Karies och hål i tänderna

Karies är den vanligaste sjukdomen som drabbar tänderna. Här berättar vi om vad karies är, vilka symptom som kan uppkomma och hur du kan undvika hål i tänderna.

hål i tänderna karies laga hål

Karies, eller hål i tänderna, är den vanligaste sjukdomen som drabbar dina tänder. Karies får du när bakterier bildar syror som bryter upp tandytans emalj. Om du har karies kan du till exempel ha ilningar, tandvärk eller tänder som har fått en grå/svart färg. Men i många fall får du inga symptom alls. Det är därför viktigt att du regelbundet besöker din tandläkare.

Karies behandlas oftast genom att tandläkaren avlägsnar vävnaden i tanden som är skadad och sedan fyller den med tandfyllnadsmaterial. Skulle karies inte behandlas ökar infektions- och inflammationsrisken och du kan behöva dra ut tanden.

För att förebygga karies är det viktigt att ha en god munhygien med hjälp av tandborstning, tandtråd och fluorskölj. Det kan även vara bra att tänka på din kosthållning och undvika höga sockerhalter som läsk.

Vanliga frågor

Vad är karies?
Karies, hål i tänderna, är den vanligaste sjukdomen som drabbar tänderna. Varje gång du äter eller dricker producerar bakterier i munnen med hjälp av socker syror som attackerar tändernas emalj. När emaljen demineraliseras och försvagas får du hål i tanden. Det går att förebygga karies med god munhygien och bra matvanor.
Vad finns det för symptom på karies?
Karies, hål i tänderna, syns eller känns i många fall inte alls. Därför är det viktigt att du regelbundet besöker tandläkaren som kan fastställa om du har karies. Om du har symptom som exempelvis grova ilningar, tänder som blivit missfärgade åt det grå/svarta hållet eller om du har tandvärk så kan det vara indikation på karies. Små vita eller bruna fläckar på tänderna kan också vara en indikation på karies, men det kan också vara missfärgningar eller tandsten.

Misstänker du att du har karies? Boka en tid här
Vad händer om jag inte lagar ett hål?
Om tandläkaren har konstaterat att du har ett hål som är så stort att det måste lagas så bör det åtgärdas relativt omgående. Om du väljer att inte lyssna till din tandläkares rekommendationer riskerar du att få större problem med tiden. Karies som inte behandlas letar sig djupare in i tanden och når slutligen tandpulpan, nerven i tanden. Inflammations- och infektionsrisken ökar och ju längre tid som går minskar chansen att kunna rädda tanden. Till slut kan du behöva rotfylla eller ta bort tanden, vilket ofta blir en mycket mer kostsam behandling.

Hål i tänderna – vad är det?

Majoriteten av befolkningen har en god tandhälsa. Olika studier visar också positiva resultat när det kommer till minskat antal personer med tandsjukdomar. Oförändrat är dock vilken tandsjukdom som är den vanligaste, nämligen karies, hål i tänderna.

Varje gång du äter eller dricker producerar bakterier i munnen med hjälp av socker syror som attackerar tändernas emalj. När emaljen demineraliseras och försvagas får du hål i tanden.

Det går att förebygga karies med god munhygien och bra matvanor. Symptom på karies kan vara frakturer, ilningar och tandvärk.

När hålet är litet behöver du oftast inte laga tanden. Det är dock viktigt att du kontrollerar tanden regelbundet hos tandläkaren eller tandhygienisten och får förebyggande behandling. Är hålet större måste det lagas hos tandläkaren. Om hålet är djupt och tanden är mycket skadad kan det bli aktuellt med tandkrona, rotfyllning eller tandutdragning.

Hål orsakas av bakterier i munnen

Nästan all mat och dryck som du får i dig innehåller socker. När du äter eller dricker börjar bakterier i munnen att smälta sockret som finns kvar efter maten eller drycken. I samband med detta frigör bakterierna syror. Syraangrepp mot tandens emalj pågår i cirka 30 minuter efter att du ätit eller druckit. Dessa syror är starka nog att fräta på emaljen på dina tänder och skapa små hål – det första steget till karies.

När emaljen försvagas blir det svårare för tänderna att bibehålla sin kalcium- och fosfatstruktur. Salivens naturliga egenskaper reparerar vanligtvis skadorna och hjälper tänderna att hålla sig friska och starka. Men om syraangreppen är frekventa, och om munhygienen inte är optimal (d.v.s. att bakterierna inte borstas bort), hinner inte saliven reparera tändernas yta. Med tiden penetrerar syrorna tanden och förstör den inifrån och ut. Tillslut får du karies, hål i tanden.

Symptom på karies

Karies, hål i tänderna, syns eller känns i många fall inte alls. Därför är det viktigt att du regelbundet besöker tandläkaren som med hjälp av röntgenbilder kan fastställa om du har karies samt hur långt in i tanden angreppet kommit. Bra är också regelbundna besök hos tandhygienisten som kan ge förebyggande kariesbehandling och ger goda råd för fortsatt bra munhälsa.

Om du har symptom som exempelvis grova ilningar, tänder som blivit missfärgade åt det grå/svarta hållet eller om du har tandvärk så kan det vara indikation på karies. Små vita eller bruna fläckar på tänderna kan också vara en indikation på karies, men det kan också vara missfärgningar eller tandsten.

Djupa, stora hål innebär generellt tydligare symptom och kräver mer avancerad behandling. Därför rekommenderar vi våra patienter att arbeta förebyggande för att undvika spridning av karies. Det är väldigt svårt för tandläkaren eller tandhygienisten att svara på om du drabbats av karies utan att röntga tanden. Boka tid för en tandhälsokontroll så får du svar på hur dina tänder mår.

Misstänker du att du har drabbats av karies?

Boka en tid direkt via vår onlinebokning så hjälper vi dig!

BOKA EN UNDERSÖKNING

Hur behandlas karies?

Karies, hål i tanden, upptäcks när du besöker tandläkaren eller tandhygienisten för en regelbunden undersökning. Med hjälp av röntgenbilder granskas dina tänders tillstånd. På röntgenbilderna ser karies ut som en mörk skygga på tanden. Ofta brukar tandläkaren visa röntgenbilden så att du själv kan se hur tanden ser ut.

På röntgenbilden syns också i vilken omfattning karies har spridit sig samt hur djupt in i tanden angreppet kommit. Beroende på tillståndet bestäms fortsatt behandling. Ytliga kariesangrepp behöver inte alltid lagas, medan djupa hål bör lagas relativt omgående. Behandlaren gör en bedömning, ställer en diagnos och ger dig rådgivning för att upprätthålla en god munhälsa.

När hålet lagas utförs främst två åtgärder: 1) behandlaren avlägsnar vävnaden i tanden som är skadad, 2) tanden fylls med tandfyllnadsmaterial. Det första som sker är att du får bedövning. Bedövningen sitter i ungefär två timmar. Du väljer själv om du vill bedövas, väljer du att utföra behandlingen utan bedövning finns risk för ilningar under behandlingen. På vissa kliniker erbjuder vi även The Wand, ett bedövningsalternativ för den som är rädd/orolig för bedövningssprutan.

Läs mer om våra bedövningsmetoder

När du är helt bedövad borrar tandläkaren i tanden för att få bort den skadade vävnaden inuti tanden. När vävnaden är borta fylls tanden med komposit, plastfyllning. Därefter härdas kompositen med ljus och blir hård. Kompositen slipas och putsas för att kännas så naturlig som möjlig.

Läs mer om tandfyllnadsmaterial här

Vad händer om jag inte lagar ett hål?

Om tandläkaren har konstaterat att du har ett hål som är så stort att det måste lagas så bör det åtgärdas relativt omgående. Om du väljer att inte lyssna till din tandläkares rekommendationer riskerar du att få större problem med tiden. Karies som inte behandlas letar sig djupare in i tanden och når slutligen tandpulpan, nerven i tanden. Inflammations- och infektionsrisken ökar och ju längre tid som går minskar chansen att kunna rädda tanden. Till slut kan du behöva rotfylla eller ta bort tanden, vilket ofta blir en mycket mer kostsam behandling.

Sjukdomsutvecklingen, d.v.s. hur snabbt karies sprider sig, är individuellt och beror på många olika faktorer som t.ex. kostvanor, munhygien och antalet kariesangrepp. Vi rekommenderar dig att alltid sätta munhälsan först och följa din tandläkares eller tandhygienists råd.

Hur mycket kostar det att laga ett hål?

Att göra en fyllning, d.v.s. laga ett hål, kostar vanligtvis mellan 1000 – 3000 kronor. Priset varierar beroende på hur många ytor som är skadade, vilken tand som är drabbad samt hur omfattande kariesangreppet är. Efter att tandläkaren har sett dina röntgenbilder kan han/hon ge dig en mer precis kostnadsberäkning. Varje år får du ett bidrag från Försäkringskassan som du kan använda, dessutom skyddas du av högkostnadsskyddet om du har mycket tandvård som behöver utföras.

Läs mer om bidrag och högkostnadsskydd

Kan jag undvika hål i tänderna?

Dålig sockerhaltig och frekvent kost är den huvudsakliga orsaken till karies. Men det måste också finnas bakterier för att syraangreppen på tänderna ska kunna ske. Salivens skyddande förmåga är också viktig. En normal salivproduktion är ett viktigt skydd.

Tips för att undvika hål i tänderna!

Småät inte!
Om du småäter under hela dagen kommer syraattacken som uppstår i munnen vara svår för din saliv att hantera. Om du äter med jämna mellanrum, är det enklare för saliven att kontrollera och reparera småskadorna som uppstår på tändernas emalj i samband med mat- och dryckesintag.

Borsta tänderna
Den grundläggande faktorn för en god munhälsa – borsta dina tänder. Använd gärna en eltandborste som kommer åt där en vanlig tandborste kan ha svårt att nå. Använd fluortandkräm och borsta två gånger om dagen i två minuter per omgång. Se till att borsta på tuggytan (ovanpå tanden), bakom tänderna och framför tänderna. Borsta inte för hårt.

Använd tandtråd eller mellanrumsborstar
Det räcker inte med tandborsten för att rengöra hela området kring tänderna. Bakterier samlas mellan tänderna. För att komma åt och rengöra krävs det att du använder antingen tandtråd eller mellanrumsborstar. Din tandläkare eller tandhygienist berättar gärna vad som är bäst för just dig.

Undvik sockerfällan!
Det är känt att godis, läsk, kakor och sötsaker innehåller mycket socker. Men visste du att ketchup, nyponsoppa och juice tillhör några av dem värsta sockerbovarna? Som vi nämnt ovan är det bakterier i munnen som omvandlar socker till syra som i sin tur fräter på emaljen. Försök att minska och kontrollera ditt sockerintag för att minimera risken att få hål i tänderna.

Fluortillskott i vardagen
Fluor bromsar nedbrytningen av emaljen och stimulerar en snabb reparation av emaljytan. Experiment har visat att om man använder fluortandkräm två gånger om dagen, kan tänder utsättas för sockersköljning fem gånger utan att ta skada. Utan fluor klarar tänderna bara socker en enda gång. Förutom fluortandkräm kan det behövas kompletterande produkter för att öka fluortillförseln. Fluorskölj, fluortuggummi eller fluortabletter är alternativ som vi rekommenderar.

Kolla dina mediciner
Många mediciner kan ge muntorrhet som biverkning. Känner du dig muntorr så är det extra viktigt att du kontrollerar dina tänder ofta. Din tandläkare eller läkare kan tala om för dig om du kan vara muntorr på grund av medicinering.

Misstänker du att du har drabbats av karies?

Boka en tid direkt via vår onlinebokning så hjälper vi dig!
BOKA EN UNDERSÖKNING

Patientfrågor om Karies (hål i tänder)
Hej, vad kostar det att behandla hål i tanden?
Hej Monika och tack för din fråga.
Kolla prislistan på vår hemsida.
Priserna varierar beroende tanden eller storleken på hålet.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-05

Hej, jag har karies i min vänstra framtand mellan mina två framtänder. Jag undrar hur dem ska fixa de för jag har alltid haft tandläkarskräck och jag vill veta hur de fixar det hålet
Hej och tack för din fråga.
Om du har hål som måste lagas rensar man tanden och sedan fyller man hålet igen.
Du kan få lugnande eller lustgas om det är jobbigt för dig.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-21

