Överbett, ojämna tänder och gluggar

Gluggar, sneda tänder och överbett är vanligt. Här redogör vi hur tandreglering, tandställning och Invisalign kan hjälpa dig att reglera tänderna till önskad position.

Överbett, ojämna tänder och gluggar

Det är inte ovanligt med gluggar och sneda tänder och det är inget som vanligtvis påverkar munnens funktion. Men vid kraftigare snedställningar eller över- och underbett kan det behövas behandling av funktionella skäl.

Du kan även behöva anpassa skötseln av din tandhygien beroende på hur dina tänder sitter. Har du till exempel tätare tänder kan det vara bra med en tunn tandtråd, medan grövre mellanrumsborstar passar bättre till gluggar.

Tandreglering eller tandställning är en bra metod för att rätta till både gluggar och sneda tänder. Gluggar kan även rättas till med hjälp av en plastfyllning som kallas komposit. Vid större gluggar kan det behövas ett implantat om det inte går att bygga på med komposit.

Läs mer om tandreglering och tandställning här >>

Vanliga frågor

Vilka behandlingar finns det?
Det finns flera behandlingar du kan göra hos oss för att åtgärda glugg och ojämna tänder. På Distriktstandvården har vi en modern metod som heter Invisalign. Denna tandregleringsmetod innefattar skenor som du använder för att flytta tänderna. Skenorna är genomskinliga och syns inte när du skrattar eller pratar.

Gluggar kan även åtgärdas med hjälp av en plastfyllning som kallas komposit. Komposit är ett material som liknar tandens krona.

På Distriktstandvården erbjuder vi dig kostnadsfri konsultation! Konsultationen innefattar behandlingsbeskrivning, rådfrågning och generell kostnad.
Boka en tid här
Vad kostar det att fylla glugg mellan tänderna?
Priset beror alldeles på vilken behandling du behöver och i vilken omfattning. Till exempel tandreglering med Invisalign kan kosta mellan 30 till 55 000 kronor och fylla på glugg med komposit, från cirka 2000 kronor och uppåt.
Måste man åtgärda gluggar och ojämna tänder?
Tänder som har hamnat lite snett eller är glesa är inget som påverkar munnens funktionalitet. Små snedställningar bidrar sällan till negativa effekter. Det viktigaste är att anpassa skötseln beroende hur dina tänder sitter. Lite kraftigare snedställningar (och över- och underbett) kan dock orsaka bettavvikelser som resulterar i sämre tuggfunktion och slitage på tänderna. Då kan du behöva behandling av funktionella skäl.

Sneda tänder eller glesa tänder

Ihoptryckta tänder (eller “sneda tänder”) och tandgluggar är varandras motsatser. Det hela handlar om hur käken ser ut. Det är nämligen käkens storlek och form som påverkar tändernas placering. En liten käke kan resultera i att tänderna trycks ihop och börjar trängas. I detta läge kan tänderna vrida sig lite och bli sneda/ojämnt placerade. Motsatt resultat blir det om käken är lite större, eller tänderna lite mindre för den delen. Då blir det mellanrum mellan tänderna. Vissa har endast en glugg framtill (diastema) medan andra har små glipor mellan flera/alla tänder.

Tänder som har hamnat lite snett eller är glesa är inget som påverkar munnens funktionalitet. Små snedställningar bidrar sällan till negativa effekter. Det viktigaste är att anpassa skötseln beroende hur dina tänder sitter. Du behöver exempelvis olika tandvårdsverktyg. En tunn tandtråd fungerar bra till täta tänder, medan gluggar snarare behöver grövre mellanrumsborstar.

Funktionellt perspektiv

Lite kraftigare snedställningar (och över- och underbett) kan orsaka bettavvikelser som resulterar i sämre tuggfunktion och slitage på tänderna. Då kan du behöva behandling av funktionella skäl. I ung ålder är det din tandläkare som avgör om du bör besöka en ortodontist (tandregleringsspecialist) för att få bukt på tand- och bettproblemet. Glesa tänder orsakar mer sällan funktionella problem, och därför är det sällsynt att bli beviljad tandställning på grund av detta.

Alla har olika förhållningssätt till sina tänder. Vissa är stormförtjusta i sina egenheter, andra inte. Det finns möjligheter att rätta till både ojämna tänder och sneda tänder och gluggar. Kom ihåg att det viktigaste är alltid en god munhälsa och en funktionell mun, framför ett till synes perfekt leende.

Tandreglering och tandställning

Om det är trångt i käken kan du få sneda tänder. Då är det inte ovanligt att någon/några tänder dras ut innan tandställningen sätts fast. Det skapar ett utrymme i käken. Tandställningen fixerar sedan resterande tänder jämnt i käken och tandraden blir rak. Om tänderna sitter glest i käken kan tandställning dra ihop dem. Eftersom gluggar sällan orsakar funktionella problem så är det ovanligare att tandställning beviljas hos barn. Vuxna kan åtgärda problemet med tandställning, men då betalar dem för tandregleringen själva.

Läs mer om tandreglering och tandställning här >>

Komposit – plastfyllning

Gluggar kan även åtgärdas med hjälp av en plastfyllning som kallas komposit. Komposit är ett material som liknar tandens krona. Både ojämna tänder (t.ex. om du tappat en bit av en tand) och mellanrum mellan tänder kan lösas med komposit. Fyllningen byggs helt enkelt på tandkronan så att den blir jämn. Vid gluggar byggs granntänderna på mot mitten för att täppa igen hålet. Träffa en tandläkare om du vill diskutera dina bekymmer och önskemål. Tandläkaren avgör sedan om det går att ordna med komposit för ett naturtroget resultat.

Tandimplantat

Om du har en större glugg mellan tänder så fungerar det inte att bygga på med komposit på intilliggande tänder. Tändernas storlekar skulle bli väldigt olika och det skulle inte se naturligt ut. Implantat skulle kunna vara ett alternativ i dessa fall. Det börjar alltid med en första koll hos en tandläkare. Vi har ett erbjudande som innebär en gratis konsultation för implantat.

Ta mig till erbjudandet >>

Patientfrågor om Ojämna tänder/gluggar
Hej, jag är 15 år och har en glugg mellan mina framtänder på övre och nedre raden. Jag är väldigt osäker och tycker att det är väldigt fult. Vilka olika lösningar finns det på mitt problem och hur mycket kostar det?
Hej Vilgot och tack för din fråga.
Det är väldigt svårt att ge dig något svar utan att man undersökt dig. Man måste kolla om du har fått alla permanenta tänder, bettet etc.
Fråga din ordinarie tandläkare eller kliniken där du är listad.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-20

Hur mycket kostar det att fixa till sin lilla glugg på framtänderna?
Hej och tack för din fråga.
Det beror på. Besöket kostar 640 kr+ plus att man måste lägga fyllning på båda framtänderna och varje fyllning kostar 1035 kr.
Det är viktig att noggrant kolla innan eftersom kan blir för bredda eller bettet inte optimalt och finns stor risk för att fyllningar lossnar.


Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-19

Jag undrar vilken behandling som passar bäst om man vill åtgärda både utstående framtänder men även glugg?
Hej Maria och tack för din fråga.
Om det är någon som måste regleras med tandställning så det är bättre att konsultera en tandregleringsspecialist på en gång.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-04

Hej, jag har ett avstånd mellan överkäkens två bakre tänder på vänster sida. Det har uppstått efter att jag tog bort visdomständerna. Det fastnar alltid mat där och jag måste vara där och använda tandtråd efter nästan varje måltid, vilket gör tandköttet känsligt (så det t o m gör ont när det fastnar mat där). Kan man fylla ut avståndet på något sätt? Vad skulle det kosta? Tack på förhand!
Hej Malin och tack för din fråga.
Tyvärr kan jag inte svara utan att titta i munnen och eventuellt ta en bild.
Så börja med att boka en tid så man kan kolla det.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-12

Hej!!

Nyligen var jag på en konsultation för Invisalign och blev informerad att jag kommer att behöva omfattande slipning mellan tänderna i underkäken alternativt att de drar ut en tand för att få ett ”bra resultat”. Eftersom jag egentligen endast är intresserad av en mindre korrigering av mina övre framtänder som är lite glesa känner jag att det blir ett för invasivt tillvägagångssätt.

Jag kollar därför nu på andra alternativ och det var så jag kom över eran sida. Jag läste bland annat att ni kan med komposit åtgärda gluggar och tänkte därför fråga om det är så att ni ”bygger” på den riktiga tanden och på så sätt behåller den så gott som orörd eller om ni åtgärdar med mer heltäckande ”kompositfasader”?
Hej Olivia och tack för din fråga.
Om det är bara små luckor kan man justera med composite fyllningar som man limma fast på tänderna men utan garanti, dem kan lossna lätt.
Svårt att säga om det skulle funka i ditt fall utan att man har undersökt dig. Så börja med att boka en tid för undersökning eller en akut tid om du bara vill kolla på framtänderna.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-22

Hur gammal måste man vara för att fylla sin glugg?
Hej Jennifer och tack för din fråga.
Det beror på. Vet inte vad du menar med glugg. Om det är på framtänderna måste man vara minst 16-17 år så du har fått alla permanenta tänder.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-29

Hej hur vet jag vilken av era kliniker jag ska vända mig till om jag vill täppa igen en glugg
Hej Hilda och tack för din fråga. Du kan ringa till den klinik som passar dig, nära där du bor, jobbar etc.
Om du är yngre än 23 år kontakta din ordinarie tandläkare eller kliniken där du är listad.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-06

Hej
Jag har små mellanrum mellan mina fram tänder, tror ni att komposit hjälper mina tänder !?
Hej och tack för din fråga.
Det är väldigt svårt att bedöma det utan att man tittar i munnen, kollar tänders storlekar, bettet etc.
Så det är bättre att du frågar din tandläkare när du gör en undersökning.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-20

Hej!
Min son har en krokig tand, han är 15 år gammal, kan vi anpassa tanden genom att sätta hängslen på honom?
Hej och tack för din fråga.
Jag förstår tyvärr inte vad du menade. Men kolla med hans ordinarie tandläkare eller kliniken där han är listad så kan man bedöma vad som är lämplig att göras.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-17

Hej, jag vill fråga om man har glugg mellan sina två fram tänder går det och lösa det på något sätt?
Hej och tack för din fråga. Det kan finnas en möjlighet men ev tandställning eller kanske fylla på med fyllningar. Båda 2 ingår inte i barntandvård så det måste finnas stora problem för att det ska göras kostnadsfri. Tandställning till exempel får man gratis om man har ett stort bett fel, bara något estetisk problem räknas inte.
Fråga din ordinarie tandläkare när du går på undersökning då kan hon/han informera dig vilka alternativ som finns.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-09

Hej,
Har en fråga, jag har glugg som jag är intresserad av fylla vad ska jag boka för behandling på konsultation såg att de fanns lite olika sätt?
Hej och tack för din fråga.
Ja, boka en akut tid för ev fylla mellanrummet i fronten. Det är 30' och det kostar 560 kronor.
Sedan kan man boka en ny tid om det skulle gå att göra behandlingen, det är inte 100% säkert att det kan gå.
Man måste kolla först.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-12-13

Hej är just nu 18 år och har hela mitt liv haft glugg mellan framtänderna. Känns så drygt att behöva skaffa tandställning nu i typ 2 år. Finns det något annat sätt att åtgärda problemet? Läst lite om att fylla i osv men hur fungerar de och håller det? Ser det normalt ut?
Hej Emma och tack för din fråga.
Det är svårt att fylla mellanrummet med composite. Man måste kolla hela bettet, hur tänderna ser ut etc. Det ingår inte i barntandvård och kan lossna väldigt fort.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-12-09

Hej, jag har underbett och valt att inte göra operation då jag inte tycker de värt och dels för att jag inte stör mig på det mycket, men jag har aldrig varit nöjd med mina tänder då dom är ojämna och ganska små, så jag ville bara fråga om det är möjligt?
Hej men jag förstår inte din fråga. Operationen är för att förkorta underkäken. Är dina tänder ojämna så kanske behöver du tandställning.
Bättre att du kollar med din tandläkare efter han/hon gör en undersökning.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-04

Hej hej, jag heter maya jamal aldeen är 16 år gammal, jag undra en grej jag är född med glugg mellan mina tänder dom fram tänderna fyra st är de glugg och jag undra om man kan fixa de för jag vill inte ha tandställning jag tycker inte om de alls gillar inte hur de sitter på folk och allt möjligt skulle ni kunna hjälpa mig med och fylla i de så att de ser böttre ut för jag blir verkligen mobbad för de folk skrattar åt mig jag kan inte ha vänner ibland på grund av de för dom tycker att jag ser ful ut och jag tar åt mig och de går på mitt månde så skulle ni kunna hjälpa mig med de?
Hej Maya och tack för din fråga. Tråkig att du upplever så mycket besvär pga att dina framtänderna.
Det bästa är att fråga din tandläkare, där du är listad och då han eller hon som kan avgöra om det går. Det finns olika faktorer man måste ta hänsyn när man bygger upp tänderna typ storleken, bettet etc.

Lycka till.
Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-10-17

Hej, jag skulle vilja fylla i min glugg samt andra mellanrum på mina tänder. Undrar hur mycket det kostar.
Hej och tack för din fråga. Ja, det är väldigt svårt att säga hur mycket det kommer att kosta. Boka en tid för undersökning först och då kan man ge dig ett alternativ för behandling och kostnadsförslag.Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Hej!
Jag har en syster som är 13 år och har gluggar mellan tänderna som hon vill fylla ut eftersom hon inte tycker om hur hennes tänder ser ut. Vilken behandling kan man göra? Och är det gratis för en 13 åring eller kostar det?
Hej och tack för din fråga. Hon måste lista sig hos oss så vi kan göra en undersökning och sedan bedömer vi vad som är lämplig att göra.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Hej!
Det är så att jag sedan liran har varit jätte osäker och missnöje när det gäller mina tänder. Anledningen till det är för att jag har väldigt mycket mellanrum mellan tänderna samt har inte alla samma form utan vissa e mindre och mer runda än andra.
Jag skulle vilja veta vad det finns för möjlighet att göra, något som inte skadar tänderna utan att man kanske bara kan fylla mellan, eller vad finns det att göra?
Hej och tack för din fråga. Det svårt att ge dig ett bra alternativ utan att titta på dina tänder, bettet etc. Bättre att du bokar en tid för undersökning där kan man ge dig ett mer specifik svar.

