Tandvärk och ont i tänderna

Det kan finnas olika orsaker till tandvärk. Tandvärk uppstår vanligtvis som en följd av infektioner eller inflammationer och olycksfall med skadade tänder.

Tandvärk och ont i tänderna

Varför får man tandvärk?

Tandvärk uppstår vanligtvis som en följd av infektioner eller inflammationer, olycksfall med skadade tänder, tandgnissling, tandlossning eller ett djupt kariesangrepp i tanden. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande och gå till tandläkaren regelbundet för att kunna förhindra problem såsom tandvärk.

Om du har akut tandvärk

Det är viktigt att du besöker tandläkaren direkt och inte går för länge med dina problem och besvär. Vi har akuttider och kvällsöppet så att du ska kunna få den vård du behöver så snabbt som möjligt. Om smärtan är för stark i stunden så kan du ta smärtstillande värktabletter.

Värktabletter för tandvärk

Om du behöver tillfällig smärtlindring kan du ta rekommenderad mängd paracetamol (exempelvis Alvedon) eller ibuprofen (exempelvis Ipren). Om tandvärken beror på en inflammation har smärtstillande med anti-inflammatoriska egenskaper bättre effekt, till exempel ibuprofen, naproxen eller diklofenak.

Vanliga frågor

Varför har jag tandvärk?
Värken kan komma från tänderna, käkarna eller tandköttet. Det kan finnas olika orsaker till värken. Tandvärk uppstår vanligtvis som en följd av infektioner eller inflammationer, olycksfall med skadade tänder, tandgnissling, tandlossning eller ett djupt kariesangrepp i tanden. Om du har besvär, så hjälper vi dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret. Boka en tid här
Måste jag besöka tandläkaren när jag har tandvärk?
Det är viktigt att du söker i tid och inte går för länge med dina problem och besvär. Hellre arbeta förebyggande än att vänta och riskera att tand- och munbesvären blir värre. Vi står för tillgänglighet och gör allt vi kan för att du ska få den vård du behöver så snabbt som möjligt.
Boka en tid här
Vilka värktabletter är bäst mot tandvärk?
Om du behöver tillfällig smärtlindring kan du ta rekommenderad mängd paracetamol (exempelvis Alvedon) eller ibuprofen (exempelvis Ipren). Om tandvärken beror på en inflammation har smärtstillande med anti-inflammatoriska egenskaper bättre effekt, till exempel ibuprofen, naproxen och diklofenak.
Får man tandvärk av bihåleinflammation?
En del gånger kan det uppfattas som tandvärk när du drabbas av bihåleinflammation. Egentligen sitter värken på andra ställen i ansiktet, men det kan lätt missuppfattas. Då kan det vara bra att tänka på att en bihåleinflammation vanligen ger smärta på båda sidorna om näsan. Dock kan man få en infektion i tandens rot som sedan orsakar en bihåleinflammation vilken oftast bara ger smärta på en sida.

Varför har jag tandvärk?

Tandvärk är ett relativt vanligt problem som kan uppstå av olika anledningar. Många gånger är det tandnerven som har blivit infekterad eller inflammerad.

Karies (djupa hål i tänderna)

Vid djupa kariesangrepp där karies passerat emaljen och ligger nära tandnerven längst in i tanden så kan ilningar och tandvärk uppstå. Ofta uppstår tandvärken först efter provokation av t.ex. kallt eller varmt intag eller om man äter något sött eller annan föda av en viss hård konsistens.

Ifall man inte gör något åt detta utan låter karies gå än djupare tills den når tandnerven så uppstår inflammation i tandnerven. Pulpit kallas detta tillstånd och i detta läge bör en tandläkare kontaktas omgående. Smärtan blir oftast oerhört stor. I detta läge måste man påbörja en rotbehandling för att bli av med smärtan och rädda tanden från vidare destruktion.

För att förebygga hål i tänderna bör du tänka över vad du äter/dricker (undvika socker) och vara noga med tandhygienen hemma. Regelbundna mål där du minimerar sockerintaget samt tandborstning morgon och kväll är grundläggande för att förebygga karies. En gång per dag bör du använda tandtråd eller annan rengöring mellan tänderna (plackers, mellanrumsborste t.ex.), det är väldig effektivt för att undvika hål i tänderna. Man kan dessutom med fördel komplettera med fluorsköljning.

OBS! Ilningar behöver inte ha en direkt koppling till karies utan kan bero på annat. Ihållande ilningar som varar i mer än två veckor bör kollas upp av en tandläkare.

Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.

Tandskador

Om du har varit med om en olycka och skadat tänderna kan tandvärk i munnen uppstå. Vid slag mot munnen eller en kraftig och plötslig sammanbitning av käkarna kan medföra skada på tänder. Tanden kan slås ut, en bit av tanden kan frakturera, tanden kan rubbas ur sitt läge på olika sätt eller bli lös.

Beroende på vad du har råkat ut för kan tandvärken variera på olika sätt. Om en bit av en tand slås ut/tappas kan du få kraftiga ilningar. När tänderna råkar ut för ett trauma kan tandnerven skadas vilket i sin tur ofta till infektion. Det kluriga är att det inte behöver synas på tanden i form av sprickor eller frakturer. En blödning som kan uppstå efter skada på tandnerven kan leda till att färgen på tanden ändras något.

Tandsprickor

Små eller stora sprickor på tänderna kan leda till att tandnerven blir inflammerad. Det kan resultera i isningar eller ilningar som oftast ger sig till känna vid tuggning eller hopbitning. Vid djupa sprickor kan det kännas mycket ömt och orsaka en mer ihållande smärta i tanden. Sprickor kan vara svåra att se med ögat och röntgen och man får ofta försöka lokalisera en spricka genom att man med provokation får bita på en så kallad frac-finder.

Blottade tandhalsar

Tandhalsen är den del av tanden där kronan övergår till roten. Själva tandkronan skyddas av emalj, och roten skyddas av ett tunt skikt som kallas rotcement. Tandköttet är det huvudsakliga skyddet som täcker tandhalsen och tandroten mot yttre påfrestningar.

När tandköttet drar sig undan bort från kronan så blottas tandhalsen, vilket gör att den underliggande roten inte har samma skydd längre. Det enda som skyddar roten är nu rotcementet, som inte är lika starkt och tätt som emaljen. Efter ett tag försvagas rotcementet och tandnerven reagerar med att ge ilningar. Nu kan det uppstå tandvärk genom dessa ilningar ifall man exempelvis dricker något kallt.

Fel teknik vid tandborstning och inflammationer kan vara en orsak till att tandhalsen blottas. Även ihärdig tandpressning kan leda till destruktion av tandvävnad som leder till ilningar och obehaglig smärta.

Fråga din tandläkare eller tandhygienist om hur du ska borsta tänderna ifall du inte känner dig säker eller fått information om detta. Undvik hårda tandborstar samt tandkräm som innehåller slipmedel.

Tandslitage

Det finns många orsaker till varför man uppvisar tandslitage med skada på emalj och dentin (som är namnet på den underliggande tandvävnaden under emaljen). Ibland märker man inte av detta och det rör sig oftast om en långsam process. Tandslitaget kan leda till ökad känslighet och sprickor. Tänder och lagningar på grund av långvarig underminering och påfrestning leder ofta till frakturer.

Ibland märker du av slitaget när du tappar en bit av en tand eller när du ser att tänderna har blivit kortare. Vissa får också en annan nyans på tänderna i takt med att tandens yta slits och emaljen förtunnats.

Slitage uppkommer vid bl.a. tandgnissling, tandpressning samt frät- eller slitskador. Det är viktigt att ha rätt kostvanor (undvik exempelvis att i alltför hög frekvens använda produkter med hög surhet så som exempelvis sport- och energidryck) och borsta inte heller tänderna för hårt. Fråga gärna din tandläkare eller tandhygienist för fler tips och råd.

Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.

Fyllningar som lossnar eller går sönder

Med en fyllning kan man på väldigt bra sätt ersätta tandvävnad som förlorats av olika anledningar och skyddar därmed tanden från värme, kyla och slitage. Om du tappar en fyllning kan det isa, ila, ömma och smärta i tanden. En fyllning är väldigt stark men kommer aldrig vara lika stark som den ursprungliga tandvävnadens emalj. Detta medför att man givetvis ska ta hand om sina tänder med fyllningar minst lika väl som sina andra tänder.

Blir hålet exponerat kan det komma in bakterier och förvärra smärtan och resultera i en infektion. Boka omgående en tid till din tandläkare. Beroende på hur mycket av fyllningen som lossnat kan det vara läge att söka akuttandvård. På Distriktstandvården har du två års garanti på lagningar.

Djupa lagningar

Djupa lagningar som sträcker sig inåt mot tandnerven kan orsaka besvär efter en tid. Pulpan är känslig och blir lätt inflammerad vid olika påfrestningar. Det kan skapa värk. Vet du med dig att du har lagat ett djupt kariesangrepp? Det kan vara orsaken till smärtan, ilningarna och ömheten. Det kan också hända att lagningen inte är tät, då kan det ila av olika saker så som kyla t.ex. Är tandvärken ihållande bör du kontakta din tandvårdsklinik.

Visdomständer tränger sig fram

Människan kan få upp till fyra visdomständer (vissa kan även få ytterligare en tand). De sitter längst bak i käkarna och kommer vanligtvis fram i 16-27 årsåldern. Ofta är visdomständerna helt eller delvis täckta av tandkött, vilket försvårar rengöringen av tanden. Detta kan resultera i en bakterieflora området resulterande i att en inflammation uppstår samt även infektion om besvären blir än större. Detta ger svullnad, kraftig känslighet i området samt värk.

För att få rent längst bak kan du:

  • Använda en tandborste med litet borsthuvud som kommer åt längst in. Vi rekommenderar ofta eltandborstar till våra patienter.
  • Det låter kanske motsägelsefullt, men försök att inte gapa för mycket. Dra ihop käkarna lite så kommer du åt med tandborsten längre bak på utsidan av tanden som ligger emot kinden.
  • Rör käkarna till höger och vänster. Du frigör utrymme för tandborsten att komma åt.

I samband med att visdomständerna växer kan du få feber/huvudvärk. Ibland blir du svullen runt visdomstanden, då kan det kännas som att halsen är tjock. Vi rekommenderar att du kontaktar din tandläkare ifall du börjar få dessa besvär av dina visdomständer. I vissa fall måste man ta bort dem.

Smärta efter tandutdragning

Om du har dragit ut en tand kan du uppleva att det värker i några dagar efter utdragningen. Beroende på hur komplicerat det varit att ta bort tanden så kan besvären efteråt variera.
Det är vanligt att det känns lite smärtsamt efteråt. Det kan även blöda och vara svullet – efter tre till fyra dagar brukar dessa besvär minska. Ge därför munnen lite tid till att läka innan du blir orolig och söker akut tandvård. Däremot bör du uppsöka tandläkare ifall:

  • Svår smärta uppstår, kan vara en infektion som kommit efter tandborttagningen.
  • Du svullnar upp kring ögonen/tungan/kinderna
  • Det slutar inte blöda
  • Du får ihållande feber som varar och stegrar tre dagar efter behandlingen
  • Det kommer en ovanligt dålig/illaluktande odör från munnen

Tandgnissling och tandpressning (bruxism)

Att gnissla och pressa tänder är vanligt och detta kallas för bruxism. Många gör det i sömnen utan att veta om det. Att pressa och/eller gnissla tänderna mot varandra är ansträngande, därför kan du uppfatta stelhet i käkarna, ofta om morgnar. Huvudvärk, allmän värk samt smärta i käkarna och knäppningar kan vara tecken på att du kanske haft en period av tandpressning eller tandgnissling under natten.

Vid tandpressning och tandgnissling utsätts tänderna för slitage vilket kan vara ett sätt för dig att upptäcka ifall du kanske gjort detta omedvetet i sömnen. Alla får nämligen inte besvär med värk eller smärta. Tandslitaget är dock något som bör förhindras oavsett. För att motverka vidare tandslitage samt minska risk för huvudvärk och värk i käkmuskulatur finns bland annat bettskena som hjälp och används då under natten när du sover.

Tandlossning (parodontit)

Tandlossning orsakas av flera faktorer. Tandsten som får ligga kvar länge drar till sig bakterier som i sin tur orsakar en inflammation i tandköttet. Det finns också ärftliga faktorer som spelar in samt rökning och renhållning huruvida man utvecklar tandlossning.

Det är ofta svårt att rengöra i tandköttsfickan vilket gör att bakterierna lättare rör sig djupare ner mot roten och tandbenet. Om du blöder vid tandborstning, eller om du känner att dina permanenta tänder sitter löst eller ser ut att bli allt längre, då kan det vara ett tecken på tandlossning. Kontakta din tandhygienist eller tandläkare.

Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.

Var vaksam

En del gånger kan det uppfattas som tandvärk när du drabbas av bihåle- eller käkledsinflammation samt kärlkramp. Egentligen sitter värken på andra ställen i ansiktet, men det kan lätt missuppfattas.

Käkledsinflammation uppstår till följd av tandgnissling eller om man får ett slag mot underkäken. Inflammationen sitter då i käkledskapseln precis framför örat. Trigeminusneuralgi är en nervsjukdom som leder till att minsta beröring i ansiktet kan kännas som ett hårt slag. Bihåleinflammation kan vara en orsak till att patienter kommer till tandläkaren med symtom av tandvärk. Då kan det vara bra att tänka på att en bihåleinflammation vanligen ger smärta på båda sidorna om näsan. Dock kan man få en infektion i tandens rot som sedan orsakar en bihåleinflammation vilken oftast bara ger smärta på en sida.

Tur i oturen…

Tandvärk går så gott som alltid över! Ibland krävs små åtgärder. Ibland krävs mer avancerade åtgärder. Kontakta din tandläkare och berätta var du har ont och hur kraftig smärtan är. Förmodligen kommer du få en tid för undersökning för att lokalisera problemet och varför värken har uppkommit. Vid akut tandvärk kan du givetvis komma till oss för omedelbar tandvård.

Behandling vid tandvärk

När du träffar din tandläkare får du frågor om dina symptom. Därefter tittar tandläkaren i munnen och känner och knackar kanske på några av tänderna för att se om det känns lite mer i någon tand. Röntgenbilder kommer tas på det området du har värk ifrån och tandläkaren kommer även att utsätta tanden för kyla, luft eller små elimpulser för att stämma av hur tandnerven mår.

Om infektionen är i ett tidigt skede ses den inte alltid på röntgen och ibland måste man avvakta med att t.ex. borra i en tand för att vara helt säker på exakt vilken tand som ger problem. En sjuk tand behöver ofta antingen rotfyllas eller tas bort. Om du bara är öm i tänderna kan man bara behöva slipa på en för hög fyllning eller göra en bettskena till dig som biter hårt och gnisslar på nätterna (bruxism).

Vi svarar på dina frågor

Du kan när som helst ringa till oss. Distriktstandvårdens Klinik på Drottninggatan 65 i city har öppet hela helgen och kliniken i Södertälje har öppet på lördagar. Hela veckan ser vi till att du får svar på dina frågor och hänvisar dig till rätt typ av vård via vår telefonrådgivning. Vi är experter både på barn- och vuxentandvård. Du kan alltid besöka oss för akut tandvård. Akuta fall prioriteras.

Måste jag besöka tandläkaren?

Det är viktigt att du söker i tid och inte går för länge med dina problem och besvär. Hellre arbeta förebyggande än att vänta och riskera att tand- och munbesvären blir värre. Vi står för tillgänglighet och gör allt vi kan för att du ska få den vård du behöver så snabbt som möjligt. Vi vill undvika långa väntetider och arbetar intensivt för att du ska få komma till en klinik i närheten av dig.

Vad kan hända om jag härdar ut och inte besöker min tandläkare?

En obehandlad inflammation i tanden kan lugna ner sig men ligger smygande. Ibland försöker kroppen göra sig av med bakterierna som orsakade inflammationen genom att bilda en varbildning (abcess). Kroppen försöker göra sig av med bakterierna, som i form av var, antingen tömmer sig via en liten kanal (fistel) genom käkbenet eller kinden eller så blir det en svullnad som växer till sig och blir större och större om varet inte töms. Ifall varet töms, då minskar trycket och värken försvinner för ett tag. Dock kommer besvären tillbaka tills man behandlar orsaken. Om varet tömmer sig inåt munnen och in under munbotten finns risk för väldigt akuta komplikationer. Om du känner svullnad eller hårdhet i munbotten, sök hjälp direkt.

Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.

Patientfrågor om Ont i käkar/tänder/tandkött
Hej jag har en fråga som jag glömde ställa vid utdragning av visdomstand som var infekterad Jag har haft besvär med den tanden ganska länge då det pulserat i den men sen gått över, men nu i dagarna återkom det värre med pulserande och sjukdomskänsla så tandläkaren drog ut den eftersom den var svårt infekterad Jag undrar vart tar inflamationen vägen efter utdragningen? på vilket sätt tar kroppen hand om den? Jag är så rädd att jag gått med infektionen för länge så att den spridit sig i övriga kroppen Kan den det efter långvarig infektion i visdomstand? och hur vet man det i så fall? Jag är orolig så tacksam för svar
Hej och tack för din fråga.
För det mesta brukar kroppen ta hand om infektionen efter man drar ut tanden. Genom att källan till infektionen försvinner kan våra celler som vi har som försvarsmekanism neutralisera alla bakterier som orsakade infektionen.
Det tar tid men det brukar gå bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-14

Hej!

Har man fått en inflammation i visdomstanden är det bästa att ta bort den när man väll fått infektion? Då det är ett tecken på att det är för svårt att göra rent?
Hej och tack för din fråga.
Det beror på, ibland samlas matrester och tandköttet runt tanden blir inflammerat men det räcker med att man rensar extra noga och det brukar bli bra.
Får man återkommande infektioner, ligger tanden fel etc då kan det vara aktuellt med att dra ut den.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-07

Hej, jag har en sned käke och överbett samt är mina undertänder krokiga. Det som stör mig mest är utseendet men jag får också ofta spänningar i käkarna och biter mig på sidan av munnen och läppen. Är det något ni kan korrigera? Skulle behöva både käkkirurgi och tandställning.
Hej och tack för din fråga.
Bättre att du bokar en tid med en tandregleringsspecialist där han kan ge dig besked om det går att fixa men bara tandställning.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-24

Hela mitt liv har jag haft en käke som knakar rätt rejält när jag tuggar/pratar osv, är det tandläkare jag ska vända mig till för konsultation?
Hej Jonathan och tack för din fråga.
Ja, fråga din ordinarie tandläkare som ska undersöka dig och bedöma om det är något som vidare behövs utreda eller åtgärda.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-11

Jag tror jag har tandköttsinflammation, vad ska jag göra?
Hej Rebecca och tack för din fråga.
Orsaken att få inflammation i tandköttet kan vara att man har tandsten, plack som inte borstas borst etc.
Använd regelbundet tandtråd och boka tid med en tandhygienisten.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-22

Jag har i perioder ont i övre tandraden till vänster i samband med att jag får huvudvärk på samma sida och ont vid tinningen. Tandläkaren hittade inget fel. Kan det komma från muskulatur i rygg/nacke?
Hej Vanja och tack för din fråga.
Ja, besväret kan komma från käk-ansiktsmusklerna. Ibland får man ofta bihåleinflammation som kan kännas på tänderna.
Kolla med din läkare om man behöver göra någon utredning eller bara gå till någon naprapat.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-17

Hej. Jag har fått en inflammation vid visdomstanden.
Kan det gå över av sig själv om jag rengör där varje dag? Eller måste man besöka tandläkare?
Hej Hanna och tack för din fråga.
Det kan bli bra om du bara rengör det själv, men om det blir värre till exempel att du får ont, blir riktig svullen i kinden, kan inte tugga eller gör det ont för att svälja etc då måste du boka en akut tid hos oss.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-08

Hej!
Jag var hos min tandläkare i onsdags, har en tandinfektion och äter nu penicillin, men det hjälper inte. Har enorm smärta. Kan man dra ut tanden trots att det finns infektion?
Hej Lena och tack för din fråga.
Svårt att svara, man brukar att känna förbättring efter 2-3 dagar med penicillin kuren. Är du riktigt svullen? tycker du att det blivit värre? man kan komplettera med en annan antibiotika.
Angående att dra ut tanden det är fall till fall. Men efter 2-3 dagar med pc-behandling brukar det kunna gå bra.
Kontakta din tandläkare och fråga så kanske du behöver mer antibiotika eller smärtstillande.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-04

Hej
Har en djup tandficka vid en tandkrona och får inflammation som blir bra men återkommer efter en tid. Behöver jag dra ut kronan på grund av detta heller finns andra alternativ
Hej Berit och tack för din fråga.
Det svårt att svara nu utan att man ser på bilderna och i munnen etc. Brukar gå regelbundet till tandhygienisten och tandläkaren för rengöring och kontroller?

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-03

Hej jag har en inflammation i tandköttet åvanför en tand som jag tror är rotfylld, men hela tanden är nu trasiga, de finns bara lite vassa kanter runt om och ihålig innuti. Tror att hela stoppet i tanden lossnat så att de vart öppen kanal. Nu till min fråga måste måste jag få ner svullnaden och inflammationen innan jag kan få hjälp?
Hej Jay och tack för din fråga. Svårt att veta utan att titta på tanden. För det mesta rör sig om svullnaden runt tanden eller området kring tanden. Bättre att man kollar för att sedan avgöra om tanden måste bort eller går att laga.
En rotfylld tand tar det längre tid för att dra ut så vi brukar boka tiden själva när vi har undersökt tanden.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-22

Hej! Jag har problem med tillbakadraget tandkött undrar om ni kan hjälpa mig? Har hört att det går att dra ut en del av tandköttet?
Hej och tack för din fråga.
Vi har specialister som kan hjälpa dig med det. Boka tid för undersökning först med en tandläkare eller tandhygienist som ska skicka remissen till specialisten.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-01

Hi, I have a toothache in one of my left gums. My gums have been patched before and now it hurts again to the nerves. I thought I had bitten off the hard food and ruined my filling. This pain has been going on for about 5 day. Can you offer me what treatment should i take and how much does it cost? Thank You.
Hi and tanks for your question.
you need to book an appointment first and then we can ge you and then we can see what the problem is and how we can help you.


Best regards.

Carmen Camacho
leg dentist

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-09-28

Efter att ha opererat bort min vidamostand blev det inflammerat. Jag går nu på antibiotika men jag såg att stygnen har gått upp så att hålet från visdomstanden är exponerad. Måste jag boka tid för att sy ihop det?
Hej Oliwia och tack för din fråga. Det behövs inte sy ihop igen. Det ska stängas av sig själv.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07

Hej!
Jag har haft problem med tandpressning i många år. Använt bettskena, och nu har jag varit hos en bettfysiolog. Men har fortsatt problem med smärta i tänderna när jag vaknar.

Min käke knäpper och spänner hela tiden.
Har väldigt kraftiga ilningar i nedre vänster tuggtand. Den tanden har nu lagats 2 gånger utan att smärtan ger med sig.

Har inte ont i själva tanden när jag tuggar, men det gör ilar när jag andas in med munnen. Det konstiga är att när jag står i duschen och det är varmt, ilar tanden nästintill ingenting. Mest ilar den när jag dricker kallt vatten och det kommer emot tanden.

Röntgenbilderna visar inga tecken på inflammation i tanden eller något. Min tandläkare har föreslagit en rotfyllning om inte ilningarna försvinner. Men det känns inte bra, med tanke på att det inte finns några skador.

Vad kan detta bero på?
Hej Simon och tack för din fråga. Ja, det är väldigt svårt att hittar orsaken när en tand är besvärlig. Ibland skadas nerven av själva pressningen.
Jag föreslår att man ta bort fyllningen och lägger en provisorisk fyllning som är snäll mot nerven och du får känna några veckor om det blir bättre innan man gör en rotbehandling.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-06

Hej! Har svårt att gapa efter lagad tand. Är det normalt eller behöver jag vara orolig för inflammation? (Ont i halsen och örat av hålet innan lagning)
Hej Petra och tack för din fråga. Ja, det låter inte så skön så det är bättre om kollar med din tandläkare. Ibland händer det när man lägger bedövning i underkäken där man träffar så många muskler och patienten gapar så mycket. Men det brukar inte vara så allvarlig. Massera lite musklerna och träna att gapa och stänga munnen flera gånger under dag.
Men prata med din tandläkare.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-11

Hej jag är inte bara rädd , men sjukligt rädd,, har haft smärta i 2 veckor nu, vill ha hjälp. Visdomstand mm antagligen mer.
Hej Linda. Du är inte ensam om att vara rädd för tandläkaren. Boka en tid så vi kan hjälpa dig med ditt problem.
Vi har behandlingar med lugnande eller lustgas om det behövs.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-20

Hej,

Jag har tändont sem är inte stark, men det gör lite ont varje gången som jag äter. Jag är i början av graviditet, är det säkert att gå till tandläkaren?
Hej Tereza, tack för din fråga. Du bör kolla det innan det blir mer besvärligt. Det är säkert att gå till tandläkare och få behandling fast man är gravid.


Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-06

Min man varit tandvärk några dagar. Nu kinden är svullna. Jag tror att trasig tand är någon infektion
Hej Stina, tack för din fråga men om han är svullen och har ont det är bättre att han bokar en akuttid så man kan kollar ordentligt vad problemet är.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-04

Hej! Min pojke på fem år har börjat tappa sina mjölktänder. Han säger att den nu lösa framtanden gör ont i munnen, det gjorde det inte när han tappade den första?
Har inte hört om att det gör ont att tappa tänder så undrar om det är vanligt eller kan bero på något annat?
Hej Sebastian, det är normalt att barnen börja växla sina tänder vid 5 år ålders. Att det gör ont kan det beror på den permanenta rör sig inne i käkbenet och försöker bryta sig fram genom tandköttet. När var han på undersökning sist? Kolla där han brukar gå så kanske är det dags för den årliga revisionen och där kan kontrollera tandväxlingen.


Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-23

Hej, har ont i tandköttet mellan två tänder fast på insidan, borde jag kolla upp det?
Hej Jonathan, det beror på. Om du inte har varit hos tandläkare på länge så kanske är ett hål som du har fått, det måste kollas upp snarast. Om du nyligen gjorde om undersökning och allting var bra så kanske behövs bara använda tandtråd och peta bort matrester som förmodligen fastnat där.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,


Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-22

Hej, jag var i måndags hos er på en akuttid och fick en inflammerad tandköttsficka vid min visdomstand spolad. Det gör fortfarande så pass ont i munnen att jag får ta Ipren för att orka igenom dagarna. Hur lång tid tar det innan det normalt brukar kännas bra?
Hej Jeanette, ja, det tar tid innan antibiotika börjar ger effekten, 2-3 dagar efter att du börjar med den. Det viktigaste är att det inte blir värre. Fortsätt med Ipren några dagar till, det hjälper också mot inflammationen.

Ha lite tålamod.

Med vänliga hälsningar,¨

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-25

Hej!

Jag har varit stel i käken i några dagar på vänster sida. Detta övergick sedan till en typ av låsning att jag inte kunde stänga käken helt på den sidan och bita ihop. Nu har det gått cirka 2 veckor och jag kan stänga ihop käken men det känns som att bettet inte är som vanligt och att jag gnisslar tänder då jag vaknar stel i munnen och får ofta huvudvärk.
Är det en tandläkare jag ska gå till vid dessa symptom?
Mvh Erik
Hej Erik, ja, det skulle vara bra om man kontrollera och undersöker varför bettet blivit så här. Boka först tid med en tandläkare, hen kan bedöma om det behövs någon remiss till bettfysio-specialist eller annan åtgärd.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-17

Hej!
Sist jag var hos er hade jag tandköttsfickor och blödande tandkött. Gjorde en rejäl rengöring hos tandhygienist och efter det har blödningen slutat. Sköter tänderna noggrant nu.

tandläkaren sa att det var bra om jag kom på återbesök senare för att kolla om fickorna läkt. Undrar hur lång tid det tar? Tandköttet sitter lite löst runt en tand och gör det fortfarande. Ska jag vänta lite till och hoppas på att det läker? Var hos er för ca 3,5 månader sen. När är en bra tid för återbesök ang detta?
Mvh
Hej! Vad bra att du sköter din tänder som din tandhygienist rekommenderat! Vi brukar ha en läkningskontroll efter ca 3 månader så rekommenderar att du bokar en tid till din tandhygienist så ni kan se hur fickorna läkt och du kan få tips och hjälp om du har fickor som återstår. Mvh.

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-04-13

Jag har en visdomstand i underkäken som spökar emellanåt med att det lätt blir infektion men som brukar gå över. Svårt att hålla rent vid tandköttsfickor. Tanden verkar även trycka på tandraden så framtänderna blir sneda. När är det aktuellt att ta bort den och vad kostar det? Tidigare tandläkare har aldrig påpekat något gällande mina visdomständer.
Hej Sofia
Visdomständer åtgärdas om de besvärar eller vid diagnos. Återkommande infektion är en indikation för att dra ut en visdomstand. Kostnaden beror på hur tanden ser ut och hur processen för utdragsingreppet förväntas vara. En tand kan dras ut med enkelt ingrepp eller kirurgiskt beroende på tandens status, anatomi och hur omkringliggande vävnad ser ut.
Boka gärna en konsultation eller undersökning så får du ett kostnadsförslag för din behandling.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Försökte boka online video.för jag har inflammation i tandköttet gör så ont i get hjälper.har tagit coronatest men ej fått svar skulle behöva medicin hur går jag till väga eftersom jag är inlåst hemma
Hej
Vi har tyvärr inte möjlighet att boka videosamtal med behandlarna. Online bokar du besök till mottagning. Det är viktigt att hålla sig hemma vid förkylningssymptom eller misstänkt Coivd-19 smitta.

Du kan däremot ringa oss på 08 22 22 22 så gör vi vårt yttersta för att hjälpa dig.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-14

Hej! Lagade ett hål i en tand för två veckor sedan och det gör fortfarande ont i den när jag tuggar hårda grejer. Är det normalt?
Halloj!

Hoppas du mår bra!

Det låter ingen kul. Ifall värken fortsätter denna vecka ut tycker jag du ska kontakta kliniken och få en tid för kontroll.

God Jul.

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-12-23

Hej!

Jag har inflammation efter den tredje molaren (nr 18) och undrar hur man hanterar det? Använder man tandtråd eller mellanrumsborste där?
Hej! Bakom sista tanden rekommenderar jag att du använder en så kallad enbindelsborste. Det är en mindre tandborste med endast en bunt med strån, skall finnas på apoteket. Dra med den bakom sista tanden för att få bort beläggningar som irriterar ditt tandkött. Om du vill ha extra hjälp kan du köpa bakteriedödande medel med klorhexidin, tex. Corsodylgel och doppa borsten i innan du borstar. Instruktioner om användning finns på paketet. Gelen kan missfärga tänderna vid långtidsanvändning, därför skall du endast använda den i ca 7 dagar. Om du inte blir bättre på 14 dagar eller besvären tilltar skall du söka tandläkare.
Allt gott!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2020-11-19

Hej! Mina framtänder och de sidan om ömmar till och från. När jag använder tandtråd så känns det jätte konstigt när jag ska få ut tråden. Är 31 år och har välskötta och fina tänder. Känns obehagligt och tuggar jag på något hårdare får jag samma känsla i framtänderna. Kan det ha någonting med min lilla tandställning jag har bakom framtänderna, endast dom 2 fram, har jag en liten tråd som håller ihop dom från ett tidigare mellanrum?
Hej!

Hoppas du mår bra.

Det är svårt att svara på. Jag kan rekommendera att du bokar en tid för kontroll hos tandläkaren.

Ha en fortsatt fin dag =)

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-16

Hej
Jag har ganska ont i kindtanden efter att jag fick den borrad samt lagad. Har haft smärtan nu i tre dagar.
Är det normalt eller behöver jag komma för en undersökning?
Hej! Det kan vara normalt att få känningar efteråt, men om smärtan inte avtar tycker jag absolut du kan boka en tid till kliniken för att kolla upp det. Ha en fortsatt fin dag:)

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-12

Hej, jag var precis inne och rengjorde runt en tand för att bli av med en inflammation som gör väldigt ont. Tänkte höra hur lång tid efter min rengöring som inflammationen borde försvinna? När kan jag äta igen.

Med vänlig hälsning,
Karl
Hej Karl!
Ifall du inte fått någon bedövning så kan du äta direkt. Du får fortsätta att hålla rent där så borde du se en förbättring efter några dagar =).
Hoppas du får en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-09-17

Hej,

Jag har problem med tandköttet för en vecka nu. Det gör inte så ont nu men det svullnat och lite hård liksom röda pimpel längst in bakom min sista tand. Är det akut eller farlig?
Hej och ursäkta fördröjning i svar.
Detta kan vara allt från en blåsa på slemhinna som är ofarlig och försvinner av sig själv till en infektion i tandroten som gör att tanden behöver behandlas. Om (blåsan) sitter i mer än 1-vecka, du känner dig allmän påverkad eller är svullen rekommenderar jag dig boka en tid hos tandläkare för kontroll.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-09-04

Hej! Jag har nu i två dagar haft väldigt öm vänster käke och undrar vad jag kan göra åt det själv hemma för det sätter sig i käkens muskler och smärtan strålar upp i huvudet/tinningen på vänstra sidan av mitt huvud.
Hej
Prova ta smärtlindrings mediciner ifall detta är spänningshuvudvärk. Fortsätter värken på ett sätt att du blir allmän påverkad skulle det vara bra med en tandläkarkontroll.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-12

Hej! Jag har haft bihåleinflammation som är behandlad med penicillin. Jag hade mycket tryck och lite värk i översta tandraden, främst kring framtänderna. Trycket i den ena framtanden vill inte riktigt ge med sig. Bör jag söka vård eller brukar det ge med sig efter några veckor? (Penicillinkuren avslutades för 4 dagar sedan och jag kan känna ett litet tryck vid näsroten också ännu, men mest i ena tanden).
Hej
Det ska kunna kontrolleras om någon av dina tänder i det området har några avvikelser som gör att du har dessa symptom. Det är svårt att svara på hur bihåleinflammationsläkning kan gå till, detta är en fråga till allmänläkare eller öron-näs-hals. Om du har fortfarande besvär med tryckkänsliga mot specifik tand/tandområde kontakta gärna din tandläkare för kontroll. Du kan även höra med sjukvården om din symptom.
Lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06

Hej!
Jag fick dra ut en tand hos tandläkare akut för att den hade gått sönder i ena tandroten.
Nu är det 8 dagar har gått men jag har ont i käken och nära örat. Hela tandköttet ser rosa ut och normalt. Har tagit värktabletter under dessa dagar men underbar att är det vanligt att ha ont så länge?
Mvh
Hej
Det kan finnas känningar kvar i regioner en period då läkningsprocessen är pågående även i käkben där tanden fanns. Om smärta inte ökar skulle jag rekommendera dig att avvakta och trappa ner smärtlindringsläkemedel gradvist. Känner du att smärtan tilltar så är det bra att ta kontakt igen med din tandläkare för en kontroll.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-23

Hej!
Jag är sexton och sen några dagar tillbaka har jag haft lite ont(bara då jag trycker till) i tandköttet/benet under mina mittentänder i underkäken. Det känns inte så mycket och är nästan borta, men jag är rädd att jag har ett hål. Jag borstar väldigt noga och det syns ingenting utifrån på tänderna där förutom att de växt lite närmare varandra på senaste tiden. Ska jag söka tandvård även fast värken försvunnit? Tack på förhand.
Hej,

Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.

Dessvärre är det så att hål i tänderna inte alltid gör ont och inte nödvändigtvis syns bara av att titta i munnen. Man kan behöva röntgen för att kunna bedöma detta. Det är bra att du borstar noga i området för då finns det en chans att hålet inte förvärras (om så skulle vara fallet). Jag tycker ändå att det vore lämpligt att boka en tid för undersökning hos tandläkare. Detta är något man kan titta på vid en vanlig undersökning, då man kontrollerar om det finns hål. Men skulle du ha akuta besvär är det bättre att boka en akuttid hos tandläkare. Man kan enkelt boka tid hos oss via vår hemsida.

Hälsningar,

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

Hej!
Jag får väldigt ont när jag petar med nageln längst ner på en av nedre framtänderna, den gör inte ont i övrigt eller någon annan stans på tanden än på framsidan längst ner, vad kan detta bero på?
Hej Britta, det första jag tänker på är att det inte är bra med att peta med nageln för då kan tillståndet förvärras. Det är svårt att svara på om besvären kan komma från tanden eller från tandköttet. Ibland kan matrester fastna och då blir tandköttet inflammerat. Tandsten och karies kan också ge besvär på både tänder och tandkött. Jag rekommenderar ett besök hos tandläkaren så hjälper vi dig med en undersökning.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-03-12

jag har en tungpiercing som jag haft i 12 år och aldrig haft problem med tidigare men nu när jag var sjuk förra veckan så har jag sovit på något konstigt sätt så den har troligtvis tryckt in i tandköttet nedför ena framtanden och framtanden ilar/gör ont nu och känns som den sitter lite löst. Känns även som jag fastnar lite med nageln nere i tandköttet. Bör jag komma in för en undersökning för detta eller kommer det läka ut av sig självt?
Hej,

Det är möjligt att din tungpiercing har skadat tandköttet, men besvären du har kan också bero på något annat som tex inflammation i tandköttet pga tandsten. Eftersom tanden ilar/gör ont och dessutom upplevs lite lös så rekommenderar jag att du bokar en tid för att låta en tandläkare titta på tanden.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10

Hej

Det känns konstigt i under käken och när jag biter ihop. Typ framtänderna i underkäken...men gör inte ont eller så i tänderna och blöder inte i tandköttet...
Hej
Svårt att avgöra vad detta beror på. Om du känner att den känslan är något besvärligt boka upp dig för en kontroll hos din tandläkare.
Önskar dig en fin dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-01-24

Jag har lite ont i tandköttet mellan två tänder. Det är egentligen inte besvärligt, men gör lite småont/känns irriterat när jag borstar på det stället med eltandborste öven om jag ej borstar hårt. Har inga problem med när jag äter osv. Har haft detta i ca en vecka. Bör jag söka vård eller finns det något jag kan göra själv innan för att se om det hjälper?
Hej!

Utifrån din beskrivning låter det som att du har inflammation i tandköttet mellan två tänder. Jag skulle i första hand rekommendera dig att själv försöka hålla så rent du kan, med hjälp av tandtråd dagligen och tandborstning 2 gånger om dagen. Du kan även gurgla med koksaltlösning.

Skulle det inte bli bättre på 1-2 veckor kan du söka hjälp, kanske är du i behov av en tandhygienistbehandling.

Med vänlig hälsning,

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-07

Hej!
Jag har en inflammation under en käktand och även en spricka ligger under fyllningen.

I somras hade jag en intensiv smärta som satt i 1.5 vecka i halva käken.

Just nu ingen smärta. Bara öm över tanden och svårt att äta på den sidan.

Vad bör jag göra?

Tack!
Hälsningar Anki
Hej Anki,

det låter som att tanden inte mår helt bra än och att den behöver behandling. Boka gärna en tid för utredning av tanden så att en korrekt bedömning med röntgen och klinisk undersökning kan utföras.

Önskar dig en trevlig dag!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-11-08

Pressat sönder tand och nu inflammation. Svullen och ont, bör jag ta penicillin INNAN behandling? Dessutom tandläkarskräck..
Tack/ Maria
Hej Maria,

Nej. Jag rekommenderar att du bokar en akuttid för undersökning samt eventuell behandling av tanden. Väl på plats kommer tandläkaren att göra en bedömning om penicillin är aktuellt för dig.
Vi är vana vid att ha tandvårdrädda patienter och ser till att det känns ok för dig under besöket. Meddela gärna när du bokar att du är tandvårdsrädd, eller skriv det själv om du bokar på nätet, så är vi lite extra förberedda.

Ha en fortsatt fin dag,

Vänligen
Christina

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-09-26

Hej,
Min käke har låst sig, jag kan inte öppna munnen ordentligt , det hände imorse när jag tuggade hårda flingor (ska inte göras om). Jag har haft problem med knäppningar och låsningar av käken på höger sida i 2-3 år nu. Jag var hos tandläkaren för några veckor sedan hos Folktandvården och då sa han att det troligen är disken som är ur led eller nåt. Hursom, min fråga är: Hur länge bör jag vänta tills det släpper och vad gör jag annars? Går inte att borsta tänderna normalt. Jag har en tid hos tandläkaren men inte förrän 3/7.
Hej

Jag tycker du bör söka tandläkare direkt. Om du inte kan gapa så mkt att du kan borsta tänderna bör du söka akut och ev få en remiss till en specialist

Med vänlig hälsning
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-16

Hej!
Jag åt musli när en flinga hamnade snett på mitt tandkött på undre tandraden så att det blev som en "ficka" i tandköttet med en lös flik på. Det gjorde riktigt ont när det hände men inte efter. Är det något som kommer läka av sig själv?
Hej
Om du inte fått problem av det nu efteråt är det ingenting du behöver oroa dig för.
Det brukar läka av sig själv, du får vara extra noga att borsta och använda tandstickor så det inte blir infektion i fickan vid tanden.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-03

Hej! Drog ut en kindtand igår. Nu ligger det en gul beläggning i gropen. Hade lite infektion i tandköttet när tanden drogs ut. Har infektionen förvärrats i såret? Ska jag skölja med något?
Hej
Den gula beläggningen är vanlig och är en plugg med bla blod som gör att blodet koagulerar och det slutar blöda.
Du kan skölja med Corsodyl i 5 dgr om du är orolig för infektion. Det är starkt bakteriedödande.

:-D

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Drog ut en stor tuggtand nere,som varit ond i 2 år.Den rotfylldes på 70-talet.Detta gjordes i torsdags,gått fem dagar,svår värk svullnad i käke oled o hakan.Är sjuk av detta,vad göra?
Hej
Kontakta kliniken som drog ut tanden och be att få komma på en kontroll.
Om du känner dig sjuk kan du fått en infektion.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26

Hej jag har ont i vissa tänder då jag går kan det bero på att jag har bihåleinflamation
Hej

Rötterna på tänderna längst bak i överkäken går ofta upp i bihålan och har man vätska där, som vid bihåleinflammation, kan man få ett ökat tryck på tändernas rötter och detta kan uttryckas sig som tandvärk. Att det känns mer då man går el rör på sig, är för att trycket ökar vid ökad blodcirkulation.

Med vänlig hälsning
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-18

Hej,
Om man har tandköttsinflammation och har köpt bakteriedödande gel efter att ha haft inflammationen en vecka och har nu borstat med gelen i 4 dagar (ska borsta i tre till) men det har börja bli varigt (var det innan lite också), ska jag fortsätta borsta eller ska ja var mer försiktig, känns som det aldrig kommer läka om jag fortsätter borsta, men vet att det är bra o borsta o få bort bakterier. Hur ska man göra? Fortsätta borsta eller bara stryka på gelen? Är funderande.
Mvh Linnéa Afzelius
Hej Linnea
Jag tycker du skall försöka använda tandstickor med gel på istället för att borsta .T e x TePe orangea stickor från Apoteket. Blir det inte bättre inom några dagar utan värre, kontakta din tandläkare igen

Lycka till :-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17

När jag äter då låter min höger munkäk lite konstigt och det har gått nu ungefär en månad. Lite orolig nu faktiskt
Hej
Att det knakar/knäpper i käken är vanligt och det kan vara så utan speciell orsak.
Om du känner di orolig eller om du får värk etc. tycker jag du ska uppsöka en tandläkare.

:-D

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-13

Hej mitt namn är Linnéa och jag undrar om jag kan göra någonting själv innan jag beställer tid hos en tandläkare om jag har tandköttsinflammation, har haft det några dagar nu men det försvinner ej med tandborstning, finns det nått medel man kan köpa på apoteket? Eller måste jag boka en tid ändå?
Hej Linnea

Du kan vara noga med att använda tandtråd eller tandstickor varje dag. Själv föredrar jag TePe´s orangea plaststickor som finns på Apoteket. Där finns även en slags gel, Corsodyl Gel som du kan sätta på stickorna, innan du använder dem. Även Corsodyl Gel finns receptfritt på Apoteket.

Corsodyl är antiinflammatorisk och bra att använda 5-7 dgr om det blöder i tandköttet.
Vanligaste orsaken och det viktigaste är att få rent mellan tänderna och det får man inte mede vanlig tandborste utan använd t e x plaststickor eller Plackers tandtråd och gör detta varje dag så kommer det sluta att blöda och göra ont.

Går det inte över är du mycket välkommen att beställa tid.

Lycka till!
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-04

Hej! Jag var hos tandläkaren och spolade ur en visdomstand som var infekterad. Detta gjorde jag i lördags(fick en akuttid). Jag hade då smärta i tand, tandkött, kind och lymfkörtel under hakan. Efteråt kändes det bättre och jag fick en munskölj att rengöra med i 2 veckor, men nu 5 dagar senare är det fortfarande inte helt bra. Känner en smärta i tandkött o tand om jag känner efter. Har även lite ont i körteln under hakan också. Borde jag oroa mig och söka tandläkare igen? Jag ska dra ut tanden längre fram i vår.
Hej

Fortsätt borsta eller skölja med Corsodyl och borsta väldigt ordentligt över tanden. Oftast beror infektionen på att bakterier fastnat i tandköttsfickan i anslutning till visdomstanden.
Den sprider sig inte och går över så var ihärdig med borstning med antibakteriella medlet.
Att lymfkörteln känns är pga infektionen i tandköttet.
Ta kontakt med tandläkaren om du får feber och svullnar upp i kind/runt tand annars ka ndu fortsätta med borstning .Det kommer gå över :-D

Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Jag ska dra ut två tänder nästa vecka men väntar på en stor knäprotes operation. Hur långt måste det vara mellan för infektionsrisken?
Hej
Detta bör du diskutera med din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-23

Hejsan!

Har haft ont i mina två visdomständer i nederkäken och dem har luktat illa (dem är lite uppe), så gick till min tandläkare igår för att kolla upp, varpå det kom var från båda tänderna när dem tryckte, dem spolade lite och jag fick en bakteriedödande tandkräm att använda.

Men jag är jätteorolig, läst mycket att sånthär kan spridas och att man bör göra något åt det så fort som möjligt? Löser det sig endast med en sån tandkräm? Jag har lite tandläkarskräck så blir väldigt orolig. Försöker trycka ut var och rengöra flera gånger om dagen. Tänker behövs ingen antibiotika eller liknande? Har ont uppe vid halsen och är röd längst bak. Till och från får jag värk som gör hela käken öm och ont i huvudet.

Dem sa att man bara tar bort visdomständerna om dem ger mycket problem, men anses inte detta vara ett problem? Jag har ju ont av det.

Har varit hos er förut en gång men det är en bit bort och tyckte ni var så himla bra så vänder mig till er då jag känner ni har kunskap!

Vad ska jag göra?

Tack på förhand, hoppas ni kan svara såhär på mejl.

Mvh, Madde
Hej Madde
Du kan vara helt lugn. Det som hänt är att du fått en liten lokal bakterieinfektion under den lilla fliken av tandkött som ligger vid din visdomstand. Det är jättevanligt att detta händer eftersom det blir som en liten ficka där. Att borsta med krämen du fått (säkert Corsodyl Gel) gör att det kommer försvinna .
OM du skulle få återkommande infektioner kan det ev. vara läge att ta bort tanden, men detta är HELT ofarligt och kommer ej sprida sig. Ge det 3-4 dgr till och borsta flitigt med gel och vinkeltandborste (som gör att man kommer åt bättre under tandköttsfliken) så kommer det gå över.Det gör inget om det blöder när du borstar ,det är inte farligt och gör att bakterierna följer med ut.

Det behövs ingen antibiotika. Den påverkar hela ditt immunförsvar och hela kroppen medan den antibakteriella gelen bara behandlar infektionen där den sitter ; just vid tanden.

Lycka till!

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-18

Har rotfyllt tand 46. Tanden är sen 2 veckor permanent fylld och känns i stort bra. Men trycker jag på tandköttet under tanden känns det svullet och lite som något instängt tryck. På sista röntgen fanns en infektion kvar runt ena rotspetsen och tandläkaren sa att det kan ta tid innan den läker. Hur lång tid talar vi om? Är lite orolig att infektionen kommer tillbaka. Har tid för återbesök om 3 månader.
Hej
Det är väldigt vanligt att det känns lite och väldigt olika hur länge.
Är du mycket orolig skulle jag rekommendera dig att gå till tandläkaren och kolla upp det och inte vänta tre månader.
Lycka till

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19

Hej! Jag har i ungefär 1-2 dagar haft ont i mina högra framtänder, och såg igår kväll att det är en liten vit prick på en av tänderna. Jag borstar alltid tänderna och är noga med det. Dricker heller aldrig dricka/röker/alkohol osv. Förstår inte vad detta beror på? Ska jag boka tid hos min tandläkare?/ Victoria
Hej
Jag tror inte pricken å tanden är det som gör att du har ont. Ibland pressar man/gnisslar på tänderna under natten och då kan det göra ont. Är du orolig ska du absolut kontkata din tandläkare.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-22

Hej! Jag har en undran! Jag använde tandtråd för nån dag sen, som jag inte hade gjort på ett tag, men har borstat varje morgon och kväll. Efter jag använde tandtråden så har jag känt ett visst obehag i mina tänder. Det kommer en våg av smärta i tandköttet och det känns som att tänderna rör sig. Det är ingen grov smärta, men jag undrar om detta är vanligt eller om något är fel. Jag blöder inte vid tandköttet eller så. Detta uppstod när jag använde tandtråd och sen efter kom smärtor lite här och där i den övre sektion av mina tänder. Är detta vanligt eller är något fel?

Tack för din tid!
Hej
Det kan vara så att du hade lite tandsten el plack som låg där och när du fick bort detta med tandtråden blev tandytan "bar" vilket kan ge lite ilningar. Skölj med fluor varje dag och fortsätt med tandtråd .Detta är helt säkert ett övergående problem och tandtråden behövs. Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-28

Har kraftig värk efter att avlägsnat en kindtand, nedre käken och en komplicerad utdragning.
Hej!
Räkna med att du kan få ha ont i 2-3 veckor. Så länge du inte svullnar upp eller får feber är det ingen fara.
Har du frågor över ingreppet tycker jag att du vänder dig till den tandläkare som drog ut tanden.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-22

Ständiga spänningar i käklederna! kan det bero på amalgamet?
Hej!
Det beror troligen på en överaktivitet/spänning i käkmuskulaturen men inte på amalgamet.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej har jusr förlorat en fyllning i en tand och beställde en tid hos tandläkaren till imorgon. Nu är det så att inatt hade jag ett helvete ont i tandköttet och så har jag också panikattacker på grund av det. Illamående och är yr. Kan jag vänta att gå till tandläkaren imorgon. Eller ska jag gå. Om jag har ont i tandköttet bör jag vänta då tills det onda har gått över och kan jag vänta tills iallafall helgen är över. Vad kan tandläkaren göra om jag har ont i tandköttet. Irriterar jag inte tandköttet mer då. Tack.
Hej!

Har du så ont bör du uppsöka tandläkare snarast. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16

Har problem med värk i en kindtand och min tandläkare tror att jag har en rotspricka trots att han inte kan se det på röntgen. Han föreslår att jag skall ta bort tanden och sätta in ett implantat.
Är det verkligen den enda utvägen?
Hej!
Är det en spricka rakt genom tanden så är det tyvärr enda utvägen.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej!
Jag har värk runt vänsterkäkben bak mot nacken. Kan det ha något med visdomstanden att göra? Att den är på är att växa fram?
Hej!
Ja, så kan det vara men du bör göra en undersökning hos tandläkaren för att veta säkert.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej jag har problem med en överspänd käkmuskel. Jag har testat och varit och fått botox insprutat men det har inte hjälpt. Vet inte om de varit fel botox eller om det blivit injicierat på fel sätt. Då detta är något jag lider av dagligen vill jag göra allt jag kan för att få det fixat. Tack på förhand
Hej!
Svårt att svara på men ibland hjälper rörelseträning för käkmuskler och ibland hjälper en bettskena. Tala med din tandläkare.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej! Jag hat en rotfylld tand med krona och nu har det börjat göra riktigt ont. Tandläkaren sa att rotfyllningen måste göras om av en specialist och skrev remiss. Nu har jag fått höra att det är en till två månaders väntetid och det känns outhärdligt. Hur kan jag bäst smärtlindra under tiden? Paracetamol eller Ibupofren eller Naproxen eller en blandning? Är det bästa att ta en tablett var fjärde timme eller dubbel dos var sjätte timme? Jag fick Tradolan när jag opererade en axel. Kan jag ta det? Tacksm för alla tips om hur man kan hantera detta i väntan på behandling.
Hej!
Jag tycker du ska kontakta din remitterande tandläkare. Kanske behövs det antibiotika.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-08

Lagade en kindtand igår och tog bort av en bit "pgr av kraftig tandvärk" av en infekterad nerv, Har fortfarande jobbigt molnande värk i tanden är det normalt va kan jag göra för att slippa smärtan.
Hej!
Det bästa är om du kan få en tandläkartid för att ta bort hela nerven som är infekterad.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Hej har haft pulserande värk i övre käken som kommer och går. Nu har jag ont i höger käke och svårt att tugga, känns svullet när jag biter ihop. Men inte ont i tänderna. Ska jag vänta och se eller boka tid
Hej!
Om det har pågått i någon vecka tycker jag att du bokare en tid.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej ! Har varit hos tandläkaren och dragit ut en övre kindtand vänster sida 3 dje bakifrån , har gått med inflammerad tand över ett år som varat och blev en bula ut mot kinden , i tandköttet, fullföljde inte allt ibörjan pga vissa orsaker, kom tillbaka efter ett år och tandl. Rensade vid 2 olika tillfällen , tredje gången drog hon ut tanden , hade stor inflammation med en fistel sa hon , visade mig en liten gummikula , ska tillbaka efter en månad efterkoll. Sa inget om antibiotika eller munsköljet . Jag använder iallafall Hexident morgon och kväll utifall . När jag tittar in i hålet så är det lite gul vävnad där, blir orolig att bakom det blir djupare o djupare infekt att man inte ser om det går inåt , ja inte vet jag ? Det jag lärt mig om bensår är att död vävnad ska avlägsnas för god läkning , är det annorlunda med tandkött ? För övrigt har jag nu nästan inget ont i munnen bara ett stort hål , dethar nu gått 8 dagar sen tanden drogs ut, har 37,7 i temp , tidig morgon 36, 8 , och jag har nog haft feber i snart ett år 38,2 på kvällarna förut . Så lite bättre är tempen nu. Det kluriga är att för ett år sen efter första besöket fick jag lunginflammation och därmed feber lång tid , och nu efter ett år när jag kom tillbaka så fick jag lindrig bältros efter första besöket och hade feber . Så det har varit nåt hela tiden och febern kanske kommer av olika orsaker. Läser ibland att vissa får penicillin ? Tack för att ni finns / kvinna 54 år
Hej!
Som regel brukar det läka bra när man tagit bort orsaken till infektionen och ingen antibiotika brukar behövas. Den gula vävnaden i såret tyder på pågående läkning. Det låter bra med en kontroll om en månad. Du får ha lite tålamod bara om inte något tillstöter så att du känner en märkbar försämring.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-27

Heh, jag har typ bara rötter kvar av flera tänder och nu har tanköttet och halva gomen svullnat upp och gör döds ont , tror det är varbildning , vilket nummer ska jag ringa för att få hjälp. Kan inte gå så här för den sidan av ansiktet har domnat bort oxå
Hej, du bör snarast uppsöka en tandläkare för dessa besvär du har. Du kan ringa på tel nr: 08-412 007 55 så får du en tid snarast. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-13

Jag har under lång tid haft en tand , en övre kindtanden på vänster sida som har krånglat. Det började med att jag åt mycket apelsiner en vinter som blev till att tandhalsen kom fram med obehag , sen obehagligt med smärta när jag tuggade ihop tänderna , sen blev det var , gick till tandläkaren som rensade tandroten osv fick nån tillfällig pasta i tanden skulle komma tillbaka men jag fick lungeflammation och jag gick aldrig tillbaka förrän efter ett år hade gått och pastan hade lossnat, nu rensade hon igen 4 kanaler tror jag och skulle komma tillbaka efter ca 1 -2 månader alltså nu 20 februari , saken är den att tandköttet ovan tanden är rött och kommer blod och var ut och jag baddar med corsodyl och håller rent där , har inte ont men det är ju var ! Ska jag dra ut tanden tänker jag ??? Det är kanske farligt att gå med inflammation eller infektion eller så ? Måste jag inte få antibiotika när man får var ? Jag går med ca 38 gr i feber på kvällarna och morgonen 37,5 om det beror på det eller en nåt annat har haft lindrig bältros i ansiktet oxå för några veckor sen som läkare tittat på . Ja jag känner nån sorts allmän sjukdomskänsla i kroppen i bland , kan ibland få nån svullnad i högra ögonlocket för nåt år sen kliade och lite röd . Ja kan allt detta höra ihop med inflammationen i munnen har aldrig haft problem så här , fina tänder fresch osv . Om jag tar bort tanden måste jag väl ha antibiotika så bakterierna inte går ut i blodet ( blodförgiftning ) snälla svara vad ska jag göra . Häls en kvinna 54 år
Hej!

Kontakta den behandlande tandläkaren och beskriv dina symptom, ev måste man rensa vidare i tanden och lägga in ny antibakteriell pasta. Det kan vara aktuellt med insättande av penicillin om du har feber och sjukdomskänsla men denna diskussion bör du ta med din behandlande tandläkare. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-01

Fick under natten jätte ont i en bakre tand, det är svullet och har svårt att gapa. Sköljer nu med bakteriedödande. Bör jag söka vård nu eller se om det blir bättre med bakteriedödande?
Hej!

Du bör söka vård omgående. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej jag har en tand som har lagat 3 år sedan och nu det gör ont . Obs det gör ont nestan 7 månaden , men jag e so räd för tandläkarna. Vad ska jag göra ?
Hej!

Tyvärr behöver du uppsöka en tandläkare som får titta på din tand och göra en bedömning. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-20

Hej!
Jag har ont i tandköttet men bara vid en tand, vad kan detta bero på?
Tack för svar
Hej!
Det är svårt att svara på. Det kan vara flera olika orsaker. Om det fortsätter att vara ont trots noggrann rengöring i en vecka bör du be en tandläkare titta på det.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17

Hej!
Jag har haft en arbetsskada på vänster axel för 9 år sen. Det har förekommit att jag får strålningen i armen och över till nacken bara på vänster sidan ofta det känns strålningen även i ansiktet och vänster örat vilket gör ont. Jag har haft många besökare till tandläkare pga ont i en tand i underkäken . Tandläkare hittar ingen fel på tanden men efter orkade jag inte så gjorde jag röttfyllning. Efter 3 dagar smärtan kom igen och det gör ont och strålar mycket smärta i vänstra käken igen (onda cirkel igen). Min fråga är kan min skada har en koppling till smärtan eftersom när jag har ont i axeln och börjar stråla smärta till nacken jag får oxå ont i underkäken. Vill gärna veta det är jättedyrt det ger kostat mig flera tusen varje år. Jag går på kontroll 2 gånger om året samt tandhygianest men det verkar inte hjälpa heller.
( har tradolan retard 150mg*2 och Alvedon fort 1*4 om dagen.
MVG
Moulouda koskela
Hej!

Det är svårt att svara på men det kan vara så att din arbetsskada gör så att det känns som att det gör ont från tänderna.

Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16

Hej
Efter rotbeh sedan mitten okt rotfyllning och krona påsatt veckan före jul, nu besvär med känslig tunga där undersidan skaver mot underkäke tänderna, något som kom sedan kronan sattes på!
Man ser märken av tänderna längs tungkanten, enl öronnäsa halsläkare som idag undersökte utan att hitta ngt sjukligt på själva tungan.
Vad beror det på?
Kan man bli känslig för exv limmet/cementet som anv v fastsättning av kronan el själva kronan ( helkeramisk)

Mvh
Elisa
Hej!

Om du har s.k tandimpressioner på tungan tyder detta på en överaktivitet av tungmuskulaturen och att du ev. pressar tungan medvetet eller omedvetet mot tandraden. Generellt sett är det inte speciellt sannolikt att porslinskronans cement är grundorsaken till din irritation då denna skarv är minimal och mkt lite (om ens någon) exponering av cementmaterial ska ha kontakt med tungan. Mer troligt är att det kan vara angränsande tänder som ev. är lite vassa eller t.ex muntorrhet. Om besvär kvarstår är du välkommen att ta kontakt med oss på DTV Fridhemsplan där vi har tandläkare med lång erfarenhet av slemhinnesjukdomar för vidare kontroll. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej jag har ont i käken är 13år jag har räls har haft det nu i ett år men nu igår fick jag ont i käken när jag vaknade jag kan inte riktigt gapa utan att det ska kännas som ett ben är ivägen det är på höger sida uppe som det är stelt pappa trodde att det var en visdomstand som är påväg upp men om det inte blir bättre om en vecka så får jag gå till tandläkarn men vill bara ha ett tips på vad det kan vara/orolig 13åring
Hej!
Det är svårt att svara på när man inte ser hur det ser ut. Det bästa är nog att låta en tandläkare titta på det om inte besvären går över på ett par dagar.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09

Hej! Jag har haft ont i överkäken i en månad :( hat varit oss tandläkaren och på akuten men på akuten ta dem bilderna och säger att det ingen fel på min tand att dem hittar ingen fel! När jag var oss min tandläkaren säger han att jag har fått nån infektion i min tand och att tandköttet rund min tand var lite inflammerad . Jag gick hem utan att får nån medicin för infektion . Jag känner mig så ledsen och så frustrerat , det gör så ont varje dag snälla hjälp mig !! Jag vet inte var jag ska ta väggen , är arbetslös och har inte mera rodd att spendera så mycket oss tandläkaren när jag får ingen lösning på detta! Tack för eran hjälp Med vänlig hälsning, Yacqueline
Hej, det låter som att informationen inte helt gått fram till dig från akuten samt från din tandläkare.
Jag tycker att du ska vända dig till dem igen och be att de förklarar utförligare för dig vad som de konstaterat som orsak. Du nämnde infektion i din tand, fråga om utförligare förklaring i första hand. Annars tycker jag att du ska vända dig till en annan mottagning. Du är mycket välkommen till oss på Distriktstandvården. Med vänlig hälsning

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-03

Jag har en tand och den värker och min käke värker med vad kan det bero på?
Hej!

Svårt att svara på då det kan ha en massa orsaker, ta kontakt med din ordinarie tandläkare för påtitt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hejsan ! Har en konstig smärta i vänster sida av huvudet från vänstra hörntanden upp i senan ( om det nu är en sena vill säga ? ) och det smärtar upp förbi näsan upp i ögat och sen upp ovanför örat. Har fått tanden röntgad för ett tag sen när det ilade fruktansvärt i den när där kom kall luft eller mat / vätska på den och ilar fortfarande i den när detta inträffar. Tandläkaren hittad inget konstigt i tanden , emaljen var inte skadad och inget hål etc etc...
Upplever nu att smärtan blivit värre och har en ständig huvudvärk pga detta.
Nu undrar jag - ska jag få tid till tandläkaren eller jag ska kontakta en vanlig läkare då det ju smärtar vid tryck vid näsan samt i huvudet vid örat ? Tack på förhand ! Mvh Karina
Hej!

Det kan ibland vara svårt att avgöra om smärtan kommer från tand eller bihåla/öron. Om du nyligen varit hos tandläkare som ej finner något fel ta kontakt med vårdcentral för bedömning om det kan röra sig om något annat. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej har ont i tanden i underbettet. Tanden ligger snett på en annan tand hur ska jag göra?
hej!

Du är välkommen in på en påtitt. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27

Hej jag har konstant ont i 2 tänder längst in i kind tänderna både upp och ner på högersida kan inte dricka utan att det gör ont i tänderna. Är rädd att det är något farligt har haft detta i snart en vecka
Hej!

Jag tycker du ska boka tid för undersökning av dina tänder för kontroll. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-15

Biter ihop tänderna väldigt på natten och har nu rejäl tandvärk i ena kindtanden det käns som den är lös.
Har varit nyligen hos tandläkaren för priskontroll och dom hittade inga fel på den sidan tog även röntgen.
Är dessutom i Thailand på semester kan det gå över av sig själv? Det är inte hål i den och värken går över om hag äter Ipren
Med vänlig hälsning, Pia
Hej!

Har du kraftig värk och upplever tanden lös bör du uppsöka tandvård i Thailand eller snarast efter hemkomst. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-09

Hej, Jag har fått en kraftig "pressande" verk mellan 7:e och 8:e (visdoms)tanden i överkäken. Jag misstänker att det har fastnat ett torskben mellan tänderna då smärtan uppkom några timmar efter en lunch med torsk och det känns precis som om någont ligger och pressar mellan tänderna. Jag har försökt rengöra med tandtråd och stickor utan resultat. Det gör väldigt ont, bör jag uppsöka min tandläkare direkt eller är det troligt att "fiskbenet lossnar" av sig själv. (om det nu verkligen är ett fiskben)
Hej!

Låter som det vore bra om du kan komma in till en tandläkare för en påtitt och ev. rengöring i området. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-08

Hej!

Har ont i tandköttet eller tanden långt bak i över käke när jag springer, hoppar eller skakar på huvudet. Var förkyld för en vecka sedan men kände då inte av någon inflammation i bihålan. Smärtan har blivit värre och känsligare för varje dag som går. Det krävs mindre rörelser för att jag ska känna av det.
Hej!
Det låter som om du har en bihåleinflammation. Det brukar vara typiskt att man känner av tanden när man stampar med foten i golvet. Om det är så så får söka hjälp på vårdcentralen.

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05

Hej! Det är så att jag har än så länge, runt 2-3dagar haft väldigt ont i tandköttet runt tungans område. Varje gång min tunga nuddar det stället på tandköttet gör det ont, det svider liksom till. Och igår kväll när jag försökte se hur "såret" sog ut, märkte jag att det var lite grått där det svider.
Ibland gör det även ont när jag äter sura eller söta grejer, det känns nästan som om köttet fräts till.
Jag har borstat extra runt området men det hjälper inte. Vad är detta och hur får jag bort det?
Hej, Sådan sveda kan bero på olika saker. Oftast är det något temporärt. Ifall det inte blir bättre inom en vecka så kan du boka in en tid hos din tandläkare för vidare kontroll. Mvh

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05

Jag har sedan många år smärta i fyra framtänder samtidigt som jag har ont längst upp i nacken och viss tinnitus. Bettfysiologiskt finns inget fel. Smärtan i tänderna lindras av att jag tuggar tuggummi. Vad kan orsaken till besvären vara? Finns det en gemensam Innervation?
Hej!
Det låter som att kan vara bettfysiologiskt relaterat men ifall du har gjort en bettfysiologisk utredning utan några fynd så kanske nästa steg för dig är att ta kontakt med din vårdcentral för vidare utredning.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22

Varför värker det i överkäken ? Har två kronor med guld på basidan insatta för ca. 35 år sedan
dessutom har jag mycket tryck och huvudvärk i huvudet ( temporalisatrit )
Vad är detta ?
Hej,
Brukar du pressa eller gnissla tänder i sömnen? Jag föreslår att du bokar en tid hos tandläkare för en undersökning och genomgång av dina besvär. Det låter som att din värk med huvudvärk kan bero på så kallad bruxism (googla gärna bruxism och läs om symptomen).

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-21

Hej

Jag har haft en tandköttsinflammation i överkäken. Den kom till efter jag hade fått en ny brygga om tre tänder. Det tog några veckor. Min tandläkare var på semester och jag sökte akut och fick penicillin. När jag kom tillbaka till tandläkaren så gjorde tandhygienisten rent i tandköttsfickan. Hon instruerade mig hur jag själv skulle hålla rent med mellanrummsborste i fickan. Det är en djup ficka som går ända upp till roten. det gör ont och blöder och det är svårt att hålla på med detta varje kväll. Nu undrar jag om man kan behandla detta problem på något sätt.
Mvh
Carina Warmenius
Hej, det vore bra att se över detta. Eftersom du fick penicillin på tandvårdsakuten tyder det på att du haft en infektion. Det är viktigt att se över orsaken till varför detta skett. Det kan bero på olika saker. Min rekommendation är att du bokar en tid för genomgång. Ha gärna med dig journalanteckningen från ditt akutbesök.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-17

Hejsan!
Jag har har ett problem som jag behöver hjälp med.
Just nu så är jag och reser i Thailand och jag har planerat att vara utomlands i
en månad till och från och med igår så började det göra jätteont i mina tänder
samt en väldigt grov huvudvärk på samma sida som tandvärken.
Jag besökte en tandläkare här som tog röntgenbilder och kom fram till att det
förmodligen är en gammal djuplagning i överkäken som är boven till smärtan.

Tandläkaren jag gick till rekommenderade att jag skulle fixa det i Sverige på grund av brist med information från senaste djuplagningen, men min frågan är om jag borde åka hem tidigare eller går det bra att vänta ut ca en månad?
Kan det vara farligt att vänta?
Kommer smärtan i tanden lägga sig?
Det är en pulserande smärta som jag känner där djuplagningen var gjord, som också har
spridit sig till tinningen ibland (inte konstant huvudvärk).


Tack på förhand! :)
Claudia Stenberg
Hej!
Det bästa är att du kommer till tandläkaren så fort som möjligt och får behandling.
Om du väntar är risken stor att du har mycket ont hela tiden.
Smärtan kan ev. lägga sig om den beror på en infektion där var så småningom kan leta sig ut i en fistel och tömmas.
Om du har en infektion vid tanden kan det påverka hela kroppen, du blir trött och kan få feber.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07

Hej jag fick en smäll under käken när munnen och käken var avslappnad, det gjorde inte ont i första ögonblick, men nu 2 dagar senare har jag fruktansvärt ont i tänderna som är lägnt in i munnen! Speciellt i tänderna på "nedre plan" men smärta finns även i tänderna på ovansidan. Jag har stora problem att äta och tugga något, gör även ont när jag blåser. Vad kan detta vara? Vad bör jag göra?
Hej,

När man har fått ett slag där tänderna har påverkats är det bra att man besöker en tandläkare för att undersöka att de inte tagit skada.

Med vänlig hälsning
Linnea Linnér, leg tandläkare

Linnea Linnér
Leg. tandläkare 2016-10-28

Hej
Var hos er akut i juni om jag minns rätt. Varken ni eller den tandläkare jag kort därefter gick på basundersökning hos kunde se något på röntgen. Den sista sade dock att jag hade en liten spricka i tanden men att det inte var något att göra åt. Tanden har nu ömmat när jag biter ihop lätt sgs hela tiden under 3-4 månader men det har inte gjort ont. För en vecka sedan så upptäckte jag dock en stor svullnad inne i munnen långt ovanför den ömma tanden. Jag har nu väntat en vecka och svullnaden kanske är lite mindre men nu börjar tanden ömma mer än tidigare. Jag har läst att det kan vara cancer men jag tror att det kan vara en inflammation för att bakterier kommit in. Risk finns för Tandbensinflammation eller rotfyllning. Vad bör jag göra? Ska jag boka en akuttid och isåfall hos tandläkare eller läkare? Eftersom jag redan varit nyligen två ggr för i första hand detta problem så vill jag försöka hålla nere kostnaden. Jag är student. Jag har haft många problem med mina tänder de sista åren.
Hej!
Jag tycker att du ska boka en tid hos din ordinarie tandläkare så fort som möjligt. Troligen har du en infektion i tanden och även lite i benet runt om tandroten. Bakterier kan ha kommit in i tanden t.ex. via en spricka.
Oftast kan sådana sprickor inte upptäckas på röntgen. Man kan inte heller se en begynnande infektion på röntgen. Med tiden blir dock symtomen tydligare och oftast kan man då också se förändringar på röntgen. Troligen behöver din tand rotbehandlas.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-24

Hej!
För drygt 2 veckor sedan så började det att kännas strävt i ena mungipan och tungan blev väldigt torr även läpparna blev torra när man pressade fram saliv mellan läpparna så såg det lite mjölkaktigt ut till färgen.
Sedan övergick det till stickande i mungipan och salivet blev bubbligt, med en gråvit beläggning på tungan, har även fått små vita utslag på vissa ställen i munnen innanför mungiporna och ett utslag ovanför framtänderna.
Utslagen i sig värker inte alls utan det är mungipan det kan sticka i stundtals. Har ätit 4 kapslar Ery-Max 250g i nästan 3 månader mot acne.
jag uppsökte vårdcentralen och fick mycostatin utskrivet har tagit det i en vecka nu. Salivet är inte lika bubbligt nu och mungipan sticker inte lika mycket, men de vita utslagen är kvar i munnen samt två små sår som blev av att jag endast rörde vid läppen, salivet ser lite mjölkigt ut. Kan detta verkligen vara svamp eller är det något annat? har aldrig rökt eller snusat
Hej!
Symtomen du beskriver tyder på en svampinfektion. Troligen har den uppkommit p.g.a. att antibiotikan , Ery-Max, som du har tagit så länge, har påverkat bakterierna i munnen, så att balansen i bakteriefloran har rubbats och svamp har kunnat "ta över".
Behandlingstiden av en svampinfektion behöver vara 4-6 veckor, ibland längre om antibiotika-behandlingen pågår under lång tid.
Fortsätt att använda Mycostatin. Om det inte blir bättre kan du ta kontakt med din läkare igen för ev. provtagning.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-21

Hej! Jag har fått en inflammation i tandköttet en stor utbuktning och jag har själv tryckt ut varet. Trycket lättade men du är jag lite svullen på kinden och lite spänd.
Kan det gå över av sig självt eller måste jag äta penicillin eller vad ska jag göra?

Mvh

Veronica
Hej!
Du bör ta kontakt med din tandläkare för en undersökning av svullnaden och tänderna i närheten. Det är möjligt att någon tand behöver rotbehandlas. Svullnaden kan också bero på en djup tandköttsficka som behöver behandlas.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-17

Hej om man har en infektion/inflammation i munnen kan man smitta andra då så de blir sjuka
Hej
Det finns tyvärr inte något generellt svar utan beror på orsaken till infektionen/inflammationen.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-16

Fick en smäll på min tand i överkäken och nu är den lös. Har lite dåligt tandkött där pga snusning, tanden är ej missfärgad. Gör bara förbannat ont när den rörs vid. Finns det nåt jag kan göra eller ska jag bara vänta?
Hej.
Du behöver boka en tid hos en tandläkare för kontroll av tanden. Eftersom den är lös och öm kan det vara tecken på skada på tandens nerv eller rot och det kan behöva behandlas.
Tills du får en tid kan du försöka undvika snus i det området, hålla rent noga och vara försiktig med tuggning på tanden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-01

Hej. Jag har en tand som är en tuggtand. Haft ont i den förut. Och nu gör den ont igen, huvudvärk och allt med också nu. Haf tre barn så måste verkligen laga den nu då jag inte mår bra alls med denna värk. Men ekonomin är jätte dålig med mammapeng. Tänkte kolla om man kan boka en tid för att antingen laga den eller ta bort den. Men kan jag ta räkning hos er och betala månaden efter? Kan betala någon hundralapp direkt men inte så mycket mer. Kan man ta räkning hos er i Rimbo eller måste man betala direkt? Behöver verkligen ordna denna snarast. Står inte ut längre.
Hej!
Ring du Distriktstandvården i Rimbo och boka en tid så fort som möjligt. Be att få en faktura så tror jag säkert att det ordnar sig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, kan man ha en inflammation bakom en rotfylld tand utan att ha ont alls?
Hej!
Ja, man kan ha en infektion (inflammation) vid en rotfylld tand utan att ha ont. Det kan vara så i flera år men det finns risk att infektionen blommar upp och att man då får ont.
En infektion vid en tand kan också påverka den allmänna hälsan, t.ex. hjärt-kärlsjukdomar.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är patient hos er och är jättenöjda.Fick småont i en visdomstand för några dagar sedan och gick upp idag för konsultation då jag är orolig för jag skall resa till Frankrike på söndag och vara borta en vecka.Träffade då en tandläkare(?) som röntgade tanden men kunde inte säga vad det var.Hon misstänkte att tanden kanske var död.I så fall måste den dras ut vilket jag förstår.Nu är jag orolig om det blir värre under resan och jag vill ju inte gå till tandläkaren i Frankrike.Om jag drar ut den innan resan är det klokt med tanke på infektionsrisken eller blödningar när jag flyger.Vad råder ni mg att göra?
Hej. Jag kan tyvärr inte råda dig utan att ha undersökt dig och granskat röntgenbilden. Ring och resonera med tandläkaren som tittade på din tand för att komma fram till vad som är bäst.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, jag drog ut en främre kindtand för 5 och en annan 3 dagar senare, båda i underkäken. Den första var inget problem, gjorde inte ont och hålet krympte snabbt. Den andra däremot har gjort ont hela tiden, och det fastnar mycket mat i hålet som inte går att få ut. Borde smärtan gå över snart, och är maten i hålet ett problem?
Hej. Att det fastnar mat i hålet brukar inte vara något problem, det brukar stötas bort så småningom. Det är bra om du kan låta bli att peta i gropen. Skölj hellre med receptfri bakteriedödande munskölj som du hittar på apoteket.
Smärtan borde gå över inom ett par dagar, annars tycker jag att du ska boka en tid hos tandläkaren som tog bort tanden för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Förra sommaren rotfyllde jag en kindtand, 5:man tror jag det var. Detta var utomlands för jag fick värck i tanden. Tanden var lagat här i Sverige innan och jag hade redan besvär med den tanden. Jag kunde inte tugga med den, knäckebröd var omöjligt att äta på höger sida. Jag gick länge med detta. Så till slut när jag var i Serbien fick jag ont så där sa tandläkaren att jag måste rotfylla tanden. Jag gjort det, men när jag kom hem efter kanske 3 veckor fick jag värk i den rotfyllda tanden. Sökt upp tandläkare men han hittade inget. Tandläkare skulle rotfylla på nytt tanden, men ångrade sig för det var nån typ av stift i tanden, men först gjort tandläkaren ett mellan rum mellan 5:an och 6:an, för han trodde att 5:an skulle flytta på sig, men det blev inte bättre. Till slut blev det utdragning istället. Jag fick massa besvär med utdragning, det blev torrsockel 2 gånger. Det blev infektion också, fick antibiotika. Nu till mitt problem, tanden brevid 6:an värkar på samma sätt, när jag äter och efter. Reagerar på kalt också. Den är lagat sen innan, jag fick provisorisk lagning och då var det bra. Men när den riktiga lagningen läggs då har jsg ont. Vad kan det vara? Jag misstänker att tanden blev skadat när mellan rummet gjordes eller så drogs fel tand. Tandläkare sa att det är kronisk inflammation nu i tanden och tycker att den ska rotfyllas den. Men jag tycker inte att jag ska stå för detta, var kan man vända sig i så fall? Jag mår inte alls bra i kroppen efter detta. Med Lenka
Hej!
Det låter som att du har det lite besvärligt med dina tänder.

Hej!
Det låter som att du har det jobbigt med dina tänder. Jag har svårt att uttala mig om det som har gjorts och det som planeras att göras, eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun.
Du skulle kunna besöka en annan tandläkare för en undersökning av dina besvär om du inte litar på den tandläkare där du brukar gå.
Angående kostnaden kan ärendet prövas hos
den patientförsäkring som din tandläkare har.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Min tand en bit av min tand har ramlat av och vi fixade det med fyllning för ungefär 1,5 vecka sen. Det är nu inflammerat och det är en framtand. Den har rört sig framåt så nu har jag mellanrum mellan tänderna. Hur stor är chansen att den ramlar av? P.S Det är en permanent tand
Hej. Om det är inflammerat och tanden har rört sig tycker jag att du ska kontakta tandläkaren för att kontrollera det.
Det går tyvärr inte att svara på hur stor risken är för att den ska ramla av utan att veta hur stor lagningen är, hur du biter på just den tanden etc.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Vad ska man göra om man får lösa bitar av tandköttet?
Hej. Det beror på varför tandköttet är löst, det finns olika anledningar till varför det blir så. Jag kan bara ge dig ett generellt svar och det är att hålla rent så noga som möjligt med tandborste och med rengöring mellan tänderna, t.ex. tandtråd. Boka en tid för kontroll hos en tandläkare eller tandhygienist för att få veta varför ditt tandkött är löst och om du behöver göra något åt det.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan! Jag har varit hos tändläkaren för jag hade ont i en tand som de säger att den måste rotfyllas. Det är tanden näst längst bak i undre käken.Priset för detta kommer att hamna mellan 8000-10000kr. Väldigt dyrt tycker jag så jag överväger att dra ut den i stället. Då är frågan hur illa är det att dra ut en tuggtand näst längst bak i käken?
Hej!
Visst kan man klara sig bra utan tanden näst längst bak men det kommer att kännas mycket tomt i början. Det blir lite jobbigare att tugga om tanden tas bort.
En annan aspekt är hur bra tänderna runtomkring är. Är det stor risk att någon av dem kan behöva tas bort? I så fall kanske den här tanden är värdefull att ha kvar.
Diskutera saken med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,jag har problem med tändärna och har mycket ont,men jag ammar just nu och jag ved inte kan jag använda anestezi eller nej?MVH Kyamuran Tayfun
Hej. Du kan använda anestesi även om du ammar.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag har dragit ut alla tänder i underkäken för 4 dagar sedan och det vägrar läka på höger sida. Jag har en kraftig inflammation i underkäken sedan länge, detta var en av orsakerna till att jag tagit bort tänderna och ska gå protes... Den stora frågan är egentligen hut vanligt är det att en del av en tand sitter kvar för när jag kollar med ficklampa ser jag en liten 'tagg' som är kvar där det smärtar. Vad kan man göra åt detta ? Ska jag vänta dom 6 dagarna som är kvar till nästa gång få jag ska börja dra tänder från överkäken ? Eller ska jag begära en akut operation?? Jag trode jag bara hade ont efter senaste besöket men så var tydligen inte fallet Tacksam för svar
Hej!
Det är inte säkert att det är en bit av en tand du ser. Det kan vara benet som syns och då kan det göra ont när du kommer emot där.
Om du har har mycket ont tycker jag att du ska ta kontakt med din tandläkare, annars kan du avvakta till nästa inbokade besök.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Vad gör ni åt blödande tandkött? Var hos en tandläkare nu i veckan, men hon sa att jag inte behövde oroa mig men detta har inte försvunnit...
Hej!
Blödande tandkött tyder på att du har en inflammation i tandköttet. För att få bort inflammationen är det mycket viktigt att hålla riktigt rent med tandborste och t.ex. tandtråd. Då kan tandköttet läka på några dagar.
Ibland kan man ha tandsten som irriterar tandköttet väldigt mycket och orsakar en inflammation i tandköttet. Tandsten kan ibland sitta dold nere i tandköttsfickan. För att inflammationen ska kunna läka måste all tandsten tas bort.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, 21 år, man. Jag får ilningar i min visdomstand på vänstra sidan av käken när jag röker. Efteråt så gör det ont på båda sidorna av käken vid de två tänder som sitter längst bak. Jag har kollat med ficklampa och det ser lite inflamerat ut högst upp längs tanden. Jag har tidigare (för typ 8 år sedan) dragit ut 6 tänder. 4 st i fram, tror det var pga att dem låg illa, skulle precis sätta på tandställning. Och två av de större tänderna i bak. Allt detta gjordes en efter en. På senaste tiden har jag känt att tänderna blir svagare när jag spänner käken eller tuggar på något hårt. Tack för hjälpen.
Hej!
Om du har stora besvär med ilningar är det bra att söka tandläkare för en kontroll. Det kan vara ett hål eller kanske en blottlagd tandhals som ställer till besvär.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har en rotfylld tand sedan 1vecka tillbaka.Sitter en porslinskrona på tanden och man fick rotfylld genom kronan.Nu har jag väldigt ont när jag tuggar,främst från ett visst ställe på tanden Man har putsat lite på den provisoriska fyllningen och det kändes bättre först,men nu gör det lika ont igen.Är rotspetsen överbelastad? Har försökt avlasta men tycker inte det hjälper.Orolig att det blivit en spricka.Med vänlig hälsning, Marie
Hej.
En nyligen rotfylld tand kan ömma till en början, men besvären ska avklinga. Om du inte upplever att besvären försvinner bör du boka en tid för kontroll av tanden.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag har ont i tand långt bak i munnen , det gör ont att beröra den med mat och annat vad kan det var
Hej!
Det kan finnas flera orsaker till att din tand är känslig. Det kan vara ett hål i tanden, alltså karies, eller en känslig tandhals eller t.ex. en spricka i tanden. Det skulle också kunna bero på att du nött bort en del emalj på tanden.
Kontakta din tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Jag har fått mjukt lite löst tandkött runt en tand. Tandköttet har samma färg ( blekt rosa) som övrigt tandkött men strukturen är annorlunda. Det ser bubbligt ut och mellan tänderna är det som en lös liten köttig flik. Jag tog bort tandsten före jul och tandhygienisten reagerade inte på att något såg konstigt ut. Bör jag kolla upp det hos en tandläkare?
Hej.
Försök att hålla rent ordentligt i området och avvakta ett par veckor. Om det sedan fortfarande ser ut så kan det vara bra att visa det för en tandläkare eller tandhygienist.

Sofia Jofred, leg tandläkare

hej, efter att jag fick en tandkrona, så fick jag en ficka mellan kindtänderna och en annan ficka i undersidan av kindtänderna jag har alltså två ficko på varje sida och varje gång jag äter något så fastnar det, jag använder mellan borste för att komma åt matresterna men tandköttet är ständigt ömt pga av detta, har aldrig haft fickor förrut och jag upplever detta som ganska obehagligt. finns det nåt man göra för att täppa till fickorna?
Hej. Jag rekommenderar dig att uppsöka tandläkaren som gjorde kronan för att se om det går att göra någonting åt. Det är såklart jobbigt för dig att det fastnar mat och är ömt, och på sikt kan du också få problem med karies eller att fickan fördjupas där.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Om man ser en liten svart prick på sin tand är hålet stort eller litet?
Hej. En svart prick på en tand behöver inte vara karies (hål), det kan vara t.ex. en missfärgning eller tandsten. Om det är karies kan hålet vara antingen litet eller stort. Det ser tandläkaren genom att titta på tanden och ibland även ta en röntgenbild.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hallå! Jag har i ett par dagar haft ont längst bak i min käke, eller ja vid min visdomstand på insidan typ. Den är på väg upp men är inte helt uppe. (Halva ser man, halva ser man inte typ). Jag undrar om det är för att den är på väg upp eller är det så att jag måste uppsöka tandläkarn för råd? Tandläkarskräcken ser helst att jag slipper men kan inte somna om jag inte tar värktabletter, men personer i min närhet att beskrivit deras smärta med sina visdomständer och jag vet inte om jag verkligen har så ont.
Hej!
Om det är svullet och irriterat och ont runt om tanden som håller på att växa fram tycker jag att du ska gå till tandläkaren för en kontroll. Det kan ha kommit ner bakterier i tandköttsfickan runt tanden så att det svullnar och bakterierna stängs in i fickan. Om så är fallet brukar det hjälpa att spola ur tandköttsfickan med en antibakteriell vätska.
Om du blir mycket svullen på insidan om tanden, alltså in mot tungan till, är det viktigt att du kontaktar en tandläkare snabbt för att få hjälp att hindra en spridning av infektionen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej ja fick en isande värk i fredags ja gick till tandläkaren han tog en plåt o de visade inga synliga tecken att roten var infekterad, han la på lite plack i nederkanten av tanden. Läget är ganska ok men varje gång ja äter får ja en molande värk o ja får ta tablett så går de över nästa gång ja äter är de samma igen men känner inget om ja tar flytande kan de va att de behöver täppas till ytterligare tror ni tack för svar
Hej!
Många gånger kan man få en isande/ilande smärta om det kommer något kallt på en tandhals d.v.s. lite blottad rotyta.
Ofta hjälper det då att lägga på lite fluorlack där. Ibland får man lägga på fluor ytterligare en gång.
Om du inte har jätteont tycker jag att du ska avvakta några dagar till. Du kan köpa fluorsköljning på Apoteket, t.ex. Flux 0,2% och skölja tänderna med varje dag.
Om det onda inte går över eller om det blir värre bör du gå till tandläkaren igen. Det kan t.ex. vara en liten spricka i tanden som orsakar det onda. Sprickor är ganska vanliga men ibland mycket svåra att upptäcka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag opererade ut en visdomstand för en vecka sen lite drygt. Inom två dagar märkte jag att det var infekterat och dom satte in tamponad med antibiotika. Efter några dagar kändes det bättre och dom tog ut den, även om hela infektionen inte var borta... men nu är det ett djupt hål där som jag tycker är otroligt svårt att hålla rent! Sköljer med vatten för att få ut matrester och sen även med hexident, men det är lite varigt i hålet och det luktar infektion. Är detta något som kommer kunna försvinna av sig själv eller behöver jag kolla upp det? Känns onödigt om dom bara ska spola rent det eftersom det ändå kommer fortsätta hamna matrester där. :/ mvh Sandra
Hej. Du gör helt rätt som sköljer med vatten och Hexident. Försök att låta bli att peta i gropen med tunga/tandpetare, såret brukar läka bäst om det får vara ifred. Gropen kommer att försvinna så småningom, men det är normalt att den är kvar efter en dryg vecka. Om du inte har ont/är svullen/har feber behöver du inte kolla upp det.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har fått konstatert inflammation under rotfylld tand utan symptom, hur länge kan jag gå med det?
Hej!
Om du har en infektion runt roten på en rotfylld tand finns det risk för att du kan få mycket ont. När det eventuellt+ inträffar kan man inte veta i förväg. Det är heller inte så bra för resten av kroppen att man går omkring med en infektion.
Prata med din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Har haft ont i underkäken i 3 månader nu, kan gapa en bit men verkligen inte fullt. Detta kom i samband med visdomstanden. Har använt mig av corsodyl? och det funkar ej, vad ska jag göra?Mvh
Hej!
Jag tycker att du ska kontakta din tandläkare för en kontroll av visdomstanden och hur den växer fram.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har ont längst bak i munnen vid visdomstanden på nedre vänster sida. Det gör inte ont i själva tanden utan i kinden brevid. Bör jag kolla upp detta? Hur mycket kostar det/gäller frikortet på tandvården också om man har det?
Hej!
Om du är svullen och har ont är
det är bra om du går till tandläkaren och kontrollerar hur det är. Det är vanligt att det blir en ficka i tandköttet runt en visdomstand när tanden håller på att växa fram. I den här fickan kan det samlas bakterier och det blir svullet och ömt, ev. får man feber också. Då är det bra att spola ur tandköttsfickan med lite bakteriedödande vätska. Det kan din tandläkare hjälpa dig med.
Om det skulle bli mycket svullet på insidan av tanden och ner i munbotten är det mycket viktigt att kontakta tandläkaren snabbt. Då bör man ta antibiotika för att förhindra att infektionen sprider sig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Min tandläkare säger att jag har tendens till/börjar att få s.k tandhals.Jag borstar alldeles för hårt och måste sluta med det.Tar det försiktigare numera.Mina frågor är:Om tandkött är friskt i övrigt,men om det nu skulle bli ev.problem kan nytt tandkött växa ut just där på det området?Jag undrar om nytt tandkött växer ut på alla eller bara en del människor?Tacksam för ert svar,tack.M.V.H,M
Hej!
Tandköttet brukar inte växa tillbaka över en blottad tandhals. Tandkött som man kanske varit tvungen att ta bort för att göra en bra lagning växer oftast tillbaka.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag har fått en knöl längst bort i munnen i undersidan. dvs vid hörntanden. Det är en liten knöl som gör ont som fasiken när man trycker på den. Men inte annars? Vad kan detta vara? Har så grymt dåliga tänder så vågar inte åka till tandläkaren o har inte råd för den delen heller.MVH
Hej!
Det är mycket svårt att säga vad det kan vara utan att ha fått undersöka dig. Ring till en tandläkare, förslagsvis Distriktstandvården, och tala om vilka besvär du har. Fråga samtidigt ungefär hur mycket en akut undersökning kommer att kosta. När man sedan konstaterat vad det är som besvärar dig kan du få ett kostnadsförslag på vad det kostar att åtgärda problemet.
Distriktstandvården har många kliniker runt om i Stockholms län och telefonnummer och adresser hittar du på vår hemsida www.distriktstandvarden.se

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har svår värk i en tand men tror inte att jag har råd att gå till Tandläkaren .Vad kan jag göra?
Hej!
Har du prövat att ansöka om bidrag från kommunen, socialkontoret?
Kan vara bra att ta kontakt med en tandläkare för en undersökning och få höra vad det kostar att få akut hjälp med tanden. Sedan kanske man kan behandla tanden vidare när du har råd eller kan få hjälp från socialkontoret.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej har en tand som rotfylkdes för ca 10 år sedan eftersom roten var böjd längst in så inflammationen i tandbenet är kvar och sista gången hos tandläkaren talade om att kroppen har börjat äta uppstånden inifrån, mår inte bra i kroppen kan det ha med tanden att göra ska den dras. Tacksam för svarMvh Birgitta Boström, Boden
Hej!
Om du har en infektion vid tandroten kan det absolut påverka resten av kroppen. Ibland kommer man inte åt att få bort alla bakterier i roten när man gör en rotfyllning hur mycket man än försöker. Många gånger beror det på att roten är böjd och ibland kan det också finnas små sidokanaler som man inte kommer ner i.
Det bästa är nog att ta bort tanden så att infektionen i käkbenet kan läka. Ibland kan man göra en liten operation och kapa av den böjda delen av tanden och skrapa rent i benet vid infektionen, men det är dock långt ifrån alla gånger detta går att göra.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Varför måste man dra ut en fullt frisk rotfylld tand, på grund av inflammation i tandköttet? en penicillinkur under 10 dagar, ska inte det räcka som behandling.
Hej!
Oftast behöver man inte ta bort en tand p.g.a. inflammation i tandköttet om inte inflammationen beror på t.ex. en spricka i roten på tanden eller om tanden har dåligt fäste i käkbenet (tandlossning).
Om det däremot är en infektion vid rötterna på den rotfyllda tanden kan den behöva tas bort.
Penicillin kan dämpa infektionen en tid men det hjälper inte i det långa loppet eftersom penicillinet inte kommer åt de bakterier inne i roten som orsakar infektionen.
Ibland kan man få infektionen att läka genom att rotfyllningen görs om men det långt ifrån alltid som det fungerar.
Be din tandläkare att förklara närmare vad som gäller just din tand.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har ett problem med inflammation sen ca 1 år tillbaka. Det började med att det fastnade något mellan sista och nästsista tanden längst bak och den satt stenhårt. Jag har haft problem att få ned tandtråden där tidigare så tänkte inte mer på det. Gick inte att få ned tandtråden under tiden. Efter ca 3 dagar så lossnade 'matbiten' och då var tandköttet inflammerat, smärtade och blödde. Sköljde med bakteriedödande varje dag och tandtråd som vanligt varje dag men mer frekvent. Efter den händelsen så fastnar det mat som känns som djupt ner i tandköttet, jag måste nu inte bara ta tandtråden fram och tillbaka utan även sidledes och ofta flera ggr för att få bort all mat. Missar jag minsta biten på kvällen så vaknar jag på morgonen med ny inflammation och mycket smärta. Detta går fram och tillbaka. Får använda tandtråd på stället efter, och flera ggr under, varje måltid nu eftersom det gör ont när (och det är alltid) det fastnar mat emellan tänderna där när jag äter.Man kan tro att en flisa är av men har varit på folktandvården och hon sa att det inte var speciellt djupt sjunket tandkött eller att hon såg några sprickor, endast lätt inflammerat tandkött (kände hyfsat ok just den dagen i tandköttet), rtg gjordes och dem vara utan anmärkning. Vet ni vad det kan vara och finns det något man kan göra åt detta?
Hej!
Min första tanke när jag läste vad du skrivit var att det kan ha lossnat en liten bit av en lagning eller en liten bit tand så att det nu är större risk att mat pressas ner mellan tänderna.
Om det här nu har besvärat dig ett helt år tycker jag att du ska söka tandläkare igen för en ordentlig undersökning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej Jag har fått en liten knöl på nedre tandköttet på höger sida. Jag är väldigt orolig eftersom att den har legat där i ca 3 månader. Vad kan det vara? Väldigt tacksam för svar
Hej. Om du är orolig behöver du boka en tid för kontroll så att en tandläkare får titta på knölen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har tandställing å är 16 och har en lös tand typ längst fram i underkäken och det gör ont när jag biter med den och jag vet inte om jag har tappat mina mjölktänder i underkäken och om det finns nått att göra om jag tappar den å det inte kommer nån ny tand..
Hej!
Du har troligen tappat alla dina mjölktänder om du är 16 år. Prata med den tandläkare som sköter om din tandställning om du har mycket ont i framtanden. En tand som man håller på att flytta kan kännas lite lös och ibland vara lite öm.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har ont i tandköttet lite på vänster sida, tanden börjar synas lite i tandköttet och gör lite ont nät jag rör överläppen. Kommer det gå över av sig själv?
Hej. Precis när en tand växer fram kan det göra lite ont. Borsta så noga du kan med en mjuk tandborste så ska besvären försvinna.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej.jag kanske har en visdomstand i underkäkeJag har ont och svullen min höger sidan Jag tagit tabletter mot inflammatoriska Men de hjälper bara lite Vad jag ska göra Min tandläkare har stängt till 11januari Tack för svar Jolanta
Hej!
Det kan mycket väl vara en visdomstand du har besvär av men eftersom jag inte har undersökt dig kan jag inte avgöra det.
Antingen det nu är visdomstanden eller någon annan tand så verkar du behöva hjälp. Jag vet inte var du bor men Distriktstandvården har kliniker på många ställen i Stockholms län och dessutom an akutmottagning på Drottninggatan inne i Stockholm.
Gå in på www.distriktstandvarden.se så kan du hitta telefonnumret till den klinik som ligger närmast dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag är 12 år och har väldigt ont i tandköttet vid en framtand. Har haft tandproblem tidigare. Hjälp
Hej!
Det är viktigt att borsta och göra rent väldigt noga vid tandköttskanten. Om man inte får bort alla bakteriebeläggningar varje dag blir det inflammerat i tandköttet, rött, lite svullet, ont och lättblödande.
Borsta extra noga med en mjuk tandborste i området där du har besvär. Om det inte blir bättre på två till tre dagar är det bra om en tandläkare får titta på dig och se vad som kan göras. Kanske har det bildats tandsten på tanden. Då kan du få hjälp att ta bort tandstenen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har en skadat tand den sista i under skäken,det vad för ett år sen jag skadade den,har en provisorisk plast fyllning på den men den har smällt nästa hela,har börjat att få tandvärk för två dagar sen....är det allvarligt?Tar värk tabletter.
Hej!
Du behöver komma till en tandläkare för att få hjälp. Ring och boka en tid så fort som möjligt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! För ett halvår sen skar tandläkaren ner strängen som sitter mellan läppen och tandköttet på nedre käken, eftersom den strängen drog ner tandköttet på mina två framtänder. Redan då var det rött runt omkring dom tänderna och det är det än idag. Det blev mycket bättre då de klippte strängen, tandköttet slutade dra sig tillbaka och jag hade inte ont efteråt. Men så idag har jag en svidande känsla i tandköttet vid de två tänderna. Tandköttet runt om dem är fortfarande rött, har varit så i över ett halvår nu. Så nu till min fråga: är det tandlossning på gång? Tandköttet är inte svullet, det blöder inte och det är endast rött på framsid tandkött och det svider. Kan även tillägga att tandköttet drog sig bara tillbaka på framsidan.
Jag tycker att det vore bra om du lät en tandläkare/tandhygienist titta på ditt tandkött för att kunna bedöma vad det beror på att det svider och är rött.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag undrar om tillväxt av tandköttet försvinner av sig självt eller stannar kvar?Jag har fått lite tillväxt som jag stör mig på ibland, äter en medicin som kan ha den biverkningen.Är det något speciellt jag kan göra eller tänka på? /Tack på förhand
Hej. Tillväxt av tandköttet kan bero på så väldigt många olika saker, så mitt råd är att du låter en tandläkare titta på det. Om det är som du tror att det beror på din medicin är det extra viktigt att vara noga med både tandborstning och rengöring mellan tänderna då det fastnar mer plack om tandköttet är bulligt.

Sofia Jofred, leg. tandläkare

Hej, när jag var hos tandläkaren fick jag veta att jag har ett hål och karies. Jag själv kan se svarta prickar på flera av tänderna. De går inte bort hur mycket jag än borstar. Jag tror det också är hål. Min tandläkare vill bara laga det stora hålet, inte de små. Vad ska jag göra åt hålen tandläkaren inte vill laga?När jag borstar tänderna tar jag dessutom sånhär färg i munnen för att se vart jag har plack. Jag har väldigt knöliga tänder och kan verkligen inte få bort allt plack, försökte i en kvart sist gång jag gjorde det men jag kommer inte åt.En annan sak, mitt tandkött gör väldigt ont när jag borstar tänderna. Jag tror jag borstar för hårt så att det försvinner. Hur ska jag lösa det? Det gör ont även om jag provar att borsta jättelöst.Tack för hjälpen med alla frågor.
Hej. Svarta prickar på tänderna kan vara hål som har 'läkt'. Kvar blir det som ett 'ärr' som är missfärgat. Det går inte att borsta bort men behöver inte heller lagas.
Vad bra att du försökt hemma med plackinfärgningstabletter. Det låter som att en tandhygienist skulle kunna hjälpa dig genom att visa vilken teknik du kan använda och vilken tandborste.

Sofia Jofred, leg. tandläkare

Hej.Jag har fått inflam vid framtanden och upp mot tandköttet och något snullnad vid hö sida överläppen å lite på kinden. Har huvudvärk och ont i tandköttet och framtanden. Har haft tanläkarskräk och har JÄTTE DÅLIGA TÄNDER. Därför dra jag för att gå till 'ER'. Har tappat en del tänder`plus trasiga tänder. Men allt hänger på min/makens ekonomin just nu. Vi klara oss nätt å jämnt å därför lägger jag inte mkt tid för tandläkaren. jag vet sorligt. Men jag behöver pencellin just nu. Jobbar natt nu och sover säkert när ni kommer till jobbet och läser detta mail. Hoppas jag kan sova fram till 16 har några nätter kvar att göra. jag bor på Envägen 12A i Hallstavik.
Hej! Det verkar som om du är i stort behov av tandvård. Kanske har du i alla fall råd med en akutundersökning av framtanden som du har besvär av. Kontakta Distriktstandvården i Hallstavik, tel.nr 0175 20570, och förklara hur det ligger så kan du säkert få hjälp med det värst akuta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! För ca 2 månader sedan påbörjade jag en rotfyllning på folktandvården i Bromma sjukhus. Jag skulle få komma tillbaka efter två veckor för att fortsätta rotfyllningen. Men tiden gick och dom skyllde på trasig utrustning och dubbelbokningar. Detta har nu resulterat i att jag fick byta klinik till Ekerö. När jag tog röntgenbilder där visade det sig att tanden blivit kraftigt infekterad och jag riskerar att få dra ut den pga att det tagit för lång tid mellan behandlingarna. Ska det verkligen vara så här och vems är ansvaret??
Hej!
Det här låter ju inte bra. Prata med den tandläkare som behandlar dig nu så kan hon/han kontakta den klinik du gick på tidigare.
Jag har svårt att svara närmare på frågan eftersom jag inte känner till alla detaljer.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag är en tjej på 13år jag drog ut en tand för 4dagar sen och jag har sjukt ont . är det normalt att ha ont efter man dragit ut en vuxen tand och he länge kommer värken va kvar?
Hej!
Lite ont brukar man få efter att ha tagit bort en tand, det blir ju som ett sår i tandköttet och käkbenet blir ofta lite ömt när man vickat på tanden. Hur länge det onda håller i sig är mycket svårt att säga men det har oftast gått över efter en vecka. Om du har mycket ont tycker jag att du ska prata med tandläkaren som tagit ut tanaden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag hade en tand som plomben lossnade på. Då fick jag ny lagning utan röntgen.Ett tag senare fick jag ont,då röntgas tanden och det fanns var.Fick kåvepenin.2 veckor efter ont väntade 1 årnytt besök tandläkare ville ta bort tanden men inte jagfick något annat pga att jag fick klåda av kåvepenin. Gogglade på detta medel och får då upp att man skulle dränera. Jag har nu tagit bort tanden och tandläkaren frågade om jag inte tålde kåvepenin.Tanden hade fickor men jag som är 60 kanske kunde ha den kvar några år.Men bara ta bort.Vad väntar nu? kommer infektionen vara kvar?Har jag tagit bort tanden i onödan?
Hej,
Det är svårt att säga utan att se hur tanden har sett ut även på röntgen. Infektionen brukar försvinna i samband med att orsaken, dvs tanden, försvinner. Om du upplever att det är jobbigt med tandluckan rekommenderar jag att du talar med din tandläkare och får information om vilka alternativ som finns för att åtgärda luckan i just ditt fall.

Linnea Linnér, Leg tandläkare

HejJag har under käken fått en hård knöll. Har idag blivit något mindre men har varit både öm och varm. Jag har haft den en vecka. Vårdcentralen rekommenderade mig att söka tandläkare för att kolla munnen. Har idag varit till tandläkaren och det togs röntgenbilder på min högre bakre nedre tand. Det var lite svart skugga under roten på tanden visade de mig på röntgenbilder. . Har för några år sedan gjort en krona på den tanden. Det provades också med någon kall tuss eller vad de nu gjorde. Ingen reaktion från min sida. Fick två alternativ att eventuellt kunna rotfylla tand eller att dra ut den. Tandläkaren rekommenderade att dra ut den då de sa att det skulle kunna vara bökigt att kunna få det bra samt var billigare. Men jag har inte riktigt uppfattat det är det en infektion , inflammation jag har?. Är tanden död? Hur kan det bli så här? Har det varit något fel med kronan?Hur kan det bli en infektion då man satt dit en krona. Jag fick en återbesökstid för att dra ut tanden om ca 2 veckor då ingen tidigare tid fanns. Borde jag ha fått penicillin eller något? Ska man ta reda på kronan sedan för det är väl guld i den??Mvh från ulrika 45 år.
Hej,
Ja det låter som att du har fått en infektion i tanden. Detta kan uppstå när man gör en krona eller djupare lagningar då det är mycket tandsubstans som tas bort för att kronan ska få plats. Ibland klarar inte tanden detta och en infektion uppstår och tanden 'dör'.
Man kan i vissa fall rotfylla genom att borra ett hål i kronan men jag vet inte hur det ser ut i just ditt fall utan det får din tandläkare titta på och se vad hen tror blir bäst för din tand.
Penicillin behövs inte för detta, det är endast vid större infektioner och svullnader.
Det är troligen inte i guld i kronan (om det inte är något du specifikt vet om att man gjorde i samband med att den utfördes), men be tandläkare att få ta med kronan när du går så kan du undersöka detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej,Max heter jag och är 22 år gammal. På senare tid har jag noterat att mitt tandkött har dragit sig tillbaka. Detta resulterar i att större del av mina tänder samt rot syns. Vad som kan vara värt att nämna är att jag under en 4 års period snusade samt fest rökte. Något jag inte gör idag. Är detta något som kan läka? Vad kan jag göra för att förbättra situationen? Vänligen,Max
Hej Max,
Tandköttet kan dra sig upp på roten av olika andledningar. Ibland borstar man för hårt vilket gör att det petas uppåt varje gång man borstar tänderna. Snus kan också orsaka dessa besvär. Dock kommer inte tandköttet växa ner igen. Om de ger mycket besvär med ilningar m.m kan du tala med din tandläkare om olika behandlingslaternativ. Tills dess rekommenderar jag att du inte borstar för hårt på dessa.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Har en redig inflammation runt visdomstanden på höger sida i underkäken. Smärta som strålar upp i huvudet och svårt att gapa. Har använt mig av tandtråd, munskölj, corsodyl 1% samt ipren (3 ggr/dag). Efter en dag gick svullnaden ned till en tredjedel. Efter fyra dagar har smärtan lämnat käke, hals, kind och känns nu som om den enbart är centrerad till den svullnade köttbiten som ligger på visdomstanden. Denna tandköttsbit täcker delar av visdomstanden. Vad kan jag mer göra på egen hand? När och vid vilka symptom bör jag åka in och få tanden undersökt?
Hej,
Om du skulle börja känna dig febrig, allmänpåverkad eller få svårt att svälja är det viktigt att du får behandling av tanden och ibland även antibiotika.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag är en tjej på 46år och för 5 1/5 vecka sedan opererade jag bort en visdomstand i underkäken på högra sidan. Det syddes med 3stygn som togs bort efter 4 dagar. Fick stora problem med smärta och svullnad i käken samt svullnad långt ner utför halsen. Dagen efter operationen var det jättesvullet och jag hade feber så då fick jag Kåvepenin utskrivet. Två dagar senare vaknar jag med hög feber och har jätteont. Får då clindamycin utskrivet som jag ska ta istället för kåvepenin. Efter 4dagar lugnar det ned sej en aning men jag har känt mej febrig och har ont ganska ofta fortfarande. Det är ömt och lite svullet på käkbenet samt att jag fortfarande inte kan tugga på den opererade sidan. Ska tillägga att under de två första veckorna kunde jag knappt gapa. Kan det vara så att jag fick en spricka/fraktur på käkbenet? Isf, hur länge tar det innan det är läkt? Tandläkaren sa att jag skulle undvika att tugga hårda saker på högra sidan i 6v, men under dessa veckor har jag inte kunnat tugga på den sidan överhuvudtaget pga smärta. Tacksam för svar. Mvh/46åringen
Du bör boka en tid hos tandläkaren som opererade bort tanden för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag är 15 år och har haft besvär med huvudvärk nu i några är och jag har fått glasögon och de blir lite bättre men inte helt, min optiker sa att de kan bero på att mina tänder sitter för långt ut och att jag biter mig i kinderna hela tiden. Kan de bero på de? Tacksam för svar
Hej!
Det händer att man får huvudvärk på grund av att man pressar eller gnisslar tänder. Boka en tid hos din tandläkare för kontroll. Tandläkaren kan då bedöma om du t.ex. behöver ha en bettskena.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Jag har haft problem med ömmande småknölar ovan tandraden i snart 3 månader. Tandläkaren drog ut en mjölktand som hon trodde orsakade besvären (inget tandanlag under, tand 5 I överkäken).Detta var för 14 dagar sedan. Tyvärr kvarstår nu mina besvär (ömmande knöl mellan tand 6-7) och jag har dålig smak konstant i munnen. Tandläkaren säger att det ser så rent och fint ut och kan inte se knölen. Hon trodde luckhållare skavde el. att jag varit för flitig m tandtråd. Men nu använder jag inte luckhållare. Hur ska jag gå vidare. Ska jag bara avvakta. Min tandläkare är erfaren och kompetent.
Hej,
Detta är svårt att svara på utan att se hur det ser ut. Tala med din tandläkare igen och se hur ni kan gå vidare med detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Jag heter Jouthi och jag är 25år. Jag får en ny tand som växlar up i munnen. Men det är jätte ont. Det finns inte plats i munnen men tanden växlar up i alla fall. Den nära platsen har blivit lite hård och vit. Jag kan inte äta kallt vatten och mat. Jag äter Flyttande mat. Der är fyra dagar som jag känner ont. Nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag behöver hjälp. Jag ska vänta på din svar.
Hej,
Boka en tid hos en tandläkare för att få hjälp med detta. Tills dess så rekommenderar jag att du se till att hålla extra rent i området.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har för 2 veckor sedan dragit ut en tand i överkäken. Tandläkaren drog ut den eftersom det var inflammerat och gjorde jätte ont. Smärtan i tanden skulle då försvinna men det har den inte. Det har inte ens läkt där de drog ut tanden och det gör extremt ont, det känns nästan som om det e något där och när man nuddar det stramar smärtan ända upp i käken och i tinningen. Jag behöver hjälp snabbt! Men ingen tandläkare vill hjälpa mig!? Vart ska jag vända mig. Känner att det även tar påmitt äktenskap eftersom jag blir så irriterad och ledsen. Snälla hjälp!mvh!
Hej,
Kontakta en tandläkare och be att de tittar på detta. Finns det någon akutmottagning(tandvård) där du bor kan du pröva att kontakta dem.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Mina vuxentänder börja växa och vid sidan av mina vuxentänder så börja jag få en lös köttbit vad skall jag göra? Det är jobbigt att ha den!
Hej,
Det låter som att ditt tandkött sitter löst efter att tanden har börjat växa upp. Den försvinner så småningom men om det stör dig väldigt mycket kan du kontakta din tandläkare och se om det går att ta bort den lösa delen beroende på hur det ser ut.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej har en vit prick på mitt tank kött uppe till mitt vänster. Den gör knte ont så länge den inte får beröring. Det är lite extra gött runt om.Jag undrar vad det kan vara?
Hej! Det är mycket svårt att svara på din fråga när jag inte kan se hur det ser ut i din mun.
Det skulle kunna vara en blåsa i slemhinnan. En sådan kan vara mycket öm. Blåsan brukar läka på ca en vecka. Om det inte blir bättre inom en vecka tycker jag att du ska ringa din tandläkare för en kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!För cirka en månad sen drog jag ut tand 3-7 och läkningen har fortlöpt bra. Däremot är tanden brevid den tanden jag drog ut väldigt öm vid belastning, exempelvis när jag äter och tuggar på något hårt. Det gör inte ont när jag borstar tänderna eller trycker på tanden utan bara när jag äter. Är detta normalt och vad kan det bero på? Kommer det att försvinna? Mvh Frida
Hej,
Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare och ber att få titta på din tand. Kanske har den fått mer belastning när granntanden är borta och det kan behöva justeras.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Tog ut min tandställning för ett år sedan. Men när de tog ut tandställningen lämnade de mig med ett gapp där det kommer ner stora matbitar och när jag biter till med matbitar alkoholisten i klämmer det på nerverna och jag har jätteont. Kan jag be dem rätta till det fastän det gått ett år sedan de tog ut tandställningen?
Hej,
Detta är svårt att svara på. Kontakta din tandläkare eller tandregleringsspecialist som utförde behandlingen.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Känner en liten ilande knöl vid tryck ovanför roten i tandköttethögst upp.Är det något man skall undersöka?
Hej!
Jag tycker att du ska boka en tid hos din tandläkare för att kontrollera tanden och 'knölen'.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 18 och har problem med min käke och värk i mina bakre tänder uppe och nere på både höger och vänster sida. Nu har jag varit på kontroll och fått veta att jag har tre visdomständer påväg och jag antar nu att det är därför jag har så ont, tror ni att det skulle kunna vara pga det? Jag hat även en väldigt trång mun, dragit ut 4 tänder +haft tandställning och funderar därför på att ta bort mina visdomständer och då undrar jag om man kan göra det innan dom kommit fram? Och om det kommer att kosta trots att jag fortfarande får fritandvård?
Hej,
Jag rekommenderar att du tittar på detta tillsammans med din tandläkare. Visdomständer som inte kommit fram ännu kan opereras bort om de anses ge problem men är de symtomfria och inte utgör någon risk finns det ingen anledning att ta bort dessa. Det ingår inom den fria barntandvården.

Linnea Linnér, leg tandläkare

hej! jag drog ut en tand i onsdags och jag har vita klumpar där jag tog ut tanden är detta en infektion ? eller är det notmalt efter en tandutdragning
Hej!
Om du inte har mycket ont och inte är kraftigt svullen eller har feber behöver du inte vara orolig för en infektion.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

I upp sida höger och vänster tre tanden bodasida från Boda kantenTänder ror och har ont . Jag äter Tandvärkn Medicin och chöljar med medicin och lite kött också blir vit . Mediciner är utan resept.Mår inte helt bra. Vad ska föra?
Hej!
Jag har svårt att svara på din fråga utan att ha sett hur det ser ut i munnen. Kontakta din tandläkare för en undersökning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HejSedan nåt år tillbaka så kan jag inte bita ihop fram tänderna. Jag är rätt säker på att jag är spänd i käk muskeln . Muskeln känns trött. Tänderna verkar sitta på sin ursprungliga plats också. Baktänderns går emot varandra före framtänderna. Vad kan de bero på och vad gör man // Robin
Hej!
Jag tycker att du ska beställa tid hos din tandläkare för en undersökning och berätta för tandläkaren om hur bettet har ändrat sig. Det är mycket svårt att säga vad det beror på att bettet öppnar sig när jag inte har träffat dig och undersökt dig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Det gör ont i min hörntand och det värker vad ska jag göra ?
Hej!
Jag tycker att du ska beställa tid hos din tandläkare för att få tanden undersökt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag gjorde en rotfyllning i en kindtand för ca 7-8 år sedan. Har nu börjat värka däromkring den tanden. Vad kan det bero på?Mvh
Hej,
Det är svårt att svara på då det kan finnas flera orsaker. Kontakta din tandläkare för att titta på det. Det kan vara en granntand som krånglar eller så kanske något har hänt med den rotfyllda tanden.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Var hos tandläkare för ca två månader, laga tand/gjorde undersökning.Nu har jag ont (tror jag) i visdomstand. Sitter längst in vänstra undersida. Jag kan inte säga exakt var men när jag tar med finger längst in vid tandkött gör det ont, likaså när jag sväljer. Varit så snart en vecka. inte svulen, men man känner ju smärtan hela tiden eftersom de blir berört när du tuffar, sväljer pratar etc. Vad kan det vara? Varför sa inte min tandläkare nått för två månader sedan? Tack på förhand
Hej!
Det låter som om du fått en irritation/inflammation i tandköttsfickan vid en visdomstand. Det händer då och då framför allt när en visdomstand är på väg att växa fram.
Ta kontakt med din tandläkare så får du hjälp att spola rent i tandköttsfickan.
Att din tandläkare inte sade nånting om det här för 2 månader sedan beror säkert på att inflammationen inte fanns där då. Om och när en sådan inflammation uppstår är väldigt svårt att förutsäga. Din tand har kanske vuxit lite och ändrat läge sedan dess.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag har infektion i tandköttet! Väldig stor infektion, känner de ömmar å göra ont är vit i munnen och känner tänderna är inte som dom ska. Finns någon hjälp? Jag får inte hjälpen, Alla ja går till ska bara laga å laga å klaga! Jag gör allt jag kan men de blir värre. Finns det inte ngn antibiotika till detta? Så det försvinner. Jag vågar knappt äta för det känns som tänderna spricker när som!
Hej,
Det är svårt att säga vad det kan vara. Men boka en tid till tandläkaren och om han/hon inte kan hitta någon orsak så se om du kan bli remitterad vidare till någon specialist inom det området som tandläkaren bedömer kunna vara orsaken till dina besvär.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej,?Jag heter Solaiman Ebadi och 54 år gammal? Jag har haft tandinflammation och sökte vård hos en tandläkare där konstaterades att den ?inflammerade tanden behöver rotfyllning vilket genomfördes. Sen dess har gått 3månader och jag ?har lite inflammation kvar. Detta konstaterades vid ett återbesök 19 mars.?Min fråga är om allt är i sin ordning och inflammationen kommer att gå över? eller någonstans i ?behandlingen har gått fel. Tandläkaren hävdar att kroppen hantera detta olika, 3 månader är Ingen ?onormalt tid.?
Hej,
Det tar tid för kroppen att ta hand om en infektion. En infektion som ses vid roten kan ta lång tid att läka.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

HejMin 88 åriga mor har fått besked om att hon måste dra ur 15 tänder och få löständer pga infektion i tandrötterna och karies. Hon har hjärtflimmer och behandlas med aclasta och waran. Hur många tänder kan man dra ur åt gången och hur kan hon tänkas reagera på en sådan behandling? Är orolig för henne!
Hej!
Det beror mycket på hennes allmäntillstånd och hur hennes INR-värde (blödningsbenägenhet) är. Jag brukar ofta kontakta patientens läkare inför sådan här behandling och diskutera om det kanske behöver ändras något på medicineringen före behandlingen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej jag har lagat min ena tuggtand provisoriskt. en vecka sedan. det kommer en väldigt illa smakande smak i munnen o det värker i käken. kan det bli så. vilka är det främsta tecken på infektion. lagningen känns mjuk och lustig.
Hej,
Vid infektion kan tanden vara öm att tugga på, öm i tandköttet runtom, kraftiga ilningar vid varma och kalla intag, molande värk. Dålig smak i munnen kan även tyda på att det är en infektion som tömmer sig.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

jag fick en smäll på hakan och det känns lite konstigt när jag öppnar munnen och efter ca tre dagar knäcker det lite men känns fortfarande konstigt.
Hej!
Har du ont när du gapar?
Kan du gapa lika stort som vanligt?
Viker underkäken av åt ena sidan när du gapar?
Om du inte har stora problem tycker jag att du ska avvakta några dagar och se om det blir bra av sig själv.
Om du har stora besvär eller inte blir bättre kan det vara bra att söka din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, bakom min sista tand, nedre raden, vänster sida har det gjort ont i tandköttet i ett par dagar. Tittade därför lite närmare idag och upptäckte att tandköttet har typ släppt från tanden framför. Någon rekomendation vad jag kan göra? Är 21 år och har inga visdomständer. Är dessutom arbetslös så har inte råd att gå till tandläkaren.
Hej,
det är svårt att säga vad det kan vara. Har du borstat hårt med tandborsten eller nyligen bytt tandborste? Försök att borsta försiktigt och se om det blir bättre. Annars rekommenderar jag att du bokar en tid till tandläkaren för att kontrollera detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag undrar varför det gör ont,om man installerat en sorts tandställning (jag menar något som drar ihop tänderna ser ut som ståltråd )Har en kompis som gjort det,och har jätteont kan inte jobba,men hon säger tandläkaren sagt till henne att hon kommer få ont.Kan ni förklara för mig varför?
Hej!
Med en tandställning vill man flytta lite på tänderna för att få en bättre funktion och kanske ett annat utseende. Med hjälp av tandställningen läggs en svag kraft mot den tand eller de tänder som ska flyttas. Trycket mot tänderna gör då lite ont, framför allt då man precis har ändrat lite på tandställningen/lagt på lite mer tryck. Sedan brukar det onda lätta lite efter hand som tänderna flyttar sig.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har efter ca 6 veck fått ont i min rotfyllda tand. Tanden känns nu öm, helst när jag ätit. Tandläkaren Hittade inte alla rötterna när han fyllde. Vad gör jag?
Hej!
Ta kontakt med din tandläkare och tala om hur det känns. Om man inte kommit ner i alla kanalerna måste man kanske leta vidare eller ev. skriva en remiss till en rotfyllningsspecialist. Tyvärr är det inte alla gånger man lyckas hitta ner i alla rotkanaler. Det finns också en liten risk att det blivit en spricka i tanden. I så fall kan den behöva tas bort.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag lagade en tand i morse och när jag skulle äta mat 5 timmar senare och tuggar på den sidan så får jag fruktansvärt ont.Är det normalt efter att man lagat en tand?och hur många dagar kan det pågå?
Hej,
Ilningar kan sitta i upp till 2 månader efter att man har lagat en tand. Djupa lagningar kan ge besvär och då är det bra om din tandläkare tittar på tanden igen om du börjar få ont.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej för en månad sen drog jag ut en tand i överkäken vänster.Tandlossning.ca en vecka efter fick jag smärtor typ hugg ovanför örat varje dag.Nu har huggen kommit tillbaka det varar ca 1 sek släpper och återkommer konstant med ca10 hugg i timmen fruktansvärt jobbigt.Hade inte detta förrut..Har tandläkaren skadat ngn nerv eller vad kan detta vara? Hade inte detta förrut när tanden fanns kvar.När försvinner det?Vad kan man göra åt det.Hjälper inte med panodil!Detta gör mig tokig och rädd ett tag trodde jag att jag har en tumör..Men jag ser ett samband med utdragningen utav tanden och huggen .Tacksam för svar till min hotmail Mvh Susanne
Hej!
Jag törs inte säga vad 'huggen' beror på men jag tycker att du ska prata med din tandläkare. Eventuellt kan din tandläkare remittera dig vidare om man inte hittar någon orsak till det onda.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min tandläkare har gjort 2 rotfyllningar (varav den ena fick göras om), trots detta verkar det fortfarande vara inflammerat kring rötterna på båda dessa tänder (har gjort en 'panoramaröntgen'. Nu rekommenderas jag att dra ut den ena tanden, respektive dra ut och göra en brygga avseende den andra tanden. Förutom en hel del sveda o värk, är det ju en icke oansenlig kostnad. Jag har sagt att jag vill ha en '2nd opinion' Vad är er rekommendation, vad bör det i grova drag kosta?
Hej,
Det är svårt att säga då priset avgörs av så många faktorer. För att få en '2nd opinion' rekommenderar jag att du besöker en annan tandläkare så att han/hon kan titta på röntgen och ditt bett för att göra en bra bedömning och först därefter ge dig en prisuppgift.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej,?? Jag har haft tandinflammation och sökte vård hos en tandläkare där konstaterades att den ?inflammerade tanden behöver rotfyllning vilket genomfördes. Sen dess har gått 3månader och jag ?har lite inflammation kvar. Detta konstaterades vid ett återbesök i går 19 mars.?Min fråga är om allt är i sin ordning och inflammationen kommer att gå över, eller någonstans i ?behandlingen har gått fel. Tandläkaren hävdar att kroppen hantera detta olika, 3 månader är Ingen ?onormalt tid.? Tack för svaret!
Hej!
Det kan ibland ta lite tid för kroppen att läka ut en infektion runt en tandrot. Tyvärr läker det inte ut helt alla gånger beroende på olika orsaker. Det kan t.ex. finnas små sidorotkanaler som man inte lyckas komma ner och rensa rent i.
Om du inte har mycket ont är det bästa att avvakta lite till. Din tandläkare vill säkert göra en ny kontroll lite längre fram.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, är 49 år gammal och har under en längre tid pressat min tunga mot främre delen av gommen vilket har resulterat i att framtänderna har tryckts framåt och en glipa har uppstått. Jag har ofta värk i mina tänder och börjar få problem när jag säger ord med 's' i då det blir som ett visslande och läspande ljud. Jag sover med bettskena sedan cirka 8 år tillbaka. Finns det något man kan göra åt detta?
Hej!
Har du haft samma bettskena i 8 år?
Om skenan fortfarande passar på dina tänder borde de inte ha flyttat sig så mycket.
Känns dina framtänder lösa?
Kontakta din tandläkare och beskriv dina besvär.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har börjat fått lite värk i en tand. Men jag känner bara utav de när jag springer, hoppar och liknande. Har inte ont när jag äter och har inte några ilningar alls. Kan de bero på hål eller är det något annat? Tacksam för svar!
Hej!
Svårt att säga vad det kan bero på.
Det skulle kunna vara ett hål eller en spricka i tanden. Ta kontakt med din tandläkare för kontroll.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej för lite mer om två veckor sen laga jag en tand som det var hål i. Och det värker i tanden så fort nåt kommer åt den. Jag trodde det skulle släppa efter nå dagar men det har det inte. Gör ont till och från. Va kan det bero på?
Hej!
Var det ett mycket djupt hål du lagade? Pulpan (nerven inne i tanden) kan då ha blivit lite irriterad i samband med behandlingen. Ibland kan det också uppstå lite spänningar i tanden när compositefyllningen härdar. Det kan man då känna av vid tuggning en tid efter att lagningen har gjorts.
Om du har mycket besvär tycker jag att du ska kontakta din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej jag opererade ut en tand fredag den 20 mars i överkäken långt in på höger sida, hur länge ska man ha värk .Värktabletterna hjälper inte jag tar Alvedon och ipren. och nu har jag börjat få extremt ont i högra örat med vad ska jag göra?
Hej!
Jag tycker att du ska kontakta din tandläkare och och tala om hur det känns. Kanske behöver du en tid för kontroll. Tandläkaren kanske kan skriva ut ett recept på lite starkare värktabletter.
Ibland kan det ta ett par veckor innan värken går över. Det onda brukar klinga av efterhand.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hallå ! jag är en tjej på tjugioett år. jag har i snart en vecka nu haft problem i tandköttet i underkäken, vid vänstra visdomstanden. dock är inget svullet, heller inget som blöder. men det ser ut som (och det känns som) att tandköttet har lossat lite. vad ska jag göra ? det värker bara när jag borstar vid området. jag har aldrig haft problem med visdomständerna. innan, under eller efter.
Hej,
Det låter som att din visdomstand försöker ta sig fram. Det är helt normalt att det då gör ont i tandköttet, då tanden är på väg upp genom detta och tandköttet 'lossnar' lite. Se till att borsta noga för att undvika att bakterier ansamlas och kan ge värk.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

HejMin dotter som nu är 2,5 år ramlade och slog sig i munnen för några månader sedan. Dagen efter var vi hos tandläkaren och tänderna visade inga skador och satt inte löst. Några veckor senare började de båda framtänderna i överkäken att bli mörka och var hos tandläkaren igen som då tog röntgenbild som dock inte visade någon infektion. Den ena tanden har sen dess återfått sin ursprungliga färg medan den andra fortfarande är lite mörk.På återbesöket några månader senare (dvs nu) konstaterades det efter ny röntgen att det fanns en liten förändring vilket indikerade infektion ovanför den fortfarande gråa tanden och tandläkaren säger att tanden bör dras ut. Som förälder förstås oerhört drabbande att ens barn ska behöva gå med glugg så länge. Då hon bara är 2,5 blir det ju i fyra år eller liknande. Nu undrar jag om det finns någon annat alternativ. Går det rotfylla mjölktand? Går det behandla på annat vis? Går det vänta? Osv...Hon uppvisar inga andra symtom. Har inte ont och tandköttet ser helt normalt ut. MvhOrolig förälder
Hej,
Dessvärre är detta något som ibland sker efter att man slagit i sina mjölktänder. Orsaken till att man vill ta bort tanden om den har en infektion är att den kan skada den underliggande permanenta tanden om den sitter kvar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag vill veta om jag behöver boka en tandläkartid eller inte. Har sedan 2 veckor tillbaka ont i tandköttet på en av mina nedre tänder. Tandköttet har som 'letat' sig neråt tandroten och jag är rädd för att tanden kanske kommer att lossna. Min tandläkare har för ett par år sedan sagt att tandroten är kortare på den tanden sedan jag har haft tandställning.Ska jag boka ett besök? Vad kan jag annars göra på egen hand för att tandköttet ska växa tillbaka och inte göra ont ? Räcker det att använda en antibakterieskölj?Isabelle, 23 år.
Hej!
Jag tycker att du ska boka en tid hos din tandläkare för kontroll och råd om hur tanden ska behandlas. Kanske sitter det tandsten som behöver tas bort från rotytan

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag har fått en tandinfektion i underkäken den första av de stora tänderna inåt. Jag har fått förslag om att antingen dra ut tanden eller göra rotfyllning men tandläkaren vet inte vilket jag ska välja eftersom hon inte är säker om tanden går att rädda. Jag är 26 år och är orolig för senare när jag tagit ut tanden för gluggen som bildas kommer att synas. Jag har det trångt i min mun, ganska många tänder som känns det som och trycks på hela tiden, de håller på att tränga sig på varandra och visdomständerna sliter på slemhinnan inne i munnen dessutom. Jag tänker på att dra ut tanden och sedan använda tandställning för att dels få ihop gluggen och jämna ut mina snea tänder. Jag tror det kommer vara dyrt men inte dyrare än implantat. Hur ska jag gå tillväga? Kan försäkringskassan hjälpa till med tandställningen?
Hej!
Jag törs inte uttala mig om tandställning och vad det kan komma att kosta. Det bästa är att få ett utlåtande om vad som kan göras och vad det kostar från en tandregleringsspecialist. Hör med din tandläkare om hon brukar samarbeta med någon tandregleringsspecialist.
Be också att få ett kostnadsförslag på ett implantat och på en bro.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har haft ont i en vissomstand i sex dgar. Jag har fått den rengjord två gånger av tandläkare och gåt på kombination av alvedon och ipren med högsta dos i snart en vecka. Är detta normalt eller borde jag få penicillin?
Hej!
Ibland kan man behöva penicillin när visdomständerna'bråkar'. Ofta räcker det att tandläkaren spolar ur tandköttsfickorna runt visdomstanden med bakteriedödande vätska. Ganska ofta måste man spola runt tanden vid flera tillfällen.
Om du blir svullen på insidan av tanden ner mot munbotten är det viktigt att söka hjälp akut och få penicillin.
Ta kontakt med din tandläkare igen och och fråga om mer urspolning av tandköttsfickorna eller ev. penicillin.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har fruktansvärd värk i högra delen av hakan. Det började så sakta för 2 veckor sedan. Det värker så hemskt, riktiga fantomsmärtor och mynnar ut som jag tycker i en tand med krona. Jag kan absolut inte sitta och inte ligga men det lättar när jag går och jag ha inget besvär när jag äter. Har nu varit hos 3 olika tandläkare och ingen av dem hittar något fel i tänderna eller på röntgen. En av tandläkarna hittade dock fickor vid 2 tänder som hon rensade och tog bakteriedödande medel på detta gjorde fruktansvärt ont. Äter nu Dalacin men vad skall jag göra om detta kommer tillbaka när penicillinkuren är slut? Har inte haft någon feber och känner mig f ö frisk.
Hej,
Det låter besvärligt.
Om besvären kommer tillbaka rekommenderar jag ett nytt besök till tandläkaren som kanske kan remittera dig vidare till en specialist.

Leg. Tandläkare Linnea Linnér

Hej, lagade ett hål i överkäken för ca 1 månad sen, nu har jag ont i den tanden när jag äter. Kan knappt använda tandtråd då det gör ont både i tanden och i tandköttet. Berättade för tandläkaren, men hon gjorde ingenting. Lagade ett till hål för en vecka sen, nu gör det ont där. Har aldrig fått ont tidigare när jag lagat hål. Har ett hål kvar att laga, nu blir jag livrädd att laga det hålet, om kag ska få värk i tänderna. Vad kan detta bero på?
Hej!
Det är svårt att säga vad det onda beror på när jag inte kan se hur det ser ut nu eller hur det såg ut innan lagningarna gjordes. Det kan ha varit mycket djupa hål nära in till pulpan (nerven) i tanden. Det kan också uppstå spänningar i tanden i samband med att en compositfyllning härdar.
Försök att prata med din tandläkare igen om problemen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har i två dagar haft ont i min visdomstand och har fått ont i halsen och när jg gapar som följd. Är det något som brukar gå över eller bör man uppsöka tandläkare?
Hej!
Ibland kan det onda gå över av sig själv men om det fortsätter att göra ont bör du söka tandläkare. Om du skulle bli svullen på insidan av tanden ner mot munbotten är det viktigt att söka akut hjälp snabbt eftersom antibiotika då behövs.
God Jul!

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. I framtänderna i underkäken har det börjat ömma, det ömmar ända ner i hakan när jag känner där. Har inte ilningar och kan använda tänderna som vanligt. Vad kan det vara?
Hej!
Det är omöjligt att att säga vad det ömma kan bero på utan att ha undersökt dina tänder.
Ömheten skulle kunna bero på att du pressar tänder och att någon eller några tänder då blir överbelastade.
Jag tycker att du ska ta kontakt med din tandläkare för en undersökning så att rätt diagnos kan ställas och du kan få hjälp att göra något åt det ömma.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har sedan strax före jul haft besvär med min käke, på den högra sidan. I början värkte den och det var svårt att gapa ordentligt. Försökte jag gapa knäppte det liksom till i käken och det gjorde ganska ont. Ringde till min vårdcentral efter nyår och sköterskan tyckte att jag skulle vänta några dagar och se om det blev bättre. Nu är det mars och det har blivit bättre men det är fortfarande inte bra. Jag kan gapa och det är inga större besvär med att tugga men min käke passar inte ihop längre när jag biter ihop. Lite mer specifikt är det på högra sidan, precis i benet, nedanför örsnibben, om ni förstår vad jag menar. Det har blivit någon slags förskjutning eller någon typ av svullnad just på det stället. Vet ej om jag ska vända mig till min tandläkare eller om jag ska vända mig till min vårdcentral. På vårdcentralen tycker dom att jag ska prata med min tandläkare men spontant känner jag att det inte är tänderna som är problemet. Vad tror ni? Uppskattar väldigt mycket att man kan ställa frågor här. Tack.
Hej!
Roligt att höra att du uppskattar 'Fråga tandläkaren'.
Vad det gäller din fråga är det svårt att svara på vart du först ska vända dig.
Om det fortfarande känns som om tänderna inte passar ihop kanske du ska ringa tandläkaren först för en kontroll. Det kan hända att tandläkaren ber dig att sedan vända dig till sjukvården, men du måste ju börja någonstans.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Har en molande värk i övre tandraden som går och kommer.Har varit hos tandläkare men han hittar inga konstigheter.Har stora fyllningar i tänderna, kan det bero på detta eller vad kan det vara?Känns inte speciellt roligt med denna molande värk hela tiden.
Hej,
Det är jätte svårt att säga vad orsaken kan vara. Eftersom värken kommer och går är det svårt att ställa en diagnos och man kan behöva avvakta och se hur det fortlöper. Stora fyllningar kan ibland börja ge besvär eller om man har börjat pressa tänder så kan det också vara en eventuell orsak. I överkäken kan bihålorna ibland orsaka ömhet i tänderna, så om du är förkyld kan detta också vara en orsak.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag har fått en inflammation i käken och fick kåvepenin utskrivet. Det jag undrar är om jag prompt måste äta penicillinet eller om det kommer läka av sig självt.
Hej,
Om din tandläkare har bedömt att du behöver penicillinet pga infektion rekommenderar jag att du gör det och då hela kuren som är ordinerad. Risken finns annars att infektionen sprider sig om den inte behandlas.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej. Alla mina tänder är förstorda och jag har jätte ont. Säkert måste opereras till vilken klinik ska jag gå att hjälpa mig.
Hej!
Titta på Distriktstandvårdens hemsida så ser du var våra kliniker ligger. Välj den klinik som ligger bäst till för dig och ring dit och boka en tid för undersökning.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Fick se igår att framtänderna i nedre käken syns mycket mera tydligt genom tandköttet. Känns som att det är en kant under framtänderna, och det syns tydligt att det är en förändring där. När man känner med fingret så känns det nästan vasst runt tänderna genom tandköttet. Har lite ilningar i tänderna. Går på behandling av spondylatrit så jag äter sulfa. Men har inte sett någon biverkning i beskrivningen ang mun problem. Tacksam för svar.
Hej,
Jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare för att titta på detta. Det är svårt att säga vad det kan vara utan att titta på det.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Har fått ett hål på innersidan på samma tand som jag fick rotfyllning i hur kommer det sig att jag har ont i den tanden för den ska väll vara död? Och hur behandlar man detta förutom att dra ut den
Hej,
Ja, tanden i sig bör du inte känna av. Kan det vara att det ligger nära tandköttet?
Jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare då du säger att du har ett hål så kan hon/han titta mer på det.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Har en konstaterad infektion i vänster framtand. Rensade tanden under ett akutbesök för ca 4 veckor sedan. Tanden var då symtomfri i ca två veckor men började sedan bli mer öm och det kändes som att det spände i den. Tog tillslut kontakt med min tandläkare igen som förklarade att tanden blev helt rensad under förra besöket men hon rensade lite till och bytte ut den bakteriedödande vätskan i tanden. Det har nu gått tre dagar sedan dess och smärtan är densamma. Känns mer som att det gör ont i tandköttet ovanför än i själva tanden. Är orolig att infektionen gått upp i käkbenet. Tandläkaren har inte tagit några röntgenbilder sedan första besöket då infektionen konstaterades. Kan det ta såhär lång tid innan man blir smärtfri? Tanden ska ju vara död eller kan infektionen sitta i vävnaden runt om tanden? Ska inte fylla igen tanden förens i december.
Hej!
Ibland tar det tid innan en tand med en infektion blir symtomfri. Det beror på att det kan ha blivit en infektion i benet runt om rotspetsen. Den infektionen kan kroppen själv läka om det är rent och bakteriefritt inne i tandroten men det tar lite tid. Därför kan tanden kännas öm en tid efter att den rensats ur.
Om du har mycket ont eller om det har blivit värre efter att tanden har rensats tycker jag att du ska prata med din tandläkare.
Om du känner att det långsamt blir bättre och bättre kan du avvakta en tid.
Man brukar vänta några veckor med att rotfylla tanden efter att den rensats ur. Tanden bör då vara symtomfri.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Jag är en ensamstående mamma med en tonårsdotter.Jag lever på sjukersättning o får det knappt att gå runt.Jag har en fruktansvärt tandvärk i hela högra sidan. Det har nu spridit sig upp till ögat o örat o neråt halsen.Jag har absolut ingen möjlighet att lägga pengar på tandläkare då jag inte har några.Har nu inte kunnat äta något alls på tre dagar, fått i mig lite vatten o värktabletter.Min fråga är.Finns där nån hjälp man kan få ?? Har så ont så jag vet snart inte vart jag ska ta vägen :(Tacksam för svar.
Hej!
Tråkigt att du har så ont och inte har kunnat söka hjälp.
Hör efter på ditt socialkontor om du kan få lite hjälp därifrån för att få bukt med det värsta onda.
Sedan finns möjlighet att söka ett lån för tandvård men då måste man först se ungefär vad som behöver göras och vad det kostar.
Det kan också finnas möjlighet att söka bidrag från någon fond för fortsatt tandvård (t.ex. genom kyrkan).
Ta kontakt med närmaste Distriktstandvårdsmottagning och förklara hur det ligger till.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Jag har problem med min käke på höger sida under tinningen, det har ömmat till och från under drygt en månads tid och ett par gånger har jag hört ett högt 'knak' och om käkbenet har hoppat till. Inne i munnen lägst in där käkbenen möts (på samma sida) har jag ett områden som är irriterat/inflammerat som har ömmat till och från lika lång tid.Bör jag uppsöka en tandläkare eller läkare med dessa besvär?.tack för erat svar!
Hej! Börja med att prata med din tandläkare. Kanske är det en visdomstand på väg. Det kan ibland vara mycket ont om plats där den försöker växa ut och det blir då ofta irriterat.
Om tandläkaren inte hittar något speciellt kan du kontakta läkare om besvären fortsätter.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag har en del hål och lagningar. Just nu vet jag om att jag har tre hål som måste lagas, sen kan det vara några som varit på gränsen till att behöva lagas. Ska till tandhygienisten snart och se hur det ser ut.Senaste dagarna har en av mina tänder börjat isa vid lite håradre tryck och om man trycker själv med nageln.Betyder det att det är ett hål där som behövs lagas? (Minns inte om denna tand blivit lagad senaste månaderna då jag gjort ett gäng redan)Kan detta vara pulpan som håller på att bli inflamerad och kommer behöva rotfyllning? Jag har blivit så mycket bättre på att sköta mina tänder med både extra fluortandkräm, flurskölj morgon och kväll, mellanrumsborstar och vinkelborste. Röda placktabletter ibland och tandtråd. Sköljer också munnen med vatten efter måltid. Och självklart dricker jag det tillsammans med maten.Äter också regelbundet och försöker hålla mig till sötsaker på helgerna.Så för mig tycker jag det låter omöjligt att ett hål som eventuellt behöver lagas går till att bli en rotfyllning, speciellt när jag sköter mig så bra?Visst händer det enstaka gånger att jag är iväg och kanske 'småäter' oftare än 3-4 timmar mellan gångerna eller tar mig en fika ibland.Kan ett vanligt 'lite större' hål göra att det isar? Eller vad kan orsaken vara till ilningar i tänderna?
Hej!
Ett lite större hål i en tand kan isa och ila. Det kan också en mycket nött, sliten, tand göra och även en blottad tandhals, rotytan på tanden. En spricka i tanden kan också ge ilningar.
Pulpan i en tand med en mycket djup lagning kan enstaka gånger bli inflammerad och behöva rotbehandlas.
Jättebra att du nu är så noga med dina tänder. Fortsätt med det.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har problem med min visdomstand, mest den som sitter nere. Det är ömt på tandköttet vid den, och säkert lite uppsvullet. Och då så irriterar tandköttet mot tanden jätte mycket. Sen är min halskörtel uppsvullen på samma sida som det här, vet inte om det har något sammanband? Kommer det här att försvinna av sig själv. Haft det här i två dagar nu. Mvh malin
Hej!
Det är ganska vanligt att man får ont av visdomständerna i underkäken när de är på väg fram. Ofta blir det en ficka ner mellan tanden och tandköttet där det ofta är mycket svårt att göra rent även om man är noggrann. Bakterier i tandköttsfickan irriterar och det blir ofta inflammerat, ont, rött och svullet runt tanden. Det kan också bli en infektion med varbildning.
Hör av dig till din tandläkare så fort som möjligt så kan du få hjälp att spola rent i tandköttsfickan. Ibland får man lov att spola vid ett par tillfällen. Enstaka gånger kan man också behöva antibiotika, men det är sällsynt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har haft mycke problem med mina tänder sista dagarna ha jag känt att de e öm å svider å är sår vid tandkanten i tandköttet och i överkäken. Vem vänder jag mig till? Orolig att ha någon farlig sjukdom eller så.
Hej,
Det är svårt att säga vad det kan vara utan at titta på det i munnen. Men det låter som att det har blivit någon skada på tandköttet. Har du nyligen bytt tandborste? Det kan även vara en inlfammation i tandköttet så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare eller tandhygienist så att de får titta på det och hjälpa dig med besvären.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

hej! jag har visdomständer som krånglar. mest än som gör ont och blir inflamerat och luktar äckligt. hur mycket skulle det kosta dra ut den? är inte kund hos er i nuläget.
Hej! Kostnaden för att ta bort en visdomstand varierar beroende på om tanden har kommit fram helt eller delvis och på hur rötterna ser ut. Ibland går det lätt att ta ut en visdomstand, ibland måste tanden opereras bort.
Kostnaden på 100% (innan rabatt från Försäkringskassan) kan variera mellan 1305kr och 3700kr.
Tag kontakt med en tandläkare som undersöker tanden och troligen tar en röntgenbild så kan du sedan få en mer exakt uppgift om vad just din tand kosta att ta bort. Den kanske inte behöver tas bort? Om det är en djup ficka bakom tanden kan det ibland räcka med att spola ur fickan.
Försäkringskassan lämnar rabatt på kostnader som överstiger 3000kr (kostnaden för all tandbehandling under ett år räknas ihop och ligger till grund för rabatten).

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej ! Tandläkaren säger jag måste Göra om en rottfyllning på en redan rottfylld tand ( för ca 4-5 år sen) fast jag inte har ont så säger dom att det är inflammerat ? Kan man se inflammation på röntgen ? Och om de nu är inflammation varför har jag inte ont? Och om jag avvaktar och skulle få ont är det då försent att rädda tanden ? Känns lite som att dom måste hitta något för annars har jag bra tänder . Tacksam för svar mvh
Hej!
En infektion vid en tandrot syns oftast på röntgenbilden.
Även om du inte har ont nu bör man behandla tanden för att få bort infektionen. Det finns risk för att du kan få mycket ont annars. Det är heller inte så bra för resten av kroppen att gå omkring med en infektion.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej, jag är en 19-årig tjej som upplever en svidande känsla i mina framtänder i underkäken. Har lite svårt och avgöra om det är tänderna eller tandköttet eftersom det känns som att det svider någonstans däremellan. Problemet är den att jag fått opererat bort en cysta i det området och i samband med det varit tvungen att rotfylla mina 3 framtänder och inte minst har en rotspetsoperation gjorts. Var nyligen på 1 års kontroll och då såg allt bra ut, upplevde inga symptom. Men nu kommer en svidande känsla tillbaka, har kännt det lite då och då innan, men börjar bli lite irriterande nu. Vad kan det bero på? Är det något jag bör kolla upp? Tidigare har jag fått det påpekat att det kan vara tandköttet men det varken blöder eller är rött i det området.
Hej,
Det är svårt att svara på enbart utifrån det du skriver, så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare som får titta på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Har under nån dag haft väldigt ont i tanköttet på vänster sida i nedre käken. När jag känner så är smärtan värst under tanden näst längst in. Jag har varken ont eller är öm i tanden. Har även börjat ståla uppåt. Är i Österrike för tillfället och kommer först hem om 4 veckor. Vad är detta och vad ska jag göra?
Hej!
Kanske har det fastnat något mellan tänderna så att tandköttet har blivit inflammerat. Det kan också sitta tandsten under tandköttskanten och irritera.
Det bästa är om en tandläkare får titta på dig för att kunna avgöra varifrån det onda kommer.
Du skulle kunna prova att skölja med klorhexidinlösning 0,1 - 0,2% ( finns på apotek) ett par dagar och se om det hjälper. Om inte, tycker jag att du ska kontakta en tandläkare.
Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidin. Då får du inte samma antibakteriella effekt av klorhexidinet.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej!jag har 3 visdomständer och jag har gannska mycket besvär från och till med dom. blir infekterat och ömt plus jag får sån dålig andedräkt. vad kostar det och dra ut dom?
Hej!
Kostnaden för att ta bort en visdomstand kan variera mellan 1350kr och 3700kr på 100% beroende på om tanden är enkel att ta bort eller om den måste opereras bort. Försäkringskassan ger rabatt på kostnader som överstiger 3000kr. Kostnaden för all tandbehandling som görs inom ett år läggs ihop och ligger till grund för rabatten. Hör med din tandläkare exakt vad det skulle kosta för dig. Kanske har du gjort någon annan tandbehandling där kostnaden också räknas in så att du får mer rabatt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

På nedre raden på båda tänderna som är näst längst in (på varsin sida) är det jätte vitt. Ibland gör det lite ont också.. Det ser även ut som att det är ett hål i en av dem. Jag är 14 snart 15 år gammal
Hej
jag tycker du ska ringa och boka tid för undersökning hos din tandläkare, det är möjligt att det är hål i tanden eftersom det gör ont ibland. Det är bra att kontrollera detta så snart du kan.

Caroline Arnell, Leg. Tandläkare

Hejsan! Sedan några dagar tillbaka har jag några (4-5) lodräta små sår på tungspetsen som svider lite, och särskilt i samband med mat som har hög syra. Då jag är obekväm med förändringar i munnen undrar jag om sådana sår kan uppstå vid vanliga virusinfektioner eller något annat ofarligt. Det ska tilläggas att jag varit förkyld och slarvat lite med tandborstningen under den senaste tiden. Såren har suttit där några dagar nuMvh,
Blåsor i munnen kan uppstå i samband med en virusinfektion. De kan göra mycket ont och vara känsliga för stark och syrlig mat och dryck. Det kan ju också vara så att du dragit tungspetsen mot skären på underkäksframtänderna när det känts irriterat på tungan.
Om det inte läkt på tungan inom en vecka är det bra att söka tandläkare för en kontroll.
Noggrann munhygien är alltid viktigt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Jag har ett sår som ömmar och blöder när jag försöker borsta och rör med en tops. Jag har haft det i 5-7 dagar nu om inte mer. Jag brukar ha god tandhygien och om det är något så brukar det läka snabbare än så här. Ni kan inte rekommendera mig att borsta på det utsatta området för det hjälper inte. Jag är rädd att det är infekterat utav olika anledningar.
Hej Olof,
Det är bäst att du bokar en undersökningstid så man kan ta en närmare titt på detta sår.
MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare.

Victoria Grishina, leg tandläkare

Hejsan jag har ont i mina tänder på vänster sida från framtänderna o sen åt vänster i flera tänder gör det så förbaskade ont. Kan tillägga att jag har senaste vecka vaknat av att jag har bitit tänderna på natten. Snälla vad ska kag göra???
Hej!
Pressar eller gnisslar tänder på nätterna gör de flesta av oss lite då och då. Vissa gör det mer, andra mindre. Det kan göra att tänderna blir väldigt ömma, mest på morgonen när man vaknar. Ofta sker det periodvis när man har mycket omkring sig eller är stressad. En bettskena att ha på tänderna under natten kan lindra besvären genom att fördela krafterna som uppstår och bidra till avslappning.
Om dina besvär besvär håller i sig bör du söka tandläkare för en undersökning. Det finns ju en möjlighet att det onda inte beror på pressning eller gnissling utan orsakas av något annat.

Inger Knutsson Stålhandske

HejJag lagade mina käktänder som liten nu för ett tag sen så bet jag sönder en av de.. Har nu ett stort hål som jag kan känna med tungan.. Har börjat nu att ila och göra lite ont..Har en otrolig tandskräck och vill inte gå till tandläkaren dessutom är jag nästan säker på att jag kommer att behöva laga den och har inte råd då jag nu dessutom är arbetslös.. Vad ska jag göra???Känner mig jätte deprimerad över detta.
Hej!
Jag tycker att du ska gå till tandläkaren för en undersökning och få ett förslag på vad som kan göras med din tand och ungefär vad det kommer att kosta.
Tala om för tandläkaren att du är tandvårdsrädd.
Om man är mycket orolig inför en behandling kan man ibland få lite lugnande medicin strax innan behandlingen.
Vänta inte för länge med kontroll av tanden. Risken är att skadan blir större och behandlingen mer omfattande och dyrare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Barnet är drygt tre år, han har tandvärk, hål i båda hörntänderna, det har tandläkaren konstaterat. Är det vanligt att få värk i mjölktänderna? Vad kan man göra då han är jätte rädd för läkare?
Hej Sofia,
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare

Victoria Grishina, leg tandläkare

Jag har slamsor av något som irriterar mig mellan framtänderna trots att jag kör med tandtråd, corsodyl pinnar etc. Har ni något mer tips? vad kan det vara? Jag har extrem hög arbetsbelastning och har inte tid att gå till tandläkaren just nu, men tips snälla jag blir tokig!mitt personnr är 5405291211 och sist jag var hos tandläkaren skrapade ni båda sorternas tandsten. Vad kan det vara?
Hej,
Det är jätte svårt att säga vad det kan vara utan att titta i munnen. Det låter dock som att något har fastnat eller att det är tandköttet som besvärar. Hoppas att det löser sig snart annars är du välkommen att höra av dig till vår klinik på Drottninggatan 65 som har helgöppet. Kanske kan vara en lösning för dig trots arbetsbelasningen?

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Hej. Jag har haft bekymmer nu i 3 dagar med svullnad och värk på vänster sida nere där visdomstanden ska komma upp. Första dagen var det så svullet så jag inte kunde bita ihop riktigt och jag hade kraftig värk. Detta gick över under nattens gång och dagen efter gjorde det inte så ont längre, men fortfarande lite svullet. Dag 3, började det göra ont direkt efter jag åt lunch. Det gör fortfarande ont men det är inte speciellt svullet nu. När jag drar tungan över känns det som att det blöder, men jag ser inget blod. Jag befinner mig just nu i ett annat land än Sverige och undrar nu därför om jag bör söka upp en tandläkare här i USA? Om det kan va visdomstanden som spökar eller bara en infektion? Tack. Mvh
Hej!
Det låter som om det kan vara din visdomstand som orsakar besvären. Många gånger blir det en ficka i tandköttet runt en visdomstand som är på väg att växa fram. Där kan det fastna matrester och bakterier som kan vara väldigt svåra få bort själv, även om man är mycket noga med munhygienen. En tandläkare kan hjälpa till att spola rent i tandköttsfickan.
Om besvären fortsätter är det bra om du träffar en tandläkare och får hjälp att spola ut fickan. Risk finns annars för en ordentlig infektion, feber och svårigheter att gapa.
Om du skulle bli mycket svullen på insidan av tanden och ner mot munbotten är det mycket viktigt att få det snabbt kontrollerat av en tandläkare eller läkare, eftersom du då kan behöva antibiotika för att undvika vidare spridning av infektionen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej,Hur lång tid är rimlig att ha ont i en djupt lagad tand? En första omgång lagades provisoriskt i maj, och mer ordentligt i augusti. Tiden efter den första omgången hade jag inga besvär alls, men blev känsligare efter andra omgången. Jag gick tillbaka till tandläkaren för 3 veckor sedan pga ilningar och smärta (dock utan smärtstillande) men det var inget direkt fel utan normalt att vara känslig i tanden. Smärtan finns nu fortfarande kvar som kommer och går men i tilltagande styrka emellanåt, så jag undrar nu hur lång tid är rimlig med smärta och vad jag kan göra för att undvika en eventuell rotfyllning?Tack på förhand!
Hej,
Upp till 2 mån kan man ha ilningar efter en fyllning, speciellt om det varit en djup fyllning. Blir besvären dock mer ihållande eller förvärras kan det vara så att tanden inte klarat sig så som man hoppats och en rotfyllning kan behövas. Försök att hålla rent som vanligt och använd fluortandkräm. Dock är det svårt att säga något mer konkret du kan göra i efterhand för att unvdika en rotfyllning. Det är 'lite upp till tanden' nu att försöka återhämta sig från ett djupt kariesangrepp.

Linnéa Linnér, Leg tandläkare

Min son är snart 3 1/2 år vi var på en 3 års koll hos tandläkaren rutin koll för 2 mån o allt såg fint ut! Min son har nu sen ett antal veckor klagat på att det gör ont när jag borstar i hans överkäke på en kindtand där...han säger att det gör jätteont när jag borstar på den...jag ser inget o han verkar inte ha ont annars bara när jag borstar! Med vänlig hälsning, Lena ska jag ringa för en ny tid? Kan det va ett hål ändå ? O hur gör man då lagar man på så här små?
Hej!
Ta för säkerhets skull kontakt m. tandläkaren för en ny kontroll. Det kan vara en irritation eller blåsa i tandköttet.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag var hos tandläkaren för ca 1 år sedan pga att jag fick ont i tänderna när jag åt choklad och tänkte att det kunde vara hål. Men tandläkaren hittade ingenting och sa att det inte var någon fara då dom inte ens kunde hitta början till hål. Men nu så här 1 år senare och det gör fortfarande ont och längre stunder så börjar man ju fundera på om det verkligen stämde? Jag har varit extra noga med munhygienen och avstår ofta från sötsaker för att det gör ont i tänderna, men de få gånger jag ger vika tycker jag att det gör ondare och ondare. Men i övrigt har jag inga problem med värk eller liknande. Borde man gå till tandläkaren igen även fast dom sa att jag inte behövde komma tillbaka på 2 år?
Hej!
Att dina tänder gör ont när du äter sötsaker behöver inte bero på hål i tänderna. Nötta tandhalsar och/eller tunnsliten emalj liksom sprickor i tänderna kan också ge symtom.
Om du har mycket besvär tycker jag att du ska kontakta din tandläkare igen för en ny kontroll. Kanske fluorlackning av tänderna kan hjälpa. Du kan också skölja tänderna hemma med fluor (t.ex. Flux 0,2%, finns på apoteket) en gång om dagen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Vad gör man vid inflammation i tandköttet?
Man borstar tänderna mer regelbundet, morgon och kväll och då brukar inflammationen försvinna.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare

Varför blöder det i tandköttet?
Tandköttet blöder när det är inflammerat. Detta händer när bakteriebeläggningarna inte avlägsnas ordentligt med tandborste och tandtråd. Om tandköttet blöder ska du borsta och använda tandtråd noggrant. Inflammationen försvinner efter 3 till 5 dagar och tandköttet slutar blöda. Ett friskt tandkött blöder inte.

Macarena Magunacelaya, Leg. Tandläkare

Jag har ont i tänderna, i höger nederkäken. Tandläkaren säger att det inte är något fel på tänderna, kan det vara infektion i någon av dom? Jag känner spänningar i tänderna. Jag är 67 år och har bra tänder annars.
Hej Anna, Det är bra att du nyligen varit hos tandläkaren och fått dina tänder undersökta, och om det fanns något som behövdes åtgärdas även har gjort det. Att du nu har ont i tänderna kan ha flera orsaker som gör att du har de besvär som du beskriver. Kanske har du haft mer inre stress på sistone och pressat tänder nattetid. Det kan ge ömhet både i tänder, käkleder och muskler. Avspänningsövningar kan hjälpa dig att slappna av mer o minska pressandet, man kan även göra en s.k. bettskena för att avlasta tänderna. Det kan också vara så att du borstat tänderna lite för hårt och att de s.k. tandhalsarna blivit blottade, då kan det hjälpa att använda en tandkräm som dämpar detta, t.ex. Colgate Sensitive Pro Relief. Om smärtan / ömheten i tänderna inte släpper o ger med sig den närmsta tiden tycker jag att du ska söka hjälp hos din tandläkare igen. Vill du så är du välkommen att boka en tid för undersökning på en av våra mottagningar, det är svårt att svara så här utan att ha sett dina tänder, och vi kan då ge dig ett mer specifikt svar.

Malin Metzén, Leg. Tandhygienist

Har ni några akut tider hos er som man kan boka? Fick akut tandvärk under natten och vill kolla upp detta så snart som möjligt.
Absolut, det är bara att ringa in så får du hjälp med att boka en tid.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare

Om jag får ont i framtänderna så fort jag äter t.e.x en macka med sylt på, har jag ett hål i framtänderna då?
Det är inte nödvändigtvis fallet. Om du går på regelbundna undersökningar av dina tänder så finns det ingen anledning till oro. Det kan vara ilningar.

Victoria Grishina, Leg. Tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.