Missfärgningar och gropar

Missfärgningar och gropar på tänderna är vanligt. Här förklarar vi vad missfärgningar och gropar kan bero på och hur vi kan hjälpa dig för att åtgärda missfärgade tänder.

missfärgningar tänder

Missfärgningar på tänder är vanligt förekommande och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Det som kan orsaka missfärgningar är bland annat mat och dryck så som kaffe, te, rödvin och läsk. Den som snusar eller röker dagligen riskerar också att få missfärgningar på tänder. Det finns även genetiska faktorer som bidrar. Med åldern kommer även missfärgningar eftersom emaljen tunnas ut och tandbenet, som har en gulare nyans, syns mer.

Vissa kan även uppleva att de har gropar i tänderna. Dessa gropar kan vara en ofarlig defekt i emaljen som är svåra att rengöra och det kan bli missfärgat och samlas tandsten. Skulle det ila kan det vara ett kariesangrepp och du bör då uppsöka en tandläkare.

I många fall är det enkelt att ta bort missfärgningar med bland annat tandblekning eller saltblästring. Om du har problem med missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning.

Vanliga frågor

Hur får jag bort missfärgningar på tänder?
I ett förebyggande syfte kan du försöka undvika de faktorer som bidrar till missfärgningar på tänder som till exempel viss mat och dryck, även snusning och rökning.
I många fall är det enkelt att ta bort missfärgningar med bland annat tandblekning eller saltblästring. Om du har problem med missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning.
Varför får jag missfärgningar på tänderna?
Missfärgningar på tänder är vanligt förekommande och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Det som kan orsaka missfärgningar är bland annat mat och dryck så som kaffe, te, rödvin och läsk.
Den som snusar eller röker dagligen riskerar också att få missfärgningar på tänder. Det finns även genetiska faktorer som bidrar.
Med åldern kommer även missfärgningar eftersom emaljen tunnas ut och tandbenet syns mer, som har en gulare nyans.
När jag ska jag uppsöka tandläkare?
Om du har problem med missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning.
Ibland uppstår även små svarta eller vita prickar på tänderna, oftast är de ofarliga, men det kan också vara en indikation på karies och då är det bra att kontakta din tandläkare.
Vad finns det för tandkräm mot missfärgningar?
Om det är missfärgningar i emaljen så kan whiteningtandkräm som innehåller mer putspartiklar hjälpa.

Missfärgningar på tänderna

Alla tänder ser olika ut. Både form, placering och färg på tänderna kan variera från person till person. En vanlig fråga våra tandläkare och tandhygienister får är varför tänderna är missfärgade. Vad har hänt? Går det att åtgärda?

Missfärgningar på tänderna kan bero på en mängd faktorer. Ofta beror missfärgningarna på den enskilda individens vanor, livsstil eller genetiska faktorer. Att dina tänder kanske skiljer sig från hur tänder ”bör” se ut behöver inte innebära att något är fel. Missfärgningar är vanligt förekommande.

Många gånger är det enkelt att ta bort missfärgningar med bland annat saltblästring eller tandblekning. Nedan kan du läsa mer om missfärgade tänder, vad missfärgningarna beror på och vad du kan göra för att motverka och/eller få bort dem.

Varför är tänderna missfärgade?

Nedan ger vi nio exempel på orsaker till missfärgningar på tänderna. Kom ihåg att alla är olika. Är du orolig över just dina missfärgningar rekommenderar vi dig att kontakta en tandläkare för individuell bedömning. Vi ser också över alternativ för att få bort missfärgningar. Boka en undersökning eller ring oss så hjälper vi dig.

010-550 15 00
Boka en tid

1. Mat & dryck kan orsaka missfärgningar

Vid stort intag av viss mat och dryck kan missfärgningar uppstå på tänderna. Hur kommer det sig att tänderna missfärgas av mat och dryck? I vissa produkter finns färgämnen som skapar ytliga beläggningar på tänderna. Det är dessa beläggningar som gör att du uppfattar att tänderna har ändrat färg. Det är främst väldigt varm eller kall mat/dryck som ökar risken för missfärgningar då porerna i emaljen öppnar upp vid kalla och varma intag.

Ett tips är därför att dricka med sugrör så vätskan inte kommer i kontakt med tänderna i samma utsträckning. Missfärgningar på grund av mat eller dryck går oftast att putsa bort hos tandläkare eller tandhygienist.

Vi vet med säkerhet att ett stort intag av följande kan bidra till missfärgningar:

• Kaffe
• Te
• Rödvin
• Coca Cola/Sportdryck (frätande)
• Curry/gurkmeja
• Balsamvinäger
• Bär
• Soja
• Rödbetor
• Ketchup

2. Tobak, cigaretter och snus kan orsaka missfärgningar

Du som snusar och/eller röker på daglig basis ligger i en högriskzon för att få missfärgningar på tänderna. Cigaretter och snus innehåller kemikalier som lämnar ett lager av rester på rökarens tänder. Nikotin och tjära orsakar missfärgningen. Cigaretter med hög nikotin- och tjärahalt orsakar således de värsta missfärgningarna.

Viss missfärgning som orsakats av tobak går att få bort med puts och polering, djupare missfärgningar går ofta att få bort med tandblekning. Observera dock att fortsatt konsumtion av cigaretter och snus kommer att missfärga tänderna igen. Ju mer du röker eller snusar, desto snabbare kommer missfärgningarna tillbaka.

3. Antibiotika kan orsaka missfärgning

Barn som blir penicillinbehandlade löper större risk än vuxna att få missfärgade tänder som bieffekt. Anledningen är att barn ofta får penicillin förskrivet som suspension och mixtur, det vill säga med lokalpåverkan i munhålan

Orsaken till missfärgningar är en pigmentering av tandbeläggningar, det vill säga en ytlig missfärgad hinna utanpå emaljen. Det är viktigt med god munhygien både under och efter penicillinbehandlingen. Puts hos tandhygienist eller tandläkare brukar ge goda resultat för att få bort missfärgningar orsakade av antibiotika.
Mammor som behandlas med antibiotika under graviditeten kan överföra denna bieffekt av medicinen till barnet. Barnet kan då få missfärgade tänder i ung ålder.

4. Genetiska missfärgningar (medfödda)

Anlagen till mjölkframtänderna bildas till stor del redan innan födseln. Om barnets mjölktänder är missfärgade är det något som ”bestämdes” redan i magen, i vissa fall under amningen. På mjölktänderna kan skadad emalj synas som kritiga, vita fläckar. Det finns olika orsaker till dessa vita fläckar på tänderna. Det kan handla om en stor mängd fluortillförsel (antingen via mamman eller senare till barnet). Det kan också vara en sjukdom som bidragit till näringsmässig obalans. Ovan nämndes även antibiotikans påverkans på tandens emalj.

Ett barn som har missfärgade mjölktänder riskerar att få permanenta tänder som också är missfärgade. Det finns dock chanser att de permanenta tänderna kommer upp opåverkade.

Under 1970 talet började tandläkare rapportera om MIH, mineraliseringsstörning, hos barn. Denna emaljstörning syntes oftast på 6-årständerna och ibland framtänderna. Forskning har pågått sedan dess men än idag är det inte kartlagt exakt vad som orsakar MIH. Missfärgningar i form av vitbruna fläckar och sönderfall av emajlen är indikation på en mineraliseringsstörning .

Kontakta en tandläkare för utredning om du ser tecken på mineraliseringsstörning på ditt barns tänder. Barnet rekommenderas få särskilt omhändertagande och vårdas i enlighet med en individuell behandlingsplan.

5. Svarta prickar/fläckar på tänderna

Om du ser små svarta/bruna fläckar på tänderna är det förmodligen missfärgningar eller tandsten (länk till distriktstandvarden.se/tandsten) i gropar och fåror på tänderna. Det är svårt att komma åt dessa små gropar i tänderna, vilket lätt gör att de missfärgas.

En svart prick på en tand kan vara en missfärgning av en fissur (fåra) som finns på tanden. Det är inget akut, men fråga din tandläkare vid nästa besök om ni kan göra något åt det. Ibland kan man öppna fissuren lite så att den kan hållas ren. Eller tvärtom – göra rent och sedan täta den med komposit. Tandläkaren vet vad som är bäst för dig och dina tänder.

Om du inte har ont eller ilningar i tänderna behöver du inte vara orolig för att det är karies (hål i tänderna). Det skadar dock aldrig att kolla upp det hos din tandläkare för att utesluta ett kariesangrepp.

6. Vita prickar/fläckar på tänderna

Små vita prickar kan vara små begynnande kariesangrepp (hål) som inte behöver lagas. Om du borstar noga kan de stanna av. Prickarna kommer då att finnas kvar men inte bli större/djupare. Vi rekommenderar dig ändå att inom snar framtid uppsöka tandläkare som får kika närmre på de vita prickarna eller fläckarna.

Vita fläckar uppe vid tandköttet kan det vara början till karies, så kallad kritkaries. Det ser ut som vita, kritaktiga fläckar på emaljytan. Vanligtvis ligger fläckarna precis vid tandköttskanten eller mellan tänderna.

På morgonen kan du upptäcka att tänderna är lätt ”kritiga” eller har en vit rand på sig. Anledningen är att du förmodligen sover med öppen mun, och tänderna torkar ut på natten. När du vaknar och salivtillförseln blöter tänderna så kommer de gå tillbaka till sin normala färg.

Vita prickar eller fläckar på tänderna kan också vara fluorskador. Skadorna har förmodligen uppkommit redan i ung ålder, om man som barn fått i sig för mycket tandkräm innehållandes fluor.

7. 6-årständerna kan ha en annan färg

När barnet får sina sexårständer kan föräldrar upptäcka att de har en gul-brun färg. Troligen beror det på en störning i bildningen av emaljen. Man ser det ganska ofta på de s.k. 6-årständerna och färgen kan variera från vitt till gult och brunt. Ibland drabbas en tand, ibland två, tre eller alla fyra 6-årständerna. Om barnet inte har ont så kan ni lugnt avvakta till nästa besök hos tandläkaren.

8. Skadade tänder

Om du har varit med om ett trauma med skadade tänder kan det vara orsaken till gulnande färg. Olyckor med traumatiserade tänder kan även resultera i grå-brun färg. Dessa färgskiftningar beror på att pulpan (bindväv i tanden) skadats eller dött. Om pulpan är död kan det vara ett alternativ att rotfylla tanden. Tanden kan också behövas avlägsnas. Det finns gott om alternativ för att ersätta den förlorade tanden med protetiska alternativ.

Har du någon gång uppmärksammat att din tand blivit blå/grå, och efter en tid återgått till sin normala färg? Då kan man beskriva det som ett blåmärke i tanden, som sedan försvann. Tillförande kärl till tanden är vidare än de kärl som för bort blod. Får man en mindre skada som trycker till kärlen vid ingångsöppningen till tanden kan det ibland bli så. Detta kan uppstå om du fått ett slag mot tanden eller skadat tanden på annat sätt.

9. Med åldern kommer missfärgningar

Emaljen tenderar att tunnas ut och dentinet (tandbenet), som är av en gulare nyans, syns igenom. Detta kan även inträffa vid frätskador eller om emaljen pressats bort av annan anledning. Frätskador (erosion) kan uppstå vid stor konsumtion av t.ex. citrusfrukter eller läsk. Emaljen slits också om tandborstning sker tidigare än en timme efter intagen måltid. Då är nämligen emaljen skör och ömtålig. Om du kommer med borsten i detta stadie så sliter du onödigt mycket på tandkronorna som redan utsatts för syraangrepp i samband med måltiden.

Jag har gropar i tänderna, varför?

Många patienten undrar varför de har “gropar” i tänderna. Dessa gropar behöver inte vara hål i tänderna. Det kan vara en ofarlig defekt i emaljen. I groparna är det svårt att rengöra och det kan bli missfärgat och samlas tandsten i hålen. Om det ilar eller gör ont kan det vara en indikation på kariesangrepp. Oavsett hur din grop ser ut bör du uppsöka tandläkare som kan undersöka dina tänder närmre. Ett hål borras och lagas. En “ofarlig” grop kan byggas upp med plastfyllning.

Ta bort missfärgningar

Missfärgningar på tänder går nästan alltid att ta bort eller minska. Distriktstandvårdens tandläkare rekommenderar följande metoder till ett vitare leende:

Airflow

För ytligare och lättare missfärgningar rekommenderar vi Airflow. Denna metod är väldigt skonsam och effektiv. En tandhygienist blästrar, polerar och putsar bort ytliga missfärgningar med så kallad Airflow, en saltblästringsmetod. Det ger ett snabbt resultat och väldigt fräsch känsla i munnen. Behandlingen tar omkring 30 – 40 minuter och kostnaden ligger på cirka 1000 kronor.

Läs mer om Airflow
Boka Airflow 010-550 15 00

Tandblekning

Tandblekning är en vanlig estetisk behandling som ger ett långvarigt resultat. På Distriktstandvården använder vi en säker metod där du är involverad i hela processen, och väljer själv vilken nyans du vill ha på dina tänder.

Läs mer om tandblekning
Boka blekning 010-550 15 00

Om Distriktstandvården

2010 tog Distriktstandvården över 10 kliniker från Folktandvården. Idag är vi en av Sveriges största tandvårdskedjor med 39 kliniker i Stockholm och Uppsala. Hit välkomnar vi både barn och vuxna för allmän-, estetisk och akut tandvård.

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2023-11-17
Patientfrågor om Missfärgningar/Gropar
Hej!
Om jag bokar en tid hos en tanshygienist, poleras och tvättas tänderna från missfärgningar då? Tack!
Hej Annie, och tack för din fråga.
Om du bokar tid för att ta bort tandsten gör hon det samt polerar dem men att ta bort missfärgningar måste man kolla först och säga om det ska behövas med air flow behandling och det skulle kosta runt 900 kr till.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-19

Hej!
För ungefär 8 år sedan slog jag ut halva min framtand och den lagades så den är hel. Problemet är dock att den har blivit missfärgad och är väldigt gul nu. Jag får ofta frågor om den och ser att folk stirrar, den är väldigt synlig. Går det att fixa detta hos tandläkaren? Till exempel fila bort och sen applicera ny? Upplever att tanden förstör mitt leende och att jag håller mig för att skratta för att folk inte ska stirra.

Ha en fin dag!
Hej Clara och tack för din fråga.
Ja, om tanden blir missfärgad kan man försöka bleka den, antingen byta fyllningen, göra en fasad etc. Svårt att säga utan att man kolla på tanden.
Fråga din tandläkare så du kan få något svar eller boka tid för att undersöka tanden.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-17

Är det möjligt att ta bort karies och missfärgningar på tänderna? Ifall det går hur mycket kommer det kosta? Jag är 19 år för tillfället.
Hej och tack för din fråga.
Karies måste tas bort om dem blivit stora, missfärgningar är en annan sak. Ibland går inte att ta bort.
Om du är 19 år och har svensk ID så borde du omfattas av barntandvård som är gratis tills man är 23 år.
Du måste listas på någon klinik för att bli undersökt och få eventuellt behandling.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-08

Hej, jag var på undersökning i onsdags. Jag hade nån missfärgning på ena tanden så tandläkaren fixade det med nån sorts verktyg (laserliknade tror jag). Men iaf tandläkaren gjorde det också längst bak också. Pga det har jag väldigt ont fortfarande idag, svårt att äta. Är det normalt?
Hej och tack för din fråga.
Jag förstår inte vad du fick för behandlingen. Jag kan inte se i daganteckningen. Det låter inte som det borde göra ont efteråt.
Bättre att du kontaktar kliniken eller tandläkaren du var på undersökningen så dem kan kolla och ge dig råd.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-24

Hej
Jag har tid hos Tandhygienisten imorgon. Jag vill få bort missfärgning på tänder . Redan gjort en årlig undersökning. Är det möjligt eller det blir 850 för undersökning och ytterliga 1000 för att ta bett missfärgning?
Hej Zara och tack för din fråga.
Om du redan har gjort en undersökning så behövs inte göra en ny, tandhygienisten kommer att bara skrapar bort tandsten och missfärgningar.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar.

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-19

Vad kan det betyda när man får en jätte lite svart prick på en tand
Hej och tack för din fråga.
Det svårt att veta. Ibland har det fastnar något i fisuren eller avstannad hål.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-12-09

Mitt brn har en sträck på sina framtänder vad ska jag göra
Hej och tack för din fråga. Svårt att ge dig ett svar. Har barnet varit på undersökning hos tandläkare? gäller mjölktänder eller permanenta? Hur gammal är barnet?
Det bästa är att du bokar en tid där patienten är listad och dem kan kolla på det.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-23

Hej jag har ett stort problem som min tandläkare inte kan hjälpa mig med. Mitt tandkött har krypit upp och rötterna på framtänderna syns dom bruna missfärgningar.Förslag på vad som kan göras tack
Hej och tack för din fråga.
Svårt att ge dig något förslag för behandling. Bättre att du bokar en tid med en tandläkare så man ge dig ett riktigt svar.


Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Mitt barn på 1,5 år har fått svarta fläckar på framtänderna, på både fram och baksida. Vad gör man åt detta? Vi har borstat hans tänder morgon och kväll sedan den första tanden kom.
Hej och tack för frågan. Ja, det kan vara en typ av bakterie vi har i munnen som ibland orsakar svarta missfärgning, det är inte mycket man kan göra. Borsta som vanlig morgon och kväll. Man kollar vid första revision undersökning vid 3 år ålders.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-09

Min son är 4 år och har missfärgning på dem två bakre tänderna. Tror det är hål då det var början på hål innan. Vi borstar morgon och kväll och godis bara på helgerna. Inge läsk eller saft får han dricka.
Hej Agneta och tack för din fråga. Ja, det är svårt att avgöra men om han har haft början till hål kanske har dem blivit större.
Kolla när det är det dags för en undersökning eller om man behöver göra en extra koll.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-29

Mitt barn har drabbats av fluorids. Hon är 10år vi visste inte att vårt vatten kunde innehålla felaktiga halter av flourider. Vi har ni beställt vatten prov.
Men tandläkaren sa att hon ska borsta tänderna 3ggr/dag och skölja 2ggr/dag med flux.

Men när jag läser ska man ta bort allt med fluorider så nu vet jag inte vad vi ska gör.

Hon fick ngn plast på två fläckar på framtänderna.
Men läste om andra behandlingar.
Hur ska vi gör nu?
Köper vatten på flaska tills vi fått ordning på vårt vatten men hur ska vi sköta hennes tänder. Och kommer alla nya tänder drabbad av detta?
Mvh Förtvivlad förälder
Hej Maria, tråkigt att du känner dig förtvivlad, tanken med att informera om kontroll av Fluorhalten i vattnet är för att säkerställa att ni har rätt halter men inte för att du får panik och behöva köpa vatten på flaska. Det kan hända att några tänder eller en tand får någon rubbning under sin utveckling som kan påverka strukturen på emaljen och den blir svagare. Höga Fluorhalter i vattnet kan vara en orsak men det finns andra möjliga som hög feber eller flera infektioner vid tillfället när tänderna bildas i käkbenet som varierar från tand till tand. Väldigt svårt att bekräfta.
Jag skulle inte rek borsta tänderna mer än 2ggr/dagligen och ev Flux en gång/dagl om hon har ilningar.
Man får inte ta bort fluorider i munnen eftersom dem behövs för att stärka tänderna, varje gång vi äter eller dricker något annat än vatten används Fluorid som vi har lagrat i saliven.

Få inte panik och fortsätt att dricka ditt kranvatten.
Din dotter behöver tätare kontroller med tandläkare.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-14

Hej! Jag sköter mina tänder jättebra men upptäckte precis en liten svart prick i kanten av min tand. Borde jag akutboka tandläkare eller kan jag vänta några månader tills det är dags för mitt redan bokade besök? Det gör inte ont eller nåt...
Hej, om du regelbundet går till tandläkare behöver du inte boka någon akut tid. Vänta tills du blir kallad för undersökningen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-08

Svarta/bruna missfärgningar på tänderna? Är det som jag har läst.. tandsten?
Hej
Missfärgningarna kan absolut vara tandsten, det kan även vara missfärgning från kost/nikotin, pigmentgivande flora och i vissa fall karies/hål.
Om du inte har varit på en allmän tandundersökning på ett tag är det absolut rekommenderat att göra det, konstatera vad missfärgningarna är och därmed föreslå på vilket sätt vi skulle kunna hjälpa dig få bort de.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2022-02-16

Hej!
Jag ser några ”svarta” grejer på mina tänder men de gör inte ont eller nåt.
Kan det vara karies?
Hej, det är svårt att veta om det är karies eller inte utan att ser. Det kan vara missfärgning, beläggningar eller karies som är avstannad. Så det är bättre om man gör en undersökning så kan man med säkerhet veta vad det är.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-01-26

Finns det något riskfritt sätt att åtgärda gula tänder hos en 13-åring?
Hej! Gula tänder kan bero på beläggningar till följd av bristande borstning, vilket är vanligt i denna ålder. Föreslår att ni bokar en tid till en tandhygienist för att se om tänderna kan poleras. De permanenta tänderna har i regel alltid en gulare ton än vad mjölktänderna hade. Om tänderna inte har en beläggning utan endast har en gul ton så är det endast tandblekning som kan få tänderna vitare och då får man vänta tills man fyllt 18 år med att åtgärda detta. Ha en fortsatt trevlig vecka!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2020-12-01

Hej? Jag har vit beläggning på tungan och det svider jättemycket på tungan och gommen. Vad kan det vara och hur kan man lindra?
Hej
Viktigt att du besöker vårdcentralen för att utesluta att inte du har svampinfektion i munnen. Det kan behandlas med specifika läkemedel. Kontrollera detta först och håll goda munhygien rutiner.
Ha en fortsatt bra dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05

Hej, jag är en fjorton åring som ska fylla femton som har ett problem. Jag känner mig inte så bekväm med mina tänder. De är gula och har vita fläckar, jag följer allt som tandläkare talar om för mig med att borsta tänderna två gånger om dagen, använd munskölj(Listerine), tandtråd och jag dricker inte även inte läsk eller äter godis men allt det värkar inte hjälpa. Vet ni vad som skulle kunna orsaka mina tänders färg eller vad jag skulle kunna göra för att få ett vidare leende.
Tack! Edwin
Hej,

Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.
Vad tråkigt att du inte känner dig bekväm med dina tänder. Det du beskriver låter som en typ av mineralisationsförändring som man kan ha på tänderna (men svårt att avgöra såhär utan att se dina tänder förstås). Det låter som att du har bra munhygienvanor, dock föreslår jag att du byter munsköljen till en som innehåller fluor istället, tex Flux.
Jag tycker att du ska ta upp detta hos tandläkaren nästa gång du ska dit. Då finns det mycket bättre möjlighet att prata igenom om man kan åtgärda det du är missnöjd med. Man ska också komma ihåg att vuxentänderna generellt är lite gulare i nyansen än mjölktänderna.

Hälsningar,

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

Hej! Jag har fått som vita fläckar på mina två framtänder som syns på morgonen men sen syns mindre ju längre dagen går, har märkt att det syns oftare när jag vaknar och är torr i munnen. Vad kan det vara och kan det åtgärdas?
Hej,

Ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.
Det finns flera orsaker till att man kan ha fläckar på tänderna. Men av din beskrivning så låter det som att du har en liten mineralisationsstörning i emaljen på dina framtänder. Det är inte farligt och inget man gör någonting åt. Som du beskriver så brukar det synas mer på morgonen eller när man är torr i munnen. Det beror på att det syns mest när tanden och blir torr på ytan och därmed skiftar lite i sin färg.

Om du upplever att förändringarna ändrar utseende mer än det du beskriver och blir större i utsträckning så rekommenderar jag att du bokar en tid hos tandläkare för kontroll.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

Hej! Min dotter på 4 år har sedan ca 6 månader tillbaka svarta beläggningar på sina tänder, främst hörntänderna i överkäken men även runt tandköttskanten på flera framtänder i nederkäken. Jag har läst om Priestley plack, vilket till viss del verkar vara kopplat till störd magtramflora och då hennes pappa har Ulcerös colit undrar jag om man borde gå vidare med undersökningar? Folktandvården menar att beläggningarna är ofarliga och tas bort i den mån det går när de blir för estetiskt störande. Tacksam för svar. Hälsningar en orolig mamma
Hej, Fläckarna kan mycket möjligt även vara (black stain) missfärgning orsakad av oskadlig bakterie i saliven som ger ytlig pigmentering på tand. Fläckarna kan putsas bort om estetisk störande. Om barnet har besvär som gör att ni misstänker mag/tarm besvär så ska ni absolut besöka sjukvården för vidare utredning. Mår barnet allmänt bra och inte besväras så är fläckarna i sig inget alarmerande symptom för mag/tarm sjukdom.
Hoppas att svaret var till hjälp.
Önskar er en fin dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-01-24

Hej, jag är 15 år och typ 3 tänder börjar bli lite genomskinliga på toppen av tanden och lite svarta prickar. Varför händer det och vad ska man göra?
Hej!

Det låter som att det rör sig om frätskador och missfärgningar. Det krävs dock en undersökning för att ge dig ett säkert svar på detta. Jag rekommenderar att du bokar en tid för kontroll hos din ordinarie tandläkare.

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-18

Jag har vita fläckar på vina två framtänder. Jag är väldigt rädd om jag kan ta bort fläckarna eller inte.
Hej,

Det bästa är att först bedöma vad fläckarna beror på och därefter utreda vad som går att göra för att åtgärda fläckarna om de är upphov till besvär för dig. Kontakta din tandläkare och få det kontrollerat.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-29

Min kindtand blev halva blå ,ingen värk eller ilning
Orsak?
Hej,

När en tand har en annan färg kan det bero på olika orsaker. Det kan till exempel bero på missfärgning från en nuvarande/tidigare amalgamfyllning eller också på grund av att tanden gått i nekros (förlorat sin blod och nervförsörjning). För att kunna besvara på din fråga behöver vi göra en klinisk undersökning. Boka gärna en tid så hjälper vi dig.
Om du inte har besvär från tanden kan du också vänta till din nästa undersökningstid.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-24

Hej! Jag är 24 år och har under senaste åren, runt kanske 3-4 år, börjat få svarta beläggningar på tänderna, ofta längs med tandköttet o blir då en tunn svart rand, men även mellan tänder o typ som svarta små prickar. När jag går till tandläkaren kan de skrapa bort beläggningarna o vet inte riktigt orsaken bakom dem, men de kommer snabbt tillbaka o det blir mer o mer. Jag har även tandsten, om det kan vara relevant att veta. Jag vill väldigt gärna få stopp på detta o vet inte hur jag kan gå vidare, framförallt skulle jag vilja veta vad anledningen bakom detta är. Tack på förhand!
Hej,
Detta låter som om du får svarta fläckar (Black Stain). Djup tandsten kan även bli missfärgad och visa sig som svart/mörk beläggning längs tandköttskanten men den byggs inte snabbt efter en borttagning. Svarta fläckarna orsakas av okänd anledning (oftast på primära tänder). Vissa studier analyserade bakteriesammansättning i saliv men ingen klar orsak varför de uppstår. De fläckar kan alltid poleras bort men det finns risk att de kan uppstå fort igen. För att veta om du har endast svarta fläckar eller djup tandsten (missfärgad) är det bra att konsultera din tandläkare eller boka tid hos tandhygienist. Djup tandsten kan trigga igång tandlossning och bör tas bort.
Önskar detta svar hjälper dig.
Med vänlig hälsning

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-15

Hej.

Vår 18 månaders dotter har fått en svart prick i en av sina kindtänder(uppe på tanden).
Hennes tänder borstas morgon och kväll ALLTID.
Vad kan denna prick då vara
Hej,

En svart prick på en tand kan bero på missfärgning från mat. Men om ni känner er oroliga för vad det är så är ni välkomna att boka tid för kontroll.

Önskar er en fortsatt fin dag.
Vänligen,

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-11-13

Hej . Om missfärgningen beror på slag kan blekning och blästring hjälpa ändå. Mvh Pia
Hej

Nej ,oftast kan man inte bleka "som vanligt " om missfärgning beror på slag som i sin tur kan skada nerven och ge upphov till missfärgningar. Om tanden rotfylls kan den blekas "innifrån"och man kan då få en fin effekt av blekningen.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-13

Hej. Min 6åring fick missfärgningar i permanent tänderna påvgrund av järn. Jag undrar om komma att ska bli vita tänder om stoppar att drycka järn?
Mvh Eric
Hej Eric
Järn ges ju ofta som tabletter och ger då inga missfärgningar.
Har inte hört att barn har fått missfärgningar pga järn men om tänderna är har lite plack på sig kan jag tänka att missfärgning fastnar där.

Visa upp honom för tandläkare, svårt att avgöra utan klinisk undersökning.
:-D

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-24

Hej Käre Tandläkare,

På insidan av min visdomstand märkte jag för ett par veckor sedan att det hade blivit svart. Det svarta är längst upp precis nedanför tandköttet . Jag har provat med allt möjligt för att få bort detta men det sitter fast känns det som. Jag börjar bli paranoid.
/Ahmed B
Hej Ahmed
Det låter som en missfärgning men för att utesluta karies behövs en undersökning
av tandläkare.

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej,
Jag har under senaste veckan fått vita märken på mina tänder och främst då på framtänderna i överkäken och det är som värst på ”kanterna” av tänderna. Jag har sedan i måndags druckit te minst 2koppar varje dag men detta är inte ovanligt för min del då jag gör det i perioder men det har aldrig blivit så tydligt tidigare. Bytte även tandkräm i lördags, kan det vara anledningen? Känns som båda sakerna har varit under en kort period, kan det ge utslag direkt? Kan man köpa någon tandkräm för att motverka? Ä student just nu och har inte riktigt råd att gå till tandläkaren på 6månader ca :( Tack på förhand!
Med vänlig hälsning, Josefine
Hej
Omöjligt att säga utan undersökning tyvär. Låter som någon slags missfärgning. Te brukar oftast ge brunaktiga missfärgningar.
Om det är missfärgningar i emaljen så kan whiteningtandkräm som innehåller mer putspartiklar hjälpa.

Det låter sponant ej som något farligt.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej! Jag var hos tandläkaren på en vanlig undersökning. Efteråt gjorde de rent tänderna med en flourpasta/gel. Allt kändes bra. Men när jag kom hem och tittade mig i spegeln var det tydligt vita ränder på framtänderna efter flourbehandlingen... är det normalt med vita ränder eftråt? Försvinner dem av sig själv eller måste jag gå tillbaka? Just nu skäms jag över hur det ser ut så är tacksam för snabbt svar.
Hej

Det kommer absolut försvinna .Fluoret man lägger på är lite klibbigt för att verkligen fastna på tänderna och därmed göra nytta men du kommer kunna borsta bort det ganska snabbt.

Lycka till !

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-18

hejsan! jag har något som jag har haft problem den senaste veckan ..jag är en föbrukare av kaffe två gånger dagligen samt brukar ha blåbär i mina flingor på morgonen och nu är det så att min tunga vägrar samarbeta .. har varit väldigt duktig med min munhygien dom senaste åren då jag startar med att andvänder plackers twin och gnuggar emellan alla mina tänder innan jag börjar borsta dom rent med tandkräm och sist avslutar jag med tungskrapan ordentligt och efter det kör jag ett race med munsköljen efter . ..men nu har det varit så hur mycket jag än skrapar tungan i flera minuter så vägrar remsan i mitten av min tunga släppa ..det är som ett mörkt sträck ibland blå och ibland lite mörkare brun och jag har fattat att det är både kaffe och blåbär som varit boven...men vafan om man är duktig och skrapar rent där så ska det väll bort...vad ska jag nu göra då detta besvär mig väldigt mycket och får mig inte och känna att munnen är i det skicket jag förvänta den att vara så gott ja tar hand om den ..så snälla hur får jag bort beläggning om man andvänt tungskrapan till tungan nästintill börjat "blöda" men beläggning vägrar släppa..snälla behöver tips .. mvh
Hej

Du kan ju prova att borsta tungan med tandborsten och lite tandkräm. Det kan vara så att pigmenten från blåbär och kaffe fastnar på papillerna (små, små "strån" på tungan) och missfärgar.

Är du orolig tycker jag du skall uppsöka en tandläkare för bedömning.

Ett litet tips vad gäller borstning . Borsta först och ta plackers sedan utan att skölja bort tandkrämen så ordentligt så får du in lite fluor mellan tänderna , det ställe man oftast får hål på.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-22

Hej!
Jag har under flera år som yngre druckit stora mängder juice då jag under en period ej drack mjölk eftersom vi trodde att min kropp inte tålde detta, det visade sig att det inte var något problem och ny kan jag dricka mjölk igen! Men, problemet är nu med mina tänder, eftersom jag druckit mycket juice dvs mycket surt har mina tänder påverkats, jag har fått delvis frätskador och tänderna är gula/genomskinliga, främst de nedre framtänderna men också delvis de övre! Jag undrar ifall detta går att få åtgärdat eller åtmindstonde någonting för att få tänderna att se bättre ut, jag vet att jag kan påverka så att skadan inte förvärras genom att jag tänker på vad jag äter, när jag borstar tänderna osv! Vet om att det är emaljen som skadats vilket är svårt att åtgärda då tänderna intesjälvläker, men finns det som sagt något man kan göra? Är nu 16 år!
Hej

Du bör kontakta din tandläkare för en remiss till en specialist. Det finns behandlingar man kan göra men oftast väntar man tills patienten är 18-20 år. Dock behöver du undersökas för att se hur omfattande skadan är hos emaljen.

Lycka till

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-31

Hej! Jag har missfärgade tänder som inte går att bleka bort för att de kommer från inifrån tanden. Jag är 18 och behöver specialist vård vilket vanlig tandvård inte hjälpt att förbättra mina tänder på något vis. Är det någon slags kostnad för specialist vård för 18 åringar? Och behöver man en remiss till er?
Hej
Tyvärr ingår blekning inte i gratistandvård.
Du kan gå till din vanliga tandläkare eller självkart till oss, för en vanlig undersökning. Om den tandläkaren bedömer att du t ex har något fel som orsakar att dina tänder är förstörda kan man remittera till specialisttandvård och i så fall kan du få behandlingen betald.
I annat fall räknas det som estetisk tandvård och patienten själv får betala

Vänliga hälsningar

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-11

Hej!
Jag heter Annelie och har en fråga om tänder. Min man är från Marocko och där har de långt ifrån samma tandhygien som vi har plus mycket socker i kaffe/te osv.... Nu har flera av hans tänder fått en svart rand närmast tandköttet. Min fråga är om det blivit så, kan även roten blivit förstörd? Kan han klara tänder som ser ut så?
Han är bara 30. Jag försöker få honom att borsta tänderna morgon och kväll i 2 min :)
Är det bästa att gå till en tandläkare och få ett prisförslag på åtgärder?
Ja, absolut. Det bästa är att få en undersökning hos en tandläkare.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Min dotters framtand som växer nu(hon är 7år) är jätte gul på ena sida? Vad kan det bero på?? Ska jag gå till tandläkare med henne?
Hej, ibland kan tänderna vara mer eller mindre gula. Borsta alla tänder noggrant som sig bör morgon och kväll. Er dotter ska ha tid för obligatorisk undersökning hos tandläkare som 7-åring så jag tycker att ni kan boka in en tid till henne så får vi se hur det står till med tanden. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-04-10

Hejsan jag undrar om man är jätte onöjd med sina tänder där nere är nitton år och har gått på barn och tandvård i flemingsberg i flera år har jag klagat med dem gör inget åt saken och ja mår dåligt över dem mina nedre tänder e svarta och små och mina två tänder där uppe finns de missfärningar när dem har fixat mina tänder det ser ut som hål i tänderna mår dåligt utav dem
Hej!
Vanligtvis får man inte åtgärdat rent estetiska problem kostnadsfritt. Är det bara utseende så får man bekosta behandlingen själv.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-30

Hej! När jag vaknade imorse så såg jag att det var en svart rand på min ena hörntand. Vad kan detta bero på? Vad är det för ngt? Jag borstade tänderna igår som vanligt och tog tandtråd, har just nu panik. Är det ett hål?
Hej!
Det tror jag inte är ett hål. Hål kommer inte så snabbt. Är du orolig så sök upp din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

Hej, när jag vaknade idag ser jag att det längst ner på mina framtänder går som en rand och under den är tänderna inte längre vita utan typ gråa "genomskinliga" ish. Vad är det som har hänt och vad kan jag göra åt det?
Hej!
Om man sover med öppen mun kan ibland framtänderna torka ut och få en annan färg.
Det är viktigt att man ser till att det är helt rent i munnen innan man går och lägger sig på kvällen.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-28

Hej jag är 16 årig tjej. Och sedan jag fick min tandställning har mina tänder vlivigt mer gulaktiga. Och jag är välldigt osäker över mina tänder just för att dom är vitare till lite genomskinligt vita högst upp asså på tugg ytan eller nu vad det heter. Men neråt rötterna är dom mer gula. Varför är det så?
Hej!
Tänder har ofta lite varierande färg och är vanligtvis lite gulare nere mot tandköttet. Ju äldre man blir desto gulare blir tänderna när pulparummet i tanden blir allt mindre.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-28

Hej!

Jag har vita fläckar på tänderna, har läst lite på nätet och det ser precis ut som fluoros. Jag vill gärna göra något åt det - finns det några behandlingar som, kanske i samband med blekning, kan hjälpa mig trivas med mina tänder?

Vänliga hälsningar och tack på förhand!
Fredrik Elmegren
Hej!
Det brukar fungera att bleka tänder, men i början av blekningsprocessen kan de vita fläckarna bli ännu vitare än tidigare men det går tillbaka sedan.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-07

Hej jag märkte idag att på en utav minna tänder så har jag ett sträck som är mörkt jag lyckades få bort det mörka, men jag undrar om det är ett håll
Hej!

Det är inte ovanligt att man kan få lite missfärgningar på tänderna men det är bra om du kan uppsöka tandvård som får titta på din tand. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-20

Hej! När jag var liten så fick jag en svart tand som sedan blev vit igen. Berodde det på att min tand dog och sedan kom tillbaka till liv?
Hej!
Man kan säga att det blev som ett blåmärke i tanden som sedan läkte.
Tillförande kärl till tanden är vidare än de kärl för bort blod. Får man en mindre skada som trycker till kärlen vid ingångsöppningen till tanden kan det ibland bli så.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-11

Jag är 16år gammal och ända sen jag har varit liten kanske redan sen 7-8 år har mina tänder varit i två olika färger. Då när mina mjölktänder lossnade och mina vuxentänder växte fram. De är alltså vita nertill på tanden och sen på halva tanden blir färgen mer gul i färgen och går sedan som en rak linje över alla mina framtänder. Jag undrar varför det är så här och om det är någonting man kan göra åt det?
Hej!
Det du beskriver låter som en emaljstörning. Antingen kan det vara ett släktdrag eller så kan det ha hänt när tänderna bildades. Det kan också vara en normalvariation.
Ibland blir det bättre med åren, ibland kan man bleka tänderna (fast inte förrän man fyllt 18 år) och ibland får man göra porslinsfasader/kronor på tänderna när du blivit vuxen om tänderna faller sönder.
Fråga din tandläkare vid nästa undersökning.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-11

Hej det är så här att jag har en svart prickar på tanden som innan var brun?
Vad kan det vara
Hej!
För att få ett korrekt svar måste en tandläkare titta på det och kanske ta röntgen. Det kan vara hål eller missfärgningar.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-11

Hej
Jag ska till tandläkaren på onsdag
Jag är 12 år och hatar att gå till tandläkaren och jag är väldigt orolig för hål i tänderna
Nu till min fråga jag har gropar i tänderna varför händer det så borstar jag dåligt eller vrf
Hej!
Att man har gropar i tänderna behöver inte betyda att det är hål.
Hål i tänderna kan man få även om man borstar jättebra. Äter eller dricker man något ofta så blir det hål i alla fall. Det ska gå 2-3 timmar mellan varje gång man äter eller dricker något. Fast dricka vatten kan du göra så ofta du vill utan att det blir hål.
MVH

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-03

Hej!
Har precis upptäckt att jag har ett silvrigt sträck på min fram tand, det gör inte ont och kom plötsligt. Vad kan detta vara för något?
Hej, det kan röra sig om en missfärgning av något slag. Hör av dig om tid hos din tandläkare eller tandhygienist. Troligen kan någon av oss polera bort sträcket. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-29

Hej
Jag är 16 år och har ett hack i min tand (har alltid haft de) men senaste tiden så ser jag att i hacket så finns de en lite brun aktig färg i hacket. Är de missfärgning eller ett hål som bildas
Hej!

Ofta rör det sig om missfärgning men du behöver komma in till din tandläkare för påtitt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej! Min dotter på 2.9 år har en svart prick på ena hörntanden som inte går bort med tandborsten. Är detta ett hål? Mvh, orolig mamma.
Hej!

Det behöver inte vara ett hål utan kan ibland röra sig om missfärgningar som bildas ibland på mjölktänder som har lite mer gropar och skåror i sig än permanenta tänder. Men det är jättebra att du är uppmärksam på din dotters tänder. Ring din lokala tandläkare och boka en tid så kan din dotter få hälsa på tandvårdspersonalen och de kanske kan få titta lite snabbt på fläcken. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-22

Hej, jag är 15 år och har tandställning. Jag märkte idag att jag har ett litet grått/svart sträck på tanden, jag har också lite ont vid den tanden men det kanske Beror på tandställningen. Vad tror ni att det kan vara och vad ska jag göra?
Hej!

Det är alltid bra att någon inom tandvården får titta på det, ringa och boka tid med din behandlande klinik. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-20

Hej. Baksidan av mina framtänder har blivit missfärgade (av rökning). Hur blir jag av med det? Har slutat röka nu och mår dåligt över missfärgningen.
Hej!

Det går ofta att polera bort, ta kontakt med klinik för boka tid hos tandläkare eller tandhygienist. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-20

Hej!
Jag är 18 år och får väldigt mycket tandsten, trots att jag tar bra hand om mina tänder. Jag använder tandtråd (på rätt sätt) varenda morgon och varenda kväll. Jag borstar tänderna varje morgon och kväll. Jag äter inte alls mycket socker, jag småäter inte heller och jag har ALDRIG rökt eller snusat. Dessutom dricker jag inte vin, kaffe eller dylikt som missfärgar tänderna. Tro det eller ej, trots detta får jag väldigt mycket tandsten och det känns som att mina tänder bara blir gulare och gulare. Hur kan det komma sig? Är det något fel jag gör och i så fall vad? Jag kan inte tänka mig ett annat sätt att ta bättre hand om mina tänder för jag gör verkligen allt. Det irriterar mig jättemycket. Gul färg på tänderna kan väl vara genetiskt, men saken är den att alla i min familj har relativt ''vita'' tänder. Har ni några tips på vad jag ska göra åt saken?

Mvh
Sasha
Hej! Tandsten i den mängd du beskriver får du ppga (eller snarare tack vare) att du har rikligt med saliv. Skulle du inte borsta så noga och använda din tandtråd skulle du sannolikt få än mer tandsten så fortsätt med dina goda rutiner. De som får mycket tandsten brukar på regelbunden basis behöva träffa tandhygienisten. Tandhygienisten kan också se över den gula färgen du beskriver. Kanske man kan få en ljusare färg med air-flow behandling. Många bleker annars sina tänder ifall de tycker att de känns som att de är för gula. Min rekommendation till dig nu är att du bokar in en tid till tandhygienisten i första hand som kan hjälpa dig med både tandsten och eventuell behandling för att få dina tänder vitare.

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-19

Har fått två prickar på en tand som är bruna, som också har blivit lite större än när jag såg dem. Fanns inget där på senaste tandläkarbesöket för ca en månad sedan. Vad skulle de kunna vara för något?

Tråden som sitter bakom tänderna efter tandställning, så är det någonting som sitter kvar precis vid tråden. Går inte att få bort hur jag än rengör där. Vad är det för något?
Hej!

Svårt att svara på, vänd dig till din tandvårdsklinik för att be någon titta på det. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-14

Hej! Jag har en fråga, om man är född med en missbildning (en gul fläck) på framtanden. Går den att bleka? Tack på förhand!
Hej!

Ibland kan man åtgärda det/förbättra med blekning, ibland krävs andra terapier. Vänligen diskutera med din ordinarie tandläkare för förslag på bästa terapi. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-14

Hej jag är 14 år, varför har jag börjat få vita fläckar nere på tänderna. Är väldigt orolig!!
Hej!

Ring och boka tid hos din tandläkare för en kontroll. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-08

Hej!
Min dotters tandläkare säger att hon har gropar i två tänder som måste lagas, vad betyder gropar?
Hon känner inget.

Mvh Helena
Hej Helena!
Du får fråga tandläkaren om "gropar" betyder karies (hål) eller något annat.
Man försöker alltid laga hål innan det känns något. Har hålen blivit så djupa att de känns så är det risk för rotfyllning, och det vill man ju undvika. Det är därför man ska undersöka tänderna fast det inte känns något.

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-30

Kan ni ta bort missfärgningar?
Hej! Ja absolut, de flesta missfärgningar kan vi ta bort. Beroende på hur mycket missfärgningar som finns samt vad som orsakat missfärgningarna så kan det dock vara olika svårt att bort dem (och vissa enstaka fall behövas mer än ett besök).

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-16

Hej!, jag heter Matilda och har fått något gult hårt i gropen på tanden:(. jag undrar vad det är och om man kan få bort det?. Och ibland när jag tuggar något så gör det nästan ont i tänderna? fast jag har inga hål, och har aldrig haft.
Hej!
Det skulle kunna vara tandsten som satt sig i groparna på tanden. Beställ en tid hos din tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07

Hej!
Jag har varit förkyld i några veckord nu och jag har vit beläggning i munhålan på vänstersidan. Jag har även fått en knöl som är lite vit brevid den sista tanden i hörnet på vänstersidan. Vad ska jag göra och vad kan det vara?
MVh
Hej!
Jag tycker att du ska kontakta din tandläkare för en kontroll av slemhinnan och "knölen"

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-17

Hejsan! Min tand längst bak på undersidan har blivit lite grå, inte mycket men lite. Jag har inte slagit mig och jag har inte ont eller beskymmer med ilningar. Är det normalt eller måste man söka vård?

Mvh Linda
Hej! Det kan vara en missfärgning i tanden men skulle också kunna vara ett litet hål. Kontakta din tandläkare för en kontroll för säkerhets skull.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-14

Hej!

Jag har fått svarta streck på mina nedre framtänder och undrar vad det kan bero på? Jag har inte ont men är osäker på om jag behöver boka en tid nu eller inte!

Med vänliga hälsningar
Rebecca
Hej! Det är svårt att svara på vad det kan vara utan att titta på dina tänder. Det troligaste är att det är tandsten alternativt missfärgningar. Var det länge sedan du var på en undersökning? Isåfall kan det vara bra att boka tid för det och passa på att fråga vad strecken kan vara i samband med att du är där.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-26

Hej har fått som miss färgade gropar bakom framtänderna alltså baksidan , är de hål eller vad kan de vara? Är 24 år och tar hand om mina tänder och har haft en fin slät yta där innan :S
Hej. Svårt att svara på vad det kan vara utan att titta på dina tänder. Det är ett ovanligt ställe att få karies (hål) på då det är lätt att hålla rent där. Det kan vara missfärgningar från t.ex. kaffe, te eller munsköljmedel, alternativt tecken på frätskador.
Fråga nästa gång du går till tandläkaren på en undersökning.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-12

Hej! Jag känner att jag håller på att tappa mitt bett, på grund av gropar i mina tänder. När jag äter någonting som fastnar i tänderna så känns det genast mycket bättre därför att de fyller i. Vad kan behövas göra för att åtgärda detta, räcker det med en plastfyllning eller är det större changs att jag kommer behöva kronor i tänderna? Ifall man har kronor, märker omvärden det?Tack på förhand
Hej!
Svårt att svara exakt på din fråga eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun.
Boka tid hos en tandläkare för undersökning och behandlingsförslag. Då kan du också fråga om för- och nackdelar med kronor respektive lagningar.
Andra människor brukar inte se om man har kronor eller inte eftersom kronor idag görs av porslin eller av metall med porslin utanpå. De ser alltså ut som dina egna tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej mina tänder börjar bli konstigt vita. Jag undrar om det beror på emaljen eller något sådant. Har ni någon aning vad problemet är? Och isånafall hur löser jag det?
Hej. Det går inte att svara på vad det är utan att titta på dina tänder. Det kan vara början till hål eller skador i emaljen av andra orsaker. Fråga din tandläkare när du är på undersökning nästa gång eller boka en tid för kontroll om du är orolig.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, har upptäckt att jag har fyra små svarta prickar i mina nedre kindtänder, jag är just nu utomlands i ca fyra veckor till och oroar mig lite för vad det kan vara och om jag borde gå till tandläkaren här?
Hej!
Om du inte har ont eller ilningar i tänderna tror jag inte att du behöver vara orolig. Förmodligen är det missfärgningar i gropar och fåror på tänderna, men det skadar inte att kolla upp det hos din tandläkare när du kommer hem igen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har till och från varit lite slarvig med tandborstningen, men nu har både jag och sambon köpt oss varsin eltandborste och använder den flitigt! Jag har för några månader sedan sett längst in på en av mina tänder att det går som ett svart sträck precis där tandköttet börjar på nederkäken.. Vad är detta, är det hål, karies eller vad kan detta vara och är det något som går att göra något åt? Tacksam för svar! Med vänliga hälsningar Jennifer.
Hej. För att kunna svara på din fråga behöver man titta dig i munnen. Vad bra att du har blivit så flitig med tandborstningen! Det svarta strecket skulle kunna vara ett begynnande kariesangrepp som har 'läkt', då brukar det bli mörkt.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag vet inte om jag har hål i tänderna där bak, de är vuxentänder. De gör ont och är lite bruna. Vad ska jag göra är det försent att rädda dem? Jag minskar sötsaker och borstar morgon och innan jag lägger mig. Är det ett hål?
Hej!
Det är bra att du inte äter så mycket sötsaker och att du är noga med tandborstningen. Använd fluortandkräm när du borstar.
För att säkert kunna säga om det är hål i dina tänder eller inte måste tänderna undersökas av en tandläkare eller tandhygienist. Beställ en tid hos din tandläkare för en undersökning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Mina 2 framtänder i underkäken har blivit missfärgade i underkant, vid tandköttet. De har en mörk grå/blå färg, vad är det? konstigt eftersom det är lika på båda
Hej.
Det går att svara på vad det är först när man tittat på dina tänder. Det skulle t.ex. kunna vara tandsten, karies eller missfärgning.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag upptäckte igår när jag borstade mina tänder att jag har fått en mörk fläck på tandköttet snett över framtänderna. Det gör inte ont men när jag borstar där börjar det blöda längre ner vid tanden. Det set nästan ut som ett blåmärke. Jag har inte slagit mig och jag varken röker eller snusar. Bör jag söka upp en tandläkare eller kommer den försvinna av sig själv?
Hej! Avvakta den här veckan och se om det blir bra av sig själv. Om det fortfarande är kvar nästa vecka kan det vara bra att gå till tandläkaren för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har fått en stort vitt sten likt på baksidan av mina nedre framtänder. Jag har slarvat mycket med borstningen och undrar vad det kan vara. När jag känner med tungan där är ytan mycket sträv som en kattunga.
Hej. Det låter som att du har fått tandsten. Tandsten är bakterieplack som har stelnat och då går det inte längre att borsta bort från tänderna utan behöver skrapas bort hos en tandläkare/tandhygienist. Det är bra om du bokar en tid för undersökning om det var länge sedan du var på en sådan. Om det inte är så mycket tandsten kan den skrapas bort i samband med undersökningen, i annat fall får du en ny tid för tandstensborttagning. Det är ju svårt för dig att hålla rent tänderna så länge den sitter där.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! jag har märkt att jag har fått 3 små vita prickar på mina tänder, undrar vad det kan bero på? Och kan tråden man har bakom tänderna efter man tagit bort sin tandställning göra så att man får dålig andedräkt?
Hej. Små vita prickar kan vara små begynnande kariesangrepp (hål) som inte behöver lagas. Om du borstar noga kan de stanna av. Prickarna kommer då att finnas kvar men inte bli större/djupare.
Dålig andedräkt kan bero på bakterier i munnen som sitter mellan tänderna, under tandköttskanten. Det är viktigt med noggrann rengöring. Där tråden sitter går det ju inte att använda tandtråd. Då får man använda tandstickor eller mellanrumsborstar istället.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag upptäckte för ungefär en vecka sen att jag har fått pyttesmå svarta prickar på mina framtänder i överkäken, 3 stycken sammanlagt. Vad kan det vara? Det gör inte ont eller ilar överhuvudtaget, kan det vara hål ändå?
Hej!
Troligen har du fått någon form av missfärgning på tänderna men för att säkert kunna svara på din fråga måste en undersökning av dessa tänder göras.
Ta kontakt med din tandläkare och förklara hur det ser ut och hur det känns.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Har alltid skött mina tänder, borstar noga, tandtråd osv. Upptäckte nyligen att det är lite brunt bakom mina framtänder, som bruna fläckar typ! Kan det bara tandsten? Vet att tandläkaren påpekat att jag haft lite problem med det nog kontroller osv. Vad kan det annars vara? Det isar/ilar inte, så tror inte att det är hål!Mvh Josefine
Hej!
Det är troligen lite tandsten som sedan blivit missfärgad.
Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll och hjälp att få bort det mörka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har fått något längst ner vid tänderna längst bak i munnen, något svart/brunt liknade nästan som det vore en liten grop in på tänderna och det går inte att borsta bort? Jag var hos tandläkaren på en akuttid för endast ett par dagar sen men dom sa inget om det när dom tittade. Tacksam för svar! Vänligen Sandra
Hej. Om du var på en akuttid tittade kanske tandläkaren endast på det som du sökte för just då? Om det länge sedan du gjorde en undersöking av alla tänder rekommenderar jag dig att boka en tid för det.
En svart/brun grop kan vara t.ex. missfärgning eller karies, för att få reda på vad det är behöver du låta en tandläkare titta på tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har ett missfärgat sträck på min framtand, har innan lagat den. Folk säger hela tiden att jag har något på tanden. Nu undrar jag vart jag ska vända mig när folktandvården inte vill hjälpa mig och vad det skulle kosta. Det är trots allt på framtand och fet är hemskt att man ska behöva dölja sitt leende.
Hej!
Jag har väldigt svårt att svara på vad som kan göras och vad det kostar eftersom jag inte har undersökt din tand.
Du kan alltid kontakta en annan tandläkare, t.ex. någon av Distriktstandvårdsklinikerna som finns runtom i Stockholmstrakten, för att få ett närmare besked om vad som kan göras.
Gå in på vår hemsida, www.distriktstandvarden.se, för att hitta adress och telefon till närmaste klinik.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag har på senaste tiden fått mer och mer svart 'smuts' mellan och brevid mina framtänder. Det ser ut som att det går att skrapa bort men det sitter verkligen där, inte ens tandtråd funkar. Jag har inte gjort något annorlunda med min mun eller mina tänder. Har en 'tråd' (resterna av tandställningen) på baksidan av tänderna och misstänker att den kanske börjat ruttna eller liknande. Tog bort den för ca 4-5 år sedan.Tacksam för svar. Mvh
Hej. För att kunna svara på vad det svarta missfärgningarna är för något och hur det står till med din tråd på baksidan av tänderna behöver man titta på dina tänder.
Hör gärna av dig till någon av våra kliniker (se www.distriktstandvarden.se för telefonnummer) och boka en tid.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har tandborstskador på de flesta av mina tänder sen många år. Drabbas mycket sällan av karies men har en en viss benförlust. Borstar tänderna så skonsamt jag kan numera och använder tandtråd och mellanrumsborstar. Är mycket nära pulpan på en av tänderna. Där syns även en silverrand vid tandköttskanten. Vad är det? Känner nästan alltid av tänderna men de gör inte ont. Det ömmar ofta vid näsroten utan att det då känns i tänderna. Vad beror det på? Tandläkaren hittade inget på bilderna. Vill även veta om kokosolja han vara skadligt för tänderna om man gurglar munnen med det?
Hej. För att kunna svara på frågan om silverranden behöver man titta dig i munnen, fråga nästa gång du går till tandläkaren. Eventuellt är det en missfärgning efter en tidigare lagning? Isåfall ofarligt.
Om din tandläkare inte hittade något problem med tänderna är det troligt att besvären vid näsroten beror på någonting annat som ligger utanför mitt område.
Vet tyvärr inte om kokosolja påverkar tänderna, men hur ofta gurglar du? Om det inte är väldigt ofta (flera gånger dagligen) tror jag inte att det skadar dina tänder.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Jag har lagat mina tänder men är inte alls nöjd jag har en fläck på tanden men den går ej bort när jag borstar tänderna. Min ena framtand är inte alls rak men tandläkaren säger det inte finns något och göra åt! Men jag trivs inte alls med mina tänder jag ler ALDRIG pga dem! Kan jag operera tänderna eller kostar det? Jag är 16 år! Tack! :)
Hej!
Eftersom jag inte kan se hur det ser ut i din mun kan jag inte svara på vad fläcken på tanden beror på. Be din tandläkare att förklara för dig.
Jag vet heller inte hur din sneda framtand ser ut men det är mycket sällsynt att man gör en operation för tänderna när man är 16 år. Vissa sned- och trångställningar kan behandlas med tandställning men man måste ha ett tillräckligt stort fel på tänderna för att få tandställning gratis.
Prata med din tandläkare igen om detta också.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan. Jag har ett problem med en missfärgning nere i hörnet på en av framtänderna som jag haft sålänge jag kan minnas. Fläcken är ljus/mellanmörkt brun och är ca 1mm stor och går genom hela nederdelen av tanden, alltså inte ytligt. Har försökt bleka flera gånger med olika metoder men inget hjälper, resten av tänderna blir vita men fläcken är fortfarande samma färg. Vad kan detta vara? Har frågat ett flertal tandläkare om detta men ingen har kunnat ge något konkret svar. Tack på förhand. Med vänliga hälsningar /Estetisk mardröm (p.s Bilder kan skickas vid behov)
Hej!
Jättesvårt att svara på din fråga. Det kan vara någon störning som inträffat just när den här delen av tanden bildades, vilket inträffar mycket tidigt, ungefär när du föddes.
Det brukar vara mycket svårt att få bort en sådan skada. Ev. kan s.k. microabrasion i kombination med blekning göra det lite bättre.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag var hos tandläkaren i november och kollade på mina bakre tänder som gör ont, det var inga hål, men nu har jag börjat se små svarta prickar på tänderna och jag har ont, är det hål?? Tycker det är konstigt att det fortfarande gör ont annars och att tandläkaren isåfall inte såg det?
Hej. Om tandläkaren tittade i november och bedömde att det inte var hål så är det säkert inte det. Svarta prickar kan t.ex. vara missfärgningar eller tandsten.
Eftersom du har ont tycker jag att du ska boka en tid hos en tandläkare för kontroll vad det kan bero på.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Har under en tid använt en 'vanlig' tandborste istället för en elektrisk och har nu blivit chockad av resultatet. Har massa svarta streck mellan och på käktänderna. Försökt skrapa bort med nål men fungerar inte. Har verkligen inte råd med tandläkaren och är livrädd för att det ska vara någonting. Varför är det så fruktansvärt dyrt? Tacksam för svar
Hej!
Förmodligen har du fått lite missfärgningar på tänderna. Det går troligen ganska lätt att putsa bort hos en tandhygienist eller tandläkare. Jag vågar inte säga vad det kostar eftersom jag inte vet hur hårt missfärgningarna sitter.
Röker du? Rökning brukar missfärga tänderna. Det kan också sköljning med klorhexidinlösning göra liksom sköljning med Listerin.
Att det kostar mycket pengar med tandvård beror på att tandvården inte subventioneras på samma sätt som läkarvård. Det är våra politiker som bestämmer om subventionerna, så försök att påverka dem. Om jag fick bestämma skulle tandvård och läkarvård subvetioneras lika.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, idag märkte jag att en bit av min framtand har blivit jätte vit som att man har tagit vit målarfärg och smetat,. Det är bara 1/4 som är så och det syns ganska så tydligt, kan det bero på att jag har använt 'whitning' tandkräm eller något? Är ganska orolig
Hej. Vita fläckar på framtänderna beror ofta på en defekt i emaljen, men dessa kommer inte plötsligt utan finns där redan när tänderna kommer fram. Dessa är ofarliga.
För att kunna svara på vad det är för fläck och vad den beror på behöver man titta på din tand, så ta kontakt med din tandläkare om du är orolig.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag fyllde 2 hörntänder för några månader sedan och när min tandläkare kollade på mina tänder sa han att jag inte hade några hål eller andra fel på resyen av tänderna. Jag borstar tänderna 2 ggr om dagen men min vänstra (ofyllda) hörn tand har nu börjat blivit svart i själv mitten, borde jag oroa mig?Tack i förskott
Hej. Om missfärgningen har kommit snabbt och inte fanns där när du var hos tandläkaren senast så tycker jag att du ska boka en tid för att kolla upp det.

