Tandsten och tandstensborttagning

Tandsten är bakteriebeläggningar som oftast bildas på insidan av framtänderna, på utsidan av kindtänderna eller i tandköttsfickor. Läs mer om tandsten samt tandstensborttagning.

Tandsten och tandstensborttagning

Tandsten är vanligt och bildas av när bakterier på tänderna kommer i kontakt med saliven. Tandsten kan leda till tandlossning och det är därför viktigt att ta bort tandstenen så fort som möjligt.

När du har tandsten känner du oftast av en hårdare beläggning vid tandköttskanten. Om tandstenen har trängt sig ner i tandköttet, ökar risken för tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till tandlossning.

Tandsten som ligger synligt på tandköttskanten kan oftast tas bort utan bedövning. Tandsten under tandköttskanten brukar kännas mer och bedövning kan behövas. Behandling av tandsten utförs oftast av en tandhygienist.

Vanliga frågor

Varför får man tandsten?
För att tandsten ska bildas krävs det att plack sitter kvar på tänderna. Placket förhårdnas och blir sedan till tandsten.

Sedan finns det även andra faktorer som kan göra att vissa människor bildar tandsten mycket snabbare än andra, då handlar det mer om medicinska och/eller genetiska faktorer. Det kan exempelvis handla om muntorrhet. Det är en stor riskfaktor för tandstensbildning.
Är tandsten farligt?
Om tandsten får sitta kvar på tänderna kan det leda till tandköttsinflammation som därefter kan utvecklas till tandlossning. Därför är det av stor betydelse att ta bort tandsten regelbundet. Hur ofta man bör rengöra ska du rådfråga din tandhygienist om.
Hur mycket kostar det att ta bort tandsten?
Kostnaden för tandstensborttagning börjar från cirka 1000 kronor. Kostnaden varierar beroende på hur många och hur djupa tandköttsfickor du har, samt på var tandstenen sitter (ovanför eller under tandköttet).

Varför får man tandsten?

Bakterier trivs väldigt bra i munnen och kan orsaka allt från hål i tanden till dålig andedräkt. Bakterier är även orsaken till att tandsten uppstår. När du äter och dricker fastnar det mjuka bakteriebeläggningar på tänderna, även kallat plack. När bakteriebeläggning kommer i kontakt med saliven hårdnar den och tandsten uppstår.

Tandsten är vanligt hos många människor

Bakteriebeläggningarna bildas hela tiden på tänderna och det är något som är vanligt hos alla människor. Det varierar från person till person, hur mycket tandsten som bildas. Det kan även förändras under olika perioder i livet.

För att hålla tänder friska och rena är det viktigt att ta bort bakteriebeläggningarna varje dag med tandborstning och även hålla rent mellan tänder med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumstandborstar.

Tips för att förebygga tandsten:

  • Borsta tänderna noga två gånger om dagen
  • Använd gärna en el-tandborste
  • Använd tandtråd, tandstickor eller mellanrumstandborste
  • Besök din tandhygienist eller tandläkare regelbundet
  • Borsta alltid med fluortandkräm

Symptom på tandsten

Det finns två varianter av tandsten, de kallas salivsten och serumsten. Den förstnämnda bildas oftast på insidan av framtänderna i underkäken och är till en början grynig, lös och vitaktig. Den blir så småningom hårdare och mer mörk i färgen. Salivsten är oftast enkel att upptäcka eftersom den bildas synligt på tandytan.

Serumsten är från början redan hård och mörkare i färgen. Serumsten bildas oftast dolt i tandköttsfickor som har blivit inflammerade och är svårare att upptäcka.

Om du drar tungspetsen på insidan av framtänderna (främst i underkäken) och känner en skrovlig yta på emaljen, så är det mycket troligt att det är tandsten som du känner.

Om tandstenen har trängt sig ner under tandköttet, ökar risken för tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till tandlossning. Symptom på detta kan vara att tandköttet lätt blöder vid exempelvis tandborstning eller användning av tandtråd.

Ska jag kolla upp tandsten hos tandläkaren?

Om du känner en smak av var och/eller blod, känner svullnad i tandköttet eller att det börjar bli mycket tandsten bör du kontakta din tandhygienist eller tandläkare. Utan åtgärd kan det leda till inflammationer, och i värsta fall tandlossning.

Behandling av tandsten

Tandstensborttagning utförs hos en tandhygienist. Tandsten som ligger synligt på tandköttskanten kan oftast tas bort utan bedövning. Det kan ila lite och vara lite obehagligt, men det gör inte ont. Tandsten under tandköttskanten brukar kännas mer och bedövning kan behövas, speciellt om du har djupa tandköttsfickor.

För att få bort tandstenen används olika verktyg. Dels ett handinstrument som tandhygienisten använder för att skrapa längs roten eller tandkronan. Det finns också ultraljud, ett vibrerande verktyg som vibrerar bort tandstenen. Vid tandstensborttagning med ultraljud, kan det ila lite under borttagningen eftersom det kommer kallt vatten och vibrerar, vilket kan skapa en reaktion på pulpan/nerven i tanden. Så fort tandhygienisten slutar upphör ilningarna.

I slutet av behandlingen poleras dina tänder med polerpasta som förfinar ytan och gör den slät, detta gör det svårare för bakterier att fästa sig igen.

Vad kostar en tandstensborttagning?

Kostnaden för tandstensborttagning börjar från cirka 1000 kronor. Kostnaden varierar beroende på hur många och hur djupa tandköttsfickor du har, samt på var tandstenen sitter (ovanför eller under tandköttet).

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2023-09-22
Patientfrågor om Tandsten
Hej min tand har lossnat helt i mitten längst ner och jag ville göra protes eller krona beror på så jag va hos aquadental och efter röntgen sa dom att jag måste till tandhygienist först sen åter på besök men jag va inte nöjd med dom kan jag göra både tandsten och få en ny tand för det ser inte bra ut mitt mående är dålig vågar knappt le gärna pris förslag också vill jag ha sen efter tandhygienist hur långtid tar det tills jag får en ny tand mvh
Hej och tack för din fråga.
Bättre att du bokar en hos oss så vi kan göra en undersökning och ge dig ett behandlingsförslag och kostnadsförslag.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-04

Är det tandsten eller var i tandkött som ger mig d0lig andedräkt?
Hej!

Att ha tandsten och var i tandköttet
orsakar ofta både dålig smak och lukt i munnen.
Dålig andedräkt kan även bero på andra sjukdomstillstånd.
Bästa hälsningar

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-03-05

Kan man få hjälp m tandstensborttagn v första tandläkarbesöket? Vad blir priset efter rabatter?
Hej Jenny och tack för din fråga.
Om du har lite tandsten kan tandhygienisten ta bort dem utan att det behövas ta bilder.
Men om det är mycket, om du har inflammation i tandköttet etc då är det bättre att göra en undersökning först.
Tandhygienist behandling kostar mellan 2000-2600 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-27

Hi , how much cost to clean tooth stones? If I want to do it I need to get apointment to hygienist ? Can I pay for money wich I get in each ears( 600 kr, I am 26years)?
Hi,
A dental hygienist do cleaning of the teeth and remove calculus and built up plaque. If you have any ATB left (the 600 sek you refer to) you can use them as part of your payment.
Welcome to book an apointment at https://distriktstandvarden.se/boka-tid/klinik/

Best regards,
Carmen Camacho leg. Tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-16

Hej jag undrar hur lång tid det kan ta för tandköttet att återhämta sig efter en tandstensrensning .
Hej och tack för din fråga.
Det beror på.
En del har haft mycket inflammation i tandköttet så det kan ta flera veckor innan det blir bra.
Det kan ta mellan en vecka till upp en månad.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-13

Hej,
Jag skulle vilja göra en basundersökning av mina tänder samt ta bort tandsten, ingår tandstensborttagning i den behandlingen?
Hej Malin och tack för din fråga.
Lite tandsten brukar tandläkare avlägsna under undersökningen tillfälle och det ingår men om det är mycket bokar man tid med en tandhygienist som tar bort tandsten.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-13

Hur mycket kostar tand rengöring , kan jag utnyttja rabatten 300:-kr ?
Hej och tack för din fråga.
Om det är att ta bort tandsten och missfärgningar på alla tänder du menar kostar runt 2000 kr beroende hur mycket du har.
Ja du kan använda ditt bidrag på 300 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-13

Hejsan.
Jag undrar hur mycket det kostar att ta bort tandsten och missfärgningar?
Hej och tack för din fråga.
Det beror på hur mycket tandsten och missfärgningar du har.
Det kan kosta mellan 1600-2200 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-09-05

Tog bort tandsten tror ni tog sönder en tand. Dne ilar gör ont o jack....därför avboka ja jag vill komma kolla utan betala för undersökning.. för ja kan inte ens äta på den sidan
Hej Emelie.
Att det gör ont efter man tar bort tandsten är inte konstigt eftersom man skrapar på tanden, där roten eller tandhalsen kan bli känslig. Om tanden är trasig nu var den kanske trasig innan men du hade inte märkt det.
Man använder ingen borr för att ta bort tandsten. Apparaten sprutar vatten och men ultraljudet avlägsnas tandsten.
Om du vill att vi kollar måste du betala.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-30

Hejsan, tar ni bort tandsten? Har nog inte gått på länge. Vad kostar det?
Hej Tina och tack för din fråga.
Ja, vi tar bort tandsten. Priset kan vara mellan 1200-1400 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-06-29

Hej
Jag har inte varit hos tandläkaren på länge och skulle förmodligen behöva både undersökning och ta bort tandsten etc. i vilken ordning ska man boka besöken?
Hej Elin och tack för din fråga.
Det är bättre att du först bokar en tid för undersökning, där kan man se hur mycket tandsten du har och sedan boka en tid med tandhygienisten.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-31

Hej! Jag skulle vilja bleka tänderna hos er i Solna. Jag har en tid hos tandhygienist på min klinik i Salem innan för att ta bort tandsten. Är det okej eller måste undersökningen innan blekning göras på just er klinik innan blekning?

Och när efter tandstensborttagning kan jag bleka tänderna?
Hej och tack för din fråga.
Det är så för att kunna bleka tänderna måste man göra en undersökning med en tandläkare innan som avgör om det är okey att bleka eller inte. Den ska inte vara mer än 6 månader gammal. Helst vill man ha uttalande från tandläkare om du inte gör undersökning hos oss. Tandstensborttagning kan du göra en vecka eller 2 veckor innan.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho

leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-20

Hej. Jag har en visdomstand som är trasig och gör ont. Har även tandsten och så men vill först och främst boka tid för visdomstanden som gör ont samt en undersökning. Men vad ska jag boka då? Vanlig undersökning till att börja med eller?
Hej Tessan och tack för din fråga.
Som det ser ut skulle det vara bättre att du bokar en akut tid där man bara kollar för din visdomstand och planerar ta bort etc.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar.

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-20

Hej! I signed up for a dental hygienist appointment. How much is it for tartar removal/teeth cleaning? Is polish included?
Hi and thanks for your question.
It costs about 1700-2000 kronor. Yes, the polish is included.

Best regard.

Carmen Camacho
leg dentist.

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-16

Hej
Om man går till tandhygnisten ingår borttagning av tandsten men ingår putsning av tänderna oxå. Vill gärna få bort lite gula beläggningar. Jag hade tänkt mig en sista minutentid då det passar mig bra och blir lite billigare.
Hej och tack för din fråga. Nej, om du går till tandhygienisten kommer hon att skrapa bort tandsten men gula beläggningar som inte tas bort när man tar bort tandsten ingår inte. Samt sista minuten är det bara om det är lite tandsten som ligger ovanpå tandköttet ingen under tandköttet så det blir inte med det heller.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-06

Fem veckor sedan tandhygienist "tog bort lite tandsten".Det var en pärs.Nu har jag ännu besvär när det är tuggmotstånd och vid dryck är det värre än isande.(Som brukligt slipning och pasta gjordes inte)
Normalt?
Hej Leif och tack för din fråga. Ja, det är normalt om du hade tandsten under tandköttet att det isar och ömmar när man dricker eller tuggar efter man avlägsnade dem. Lägg lite tandkräm runt och låt det ligga kvar under natten eller en lång stund.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-30

Hej,
Jag ska boka tandläkartid hos er (för första gången hos er) för tandstensborttagning.
Är det så att man måste först ha gått på undersökning först innan en tandstensborttagning?
Hej Jocke, nej, man måste inte göra en undersökning först för att ta bort tandsten om det inte är överdrivet mycket tandsten eller stora problem i tandköttet. Annars är det bättre att göra en undersökning först för att se var tandsten ligger etc.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-10

Hej, vad kostar tandstenborttagning? Tacksam för svaret :)
Hej, det kostar mellan 1400-2000 kr beroende på hur mycket du har.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-06

Hi I would like to know the price to get my teeth cleaned. Through benify I also get SEK 150 discount. I will book via benify.
Hi,
Information about our prices can be found on our website. https://distriktstandvarden.se/priser-och-bidrag/prislista/ Please be aware that the price may vary depending on your needs. If you book with a discount
just be shure to inform the dentist or dental hygienist about that in advance.
Best regards,


Carmen Camacho
dentist

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-20

Hejsan!
Jag har inte varit hos tandläkaren på flera år pga tandläkarsträck. Nu måste jag verkligen besöka er. Har MYCKET tandsten, och det är en och en annan tand som behöver fixas. Och jag vill avsluta med en tandblekning.

Ska jag besöka tandhygienist eller tandläkaren? Behöver nog mer tid än ordinarie, går det att fixas?
Hej, bra att du bestämde dig för att gå till tandvården, det är bättre innan du får problem. Ja, boka tid för undersökning med tandläkare och hen planerar din behandling och bokar tid med tandhygienist.

Ha det så bra.

med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-23

Hello,

I am looking to find out the cost of a dental cleaning. Just something basic including tartar removal, plaque removal, and polishing teeth. I had my teeth examined in the USA 5 months ago so am just needing some cleaning and preventative care done. When booking, which service should I book this under?
Hello

A general cleaning cost would vary between 1100-2000 kr. If you are connected to Försäkringskassan you would be able to get benifit of your yearly sum of contribution with 300 or 600kr if it still available. You choose (Dental Hygienist)fisrt, then the region i Stockholm you want to book to and finally the clinic.

Sincerely

Ahlam Nagash
Klinikansvarig / Leg. Tandhygienist 2022-03-18

Hej, jag bestallde en tid hos tandhygienist den 2e mars. Vad ingar i behandlingen, rengoring och borttagning av tandsten? Vad kostar behandlingen?
Hej, ja, i behandlingen ingår kompletterande undersökning, information eller instruktion vid munhälsorelaterade sjukdomar eller problem där räknas tandsten eller inflammation i tandköttet etc, mekaniskt avlägsnande av tandsten och profylax. Det svårt att exakt säga hur mycket det skulle kosta men räkna mellan 1300-1800 kr minus eventuellt ATB (allmän tandvårdsbidrag)om du har några sparade.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-01

Svarta/bruna missfärgningar på tänderna? Är det som jag har läst.. tandsten?
Hej
Missfärgningarna kan absolut vara tandsten, det kan även vara missfärgning från kost/nikotin, pigmentgivande flora och i vissa fall karies/hål.
Om du inte har varit på en allmän tandundersökning på ett tag är det absolut rekommenderat att göra det, konstatera vad missfärgningarna är och därmed föreslå på vilket sätt vi skulle kunna hjälpa dig få bort de.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2022-02-16

Hej!

Jag tänkte ta bort tandsten, men också göra en air-flowbehandling. Är det något som är inkluderat i airflow eller ska jag först boka en tandsten borttagning, och boka in en airflow efter det?
Hej Ruben, nej, i behandlingen med airflow ingår inte tandstenborttagning. Men båda två kan göras på samma besöket, bara att man bokar lite längre tid.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-07

Hej! Jag har ofta bara tandsten när jag besöker er, och senast sa de att jag ska komma var annat år. Ska jag då boka en basundersökning där de röntgar och kollar läget eller räcker det med tandstenshjälp och förebyggande koll?

Förstår inte alternativen riktigt.. vilken som är bäst för mig..
Hej
Om du har fått en rekommendation av din tandläkare vid en undersökning att en lagom intervall för dig mellan undersökningar är vartannat år, kan du med fördel boka dig däremellan hos en tandhygienist för tandstensborttagning och förebyggande insatser. Det väljer du på hemsidan (boka tid - tandhygienist - välj - välj den kliniken du vill boka dig på).
Hoppas svart är till din hjälp
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2022-01-31

Hej! Jag behöver ta bort tandsten och undrar vad det kostar hos er? Jag är 28 år och har även mesenatkort och har även kvar de 600 kr i rabatt man kan använda sig av varje år. Vad kostar det då ordinarie och efter rabatterna? Mvh😊
Hej
Kika på hemsidan genom följande länk https://distriktstandvarden.se/fakta-och-r%c3%a5d/besv%c3%a4r-och-sjukdomar/tandsten/#kortfattad-information
Har du Mesenatkort så kan du ta del av 385kr rabatt vid en undersökning.
Allmäntandvårdsbidraget (600kr) dras av behandlingens pris självklart
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2022-01-03

Vad kan man få för bedövning vid borttagning av tandsten?
Hej! Det går att välja på en gel/salva som bedövar ditt tandkött eller lokalanestesi (spruta) som bedövar hela tänderna och tandköttet. Samma bedövning som används vid tex. lagningar och tandutdragning. Om du väljer sprutbedövning får du räkna med minst 2 besök då man på ej får bedöva hela munnen så pass mycket då det kan vara farligt om man ej känner när man sväljer.
Trevlig kväll!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-12-07

Hej, jag skulle vilja boka en tid för att ta bort tandsten men undrar om ni använder laser eller skrapar ni? Var hos folktandvården för ett par år sedan ochdom använde laser vilket underlättade hela processen för mig.
Hej! Laser används inte men däremot ultraljud, vilket är det jag tror du menar. Alla tandhygienister idag använder ultraljud då det underlättar mycket. De flesta använder det för att få bort det mesta och sedan kompletterar och känner efter om det är rent med skrapan. Lycka till hos tandhygienisten!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-11-30

Hej. Jag funderade på att boka en sista minut tandstensborttagning och undrar vad som exakt ingår och hur länge behandlingen pågår. Jag läste på sidan här "Borttagning av synlig tandsten", men vad exakt betyder detta?
Mvh
Hej! Vi tar bort tandsten som finns ovanför tandköttskanten och polerar tänderna under detta besök. Tidsåtgången är max 40 minuter. Finns det mer synlig tandsten som inte hinns med eller att tandhygienisten misstänker sjukdom, dvs. tandköttsfickor som kan innehålla tandsten som icke är synlig rekommenderas ett nytt besök. Detta kan du då få ett kostnadsförslag på. Trevlig helg!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-10-01

Hej! Jag har aldrig besökt er tidigare och förstår det som att jag då kommer göra en basundersökning med röntgen etc för mitt första besök. Jag skulle egentligen vilja boka tid för avlägsning av tandsten. Kommer detta kunna göras på ett första besök?

Med vänlig hälsning,
Hej
Du är välkommen att ringa oss på 08-22 22 22 så kan vi försöka hjälpa dig med att boka en tandläkare undersökning samt träffa tandhygienist samma dag.
Du kan även skriva epost direkt till den kliniken du vill boka tid på så hör de av sig till dig
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-08-23

Hej! Vad kostar det på ett ungefär för en undersökning och tandstensborttagning för en 15 åring?
Hej!
Tandvård är kostnadsfritt till och med året man fyller 23år.
Allt gott!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-06-28

Hej,
För ca 3 veckor sedan tog jag bort mycket tandsten hos tandhygiensten, brukar göra det ca var 6:e månad. Denna gång var det mer än vanligt. Är det normalt att man fortfarande kan känna ilning så här långt efter detta?

Tack på förhand!
Hej!
Jo, ibland när man rengör tänder och framför allt rotytor kan det ila ett tag efter behandling. Skölj gärna tänderna morgon och kväll med 0,2% Fluor-skölj för att minska ilningarna. Och undvik gärna intag av föda med lågt pH-värde tills det känns bättre. Återkom om besvären tilltar eller inte går över.
Lycka till!

Patricia Nordell
Leg. Tandläkare 2021-05-27

Vad kostar de att bara ta bort tandsten?
Hej och tack för din fråga

Tandsten borttagning kostar olika beroende på omfattning av behandlingsbehov hos varje individ. Det kan vara ett besök på mellan 1100-2000 kr eller flera besök vid grav tandlossningssjukdom eller omfattande tandstenborttagning. Det görs individuell bedömning varje gång. Fråga gärna din hygienist vid ditt besök vad kommer just ditt besök att kosta.

Hoppas svaret är till din hjälp.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-04-28

vad har ni för bedövning vid tandstensbortagning
Hej
Kontakta gärna din klinik för mer specifikt svar. Det ska finnas möjlighet till at få ytbedövning som t ex Lidokain salva/Oraqix gel eller Xylocain spray. Vid omfattande behandlingsbehov kan även injektionsbedövning användas.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Hej!

Jag går vanligen till en annan tandläkare där jag har en bra tandläkare. Tveksam dock till tandhygienister där. Jag behöver ta bort tandsten och har bokat ett besök hos tandhygienist hos er på fredag. Visst fungerar det att göra så? Jag behöver troligen bedövning och är lite svårbedövad i och med att jag har en bindvävssjukdom som heter ehlers danlos syndrom. Jag har i och med denna diagnos kronor på flertalet tänder.
Hej Andreas.
Hoppas du mår bra.
Det ska inte vara något problem. Ibland kan det vara bra att ha röntgen bilder för att exempelvis se ifall det finns tandsten under tandköttet. Det kommer gå jättebra!
Du är välkommen!
Ha en fortsatt fin dag =)

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-17

Hej! Jag var hos tandhygienisten där de tog bort tandsten och rensade runt tänder med djupa fickor. Jag fick bedövning och det gjorde ont när det släppte sig. 3 dagar senare gör det fortfarande ont och är svullen vid visdomstanden som ligger nära tanden som vi putsade. Vad tycker ni jag ska göra?
Hej
Vid omfattande hygienistbehandling/tandstenborttagning kan ömhet/överkänslighet uppstå dagarna närmaste behandlingen. Om besvären förvärras eller du upplever svullnad så är det bra om du kontaktar din klinik för en kontroll. God munhygien och en antiinflammatorisk tandkräm/gel kan vara till läkningsprocessens hjälp.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-11-02

Hej, jag har märkt att jag har tandsten och kommer boka in en tid för borttagning av den. Bör man boka en undersökning utöver den om man inte har andra problem?
Hej
Om inte du har varit på en undersökning på ett tag så är det rekommenderat att boka en. Dels kan djup tandsten synas på röntgen och även utesluta andra tandsjukdomar som inte syns kliniskt när du är hos din tandhygienist.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-10-28

As a non-resident foreigner paying cash (i.e. no social security or insurance), could you please tell me the total cost for tartar removal? And would the hygienist be using the ultrasonic tool? Thank you!
Hello
The cost for tartar removal would vary from 910 kr upp to 1775 kr dependeing on diagnosis and how comprehensive the removal work is. It is common that hygienists use ultrasonic in combination with hand scaling controll.
Best regards

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-09-28

Hej!

Jag undrar om man kan använda tandvårdsbidraget hos er om man bokar tid hos tandhygienist för att ta bort tandsten?
Hej
Självklart kan du använda ditt tandvårdsbidrag vid tandhygienist besök för tandsten borttagning.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-06-08

Hej! Måste man vänta med att äta efter man har tagit bort tandsten? Jag åt direkt efter kan det påverka mitt tandkött isåfall?
Hej och tack för din fråga, det är inte farligt att äta direkt efter tandstensborttagning. Tandhygienisten brukar polera tänderna efter med putspasta som innehåller fluor. Därför bör man vänta med att äta och dricka helst upp till 2 timmar så hinner fluoret absorberas i munnen.
Hoppas du fick svar på din fråga.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-03-06

Kan man skrapa för mycket vid borttagning av tandsten?? Så det blir ett mellanrum mellan framtänderna (nedre raden )vilket jag inte tidigare reagerat på???
/ sanna
Hej Sanna,
Efter tandsten borttagning kan det kännas att man har ett större mellanrum men då var det tandsten som satt i det riktiga mellanrummet som du känner av nu. Har det varit ett tag sedan din tandhygienist behandling tidigare och mycket tandsten som satt mellan tänderna så är sannolikheten att det upplevs som du beskriver större.
Det gäller att hålla rent mellan tänderna med ett lämpligt hjälpmedel som t.ex tandtråd eller mellanrumsborstar så inte plack och ny tandsten samlas i det mellanrummet.
Önskar di trevlig dag.
Hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2018-10-30

Hej!

Jag tog bort ganska mycket tandsten för 2 dagar sen och tandköttet kring min vänstra visdomstand ömmar. Resterande tänder och tandkött gör inte det idag.

Vad gör man åt detta?
Är detta en begynnande infektion? Vad är vanliga komplikationer efter tandstensborttagning?
Hej
Det är väldigt vanligt att man är öm i tandköttet efter tandstensborttagning. Tandstenen sitter ofta lite under tandköttet och därför blir tandköttet lite sårgjort när man går ner under för att ta bort den. Inger farligt och helt normalt och ingenting man behöver göra något åt.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-29

Hejsan =) om tandbenet dragit sig tillbaka lite grann, försätter det då om man fått en ordentlig rengöring efter att ha haft tandsten i tandköttskanten? Mina tänder är rena o jag går till tandläkaren en gång i halv året, har lätt att få tandsten. Vad gör man om tandbenet går förlorat ? Är livrädd o bli tandlös
Hej
Det finns mkt man kan göra men väldigt lite utan en ordentlig undersökning ,tyvärr.
Tycker du skall prata med din tandläkare eller hygienist och få information om just ditt tandben. Jättebra att du går ofta och håller undan tandstenen, Använd gärna de mellanrumshjälpmedel tandläkaren /hygienisten rekommenderar.

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-18

Hej hur mycket kostar det att ta bort tandsten?
Hej!
Det beror på hur mycket det är, om det är djupa fickor, om tandstenen sitter hårt eller under tandköttet. Räkna med att ett besök hos en tandhygienist kostar 1200-1500 kr.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-19

Hej
Jag har en pojke som är 20 månade.
Han har lite tandsten.
Min fråga behöver han komma in för tandsten borttagening?
Mvh
//Ramo
Hej!
Om det bara är litegrand tycker jag du kan vänta tills 3-årskontrollen.
Det är svårt att ta bort tandsten på en så liten kille.
Se till att borsta ordentligt bara!
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-14

Hej, finns alternativet med ultraljud för borttagning av tandsten, på alla era kliniker? /första gången tandsten
Hej!
Ja det finns det.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

hej vad kostar det att ta bort tandsten ordinarie pris?
bara det.
mvh
Pontus
Hej!
Kostnaden kan variera mycket beroende på hur mycket tandsten det är, om det är många djupa tandköttsfickor där det är svårt att komma åt, om tandstenen har suttit mycket länge och blivit väldigt hård m.m.
Hos Distriktstandvården varierar kostnaden (utan ev. rabatt från Försäkringskassan) mellan 255kr och 1446kr.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-08

Kan man boka tid för borttagning av tandsten?
Ja, det går alldeles utmärkt att boka tid för att ta bort tandsten. Oftast är det en tandhygienist som tar bort tandstenen.
På vår hemsida hittar du adresser och telefonnummer till Distriktstandvårdens kliniker.
www.distriktstandvarden.se
Välkommen!

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-21

Hej Har precis tagit bort tandsten. Nu när jag kollar i spegeln så är det som ett runt märke mitt på ena framtanden nedtill, som slipmärke eller liknande, (den blanka ytan är inte kvar, kanske 1,5-2 m.m. i diameter) Nu funderar jag på om det är så att det kan ha blivit i en skada av verktyget som tar bort tandstenen? Tror inte att det var så innan.
Hej. Emaljen är hård så vanliga tandstensinstrument brukar inte skada emaljen. Kan tyvärr inte svara på vad det kan vara utan att titta på din tand. Eventuellt en liten emaljdefekt som varit där innan men varit täckt av tandsten och därför varit dold? Om du är orolig så kontakta den som tog bort tandstenen, annars kan du fråga i samband med nästa besök om märket finns kvar då.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Om man ser en liten svart prick på sin tand är hålet stort eller litet?
Hej. En svart prick på en tand behöver inte vara karies (hål), det kan vara t.ex. en missfärgning eller tandsten. Om det är karies kan hålet vara antingen litet eller stort. Det ser tandläkaren genom att titta på tanden och ibland även ta en röntgenbild.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Tänkte fråga hur ni tar bort tansten från en med tandläkarskräck och mycket tandsten?Tänkte oxå fråga om ni gör kostnadsförslag till de med ekonomiskt bistånd?Tack på förhand
Hej.
Det går att ta bort tandsten för hand med ett tandstensinstrument eller med ultraljud som vibrerar bort tandstenen. Tala gärna om att du är rädd så kan vi ta det extra försiktigt och du kan få bedövningssalva om du vill.
Ja, vi lämnar kostnadsförslag. Boka gärna tid för en undersökning så får du veta om något behöver göras och vad det kostar.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag har fått en stort vitt sten likt på baksidan av mina nedre framtänder. Jag har slarvat mycket med borstningen och undrar vad det kan vara. När jag känner med tungan där är ytan mycket sträv som en kattunga.
Hej. Det låter som att du har fått tandsten. Tandsten är bakterieplack som har stelnat och då går det inte längre att borsta bort från tänderna utan behöver skrapas bort hos en tandläkare/tandhygienist. Det är bra om du bokar en tid för undersökning om det var länge sedan du var på en sådan. Om det inte är så mycket tandsten kan den skrapas bort i samband med undersökningen, i annat fall får du en ny tid för tandstensborttagning. Det är ju svårt för dig att hålla rent tänderna så länge den sitter där.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Har alltid skött mina tänder, borstar noga, tandtråd osv. Upptäckte nyligen att det är lite brunt bakom mina framtänder, som bruna fläckar typ! Kan det bara tandsten? Vet att tandläkaren påpekat att jag haft lite problem med det nog kontroller osv. Vad kan det annars vara? Det isar/ilar inte, så tror inte att det är hål!Mvh Josefine
Hej!
Det är troligen lite tandsten som sedan blivit missfärgad.
Ta kontakt med din tandläkare för en kontroll och hjälp att få bort det mörka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har inte varit hos tandläkaren på 3-4 år och har genomgått två täta graviditeter, där jag kräkts dygnet runt genom hela graviditeten och nu har jag flera hål, både stora och små och även massa tandsten, vilket jag skäms något fruktansvärt över! Samtidigt som jag har sån hemsk tandläkarskräck så jag inte vågar boka en tid. Hur ont gör det att laga en tand?
Hej,
Det behöver inte alls göra ont att laga en tand. När du är hos tandläkaren kan du få bedövning om du önskar. Ibland går det även bra att laga utan bedövning men kan då ila lite hos vissa personer. Vänta inte med att laga hålen då det annars finns risk för värk.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Har ett stort hålrum bakom framtanden i nederkäken. Har kommit från att tandsten lossnat som jag förstått det. Har varit hos tandläkare för att rensa tandsten och då försvann hålet. Men nu några månader senare är det tillbaka igen och känns som att tanden smular sönder. Finns det nåt man kan göra åt detta problem och vad kan det i så fall kosta?
Hej!
Troligen har du fått ny tandsten som det kanske lossnar små bitar av.
Kontakta din tandläkare för en kontroll och för borttagning av eventuell tandsten.
Kan inte säga vad det kommer att kosta eftersom jag inte vet riktigt hur det ser ut i din mun.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan!Funderar vad en vanlig undersökning och borttagning av tandsten skulle komma att kosta hos er?Frågar åt min sambo, han är 21 och har inte varit till tandläkaren sen han var 19.
Hej!
Kostnaden beror på om han har fyllt 21 år i år eller om han fyller 22 senare i år.
När man är mellan 20 och 29 år får man ett tandvårdsbidrag på 300kr/år från Försäkringskassan som man får dra av från kostnaden hos tandläkaren. Bidraget kommer 1:a juli varje år och får sparas i högst 2 år. Han kan alltså nu före 1/7 ha antingen 300kr eller 600kr att dra bort från kostnaden hos oss. När någon kommer första gången till oss för undersökning som vuxen brukar vi också ge 150kr i välkomstrabatt / VIP rabatt.
Om din sambo Fyller 22 år senare i år eller kommer för undersökning efter 1/7 kostar undersökningen och borttagning av lite tandsten 25kr + 255kr alltså 280kr. Är det väldigt mycket tandsten kan det kosta lite mer. Är det pyttelite tandsten kan det kosta endast 25kr för undersökningen.
Välkommen till oss.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hejjag har en grå fläck som (tydligen enligt min flickvän) ser ut som karies. sedan jag fick veta det, för ca 4 månader sedan, har jag slutat med läsk och andra dåliga saker och samtidigt börjat borsta tänderna noga - ändå försvinner det inte! det jag tycker är underligt i det hela är att jag inte känner av hålet... kan det vara något annat?
Hej!
Jättebra att du har slutat med läsk och annat som är dåligt för tänderna (och hälsan i övrigt).
Jag kan inte säga vad det är för fläck du har på tanden utan att ha undersökt dina tänder. Sök upp din tandläkare för att få tanden kontrollerad. Det kan röra sig om en missfärgning, tandsten eller ett hål.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hur får man tandsten?
Om bakteriebeläggningar sitter kvar i 7 dagar lagras den kalk som finns i saliven in i beläggningarna och bildar tandsten som måste avlägsnas av en tandhygienist eller en tandläkare med speciella instrument. Om tandsten sitter kvar kan man få tandlossning.

Macarena Magunacelaya, Leg. Tandläkare

Hej!Jag har hört talas om laserbehandling vid borttagning av tandsten. Min fråga: Finns sådan behandlingsmetod vid Distriktstandvården i Nynäshamn?Vänlig hälsningBengt S
Hej Bengt Tack för din fråga. På kliniken i Nynäshamn använder man ultraljud vid tandstensborttagning. Välkommen att ringa dem för tidsbokning.

Caroline Arnell, Leg. Tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.