Karies, eller hål i tänderna, är den vanligaste sjukdomen som drabbar dina tänder. Karies får du när bakterier bildar syror som bryter upp tandytans emalj. Om du har karies kan du till exempel ha ilningar, tandvärk eller tänder som har fått en grå/svart färg. Men i många fall får du inga symptom alls. Det är därför viktigt att du regelbundet besöker din tandläkare.
Karies behandlas oftast genom att tandläkaren avlägsnar vävnaden i tanden som är skadad och sedan fyller den med tandfyllnadsmaterial. Skulle karies inte behandlas ökar infektions- och inflammationsrisken och du kan behöva dra ut tanden.
För att förebygga karies är det viktigt att ha en god munhygien med hjälp av tandborstning, tandtråd och fluorskölj. Det kan även vara bra att tänka på din kosthållning och undvika höga sockerhalter som läsk.
Vanliga frågor
Misstänker du att du har karies? Boka en tid här
Hål i tänderna – vad är det?
Majoriteten av befolkningen har en god tandhälsa. Olika studier visar också positiva resultat när det kommer till minskat antal personer med tandsjukdomar. Oförändrat är dock vilken tandsjukdom som är den vanligaste, nämligen karies, hål i tänderna.
Varje gång du äter eller dricker producerar bakterier i munnen med hjälp av socker syror som attackerar tändernas emalj. När emaljen demineraliseras och försvagas får du hål i tanden.
Det går att förebygga karies med god munhygien och bra matvanor. Symptom på karies kan vara frakturer, ilningar och tandvärk.
När hålet är litet behöver du oftast inte laga tanden. Det är dock viktigt att du kontrollerar tanden regelbundet hos tandläkaren eller tandhygienisten och får förebyggande behandling. Är hålet större måste det lagas hos tandläkaren. Om hålet är djupt och tanden är mycket skadad kan det bli aktuellt med tandkrona, rotfyllning eller tandutdragning.
Hål orsakas av bakterier i munnen
Nästan all mat och dryck som du får i dig innehåller socker. När du äter eller dricker börjar bakterier i munnen att smälta sockret som finns kvar efter maten eller drycken. I samband med detta frigör bakterierna syror. Syraangrepp mot tandens emalj pågår i cirka 30 minuter efter att du ätit eller druckit. Dessa syror är starka nog att fräta på emaljen på dina tänder och skapa små hål – det första steget till karies.
När emaljen försvagas blir det svårare för tänderna att bibehålla sin kalcium- och fosfatstruktur. Salivens naturliga egenskaper reparerar vanligtvis skadorna och hjälper tänderna att hålla sig friska och starka. Men om syraangreppen är frekventa, och om munhygienen inte är optimal (d.v.s. att bakterierna inte borstas bort), hinner inte saliven reparera tändernas yta. Med tiden penetrerar syrorna tanden och förstör den inifrån och ut. Tillslut får du karies, hål i tanden.
Symptom på karies
Karies, hål i tänderna, syns eller känns i många fall inte alls. Därför är det viktigt att du regelbundet besöker tandläkaren som med hjälp av röntgenbilder kan fastställa om du har karies samt hur långt in i tanden angreppet kommit. Bra är också regelbundna besök hos tandhygienisten som kan ge förebyggande kariesbehandling och ger goda råd för fortsatt bra munhälsa.
Om du har symptom som exempelvis grova ilningar, tänder som blivit missfärgade åt det grå/svarta hållet eller om du har tandvärk så kan det vara indikation på karies. Små vita eller bruna fläckar på tänderna kan också vara en indikation på karies, men det kan också vara missfärgningar eller tandsten.
Djupa, stora hål innebär generellt tydligare symptom och kräver mer avancerad behandling. Därför rekommenderar vi våra patienter att arbeta förebyggande för att undvika spridning av karies. Det är väldigt svårt för tandläkaren eller tandhygienisten att svara på om du drabbats av karies utan att röntga tanden. Boka tid för en tandhälsokontroll så får du svar på hur dina tänder mår.
Misstänker du att du har drabbats av karies?
Boka en tid direkt via vår onlinebokning så hjälper vi dig!
Hur behandlas karies?
Karies, hål i tanden, upptäcks när du besöker tandläkaren eller tandhygienisten för en regelbunden undersökning. Med hjälp av röntgenbilder granskas dina tänders tillstånd. På röntgenbilderna ser karies ut som en mörk skygga på tanden. Ofta brukar tandläkaren visa röntgenbilden så att du själv kan se hur tanden ser ut.
På röntgenbilden syns också i vilken omfattning karies har spridit sig samt hur djupt in i tanden angreppet kommit. Beroende på tillståndet bestäms fortsatt behandling. Ytliga kariesangrepp behöver inte alltid lagas, medan djupa hål bör lagas relativt omgående. Behandlaren gör en bedömning, ställer en diagnos och ger dig rådgivning för att upprätthålla en god munhälsa.
När hålet lagas utförs främst två åtgärder: 1) behandlaren avlägsnar vävnaden i tanden som är skadad, 2) tanden fylls med tandfyllnadsmaterial. Det första som sker är att du får bedövning. Bedövningen sitter i ungefär två timmar. Du väljer själv om du vill bedövas, väljer du att utföra behandlingen utan bedövning finns risk för ilningar under behandlingen. På vissa kliniker erbjuder vi även The Wand, ett bedövningsalternativ för den som är rädd/orolig för bedövningssprutan.
Läs mer om våra bedövningsmetoder
När du är helt bedövad borrar tandläkaren i tanden för att få bort den skadade vävnaden inuti tanden. När vävnaden är borta fylls tanden med komposit, plastfyllning. Därefter härdas kompositen med ljus och blir hård. Kompositen slipas och putsas för att kännas så naturlig som möjlig.
Läs mer om tandfyllnadsmaterial här
Vad händer om jag inte lagar ett hål?
Om tandläkaren har konstaterat att du har ett hål som är så stort att det måste lagas så bör det åtgärdas relativt omgående. Om du väljer att inte lyssna till din tandläkares rekommendationer riskerar du att få större problem med tiden. Karies som inte behandlas letar sig djupare in i tanden och når slutligen tandpulpan, nerven i tanden. Inflammations- och infektionsrisken ökar och ju längre tid som går minskar chansen att kunna rädda tanden. Till slut kan du behöva rotfylla eller ta bort tanden, vilket ofta blir en mycket mer kostsam behandling.
Sjukdomsutvecklingen, d.v.s. hur snabbt karies sprider sig, är individuellt och beror på många olika faktorer som t.ex. kostvanor, munhygien och antalet kariesangrepp. Vi rekommenderar dig att alltid sätta munhälsan först och följa din tandläkares eller tandhygienists råd.
Hur mycket kostar det att laga ett hål?
Att göra en fyllning, d.v.s. laga ett hål, kostar vanligtvis mellan 1000 – 3000 kronor. Priset varierar beroende på hur många ytor som är skadade, vilken tand som är drabbad samt hur omfattande kariesangreppet är. Efter att tandläkaren har sett dina röntgenbilder kan han/hon ge dig en mer precis kostnadsberäkning. Varje år får du ett bidrag från Försäkringskassan som du kan använda, dessutom skyddas du av högkostnadsskyddet om du har mycket tandvård som behöver utföras.
Läs mer om bidrag och högkostnadsskydd
Kan jag undvika hål i tänderna?
Dålig sockerhaltig och frekvent kost är den huvudsakliga orsaken till karies. Men det måste också finnas bakterier för att syraangreppen på tänderna ska kunna ske. Salivens skyddande förmåga är också viktig. En normal salivproduktion är ett viktigt skydd.
Tips för att undvika hål i tänderna!
Småät inte!
