Tänder som blir utsatta av sura livsmedel eller uppstötningar får skador liknande urgröpningar. Dessa skador uppstår ofta nere vid tandhalsen vilket beror på att tandens hårdvävnad, emaljen, har försvunnit. Syran fräter nämligen på tandens hårda yta och emaljen luckras upp. Din saliv arbetar hela dagen med att balansera pH-värdet, och sänka surheten i munnen. Men om tänderna utsätts för syraangrepp flera gånger om dagen så kommer saliven inte att hinna återställa pH-värdet och balansen förblir rubbad.
Det viktigaste du kan göra själv är att se över dina kostvanor och försöka undvika sura livsmedel. Sur dryck som bör konsumeras med måttlighet är exempelvis läsk, öl, och juice. Sur kost bör också konsumeras med måttlighet.
Vanliga frågor
Du kan få hjälp med den förebyggande tandvården hos våra tandhygienister. Du kan också boka en undersökning för att låta en tandläkare/tandhygienist kolla hur dina tänder mår. Boka en tid här
Vad innebär frätskador på tänderna?
Frätskador beror ofta på att tänderna utsätts för sura livsmedel eller sura uppstötningar som sänker pH-värdet i munnen. Ett lågt pH-värde innebär en försurning då balansen mellan vätejoner (surhet) och hydroxidjoner (basiskt) inte balanseras. Frukt som t.ex. apelsin och äpplen, eller dryck som t.ex. läsk, ökar antalet vätejoner – och surheten är ett faktum.
Vad händer med tänderna?
Tänder som blir utsatta att sura livsmedel eller uppstötningar får skador liknande urgröpningar. Dessa skador uppstår ofta nere vid tandhalsen vilket beror på att tandens hårdvävnad, emaljen, har försvunnit. Syran fräter nämligen på tandens hårda yta och emaljen luckras upp. Din saliv arbetar hela dagen med att balansera pH-värdet, och sänka surheten i munnen. Men om tänderna utsätts för syraangrepp flera gånger om dagen så kommer saliven inte att hinna återställa pH-värdet och balansen förblir rubbad.
Vilka symptom uppkommer?
- Du kan uppleva att tänderna blir överkänsliga då den skyddande emaljen blir tunnare
- Urgröpningar vid tandhalsen
- Djupa frätskador kan även orsaka ilningar eller isningar i tänderna
- Tänderna kan även få ett gulaktigt utseende då den vita emaljen inte är lika tjock samt att färgen på tanden uppfattas som mer matt
- Tänder som orsakats av att tänderna kan få en rundad form
- Tänk på att ett barns tänder har mjukare emalj och kan snabbt slitas ner om kosten är sur
Hur kan jag undvika frätskador?
Undvik sura livsmedel
Det viktigaste du kan göra själv är att se över dina kostvanor och försöka undvika sura livsmedel. Sur dryck som bör konsumeras med måttlighet är exempelvis läsk, öl, juice, citronsaft och vin. Sur kost som bör konsumeras med måttlighet är godis, rött kött, ägg, skaldjur, vitt bröd, pasta, frukter och bär.
Drick med sugrör
Ett tips är att dricka sur dryck med sugrör, då kommer vätskan inte i kontakt med tänderna i samma utsträckning.
Borsta ej tänderna direkt efter måltid
När du har ätit arbetar saliven med att reparera de små syraangreppen som tänderna råkat ut för. Du bör låta saliven arbeta i fred i alla fall en timme efter intagen måltid. Med det sagt rekommenderar vi att du undviker tandborstning inom närmsta timmen efter att du har ätit. Tandborstens strån riskerar att slita ytterligare på en redan skör emalj. Skölj gärna med vatten.
Fluor är viktigt
Tillför fluor till tänderna. Fluor arbetar förebyggande och hjälper dig att stärka emaljen och reparera småskador som annars kan leda till frätskador eller karies. Fluor finns ibland annat tandkrämer, munskölj och tuggummin.
Muntorrhet ökar risken för frätskador
Salivmängden i munnen spelar stor roll för hur tänderna klarar av sura livsmedel. Eftersom saliven bidrar till att sänka pH-värdet klarar större mängder av att hantera mer syra. Är du torr i munnen löper du därför mycket större risk att drabbas av frätskador på tänderna. Muntorrhet kan ha många orsaker. Oavsett vad muntorrheten beror på bör man kontakta en tandläkare för att få hjälp att komma till rätta med problemet.
Tandgnissling och frätskador
Personer som gnisslar tänder ligger i en annan typ av riskzon när det gäller frätskador. Om frätskador uppstår och tänderna ständigt gnisslas och pressas mot varandra så blir det ytterligare påfrestning för tänderna som redan har blivit förtunnade. Kontakta din tandläkare för att få bukt på gnisslingen eller pressningen så kan dina tänder hållas starka en lägre tid.
Hur behandlas frätskador på tänderna?
Om din tandläkare/tandhygienist upptäcker att du har erosionsskador kan man se över din kost. Ibland kan det räcka med att tillsätta mer fluor till din dagliga tandrengöring för att hjälpa till att stärka den emalj som är kvar. Men har du gått länge med erosionsskador kan tandläkaren behöva göra fyllningar eller kronor på tänderna för att motverka fortsatt slitage.
En erosionsskada kan inte repareras av sig själv och därför bör det uppmärksammas i ett tidigt skede innan det blir värre.
Vad händer om jag inte behandlar mina frätskador?
Frätskador kan endast behandlas förebyggande. Det finns ingen given behandling, en emajl som har blivit tunn kommer att förbli tunn. Däremot bör vi nämna att en tunn emalj inte är farligt eller något som kommer försämra din munstatus överlag. Det är ovanligt med så djupa frätskador att dentinet (hårdvävnaden inuti tanden) blottas och orsakar extrema ilningar.
Börja förebygga idag
Det är aldrig försent att stärka emaljen! Så även om du har små erosionsskador nu, så rekommenderar vi att du börjar vårda dina tänder från och med idag. Stärk emaljen genom att se över dina kostvanor och ta del av tips och trix ovan för friska och starka tänder.
Du kan få hjälp med den förebyggande tandvården hos våra tandhygienister. Du kan också boka en undersökning för att låta en tandläkare/tandhygienist kolla hur dina tänder mår.
Boka tid nu
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Tandpressning och tandgnissel
- Sår och blåsor i munnen – orsaker och behandlingar
- Missfärgningar och gropar
- Överbett, ojämna tänder och gluggar
- Tandlossning och parodontit
- Tandluckor – avsaknad av en tand
- Karies och hål i tänderna
- Muntorrhet – orsak och behandling
- Tandvärk och ont i tänderna
- Överbett, underbett och bettavvikelser
- Ilningar i tänderna
- Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd
- Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi