Visdomständer – värk och inflammation

Här får du råd och behandlingsalternativ för värk, inflammation och infektion i visdomständerna. Vi hjälper dig med visdomständer som värker och smärtar.

visdomständer ont visdomstand

Visdomständer kommer oftast i tidig vuxen ålder, men det händer även att de kommer senare i livet. De flesta får fyra stycken visdomständer och de uppkommer längst bak i tandraden både på över- och underkäken. Det finns även vissa människor som inte får några visdomständer alls.

Ont i visdomstand?

Det kan hända att du upplever ömhet, svullnad och smärta när din visdomstand väl träder fram. Ofta går besvären över av sig själv, men det händer att tanden kan behövas dras ut om besvären är allvarligare.

Vanligtvis är det inte smärtsamt att ta bort en visdomstand, det kan dock förekomma ett visst tryck under tandutdragningen. Det kan uppstå lättare besvär och komplikationer som svullnader, blödningar och ömhet efter behandlingen. Det är helt normalt och inget du måste söka vård för. Vid ihållande besvär eller besvär som blir värre med tiden bör du däremot uppsöka en tandläkare.

Boka en tid hos tandläkaren om du har visdomständer som gör ont eller ställer till besvär.

Vanliga frågor

Vad är visdomständer?
Visdomständerna är tänder som kommer i vuxen ålder, vanligtvis när man är 18 – 25 år gammal, men ibland ännu senare. Visdomständernas placering är längst bak i tandraderna i både över- och underkäken. De flesta har anlag för totalt fyra stycken visdomständer. Vissa personer saknar dock helt eller delvis anlag för visdomständer.
Hur många visdomständer har man?
De flesta har anlag för totalt fyra stycken visdomständer. Vissa personer saknar dock helt eller delvis anlag för visdomständer, och får färre eller inga alls.
När får man visdomständer?
Visdomständerna kommer i vuxen ålder, vanligtvis när man är 18 – 25 år gammal, men ibland ännu senare. Visdomständerna kan ta mycket lång tid på sig att komma fram helt.
När måste man dra ut en visdomstand?
När visdomstanden kommer är det väldigt vanligt med svullet och irriterat tandkött som gör ont. Det går över av sig själv, men det kan ställa till med besvär under tiden. Förutom att ha en god munhygien kan du ta smärtlindrande läkemedel vid behov. Vid besvärande värk, allmänpåverkan och svullnad som går ner mot halsen ska du alltid ringa tandläkaren direkt.
Varför heter det visdomständer?
Namnet visdomstand kommer från förr då man menade att människan hade uppnått en högre grad av visdom i den åldern.

Allmänt om visdomständer

Visdomständerna kommer i vuxen ålder, vanligtvis när man är 18 – 25 år gammal, men ibland ännu senare. Namnet visdomstand kommer från förr då man menade att människan hade uppnått en högre grad av visdom i den åldern. Visdomständernas placering är längst bak i tandraderna i både över- och underkäken. De flesta har anlag för totalt fyra stycken visdomständer. Vissa personer saknar dock helt eller delvis anlag för visdomständer.

Tillsammans med visdomständerna har människan vanligtvis 32 tänder, 16 stycken i underkäken, och 16 stycken i överkäken.

Många upplever besvär under eruptionsfasen (tiden då visdomständerna träder fram). Det kan förekomma ömhet, svullnad och smärta. Ofta går besvären över, men ibland rekommenderar vi att dra ut tanden om besvären är av omfattande karaktär under en längre tid. Visdomständerna sitter också så långt in i munnen att de kan vara svåra att rengöra så det blir lättare karies (hål) i dessa tänder.

Behövs visdomständer?

Förr i tiden när födan var svårare att tugga, och vi utsatte våra tänder för större påfrestningar, så behövdes de starka visdomständerna. Idag är maten lättare att tugga och mala ner, vilket resulterar i att vi använder tänderna och käkarna i mindre utsträckning. Med tiden har alltså visdomständernas kraft blivit allt mer onödig. Idag kan man till och med säga att visdomständerna inte fyller någon funktion i munnen.

En annan skillnad från förr är att tänderna står intakta under en längre tid idag. Dessutom tar de mer plats i tandraden. Av dessa anledningar får visdomständerna allt trängre yta att tränga upp på.

Besvär med visdomständer

  • Svullet tandkött där visdomstanden tränger fram.
  • Visdomstand växer inte upp helt (ser ut som att tandköttet växer över visdomstanden), orsakar svullnad och ömhet.
  • Inflammation i tandköttet som ofta resulterar i svullna kinder och svårigheter att gapa.
  • Bakterieflora som ett resultat av bristfällig rengöring. Bakterier kan leda dels till karies, men också till inflammationer.
  • Om visdomständerna växer med en lutning kan roten på kindtänderna intill skadas.
  • Hinnan som ligger runt visdomstandens krona kan fyllas med vätska och bilda en cysta. Cystor ger sällan symptom, utan upptäcks i samband med röntgen och opereras bort.
  • Huvudvärk och feber kan uppkomma i samband med att en visdomstand tränger sig fram.

Värk och svullnad går över

Svullet tandkött där visdomstanden kommer är väldigt vanligt, likaså värk i samband med genomträngningen. Det går över av sig själv, men det kan vara ack så jobbigt så länge det varar. Receptfria smärtlindrande läkemedel fungerar bra för att lindra värken.

Ingen visdomstand men ont ändå?

Även om du inte ser en visdomstand som är på väg upp så kan besvär uppkomma. Det kan vara indikationer på att något är på gång och på att tanden snart dyker upp. Just visdomständer, och speciellt i underkäken, kan komma i 25 års ålder. Oftast öppnas då en liten flik i tandköttet och det är väldigt lätt att det fastnar mat och bakterier där. Detta kan leda till att slemhinnan i närområdet svullnar upp. Du kan prova att borsta ordentligt och gnugga där med Corsodyl gel i tre till fem dagar. Märker du ingen förbättring så kontakta din tandläkare för undersökning.

Ont i din visdomstand under en längre tid

Visdomständerna kan vara riktigt jobbiga under eruptionsfasen. Om symptomen håller i sig en längre tid bör du kontakta din tandläkare. Om svullnaden rör sig mot halsen och ger dig andningsbesvär ska du skyndsamt söka akut hjälp eller om du får feber.

När bör en visdomstand tas bort?

Visdomständernas placering i käkbenet syns på röntgenbilder under tonåren. Då kan tandläkaren också se om det eventuellt kan uppstå problem med exempelvis snedställda visdomständer.

På grund av visdomständernas läge så kan de vara svåra att hålla rena. Det gör att tandköttet kan bli irriterat och en inflammation (pericoronit) kan uppstå. Detta kan leda till svullnad, värk och svårigheter att gapa. Då är det bra att komma till din tandläkare eller tandhygienist för att spola och göra rent i tandköttsfickan runt tanden.

Av samma anledning kan man också lättare få karies som kan ge inflammationer i tandnerven eller infektioner i käkbenet. Då måste tanden tas bort.

Efter att du dragit ut en visdomstand

Efter att tandläkaren dragit ut en visdomstand kan det kännas som en hålighet i tandköttet. Såret efter operationen kan ibland sys ihop. Det är helt i sin ordning att hålet efter tanden inte är riktigt slutet. Det tar ett par veckor innan det är helt slutet och man brukar sedan kunna känna en ”grop” som blir mindre och mindre efterhand.

Håll rent med klorhexidin

Det rekommenderas att du håller rent runt hålet med klorhexedinlösning. Du skall absolut inte pilla i hålet även om du tror att något har fastnat där. Kroppen tar hand om detta själv och risken är stor att man tar bort sådant som behövs för att det skall läka bra. Du kan köpa klorhexidinlösning 0,1% på apoteket och skölja med morgon och kväll. Max 5 dygn i sträck.

Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidin. Risken finns att du får en lite sämre antibakteriell effekt av klorhexidinet. Du kan skölja med klorhexidin ett par tre dagar, sedan borde det gå bra att borsta försiktigt med tandborsten.

Ont att dra ut visdomstand?

Att ta bort en visdomstand ska inte göra ont. En tandläkare med god teknik och skicklighet klarar av extraktioner utan komplikationer. Efterföljande besvär kan dock uppstå efter tandborttagningar. Det är fullt normalt och inget du måste söka vård för. Vanliga besvär är svullnad, blödningar och ömhet. Om det inte slutar att blöda eller besvären ökar istället för att avta efter 5 dagar så bör du besöka din tandläkare.

Läs mer om akuttandvård
Läs mer om att tandutdragning här

Viktigt att hålla rent kring visdomständerna

För att undvika irritation kan du försöka hålla lite extra rent om en visdomstand är på väg upp eller redan har kommit upp. Borsta ordentligt med tandborsten, även om det kan kännas lite obehagligt om tandköttet är ömt. För att komma åt ordentligt med tandborsten är ett tips att inte gapa så stort. Stäng munnen lite grann och skjut underkäken mot den sida du borstar, så ska du se att borsthuvudet får mer plats längst bak.

Har du problem med din visdomstand?

Boka en tid hos tandläkaren så hjälper vi dig med visdomständer som krånglar eller orsakar smärta. Vi börjar med en undersökning för att kunna ge dig individuell rådgivning. Det är inte alltid tanden behöver avlägsnas, ibland hjälper det med smärtlindring under en period tills besvären gått över av sig själva.

Om Distriktstandvården

2010 fattades ett beslut om att Distriktstandvården skulle ta över 10 kliniker från Folktandvården. Idag har vi expanderat till att bli en av Sveriges största tandvårdskedjor med 39 i Stockholm och Uppsala. På samtliga kliniker erbjuder vi allmän- estetisk och akut tandvård. Vi välkomnar både barn och vuxna.

Publicerad: av Distriktstandvården
Uppdaterad: 2023-09-21
Patientfrågor om Visdomständer
Hej. Jag opererade bort min visdomstand i januari och det är fortfarande ett hål kvar där längst bak. Jag undrar om det kommer försvinna nån gång eller alltid vara så? Det fastnar ju mat och så i hålet som är svårt att rengöra tycker jag, ibland smakar/luktar det illa också så det är väll bakterier som samlas, när det blir så tar jag corsodyl. Men skulle vara bra om hålet kunde växa igen. Kommer det göra det & hur lång tid tar detta? Tack för svar.
Hej Julia och tack för din fråga.
När man drar ut en tand blir ett hål i tandköttet och käkbenet som ska fyllas underifrån.
Trots att du inte ser det, hålet blir mindre och mindre men det tar tid innan det blir helt jämnt. När man opererar bort tanden måste man borra bort käkbenet och därför blir det längre tid för att bildas nytt ben.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-28

Hej!
Jag drog ut en visdomstand för snart 3 dagar sedan. Det bildades en sårskorpa över hålet. Men den verkar ha lösts upp under dagen. Ser nere i hålet att det fortfarande finns lite blodkoagel kvar. Bör jag vara orolig för dry socket?
För det är liksom två hål i tandköttet där tanden suttit så ser inte hela vägen ner.
Hej Sara och tack för din fråga.
Nej, du behöver inte bli orolig. Det är normalt att kompresser löser upp sig några dagar efter. Att du har koagel kvar är bra eftersom den minskar risken för dry socket.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-03

Hejsan! Jag drog ut två visdomständer i underkäken den 26e april, och nu kliar det något ofantligt på ena sidan. Är detta normalt?
Är det även normalt att fortfarande ha ont och vara öm i käken, samt att det även gör lite ont i överkäken?
Hej och tack för din fråga.
Ja, det är inte konstigt att det gör ont efter att man drar en tand. Ibland kan smärta sprida sig till den ändar käken på samma sida. Smärtstillande brukar det funkar.
Att det kliar är det svårt att avgöra. Ibland händer det när hålet håller på att stängas, har man lagt någon sutur etc??.
Ge det lite tid annars kontakta din tandläkare så man kollar det.


Ha det så bra.

Med vänliga häslningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-05-02

Hej, visdomstanden nere till höger har precis börjat titta fram och det värker väldigt mycket.

När den på vänstersidan kom fram på vänstersidan för nåt år sedan så växte den snett och kom aldrig upp helt.

Borde jag vänta och se om den högra går bättre eller komma in för en undersökning?
Hej Aron!
Om du har besvär rekommenderar jag att du bokar tid för att
få hjälp med besvären och undersöka tanden ordentligt .
Bästa hälsningar
Nina

Nina Dahmberg
Leg. Tandläkare 2024-03-18

Hej, jag tog ut min visdomstand för 3 veckor sedan, stygnen försvann av sig själv efter ca 2 veckor och nu samlas massvis med mat där varje dag och andedräkten är väldigt illa, försöker skölja och borsta men matresterna försvinner inte. Jag har tagit en tops och tagit ut maten längst ut och det luktar väldigt illa. Kommer detta växa ihop av sig själv eller behöver jag kontakta en tandläkare?
Hej Tilda och tack för din fråga.
Ja, det kommer att växa ihop igen. Det blev ett hål i tandköttet och käkbenet efter man drog ut tanden så det måste bildas nytt ben och mer tandkött. Bli inte orolig. Håll rent och skölj ordentligt efter varje måltid.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-29

Hej!
Om mina visdomständer har börjat växa och jag vill kolla om jag behöver få ut de, vilken sorts behandling ska jag boka?
(Tex Undersökning eller Övrig)
Hej Janinne och tack för din fråga.
Om du inte har något besvär behövs det ingen någon koll.
Vänta tills det är dags att kalla dig för undersökning.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-16

Hej! Jag har en visdomstand som börjar växa (höger överkäke), det börjar göra ont och då undrar jag om det behövs kollas upp eller går smärtan över?
Hej och tack för din fråga.
Visdomständerna kan vara besvärliga när dem håller på att växa. Ibland kan det ta flera år innan dem växer klart.
Om värker mycket och smärtan inte går över med smärtstillande mediciner, är du svullen så skulle vara bra att kontakta din tandläkare.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-16

Hej,
Min partner har en visdomstand som sitter olägligt och gett inflammation och smärta. Vid röntgenundersökningar (inkl CBCT) ses att en nerv ligger olägligt nära roten och att operationen då blir mer komplicerad. Nu har en operationstid bokats in hos allmäntandläkare. Jag undrar om det är praxis att allmäntandläkare utför mer komplicerade extraktioner av visdomständer eller om det är värt att försöka få en remiss till käkkirurg för att minska risken för nervskada?
Hej Elias och tack för din fråga.
Ja, jag håller med dig. När det finns större risker för komplikationer brukar vi remittera patienten till käkkirurgen om tandläkare bedömer att hen kan göra det. Många allmäntandläkare har blivit duktiga på stora operationer pga många behandlingar och kan känna sig varm i kläderna.
Pratar med tandläkare om ni känner sig osäkra och be om remiss till kirurgen.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Hej! Jag har en visdomstand som växer men växer lite snett. Därmed så skaver den på min kind och runt om och det är väldigt rött och svullet. Känns varje gång jag äter och pratar. Kan jag boka borttagning hos er? Jag bor här i Sthlm men är folkbokförd i Orsa i Dalarna gäller det ändå gratis tandvård upp till 23?
Hej Jonna och tack för din fråga.
Om tanden blir besvärlig ofta så kan man bedöma att ta bort den.
Här kan vi bara hjälpa dig men den akuta behandlingen annars får du kontakta tandläkare där du är folkbokförd.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-02-12

Kan en (visdoms)tand slipas utan att all emalj tas bort?
Hej och tack för din fråga.
Ja, man brukar slipa på kusparna (tandhöjning) och där är emaljen väldigt tjock. Man borrar inte bort hela emaljen.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-21

Hej! Mina visdomständer har vuxit fram i några år nu och ömheten brukar komma och gå, men dem senaste dagarna har jag haft jätte ont i höger del av käken, ungefär där visdomstanden sitter. Bör jag kontakta min tandläkare för att titta på det, en vanlig läkare eller vänta ifall att det går över?
Hej Elin och tack för din fråga.
Ja, om det är mer besvär än det som du brukar få kontakta din tandläkare.
Ibland får man inflammation i området pga matrester hamnar i fickan mellan tanden och tandköttet men om det blir värre så kan det vara en infektion. Då har det går långt.
Man kan känna sig hängig, febrig. Är du svullen? Har du ont när du sväljer? Vänta inte länge om du inte mår bra.
Smärtan borde släppas med smärtstillande Alvedon+Ipren.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-08

Hej!

Har man fått en inflammation i visdomstanden är det bästa att ta bort den när man väll fått infektion? Då det är ett tecken på att det är för svårt att göra rent?
Hej och tack för din fråga.
Det beror på, ibland samlas matrester och tandköttet runt tanden blir inflammerat men det räcker med att man rensar extra noga och det brukar bli bra.
Får man återkommande infektioner, ligger tanden fel etc då kan det vara aktuellt med att dra ut den.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-07

Vad kostar det att dra ut en visdomstand?
Hej Sofie och tack för din fråga.
Du kan titta priserna på vår hemsida. Räkna att man måste ta bilder och kolla först innan man bedömer hur man ska dra ut tanden.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-07

Kan jag på nått sätt få permanenta huggtänder?
Hej Luke och tack för din fråga.
Tyvärr förstår jag inte det. Har man dragit ut tänderna, fick du inte dem etc?
Bättre att du bokar tid för en undersökning där man kan kolla och ge dig svar.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-03

Dragit ut en visdomstand och undrar om man kan dricka alkohol 3-4 dagar efter?
Hej och tack för din fråga.
Ja, 3-4 dagar efter man drog ut tanden få man dricka alkohol. Var försiktigt med ha tugga eller äta på den sidan där du hålet.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-11-03

Jag tog bort en visdoms tand för ett par dagar sen. (5). Igår blev smärtan värre borde jag uppsöka tandläkare?
har googlat lite på vad jag känner och där står det att det kan vara Dry socket/Alveolär osteit. Är det något man gör nåt åt, eller låter man det passera och läka av sig själv?
Hej och tack för din fråga.
För det mesta kommer besväret 4-5 dagar efter man drog ut tanden. Ta smärtstillande till exempel Ibuprofen som hjälper mot smärtan och inflammationen. Gör rent ordentligt, skölj med Klorhexidin preparat 2ggr/dagl under en vecka.
Hjälper det inte så kontakta din tandläkare.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-31

Heej. det är så att när jag var hos tandläkaren sa så dom till mig att jag har fickor i visdomständerna och att det är ficka på 5mm och benförlust 2mm nu är jag rädd att det ska sprida sig i mina andra tänder jag är såååå rädd. jag har tagit ut 2 visdomständer och 2 kvar jag är 30 år gammal och rädd att förlora mina tänder
Hej Rebecca och tack för din fråga.
Nej, det är inte så att du förlorar dina andra tänder pga du har fickor på visdomständerna. Bli inte rädd.
Man kanske informerade dig för att du skulle vara noggrannare med rengöring runt dem.
Om man ser att det inte stoppas och fickorna blir större så tar man bort visdomständerna.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-31

Drar ni ut visdomständer som krånglar på er klinik
Hej Anna och tack för din fråga.
Ja. För det mesta extraherar vi visdomständer eller opererar bort dem.
Om det blir för komplicerad till exempel rötterna ligger för nära nerven så skickar vi remiss till kirurgen istället.
Men vi har flera allmäntandläkare som är duktiga och gillar att göra operationer för att avlägsna visdomständer om det behövs.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-23

Hej, min visdomstand håller på att växa och den gör ont ibland. Borde jag boka tid för att ta bort den?
Hej och tack för din fråga.
Det är normalt att det gör ont när en tand håller på komma upp men sedan blir det bra.
Om det inte är mer än ont då och då kan du avvakta för att kolla det.
Boka tid om det blir mer allvarlig, ont för svälja, svullen etc.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-19

min visdomstand har börjat komma ut mer och jag har fått en bula under mitt skin på mitt käkben vad är det och vad kan jag göra
Hej och tack för din fråga.
Svårt att svara utan att man titta i munnen. Gör et ont? Ibland växer tandköttet runt tanden. Försök hålla rent i området men bättre att du bokar tid för att undersöka det. Kolla med din tandläkare.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-10-09

Vad kostar det att operera bort en visdomstand på övre tandraden?
Hej och tack för din fråga.
Man kan kolla priset på vår hemsida. Åtgärder är 404 och vårt pris är 5520 kr
Räkna att man måste ta bilder och undersöka tanden först.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-08-30

Hej

Vad kostar det att dra ut sin visdomstand?
Vanliga tänder?
Hej och tack för din fråga.
Att dra ut en tand kan kosta mellan 1970-3050 kr, om det behövs en operation eftersom det inte går att dra ut på ett vanligt sätt kostar den 5520 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-04-13

Hejsan!
Jag undrar vad det skulle kosta att dra ut en visdomstand?
Hej Viktoria och tack för din fråga.
Tyvärr är det svårt att säga ett pris utan att man ha kollat i munnen, tagit bilder etc.
Besöket kostar 600kr, en bild kostar 100kr men om det behövs en större bild kostar den 830 kr.
Att dra ut en tand kostar mellan 1970 och 3050 kr beroende om man måste dela tanden eller inte.
Visdomständer kan ligga fel så kanske behövs ett större ingrepp som kallas operation och det kostar 5520 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-29

Hej. Jag har en visdomstand som är trasig och gör ont. Har även tandsten och så men vill först och främst boka tid för visdomstanden som gör ont samt en undersökning. Men vad ska jag boka då? Vanlig undersökning till att börja med eller?
Hej Tessan och tack för din fråga.
Som det ser ut skulle det vara bättre att du bokar en akut tid där man bara kollar för din visdomstand och planerar ta bort etc.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar.

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-20

Hej, vad kostar det att avlägsna en cysta under visdomstand i nedre käke?
Hej Marie och tack för din fråga.
Men det är svårt att svara utan att man har tittat i munnen eller på någon röntgen-bild och se om det ska vara en allmäntandläkare eller en kirurg som ska operera bort den etc.

Räkna mellan 6500-7000 kr men man måste göra en undersökning av tanden som kostar 600 kr och ta några bilder, OPG kostar 830 kr.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-17

Hej jag tog bort min visdomstand för en vecka sen o sydde efter de men nu har mina stygn gått upp vad ska jag göra åt saken?
Hej Kim och tack för din fråga.
Du behöver inte göra något. Man syr för att underlätta när hålet ska stängas och minska blödningen men tanken är att det skulle lossna efter några dagar.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
Leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-03-02

Hej! Är det möjligt att en femte visdomstand börjar växa ut vid 28-års åldern? Kan lymfkörtlar på halsen svullna i så fall?
Hej Karina och tack för din fråga.
Ja, man kan få en eller flera extra visdomstand/tänder eller kanske du inte hade fått den tidigare.
Man kan få ont, blir svullen etc.
Har du feber, ont för att svälja? känner du dig allmänpåverkad? Så är det bättre att du undersökes av en tandläkare som kan bedöma om någon behandling behövs.


Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-30

Kan man dra ut en visdomstand medan tandköttet är inflammerat?
Hej Martina och tack för din fråga. Det beror på hur mycket inflammerat det är, hur tanden ligger, går att öppna munnen ordentligt för att kunna dra ut den, hur mår man, allmänt tillstånd etc allt det tar man i hänsyn innan man drar ut tanden.

Lite inflammation brukar inte vara något problem. Men man bör kolla först innan vi kan ge dig något besked.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2023-01-02

Hej, jag har en visdomstand som precis dykt upp. Vid mitt senaste besök hos tandläkaren visade dock röntgenbilden att tanden i fråga låg ner riktad framåt, varpå jag är en aning fundersam på om det är något man behöver bry sig om? Den gör varken ont eller ilar, men är det trots det något man borde boka en tandläkartid för?

Mvh.
Hej och tack för din fråga.
Nej, så länge du inte har något besvär behöver man inte kolla nu. Om du regelbundet brukar gå till tandläkare kan man kolla nästa gång hur tanden rör sig.
Försökt hålla rent runt tand så att matrester inte hamnar i fickan mellan tanden och tandköttet.

Ha det så bra.
Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-12-06

Hej, Börjar ha lite besvär med en visdomstand. Den har mestadels kommit upp som den ska, men en fjärdedel av den täcks fortfarande av tandkött. Den gör rätt ont. Är det något jag borde boka en undersökning för eller ska jag bara hoppas på att det går över?
Hej! Du kan börja med att försöka få det att läka ut av sig självt genom att vara mycket nogrann med att borsta kring tanden, även om det gör ont. Det fastnar ofta matrester under tandköttsflikar som orsakar värken. Om det ändå inte vänder efter några dagar går det bra att boka en akuttid för att spola ur. Var uppmärksam på eventuell svullnad som gör att du inte kan svälja ordentligt eller om du får feber, då måste du söka vård.
Hoppas det blir bättre snart!

Sandra Torefalk
Leg. Tandhygienist 2022-08-16

Hej!
Opererade ut visdomstanden för 5 dagar sedan där tandläkaren satte 2 suturer. Vi bokade återbesök för att ta bort suturerna 2v efter proceduren. Nu har de släppt från ena sidan så att jag kan se ett ”hål” som är vitt i botten. Är det ok eller måste jag boka en ny tid? Tänker på infektionsrisken.
Hej och förlåt för sent svar. Nej, det behövs inte kolla innan. Suturen lagts för att underlätta läkningen men det går inte att lägga några dagar efter utan vid samma tillfälle när man drar ut tanden.
Hoppas att det är bra nu.

Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-07-06

Hej jag är inte bara rädd , men sjukligt rädd,, har haft smärta i 2 veckor nu, vill ha hjälp. Visdomstand mm antagligen mer.
Hej Linda. Du är inte ensam om att vara rädd för tandläkaren. Boka en tid så vi kan hjälpa dig med ditt problem.
Vi har behandlingar med lugnande eller lustgas om det behövs.

Ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-04-20

Min första visdomstand har börjat komma ut och vet inte om den kommer få plats, än så länge gör inget ont men finns det ett sätt för att ta reda på om tanden kommer få plats eller behöver jag boka en tandläkartid?
Hej, om du inte har besvär behöver du inte en tandläkartid för det, man kan kolla när du går på undersökningen.
När gjorde en sist?
Ha det så bra.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2022-03-01

Hej,
Jag behöver dra ut en visdomstand i nedre käke bredvid en krona. Hur stor är risken att kronan går sönder?
Hej

Riskbedömningen görs beroende på olika faktorer t ex visdomstanden anatomi och position, visdomstanden status, gapförmågan för åtkomst till tanden som ska dras ut mm.

Reflektera gärna med din tandläkare innan ingreppet för individuellt anpassat riskbedömning.

Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2022-01-31

Hej, jag har ont i en visdoms tand. Kan jag boka tid för borttagning direkt eller måste jag få en undersökning först.
Hej
Bäst att kontrollera den tanden först då det är inte alltid det går att dra ut visdomstand på första besök du kommer till din tandläkare på. Du kan välja boka tid för besvär så kontrolleras den tanden, åtgärdas eller ny tid för åtgärd bokas. Om inte du har varit på underökning på ett tag så är det rekommenderat att boka allmän undersökning och då planerar du tillsammans med din tandläkare en ny tid för att åtgärda den visdomstanden och får även övrig tandstatus kontrollerad.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-06-07

Jag har en visdomstand i underkäken som spökar emellanåt med att det lätt blir infektion men som brukar gå över. Svårt att hålla rent vid tandköttsfickor. Tanden verkar även trycka på tandraden så framtänderna blir sneda. När är det aktuellt att ta bort den och vad kostar det? Tidigare tandläkare har aldrig påpekat något gällande mina visdomständer.
Hej Sofia
Visdomständer åtgärdas om de besvärar eller vid diagnos. Återkommande infektion är en indikation för att dra ut en visdomstand. Kostnaden beror på hur tanden ser ut och hur processen för utdragsingreppet förväntas vara. En tand kan dras ut med enkelt ingrepp eller kirurgiskt beroende på tandens status, anatomi och hur omkringliggande vävnad ser ut.
Boka gärna en konsultation eller undersökning så får du ett kostnadsförslag för din behandling.
Med vänliga hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2021-01-18

Jag har en visdomstand som gör ont och blöder. Har ont ned i halsen också på den sidan där den onda visdomstanden är. Är det akut? Vad ska jag göra?
Hej!

Hoppas du mår bra trots omständigheterna.
Du kan alltid kontakta den klinik du går på och boka en tid så en tandläkare kan titta på detta.

Ha en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-11-30

Hej, jag har en visdomstand i min nedre käke som är på väg upp och den gör rätt så ont, jag har inte haft någon feber eller ont ner emot halsen, men det känns i käken, inge svårt att svälja eller att gapa och undrar hur jag på bästa sätt kan ta hand om den eftersom jag helst vill slippa dra ut den, det här kommit upp två hörn och ser inte så svullet ut, men jag har en liten tandkötts bit som ligger över den. Tack på förhand
Hej Linnea!

Hoppas allt är bra med dig!
Det är viktigt att du håller rent. Sen ifall besvären fortsätter kan det vara bra att besöka oss, det kan vara så att visdomstanden växer tokigt.
Ha en fortsatt fin dag!

Solmaz Nejadolhosseini
Leg. Tandhygienist 2020-09-28

Hej, jag har en visdomstand på övre raden och en på undre raden på vänster sida och jag känner hela tiden av båda tänderna då dom skaver mitt tandkött hela tiden? Är det normalt? Dom har växt ut mycket och tror nästan dom växt ut helt
Hej,

Jag beklagar att du fått vänta på svar.
Det du beskriver är relativt vanligt. När visdomständerna är på väg fram kan man uppleva en del ömhet i tandköttet och ibland få inflammation i området. Visdomständerna kan också komma fram i lite avvikande riktning som innebär att de skaver på tandköttet, framförallt vid ihopbitning. Om du upplever fortsatta besvär med detta föreslår jag att du bokar en tid för att låta en tandläkare titta på det.

Mvh

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-16

min dotter har fått en visdomstand uppdragen och bedövningen vill inte släppa det har gått 3 veckor hon har varit hos tandläkaren igen han sa att en nerv kan ha skadats och att det kan ta upp till ett år att läkas och att få tillbaka känseln är det sant Med vänlig hälsning.JÖRGEN
Hej,

Vad olyckligt att detta har hänt henne. Det stämmer att det kan vara en nerv som har skadats vid utdragningen av visdomstanden. Nerven läker oftast inom 6-12 månader, så precis som tandläkaren säger kan det ta tid innan känseln kommer tillbaka. Man brukar gå på kontinuerliga uppföljningar för detta.
Om man skulle få bestående problem kan det vara bra att anmäla till sitt försäkringsbolag.
Det går också att anmäla till patientförsäkringen när man har skadats i ett olycksfall i samband med vård.
Ni kan läsa mer om "Ersättning vid patientskada" på 1177.se.

Hoppas på god bättring!

Christina Shokri Stenström
Leg. Tandläkare 2020-03-09

Hej! Jag har inget fel på min visdomstand men den har tippat mot framförvarande tand. Den har dock en ficka framför som samlar skräp. Behöver tanden tas bort?
Hej!

Om det är svårt att hålla rent eller om det finns risk för skada på tanden framför finns det en vinst i att ta bort visdomstanden. Diskutera fallet med din tandläkare som kan titta på dina röntgenbilder samt i munnen och avgöra vad som är bäst i din situation.

Lycka till!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2020-01-30

Hej!

Var hos tandläkaren för ca en vecka sen. Har fått hål i en visdomstand (den enda visdomstanden som ännu ploppat upp). Har haft den tanden i ca 6-7 år och inte haft hål eller bekymmer med den sen tidigare. Nu har det blivit ett hål och nu ska dem dra ut tanden. Tycker själv det känns lite onödigt då den inte stör mig eller mina andra tänder alls. Kan man inte bara laga det som ett vanligt hål..?
Hej,

Huruvida det går att göra en vanlig lagning på en visdomstand beror helt på hur den ligger i bettet, samt hur djupt kariesangreppet är. Om tanden har kommit upp ordentligt så att det går att komma åt för att göra en vanlig lagning så går detta jättebra att göra. Exakt hur det är i ditt fall är svårt att svara på utan att veta hur det ser ut tyvärr, men du är varmt välkommen att boka en tid till oss om du önskar en second opinion!

Ha en fin dag!

Sofia Arzt Wallen
Leg. Tandläkare 2019-12-12

Hej jag gjorde ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort en visdomstand. Tandläkaren fick inte bort den ena roten och lät den vara kvar är detta ok?. Vad ska jag göra? orolig för framtida besvär.
Hej,

En rot kan lämnas kvar om förutsättningarna för det är gynnsamma. Tyvärr kan jag inte svara på det i ditt fall utan att kontrollera det kliniskt och med röntgen, samt veta diagnos och dylikt för varför ingreppet gjordes.
Vänd dig gärna till en av våra kliniker för att få det undersökt.

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2019-01-07

Hej!
Jag är en sextonårig tjej som nästan har färdigutvecklade visdomständer och undrar vad åldersgränsen för borttagning av visdomständer är?
Hej,

Det finns ingen direkt åldersgräns för borttagning av visdomständer.
Men när det gäller visdomständer så gör vi alltid en bedömning om det är lämpligt och finns ett behov av att ta bort tänderna eller om de kan vara kvar. Detta kan ses över vid tex vanlig undersökning.

Önskar er en fortsatt bra vecka.

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-12-13

Hej!
Jag är kvinna och är 35 år. I mars i år op bort en visdomstand nere på vä sida. Ungefär samtidigt tigs beslutet att ena kindtanden ska rotfyllas pga att en djup lagning läckt.
Har haft medicinbyte i tanden x mååånga ggr säkert 30ggr. Och symtomen fortsätter med värk.
Vad jag också haft sedan visdomstanden opererades bort är en konstig värmande/isande känsla i kinden. Inga värkmediciner hjälper mot dessa symtom i kinden och har ätit de senaste 2 månaderna 4 ab kurer och ingen förbättring. Kan det vara nån skada på nerv som ger dessa symtom i kinden. Är det neurologen jag ska uppsöka. Finns det hjälp att fås ifall nerven är skadad? Även stället där visdonstanden varit värker dagligen, finns det nåt som man kan få direkt i visdomstandområdet som tar bort värken eller är det den borttagna visdomstandens nerver som ger symtom.
Tacksam för snabbt svar!
Hej
till att börja med brukar värk från extraherad tand inte hålla i sig tre månader. Inte heller brukar man byta inlägg i en tand 30 ggr, då är det dags att remittera till en specialist eller dra ut tanden.
Tycker du skall vända dig till tandläkaren som tog bort tanden i mars samt be om second opinion ang den andra tanden.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-22

Hej,jag är 25 år. för någon dag sedan så började jag känna obehag där visdomstanden ska sitta (har ingen visdomstand där, och det har inte funnit någon tand där)
Tandköttet har blivit svullet och det gör lite ont. Nu har även en liten del av kinden blivit svullen, och jag har fått lite ont i halsen. Bör jag söka mig till en tandläkare? Eller vad kan jag göra för att svullnaden i tandköttet ska bort?
Hej
Det kan vara så att din tand håller på att komma fram. Just visdomständer och speciellt i underkäken kan komma i 25 års åldern.
Oftast öppnas då en liten flik i tandköttet och det är väldigt lätt att det även fastnar mat och bakterier där vilket gör att både slemhinna i kund och runt tanden kan svullna upp.
Man kan prova att verkligen borsta ,gnugga där med Corsodyl Gel i 5- 7 dgr.
Märker du ingen förbättring så kontakta din tandläkare för undersökning.

Lycka till

:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-05-02

Hej! Jag har lite ont i överkäke där en visdomstand håller på att växa ut (som växer ut snett mot kinden) det ömmar ganska mycket och har både svårt att äta och prata. Kommer detta att lägga sig eller behöver man dra ut tanden? Mvh Sara
Hej
väldigt svårt att säga utan undersökning men det man kan säga är att det i stort sett alltid gör ont när en visdomstand bryter igenom tandköttet. Tandköttet blir lite ömt och sårigt och det blir svårare att hålla rent. Var extra noga att borsta där även om det gör ont. I de flesta fall går detta över och man behöver ej ta bort tanden även om den växer lite snett

Lycka till

;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-16

Hej!
Jag har en Visdomstand som har börjat spöka. Den har kommit fram i överkäken och pekar ut mot kinden. Det gör lite ont och är obehagligt att öppna munnen mycket och att skratta. Vad bör jag göra? Jag är Inte hemma i Sverige nu. Kan jag vanta? Vad är riskerna? Kan det vara så att den slutar växa och man kan låta det vara? Kommer munnen att vänja sig isafall så det slutar göra ont?
Hej

Det kan vara obehagligt när den växer. Var noga med att borsta även om det är svårt att komma åt och gå till tandläkaren och undersök den när du kommer hem. Det är inget farligt utan troligtvis tandköttet so mär lite irriterat pga att tanden är svår att göra ren.

Lycka till
;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-14

Hej !

Jag drog ut en visdomstand hos dr idag 2 januari 2018 , tandläkaren frågade mig om jag åt några mediciner , jag svarade då nej ... men jag kom sedan på när jag var hemma och tanden var utdragen , att jag äter antidepressiva läkemedelsedan sedan 1,5 år tillbaka , är det något som har påverkan vid bedövning ? Eller spelar det ingen roll?

Mvh
Hej

Det har ingen betydelse och påverkar ingenting av den behandling du fick, så du kan vara lugn :-)

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-02-28

Hej!
Min vuxna dotter har två visdomständer i överkäken som hänger ned ca 5 mm.
Är det nödvändigt att ta bort dem eller kan de bara få hänga kvar? Hon har inga problem med dem och vill helst inte dra ut tänder.
Hej
Det är svårt att avgöra per mail men om hon inte har några problem brukar vi inte ta bort tänder.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-09

Hej,

Min visdomstandväxer ut nu, det gör inte ont men känner att det är lite känsligt. Ser ut som den har gott om plats. Ska jag dra ut den eller oroa mig?

Tack på förhand
Hej

Försöka vara extra noga att borsta där då det lätt blir lite irriterat i tandköttet runt tanden men annars behöver du inte oroa dig om du ej har besvär. Prata med tandläkaren nästa gång du går på undersökning .

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-12-22

Hej!
Jag tänkte höra om ni har några tider för att ta ut två visdomständer? Undrar också hur processen går till med att ta ut stygnen osv och hur lång tid det tar. Jag reser utomlands den 2a januari så vill gärna att smärtan är över då. Har sökt hjälp för mina visdomständer flertal gånger, men tandläkaren vill inte ta ut dom för att dom växer rakt. Men har haft så mycket problem i över 5 år och drog ut den översta tanden för en vecka sedan i Sydney akut för hade så ont. Den andra gör fortfarande lika ont. Tandläkaren sa att jag borde passa på att opera bort de två på undre raden medans jag är hemma.
Tack på förhand.
Jennie
Hej
Boka tid så snart som möjligt på en klinik nära dig. Du kan boka på nätet och säg att du har besvär och vill dra ut dem.

Lycka till
Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-28

Hej! Mina visdomständer har hållt på att växa ut nu under 3 års tid och en av dem, uppe i vänstra käken ger mig massvis med problem. Jag biter mig i kinden konstant när jag äter och jag biter väldigt hårt så det gör så fruktansvärt ont och blir stora sår som blöder kraftigt. Jag kan ju liksom känna att den sticker ut utanför min normala tandrad, alltså att den växer lite snett. Jag har varit hos en tandhygenist och förklarat allt detta men hon sa bara att allt såg fint ut och att den inte skulle ge mig några problem. Drar man inte ut dem om de inte ger problem som att de växer in i tanden bredvid? För det orsakar mig massa smärta att ha den där.
hej
Om du har så besvärligt med dina visdomständer är det absolut läge att ta bort dem.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-17

Hej! Jag har två visdomständer som krånglar. Har varit hos tandläkaren för 2 veckor & hon sa att jag skulle borsta med en liten tandborste en gång om dagen på just dom två tänderna. Men har så otroligt ont att de knappt går att borsta.. kommer enormt mycket blod, rinner längst kinderna.
När jag stänger munnen hårt så känns de som att roten på tanden bredvid visdomstanden är helt rubbad..

Hur ska jag göra för att slippa smärtan & säg inte värktabletter för de hjälper inte.
Vill liksom att de ska släppa för varar & ser allmänt gult ut när jag lyser med ficklampa.
Tacksam för snabbt svar!!
Hej
Det låter som du har infektion. Det är inte normalt att ha så ont eller att det håller
i sig så här länge. Ta kontakt med tandläkaren igen och så får man kanske planera för att dra ut dina visdomständer.

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-19

Hej har fått ont i tandköttet där visdomständen skall komma det känns som att det är inflammerat och jag tror jag har åkt på någon slags hosta och segt släm kan det vara i samband med tanden har haft det i 3 dagar skall jag kontakta tandläkaren eller skall jag avvakta lite?
Det kan vara svårt att avgöra om du har en halsinfektion eller om det är visdomständerna som spökar. Om du inte har feber eller svårt att svälja kan du avvakta i några dagar och se till att vara extra noga med rengörningen, tandborstningen, kring visdomständerna.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

hej! Fanny heter jag och jag undrar om de är normalt att få ont i sidan av halsen. Vid halsmandlarna och upp mot örat när visdomstanden är på g upp?
Om det beror på visdomstanden ska du boka tid till en tandläkare.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-04-24

Hej! Jag har tagit ut alla mina 4 visdomständer, de 2 i överkäken drogs enkelt ut för flera år sedan och de 2 i underkäken opererades ut i fjol. Idag var jag hos tandläkaren och upptäckte att jag fått en ny visdomstand i överkäken. Jag trodde det i stort sett var omöjligt att en visdomstand kommer igen så min fråga är: Är det inte omöjligt?

Mvh
Hej!
Ja det händer att man fler än fyra visdomständer. Det händer ibland.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

Hej! Jag har en visdomstand i nederkäken som inte har plats att komma upp. Den har nu börjat bråka ordentligt med värk och mycket svullnad som följd. Fick Kåren utskrivet och började kuren igårkväll. Hur snabbt bör svullnaden lägga dig efter påbörjad penicillinkur?
Hej!
Det brukar ta 2-3 dagar innan penicillinkuren verkar.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-27

Hur tillbakabildas visdomständer i kroppen?
Hej!
Har det väl bildats visdomständer tillbakabildas de inte. Däremot finns det människor som inte får några visdomständer, dvs de har inga anlag.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-21

Hej. Kan man låta en visdomstand som är trasig sitta kvar eller måste man dra ut den? Har inte ont eller andra besvär av den.MVH
Hej, det är bäst att du låter en tandläkare titta på din trasiga visdomstand. Risken finns att det kan bli värre annars. Tandläkaren får se över ifall man kanske kan laga tanden eller eventuellt behöver ta bort den. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej, jag har haft besvär med en visdomstand i underkäken en längre tid. Tandköttet svullnar, det kommer ibland var, och enligt tandläkare har tanden böjda rötter som gör att de opererar bort den. Jag försöker hålla rent så gott jag kan, men besvären återkommer så gott som varannan månad. Vad kan jag göra?
Hej, det låter som att du undersökt tanden hos en tandläkare och att de rekommenderar en borttagning av visdomstanden? Dock vill de avvakta pga böjda rötter? Man kan be om remiss till käkkirurg som kanske kan operera bort den och befria dig från dina besvär. Hör efter hos din tandläkare om remiss till en käkkirurg ifall besvären kvarstår. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-20

Hej igen. Jag drog ut en visdomstand pga en infektion i tandköttet samt problem och svälja och lock i örona. Enligt tandläkaren skulle locket försvinna med tanden men är fortfarande kvar?

Mvh
Hej!

Be din tandläkare ta in dig på en kontroll. Kanske är det läge att du besöker en örondoktor som får titta på dig också. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-03-16

Hej!

Jag är 24 år gammal och jag har en fråga angående lös tand.

Det är så att en av mina visdoms tänder har växt för ca 2 veckor sedan och har haft jätte ont. De gick över men sedan efter 1 vecka så har jag fått en finne eller en bula på en av tänderna som ligger nära den visdomstanden. De kom ut någon vätska, men nu är det bättre och mindre bula. Men när jag röre lite på den tanden som var drabbat av bulan så ser man att den är lite lös, som att den är på väg att lossna. Är det normal? Eller vad kan de beror på? Det gör inte ont eller nåt, vill bara inte förlora en av mina tänder.

Ps: Mina visdomständer växer normalt och rakt.
Hej!
Det låter som du måste gå till tandläkaren och röntga området för att se om "finnen" beror på en infektion. Det kan vara en fistel med var.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-15

Hej! Jag har en visdomstand som vuxit ut så man känner toppen av hela tanden men imorse så vaknade jag upp med ömhet vid kinden och även halsen, det tar även emot o gapa behöver jag gå till tandläkare eller är det här normalt?
Hej, det låter som att du fått en inflammation som troligen beror på din visdomstand. Jag rekommenderar dig att boka ett besök hos din tandläkare. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-10

Hej! Jag har haft svullnad och smärta,i vänstra nedre visdomstand och runt om, i över en vecka nu. Hade dock endast problem att gapa de första dagarna. Även smärta i vänster öra . Behöver jag kolla upp detta?
Mvh cecilia
Hej Cecilia, jag rekommenderar dig att kolla upp detta. Det är viktigt att se från vilken tand det härrör och ifall tanden i så fall bör tas bort eller ifall det kanske kan behandlas/gå över. Det är också mycket viktigt att se att det verkligen är beroende på en visdomstand och inte något annat.

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-03-10

Har tagit bort en visdomstand. Har ont efter en vecka
Hej!
Tyvärr kan man ibland ha ont i upp till tre veckor efter det att man tagit bort en tand. Det är ingen fara såvida du inte blir så svullen att du får svårt att svälja eller får feber. I så fall ska du söka hjälp.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

Hej
Jag drog ut en visdomstand på vänster sida för ett projekt dagar sedan.....Hr nu fått ont i en annan tand på samma käke som den tand som drogs ut. Har även fått ont troligen i visdomstand på höger sida med. Vad kan ha hänt?????
Hej!
Det är svårt att svara på. Det bästa är nog att du frågar din tandläkare som vet mer vad som gjorts och hur dina tänder ser ut.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-07

hej, jag undrar om man måste ta bort alla sina visdomständer?
Hej!
Det ska finnas en anledning till att ta bort visdomständer. T ex att man har ont av dem eller att de skadar andra tänder.
Har man inga besvär och ingen skada sker i munnen så får de sitta kvar.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Hej! Har haft extrem smärta i käken och visdomständerna på vänstra sidan i ett par dagar nu. Jag var hos tandläkaren och dom kunde inte se några hål eller liknande utan sa att det beror på att jag ansträngt musklerna i käken, då jag gnisslar tänderna när jag sover. Har köpt en bettskena. Har smärta jämt och nu är mina visdomständer extrem ömma, så fort dem nuddar något så får jag extremt ont, har tagit smärtstillande men det ger ingen effekt. Vet inte längre vad jag ska göra, får ingen sömn och kan inte jobba. Bör jag gå till tandläkaren igen? Eller vad ska jag göra?

Mvh Haris cajevic
Hej!
Det låter inget bra. Men för att få hjälp av en bettskena så bör den göras av en tandläkare. Det skenor man köper på t ex apoteket täcker inte visdomständerna.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-02

Hej hur lång tid tar det för en visdomstand att växa ut? Har kvar små "fickor " bredvid mina visdomständer som även dom är pyttesmå (jag fyller 21 snart) men ändå varit där ett par månader nu. Dessa fickor samlar på sig mat och jag undrar om mina små visdomständer kommer växa till sig i den där fickan eller om jag alltid kommer ha den.
Hej!
Det är så olika hur visdomständer växer. En del kommer inte fram helt alls och andra tar många år på sig att komma fram helt. Se till att borsta noga runt visdomstanden. Borsta på tandköttet runt tanden.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-01

Hej
Om man har två visdomständer som kommit upp är det då omöjligt att man kan vara 15 år? Eller är det då självklart att man är över 20 år?
Med vänlig hälsning, Vivianne
Hej!
Det är mycket ovanligt att man har två visdomständer framme vid 15 års ålder men helt omöjligt är det inte.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

Jag undrar om man kan träna som vanligt även om man har en inflammerad visdomstand som håller på att komma upp?

Med vänliga hälsningar Emma
Hej!
Så länge du inte har feber och är allmänpåverkad ser jag inget hinder för träning. Se bara till att hålla så rent som möjligt runt tanden. Borsta på fast det gör ont.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

Det är 5e dagen som jag har rejält ont runtom en visdomstand. Det är svullet rött. Kinden är svullen och det gör ont när jag gapar och rör munnen. Vad bör jag göra denna lördag? Kan de på en akutmottagning spola rent under fickan?
Mvh Mikaela
Hej!
Jag hoppas du har fått hjälp. Men visst kan de hjälpa dig på en akutmottagning.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-20

Hej
Jag är 64 år och vid röntgen har man nu sett cysta runt visdomstanden på båda sidorna. Den ena lite större än den andra
Jag har inga besvär från visdomständerna eller dess omgivning. Måste de ändå opereras bort? Sannolikt har jag ju levt med detta i många år utan besvär.
Hej, det kan vara på detta viset kring visdomständer som inte erupterat. Dessa cystor som generellt sett ej är av malign typ brukar ändå tas bort och då i sin helhet med tanden för att minimera risk för vidare destruktion av omgivande käkben samt för att minska risk för skada på intilliggande tänder. Har man kunnat påvisa att cystan ökat i storlek vid jämförelse av tidigare röntgen så är det bäst för dig att behandla. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-13

Hej. Kan man dricka alkohol 2 dagar efter att man dragit ut en visdomstand?
Hej!
Man kan ta det lite försiktigt med alkoholen eftersom man kan bli mer lättblödande. Det beror också på om du tar någon antibiotika eller värktabletter.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-13

Hej! Jag opererade bort min visdomstand i fredags och när jag kollar in i spegeln med en ficklampa för att se såret så ser jag som en mörkare färg mellan en liten del av stygnen. Min första tanke va att det hade fastnat nåt i hålet så jag försökte försiktigt peta ut det med en plackers men det vägrade släppa. Jag undrar då om det kan vara död hud eller nåt annat kanske? Jag har lite vita hudfläckar här och där i såret men har läst att det ska vara vanligt men har inte hittat nåt om en mörkare fläck, typ nästan brunaktig, så blir lite nojjig. Har inte några större besvär än de vanliga symptomen att det är lite svullet på kinden, ömmar runt hålet och svårt att tugga ordentligt.
Hej!
Det låter som det är en sårskorpa men är du orolig så be din tandläkare titta på det.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Hej!
Min visdomstand har gjort ont i några dagar nu och tandköttet är svullet.
Imorse upptäckte jag att det kom var runt tandköttet där visdomstanden sitter. Har inte några problem att gapa eller äta egentligen.
Borde jag boka tid hos tandläkaren eller kan det räcka med att jag är extra noggrann med rengöringen?
Har ni några rekommendationer på vad jag kan rengöra med isåfall?
Hej!

Om det kommer var runt tanden är området infekterat och behöver kontrolleras av din tandläkare för bedömning och åtgärd. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-02-01

Hej! jag fick dra ut min visdomstand för mer än en vecka sedan. Har fortfarande jätte ont i hela munnen, tandköttet. Kan inte heller äta mat utan att få ont och tar även ipren och antibiotika men det hjälper inte längre, hjälpte bara de första dagarna. Borde jag söka hjälp?
Hej!

Ja du borde uppsöka tandvård för påtitt snarast. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej! Är ordentligt svullen pga visdomstanden, var hos tandläkare igår som sköljde rent men inatt svällde det upp jättemycket och har ordentligt ont. Det måste ju gå snabbare om jag tar Kåvepenin än bara går och har svinont!?
Kan jag träna under tiden jag tar Kåvepenin? Med vänlig hälsning, Charlotte
Hej!

Du bör låta din tandläkare titta på detta igen och överväga insättning penicillin. Så länge du har värk, svullnad, feber eller allmänpåverkan ska du undvika träning. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Tjenare!
Jo så här ligger det till.
Jag har ont i min helvetes jävla visdomstand och i samma veva fick jag halsont.
Sen lästa jag att det kan vara den förbannada tandjäveln som spökar.
Vad ska jag göra? Ska jag besöka en tandläkare eller vårdcentral?
Hej!

Initialt bör du besöka en tandläkare snarast för bedömning. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2017-01-30

Hej!

Jag har haft ont i en tand när jag använder den (vänster, övre, längst in) när jag äter i ungefär 3-4 dagar. Pga värken har jag börjat äta paracetamol 500mg två gånger om dagen. Jag har aldrig haft problem med mina tänder men har hört att mina visdomständer inte "växer rakt". Nu undrar jag hur länge jag bör vänta tills jag kontaktar min tandläkare för att få tandvård. Tacksam för svar :)
Hej!
Har du så ont så att du behöver ta värktabletter tycker jag att du ska kontakta tandläkare.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-23

Räknas man som att man är sjuk när man har ont i visdomstanden?
Det beror på om du har feber och är svullen också.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-23

Kan man även få visdomständer när man är 17 år gammal?
Ja, det kan man få.
Mvh

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-05

Hej,

När är en visdomstand i sista stadiet i sin bildning? Är det när den syns eller kan det vara så att tanden endast syns i röntgen men ändå är i sista stadiet i sin bildning?

Med vänlig hälsning.
Hej, man får titta på röntgen för att se om en visdomstand är färdigbildad eller inte. En visdomstand kan vara färdigbildad men ändå inte komma fram i munnen utan ligga kvar i käkbenet.
MVH

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-04

Hej!
Mina visdomständer har börjat att synas, i vissa fall så dras dem ut, och jag är super nervös ifall jag skulle behöva ta bort dessa tänder.
Finns det något sätt att övertygas läkarna att inte vara vaken under dessa ingrepp?
Och vad isåfall skulle ett sådant ingrepp kosta om jag är 20 år i och bosatt i Västra Götaland?

//Emelie
Hej!

Vänd dig till folktandvården i västra Götaland för att höra om narkosmöjligheter där. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-20

Hej,
Min visdomstand har inte växt ut än men den har gjort att en av mina tänder har hamnat bakom den andra. Kan man ta ut visdomstand innan den har växt ut?
Hej! Ja, man kan och måste dessutom ibland ta bort en visdomstand innan den helt erupterat (innan den växt ut).

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2016-12-19

hej dem har tagit bort en visdomtand men det verkar som det är öppet där vid tandköttet ska det vara så? och det verkar som tandläkaren borrat sönder mitt tandkött på den sidan finns inget tandkött kvar jämfört med andra sidan ska det vara så? i alla jag har blivit sjuk och fått svårt att andas men när jag borstade där vid såret där det är lite halvöppet så blev det bättre mvh michel
Hej!

Ta kontakt med din tandläkare som gjorde behandlingen med dina frågor så ska de kunna svara dig på bästa sätt. Upplever du andningsvårigheter och svullnad i halsen ska du självklart omgående ta kontakt med sjukvården. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-14

Hej!
Jag har fått besvär med en visdomstand. Tanden är påväg upp, men tandköttet ligger halvt över tanden och nu har det blivit svullet och gör ganska ont. Jag var med om samma sak i augusti/september och gick till min tandläkare och fick det spolat rent, då jag fått en infektion. Problemet är nu att jag befinner mig i Thailand och åker hem om 11 dagar. Smärtan är inte riktigt som i höstas, jag kan gapa, äta helt okej osv. Men inte bita ihop helt. Det jag undrar är vad jag själv kan göra? Jag tänkte göra koksalt och spola rent, men har inte tillgång till spis. Jag har listerin munskölj och försöker borsta så gott det går. Borde jag söka vård eller kan jag, om smärtat inte blir värre, vänta tills jag är hemma i Sverige igen?
Tack så mycket! Mvh Rebecca
Hej!

Jag tycker om du har möjlighet till tandvård där du befinner dig är det bra att få en påtitt på plats. MVH

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-12-07

Hej.
Jag har 2 visdomständer som i sin tur ger mig migränliknande huvudvärk, ont i höger öra, ont i bihålorna, svårt att tugga och prata. En ev infektion.
Ekonomin gör att ett läkarbesök är nästintill omöjligt då jag snart blir arbetslös så minsta krona måste sparas så att sonen får mat. Hur ska jag gå tillväga?
Är ditt tandkött kring visdomständerna ofta inflammerat så gäller det att du ser över detta hos din tandläkare. Kanske kan du med extra god renhållning i området få minskade besvär. Eller så kommer du rekommenderas att ta bort visdomständerna. Kanske beror din värk och huvudvärk istället på något annat så som tandgnissling eller tandpressning. Som du ser kan det finnas flera orsaker till dina besvär, just därför är det viktigt att du bokar en tid för genomgång hos din tandläkare. Med vänlig hälsning!

Johan Lundström
Leg. tandläkare 2016-11-23

Hej!
Jag har fått besvär med mina visdomständer, tandköttet verkar vara inflammerad och i samband med det har jag halsont och feber. Är väldigt oroligt att få infektion. Ska jag ta kontakt med tandläkare eller vårdcentralen? Har fått sånna besvär ett antal gånger och vill därför bara får bort tanden men min tandläkare vägra att dra ut det. Kan man kräva att de ska dra ut tanden?
Hej! Jag tycker att du ska träffa en tandläkare ifall du känner att besvären kan lokaliseras till visdomständerna. Halsont med feber bör du kontakta din vårdcentral för. Varför vill inte din tandläkare ta bort din visdomstand?

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22

Min visdomstand är på väg upp, när jag tuggar där så gör det ont. Kan alltså inte äta med den. Vad beror det på?
Har en plastskena efter tandställning och efter jag haft den i så har det kommit mycket märken på det. Syns som att man biter i den. Vad kan det vara för att det blir så?
Vad kan en "svart-brun" prick på en tand vara för något som inte var där för ca 2 månader sedan?
Hej! Det gör troligtvis ont pga att ditt tandkött är inflammerat just invid din visdomstand. Många gånger lugnar detta ned sig då visdomstanden erupterat klart. Vissa gånger måste man göra något åt denna problematik ifall det av olika anledningar inte kan läka och bli bra.

Bitmärkena i din så kallade Essixskena tyder på att du troligen pressar/gnisslar dina tänder i sömnen. Detta kallas för bruxism och du kan tala med din tandläkare om detta. Det är viktigt att du fortsätter använda din skena så att inte tänderna flyttar sig. Det är viktigt att du inte biter sönder den så att funktionen förloras.

En svart-brun prick kan vara lite olika saker. Det skulle kunna vara ett avstannat kariesangrepp men kan likaväl vara en helt vanlig missfärgning.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-22

Hej!
Jag har haft jätte ont i munnen & har haft svårt att sova i över en månad.
Nu ser jag att jag har fått min visdomstand.
Jag har verkligen inte råd att besöka nån tandläkare. Finns det något jag kan göra hemma för att få bort smärtan?
Har typ lust att slita ut alla tänder för att det gör så ont!!
Hej!
Om det är mycket irriterat i tandköttet runt om visdomstanden kan du prova att skölja munnen med klorhexidinlösning, 1mg/ml, morgon och kväll. Det finns på apoteket och är receptfritt. Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidin, annars får du lite sämre antibakteriell effekt av klorhexidinet.
Hjälper inte sköljningen efter 2-3 dagar tycker jag att du ska ta kontakt med din tandläkare. Man kan behöva spola ur tandköttsfickan runt visdomstanden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-10

Hej, jag tror att jag har en visdomstand påväg upp som sitter fast i tandköttet, det värker väldigt mycket och kan inte äta på höger sida, vad ska jag göra?
Hej!
Du ska boka en tid hos en tandläkare för att få hjälp.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-07

Hej jag var och spolade i en visdomstand/tandkött igår då det är inflammerat men smärtan är det samma som innan, hur lång tid brukar det ta innan spolningen hjälper? (Har en återbesökstid om 6 dagar)
Hej!
Ofta brukar det bli bättre redan efter en dag, men ibland behöver man spola ytterligare en gång dagen efter.
Om du inte är bättre i morgon bitti tycker jag att du ska ringa din tandläkare och be att få en tid för ny urspolning.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-11-03

Hej! Jag hade problem med en visdomstand för 2-3 veckor sedan, fick en akuttid där dom gjorde rent och skrev ut antibiotika då jag hade enorm smärta och kunde inte öppna munnen. Min antibiotikakur var på 7 dagar och då släppte smärtan och jag kunde öpppna munnen igen, men tandköttet är fortfarande väldigt svullet så har lite svårt att äta då jag inte kan bita ihop helt ordentligt. Har använt corsodyl två gånger om dagen i lite över en vecka men svullnaden verkar inte gå ner. Har en tandläkartid igen om 1,5 vecka men är orolig att jag åt atibiotika för kort tid?
Hej,

Då smärtan har försvunnit och att du kan gapa igen låter det som att din kur varit tillräcklig. Att det är svullet kan bero på att du fortfarande har kvar en del inflammation eller att du möjligen biter på det svullna tandköttet vilket i sin tur ger mer besvär.
Fortsätt med Corsodyl och om det inte blir värre kan du avvakta tills du har nytt besök hos din tandläkare.

Med vänlig hälsning
Tdl Linnea Linnér

Linnea Linnér
Leg. tandläkare 2016-10-31

Hej, i somras drog jag bort en visdomstand eftersom den växte under en annan tand. Nu känns det som en ny visdomstand ska växa ut och ersätta dens plats vilket jag tycker är konstigt. Jag har inte hört talas om att nya visdomständer växer ut. Men jag fick mina visdomständer tidigt ungefär 15 och nu är jag 18 och de är typ färdigväxta. Min fråga är om det verkligen är en ny visdomstand som håller på att växa ut?
Hej!
En ny visdomstand, 8:e tanden, är det inte som kommer fram men enstaka gånger kan det finnas en 9:e tand som ev. kan titta fram. Din tandläkare skulle nog ha talat om för dig om det fanns en liten "nia" där, den brukar synas på röntgen.
Det kan vara en liten benbit som stötts bort efter att du tagit bort visdomstanden eller ev. en lite rotbit.
Kontakta din tandläkare om du får besvär.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-25

Har en ond varande visdomstand som skulle behöva ta bort. Vad skulle det kosta och kan man delbetala?
Hej!
Kostnaden för att ta bort en tand varierar beroende på om tanden är frambruten eller ej och beroende på hur rötterna ser ut. Ibland måste en tand opereras bort, ibland får man lov att dela den och ta ut varje rot för sig.
Hos Distriktstandvården varierar kostnaden (100% av kostnaden, utan rabatt från Försäkringskassan) mellan 1399kr och 3834kr. Oftast tillkommer kostnaden för undersökning och röntgen också.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-10

Jag tog bort min visdomstand för en vecka sen och kom till att borsta lite för hårt igår. Nu värker den jätte mycket...
Hej.
Om värken inte kan avhjälpas med vanliga värktabletter du har hemma tycker jag att du ska kontakta tandläkaren som tog bort tanden. Det kan hända att du råkade borsta bort det skyddslager som kroppen bildar och som skyddar såret under läkningstiden. Det är inte farligt men gör ont och din tandläkare kan hjälpa dig genom att spola rent och eventuellt lägga en liten tuss med medicin i gropen.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-15

Hej. Jag är 54 år. Har en visdomstand kvar i nederkäken, som ej kommit frsm. Min tandläkare har sett en cysta, och har därför skickat remiss till käkkirurgen. Jag har inga besvär o har aldrig haft. Behöver jag då genomgå operationen. Har läst att det kan bli en del besvär efteråt. Min tandläkare säger att jag kan 'bryta' käken om jag ramlar. Tacksam för råd. Med vänlig hälsning Liselott Johansson
Hej. Precis som din tandläkare sagt blir käken väldigt försvagad där du har cystan. Du behöver få bort den för att käkbenet ska kunna läka. Om du är osäker eller orolig för efterbesvär tycker jag att du ska diskutera nyttan med att få bort den i relation till risken med att ha den kvar antingen med tandläkaren som remitterade dig eller med käkkirurgen, de har tillgång till dina röntgenbilder och kan därför ge dig mer specifika svar.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej!Den 23/5 opererade jag ut en visdomstand som låg horisontellt i höger underkäke.Den delades och rotdelen kommer sedermera växa ihop med käkbenet.Hade jätteont första veckan som sen började dala och tredje veckan inga smärtstillande.Efter en vecka var såret läkt men fortfarande har jag ett hål i tandköttet efter operationen och jag undrar hur lång tid de tar för tandköttet att växa igen och täcka hålet?Det har i skrivandets stund gått 4 veckor sen operationen..
Hej. Vad bra att du inte har ont längre. Det kan ta några månader innan gropen/hålet försvinner, så det är ett normalt förlopp du beskriver.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! När jag äter något hårt son exempel godis på lördag då känns det som om mina vuxentänder kommer åka av eller med. Att de kommer lossa. Kunde är det för hårt eller något. Är det normalt vad ska jag göra?
Hej. Om det känns som att tänderna ska lossa när du äter något hårt tycker jag att du ska boka tid hos en tandläkare för en vanlig undersökning. Då får du veta om allt är som det ska med dina tänder eller om något behöver göras.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! När jag äter något hårt som exempel godis på lördag då känns det som om mina vuxentänder kommer åka av eller med. Att de kommer lossa. Är godiset för hårt eller något. Är det normalt vad ska jag göra?
Hej!
Jag tror inte att dina nya tänder kommer att lossna, men det finns ju risk för att du kan få hål, karies, i dem om du äter godis ofta.Tugga inte på t.ex. hårda karameller.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag drog ut en nedre visdomstand imorse. Jag har försökt att behålla blodet i hålet för att det skulle koaguleras där, men det har inte gått så bra. Nu har jag dessutom fått en bit brocolli och bulgur i hålet.. Vad ska jag göra??
Hej. Kroppen stöter ofta bort matresterna av sig själv, dvs du behöver och bör inte peta i hålet. Det du kan göra är att skölja med bakteriedödande munskölj som finns receptfritt på apotek.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej,jag upptäckte nyligen att jag fått vad man skulle kunna kalla en 'ficka' eller ett hålrum mellan hörntanden och tandköttet. Jag vet inte vad det beror på och har ingen direkt smärta av det, men det känns otäckt och det tenderar att fastna skräp i det. Jag röker eller snusar inte och har aldrig haft problem med tänderna förut. Vad kan detta bero på och är det något som kommer läka av sig själv eller behöver jag söka vård?MVH
Hej
Det är svårt att svara på vad det skulle kunna vara utan att titta dig i munnen. Därför skulle jag råda dig att låta en tandläkare titta på det och se om det går att göra något åt så att det inte fastnar skräp där.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej !Är 46 år och har dragit ur två tänder i överkäken, båda bredvid varandra, dom två längst in och på röntgen kan man se att en visdomstand finns där men tandläkaren har sagt att den kommer antagligen inte att komma fram eftersom den inte orkar växa ner eller att jag är för gammal för att få dom. Har haft ont stundvis i ca 4 månader i hålet där den sista tanden blev utdragen, men nu känner jag med min nagel att det är inga (rester) från tidigare tänder utan det är hårt som en tand och det gör ont runtomkring området. Så jag undrar bara om det är möjligt att få tänder på äldre dar ? och om den kommer ut helt om några dagar så är den kanske inte så frisk eller användbar,vilket jag iof skulle vara glad över då det är en stor glugg där inne. Eller ska jag boka en tid redan nu hos tandläkaren för att dra ut den ?Mvh Anna
Hej!
Det kan vara din visdomstand som är på väg fram.
Om du har stora besvär, mycket ont, i området tycker jag att du ska kontakta din tandläkare och beställa en tid för kontroll. Om besvären inte är så stora tycker jag att du ska avvakta några månader för att se hur långt tanden växer ut.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har ett hål i min ena visdomstand. Och jag undrar om man bara kan laga den istället för att dra ut den? För jag har inte ont i den.
Hej. Det beror på hur djupt hålet är. Om det är ett litet hål kan det gå att laga, är hålet djupt behöver tanden tas bort.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej, Jag håller på att få mina visdomständer och upptäckte precis att jag kan vicka lite på dem. Ska det vara så?
Hej!
Tänder som håller på att växa fram är normalt lite rörliga eftersom roten inte är riktigt färdigbildad.
Låt tänderna växa fram i lugn och ro och håll inte på att vicka på dem i onödan.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

HEJ! Jag har fått en extra tand längst bak på vänster underkäke. Har försökt googla det, men finner inga svar om extra tänder bara om tänder som faller ut. Den hat inte kommit ut hel men man ser den liksom, känns jätte konstigt och är jätte rädd. Är 16 år tjej :).
Hej!
Det är troligen en visdomstand som är på väg att växa fram och ingenting som du behöver vara orolig för.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej.Min son är 7,5 år och nu börjar hans nya framtänder komma fram, men hans mjölkframtänder vägrar lossna. Det är inte direkt dubbel uppsättning framtänder, men vi ser att hans nya framtänder är på väg klart och tydligt om man tittar underifrån. Finns det risk för att det blir något fel (sneda etc) på nya framtänderna när de gamla vägrar lossna. Förstår att de kommer lossna tillslut,men undrar mest om de kan göra någon skada när de sitter kvar så länge. För övrigt har alla hans jämnåriga kompisar fått ny framtänder så han är sen rent generellt med sina framtänder. Stort tack för svar. MvhHenrik H.
Hej!
Ibland kan det ta lång tid innan mjölktänderna lossnar fastän de nya tänderna är på väg. Ibland kan det också se väldigt trångt ut när de nya tänderna är på väg. Oftast brukar allt rätta till sig av sig själv med tiden.
Be sonen att vicka på mjölkframtänderna varje dag så kanske han hjälper dem att lossna lite snabbare.
Jag tror inte att ni behöver vara oroliga, det brukar ordna sig bra.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hejsan, för ungefär 1 och en halv vecka sedan så drog jag ut en mjölktand och jag har ett stort mellanrum mellan tänderna nu och min fråga är hur lång tid det kan ta för tanden att växa ut?
Hej!
Det är jättesvårt att svara på den frågan eftersom jag inte vet hur den nya tanden ligger, ytligt eller djupt in.
Fråga tandläkaren som tog bort mjölktanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej för drygt två veckor sedan drog jag ut en visdomstand, höger uppe. Allt gick bra och jag har inte haft några besvär men nu har jag tre gånger fått loss små ,hårda ,vita och vassa grejer ur mitt tandkött drygt en cm brevid hålet där tanden tidigare satt. Dem är inte lika hårda som en tand men nästan och det är nästan som att de kommer upp ur tandköttet. Vad är det och är det vanligt?
Hej,
Det kan vara små rester från hålet tex benbitar som kommer ut. Det är ingen fara. Om du önskar så kontakta din tandläkare som kan titta mer på detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Kan man tappa tänder om tandköttet blivit borstat så det glidit ner?
Hej,
Nej, inte om det är en lättare tandborstskada. Tanden sitter fast i benet som är runt tanden.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej mitt namn är jonathan jimenez jag har en fråga det är så att jag drog bort visdomstanden uppe till höger för exakt en månad sedan den var i dåligt skick. Nu efter en månad har jag en ny tand som växer ut på samma ställe som jag drog ut den föra! Är detta möjligt?
Hej,
Det kan vara att du har haft en tand som inte har fått plats förut. Men jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare och undersöker detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Kan man tappa andra tänder om en visdomstand växer fel? När man känner med tungan bak i munnen så känner jag en bit av en tand (som en liten trekant eller hur man nu ska förklara), men långt ifrån hela känns. Känner ibland att det kan göra lite ont.
Hej,
Om man tror att visdomstanden riskerar att förstöra granntänder kan man ta bort visdomstanden. Det du beskriver verkar vara att det är din tand som är på gång att växa upp och detta kan göra ont av och till.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Jag har myss tappat visdomtanden hemma .. Har det farligt om man inte söker vård?... Behöver jag skölja munnen men speciellt munskölj.
Hej!
Har du tappat visdomstanden helt utan vidare?
Det vore nog bra om du går till en tandläkare för kontroll.
Jag tror inte att du behöver skölja med något speciellt men det är mycket viktigt att borsta tänderna noga och att använda tandtråd.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej!Jag är en tjej på 46år och för 5 1/5 vecka sedan opererade jag bort en visdomstand i underkäken på högra sidan. Det syddes med 3stygn som togs bort efter 4 dagar. Fick stora problem med smärta och svullnad i käken samt svullnad långt ner utför halsen. Dagen efter operationen var det jättesvullet och jag hade feber så då fick jag Kåvepenin utskrivet. Två dagar senare vaknar jag med hög feber och har jätteont. Får då clindamycin utskrivet som jag ska ta istället för kåvepenin. Efter 4dagar lugnar det ned sej en aning men jag har känt mej febrig och har ont ganska ofta fortfarande. Det är ömt och lite svullet på käkbenet samt att jag fortfarande inte kan tugga på den opererade sidan. Ska tillägga att under de två första veckorna kunde jag knappt gapa. Kan det vara så att jag fick en spricka/fraktur på käkbenet? Isf, hur länge tar det innan det är läkt? Tandläkaren sa att jag skulle undvika att tugga hårda saker på högra sidan i 6v, men under dessa veckor har jag inte kunnat tugga på den sidan överhuvudtaget pga smärta. Tacksam för svar. Mvh/46åringen
Du bör boka en tid hos tandläkaren som opererade bort tanden för kontroll.

Sofia Jofred, leg tandläkare

Hej! Mina vuxentänder börja växa och vid sidan av mina vuxentänder så börja jag få en lös köttbit vad skall jag göra? Det är jobbigt att ha den!
Hej,
Det låter som att ditt tandkött sitter löst efter att tanden har börjat växa upp. Den försvinner så småningom men om det stör dig väldigt mycket kan du kontakta din tandläkare och se om det går att ta bort den lösa delen beroende på hur det ser ut.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hejsan! Undrar bara hur lång tid tar en visdom tand att växa upp? ( är 21 år gammal)
Hej,
Det är väldigt svårt att säga om och när den kommer upp eftersom det beror på utrymme och tandens läge i tandbågen.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej,Jag har dragit ut ena tanden längst in i underkäken (sista innan visdomstanden). Detta gjorde jag innan min visdomstag växt upp och tanken var då att visdomstanden ska ta platsen för den borttagna tanden. Det har varit prat om tandställning för att dra visdomstanden till rätt plats men inte förrän de kan se om den växer dit av sig själv. Nu efter 4 år (är 20år nu) har visdomstanden äntligen börjat växa upp men tanden på motsvarande plats i överkäken har växt ner längre ner än de andra tänderna pga att den inte haft någon tand som motstånd. Nu när min nya tand börjar växa går den emot den lite vilket gör att det gör ont att bita ihop och tugga. Ska jag kontakta tandläkare eller vänta. Det var ett halvår sen jag var där sist och då hade inte visdomstanden börjat visa sig. Den är inte helt uppvuxen nu heller men man ser ovansidan av den. Är det dags att göra något eller ska jag avvakta tills nästa tandläkarbesök? Tack!
Hej,
Om tanden besvärar dig bör du kontakta din tandläkare för att titta på detta.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hejsan för nåra månader sen så växte de ut en ny tand på mig som är jättekonstigt. Den växte ut i tandköttet längst bak i munnen det vill säga en forstättning på mina tänder fast längst bak i underkäken. Hur kommer det sig att en ny tand växer ut där från ingenstans? just nu skrapar den samma ställe på överkäken och de e inte så skönt alltså de finns en tand där nere som inte finns där uppe
Hej,
Det låter som att du har en visdomstand som växer upp. Ibland får man samtliga fyra tänder och ibland endast någon enstaka eller ingen alls.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Om jag tagit bort visdomstanden och hållet tar sin tid att växa igen. Blir de inte iflamerat om jag bara sköljer bort matrester? För jag kan inte borsta i hålet. Men heller inte hålla på med Corsodyl hur länge som helst. Har använt de nu i tre veckor. Finns de något annat antibakterielt jag kan använda? Cream att 'dutta' ner? Tack på förhand! Sara
Hej,
Om du inte har besvär behöver du inte försöka hålla mer rent än att skölja ibland med vatten. Tandköttet läker ihop så småningom.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej, jag har en visdomstand och en annan är på väg upp. Mellan dem tänderna så har tandköttet blivit lite klämt och nu har den 'klämda' biten mellan tänderna lossnat lite men det blödde inte alls utan det känns normalt under den biten som lossnat lite. Är detta normalt eller ska jag besöka tandläkaren?
Hej,
Det låter som att det är en del av tandköttet som lossnat när visdomstanden växt fram. Detta är ofarligt och om det inte besvärar dig kan du avvakta med att besöka tandläkaren.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

HEJ,JAG ÄR 26 ÅR OCH HAR EN LÖS TAND.HAR TIDIGARE HAFT EN LÖS TAND UNTAN NÅGON ANLEDNING TILL VARFÖR DEN SKULLE VARA LÖS OCH FICK DÅ GÖRA ROTFYLLNING. FINNS DET NÅGON FÖRBANNAD SJUKDOM JAG MÅ TÄNKAS DRAS MED? VARFÖR LOSSNAR MINA TÄNDER?
Hej,
Det kan vara olika anledningar till detta, men jag rekommenderar att du bokar en tid till din tandläkare och tittar på detta.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej. Jag har hål på tugg ytan på två av mina visdomständer. Är det sant att om jag borstar tänderna lite extra noga så borde hålen läka? Jag är även gravid i 6 månaden och min tandhygienist sa att det räcker att jag bokar ny undersökning om 1 år 6 månader framåt i tiden. Bör jag boka tiden tidigare?
Hej!
Om det bara är små, små hål du har i visdomständerna kan de stanna i tillväxten och kanske aldrig behöva lagas.
För att hålen inte ska bli större är det mycket viktigt att du inte småäter mellan måltiderna och att du borstar tänderna mycket noga med fluortandkräm. Du kan också skölja tänderna med fluor (t.ex. Flux från apoteket) varje dag.
Jag har ju inte sett hur dina hål ser ut men jag tror att du kan lita på din tandhygienist.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hallå ! jag är en tjej på tjugioett år. jag har i snart en vecka nu haft problem i tandköttet i underkäken, vid vänstra visdomstanden. dock är inget svullet, heller inget som blöder. men det ser ut som (och det känns som) att tandköttet har lossat lite. vad ska jag göra ? det värker bara när jag borstar vid området. jag har aldrig haft problem med visdomständerna. innan, under eller efter.
Hej,
Det låter som att din visdomstand försöker ta sig fram. Det är helt normalt att det då gör ont i tandköttet, då tanden är på väg upp genom detta och tandköttet 'lossnar' lite. Se till att borsta noga för att undvika att bakterier ansamlas och kan ge värk.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej jag har så ont i vänster nederkäke längst bak i min visdomstand den håller på att växa ut jag får så ont är svullen och lite svullen i halsen jag kan bara dricka och de jag undrar är vad för smärtstillande är bra att ta för detta? Jag går helst inte till tandläkaren för jag har sån tandläkarskräck.
Hej,
Om du är svullen och det påverkar din förmåga att svälja ska du absolut kontakta din tandläkare.

Linnea Linnér, leg tandläkare

Hej jag har en lös tand vänsta sidan jag tror det är en visdomstand kan man laga den då?
Hej!
En lös visdomstand brukar man inte laga. Det är brukar vara bättre att ta bort tanden.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej Är 49 år o inte varit hos tandläkaren på 20 år. Nu vågar ha inte för ja skäms. Har en framtand som är helt borta o nästan alla kindtänder borta eller halva. Vågar snart inte ens prata. Mår riktigt dåligt. Har inte så mycket pengar men orkar snart inte må så här. Har ni några råd va ja ska göra. Bor i Vargön.
Hej,
Du ska absolut inte behöva skämmas för dina tänder och må dåligt. Jag rekommenderar att du bokar ett besök till en tandläkare som kan hjälpa dig och ge förslag på vad man kan göra för att hjälpa dig och komma med förslag på olika behandlingsmöjligheter och vad dessa kostar.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! Har haft ont i en vissomstand i sex dgar. Jag har fått den rengjord två gånger av tandläkare och gåt på kombination av alvedon och ipren med högsta dos i snart en vecka. Är detta normalt eller borde jag få penicillin?
Hej!
Ibland kan man behöva penicillin när visdomständerna'bråkar'. Ofta räcker det att tandläkaren spolar ur tandköttsfickorna runt visdomstanden med bakteriedödande vätska. Ganska ofta måste man spola runt tanden vid flera tillfällen.
Om du blir svullen på insidan av tanden ner mot munbotten är det viktigt att söka hjälp akut och få penicillin.
Ta kontakt med din tandläkare igen och och fråga om mer urspolning av tandköttsfickorna eller ev. penicillin.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Har i två dagar haft ont i min visdomstand och har fått ont i halsen och när jg gapar som följd. Är det något som brukar gå över eller bör man uppsöka tandläkare?
Hej!
Ibland kan det onda gå över av sig själv men om det fortsätter att göra ont bör du söka tandläkare. Om du skulle bli svullen på insidan av tanden ner mot munbotten är det viktigt att söka akut hjälp snabbt eftersom antibiotika då behövs.
God Jul!

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Min andra tand till vänster från mitten sätt i underkäken låg för några månader sen kant i kant med tanden till höger. Nu har sagd tand krupit in bakom tanden till höger. Jag opererade bort vänster visdomstand för cirka ett år sen, relaterat?Bör jag kolla upp detta direkt, eller kan jag vänta till nästa rutinkontroll hos tandläkaren?
Hej,
Det är svårt att säga utan att se det i munnen samt om det har något med din visdomstand att göra. Har du en undersökning nu under våren kan du avvakta tills dess om det inte är något som besvärar dig, men tveka inta att höra av dig och gör en kontroll tidigare om du behöver.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej. Jag har aldrig haft problem med mina tänder (mer än att jag fick operera in tre implantat pga att det inte kom upp några permanenta) har adrig haft hål och aldrig dragit ut en tand. Det mesta jag haft är tandsten. För några månader sen så var jag hos tandläkaren på en rutinkoll bara. De tog röntgen bilder och tandläkaren tyckte att en av kindtänderna i underkäken såg konstig ut inuti. Så hon tog en ny röntgenbild. Jag själv såg ingen skillnad på röntgenbilderna. Röntgen bilderna skickades vidare till specialist som sedan, efter att kollat på bilderna, säger att tanden håller på att gå sönder inifrån. För mig låter det jättekonstigt. Händer sånt? De sa i alla fall att det inte finns något att göra utan bara att vänta. Vänta tills den besvärar mig såpass att de drar ut den. Jag har verkligen inga problem med den tanden. Den är lite öm kanske men det har den varit i många år. Kan de göra en sådan bedömning bara genom att kolla på röntgen bilderna? Jag har alltså inte fått komma på återbesök eller något.
Hej!
Ja, det kan hända att en tand förstörs inifrån (kanske är det en mjölktand som sitter kvar). Det kallas intern resorption. Om du inte har några besvär låter man nog tanden sitta kvar tills vidare och följer utvecklingen genom röntgenkontroller i samband med vanlig undersökning. Om du får besvär är det bra om du hör av dig till din tandläkare.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! En av mina tänder längst bak har som fyra pyttesmå gropar i varje hörn, likadant på en annan tand fast med bara en pytte liten grop. Är detta hål? Jag har inga ilningar eller värk. Ska jag kontakta tandläkare?
Hej,
Alla tänder har smår gropar och ibland kan det, precis som du skriver, bli gropar på tandens fyra hörn. Detta kan vara din tands normala anatomi eller orsakas av att man gnisslat tänder eller intagit mycket sura matprodukter(läsk, frukt etc).

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Om man tappar en tand som man redan har tappat, då växer det ju inte ut en ny. Kan man få hjälp att sätta tillbaka tänderna/tanden man tappar eller kommer man gå tandlös där? Finns det låsas tänder man kan sätta dit eller hur gör man?
Hej,
Om man har förlorat en tand kan man idag ersätta den med ett implantat eller med en brygga/bro för att få en tand i tandluckan. Kontakta din tandläkare för att diskutera vilket alternativ som kan passa dig bäst.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej!Jag har nu dragit ut min andra visdomstand i underkäken. Båda gångerna fick jag genomgå spolningar och penicillinkurer som inte hjälpte, det gick så långt att det runtom och under båda tänderna va helt inflammerat och varigt, gav upphov till stora komplikationer såsom konstant kraftiga blödningar och besök på akuten för smärtlindring.Nu vill jag dra ut mina visdomständer i överkäken för att förebygga att detta inte sker även där, samt att dessa även har börjat växa ner och gjort att min ena framtand inte får plats, utan har blivit sned. Dock vägrar käkkirurgen att dra ut tänderna då dessa i nuläget ännu inte har orsakat problem, men jag vill inte vänta tills det blir som det har blivit de här två gångerna!Kan jag kräva att få dem utdragna? är det min rättighet? Eller ska jag infinna mig i denna maktobalans?MVHKarolina
Hej,
Tråkigt att höra att du drabbats av besvär efter båda dina visdomständer.
Det går inte att kräva att en tandläkare ska utföra en behandling då denne har rätt att neka till att utföra en behandling. Likaså kan en tandläkare aldrig heller tvinga en patient att göra en viss behandling.
Vi utför endast en behandling då det finns en anledning till det enligt den vetenskap och beprövad erfarenhet vi arbetar efter.
Är du dock inte nöjd med det utlåtandet du fått angående något som besvärar dig rekommenderar jag dig att söka en second opinion.

Linnéa Linnér, leg tandläkare

Hej! För ungefär tre veckor sedan drog jag ut en visdomstand. Tanden hade ännu inte kommit upp men växte såpass snett att min tandläkare bedömde att den behövdes ta bort. Ingreppet tog en timme och var lite krångligt. Jag var sedan väldigt svullen och öm några dagar, det blev sedan sämre med bultande smärta. Jag åkte då tillbaka till tandläkare som sa att allting trots allt läkte som det skulle. Sedan dess har det blivit bättre och bättre tills för ett par dagar sedan när jag började få ont under käken och lite nedåt halsen och upp i örat. Vad kan detta bero på? Kan det ha med visdomstanden att göra? Vad kan man göra åt det i så fall? Mvh Maria
Hej!
Det kan ev. ha med visdomstanden att göra även om det det nu har gått ca 3 veckor sedan tanden togs bort. Ta för säkerhets skull kontakt med din tandläkare för en kontroll om det onda fortsätter.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej! Jag har problem med min visdomstand, mest den som sitter nere. Det är ömt på tandköttet vid den, och säkert lite uppsvullet. Och då så irriterar tandköttet mot tanden jätte mycket. Sen är min halskörtel uppsvullen på samma sida som det här, vet inte om det har något sammanband? Kommer det här att försvinna av sig själv. Haft det här i två dagar nu. Mvh malin
Hej!
Det är ganska vanligt att man får ont av visdomständerna i underkäken när de är på väg fram. Ofta blir det en ficka ner mellan tanden och tandköttet där det ofta är mycket svårt att göra rent även om man är noggrann. Bakterier i tandköttsfickan irriterar och det blir ofta inflammerat, ont, rött och svullet runt tanden. Det kan också bli en infektion med varbildning.
Hör av dig till din tandläkare så fort som möjligt så kan du få hjälp att spola rent i tandköttsfickan. Ibland får man lov att spola vid ett par tillfällen. Enstaka gånger kan man också behöva antibiotika, men det är sällsynt.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

hej! jag har visdomständer som krånglar. mest än som gör ont och blir inflamerat och luktar äckligt. hur mycket skulle det kosta dra ut den? är inte kund hos er i nuläget.
Hej! Kostnaden för att ta bort en visdomstand varierar beroende på om tanden har kommit fram helt eller delvis och på hur rötterna ser ut. Ibland går det lätt att ta ut en visdomstand, ibland måste tanden opereras bort.
Kostnaden på 100% (innan rabatt från Försäkringskassan) kan variera mellan 1305kr och 3700kr.
Tag kontakt med en tandläkare som undersöker tanden och troligen tar en röntgenbild så kan du sedan få en mer exakt uppgift om vad just din tand kosta att ta bort. Den kanske inte behöver tas bort? Om det är en djup ficka bakom tanden kan det ibland räcka med att spola ur fickan.
Försäkringskassan lämnar rabatt på kostnader som överstiger 3000kr (kostnaden för all tandbehandling under ett år räknas ihop och ligger till grund för rabatten).

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Hej. Jag har haft bekymmer nu i 3 dagar med svullnad och värk på vänster sida nere där visdomstanden ska komma upp. Första dagen var det så svullet så jag inte kunde bita ihop riktigt och jag hade kraftig värk. Detta gick över under nattens gång och dagen efter gjorde det inte så ont längre, men fortfarande lite svullet. Dag 3, började det göra ont direkt efter jag åt lunch. Det gör fortfarande ont men det är inte speciellt svullet nu. När jag drar tungan över känns det som att det blöder, men jag ser inget blod. Jag befinner mig just nu i ett annat land än Sverige och undrar nu därför om jag bör söka upp en tandläkare här i USA? Om det kan va visdomstanden som spökar eller bara en infektion? Tack. Mvh
Hej!
Det låter som om det kan vara din visdomstand som orsakar besvären. Många gånger blir det en ficka i tandköttet runt en visdomstand som är på väg att växa fram. Där kan det fastna matrester och bakterier som kan vara väldigt svåra få bort själv, även om man är mycket noga med munhygienen. En tandläkare kan hjälpa till att spola rent i tandköttsfickan.
Om besvären fortsätter är det bra om du träffar en tandläkare och får hjälp att spola ut fickan. Risk finns annars för en ordentlig infektion, feber och svårigheter att gapa.
Om du skulle bli mycket svullen på insidan av tanden och ner mot munbotten är det mycket viktigt att få det snabbt kontrollerat av en tandläkare eller läkare, eftersom du då kan behöva antibiotika för att undvika vidare spridning av infektionen.

Inger Knutsson Stålhandske leg. tandläkare

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.