Lösa tänder – tandlossning eller olycksfall

Dina tänder har en viss rörlighet av naturen. Ordentligt lösa tänder kan bero på bland annat tandlossning eller olycksfall. Läs mer om orsaker och varför dina tänder kan vara eller kännas lösa.

Lösa tänder – tandlossning eller olycksfall

Om du upplever att en tand sitter löst, behöver det inte betyda tandlossning. Tänderna har en viss rörlighet. Så länge tänderna och tandköttet är friskt och inte gör ont, är det troligtvis ingen fara. Det är även normalt att både mjölk- och permanenta tänder kan vara lite lösa under tiden de växer fram.

Däremot om du har värk, ömt och svullet tandkött eller lösa tänder, kan det vara ett tecken på tandlossning eller parodontit, en sjukdom som drabbar vävnaden som håller fast tanden. Här kan du läsa mer om tandlossning.

En tand kan även sitta lös efter en olycka. Om tanden har slagits lös lite grann finns det stor chans att tanden växer fast av sig själv. Du bör kontakta din tandläkare om tanden har slagits lös ordentligt eftersom det finns risk att tanden inte klarar av att växa fast igen.

Lösa tänder ska alltid tas på stort allvar och du bör alltid kontakta din tandläkare om du har lösa tänder.

Vanliga frågor

Varför är tanden lös?
Alla tänder har en mindre fysiologisk rörlighet. Om tänderna och tandköttet ser bra ut och uppträder normalt i övrigt, och om det inte gör ont, borde det inte vara någon fara. Är tanden mer lös än andra tänder, eller beter sig märkbart annorlunda så kan det bero på tandlossning eller olycksfall.
Kan tandpressning eller tandgnissling leda till lösa tänder?
Om du gnisslar tänder eller pressar tänder i sömnen kan det hända att tänderna ömmar, något som du kan uppfatta som att de är lösa. Men det kan även vara så att tänderna utsätts för belastning (pressning/gnissel) som orsakar att de ruckas lite från deras placering. När belastningen upphör kan tänderna komma att bli mindre lösa.
Bör jag besöka tandläkaren om jag har en lös vuxentand?
Lösa tänder ska alltid tas på stort allvar då det i värsta fall kan innebära tandlossning eller att tanden är lös efter en olycka och behöver åtgärdas omgående. Vi hjälper dig gärna. Boka en tid och låt en tandläkare kontrollera dina tänder. Boka en tid här

Tänder är av naturen lite rörliga

Uppfattar du att en tand sitter lite löst? Det är förmodligen ingen fara. Alla tänder har en mindre fysiologisk rörlighet. Om tänderna och tandköttet ser bra ut och uppträder normalt i övrigt, och om det inte gör ont, borde det inte vara någon fara. Är tanden mer lös än andra tänder, eller beter sig märkbart annorlunda? Då rekommenderar vi att en tandläkare får undersöka din lösa tand för att utesluta eventuella infektioner eller tandskador.

Varför är tanden lös?

Lös tand kan innebära tandlossning

Tandlossning, eller parodontit, är en sjukdom som drabbar vävnaden som håller fast tanden. Sjukdomen har en långsam utvecklingsfas och ofta uppkommer symptomen i slutskedet. Därför är det alltid viktigt att arbeta med munhygienen och tandskötseln i förebyggande syfte. Symptom på tandlossning kan vara värk, svullet och ömt tandkött, förändrat tandkött mellan tänderna eller lösa tänder. Om ett eller flera symptom stämmer in på ditt tillstånd bör du kontakta tandläkare för en kontroll. Läs mer om parodontit här >>

Boka tid för kontroll

Lös tand efter olycka

Om du har fått ett föremål mot tanden eller om käkarna har slagits ihop med kraft kan en eller flera tänder skadas. Tandskador kan vara t.ex. utslagen tand, tandfraktur, inslagen/uppslagen tand eller lös tand. Läs nedan för riktlinjer om olycka orsakat lösa tänder.

Olycka – Tanden är bara lite lös
Om tanden enbart har slagits lite lös finns stor chans att den växer fast igen, med förutsättningen att den fortfarande sitter på sin plats. Låt tanden vara och undvik att belasta den för mycket. Tandköttet kan blöda lite och tänderna kan kännas ömma. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag och rådfråga gärna din tandläkare om hantering.

Olycka – Tanden är väldigt lös
Om tanden har slagits lös ordentligt ökar risken för att tanden inte klarar att självläka. Kontakta din tandläkare omgående. Hos tandläkaren kommer röntgenbilder tas för att kunna konstatera omfattningen av skadan. Antingen kommer tandläkaren att sätta tillbaka tanden på dess rätta plats och fixera med en tråd på baksidan av tandraden. Därefter förmodas tanden växa fast igen och självläka. Om tanden har slagits ordentligt åt sidan kan rötterna ha skadats, då kan det vara aktuellt att rotfylla tanden. En ej färdigutvecklad rot har större chans att klara sig utan rotfyllning än en färdigutvecklad rot.

Läs mer om hur du hanterar utslagna permanenta tänder >>
Läs mer om hur du hanterar utslagna mjölktänder >>

Boka tid för kontroll

Blir tanden lös om fyllningen har lossnat?

Det kan hända att en tand känns lös, fast när du försöker rucka på den upptäcker du att den sitter stenhårt. Vad beror det på? Det kan vara en fyllning (lagning) som har lossnat. Det kan också vara en fyllning som sitter kvar, men är har släppt lite grann. Indikation på att en lagning har släppt är bland annat en kittlande och ilande känsla. Eftersom det är svårare att rengöra om en lagning har släppt så kan även tandköttet se lite irriterat ut. Kontakta din tandläkare för undersökning.

Kan en tandutdragning göra angränsande tänder lösa?

Om du har fått en tand utdragen hos tandläkaren kan det påverka känslan i närliggande tänder. Det kan kännas som de angränsande tänder är lösa, men så är vanligtvis inte fallet. Om du uppfattar närliggande tänderna som riktigt lösa bör du besöka tandläkaren som kan kontrollera tillståndet.

Kan tandpressning/tandgnissling leda till lösa tänder?

Om du gnisslar tänder eller pressar tänder i sömnen kan det hända att tänderna ömmar, något som du kan uppfatta som att de är lösa. Men det kan även vara så att tänderna utsätts för belastning (pressning/gnissel) som orsakar att de ruckas lite från deras placering. När belastningen upphör kan tänderna komma att bli mindre lösa. Vi rekommenderar dig att rådfråga en tandläkare som kan undersöka dina tänder mer grundligt.

Kan tandreglering orsaka lösa tänder?

När tänder flyttas med hjälp av tandregleringsmetoder är det vanligt att tänderna blir lite lösa. När behandlingstiden är klart kommer tänderna att växa fast igen. Om du anser att tänderna är onormalt lösa bör du prata med tandregleringsspecialisten som har hjälpt dig.

Är det normalt att tänderna är lösa under tillväxten?

Både mjölktänder och permanenta tänder kan vara lite lösa under tiden som de växer fram. Det är normalt och de kommer växa fast allt mer under tillväxten. Om tanden gungar till varje gång du biter ihop bör du kontakta tandläkaren.

Boka tid för kontroll

Boka en tid och låt en tandläkare kontrollera dina tänder. Lösa tänder ska alltid tas på stort allvar och vi hjälper dig gärna.

Patientfrågor om Lösa tänder
Hej! Jag är 14 år och en av mina främre baktänder är lös. Jag vet inte om har tappat mjölktanden som varit där eller om det är en vuxentand som är lös. Jag vickar på tanden ofta men är osäker på om jag verkligen ska tappa den. Ingen annan tand är lös. Vad ska jag göra?
Hej
Boka dig gärna hos en tandläkare för att kontrollera om detta är en mjölktand som är lös och att permanenttand är på gång.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-06-16

Hur tar man bort en lös tand
Hej
Om den lösa tand är en mjölktand så är det bara att vicka på tanden om den är något lös. Processen tar olika lång tid beroende på vilken tand det är och hur barnet växer. Viktigt att känna av att tanden är något lös innan vickandet börjar.
Är mjölktanden inte alls lös och en vuxentand har kommit fram boka gärna en tid hos tandläkaren för kontroll och ev få hjälp med dra ut mjölktanden.
Är det en vuxen tand som är lös, boka gärna en hos tandläkare för hjälp med detta. Tanden ska kontrolleras innan åtgärd utförs.
Hoppas att svaret är till din hjälp

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-21

Jag hade ett epileptiskt anfall och smällde då ihop mina käkar. En av mina framtänder är nu lite lös. Enligt hemsidan bör den fästa sig igen av sig själv, men ungefär hur lång tid kommer detta ta och när bör jag söka vård?
Hej
Sök redan vård för att säkerställa att tanden är hel, inte fakturerad och att inte tanden har någon förändring vid rotspetsen efter smällen. Om tanden är mycket rörlig så fästs den ibland mot granntänderna för att den ska stabiliseras. Om du har redan varit på kontroll direkt efter händelsen och det visade sig inga avvikelser så kan processen att tanden stabiliseras ta olika lång tid beroende på kraften tanden träffade. Rörligheten minskar sakta allt eftersom.
Hoppas att svaret var till din hjälp.
Med vänliga hälsningar.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-01-08

Mina tänder börjar bli lite lösa går dom att rädda eller måste ja dra ut dom ? Är 27år gammal så har lite panik
Hej
Jag skulle rekommendera dig starkt att boka en undersökning snarast för att utreda vad är det som orsakar att dina tänder känns/blir lösa, tandlossning? Pressning? Annat?. Vid undersökning ska tandläkaren se över vilka tänder har bra respektive mindre bra diagnos och vilka tänder är utdragsmässiga. Huvudsaken är att fastställa orsak och påbörja nödvändiga behandlingar snarast för att rädda så många tänder som möjligt. Lycka till!
Hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-04-25

Om en lös tand kläms fast av en ny tand som vuxit med bredvid. Kan det skada "vuxen tanden" som ska komma ned där den lösa tanden klämts fast?
Hej Sofia,

Oftast släpper mjölktanden om man kan vicka ut den. Sök gärna din tandläkare för tid att kontrollera det och få hjälp vid behov.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07

Hej, min dotter är 3 1/2 år och hennes framtand nere är lite lös. Bör jag kontakta tandläkaren?
Hej Louise,

Det är bra om en tandläkare kontrollerar så att det inte är något som kräver åtgärd.

Ha en fortsatt trevlig måndag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-11-12

Jag är 16 år. Jag har över lag varit väldigt sen med mina tänder och har därför fortfarande 3 kvar. Jag känner att de börjar lossna nu, och jag känner molande smärta där de sitter, alla tre i överkäken, två på en sida och den tredje mitt emot. Jag har inte dragit ut tänder förrut men vill verkligen inte göra det heller. Jag ser inte varför de skulle göra det men å andra sidan är ju inte jag tandläkare. Vad tror ni? Skulle det vara bättre att dra ut dem eller att låta dem lossna av sig själva? De är så pass lösa att jag kan vicka lite på dem
Hej

Om de är lösa och du kan vicka på dem, kan du ju göra det så de lossnar snabbare.
Om du inte har besvär el tänderna kommer snett el så ,så tycker jag du kan vänta och påpeka för tandläkaren vid nästa undersöknigstillfälle. Får du problem, kontakta tandläkare innan dess.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-02

Hej,
min 7 åriga dotter har en något lös framtand (nedtill) som dock är en vuxentand. Hon har inte några andra sjukdomar och inga tandproblem sedan tidigare. Bör jag söka tandläkare om detta eller är det troligt att det går över.
Hej
Jag tycker ni ska kontkata tandläkare. Dock sitter tänderna upphängda i fibrer och kan kännas något lösa om an vickar på dem utan att det är något konstigt men kontakta tandläkare för säkerhets skull

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30

Jag är 13 år & min ena kindtand är lös & jag har vickat på den hyfsat mycket, så jag tycker att den borde lossna nu. Dessutom som är jag väldigt öm precis runt tanden. Det gör ont när jag bitter ihop käkarna & när jag tuggar. Jag tror inte tanden är tillräckligt lös för att lossna än & det gör för ont att dra ut den helt enkelt. Detta har hänt förut med mina kindtänder. Hur kan jag göra för att slippa smärtan i tanden hela dagarna & finns det något tips på hur man lätt får ut sin tand?
Hej
Det enda tipset är nog tyvärr att vicka på den.Att du är öm runt tandköttet samt att det gör ont att när du tuggar beror på att tanden är lös och det blir som litet sår runt tanden. Helt normalt.

Man kan köpa Xylocainsalva på apoteket och smörja in lite, lite i tandköttet runt tanden om det är väldigt besvärligt att te x äta, men det lindrar ju bara ett kort, kort tag.

Du kan ju också gå till tandläkaren och be om hjälp med att dra ut den under bedövning för att slippa ha ont.

