Sår i munnen och blåsor i munnen

Sår eller blåsor i munnen kan vara symptom på afte, munherpes eller svamp. Här beskriver hur dessa virus och infektioner uppstår och förklarar symptom och behandling.

sår i munnen herpes blåsor mun

Det är vanligt att människor någon gång drabbas av blåsor och sår i och runt munnen. Det kan bero på olika orsaker, som till exempel virusinfektioner. En vanlig orsak kan vara afte, herpes simplex eller svamp. Det kan upplevas som svullet, ömt och ibland blöda.

Afte utmärker sig oftast med smärtsamma sår i munnen och det är inte klarlagt vad det beror på, men det är inte smittsamt. Däremot är herpes ett virus som smittar via direktkontakt och det är något du bär på resten av livet. När man väl har smittats av herpes får man oftast feber och smärtsamma blåsor. Men det är många som efter det inte får några symptom alls.

Blåsor och sår i och runt munnen är oftast ofarligt och symptomen brukar gå över av sig själv. Men ibland kan du behöva behandlas med läkemedel som till exempel vid en svampinfektion.

Det kan hända att symptomen återkommer och har du ofta problem så kan du fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd.

Vanliga frågor

Vad kan sår och blåsor i munnen bero på?
Det kan bero på olika orsaker, som till exempel virusinfektioner. En vanlig orsak kan vara afte, herpes simplex eller svamp. Det kan upplevas som svullet, ömt och ibland blöda.
Blåsor och sår i och runt munnen är oftast ofarligt och symptomen brukar gå över av sig själv. Men ibland kan du behöva behandlas med läkemedel som till exempel vid en svampinfektion.
Hur behandlar man sår i munnen?
Oftast går sår och blåsor i munnen över av sig själv. Det du kan inskaffa är symtomlindrande behandling och både receptfria och receptbelagda preparat.
Ibland kan det behövas behandling med läkemedel. Till exempel vid svampinfektion. Det finns receptbelagda läkemedel mot själva svampinfektionen, både i form av vätska, gel och tabletter. Besök en tandläkare för diagnos och behandlingsplan.
Kan sår i munnen bero på herpes?
80–90 % av Sveriges befolkning bär på viruset herpes simplex virus (HSV). Endast 30 % av dessa upplever symtom i form av munsår eller munblåsor. Det finns även munsår som inte är en indikation på herpes. Det kan exempelvis vara eksem i mungipan.
Typiskt för munsår och blåsor som är en indikation på herpes:
• Innan blåsor kommer sticker eller svider det i områden runt läpparna.
• Stickningarna börjar med tiden att klia, svullna och rodna.
• Du får grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont.
• Blåsorna spricker efter ett tag och bildar sår.
• Såret blir till en skorpa som försvinner efter cirka 1–2 veckor.
• Munsåret/munblåsorna kommer tre eller fler gånger per år.
• Första gången man drabbas (vanligtvis i 1–5 års ålder) är det vanligt att allmäntillståndet försämras och man får feber.

Sår i munnen, vad är det?

Det är väldigt vanligt att någon eller flera gånger i livet drabbas av sår eller blåsor i och runt munnen. Det kan kännas svullet, svida, vara ömt, göra ont och ibland blöda. Om du känner igen symptomen så kan det vara indikation på afte, herpes eller svamp. Vanligtvis läker munnen av sig själv, men det finns också läkemedel att tillgå. Ibland är uppkomstorsaken okänd, ibland är den ärftlig, men det kan också bero på förkylningar, menstruationer och stress.

Nedan beskriver vi vad afte, herpes och svamp är, vilka symptom som är vanliga och hur behandlingen kan se ut.

Afte

Har du ett sår i munnen? Det kan vara afte, något som drabbar var femte person någon gång i livet. Afte är en inflammatorisk slemhinneförändring som även kallas munblåsa eller förkylningsblåsa.

Symtom och utseende

Man känner igen afte på färgen och formen. Det ser ut som små blåsor eller gropar i slemhinnan. Blåsorna har ett typiskt utseende i form av ett välavgränsat, gulvitt område som är omgivet av en stark rodnad zon. Afte kan uppkomma i hela munnen. Vanligt är dock på insidan av läpparna, kinderna eller på tungan. Aftesår och blåsor smittar inte.

Blåsornas storlek kan variera mellan några millimeter upp till en centimeter. Det kan börja som en liten blåsa i munnen, men med tiden växer aftesåret på sig och tillslut brister blåsan och utvecklas till sår. I detta stadie kan såret svida och göra ont. Många kan därför ha problem med att äta och vid beröring.

Orsak till blåsor

Orsaken till munblåsorna är oklar. Olika teorier pekar på virus, allergier eller autoimmuna processer. Det kan även vara så att orsaken till afte beror på flera faktorer. Ett svagt immunförsvar kan förvärra afte. Även stress, bakteriefloran i munnen, yttre miljöfaktorer och hormonella förändringar kan förvärra tillståndet. Afte kan även vara ärftligt.

Behandling mot blåsa i mun

Blåsorna i munnen han hålla i sig i några dagar eller längre perioder. Vanligast är att blåsan försvinner av sig själv efter 10–14 dagar. Det finns inget botemedel mot afte eller behandling mot sår i munnen som får dem att försvinna helt. Det du kan inskaffa är symtomlindrande behandling och både receptfria och receptbelagda preparat.

Upplever du besvär i munnen? Boka en undersökning så ger vi dig en individuell bedömning. Vi hjälper dig med eventuell smärtlindring och fortsatt behandling.
BOKA EN TID

Munherpes

Munherpes, som vi ofta benämner som munsår eller munblåsor, är en infektion med ett herpes simplex virus (HSV). Till skillnad från bakterier, så kan inte virus botas med antibiotika. Det finns vissa virus som vi inte kan vaccinera oss mot, HSV (herpes simplex virus) är ett exempel på ett sådant virus.

När vi väl har drabbats av ett virus så lever det i kroppen resten av livet. Vi har en mängd virus som ligger latent i kroppen, som hålls i schack av immunförsvaret. När immunförsvaret blir upptaget med annat, kan det utbryta symptom av de virus som vi annars normalt inte märker av.

Det går ofta att behandla de symptom som uppkommer till följd av viruset. Munsår och munblåsor, som är symptom på att vi är bärare av viruset herpes simplex virus (HSV), går ofta att råda bot på.

Munsår är symptom på herpes

80–90 % av Sveriges befolkning bär på viruset herpes simplex virus (HSV). Endast 30 % av dessa upplever symtom i form av munsår eller munblåsor. Det finns även munsår som inte är en indikation på herpes. Det kan exempelvis vara eksem i mungipan. Uppsök läkare om du vill kolla upp just dina besvär kring munnen.

Är mitt munsår herpes?

Typiskt för munsår och blåsor som är en indikation på herpes:

 • Innan blåsor kommer sticker eller svider det i områden runt läpparna.
 • Stickningarna börjar med tiden att klia, svullna och rodna.
 • Du får grupper av små vätskefyllda blåsor som kan göra ont.
 • Blåsorna spricker efter ett tag och bildar sår.
 • Såret blir till en skorpa som försvinner efter cirka 1–2 veckor.
 • Munsåret/munblåsorna kommer tre eller fler gånger per år.
 • Första gången man drabbas (vanligtvis i 1–5 års ålder) är det vanligt att allmäntillståndet försämras och man får feber.

