Varför får man tandvärk?
Tandvärk uppstår vanligtvis som en följd av infektioner eller inflammationer, olycksfall med skadade tänder, tandgnissling, tandlossning eller ett djupt kariesangrepp i tanden. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande och gå till tandläkaren regelbundet för att kunna förhindra problem såsom tandvärk.
Om du har akut tandvärk
Det är viktigt att du besöker tandläkaren direkt och inte går för länge med dina problem och besvär. Vi har akuttider och kvällsöppet så att du ska kunna få den vård du behöver så snabbt som möjligt. Om smärtan är för stark i stunden så kan du ta smärtstillande värktabletter.
Värktabletter för tandvärk
Om du behöver tillfällig smärtlindring kan du ta rekommenderad mängd paracetamol (exempelvis Alvedon) eller ibuprofen (exempelvis Ipren). Om tandvärken beror på en inflammation har smärtstillande med anti-inflammatoriska egenskaper bättre effekt, till exempel ibuprofen, naproxen eller diklofenak.
Vanliga frågor
Boka en tid här
Varför har jag tandvärk?
Tandvärk är ett relativt vanligt problem som kan uppstå av olika anledningar. Många gånger är det tandnerven som har blivit infekterad eller inflammerad.
Karies (djupa hål i tänderna)
Vid djupa kariesangrepp där karies passerat emaljen och ligger nära tandnerven längst in i tanden så kan ilningar och tandvärk uppstå. Ofta uppstår tandvärken först efter provokation av t.ex. kallt eller varmt intag eller om man äter något sött eller annan föda av en viss hård konsistens.
Ifall man inte gör något åt detta utan låter karies gå än djupare tills den når tandnerven så uppstår inflammation i tandnerven. Pulpit kallas detta tillstånd och i detta läge bör en tandläkare kontaktas omgående. Smärtan blir oftast oerhört stor. I detta läge måste man påbörja en rotbehandling för att bli av med smärtan och rädda tanden från vidare destruktion.
För att förebygga hål i tänderna bör du tänka över vad du äter/dricker (undvika socker) och vara noga med tandhygienen hemma. Regelbundna mål där du minimerar sockerintaget samt tandborstning morgon och kväll är grundläggande för att förebygga karies. En gång per dag bör du använda tandtråd eller annan rengöring mellan tänderna (plackers, mellanrumsborste t.ex.), det är väldig effektivt för att undvika hål i tänderna. Man kan dessutom med fördel komplettera med fluorsköljning.
OBS! Ilningar behöver inte ha en direkt koppling till karies utan kan bero på annat. Ihållande ilningar som varar i mer än två veckor bör kollas upp av en tandläkare.
Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.
Tandskador
Om du har varit med om en olycka och skadat tänderna kan tandvärk i munnen uppstå. Vid slag mot munnen eller en kraftig och plötslig sammanbitning av käkarna kan medföra skada på tänder. Tanden kan slås ut, en bit av tanden kan frakturera, tanden kan rubbas ur sitt läge på olika sätt eller bli lös.
Beroende på vad du har råkat ut för kan tandvärken variera på olika sätt. Om en bit av en tand slås ut/tappas kan du få kraftiga ilningar. När tänderna råkar ut för ett trauma kan tandnerven skadas vilket i sin tur ofta till infektion. Det kluriga är att det inte behöver synas på tanden i form av sprickor eller frakturer. En blödning som kan uppstå efter skada på tandnerven kan leda till att färgen på tanden ändras något.
Tandsprickor
Små eller stora sprickor på tänderna kan leda till att tandnerven blir inflammerad. Det kan resultera i isningar eller ilningar som oftast ger sig till känna vid tuggning eller hopbitning. Vid djupa sprickor kan det kännas mycket ömt och orsaka en mer ihållande smärta i tanden. Sprickor kan vara svåra att se med ögat och röntgen och man får ofta försöka lokalisera en spricka genom att man med provokation får bita på en så kallad frac-finder.
Blottade tandhalsar
Tandhalsen är den del av tanden där kronan övergår till roten. Själva tandkronan skyddas av emalj, och roten skyddas av ett tunt skikt som kallas rotcement. Tandköttet är det huvudsakliga skyddet som täcker tandhalsen och tandroten mot yttre påfrestningar.
När tandköttet drar sig undan bort från kronan så blottas tandhalsen, vilket gör att den underliggande roten inte har samma skydd längre. Det enda som skyddar roten är nu rotcementet, som inte är lika starkt och tätt som emaljen. Efter ett tag försvagas rotcementet och tandnerven reagerar med att ge ilningar. Nu kan det uppstå tandvärk genom dessa ilningar ifall man exempelvis dricker något kallt.
Fel teknik vid tandborstning och inflammationer kan vara en orsak till att tandhalsen blottas. Även ihärdig tandpressning kan leda till destruktion av tandvävnad som leder till ilningar och obehaglig smärta.
Fråga din tandläkare eller tandhygienist om hur du ska borsta tänderna ifall du inte känner dig säker eller fått information om detta. Undvik hårda tandborstar samt tandkräm som innehåller slipmedel.
Tandslitage
Det finns många orsaker till varför man uppvisar tandslitage med skada på emalj och dentin (som är namnet på den underliggande tandvävnaden under emaljen). Ibland märker man inte av detta och det rör sig oftast om en långsam process. Tandslitaget kan leda till ökad känslighet och sprickor. Tänder och lagningar på grund av långvarig underminering och påfrestning leder ofta till frakturer.
Ibland märker du av slitaget när du tappar en bit av en tand eller när du ser att tänderna har blivit kortare. Vissa får också en annan nyans på tänderna i takt med att tandens yta slits och emaljen förtunnats.
Slitage uppkommer vid bl.a. tandgnissling, tandpressning samt frät- eller slitskador. Det är viktigt att ha rätt kostvanor (undvik exempelvis att i alltför hög frekvens använda produkter med hög surhet så som exempelvis sport- och energidryck) och borsta inte heller tänderna för hårt. Fråga gärna din tandläkare eller tandhygienist för fler tips och råd.
Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.
Fyllningar som lossnar eller går sönder
Med en fyllning kan man på väldigt bra sätt ersätta tandvävnad som förlorats av olika anledningar och skyddar därmed tanden från värme, kyla och slitage. Om du tappar en fyllning kan det isa, ila, ömma och smärta i tanden. En fyllning är väldigt stark men kommer aldrig vara lika stark som den ursprungliga tandvävnadens emalj. Detta medför att man givetvis ska ta hand om sina tänder med fyllningar minst lika väl som sina andra tänder.
Blir hålet exponerat kan det komma in bakterier och förvärra smärtan och resultera i en infektion. Boka omgående en tid till din tandläkare. Beroende på hur mycket av fyllningen som lossnat kan det vara läge att söka akuttandvård. På Distriktstandvården har du två års garanti på lagningar.
Djupa lagningar
Djupa lagningar som sträcker sig inåt mot tandnerven kan orsaka besvär efter en tid. Pulpan är känslig och blir lätt inflammerad vid olika påfrestningar. Det kan skapa värk. Vet du med dig att du har lagat ett djupt kariesangrepp? Det kan vara orsaken till smärtan, ilningarna och ömheten. Det kan också hända att lagningen inte är tät, då kan det ila av olika saker så som kyla t.ex. Är tandvärken ihållande bör du kontakta din tandvårdsklinik.
Visdomständer tränger sig fram
Människan kan få upp till fyra visdomständer (vissa kan även få ytterligare en tand). De sitter längst bak i käkarna och kommer vanligtvis fram i 16-27 årsåldern. Ofta är visdomständerna helt eller delvis täckta av tandkött, vilket försvårar rengöringen av tanden. Detta kan resultera i en bakterieflora området resulterande i att en inflammation uppstår samt även infektion om besvären blir än större. Detta ger svullnad, kraftig känslighet i området samt värk.
För att få rent längst bak kan du:
- Använda en tandborste med litet borsthuvud som kommer åt längst in. Vi rekommenderar ofta eltandborstar till våra patienter.
- Det låter kanske motsägelsefullt, men försök att inte gapa för mycket. Dra ihop käkarna lite så kommer du åt med tandborsten längre bak på utsidan av tanden som ligger emot kinden.
- Rör käkarna till höger och vänster. Du frigör utrymme för tandborsten att komma åt.
I samband med att visdomständerna växer kan du få feber/huvudvärk. Ibland blir du svullen runt visdomstanden, då kan det kännas som att halsen är tjock. Vi rekommenderar att du kontaktar din tandläkare ifall du börjar få dessa besvär av dina visdomständer. I vissa fall måste man ta bort dem.
Smärta efter tandutdragning
Om du har dragit ut en tand kan du uppleva att det värker i några dagar efter utdragningen. Beroende på hur komplicerat det varit att ta bort tanden så kan besvären efteråt variera.
Det är vanligt att det känns lite smärtsamt efteråt. Det kan även blöda och vara svullet – efter tre till fyra dagar brukar dessa besvär minska. Ge därför munnen lite tid till att läka innan du blir orolig och söker akut tandvård. Däremot bör du uppsöka tandläkare ifall:
- Svår smärta uppstår, kan vara en infektion som kommit efter tandborttagningen.
- Du svullnar upp kring ögonen/tungan/kinderna
- Det slutar inte blöda
- Du får ihållande feber som varar och stegrar tre dagar efter behandlingen
- Det kommer en ovanligt dålig/illaluktande odör från munnen
Tandgnissling och tandpressning (bruxism)
Att gnissla och pressa tänder är vanligt och detta kallas för bruxism. Många gör det i sömnen utan att veta om det. Att pressa och/eller gnissla tänderna mot varandra är ansträngande, därför kan du uppfatta stelhet i käkarna, ofta om morgnar. Huvudvärk, allmän värk samt smärta i käkarna och knäppningar kan vara tecken på att du kanske haft en period av tandpressning eller tandgnissling under natten.
Vid tandpressning och tandgnissling utsätts tänderna för slitage vilket kan vara ett sätt för dig att upptäcka ifall du kanske gjort detta omedvetet i sömnen. Alla får nämligen inte besvär med värk eller smärta. Tandslitaget är dock något som bör förhindras oavsett. För att motverka vidare tandslitage samt minska risk för huvudvärk och värk i käkmuskulatur finns bland annat bettskena som hjälp och används då under natten när du sover.
Tandlossning (parodontit)
Tandlossning orsakas av flera faktorer. Tandsten som får ligga kvar länge drar till sig bakterier som i sin tur orsakar en inflammation i tandköttet. Det finns också ärftliga faktorer som spelar in samt rökning och renhållning huruvida man utvecklar tandlossning.
Det är ofta svårt att rengöra i tandköttsfickan vilket gör att bakterierna lättare rör sig djupare ner mot roten och tandbenet. Om du blöder vid tandborstning, eller om du känner att dina permanenta tänder sitter löst eller ser ut att bli allt längre, då kan det vara ett tecken på tandlossning. Kontakta din tandhygienist eller tandläkare.
Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.
Var vaksam
En del gånger kan det uppfattas som tandvärk när du drabbas av bihåle- eller käkledsinflammation samt kärlkramp. Egentligen sitter värken på andra ställen i ansiktet, men det kan lätt missuppfattas.
Käkledsinflammation uppstår till följd av tandgnissling eller om man får ett slag mot underkäken. Inflammationen sitter då i käkledskapseln precis framför örat. Trigeminusneuralgi är en nervsjukdom som leder till att minsta beröring i ansiktet kan kännas som ett hårt slag. Bihåleinflammation kan vara en orsak till att patienter kommer till tandläkaren med symtom av tandvärk. Då kan det vara bra att tänka på att en bihåleinflammation vanligen ger smärta på båda sidorna om näsan. Dock kan man få en infektion i tandens rot som sedan orsakar en bihåleinflammation vilken oftast bara ger smärta på en sida.
Tur i oturen…
Tandvärk går så gott som alltid över! Ibland krävs små åtgärder. Ibland krävs mer avancerade åtgärder. Kontakta din tandläkare och berätta var du har ont och hur kraftig smärtan är. Förmodligen kommer du få en tid för undersökning för att lokalisera problemet och varför värken har uppkommit. Vid akut tandvärk kan du givetvis komma till oss för omedelbar tandvård.
Behandling vid tandvärk
När du träffar din tandläkare får du frågor om dina symptom. Därefter tittar tandläkaren i munnen och känner och knackar kanske på några av tänderna för att se om det känns lite mer i någon tand. Röntgenbilder kommer tas på det området du har värk ifrån och tandläkaren kommer även att utsätta tanden för kyla, luft eller små elimpulser för att stämma av hur tandnerven mår.
Om infektionen är i ett tidigt skede ses den inte alltid på röntgen och ibland måste man avvakta med att t.ex. borra i en tand för att vara helt säker på exakt vilken tand som ger problem. En sjuk tand behöver ofta antingen rotfyllas eller tas bort. Om du bara är öm i tänderna kan man bara behöva slipa på en för hög fyllning eller göra en bettskena till dig som biter hårt och gnisslar på nätterna (bruxism).
Vi svarar på dina frågor
Du kan när som helst ringa till oss. Distriktstandvårdens Klinik på Drottninggatan 65 i city har öppet hela helgen och kliniken i Södertälje har öppet på lördagar. Hela veckan ser vi till att du får svar på dina frågor och hänvisar dig till rätt typ av vård via vår telefonrådgivning. Vi är experter både på barn- och vuxentandvård. Du kan alltid besöka oss för akut tandvård. Akuta fall prioriteras.
Måste jag besöka tandläkaren?
Det är viktigt att du söker i tid och inte går för länge med dina problem och besvär. Hellre arbeta förebyggande än att vänta och riskera att tand- och munbesvären blir värre. Vi står för tillgänglighet och gör allt vi kan för att du ska få den vård du behöver så snabbt som möjligt. Vi vill undvika långa väntetider och arbetar intensivt för att du ska få komma till en klinik i närheten av dig.
Vad kan hända om jag härdar ut och inte besöker min tandläkare?
En obehandlad inflammation i tanden kan lugna ner sig men ligger smygande. Ibland försöker kroppen göra sig av med bakterierna som orsakade inflammationen genom att bilda en varbildning (abcess). Kroppen försöker göra sig av med bakterierna, som i form av var, antingen tömmer sig via en liten kanal (fistel) genom käkbenet eller kinden eller så blir det en svullnad som växer till sig och blir större och större om varet inte töms. Ifall varet töms, då minskar trycket och värken försvinner för ett tag. Dock kommer besvären tillbaka tills man behandlar orsaken. Om varet tömmer sig inåt munnen och in under munbotten finns risk för väldigt akuta komplikationer. Om du känner svullnad eller hårdhet i munbotten, sök hjälp direkt.
Låt oss hjälpa dig! Kom på en undersökning så utreder vi besväret och lägger upp en behandlings- och kostnadsplan.
Det är väldigt svårt att ge något annat råd utan att man undersöker dig, det vill säga att man tittar och eventuellt tar en röntgen från området.
Om det bara är problem från tandköttet borde det bli bättre med all rengöring man och du själv gjorde.
Det är bättre att du bokar en tid med en tandläkare.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Leg. Tandläkare 2024-11-18
per mail utan att ha undersökt dig först.
Du får gärna boka en tid för undersökning hos oss
så kan vi ta fram en terapiplan samt kostnadsförslag utifrån dina
specifika behov och önskemål
Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-11-15
Har du feber, kraftigt svullnad och nedsatt allmäntillstånd bör du kontakta din klinik och be om en tid för kontroll. Det är ovanligt med postoperativa infektioner som behöver behandlas med antibiotika men det får en tandläkare avgöra efter ett fysiskt besök.
MVH P. Magnusson leg tandläkare.
Pernille Magnusson
Leg. Tandläkare 2024-10-11
Man måste komplettera med att göra rent mellan tänderna. Använda tandtråd eller mellanrumborstar annars fastnar matrester mellan tänderna och efter några dagar kan det står inflammation. Efter några veckor kan det bildas tandsten som också orsakar inflammation i tandköttet.
Om du redan har tandsten måste en tandhygienist skrapa bort den för att tandköttet blir friskare.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-08-30
Om det är bara lite svullnad runt tand försök att hålla rent men en liten tandborste som man kan köpa på apoteket och ev skölja med Corsodyl 2mg/ml 2ggr/dagl i en vecka.
Om det blir värre, du får mer svullnad, är allmänpåverkad etc är det bättre att du får en akuttid så man kan kolla.
Ha det så bra.
med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-07-29
Nu har jag fått tinnitus, kan det bero på den här
tanden?
Det är svårt att säga att det finns en samband med tinnitus.
Kanske det är en abscess som är på gång.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-07-26
Tyvärr vet jag inte riktigt vad du menar att det sticker ut i munnen. Så jag kan inte säga vad det är och vi kan ta bort det.
Bättre att du bokar en akut tid och beskriv vad saken handlar om. Besöket kostar 640 kr.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2024-04-19
För det mesta brukar kroppen ta hand om infektionen efter man drar ut tanden. Genom att källan till infektionen försvinner kan våra celler som vi har som försvarsmekanism neutralisera alla bakterier som orsakade infektionen.
Det tar tid men det brukar gå bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-14
Har man fått en inflammation i visdomstanden är det bästa att ta bort den när man väll fått infektion? Då det är ett tecken på att det är för svårt att göra rent?
Det beror på, ibland samlas matrester och tandköttet runt tanden blir inflammerat men det räcker med att man rensar extra noga och det brukar bli bra.
Får man återkommande infektioner, ligger tanden fel etc då kan det vara aktuellt med att dra ut den.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-07
Bättre att du bokar en tid med en tandregleringsspecialist där han kan ge dig besked om det går att fixa men bara tandställning.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-24
Ja, fråga din ordinarie tandläkare som ska undersöka dig och bedöma om det är något som vidare behövs utreda eller åtgärda.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-11
Orsaken att få inflammation i tandköttet kan vara att man har tandsten, plack som inte borstas borst etc.
Använd regelbundet tandtråd och boka tid med en tandhygienisten.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-22
Ja, besväret kan komma från käk-ansiktsmusklerna. Ibland får man ofta bihåleinflammation som kan kännas på tänderna.
Kolla med din läkare om man behöver göra någon utredning eller bara gå till någon naprapat.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-17
Kan det gå över av sig själv om jag rengör där varje dag? Eller måste man besöka tandläkare?
Det kan bli bra om du bara rengör det själv, men om det blir värre till exempel att du får ont, blir riktig svullen i kinden, kan inte tugga eller gör det ont för att svälja etc då måste du boka en akut tid hos oss.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-08
Jag var hos min tandläkare i onsdags, har en tandinfektion och äter nu penicillin, men det hjälper inte. Har enorm smärta. Kan man dra ut tanden trots att det finns infektion?
Svårt att svara, man brukar att känna förbättring efter 2-3 dagar med penicillin kuren. Är du riktigt svullen? tycker du att det blivit värre? man kan komplettera med en annan antibiotika.
Angående att dra ut tanden det är fall till fall. Men efter 2-3 dagar med pc-behandling brukar det kunna gå bra.
Kontakta din tandläkare och fråga så kanske du behöver mer antibiotika eller smärtstillande.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-05-04
Har en djup tandficka vid en tandkrona och får inflammation som blir bra men återkommer efter en tid. Behöver jag dra ut kronan på grund av detta heller finns andra alternativ
Det svårt att svara nu utan att man ser på bilderna och i munnen etc. Brukar gå regelbundet till tandhygienisten och tandläkaren för rengöring och kontroller?
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-03
En rotfylld tand tar det längre tid för att dra ut så vi brukar boka tiden själva när vi har undersökt tanden.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-22
Vi har specialister som kan hjälpa dig med det. Boka tid för undersökning först med en tandläkare eller tandhygienist som ska skicka remissen till specialisten.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-11-01
you need to book an appointment first and then we can ge you and then we can see what the problem is and how we can help you.
Best regards.
Carmen Camacho
leg dentist
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-09-28
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-07
Jag har haft problem med tandpressning i många år. Använt bettskena, och nu har jag varit hos en bettfysiolog. Men har fortsatt problem med smärta i tänderna när jag vaknar.
Min käke knäpper och spänner hela tiden.
Har väldigt kraftiga ilningar i nedre vänster tuggtand. Den tanden har nu lagats 2 gånger utan att smärtan ger med sig.
Har inte ont i själva tanden när jag tuggar, men det gör ilar när jag andas in med munnen. Det konstiga är att när jag står i duschen och det är varmt, ilar tanden nästintill ingenting. Mest ilar den när jag dricker kallt vatten och det kommer emot tanden.