Hej! Kan en tandläkare säga att man har karies som ska lagas utan att ta rtg endast vanlig us? Jag ser inget synligt hål däremot troligen tandsten eller emaljstörning. Tdl konstaterade karies utan att ens ha tagit rtg, senaste rtg var +3 år sedan.
Hur gör man för en second opinion om det endast finns en tdl på kliniken.
Hoppas få svar inom kort.
Hej och tack för din fråga.
Ibland kan man tydligt se ett hål klinisk i munnen men man vet aldrig hur djupt det kan vara utan att man ta rtg.
Om det är mer än 3 år som du tog rtg är det bättre att ta en ny om man ska laga hålet.
En second opinion skulle du boka och bekosta själv hos en annan vårdgivare om det inte finns flera behandlare på kliniken eller flera kliniker på företaget.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-09

Hej!
Jag var hos folktanvården här om dag och de hittade ett hål. Tyvärr kan de inte laga det för ens i December(!). Ungefär vad skulle det kosta att laga ett hål hos er? I runda slängar?
Hej och tack för din fråga.
Men det beror på om det är en kindtand kan det kosta mellan 2180 eller 2650 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-27

Är det möjligt att ta bort karies och missfärgningar på tänderna? Ifall det går hur mycket kommer det kosta? Jag är 19 år för tillfället.
Hej och tack för din fråga.
Karies måste tas bort om dem blivit stora, missfärgningar är en annan sak. Ibland går inte att ta bort.
Om du är 19 år och har svensk ID så borde du omfattas av barntandvård som är gratis tills man är 23 år.
Du måste listas på någon klinik för att bli undersökt och få eventuellt behandling.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-08

Jag funderar på om jag har hål på en tand men är osäker. Var på besök för ca 2 månader sen och då var det på väg att bli hål och jag behövde bara använda tandtråd oftare men det ilar fortfarande när jag borstar tänder och äter yoghurt och gör lite ont när jag trycker på det. ska jag boka en tid att kolla detta?
Hej Elisabet och tack för din fråga.
Små hål brukar inte vara besvärliga eller göra ont vid trycket etc så bättre att man kollar på den.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-04

Hej! Av nyfikenhet undrar jag följande;
Jag har fått karies "nytt hål", i samma tand som jag lagat i vintras, man kan se i skarven på lagningen att nytt hål bildats. Är det något som går på garantin? Läste att man har garanti på fyllningar på 2 år, men undrar om det bara gäller om man tappar fyllningen.
Hej Nicklas och tack för din fråga.
Det är svårt att avgöra om det. Det är från fall till fall.
Om man får ett nytt hål trots att tanden inte lagades för länge sedan, får tandläkaren avgöra om det är sekundär karies skulle garanti inte gälla eller om det ska göras med garanti.
Vi har inte garanti om tanden får mer karies.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-04-17

Vilka är skillnaderna i förlopp då en högkariesaktiv person äter socker vs en person som inte är högkariesaktiv äter socker?
Hej och tack för din fråga.
Ja, en kariesaktiv person kan det blir fortare att få hål eller dem som redan har blir större.
På en som inte är kariesaktiv kan det gå långsammare.
Det är flera faktorer som också spelar roll inte bara kariesaktivitet. Som till exempel: Tandbortstingen 2ggr/dagl, att äta regelbundet etc, dricka vatten och inte så mycket läsk, saft, juice etc kan påverkad förloppet.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-07

Hi,
I've been visiting a dentist in Stockholm, he found caries in 2 wisdom teeth (it is in between the teeth as I understood) and said that he won't be able to fix them and suggested to remove the both teeth.

I'm curious, is that a common practice to remove the wisdom teeth if they have caries or dentists can treat caries on wisdom teeth ?
Thanks.
Hi,
The most common is to remove the wisdom teeth if they start to cause any problems. The reason is that it is difficult to do a good enough treatment due to the position of the tooth. The wisdom teeth are not necessary for any function, many people does not even ever get them. In some cases the dentist choose to treat the wisdom tooth if for example the tooth in front of it is missing. I hope that answers your question.
Best regards,
Carmen Camacho leg. Tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-16

Hej
Kan man få hjälp med sanering av karies under en bro i överkäken hos er snarast
Hej Mona och tack för din fråga. Förlåt sent svar. Ja, vi kan hjälpa dig men först behöver du boka en tid hos oss så vi kan ta bilder och ge dig alternativ behandlingar.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Hej!

Jag märkte idag när jag rörde tungan vid den nedre tandraden att det var ett litet minihål, som om det vore gjort av en liten nål. Jag tog kort med blixt och såg att det fanns 2-3 sådana små prickhål på olika tänder.. är detta förstadie till större hål i tänderna?
Hej Robert och tack för din fråga.
Väldigt svårt att avgöra om det är hål som är på gång eller avstannat.
När gjorde du en undersökning sist då man kollade på alla tänder och tog röntgen?
Boka tid för en undersökning om det var länge sedan du gjorde den.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-11

Hej,
Jag har nyligen fått en tillfällig lagning på en visdomstand (underkäken) p g a ett rätt omfattande kariesangrepp. Jag äter blodförtunnande medicin (Eliquis) och undrar om jag kan dra ut tanden utan risk..eller om det finns alternativ.
Hej Thomas och tack för din fråga. Det brukar inte vara något större problem som att blöda mer än vanlig när man äter Eliquis. Stora kariesangrepp kan ge besvär, infektion etc så det är bättre att planera dra ut tanden innan det börjar spöka.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-06

Hej! Jag fyller 23 i år och har precis varit på mitt sista kostnadsfria besök hos min tandläkare. Dock sa de att jag hade ett hål i tanden men att det var så litet så det behövdes inte fixas. Är det okej att de gör så? Ifall mitt hål blir större vill jag inte behöva betala en massa för att jag har fyllt 23 när jag kunde få det fixat redan innan.
Hej, jag förstår din tanke. Det är svårt att avgöra nu om vi inte kan titta på bilden och in i munnen. Men om man tycker att det är så litet så är bättre att avvakta. Använd tandtråd och borsta 2ggr/dagl så det behövs inte bli större.
En tand som inte är lagad är mycket bättre än en lagad tand.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-24

Hej!
Jag ser några ”svarta” grejer på mina tänder men de gör inte ont eller nåt.
Kan det vara karies?
Hej, det är svårt att veta om det är karies eller inte utan att ser. Det kan vara missfärgning, beläggningar eller karies som är avstannad. Så det är bättre om man gör en undersökning så kan man med säkerhet veta vad det är.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-26

Jag är under 23 år och har samordningsnumret och de sa till mig att eventuell kariesbehandling är gratis. Jag vill begära mer information om saken tack!
Hej, ja, man har rätt till gratis tandvård tills det året man fyller 23 år. Du måste har personnummer för att lista dig hos oss annars är det Folktandvården som gäller.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-25

Hej! Min pojkvän drog igår ut en tand samt lagade ett par hål i tänderna. Är kyssar okej efteråt eller kan det medföra risk för infektioner?
Hej! Tandinfektioner smittas inte på det sättet så du kan nog pussa honom med gott samvete. Trevlig dag!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-05-05

Hej
Hur kan jag veta själv om jag har hål i en tand?
Tycker nämligen de ilar mycket när jag borstar tänderna på ett specifikt ställe.

Mvh
Hej

Om inte hålet är kliniskt synligt kan inte man själv ta redan på om man har hål i en tand själv hemma. Det behövs vanligtvis båda klinisk och radiologisk undersökning för att diagnostisera hål i en tand. Ilning är en symptom som kan ha flera olika bakomliggande orsaker.

Bäst är det att kontakta din tandvårdgivare för en kontroll.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-05-03

Hej!

Undrar varför tandtråd har och göra med hål i tanden? Bakterierna kryper väl in ovanifrån där man lagar? Varför är tandtråd viktigt för minska hål och hur kan ett hål bildas nerifrån i sådana fall?
Hej Sara,
Man kan undvika få karies mellan tänderna genom att mekaniskt med tandtråd avlägsna plack och matrester som fastnar mellan tänderna. Man kommer inte åt de ytorna med enbart tandborstningen. Om man inte avlägsnar plack mellan tänderna så ökar bakteriemängden i dessa områden vilket gynnar kariesförekomsten.
Kost och hur ofta man äter under dagen spelar stor roll för kariesaktiviteten. Viktigt att använda tandtråd före tandborstningen helst varje kväll.
Lycka till!
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-18

Kan man ha hål under emaljen när emaljen är oskadad?
Hej Caroline,
Om man har fått karies så har emaljen fått en skada där bakterierna har tagit sig in i tanden. Därav kan inte emaljen vara intakt vid kariesangrepp. Det kan hända att "öppningen" i emaljen är så liten att den knappt kan ses med blotta ögat.
Boka gärna en tid om du känner dig osäker så hjälper vi dig.
Ha en trevlig helg,

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-06

Hej!
Kan en 2,5 åring Som har hål ont ont i tanden komma på besök hos er ?
Vad kostar det ?
Hej,
Absolut kan barnet bokas hos oss. Ring oss på 08 22 22 22 så får ni boka en tid som passar er och träffa en tandläkar.
Ha en bra dag.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-01-28

Hej!
Jag undrar hur mycket -till vilken grad- karies en tand kan angripas av om man tappat en lagning/plomb och går med en stor grop (efter plomben) i två månader och äter som vanligt? Kan tänka mig att det samlas en del bakterier där samt en och annan infektion kanske.
(Frågan gäller en vän som sitter i fängelse och har stora problem med att få tandvård).
Hej
Ja ingen idealisk situation då karies kan angripa pulpan och tanden då måste rotfyllas ( plus att man får svår tandvärk) Det kan också bli så illa att man måste dra ut den, beror dock helt på hur hålet ser ut och hur det sitter. Man måste se tanden för att veta mer .
:-D
Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Om man har små svarta fläckar på tuggytorna längre bak i munnen, som är begynnelse till hål men ännu inte hål, finns något aktivt att göra? Jag borstar morgon och kväll med flourtandkräm och änder inte mycket sött, men dock frukt till mellanmål.
Hej
Du kan fortsätta och borsta morgon och kväll samt tugga te x Xylitoltuggummi efter lunch och fruktintag. Det hjälper att neutralisera saliven och därmed hindras en attack av kariesbakterier.

När du borstat tänderna på kvällen ,spotta ut tandkrämen utan att skölja med vatten. Då ligger lite Fluor kvar över natten och stärker din emalj.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Jag undrar om det är normalt för en 9 åring att ha 4 hål i tänderna?
Hej
Nja. Det är vanligare att man inte har hål i den åldern.
Viktigt att borsta med fluortandkräm 2 ggr dagl och att förälder hjälper till :-)

vänliga hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-25

Jag har synliga tandhalsar och har fått karies på tandhalsen och roten angripen och jag vill helst ej dra ut tanden . Tandläkare föreslog att man kunde ta bort halva tanden och rotfylla andra halvan som såg bra ut. Min fråga är går det att ta bort halva tanden? Hur gör man för att ej skada halvan som ska sparas? Man måste väl fylla igen den öppna biten på den halva tanden?
hej
Det går i vissa fall att göra som du säger. Dock en behandling med tveksam prognos. Har din tandläkare sagt att detta fungerar så stämmer det säkert. Här måste man absolut se hur det ser ut för att kunna ge ett svar.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-22

Hur vanligt är det att lite karies lämnas kvar i tanden hos barn,då den fylls? När jag ifrågasatte detta sa tandläkaren att de brukade göra så för att slippa borra för djupt och skapa extra obehag för barnet?Det kan väl ändå inte vara bra att kapsla in karies?? Är det skadligt för den permanenta tanden under mjölktanden?
Hej, det är riktigt att det är vanligt att man lämnar kvar den mest djupt liggande kariesen i mjölktänder. Risken finns att man triggar inflammation i tandnerven annars ifall man tar bort all karies som ligger invid tandnerven. Ifall man gör ordentligt rent från karies på yttersidorna av tanden och lägger på lagning som tätar tanden så kvävs oftast den kvarlämnade inkapslade kariesen längst in medförande att vidare kariesprogression stoppas. Det blir ingen skada på den permanenta tanden under mjölktanden pga detta. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-17

Hej. Jag har lagat en tand hos en tandläkare det var en kindtanden nästlängst bak nere. Hon sa att det var gamska mycket Karies. När hon lagade så blev tanden helt platt på tuggytan ska man laga så det resulterar i att det alltid blir matrester i tanden över. Är det brukligt att det blir så?
Hej. Ibland kan man göra fyllningen plattare än tanden var från början för att det ska bli lättare att rengöra och därmed minska risken för att det ska bli karies igen. Om det besvärar dig tycker jag att du kan kontakta tandläkaren som gjorde fyllningen för att höra om det går att justera.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag har till och från varit lite slarvig med tandborstningen, men nu har både jag och sambon köpt oss varsin eltandborste och använder den flitigt! Jag har för några månader sedan sett längst in på en av mina tänder att det går som ett svart sträck precis där tandköttet börjar på nederkäken.. Vad är detta, är det hål, karies eller vad kan detta vara och är det något som går att göra något åt? Tacksam för svar! Med vänliga hälsningar Jennifer.
Hej. För att kunna svara på din fråga behöver man titta dig i munnen. Vad bra att du har blivit så flitig med tandborstningen! Det svarta strecket skulle kunna vara ett begynnande kariesangrepp som har 'läkt', då brukar det bli mörkt.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, har upptäckt att jag har fyra små svarta prickar i mina nedre kindtänder, jag är just nu utomlands i ca fyra veckor till och oroar mig lite för vad det kan vara och om jag borde gå till tandläkaren här?
Hej!
Om du inte har ont eller ilningar i tänderna tror jag inte att du behöver vara orolig. Förmodligen är det missfärgningar i gropar och fåror på tänderna, men det skadar inte att kolla upp det hos din tandläkare när du kommer hem igen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! När jag äter något hårt som exempel godis på lördag då känns det som om mina vuxentänder kommer åka av eller med. Att de kommer lossa. Är godiset för hårt eller något. Är det normalt vad ska jag göra?
Hej!
Jag tror inte att dina nya tänder kommer att lossna, men det finns ju risk för att du kan få hål, karies, i dem om du äter godis ofta.Tugga inte på t.ex. hårda karameller.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag vet inte om jag har hål i tänderna där bak, de är vuxentänder. De gör ont och är lite bruna. Vad ska jag göra är det försent att rädda dem? Jag minskar sötsaker och borstar morgon och innan jag lägger mig. Är det ett hål?
Hej!
Det är bra att du inte äter så mycket sötsaker och att du är noga med tandborstningen. Använd fluortandkräm när du borstar.
För att säkert kunna säga om det är hål i dina tänder eller inte måste tänderna undersökas av en tandläkare eller tandhygienist. Beställ en tid hos din tandläkare för en undersökning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är en 17 årig tjej som har tandställning. Jag borstar tänderna varje morgon och kväll med eltandborste och sedan använder jag munskölj. Ibland borstar jag med vanlig tandborste efter maten eller tar flourtablett. Men ändå får jag hål i mina tänder, varför får jag hål så ofta jag mår dåligt över det? Hur ska jag göra för att undvika dessa hål?
Hej. Det är bra att du är så noga med dina tänder. Du märker säkert att matrester fastnar lättare i tänderna nu när du har tandställning.
Hur är dina kostvanor? Försök att låta tänderna vila mellan varje måltid och drick vatten när du är törstig.
Jag tycker att du ska fråga din tandläkare som vet var du får hål (vilka ytor på tänderna etc) om det finns något mer du kan göra.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har fyra frågor så jag ställer dem såhär:1) Jag har bara en lagning, men den är 16 år gammal. Kommer jag behöva göra om den snart? Hur länge håller lagningar? Det är en plastlagning, eller iaf tandfärgad lagning.2) Jag har i samma tand som lagningen sitter, och i tanden bakom, brun/svarta fläckar som min tandläkare säger är kariesangrepp som läkt ut och inte är aktiva. Kan de bli aktiva igen, så att jag kan komma att behöva laga dem?3) Jag har inte haft något hål utöver ovan nämnda lagning för 16 år sedan. Har varit nöjd över det, men jag har ju dessa utläkta kariesangrepp, betyder det att jag ändå har risk att få hål i tänderna?4) Jag går hos privattandläkare som inte har frisktandvårdsförsäkring och är nöjd ändå, men min tandläkare sa att om jag gick hos folktandvården och hade försäkring skulle jag vara i riskgrupp 3-4. Hur kan detta komma sig när jag inte haft mer än ett hål, och det 16 år sedan? Samt aldrig behövt ta bort tandsten, borstar och tandtrådar noga och alltid får beröm över att det är rent. Varför bedömer tandläkaren att riskgruppen ändå skulle vara så hög?Hoppas ni orkar svara på allt!
Hej.
1. Det går inte att säga något generellt om vilken livslängd en fyllning har, det beror helt på hur högt belastad den är, hur stor den är etc. Det är bra att du går regelbundet på kontroll, då ser ju tandläkaren om den är på väg att gå sönder.
2. Det är väldigt låg risk för att du skulle behöva laga dessa hål om de har läkt och om du behåller dina goda vanor.
3. Du är inte kariesaktiv och om du behåller dina vanor avseende kost, munhygien och fluor lär du inte behöva få hål i tänderna. Det som kan påverka är också om man behöver äta viss typ av medicin/vissa allmänsjukdomar. Det är därför bra om du berättar för din tandläkare om det sker några förändringar med din allmänna hälsa.
4. Det kan jag egentligen inte svara på utan att ha sett dina tänder. Det kan handla om visdomständer som ligger snett, tandgnissling, någonting med din allmänna hälsa som ökar risken, rökning/snusning etc...

