna. Här kan du få en indikation på lukten som du andas ut.

Tips 4: Ett annat förslag är att dra tungan på undersidan av handleden. Låt saliven torka in. Lukta efter en minut. Om det luktar illa, så indikerar det på dålig andedräkt.

Få bort dålig andedräkt

Ibland räcker det att borsta tänderna, men oftast krävs det lite mer för att få bort den dåliga andedräkten. Prova med nedanstående och se om det hjälper. För en fräsch andedräkt i långa loppet krävs det god munskötsel, kloka kostval och hälsosamma vanor.

Tips 1: En ren mun fri från tandsten och plack och med friskt tandkött är det viktigaste i kampen mot dålig andedräkt. Tandläkaren eller hygienisten kan ta bort tandsten och beläggningar och ge dig instruktioner och rätt verktyg för just din munskötsel. Du kan använda tandborste, tandtråd, mellanrumsborstar och tungskrapa. Genom att hålla ordentligt rent kan du förebygga dålig andedräkt.

Tips 2: En god salivproduktion är också viktig vilken underlättas av en god kosthållning och stort vattenintag. Du kan köpa salivstimulerande medel från apotek om du känner dig muntorr.

Tips 3: Du kan också komplettera munhygienen med munskölj och med fluortuggummin.

Tips 4: Kryddor kan hjälpa till att få bort dålig andedräkten. Tugga på koriander, persilja eller dragon. Du kan även tugga på dillblad, nejlikerot, kummin eller ingefära. Eller så sväljer du några vitpepparkorn.

Tips 5: Sallad och äpple har visat sig vara effektivt mot dålig andedräkt orsakad av vitlök. Det är viktigt att du då äter det direkt efter intaget av vitlök. Vitlöken är nämligen snabb med att lägga sig som en hinna över tungan, samt att ta sig med blodet ner till lungorna.

Söka vård för dålig andedräkt?

Ring oss för rådfrågning eller boka en undersökning online om du:

 • Uppfattar att du ständigt har dålig andedräkt
 • Behöver tips och råd för att motverka illaluktande odör från munnen
 • Upplever att du är muntorr
 • Har beläggningar i munnen som du inte får bort själv

Boka en tid
010-550 15 00

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2023-10-26
Patientfrågor om Dålig andedräkt/Illaluktande
Hej, jag behöver råd om munhygien. Jag har haft dålig andedräkt under många år, sedan jag va liten basicaly. Jag vet det här eftersom jag får höra det väldigt ofta av vänner men har även hört av obekanta. Problemet är att jag har väldigt bra tandrutin. Jag borstar tänderna morgon/kväll, använder tandtråd dagligen och sköljer munnen med munskölj varje morgon. Jag vet inte riktigt vad mer jag kan göra, men det orsakar såpass stora problem att jag har instinktivt lärt mig själv att alltid hålla mitt huvud ganska långt bort från andra under konversationer, jag gömmer hela tiden munnen och jag blir tyst om någon kommer nära mig. Tips?
Hej och tack för din fråga.
Du säger inte om du har gör en undersökning sist, har du hål, problem i tandköttet? Brukar du få tandsten? Om du svarar ja till en av dem frågor kan det vara orsaken. Inflammation i tandköttet kan orsaka dåligt andedräkt.
Om du svarar nej till frågorna, kolla dina halsmandlar, om dem är inflammerade, stora brukar det samlar matrester där som kan orsaka dåligt andedräkt.
Skrapa tungan regelbundet och skölj munnen efter du har druckit kaffe.

Hoppas att det hjälper.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-09

Är det tandsten eller var i tandkött som ger mig d0lig andedräkt?
Hej!

Att ha tandsten och var i tandköttet
orsakar ofta både dålig smak och lukt i munnen.
Dålig andedräkt kan även bero på andra sjukdomstillstånd.
Bästa hälsningar

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-03-05

Hej,
Jag har alltid haft dålig andedräkt vilket påverkar mig negativt i sociala sammanhang.
Jag har testat nästan allt för att motverka det (tuggummi, SB12, mm) men detta lindrar enbart besväret kortvarigt.
Finns det någon typ av behandling/åtgärd som ni skulle hjälpa till med?
Hej Douglas och tack för din fråga.
Har man kollat om du inte har karies, problem i tandköttet etc som kan påverka det.
Bättre att du konsultera din tandläkare eller tandhygienist då kan ge dig råd.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-21