Röntgenbilderna visar inga tecken på inflammation i tanden eller något. Min tandläkare har föreslagit en rotfyllning om inte ilningarna försvinner. Men det känns inte bra, med tanke på att det inte finns några skador.
Vad kan detta bero på?
Jag föreslår att man ta bort fyllningen och lägger en provisorisk fyllning som är snäll mot nerven och du får känna några veckor om det blir bättre innan man gör en rotbehandling.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-06
Men prata med din tandläkare.
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-05-11
Vi har behandlingar med lugnande eller lustgas om det behövs.
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-20
Jag har tändont sem är inte stark, men det gör lite ont varje gången som jag äter. Jag är i början av graviditet, är det säkert att gå till tandläkaren?
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-06
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-04
Har inte hört om att det gör ont att tappa tänder så undrar om det är vanligt eller kan bero på något annat?
Ha det så bra.
Med vänlig hälsning,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-23
Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-22
Ha lite tålamod.
Med vänliga hälsningar,¨
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-25
Jag har varit stel i käken i några dagar på vänster sida. Detta övergick sedan till en typ av låsning att jag inte kunde stänga käken helt på den sidan och bita ihop. Nu har det gått cirka 2 veckor och jag kan stänga ihop käken men det känns som att bettet inte är som vanligt och att jag gnisslar tänder då jag vaknar stel i munnen och får ofta huvudvärk.
Är det en tandläkare jag ska gå till vid dessa symptom?
Mvh Erik
Med vänliga hälsningar,
Carmen Camacho
leg tandläkare
Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-17
Sist jag var hos er hade jag tandköttsfickor och blödande tandkött. Gjorde en rejäl rengöring hos tandhygienist och efter det har blödningen slutat. Sköter tänderna noggrant nu.
tandläkaren sa att det var bra om jag kom på återbesök senare för att kolla om fickorna läkt. Undrar hur lång tid det tar? Tandköttet sitter lite löst runt en tand och gör det fortfarande. Ska jag vänta lite till och hoppas på att det läker? Var hos er för ca 3,5 månader sen. När är en bra tid för återbesök ang detta?
Mvh
Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-04-13
Visdomständer åtgärdas om de besvärar eller vid diagnos. Återkommande infektion är en indikation för att dra ut en visdomstand. Kostnaden beror på hur tanden ser ut och hur processen för utdragsingreppet förväntas vara. En tand kan dras ut med enkelt ingrepp eller kirurgiskt beroende på tandens status, anatomi och hur omkringliggande vävnad ser ut.
Boka gärna en konsultation eller undersökning så får du ett kostnadsförslag för din behandling.
Med vänliga hälsningar
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18
Vi har tyvärr inte möjlighet att boka videosamtal med behandlarna. Online bokar du besök till mottagning. Det är viktigt att hålla sig hemma vid förkylningssymptom eller misstänkt Coivd-19 smitta.
Du kan däremot ringa oss på 08 22 22 22 så gör vi vårt yttersta för att hjälpa dig.
Med vänliga hälsningar
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-14
Hoppas du mår bra!
Det låter ingen kul. Ifall värken fortsätter denna vecka ut tycker jag du ska kontakta kliniken och få en tid för kontroll.
God Jul.
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-12-23
Jag har inflammation efter den tredje molaren (nr 18) och undrar hur man hanterar det? Använder man tandtråd eller mellanrumsborste där?
Allt gott!
Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2020-11-19
Hoppas du mår bra.
Det är svårt att svara på. Jag kan rekommendera att du bokar en tid för kontroll hos tandläkaren.
Ha en fortsatt fin dag =)
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-16
Jag har ganska ont i kindtanden efter att jag fick den borrad samt lagad. Har haft smärtan nu i tre dagar.
Är det normalt eller behöver jag komma för en undersökning?
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-10-12
Med vänlig hälsning,
Karl
Ifall du inte fått någon bedövning så kan du äta direkt. Du får fortsätta att hålla rent där så borde du se en förbättring efter några dagar =).
Hoppas du får en fortsatt fin dag!
Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-09-17
Jag har problem med tandköttet för en vecka nu. Det gör inte så ont nu men det svullnat och lite hård liksom röda pimpel längst in bakom min sista tand. Är det akut eller farlig?
Detta kan vara allt från en blåsa på slemhinna som är ofarlig och försvinner av sig själv till en infektion i tandroten som gör att tanden behöver behandlas. Om (blåsan) sitter i mer än 1-vecka, du känner dig allmän påverkad eller är svullen rekommenderar jag dig boka en tid hos tandläkare för kontroll.
Med vänliga hälsningar
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-09-04
Prova ta smärtlindrings mediciner ifall detta är spänningshuvudvärk. Fortsätter värken på ett sätt att du blir allmän påverkad skulle det vara bra med en tandläkarkontroll.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-12
Det ska kunna kontrolleras om någon av dina tänder i det området har några avvikelser som gör att du har dessa symptom. Det är svårt att svara på hur bihåleinflammationsläkning kan gå till, detta är en fråga till allmänläkare eller öron-näs-hals. Om du har fortfarande besvär med tryckkänsliga mot specifik tand/tandområde kontakta gärna din tandläkare för kontroll. Du kan även höra med sjukvården om din symptom.
Lycka till
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06
Jag fick dra ut en tand hos tandläkare akut för att den hade gått sönder i ena tandroten.
Nu är det 8 dagar har gått men jag har ont i käken och nära örat. Hela tandköttet ser rosa ut och normalt. Har tagit värktabletter under dessa dagar men underbar att är det vanligt att ha ont så länge?
Mvh
Det kan finnas känningar kvar i regioner en period då läkningsprocessen är pågående även i käkben där tanden fanns. Om smärta inte ökar skulle jag rekommendera dig att avvakta och trappa ner smärtlindringsläkemedel gradvist. Känner du att smärtan tilltar så är det bra att ta kontakt igen med din tandläkare för en kontroll.
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-04-23
Jag är sexton och sen några dagar tillbaka har jag haft lite ont(bara då jag trycker till) i tandköttet/benet under mina mittentänder i underkäken. Det känns inte så mycket och är nästan borta, men jag är rädd att jag har ett hål. Jag borstar väldigt noga och det syns ingenting utifrån på tänderna där förutom att de växt lite närmare varandra på senaste tiden. Ska jag söka tandvård även fast värken försvunnit? Tack på förhand.
Jag ber om ursäkt för att du behövt vänta på svar.
Dessvärre är det så att hål i tänderna inte alltid gör ont och inte nödvändigtvis syns bara av att titta i munnen. Man kan behöva röntgen för att kunna bedöma detta. Det är bra att du borstar noga i området för då finns det en chans att hålet inte förvärras (om så skulle vara fallet). Jag tycker ändå att det vore lämpligt att boka en tid för undersökning hos tandläkare. Detta är något man kan titta på vid en vanlig undersökning, då man kontrollerar om det finns hål. Men skulle du ha akuta besvär är det bättre att boka en akuttid hos tandläkare. Man kan enkelt boka tid hos oss via vår hemsida.
Hälsningar,
Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16
Jag får väldigt ont när jag petar med nageln längst ner på en av nedre framtänderna, den gör inte ont i övrigt eller någon annan stans på tanden än på framsidan längst ner, vad kan detta bero på?
Vänliga hälsningar
Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-03-12
Det är möjligt att din tungpiercing har skadat tandköttet, men besvären du har kan också bero på något annat som tex inflammation i tandköttet pga tandsten. Eftersom tanden ilar/gör ont och dessutom upplevs lite lös så rekommenderar jag att du bokar en tid för att låta en tandläkare titta på tanden.
Mvh
Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-10
Det känns konstigt i under käken och när jag biter ihop. Typ framtänderna i underkäken...men gör inte ont eller så i tänderna och blöder inte i tandköttet...
Svårt att avgöra vad detta beror på. Om du känner att den känslan är något besvärligt boka upp dig för en kontroll hos din tandläkare.
Önskar dig en fin dag
Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-01-24
Utifrån din beskrivning låter det som att du har inflammation i tandköttet mellan två tänder. Jag skulle i första hand rekommendera dig att själv försöka hålla så rent du kan, med hjälp av tandtråd dagligen och tandborstning 2 gånger om dagen. Du kan även gurgla med koksaltlösning.
Skulle det inte bli bättre på 1-2 veckor kan du söka hjälp, kanske är du i behov av en tandhygienistbehandling.
Med vänlig hälsning,
Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-07
Jag har en inflammation under en käktand och även en spricka ligger under fyllningen.
I somras hade jag en intensiv smärta som satt i 1.5 vecka i halva käken.
Just nu ingen smärta. Bara öm över tanden och svårt att äta på den sidan.
Vad bör jag göra?
Tack!
Hälsningar Anki
det låter som att tanden inte mår helt bra än och att den behöver behandling. Boka gärna en tid för utredning av tanden så att en korrekt bedömning med röntgen och klinisk undersökning kan utföras.
Önskar dig en trevlig dag!
Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-11-08
Tack/ Maria
Nej. Jag rekommenderar att du bokar en akuttid för undersökning samt eventuell behandling av tanden. Väl på plats kommer tandläkaren att göra en bedömning om penicillin är aktuellt för dig.
Vi är vana vid att ha tandvårdrädda patienter och ser till att det känns ok för dig under besöket. Meddela gärna när du bokar att du är tandvårdsrädd, eller skriv det själv om du bokar på nätet, så är vi lite extra förberedda.
Ha en fortsatt fin dag,
Vänligen
Christina
Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-09-26
Jag åt musli när en flinga hamnade snett på mitt tandkött på undre tandraden så att det blev som en "ficka" i tandköttet med en lös flik på. Det gjorde riktigt ont när det hände men inte efter. Är det något som kommer läka av sig själv?
Om du inte fått problem av det nu efteråt är det ingenting du behöver oroa dig för.
Det brukar läka av sig själv, du får vara extra noga att borsta och använda tandstickor så det inte blir infektion i fickan vid tanden.
Lycka till
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-03
Den gula beläggningen är vanlig och är en plugg med bla blod som gör att blodet koagulerar och det slutar blöda.
Du kan skölja med Corsodyl i 5 dgr om du är orolig för infektion. Det är starkt bakteriedödande.
:-D
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26
Kontakta kliniken som drog ut tanden och be att få komma på en kontroll.
Om du känner dig sjuk kan du fått en infektion.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-26
Rötterna på tänderna längst bak i överkäken går ofta upp i bihålan och har man vätska där, som vid bihåleinflammation, kan man få ett ökat tryck på tändernas rötter och detta kan uttryckas sig som tandvärk. Att det känns mer då man går el rör på sig, är för att trycket ökar vid ökad blodcirkulation.
Med vänlig hälsning
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-18
Om man har tandköttsinflammation och har köpt bakteriedödande gel efter att ha haft inflammationen en vecka och har nu borstat med gelen i 4 dagar (ska borsta i tre till) men det har börja bli varigt (var det innan lite också), ska jag fortsätta borsta eller ska ja var mer försiktig, känns som det aldrig kommer läka om jag fortsätter borsta, men vet att det är bra o borsta o få bort bakterier. Hur ska man göra? Fortsätta borsta eller bara stryka på gelen? Är funderande.
Mvh Linnéa Afzelius
Jag tycker du skall försöka använda tandstickor med gel på istället för att borsta .T e x TePe orangea stickor från Apoteket. Blir det inte bättre inom några dagar utan värre, kontakta din tandläkare igen
Lycka till :-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-17
Att det knakar/knäpper i käken är vanligt och det kan vara så utan speciell orsak.
Om du känner di orolig eller om du får värk etc. tycker jag du ska uppsöka en tandläkare.
:-D
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-13
Du kan vara noga med att använda tandtråd eller tandstickor varje dag. Själv föredrar jag TePe´s orangea plaststickor som finns på Apoteket. Där finns även en slags gel, Corsodyl Gel som du kan sätta på stickorna, innan du använder dem. Även Corsodyl Gel finns receptfritt på Apoteket.
Corsodyl är antiinflammatorisk och bra att använda 5-7 dgr om det blöder i tandköttet.
Vanligaste orsaken och det viktigaste är att få rent mellan tänderna och det får man inte mede vanlig tandborste utan använd t e x plaststickor eller Plackers tandtråd och gör detta varje dag så kommer det sluta att blöda och göra ont.
Går det inte över är du mycket välkommen att beställa tid.
Lycka till!
:-D
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-04
Fortsätt borsta eller skölja med Corsodyl och borsta väldigt ordentligt över tanden. Oftast beror infektionen på att bakterier fastnat i tandköttsfickan i anslutning till visdomstanden.
Den sprider sig inte och går över så var ihärdig med borstning med antibakteriella medlet.
Att lymfkörteln känns är pga infektionen i tandköttet.
Ta kontakt med tandläkaren om du får feber och svullnar upp i kind/runt tand annars ka ndu fortsätta med borstning .Det kommer gå över :-D
Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28
Detta bör du diskutera med din tandläkare.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-23
Har haft ont i mina två visdomständer i nederkäken och dem har luktat illa (dem är lite uppe), så gick till min tandläkare igår för att kolla upp, varpå det kom var från båda tänderna när dem tryckte, dem spolade lite och jag fick en bakteriedödande tandkräm att använda.
Men jag är jätteorolig, läst mycket att sånthär kan spridas och att man bör göra något åt det så fort som möjligt? Löser det sig endast med en sån tandkräm? Jag har lite tandläkarskräck så blir väldigt orolig. Försöker trycka ut var och rengöra flera gånger om dagen. Tänker behövs ingen antibiotika eller liknande? Har ont uppe vid halsen och är röd längst bak. Till och från får jag värk som gör hela käken öm och ont i huvudet.
Dem sa att man bara tar bort visdomständerna om dem ger mycket problem, men anses inte detta vara ett problem? Jag har ju ont av det.
Har varit hos er förut en gång men det är en bit bort och tyckte ni var så himla bra så vänder mig till er då jag känner ni har kunskap!
Vad ska jag göra?
Tack på förhand, hoppas ni kan svara såhär på mejl.
Mvh, Madde
Du kan vara helt lugn. Det som hänt är att du fått en liten lokal bakterieinfektion under den lilla fliken av tandkött som ligger vid din visdomstand. Det är jättevanligt att detta händer eftersom det blir som en liten ficka där. Att borsta med krämen du fått (säkert Corsodyl Gel) gör att det kommer försvinna .
OM du skulle få återkommande infektioner kan det ev. vara läge att ta bort tanden, men detta är HELT ofarligt och kommer ej sprida sig. Ge det 3-4 dgr till och borsta flitigt med gel och vinkeltandborste (som gör att man kommer åt bättre under tandköttsfliken) så kommer det gå över.Det gör inget om det blöder när du borstar ,det är inte farligt och gör att bakterierna följer med ut.
Det behövs ingen antibiotika. Den påverkar hela ditt immunförsvar och hela kroppen medan den antibakteriella gelen bara behandlar infektionen där den sitter ; just vid tanden.
Lycka till!
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-18
Det är väldigt vanligt att det känns lite och väldigt olika hur länge.
Är du mycket orolig skulle jag rekommendera dig att gå till tandläkaren och kolla upp det och inte vänta tre månader.
Lycka till
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-19
Jag tror inte pricken å tanden är det som gör att du har ont. Ibland pressar man/gnisslar på tänderna under natten och då kan det göra ont. Är du orolig ska du absolut kontkata din tandläkare.
Med vänlig hälsning
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-22
Tack för din tid!
Det kan vara så att du hade lite tandsten el plack som låg där och när du fick bort detta med tandtråden blev tandytan "bar" vilket kan ge lite ilningar. Skölj med fluor varje dag och fortsätt med tandtråd .Detta är helt säkert ett övergående problem och tandtråden behövs. Lycka till
Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-28
Räkna med att du kan få ha ont i 2-3 veckor. Så länge du inte svullnar upp eller får feber är det ingen fara.
Har du frågor över ingreppet tycker jag att du vänder dig till den tandläkare som drog ut tanden.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-22
Det beror troligen på en överaktivitet/spänning i käkmuskulaturen men inte på amalgamet.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-20
Har du så ont bör du uppsöka tandläkare snarast. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16
Är det verkligen den enda utvägen?
Är det en spricka rakt genom tanden så är det tyvärr enda utvägen.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13
Jag har värk runt vänsterkäkben bak mot nacken. Kan det ha något med visdomstanden att göra? Att den är på är att växa fram?
Ja, så kan det vara men du bör göra en undersökning hos tandläkaren för att veta säkert.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13
Svårt att svara på men ibland hjälper rörelseträning för käkmuskler och ibland hjälper en bettskena. Tala med din tandläkare.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13
Jag tycker du ska kontakta din remitterande tandläkare. Kanske behövs det antibiotika.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-08
Det bästa är om du kan få en tandläkartid för att ta bort hela nerven som är infekterad.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07
Om det har pågått i någon vecka tycker jag att du bokare en tid.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06
Som regel brukar det läka bra när man tagit bort orsaken till infektionen och ingen antibiotika brukar behövas. Den gula vävnaden i såret tyder på pågående läkning. Det låter bra med en kontroll om en månad. Du får ha lite tålamod bara om inte något tillstöter så att du känner en märkbar försämring.
Med vänlig hälsning
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-27
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-13
Kontakta den behandlande tandläkaren och beskriv dina symptom, ev måste man rensa vidare i tanden och lägga in ny antibakteriell pasta. Det kan vara aktuellt med insättande av penicillin om du har feber och sjukdomskänsla men denna diskussion bör du ta med din behandlande tandläkare. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-01
Du bör söka vård omgående. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30
Tyvärr behöver du uppsöka en tandläkare som får titta på din tand och göra en bedömning. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-20
Jag har ont i tandköttet men bara vid en tand, vad kan detta bero på?
Tack för svar
Det är svårt att svara på. Det kan vara flera olika orsaker. Om det fortsätter att vara ont trots noggrann rengöring i en vecka bör du be en tandläkare titta på det.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17
Jag har haft en arbetsskada på vänster axel för 9 år sen. Det har förekommit att jag får strålningen i armen och över till nacken bara på vänster sidan ofta det känns strålningen även i ansiktet och vänster örat vilket gör ont. Jag har haft många besökare till tandläkare pga ont i en tand i underkäken . Tandläkare hittar ingen fel på tanden men efter orkade jag inte så gjorde jag röttfyllning. Efter 3 dagar smärtan kom igen och det gör ont och strålar mycket smärta i vänstra käken igen (onda cirkel igen). Min fråga är kan min skada har en koppling till smärtan eftersom när jag har ont i axeln och börjar stråla smärta till nacken jag får oxå ont i underkäken. Vill gärna veta det är jättedyrt det ger kostat mig flera tusen varje år. Jag går på kontroll 2 gånger om året samt tandhygianest men det verkar inte hjälpa heller.
( har tradolan retard 150mg*2 och Alvedon fort 1*4 om dagen.
MVG
Moulouda koskela
Det är svårt att svara på men det kan vara så att din arbetsskada gör så att det känns som att det gör ont från tänderna.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-16
Efter rotbeh sedan mitten okt rotfyllning och krona påsatt veckan före jul, nu besvär med känslig tunga där undersidan skaver mot underkäke tänderna, något som kom sedan kronan sattes på!
Man ser märken av tänderna längs tungkanten, enl öronnäsa halsläkare som idag undersökte utan att hitta ngt sjukligt på själva tungan.
Vad beror det på?
Kan man bli känslig för exv limmet/cementet som anv v fastsättning av kronan el själva kronan ( helkeramisk)
Mvh
Elisa
Om du har s.k tandimpressioner på tungan tyder detta på en överaktivitet av tungmuskulaturen och att du ev. pressar tungan medvetet eller omedvetet mot tandraden. Generellt sett är det inte speciellt sannolikt att porslinskronans cement är grundorsaken till din irritation då denna skarv är minimal och mkt lite (om ens någon) exponering av cementmaterial ska ha kontakt med tungan. Mer troligt är att det kan vara angränsande tänder som ev. är lite vassa eller t.ex muntorrhet. Om besvär kvarstår är du välkommen att ta kontakt med oss på DTV Fridhemsplan där vi har tandläkare med lång erfarenhet av slemhinnesjukdomar för vidare kontroll. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-09
Det är svårt att svara på när man inte ser hur det ser ut. Det bästa är nog att låta en tandläkare titta på det om inte besvären går över på ett par dagar.
Med vänlig hälsning,
Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-09
Jag tycker att du ska vända dig till dem igen och be att de förklarar utförligare för dig vad som de konstaterat som orsak. Du nämnde infektion i din tand, fråga om utförligare förklaring i första hand. Annars tycker jag att du ska vända dig till en annan mottagning. Du är mycket välkommen till oss på Distriktstandvården. Med vänlig hälsning
Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-01-03
Svårt att svara på då det kan ha en massa orsaker, ta kontakt med din ordinarie tandläkare för påtitt. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27
Upplever nu att smärtan blivit värre och har en ständig huvudvärk pga detta.
Nu undrar jag - ska jag få tid till tandläkaren eller jag ska kontakta en vanlig läkare då det ju smärtar vid tryck vid näsan samt i huvudet vid örat ? Tack på förhand ! Mvh Karina
Det kan ibland vara svårt att avgöra om smärtan kommer från tand eller bihåla/öron. Om du nyligen varit hos tandläkare som ej finner något fel ta kontakt med vårdcentral för bedömning om det kan röra sig om något annat. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27
Du är välkommen in på en påtitt. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-27
Jag tycker du ska boka tid för undersökning av dina tänder för kontroll. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-15
Har varit nyligen hos tandläkaren för priskontroll och dom hittade inga fel på den sidan tog även röntgen.
Är dessutom i Thailand på semester kan det gå över av sig själv? Det är inte hål i den och värken går över om hag äter Ipren
Med vänlig hälsning, Pia
Har du kraftig värk och upplever tanden lös bör du uppsöka tandvård i Thailand eller snarast efter hemkomst. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-09
Låter som det vore bra om du kan komma in till en tandläkare för en påtitt och ev. rengöring i området. MVH
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-08
Har ont i tandköttet eller tanden långt bak i över käke när jag springer, hoppar eller skakar på huvudet. Var förkyld för en vecka sedan men kände då inte av någon inflammation i bihålan. Smärtan har blivit värre och känsligare för varje dag som går. Det krävs mindre rörelser för att jag ska känna av det.
Det låter som om du har en bihåleinflammation. Det brukar vara typiskt att man känner av tanden när man stampar med foten i golvet. Om det är så så får söka hjälp på vårdcentralen.
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05
Ibland gör det även ont när jag äter sura eller söta grejer, det känns nästan som om köttet fräts till.
Jag har borstat extra runt området men det hjälper inte. Vad är detta och hur får jag bort det?
Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-05
Det låter som att kan vara bettfysiologiskt relaterat men ifall du har gjort en bettfysiologisk utredning utan några fynd så kanske nästa steg för dig är att ta kontakt med din vårdcentral för vidare utredning.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22
dessutom har jag mycket tryck och huvudvärk i huvudet ( temporalisatrit )
Vad är detta ?
Brukar du pressa eller gnissla tänder i sömnen? Jag föreslår att du bokar en tid hos tandläkare för en undersökning och genomgång av dina besvär. Det låter som att din värk med huvudvärk kan bero på så kallad bruxism (googla gärna bruxism och läs om symptomen).
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-21
Jag har haft en tandköttsinflammation i överkäken. Den kom till efter jag hade fått en ny brygga om tre tänder. Det tog några veckor. Min tandläkare var på semester och jag sökte akut och fick penicillin. När jag kom tillbaka till tandläkaren så gjorde tandhygienisten rent i tandköttsfickan. Hon instruerade mig hur jag själv skulle hålla rent med mellanrummsborste i fickan. Det är en djup ficka som går ända upp till roten. det gör ont och blöder och det är svårt att hålla på med detta varje kväll. Nu undrar jag om man kan behandla detta problem på något sätt.
Mvh
Carina Warmenius
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-17
Jag har har ett problem som jag behöver hjälp med.
Just nu så är jag och reser i Thailand och jag har planerat att vara utomlands i
en månad till och från och med igår så började det göra jätteont i mina tänder
samt en väldigt grov huvudvärk på samma sida som tandvärken.
Jag besökte en tandläkare här som tog röntgenbilder och kom fram till att det
förmodligen är en gammal djuplagning i överkäken som är boven till smärtan.
Tandläkaren jag gick till rekommenderade att jag skulle fixa det i Sverige på grund av brist med information från senaste djuplagningen, men min frågan är om jag borde åka hem tidigare eller går det bra att vänta ut ca en månad?
Kan det vara farligt att vänta?
Kommer smärtan i tanden lägga sig?
Det är en pulserande smärta som jag känner där djuplagningen var gjord, som också har
spridit sig till tinningen ibland (inte konstant huvudvärk).
Tack på förhand! :)
Claudia Stenberg
Det bästa är att du kommer till tandläkaren så fort som möjligt och får behandling.
Om du väntar är risken stor att du har mycket ont hela tiden.
Smärtan kan ev. lägga sig om den beror på en infektion där var så småningom kan leta sig ut i en fistel och tömmas.
Om du har en infektion vid tanden kan det påverka hela kroppen, du blir trött och kan få feber.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07
När man har fått ett slag där tänderna har påverkats är det bra att man besöker en tandläkare för att undersöka att de inte tagit skada.
Med vänlig hälsning
Linnea Linnér, leg tandläkare
Linnea Linnér
Leg. tandläkare 2016-10-28
Var hos er akut i juni om jag minns rätt. Varken ni eller den tandläkare jag kort därefter gick på basundersökning hos kunde se något på röntgen. Den sista sade dock att jag hade en liten spricka i tanden men att det inte var något att göra åt. Tanden har nu ömmat när jag biter ihop lätt sgs hela tiden under 3-4 månader men det har inte gjort ont. För en vecka sedan så upptäckte jag dock en stor svullnad inne i munnen långt ovanför den ömma tanden. Jag har nu väntat en vecka och svullnaden kanske är lite mindre men nu börjar tanden ömma mer än tidigare. Jag har läst att det kan vara cancer men jag tror att det kan vara en inflammation för att bakterier kommit in. Risk finns för Tandbensinflammation eller rotfyllning. Vad bör jag göra? Ska jag boka en akuttid och isåfall hos tandläkare eller läkare? Eftersom jag redan varit nyligen två ggr för i första hand detta problem så vill jag försöka hålla nere kostnaden. Jag är student. Jag har haft många problem med mina tänder de sista åren.
Jag tycker att du ska boka en tid hos din ordinarie tandläkare så fort som möjligt. Troligen har du en infektion i tanden och även lite i benet runt om tandroten. Bakterier kan ha kommit in i tanden t.ex. via en spricka.
Oftast kan sådana sprickor inte upptäckas på röntgen. Man kan inte heller se en begynnande infektion på röntgen. Med tiden blir dock symtomen tydligare och oftast kan man då också se förändringar på röntgen. Troligen behöver din tand rotbehandlas.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-24
För drygt 2 veckor sedan så började det att kännas strävt i ena mungipan och tungan blev väldigt torr även läpparna blev torra när man pressade fram saliv mellan läpparna så såg det lite mjölkaktigt ut till färgen.
Sedan övergick det till stickande i mungipan och salivet blev bubbligt, med en gråvit beläggning på tungan, har även fått små vita utslag på vissa ställen i munnen innanför mungiporna och ett utslag ovanför framtänderna.
Utslagen i sig värker inte alls utan det är mungipan det kan sticka i stundtals. Har ätit 4 kapslar Ery-Max 250g i nästan 3 månader mot acne.
jag uppsökte vårdcentralen och fick mycostatin utskrivet har tagit det i en vecka nu. Salivet är inte lika bubbligt nu och mungipan sticker inte lika mycket, men de vita utslagen är kvar i munnen samt två små sår som blev av att jag endast rörde vid läppen, salivet ser lite mjölkigt ut. Kan detta verkligen vara svamp eller är det något annat? har aldrig rökt eller snusat
Symtomen du beskriver tyder på en svampinfektion. Troligen har den uppkommit p.g.a. att antibiotikan , Ery-Max, som du har tagit så länge, har påverkat bakterierna i munnen, så att balansen i bakteriefloran har rubbats och svamp har kunnat "ta över".
Behandlingstiden av en svampinfektion behöver vara 4-6 veckor, ibland längre om antibiotika-behandlingen pågår under lång tid.
Fortsätt att använda Mycostatin. Om det inte blir bättre kan du ta kontakt med din läkare igen för ev. provtagning.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-21
Kan det gå över av sig självt eller måste jag äta penicillin eller vad ska jag göra?
Mvh
Veronica
Du bör ta kontakt med din tandläkare för en undersökning av svullnaden och tänderna i närheten. Det är möjligt att någon tand behöver rotbehandlas. Svullnaden kan också bero på en djup tandköttsficka som behöver behandlas.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-17
Det finns tyvärr inte något generellt svar utan beror på orsaken till infektionen/inflammationen.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-16
Du behöver boka en tid hos en tandläkare för kontroll av tanden. Eftersom den är lös och öm kan det vara tecken på skada på tandens nerv eller rot och det kan behöva behandlas.
Tills du får en tid kan du försöka undvika snus i det området, hålla rent noga och vara försiktig med tuggning på tanden.
Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-01
Ring du Distriktstandvården i Rimbo och boka en tid så fort som möjligt. Be att få en faktura så tror jag säkert att det ordnar sig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ja, man kan ha en infektion (inflammation) vid en rotfylld tand utan att ha ont. Det kan vara så i flera år men det finns risk att infektionen blommar upp och att man då får ont.
En infektion vid en tand kan också påverka den allmänna hälsan, t.ex. hjärt-kärlsjukdomar.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Smärtan borde gå över inom ett par dagar, annars tycker jag att du ska boka en tid hos tandläkaren som tog bort tanden för kontroll.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det låter som att du har det lite besvärligt med dina tänder.
Hej!
Det låter som att du har det jobbigt med dina tänder. Jag har svårt att uttala mig om det som har gjorts och det som planeras att göras, eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun.
Du skulle kunna besöka en annan tandläkare för en undersökning av dina besvär om du inte litar på den tandläkare där du brukar gå.
Angående kostnaden kan ärendet prövas hos
den patientförsäkring som din tandläkare har.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det går tyvärr inte att svara på hur stor risken är för att den ska ramla av utan att veta hur stor lagningen är, hur du biter på just den tanden etc.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Visst kan man klara sig bra utan tanden näst längst bak men det kommer att kännas mycket tomt i början. Det blir lite jobbigare att tugga om tanden tas bort.
En annan aspekt är hur bra tänderna runtomkring är. Är det stor risk att någon av dem kan behöva tas bort? I så fall kanske den här tanden är värdefull att ha kvar.
Diskutera saken med din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det är inte säkert att det är en bit av en tand du ser. Det kan vara benet som syns och då kan det göra ont när du kommer emot där.
Om du har har mycket ont tycker jag att du ska ta kontakt med din tandläkare, annars kan du avvakta till nästa inbokade besök.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Blödande tandkött tyder på att du har en inflammation i tandköttet. För att få bort inflammationen är det mycket viktigt att hålla riktigt rent med tandborste och t.ex. tandtråd. Då kan tandköttet läka på några dagar.
Ibland kan man ha tandsten som irriterar tandköttet väldigt mycket och orsakar en inflammation i tandköttet. Tandsten kan ibland sitta dold nere i tandköttsfickan. För att inflammationen ska kunna läka måste all tandsten tas bort.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om du har stora besvär med ilningar är det bra att söka tandläkare för en kontroll. Det kan vara ett hål eller kanske en blottlagd tandhals som ställer till besvär.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
En nyligen rotfylld tand kan ömma till en början, men besvären ska avklinga. Om du inte upplever att besvären försvinner bör du boka en tid för kontroll av tanden.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det kan finnas flera orsaker till att din tand är känslig. Det kan vara ett hål i tanden, alltså karies, eller en känslig tandhals eller t.ex. en spricka i tanden. Det skulle också kunna bero på att du nött bort en del emalj på tanden.
Kontakta din tandläkare för en kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Försök att hålla rent ordentligt i området och avvakta ett par veckor. Om det sedan fortfarande ser ut så kan det vara bra att visa det för en tandläkare eller tandhygienist.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om det är svullet och irriterat och ont runt om tanden som håller på att växa fram tycker jag att du ska gå till tandläkaren för en kontroll. Det kan ha kommit ner bakterier i tandköttsfickan runt tanden så att det svullnar och bakterierna stängs in i fickan. Om så är fallet brukar det hjälpa att spola ur tandköttsfickan med en antibakteriell vätska.
Om du blir mycket svullen på insidan om tanden, alltså in mot tungan till, är det viktigt att du kontaktar en tandläkare snabbt för att få hjälp att hindra en spridning av infektionen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Många gånger kan man få en isande/ilande smärta om det kommer något kallt på en tandhals d.v.s. lite blottad rotyta.
Ofta hjälper det då att lägga på lite fluorlack där. Ibland får man lägga på fluor ytterligare en gång.
Om du inte har jätteont tycker jag att du ska avvakta några dagar till. Du kan köpa fluorsköljning på Apoteket, t.ex. Flux 0,2% och skölja tänderna med varje dag.
Om det onda inte går över eller om det blir värre bör du gå till tandläkaren igen. Det kan t.ex. vara en liten spricka i tanden som orsakar det onda. Sprickor är ganska vanliga men ibland mycket svåra att upptäcka.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Om du har en infektion runt roten på en rotfylld tand finns det risk för att du kan få mycket ont. När det eventuellt+ inträffar kan man inte veta i förväg. Det är heller inte så bra för resten av kroppen att man går omkring med en infektion.
Prata med din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tycker att du ska kontakta din tandläkare för en kontroll av visdomstanden och hur den växer fram.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om du är svullen och har ont är
det är bra om du går till tandläkaren och kontrollerar hur det är. Det är vanligt att det blir en ficka i tandköttet runt en visdomstand när tanden håller på att växa fram. I den här fickan kan det samlas bakterier och det blir svullet och ömt, ev. får man feber också. Då är det bra att spola ur tandköttsfickan med lite bakteriedödande vätska. Det kan din tandläkare hjälpa dig med.
Om det skulle bli mycket svullet på insidan av tanden och ner i munbotten är det mycket viktigt att kontakta tandläkaren snabbt. Då bör man ta antibiotika för att förhindra att infektionen sprider sig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Tandköttet brukar inte växa tillbaka över en blottad tandhals. Tandkött som man kanske varit tvungen att ta bort för att göra en bra lagning växer oftast tillbaka.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är mycket svårt att säga vad det kan vara utan att ha fått undersöka dig. Ring till en tandläkare, förslagsvis Distriktstandvården, och tala om vilka besvär du har. Fråga samtidigt ungefär hur mycket en akut undersökning kommer att kosta. När man sedan konstaterat vad det är som besvärar dig kan du få ett kostnadsförslag på vad det kostar att åtgärda problemet.
Distriktstandvården har många kliniker runt om i Stockholms län och telefonnummer och adresser hittar du på vår hemsida www.distriktstandvarden.se
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Har du prövat att ansöka om bidrag från kommunen, socialkontoret?
Kan vara bra att ta kontakt med en tandläkare för en undersökning och få höra vad det kostar att få akut hjälp med tanden. Sedan kanske man kan behandla tanden vidare när du har råd eller kan få hjälp från socialkontoret.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om du har en infektion vid tandroten kan det absolut påverka resten av kroppen. Ibland kommer man inte åt att få bort alla bakterier i roten när man gör en rotfyllning hur mycket man än försöker. Många gånger beror det på att roten är böjd och ibland kan det också finnas små sidokanaler som man inte kommer ner i.
Det bästa är nog att ta bort tanden så att infektionen i käkbenet kan läka. Ibland kan man göra en liten operation och kapa av den böjda delen av tanden och skrapa rent i benet vid infektionen, men det är dock långt ifrån alla gånger detta går att göra.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Oftast behöver man inte ta bort en tand p.g.a. inflammation i tandköttet om inte inflammationen beror på t.ex. en spricka i roten på tanden eller om tanden har dåligt fäste i käkbenet (tandlossning).
Om det däremot är en infektion vid rötterna på den rotfyllda tanden kan den behöva tas bort.
Penicillin kan dämpa infektionen en tid men det hjälper inte i det långa loppet eftersom penicillinet inte kommer åt de bakterier inne i roten som orsakar infektionen.
Ibland kan man få infektionen att läka genom att rotfyllningen görs om men det långt ifrån alltid som det fungerar.
Be din tandläkare att förklara närmare vad som gäller just din tand.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Du har troligen tappat alla dina mjölktänder om du är 16 år. Prata med den tandläkare som sköter om din tandställning om du har mycket ont i framtanden. En tand som man håller på att flytta kan kännas lite lös och ibland vara lite öm.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det kan mycket väl vara en visdomstand du har besvär av men eftersom jag inte har undersökt dig kan jag inte avgöra det.
Antingen det nu är visdomstanden eller någon annan tand så verkar du behöva hjälp. Jag vet inte var du bor men Distriktstandvården har kliniker på många ställen i Stockholms län och dessutom an akutmottagning på Drottninggatan inne i Stockholm.
Gå in på www.distriktstandvarden.se så kan du hitta telefonnumret till den klinik som ligger närmast dig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är viktigt att borsta och göra rent väldigt noga vid tandköttskanten. Om man inte får bort alla bakteriebeläggningar varje dag blir det inflammerat i tandköttet, rött, lite svullet, ont och lättblödande.
Borsta extra noga med en mjuk tandborste i området där du har besvär. Om det inte blir bättre på två till tre dagar är det bra om en tandläkare får titta på dig och se vad som kan göras. Kanske har det bildats tandsten på tanden. Då kan du få hjälp att ta bort tandstenen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Du behöver komma till en tandläkare för att få hjälp. Ring och boka en tid så fort som möjligt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg. tandläkare
Vad bra att du försökt hemma med plackinfärgningstabletter. Det låter som att en tandhygienist skulle kunna hjälpa dig genom att visa vilken teknik du kan använda och vilken tandborste.
Sofia Jofred, leg. tandläkare
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Lite ont brukar man få efter att ha tagit bort en tand, det blir ju som ett sår i tandköttet och käkbenet blir ofta lite ömt när man vickat på tanden. Hur länge det onda håller i sig är mycket svårt att säga men det har oftast gått över efter en vecka. Om du har mycket ont tycker jag att du ska prata med tandläkaren som tagit ut tanaden.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att säga utan att se hur tanden har sett ut även på röntgen. Infektionen brukar försvinna i samband med att orsaken, dvs tanden, försvinner. Om du upplever att det är jobbigt med tandluckan rekommenderar jag att du talar med din tandläkare och får information om vilka alternativ som finns för att åtgärda luckan i just ditt fall.
Linnea Linnér, Leg tandläkare
Ja det låter som att du har fått en infektion i tanden. Detta kan uppstå när man gör en krona eller djupare lagningar då det är mycket tandsubstans som tas bort för att kronan ska få plats. Ibland klarar inte tanden detta och en infektion uppstår och tanden 'dör'.
Man kan i vissa fall rotfylla genom att borra ett hål i kronan men jag vet inte hur det ser ut i just ditt fall utan det får din tandläkare titta på och se vad hen tror blir bäst för din tand.
Penicillin behövs inte för detta, det är endast vid större infektioner och svullnader.
Det är troligen inte i guld i kronan (om det inte är något du specifikt vet om att man gjorde i samband med att den utfördes), men be tandläkare att få ta med kronan när du går så kan du undersöka detta.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Tandköttet kan dra sig upp på roten av olika andledningar. Ibland borstar man för hårt vilket gör att det petas uppåt varje gång man borstar tänderna. Snus kan också orsaka dessa besvär. Dock kommer inte tandköttet växa ner igen. Om de ger mycket besvär med ilningar m.m kan du tala med din tandläkare om olika behandlingslaternativ. Tills dess rekommenderar jag att du inte borstar för hårt på dessa.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Om du skulle börja känna dig febrig, allmänpåverkad eller få svårt att svälja är det viktigt att du får behandling av tanden och ibland även antibiotika.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Sofia Jofred, leg tandläkare
Det händer att man får huvudvärk på grund av att man pressar eller gnisslar tänder. Boka en tid hos din tandläkare för kontroll. Tandläkaren kan då bedöma om du t.ex. behöver ha en bettskena.
Sofia Jofred, leg tandläkare
Detta är svårt att svara på utan att se hur det ser ut. Tala med din tandläkare igen och se hur ni kan gå vidare med detta.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Boka en tid hos en tandläkare för att få hjälp med detta. Tills dess så rekommenderar jag att du se till att hålla extra rent i området.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Kontakta en tandläkare och be att de tittar på detta. Finns det någon akutmottagning(tandvård) där du bor kan du pröva att kontakta dem.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det låter som att ditt tandkött sitter löst efter att tanden har börjat växa upp. Den försvinner så småningom men om det stör dig väldigt mycket kan du kontakta din tandläkare och se om det går att ta bort den lösa delen beroende på hur det ser ut.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Det skulle kunna vara en blåsa i slemhinnan. En sådan kan vara mycket öm. Blåsan brukar läka på ca en vecka. Om det inte blir bättre inom en vecka tycker jag att du ska ringa din tandläkare för en kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare och ber att få titta på din tand. Kanske har den fått mer belastning när granntanden är borta och det kan behöva justeras.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Detta är svårt att svara på. Kontakta din tandläkare eller tandregleringsspecialist som utförde behandlingen.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Jag tycker att du ska boka en tid hos din tandläkare för att kontrollera tanden och 'knölen'.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag rekommenderar att du tittar på detta tillsammans med din tandläkare. Visdomständer som inte kommit fram ännu kan opereras bort om de anses ge problem men är de symtomfria och inte utgör någon risk finns det ingen anledning att ta bort dessa. Det ingår inom den fria barntandvården.
Linnea Linnér, leg tandläkare
Om du inte har mycket ont och inte är kraftigt svullen eller har feber behöver du inte vara orolig för en infektion.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag har svårt att svara på din fråga utan att ha sett hur det ser ut i munnen. Kontakta din tandläkare för en undersökning.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tycker att du ska beställa tid hos din tandläkare för en undersökning och berätta för tandläkaren om hur bettet har ändrat sig. Det är mycket svårt att säga vad det beror på att bettet öppnar sig när jag inte har träffat dig och undersökt dig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tycker att du ska beställa tid hos din tandläkare för att få tanden undersökt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att svara på då det kan finnas flera orsaker. Kontakta din tandläkare för att titta på det. Det kan vara en granntand som krånglar eller så kanske något har hänt med den rotfyllda tanden.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det låter som om du fått en irritation/inflammation i tandköttsfickan vid en visdomstand. Det händer då och då framför allt när en visdomstand är på väg att växa fram.
Ta kontakt med din tandläkare så får du hjälp att spola rent i tandköttsfickan.
Att din tandläkare inte sade nånting om det här för 2 månader sedan beror säkert på att inflammationen inte fanns där då. Om och när en sådan inflammation uppstår är väldigt svårt att förutsäga. Din tand har kanske vuxit lite och ändrat läge sedan dess.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att säga vad det kan vara. Men boka en tid till tandläkaren och om han/hon inte kan hitta någon orsak så se om du kan bli remitterad vidare till någon specialist inom det området som tandläkaren bedömer kunna vara orsaken till dina besvär.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det tar tid för kroppen att ta hand om en infektion. En infektion som ses vid roten kan ta lång tid att läka.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det beror mycket på hennes allmäntillstånd och hur hennes INR-värde (blödningsbenägenhet) är. Jag brukar ofta kontakta patientens läkare inför sådan här behandling och diskutera om det kanske behöver ändras något på medicineringen före behandlingen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Vid infektion kan tanden vara öm att tugga på, öm i tandköttet runtom, kraftiga ilningar vid varma och kalla intag, molande värk. Dålig smak i munnen kan även tyda på att det är en infektion som tömmer sig.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Har du ont när du gapar?
Kan du gapa lika stort som vanligt?
Viker underkäken av åt ena sidan när du gapar?
Om du inte har stora problem tycker jag att du ska avvakta några dagar och se om det blir bra av sig själv.
Om du har stora besvär eller inte blir bättre kan det vara bra att söka din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
det är svårt att säga vad det kan vara. Har du borstat hårt med tandborsten eller nyligen bytt tandborste? Försök att borsta försiktigt och se om det blir bättre. Annars rekommenderar jag att du bokar en tid till tandläkaren för att kontrollera detta.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Med en tandställning vill man flytta lite på tänderna för att få en bättre funktion och kanske ett annat utseende. Med hjälp av tandställningen läggs en svag kraft mot den tand eller de tänder som ska flyttas. Trycket mot tänderna gör då lite ont, framför allt då man precis har ändrat lite på tandställningen/lagt på lite mer tryck. Sedan brukar det onda lätta lite efter hand som tänderna flyttar sig.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ta kontakt med din tandläkare och tala om hur det känns. Om man inte kommit ner i alla kanalerna måste man kanske leta vidare eller ev. skriva en remiss till en rotfyllningsspecialist. Tyvärr är det inte alla gånger man lyckas hitta ner i alla rotkanaler. Det finns också en liten risk att det blivit en spricka i tanden. I så fall kan den behöva tas bort.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ilningar kan sitta i upp till 2 månader efter att man har lagat en tand. Djupa lagningar kan ge besvär och då är det bra om din tandläkare tittar på tanden igen om du börjar få ont.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag törs inte säga vad 'huggen' beror på men jag tycker att du ska prata med din tandläkare. Eventuellt kan din tandläkare remittera dig vidare om man inte hittar någon orsak till det onda.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att säga då priset avgörs av så många faktorer. För att få en '2nd opinion' rekommenderar jag att du besöker en annan tandläkare så att han/hon kan titta på röntgen och ditt bett för att göra en bra bedömning och först därefter ge dig en prisuppgift.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Det kan ibland ta lite tid för kroppen att läka ut en infektion runt en tandrot. Tyvärr läker det inte ut helt alla gånger beroende på olika orsaker. Det kan t.ex. finnas små sidorotkanaler som man inte lyckas komma ner och rensa rent i.
Om du inte har mycket ont är det bästa att avvakta lite till. Din tandläkare vill säkert göra en ny kontroll lite längre fram.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Har du haft samma bettskena i 8 år?
Om skenan fortfarande passar på dina tänder borde de inte ha flyttat sig så mycket.
Känns dina framtänder lösa?
Kontakta din tandläkare och beskriv dina besvär.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Svårt att säga vad det kan bero på.
Det skulle kunna vara ett hål eller en spricka i tanden. Ta kontakt med din tandläkare för kontroll.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Var det ett mycket djupt hål du lagade? Pulpan (nerven inne i tanden) kan då ha blivit lite irriterad i samband med behandlingen. Ibland kan det också uppstå lite spänningar i tanden när compositefyllningen härdar. Det kan man då känna av vid tuggning en tid efter att lagningen har gjorts.
Om du har mycket besvär tycker jag att du ska kontakta din tandläkare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag tycker att du ska kontakta din tandläkare och och tala om hur det känns. Kanske behöver du en tid för kontroll. Tandläkaren kanske kan skriva ut ett recept på lite starkare värktabletter.
Ibland kan det ta ett par veckor innan värken går över. Det onda brukar klinga av efterhand.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det låter som att din visdomstand försöker ta sig fram. Det är helt normalt att det då gör ont i tandköttet, då tanden är på väg upp genom detta och tandköttet 'lossnar' lite. Se till att borsta noga för att undvika att bakterier ansamlas och kan ge värk.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Dessvärre är detta något som ibland sker efter att man slagit i sina mjölktänder. Orsaken till att man vill ta bort tanden om den har en infektion är att den kan skada den underliggande permanenta tanden om den sitter kvar.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Jag tycker att du ska boka en tid hos din tandläkare för kontroll och råd om hur tanden ska behandlas. Kanske sitter det tandsten som behöver tas bort från rotytan
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag törs inte uttala mig om tandställning och vad det kan komma att kosta. Det bästa är att få ett utlåtande om vad som kan göras och vad det kostar från en tandregleringsspecialist. Hör med din tandläkare om hon brukar samarbeta med någon tandregleringsspecialist.
Be också att få ett kostnadsförslag på ett implantat och på en bro.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ibland kan man behöva penicillin när visdomständerna'bråkar'. Ofta räcker det att tandläkaren spolar ur tandköttsfickorna runt visdomstanden med bakteriedödande vätska. Ganska ofta måste man spola runt tanden vid flera tillfällen.
Om du blir svullen på insidan av tanden ner mot munbotten är det viktigt att söka hjälp akut och få penicillin.
Ta kontakt med din tandläkare igen och och fråga om mer urspolning av tandköttsfickorna eller ev. penicillin.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det låter besvärligt.
Om besvären kommer tillbaka rekommenderar jag ett nytt besök till tandläkaren som kanske kan remittera dig vidare till en specialist.
Leg. Tandläkare Linnea Linnér
Det är svårt att säga vad det onda beror på när jag inte kan se hur det ser ut nu eller hur det såg ut innan lagningarna gjordes. Det kan ha varit mycket djupa hål nära in till pulpan (nerven) i tanden. Det kan också uppstå spänningar i tanden i samband med att en compositfyllning härdar.
Försök att prata med din tandläkare igen om problemen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ibland kan det onda gå över av sig själv men om det fortsätter att göra ont bör du söka tandläkare. Om du skulle bli svullen på insidan av tanden ner mot munbotten är det viktigt att söka akut hjälp snabbt eftersom antibiotika då behövs.
God Jul!
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är omöjligt att att säga vad det ömma kan bero på utan att ha undersökt dina tänder.
Ömheten skulle kunna bero på att du pressar tänder och att någon eller några tänder då blir överbelastade.
Jag tycker att du ska ta kontakt med din tandläkare för en undersökning så att rätt diagnos kan ställas och du kan få hjälp att göra något åt det ömma.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Roligt att höra att du uppskattar 'Fråga tandläkaren'.
Vad det gäller din fråga är det svårt att svara på vart du först ska vända dig.
Om det fortfarande känns som om tänderna inte passar ihop kanske du ska ringa tandläkaren först för en kontroll. Det kan hända att tandläkaren ber dig att sedan vända dig till sjukvården, men du måste ju börja någonstans.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är jätte svårt att säga vad orsaken kan vara. Eftersom värken kommer och går är det svårt att ställa en diagnos och man kan behöva avvakta och se hur det fortlöper. Stora fyllningar kan ibland börja ge besvär eller om man har börjat pressa tänder så kan det också vara en eventuell orsak. I överkäken kan bihålorna ibland orsaka ömhet i tänderna, så om du är förkyld kan detta också vara en orsak.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Om din tandläkare har bedömt att du behöver penicillinet pga infektion rekommenderar jag att du gör det och då hela kuren som är ordinerad. Risken finns annars att infektionen sprider sig om den inte behandlas.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Titta på Distriktstandvårdens hemsida så ser du var våra kliniker ligger. Välj den klinik som ligger bäst till för dig och ring dit och boka en tid för undersökning.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare för att titta på detta. Det är svårt att säga vad det kan vara utan att titta på det.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Ja, tanden i sig bör du inte känna av. Kan det vara att det ligger nära tandköttet?
Jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare då du säger att du har ett hål så kan hon/han titta mer på det.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Ibland tar det tid innan en tand med en infektion blir symtomfri. Det beror på att det kan ha blivit en infektion i benet runt om rotspetsen. Den infektionen kan kroppen själv läka om det är rent och bakteriefritt inne i tandroten men det tar lite tid. Därför kan tanden kännas öm en tid efter att den rensats ur.
Om du har mycket ont eller om det har blivit värre efter att tanden har rensats tycker jag att du ska prata med din tandläkare.
Om du känner att det långsamt blir bättre och bättre kan du avvakta en tid.
Man brukar vänta några veckor med att rotfylla tanden efter att den rensats ur. Tanden bör då vara symtomfri.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Tråkigt att du har så ont och inte har kunnat söka hjälp.
Hör efter på ditt socialkontor om du kan få lite hjälp därifrån för att få bukt med det värsta onda.
Sedan finns möjlighet att söka ett lån för tandvård men då måste man först se ungefär vad som behöver göras och vad det kostar.
Det kan också finnas möjlighet att söka bidrag från någon fond för fortsatt tandvård (t.ex. genom kyrkan).
Ta kontakt med närmaste Distriktstandvårdsmottagning och förklara hur det ligger till.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Om tandläkaren inte hittar något speciellt kan du kontakta läkare om besvären fortsätter.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Ett lite större hål i en tand kan isa och ila. Det kan också en mycket nött, sliten, tand göra och även en blottad tandhals, rotytan på tanden. En spricka i tanden kan också ge ilningar.
Pulpan i en tand med en mycket djup lagning kan enstaka gånger bli inflammerad och behöva rotbehandlas.
Jättebra att du nu är så noga med dina tänder. Fortsätt med det.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är ganska vanligt att man får ont av visdomständerna i underkäken när de är på väg fram. Ofta blir det en ficka ner mellan tanden och tandköttet där det ofta är mycket svårt att göra rent även om man är noggrann. Bakterier i tandköttsfickan irriterar och det blir ofta inflammerat, ont, rött och svullet runt tanden. Det kan också bli en infektion med varbildning.
Hör av dig till din tandläkare så fort som möjligt så kan du få hjälp att spola rent i tandköttsfickan. Ibland får man lov att spola vid ett par tillfällen. Enstaka gånger kan man också behöva antibiotika, men det är sällsynt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att säga vad det kan vara utan at titta på det i munnen. Men det låter som att det har blivit någon skada på tandköttet. Har du nyligen bytt tandborste? Det kan även vara en inlfammation i tandköttet så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare eller tandhygienist så att de får titta på det och hjälpa dig med besvären.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Kostnaden på 100% (innan rabatt från Försäkringskassan) kan variera mellan 1305kr och 3700kr.
Tag kontakt med en tandläkare som undersöker tanden och troligen tar en röntgenbild så kan du sedan få en mer exakt uppgift om vad just din tand kosta att ta bort. Den kanske inte behöver tas bort? Om det är en djup ficka bakom tanden kan det ibland räcka med att spola ur fickan.
Försäkringskassan lämnar rabatt på kostnader som överstiger 3000kr (kostnaden för all tandbehandling under ett år räknas ihop och ligger till grund för rabatten).
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
En infektion vid en tandrot syns oftast på röntgenbilden.
Även om du inte har ont nu bör man behandla tanden för att få bort infektionen. Det finns risk för att du kan få mycket ont annars. Det är heller inte så bra för resten av kroppen att gå omkring med en infektion.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är svårt att svara på enbart utifrån det du skriver, så jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare som får titta på detta.
Linnéa Linnér, leg tandläkare
Kanske har det fastnat något mellan tänderna så att tandköttet har blivit inflammerat. Det kan också sitta tandsten under tandköttskanten och irritera.
Det bästa är om en tandläkare får titta på dig för att kunna avgöra varifrån det onda kommer.
Du skulle kunna prova att skölja med klorhexidinlösning 0,1 - 0,2% ( finns på apotek) ett par dagar och se om det hjälper. Om inte, tycker jag att du ska kontakta en tandläkare.
Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidin. Då får du inte samma antibakteriella effekt av klorhexidinet.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Kostnaden för att ta bort en visdomstand kan variera mellan 1350kr och 3700kr på 100% beroende på om tanden är enkel att ta bort eller om den måste opereras bort. Försäkringskassan ger rabatt på kostnader som överstiger 3000kr. Kostnaden för all tandbehandling som görs inom ett år läggs ihop och ligger till grund för rabatten. Hör med din tandläkare exakt vad det skulle kosta för dig. Kanske har du gjort någon annan tandbehandling där kostnaden också räknas in så att du får mer rabatt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
jag tycker du ska ringa och boka tid för undersökning hos din tandläkare, det är möjligt att det är hål i tanden eftersom det gör ont ibland. Det är bra att kontrollera detta så snart du kan.
Caroline Arnell, Leg. Tandläkare
Om det inte läkt på tungan inom en vecka är det bra att söka tandläkare för en kontroll.
Noggrann munhygien är alltid viktigt.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Det är bäst att du bokar en undersökningstid så man kan ta en närmare titt på detta sår.
MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare.
Victoria Grishina, leg tandläkare
Pressar eller gnisslar tänder på nätterna gör de flesta av oss lite då och då. Vissa gör det mer, andra mindre. Det kan göra att tänderna blir väldigt ömma, mest på morgonen när man vaknar. Ofta sker det periodvis när man har mycket omkring sig eller är stressad. En bettskena att ha på tänderna under natten kan lindra besvären genom att fördela krafterna som uppstår och bidra till avslappning.
Om dina besvär besvär håller i sig bör du söka tandläkare för en undersökning. Det finns ju en möjlighet att det onda inte beror på pressning eller gnissling utan orsakas av något annat.
Inger Knutsson Stålhandske
Jag tycker att du ska gå till tandläkaren för en undersökning och få ett förslag på vad som kan göras med din tand och ungefär vad det kommer att kosta.
Tala om för tandläkaren att du är tandvårdsrädd.
Om man är mycket orolig inför en behandling kan man ibland få lite lugnande medicin strax innan behandlingen.
Vänta inte för länge med kontroll av tanden. Risken är att skadan blir större och behandlingen mer omfattande och dyrare.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Är det stora hål i mjölktänderna så kan man få ont i de. Är det så att man har väldigt stor tandvårdsrädsla kan man få komma till en tandläkare som specialiserar sig inom barntandvård och få lugnande preparat innan behandling. Kom gärna på undersökning om du vill veta mer. MVH /Victoria Grishina, leg tandläkare
Victoria Grishina, leg tandläkare
Det är jätte svårt att säga vad det kan vara utan att titta i munnen. Det låter dock som att något har fastnat eller att det är tandköttet som besvärar. Hoppas att det löser sig snart annars är du välkommen att höra av dig till vår klinik på Drottninggatan 65 som har helgöppet. Kanske kan vara en lösning för dig trots arbetsbelasningen?
Linnéa Linnér, Leg tandläkare
Det låter som om det kan vara din visdomstand som orsakar besvären. Många gånger blir det en ficka i tandköttet runt en visdomstand som är på väg att växa fram. Där kan det fastna matrester och bakterier som kan vara väldigt svåra få bort själv, även om man är mycket noga med munhygienen. En tandläkare kan hjälpa till att spola rent i tandköttsfickan.
Om besvären fortsätter är det bra om du träffar en tandläkare och får hjälp att spola ut fickan. Risk finns annars för en ordentlig infektion, feber och svårigheter att gapa.
Om du skulle bli mycket svullen på insidan av tanden och ner mot munbotten är det mycket viktigt att få det snabbt kontrollerat av en tandläkare eller läkare, eftersom du då kan behöva antibiotika för att undvika vidare spridning av infektionen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Upp till 2 mån kan man ha ilningar efter en fyllning, speciellt om det varit en djup fyllning. Blir besvären dock mer ihållande eller förvärras kan det vara så att tanden inte klarat sig så som man hoppats och en rotfyllning kan behövas. Försök att hålla rent som vanligt och använd fluortandkräm. Dock är det svårt att säga något mer konkret du kan göra i efterhand för att unvdika en rotfyllning. Det är 'lite upp till tanden' nu att försöka återhämta sig från ett djupt kariesangrepp.
Linnéa Linnér, Leg tandläkare
Ta för säkerhets skull kontakt m. tandläkaren för en ny kontroll. Det kan vara en irritation eller blåsa i tandköttet.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Att dina tänder gör ont när du äter sötsaker behöver inte bero på hål i tänderna. Nötta tandhalsar och/eller tunnsliten emalj liksom sprickor i tänderna kan också ge symtom.
Om du har mycket besvär tycker jag att du ska kontakta din tandläkare igen för en ny kontroll. Kanske fluorlackning av tänderna kan hjälpa. Du kan också skölja tänderna hemma med fluor (t.ex. Flux 0,2%, finns på apoteket) en gång om dagen.
Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare
Victoria Grishina, Leg. Tandläkare
Macarena Magunacelaya, Leg. Tandläkare
Malin Metzén, Leg. Tandhygienist
Victoria Grishina, Leg. Tandläkare
Victoria Grishina, Leg. Tandläkare
Fråga tandläkaren
Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.
Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.
- Tandpressning och tandgnissel
- Sår och blåsor i munnen – orsaker och behandlingar
- Missfärgningar och gropar
- Överbett, ojämna tänder och gluggar
- Tandlossning och parodontit
- Tandluckor – avsaknad av en tand
- Karies och hål i tänderna
- Muntorrhet – orsak och behandling
- Överbett, underbett och bettavvikelser
- Ilningar i tänderna
- Frätskador på tänderna (erosion)
- Dålig andedräkt | Orsak och åtgärd
- Röntgen – vi är specialister på odontologisk radiologi