Lycka till :-)

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-01

Jag har hål i en tand längst bak ich jag har inte ont eller nåt ska jag vänta tills den är lös innan jag drar ut den? För jag vill dra ut den inte laga den.
Hej

Jag tycker du ska kontakta en tandläkare. Man behöver titta på tanden för att avgöra.
Om du har ett stort hål och inte gör något åt det kommer du få ont i tanden när kariesangreppet kommer in till tandnerven. Kariesangreppet gör också att emaljen blir mjuk och porös. Ju större detta blir ,ju mjukare blir tanden och desto svårare att dra ut. Mitt råd är därför att konsultera en tandläkare som får titta på tanden redan nu INNAN du får ont.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-19

Känns som om mina ena framtand är lite lös. Började med att jag fick extremt ont i den. Kunde knappt nudda den med tungan och nu när smärtan gått över känna de som om den är lite lös när jag biter ihop.
Har vart hos folktandvården men de säger att de bara är att vänta och se??? Jag får panik och går runt med ont i magen varje dag. Vad gör jag?
Hej!
Om tandläkaren tyckte att det inte var något akut så vänta i ett par månader och se hur det går.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-19

Hej Jag är tjej snart 20 och fick nu plötsligt lite ont i den näst främsta överhanden på höger sida, den mellan framtanden och "vampyrtanden". Jag kände på tanden och den är lite lös, jag har en tand längst bak som vill komma fram. Vad ska jag göra? Vicka loss den eller gå till tandläkaren?
Hej!
Jag tycker att du ska gå till tandläkaren.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-10

Jag har en undran , om man har blottade tandhalsar, jag har inte så jättemycket, 6 års tänderna är lite mer än resten av tänderna, men jsg har varit till tandläkaren ett antal gånger sedan i våras och man har sett att tandköttet dragit ner , men nu har det blivit på framtänderna på både fram och baksidan, ska till tandläkaren i början av Mars , kan jag tappa tänderna , framtänderna känns lösa och tandköttet lite svullet, men kan nog bero på att jag pressar tänder på nätterna, är risken stor att tänderna trillat ut?
Är rädd:(
Hej!
Tandköttet drar sig lite tillbaka med åldern och kan även bero på tandgnissling. Utan att ha sett hur det ser ut så tror jag inte du behöver vara rädd för att tappa tänderna. Var noga med att hålla rent bara.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-30

Hej
Jag är snart 13 år
Jag visste inte var jag skulle vända mig så jag vände mig hit... Hur som helst, en av mina vuxen-tänder är lös och lätt att vicka på. Vad ska jag göra? Går det att fixa utan att gå till tandläkaren? Kan dem växa fast igen?
Hej, högst troligen är det inte en vuxentand som är lös. Jag tycker att du eller ifall du kan be en förälder boka in en tid till tandläkare för att se över din tand. Man ska kallas för undersökning till tandläkare det år man fyller 13 så det är dags för dig i vilket fall. Bästa hälsningar

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Jag ska få en kindtand utdragen. Den har djupa tandfickor och jag har blivit opererad av specialist och kämpat mycket själv med skötsel. Hur kan denna infekterade och delvis lösa tand påverka mitt allmäntillstånd? Jag är snart 70 och har artrit i många leder.
Hej!
Det är inte bra att gå omkring med en infektion i kroppen, speciellt som du har andra hälsoproblem. Målet är att sträva mot infektionsfrihet i munhålan.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-08

Hej, Jag är en kvinna på 65 år. För några veckor sedan när jag åt knäckebröd till frukost så bet jag till så att hörnet av brödet körde upp i min näst sista övre hörntand. Efter det blev halva tanden lös in mot käken. Denna tand är lagad och en liten bit gick av för några år sedan. Tuggar med andra sidan och borstar tänderna flera gånger om dan nu med Zendium som jag använder mot ilningar och tar kalcium tabletter. Kan den fixas eller måste den dras ut?
Hej!
Det är lite svårt att svara på men det finns en risk att tanden spruckit så mycket att den måste tas bort.
Dessvärre hjälper varken kalciumtabletter eller Zendium mot spruckna tänder.
Ta kontakt med din tandläkare för att undersöka hur det står till.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Hej! Jag har en jättelös tand i bakkant, är 50 år. Det började efter jag gick in i den berömda väggen och den har inte fäst än fast det är flera år sedan. Nu börjar jag få problem att äta för att den är så lös. Har varit hos tandläkaren regelbundet och de har avfärdat det varenda gång.
Hej!
Det låter inte bra. Om du har sådana besvär nu kanske det är lättare att diagnostisera nu än tidigare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Hej! Jag har ett par vuxentänder som är lösa kan det bero på att tänderna växer? Har inte slagit i mina tänder eller något liknande men har dock "puttat" på dom med tungan är orolig över att jag ska tappa dom. Mvh Amanda Karlsson
Hej!
Alla tänder har en liten fysiologisk rörlighet. Om du biter fel kan tänderna ibland bli lite lösare. Be tandläkaren kontrollera det nästa gång du är där.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

Hej jag har diabet mina tänder blir lös vad kan man göra
Hej!
Har du diabetes så finns en ökad risk för tandlossning. Du bör i så fall få tandlossningsbehandling hos tandläkare/tandhygienist.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Hej!
Vår 6-åriga sons ena tand (permanent) som växer fram i underkäken är lite lös. Är det normalt att de är lite lösa under tillväxten?
Hej!
Ibland kan de kännas lite lösa men om det är så att den gungar till varje gång han biter ihop tycker jag att ni söker upp upp tandläkaren.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Hej!

Min dotter på sju år har en växande tand som verkar lös. Tanden sitter till vänster om mittänderna fram i överkäken.

Är det något att oroa sig för, eller kan det ses som normalt?

Tack
Mvh Andreas
Hej!
Är det en mjölktand eller permanent tand? Jag tycker det vore bra att en tandläkare får titta snabbt på din dotters tand för säkerhets skull. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej jag har spelat trumpet i närmare 30 år. Senaste besök hos tandhygienisten så
talade hon om att mina framtänder var lösa . Det var ingen fara sa hon. Problemet låg på knappt på en etta på någon skala. Spela trumpet som vanligt sa hon.
Är detta allvarligt ? Kommer mina framtänder att lossna.Jag är snart 77 år.
Hälsningar
Chris
Hej!

Sannolikt är det ingen risk för detta och det är bra att din tandhygienist tittat på detta. Min rek är ändå att om en rörlighet noterats att be att en tandläkare gör en snabb undersökning av tänderna. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej jag är 11 år och har en mjölktand som varit lös i typ 1 eller 2 månader och det gör ont i tandköttet när jag petar där vad ska jag göra
Hej, be någon av dina föräldrar boka en tid till din tandläkare så kan vi se om vi kan hjälpa dig med tanden. Många gånger hjälper det att vicka varje dag på sin lösa mjölktand som kan ge ont i tandköttet när den skaver då den är vass och lös. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-29

Hej! Mina framtänder är båda lösa så de flyttar sig en halv millimeter... är det normalt? Eller vad ska jag göra?
Hej!

Alla tänder har en normal minimal rörelse i sig, vad som är normalt eller inte behöver du uppsöka tandläkare för att få en korrekt bedömning. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej. Jag vaknade en morgon av att när man tryckte på min fram tand så gjorde det ont och att den kändes lite lös, måste jag gå och kolla den??
Hej!

Om du själv tycker tanden är lösare än normalt samt gör ont så bör du absolut låta en tandläkare titta på det. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-22

Hej jag har en framtand som är väldigt lös vad skadan göra å vad kan man göra åt det??
Hej!

Du behöver komma in på en undersökning för bedömning av vad man kan göra med tanden. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-20

Hej jag är 12 år och jag har en "lös" (den är lös fast inte för lös) tand i under käken näst längst in det jag ont som sjutton när jag biter och äter så jag har bytt håll så jag äter på vänster sidan istället för häger vad kan det bero på? Jag har tappat ungefär 2 tänder inom dessa 2-3 månaderna de växte ut snabbt och bra men vad kan man göra åt de längst bak?
ska man gå till tandläkaren eller ska man bara vika på?
Hej!
Det är troligen en mjölktand framför sexårstanden som är lös. Det kan göra ont att tugga på lösa tänder när de är på väg att lossna.
Men är du orolig ska du kontakta din tandläkare.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-12

Jag var hos tandläkaren idag och fick ena framtanden slipad. Jag fick även göra avgjutning för bettskena då jag "tuggar" på nätterna. Jag bad honom känna på den andra framtanden då jag upplever den som lös. Han sa att den satt som sten. Jag tycker ändå att den känns lös, stöter emot de andra tänderna när jag tuggar på ett sätt jag inte känt förut. Men eftersom han kände och jag var på en vanlig undersökning för knappt 7 veckor sedan kanske det bara är inbillning?
Det kan ibland kännas annorlunda när man slipat in en tand. Jag skulle avvakta tills dess att du använt din bettskena i några veckor. Skulle det fortfarande kännas konstigt då får du höra av dig till din tandläkare.

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-24

Hej!

Jag drog ut en lös tand för 4 dagar sedan. Nu känns det som tanden bredvid är lös. Den rör sig väldigt lite, men känns precis som innan den första lossnade. Den jag drog ut hade blivit infekterad efter en rotfyllning och var svår att få ut då den gick sönder. Kan det vara så att tanden bredvid är lös, eller kan det kännas så efter ett par dagar?
Hej!
Det kan ibland kännas annorlunda på angränsande tänder efter en tandborttagning. Känner du dig osäker så kontakta din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22

hej jag har en lös tand på grund av att jag gnisslar tänder på natten och har nu en bettskena på natten... min fråga är om den kan växa fast igen eller om ajg kommer att behöva dra den?

mvh jennie
Hej!
Det är väldigt svårt att svara på din fråga utan att veta närmare hur det ser ut i din mun.
Ev. kan tanden bli lite mindre lös när den inte utsätts för så stor belastning längre.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-17

Är det normalt att ha mer än 1 tand lös samtidigt? Och är det normalt att tandköttet blöder när man precis har tappat en tand?
Hej. Ja, det är helt normalt.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-23

Ska jag dra ut min lösa tand eller låta den sitta kvar?
Varför är tanden lös? Är det en mjölktand eller en permanent tand? Har du slagit i tanden eller har den en tandlossningsskada?
Hur du ska göra med din lösa tand beror på varför den är lös.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, Är 19 år, varit på kontroll för 6 månader sedan (inget fel) och borstar tänderna med eltandborste, samt tandtråd och munskölj. Ingen synlig infektion eller smärta. Kan den vara lös, eller inbillar jag mig? Om jag trycker bakifrån med tungan upplever jag den 'ruck' bar. Min pojkvän tycker inte den känns lös.
Hej!
Är det en framtand som du tycker känns lite lös?
Alla tänder är lite, lite rörliga och ska vara det.
Försök att inte trycka på och känna på tanden så mycket den närmaste tiden. Låt den vara ifred lite. Ät som vanligt.
Känn på tanden om ett par veckor och om du fortfarande uppfattar den som lös eller om den gör ont tycker jag att du ska söka upp din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! När jag äter något hårt son exempel godis på lördag då känns det som om mina vuxentänder kommer åka av eller med. Att de kommer lossa. Kunde är det för hårt eller något. Är det normalt vad ska jag göra?
Hej. Om det känns som att tänderna ska lossa när du äter något hårt tycker jag att du ska boka tid hos en tandläkare för en vanlig undersökning. Då får du veta om allt är som det ska med dina tänder eller om något behöver göras.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! När jag äter något hårt som exempel godis på lördag då känns det som om mina vuxentänder kommer åka av eller med. Att de kommer lossa. Är godiset för hårt eller något. Är det normalt vad ska jag göra?
Hej!
Jag tror inte att dina nya tänder kommer att lossna, men det finns ju risk för att du kan få hål, karies, i dem om du äter godis ofta.Tugga inte på t.ex. hårda karameller.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har en brygga i överkäken som hänger på två tänder och en saknad i mellan. Nu är jag tämligen säker på att en av tänderna som fäster bryggan är lös. Jag känner att det är instabilt. Tanden är sedan tidigare rotfylld. Min tandläkare har undersökt stället vid två tillfällen och även försökt banka bort bryggan eftersom jag först trodde att den satt lös men nu är jag säker på att det är själva tanden som är lös. Vad bör jag göra? Ska jag ta bort bryggan och göra en ny eller vad rekommenderar ni? Min tandläkare ser inget konstigt varken på röntgen eller vid undersökningar.
Hej!
Jag kan inte rekommendera någon behandling alls eftersom jag inte vet hur dina tänder vid bron och runtomkring ser ut.
Jag föreslår att du pratar med din tandläkare igen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

min tand var lös men jag orkade inte vänta så jag drog ut den själv men nu har jag jätte ont när jag äter
Hej!
Sök upp din tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej ibland känns min framtand lös när jag tillexempel biter ihop tänderna kan det vara något farligt?
Hej.
Att en tand känns lös kan bero på att tanden är överbelastad, men också på att den är skadad av tandlossning, infektion eller om man har fått ett slag mot tanden.
Det kan därför vara bra att låta en tandläkare titta på din framtand så får du svar på vad det kan bero på i just ditt fall.