Ha de så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-16

Hej!
Mitt namn är Michaela och jag har en snabb men ändå viktig fråga.
Det är såhär att jag har, på framtänderna så sitter den ena tanden lite över den andra (alltså att den är lite mer framåt). Många i min omgivning tycker att det är fint, men jag tycker inte det och jag trivs inte riktigt att ha det sådär. Det är bara det jag stör mig lite grann på om mina tänder. Frågan är då om den bästa åtgärden är tandställning eller om det finns någon annan åtgärd? Och isåfall om det blir tandställning, hur mycket kostar det (om man gör det självmant dvs)?
Hej Michaela och tack för din fråga. Jag kan tyvärr inte svara på den om jag inte ser i munnen. Men snedda framtänder fixas med tandställning för det mesta. Det finns flera alternativ med tandställningen och där är det fråga om kostnaden. Bättre att du konsulterar en tandreglering specialist och får en bedömning om dina tänder, behandling, pris etc.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-12

Hej!
För 3 år sedan fyllde jag min glugg. Jag skulle nu behöva göra om det, då de börjat slipas ned och gluggen börjar synas igen. Kostar detta någonting, eller är det gratis om man är under 23?
Hej Jonna och tack för din fråga.
Det är väldigt svårt att säga men kolla med din ordinarie tandläkare så kan hen avgöra om det du behöver betala eller inte.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-11

Hej! Går det att fylla igen gluggar på ett enkelt och billigare sätt utan tandställning?
Hej Isabelle, tack för din fråga. Det beror på. Framtänderna kan man lägga lite fyllning mellan men beroende av tänderna storlek, bettet etc. Dem kommer att bli breddare så om de redan är stora blir inte så snyggt.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-06

Hej, jag är en tjej på 16 år som är sjukt trött på mellanrum jag har mellan mina tänder. Det är alltså inte bara glugg utan glugg mellan varje tand. Jag kan ej skratta eller le bland folk pga att det har blivit en sån stor komplex. Jag undrar ifall man kan stänga igen gluggen när man är under 18 år?
Hej, ja, man kan stänga luckorna med tandställningen, jag undrar om du har blivit visad till tandreglering-specialisten där får man behandlingen gratis men det måste finnas tillräckligt med bettfel för att då den. Annars betalar du själv.

Ha det så bra,

med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-23

Hej , jag tog bort tand 26 helt då den hade spruckit på flera ställen och gick inte att rädda. Allt väl men jag undrar över om granntänderna med tiden flyttar lite på sig närmare hålet s a s med tiden. Blir gluggen ngt mindre överhuvudtaget, har tätt mellan tänderna i övrigt på den sidan.
Hej, ja, tänderna har en tendens att flytta sig mest framme när det finns luckor men ålder, visdomstands läge och storleken för luckan spelar roll. Lite mindre kan det blir.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-22

Hej. Jag har en glugg där min hörntand ska sitta. Blev av med tanden som var en mjölktand för några år sedan. Lider väldigt mycket kosmetiskt att jag saknar en tand. Går antagligen inte att sätta en ny tand i käkbenet då jag har en tand ovanför men tänker mig en brygga med en ny tand. Hur mkt kan det kosta med ett sånt ingrepp.
Hej, ja, om det inte går med implantat kan man göra en bro. Det finns två alternativ. En som man limmar på granntänderna på båda sidor och den skulle kosta c.a 9386 kr.
Den andra alternativ måste man slipa ner granntänderna på båda sidor och gör hel kronor,3 st, den skulle kosta 21030 kr.
Priserna är innan rabatten från Försäkringskassan där man man får c.a 40% från allt som går över 3000 kr och nästan 80% från allt som går över 15000.
Så det är bra om du bokar en tid för undersökning och man kan kolla vilken som är lämplig för dig.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-20

Hej,

Jag har en glugg mellan två tänder i överkäken som jag skulle vilja bli av med.

Tandställning är dock inte aktuellt.

Har ni några andra alternativ som inte är fylla ut med komposit? T.ex porslin eller dylikt så att materialet är mer likt tanden.

Tacksam för svar.
Hej! Man kan också göra skalfasader på tänderna, men då måste man slipa på tänderna för att göra plats för porslinet. Bäst är att rådfråga din tandläkare på plats för att se vilka alternativ som passar dig.
Trevlig dag!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-03-16

Hej jag har en glugg mellan mina framtänder. Och jag har tänkt att fylla i det mellanrummet mellan dem med komposit. Men jag undrar hur det kommer se ut efter behandlingen.
Hej
Resultatet är relaterat till hur tänderna ser ut idag. Du kan boka en konsultation och terapiplanering och därefter boka tid för lagning.
Lycka till!

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Hej! jag är 16 år och har ett litet glugg mellan tänderna som jag skulle vilja reglera med komposit och jag kommer ihåg rätt. Kostar det? ifall ja, hur mycket?
Hej Mara!

Hoppas du mår bra!

Eftersom detta räknas som estetik får man stå 100% för kostanden. Priset ligger på ung 3000kr.

Ha en fortsatt fin dag =).

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-12-01

Hej! Jag är 22år och har sen länge haft stor komplex över mina tänder, jag har sen länge försökt att acceptera hur de ser ut och så, men jag inser bara hur dåligt jag mår över de hela tiden, de bokstavligen mellanrum mellan varje tand jag har och min tandläkare har sen länge sagt att jag inte behöver tandställning då de tycker jag biter inte sent å så, till min största komplex då de att jag har glugg mellan framtänderna som stör mig så mycket, jag skulle vilja fixa de om de går å så, undrar vad ni kan hjälpa mig me och om ni kan besvara mina besvär. Tack på förhand
Hej
Du ska kunna boka dig på konsultation fyllning glugg, fasader eller överväga tandreglering (Invisalign). Jag skickar några länkar från vår hemsida nedan. Läs igenom och återkom vid vidare funderingar. Notera att samtliga är estetiska behandlingar och de betalas 100%.

https://distriktstandvarden.se/fakta-och-r%c3%a5d/besv%c3%a4r-och-sjukdomar/glugg-oj%c3%a4mna-t%c3%a4nder/
https://distriktstandvarden.se/behandlingar/estetisk-tandv%c3%a5rd/skalfasader/
https://distriktstandvarden.se/behandlingar/estetisk-tandv%c3%a5rd/tandreglering/

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-11-05

Hej jag har ett 2 mm mellanrum mellan mina framtänder. Går det att stänga mellanrummet hos er?
Hej Calle:)!
Man kan fylla mellanrummet med komposit. Du kan alltid boka in en tid hos din tandläkare så kan hen titta närmare på detta.

Hoppas du får en fortsatt bra dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-09-21

Hej! Jag har två gluggar på sidan av mina framtänder på 1mm och 0,5mm jag undrar om de går att fylla ut dem med komposit eller vad för behandling måste jag göra för att fixa dem?
Hej Zlailouh!

Som jag förstår dig har du ett mellanrum mellan dina framtänder. Det går absolut att fylla ut det. Boka gärna in en tid hos en tandläkare så de kan titta närmare på det =).
Hoppas du får en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-09-15

Hej
Jag har tidigare haft hyfsat raka tänder men under ett par år nu så har mina 4 framtänder i underkäken stigit uppåt. Vad beror detta på & kan man göra något åt det? Kan ett tryck på dom tänderna göra att dom flyttas uppåt? Det har gjort så att mitt tal inte är desamma så skulle verkligen få dom lägre.
Hej
Svårt att säga vad det är som gör att dina tänder flyttade på sig i position utan att ha kontrollerat tänderna, käkben och titta i munnen. Tänderna kan generellt bli något trångställda med åren men det verkar inte vara det som har hänt dig om jag förstår din beskrivning rätt. Huruvida det går att åtgärda detta beror på vad bakomliggande orsaken är. Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med din tandläkare för undersökning och kontroll av detta.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-07

Hur kan jag stänga min glugg?
Hej
Se olika alternativ på vår hemsida https://distriktstandvarden.se/fakta-och-r%c3%a5d/besv%c3%a4r-och-sjukdomar/glugg-oj%c3%a4mna-t%c3%a4nder/
Välkommen åter om du undrar över något mer.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-07

Hej. Jag upplever oro över mina stora framtänder i den övre käken. Den högra upplevs något lös. Det rör sig inte om synliga rörelser när jag vickar på den och jag upplever inte smärta eller obehag när jag äter eller dricker. Jag undrar dock om det är normalt att uppleva detta. Borstar med Sensodyne repair and protect 2ggr dagligen, bitit på naglarna mycket under uppväxten med de tänderna. Under en kontroll för ett par månader sedan sa tandläkaren att tänderna såg bra ut men undrar ändå. Tack.
Hej!

Det är fullt normalt med liten rörlighet, tänderna sitter inte stumt i käkbenet. Är du orolig är du välkommen för en titt i detta område, för att se om det gäller just normal mobilitet eller om det finns tecken på sjukdom.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Hej! Jag har en glugg på ca 3mm mellan mina framtänder. En av mina framtänder slog jag ut när jag var ungefär 8 och de satte på komposit på större delen av tanden men roten är kvar, nu är jag 19. Går det att fylla det mellanrummet med komposit?
Hej!

Om man bedömer att det kommer att se estetiskt bra ut att fylla mellanrummet med komposit så kan det absolut vara ett alternativ.

Lycka till!
Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-29

Hej! Kan man få skalfasader på tänderna så man täpper igen en glugg mellan framtänderna? Och vad kostar det isåfall? Mvh
Hej,
Det finns olika behandlingsalternativ för att stänga ett diastema eller en "glugg" mellan framtänderna. Det beror på hur framtänderna ser ut och hur brett mellanrummet är. Terapin och materialet man väljer är väldigt individuellt och prisskillnaden kan vara väldigt stor beroende på vilken terapi man väljer.
Man kan alltid börja med att boka en tid för undersökning så kan du få en kostnadsberäkning för det som är bäst för just dig och dina tänder.
Trevliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-16

Jag har ett glapp i mina tänder som orsakas av att en av mina tänder är lite kortare än de andra och det gör så att jag läspar. Jag är under 18, hur kan jag få hjälp att lösa detta?
Hej, Besök din tandläkare för konsultation tillsammans med din vårdnadshavare för att se över vilka möjligheter finns för att åtgärda detta. Kan glappen byggas upp med lagning? Kan något annan form av behandling göras?
Hoppas att svaret är till din hjälp och lycka till.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-12-13

Hej! Jag har det lite trångt i min underkäke och vid framtänderna på undre käken har en tand börjat vrida sig pgr av att det är trångt. Nu har jag fått hål i en visdomstand som jag behöver dra. Kommer der göra så det blir mindre spänt och att mina tänder får mer plats?
Sannolikheten att frontala tänder flyttar sig vid visdomstand utdrag är så liten. Framtänder kan flytta sig något om det är en tand lite längre fram i bettet som dras ut, andra alternativet är att göra tandställning och korrigera bettet.
Hoppas svaret var till din hjälp.
Hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-05-03

Hej. Jag är 14 år. Mina två tänder framme har en liten mellanrum och jag undrade om dom kommer sättas ihop när jag blir äldre eller kommer dom vara kvar så?
Hej,

Det kan vara så att de flyttar sig någoy och fyller igen mellanrummet. När du blir äldre och om det fortsatt finns kvar och känns som något du vill få åtgärdat kan man göra det på olika sätt. Fråga din tandläkare nästa gång du är på besök så kan de förklara hur man skulle göra i så fall. Man gör inget innan tandutvecklingen är klar och förrän du är minst 18år.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-29

Hej, en av mina främre kindtänder (premolarer 24) har växt snett, vilket har gjort att min hörntand 23 och framtand 22 påverkas. Det har även bildat ett tomrum ovanför tandköttet av samma kindtand och hörntand som en liten grop. Lite svårt att beskriva detta.
Hej,

Om det är något som besvärar dig rekommenderar jag att du bokar tid för utredning/undersökning av området. Om du är besvärsfri så kan du avvakta och ta upp det med oss på din nästa inplanerade undersökning.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-16

Hej, jaäg är 17 år och jag har en glugg mellan framtänderna. Därför undrar vilka allternativ som skulle vara bäst för att bli av med den!
Hej,

För att kunna erbjuda dig rätt behandlingsalternativ behöver vi göra en klinisk undersökning. Boka gärna en basundersökning hos oss så hjälper vi dig med det.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-02

Hej jag har två glipor mellan mina två bakre tänder på höger och vänster sida, och numera gör det så ont när jag äter kött eller fiber att jag måste använda tandtråd till och med under måltiden. Går det att operera så att tänderna kommer närmare varandra?
Hej,

Det är svårt att säga vad som orsakar dina glipor utan att titta i munnen. Ibland beror det bara på läget på tanden, medan det andra gånger beror på en fyllning som gjorts och inte ligger mot granntanden, eller att man fått ett hål i tanden som sedan bidragit till glipan.

Det låter inte optimalt att det konstant fastnar mat för dig mellan tänderna. Detta kan på lång sikt bidra till både tandköttsinflammation och även större risk för hål på de angränsande tänderna.
Som regel opererar man inte för att flytta på tänderna, dock finns det fler andra möjliga åtgärder som är av enklare typ men som skulle kunna lösa ditt problem.

Jag rekommenderar dig att boka en tid för kontroll av dessa tänder, alternativt en fullständig undersökning där man se över dessa glipor du har.
Du är hjärtligt välkommen att boka en tid på någon av våra kliniker.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-10-18

Hej.

Jag har en glugg mellan mina framtänder tänderna på 2,5 mm och de är även mycket större än de andra tänderna i min min. Jag har nu i ungefär 3 år bett om att få tandställning för att lösa problemet men har alltid fått ett nej då jag har ett perfekt bett och att jag helt enkelt inte når kriterierna för att få tandställning kostnadsfritt. Finns det ingen annan lösning för mitt problem? Jag har verkligen komplex över detta.

Tack!
Hej,
En mindre glugg kan många gånger åtgärdas med att man bygger på med fyllningsmaterial på tänderna. Detta är något man får undersöka på klinik för att hitta den bästa lösningen för just ditt bett. Prata med din tandläkare och diskutera att bygga på med fyllningsmaterial.
Med vänlig hälsning,
Simon

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-09-24

Jag är 17 år och har ungefär 4mm mellanrum på mina framtänder. En av framtänderna slog jag ut när jag var liten och den är 3/4 plast. Jag har även små mellanrum bredvid framtänderna. Jag undrar vad som skulle vara bäst för att få bort mina mellanrum och hur mycket det skulle kosta!

Tack!
MVH Daniel
Hej Daniel

Man skulle behöva göra en klinisk undersökning för att se vad som skulle vara bäst för just dig, Då kan du
även få ett aktuellt kostnadsförslag.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-13

Hej, jag har mått dåligt hela livet över min glugg och vill fylla igen den med komposit. Var ska jag boka tid om jag bor i Sollentuna och hur mycket kostar det ca? Tack
Hej

Googla tandläkare i närheten av där du bor om du vill gå nära hemmet och be om en prisuppgift när du bokar tid. Alla tandläkare har olika priser. Du är också fri att välja precis vilken tandläkare du vill.

Priset varierar men ca 1500 /fyllning dvs 3000 skulle jag tro. Du kan googla priset hos många kliniker också, bl a Distriktstandvårdens.

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-06

Hej! Jag har en glugg på 2mm längst fram.
annars är mina tänder raka framtill.

Går det att fylla i ? Mvh Fanny
Hej Fanny

Om du menar mellan framtänderna går det att fylla igen.

Lycka till
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-17

Jag har en framtand som börjat luta framåt (4mm). Jag undrar om det går att fixa med hjälp av en krona istället för tandställning? Eller blir kronan i exakt den vinkel tanden står i nu?
Vänligen
Sanna
Hej
Det brukar gå bra att fixa med krona eller fasad på en sådan tand men man måste undersöka för att kunna säga säkert.

Med vänlig hälsning
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-16

Hej!
Jag är en kille på 18 år som inte är nöjd med mitt leende efter tandställningen då min gom aldrig vidgades något. Jag fick därför ett väldigt smalt och fult leende. Är det möjligt att skaffa en suturvidgare vid 18 års ålder, med eller utan operation?
Tack!
Här var det nämligen två vuxna som gjorde det utan operation:
https://www.cda-adc.ca/jcda/vol-69/issue-6/374.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29714067
Hej

Detta tycker jag du ska ta upp den den tandläkare du var hos för tandreglering.
Det behövs en specialist på tandreglering (ortodontist) för dessa fall

:-D

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-16

Hej!
Jag har en naturligt glugg mellan framtänderna . Jag vill gärna fylla den om det är möjligt. Jag undrar hur mycket kostar att göra det.
Hej

Mellan 2000 -3000 kr beroende på hur stort mellanrum och svårighet att göra det. Exakta prisuppgift kan du få vid en konsultation.
:-D

Lycka till!

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Hej!
Jag har en liten glugg mellan mina nedre framtänder, undrar hur mycket det kostar att plastfylla mellanrummen? Kan skicka bild om det behövs?
Tacksam för hjälpen!

Mvh Mariam A
Hej Mariam

Det kostar mellan 1000-2000 /fyllning beroende på omfattning och svårighetsgrad. Exakt prisuppgift kan du få av tandläkaren.

Med vänlig hälsning

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-18

Hej. Det är såhär att jag har lite glest mellan mina tänder fram i överkäken. Ev 5 gluggar
El 6 tänder att bygga på åt varje håll funderar jag på att fylla igen med ev komposit. Tänkte fråga om du/ni tror att det lönar sig att fylla med komposit eller ska man välja tandställning som drar ihop dom?

Mvh Rasmus
Hej

Billigaste alternativet är komposit. Tandställning är betydligt dyrare och tar längre tid.
För exakt prisuppgift etc behövs en kliniks undersökning

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-15

Hej
Jag har ett problem. Det är så att jag på grund av slarv med tandhygien har fått ett håll i en tand. Hålet är stort och går ända in till nerven. Åtgärder som rotfyllning har gjorts...och ännu en lagning. Denna gång var tandläkaren tvungen att ta bort en del av tanden, vilket resulterade i att jag nu har en glipa mellan sista och näst sista tanden (ganska långt in i munnen)Det är inte en visdomstand, dessa är borta sedan länge. Det skapar tyvärr problem för mig, då mat fastnar där (i glipan) och det är svårt att tugga ordentligt på denna sida, då tanden som dom tog en bit av nu är "fristående" och inte lika stark, det känns inte bra att tugga på hårda saker som t.ex. chips och knäckebröd på denna sida...skulle man kunna fylla i med komposit för att bygga upp tanden igen eller ska tanden tas bort (den är ju lagad) och man sätter in ett implantat istället? Jag vill kunna äta vad jag vill utan att det känns som jag måste vara super försiktig på ena sidan, det skapar oro för mig...jag vänder mig till denna klinik för att få en "second opinion". Vet ej vad min tandläkare på FTV tycker, men vill ha tips och råd vad jag skall göra från någon annan
Hej
Detta är svårt att avgöra utan klinisk undersökning av hur stort hålet är mellan tänderna
Man kan göra kronor på tänderna och på så sätt bygga ut dem mot varandra meed hållbart resultat.
Be din tandläkare om råd.

Med vänlig hälsning
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-08

Hej. För ca 2 år sedan fick jag glugg mellan framtänderna. Den var större till en början, idag har den gått ihop lite, men finns fortfarande kvar. Jag är 58 år... och vill inte ha gluggen, kan det åtgärdas på annat sätt än med tandställning? Operation?
Hälsningar. Anette Martinsson
Hej Anette
En mindre glugg kan byggas på med kompositfyllningar på båda tänderna och på så sätt bygger man ihop gluggen. Man kan också sätta fasader på tänderna och bygga ihop dem. Prata med din tandläkare.

;ed vänlig hälsning
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-08

jag har ett litet mellan rum på mina tänder och är mobbad för det , jag har sökt hjälp och har inte fått det och då undrade jag om ni erbjuder sånt handling .
Hej
Ja det gör vi. Det är en enkel behandling om mellanrummet är litet. Man bygger helt enkelt ut det med plast så att det inte syns.
Välkommen !

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej jag undrar är det möjligt att göra ena framtanden lite längre så att både framtänderna är lika långa? det är ca 1mm som behöver fyllas ut så att ena framtanden bllir lika lång som den andra
Hej
Det är nästan omöjligt att svara på utan undersökning och mer information.
Tidigare trauma mot tanden ? skada?
Det är lätt att åtgärda ,slipa till tänderna lite så de blir lika långa

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-30

Hej jag har en tand i underkäken som växer längre ner i tandköttet än vad dom andra tänderna har gjort vad ska man göra åt de?
Hej
Det kan finnas många anledningar till det.Du bör konsultera Din tandläkare.
Lycka till !

Många hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-25

Hej jag har två frågor. Jag har en litet litet mellanrum mellan mina två framtänder jag skulle vilja stänga det där lilla glugget går det tror du? Kan man också fila tänder ? för att det är liksom "sicksack" på mina formtänder framme. En sista fråga jag har tänder som växer längst längst bak i mina käkar där uppe och jag är 17 år, det börjar kännas trångt tycker jag och kan inte bita ihop tillräckligt när de håller på o växer. Kan man fixa kanske genom tandställning? Skulle bli jätteglad om jag fick svar på mina frågor och funderingar, Tack.

/Selma
Hej

Man kan absoluta sluta mellanrummet. Går att göra med komposit.

Det går att slipa lite så tänderna blir rakare och jämnare .Går också att fixa med komposit

Att det känns lite trångt när tänderna fortfarande kommer upp är naturligt och för att se om det är något som behöver åtgärdas med tandställning måste du konsultera din tandläkare fören undersökning.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-19

Hej
Jag är just nu 19 år och har en glugg mellan mina framtänder som jag helst gärna vill fixa till. jag undrar lite om det går att fixa och hur mycket/om det kostar?
Hej
Det går att fixa. Med plast kostar det 1500-2500 kr. Det räknas som estetisk tandvård och det får man tyvärr betala själv, trots fri "vanlig" tandvård

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-27

Hej. Jag har gluggar mellan mina framtänder, (fyra främsta). Är 18år och det stör mig mycket, går detta att fixa med komposit? Eller måste jag ha tandställning? Vad är priserna för en enkel kompositbehandling respektive tandreglering för glugg? Ungefär givetvis
hej
Tandereglering 20 000 -40 000
kompositfyllningar ca 1500 /st

Måste göra en undersökning för att kunna avgöra om det fungerar att bygga ut med komposit

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-22

Hej! Om man har en glugg mellan framtänderna som man mår jättedåligt över. Går det då att sätta plast eller något iför den hos en tandläkare eller så? Hur går man tillväga? Är det lång väntetid? Gör det ont? Vad kostar det? Berätta gärna lite om det. Mvh
Hej
Det går att sätta både komposit eller fasader av porslin. Kostnad för plast ca 1000-2000 kr och porslin 6000-8500 beroende på storlek och utseende. Det gör inte ont. Kräver endast lite lite slipning/puts på tänderna för att få materialet ( porslin /plast) att sitta. Porslin är såklart bättre hållfasthet /estetik än plast och kostar därför mer.
Man måste titta hur det ser ut för att avgöra exakt kostnad.
Väntetid; några dgr- till veckor beroende på klinik ) Du är välkommen att boka tid på nätet el ringa. På nätet kan du själv kolla väntetiden på kliniker du kan vara intresserad av.
Lycka till :-)

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-19

Hej jag har aldrig haft en glugg mellan mina framtänder, men nu senaste veckan har jag börjar märka att jag kan suga in luft mellan framtänderna, jag är 17 år gammal. Kan det växa fram en glugg såhär sent?
Hej
Det är inte vanligt att få en glugg "så sent" .Betydligt vanligare att tänderna flyttar ihop sig.
Kan vara att du börjat tänka på det just nu :-)

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-05

Hej jag har mellanrum mellan alla tänder och en stor glugg i mitten som jag inte mår bra av. Kan jag fixa det på något sätt? Är 23 år gammal Mvh
Är det rent estetisk tandvård får du bekosta det själv.
Beroende på hur det ser ut finns det olika alternativ som tandreglering, porslinsfasader eller att bygga på med plast.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Hej
Jag har undrar om man kan göra en behandling/reglering, om man vill få längre och rakare tänder? Jag anser att mina tänder är lite ojämna i växten, och vill ha dem jämnare i formen.
Några av mina tänder är som spetsiga och lite ojämna i kanten. Vad gör man för att fixa det?
Hej!
Det går nog att fixa. En del allmäntandläkare kan göra det eller så kan de remittera till en tandregleringsspecialist.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-15

Hej! Jag är 14 år ( fyller 15 i november) och har en ganska står glugg mellan mina två övre framtänder och jag skulle gärna vilja få bort den på något sätt. Är det bättre med plast påfyllning eller ska man ha tandsrällning? Vad rekommenderar du?
Hej!
Det är svårt att svara på eftersom jag inte vet hur ditt bett i övrigt ser ut. Fråga din tandläkare vid nästa undersökning.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-14

Hej!
Jag har en jättestor glugg på tänderna som är uppe. och de nedanför så saknar jag två tänder det är iallafall vad min läkare säger,men varje gång jag skrattar så håller jag för mina tänder och skäms verkligen för de. Min tandläkare säger att mina tänder inte behöver tändställning osv men jag vill ta bort gluggen jättemycket. Jag är en flicka under 16 och säg till om det finns något ni kan göra.
Hej!
Fråga din tandläkare om hon/han kan bredda tänderna med lite plastfyllning.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej, en av mina uppre framtänder är kortare och breddare + tjockare än den andra framtanden som är längre och inte lika bred + den är sned typ och jag har en glugg. Pågrund av detta har jag fått ångest och jag hatar att le överhuvudtaget. Jag är 13 år gammal och mina tandläkare vill inte göra något åt saken.
Hej!
Om du inte får kostnadsfri tandreglering så kan man bekosta den själv. Fast kanske måste du få fram alla vuxentänder först. Det beror på om du tappat alla mjölktänder än.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Jag är 15 år gammal och har en ganska stor glugg (några mm i alla fall) mellan mina framtänder. Jag HATAR den och jag ler därför aldrig med tänderna. Kan man fylla igen den tillfälligt? ska troligtvis få tandställning nästa år men jag mår verkligen psykiskt dåligt över gluggen och vill bli av med den nu.
Hej!
Man kan göra plastfyllningar mellan framtänderna om man vill minska gluggen men om du ska få tandställning är det dumt att göra det innan.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-02

Hej! Hade tandställning i ca 2 år som togs bort i okt 2015, men nu i oktober 2016 så lossnade min retailer bakom framtänderna vilket gjorde så jag fick ett glapp mellan framtänderna på bara några timmar. Kan man få tandställning igen eller är det inte så troligt?och hur lång tid ungefär tar det att fixa glappet då ungefär? Om man nekas tandställning kan man fixa med plast eller porslin för vägrar att ha kvar glappet! Men vill ju dock bara ha mina egna tänder egentligen.. Kan tillägga att tandläkaren faktiskt borrade mig djupt in under tungan så kan ju nästan tycka dem borde ge tillbaka lite för detta...
Hej, du kan åter få tandställning så att gluggen sluts. Det är viktigt med retainer därefter för att tänderna ska stå kvar i önskad position. En sådan retainer ska man ha livet ut så ansvaret ligger hos dig att uppsöka tandvård för hjälp ifall den skulle lossna. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-27

Hej, vad är orsaken till sneda och tät placerade tänder? Har läst en rapport där det hävdas att tät placerade tänder bero på att man andas via munnen. Finns det någon sanning i detta eller beror det på ens genetik?

Mvh en nyfiken själ
Hej, det finns många orsaker till varför tänder blir mer eller mindre snedställda och trångställda. Genetik är en stor bidragande faktor men inte den enda. Att andas med munnen kan sannolikt också bidraga till att det skulle kunna bli förändring av bettet. Det har skrivits en del om detta mycket intressanta område. Det fina är dock att det ju idag finns många sätt för att korrigera sådana trångställningar och snedställningar med mera via ortodontisk behandling. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-23

Hej, jag har glugg mellan framtänderna och vill fixa det. Är 18 år gammal, då är det vill kostnadsfritt
Hej!
Ring och fråga din tandläkare om de kan göra det kostnadsfritt.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-21

Hej! Har två "draculatänder"/hörntänder, med rötter som känns ända upp över näsan när man trycker på huden. Känns även som att det är pga dessa "utbuktningar" jag fått en antydan till rynkor "längs med rötterna".
I vilket fall, undrar om man kan/borde dra ut dessa? Jag är 30 år. Har alltid hatat dessa och det är även viss platsbrist med överlappning av framtänderna. Så det känns ju som att det skulle vara en bra idé.
Men det kommer väl skapa jättehålrum? Rötterna känns verkligen jättestora.

