Utslagen/avbiten/skadad tand

Har du slagit ut eller tappat en bit av en tand? Här berättar vi hur du hanterar en utslagen tand och om behandlingsalternativ för utslagna och avbitna tänder.

slagit ut tand slå ut tand

Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas vid en olycka. Om olyckan väl är framme är det skillnad på hur du ska hantera tanden beroende på om det är en mjölktand eller permanent tand. Om det är en mjölktand ska du inte försöka sätta tillbaka den, däremot om det är en permanent tand så ska du göra det.

Om det inte skulle gå att sätta tillbaka tanden kan du till exempel bevara den under tungan eller lägga den i ett glas mjölk. Huvudsaken är att den inte får bli torr.

Om det är ett barn som har råkat ut för en olycka så kanske det inte är så lätt att veta om det är en mjölk- eller permanent tand som har slagits ut. Är barnet 6 år eller äldre är det vanligtvis en permanent tand. Permanenta tänder är även lite större och har en längre rot.

Ibland kan det behövas en rotfyllning vid utslagna tänder, men om tanden har placeras tillbaka på sin plats inom cirka en halvtimme så brukar det inte vara nödvändigt. Detta är något som alltid ska undersökas noggrant av en tandläkare.

Vanliga frågor

Hur går man tillväga med en utslagen vuxentand?
Sätt tillbaka tanden på sin plats! Om tanden är smutsig, skölj av med kallt vatten. Om detta inte är möjligt väljer du något av följande alternativ:

a) bevara tanden under tungan
b) spotta i ett glas och bevara tanden där
c) häll mjölk i ett glas och lägg ner tanden
d) häll koksaltlösning i ett glas och lägg ner tanden

Hur går man tillväga med en utslagen mjölktand?
Här ska du INTE sätta tillbaka tanden på sin plats. Detta är den stora skillnaden mot en vuxentand som ska sättas tillbaka.

Kontakta en tandläkare och uppsök tandvård. Tandläkaren kommer då att undersöka barnets tänder/tandkött/mun för att se vad som tagit skada.
Vad finns det för risker med en utslagen/skadad tand?
Vid utslagna mjölktänder är det viktigast att hålla koll på den underliggande permanenta tanden, att den inte tagit skada.

Vid en utslagen permanent tand finns det risk för att den ska behöva rotfyllas.

Så här bör du gå tillväga om du slår ut en permanent tand

Försök att så snabbt som möjligt sätta tillbaka tanden. Rör aldrig roten, håll i tandkronan. Är tanden smutsig? Skölj rot och krona under rinnande vatten i 10 sekunder. Går det inte att sätta tillbaka tanden? Välj ett av följande alternativ:

a) bevara tanden under tungan
b) spotta i ett glas och bevara tanden där
c) häll mjölk i ett glas och lägg ner tanden
d) häll koksaltlösning i ett glas och lägg ner tanden

Tanden får inte bli torr! Kontakta tandläkare omedelbart 010-550 15 00.

Skillnad i hantering beroende på mjölktand eller permanent tand

När olyckan är framme är det ibland munnen som kommer till skada. Läppar, tandkött och framför allt tänder kan råka illa ut. Hanteringen vid utslagna tänder varierar beroende på om det är en mjölktand eller en permanent tand som har slagits ut. Barn som förlorar en mjölktand ska inte försöka att sätta tillbaka den. Barn och vuxna som tappar en permanent tand ska däremot försöka rädda tanden.

Är det en mjölktand eller en permanent tand hos ett barn?

Om du inte vet om barnet har tappat sina mjölktänder eller har dem kvar, kan det vara svårt att veta om den utslagna tanden ska tryckas tillbaka eller inte. Här kommer lite tips på hur du kan resonera.

De vanligaste tänderna att slå ut är framtänderna och grannarna till framtänderna. Det är även dessa mjölktänder som tappas först och ersätts med permanenta tänder. Generellt kan du alltså utgå från barnets ålder. Om barnet med en utslagen framtand är 6-7 år eller äldre, är det förmodligen en permanent tand som slagits ut.

Du kan även kika på tandens storlek. Permanenta tänder är lite större, och har dessutom en längre rot än mjölktänder. Ytterligare en yttre faktor som kan hjälpa dig att avgöra är kronans tuggyta, d.v.s. delen allra längst ut på tanden. Permanenta tänder är lite vassare och ojämnare, ser ut som små “taggar”. Så ser vanligtvis inte mjölktänder ut.

Behöver man rotfylla utslagna tänder?

Om tanden har placerats tillbaka på sin plats inom 30-45 min och roten inte är färdigutvecklad har den en möjlighet att klara sig undan rotfyllning. Däremot brukar man ofta behöva rotfylla färdigutvecklade tänder. Gör därför alltid en noggrann uppföljning hos din tandläkare efter att olyckan skett. Mjölktänder rotfylls aldrig.

Olycksfallsförsäkring

Om du har en olycksfallsförsäkring bör du anmäla skadan så fort du kan. Många försäkringar täcker kostnaden för tandläkarbesöket om du har varit med om en olycka. Ibland ersätts även resvägen. Se villkor för just din försäkringsvariant och ditt försäkringsbolag.

Ring oss för rådfrågning eller akuttandvård: 010-550 15 00

Patientfrågor om Utslagen/avbiten/skadad tand
Hej.

Min dotter 9år har slagit ut en liten del av sin framtand. Det gör inte ont. Vad ska man göra?
Hej och tack för din fråga.
Om det är en permanent tand är det bättre att man kollar och tar bilder. Under tiden ska hon inte bita med framtänderna och ge skonkost i 2 veckor
Så ring och boka tid för det. Samt gör en anmälan till ditt försäkringsbolag.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-04-06

Hej! För 10 år sedan lossnade en flisa från min tand och sedan dess har jag haft ilningar där. Tandläkare har sagt att det skulle vara onödigt att laga eftersom jag inte har större problem, och har endast rekomenderat sensodyne för ilande tänder. Ilningarna har blivit värre och är nu konstanta. Även om jag inte äter eller dricker och har munnen stängd så har jag ilningar. Kan en fyllning lindra/ta bort ilningarna?
Hej Astrid och tack för din fråga.
Tråkigt att hela tiden ha så mycket besvär. Det är väldigt svårt att svara 100% utan att man tittar i tanden men ja, man kan börja med en provisorisk fyllning då får du känna om det hjälper. Om det funkar kan man senare göra en definitiv fyllning.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-23

Hej det är så här att jag har bitit av min ena framtand och det är endast roten kvar på den hade man kunnat fixa den med plast ? Och pris. ?
Hej Lucas och tack för fin fråga.
Väldigt svårt att veta vad kan man göra, är det roten kvar måste man se om det går att göra rotbehandling eller att den bör tas bort, göra en bro eller en implantat.
Bättre att du bokar en akut tid så kan man undersöka din tand och ger dig alternativ behandlingar och pris.

Ha det så bra.

Med vänliga,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-09-02

Hej!
Igår lossnade det en liten flisa från min nedre framtand. Jag har inte ont och har inga ilningar. Är det något jag bör söka vård för?
Hej Wilma, nej, du behöver inte söka tandvård om du inte har besvär. Kanske skulle vara intressant att veta varför tanden fick flisan. Har du skadat den? gnisslar du tänderna? har du piercing i tungan eller i underläppen? Om du har skadat den, haft yttre våld mot tanden typ krockat med något, tuggat något hårt etc finns risken att tanden senare kan få problem men det går inte att förebygga. Det skulle vara bra om man kollar, ev tar några bilder etc.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare.

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-02-07

Hej! I tisdags ramlade våran son 2.5år på fsk. Han slog i läppen och fsk sa att de tror inte det hände ngt med tänderna men att vi skulle kolla. Vi upptäckte inget här hemma. Sedan fick jag höra av en kollega dagen efter att det är bra att kontakta tandläkaren iaf ifall det skulle bli något så att vi har det dokumenterat. Bör vi boka tid nu? Vi listade vår son precis till Liljeholmen.
Hej! Ja det är alltid bra att komma till en tandläkare/tandhygienist som kan titta och dokumentera. Därefter göra en anmälan till sitt försäkringsbolag ifall något skulle ske i framtiden. Ni får värdefull information om vad ni ska vara uppmärksamma på framöver eftersom en infektion kan visa sig en tid efteråt samt att vi följer upp traumat vid varje undersökning.
Trevlig kväll!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2021-11-18

Hej. Min dotter på 2.5 år klättrade i soffan och ramlade. Ena framtanden har böjt sig bakåt, hon verkar inte ha någon större smärta men bör vi åka till tandläkaren? Eller vänta till den lossnar?
Hej
Bra att få tanden kontrollerad hos tandläkare efter trauma och att en anmälan görs till försäkringsbolaget ni har. Detta är bra för att dels dokumentera skada och även se avvikelser i tid.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-12

Hej har en tand eller del av tand som lossnat i underkäken och fått en svullnad där kan den försvinna av sig själv?
Vänligen Anders
Hej Anders
Bra att få tanden kontrollerad för att utesluta infektion i roten eller andra avvikelser. Om svullnaden går ner av sig själv eller inte beror på orsaken bakom svullnaden. Det är svårt att svara utan att titta på tanden och omkringliggande vävnad.
Du är varmt välkommen att boka en tid.

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-06

En stor tandbit lossnade näst längst in i underkäken men jag har inte ont. Det ser rätt svart ut i hålet som blev. Behöver jag vara orolig att det rinner ut amalgam eller annat? Känner oro att gå till tandläkaren under corona-tider och kan jag vänta så länge jag inte har ont?
Hej
Det är rekommenderad att inte vänta alldeles för länge så inte tanden blir mer skör och nötts sönder mera eller att det blir karies i botten på kaviteten. Absolut är det förståeligt att du känner dig orolig under pågående omständigheter. vid tillämpning av välfungerande basala hygienrutiner borde smittspridningen vara begränsad.
Hoppas att svaret är till din hjälp och lycka till

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-05-05

Hej mitt namn är Niklas och undrar vad för sorts behandlings produkt krävs till en skadad tand som är temporärt lagad.
Hörde något om en bakteriedödande medel som jag ej kan namnet på och som är tillgänglig att köpa på närmsta apotek
Hej Niklas!

Det låter som att du behöver tid för fortsatt behandling hos en tandläkare om tanden enbart är temporärt lagad? Jag kan ej se att detta är någonting du kan behandla själv utifrån din beskrivning.
Du är välkommen att boka tid hos oss om du så önskar!

MVH

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-03-18

Hej , jag undrar varför jag har fått hack i mina framtänder och sen saknas det en liten bit av framtanden .De har typ blivit kantiga .Hur blir det så ?
Hej
Det kan vara slitage om du gnisslar tänderna eller av annan vana t ex bita av naglar.
Ha en fin dag

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2020-01-24

Hej,
Jag undrar om jag måste göra nåt åt att en liten flisa av min ena hörntand har lossnat? Det är väldigt liten flisa.
Hej,
Oftast behöver man inte göra något åt små tandflisor som lossnar om man inte har några besvär. Dock bör man alltid gå regelbundet till tandläkaren för att kontrollera bl.a. att man inte börjat gnissla/pressa tänder. Detta kan vara en orsak till att små flisor går av.
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-12

Hej! Jag har i många år haft problem med nagelbitande och mina framtänder, framförallt den ena, har på senaste blivit nedsliten och ilar, jag misstänker att problemet eskalerat i och med isättning av medicin där en vanlig biverkning är munntorrhet. Jag undrar om man kan laga tänder som slitits så pass att en bit ser ut att saknas, på samma sätt som om det vore en avslagen bit? Jag har minskat mitt nagelbitande mycket sedan problemet uppkom men det gör fortfarande ont.
Hej Alice,
Det går oftast att laga en sliten framtand. Det kan finnas olika behandlingsalternativ beroende på mängden av tandsubstansförlust och hur bettet ser ut.
Boka gärna en tid så hjälper vi dig med bästa lösningen för just dig.
Ha en trevlig helg.

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2019-12-06

Hej. Jag har en tand som gick sönder lite för ett år sedan , och sedan har den gått sönder mer och mer, det är bara en liten bit kvar som nu har blivit lite svart, jag har inte ont alls, måste jag gå till tandläkaren jag får panik bara jag tänker på det , jag har tandläkarskräck MVH
Hej,

Det låter som att din tand är ganska trasig. Det är inte alltid som man har ont i en tand fastän den kanske inte mår helt bra.
Jag skulle rekommendera att du låter en tandläkare titta på tanden och bedöma vad som eventuellt behöver göras.
Det är möjligt att man inte behöver åtgärda tanden vid samma tillfälle utan kan prata igenom eventuell behandling och planera det för ett senare tillfälle.

Vi är mycket vana att ta emot patienter med tandvårdsrädsla och anpassar oss så att det känns bra för dig. Det går även att fylla i detta om man bokar online (eller nämna det vid bokning med receptionen).

Det finns även möjlighet till lugnande medicin före behandling om det skulle bli aktuellt.

Hoppas det känns lite bättre och att du kan tänka dig att boka en tid. Vi hjälper dig gärna!

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-12-10

Hej, en bit av min bakre oxeltand har lossnat.
Det gör inte ont men har något vassa kanter. Vad finns det för lagningsalternativ?
Hej,

Beroende på hur stor bit som lossnat kan man antingen laga tanden med vanligt fyllningsmaterial eller bara slipa till tanden så att de vassa kanterna reduceras. Det är däremot viktigt att utreda anledningen till att det lossnat en bit, det kan vara så att det är ett hål i tanden och då måste man först och främst behandla den biten.
För att få ett så tydligt behandlingsförlag som möjligt rekommenderar vi att du bokar en tid för utredning av den tanden hos oss.

Önskar dig en trevlig vecka!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-12-10

Hej, jag har brutit en tand, det gör inte ont och blöder ej. Jag undrar vilken behandling jag borde göra.
Hej,

När en tand har frakturerat är det viktigt att undersöka omfattningen av frakturen. Ibland kan man bara laga tanden medans man andra gånger måste göra en mer omfattande behandling. För att kunna hjälpa dig på bästa sätt rekommenderar jag att du bokar en tid hos oss för utredning av fraktur.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2018-11-28

Min dotter 2,5år slog i munnen för ca 1månad sedan. Nu ser ena framtanden lite mörkare ut. Behöver vi besöka tandläkare för att titta på tanden?
Hej,

Ja, ni bör söka tandläkare för att undersöka.

Trevlig helg!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-11-16

Hej min dotter råkade slå en leksaksbil i mitt ansikte så en tand gick av på mig. Jag har inte ont just nu. Jag har skulder och får inte göra avbetalning. Jag är långtidssjukskriven just nu och hjälp med tandvård kan jag ej få. Om det skulle gå så illa att jag tillslut blir allvarligt sjuk av tanden, kommer jag isf få hjälp att dra ut tanden på sjukhuset? Eller kommer dem att vägra då också eftersom jag ej kan gå till tandläkaren? Vore tacksam för svar så man vet om det är bättre att bara ge upp för jag vet inte vart jag ska vända mig.
Hej,

Om det skedde en olycka så skulle jag rekommendera att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag i första hand. Många gånger kan en olycksförsäkring täcka tandskador.

Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-22

Hej. min son föll av misstag på hans ansikte. läpparna är svullna. 3 veckor gick, allt blev normalt, men hans en främre tand började mörkas. vad ska vi göra?
Hej,

Boka tid inom kort till er ordinarie tandläkare för vidare behandling. Detta ska kontrolleras och troligen behöver behandling utföras.

Med vänlig hälsning,
Simon Linnér

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-10-22

Hej
Har fått en liten vass kant på undersidan av en mitt tand uppe. Efter ett pepparkorn. Känns lite vasst om man går över med tungan.
Kan man boka en kontroll av detta hos er?
Mvh Claudio Galluzzi
Hej Claudio,

Det går jättebra att boka en kontroll av detta hos oss.
Behövs tanden lagas kan vi även hjälpa till med det.

Ha en fortsatt fin dag!

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-09-17

Hej! Min 19 månaders gamla son slog tanden i rutschkanan idag och jag märkte nu att en liten flisa av framtanden är borta, det handlar alltså om nån mm tand. Han äter som vanligt både isglass och varm mat, och han verkar inte ha ont. Bör jag göra något eller ska jag bara låta det vara?

Mvh johanna
Hej Johanna

Nej jag tycker inte du behöver vara orolig om det är så pass lite och han inte verkar besvärad alls av detta.

Om det skulle förändra sig, så ta kontakt med tandläkare.
Man gör ändå inte något åt en sådan liten skada på en mjölktand. kanske kan ta lite extra tandkräm på tanden, så det inte ilar men det verkar ju ok med din pojke so mäter glass t o m :-)

Lycka till !

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-06-06

Hej en liten bit av min vuxen tand har gåt bort jag vet inte vad jag ska göra. Det gör inte ont eller så asså jag har inga besvär men borde jag oroa mig.
Hej
det beror helt på vilken tand och vilken bit som gått sönder.
Du behöver inte alls oroa dig däremot kan det vara så att biten behöver lagas, så
jag tycker du skall boka tid hos tandläkaren och visa upp tanden.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-02

Dottern slog i mjölktanden så den for rakt in i tandköttet när hon var 4år,nu ser man bara 2mm av tanden.
Tandläkaren sa att de inte gör något åt de utan låter det vara.
Nu blir hon strax 6år och det ser fortfarande likadant ut. Kommer inte den permanenta tanden att skadas? Ska man verkligen låta den vara?
Det är tanden brevid framtanden uppe.

Mvh Sandra
Hej
Man kan ta en röntgenbild där om ni är oroliga.
Den permanenta tanden skadades i så fall vid själva skadetillfället inte nu efter men kontakta tandläkare för att slippa oroa er.

Med vänlig hälsning

;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-08

Hur länge kan man vänta med att gå till tandläkaren om man slagit ut en tand och den är ditsatt på sin plats med hjälp av provisorisk tandställning på akuten? Har ett svårt sår på läppen som måste läka först och undrar om det är bråttom med eventuell rotfyllning? Och varför?
Hej

Svårt att svara på utan undersökning men det kan bli en infektion och då bör detta åtgärdas relaltivt snabbt så hör med din tandläkare.
Lycka till

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-23

Hej!
Jag blev av med en tand när jag var 20 år. Nu 7 år senare mår jag psykiskt dåligt pga. detta och vill helst inte behöva göra en bro/krona. Finns det något magiskt sätt att få tillbaka tanden? Olyckan skedde i samband med att jag tuggade på ett tuggummi och plötsligt kände jag att det var något hårt. Det visade sig vara en del av min tand och hela ramlade senare ut halvt smulad. Jag vet inte hur det hände eller varför, har inte undersökt saken då det inte har stört mig tidigare men nu mår jag väldigt dåligt pga. det.
Hej

Vad tråkigt att höra. Du kan sätta in ett implantat .Då får man på ett nästan magiskt sätt en ny tand. Dock är det dyrt. Vänd dig till din tandläakre för mer info

Lycka till

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-16

har tappat byggd tand enbart lösa flisor kvar som behöver tas bort.kan ni göra det om jag bokar tid
Hej
ja absolut. Bara att boka tid på närmaste klinik.
Lycka till

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-30

Jag råkade slå ihop käkarna alldeles för hårt i sömnen, min tandkött är öm och min ena framtand är lös. Jag är bara 13 år, kommer det att läka sig av sig själv eller måste jag besöka en tandläkare?
Hej

Om du är orolig tycker jag du ska kontakta din tandläkare .Väldigt svårt att svara på utan undersökning. Låter inte allvarligt men tycker alltid man skall kolla om tänder är lösa (de kan kännas så om man vickar hårt och det är normalt)

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-31

Om man har en spricka i tanden, gör det alltid ont om man tuggar på tanden då?
Nej .Det beror helt på hur sprickan sitter och hur djup den är.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-27

Jag slog i min framtand för en vecka sedan och det gör fortfarande ont när jag trycker på den, har bettskena på natten och då känns allt bra. Kan ta och har inte direkt ont mer ömt. Ska jag avvakta med tandläkare, den känns inte lös
Hej!
Går det åt rätt håll, dvs att det gör lite mindre ont varje dag så tycker jag att du kan avvakta en vecka till.
Mvh

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-20

Hej!
Jag har stora problem med min framtand! När jag var liten så ramla jag och min tand åkte in i tandköttet. Därefter drog tandläkarna ner tanden och satte fast den och den höll, men tre år efter det så tog jag en tugga av mat och halva tanden gick av. Gick tillbaka till tandläkarna och dom la någon slags rotfyllning eller jag vet ej vad det är och problemet var att dom fixade ej så att min tand blev hel utan den är halv. Och dom fixade aldrig den utan väntade tills den typ ruttnade och därefter sa dom att enda sättet att lösa det på är att ta bort två tänder och sedan ha tandställning men jag ville ej det för det var deras fel. Nu går jag fortfarande runt med min tand som är halv och ser helt rutten ut. Hur ska jag fixa den!? Jag har bokstavligen haft problem med tandvården i 10 år. Snälla hjälp mig!
Hej!

Du är välkommen att boka in en tid för undersökning så ska vi försöka hjälpa dig. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej! Jag har väldigt tunna framtänder där små bitar har börjat lossna längst ner på tänderna finns det någon möjlighet att fylla ut tänderna så dem blir tjockare!
Hej!
Ja, man brukar kunna lägga på lite plastfyllning för att skydda.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-13

Hej

Jag slog av en tand på gymnastiken. Detta var på 1970-talet. Nu funderar jag på att byta till
en bättre lösning av tand än den provisoriska tand som jag fick då. Finns det något sätt att få ersättning för detta?
Hej!
Är det en enbart estetisk åtgärd är jag rädd att du får stå för kostnaden till 100% om du inte har någon försäkring som täcker detta.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Min dotter 11 år slog ut en framtand med rot och allt och 3 till tänder blev jätte lösa. Och bröt benet där framtänderna sitter. Vi var in akut till käkkirurgin och dom satt tillbaka och limmade fast tänderna men nu efter en vecka har tanden bredvid framtanden dragit sig bakåt och blivit en stor glipa. Går det att reglera nu medans tänderna är löst eller hur länge måste hon vänta innan tandläkaren kan fixa det. Hon mår jätte dåligt och vill inte le och gå till skolan när tanden ser ut så. Jätte jobbigt för henne.
Hej!
Efter ett trauma måste man vänta minst ett år innan man kan tandreglera. Det viktigaste just nu är att se till att den utslagna tanden klarar sig vilket inte är helt säkert.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

Hej!

Som barn ramlade jag och slog av halva mina framtänder vilket då lagades med en typ av plast. Den vänstra framtanden har sedan dess hållit och aldrig varit något problem med. Plasten på höger framtand har dock upprepade gånger gått sönder och behövts åtgärdas på nytt med plast. Sist jag lagade (för några år sedan) var första gången jag betalde själv (kommit undan som barn innan) och då rekommenderade tandläkaren då att jag istället skulle fundera på krona till nästa gång.

Nu gick en del av plasten i högertanden av igår och därför vill jag höra vad ni tänker innan jag bokar tid. Vad är skillnaden, ungefär, i pris mellan plast och krona? Vad är skillnaden i livslängd, ungefär, mellan plast och krona. Och vad skulle ni rekommendera? Håller ni med min förra tandläkare helt enkelt med att krona skulle kunna vara prisvärt?

/Martina
Hej!

Beroende på hur omfattande skadan är på tanden kan en porslinskrona ibland vara det bästa alternativet. En krona ska kunna sitta med god funktion livet ut om förutsättningarna är bra. Prismässigt kostar en krona mer än en fyllning men om du behöver göra om fyllningen ofta kanske det blir mer ekonomiskt i slutändan med en krona. Titta på din tandläkares prislista för prisuppgift. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-04

Hej!
Jag har en fråga om tänder. Det är så att jag har sett att jag har en lång "rand" vilket jag närmast skulle beskriva som en lodrät spricka på en av mina framtänder från rot till topp. JAg har inga ilningar, däremot har jag rätt genomskinliga tänder.
Är denna spricka något jag borde vara orolig för? Jag känner som sagt inte av den, men eftersom jag inte lagt märke till den förut så känns tanken på att den ska gå mitt itu lite obehaglig. JAg dricker inte läsk, äter inte godis, dricker inte alkohol/vin och äter inte heller särskilt mycket frukt.

Med vänlig hälsning
Helena Lundström
Hej!
Ibland får man sprickor tänderna utan att man har ont av det. Oftast gör man ingenting åt dem men det vara bra att en tandläkare tittar på tanden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-07

Min tjejs tidigare uppbyggda framtand gick av och lämnade en mindre smickrande lucka.hur går man till väga nu? Tandbiten går inte att hitta
Hej!
Din tjej måste ta kontakt med en tandläkare för undersökning och diskussion om vad som kan göras på framtanden.
Det finns olika alternativ, lagning eller krona.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Bet av en bit av min kindtand där uppe. Ena hörnan fattas helt. Vad kan detta kosta då jag lagar tanden? Är dok också jätte rädd för tandläkaren har tandläkare skräck.
Hej. Om det går att laga tanden med en vanlig plastlagning kostar det ca 1500-2000:-. Berätta gärna när du bokar tid att du är rädd så kan tandläkaren ta hänsyn till det.
Om det var länge sedan du var på en undersökning så kan det vara en bra idé att börja med att boka tid för det, då får du också ett kostnadsförslag för behandling av din trasiga tand. Då kan ni också diskutera din rädsla, det finns t.ex. lugnande medicin att få om det behövs.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej. Min tand en bit av min tand har ramlat av och vi fixade det med fyllning för ungefär 1,5 vecka sen. Det är nu inflammerat och det är en framtand. Den har rört sig framåt så nu har jag mellanrum mellan tänderna. Hur stor är chansen att den ramlar av? P.S Det är en permanent tand
Hej. Om det är inflammerat och tanden har rört sig tycker jag att du ska kontakta tandläkaren för att kontrollera det.
Det går tyvärr inte att svara på hur stor risken är för att den ska ramla av utan att veta hur stor lagningen är, hur du biter på just den tanden etc.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hejsan. Jag är jätterädd för att gå till tandläkaren och har fler tänder som gått sönder och jag har hål. Tidigare så har jag gått till narkoskliniken men sista gången för två år sedan så gjorde de så slarvigt jobb under narkos så nu vill jag inte dit igen. Känner att jag börjar få besvär med tänderna ordentligt nu. Jag vet att jag måste gå men är så rädd för instrumenten och smärtan.Med vänliga hälsningar Anne
Hej. Det finns flera olika sätt att hantera tandvårdsrädlsa. Narkos är ett sätt, KBT-behandling hos psykolog i samarbete med tandläkare ett annat. Dessutom finns flera typer av lugnande medicin att ta inför tandbehandling.
Om du tror att du skulle klara av en vanlig undersökning av tänderna där tandläkaren tittar med spegel och tar några röntgenbilder så vore det jättebra. I samband med det besöket får du isåfall veta vad som skulle behöva åtgärdas, vad det kostar och vilket alternativ för att hantera rädslan som skulle passa just dig bäst. Tala gärna om när du ringer och bokar tid att du tidigare har fått tandvård under narkos.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!För typ 4-5 år sedan så ramla jag och en bit av mina framtänder gick sönder. Tandläkaren fixa tillbaks biten. Biten som gick sönder har en typ en annan färg och mina tänder är vita,Än idag finns det märket av biten som gick sönder och några sprickor kvar på tanden!Jag vill så gärna fixa det, undrar om det går att fixa så att hela tanden har samma färg som mina andra tänder?!Jag är 14 år idag.
Hej. Du har säkert en plastlagning där. De missfärgas lite med tiden. Ibland är det också svårt att välja en nyans som exakt motsvarar din tandfärg. Plastlagningar går inte att bleka. Jag tycker att du ska prata med din tandläkare om att du skulle vilja justera färgen på fyllningen så kan du få veta om det går att åtgärda genom att byta ut lagningen.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! För 1 år sedan sprack en tand bak i munnen i övre käken och jag fick den fixad. 6 månader senare sprack en tand i nedre käken på andra sidan. Nu vågar jag inte längre tugga maten med kindtänderna utan tuggar bara med framtänderna, vilket ser hemskt ut och tar en evighet då jag ska äta. Har gått ner många kilon då jag aldrig hinner äta klart, är så rädd att flera tänder ska spricka. Kan man på något sätt kolla upp hur starka tänderna är? Hur stor är risken att fyllningarna lossnar på de 2 tänderna som jag fått fixat?
Hej!
Att tänder eller gamla lagningar spricker och går sönder händer lite då och då. Hur länge lagningarna håller och hur stor risken är för ytterligare sprickor kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte vet hur det ser ut i din mun eller om du biter ihop väldigt hårt eller om du kanske gnisslar tänder på nätterna.
Prata med din tandläkare om prognosen för lagningarna.
Kanske behöver du en bettskena att ha på nätterna.
Du ska inte vara rädd för att tugga med alla dina tänder, använd även tänderna långt bak i munnen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Om man har tappat en tand men den inte växer ut på flera månader vad ska man göra en rädd person som inte vågar gå till tandläkaren ??
Hej!
Ibland kan det ta lite tid innan en ny tand växer fram efter att mjölktanden har lossnat.
Om det dröjer många månader, 5-6, kan det vara bra att gå till tandläkaren för en kontroll.
Tandläkaren tittar i munnen och tar troligen en röntgenbild för att kunna se hur den nya tanden ligger.
Om man absolut inte vågar göra detta finns det väl ingenting annat att göra än att vänta.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag är 16 år och en utan mina framtänder skrapades upp på undersidan igår. Det känns obehagligt och strävt och det ilar när jag dricker något kallt. Är detta farligt? Borde jag besöka tandläkaren? Tack på förhand!
Hej!
Farligt är det nog inte men jag tycker att du ska besöka din tandläkare för kontroll. Kanske behöver man lägga på lite fyllning där tanden har gått sönder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!När jag var liten så ramla jag och en ut av mina fram tänder gick sönder, tandläkaren fixa tillbaks tandem men än idag finns märket och några sprickor kvar på tanden. Jag undrar om det går att fixa?
Hej!
Det går säkert att fixa på något sätt men det är ofta bra att man har vuxit färdigt innan det görs. Hör med din tandläkare som vet hur det ser ut i munnen och på röntgen och hur gammal du är.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag tuggade tuggummi efter en måltid och plötsligt kände jag att någonting hemskt hade hänt.Det visade sig att kronan till en tand i underkäken hade lossnat helt och hållet. Tanden hade lagats i Finland, där jag bodde som barn och ung . Enligt min nuvarande tandläkare är tanden amputerad enligt en metod som tidigare användes även här i Sverige, men som numera är förbjudet att göra.Detta hände i november förra året och fortfarande har jag inte fått komma till någon specialist för en diagnos för en fortsatt behandling.Min fråga: Kan tanden lagas så att jag kan behålla den?Om ej: Vilka andra alternativ finns det?Tack på förhand!
Hej!
Vad som går att göra på din tand beror till stor del på hur mycket tandsubstans som finns kvar att fästa på och hur det ser ut vid rötterna, t.ex. om det är en infektion vid rötterna eller inte.
Om tanden måste tas bort kan man ibland göra en bro från tanden framför och till tanden bakom den tand som tagits bort. Att göra ett implantat där tanden tagits bort kan också vara ett alternativ om det finns bra med ben att fästa ett sådant i. Ytterligare ett alternativ är att leva med en glugg där tanden har suttit.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag är tjej och 30 år. Igår kväll då jag åt en seg godis kände jag att en bit vasst 'skal' från godiset kom mellan två tänder. Jag fortsatte att tugga och kände smärta i ena tanden. Tittade i spegeln och märkte till min fasa att den var lite lös!? Fick nära på panik av detta och blev alldeles svimfärdig. Jag undrar nu om detta är vanligt och om tandköttet kan 'läka fast' tanden igen? Jag har en baby på 2 månader som jag ammar. Kan detta göra tänderna mer sköra?Marie
Hej. Det som är löst kan vara en tandbit eller eventuellt en tandfärgad lagning. Tandköttet kan inte få biten att växa fast igen, så det bästa är att du bokar en tid hos tandläkaren för kontroll.
Tänderna blir inte skörare av graviditet/amning, däremot kan tandköttet blir mer lättblödande pga hormonella omställningar.

Sofia Jofred, leg tandläkare

hej ha fått tegel sten på fram tanden . de gör ont när ja dricker kallt å när de blåser kallt å den e brun lite .. längst upp i tandköttet ha ja en bula å de gör ont när ja rör den skadan är ett årsen typ?
Hej!
Ring och boka en tid hos din tandläkare för att kontrollera tanden. Det låter som om det har blivit en infektion i tanden och i benet runt om roten. Om det är så behöver tanden rotfyllas.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag har en tand som det har blivit hål i längst ner mot tandköttet, alltså ett hål som att det har försvunnit bit från tanden. Och ser att tanden bredvid börjar bli likadan. Går det att fixa med lagning eller måste dom dras ut?
Hej. Hål går ofta att laga om de inte är alltför stora. Det du beskriver kan också vara en skada som kan bero på tandborstning eller tandgnissling. Boka en tid hos din tandläkare för att få veta vad det är och vad man kan göra åt det.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej jag är 17 år och har tandställning. Jag har en kindtand där uppe (den som är näst längst in) som är skadad och det finns bara 2 alternativ att göra med den tanden - dra ut den eller rotfylla. Min tandställningen specialist tycker att vi drar ut den då det kan bli problem med rotfyllning, och han säger att jag har en visdomstand dom kan växa fram och plus att tandställningen hjälper till att flytta fram så jag inte har ett stort hål där kvar. Men hur lång tid ungefär tar det att flytta fram så det inte är så stort hål? Och blir det mellanrum kvar efter att tänderna flyttats?Min tandläkare tycker att vi ska rotfylla den då det kanske inte alls blir problem eller blir problem om många eller några år, man vet aldrig. Eller kanske klarar sig hela livet. Annars finns det implantat säger hon. Hur är det med ett sådant implantat? Har tanden känsla? Kan man tugga med den?Vad finns det för fler alternativ till en utdragen tand? Vad har minst risk för komplikationer? Vad anser ni, råd och tips?Mvh/Ida
Det är mycket svårt att svara på vad som är bäst att göra med din skadade tand. Kan heller inte uttala mig om om det blir en liten lucka kvar eller ej.
Ett implantat går alldeles utmärkt att tugga med men det är en hel del jobb med att sätta dit det och det kostar också en hel del pengar.Ett implantat har inte känsel på samma sätt som den egna tanden.
Hur lång tid det tar innan en lucka sluts är mycket svårt att svara på.
Ett alternativ till ett implantat är att göra en s.k. bro, alltså en krona på tanden framför luckan och en krona på tanden bakom luckan med en hängande krona mellan dessa. Om tänderna framför och bakom luckan är felfria känns det dock lite synd att behöva slipa på dem för att göra en bro.
En bro kostar också en hel del pengar.
Det är svårt att råda dig till vad som är bäst för just dig. Jag tycker att du ska diskutera saken med din tandläkare igen .

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan!Har en kindtand i överkäken so en bit har fallit bort man har försökt rotfyllas den men hittade inga kanaler så det gick tyvärr inte och då säger dom att tanden är död och bör tas bortMin fråga är då Vad händer om tanden är kvar jag har inga problem med denJag gillar inte att dra ut tänder finns det något annat alternativJag är en kvinna på 67 år
Hej! Om en tand behöver rotfyllas beror det ofta på att det finns en infektion i och omkring tanden. Det är inte bra för hälsan att gå omkring med en infektion och om så är fallet bör tanden tyvärr tas bort.
Prata med din tandläkare. Det går inte att säga utan att ha sett din tand, men eventuellt kan en remiss till en specialist på rotfyllningar vara ett alternativ?

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Jag har en skadat tand den sista i under skäken,det vad för ett år sen jag skadade den,har en provisorisk plast fyllning på den men den har smällt nästa hela,har börjat att få tandvärk för två dagar sen....är det allvarligt?Tar värk tabletter.
Hej!
Du behöver komma till en tandläkare för att få hjälp. Ring och boka en tid så fort som möjligt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan,Jag har under de senaste månaderna känt av en liten spricka på sidan som är riktad mot halsen av en hörntand. Det gör inte och har aldrig gjort ont, men jag kan känna att den finns där med tungan. Jag kommer att åka utomlands snart och vara borta i knappa halvåret, är detta något jag behöver kolla upp i utlandet eller kan det vänta tills jag kommer tillbaka?
Hej!
Det bästa vore väl om du kan få tanden kontrollerad innan du åker utomlands. Ring din tandläkare och hör om det går att ordna. Om det inte går nu innan du far iväg får du väl avvakta och söka hjälp utomlands om du får besvär.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan jag är 49 år och mina tänder går sönder och går av mitt tandkött är inte inflammerat, enda sjukdomen jag har är fibromyalgi jag borstar och använder tandtråd ändå 'rasar' mina tänder sönder. Undrar om jag kan göra något ?? Mvh Helene
Hej,
Vänligen kontakta din tandläkare och få detta kontrollerat.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har haft en trasig tand i snart 1 år. Hade ont för 1 år sen, har haft ont kanske 2-3 gånger sedan dess. Nu har jag inte haft ont på ett halvår. Måste jag göra något åt detta? Klarar jag mig utan att laga? För om jag inte har ont känns det ju bara dumt, jag tänker aldrig på tanden så det känns onödigt att göra något när jag inte lider av smärta el dylikt. Jag tror att jag har lagat området när jag var yngre så det kanske är en lagning som lossnat.
Hej,
Jag rekommenderar att du besöker en tandläkare och undersöker tanden då du har haft besvär med den. Ibland kan man ha en infektion i tanden men som inte längre känns men som behöver behandlas.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej! Mina tänder är jättefina och det är inget fel på dem (har läkaren sagt). Men en bit av min bakre tand bara lossnade, utan att jag ätit något hårt eller slagit mig!? Vad betyder det?
Hej!
Det kan ha varit en liten spricka i tanden som har gjort att det lossnat en liten bit. Sprickor är många gånger väldigt svåra att upptäcka vid undersökning. Oftast syns de inte på röntgenbilden heller. Om det ilar eller är vasst tycker jag att du ska kontakta din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag slog av en flisa på framtanden. Var hos tandläkaren och på kvittot står det att jag betalat för: fyllning av tre eller fler ytor på framtand. 1240 kr + 355 kr kompletterande undersökning. Varför och vad betyder det att jag betalade för 3 eller fler ytor ? Det var ju bara En flisa. Borde det inte vara för en då !?Tacksam för svar josefina
Hej,
Det beror på hur flisans uträckning var på tanden.

Linnea Linnér, leg tandläkare

kan tandläkaren fixa om det har gått av en bit av löständerna
Hej,
Ja, ibland går det. I annat fall så skickar tandläkaren löständerna till en tandtekniker som ordnar detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej,jag slog ut en tand för 10-12 år sen i en hockeymatch,den flög ur med rot o allt så den sattes tillbaka o rotfylldes,där har den suttit tills idag då jag råkade få en planka rätt på den tanden och har nu blivit lös.Kommer den växa fast igen av sig självt?
Hej,
Kontakta din tandläkare snarast för att titta på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Vad kostar det att laga en bit av tanden som har gått av? Har gått av på insidan på en kindtand.
Hej,
Det beror helt på hur stor del av tanden som behöver lagas samt om även en undersökning av tanden behövs för att kontrollera att det är frisk.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har en gul fläck på en framtand, det har även lossnat en liten bit från tanden och der är där tandbiten har lossnat som fläcken är. Är detta ett hål och måste jag laga det eller kan det läka?
Hej,
Om det har lossnat en bit av tanden så kommer det inte att läka. Beroende på dess omfattning kan man behöva laga tanden. Boka en tid till din tandläkare och be att dom tittar på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag var på restaurang igår och bet i något väldigt hårt, det liknade en liten sten eller benflisa. Idag har jag märkt att tanden jag bet med är lite skadad (endast en liten del av toppen), tanden känns annorlunda mot tungan (vassare) och den ilar efter jag ätit och druckit.Jag befinner mig i Vietnam för tillfället och undrar vad som är klokast att göra? Vänta och se om det blir bättre eller besöka tandläkare? Jag är 29 år, har aldrig haft hål/ problem i tänderna (förutom tandställning som barn) och känner inte inte igen känslan. Det är inte akut smärtsamt men är obehagligt.Planerar att vara hemma i Sverige först om ca 1,5 månad.Mycket tacksam för svar
Hej,
Om du får mer besvär med tanden rekommenderar jag att du ber någon att titta på den alternativt kanske slipa till den för att undvika sår på tungan. Mot ilningarna kan du pröva att lägga fluortandkräm på tanden för att se om det lindrar. Om det går bra så se till att boka en tid tills dess att du kommer hem.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Jag bröt en liten bit av min framtand ungefär 1mmDe har fixat den nu men när andas in så svider jätte mycketVarför gör den det?
Hej!
Nerven, pulpan, inne i tanden kan ibland bli lite känslig för kyla när en liten bit av tanden har försvunnit. Det brukar ofta gå över av sig själv om det inte är väldigt, väldigt känsligt. Fluor kan hjälpa till att få det att gå över snabbare.
Prata med tandläkaren om att få lite fluorlack på tanden. Du kan också skölja med t.ex. Flux fluorlösning 0,2% hemma. Flux finns att köpa på apoteket.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

vad ska jag göra när en liten bit av min tand har lossnat.det är hörntand nr 37 tror jag, högersida nere näst längst bak, Så har det lossnat en liten bit på kanske 2mm vid tandköttet.Hur ska jag gå till väga?Har ingen smärta och inga känningar av något alls förutom att när jag drar min tunga där så känner man att det saknas en bit av tanden.
Hej,
Det bästa är att besöka din tandläkare för att åtgärda detta innan eventuella besvär uppstår.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, har jätte dåliga tänder, min framtand gick av på mitten nu vilket resulterar i att jag inte vågar sätta mig framför kameran imorn och jobba. Finns det något snabbt sätt att ordna dit en låtsas tand imorn? Eller något? jag kan sätta dit själv?Jag vill kunna jobba, men utan den delen av tanden så både läspar jag och ser hemsk ut, Ledsen Erika
Hej,
Det är jätte svårt att svara på om det går att göra något temporärt eller inte utan att ha sett hur mycket som är kvar av tanden. Kontakta din tandläkare för en undersökning av tanden och se vad som går temporärt.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Mina båda framtänder har blivit skadade av piercing. Det saknas lite av tanden på insidan. Kan man göra något åt dem för att göra dem snyggare?
Hej,
Beroende på dess omfattning kan man lägga på en fyllning alternativt putsa på tanden.
Kontakta din tandläkare för att få detta undersökt.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Om man tappar en tand som man redan har tappat, då växer det ju inte ut en ny. Kan man få hjälp att sätta tillbaka tänderna/tanden man tappar eller kommer man gå tandlös där? Finns det låsas tänder man kan sätta dit eller hur gör man?
Hej,
Om man har förlorat en tand kan man idag ersätta den med ett implantat eller med en brygga/bro för att få en tand i tandluckan. Kontakta din tandläkare för att diskutera vilket alternativ som kan passa dig bäst.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej Jag undrar om man kan få sneda tänder när man har gjort en rensning i väntan på rotfyllning? Ramlade och slog i mina framtänder och har gjort en rensning på den ena men nu känns det som att den har vridit sig och det känns som en vass kant. Eller har den alltid varit sån fast jag inte känt det? Är ju där med tungan och känner hela tiden vilket jag inte gjorde tidigare och kanske inte känt kanten innan?/ katarina
Hej,
Det kan vara en del av fyllningen som har lossnat. Jag rekommenderar att du kontaktar din tandläkare och kontrollerar detta då det är viktigt att tanden har en tät fyllning när den är under behandling.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, på ena min tand har det lossnat en liten bit av den, vad kan det bero på?Tack på förhandBahadur Singh
Hej!
Det kan lossna en liten tandbit om du får ett slag mot tanden eller om du biter i något riktigt hårt eller om du plötsligt biter ihop mycket hårt om du t.ex. ramlar. En tand kan också nötas väldigt mycket så att en tandbit till slut lossnar. Det kan också förekomma att emaljen på en tand är lite annorlunda än normalt och att det då kan lossna små bitar.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan! En jätte liten bit av min tand har lossnat på tanden längst fram. Jag skulle gärna vilja slipa tanden så den blir jämn och fin . Vad tycker ni jag borde göra?
Hej!
Ta kontakt med tandläkaren och boka en tid. Det går ofta bra att slipa och putsa lite så att tanden blir jämn.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej om man har dragit ut en tand 1 gång och den växer upp och sen så tappar man den och den kommer upp igen men om man gör det en tredje gång kommer tanden fram igen då??
Hej!
Nej det kommer inte ut någon tredje tand.
Först får man mjölktänder som man tappar i 6-12-årsåldern. Dessa ersätts av permanenta tänder. Förlorar man dessa kommer det inte fram nya tänder.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

En bit av tandens fasad sprack när jag använde tandtråd! Kan fasaden lagas eller måste man dra av tanden?
Hej
Det är säkert möjligt att laga tanden om det har gått en bit av den. Det finns olika orsaker till varför en tand går sönder. Bäst är att boka en tid och undersöka tanden så får du förslag på bästa behandlingen.

Caroline Arnell, Leg. Tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.