Munherpes kan blossa ut i samband med:

 • Stress
 • Övrig infektion i kroppen
 • Mens
 • Starkt solljus
 • Kyla
 • Vitamin- eller näringsbrist
Smittar munherpes?

Det tar vanligtvis 2–20 dagar innan symptomen bryter ut. Herpes simplex virus (HSV) smittar när det är aktivt, d.v.s. precis när det bryter ut. Munherpes överförs via:

 • Pussar och kyssar
 • Viruspartiklar på händer
 • Viruspartiklar på handdukar, läppstift, bestick, vattenflaskor et c.
 • Genom oralsex kan munherpes överföras till underlivet och ge könsherpes (omvänd väg är mer sällsynt)

Undvik direktkontakt i form av pussar och kyssar när du har blåsor på läpparna. Var även extra noga med att upprätthålla god hygien och peta aldrig på blåsorna eller såren. Om två personer som redan har munherpes kysser eller pussar varandra behöver de inte oroa sig för att ge munherpes till den andra.

Läkemedel mot munherpes

Ofta klarar man sig utan behandling. Se bara till att hålla såret rent och torrt. Försök att inte använda täckande smink under utbrottet.På apotek kan du hitta symptomlindrande produkter och produkter som även kan mildra ett utbrott om behandlingen påbörjas innan blåsorna bryter ut. Fråga på ditt apotek alternativt din tandläkare/tandhygienist för tips och råd.

Det finns inga produkter som är godkända att användas av gravida utan läkarordination. Ammar du kan du tillfälligt använda Anti.

TIPS! Lindra besvären
 • Om du märker att blåsor ofta uppkommer i samband med att du vistas i solen, använd solkräm med hög solskyddsfaktor på läpparna. Det finns läppcerat med solskyddsfaktor.
 • Använd mjukgörande kräm på skorpan som ligger över såret. Det kan göra väldigt ont om munsårsskorpan spricker.
Herpes och tandläkarbesök

Ta kontakt med tandvården om du har:

 • Munsår och samtidig feber.
 • Många gula sårskorpor kring näsa och mun.
 • Svåra, och ofta återkommande besvär.
 • Munsår som inte läkt på 2 veckor.
 • Du är gravid och får herpes för första gången

 

Upplever du besvär i munnen? Boka en undersökning så ger vi dig en individuell bedömning. Vi hjälper dig med eventuell smärtlindring och fortsatt behandling.
BOKA EN TID

Svamp

Svamp i munnen

Svampinfektioner orsakas av jästsvampen Candida Albicans. Denna jästsvamp bär många människor normalt på utan att det orsakar problem eller besvär. När kemin i munhålan ändras eller normalfloran rubbas, så aktiveras svamporganismer och cadidasvampen frodas. Detta är startskottet för en infektion och det är i samband med detta som besvären uppkommer. Svampinfektion i munnen kallas även för torsk eller oral candidos.

Symptom på svamp i munnen

Symptom kan vara sveda, klåda och brännande känsla i mun och svalg. Det kan också uppstå vit/gul beläggning på tungan och på insidan av kinderna. Det kan vara större områden eller mindre prickar/fläckar. Om beläggningen skrapas bort lämnas ett rött spår, ofta blödande. Irritation uppstår ofta på slemhinnan och det blir rött kring området. Ett annat symptom kan även vara sprickor i mungiporna.

Vad orsakar svamp i munnen?

Orsaker till svampinfektion i munnen är många. Det kan bland annat drabba den som behandlas med antibiotika, cellgifter eller kortison. En annan anledning kan vara bristfällig kosthållning eller näringsbrist som försvagar immunförsvaret. Personer som har en lös protes i munnen kan få lokala irritationer som lätt kan leda till en svampinfektion. Spädbarn kan också drabbas av munsvamp. Barn som föds för tidigt löper större risk att drabbas.

Tandläkaren kan ställa en diagnos

Både tandläkare och läkare kan ställa en diagnos om svampinfektioner, och ge råd för behandling.

Vilken behandling finns?

Det viktigaste är att undersöka varför du får svamp och därefter rikta behandlingen mot detta. Det finns receptbelagda läkemedel mot själva svampinfektionen, både i form av vätska, gel och tabletter. Besök en tandläkare för diagnos och behandlingsplan. Prognosen för att svampinfektionen ska läka ut är mycket god. Spädbarn som drabbas brukar bli av med infektionen efter tre till åtta veckor utan behandling.

Upplever du besvär i munnen? Boka en undersökning så ger vi dig en individuell bedömning. Vi hjälper dig med eventuell smärtlindring och fortsatt behandling.
BOKA EN TID

Om Distriktstandvården

Vi grundades 2010 i samband med att vi övertog 10 kliniker från Folktandvården. Idag är vi en av Sveriges största tandvårdskedjor med över 30 kliniker i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Vi välkomnar både barn och vuxna för allmän-, akut och estetisk tandvård. Inom verksamheten finns även en mobil enhet och två specialistkliniker.

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2023-08-09
Patientfrågor om Sår i munnen/Blöder
Hej jag har fått en blodblåsa i kindens insida. Kan inte minnas att jag bitit mig. Stor som en knappnålshuvud
Ser ut som en blodblåsa om man klämt sig på ett finger
Vad ska jag göra? Farligt?
Hej och tack för din fråga.
Ja, kanske du har bitit dig utan att du märkte det.
Undvik att tugga på den sida och kolla senare. om några dagar bör den vara borta annars boka en tid för kontroll.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-21

Hej! Jag har en blåsa på tungspetsen samt känns som kanske mjuka blåsliknande på insidan i munnen. Har upplevt detta nu i några veckor, iallafall nån månad. Något jag kan göra själv huskur eller kontakta tandläkare, vårdcentralen?
Hej Carina och tack för din fråga.
Man kan få små blåsor i munnen då och ibland pga virusinfektion etc men dem brukar försvinna efter ett par veckor.
Om det är flera månader och får besvär av dem är det bättre att man kollar med en tandläkare.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-08

Jag hade en svart liten prick på tungan som försvann sen, vad var det?
Hej Filippa, svårt att veta vad var det du hade. Det kan vara missfärgningen från maten etc.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-17

Hej,

Jag har fått ett sår på tandköttet ganska långt ner vid tandroten, det är vitt med lite rött runktomkring ca 0,5 cm tror jag.
Är det något jag bör undersöka?
Hej Frida och tack för frågan. Det är svårt att avgöra om du bör undersöka det, som du beskriver det verkar vara ett afté sår, som svider vid tandborstningen, intag av sur kost etc men varar inte mer än en vecka.
Du skriver inte hur länge har du haft det och om det gör ont.
Prova att använda Afta clear gel som du applicerar på såret 2-3ggr/dagligen.
Om det inte försvinner skulle vara bättre att undersöka det.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-29

varför blöder tandköttet när jag använder tandtråd?
Hej

Tandköttet blöder av olika anledningar. Det kan vara pågående inflammation, när bakterier samlas på ett ställe, eller om du skulle ha tagit hårt med tandtråd. Vid uppehåll i tandtrådsanvändning och om rutin återupptas igen eller om tekniken för tandtrådanvändning brister på ett ställe, hinner kroppen reagera på bakterierna som samlats kvar och då uppstår blödning. Det kan även vara att det är tandsten som måste tas bort runt tänderna och därav inflammation inte går ner.

Reflektera gärna med din tandläkare/tandhygienist kring blödning från ditt tandkött.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-10-04

Hej!
Kände häromdagen en liten knöl/svullnad bakom 1 av framtänderna i överkäken. Man har ju redan en liten upphöjning där bakom båda framtänderna. Men jag märkte att upphöjningen var större på ena sidan när jag kände med tungan. Kände efter med fingret och tryckte lite föratt jämföra storleken lite. Då sprack det lite på den upphöjningen som var lite större och jag blödde lite. Försökt titta i spegeln men ser endast att jag är lite röd där. Har inga problem med framtänderna vad jag vet.
Vad kan detta vara? Man blir ju jätteroligt för cancer.
Hej

Det är svårt att diagnostisera vad den svullnaden/knölen du beskriver är utan att kontrollera kliniskt och/eller radiologiskt.
All slemhinna förändring är inte nödvändigtvis cancer. Det kan vara en (afte blåsa) orsakad av virus, det kan vara blåsa av varmt mat, det kan vara tandborstskada mm.
Om inte den blåsan läker inom 5-7 dagar (ytlig avvikelse på slemhinnan) bäst är det att kontakta din tandvårdsgivare för en kontroll.

Ha en fortsatt fin vecka

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-05-03

Har nån slags vit stor varkula på tungan, eller två varkulor rentav.
Kan knappt äta Jag skall snart boka tid hos er och är listad tis hos er. Ska detta göras först samt kan ni kan ni hjälpa mig med detta?
Hej
Din tandläkare ska absolut kunna titta på det du beskriver i samband med din undersökning. Jag skulle även rekommendera dig att kontakta din vårdcentralen för kontroll och överväga om vidareutredning inom sjukvården behövs.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-10-13

Hej! Började ta p-piller vilket ledde till att mitt tandkött började blöda en del, så jag slutade. Vad ska jag göra nu? Ska jag avstå från hormonella preventivmedel helt?
Hej
Prova upprätthålla noggrann munhygienrutiner, eventuellt få tänderna och tandköttet undersökta och utföra förebyggande tandhygienistbehandling om det behövs. Därefter var observant på om p-piller ska orsaka att du blir inflammationskänslig på samma sätt eller inte. I samband med hormonella förändringar kan kroppens reagera med mer uttalad inflammationsreaktion på bakterierna. Tanken här är att kunna följa upp p-pillers effekt med ett stabilt tandkötts utgångsläge. Reagerar du på samma sätt så kan det vara bra att ta upp en diskussion med barnmorska eller gynekolog om det finns ett icke hormonellt preventivt medel som passar dig bättre.
Hoppas att svaret är till din hjälp.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-15

Hej! Mitt namn är Emma. Jag har haft blödande tandkött sen i fredags kväll och undrar om det är farligt och om det går över? Ska jag skölja med hexident eller något annat?
Hej Emma, att skölja med antibakteriellt munskölj kan eventuellt lindra besvären för stunden dock är det viktigt att veta varför du blöder från tandköttet. Tandköttsinflammation orsakas ofta av bakterier och tandsten. Tandsten avlägsnas mekaniskt och det går inte att avlägsna med munskölj. Du är välkommen att boka en tid hos oss så hjälper vi dig med dina besvär.

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Hej,
Jag har blivit svullen i tandköttet mellan framtänderna. På morgonen är det mest svullet och då vill det gärna blöda och det känns tjockt när man känner med tungan. Lite svullen ovanför framtänderna också. Jag har inte ont, men jag har haft det nu kanske 4 veckor till och från. Hur ska jag göra? /Mattias
Hej!

Jag rekommenderar dig att boka en tid för undersökning så att man kan se vad svullnaden beror på.

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-29

Vår 1 åring har blåsor i munnen och blöder lätt på tandköttet speciellt vid tandborstning,. Haft de i 11 dagar. Vad kan det vara? Och ska man. Borsta tänderna fast de blöder och har ont?
Hej
Troligen är det afte blåsor. De orsakas av virus och kan uppstå av olika anledningar t.ex. i samband med att immunförsvaret är nedsatt pga förkylning, vissa starka smaker på mat eller tandkräm, magbesvär, stress mm. De kan vara kvar upp till 2 v. Borsta ska göras men välj en mjuk tandborste från apoteket och se till att ta med försiktighet vid de större blåsor på tandköttet. Det finns olika receptfria läkemedel som lindrar afte besvär som gel eller spray.
Önskar lillen mår bra snart!
Ha en bra dag.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-02-07

Hej jag har munblåsor i munnen har haft dom snart 2 veckor dom tar kål på mig hur blir jag av med dom. Har testat gel på apoteket.
Hej,

Blåsor i munnen går ofta över inom några veckor men ibland är de mer besvärande och sitter mycket olägligt. Som oftast är det bara symtomlindring som gäller, i form av tex viss receptfria läkemedel mot munsår som finns på apoteket.

Det är dock väldigt svårt att säga exakt vad det gäller och hur vi kan hjälpa dig utan att få sett dina blåsor i munnen. Om de fortfarande besvärar dig så rekommenderar jag att du bokar en akuttid för kontroll av dessa.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2019-02-04

Hej!
Jag märkte för några dagar sen att mitt ta tandkött var svullet! Nu ikväll märkte jag att en tand är lite lös!! Jag fick panik! Är det tandlossning? Kommer jag tappa den tanden?
Hej

Det kan vara en infektion runt tanden som gör att det ligger lite vätska runt tandroten vilket får tanden att kännas lite lös, samtidigt som tandköttet blir svullet.

Tycker du skall konsultera den tandläkare då det inte går att svara utan undersökning.

Lycka till

;-D

med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-08

Hej!
Under en längre tid nu så har jag börjat bita mig i tungan i sömnen. Käkarna slår ihop och det gör extremt ont och börjar alltid att blöda. Detta har medfört att jag sover extremt dåligt då jag blir väckt när jag bitit mig i tungan. Hur kan jag lösa detta?
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning,
Christian
Hej

Du kan gå till tandläkaren och höra o men bettskena skulle hjälpa dig.
Du kommer i så fall inte kunna bita dig i tungan på samma sätt.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej!
Jag har problem med mina bihålor och de brukar svullna när jag blir förkyld. Då kan det bl.a visa sig som tandvärk, men det går över efter någon vecka.
Nu har jag haft ont i överkäken på höger sida i en månad, av o till, mer eller mindre. Oftast mer o aldrig helt smärtfri. För ca en vecka sedan fick jag en blåsa, typ, längst upp vid tandköttet. Det kändes som den tände sig emellanåt. I morse när jag tittade blödde den. Nu syns inget men den känns med tungan och det värker.
Jag funderar på om det kan vara en infektion i överkäken o inte i bihålan o kanske en varhärd som tände sig. Om 1 1/2 månad ska jag operera mig vid näsroten på höger sig med MOHS-kirurgi. Detta har jag väntat på 6 månader o det skulle vara väldigt olyckligt om jag inte kunde göra det pga en pågående infektion.
Min fråga är egentligen, är det tandläkaren eller vårdcentralen jag ska vända mig till?
Mvh Lena
Hej Lena

för att avgöra om din infektion ärtandrelaterad behövs en undersökning med röntgen gjord av en tandläkare. Det är omöjligt att svara på utan undersökning

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Har vita blåsor på insidan av läpparna o horisontella på tungspetsen o djupa sprickor på tungspetsen o främre delen av tungan som svider.morron o förm.bättre?äter div.medicin mot diabetes typ2 röker ej.kan det bero på omedveten press av tungan mot tänderna?tacksam för svar Ulf
Hej Ulf

Svårt att svara på din fråga utan undersökning . Boka tid hos tandläkare för undersökning samt att det finns hjälpmedel mot svidande känsla i munnen.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-12

Hej jag har fått en vit fläck vid utsidan av underkäken där tänderna sitter ungefär ..?undrar om det kan vara cancer eller kanske bara en blåsa ? Har googlat å skrämt upp mig själv lite
Hej

Det låter mer som en liten virusblåsa som är mkt vanligt, men om du är orolig tycker jag du skall gå till tandläkaren för en kontroll. Det går aldrig att säga utan undersökning exakt vad det är.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-12

Hej, jag har skadat min tunga med en tandpetare för ett par månader sedan och nu är det många blåser i kanten av tungan.
Tack om ni kan hjälpa mig med min fråga.
Hej
Om blåsor finns kvar efter en månad, tycker jag du skall boka tid för en undersökning hos en tandläkare.
Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-12

Jag har börjat få verk i tandköttet längst in i munnen. Det gör inte ont men känner att nåt har svullnat upp. Kan det vara för att jag har ätit stark mat den senaste dagen eller är det något annat?
Det låter mer som det fastnat något i tandköttet och därför har det blivit en liten inflammation. Försök att borsta med Corsodyl gel någon /några dagar. Blir det inte bättre så uppsök tandläkare.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-27

Hej.
Min son fick bedövning idag för lagning av en tand & nu är hans överläpp på den sidan extremt svullen, den är hård & öm.. blivit som varigt sår lägst med svullnaden..

Något jag ska till läkaren med eller nått annat att rekommendera för att få ner eller på skynda så svullnaden går ner.

Mvh Veronica
Hej Veronica
Det är väldigt ovanligt att överläppen svullnar i samband med bedövning av tänder i överkäken. har man lagat en framtand kan den kännas bedövad och lite svullen efteråt. Dock har jag aldrig varit med om att patienten fått variga sår av tandläkarbedövning. I underkäken däremot blir halva läppen bedövad i samband med bedövning av tänderna.

Jag tror ni kan avvakta några dagar och köpa Corsodyl på Apoteket som din son får skölja med några dagar för att såret som du beskriver, inte skall bli värre. Om det inte försvinner på 1-2 dgr så sök vårdcentral.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-08

Hej, jag har dragit ut en framtand och ska få en skruv. Men för att få dit skruven drog dom ut en visdomstand och lånade ben där och satte vid framtanden. Detta gjordes 17/8 -17. Men igår kände jag att svullnaden börjar komma tillbaka så är nu svullen igen. Är detta normalt?

Mvh adam
Man skall alltid kolla när svullnaden kommer så pass länge sedan operationen och kommit på nytt. Mitt råd är att vända dig til lden tdl som gjorde din operation

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-07

Hej asså jag undrar jag åt godis och sånt typ varje dag men har slutat nu och borstar varje morgon och kväll men asså varje gång jag vaknar så är det lite blod i mina tänder varje morgon typ vad kan det bero på asså då menar jag bara på framtanden längst upp
Hej!
Det bästa är att du går till tandläkaren och gör en undersökning för att få reda vad det kan bero på.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-18

hejsan behöver komma i kontakt med någon angående rådgivning ..då jag drabbats av ett skrappsår på tandköttet strax under en av mina tänder så när jag borstar tänderna 2gånger om dagen så blir jag tvungen och borsta förbi där så såret hinner alldrig läka utan öppnar upp sej varje gång och börjar blöda något fruktansvärt..såret ser lite djupt ut också..och har alldrig varit med om något sånt här tidigare så vet inte ens vart man vänder sej eller vad man kan göra åt det....såret har varit vid liv i snart 3 veckor ..har försökt väntat ut de lite för att se om det hinner läka ihop lite snabbare mellan borstningarna men varje gång jag borstar så går det inte att jobba runt det på ett bra sätt heller så blir tvungen och arbeta i närheten av såret för att rengöra mina tänder ordentligt som jag vill göra ...hur går jag tillvägas med detta .mvh så länge
Hej, jag tycker att du bör kontakta en tandläkare för att se över detta sår, tre veckor är en lång tid. Boka in en tid för att se över detta sår. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-04-10

Jag har en liten utbuktning i gommen den är mjuk man kan nästan lyfta den är som en liten ficka i gommen ovanför protesen som sätts fast med några krokar jag undrar vad det kan vara jag har tandläkarskräck och har mest halva tänder kvar förutom 4 framtänder som sätts fast med några krokar väldigt tacksam för svar i
Hej, kanske det kan vara orsakat av din protes? Jag rekommenderar dig att du uppsöker en tandläkare för att se över vad det kan vara för något. Ifall du har tandläkarrädsla så finns det hjälp att få. Det finns tandläkare som är inriktade på att hjälpa patienter som dig med tandläkarrädsla. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej
Jag har lägre tid haft sår och vit beläggning på tungan (ser ut som en karta) såren blöder ibland. Har även sår i gommen den hårda delen.
Nu har jag fått blåsor i munnen som gör riktigt ont. Undre läppen är svullen. Har varit hos vårdcentralen men ingen nämner äns svamp.
Fick tips att jag kunde vända mig till tandvården. Kan ni hjälpa mig?
Hej!
Boka en tid hos en tandläkare som är duktig på slemhinneförändringar. På Distriktstandvården Fridhemsplan finns Johan Lundström som är bra på det.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-27

Hej.
Har fått en röd fläck brevid tungsträngen ser ut som ett blodkärl , det är inte en blåsa men blodrött . Vad kan det vara? den kom väldigt snabbt.
Hej!
Det är svårt att svara på utan att ha sett det. Vi har en tandläkare på Distriktstandvården Fridhemsplan, Johan Lundström, som är kunnig inom området om du vill boka tid.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16

Hej, opererade bort en visdomstand i nedre delen av käken för tre dagar sen. Den satt så konstigt så dom var tvungna att lämna kvar roten. Men nu har kag fått en blåsa där bars dom har sytt ungefär. Gör jätteont och kan knappt äta eller dricka. Ska jag ringa tandläkaren eller ska jag vänta? Har fått utskrivet penicillin också
Hej!
Tyvärr kan man få väldigt ont i vissa fall. Om du inte är svullen eller har feber tycker jag du kan avvakta, speciellt som du tar antibiotika. Efter tredje dagen brukar det successivt bli lite bättre.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-16

Hej!
I några dagars tid har jag haft problem med torra läppar och sår. Jag har även en röd svidande kant innanför läpparna precis där det torra blir den "blöta" insidan så att säga. Precis när problemen började hade en period av huvudvärk och förkylningsliknande symptom precis tagit slut.
När jag äter och dricker viss mat svider det till ordentligt.
Någon aning om vad det kan vara? Finns det nåt jag kan göra mer än att vänta ut det?
Hej!
Det kan vara en virusinfektion. I så fall ska det går över på 7-10 dagar.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

Närmin dotter borstade tänderna så slant hon med tandborsten och fick sår tandköttet.
har sköljt med tandskölj har fortfarande ont. Har ni något bra tips vad man ska göra?
Hej!
Det brukar läka bra i munnen på några dagar. Ni behöver inte skölja med något annat än vatten utan bara avvakta.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

Hej!