Vänlig hälsning,
Robin
Hej!
Nej dina hörntänder ska du vara rädd om! De är de tänder som sitter bäst och längst under livet.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

Hej! Har en tand som ligger lite ovan på de andra tänderna och är lite "spetsig" den får inte riktigt plats på tandraden. Tror du det är möjlighet att lägga komposit på den tanden för att få det att se jämnare ut?
Hej!
Det är lite svårt att svara på utan att se hur det ser, men man kan ju alltid försöka.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16

Hejsan!
Jag heter Aiman och är lite missnöjd med mina tänder, jag blir då och då retad pga. mina tänder och det gör mig osäker. Jag skulle vilja fixa mina tänder och göra dom finare samt fixa till mellanrummet mellan mina framtänder. Jag vill inte ha tandställning utan bara att få mina tänder fina. Jag är även minderårig (16år) och hoppas att det inte kommer kosta.
Hej!
Lite brukar man kunna ordna till det med plastfyllningar men det är svårt att säga utan att veta hur det ser ut.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16

Hej! jag har glugg mellan mina två framtänder jag undrar hur mycket detta skulle kosta mig ? Hälsningar Dafina Voca
Hej, ifall du önskar sluta gluggen men kompositlagning vilket är det enklaste och skonsammaste sättet så får du räkna med ca 1400 sek per tand. Dvs ca 2800 sek.
Just nu har vi fri konsultation gällande just tandgluggar så välkommen att boka in en tid till oss på Distriktstandvården! Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-14

Hej jag har en stor glugg mellan tänder både uppe och nere och jag mår jätte dåligt för det jag vill knappt träffa vänner för att jag skämma och det har blivit större kan man göra påfyllning eller nåt åt saken
Hej, man kan mycket riktigt fylla igen gluggen med kompositlagning. Just nu har vi kostnadsfria konsultationer hos oss på Distriktstandvården för detta. Välkommen att boka en tid! Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-13

Går det att bygga på nuvarande framtänder så att de blir jämnare. Det är också en glugg mellan två tänder. Vad är priset?
Hej!
Då det är rent estetiska åtgärder får man ingen ersättning från försäkringskassan utan du får betala allt själv.
Man kan antingen bygga på med plast och då kostar det 867 kr per yta. Det kan hålla ganska bra men med tiden kan det blir skarvar som missfärgas.
I längden håller porslinsfasader bättre, det kostar 7500 kr per tand.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Hej
Jag har några blottade tandhalsar, främst hörntänderna. Tandläkaren berättade att man kan fylla i dem med plats ( composit) och att man då drar tillbaka tandköttet lite. Detta för att få bort den tydliga kant som finns där nu och där det kan fastna matrester. Finns det några nackdelar med att fylla i blottade tandhalsar med plast? Ser tanden längre ut? Skyddar det tanden?
Hej, det låter som att du menar konkaviteter på tandhalsen som ligger an emot tandköttet. Sådana konkaviteter brukar man få efter många år av tandpressning (läs gärna vidare om bruxism). Att fylla dessa konkava utrymmen skyddar tanden mot slitage och kan skydda mot ilningar. Många väljer att göra fyllning här framförallt av estetiska skäl. Skulle dessa konkaviteter bero på eventuell bruxism så tycker jag att du bör tala med din tandläkare om detta. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej de tänderna som ligger längst bak i översta raden har blivit sneda efter att jag tog ut 2 tänder som ligger under de.
nu gör det ont när jag tuggar med de, vad gör jag?
Hej!
Har du ont när du tuggar på tänderna tycker jag att du tar kontakt med en tandläkare.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-23

Hej!
Jag är en 15åring tjej som har mycket stora mellanrum i framtänderna, jag verkligen hatar det.
Jag kan inte ens le jag vill le o va alltid glad, men jag hatar mina störande mellanrum så jag har tandläkare på den 4 febaruari. jag undrar om man kan få tandställning? Tacksam
Hej!
Alla som vill får tyvärr inte tandställning gratis. En specialist avgör vilka som är berättigade till det. Annars får man betala tandställningen själv.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-19

hej, jag har en 3mm glugg mellan mina framtänder och det är allt fel med mina tänder så jag tänker bara ha tandställning på den övre raden tänder och jag undrar hur länge jag kommer vara tvungen att ha tandställning, min mamma hade tandställning o den skulle hon ha i 2 år men dem tog av den efter ett år så jag undrar hur läng jag kommer vara tvungen att ha min.

mvh anonym
Hej!
För att veta vad som gäller just i ditt fall måste man göra en undersökning. Det beror ju även på hur underkäken möter överkäken. Det bästa är om du bokar tid hos en tandregleringsspecialist för en konsultation.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-19

Hej jag är 18 år gammal och det har börjat bli större mellan mina tänder och undrar är det värt att ansöka om tandställning?
Hej!
Det bästa är nog att fråga din tandläkare vid nästa undersökning.
Troligen är bettfelet för litet för att du ska få kostnadsfri tandregling.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej! Mina två fram tänder är typ 2mm längre än alla mina andra tänder, kan man slipa ner det hemma själv eller måste jag göra det hos tandläkaren? Får man göra det om man är 16 år och hur mycket kostar det?
Hej!

Du ska absolut inte slipa ned detta hemma själv. Framtänder är normalt lite längre än resterande tänder och jag avråder starkt att slipa på intakta och friska tänder. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hejsan, jag är en tjej på 17 år som har en glugg i framtänderna på ungerfär 2,5mm, jag skäms nå otroligt över detta. (Och behöver ingen fin kommentar om hur fint det är tackändå) men roten är ner till nästan hälften av tänderna och undrar om man kan fylla eller om man kan göra något annat åt det? Och skulle det kosta pengar trots att jag är under 20? Och om det skulle kosta pengar, hur mycket? P.s jätte tacksam för svar
Hej!

Vård som din tandläkare bedömmer är indicerad är kostnadsfri. Boka tid hos din tandläkare för påtitt och bedömning om/vad som kan göras åt detta. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-02

Hej jag är 13 och en av mina framtänder är länge bak en den andra är detta konstigt
Hej, det låter helt normalt eftersom tänderna inte helt ställt sig tillrätta än oftast vid din ålder. Eftersom du är 13 år gammal och tillhör en så kallad obligatorisk åldersgrupp för tandläkarundersökningar tycker jag däremot att du ska fråga din tandläkare vid ditt undersökningstillfälle gällande din framtands position. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-29

Hej har ont i tanden i underbettet. Tanden ligger snett på en annan tand hur ska jag göra?
hej!

Du är välkommen in på en påtitt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej. Jag är en 13 årig tjej som skäms totalt över mina tänder. Det är så att min högra framtand är lite längre än den andra ( man kan se det i verkligheten ganska uppenbart ) och min vänstra tand är bredare än den högra. Jag vet inte om jag borde ha tandställning eller inte men gällande den bredare tanden. Kan man typ göra den smalare på nåt sätt då jag INTE vill sätta in en plast tand eller porslinstand? Hoppas verkligen att det går att göra isåfall. Den högra tanden är också ganska sne. Ska man ha tandställning då?
Hej!

Prata med din behandlande tandläkare om dina tankar om dina tänder så kan de ge dig ett mer specifikt svar för just dig. Generellt sätt så står de flestas tänder inte helt rakt och kan ha lite olika utseende vilket inte är något konstigt eller något man måste åtgärda. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej!
Jag är 13 år och har en glugg mellan framtänderna... Det är ett komplex som jag stör mig på mkt. Vad gör man för att få bort den?? Funkar tandställning?? Eller försvinner den med tiden??
Blir glad för svar!
Hej!
Gluggen kan försvinna med tiden eftersom tänderna vandrar "framåt" hela livet. Annars kan man ha tandställning om man inte vill ha gluggen kvar.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-22

Hej jag är 16 år har snea framtänder på överkäken. De är också en glögg mellan dem och de växer snett.
Kan det bekostas av landstingen, vad kostar det annars för mig att betala för en tandreglering.
Hej, detta kan du stämma av hos din tandläkare. Eftersom du är 16 år och fortfarande innefattas inom barntandvården så kan du få dina tänder bedömda av en specialist inom tandreglering. Det brukar anordnas ca 2 visningar per år för detta. Här kan du få reda på ifall du kan få det hela bekostat av landstinget. Du kan i samband med det besöket också få vidare info om pris för olika alternativ för dig ifall du vill bekosta det själv.

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-19

Hej
Jag är 17 år och jag en glugg mellan framtänderna och jag undrar om jag kan ha tandställning och om det är grattis eller om jag ska betela för det själv. Om det är så hur mycket kostar det?
Hej!
Om det enda "bettfelet" du har är en glugg mellan framtänderna så är du inte berättigad till en kostnadsfri tandreglering.
För att få reda på vad det skulle kosta att göra en tandreglering så är det bästa att du kontaktar en tandregleringsspecialist. Ring och fråga några olika vad det skulle kosta. Det är troligt att de i så fall måste göra en undersökning för att kunna tala om vad det kostar. Om man ändrar i överkäken kan man ibland behöva justera underkäken också så att bettet stämmer överens.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-12

Jag har sneda framtänder som sitter över en tand, halva den tanden sitter bakom min framtand vilket gör så att det ser ut som hela högerraden på överkäken ligger bakom vänsterraden, skulle man kunna få en gratis tandställning av denna anledningen tror ni?
Hej!
Det är svårt att svara på.
Är du 19 år eller yngre finns en möjlighet till kostnadsfri tandreglering men det bedömer en urvalstandläkare som är tandregleringsspecialist. Dessvärre kan det vara svårt att få tandställning på enbart estetiska indikationer utan det ska vara störande för bettet också. Kontakta din tandläkare för vad som gäller i just ditt fall.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-12

Jag är 17 år och har nästan mellanrum mellan alla tänder och har fyllt igen min glugg mellan framtänderna men mina andra tänder har mellan rum fortförande och vill jätte gärna fixa det blir retard för det osv undrar hur jag ska göra
Hej! Ofta kan ett enkelt sätt vara att man lägger lite kompositlagning och täcker för mellanrummen. Först gör man en bedömning och ser hur pass stora mellanrummen är. I vissa fall då mellanrummen är stora kan tandreglering vara ett alternativ. Mellanrummen kan många gånger minska i samband med att man växer skall också nämnas. Som du hör kan det mesta lyckligtvis ordnas vad gäller tänderna och du är välkommen in för konsultation om du önskar.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-15

Tja!
Jag är 25 år gammal och jag har 2 vassa/spetsiga hörntänder som jag har haft sedan jag var liten. Jag undrar om det går att justera längden på hörntänderna, dvs. att forma och jämna ut sidorna så att hörntänderna blir rundare som mina andra tänder och inte längre vassa/spetsiga?

Jag undrar även vad priset är för en sådan behandling? Kan man göra det hos Folktandvården, eller bara hos en privat tandläkare? Jag undrar eftersom jag läst på nätet att man ibland blir nekad för mindre behandlingar då det inte är ett "stort problem" eller hur man ska kalla det. Tack! :)
Hej!
Om du är besvärad av de vassa hörntänderna tycker jag att du ska prata med en tandläkare som kan undersöka dina tänder och ge dig ett kostnadsförslag. Ofta kan man slipa lite och kanske bygga på lite med composit (lagningsmaterial), men eftersom jag inte har sett dina tänder kan jag inte säga vad som är bäst i ditt fall.
Behandlingen borde kunna göras såväl hos Folktandvården som hos en privattandläkare t.ex. Distriktstandvården.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-14

varför får jag inte hjälp för min sne tand efter alla gånger jag gått ditt, Jag ber inte om tandställning bara nätt som kan vrida den rak
Hej!
För att rätta till en tand som sitter snett behövs någon form av tandställning.
För att få en tandställning kostnadsfritt måste man ha ett tillräckligt stort bettfel. Har man inte det finns det möjlighet att betala behandlingen själv.
Be din tandläkare att förklara hur det är i just ditt fall.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-10

Hej!
Jag har en glugg mellan framtänderna och ena framtand är lite längre än den andra då jag slagit av en liten bit av kanten när jag var liten. Kan tandraden eller ena tanden längd jämnas ut och gluggen fyllas igen med bara fyllning eller krävs skalfasad.?
Det handlar inte om en stor glugg och den avskavda längden på tanden jämfört med den andra är väldigt liten.
Hej!
Det låter som om det är möjligt både att jämna till längden lite och att lägga på lite composit (lagning) för att minska gluggen. Eftersom jag inte vet hur det exakt ser ut i din mun kan jag dock inte säkert säga att det går bra. Beställ en tid hos din tandläkare och fråga.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-04

Hej jag har en glugg mellan framtänderna skulle tandställning kunna ta bort gluggen mellan tänderna?
Hej!
Jag vet inte hur gammal du är men oftast är det bra att ha en liten glugg mellan framtänderna om man är tonåring.
Hos de flesta människor har tänderna en tendens att vandra framåt mot mitten och då kan det i stället bli trångt om det inte finns lite plats när man är ung.
Prata med den tandläkare som du brukar gå till och hör vad hon/han anser om just dina tänder.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-26

Hej!

Jag har sneda framtänder, de liksom lutar åt vänster så att säga. Kan man göra något åt det, och vad skulle det kunna kosta?
Hej!
Det är möjligt att man kan rätta till dina tänder med hjälp av en tandställning men jag kan inte svara på exakt vad som kan göras och hur mycket det kostar.
En bedömning av alla dina tänder och dina käkar måste göras först. Det bästa är att en tandregleringsspecialist får titta på dig och komma med behandlingsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-12

Jag är 30 år, har alltid haft fina och raka tänder. Mina visdomständer i överkäken drogs ut för 5 år sedan, i nedre käken hade de inte kommit fram då ännu. För ca 1 år sedan började de synas, och för 2 månader sedan fick jag ont i båda sidorna. Strax efter förändrades mitt bett och endast tand nr 7 har kontakt med tänderna i övre käken. Kan visdomständerna orsaka det? Förut har jag haft perfekt bett och det stör mig att inte kunna tugga maten ordentligt. Hur behandlas öppet bett? Går det bara att slipa ner de tänder som tar emot? Tror inte att det handlar om ens 1mm.
Framtänderna i nedre käken känns också spända sedan en månad tillbaka. Gör inte ont, men känner av dem. Har det blivit för trångt?
Hej. Det är vanligt att tänderna rör på sig och att det då blir lite trängre i fronten. Det brukar däremot inte göra så att bettet förändrar sig så pass att du nu endast har kontakt på en tand. Jag tycker att du ska boka en tandläkartid för att kontrollera varför det har blivit så och vad det går att göra åt det.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-23

Hej!
Köpte tandställning för ca 3 år sen ( betalade den själv).
Och fick en glugg utav den men sen blev jag 20 och dom kunde inte hjälpa mig med gluggen utan betalning.
Så nu undrar jag, hur mycket kostar det ungefär för att fylla en liten glugg? Den påbörjar liksom i mitten av tänderna så det är inte en "hel" glugg om man ska försöka förklara det.
Mvh Jasmine
Hej! Tyvärr går det inte riktigt att svara på din fråga utan att titta på dina tänder.
Om det räcker att bygga på en tand med plast för att få bort gluggen kostar det ca 800-1500:- beroende på vilken tand och vilka ytor på tanden det rör sig om. Om du behöver ha tandställning igen eller t.ex. porslinsfasader för att fylla igen gluggen kostar det mer.
Jag rekommenderar dig att boka en tid hos en tandläkare för konsultation, då kan du få veta mer specifikt vilka alternativ som finns och vad det kan kosta.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-12

Hej. jag märker stor skillnad på min framtand som håller på vrider på sig jämförelsevis te x från mina sommarbilder från 2015 Vad är orsak till det? mina närmaste har påpekat detta ofta nuförtiden. Jag har alla mina visdomständer kvar och de är i väldigt gott skick och aldrig haft besvär av de. Har även ett tandsmycke som har jag har haft i över 18 år i en av hörntänderna och där påpekas det också av vännerna om att smycket verkar som om den har halkat ner och ligger nästan tät intill nästa tand. VAd är problemet här tror ni

Tack
Susanna Schemström
Hej. Tänderna rör vanligen på sig framåt åt i munnen oavsett om man har visdomständer eller ej. Om man t.ex. har en rak tandrad när man är 20 år är tänderna ofta lite överlappade och det ser trängre ut när man blivit 40 år.
Att det har gått så pass fort att du märker skillnad jämfört med förra året verkar dock inte bero på sådan spontanförflyttning som brukar ske långsamt. Var det länge sedan du undersökte tänderna? Jag rekommenderar dig att boka en tid för kontroll. Ibland kan tandförflyttningar bero på parodontit (tandlossningssjukdom) och om så är fallet för dig behöver du få behandling.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-01

mina tänder sitter snett hur gör jag för att fixa dem. Finns det annat allternativ än att använda tandställning
Hej. Ibland finns det andra alternativ, t.ex. att sätta skalfasader som innebär att man limmar fast ett tunt lager porslin utanpå tänderna.
För att du ska få veta vad det finns för alternativ i just ditt fall behöver du låta en tandläkare titta på dina tänder och ditt bett.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag har nu tagit bort mina räls efter 11månader men mina tänder står snett utåt dem är inte raka neråt utan lutarsig framåt som ett sne streck.Vad kan jag göra? jag har inte betalat för att få det så här.
Hej!
Prata med den tandläkare som har utfört behandlingen och tala om att du inte är nöjd, så får ni sedan diskutera om något mer kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 14 år som har en tand som är lite kortare och spetsigare än de andra tänderna och har 'tappat' flisor ur båda mina framtänder. Kan man boka tid hos sin tandläkare och få det ifyllt eller måste man gå till en privat tandläkare och betala för det?
Hej!
Du kan boka tid hos din tandläkare och få tänderna undersökta och också få reda på vad som kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan ! Jag har en jätte stor glugg mellan mina framtänder som ja vill ha bort ! Vart ska ja vända mig och hur går de till väga. Jag gör vad som bara ja blir av med den!
Hej!
En glugg mellan framtänderna kan behandlas på olika sätt. Din ålder spelar stor roll för vad man väljer. Om du är i yngre tonåren vill man förmodligen inte göra något alls eftersom tänderna ofta vandrar framåt mot mitten. Då är det bra att ha lite utrymme mellan tänderna så att det inte blir trångt i stället.
Är man lite äldre kan man ibland bygga ut tänderna, göra dem lite bredare, med hjälp av composit, alltså vanligt fyllningsmaterial. Ibland kan kronor göras på tänderna för att ändra formen.
Vänd dig till din vanliga tandläkare och fråga vad som kan vara bäst för just dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är en tjej på 13 år och typ alla mina framtänder sitter inte ihop alltså det är mellan rum, och är därför är jag väldigt osjälvsäker, vill aldrig skratta framför folk och kan inte le i foton, jag har pratat med min tandläkare dom har sagt att vi ska vänta tills jag blir 15 och sedan ska de bedöma, jag undrar vad man kan göra åt detta och ifall det kommer kosta ifall man fixar nästan alla tänderna för som jag sa nästan ingen tand sitter ihop, och kommer jag behöva ha tandställning innan de kan fixa problemet?, tacksam för svar :)
Hej. Det kan vara så att en tandregleringsspecialist behöver titta på dina tänder för att kunna bedöma om du ska ha tandställning och om du isåfall ska få det kostnadsfritt.
Ett alternativ är ibland att bygga på med plast eller porslin så att tänderna blir bredare och mellanrummen minskar.
Det låter klokt att vänta ett par år till, tänderna och käkarna har inte vuxit klart än. Dessutom brukar tänderna flytta sig lite framåt med tiden om det finns plats och då kan mellanrummen minska av sig självt.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag vill fixa min glugg och undrar kostnader samt vad som är bäst alternativ , flytta ihop eller fylla i och ungefär vilka kostnader det är.
Hej. Det går tyvärr inte att svara på vad som är bäst för dig utan att ha sett dina tänder. Ibland går det att göra plastlagningar, ibland skalfasader eller kronor av porslin och ibland är det bäst att ha tandställning. Om du går på en konsultation hos en tandläkare kan du få veta vilka alternativ som är möjliga för just dina tänder och få kostnadsförslag. Välkommen att boka tid.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan jag har haft tandställning förut men nu har mina tänder gått tillbaka lite och jag har fått en glugg! Kan man fylla i den med plast och vad kostar det? Vart kan man göra detta?
Hej!
Var det länge sedan du tog bort tandställningen? Om det var nyligen kanske du ska prata med specialisten som utförde behandlingen. Det kanske behövs längre tid för att hålla tänderna på plats.
Rent generellt kan man bygga på tänder med composit för att fylla ut en glugg. Boka tid hos din tandläkare för kontroll och kostnadsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej det är så att jag har en glugg mellan framtänderna som 0,5 mm stor. Jag stör mig väldigt på detta. Pga den vågar jag inte le ordentligt. Jag vet att den kan vara charmig på några men inte på mig. Darför vill jag fylla in den med antingen plast eller porslin? Måste man då göra om det efter ca 4 år? Jag kan fatta plast men måste man göra om det med porslin oxå? Och min glugg är ju så liten så kan jag ens fylla i den? Och hur mycket skulle jag behöva betala? Jag är 14 år gammal. Tack
Hej!
Det brukar vara lite för tidigt att fylla ut en sådan glugg när man är 14 år. Oftast sluts den av sig själv eftersom tänderna ofta vandrar lite mot mitten och då är det bra att ha en liten, liten glugg så att det inte blir trångt i stället.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har dragit ut två tänder i underkäker pga att jag ska få tandställning, men när jag kommer åt gluggen med tungan känner jag att det smakar äckligt, jag har försökt peta ut maten men det är svårt. Vad är bästa sätter att få ut mat ur gluggen på? Jag drog ut tänder uppetill också men där va det lättare att få ut maten.
Hej. Det läker faktiskt bäst om du låter bli att peta. Matrester brukar med tiden komma ut ändå. Du kan skölja med bakteriedödande munskölj som är receptfri och finns på att köpa på apotek.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag har precis fyllt igen min glugg lite. Jag har forfarande en liten glugg och min inre läpp fastnar hela tiden i den. Ska det vara så? Med andra ord, är det vanligt att läppen fastnar i gluggen? Det var inget problem innan då min glugg var rätt stor
Hej!
Avvakta några dagar och se om det blir som vanligt igen. Om det inte blir det tycker jag att du ska prata med din tandläkare för att se vad som kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag fattas en tand så jag har en glipa på sida. . stört mig sedan jag var liten och nu är jag 25.. Om där inte finns ngn tand. Kan man då sätta dit en fejktand. ? Vh elin
Hej!
Många gånger kan man 'sätta dit' en tand genom att göra ett implantat men det beror till stor del på hur mycket plats det finns och hur det ser ut för övrigt i din mun.
Boka en tid hos din tandläkare för undersökning och diskussion om vad som kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har en liten glugg mellan framtänderna som jag skulle vilja fylla. Undrar då vad priset är och om det går.
Hej!
Jag kan inte säga något säkert om just dina tänder eftersom jag inte vet exakt hur dina tänder ser ut. Ofta kan man dock bygga på tänderna med composit, vanligt lagningsmaterial, men man gör det helst inte på ungdomar eftersom tänderna ofta vandrar framåt med tiden och det kan då bli trångt i stället.
Prata med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 19 år gammal och känner att mellan rummet mellan mina 4 översta tänder är för stort och skulle gärna vilja fixa till detta. Vilka altenativ finns det? MVH
Hej!
Det beror på hur ditt bett ser ut i övrigt, vad du har för belastning på dessa tänder när du biter ihop etc. Därför är det bäst att du frågar din tandläkare. Ibland kan man bygga på tänderna med plast eller porslin för att minska mellanrummen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej mitt namn är Ida och jag är 18 år gammal jag bär tandställning och har haft det i snart 2 år. Jag ska dra ut tanden nästlängst in i överkäken pågrund av att den var skadad och det fanns bara ett alternativ - rotbehandling. Men vi ser risker med det och även en kostnadsfråga om det skulle bli komplikationer. Så vi ska dra ut den och låta tandställningen fixa till det stora mellanrummet som kommer bli. Min tandläkare sa att vi kan inte fixa till hela mellanrummet utan det kommer vara kvar lite mellanrun. Min fråga är om jag senare kan dölja det mellanrummet på något sätt? Går det med skalfasad? Hur mycket kostar det isåfall? Mvh/Ida
Hej
Det är tveksamt om det mellanrummet kommer att synas alls när det är så pass långt bak i munnen. Om det gör det kan det ev gå att göra en krona/skalfasad på en av tänderna intill luckan som är lite större och därmed täpper till luckan.
Att göra det kostar i dagsläget ca 6-7000:-
Alternativt kan det gå att bygga ut en av tänderna med plast, det kostar ca 1500:-

Sofia Jofred, leg tandläkare

Har alltid problem med att mina tänder rasar sedan stora lagningar gjordes på 50 talet. Just nu har jag tappat en krona längst fram och har en glugg rakt fram i munnen. Roten under är sprucken o skall tas bort. Finns det inte något lätt sätt att täppa för gluggen innan jag kan åtgärda det hela..tex en hätta av ngt slagit? Omfattas äv jag av friskvårdspengen. Frågade en gång o man hänvisade ' nej du har för mycket kostsamma åtgärder'. Får pensionärer billigare? Hälsn Tull
Hej
Det finns olika lösningar för att slippa gå med en glugg. Vilka varianter som är möjliga för dig beror t.ex. på hur granntänderna ser ut och vad som ska göras sedan. Det bästa är om du diskuterar det med din tandläkare.
Frisktandvård är något som endast Folktandvården har, det kan jag tyvärr inte uttala mig om.
Pensionärer har ingen särskild rabatt, men om man är under 30 år eller över 75 år har man ett allmänt tandvårdsbidrag som är 300:-/år (istället för 150:-/år som 30-64-åringar har).

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag har en sned framtand i underkäken och jag känner att den har börjat ila. Kan det vara så att jag stöter på den med tungan helatiden och att det är därför den ilar? Ska man ha tandställning i så fall för att rätta till den och slippa ilningar?Tack på förhand!
Hej!
Jag tror inte att tanden ilar för att du kommer åt den med tungan ofta men det kan kanske vara så att du biter hårt med tanden mot överkäkständerna så att tanden nöts.
Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är en tjej på 18 år och var med om en olycka när jag va 11 år som gjorde att jag slog in båda mina tänder så dom pekade rakt in i munnen, båda klarade sig men ena tanden fick en fraktur i roten men fungerar som den ska. Jag har har sena tänder i överkäken och vill jätte gärna ha tandställning men jag har nekats till tandställning 2 gånger. Min tandläkare tycker inte att jag har så stort behov av tandställning för det finns risk att förstöra min framtand men jag vill ändå ha raka tänder. Vem jag ska vända mig till när min tandläkare inte lyssnar? Jag undrar också hur mycket kostar att skaffa tandställning privat och kan man lita på privata tandläkare?
Hej. Du har rätt att byta tandläkare om du inte har något förtroende för din nuvarande. Alternativt kan du vända dig till valfri tandregleringsspecialist för att få ett kostnadsförslag, fast tandställning kan kosta omkring 20-40000:-
Bara du kan veta vem du litar på, men min erfarenhet är att man kan lita på att de flesta tandläkare (även de som arbetar inom privat sektor) är kompetenta.
Utan att ha sett ditt bett tycker jag ändå att det låter klokt att tänka på risken med din framtand. Om den skulle bli förstörd pga tandreglering kan det vara komplicerat att ersätta den så att det ser alldeles naturligt ut. Kanske finns det något annat sätt för dig att bli nöjd med dina tänder, skalfasader t.ex.?

Sofia Jofred, leg tandläkare

Tjenare! Det är så att när jag ler tar mina hörntänder emot så att mitt leende ser konstigt ut.Vad kan man göra åt det?MVH Albin!
Hej.
Det kan jag tyvärr inte svara på utan att ha sett dina tänder. Du behöver visa dina tänder för en tandläkare för att få veta om det kan åtgärdas.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Min son är 14 år och mår dåligt över att han har en glugg emellan tänderna, jag undrar om en tandställning kan ta bort gluggen, och inte bara det. Han har en ganska liten käke, när kan man få tandställning? Vad är rekommenderat?
Hej!
Sitter gluggen mellan hans båda stora framtänder i överkäken?
Det är vanligt att man har en liten glugg där när man är i början av tonåren. Det går säkert att sluta den med hjälp av en tandställning men man brukar aldrig göra det ( om det inte är något mycket speciellt med bettet). Ofta brukar en sådan här lucka sluta sig själv med tiden eftersom tänderna har en tendens att flytta sig framåt mot mitten. Det är oftast bra att ha en lucka i den här åldern för att slippa en senare trångställning av tänderna.
Jag kan inte bedöma om och i så fall när din son eventuellt kan behöva en tandställning eftersom jag inte alls vet hur det ser ut hans mun. Fråga den tandläkare sonen brukar gå hos.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har precis fyllt gluggen från varsin sida, (2 övre tänderna längst fram) Och undrar hur jag ska underhålla dessa utfyllnader. Hur ska jag göra för att de ska hålla så länge som möjligt? Mvh
Hej!
Du ska vara mycket noga med att hålla rent här precis som vid de andra tänderna. Borsta noga och använd tandtråd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! Jag är 25 år idag och tog bort min tandställning för ca 4år sedan. Saken är att min glugg mellan framtänderna har kommit tillbaka större än nånsin?! Nu undrar jag vad det skulle kosta mig att sätta in en ny tandställning för att få ihop tänderna eller om jag t om kan få ut det på en försäkring? /Martina
Hej!
Vänd dig till den tandregleringsspecialist som behandlade dig tidigare och fråga vad som går att göra och vad det kostar.
Jag kan tyvärr inte svara närmare på dina frågor, eftersom jag inte känner till hur det ser ut i din mun för övrigt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är 16 år och jag tycker verkligen inte om mina tänder. Jag har gått till tandläkaren sen ja va liten och inget har förändras utan att de har bara gjort lite här och där. Det ser inte ut som jag hade tänkt mig, ser bara fulare ut. Kan jag som är 16 få specialisttandvård? kostar det något då? Jag orkar inte bli mobbad längre pgr av mina tänder. Tack i förhand!
Hej. För att få specialisttandvård behöver man få en remiss från sin vanliga tandläkare. Jag tycker att du ska börja med att boka en tid hos din tandläkare för att berätta vad det är som du inte är nöjd med och så får tandläkaren förklara om det finns något man kan göra och isåfall vad. Lycka till.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag är 15 år och har haft tandställning i cirka 2,5 år. Jag fick aldrig mina 'tvåa-tänder' i överkäke och har alltså mindre tänder i överkäke än underkäke. Jag är snart klar med min tandställning men jag kommer kanske behöva dra ut en eller två tänder där nere eftersom att det finns risk för överbett. Undrar hur lång tid det tar att få ihop en glögg på underkäken? Ska jag behöva ha tandställningen i tre år till?Tand på förhand!Med Vänliga Hälsningar/Isabella
Hej. Hur lång tid det tar beror på hur stor luckan är, var den sitter och så vidare. Det bästa är om du frågar tandregleringsspecialisten nästa gång du är där på besök.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Kan man få tandställning om man har panikångest pågrund av de snea tänderna man har? Jag klarar inte av att gå ut bland folk pågrund av mina tänder för att dom ligger över varandra och det ser äckligt ut. Det spelar ingen roll när folk säger att dom inte tänker på dom för jag tänker på dom hela tiden. Jag måste kunna komma till skolan(gymnasiet) men kan inte för jag vill inte bli kollad konstigt på eller bli kallad glåpord som jag blivit tidigare.
Hej!
För att få tandställning gratis måste man ha ett tillräckligt stort bettfel. Det är en tandregleringsspecialist med lång erfarenhet som bedömer detta.
Om bettfelet inte är tillräckligt stort har man möjlighet att bekosta en tandställning själv om specialisten bedömer att det går bra att rätta till tänderna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har lagat mina tänder men är inte alls nöjd jag har en fläck på tanden men den går ej bort när jag borstar tänderna. Min ena framtand är inte alls rak men tandläkaren säger det inte finns något och göra åt! Men jag trivs inte alls med mina tänder jag ler ALDRIG pga dem! Kan jag operera tänderna eller kostar det? Jag är 16 år! Tack! :)
Hej!
Eftersom jag inte kan se hur det ser ut i din mun kan jag inte svara på vad fläcken på tanden beror på. Be din tandläkare att förklara för dig.
Jag vet heller inte hur din sneda framtand ser ut men det är mycket sällsynt att man gör en operation för tänderna när man är 16 år. Vissa sned- och trångställningar kan behandlas med tandställning men man måste ha ett tillräckligt stort fel på tänderna för att få tandställning gratis.
Prata med din tandläkare igen om detta också.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, är 18 år gammal och är missnöjd med mina två hörntänder på vardera sida. Den ena är väldigt liten då den aldrig växte ut helt, medan den andra börjar väldigt högt i tandköttet, båda är även väldigt spetsiga. Kan man fixa dom utan tandställning så att det estetiskt ser finare ut? Tex lägga porslinfasader?
Hej. För att kunna svara på den frågan behöver man se dina tänder och ditt bett. Jag rekommenderar därför att du bokar en tid hos din tandläkare.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag var nyligen hos tandläkarn och frågade om jag kunde få tandställning för min glugg som jag har haft jätte stort komplex över ända sen jag kan minnas. Tandläkarn sa att det inte var möjligt eftersom att jag har små tänder och en stor käke, vilket då skulle krympa mina läppar. Jag trivs verkligen inte mem min glugg och vill verkligen fixa den på något sätt. Vill inte fylla i med plast utan helst permanent. Finns det något annat sätt?? / 14 årig och bekymrad tjej.
Hej. Du har redan fått veta att tandställning inte är något alternativ för dina tänder och du vill inte ha plastpåbyggnad. Just plastpåbyggnad är annars det vi brukar kunna göra och det brukar bli bra. Annars är det porslinskronor eller porslinsfasader som är ett mer permanent alternativ, det kan man dock inte göra förrän man är vuxen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Jag är 22 år gammal och har en glugg mellan tänderna. Som jag så gärna vill få bort. Vilka sätt finns det ?
Hej. För att kunna se vilka alternativ som finns att välja på för just din glugg behöver man se var gluggen sitter, hur bettet ser ut i övrigt etc. Jag rekommenderar dig därför att boka en tid hos en tandläkare för att få förslag.
Generellt finns alternativen att bygga på granntänderna med plastfyllningar (komposit), att göra skalfasader/kronor i porslin eller att ha tandställning.

Sofia Jofred, leg tandläkare

jag fick komposit fyllnad på mina framtänderna för min glugg var stor och de sa jag inte behövde tandställning, men nu är det så att jag funderar på att skaffa tandställning . Så min fråga är om det går att ta bort eller om det är permanent ?
Det går bra att putsa bort kompositen isåfall.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag är 16 år gammal och har en glugg mellan tänderna som jag gärna vill få bort. Jag har inte alltid haft gluggen utan jag fick den efter en skada som liten. Gluggen är mellan mina framtänder och jag skulle helst vilja få bort den. Jag känner mig inte jätte bekväm i att ha glugg utav flera saker som har hänt förr. Jag tycker glugg är fint men inte på mig då mina framtänder är lite sneda också.Jag undrar om det här skulle gå att fixa så att jag inte längre har en glugg, och i så fall hur lång tid skulle det här ta?
Hej!
Jag antar att det är en glugg mellan överkäksframtänderna du menar. Ofta är det bra att det finns lite extra plats där när man är 16 år. Hos de flesta människor vandrar tänderna lite framåt mot mitten med tiden och då är det bra att ha lite plats så att det inte blir för trångt i stället.
Om gluggen beror på att en tandbit har lossnat när du var barn kan man tänka sig att bygga på tanden med lite compositfyllning nu och ev. senare göra en porslinskrona när dina käkar har vuxit färdigt.
Beställ en tid hos din tandläkare och fråga lite närmare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har en glugg mellan tänderna på 1-2mm och har haft det hela mitt liv. Jag trivs verkligen inte i det alls och undrar ifall det finns något man kan göra åt det? Finns det fler alternativ än tandställning? Har annars väldigt raka tänder uppe och nere, förutom små glipor mellan några av tänderna på sidan som inte märks mer än att mat gärna fastnar där. Sen är det så att varje gång jag tuggar på höger sida så gör det extremt ont i tänderna. Jag gick till vanliga tandläkaren med det här och de sa att jag tuggade för hårt och så slipade de ned tänderna lite grann, men det gör fortfarande ont? Har lärt mig att bara tugga på vänster sida nu, så det stör mig inte så mycket mer än att det kan vara jobbigt ibland. Vad kan det vara?Kanske ska tillägga att jag är 16 år tjej :)
Hej!
Det finns andra sätt än tandställning att sluta en lucka mellan framtänderna. Man kan bygga ut tänderna lite med composit, vanligt lagningsmaterial, och göra tänderna lite bredare. Det finns också möjligheter att göra porslinskronor på tänderna senare, men det är ingenting man gör på en 16-åring.
Många gånger kan det vara bra att ha en liten lucka mellan framtänderna, eftersom tänderna hos många människor vandrar lite framåt mot mitten med tiden.
Varför dina tänder på höger sida fortfarande gör ont när du tuggar har jag svårt att svara på, eftersom jag inte kan se hur det ser ut i din mun.
Ev. kan det vara så att du ligger och pressar eller gnisslar tänder på nätterna. Tänderna kan då bli mycket ömma, framför allt på morgnarna. Om det skulle vara så kan en mjuk bettskena att använda på nätterna hjälpa.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son på 11 år har länge saknat en hörntand uppe. Nu ser jag hela tanden innanför tandköttet men tokhögt upp. Alltså inte alls på rätt plats i tandraden utan ca 1,5 cm upp. Vad gör man åt detta?mvhCamilla Lagerqvist
Hej. Ofta väntar man och ser hur långt tanden kan växa ned på plats, något som kan ta flera år. Ibland kan man behöva ha tandställning för att få den på plats. Ta upp frågan med tandläkaren i samband med att din son är på undersökning.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan, Jag är en 19 årig kille som har en felställd tand och har en tid att fixa till denna. Min fråga är, hur gör dom då? Känner mig lite oroligMed vänliga hälsningar
Hej,
Det är svårt att säga utan att se hur det ser ut. Kontakta personen som ska utföra behandlingen och be att få det förklarat innan.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej mina 2 framtänder är sneda alltså jag har haft tid hos läkaren förut och dem sa att jag behöver inte ha tandställning men mina tänder stör mig, jag kan inte le på grund av dem är sneda, kan ni hjälpa mig?
Hej!
Jag vet inte hur gammal du är men om man är under 20 år har man rätt att få gratis tandställning i vissa fall. Det krävs då att man har ett ganska stort bettfel och två sneda framtänder räknas oftast inte som ett stort fel. Man har alltid möjlighet att få tandreglering av små bettfel om man betalar behandlingen själv.
Om du är över 20 år kan du ta kontakt med en tandregleringsspecialist och få ett behandlings- och kostnadsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag är 15 år, och har glugg mellan i princip varenda tand på både övre och undre käken. Kan man få tandställning om man ej är nöjd med utseendet på sina tänder?
Hej!
Man kan få tandställning om tänderna står så att det inte går bra att tugga eller om man riskerar att få problem med t.ex. tuggning eller med
käklederna när man blir äldre.
Ibland kan det vara så att bredden på tänderna inte stämmer överens med storleken på käkarna och då får man gluggar eller så blir trångt mellan tänderna.
Jag tycker att du ska prata med den tandläkare du brukar gå till så kan ni diskutera problemet samtidigt som ni kan titta i munnen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har haft tandställning i snart 5 månader och insåg att jag fick mellanrum på tänderna?!? Varför har jag fått det? Går det att ändra?
Hej,
Om du har tandställning flyttar man ofta tänderna vilket kan resultera i luckor. Prata med din tandläkare när ni justerar tandställningen nästa gång och fråga vad som kommer hända framöver.

Linnea Linner, leg tandläkare

Hej! För 3 år sedan fick jag porslinskronor på båda mina framtänder. Är väldigt nöjd förutom att jag har fått fixa till dom emellanåt för de varit tjocka på insidan. Jag känner att jag slår emot min högra framtand i nedertänderna för den är lite längre än den vänstra. Nu tycker jag att det kittlar i tandköttet och att man känner kanten av porslinstanden på den högra. Kan tandköttet åka upp? Går detta att fixa? Kan de bero på att högertanden blir belastad när jag slappnar av och den ligger emot nedertänderna?
Hej,
Tandköttet kan åka upp av olika anledningar, tex att man borstar för hårt. Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare för att titta på detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej, en av mina framtänder är väldigt sne och de ja undrar är hur länge kommer jag att ha tandställning? Jag är 16 år gammal
Hej,
Det behöver du fråga en tandregleringsspecialist om. Vanligen brukar det ta ca 2 år men det är individuellt.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! jag har en fråga gällande sådana gummi band som tex Ortho Flexbands, dessa används för att dra i hopp glugg mellan framtänder eller liknande och ska ge resultat efter 90 dagar ungefär.Dem fungerar på sådant sätt att dem under tre processer sakta ska dra i hopp tänderna för att inte skada dem och skada bandvävnaden.Min fråga är då, är denna metod säker, om inte hur skadlig kan det vara? har sätt andra som använt dessa och det har fungerat för dem, tycker samtidigt att dem traditionella tandställningarna kan vara för dyra, finns inga andra metoder som man kanske kan använda sig av själv?Tack!
Hej,
Detta har jag ingen erfarenhet med och kan därför inte råda dig angående detta. Jag rekommenderar att du talar med din tandläkare som får titta på hur dina tänder ser ut och därefter kan rekommendera eventuella behandlingar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag är en 12 årig tjej som har en glugg mellan fram tänderna! Jag vill så gärna ha tandställning men jag får inte av min tandläkare. Gör vad som hälst bara att jag får ihop min glugg. Tycker det är jätte fult (på mig) blir så avundsjuk på mina kompisar som har så fina tänder.
Hej,
Prata med din tandläkare och se vad ni kan göra istället för tandställning. Kanske går det att lägga lite plast på tänderna om de stör dig mycket?