Sofia Jofred, leg. tandläkare

Hej! Har två bruna prickar på en tand långt in i munnen. Det kommer en varbubbla där ibland och tanden känns då lös och det gör ont i tanden/tandköttet. Vad kan det bero på?
Hej!
Om du får en varblåsa och har ont då och då och tanden känns lös tycker jag att du ska boka en tid hos tandläkaren för en kontroll. Det låter som om det skulle kunna vara en infektion inne i och runt om tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Min 6 åring har nyligen fått sina 6 års kindtänder och den ena är riktigt missfärgad mörkgul. De har kommit upp halvvägs, men den andran(och hennes övriga tänder är vita) hon har inte ont, men den är verkligen gul. Varför ? (Vi har bokat tid till tandläkaren, men det är ju ett tag tills dess)
Hej!
Troligen är det en störning i bildningen av emaljen på den här kindtanden. Man ser det ganska ofta på de s.k. 6-årständerna och färgen kan variera från vitt till gult och brunt. Ibland drabbas en tand, ibland två, tre eller alla fyra 6-årständerna.
Om flickan inte har ont kan ni lugnt avvakta tills hon har en tid hos tandläkaren.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har en svart rand på min ena visdomstand, intill tandköttet, samt en gulvit yta runt den (antar att det är karies). Jag var hos tandslänkaren i somras och även hos tandhygeniesten idag för att jag är orolig för den. Tandhygienisten fick inte bort det helt och säger att man inte gör något åt detta utan att jag bara ska fortsätta att försöka rengöra där så gott det går framöver. Hon sa att det är ganska vanligt att detta händer på visdomständer då det ofta är ett område som är svårt att komma åt. Jag har inga problem i övrigt med tanden, ingen verk osv utan det är i nuläget bara visuellt, att det inte ser fräscht ut. Finns det inget man kan göra åt detta för att få bort det? Även om det är typ avstannad karies utveckling, finns det något sätt man kan få bort det visuellt på, typ slipa bort ytan eller liknande?
Hej!
Det låter som om det är en missfärgning i emaljen på tanden. Troligen har du haft lite början till hål här på tanden och sedan har det blivit lite missfärgat. Om tandhygienisten inte fick bort det mörka när hon putsade är det troligen inte så mycket att göra åt det hela förutom att fortsätta att vara mycket noggrann med rengöringen. Eftersom det är visdomstanden det sitter på tror jag inte att det syns när du pratar eller skrattar.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

har fått bruna prickar på tänderna och bruna streck vid kanten innan tandköttet, hur får man bort det? tar tandtråd, mellanrumsborste och dentans fluor munskölj varje dag och har tandställning i nedre käken
Eftersom du har tandställning går du säkert på regelbundna kontroller av den. Fråga gärna nästa gång du är på en sådan kontroll vad missfärgningarna beror på och hur man får bort dem.
Missfärgningar kan nämligen ha olika orsaker och det är svårt att svara på din fråga utan att ha tittat på dina tänder.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Tja! Jag har fått en svart prick i, längst upp på en hörntand. Den går varken bort, gör ont eller dylikt. Vad kan detta vara?
En svart prick kan vara alltifrån en missfärgning som inte behöver åtgärdas till ett kariesangrepp som behöver lagas. Var det längesedan du var på undersökning? Isåfall rekommenderar jag att du bokar en tid för det så får du pricken kontrollerad i samband med undersökningen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Jag har fått ont i min visdomstand i underkäken. Kollade noga i spegeln och ser att det bildast som en liten grotta mellan den näst sista tanden och min visdomstand. Det har liksom blivit som ett tak där det ibland fastnar matrester. Idag hade jag ätit choklad vilket gjorde att det syntes mycket tydligt att 'grottan' är ganska djup in emot tanden. Jag kommer inte åt hela hålet med tandborsten.Tror du att den måste tas bort? Eller kan man behålla den så länge man är noga med munskölj mm.Mvh,En med tandläkarskräck
Hej,
Om du inte får några besvär med tanden och om din visdomstand inte besvärar närliggande tänder behöver du inte ta bort den. Det är bra att du ser till att göra rent i området varje dag.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej jag har en liten svart prick i bakersta tanden nere jag har varken ont eller har lagat den jag undrar vad det kan vara är det karies?
Hej,
Det är svårt att säga utan att titta närmre på det. Möjligen kan det vara en missfärgning men boka gärna en tid hos din tandläkare för en kontroll.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag är en tjej på 19 år, har nu känt i några dagar att min hörntand känns konstig, känns som den är lös men den är inte de, på baksidan av tanden är den typ som en stor brunfläck,tandköttet är lite irriterad och blöder lätt, de känns killande. Borstar tänderna 2 ggr om dagen,använder tandtråd och munskölj. Har också för mg att jag har en fyllning där, kan de vara att den åkte ut? Har slutat äta för jag är så rädd om min tänder? Fick tid hos tandläkaren i mitten av augusti vad ska jag göra?Orolig som bara den
Hej!
Det kan mycket väl vara så att en gammal fyllning har lossnat. Ev. sitter den kvar men är lös och då är det ju lite svårare att göra rent där och tandköttet kan bli irriterat. Försök att hålla så rent som möjligt.
Om du har ont eller är mycket orolig tycker jag att du ska ringa tandläkaren igen och höra om du inte kan få komma lite tidigare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Får man vita prickar där visdomstanden ska komma upp innan den kommer upp, är det då vita små prickar där då?
Hej,
Det är svårt att svara på utan att se hur det ser ut. Tala med din tandläkare nästa gång ni se. Om du är orolig boka gärna en tid så kan vi titta närmre på det.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Har någon gång under detta år fått mörka fläckar på tänderna. Fläckarna sitter på sidan /mellan tänderna (längre bak i munnen där uppe på båda sidorna). Och på en främre tand upptill (också på sidan mot ena framtanden. Den framtanden har, i sin tur, några mörka streck som blev bortslipade hos tandhygienist men som kom tillbaks nästan direkt. Oroar mig mycket för vad som är på gång i munnen. Har haft svårt hårlossning detta året också (både lossnat från hårbotten och gått av några cm från roten, glanslöst och skört hår) om iI fall det kan ha med varandra att göra. Också varit sjukskriven nästan hela året pga utmattningssyndrom. Vad är det för fläckar (tandläkaren sa inget och reagerade inte på det men gjorde bara en snabb koll sist?
Hej!
Jag känner inte till något direkt samband mellan missfärgningar på tänderna och håravfall.
Missfärgningar på tänderna kan man få av olika orsaker. Brukar du skölja tänderna med t.ex. Listerin? Det kan ge missfärgningar hos en del människor. Klorhexidinsköljning ger också ofta missfärgningar. Te kan missfärga tänderna. Om man har tandsten fastnar gärna missfärgningarna där.
Prata med tandhygienisten så får du säkert hjälp att putsa bort det mörka. Sedan är det viktigt att hålla tänderna så rena som möjligt. Använd gärna tandtråd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, det är nämligen så att jag har en liten grop i min framtand och jag har haft den så länge jag kan minnas. Det har inte stört mig så jätte mycket att ha den gropen förutom när man äter och det kanske fastnar något lite pepparkorn eller så där. Men nu på senaste tiden har jag märkt att gropen har börjat bli missfärgad och lite brun, har försökt och borsta men det försvinner inte. Går det att bli av med gropen?
Hej!
Prata med din tandläkare om vad som kan vara bäst att göra med din grop. Kanske kan man blästra bort missfärgningen eller ev. göra en liten lagning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 37 år gammal. Jag har haft tandställning för 15 år sen till backa och röker ibland. Idag mörkade jag att det gör ont på en av mina tander där uppe alltså 3 längt ner på höger sidan, när jag kolla ordentlig marker jag att det käns tanden sidan och uppe har blivit liten , vad kan vara för fel?
Hej!
Jag tycker att du ska söka upp din tandläkare för en kontroll av tanden. Det är mycket svårt att säga vad det är för fel på din tand utan att ha sett den i verkligheten.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Mina två framtänder som sitter där nere är mörka innifrån...jag la märke till det igår. Jag har absolut inte ont i dem men jag undrar om jag kanske har hål i dem? eller kan kalk vara mörk? Det är inte svart, men brunt...
Hej!
Troligen har du fått tandsten på framtänderna i underkäken. Det är ganska ovanligt att man får hål i dessa tänder.
Tandstenen blir lätt missfärgad, ofta brun av t.ex. kaffe, te, rökning, mm.
För att vara riktigt säker på vad det är kan du kontakta din tandläkare för kontroll/undersökning. Om det är tandsten kan du få hjälp att skrapa bort den och sedan att polera tänderna.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min son på 4,5 år har väldigt ful emalj på framtänderna. Det har han alltid haft. Jag har inte varit sjuk under graviditeten eller ätit mediciner, men han var däremot väldigt ofta och rejält sjuk när han var liten, i spädbarnsåldern. Kan detta ha påverkat tandbildningen? En viktigare fråga. Måste de permanenta tänderna bli lika fula? Bildas dessa anlag samtidigt? Kan han ha tur och få en bättre uppsättning tänder efter mjölktänderna? Mvh, Josefine
Hej!
Anlagen till mjölkframtänderna bildas till stor del redan innan födseln så jag tror inte att hans
sjukdom i spädbarnsåldern har påverkat emaljen på mjölktänderna.
Det kan finnas en liten risk att emaljen på de permanenta framtänderna kan ha påverkats men det behöver inte alls vara så. Vi hoppas att han har tur.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! jag undrar hur man kan ta bort fula rökbeläggningar? Efter att jag fick tandställningen uttagen så var det fullt med bruna prickar på fler av mina tänder. Jag hade rökt ett par år innan jag skaffade tandställning, mina tänder var vita och fina, inga prickar eller något konstigt. Sen fick jag tandställning som jag hade 2-3 år. När den togs bort så var det fullt med bruna prickar, och tandläkaren sa till mig att det är rökbelöggningar. Han testade att putsa osv på dom men de sitter verkligen hårt. Så jag undrar hur och med vad man kan få bort prickarna, och hur mycket det kostar. Mvh Ronja
Hej,
Jag skulle rekommendera att du beställer en tid till en tandhygienist som kan försöka putsa bort dessa alternativt använda saltblästring (air flow). Kontakta din klinik för att få en ungefärlig prisuppgift för detta besök.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej,Jag har upptäckt en svart liten prick i tandköttet under ena framtanden i underkäken (nästan mellan tandköttet och tanden). Jag är inte öm och det gör inte ont när jag borstar. Vad kan det vara? Bör jag vara orolig?
Hej!
Jag tror inte att du behöver vara orolig. Det kan vara något som fastnat i tandköttsfickan alldeles vid tandköttskanten. För säkerhets skull tycker jag att du ska kontakta en tandläkare som får undersök lite närmare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, en fråga jag alltid glömmer när jag är till tandläkaren. Mina lagningar blir alltid missfärgade, de är inte så fruktansvärt gamla, 10 år ungefär, men det ser nästan ut som jag ätit en massa choklad. Vad beror detta på ?
Hej!
Det finns olika anledningar till att fyllningar blir missfärgade, bl.a. vad vi äter och dricker. Brukar du skölja tänderna med någon form av munsköljvätska? Jag har träffat flera patienter som fått missfärgade tänder och fyllningar när de sköljt med Listerine. Klorhexidin kan också ge missfärgningar.
Det är svårt att säga vad missfärgningarna av just dina fyllningar beror på.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag fick precis en pytteiten liiiiten grop typ på framtanden, skrapade (råkade) med en tandpetare, kommer detta att missfärgas eller 'läkas' av sig själv+?den lilla gropen är bara en liten vit fläck
Hej, svårt att säga men om den missfärgas (av kaffe eller liknande) kan du be att tandläkaren/tandhygienisten putsar bort detta vid nästa besök.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag har inte varit hos tandläkaren på 3-4 år och har genomgått två täta graviditeter, där jag kräkts dygnet runt genom hela graviditeten och nu har jag flera hål, både stora och små och även massa tandsten, vilket jag skäms något fruktansvärt över! Samtidigt som jag har sån hemsk tandläkarskräck så jag inte vågar boka en tid. Hur ont gör det att laga en tand?
Hej,
Det behöver inte alls göra ont att laga en tand. När du är hos tandläkaren kan du få bedövning om du önskar. Ibland går det även bra att laga utan bedövning men kan då ila lite hos vissa personer. Vänta inte med att laga hålen då det annars finns risk för värk.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har nyligen märkt 2 fläckar på framsidan av tanden som gör ont när jag rör på dem eller när jag borstar tänderna. Det gör inte ont när jag tuggar osv. Man kan 'känna att fläckarna har gått in i tanden lite'. Vad kan detta vara?
Hej!
Det är svårt att säga exakt vad det är utan att ha sett dina tänder. Eventuellt kan det vara hål. Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej hej, Jag är en tjej på 12 år som är SUPER rädd att få hål pga att jag slarvade med borstningen när jag var 5-9 år...Jag tuggar mat utan ont och känner aldrig att mina tänder gör ont med de är liite ljust vitare fläckar på framtänderna... Är du Karies???Kan man se om man har hål i tänderna?? Ska ej till en läkare föräns i September.
Hej,
Det tycker jag inte at du ska behöva oroa dig för. Nästa gång du träffar din tandläkare kan du fråga hur dina tänder ser ut. Du har troligen tappat flera av de tänder som du hade när du var 5-6 år, vilket gör att du har fått nya fina tänder. Det är viktigt att du fortsätter att sköta om dessa med tandborstning 2gånger /dag och bra kostvanor. De ljusa fläckarna som du beskriver låter mer som normala fläckar som man kan få på tänderna av olika orsaker.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej jag är 14 år och har små svarta prickar på mina tänder, inte fram tänderna utan dom längre in. Vad kan detta vara?
Hej,
Det kan vara små bakteriebeläggningar eller vanliga missfärgningar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag är elva år och går I femman! Jag har en savrt grej på min tand som bara sitter där och gör inte äns ont, den lixsom sticker upp lite och zitter på en tand som inte äns växt upp men jag känned att tanden är påväg. Jag har inte pratat med mina fräldrar för jag vågar inte.Och jag är jätte rädd för tandläkaren. Kan jag snälla få hjälp?
Hej!
Jag kan tyvärr inte säga vad det är för svart du ser på din tand utan att jag har tittat och känt på tanden och kanske tagit en röntgenbild också. Det kanske bara är en liten missfärgning, men jag vet inte.
Jag tycker att du ska prata med dina föräldrar och sedan boka en tid hos tandläkaren för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är en tjej på 21 år som har haft en del problem med mina tänder. Har haft tandställning och misskött den när jag var yngre. Har varit beroende av cocacola under en lång tid. Och det har självklart gett svar på mina stackars tänder. Ja har fått svarta 'fläckar' på framtänderna är det pga sockret eller är dom döda typ ?.. Tacksam för svar!!
Hej!
Om det är mörka fläckar på tänderna är det troligt att du har haft början till hål där fläckarna sitter och att det efterhand har blivit missfärgningar här.
För att få mer exakt svar bör du beställa en tid hos din tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Är 16 år och ser att jag har ca 10 små små svarta prickar på olika ställen på olika tänder! Speciellt där det är som gropar och så! Gör inte ont! Är det karies? Vad kan jag göra för att det ska läka om det är ett påbörjat hål?
Hej! Troligen är det missfärgningar i de djupa groparna på tänderna som du ser. Det kan också vara något hål på gång. För att vara helt säker på vad det är måste du prata med din tandläkare.
Det är viktigt att du borstar tänderna noga med fluortandkräm morgon och kväll. Viktigt är också att undvika småätande. Ät ordentlig frukost, lunch och middag och ett bra mellanmål, t.ex. smörgås, mjölk och frukt. Om du är törstig mellan måltiderna är vatten det som är bäst att dricka.
Du kan också skölja tänderna med Flux fluorlösning en gång om dagen. Flux finns på apoteket.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej Jag är en 49 år gammal kvinna.Jag har haft alltid vita fina tänder tills nu men jag har börjat få små svarta prickar på mellan tänderna och på mina två fram tänder och jag är väldigt noggrant på min tandhygien går regelbunde till tandläkare och till tandhygienist dem vet inte heller vad kan beror på.Undrar vad detta kan bero på, exempelvis att jag saknar någon vitamin eller mineral?Är i övrigt frisk och tar inga mediciner Mvh Aysel
Hej!
Jag kan tyvärr inte heller säga vad de små svarta prickarna kan bero på.
Har du börjat använda någon form av munsköljning på senaste tiden?
Ändrat matvanor? Börjat dricka mycket te?
Jättesvårt att svara närmare på din fråga.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har en gul fläck på en framtand, det har även lossnat en liten bit från tanden och der är där tandbiten har lossnat som fläcken är. Är detta ett hål och måste jag laga det eller kan det läka?
Hej,
Om det har lossnat en bit av tanden så kommer det inte att läka. Beroende på dess omfattning kan man behöva laga tanden. Boka en tid till din tandläkare och be att dom tittar på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har en prick på varje baksida av 4 tänder samt en bakre tand nere med 4 prickar på, har haft det ett tag men gör inte ont vad kan de va? tack på förhand
Hej!
Det kan vara lite missfärgning i små gropar som finns i tänderna. Det kan också vara något litet hål på gång. Om det var länge sedan du var hos tandläkaren och undersökte dina tänder kan det vara bra att boka en tid för detta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har i flera år haft ett svart parti på framtandens baksida som lyst igenom. Nu har en bit av tandens framsida lossnat så det svarta är helt synligt. Jag har ingen ekonomi då fogden drar mycket pengar för mig. Vad skulle det kosta att göra så det svarta inte syns?Med vänlig hälsning Sune
Hej!
Svårt att svara på då jag inte vet hur mycket av tanden som lossnat.
Med lite tur räcker det med en enkel lagning som på 100% kostar 795 kr. Eventuellt har du ett eller två tandvårdsbidrag a`150 kr som får dras av från kostnaden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Det är en svart beläggning mellan ena visdomstanden och den som är framför även i groparna ovanpå visdomstanden. Försökt skrapa bort det men sitter fast. Vad kan det vara? Var nyss hos tandläkaren och han sa inget om det men det är vetkligen riktigt svart. I övrigt har jag fina tänder, är 26 år och har bara haft ett hål hittills. Tacksam för svar
Hej!
Tänderna kan bli missfärgade av mat och dryck, framför allt om de är lite ojämna och gropiga på ytan. Ofta har tuggytan på tanden ganska djupa gropar. Det kan ha varit lite början till hål där tanden är missfärgad. Vid början till hål blir tandytan lite skrovlig och där fastnar missfärgningar lättare än på en helt slät yta.
Om du nyligen varit hos tandläkaren och gjort en undersökning med röntgenbilder bör det inte vara något riktigt hål om tandläkaren inte sa något om detta.
Om du ändå är orolig kan du prata med din tandläkare igen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejJag har en liten svart prick på min tand längst fram Vad kan det vara ? Alltså mitten tanden längst fram . Tacksam för svar mvh
Hej,
Det är svårt att säga utan att se. Det kan vara en missfärgning eller ett kariesangrepp (aktivt eller avstannat). Be din tandläkare att titta på detta nästa gång ni ses.

Linnea Linnér, leg tandläkare

HejsanJa har en fråga , ja dricker en del kaffe och tänderna börjar bli gula och så har ja börjat få massa hål i tänderna, nu pga ja ej varit där sen 6 år tillbaka... ja vill så gärna få bra tänder. Känner mig ledsen över och kan ej knappt le.. och så har en tand gått av som tandläkaren fixa men gick av sig själv.. Vad ska ja göra
Hej,
Kontakta din tandläkare och boka en tid för undersökning så kan du få ett kostnadsförslag på vad som går att göra.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag har något svart på min bakre tand som inte går bort när jag borstar tänderna. Vad är det?
Hej,
Det är svårt att säga vad det kan vara. Missfärgning?
Be din tandläkare titta på den vid nästa undersökning så kan hon titta på det och förhoppningsvis berätta vad det är.

Linnéa Linnér leg tandläkare

Hej!Mitt namn är Simon Helgesson och jag är 20 år gammal, jag har nämligen aldrig haft något hål på tänderna men har fått en liten svart prick längst upp på en av tänderna, det värker som fan på den.. Kan detta vara hål? Kan också nämna att jag röker och snusar regelbundet.Tack för svar!
Hej,
Med tanke på att du har ont av detta rekommenderar jag att du söker dig till en tandläkare.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag har något svart på min bakre tand som inte går bort när jag borstar tänderna. Vad är det?
Hej,
Det är svårt att säga utan att se det, men det kan vara en missfärgning eller möjligen ett kariesangrepp. Be din tandläkare att titta på detta när du är på undersökning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har en 20-månaders med ca 14 tänder. Vi borstar så gott som 2ggr/ dag med lite olika intensitet beroende på barnets humör. Barnet äter inge socker och dricker endast vatten. Den ena övre kindtanden som knappt är helt framme är svartprickig och har varit så sedan den kom fram i stort sätt. Är detta hål eller är det något fel på tanden? Tack på förhand!
Hej,
Med tanke på att ni har sunda matvanor och tandborstningsrutiner låter det inte som att det skule vara ett hål. Tänderna kan ibland få svarta 'beläggningar' av en ofarlig bakterie som är svår att borsta bort. Det är dock svårt att säga helt vad det kan vara utan att titta på det så boka gärna en tid till tandläkaren för en kontroll. Det är gratis för barn upp till 19 år.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hej, jag har aldrig haft hål i tänderna, men jag har nu märkt en mörk fläck på tanden längst bak i överkäken men jag har inte ont eller något, kan detta vara ett hål?Tack för svar.
Hej,
Det är svårt att veta om det är ett hål eller en missfärgning utan att se det och sondera. Be din tandläkare att titta på det vid nästa undersökning.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har en liten fråga som jag hoppas kan besvaras. Var på undersökning för ca 6 månader sedan och då hade jag inga hål utan enbart lite tandsten, dock har jag gamla spår av karies tror jag i form av att det är svarta prickar och små urgröpningar på vissa tänder. Dock fick jag svaret att det inte var någon fara då tandläkaren gröpte på tanden och den var hård så ingen åtgärd behövdes göra. Nu är det så på ett ställe på tanden att tanden är lite mer urgröpt och känner man med tungan så känns de aningen vasst där men jag har inte ont, så min fråga är om detta är något som rekommenderas kolla upp nu eller om jag kan vänta lite då ekonomin som fattig student inte är så bra denna månad.Tack på förhand!Med vänlig hälsning Joakim
Hej,

Det kan vara så att du har tappat en fyllning och då rekommenderar jag att du besöker din tandläkare för att få det åtgärdat så att du inte riskerar att få några besvär. Tandläkaren kan då bedömma om det går bra att skjuta upp den eventuella lagningen till nästa månad eller inte.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

hejjag har en grå fläck som (tydligen enligt min flickvän) ser ut som karies. sedan jag fick veta det, för ca 4 månader sedan, har jag slutat med läsk och andra dåliga saker och samtidigt börjat borsta tänderna noga - ändå försvinner det inte! det jag tycker är underligt i det hela är att jag inte känner av hålet... kan det vara något annat?
Hej!
Jättebra att du har slutat med läsk och annat som är dåligt för tänderna (och hälsan i övrigt).
Jag kan inte säga vad det är för fläck du har på tanden utan att ha undersökt dina tänder. Sök upp din tandläkare för att få tanden kontrollerad. Det kan röra sig om en missfärgning, tandsten eller ett hål.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har haft en dåligt tandvård sen tonåren då jag har tandskräck! Kanske därför jag sitter med de jag har idag! Kan knappt äta! Nu är jag 20 år och arbetslös och har inte råd att gå till tandläkaren och jag har precis fått ett väldigt värk i en tand i överkäken tanden näst längst in! Den har blivit lite färgad som typ grå/svart eller nåt och jag undrar då hur gör jag och varför har den blivit färgad ? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Linus
Hej!
Det verkar som om du har ett mycket stort, djupt hål i din tand. Tanden kan då bli missfärgad.
Du behöver få hjälp att behandla tanden på något sätt, ev. ta bort den eller rotbehandla den.
Hör efter på socialkontoret i din kommun om du kan få bidrag till akut tandvård.
Nu när du är 20 år får du ett bidrag till tandvård från Försäkringskassan på 300kr en gång om året. Detta dras automatiskt av från kostnaden hos tandläkaren
När du beställer tid hos tandläkaren kan du tala om att du är tandvårdsrädd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min son på 3 år slog upp en tand i tandköttet. Tanden har kommit tillbaka igen, men nu över ett år efter att det hände så har tanden blivit missfärgad och han har som ett utslag på tandköttet. Tandläkaren säger att tanden måste tas bort. Sonen är fortfarande liten, hur säkrar man att gluggen som blir efter borttagning av tand inte 'växer' igen så att det inte blir för trångt för nya tanden?
Hej Micke!
Precis som din tandläkare sagt så måst tanden dras ut. Gluggen som blir i framtandsområdet kommer inte att påverka vuxentändernas framväxt, då käken kommer växa både i längd och bredd.

Jonathan Nilsson, tandsköterska

Hej!Jag har sett att jag har några svarta prickar på de bakre tänderna, men jag har inte ont och upplever inga ilningar när jag äter/dricker varmt eller kallt. Vad är dessa svarta prickar?
Hej Emma,
Det är svårt att säga vad det kan vara. Det kan tex vara missfärgningar, bakteriebeläggningar eller början till hål m.m. Jag rekommenderar att bokar en tid till din tandläkare/tandhygienist som kan titta på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

hej jag är en tjej med vita fläckar på framtänderna. Varför uppstår dom och kan man få bort dom?
Hej!
Det kan finnas många orsaker till vita fläckar på tänderna. Har fläckarna funnits där ända sedan tänderna växte fram? I så fall har någonting hänt i samband med att tänderna bildades.
Om fläckarna har kommit på senaste tiden kan det vara frågan om början till hål på tänderna.
Prata med din tandläkare om vad som eventuellt kan göras. Jag kan inte svara på det. eftersom jag inte har sett hur dina tänder ser ut.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.