Hoppas att du fick svar på dina frågor.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Om man ser en liten svart prick på sin tand är hålet stort eller litet?
Hej. En svart prick på en tand behöver inte vara karies (hål), det kan vara t.ex. en missfärgning eller tandsten. Om det är karies kan hålet vara antingen litet eller stort. Det ser tandläkaren genom att titta på tanden och ibland även ta en röntgenbild.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Jag har en tand som det har blivit hål i längst ner mot tandköttet, alltså ett hål som att det har försvunnit bit från tanden. Och ser att tanden bredvid börjar bli likadan. Går det att fixa med lagning eller måste dom dras ut?
Hej. Hål går ofta att laga om de inte är alltför stora. Det du beskriver kan också vara en skada som kan bero på tandborstning eller tandgnissling. Boka en tid hos din tandläkare för att få veta vad det är och vad man kan göra åt det.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har ett hål i min ena visdomstand. Och jag undrar om man bara kan laga den istället för att dra ut den? För jag har inte ont i den.
Hej. Det beror på hur djupt hålet är. Om det är ett litet hål kan det gå att laga, är hålet djupt behöver tanden tas bort.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag var hos tandläkaren i november och kollade på mina bakre tänder som gör ont, det var inga hål, men nu har jag börjat se små svarta prickar på tänderna och jag har ont, är det hål?? Tycker det är konstigt att det fortfarande gör ont annars och att tandläkaren isåfall inte såg det?
Hej. Om tandläkaren tittade i november och bedömde att det inte var hål så är det säkert inte det. Svarta prickar kan t.ex. vara missfärgningar eller tandsten.
Eftersom du har ont tycker jag att du ska boka en tid hos en tandläkare för kontroll vad det kan bero på.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag är 14 år och verkar ha hål i tänderna. Det är de tänderna som är längst fram i munnen. Man kan se hål i de. Är det gratis att laga det hos tandläkarn eller kommer det kosta för mina föräldrar?
Hej. Det är gratis ända upp till det år du fyller 20, så boka en tid på en gång för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, när jag var hos tandläkaren fick jag veta att jag har ett hål och karies. Jag själv kan se svarta prickar på flera av tänderna. De går inte bort hur mycket jag än borstar. Jag tror det också är hål. Min tandläkare vill bara laga det stora hålet, inte de små. Vad ska jag göra åt hålen tandläkaren inte vill laga?När jag borstar tänderna tar jag dessutom sånhär färg i munnen för att se vart jag har plack. Jag har väldigt knöliga tänder och kan verkligen inte få bort allt plack, försökte i en kvart sist gång jag gjorde det men jag kommer inte åt.En annan sak, mitt tandkött gör väldigt ont när jag borstar tänderna. Jag tror jag borstar för hårt så att det försvinner. Hur ska jag lösa det? Det gör ont även om jag provar att borsta jättelöst.Tack för hjälpen med alla frågor.
Hej. Svarta prickar på tänderna kan vara hål som har 'läkt'. Kvar blir det som ett 'ärr' som är missfärgat. Det går inte att borsta bort men behöver inte heller lagas.
Vad bra att du försökt hemma med plackinfärgningstabletter. Det låter som att en tandhygienist skulle kunna hjälpa dig genom att visa vilken teknik du kan använda och vilken tandborste.

Sofia Jofred, leg. tandläkare

Jag har två hål i nedre tandköttet vad är det för nåt
Hej,
Det kan jag inte svara på då jag inte sett hur det ser ut. Kontakta din tandläkare om du är orolig och be att få detta kontrollerat.

Linnea Linner, leg tandläkare

Om det ilar i tanden väldigt ofta, måste det vara ett hål då?
Hej,
Nej det behöver det inte vara men jag rekommenderar att du ber en tandläkare att titta på tanden för att utesluta att det inte är ett kariesangrepp som ger ilningarna.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Jag har fått många hål i tänderna på väldigt kort tid .Vad kan det beror på?
Hej,
Det finns många orsaker till att man får hål i tänderna. Har du ändrat kosten? Småäter du mycket eller dricker mycket söta drycker? Har du börjat äta någon medicin? Använder du fluortandkräm? etc. Det finns som sagt många faktorer att ta hänsyn till och titta på när man försöker hitta orsaken till varför man får hål i tänderna.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har en otrolig tandläkarfobi (går 1gg/år) och rädslan för hål är enorm eftersom jag har väldigt djupa kindtänder (är 15 år) och har haft 2 hål. Jag undrar om det går och åtgärda ett hål själv (dvs borsta bort orenheter) så att tandläkaren slipper att borra? Jag är nu rädd för att jag har hål, och undrar därför hur/om man kan minska skadan så att tandläkarbesöket blir så lindrigt som möjlig?
Hej!
Tråkigt att du tycker att det är så jobbigt att gå till tandläkaren.
Det gäller att förebygga hål så mycket som möjligt.
Det gör du genom att äta regelbundna måltider (frukost, lunch och middag och ett ordentligt mellanmål) så att du blir mätt och inte går och småäter hela tiden. Undvik socker så mycket du kan. Om du blir törstig mellan måltiderna är vatten det allra bästa för tänderna.
Det är också mycket viktigt att hålla tänderna rena, borsta noga morgon och kväll med fluortandkräm.
Du kan också skölja tänderna hemma en gång om dagen med fluorlösning som finns att köpa på apoteket.
Om du tror att du har ett hål nu ska du ta kontakt med tandläkaren för en kontroll. Kanske är det ingenting som behöver lagas men det är bra att kolla.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hur vet man att man har hål i tänderna
Hej,
Det lättaste sättet att veta detta är att besöka din tandläkare som kan titta och sondera dina tänder samt ta röntgenbilder. Om man har början till ett hål ses det ofta på rtg innan det blivit så stort att det blir synligt i munnen. På så vis kan man försöka stoppa angreppet från att bli större och då förhoppningsvis slippa laga tanden.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hejsan. När jag besökte tandläkaren i Juli (2014) upptäcktes hål i båda visdomständerna. Jag fick då tid att ta bort dessa visdomstämder i början december. När jag då kom till en annan tandläkare gjorde hon bedömningen att tänderna skulle behöva opereras bort då de inte växt upp tillräckligt för att dras ut. Även hon uppmärksammade hålen som var 'rätt stora' enligt henne men tyckte inte vi skulle operera bort dem nu utan vänta tills jag får besvär av dem så jag fick snällt åka hem utan något gjort. Min fråga är varför man inte då opererar bort dem istället för att låta de sitta kvar med 'rätt stora hål' och bara vänta in tandvärken? Tilläggas ska att jag nu (2015) fyller 20 år så kommer att få behöva bekosta kalaset själv. Nu har värken börjat komma och jag kan känna det mjuka i hålen med nageln men har inte råd att gå till tandläkaren. Känner mig besviken att jag inte fick dra ut tänderna innan jag måste bekosta detta själv när problemet redan var upptäckt. Mvh Mathilda
Hej!
Jag kan förstå att du känner dig besviken.
Det låter lite konstigt att man lämnat kvar tänderna trots hålen. Kanske är rötterna väldigt böjda och ligger nära en nervkanal i underkäken? Fick du ingen information om varför tänderna inte togs bort eller lagades?
Hör dig för hos din tandläkare. Jag kan tyvärr inte ge något mer exakt svar eftersom jag inte vet hur dina tänder ser ut.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejsanJa har en fråga , ja dricker en del kaffe och tänderna börjar bli gula och så har ja börjat få massa hål i tänderna, nu pga ja ej varit där sen 6 år tillbaka... ja vill så gärna få bra tänder. Känner mig ledsen över och kan ej knappt le.. och så har en tand gått av som tandläkaren fixa men gick av sig själv.. Vad ska ja göra
Hej,
Kontakta din tandläkare och boka en tid för undersökning så kan du få ett kostnadsförslag på vad som går att göra.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Mitt namn är Simon Helgesson och jag är 20 år gammal, jag har nämligen aldrig haft något hål på tänderna men har fått en liten svart prick längst upp på en av tänderna, det värker som fan på den.. Kan detta vara hål? Kan också nämna att jag röker och snusar regelbundet.Tack för svar!
Hej,
Med tanke på att du har ont av detta rekommenderar jag att du söker dig till en tandläkare.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag har något svart på min bakre tand som inte går bort när jag borstar tänderna. Vad är det?
Hej,
Det är svårt att säga utan att se det, men det kan vara en missfärgning eller möjligen ett kariesangrepp. Be din tandläkare att titta på detta när du är på undersökning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har en 20-månaders med ca 14 tänder. Vi borstar så gott som 2ggr/ dag med lite olika intensitet beroende på barnets humör. Barnet äter inge socker och dricker endast vatten. Den ena övre kindtanden som knappt är helt framme är svartprickig och har varit så sedan den kom fram i stort sätt. Är detta hål eller är det något fel på tanden? Tack på förhand!
Hej,
Med tanke på att ni har sunda matvanor och tandborstningsrutiner låter det inte som att det skule vara ett hål. Tänderna kan ibland få svarta 'beläggningar' av en ofarlig bakterie som är svår att borsta bort. Det är dock svårt att säga helt vad det kan vara utan att titta på det så boka gärna en tid till tandläkaren för en kontroll. Det är gratis för barn upp till 19 år.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hur lagar man ett hål mellan två tänder? Jag fick info om att man borrar uppifrån ner till hålet, men blir det inte väldigt djup och långt ner man ska borra då? En fråga till, jag har en mjölktand kvar då jag inte har någon permanent under. Förstått att jag snart kommer att behöva ta bort denna. Hur gör man då? Krona? Sövs man ner eller gör man det med bedövning? Vad kostar detta ungefär? Tack på förhand! Elin
Hej!
Om man ska laga ett hål på sidan av en tand som står tätt emot granntanden måste man oftast borra uppifrån tuggytan på tanden för att komma åt hålet. Hur djupt man måste gå beror på hur stort hålet är. Det är viktigt att få bort all karies i tanden. Tyvärr måste man ju 'offra' en del frisk tandsubstans på vägen ner till hålet.
En mjölktand där rötterna är dåliga och där det saknas en ny tand under behöver tas bort. Man brukar ge vanlig bedövning när man tar bort den. För att slippa en lucka efter mjölktanden kan man ibland göra en bro, d.v.s. en krona på tanden framför, en krona på tanden bakom och en hängande tand däremellan. Ibland gör man i stället ett implantat för att ersätta den saknade tanden. Vad som är bäst i ditt fall och vad det kostar tycker jag att du ska fråga din tandläkare om.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag tror jg har fått ett hål i tanden men är inte säker det är inte svart det ser ut som ett hål.Jag borsta tänderna med Flor tandkräm och Flor mot karies så snälla hjälp mig!
Hej!
Beställ tid hos tandläkaren för en kontroll.
Jag kan tyvärr inte avgöra om det är hål eller inte utan att kunna se eller känna på tanden. Din tandläkare kan undersöka tanden och kanske tar man då även en röntgenbild för att avgöra om det är ett hål eller inte.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan!En av de undre framtänderna ilar när jag borstar, och ibland när jag drar in luft.Sedan är det en eller två främre kindtänder där jag absolut inte kan tugga vissa saker, t.ex choklad. Gör jag det gör det väldigt ont och jag måste snabbt borsta bort det. Att borsta gör inte ont.Kan det vara hål? Det har varit så i ett par veckor nu.Mvh Mimmi
Hej!
Det skulle kunna vara hål som ilar men det kan också bero på att tänderna är nötta eller slitna på tandhalsarna (rotytan) eller på tuggytorna.
Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll och ev. åtgärd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har en liten fråga som jag hoppas kan besvaras. Var på undersökning för ca 6 månader sedan och då hade jag inga hål utan enbart lite tandsten, dock har jag gamla spår av karies tror jag i form av att det är svarta prickar och små urgröpningar på vissa tänder. Dock fick jag svaret att det inte var någon fara då tandläkaren gröpte på tanden och den var hård så ingen åtgärd behövdes göra. Nu är det så på ett ställe på tanden att tanden är lite mer urgröpt och känner man med tungan så känns de aningen vasst där men jag har inte ont, så min fråga är om detta är något som rekommenderas kolla upp nu eller om jag kan vänta lite då ekonomin som fattig student inte är så bra denna månad.Tack på förhand!Med vänlig hälsning Joakim
Hej,

Det kan vara så att du har tappat en fyllning och då rekommenderar jag att du besöker din tandläkare för att få det åtgärdat så att du inte riskerar att få några besvär. Tandläkaren kan då bedömma om det går bra att skjuta upp den eventuella lagningen till nästa månad eller inte.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har en del hål och lagningar. Just nu vet jag om att jag har tre hål som måste lagas, sen kan det vara några som varit på gränsen till att behöva lagas. Ska till tandhygienisten snart och se hur det ser ut.Senaste dagarna har en av mina tänder börjat isa vid lite håradre tryck och om man trycker själv med nageln.Betyder det att det är ett hål där som behövs lagas? (Minns inte om denna tand blivit lagad senaste månaderna då jag gjort ett gäng redan)Kan detta vara pulpan som håller på att bli inflamerad och kommer behöva rotfyllning? Jag har blivit så mycket bättre på att sköta mina tänder med både extra fluortandkräm, flurskölj morgon och kväll, mellanrumsborstar och vinkelborste. Röda placktabletter ibland och tandtråd. Sköljer också munnen med vatten efter måltid. Och självklart dricker jag det tillsammans med maten.Äter också regelbundet och försöker hålla mig till sötsaker på helgerna.Så för mig tycker jag det låter omöjligt att ett hål som eventuellt behöver lagas går till att bli en rotfyllning, speciellt när jag sköter mig så bra?Visst händer det enstaka gånger att jag är iväg och kanske 'småäter' oftare än 3-4 timmar mellan gångerna eller tar mig en fika ibland.Kan ett vanligt 'lite större' hål göra att det isar? Eller vad kan orsaken vara till ilningar i tänderna?
Hej!
Ett lite större hål i en tand kan isa och ila. Det kan också en mycket nött, sliten, tand göra och även en blottad tandhals, rotytan på tanden. En spricka i tanden kan också ge ilningar.
Pulpan i en tand med en mycket djup lagning kan enstaka gånger bli inflammerad och behöva rotbehandlas.
Jättebra att du nu är så noga med dina tänder. Fortsätt med det.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej jag , va hos tandläkaren igår och gjorde en fyllning på ett ställe samt en lagning, allt så jättebra, ut men sen efter bedövningen hade släppt så illa det fortfarande lite gran på det området, fast det värsta hade försvunnit, varför ilar det fortfdarande i tänderna då, jag glömde ochså att tillägga att ilningarna i tänderna går över rätt snabbt ? men varför ?
Hej ibland kan det bli ilningar efter en fyllning som du beskriver. Ofta klingar ilningarna av efter en vecka. Om du fortsätter ha besvär eller ilningarna tilltar rekommenderar jag att du går tillbaka till behandlande tandläkare.

Caroline Arnell leg tandläkare

På nedre raden på båda tänderna som är näst längst in (på varsin sida) är det jätte vitt. Ibland gör det lite ont också.. Det ser även ut som att det är ett hål i en av dem. Jag är 14 snart 15 år gammal
Hej
jag tycker du ska ringa och boka tid för undersökning hos din tandläkare, det är möjligt att det är hål i tanden eftersom det gör ont ibland. Det är bra att kontrollera detta så snart du kan.

Caroline Arnell, Leg. Tandläkare

hejjag har en grå fläck som (tydligen enligt min flickvän) ser ut som karies. sedan jag fick veta det, för ca 4 månader sedan, har jag slutat med läsk och andra dåliga saker och samtidigt börjat borsta tänderna noga - ändå försvinner det inte! det jag tycker är underligt i det hela är att jag inte känner av hålet... kan det vara något annat?
Hej!
Jättebra att du har slutat med läsk och annat som är dåligt för tänderna (och hälsan i övrigt).
Jag kan inte säga vad det är för fläck du har på tanden utan att ha undersökt dina tänder. Sök upp din tandläkare för att få tanden kontrollerad. Det kan röra sig om en missfärgning, tandsten eller ett hål.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har haft en dåligt tandvård sen tonåren då jag har tandskräck! Kanske därför jag sitter med de jag har idag! Kan knappt äta! Nu är jag 20 år och arbetslös och har inte råd att gå till tandläkaren och jag har precis fått ett väldigt värk i en tand i överkäken tanden näst längst in! Den har blivit lite färgad som typ grå/svart eller nåt och jag undrar då hur gör jag och varför har den blivit färgad ? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Linus
Hej!
Det verkar som om du har ett mycket stort, djupt hål i din tand. Tanden kan då bli missfärgad.
Du behöver få hjälp att behandla tanden på något sätt, ev. ta bort den eller rotbehandla den.
Hör efter på socialkontoret i din kommun om du kan få bidrag till akut tandvård.
Nu när du är 20 år får du ett bidrag till tandvård från Försäkringskassan på 300kr en gång om året. Detta dras automatiskt av från kostnaden hos tandläkaren
När du beställer tid hos tandläkaren kan du tala om att du är tandvårdsrädd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej hej! Jag började få känningar om ett hål i ena hörntanden i höstas men köpte då flux och det hjälpte. Men nu börjar jag känna samma obehag igen och oroar mig att jag har fått ett hål. Men jag är bosatt och skriven i Norge och undrar om jag ska göra det i Sverige eller Norge. Hur mycket kostar det för mig att ordna det i Sverige (Stockholm). På ett ungefär. Tänkte att jag skulle höra runt lite innan jag bestämde mig.
Hej Emma,

Du är varmt välkommen på en undersökning. Det kostar ca 745 kronor för en basundersökning, och 410 kr för en akut undersökning av enstaka tand. Hör av dig till närmaste klinik om du vill boka en tid. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina, leg tandläkare

Barnet är drygt tre år, han har tandvärk, hål i båda hörntänderna, det har tandläkaren konstaterat. Är det vanligt att få värk i mjölktänderna? Vad kan man göra då han är jätte rädd för läkare?
Hej Sofia,
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina, leg tandläkare

Jag är 33 år och har inte varit hos tandläkaren på 7 år. Har flyttat och varit utomlands och därmed 'trillat ur' systemet och tänkte nu ta tag i saken. Har sedan tidigare god tandhälsa (totalt 2 lagningar) och har inga som helst märkbara problem, men har nu börjat oroa mig för skyhöga räkningar vid nästa besök. Är det vanligt med allvarlig karies eller behov av rotfyllningar utan att man märker av det? Hur orolig ska jag vara?
Hej och tack för din fråga. Om du är inskriven i Försäkringskassan i Sverige får du hjälp med delar av din kostnad när de överstiger 3000 kr. Boka gärna en tid för undersökning på någon av våra kliniker. Vid undersökning går tandläkare igenom dina tänder och om det är något som behöver göras utöver undersökningen så har du rätt att få ett skriftligt kostnadsförslag. Om du skulle behöva utföra tandvård som medför höga kostnader för dig samarbetar vi med Swedbank och kan genom de erbjuda en bra avbetalning. Det vanligaste är att man brukar känna av någon form av värk eller fraktur från munnen om det behöver utföras mycket vård.

Caroline Arnell Leg tandläkare

Hur känns det om man har hål i någon tand?
Det behöver inte alltid kännas att man har hål i någon tand. Det är därför viktigt att komma på regelbundna tandundersökningar. När man börjar få värk så har hålet oftast blivit så stort att man måste rotfylla tanden.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare

Jag har ett litet hål men jag är rädd att tandläkare ska borra i mina tänder hur gör jag för att de lilla hålet ska försvinna ?
Hålet kan aldrig försvinna, men angreppet kan avstanna och remineraliseras. Det viktigaste är tandhygienen. Regelbunden borstning och goda kostvanor är ett sätt att förhindra att hålet blir större. Ett tillägg och som är väldigt bra för tänderna är fluor, fluorskölj rekommenderas.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.