Hej, har ni möjlighet att utreda dålig andedräkt, förekomst och ursprung? Om ja, ifall problemet visar sig vara halsmandlarna, har ni då möjlighet att skicka remiss till en läkare?
Hej, vi gör en undersökning för att se orsaken till problemet. Om vi hittar problem i tandköttet, hål i tänderna etc fixar vi dem men om du behöver gå till läkaren bokar du tiden själv, vi skickar inte remiss till läkaren.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-17

Min pojkvän luktar skitilla i käften till och med efter han borstat tänderna vad kan de bero på?
Hej Alicia och tack för din fråga.

Det finns olika faktorer som kan orsaka dåligt andedräkt bland annat hål i tänderna, tandsten, inflammation i tandköttet, stora halsmandlar som kan samlar matrester, reflux, borstar dålig etc.
När gjorde han en undersökning sist? Man kan börja med det.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-19

Hej!

Jag har en gammal silver tandkrona för 24 år sedan. Nu började den samla matrester runtomkring och inne i kronan då min mun luktar dåligt hela tiden. jag undrar om jag kan ta bort hela tanden med kronan.

Tack på förhand!
Hej Said, ja det verkar som antingen du fick karies eller kronan sitter dåligt. Bättre att du bokar tid för utredning. Så man kan kolla vad som har hänt och börs göras.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Hej!
För nästan en vecka sedan började det smaka illa från min högra överkäke. Alltså det kom ur något från en tand som smakade ruskigt illa. Jag åkte till tandläkaren och där konstaterade de att det antagligen är för att jag har en visdomstand påväg upp där (inte synlig än). De spolade bara rent lite och sa att jag helt enkelt får vänta på att det går över. Så min fråga är, hur lång tid tar det innan det försvinner?
Hej,
Det är tyvärr ofta besvärligt när visdomständerna kommer upp. De växer oftast långsamt, och som du upplever så kan man få dålig smak i munnen p.g.a att det kan samlas en del bakterier och matrester i det området.
Det är viktigt att kunna hålla rent och borsta noga. Det är svårt att veta hur länge besvären kan finnas kvar.
Om besvären kvarstår så finns det bakteriedödande munskölj som man kan använda som hjälpmedel.
Boka gärna en tid hos oss så hjälper vi dig om du har vidare besvär.
Trevlig helg!

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-12

Har sedan två veckor tillbaka dålig smak i munnen. Har provat allt, inget hjälper. Känner dock ingen smärta från tand eller tandkött. Kan jag kontakta er för hjälp eller har ni annat förlslag på lösning
Hej,

Absolut kan du besöka oss för hjälp med andedräkten. Boka gärna en tid för undersökning så kan vi försöka hitta orsaken och hjälpa dig utifrån det.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-24

Hej
Jag har ett väldigt besvär med min andedräkt , jag borstar tänderna varje morgon och kväll med eltandborste och plackborttagning. Men min dåliga andedräkt håller sig ändå kvar , vad kan det bero på?
Jag har jätte svårt att prata med människor inom 1 meter då jag känner att dem backar lite, jag har även frågat personer om min andedräkt luktar äckligt och det gör den, jag brukar slicka på handleden och lukta när det torkar och det luktar inte bra. Jag vill jätte gärna veta vad det beror på då det påverkar mitt sociala liv.
Jag har även provat SB12 men känner att den gör att min andedräkt luktar värre och jag dricker mycket vatten. Röker eller dricker ej alkohol.
Kan kännas som att andedräkten är bäst på morgonen vilket är väldigt konstigt då jag läst att den brukar vara värst då. Jag har även balanserad kost sp vet inte vad det beror på?
Hej,

Vad jobbigt för dig att du påverkas så mycket av din andedräkt.
Det är svårt att säga exakt vad som kan orsaka den utan att få träffat dig. Mitt förslag är att du bokar tid för en basundersökning så att man kan göra en bedömning om andedräkten eventuellt är mun- eller tandrelaterad. Vissa gånger kan dålig andedränkt nämligen bero på besvär med magen.

Hoppas du fått svar på din fråga. Du är hjärtligt välkommen att boka en tid så ska vi försöka hjälpa dig ytterligare.

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2019-01-22

Hej. Drog en tand (tand nr2 uppe till höger) det gick bra. Två dagar efter ca började jag få var eller illaluktande vätska i bihålan, kommer ner i munnen och smakar illa, känner en lukyr i höger näsborre som påminner om ko avföring. Är detta vanligt uder läkning. Tryck i bihålorna som medför huvudvärk med. Dock ingen feber
Hej!
Jag tycker att du ska ringa till den tandläkare som drog bort tanden och berätta om dina symptom.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-19

Min dotter blir 7 år i sommar, hon har tappat de 2 tänderna nere, de 2 uppe är lösa. Hon luktar väldigt illa i munnen, på vårdcentralen sa dem att det kunde vara tandrötterna på de lösa tänderna som höll på att lösas upp. Kan detta stämma? Vi borstar tänderna morgon och kväll och har goda kostvanor. Men jag är rädd att det ska bli ett problem om hon luktar illa med kompisar och osv, hon har luktat illa i munnen i ca 8 veckor snart. Det började innan tänderna började bli lösa. Tack på förhand.
Hej!
Man brukar inte få dålig andedräkt av att tappa tänder. Är tänderna rena och fina så beror inte den dåliga andedräkten på tänderna utan då är det något annat. Kanske någon halsinfektion, något med magen eller annat.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Har en tand med lagning jag bitit av, har ej ont men nu börjar det lukta illa från tanden. Jag rengör just den tandeb extra noga pga alla matrester fastnar där!
Vad beror den illaluktande doften på?
Jag vet att det kommer ifrån den tanden, lukten framträder vid rengöring!
Vänligen Angelica
Hej!
Lukten beror på bakterier som kryper in i skrymslen och vrår som kommer fram när du gör rent.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej de är så att jag har ett jätte stort hål och den är svart men den luktar jätte lilla fast jag rensar och borstar så får jag ändå dålig andedräkt vad kan de beror på fast de gör inte ont
Hej!
Det kan vara så att nerven har dött. Bäst att du kollar upp det hos tandläkare.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-24

Hej! Drog ut tand nr 5 i underkäken den 29/9. Det har hela tiden luktat väldigt illa med dålig andedräkt. Har ingen smärta,ingen feber, sköljer munnen med flux bakteriedödande. Idag 11/10 tog jag en tuss och la dit och när jag tog bort den efter 20 min var där lite blod samt luktade väldigt illa. Är detta normalt eller ska jag vända mig till tandläkaren som får spola med koksalt?

Med vänlig hälsning
Patric
Hej!
Ring och prata med din tandläkare. Det kan vara en bra ide att försiktigt spola ur gropen efter tanden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-12

Hej! jag fick dra ut en visdomstand i överkäken för kanske 1-2 månader sen. Nu på efterhand har jagjort fått en rutten illa luktade doft i näsan som kommer och går. jag har inte ont eller haft några andra problem. Vad kan det bero på och bör jag söka hjälp? Tack på förhand!
Hej!
Jag törs inte säga vad det beror på
men om det håller i sig kanske du ska prata med en läkare och kanske också din tandläkare och få en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej har en tand som jag fick jag fick en ny krona på över 5 år sen nu. Märkte igår att min tankkrona värkar sitta löst eller kan det va roten som lossat? Vad bör jag göra lite orolig att den ska lossa helt. misstänker att jag har karies där under för jag får en dålig smak i munnen när jag känner på den.
Hej!
Du behöver komma till din tandläkare för att kontrollera tanden och kronan.
Troligen är det kronan som är lös.
Om det är karies eller inte är svårt att säga. Den dåliga smaken beror förmodligen på att det kommer in saliv och därmed bakterier under kronan där du inte har en chans att hålla rent.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har dragit ut två tänder i underkäker pga att jag ska få tandställning, men när jag kommer åt gluggen med tungan känner jag att det smakar äckligt, jag har försökt peta ut maten men det är svårt. Vad är bästa sätter att få ut mat ur gluggen på? Jag drog ut tänder uppetill också men där va det lättare att få ut maten.
Hej. Det läker faktiskt bäst om du låter bli att peta. Matrester brukar med tiden komma ut ändå. Du kan skölja med bakteriedödande munskölj som är receptfri och finns på att köpa på apotek.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! För ca ett år sedan fick jag en krona i nedre käken längst bak. Sedan ett halvår tillbaka stinker jag i princip gödsel i munnen och jag härleder detta till en ficka under kronan. Det sprider sig en lukt extra mycket i munnen när jag pillar tandtråd och allt möjligt där i fickan som ligger mellan kronan och tanden framför. På röntgen syns inget speciellt och tandläkaren ser inget direkt fel med kronan och verkar inte tro mig när jag säger att stanken kommer från denna ficka. Vad ska jag göra och vad kan det vara? Det verkar ju också konstigt att tandläkaren inte kunde se något fel när han undersökte. Mvh Mats
Hej!
Det är svårt att svara på varifrån den obehagliga lukten kommer eftersom jag inte vet hur det ser ut i den mun.
Det är alltid viktigt att göra tänderna riktigt rena varje dag med tandborste och tandtråd eller t.ex. mellanrumsborste el. tandsticka mellan tänderna.
Om du inte blir av med den obehagliga lukten tycker jag att du ska prata med din tandläkare igen eller söka en annan tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är 23 år och har aldrig haft problem med mina tänder.Men nu de senaste veckorna har jag känt som att det är en 'ficka' under/mellan tand nr 4-5.Har nu senaste dagarna känt av en 'rutten' lukt från tanden som om något fastnat under tanden.Undrar om det är något som går bort eller går att lösa själv eller borde jag träffa en tandläkare? Mvh
Hej!
Är det ett litet mellanrum mellan tänderna där maten fastnar? Känns det som om någon av tänderna har gått sönder? Vassa kanter eller en grop?
Om så är fallet är det bra att prata med din tandläkare.
Det är mycket viktigt att göra rent mellan tänderna så att det inte sitter en massa bakteriebeläggningar där. Tandtråd är bra liksom en liten mellanrumsborste om det är gott om plats.
Det kan vara bra att få instruktion av en tandhygienist eller tandläkare så att du gör rätt med tandtråden eller mellanrumsborsten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan,Jag har en fråga gällande munhygien. (har googlat,men det står ju lite olika överallt,så tänkte kolla med en tandläkare).Jag är 29 år,har aldrig haft hål i tänderna,och de är fina.Jag brukar borsta tänderna 2 ggr/dag, använder tandtråd och tungskrapa.Men vad ska man göra för att ha fräsch andedräkt? Har läst om SB12, men har hört att det kan torka ut munhålan,och vissa har även drabbats av missfärgningar.En huskur är att gurgla munnen med en koksaltlösning. Är detta ett bättre alternativ? Och om så är fallet,ska man använda det före eller efter tandborstningen? Tänkte att gör man det efter,så sköljer man bort all flour från tandkrämen. Samt,under hur lång tid kan man göra detta?
Hej!
Om du är noggrann med tandborstningen och använder tandtråd varje dag och dessutom tungskrapa tror jag att det räcker med det. Jag tycker inte att du behöver skölja med något speciellt.
Generellt gäller att man inte ska skölja så väldigt noga efter tandborstning med fluortandkräm. Det är bra om lite fluor finns kvar i munnen efteråt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Om man upplever att man har dålig andedräkt trots att man tar hand om sina tänder, genomgår undersökningar, besöker tandhygienisten, skrapar tungan på egen hand och borstar regelbundet. Jag har läst lite om att tandhygienisten kan hjälpa patienten att skrapa tungbeläggningar på ett professionellt sätt , vart kan man vända sig om man bor i Stockholm ?tack för ert svar
Hej!
Vänd dig till Distriktandvården på Drottninggatan i Stockholm, tel 08 412 007 50.
Ibland kan dålig andedräkt också bero på magen men det är väl värt att kontrollera tungan först.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag drog ut min visdomstand i övrekäken för 7dagar sen det gick jätte bra den va lätt o ta ut ,hade lite ont efteråt o blödde 1dag . Det enda jag fick va nån vit beläggning på tungan som luktade illa o tandläkaren kollade på såret då och den såg fin ut sa han men han visste inte vrf det luktade från min mun är det vanligt att det luktar illa efteråt? ?och e är det normalt att det hugger till då o då i såret ? Tack .
Hej. Det låter normalt, sår som är under läkning kan både avge en speciell smak/lukt och 'hugga till'.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! För 4 dagar sedan var jag och lagade en tand, men jag hade en nervtråd som var för nära hålet så dom satte något medel och gjorde ingen permanent lagning. Ska dit och få permanent om 2 månader. Men jag har redan börjar märka av en äcklig smak i munnen. Den är väldigt svår att beskriva, men ganska lik andedräkten på någon sol precis ätit pepparkaksdeg. Min fråga är om det alltid kommer smaka såhär eller om de går att få bort smaken på något sätt?
Hej!
Smaken kommer säkert från den provisoriska fyllningen, som brukar innehålla eugenol, nejlikoolja, därav pepparkakssmaken.
Lite eugenol kan lösas ut från ytan av fyllningen de första dagarna, sedan brukar det bli bättre. Om smaken fortsätter att besvära dig tycker jag att du ska kontakta din tandläkare. Det finns andra typer av provisorisk fyllning som man kan byta till.

Inger Knutsson Stålhandske, leg. tandläkare

Jag drog ut en visdomstand för ca 1,5 år sedan. Och de berättade att en liten bit av tanden kom inte med ut så de lämnade kvar den och sa att de inte skulle göra något. Nu har tandköttet svullnat lite där bak o ömmat och det har kommit en liten grop in., det luktar illa när jag känt där bak och att där är som en hård grej i hålet. Kan det vara så att den biten börjar komma fram igen eller vad kan det bero på? Har inte haft besvär innan utav utdragningen.
Hej!
Det skulle kunna vara den lilla tandbiten som söker sig ut. Om du har besvär tycker jag att du ska vända dig till din tandläkare för kontroll och kanske få hjälp att pilla bort tandbiten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag röck ut min tand i tisdags och det såret är rosa och håller på att läka ihop. Men andra gången kag röck ut tanden var det mer komplicerat och nu är det helt mörk rött eller svart där med något vitt. Och det luktar väldigt illa också
Hej!
Om du har mycket ont efter tandborttagningen och det är rött och svullet tycker jag att du ska kontakta din tandläkare, annars är det bara att avvakta en tid så kommer såret säkert att läka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag opererade ut en visdomstand för 2 veckor sen, det har läkt fint och gör inte ont. Dock bildades ett så djupt hål att jag kan se käkbenet därnere och det smakar riktigt vidrigt från det ibland. Ska det vara såhär djupt och kommer detta dra ihop sig?
Hej!
Det blir ganska ofta en djup grop efter att en visdomstand tagits bort. Om benet är blottat brukar det göra ont så det är förmodligen vävnad under läkning du ser i hålet. Försök skölja munnen noga med vatten särskilt långt bak där visdomstanden har suttit. Om du inte får bort allt som fastnar där och om det smakar mycket illa kan du ta kontakt med din tandläkare som då kan spola ut gropen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej jag har lagat min ena tuggtand provisoriskt. en vecka sedan. det kommer en väldigt illa smakande smak i munnen o det värker i käken. kan det bli så. vilka är det främsta tecken på infektion. lagningen känns mjuk och lustig.
Hej,
Vid infektion kan tanden vara öm att tugga på, öm i tandköttet runtom, kraftiga ilningar vid varma och kalla intag, molande värk. Dålig smak i munnen kan även tyda på att det är en infektion som tömmer sig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag drog ut en tand för 3-4 dagar sen och nu smakar det väldigt konstigt och smaken kommer från själva hålet efter tanden, vad är det och kommer det försvinna?
Hej,
Det kan ha fastnat lite mat eller dyl där som gör att det smakar illa. Kontakta din tandläkare så kan dom titta på det och eventuellt spola ur extaktionssåret om det behövs.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

hej!jag har 3 visdomständer och jag har gannska mycket besvär från och till med dom. blir infekterat och ömt plus jag får sån dålig andedräkt. vad kostar det och dra ut dom?
Hej!
Kostnaden för att ta bort en visdomstand kan variera mellan 1350kr och 3700kr på 100% beroende på om tanden är enkel att ta bort eller om den måste opereras bort. Försäkringskassan ger rabatt på kostnader som överstiger 3000kr. Kostnaden för all tandbehandling som görs inom ett år läggs ihop och ligger till grund för rabatten. Hör med din tandläkare exakt vad det skulle kosta för dig. Kanske har du gjort någon annan tandbehandling där kostnaden också räknas in så att du får mer rabatt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.