Borsta tänderna

Att borsta tänderna kan låta som det mest enkla i världen. Men sanningen är att det finns en hel del att tänka på. Här ger vi dig vägledning för att optimera din tandborstning.

Borsta tänderna

Borsta tänderna

Tandhygien är viktigt för en frisk mun och ett vackert leende. Det mest grundläggande för att bibehålla en god munhälsa är att borsta tänderna. De allra flesta vet att det är viktigt, och sköter tandborstningen på ett bra sätt. Men det finns vissa saker att tänka på för att optimera tandborstningen och således munnens välmående.

Hur du ska borsta dina tänder

Det viktigaste är att borsta mjukt med små fina rörelser. Rikta tandborsten ned mot tandköttskanten. Börja på utsidan och borsta successivt bakåt, tand för tand. Ha inte för bråttom! Med det lilla tandborsthuvudet kommer du åt bakom tanden längst bak. Se till att verkligen försöka runda sista tanden med tandborsten. Om du stänger gapet en aning kommer du åt längre bak. Sedan jobbar du framåt på insidan av käken. När du kommer fram till hörntanden så byter du teknik. Istället för att borsta fram och tillbaka ska du nu borsta upp och ned. Då kommer du åt de små groparna och tandköttet på baksidan. Det sista du gör är att borsta tuggytan, där finns också gropar som bakterierna gärna bosätter sig i. Börja med en käke. Sen tar du den andra.

Hur ofta ska jag borsta tänderna?

Tänderna ska borstas morgon och kväll. Det gäller både barn och vuxna. Tandborstningen på morgonen kan ske innan eller efter frukost. Huvudsaken är att man väntar minst 30 minuter mellan tandborstning och måltid. När man äter exponerar man tänderna för bakterier och syror, och tänderna mår inte bra av att du borstar på den redan sköra ytan. Det är nämligen så att syrlig mat, t.ex. juice och frukt, har ett surt pH-värde som fräter på tänderna och luckrar upp emaljen.

Frukt är väldigt nyttigt, och vi rekommenderar inte att minska på fruktintaget. Däremot kan du motverka frätskador genom att inte borsta tänderna direkt efteråt. På kvällen ska du borsta tänderna innan du går och lägger dig. Se därför till att ha intagit sista måltiden minst en timme innan du ska borsta tänderna för natten.

Läs mer om mat och dryck som är bra och dåligt för tänderna här >>

Hur länge ska jag borsta tänderna?

Fyra minuter om dygnet är det enda du behöver avvara. Två minuter på morgonen, och två minuter på kvällen. Idag har eltandborstar ofta en inbyggd funktion som meddelar när tandborstningen är klar. Om du borstar med en manuell tandborste får du hålla koll på tiden själv. Många personer borstar för kort tid. Ett tips är att sätta på en timer och klocka sig själv.

Vilken tandborste ska jag använda?

Tandborstar som ser avancerade och spexiga ut behöver inte vara bättre! Det viktigaste är att tandborsten är mjuk och har ett relativt litet borsthuvud, så att du lättare kommer åt alla svåra ytor. När borststråna börjar spreta är det dags att byta tandborste för att kunna rengöra ordentligt. Det brukar vara lagom att byta var tredje månad.

Valet mellan en eltandborste och vanlig manuell tandborste är en smaksak, dock brukar många tycka att det känns renare i munnen efter att de har använt eltandborste. Det viktigaste är din tandborstteknik. Pröva dig fram och se vad som passar dig bäst. Fråga oss gärna på Distriktstandvården om vilka tandborstar vi rekommenderar och hur de ska användas på bästa sätt.

Vilken tandkräm ska jag använda?

Tandkräm idag har flera olika smaker, färger och egenskaper. Du läser och hör ofta om tandkräm som hjälper till att ta bort missfärgningar, minskar plack eller lindrar ilningar. Det viktigaste är att den innehåller fluor, märket spelar generellt ingen roll. Fluortandkräm innehåller fluorföreningar som natriumfluorid, natriummonofluorfosfat, aminofluorid och tennfluorid som verkar kariesförebyggande.

När du borstat tänderna i två minuter kan du optimera din fluortillförsel genom att sila runt den tandkräm som är kvar i munnen så att den når ordentligt in mellan tänderna innan du spottar. Skölj inte munnen med vatten efteråt, så behåller du fluor i munnen.

Tandkräm för ilningar, känsliga slemhinnor och vitare tänder

Vid ilningar i tänderna kan vi rekommendera Sensodyne. Om du har känsliga slemhinnor kan du prova Zendium. Har du blekt tänderna och vill bibehålla effekten en längre tid rekommenderar vi Opalescence.

Hur mycket tandkräm ska jag ta på tandborsten?

Tonåringar och vuxna bör trycka ut en två centimeters tandkrämsklick på tandborsten. För att säkerställa en rekommenderad fluortillförsel är det viktigt att inte snåla med tandkrämen. På mindre barn räcker det med en klick i storleken av en ärta.

Utöka tandvården på hemmaplan

För optimal munhälsa är det viktigt att använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. Läs mer om tandvårdsverktyg här.

Boka din nästa tandvårdstid direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Du kan själv välja behandlare, klinik, dag och tid. Varmt välkommen!

Boka tid nu

Vanliga frågor

Hur ska man borsta sina tänder?
Det är tre ytor på tanden som ska borstas morgon och kväll. Det handlar om insidan, utsidan och tuggytan. Man ska även tänka på att följa tandköttskanten när man borstar, använda små rörelser och inte trycka för hårt.
Vilken tandkräm är bäst?
Det viktigaste är att tandkrämen innehåller fluor. För barn yngre än 6 år rekommenderas en tandkräm med 1000 ppm fluor. För barn äldre än 6 år och vuxna rekommenderas en tandkräm med 1450 ppm fluor.
Vilken tandborste ska man välja?
Det viktigaste är att tandborsten har ett mjukt borsthuvud, då kommer inte tandköttet ta skada. Det är även viktigt att ha en tandborste som inte är allt för stor, då kommer man åt tandens alla ytor mycket enklare.
Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Borsta tänderna
Hej,

Jag borstar tänderna vanligtvis morgon och kväll, men under dagen så brukar jag ta power naps och ibland sova lite längre, alltså på eftermiddagen. Behöver jag borsta tänderna innan jag tar dessa power naps?
Hej och tack för din fråga.
Nej, du behöver inte borsta tänderna en extra gång. Det räcker att du gör det morgon och kväll.

Med vänliga hälsningar,

Carmen Camacho
leg tandläkare

Carmen Camacho
Tandläkare 2024-03-26

hej!
är det teoretiskt sett bäst att borsta tänderna innan eller efter frukost? Jag har läst flera artiklar och sett YouTubevideos gjorda av tandläkare som rekommenderar att göra det innan frukost för att man då tar bort bakterier som annars får näring av det du äter som bildar syra och gör munnen sur. Dem två sista artiklarna jag läste sade att det inte spelar någon större roll, vad ska man tro på? personligen har jag borstat tänderna efter frukost i alla år och inte fått märkbart sämre tänder av det, det kan också hända att jag ibland missar borstningen på morgonen på grund av att jag antingen går upp sent och inte äter frukost eller inte äter på morgonen alls utan bara dricker svart kaffe. Det kan också hända att tiden rinner iväg och jag tänker att jag ska snart äta och inte borstar av den anledningen på morgonen.
Hej,
Vi rekommenderar tandborstning efter frukost. Om du inte äter frukost utan bara en kopp kaffe innan du lämnar hemmet skulle jag rekommendera att du borstar tänderna innan du lämnar hemmet oavsett.
Tandborstning 2ggr/dag med fluortandkräm ger en bra basprofylax och att det är utspritt morgon och kväll ger en bra spridning av fluoridtillförseln.
Ha en bra dag!

Simon Linnér
Leg. Tandläkare 2018-11-05

Hej! Min sambo var hos en privattandläkare för ett tag sedan som sa att han hade en tandborstskada på minst två av sina framtänder. Han påpekade att han inte hade dem innan han gick dit utan att det uppkom efter de lagat hans tänder. Men enligt den tandläkaren har han själv orsakat dessa skador på tänderna med tandborsten. Vi har aldrig hört talas om ”tandborstskada” förr och undrar om detta stämmer?
Vad kostar det att åtgärda?
Mvh Anna
Hej Anna
Tandborstskador på ”utsidan” av tänderna är väldigt vanliga och beror oftast på en kombination av att man borstar för hårt samt har en lite för hård tandborste.
Det är lätt att åtgärda och kostar som en fyllning, ca 800-1200 beroende på storlek. Prissättning är fri så priset kan variera mer än så.

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-01-30

hej! När man borstar tänderna och blir klar ska man skölja av tandkrämen som blir kvar på tänderna? Och hur många månader/år ska man lägga retainer under kvällen?
Hej. Det är bra att låta tandkrämen vara kvar på tänderna och inte skölja med vatten när du har borstat.
Så länge du har kvar retainern kan tänderna inte flytta på sig. När du slutar använda den finns en risk att tänderna börjar flytta på sig. Det är därför bra att ha den hela livet om man inte vill riskera att tänderna flyttar sig.

Sofia Jofred, leg tandläkare