Jag har ett återkommande problem med små vätskefyllda blåsor på insidan av underläppen. Oftast uppkommer de under natten och på morgonen brukar jag bita eller sticka sönder dem eftersom jag inte vill ha dem kvar.
Då rinner det ut lite seg men klar vätska. Ibland kan det blöda lite men det gör inte ont.
Blåsan kommer ofta snabbt tillbaka på samma ställe igen och jag får ta sönder den flera gånger om. Tittar jag noga kan jag se att det finns mängder av pyttesmå vätskande punkter på insidan av underläppen.
Slemhinnan på insidan av kinderna är också känslig och lossnar av sig själv.
Jag har EDS och undrar om det kan ha ett samband med mina besvär?
Jag märker att slemhinnan förbättras om jag använder en tandkräm med aloe vera men blåsorna vill inte försvinna.
Vad kan jag göra för att bli av med besvären och vad beror det på att det är så här?
Med vänlig hälsning Charlotte
Hej!

Det vore bra om du kan komma in på en undersökning av slemhinnan. Besvären på insidan läpp låter som att du skadat en salivkörtel och saliv rinner ut i vävnaden runt körteln vilket är det du biter sönder och som rinner ut. Då körtelgången sannolikt är skadat återkommer dessa problem på samma ställe. Behandlingen i dessa fall brukar vara att man avlägsnar hela salivkörteln. Du är välkommen att ta kontakt med oss på Fridhemsplan där vi har tandläkare med lång erfarenhet av slemhinnebesvär. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-08

Hej. Jag hade en knutna i i tandköttet uppe på vänster sida. Stor som en ärta och jätte hård. Var hos tandläkaren i dag och han drog ut tanden, för den var infekterad. Komme knutna att försvinna nu..
Hej, som du beskriver det så låter det som att den kommer försvinna nu eftersom den berott på den infekterade tanden som nu är borta. I annat fall får du åter vända dig till din tandläkare. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-18

hej jag har vitbeläggning bak på tungan och har haft mäng blåsor på sista tiden något man behöver vara orolig för?
Hej!
Om du har varit förkyld kan det bli så. Avvakta någon vecka och se om det blir bättre.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17

Hej jag var och lagade en tand jag hade jätte ont i för 2 veckor sen och dagen efter ända fram tills idag har jag fått som en bula på inretandköttet vid den lagade tanden och undrar vad det kan vara?
Hej!

Det kan finnas flera orsaker till detta men det bör kollas upp snarast av din behandlande tandläkare för att utesluta en infektion från tanden. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej . När man har svullen mun och har ont i tanden får antibiotika spruta eller tabletter.
Hej!
Det är inte säkert att man får antibiotika om man är svullen i munnen. Det beror på vad svullnaden beror på. Det får du fråga din tandläkare om.
Skulle man behöva antibiotika hos tandläkaren är det tabletter.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-11

Hej! Jag har blödit runt en tand sen i Februari något sånt 2016, nu är det julafton o blöder fortfarande lika mycket runt den så fort jag borstar tänderna. Inget hjälper! (Munskölj, tandtråd) och tandläkaren jag ringde till i Juni sa att jag skulle avvakta. Vad är det som händer med mitt tandkött runt just den tanden o hur får jag det att sluta? Är supertacksam för svar!
Hej!

Ta kontakt med oss så kan vi titta på det för att ge dig ett bra svar. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej har problem en ömande tand i över käken på höger sida brevid fram tanden den ömar då jag bitter på något eller när jag bitter ihop tänderna.

För några dagar sedan upptäckte jag även att tandköttet vid denna tanden även blöder lätt då jag borstar tänderna.
Jag borstar tänderna regelbundet och använder flourskölj regelbundet.

Ser även ut som att en liten bit har lossnat från tanden.

Är de något jag bör kolla upp ?.
Hej!
Om det ömmar när du biter på tanden så är det bra om en tandläkare får titta på det.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2016-12-21

Hej!
Jag fick halsfluss förra helgen och efter någon dag fick jag blåsor och tandköttet svullnaden längst bak i munnen. Sätt hela tiden och petade med tungan där och även i gommen, där jag också fick något utslag efter jag petat med tungan
Nu har jag fått en svullen tunga, som är lite vit bak med två röda små blåsor samt en vit "blåsa" som mer ser ut som ett sträck över tungspetsen.
Är detta något allvarligt? Halsflussen håller på att försvinna med hjälp av penicillin, och gurglar munnen med bakteriedödande munskölj jag fått av läkaren. Bör det försvinna inom några dagar?
Mvh, Emelie
Hej!

Det är inte ovanligt att man i samband med infektion kan få blåsor i munnen, försvinner det inte inom 10-14 dagar efter uppkomst rekommenderas att du tar kontakt med din tandläkare för påtitt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-13

Hej jag har på tungans muskelfäste där den fäster längst in längst bak mot munbotten fått två röda blanka blåsor. Ser inga läskiga ut och kändes när jag hittade dem men har slutat kännas och orsakar bara obehag i och med placeringen, samt att den sidan av tungan är svullen. Tandläkaren visste inte vad det var och dr tyckte inte man gjorde något förren 6v hade gått. 3.5 v har nu paserat och jag är trött på att gå runt med något under tungan. Ser inte ut som afte eller herpes!
Hej!

Du är välkommen att ta kontakt med oss på Fridhemsplan där vi har tandläkare som arbetar med slemhinneförändringar. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-13

Hej! Jag har fått små sprickor på tungan och tungspetsen är lite röd. Har inte ont på tungan alls och känner inget obehag. Inga sår eller någon nytillkommen beläggning. Behöver jag vara orolig?
Hej!

Det låter inte som något du behöver vara orolig för men det är alltid bra att vi får titta på det så vi kan avgöra vad det är för förändring, även om du inte har några symptom. Du är välkommen att kontakta oss på Fridhemsplan 08-412 007 55 där vi har tandläkare med kompetens inom slemhinneförändringar. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05

Hej! Vaknade upp för nån vecka sedan med en konstig smärta i ena kinden, insåg att jag hade bitit mig själv, jätte hårt. Och det har typ blivit värre. Det är jätte svullet och kan inte stänga munnen och inte äta på den sidan (vänster). Och nu ikväll såg jag ett sår på andra sidan kinden (höger) och ser ut som jag bitit mig där med.
Har vart väldigt förskyld och sjuk under en lång period, men har även eplepsi, jag har haft det i 6 år och har aldrig vart med om såna här bitmärken i kinden? Vad kan detta vara? Ska jag kontakta tandläkare? Med vänlig hälsning, Elin
Hej, kan det vara att du haft period av epilepsi i sömnen? Är såret i kinden långt bak mot området där visdomständerna erupterar? Ibland biter man sig i kindslemhinnan då visdomständerna erupterar. Det kan vara bra att du kontaktar din tandläkare ifall dessa besvär fortsätter för att se ifall det är orsakat av detta.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22

Hej!! Det är såhär att mitt tandkött i vänster sida är sten hårt, känns som en hård knöl..
Vad kan det vara???? Har haft det innan, sen bara försvann det, vet inte om det ha att göra med förkyldning!!! Vad tror du????
Mvh pernilla
Hej, svårt att säga vad det kan ha berott på. Men kom in för en kontroll nästa gång denna knöl dyker upp så kan vi titta och göra bedömning. Bästa hälsningar

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-17

Hej! Jag var hos tandläkaren för några dagar sen och dagen efter började jag få blåsor i tandköttet som svider och gör ont när jag sväljer och äter. Jag har under 2 veckors tid också varit förkyld, har läst att man kan få förkylningsblåsor m.m. Är detta något som jag bör oroa mig för eller kommer det läka av sig själv? Och är det smittsamt? Tacksam för svar!
Hej,

Det låter som förkylningsblåsor då du även nämner att du är förkyld. Förkylningsblåsor är inte smittsamma och brukar försvinna inom 14 dagar. På apoteket finns det salvor som kan minska besvären om det gör ont att äta. Kontakta din tandläkare om det inte ger med sig.