Sofia Jofred, leg tandläkare

hej,Jag är 54 år och använder blodtrycksmediciner sedan 2 månader, då jag har en inflammation/artros i vänster fot som troligen lett till ökat blodtryck. Häromdan känner jag att vänster hörntand i nedre käke känns lös och det ilar lite grann när man tuggar med den. Jag använder också en snarkskena på natten sedan ett år tillbaka. Vet Ni om blodtrycksmedicin eller snarkskena kan orsaka tandlossning ?
Hej!
Det är inte troligt att vare sig blodtrycksmedicinen eller snarkskenan orsakar tandlossning.
Medicin mot högt blodtryck kan ibland ge muntorrhet vilket kan öka risken för karies, alltså hål i tänderna.
Om snarkskenan passar bra orsakar inte den heller tandlosning.
Sök upp din tandläkare för en kontroll av den lösa tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har tandställing å är 16 och har en lös tand typ längst fram i underkäken och det gör ont när jag biter med den och jag vet inte om jag har tappat mina mjölktänder i underkäken och om det finns nått att göra om jag tappar den å det inte kommer nån ny tand..
Hej!
Du har troligen tappat alla dina mjölktänder om du är 16 år. Prata med den tandläkare som sköter om din tandställning om du har mycket ont i framtanden. En tand som man håller på att flytta kan kännas lite lös och ibland vara lite öm.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, Jag håller på att få mina visdomständer och upptäckte precis att jag kan vicka lite på dem. Ska det vara så?
Hej!
Tänder som håller på att växa fram är normalt lite rörliga eftersom roten inte är riktigt färdigbildad.
Låt tänderna växa fram i lugn och ro och håll inte på att vicka på dem i onödan.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! Jag och min kille brukar skoja med att små slåss med varandra då vi båda håller på med kampsport. Slutade med att jag råkade träffa honom vid tänderna och han började blöda. Han har lagade tänder där sen innan och nu sa hann att dem kändes lösa m.mVad ska vi göra?
Hej!
Om hans tänder känns mycket lösa och/eller gör ont är det bra att låta en tandläkare kontrollera tänderna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Hur mycket kostar det att sätta in implantat kindtand?? Går det att rädda en tand som rör på sig ( vickar)?
Hej!
Ibland går det att rädda en tand som rör sig lite men det är svårt att säga utan att ha undersökt tanden och omgivande vävnad.
Kostnaden för ett implantat beror också på förhållandena runtom där implantatet ev. ska sättas. Kontakta din tandläkare för en undersökning och ett terapi- och kostnadsförslag.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har en ganska lös tand, men jag vill inte dra ut den för då har jag typ inga tänder kvar i munnen och jag kommer se jätte konstig ut. Men måste jag dra ut den? Eller kan den baa va där?
Hej!
Det går inte att ge ett bra svar på din fråga utan att ha sett hur det ser ut i din mun för övrigt och hur det ser ut just vid den lösa tanden. Ta kontakt med en tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är 16 och har tandställning sedan ett tag tillbaka. Jag har märkt att en tand längre bak på underkäken är ganska lös och tanden bredvid är också lös men inte lika mycket. Är det något jag behöver oroa mig över? Jag är ganska rädd eftersom jag redan har tappat alla mjölktänder
Hej!
När man flyttar tänder med hjälp av tandställning blir tänderna lite lösa. De brukar sedan växa fast igen. Prata med tandregleringsspecialisten nästa gång du har tid där.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Är det normalt att en tand i överkäken rör sig lite när man vickar på den? Kindtand 5
Hej,
Alla tänder har en viss rörelse i sig men det ska inte avvika för mycket från resterande tänder. Om du misstänker att den är lösare än de andra skulle jag råda dig att tala med dig tandläkare om detta och få det kontrollerat.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Var till en tandhygienist som verkligen vred mina framtänder o sa att det var tandlossning fick on i flera dagar efteråt känns inte rätt kan de fastna igen
Hej!
Jag har svårt att svara närmare på din fråga, eftersom jag inte vet hur det ser ut i just din mun.
Beställ en tid hos din tandläkare för att diskutera din tandlossning och behandling av den.
När man har varit hos tandhygienisten och fått hjälp att göra rent i djupa tandköttsfickor kan man ibland få lite ont ett par dagar efteråt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en 65-årig kvinna som upptäckte igår att en framtand sitter löst. Jag har svår tandläkarskräck sen barndomen och har inte varit hos tandläkaren på ca 6 år men skött mina tänder mycket bra. Är nu jätterädd för att jag ska tappa tanden - finns det nån möjlighet att tanden kan växa fast igen?MvhKirsten Östh
Hej,
Jag kan inte svara på varför tanden sitter löst och därför är det svårt att säga om det går att hjälpa tanden att återfå fäste eller ej. Boka en tid till en tandläkare och informera när du ringer att du är tandvårdsrädd.

Linnea Linnér, leg tandläkare

gör det ont att dra utt en ös tand för jag har en lös tand som jag vill dra utt sälvsom jag gjode på min förata tand
Hej,
Är det en lös mjölktand kan du vicka ut den själv. Om du tycker att det är besvärligt eller gör ont kan du kontakta din tandläkare och få hjälp med detta och då får du även bedövning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 19 år, har nu känt i några dagar att min hörntand känns konstig, känns som den är lös men den är inte de, på baksidan av tanden är den typ som en stor brunfläck,tandköttet är lite irriterad och blöder lätt, de känns killande. Borstar tänderna 2 ggr om dagen,använder tandtråd och munskölj. Har också för mg att jag har en fyllning där, kan de vara att den åkte ut? Har slutat äta för jag är så rädd om min tänder? Fick tid hos tandläkaren i mitten av augusti vad ska jag göra?Orolig som bara den
Hej!
Det kan mycket väl vara så att en gammal fyllning har lossnat. Ev. sitter den kvar men är lös och då är det ju lite svårare att göra rent där och tandköttet kan bli irriterat. Försök att hålla så rent som möjligt.
Om du har ont eller är mycket orolig tycker jag att du ska ringa tandläkaren igen och höra om du inte kan få komma lite tidigare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejÄr 67 år och MYCKET dåliga tänder pga fruktsnsvärd tandläkarskräck sedan unga år.Nu har jag en jättelös tand i underkäken.Har även oro sedan många många år tillbaka och en rad allergier.Nu undrar jag om min lösa tand kan ge samma symtom som oro/ångest. Min man tror det. Låter logiskt Har även lite ont i ett öra. Skulle bli otroligt tacksam om ni hinner svara.
Hej!
Jag förstår om du känner dig mycket orolig för din lösa tand om du har svår tandvårdsskräck.
Det bästa du kan göra är att ta kontakt med en tandläkare och få tanden undersökt Tala om för tandläkaren att du är mycket rädd och orolig. Det är mycket möjligt att tanden behöver tas bort och om en tand är mycket lös brukar det gå lätt att ta bort den.
Beställ en tid hos tandläkaren så fort som möjligt så slipper du oroa dig under lång tid.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Är 27 år och höggravid, mina båda framtänder nertill är/känns?) lösa och har ont där från och till. Om de skulle vara lösa finns det någon annan lösning än inplantat ? Mvh
Hej,
Först och främst behöver man titta på vad orsaken till att du upplever dem lösa är. Om man behöver ta bort tänderna så finns det olika behandlingsmöjligheter för att åtgärda tandluckan i form av en tandstödd bro, etsbro eller implantat

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 17 år och har så dåliga tänder har misskött mina tänder i flera år så har några hål har lagat 13 gånger och är rädd jag kommer tappa dom innom en snar framtid, finns de någon chans att ersätta dom med nyaOch är tandimplantat ett bra val när dom trilla ut Uppskattar alla svar för mår riktigt dålig av de fundera till och med på att begår självmord, för tappa jag tänderna så kommer nog min tjej lämna mig och hela mitt social livet försvinner är så rädd :(
Hej,
Du behöver inte oroa dig. Att du har flera lagningar resulterar inte i att du kommer att tappa dina tänder. Försök bara att vara noga med att ta hand om dom och besök tandläkaren/tandhyginisten regelbundet för att underhålla dina tänder. När du träffar din tandläkare rekommenderar jag att du berättar om din rädsla för att tappa tänder. Tandimplantat kan ersätta förlorade tänder men dessa opererar man inte in förrän man har vuxit klart, dvs först efter 20 års ålder.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag fick en spark på munnen så min högra framtand blev lös, inte jätte men den går att vicka på och det gör relativt ont, jag var varken ätit, druckit eller borstat tänderna sen det hände för nästan 24 timmar sen eftersom att jag är rädd att den ska bli lösare, jag undrar växer den fast igen kan den bli krokig? Är väldigt orolig så skulle bli jätteglad för svar. Tack på förhand.
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar en tandläkare snarast för att kontrollera dina tänder efter denna händelse.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.