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hejsan, du det är så att jag har lite frågor angående tandställning och mina tänder. Jag har mellanrum mellan mina framtänder och en sne tand, jag undrar om jag har rätt till att få tandställning gratis?
Hej,
Detta avgör en specialist beroende på hur stort ditt bettfel är. Boka en tid hos din tandläkare så kan man titta på bettet och skicka remiss till specialisten.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag är 20 år och har en väligt sne framtand. Har mått dåligt över den hela livet men inte behövt tandställning då resterande tänder i munnen är bra. Jag undrar om det finns någon 'operation' eller reglering man kan göra av endast en tand? Så att den blir rak alltså..Tacksam för svar
Hej,
Kontakta en tandregerlingsspecialist och boka en tid för undersökning och terapiförslag.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Heej! :DUndra om man kan få raka tänder utan att ha tandställning? om en tand har vuxit ut lite sned, kan man då fixa det utan tandställning om det bara är en tand? och hur lång tid tar det för att en tand ska växa ut helt? (jag e 13 år)tacksam för svar! <3 :D
Hej!
Dina käkar kommer att fortsätta att växa lite till så det kan hända att den sneda tanden rättar in sig lite mer rakt av sig självt.
Annars är det svårt att räta upp en sned tand utan tandställning.
Det kan uppåt ett år för en tand att växa fram helt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag fick rotfylla en av min framtänder. Den satt jämt och fint förut, men efter rotfyllningen stack den ut några små centimeter. Jag tycker att det är så fult därför vill jag veta vad man kan göra för att den ska sitta fint? Min tandläkare sa att det hjälper inte att ha tandställning.
Hej!
Jag kan tyvärr inte svara på din fråga utan att ha sett hur det ser ut i din mun. Fråga din tandläkare igen och be honom/henne att förklara för dig vad som kan och inte kan göras och varför det är så.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! Jag har en ca 3mm stor glugg mellan framtänderna och är 14 år gammal. Mår inte alls bra av gluggen och blir regelbundet retad över den. Dock vill inte min tandläkare ge mig en gratis tandställning och det är för dyrt för mina föräldrar att betala för en. Men jag läste lite på nätet om att man kunde sätta dit någon slags plast som täcker gluggen, komposit tror jag att det heter. Min fråga är nu hur mycket det skulle kosta ungefär att sätta dit en sådan plastbit och hur länge skulle den hålla? Finns det någon chans att jag får en sådan plastbit gratis? Tack i förhand.
Hej,
Det går att fylla igen med plast (komposit) men tänk på att tänderna då blir något bredare. Du har gratis tandvård till och med det år du fyller 19år. Kontakta din tandläkare för att diskutera detta och göra fyllningarna.
Hoppas att du blir nöjd med dessa.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej Jag är 20 år och tänkte fråga om det kostar något om jag kommer till Er och undersöker mina tänder fast att det är ni som har bokat tid och inte jag ? Och min andra fråga är hur mycket kostar det att fylla igen glugg ? Har en glugg i framtänderna ca 5-6 mm bred
Hej,
Ja, det kostar när du kommer till oss. Att vi har kallat dig kan eventuellt vara för att det är dags för en undersökning och då kan vi titta närmre på ditt bett och gluggen. Om du inte är intresserad av att komma på den tid vi erbjudit, vänligen kontakta din klinik och meddela detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hejsan, Jag har en glugg på 1mm mellan framtänderna. Min tandläkare menar på att hon kan dra ihop mellanrummet med att sätta två brakets på framtänderna och en gummisnodd som tar 1-2 veckor. Vad tror ni?
Hej,
Det är svårt att svara på utan att se hur det ser ut. Prata med din tandläkare om du är osäker och be att få mer info om du vill veta mer.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Om man har mellanrums tänder och man är under 18, är det kostnadsfritt eller nej? Jag har inga problem med tänderna bara ett mellanrum
Hej,
Tala med din tandläkare och be att de tittar på dina tänder. Vanlig tandvård är gratis till och med den sista december det år du fyller 19.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej Min son är snart 11 år gammal. Han saknar 4 tänder som växar aldrig,säger läkaren. Det leder till att han får snea tänder och stora mellanrum. Han får inte tandställning enligt läkaren. Undrar bara när kan ett barn får tandställning då? Själv tycker att dem behöver förbättras.
Hej,
Det beror på vilket bettfel man har. Ibland behöver man vänta tills dess att alla permanenta tänder har vuxit upp innan tandställning kan sättas in. Du kan kontakta en tandregleringsspecialist på egen hand om du önskar få mer information om din sons tänder och om tandställningar.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har aldrig någonsin haft några större problem med mina tänder (visdomständerna bråkade men det har gått över sen en tid tillbaka) och min tandläkare säger att jag har ett fint 'bett'. Är 25 år gammal. Har nu känt, och sett, att min andra tand, inifrån räknat, upptill, växer helt galet utåt nu mot min kind. Som att den inte får plats mellan de andra tänderna. Var hos min tandläkare senast tidigt i våras och tog röntgenbilder och han sa ingenting. Har konstigt nog inte känt att något sitter fel innan och har inga större problem nu heller. Men är orolig att det blir problem ju längre tiden går.?. Det känns ju galet om tandläkaren har 'missat' det här eller att tanden har växt så tokigt på så lång tid?
Hej,
Om du inte har några större besvär behöver du inte åtgärda dessa. Tala med din tandläkare om du är orolig över denna och diskutera vad man ska göra med den.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Jag har svårt att tugga mat med främre delen av munnen. För att jag har överbett men min tandläkare säger att jag inte behöver tandställning. Jag har också glapp mellan tänder som gör så att mat fastnar där och det stör mig väldigt mycket. Har jag rätt till tandställning eller inte?
Hej,
Det är svårt att säga enbart med din beskrivning. Be att få ett andra utlåtande från en annan tandläkare eller kontakta en tandregleringsspecialist själv för att veta mer.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag heter Sofia och är 13 år. Jag drog ut en tand men vuxentanden växer framför gluggen. Jag ska till tandläkaren på måndag och jag oroar mig lite över om jag ska få tandställning för det. Tror ni att jag kommer få en tandställning? I så fall, vilken sort? Fast eller natt tandställning? Isf hur länge kommer jag ha det?Tacksam för svar mvh// Sofia
Hej!
Det är jättesvårt att svara på dina frågor eftersom jag inte vet hur det ser ut för övrigt i din mun, hur de andra tänderna växer och hur långt den här nya tanden har vuxit.
Du behöver inte vara orolig inför tandläkarbesöket på måndag. Din tandläkare vill säkert se hur den nya tanden har vuxit och kommer sedan att informera dig om hur det verkar gå och om det verkar behövas en tandställning eller ej. Passa på på måndag och ställ de här frågorna till tandläkaren då.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! För några dagar sedan började jag känna någon liten knöl bakom tänderna på underraden, alltså på baksidan av underradens framtänder, ganska långt ner. (Vet inte rikigt hur jag ska förklara)Först trodde jag det var ett sår eller liknade, men dagen efter så blir det hårdare och när jag kollar så är det vitt, som en ny tand håller på att växa fram. Tycker det är jätte konstigt, den sitter ju vid framtänderna så en visdomstand kan det ju inte vara och jag har tappat alla tänderna? Den växer ut väldigt långt ner om man jämför med hur tänderna sitter på underraden.. Börjar bli lite orolig, vet inte vad det är??
Hej!
Jag tror inte att du behöver vara så orolig men ta för säkerhets skull kontakt med din tandläkare för en kontroll.
Jag vet inte hur gammal du är men ibland kan man få små benknölar som växer ut på insidan av underkäken. De ligger ofta strax under slemhinnan och kan ibland se ganska ljusa ut.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Undrar bara om man kan boka en tid hos tandläkaren och fråga om dom kan fylla igen gluggar mellan några tänder med nån typ av plast? Läste att dom oftast gjorde det om man ville och att det gick fort, är under 18år men gör dom det ialla fall? Tacksam för svar!
Hej! Visst kan du prata med din tandläkare om det går att bygga på tänderna med lite composit-fyllning. Det beror lite på hur stora mellanrum du har mellan tänderna och hur det ser ut för övrigt i din mun. Dina käkar har ännu inte vuxit färdigt helt och hållet och hos de flesta människor vandrar tänderna framåt mot mitten, så ibland kan det vara bra att ha lite mellanrum mellan tänderna för att inte få alltför trångt framöver.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har en glugg på mina främre tänder där en enkrona får plats (precis) vilket inte är så stort kan jag tycka. Vad skulle det kosta att fylla ut detta samt hur brukar resultaten se ut.
Hej,
Om man upplever att mellanrummet mellan tänderna är störande kan man minska mellanrummet mellan tänderna genom att göra plastfyllningar på framtänderna så att de blir något bredare. Detta brukar vara ett bra alternativ om man inte har så stort mellanrum mellan tänderna. Fyllningarna kostar ca 1500kr/st. Om det är ett stort mellanrum och man störs av det kan man behöva göra porslinsfasader eller tandreglering. Be din tandläkare att titta på dina tänder och informera dig vad som är bäst i just ditt fall.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har 2st 'huggtänder' som sticker ut lite grann men det är inte så mycket. Dom människor som jag träffar tycker jag har fina tänder men jag lider nått så extremt av dom för jag tycker dom är så fula. Tror ni jag har någon som helst chans att få en tandställning? Mina under tänder är jätte dina men icke mina övertänder.
Hej!
Prata med den tandläkare du brukar gå hos om vad som kan göras med dina hörntänder ('huggtänder').
Jag kan tyvärr inte svara närmare på din fråga eftersom jag inte alls vet hur det ser ut i din mun.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! Mitt namn är Lisa, jag är 16 år och har en glugg mellan mina framtänder. Jag undrar om det finns något man kan göra för att dessa ska dra ihop sig. Så som att kanske 'klippa' (operera) bort den övre läppsträngen? Min far gjorde detta när han var ung och han blev jättenöjd! Är detta en möjlighet?Tacksam för svar :)
Hej!
Om läppbandet mellan framtänderna är mycket kraftigt kan man ibland 'klippa' (operera) bort det. För det allra mesta tillbakabildas dock läppbandet av sig självt och i vuxen ålder brukar gluggen mellan framtänderna försvinna. Det kan t.o.m. vara bra att ha lite utrymme i 16-årsåldern för att inte senare få trångt mellan framtänderna.
Prata med den tandläkare du brukar gå hos. Jag vet ju inte exakt hur det ser ut hos just dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har glugg mellan framtänderna på överkäken. Vad kostar det att fixa tandställning och hur länge behöver den sitta i?
Hej,
Detta behöver en tandläkare eller tandregleringsspecialist titta på för att bedöma möjligheterna för tandställning i ditt fall. Beroende på vilken sorts behandling som behövs blir priset annorlunda och jag kan därför ej ge ditt ett exakt pris på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej,Jag hade tandställning för några sedan för att bland annat få ihop gluggen mellan de två framtänderna, och sedan dess haft en ståltråd på baksidan av överkäken. För några veckor sedan gick den i sönder på ena framtanden så jag gick och lagade den hos en tandläkare i Australien (då jag pluggar här för tillfället) men jag fick vänta 2 veckor innan dem tog emot mig och när dem väl gjorde det sa tandläkaren att tanden hade flyttat på sig en aning. Istället för att limma ihop så att de två framtänderna blev tajtare, limmade hon ihop tanden mot andra hållet så de två tänderna sitter jättetajt och till och med gör ont, och dessutom är en liten glugg mellan de två framtänderna tillbaka...Jag undrar om man kan ta bort rälsen igen och fixa så att de två framtänderna går ihop igen eller åtminstone sätta på mer lim bakom så att gluggen inte syns så mycket?
Hej!
Visst kan man ta bort retentionstråden och sedan sätta dit en ny. Det kanske vore bra att göra det om du har ont av tråden nu.
Riktigt hur man ska göra vid gluggen är svårt att säga. Det beror på hur stor den är och hur pass missnöjd du är med den. Ev. kan en ny tandställning behövas. Ibland kan man bygga på lite composite (lagningsmaterial) på sidan av framtänderna för att minska gluggen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har en fråga! Kan jag skaffa tandställning om mina tänder är raka men jag har väldigt mycket glugg? Jag har haft glugg hela mitt liv och jag har tröttnat på det väldigt mycket!
Hej,
Det beror på hur resten av ditt bett ser ut. Jag rekommenderar att du talar med din tandläkare eller själv hör av dig till en tandregleringsspecialist för att undersöka detta. Om det inte går att åtgärda med tandställning så kan man ibland minska en glugg med lagningar eller kronor.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej mina framtänder längst ner går innåt. Alltså dom är 'sena'. Går det att fixa det utan att dra ut någon tand?
Hej,
Det är svårt att veta utan att se hur pass 'sneda' tänderna är. Be din tandläkare att titta på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Kan man få ont i tänderna/ tandköttet för att tänderna sticker ut så? För jag tänkte om man sa att man hade åt i tänderna att man kanske kunde få tandställning tidigare.
Hej! Man brukar inte få ont i tänderna eller tandköttet om tänderna sticker ut. Risken att slå i sina framtänder om man ramlar är lite större om tänderna sticker ut än om de inte gör det.
När man får en eventuell tandställning beror oftast på hur utvecklade käkarna och bettet är.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Det är så att jag har glugg mellan mina framtänder och mår väldigt dåligt över detta, så vill gärna inte ha ett svar där ni uppmuntrar med att det är unikt och charmigt för jag trivs inte i det! Iallafall, jag har pratat med min tandläkare om ev tandställning men hon ville inte riskera att förstöra mitt bett då det var perfekt genom att flytta runt bland mina tänder och sedan var inte gluggen så stor för att få tandställningen gratis. Vad kan jag göra nu? Har det ganska 'fritt' mellan tänderna där uppe så det är inte alls i närheten av trångt vilket gör mig orolig att det inte kommer växa ihop. (Jag är snart 17 år) Vad har jag för alternativ?
Hej,
Man kan ibland bygga ut med plast mellan tänderna för att minska gluggen. Har du ett fint bett i övrigt som din tandläkare säger så är det synd att ändra på detta med tandställning. Men du kan be att en tandregleringsspecialist tittar på tänderna och gör en bedömning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 28 år O mina tänder sticker ut ganska mycket jag vet att jag e lite sent ute borde fixa när jag var 13 eller 14 allså jag skäms att le kan jag värkligen fixa de nu . Tacksam för svar
Hej!
Visst kan man göra tandreglering även som vuxen. Ta kontakt med en tandregleringsspecialist (ortodontist) för en bedömning av vad som kan göras och ungefär vad det skulle kosta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag saknar två tänder (bredvid sig) på överkäken efter att en brygga gick sönder.Vilket är bäst?1 Två st. separate implantat2. en ny fast brygga
Hej!
Eftersom jag inte vet hur dina tänder runt omkring tandluckan ser ut eller hur käkbenet i området ser ut kan jag tyvärr inte svara på din fråga. Prata med din tandläkare och diskutera för- och nackdelar med de olika behandlingarna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har komplex över mina tänder. Mina övre tänder är raka, ligger rakt osv.. Sen mina undre tänder så börjar det nu trycka ihop sig, och mina visumständer har inte växt ut än så jag är rädd att mina undertänder kommer bli helt snea senare. Jag hatar att mina tänder där uppe har så mycket mellanrum mellan tänderna, jag vill att alla tänder ska sitta ihop, men min tandläkare säger att jag absolut inte behöver tandställning och jag hade gärna velat ha det.
Hej,
Tänderna flyttar på sig och det brukar bli lite trångt på vissa ställen och gluggar på andra ställen. Du kan alltid be att tandregleringsspecialist tittar på dina tänder och gör en bedömning om du har rätt till fri tandreglering eller ej beroende på hur stort bettfel du har. Om det anses vara för litet kan man själv bekosta sin tandreglering om det är något man störs av jätte mycket.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag heter Jennifer och jag har så kallade 'vampyr' tänder, vilket jag skäms över. Jag vill helst inte le inför folk eller på fotografier.. Jag undrar om det finns något som kan göras? Jag är 18 år
Hej,
Hörntänderna är hos de flesta mycket spetsigare än de andra tänderna, det är normalt. Om du dock besväras så mycket av detta så boka en tid till din tandläkare och titta på detta tillsammans.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har precis blivit 44 år och har börjat märka att jag har börjat fått mellanrum mellan mina tänder, främst mina framtänder både på över och under käken. Är det normalt ?? Jag har en sån extrem tandläkar skräck att jag bara går till tandläkaren om jag har ont.
Hej,
Tänderna rör på sig. Ibland blir det trångt på ett ställe och glesare på ett annat ställe i mun.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!, jag är 18år gammal, fyller 19 år i år. Jo det är så att jag har en glugg mellan mina två framtänder som jag stör mig på, jag stör mig även på mina två första tänder precis bredvid mina framtänder (alltså en på vaddera sida om de två framtänderna), som är betydligt mindre än de borde vara, så jag undrar går det fixa gluggen samt göra de två tänderna som är små större så det ser finare ut?, hur fixar man detta?, hade detta ingrepp varit gratis om man är 18år gammal?Mvh Calle
Hej,
Du har gratis tandvård till årsskiftet det år du fyller 19år. Boka en tid till din tandläkare så kan ni diskutera vilka möjligheter som finns i just ditt fall.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hejsan!Jag undrar varför har de vuxna mellanrum mellan tänderna ? Är det något man själv personligen kan göra föratt få bort mellanrummet utan att behöva gå till läkaren ?
Hej,
Ibland får man mellanrum mellan tänderna om man tar bort en tand. Tänderna rör sig lite hela tiden vilket även det kan skapa luckor. Det är ingenting man kan göra något åt själv.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har alltid saknat en av mina framtänder i underkäken, men har aldrig haft någon glugg. Utan tandläkarbesök hade jag säkerligen inte ens vetat om det. Hur kommer det sig? Mina käkar är små och det hade sannerligen inte fått plats en till. Är det kroppens egen intelligens det handlar om? Allt jag hittar att läsa om det inkluderar en glugg och uppenbar avsaknad av en tand.
Hej,
Ibland saknar man en tand och kroppen kompenserar detta genom att tänderna tar up platsen för denna. Tänderna vill gärna ha kontakt med varandra och 'vandrar' tills de får detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag är 16 år gammal och har en glugg. Just nu har jag två tänder längst bak som växer kommer det påverka min glugg att de kommer växa ihop igen ?
Hej,
Ja, det är möjligt att gluggen kan växa ihop när de andra tänderna trycker på.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har en fråga angående min dotters första tänder. Hon är nu 9 månader och har fått sina två små nedre mjölktänder. För en månads sen började två små tänder komma på överkäken. MEN dessa sitter utan att överdriva 2 cm ifrån varandra!!! Kan detta vara hennes framtänder fast att de sitter extremt långt ifrån varandra?? Tack för svar!Susanne
Hej!
Ja, det kan vara hennes framtänder som kommer långt ifrån varandra.
Det händer enstaka gånger att man kan sakna anlag till en eller flera tänder. Om det skulle vara så lär det visa sig framöver. Det är i alla fall ingenting man gör åt det i så tidig ålder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har några gluggar men roten sitter kvar längst ner,vad finns det för alternativ till tänder till gluggarna och vad gör dom med rötter innan tänder sätts ditt,får man ha kvar rötterna om dom bara gör rent under,vill inte ha titan skruvar,vad finns det för alternativ,tacksam för svar?
Hej!
Det är svårt att ge ett konkret svar för just dig, eftersom jag inte kan se hur det ser ut i din mun. Om kvarvarande tänder är bra kan man göra en bro eller en delprotes. Oftast tar man bort rötter som inte kan användas till stöd för en bro eller en protes.
Sök upp en tandläkare för en undersökning och förslag till vad som kan göras med dina tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag är 14 år och jag undrar hur kan jag fixa min 2mm glugg mellan de övre framtänderna?
Hej!
Din glugg kanske inte behöver fixas. Ofta sluter sig en glugg mellan framtänderna av sig själv framåt övre tonåren. Det kan vara bra att ha en liten glugg nu så att det inte blir trångt och snett om ett par tre år.
Nu vet jag ju inte exakt hur dina tänder ser ut, men prata gärna med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min tand vänster om framtanden är mycket smalare än de andra tänderna och den lika dana tanden på höger sida är normal. Jag stör mig på detta och enligt mig är det väldigt fult! Kan en tandläkare fylla i den så att den ser ut som den andra eller får jag leva med det här?
Hej,
Ja det kan man göra. Boka en tid till din tandläkare för att be han/hon titta på detta och hjälpa dig med detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Min ena tand två snäpp åt sidan åt vänster från framtänderna står ut, inte jätte mycket men tillräckligt aå att jag vill ha tandställning för det.Kan man få tandställning för en sån sak?
Hej,
Det är svårt att säga då det helt beror på hur mycket den skiljer sig från de andra. Boka en tid till din tandläkare för att titta på detta. Om du inte får det gratis kan du välja att bekosta den själv.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej. För ca 2 år sen drog jag ut en tand övre käken. Min visdoms tand börjar nu också komma på den sidan. Men igår när jag använde tandtråd så va det ett större mellan rum mellan dom 2 främre tänderna och det va enklare att komma i mellan alla tänder i över käken. Jag har världens tandläkare skräck, men känner att det kanske är dax att gå igen :( börjar tänderna lossna på mig? Börjar få panik. Ska jag kontakta tandvården. Tack för svarMvh Josefine
Hej!
Ja, jag tycker att du ska kontakta tandvården för en kontroll. Förmodligen är det ingen fara på taket men det är bra att kontrollera och att dokumentera hur det ser ut nu så att man har något att jämföra med framöver.
Du behöver inte vara orolig för tandläkarbesöket. Man kommer att titta och ev. ta foto och röntgen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min andra tand till vänster från mitten sätt i underkäken låg för några månader sen kant i kant med tanden till höger. Nu har sagd tand krupit in bakom tanden till höger. Jag opererade bort vänster visdomstand för cirka ett år sen, relaterat?Bör jag kolla upp detta direkt, eller kan jag vänta till nästa rutinkontroll hos tandläkaren?
Hej,
Det är svårt att säga utan att se det i munnen samt om det har något med din visdomstand att göra. Har du en undersökning nu under våren kan du avvakta tills dess om det inte är något som besvärar dig, men tveka inta att höra av dig och gör en kontroll tidigare om du behöver.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej. Min vänstra framtand är sne och är lutad lite utåt. Det är ingen tand bakom eller något annat som hindrar tanden från att växa rakt ner och sitta på sin plats. Jag har tänkt ett tag nu på va jag ska göra och vad som kan göras, men har inte kommit på något. Undrar kanske om det skulle kunna gå att böja tillbaka tanden inåt, eller något liknande.... Jag vägrar att ha tandställning. Jag är ganska ung, om det kan ha några förutsättningar....
Hej,
Det går inte att svara på utan att ha sett ditt bett. Boka en tid till din tandläkare för att diskutera eventuella möjligheter.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag hade tandställning i 2 år för ca 6 år sen både uppe och nere. Jag hade mest besvär med att mina framtänder buktade ut. Allt såg fint ut efter att jag tog bort tandställningen men nu 6 år senare märker jag hur framtänderna åter börjar bukta ut som dom gjort tidigare. Jag har en permanent retainer bakom tänderna men den verkar inte hjälpa. Vad kan jag göra? Borde jag söka hjälp så att dom inte går helt tillbaka till hur dom var innan tandställningen?
Hej,
Kontakta kliniken där du gjorde tandregleringen och hör med dem angående ditt besvär.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Jag har en tand (främre tanden i mitten) som sticker ut, jag undrar om det finns nån annan behandling än tandställning, t.ex fila bort en bit av tanden etc. och hur mycket kostar en sådan behandling.
Hej!
Ibland kan man runda av en tand lite genom att slipa lite på den men om den sticker ut mycket är det nog bara tandställning som hjälper. Kostnaden för behandlingen kan jag inte säga någonting om eftersom jag inte vet hur dina tänder står och vad som ev. kan göras. Ta kontakt med din tandläkare för en undersökning och diskussion om vad som kan göras. Då kan du också få ett kostnadsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Vår dotter är 7år och de nya framtänderna är sneda. Tandläkaren tog bilder som skickades iväg för bedömning. Inga röntgenbilder är tagna. Då vi var oroliga eftersom hennes läppsena är fel och går mellan tänderna.( pappan har likadant, vilket gett glugg) Svaret vi fick är att hon ska dra ut 7; 3 och 8; 3 i underkäken för att överkäken är hämmad i sin tillväxt. Tandläkaren sa att det är ingen garanti att det fungerar. Är det så att överkäken växer för att hon får bättre plats i underkäken? Hon biter även ihop snett.
Hej!
Det låter lite konstigt att man rekommenderar att ta bort 2 mjölktänder så tidigt utan att ha tagit några röntgenbilder för att se att anlag finns till alla de permanenta tänderna.
Många gånger är de nya framtänderna väldigt sneda när de kommer fram och ofta rättar de till sig av sig självt när käkarna växer.
Överkäken växer inte mer för att hon får mer plats i underkäken, däremot kanske över- och underkäke passar bättre mot varandra. Jag tycker dock att det verkar vara lite tidigt att ta bort tänder på henne redan nu om hon bara är 7 år.
Fråga tandläkaren hur terapin är tänkt framöver. Kommer hon att få träffa en tandregleringsspecialist?

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

jag är sakine ,jag är 18 år gammal, jag behöves tandställningen och när jag kom till sverige läkare sa till mig att det går inte för dig, för att jag är 18 år och hon tycker att min tänder är normal men det är inte sant jag känner inte mig . hon sa att jag är vuxen och om du vill måste betala pengar vad ska jag göra ..,jag behöver mycket hjälp,jag har inget så mycket pengar jag har fyra gluggar på mina tänder
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar kliniken för second opion om så önskas. Det är svårt att göra en bedömning utan adekvat underlag.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag fick tandställning när jag var 11 och tog ut den när jag var 14. Efteråt fick jag en räls bakom tänderna som skulle hålla dem på plats. Men efter ett tag gick rälsen i sönder och ingen brydde väl sig så mycket om att fixa den. Men nu 8 år senare står en av mina framtänder ut och det stör mig något så fruktansvärt eftersom jag skaffade tandställning för att den andra framtanden stod ut. Tandläkaren var en privat som jag fick via kommunen. Vem ska jag vända mig till nu?
Hej!
Tråkigt att det inte gjordes något åt retentionen på insidan av tänderna när den gick sönder.
Prata med din ordinarie tandläkare om vad du ska göra eller vänd dig direkt till en specialist på tandreglering (ortodonti), kanske den specialist som utförde tandregleringen när du var barn.
Lycka till!

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Jag måste dra ut en tand i under käken pga av infektion och så är den sprucken.Det är första tandenfrån mitten räknat.Kan man tänka sig att gluggen kan bli mindre efter ett tag när tanden är borta? Det är ganska trångt mellan övriga tänder.Om man inte vill ersätta den med något annat.Går det att minska gluggen på något sätt?MvhJan
Hej!
Ev. kan gluggen bli lite mindre efter en tid men det svårt att säkert säga hur det blir. Om det kvarstår en glugg och du inte vill göra en bro, d.v.s. kronor på tänderna bredvid gluggen och en hängande tand däremellan, kanske man kan bygga ut tänderna på var sida om gluggen med lite composit, alltså vanligt lagningsmaterial.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 17 år gammal och har velat ha tandställning i hela tonåren. Jag har blivit nekad av min tandreglerare och vanliga tandläkare att få tandställning, då jag skulle behöva opereras för att få fina tänder. Jag saknar en tand på underkäken i mitten och jag stör mig något fruktansvärt på alla mina gluggar i underkäken. Sen har jag oerhört stora framtänder på ovankäken. Jag har även överklagat beslutet jag fick från tandregleraren, men den överklagan gick inte igenom. Jag hade verkligen kunnat göra allt för att få fina tänder, speciellt när man blir kallad för glåpord tack vare dem. Finns det fortfarande en chans för mig att få en operation/tandställning även fast jag har blivit nekad av folktandvården där jag bor? Kan man byta tandläkar-distrikt? Har hört att det funkade för en annan tjej, men kan man göra så?Tacksam för svar.
Hej Linnea,
Du kan själv kontakta en tandregleringsspecialist och se vad de har att säga.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag är en tjej på 16 år som vill fixa mina tänder så de blir raka. De flesta av mina tänder är raka, förutom framtänderna. Jag undrar om det är möjligt att fixa skönhetsfel även fast jag är under 18? Eller fixar bara tandläkarna medicinska fel (tandsten, om man behöver tandställning, t.ex.) när man inte har åldern inne och inte betalar enkomt för att fixa till det? Jag har dragit 8 tänder under mina 16 år, min tandläkare har sagt att jag inte behöver tandställning (det håller jag med om, eftersom det bara är ca 4-5 tänder som är på vift nu). Finns det något sätt att fixa mina tänder så jag kan vara ännu stoltare över mitt leende? Ha en bra dag!
Hej,
Jag rekommenderar att du bokar en tid och diskuterar detta med din tandläkare så kan ni titta på olika alternativ tillsammans.
Lycka till!

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag undrar en sak. Det är så att jag har haft tandställning uppe i 3 år. Men nu kommer vi till det jag vill ha svar på. Jag har nyss fyllt 24 vad kostar det att sätta in tandställning i underkäken för mig ungefär? Min tandläkare sa att jag borde fått det förut för flera av mina tänder sitter i kläm och gör jätte ont.. Har besvär varje dag. Vad kan jag göra själv om jag kan prata med min tandläkare? Kommer jag att kunna få ersättning för det? Jag är född med en lindrig utvecklingsstörning.
Hej,
Det är svårt att svara på vad en tandställning i underkäken skulle kosta dig då det beror på vilken sorts behandling du behöver. Jag rekommenderar att du hör av dig till en tandregleringsspecialist för att få veta mer om kostnaden.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag är 23 år och mina tänder är fina och friska men ett problem som jag har mig är att min ena framtand är längre än den andra framtanden. Går de möjligtvis att slipa ner min tand så att min tänder blir jämna? Hur mycket skulle de kosta?
Hej Hayet,
Om det inte är stor längdskillnad mellan tänderna kan man försiktigt putsa till den aktuella tanden och därefter lägga på extra fluor för att minska eventuella ilningar. Jag föreslår dock att du bokar en tid till din tandläkare för att kontrollera tänderna först och då låta din tandläkare ta ställning till möjligheten.
Kostnaden skulle hamna på ca 800kr.

Mvh Linnéa Linnér Leg.Tandläkare

Linnéa Linnér

Hej, Mitt namn är Amanda jag är 13 år och jag har ett problem jag inte kan sluta tänka på...Jag har en stor glugg mellan mina framtänder uppe och har haft hela mitt liv! Nu de senaste åren har jag känt att jag blivit mobbad och ibland vill jag inte skratta så stort för då visar jag de jätte mycket. Bara jag pratar kan man se gluggen. Jag har ett stort fint leende men jag tänker alltid på om någon tittar konstigt och det känns jobbigt. Jag vill inte alls ha min glugg kvar alls. Jag har varit hos en tandläkare innan och då fick jag konstaterat att jag har ett perfekt jämna tänder och bett så att tandställning eller annat kommer att förstöra och bli värre..Jag vet inte vad jag ska göra har ni något tips??Vet ni någon specialist som jag kan träffa eller prata med??
Hej Amanda,
Du kan göra någonting åt gluggen även fast du har ett perfekt bett. Men då får du betala för tandställningen själv. Det kostar ca 20-30 000 kr, totalt. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Victoria Grishina, leg tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.