Med vänlig hälsning
Linnea Linnér
Leg tandläkare

Linnea Linnér
Leg. tandläkare 2016-10-31

Hej, min dotter på 8 år har en stor mjuk bula ovanför tand 4 övre raden på vänster som har blivit något blå och sårig på toppen där hon säger att den är hård Har inte sett den tidigare för dottern har inte sagt något förrän nu när det gör ont. Några tips vad vi kan göra eller behöver vi besöka akuttandvård? Vi bor i Järfälla.
Hej!
Jag tycker att du ska ta kontakt med dotterns tandläkare och be att få en tid så fort som möjligt för kontroll. Det kan vara en infektion på gång.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-24

Hej! Jag har en tid haft blåsor på tungan, på sidorna, är även lite blåaktig på tungan. Fram på spetsen på tungan är jag röd och irriterad. Kände knappt någon smak på länge men känner nu mer smak men tungan svider. Har även problem med svullna eller irriterande läppar. Har borstat i salt och tycker det svider men det hjälper och lättar en aning. Vad beror detta på?
Hej!
Jättesvårt att svara på din fråga. Blåsor kan ibland orsakas av virus. Ofta kan blåsorna blomma upp i samband med en förkylning eller om man är lite nedsatt för övrigt. Vissa människor får ofta blåsor, andra får det nästan aldrig.
Du kan prova att borsta tänderna med tandkrämen Zendium som saknar ett ämne, natriumlaurylsulfat, som kan reta slemhinnan och som finns i de flesta andra tandkrämer. Hos en del människor hjälper det.
Om du har stora besvär tycker jag att du ska söka upp din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-19

Hej, jag äter antibiotika mot helicobakterien i nu 4 dagar. Har fått en rodnad/lite sår aktiga utslag i gommen utav det. Varit hos läkaren idag men han kunde inte bedöma att något var fel. Hur ska jag på bästa sätt behandla det? Svider ganska mkt
Hej!
Prova att tvätta eller gurgla med Andolex som finns på apoteket. Det är lite antiinflammatoriskt och smärtstillande.
Lösningen ska spottas ut, inte sväljas.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-14

Hej! Jag har fått som en blåsa i bak vid en tand.. den har blivit mindre och det gör inte ont varken i tanden eller kinden bara lite när man rör vid den! Vad kan detta vara? Nått tips?
Hej. För att kunna svara på frågan om vad det kan vara behöver man titta på blåsan. Det kan t.ex. afte som försvinner av sig själv, till en fistelmynning som beror på en infektion i tanden (det kan man ha utan att det gör ont) eller någon typ av slemhinneförändring. Om blåsan inte försvinner helt inom någon vecka rekommenderar jag dig att boka ett tandläkarbesök för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-29

Hejsan, nu har jag råkat glömma bort att borsta tänderna men gör de fortfarande. Det känns som att den är lös men nu när jag har jag fått någon blåsa/svullnad i överkäken o när jag rör svullnaden/blåsan så gör de ont i tanden. Behöver hjälp vad de kan vara. Svullnaden kom för 10 minuter sedan ungefär.
Hej. Det går tyvärr inte att svara på frågan utan att titta på tänder och blåsa/svullnad. Jag rekommenderar att du bokar tid hos en tandläkare för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej,jag har ett problem där jag i vänster överkäke brukar skära upp tandköttet när jag sover, detta beror troligen på att min tolvårstand!? (visdomstanden har ej kommit fram) är lite sned och skaver upp ett sår i munnen. Detta ger ett obehag om dagarna, framförallt när man äter eller dricker varmt / starkt och i allmänhet kommer åt det.Min visdomstand som ligger ner bakom tolvårstanden kommer att skjuta på tolvårstangen om och när den växer ut.Bör detta åtgärdas med någon form av korrigering av tanden eller räcker det att jag skaffar mig en betskena för nätterna? Vad skulle i så fall en korrigering av tanden kosta?MvhRich
Hej!
Det är mycket svårt att svara på din fråga utan att veta hur det ser ut i din mun.
Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll och diskussion om vad som kan göras.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Min pojke har slagit av sin 21 tanden och den var blöder. Tandläkare har kollat på den och skicka pojken tillbaka hem och bokar in en ny tid att kolla om tanden är bra. Bor inte tandläkaren göra åt tanden som blödde då?
Hej!
Om det blöder inifrån tanden ska man försöka göra något åt tanden på en gång. Om det däremot 'bara' blöder från tandköttet runt om tanden kan man avvakta lite och sedan kontrollera tanden.
Om det ilar mycket i tanden när det kommer något kallt eller varmt på den ska man försöka bygga på tanden så fort som möjligt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Vad gör ni åt blödande tandkött? Var hos en tandläkare nu i veckan, men hon sa att jag inte behövde oroa mig men detta har inte försvunnit...
Hej!
Blödande tandkött tyder på att du har en inflammation i tandköttet. För att få bort inflammationen är det mycket viktigt att hålla riktigt rent med tandborste och t.ex. tandtråd. Då kan tandköttet läka på några dagar.
Ibland kan man ha tandsten som irriterar tandköttet väldigt mycket och orsakar en inflammation i tandköttet. Tandsten kan ibland sitta dold nere i tandköttsfickan. För att inflammationen ska kunna läka måste all tandsten tas bort.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! undrar om det är någon fara att känna en liten svullnad /upphöjning under tungan åt höger nedtill i käken bakåt så långt tungspetsen går?.efter tandutdragning på den sidan.för 5 dagar sen.Är inte svullen förövrigt men hört talas om att man kan svullna i munbotten och det är allvarligt.Hur snabb är den processen? Har man andra symtom då samtidigt? Har ej feber.om det inte svullnar mer kan man avvakta tandläkarbesök akut.har varit på koll idag innan jag kände detta under kvällen av en slump med tungan.osäker vad som menas med med munbotten.är det Hela munnens under käke?
Hej!
Känner du en liten 'knöl' alldeles i direkt anslutning till där tanden tagits bort? Många gånger kan det kännas som en 'kant' under slemhinnan där tanden tagits bort. Det är helt normalt.
Med munbotten menas mjukvävnaden mellan tänderna på höger och vänster sida i underkäken, under tungan.
Enstaka gånger kan man i samband med en tandinfektion få en spridning av infektionen till munbotten. Det blir då svullet och hårt och oftast får man feber och känner sig dålig. P.g.a. anatomin i området kan en sådan infektion sprida sig snabbt och man kan ev. få svårt att andas. Därför är det viktigt att snabbt kontrollera en sådan infektion och få antibiotika mot den. Man bör söka akut hjälp snabbt vid en svullnad i munbotten.
Om du känner dig osäker är det bättre att kontrollera en extra gång än att nonchalera symtomen.+

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Drog ut en tand på vänster sida längre fram. Ovan blev tandköttet svullet .Fick antibiotika .blev sen hårt och stor knöl ovan där tand drogs ut och sträckte sig ovan 2 tänder till .blivit enorm nu och stenhårt på bara 2 månader och idag sprack tandköttet ovan och är vitt hårt och ojämt vasst växer rakt ut mot tandköttet . Tittade idag och ser ut som tänder dock sträcker det sig över där jag drog ut en tand och ligger ovanför 2 tänder till men pekar ut mot kinden. Sitter ihop och är hela vägen över där jag drog ut och 2 tänder .Jag är 38 och detta kom efter uutdragning av 1 tand . Lossnar även flisor från detta . Vad är det ? Gör ont i kinden då det skaver emot . Och även tandköttet och benet .Orolig .
Hej!
Ta kontakt med din tandläkare för kontroll av det svullna området.
Jag har väldigt svårt att svara närmare på din fråga utan att kunna se dig i munnen och ställa frågor till dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag drog ut min visdomstand i övrekäken för 7dagar sen det gick jätte bra den va lätt o ta ut ,hade lite ont efteråt o blödde 1dag . Det enda jag fick va nån vit beläggning på tungan som luktade illa o tandläkaren kollade på såret då och den såg fin ut sa han men han visste inte vrf det luktade från min mun är det vanligt att det luktar illa efteråt? ?och e är det normalt att det hugger till då o då i såret ? Tack .
Hej. Det låter normalt, sår som är under läkning kan både avge en speciell smak/lukt och 'hugga till'.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej.jag kanske har en visdomstand i underkäkeJag har ont och svullen min höger sidan Jag tagit tabletter mot inflammatoriska Men de hjälper bara lite Vad jag ska göra Min tandläkare har stängt till 11januari Tack för svar Jolanta
Hej!
Det kan mycket väl vara en visdomstand du har besvär av men eftersom jag inte har undersökt dig kan jag inte avgöra det.
Antingen det nu är visdomstanden eller någon annan tand så verkar du behöva hjälp. Jag vet inte var du bor men Distriktstandvården har kliniker på många ställen i Stockholms län och dessutom an akutmottagning på Drottninggatan inne i Stockholm.
Gå in på www.distriktstandvarden.se så kan du hitta telefonnumret till den klinik som ligger närmast dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej!För ett par dagar sedan (4-5 dagar) vaknade jag upp med en lätt svullnad i halva vänstra delen utav ansiktet. Jag tryckte försiktigt på kinden och kände att det var lite ömt, samt vid näsan konstigt nog. Det blev värre dagen efter och svullnaden blev bara värre och värre. Jag gick till läkaren för att kolla upp det men de skickade bara runt mig och till sist så fick jag receptbelagd antibiotika. Jag har tagit den nu i 3 dagar, men den verkar inte värka något alls.De enda skillnaderna jag kan se just nu är att svullnaden bara under ögat har försvunnit.Det jobbiga med detta är att halva min vänstra sida knappt kan röra på sig eftersom att det har bildats någon slags 'säck' fylld med var som gör att jag inte kan röra halva munnen. Den är i vägen och känns väldigt obehaglig. När jag tillexempel ler, så ler halva högra munnen medans vänstra sida är på samma plats, som om den vore förlamad, och det är för att 'säcken' som är fylld med var är som ett hinder som är i vägen för mitt lleende.Så min fråga lyder, kan det bero på att någon tand är skadad, har hål eller kan det ha med tandköttet o göra? jag är väldigt rädd för att det ska hända något dåligt. Så snälla ge mig tips, vad som helst, vill bara bli frisk från det hemska som har bildats i mitt ansikte/mun
Hej!
Jag tycker att du ska beställa tid hos din tandläkare för att kontrollera om svullnaden kommer från en tand och i så fall få hjälp att göra något åt problemet.
Om du inte har någon tandläkare som du brukar träffa är du välkommen att ringa till Distriktstandvården. Vi finns på flera ställen i Stockholms län. Gå in på www.distriktstandvarden .se så hittar du telefonnummer och adresser.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! Jag har en fråga och hoppas verkligen att ni kan hjälpa mig det. Frågan är: En patient kommer åter till dig. Ett par dagar tidigare lade du lokalanestesi i fjärde kvadranten. Patienten berättar nu att hon dagen efter sitt besök noterade många små smärtsamma sår på fast gingiva buccalt om tandraden på höger sida i underkäken. Vad kan detta röra sig om?Hoppas att ni kan svara på det vilket kommer uppskattas. Med vänlig hälsning
Hej!
Jag har tyvärr inget riktigt bra eller säkert svar att ge. Kanske kan det vara något virus som blommat upp.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en tjej på 46år och för 5 1/5 vecka sedan opererade jag bort en visdomstand i underkäken på högra sidan. Det syddes med 3stygn som togs bort efter 4 dagar. Fick stora problem med smärta och svullnad i käken samt svullnad långt ner utför halsen. Dagen efter operationen var det jättesvullet och jag hade feber så då fick jag Kåvepenin utskrivet. Två dagar senare vaknar jag med hög feber och har jätteont. Får då clindamycin utskrivet som jag ska ta istället för kåvepenin. Efter 4dagar lugnar det ned sej en aning men jag har känt mej febrig och har ont ganska ofta fortfarande. Det är ömt och lite svullet på käkbenet samt att jag fortfarande inte kan tugga på den opererade sidan. Ska tillägga att under de två första veckorna kunde jag knappt gapa. Kan det vara så att jag fick en spricka/fraktur på käkbenet? Isf, hur länge tar det innan det är läkt? Tandläkaren sa att jag skulle undvika att tugga hårda saker på högra sidan i 6v, men under dessa veckor har jag inte kunnat tugga på den sidan överhuvudtaget pga smärta. Tacksam för svar. Mvh/46åringen
Du bör boka en tid hos tandläkaren som opererade bort tanden för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Har en redig inflammation runt visdomstanden på höger sida i underkäken. Smärta som strålar upp i huvudet och svårt att gapa. Har använt mig av tandtråd, munskölj, corsodyl 1% samt ipren (3 ggr/dag). Efter en dag gick svullnaden ned till en tredjedel. Efter fyra dagar har smärtan lämnat käke, hals, kind och känns nu som om den enbart är centrerad till den svullnade köttbiten som ligger på visdomstanden. Denna tandköttsbit täcker delar av visdomstanden. Vad kan jag mer göra på egen hand? När och vid vilka symptom bör jag åka in och få tanden undersökt?
Hej,
Om du skulle börja känna dig febrig, allmänpåverkad eller få svårt att svälja är det viktigt att du får behandling av tanden och ibland även antibiotika.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej jag lagade en tand i höger överkäke för drygt två.veckor sen och har sedan dess börjat bita mig i kinden på högersida varje dag jag biter mig inte jätte hårt men det är obehagligt kommer det tillslut går över eller måste jag kontakta tandläkare
Hej,
Det är svårt att säga om du kommer att sluta med detta eller ej. Om det fortsätter att irritera dig rekommenderar jag att du kontaktar tandläkaren så kan ni kanske putsa till fyllningen?

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej har en vit prick på mitt tank kött uppe till mitt vänster. Den gör knte ont så länge den inte får beröring. Det är lite extra gött runt om.Jag undrar vad det kan vara?
Hej! Det är mycket svårt att svara på din fråga när jag inte kan se hur det ser ut i din mun.
Det skulle kunna vara en blåsa i slemhinnan. En sådan kan vara mycket öm. Blåsan brukar läka på ca en vecka. Om det inte blir bättre inom en vecka tycker jag att du ska ringa din tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Var hos Margareta Koch i måndags och gjorde rent kanaler inför en rotfyllning.Är det normalt att det är ömt och aningen svullet på kinden/hakan?
Hej!
Det kan ibland vara lite ömt någon dag efter en rotbehandling. Om det blir värre och gör mycket ont tycker jag att du ska kontakta Margareta Koch.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har en stor bula vid vänstra tandköttet vad kan det vara jag har ont där men jag har redan varit oss tandläkaren 2 gånger denna veckan så vad tror du det kan vara????
Hej,
Det är svårt att säga utan att se det men det låter som att det skulle vara en infektion vid någon tand. Boka en ny tid och be att de specifikt tittar på detta om det inte är gjort.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Mitt tandkött i överkäken är svullet. Snett ovanför mina framtänder, och det är inte precis ovanför tänderna utan det är högst upp i munnen. Det gör ont när jag trycker på det och det finns hela tiden en obehagskänsla i det området i munnen. Även tänderna som är nedanför ömmar om jag knackar på dem. Dessa problem uppkom för någon vecka sedan, men sen försvann dem och nu för någon dag sedan kom de tillbaka. En av tänderna som gör ont slog jag av i en cykelolycka när jag var liten, kan det vara ett problem från olyckan? Vad är felet? Finns det något jag kan göra? Bör jag uppsöka tandläkare?
Hej,
Jag tycker absolut att du ska kontakta din tandläkare. Ibland kan tänder som skadats tidigare ge besvär längre fram.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag ramlade och slog läppen tre dagar sedan. Jag blödde lite grann men inte farligt. Jag upptäckte efter någon timme eller så att förutom svullnaden så var det ett hål på insidan där en liten 'köttbit' hängde ut. Det gick att trycka tillbaka den lilla biten in i hålet igen men den ramlade genast ut. Nu efter tre dagar så är köttbiten större samt hårdare och går inte att trycka tillbaka in i hålet. Den gör inte ont när jag äter förutom kryddstark mat men den är helt klart i vägen och det ser konstant ut som att jag snusar. Kommer detta att läka av sig själv? Eller behövs detta fixas till? Vart i så fall är det bäst att vanda sig?Jättetacksam for svar!
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar din närmsta tandläkare för att titta på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag känner mig svullen under ena sidan tungan och kind/tandköttet. men ingen ser något? har detta från och till hels dagarna nu i tre dagar. kan det vara något farligt. lider av panikångest. hade detta för längesedan gick tillvvårdcentralen men ingen såg något och gick till tandläkaren. dom sa andvänd din bettskena på natten som du har hemma. men glömmer det hela tiden. kan det verkligen vara tandpressning/gnissling? om ja sist hade detta i höstas någon gång?
Hej,
Det är jätte svårt att svara på utan att jag tittat på hur det ser ut. Boka en tid för kontroll när du upplever att det är svullet och ta med din bettskena för att kontrollera denna.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag biter mig I kinden när jag stänger munnen. Och det är inte med mening.
Hej,
Kan du möjligen ha en visdomstand eller någon annan tand som ligger lite snett och orsakar en ökad bitning av kinden? Om det är besvärligt rekommenderar jag att du besöker en tandläkare som kan undersöka detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej. Jag är en tjej på 17 år och drog för 5 dagar sen ut 8 tänder( ska flytta fram underkäken om några år så de behöver justera lite, och så passade de på att dra ut visdomständerna) det har gått bra och svullnaden har gått ner. Har börjat kunna äta mjuk mat igen. Grejen är att på min höger sida så kan det ibland smaka äckligt? Den sidan är lite mer svullen än den vänstra och för två dagar sen hade jag en väldigt värk där men som nu gått över. har inte mer ont än normalt och jag sköljer med bakteriedödande varje dag. Min fråga är varför smakar det så äckligt? Är det något av såren som varar och ska det verkligen vara så. Och isåfall när kan det gå över?
Hej!
Det kan ha kommit ner lite mat i någon av groparna efter tänderna men om du inte har speciellt ont tycker jag att du ska avvakta lite till och fortsätta att skölja med bakteriedödande. Om du blir mer svullen eller får mycket ont igen är det bra om du ringer och pratar med din tandläkare.
Om du skulle få feber är det också bra om du tar kontakt med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har så ont i vänster nederkäke längst bak i min visdomstand den håller på att växa ut jag får så ont är svullen och lite svullen i halsen jag kan bara dricka och de jag undrar är vad för smärtstillande är bra att ta för detta? Jag går helst inte till tandläkaren för jag har sån tandläkarskräck.
Hej,
Om du är svullen och det påverkar din förmåga att svälja ska du absolut kontakta din tandläkare.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Det händer ibland att jag biter mig på insidan av kinden när jag äter. Det blir svullet och sedan kan jag inte tugga ordentligt på flera dagar. Det händer då lätt att man biter sig igen på samma ställe som då vill inte läka. Finns det någonting man kan göra för att minska svullnaden så man inte biter sig där igen? Någonting som finns i apoteket kanske?Kan tandläkaren göra någonting för att minska risken att råka bita sig innanför kinden?
Hej!
Det är som du skriver mycket lätt att bita sig på samma ställe igen när det är lite svullet men det finns inte så mycket annat att göra än att vänta på att det läker och svullnaden går ner av sig själv.
Du kan be din tandläkare att kontrollera att det inte är vassa kanter på tänderna och att tänderna i över- och underkäken biter som de ska mot varandra.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har haft mycke problem med mina tänder sista dagarna ha jag känt att de e öm å svider å är sår vid tandkanten i tandköttet och i överkäken. Vem vänder jag mig till? Orolig att ha någon farlig sjukdom eller så.
Hej,
Det är svårt att säga vad det kan vara utan at titta på det i munnen. Men det låter som att det har blivit någon skada på tandköttet. Har du nyligen bytt tandborste? Det kan även vara en inlfammation i tandköttet så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare eller tandhygienist så att de får titta på det och hjälpa dig med besvären.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hejsan! Sedan några dagar tillbaka har jag några (4-5) lodräta små sår på tungspetsen som svider lite, och särskilt i samband med mat som har hög syra. Då jag är obekväm med förändringar i munnen undrar jag om sådana sår kan uppstå vid vanliga virusinfektioner eller något annat ofarligt. Det ska tilläggas att jag varit förkyld och slarvat lite med tandborstningen under den senaste tiden. Såren har suttit där några dagar nuMvh,
Blåsor i munnen kan uppstå i samband med en virusinfektion. De kan göra mycket ont och vara känsliga för stark och syrlig mat och dryck. Det kan ju också vara så att du dragit tungspetsen mot skären på underkäksframtänderna när det känts irriterat på tungan.
Om det inte läkt på tungan inom en vecka är det bra att söka tandläkare för en kontroll.
Noggrann munhygien är alltid viktigt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har ett sår som ömmar och blöder när jag försöker borsta och rör med en tops. Jag har haft det i 5-7 dagar nu om inte mer. Jag brukar ha god tandhygien och om det är något så brukar det läka snabbare än så här. Ni kan inte rekommendera mig att borsta på det utsatta området för det hjälper inte. Jag är rädd att det är infekterat utav olika anledningar.
Hej Olof,
Det är bäst att du bokar en undersökningstid så man kan ta en närmare titt på detta sår.
MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare.

Victoria Grishina, leg tandläkare

Varför blöder det i tandköttet?
Tandköttet blöder när det är inflammerat. Detta händer när bakteriebeläggningarna inte avlägsnas ordentligt med tandborste och tandtråd. Om tandköttet blöder ska du borsta och använda tandtråd noggrant. Inflammationen försvinner efter 3 till 5 dagar och tandköttet slutar blöda. Ett friskt tandkött blöder inte.

Macarena Magunacelaya, Leg. Tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.