Om du småäter under hela dagen kommer syraattacken som uppstår i munnen vara svår för din saliv att hantera. Om du äter med jämna mellanrum, är det enklare för saliven att kontrollera och reparera småskadorna som uppstår på tändernas emalj i samband med mat- och dryckesintag.
Borsta tänderna
Den grundläggande faktorn för en god munhälsa – borsta dina tänder. Använd gärna en eltandborste som kommer åt där en vanlig tandborste kan ha svårt att nå. Använd fluortandkräm och borsta två gånger om dagen i två minuter per omgång. Se till att borsta på tuggytan (ovanpå tanden), bakom tänderna och framför tänderna. Borsta inte för hårt.
Använd tandtråd eller mellanrumsborstar
Det räcker inte med tandborsten för att rengöra hela området kring tänderna. Bakterier samlas mellan tänderna. För att komma åt och rengöra krävs det att du använder antingen tandtråd eller mellanrumsborstar. Din tandläkare eller tandhygienist berättar gärna vad som är bäst för just dig.
Undvik sockerfällan!
Det är känt att godis, läsk, kakor och sötsaker innehåller mycket socker. Men visste du att ketchup, nyponsoppa och juice tillhör några av dem värsta sockerbovarna? Som vi nämnt ovan är det bakterier i munnen som omvandlar socker till syra som i sin tur fräter på emaljen. Försök att minska och kontrollera ditt sockerintag för att minimera risken att få hål i tänderna.
Fluortillskott i vardagen
Fluor bromsar nedbrytningen av emaljen och stimulerar en snabb reparation av emaljytan. Experiment har visat att om man använder fluortandkräm två gånger om dagen, kan tänder utsättas för sockersköljning fem gånger utan att ta skada. Utan fluor klarar tänderna bara socker en enda gång. Förutom fluortandkräm kan det behövas kompletterande produkter för att öka fluortillförseln. Fluorskölj, fluortuggummi eller fluortabletter är alternativ som vi rekommenderar.
Kolla dina mediciner
Många mediciner kan ge muntorrhet som biverkning. Känner du dig muntorr så är det extra viktigt att du kontrollerar dina tänder ofta. Din tandläkare eller läkare kan tala om för dig om du kan vara muntorr på grund av medicinering.
Misstänker du att du har drabbats av karies?
Boka en tid direkt via vår onlinebokning så hjälper vi dig!
BOKA EN UNDERSÖKNING
Kolla prislistan på vår hemsida.
Priserna varierar beroende tanden eller storleken på hålet.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-05
Om du har hål som måste lagas rensar man tanden och sedan fyller man hålet igen.
Du kan få lugnande eller lustgas om det är jobbigt för dig.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-21
Hur gör man för en second opinion om det endast finns en tdl på kliniken.
Hoppas få svar inom kort.
Ibland kan man tydligt se ett hål klinisk i munnen men man vet aldrig hur djupt det kan vara utan att man ta rtg.
Om det är mer än 3 år som du tog rtg är det bättre att ta en ny om man ska laga hålet.
En second opinion skulle du boka och bekosta själv hos en annan vårdgivare om det inte finns flera behandlare på kliniken eller flera kliniker på företaget.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-09
Jag var hos folktanvården här om dag och de hittade ett hål. Tyvärr kan de inte laga det för ens i December(!). Ungefär vad skulle det kosta att laga ett hål hos er? I runda slängar?
Men det beror på om det är en kindtand kan det kosta mellan 2180 eller 2650 kr.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-27
Karies måste tas bort om dem blivit stora, missfärgningar är en annan sak. Ibland går inte att ta bort.
Om du är 19 år och har svensk ID så borde du omfattas av barntandvård som är gratis tills man är 23 år.
Du måste listas på någon klinik för att bli undersökt och få eventuellt behandling.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-08
Små hål brukar inte vara besvärliga eller göra ont vid trycket etc så bättre att man kollar på den.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-04
Jag har fått karies "nytt hål", i samma tand som jag lagat i vintras, man kan se i skarven på lagningen att nytt hål bildats. Är det något som går på garantin? Läste att man har garanti på fyllningar på 2 år, men undrar om det bara gäller om man tappar fyllningen.
Det är svårt att avgöra om det. Det är från fall till fall.
Om man får ett nytt hål trots att tanden inte lagades för länge sedan, får tandläkaren avgöra om det är sekundär karies skulle garanti inte gälla eller om det ska göras med garanti.
Vi har inte garanti om tanden får mer karies.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-04-17
Ja, en kariesaktiv person kan det blir fortare att få hål eller dem som redan har blir större.
På en som inte är kariesaktiv kan det gå långsammare.
Det är flera faktorer som också spelar roll inte bara kariesaktivitet. Som till exempel: Tandbortstingen 2ggr/dagl, att äta regelbundet etc, dricka vatten och inte så mycket läsk, saft, juice etc kan påverkad förloppet.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare.
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-07
I've been visiting a dentist in Stockholm, he found caries in 2 wisdom teeth (it is in between the teeth as I understood) and said that he won't be able to fix them and suggested to remove the both teeth.
I'm curious, is that a common practice to remove the wisdom teeth if they have caries or dentists can treat caries on wisdom teeth ?
Thanks.
The most common is to remove the wisdom teeth if they start to cause any problems. The reason is that it is difficult to do a good enough treatment due to the position of the tooth. The wisdom teeth are not necessary for any function, many people does not even ever get them. In some cases the dentist choose to treat the wisdom tooth if for example the tooth in front of it is missing. I hope that answers your question.
Best regards,
Carmen Camacho leg. Tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-16
Kan man få hjälp med sanering av karies under en bro i överkäken hos er snarast
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17
Jag märkte idag när jag rörde tungan vid den nedre tandraden att det var ett litet minihål, som om det vore gjort av en liten nål. Jag tog kort med blixt och såg att det fanns 2-3 sådana små prickhål på olika tänder.. är detta förstadie till större hål i tänderna?
Väldigt svårt att avgöra om det är hål som är på gång eller avstannat.
När gjorde du en undersökning sist då man kollade på alla tänder och tog röntgen?
Boka tid för en undersökning om det var länge sedan du gjorde den.
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-11
Jag har nyligen fått en tillfällig lagning på en visdomstand (underkäken) p g a ett rätt omfattande kariesangrepp. Jag äter blodförtunnande medicin (Eliquis) och undrar om jag kan dra ut tanden utan risk..eller om det finns alternativ.
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-06
En tand som inte är lagad är mycket bättre än en lagad tand.
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-24
Jag ser några ”svarta” grejer på mina tänder men de gör inte ont eller nåt.
Kan det vara karies?
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-26
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-25
Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-05-05
Hur kan jag veta själv om jag har hål i en tand?
Tycker nämligen de ilar mycket när jag borstar tänderna på ett specifikt ställe.
Mvh
Om inte hålet är kliniskt synligt kan inte man själv ta redan på om man har hål i en tand själv hemma. Det behövs vanligtvis båda klinisk och radiologisk undersökning för att diagnostisera hål i en tand. Ilning är en symptom som kan ha flera olika bakomliggande orsaker.
Bäst är det att kontakta din tandvårdgivare för en kontroll.
Med vänliga hälsningar
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-05-03
Undrar varför tandtråd har och göra med hål i tanden? Bakterierna kryper väl in ovanifrån där man lagar? Varför är tandtråd viktigt för minska hål och hur kan ett hål bildas nerifrån i sådana fall?
Man kan undvika få karies mellan tänderna genom att mekaniskt med tandtråd avlägsna plack och matrester som fastnar mellan tänderna. Man kommer inte åt de ytorna med enbart tandborstningen. Om man inte avlägsnar plack mellan tänderna så ökar bakteriemängden i dessa områden vilket gynnar kariesförekomsten.
Kost och hur ofta man äter under dagen spelar stor roll för kariesaktiviteten. Viktigt att använda tandtråd före tandborstningen helst varje kväll.
Lycka till!
Vänliga hälsningar
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-18
Om man har fått karies så har emaljen fått en skada där bakterierna har tagit sig in i tanden. Därav kan inte emaljen vara intakt vid kariesangrepp. Det kan hända att "öppningen" i emaljen är så liten att den knappt kan ses med blotta ögat.
Boka gärna en tid om du känner dig osäker så hjälper vi dig.
Ha en trevlig helg,
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-06
Kan en 2,5 åring Som har hål ont ont i tanden komma på besök hos er ?
Vad kostar det ?
Absolut kan barnet bokas hos oss. Ring oss på 08 22 22 22 så får ni boka en tid som passar er och träffa en tandläkar.
Ha en bra dag.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-01-28
Jag undrar hur mycket -till vilken grad- karies en tand kan angripas av om man tappat en lagning/plomb och går med en stor grop (efter plomben) i två månader och äter som vanligt? Kan tänka mig att det samlas en del bakterier där samt en och annan infektion kanske.
(Frågan gäller en vän som sitter i fängelse och har stora problem med att få tandvård).
Ja ingen idealisk situation då karies kan angripa pulpan och tanden då måste rotfyllas ( plus att man får svår tandvärk) Det kan också bli så illa att man måste dra ut den, beror dock helt på hur hålet ser ut och hur det sitter. Man måste se tanden för att veta mer .
:-D
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26
Du kan fortsätta och borsta morgon och kväll samt tugga te x Xylitoltuggummi efter lunch och fruktintag. Det hjälper att neutralisera saliven och därmed hindras en attack av kariesbakterier.
När du borstat tänderna på kvällen ,spotta ut tandkrämen utan att skölja med vatten. Då ligger lite Fluor kvar över natten och stärker din emalj.
Lycka till :-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Nja. Det är vanligare att man inte har hål i den åldern.
Viktigt att borsta med fluortandkräm 2 ggr dagl och att förälder hjälper till :-)
vänliga hälsningar
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-25
Det går i vissa fall att göra som du säger. Dock en behandling med tveksam prognos. Har din tandläkare sagt att detta fungerar så stämmer det säkert. Här måste man absolut se hur det ser ut för att kunna ge ett svar.
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-22
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-17
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om du inte har ont eller ilningar i tänderna tror jag inte att du behöver vara orolig. Förmodligen är det missfärgningar i gropar och fåror på tänderna, men det skadar inte att kolla upp det hos din tandläkare när du kommer hem igen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tror inte att dina nya tänder kommer att lossna, men det finns ju risk för att du kan få hål, karies, i dem om du äter godis ofta.Tugga inte på t.ex. hårda karameller.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är bra att du inte äter så mycket sötsaker och att du är noga med tandborstningen. Använd fluortandkräm när du borstar.
För att säkert kunna säga om det är hål i dina tänder eller inte måste tänderna undersökas av en tandläkare eller tandhygienist. Beställ en tid hos din tandläkare för en undersökning.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Hur är dina kostvanor? Försök att låta tänderna vila mellan varje måltid och drick vatten när du är törstig.
Jag tycker att du ska fråga din tandläkare som vet var du får hål (vilka ytor på tänderna etc) om det finns något mer du kan göra.
Sofia Jofred, leg tandläkare
1. Det går inte att säga något generellt om vilken livslängd en fyllning har, det beror helt på hur högt belastad den är, hur stor den är etc. Det är bra att du går regelbundet på kontroll, då ser ju tandläkaren om den är på väg att gå sönder.
2. Det är väldigt låg risk för att du skulle behöva laga dessa hål om de har läkt och om du behåller dina goda vanor.
3. Du är inte kariesaktiv och om du behåller dina vanor avseende kost, munhygien och fluor lär du inte behöva få hål i tänderna. Det som kan påverka är också om man behöver äta viss typ av medicin/vissa allmänsjukdomar. Det är därför bra om du berättar för din tandläkare om det sker några förändringar med din allmänna hälsa.
4. Det kan jag egentligen inte svara på utan att ha sett dina tänder. Det kan handla om visdomständer som ligger snett, tandgnissling, någonting med din allmänna hälsa som ökar risken, rökning/snusning etc...
Hoppas att du fick svar på dina frågor.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Eftersom du har ont tycker jag att du ska boka en tid hos en tandläkare för kontroll vad det kan bero på.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Vad bra att du försökt hemma med plackinfärgningstabletter. Det låter som att en tandhygienist skulle kunna hjälpa dig genom att visa vilken teknik du kan använda och vilken tandborste.
Sofia Jofred, leg. tandläkare
Det kan jag inte svara på då jag inte sett hur det ser ut. Kontakta din tandläkare om du är orolig och be att få detta kontrollerat.
Linnea Linner, leg tandläkare
Nej det behöver det inte vara men jag rekommenderar att du ber en tandläkare att titta på tanden för att utesluta att det inte är ett kariesangrepp som ger ilningarna.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det finns många orsaker till att man får hål i tänderna. Har du ändrat kosten? Småäter du mycket eller dricker mycket söta drycker? Har du börjat äta någon medicin? Använder du fluortandkräm? etc. Det finns som sagt många faktorer att ta hänsyn till och titta på när man försöker hitta orsaken till varför man får hål i tänderna.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Tråkigt att du tycker att det är så jobbigt att gå till tandläkaren.
Det gäller att förebygga hål så mycket som möjligt.
Det gör du genom att äta regelbundna måltider (frukost, lunch och middag och ett ordentligt mellanmål) så att du blir mätt och inte går och småäter hela tiden. Undvik socker så mycket du kan. Om du blir törstig mellan måltiderna är vatten det allra bästa för tänderna.
Det är också mycket viktigt att hålla tänderna rena, borsta noga morgon och kväll med fluortandkräm.
Du kan också skölja tänderna hemma en gång om dagen med fluorlösning som finns att köpa på apoteket.
Om du tror att du har ett hål nu ska du ta kontakt med tandläkaren för en kontroll. Kanske är det ingenting som behöver lagas men det är bra att kolla.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det lättaste sättet att veta detta är att besöka din tandläkare som kan titta och sondera dina tänder samt ta röntgenbilder. Om man har början till ett hål ses det ofta på rtg innan det blivit så stort att det blir synligt i munnen. På så vis kan man försöka stoppa angreppet från att bli större och då förhoppningsvis slippa laga tanden.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag kan förstå att du känner dig besviken.
Det låter lite konstigt att man lämnat kvar tänderna trots hålen. Kanske är rötterna väldigt böjda och ligger nära en nervkanal i underkäken? Fick du ingen information om varför tänderna inte togs bort eller lagades?
Hör dig för hos din tandläkare. Jag kan tyvärr inte ge något mer exakt svar eftersom jag inte vet hur dina tänder ser ut.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Kontakta din tandläkare och boka en tid för undersökning så kan du få ett kostnadsförslag på vad som går att göra.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Med tanke på att du har ont av detta rekommenderar jag att du söker dig till en tandläkare.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det är svårt att säga utan att se det, men det kan vara en missfärgning eller möjligen ett kariesangrepp. Be din tandläkare att titta på detta när du är på undersökning.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Med tanke på att ni har sunda matvanor och tandborstningsrutiner låter det inte som att det skule vara ett hål. Tänderna kan ibland få svarta 'beläggningar' av en ofarlig bakterie som är svår att borsta bort. Det är dock svårt att säga helt vad det kan vara utan att titta på det så boka gärna en tid till tandläkaren för en kontroll. Det är gratis för barn upp till 19 år.
Linnéa Linnér, Leg tandläkare
Om man ska laga ett hål på sidan av en tand som står tätt emot granntanden måste man oftast borra uppifrån tuggytan på tanden för att komma åt hålet. Hur djupt man måste gå beror på hur stort hålet är. Det är viktigt att få bort all karies i tanden. Tyvärr måste man ju 'offra' en del frisk tandsubstans på vägen ner till hålet.
En mjölktand där rötterna är dåliga och där det saknas en ny tand under behöver tas bort. Man brukar ge vanlig bedövning när man tar bort den. För att slippa en lucka efter mjölktanden kan man ibland göra en bro, d.v.s. en krona på tanden framför, en krona på tanden bakom och en hängande tand däremellan. Ibland gör man i stället ett implantat för att ersätta den saknade tanden. Vad som är bäst i ditt fall och vad det kostar tycker jag att du ska fråga din tandläkare om.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Beställ tid hos tandläkaren för en kontroll.
Jag kan tyvärr inte avgöra om det är hål eller inte utan att kunna se eller känna på tanden. Din tandläkare kan undersöka tanden och kanske tar man då även en röntgenbild för att avgöra om det är ett hål eller inte.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det skulle kunna vara hål som ilar men det kan också bero på att tänderna är nötta eller slitna på tandhalsarna (rotytan) eller på tuggytorna.
Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll och ev. åtgärd.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det kan vara så att du har tappat en fyllning och då rekommenderar jag att du besöker din tandläkare för att få det åtgärdat så att du inte riskerar att få några besvär. Tandläkaren kan då bedömma om det går bra att skjuta upp den eventuella lagningen till nästa månad eller inte.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Ett lite större hål i en tand kan isa och ila. Det kan också en mycket nött, sliten, tand göra och även en blottad tandhals, rotytan på tanden. En spricka i tanden kan också ge ilningar.
Pulpan i en tand med en mycket djup lagning kan enstaka gånger bli inflammerad och behöva rotbehandlas.
Jättebra att du nu är så noga med dina tänder. Fortsätt med det.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Caroline Arnell leg tandläkare
jag tycker du ska ringa och boka tid för undersökning hos din tandläkare, det är möjligt att det är hål i tanden eftersom det gör ont ibland. Det är bra att kontrollera detta så snart du kan.
Caroline Arnell, Leg. Tandläkare
Jättebra att du har slutat med läsk och annat som är dåligt för tänderna (och hälsan i övrigt).
Jag kan inte säga vad det är för fläck du har på tanden utan att ha undersökt dina tänder. Sök upp din tandläkare för att få tanden kontrollerad. Det kan röra sig om en missfärgning, tandsten eller ett hål.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det verkar som om du har ett mycket stort, djupt hål i din tand. Tanden kan då bli missfärgad.
Du behöver få hjälp att behandla tanden på något sätt, ev. ta bort den eller rotbehandla den.
Hör efter på socialkontoret i din kommun om du kan få bidrag till akut tandvård.
Nu när du är 20 år får du ett bidrag till tandvård från Försäkringskassan på 300kr en gång om året. Detta dras automatiskt av från kostnaden hos tandläkaren
När du beställer tid hos tandläkaren kan du tala om att du är tandvårdsrädd.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Du är varmt välkommen på en undersökning. Det kostar ca 745 kronor för en basundersökning, och 410 kr för en akut undersökning av enstaka tand. Hör av dig till närmaste klinik om du vill boka en tid. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare
Victoria Grishina, leg tandläkare
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare
Victoria Grishina, leg tandläkare
Caroline Arnell Leg tandläkare
Victoria Grishina, Leg. Tandläkare
Victoria Grishina, Leg. Tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Tandpressning och tandgnissel
- Sår i munnen och blåsor i munnen
- Missfärgningar och gropar
- Överbett, ojämna tänder och gluggar
- Tandlossning och parodontit
- Tandluckor – avsaknad av en tand
- Muntorrhet – orsak och behandling
- Tandvärk och ont i tänderna
- Överbett, underbett och bettavvikelser
- Ilningar i tänderna
- Frätskador på tänderna (erosion)
- Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd
- Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi