Tandpressning

Har du nedslitna tänder? Vaknar du med ömma käkar? Det kan bero på tandpressning. Läs mer om tandpressning, symptom och behandling nedan.

Tandpressning

Vaknar du på morgonen med huvudvärk eller ömma käkmuskler kan det vara ett tecken på att du gnisslar eller pressar tänder. Dock kan man gnissla tänder utan att varken få huvudvärk eller ömma muskler.

Med tiden kan tandgnissling (bruxism) leda till omfattande slitage av tänderna, vilket inte bara orsakar rent estetisk åverkan utan också kan leda till funktionella problem.

Anledningen till tandgnissling kan vara allt från stress till att man faktiskt biter fel, väldigt få människor har ett helt idealt bett där bettet är helt perfekt.

Att vakna med huvudvärk eller slita ner sina tänder vill ju ingen och om orsaken ligger i tandgnissling eller tandpressning kan vi på Distriktstandvården hjälpa till.

Behandling vid tandgnissling

Vid en undersökning kan tandläkaren upptäcka slitage på tänderna som härrör till tandgnissling. Tandläkaren känner även på musklerna kring käkarna för att upptäcka eventuella ömma punkter. Behandlingen baseras på din situation och de förutsättningar som föreligger. För vissa räcker det med avslappningsövningar eller att få reda på anledningen till smärtan för att problematiken ska förbättras. Om stress är anledningen kan också avslappningsövningar hjälpa, och den bästa medicinen är ju att stressa mindre.

Vidare kan en bettskena i plast som används under natten vara lämplig, den avlastar muskler och käkar samtidigt som den förhindrar slitage. Slitage som sliter ner tänder och ofta orsakar att fyllningar frakturerar.

Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettinslipning avlasta. Alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett.

Diskutera gärna med vår personal vid nästa undersökning eller kontakta oss om du känner av den symptombild som beskrivs ovan.

Vanliga frågor

Hur vet man att man pressar eller gnisslar tänder?
De vanligaste symptomen är att man vaknar upp med huvudvärk, har ömma käkmuskler eller att ens partner lagt märke till att du pressar eller gnisslar tänder under natten.
Kan tandläkaren se om man pressar eller gnisslar tänder?
Ja tandläkaren kan upptäcka slitage på tänderna som härrör till tandgnissling. Tandläkaren känner även på musklerna kring käkarna för att upptäcka eventuella ömma punkter.
Hur behandlar man tandpressning?
Det finns flera olika behandlingsalternativ som tandläkaren baserar utifrån din situation.

För vissa räcker det med avslappningsövningar eller att få reda på anledningen till smärtan för att problematiken ska förbättras.

Vidare kan en bettskena i plast som används under natten vara lämplig, den avlastar muskler och käkar samtidigt som den förhindrar slitage.

Om problemet skulle ligga i felaktig bettkontakt mellan tänderna kan en bettinslipning avlasta. Alternativt kan en tandställning rätta till tänder som sitter snett.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Tandpressning
Hej,
Jag har problem med tandpressning och undrar om detta kan kontrolleras i samband med en vanlig undersökning?
Hej Mathias och tack för din fråga.
Ja, det brukar man kontrollera när man gör en undersökning, men säg till tandläkare i så fall hen missar det.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-02-08

Hej Tankdläkaren,

Jag biter/gnisslar tänder under natten och funderar på att skaffa en bettskena. Jag har ofta spända och trötta käkar samt tinnitus som jag hoppas kommer minska med hjälp av skenan. Jag undrar hur processen går till för att skaffa en bettskena samt om jag kan använda mitt tandvårdsbidrag?
Hej,
Du kan boka en tid för en kontroll och eventuelle i samband med det tas ett avtryck för en bettskena. Avtryckert skickas till en tekniker och du bokas på ytterligare en tid för att prova ut och hämta din bettskenan.
Du kan använda ditt tandvårdsbidrag.
Ha en trevlig dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2019-01-15

Hejhej!! Jo jag har problem med att pressa tänder har bettskena och får ibland äta muskelavslappnande tabletter. Undrar bara är öm i käken på höger sida och känns ibland som kinden är bedövad kan det bli så när man pressar tänder har gjort det i många år. Tack på förhand Erika
Hej
Det låter inte onormalt alls men tänker att du skall kolla upp skenan med jämna mellanrum så den verkligen är anpassad efter dig och dina tänder samt att det inte är så att du gnisslat någon grop eller så som gör att du lättare "fastnar " i ett läge när du gnisslar.

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej! Jag lider av tandgnissling/pressning och har en hård bettskena med gom för det. Och det har funkat bra. Men för någon månad sedan fick jag ont i en tand i underkäken och var hos tandläkaren. Berodde på tandpressning, sa han och slipade lite på tanden bakom.
Efter det fick jag även ont i samma tand på andra sidan underkäken. Tänkte att det kanske berodde på att han slipade på en tand, så det blev lite felbelastning på skenan.
Var hos tandläkaren igen, och de slipade ner på bettskenan på de ställen som tog emot på de tänderna. Rätt så mycket medslipat. Jag trodde att man skulle slipa minimalt.
Två dagar efter det har jag fått ont i käken, flera tänder, kindbenet, främst på höger sida (det var på den sidan de slipade mest) och spänningshuvudvärk. Kan nu inte använda bettskenan för det gör ont i tänderna och spänner. Har de förstört skenan? Jag har köpt en på apoteket, ekulf. För jag vågar inte sova utan. Ska den skydda mot bruxism? Jag väntar på att få tid till bettfys. Vågar jag gå till tandläkaren och be dom att slipa bettskenan då jag kan använda den? Är rädd att de ska förstöra ännu mer. Mår psykiskt dåligt av att han ont och vara trött hela tiden.
Har mest ont på min högra sida, kan det bero på att tänderna tar emot mer där? Rädd att tänderna ska gå sönder.
Tacksam för svar.
Hej!

Ring din behandlande tandläkare och förklara problematiken och att du nu inte kan använda bettskenan så hjälper de dig. Man får försöka hitta en lösning som gör dig smärtfri fram tills du kan få hjälp av bettfysiolog. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej! Jag har sedan en tid tillbaka käkat mediciner som får mig att bita ( som ett slags ticks)och detta har lett till att jag har fått ont i en av mina tänder på vänstersida. Det känns som om den är lös fast den inte är det. Jag har överlag haft känsliga tänder under hela min uppväxt (20 år idag) och de har inte alltid varit så starka. Upplevde att mina framtänder på undersidan var ganska svaga, för några år sedan men idag så är dessa starka.Jag undrar om jag behöver oroa mig för denna tandvärk eller inte? Jag förstår ju att jag inte ska bita ihop tänderna så ofta kanske men det får jag jobba på.
Hej!
Det är bra att du jobbar på att inte bita ihop tänderna så mycket. Ibland biter man ihop hårt på nätterna och det kan ju vara svårt att göra något åt. I vissa fall kan det då vara bra med en bettskena.
Jag tycker att du ska besöka din tandläkare för en kontroll av den onda tanden. Kanske är tanden lite för hög i ett visst läge? Det kan också ha blivit en liten spricka i tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har en dotter på snart 11 månader som både gnisslar tänder och pressar ihop dem, hon gör de så mkt så hon nästan har sönder tandköttet, så bakom tänderna i överkäken blir röd och vit och hon blöder mycket, nått man kan göra?
Hej!
Det är inte så mycket man kan göra just nu. Avvakta en tid och se om det går över av sig själv.
Om du känner dig mycket orolig kan du beställa tid hos en tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag känner mig svullen under ena sidan tungan och kind/tandköttet. men ingen ser något? har detta från och till hels dagarna nu i tre dagar. kan det vara något farligt. lider av panikångest. hade detta för längesedan gick tillvvårdcentralen men ingen såg något och gick till tandläkaren. dom sa andvänd din bettskena på natten som du har hemma. men glömmer det hela tiden. kan det verkligen vara tandpressning/gnissling? om ja sist hade detta i höstas någon gång?
Hej,
Det är jätte svårt att svara på utan att jag tittat på hur det ser ut. Boka en tid för kontroll när du upplever att det är svullet och ta med din bettskena för att kontrollera denna.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!jag är 55 år, har nyligen fixat lagat mina tänder, vid rotfyllning blev det fraktur och jag Fick dra ut en oxeltand, där finns nu en brygga, allt bra förutom att jag sa tänderna ej har kontakt på den sidan, han svara att du har ju det med hörntanden? Nu lider jag av huvudvärk ont i tänderna eftersom jag lider av tandpressning, måste bli nån överbelastning . Ska inte man bita ihop med alla tänder. Kan jag begära åtgärd mvh Ingalill
Hej!
Jag tycker att du ska ta kontakt med din tandläkare och berätta om besvären som uppstått. Visst är det bra om man kan bita ihop med alla tänder och att det känns stadigt och stabilt när man biter ihop.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, är 49 år gammal och har under en längre tid pressat min tunga mot främre delen av gommen vilket har resulterat i att framtänderna har tryckts framåt och en glipa har uppstått. Jag har ofta värk i mina tänder och börjar få problem när jag säger ord med 's' i då det blir som ett visslande och läspande ljud. Jag sover med bettskena sedan cirka 8 år tillbaka. Finns det något man kan göra åt detta?
Hej!
Har du haft samma bettskena i 8 år?
Om skenan fortfarande passar på dina tänder borde de inte ha flyttat sig så mycket.
Känns dina framtänder lösa?
Kontakta din tandläkare och beskriv dina besvär.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej Jag har fått en tid hos min tandläkare för att utreda om jag pressar/gnisslar tänder och om jag eventuellt behöver en bettskena. Jag undrar hur en sådan undersökning går till för att fastställa detta, vilka moment ingår i en sådan undersökning?
Hej,
Det man vanligen gör är att man palperar käkmusklerna samt frågar om eventuella symtom. På tändernas tittar man även efter 'förslitningar' som kan tyda på att man gnisslar tänder.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag undrar hur mycket en bettskena kostar? Jag besökte en öronspecialist för att jag har fått tinnitus/ont/lock i öronen och han tror att jag har costens syndrom, problem med käken, och rekommenderade att jag besöker en tandläkare, för att ev. skaffa en bettskena.Tack!
Hej!
Hos Distriktstandvården kostar en bettskena 4126kr på 100%.
Exakt vad du får betala är beroende av vad du har betalat för tandvård inom det senaste året. Kostnaden för all behandling inom ett år läggs ihop och när man betalat 3000kr (enligt Försäkringskassans s.k.referenspriser) lämnar Försäkringskassan 50% rabatt på kostnader mellan 3000kr och 15000kr, också enligt sina referenspriser, och 85% rabatt på kostnader överstigande 15000kr.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan jag har ont i mina tänder på vänster sida från framtänderna o sen åt vänster i flera tänder gör det så förbaskade ont. Kan tillägga att jag har senaste vecka vaknat av att jag har bitit tänderna på natten. Snälla vad ska kag göra???
Hej!
Pressar eller gnisslar tänder på nätterna gör de flesta av oss lite då och då. Vissa gör det mer, andra mindre. Det kan göra att tänderna blir väldigt ömma, mest på morgonen när man vaknar. Ofta sker det periodvis när man har mycket omkring sig eller är stressad. En bettskena att ha på tänderna under natten kan lindra besvären genom att fördela krafterna som uppstår och bidra till avslappning.
Om dina besvär besvär håller i sig bör du söka tandläkare för en undersökning. Det finns ju en möjlighet att det onda inte beror på pressning eller gnissling utan orsakas av något annat.

Inger Knutsson Stålhandske

Vad kan hända om man regelbundet pressar tänder utan att man tänker på det?
Man kan få små sprickor i tänderna. Tandpressning är ofta orsakat pga stress. En medvetenhet om problemet kan vara tillräckligt för att sluta med ovanan. Gör man det omedvetet på natten, kan man få en bettskena som skyddar tänderna.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare