Fräsch hela dagen med rätt munskölj och xylitoltuggummi
Munskölj är bra att ha till hands under dagen för att snabbt och enkelt få en fräschare andedräkt och samtidigt ge tänderna en extra fluortillförsel. När du väljer munskölj är det viktigaste att den innehåller fluor! Var försiktig med munvatten som innehåller alkohol då det torkar ut slemhinnan.
Tuggummi med xylitol är bra att ha i fickan och ta mellan måltiderna. Det hjälper till att få en bra salivproduktion och har en viss hämmande effekt på vissa bakterier som kan orsaka hål.
Vad är det som gör att fluor fungerar så bra?
Då man tillför fluor genom till exempel tandborstning med fluortandkräm eller fluorsköljning ser man till att fluor finns tillgängligt i munhålan. Fluor kan då bindas in till tandytan och göra emaljen hårdare och starkare. Därför är det viktigt med regelbunden tillförsel av fluor och noggrann munhygien för att tänderna ska vara starka och kariesfria.
Finns fluor bara i tandvårdsprodukter?
Inom tandvården använder vi fluorlack på de som har förhöjd risk för karies, men det kan också användas för att lindra vissa ilningar.
Vidare så rekommenderar vi produkter innehållande fluor för att förebygga hål i tänderna.
Då fluor är ett grundämne finns det i berggrund, mineraler och i olika jordarter i naturen. Det är delvis vattenlösligt vilket betyder att fluor finns i vårt grundvatten. Då det finns i naturen innehåller även den mat vi äter fluor, dock är halten i de flesta livsmedlen låg. Vissa livsmedel har högre fluorhalt, några exempel är skaldjur, fisk och teblad.
Hur mycket fluor ska man använda?
För de flesta räcker den fluor vi får genom kosten samt den som tillförs vid tandborstning med fluortandkräm. För den som får hål i tänderna, har många påbörjade hål (initiala kariesangrepp) eller förhöjd risk för hål i tänderna, kan ytterligare fluortillskott behövas. Ett påbörjat kariesangrepp kan faktiskt läka ut om man sköter munhygienen bra och tillför fluor. När de permanenta tänderna kommer fram hos barn och ungdomar kan också extra fluor vara rekommenderat då de nya tänderna inte är helt starka och färdiga när de tittar fram genom tandköttet.
Hur använder jag fluor?
Alla bör borsta med fluortandkräm två gånger per dag. Att borsta och sedan sila skummet mellan tänderna ökar fluorexponeringen på tänderna, att sedan vänta minst en timme innan man äter eller dricker ger bästa möjliga effekt. Fluorsköljning är även rekommenderat.
Din tandläkare eller tandhygienist kan vidare rekommendera andra eller ytterligare produkter för ditt individuella behov. Du kan även få råd gällande fluorprodukter på ditt apotek.
Andra produkter innehållande fluor är fluortabletter, fluorgel i plastskenor och fluortuggummi.
Fluor är ett naturligt förekommande grundämne i naturen, det finns bland annat i vårt grundvatten (för mer info om halten i ditt vatten se Svenskt vatten).
Fluor började i stor skala användas i Sverige på 1950-talet. Att fluor tillfördes till tandkräm innebar att befolkningen fick färre hål i tänderna.
Boka din nästa tandläkartid direkt online
Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Du kan själv välja behandlare, klinik, dag och tid. Varmt välkommen!
Boka tid nu
När ska man skölja munnen med fluorskölj?
Vi rekommenderar att skölja munnen med fluor mitt under dagen eller två timmar innan/efter tandborstning.
Varför är det viktigt med fluor?
Fluor minskar risken för hål i tänderna. Det stärker tandens emalj vilket gör dem mer motståndskraftiga mot kariesangrepp.
Hur mycket fluor ska det vara i tandkräm?
Vuxentandkräm bör innehålla 1450ppm fluor medans barntandkräm ska innehålla 1000ppm fluor. Se tandkrämens innehållsförteckning för att se fluorinnehållet.