Tandlossning och parodontit

Tandlossning, eller parodontit, är ett tillstånd där tanden lossnar. Här förklarar vi vad tandlossning är, orsaker och behandlingsalternativ.

Tandlossning och parodontit

Kortfattad om tandlossning

En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång kan leda till att tandlossning. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen. Ungefär var tionde person drabbas av tandlossning under sin livstid. Under fördjupad information kan du läsa mer om tandlossning och vilka behandlingar som finns.

Misstänker du att du har tandlossning?

Du som har, eller misstänker att du har, tandlossning kan just nu besöka en tandlossningsspecialist för en undersökning utan att remiss krävs.

Boka en undersökning >>

Vanliga frågor

Vad är orsakerna till tandlossning?
Tandlossning, som också kallas parodontit, beror framför allt på att det finns bakterier runt tänderna. Om man under lång tid inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång tid kan leda till att parodontit (tandlossning) utvecklas.
Hur behandlas tandlossning?
Behandlingen går ut på att göra rent och avlägsna de bakteriebeläggningar som finns, få bort de fördjupade tandköttsfickorna och förebygga en ny infektion.
Är tandlossning vanligt?
Tandlossningssjukdomar drabbar en stor del av vår befolkning, ungefär var tionde person råkar ut för det under sin livstid.

Tandlossning är vanligt

Tandlossningssjukdomar drabbar en stor del av vår befolkning, ungefär var tionde person råkar ut för det under sin livstid. Om du har problem lösa tänder i vuxen ålder blir du remitterad till en specialist i parodontologi (läran om tandlossningssjukdomar). Till en parodontolog går du också om du har problem med inflammerat eller blödande tandkött eller inflammationer runt implantat. Du kan också få behandling och ersättning av förlorade tänder med implantat hos en parodontolog. Vi hjälper dig med rätt behandling. På Distriktstandvårdens egna specialistklinik arbetar personal med hög kompetens och lång erfarenhet inom olika specialistområden.

Blöder tandköttet när du använder tandborste eller tandtråd?

Då kan det vara en indikation på en pågående inflammation i ditt tandkött, så kallad gingivit. Ett friskt tandkött är stramt kring tanden och blekrosa till färgen. Om tandköttet är svullet och rött kan det bero på inflammation. Detta beror på bakteriebeläggningar som får sitta ostört och utföra en irriterande verkan på kroppens vävnader. I ett direkt led svarar kroppen med en inflammatorisk reaktion.

Men varför tappar man tänderna?

En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång tid kan leda till att parodontit (tandlossning) utvecklas. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen. Bakteriebeläggningar som får tillväxa ostört kan med tiden mineraliseras till hårda beläggningar, tandsten, dessa utövar också en belastning på vävnaderna men kan endast avlägsnas av tandläkare eller tandhygienist. Om du har besvär som kräver behandling av våra specialister i parodontologi kommer din tandläkare att skicka en remiss till oss på Specialistkliniken på Östermalm.

Hur behandlas tandlossning?

För att göra en bedömning av omfattningen mäts tandköttsfickorna kring tänderna med en ficksond och käkbenet kontrolleras på röntgenbilder. Därefter kommer en tandhygienist utföra den mekaniska rengöring som krävs där tandsten och bakterier avlägsnas från tandytor både ovanför och under tandköttskanten. Vidare läggs stor vikt på egenrengöring vilket krävs för utläkning och ett livslångt gott resultat. Vi följer upp behandlingen efter det individuella behovet där man kontrollerar utläkning av tandköttsfickor och behovet av ytterligare behandling. I vissa fall räcker det inte med den här typen av behandling, i andra fall är tandköttsoperation nödvändig för ett gott resultat.

Misstänker du att du har tandlossning?

Du som har, eller misstänker att du har, tandlossning kan just nu besöka en tandlossningsspecialist för en undersökning utan att remiss krävs.

Boka en undersökning

Patientfrågor om Tandlossning
Har tappat en framtand och har början till tandlossning nedre käken och har jätte stor tandläkar skräck .
Hej och tack för din sms.
Jag vet inte riktigt vad du ville fråga.
Det är många som upplever rädsla för att gå till tandläkare men ju länge man vänta desto värre kan det bli.
Börja med att boka en tid för en undersökning, man kollar vad som behövs göras och planerar sedan hur behandlingen skulle gå till.
Vi använder lugnande mediciner typ Dormicum, Stesolid. Samt har vi lustgas på kliniken.
Om det inte funkar kan man skicka remiss till medicin tandvården och du kan få behandlingen under narkos.
Ta första steget och boka tid.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-06-26

Hej! Min kille lider av paradontit och tycker att tänderna börjar kännas lösa. Han är 46 år och har detta ärfligt i släkten. Jag vill hjälpa honom att rädda sina tänder innan de börjar ramla ut. Är detta något ni kan hjälpa till med eller finns det något annat mer specialiserat ställe att vända sig till? Jag känner mig desperat och han har själv gett upp hoppet.
Hej Josefin och tack för din fråga.
Tråkig att han har ger upp.
Tyvärr parodontit är en kronisk sjukdom som kan gå lång om man inte behandlar den.
Han måste börja med att boka tid för en undersökning och efter det bestämmer vi om remiss till parod-specialisten eller täta behandlingar med tandhygienisten.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-17

Hej!
Jag har tandvårdsrädsla men har fått fantastisk hjälp av tandläkare så besök hos tandläkare går nu bra. Det som fortfarande inte går bra är besök hos tandhygienist. Senast var jag hos tandhygienist på en klinik för tandvårdsrädda men det gick inte heller bra. Har fått info om att pga att jag får mycket tandsten måste jag gå till tandhygienist 2 gånger per år. Det känns som jag inte kommer klara det. Min fråga är: hur troligt är det att man får tandlossning om man inte besöker tandhygienist? Finns det något förutom att använda tandtråd som jag själv kan göra för att minska risken?
Hej Matilda!
Det skulle vara bra ifall man kunde tabort tandstenen. Tandlossning kan ha olika faktorer som väger in. Men ifall du håller en god munhygien tar bort tandstenen inte är rökare så kommer det gå bra. Nu har jag inte så mycket information kring saker runt om, så det är svårt att ge ett helt svar på din fråga.
Hoppas du får en fortsatt fin dag =).

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-06

Hej , jag har problem med hela min mun ex , svår tandsten i hela munnen början till tandlossning så Stenen måste bort . Har 11 hål . En rotrest ”visdomstand” och en tand precis bredvid den som måste rotfyllas . Jag e total livrädd o vågar inte utföra ngt av detta hjälp mig snälla va ska ja göra :( hålen kan ja fixa med bedövning hos dem men inte de andra ja vägrar
Hej Rositha, det finns faktiskt hjälpmedel till patienter som är tandvårdsrädda eller tycker att tandläkarbesöket känns mycket obehagligt. Tandläkaren kan till exempel utföra behandlingen under premedicinering. Det innebär att patienten får lugnande medicin innan behandlingen. Oftast brukar det fungera mycket bra och patienten kan tycka att behandlingen känns mindre obehaglig.
Du kan gärna höra av dig till oss så hjälper vi dig med dina besvär.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-04-23

Hej! Jag har ett stort mellanrum mellan mitt tandkött och mina tänder. Jag borstar tänderna två gånger per dag men ändå har jag dessa problem. Även mitt tandkött har krypit långt upp och det känns som mina tänder ska lossna.
Hur kan jag fixa detta?

Mvh Therese.
Hej Therese,
Enligt din beskrivning är det viktigt att göra en fullständig undersökning och ta några röntgenbilder för att se varför tandköttet har dragit sig tillbaka. Oftast händer det i samband med att benet drar sig tillbaka p.g.a inflammationer i tandkött och ansamling av tandsten.
Du är välkommen att boka en tid för undersökning hos oss så hjälper vi dig på bästa sätt.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-28

Jag har tandlossningssjukdom mina framtänder håller på att trilla av 4-5 tänder jag funderar på delprotes och undrar vad det kommer kosta mig ungefär har en syster som kan hjälpa mig med 20000 kr vill så gärna veta innan hur mycket det kan kosta mig
Hej,

Först rekommenderas en fullständig undersökning för att kunna bedöma hela bettet och göra en behandling som fungerar i sin helhet och långsiktigt.

Vår prislista finns på vår hemsida: https://distriktstandvarden.se/prislista/

En delprotes kostar 9940kr och att ta bort en tand 1575kr. Ersättning från Försäkringskassan räknas bort från dessa summor. En ordentlig undersökning skulle vara önskvärt, där du också får en kostnadsberäkning för en hela behandlingen och eventuell ersättning från Försäkringskassan.

Ha en bra dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-11-28

Jag har ärftlig tandlossning.är det lämpligt att sätta in implantat då?
Hej

Det måste bedömmas klinist. Många faktorer spelar in.

Med vänlig hälsning
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-14

Jag har en ensam tand längst bak i underkäken som har varit mobil i 10 år. Nu är den blivit riktigt lös och kommer förmodligen att lossna helt när som helst. Finns det någon hälsorisk eller kan jag avvakta tills den lossnar helt. Inga problem med smärta eller svullnad
Hej
Det är ofta en infektion som gör att tanden är lös. Jag tycker du skall gå till tandläkare för att kontrollera tanden och ta bort den och få hålet i käkbenet ordentligt rengjort samtidigt istället för att vänta tills den lossnar.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-19

Är svullen vid en lös tand(har paradontit) det bultar å värker, finns det nåt jag kan göra för att gå bukt med detta (innan jag får komma till tandläkaren )
Hej!
Försök hålla rent så mycket det går med tandborstning på tandköttet och mellanrumsborstar. Ett komplement med Corsodyl eller Hexident kan vara bra. Läs instruktionen hur du använder det på flaskan eller fråga apotekspersonalen.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-20

Har en visdomstand i överkäken som det varit irriterat vid ngn vecka. Kände på den idag och den sitter lite löst! Vad ska jag göra??? Tandläkare har tidigare varnat för tandlossning...!
/Pierre
Hej!
Jag tycker att du ska ringa din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-19

Hur länge är väntetiden hos är för att behandla Tandlossning,och vad skulle det kostar?Mvh
Hej, du kan få tid ganska omgående. Först handlar det om en grundlig undersökning med röntgen. Ifall du har tandlossning så blir det behov till en större undersökning. Detta kan tillsammans med röntgen (OPG) komma att kosta ca 825+1682+632=3129 kronor. Därefter kommer du ligga inom karens, dvs att du betalar ca 50% av vidare debitering. Du kommer få räkna med att träffa en tandhygienist upp emot 3-4 gånger under ett års tid ifall du har tandlossning. Varje besök där kommer efter karensen att hamna på ca 500 kronor. Det är svårt att säga ifall det är mer behandling du behöver utan att ha tittat på dina tänder. Ifall tandläkare behöver ta bort någon tand eller binda samman någon tand eller operera så kan ju kostnaden bli större. Min rekommendation till dig är att börja med en vanlig undersökning med OPG-röntgen (825+632 kronor) så att man kan göra en slags bedömning och ge dig ett mer exakt kostnadsförslag i möjligaste mån. Det är bra att du tar itu med detta problem i tid. Man kan få tandlossning att avstanna om man behandlar det. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-22

Hej.Är 31 och har problem med mina tänder i underkäken.har molande värk i fram tänderna och tandköttet har dragit sig ner rätt mycket.min rädsla är att tappa tänderna.hur stor är risken att man gör det?är livrädd för tandläkaren och har därför inte gått dit.jag antar att detta felet på tänderna är för mina mediciner. Kan man på nåt sätt förebygga att tappa tänderna eller det kan redan vara för sent?
Hej. En tandlossningssjukdom kan bäst förebyggas genom att ha bra munhygien, låta bli att röka och genom att ta bort eventuell tandsten. Det går tyvärr inte att svara på om du har tandlossning eller inte utan att titta på dina tänder. Att tandköttet drar sig tillbaka kan t.ex. också bero på att du behöver en mjukare tandborste eller justera din tandborstteknik.
Vet du om att det det finns hjälp att få om man är tandvårdsrädd? Det finns t.ex. lugnande medicin, lustgas eller behandling i samarbete med psykolog att tillgå. Vi är vana vid att ta hand om rädda patienter. Ring gärna och boka en tid för kontroll och uppge när du bokar att du är rädd.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej.Jag är snusare. Eller rättare sagt jag återföll i mitt beroende efter 4 års uppehåll. Min högra 'huggtand' uppe har en väldigt blottad tandhals på grund av mitt snusande. Säkert närmare centimetern är blottlagd. Som tur är så ilar det inte och tanden är inte lös. Som jag förstått det växer inte tandkött tillbaka och det märkte jag ju efter mitt 4 år långa uppehåll att det inte gjorde. Så min fråga är: Kan jag sätta en porslinstand där om jag drabbas av tandlossning av den tanden?
Hej.
Hörntanden har en lång rot och brukar inte lossna i första taget. Fråga gärna vid nästa undersökningstillfälle om tanden har några tendenser till tandlossning. Om du skulle behöva ersätta den finns det olika sätt att göra det beroende på flera faktorer, t.ex. hur omgivande tänder och och ditt bett ser ut.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Om man har tappat en tand men den inte växer ut på flera månader vad ska man göra en rädd person som inte vågar gå till tandläkaren ??
Hej!
Ibland kan det ta lite tid innan en ny tand växer fram efter att mjölktanden har lossnat.
Om det dröjer många månader, 5-6, kan det vara bra att gå till tandläkaren för en kontroll.
Tandläkaren tittar i munnen och tar troligen en röntgenbild för att kunna se hur den nya tanden ligger.
Om man absolut inte vågar göra detta finns det väl ingenting annat att göra än att vänta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej,Jag är 54 år och använder blodtrycksmediciner sedan 2 månader, då jag har en inflammation/artros i vänster fot som troligen lett till ökat blodtryck. Häromdan känner jag att vänster hörntand i nedre käke känns lös och det ilar lite grann när man tuggar med den. Jag använder också en snarkskena på natten sedan ett år tillbaka. Vet Ni om blodtrycksmedicin eller snarkskena kan orsaka tandlossning ?
Hej!
Det är inte troligt att vare sig blodtrycksmedicinen eller snarkskenan orsakar tandlossning.
Medicin mot högt blodtryck kan ibland ge muntorrhet vilket kan öka risken för karies, alltså hål i tänderna.
Om snarkskenan passar bra orsakar inte den heller tandlosning.
Sök upp din tandläkare för en kontroll av den lösa tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! För ett halvår sen skar tandläkaren ner strängen som sitter mellan läppen och tandköttet på nedre käken, eftersom den strängen drog ner tandköttet på mina två framtänder. Redan då var det rött runt omkring dom tänderna och det är det än idag. Det blev mycket bättre då de klippte strängen, tandköttet slutade dra sig tillbaka och jag hade inte ont efteråt. Men så idag har jag en svidande känsla i tandköttet vid de två tänderna. Tandköttet runt om dem är fortfarande rött, har varit så i över ett halvår nu. Så nu till min fråga: är det tandlossning på gång? Tandköttet är inte svullet, det blöder inte och det är endast rött på framsid tandkött och det svider. Kan även tillägga att tandköttet drog sig bara tillbaka på framsidan.
Jag tycker att det vore bra om du lät en tandläkare/tandhygienist titta på ditt tandkött för att kunna bedöma vad det beror på att det svider och är rött.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag diabetiker typ 1 och har tandlossningJar 4 lösa tand just nu kan en tandläkare dra ut 4 tand på en dag är det nån risk för en diabetiker mvh david
Hej!
Jag tycker att du ska kontakta en tandläkare för undersökning och kontroll av dina lösa tänder.
Det är viktigt att veta hur ditt allmäntillstånd är för övrigt innan tänderna ev. tas bort.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är 17 år och har så dåliga tänder har misskött mina tänder i flera år så har några hål har lagat 13 gånger och är rädd jag kommer tappa dom innom en snar framtid, finns de någon chans att ersätta dom med nyaOch är tandimplantat ett bra val när dom trilla ut Uppskattar alla svar för mår riktigt dålig av de fundera till och med på att begår självmord, för tappa jag tänderna så kommer nog min tjej lämna mig och hela mitt social livet försvinner är så rädd :(
Hej,
Du behöver inte oroa dig. Att du har flera lagningar resulterar inte i att du kommer att tappa dina tänder. Försök bara att vara noga med att ta hand om dom och besök tandläkaren/tandhyginisten regelbundet för att underhålla dina tänder. När du träffar din tandläkare rekommenderar jag att du berättar om din rädsla för att tappa tänder. Tandimplantat kan ersätta förlorade tänder men dessa opererar man inte in förrän man har vuxit klart, dvs först efter 20 års ålder.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

HEJ,JAG ÄR 26 ÅR OCH HAR EN LÖS TAND.HAR TIDIGARE HAFT EN LÖS TAND UNTAN NÅGON ANLEDNING TILL VARFÖR DEN SKULLE VARA LÖS OCH FICK DÅ GÖRA ROTFYLLNING. FINNS DET NÅGON FÖRBANNAD SJUKDOM JAG MÅ TÄNKAS DRAS MED? VARFÖR LOSSNAR MINA TÄNDER?
Hej,
Det kan vara olika anledningar till detta, men jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare och tittar på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har problem med mina tänder. Nu har två framtänder lossnat och jag har tandläkarskräck vågar inte gå men nu måste jag få hjälp. Har hört att man kan få hjälp via en fond med betalningen. Undrar om alla tandläkare vet.
Hej!
Jag tror inte att de flesta tandläkare vet så mycket om vilka fonder man kan söka söka pengar från. Kanske kan du fråga någon på kommunen och få hänvisning. Ev. kan det finnas någon fond inom kyrkan.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Kan tänder lossna bara så där
Hej,
Nej, det finns oftast alltid en orsak till detta. Det kan vara en mjölktand som lossnar naturligt eller en tand som har drabbats av en tandlossningssjukdom. Dock märker man oftast om en tand är lös innan den lossnar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej är det möjligt att tappa tänder genom paradontit vid 18:års ålder?
Hej,
Ja, om man har det som kallas för Aggressiv parodontit/juvenil parodonit. Det är då mycket viktigt att behandlar detta så tidigt som möjligt för att inte tappa tänder.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.